Mitä mies tarkoitti? Siirsin kä­den pois, mutta hän ei päästänytkään kädestäni irti, vaan painoi sitä itseään vasten.

Viikonloppuna työnsin San­delsin mieles­säni taka-alal­le. Lauantaina olin töissä, ja sopivan tilai­suuden tullen pengoin paikallis­lehden arkistoja ja löysin Mr. Hei­nähanko -kisan, jota naiset olivat muistelleet. Matias Kohonen oli kisannut numerolla kolme. Hän oli ollut vanhin kilpailijoista, ja ih­mettelin, miksi hän oli lähtenyt mukaan. Hän oli ylimielisen nä­köinen mies, jonka siniharmaissa silmissä oli pahanilkisyyttä ja hä­nellä oli heinänkorsi suupielessä roikkumassa. Hänen olemuksensa viestitti, että häntä ei kannattanut yrittää, ja että naiset olivat toisen luokan märehtijiä hänen jaloon karjaansa verrattuna.

Avonainen ruutupaita paljasti tiukat lihakset, ja kuvien miehistä hän oli mieles­täni eniten naisen märkä päiväuni vähättelevästä ilmeestään huoli­matta. Hän oli kuitenkin sijoittu­nut kisassa vasta viidenneksi. Eh­kä äänestäjät, paikalliset naiset ja tytöt, tiesivät, että hän oli oikeas­tikin korskea. Sen vaikutelman minä olin saanut vierailuni aikana. Toki hän vaikutti kiinnostavalta, mutta kisan voiton oli vienyt nuo­ri vaalea mies, jota kuvailtiin salk­karien Nakun kaksoisolennoksi. Naku parka.

Illalla lähdin Helin kanssa baariin. Mietimme ensin naapuri­kaupunkiin menoa, mutta koska emme olleet hetkeen istuneet iltaa paikallisessa kuppilassa, valitsim­me sen. Siellä toki törmäsi asiak­kaisiin, mutta ei juuri ollut pelkoa, että he olisivat tulleet iskumieles­sä keskustelemaan kirjoista. Suu­rin osa heistä kun oli naisia.

Heli oli valmistunut pari vuot­ta myöhemmin kuin minä ja oli ollut aluksi pääkaupunkiseudun kirjastossa. Koti-ikävä oli ajanut hänet takaisin tänne järvimaise­miin, viisaasti kyllä sadan kilo­metrin päähän suvusta, jota hänel­lä piisasi. Tämän tästä joku sisarus tai serkku vieraili hänen luonaan ja kävi näyttäytymässä kirjastossa­kin. Me kirjaston tädit tunsimme jo hyvin Helin suvun vaiheet sa­moin kuin hänen miehensä. Hän rakastui ensi silmäyksellä palavas­ti, ja niin kuin tuollaisessa tulitik­kumaisessa leimahduksessa useimmiten kävi, palo oli nopeas­ti ohi. Heli oli vaalea laiha nainen, olisi halunnut olla rehevä blondi, mutta ilman kalliitta implantteja ja muita kohotuksia se ei onnistui­si.

Me yritimme aina myttyyn menneen rakkauden jälkeen loh­duttaa häntä: jonakin päivänä Se Oikea kosisi häntä. Heli kuitenkin vaipui aina muutaman päivän sy­vään murheen alhoon, mutta piris­tyi sitten kuin vanha sirkushevo­nen, kun hänen tielleen osui uusi mies, joka sai fanfaarit pauhaa­maan korvissa ja sydämen tykyttä­mään. Tällä hetkellä hänellä ei ollut ketään erityistä mielessään, hän odotti kesää lavatansseineen, ja siksi saatoin jutella hänen kanssaan miehistä yleensä.

– Matias Kohonen, Heli nyö­kytteli. – Jylhän komea mies. Eikö se seurustellut vielä jokin aika sit­ten sen lakitoimiston naisen kans­sa? Koivunen&Lämsä&Back? Sel­lainen vaalea asianajaja? Muistan nähneeni ne yhteiskuvassa jossain juhlassa. Nainen oli tyylikäs.

– Mutta siitä ei tullut sen kummempaa, totesin. – Eikä ku­kaan ole korjannut häntä sen jäl­keen, sillä vanha isäntä kauppasi häntä minulle.

– Paljoko lupasi maksaa, että otat peräkamaripojan? Heli nauroi.

– Sata lehmää ja hehtaaria, ar­velin summamutikassa. – Se Mati­as oli jotenkin nihkeä Erärunoel­maa ja sen tekijää kohtaan.

– Tyypillinen isäntä, sen raa­mattu on sääkalenteri.

Heli ei tuntunut tietävän mi­tään golfkenttäsuunnitelmasta, jo­ten en maininnut siitä. Pari tuttua rouvaa tuli juttelemaan ja toinen kysyi, joko kirjastoon oli tullut hä­nen odottelemansa uutuuskirja. Rakkaudesta oli kyse, eikä Heli muistanut tilannetta. Sitten rouvat alkoivat jutella tulevan viikon kirjallisuuspiiristä, jonne oli tulossa vieraaksi oikea kirjailija.

Marja-Leena veti piiriä ja tiesin, että oli ollut työn ja tuskan takana saada kevään viimeiseen kokoukseen mukaan Elävä Kirjailija. Nimi oli vielä yllätys piirin jäsenille ja he yrittivät urkkia tietoa meiltä. Saa­toimme täysin rehellisesti sanoa, ettemme olleet selvillä herra tai rouva X:stä. Naisten mentyä Heli suhahti minulle epäilevänsä, mah­toiko Marja-Leena edes ollut saa­nut ketään lupautumaan paikalle.

– Noloa, jos joutuu pyytämään Ruismaan, Heli irvisti.

Ruismaa oli paikallinen kotiseutuaiheisia kertomuksia julkaissut kirjailija. Hänen kovakantiset teoksensa oli kirjoitettu 80-luvulla, ja sen jälkeen hän ei ollut enää saanut mitään julki isosta kustan­tamosta. Pienkustantamoiden kautta, lähinnä omakustanteina, hän oli julkaissut parin kolmen vuoden välein ohuita novellikoko­elmia. Hän oli aina tuonut lämpi­mäiskappaleen kirjastoon. Harva niitä oli lainannut, mutta poisto­myyntiin emme olleet raaskineet niitä panna.

– Ruismaa on hyvä suustaan, paljon lukenut mies, sanoin Helil­le.

– Saa kyllä keskustelua aikaan.

– Lyttää kaikki menestyneet naiskirjailijat, Heli hymähti. - Mis­tä vetoa, että se kaivaa Sofi Oksa­selle kuopan, jos on mukana.

– Joku sanoi nähneensä Ruis­maan torilla naisen kanssa, Heli muisti.

– Nuori? Nätti? Muusa?

– Nainen oli ollut selin, pitkä tumma tukka ponnarilla ja vaalea kevätpoplari, Heli muisteli. – Ruis­maata päätä pitempi.

Ruismaa oli ikämies, ryhti melko kumara, joten kuka tahansa olisi näyttänyt raamikkaalta hä­nen rinnallaan. Unohdimme Marja-Leenan huolet, kun näimme ovensuussa pari paikallisen lento­pallojoukkueen miestä, jotka tun­simme urheilukuvioista.

Heli ja minä pelasimme naisten harras­tusjoukkueessa sen mukaan, mi­ten työt sen sallivat. Ei tosimieles­sä ollenkaan, mutta toki kävimme kannustamassa miesten joukkuet­ta silloin tällöin kotiotteluissa. Miehet tulivat juttelemaan pöy­täämme ja toinen ehdotteli kau­pungin tanssiravintolaan lähtöä. Helin teki mieli, mutta minua ei tänään kiehtonut. Epäilin, että ra­vintoloissa olisi pilvin pimein isiä sormus lompakossa ottamassa ta­kaisin edellisen viikonlopun äi­tienpäivämenoselibaattiaan.

– Oikein arvattu, toinen pelaa­jatutuistamme virnisti ja taputteli pöydällä olevaa lompakkoaan.

Heli uhrautui miesten seurak­si, toinen oli sentään poikamies. He tilasivat taksin ja lähtivät. Mi­nä jäin vielä tyhjentämään lonke­rolasiani, ja sain kohta seuraksi Asserin. Pomo tästä puuttuikin juttuseurana. Epäluulo heräsi mie­lessäni ja katsoin Asseria hymyttö­mästi. Ei kai hän ollut hankkinut kortteeria täältä?

– Kesä on vuodenajoista suloi­sin, Asser jutteli istuttuaan seurakseni kysymättä, oliko pöydässä vapaata.  

– Olitko ylitöissä? kysyin. En ol­lut nähnyt häntä koko päivänä, mutta hän oli saattanut hautautua kammioonsa, vaikka se ei kuulu­nut hänen tapoihinsa. Hän oli jut­televa ja välittävä esimies, ainakin omasta mielestään.

– Kaupunki, kivierämaa, Asser runoili. – Minä jätin sen.

Niinpä tietysti, huokaisin mielessäni. Hän teki itselleen ja­lansijaa täällä, oli näin lyhyen ajan jälkeen päättänyt, että ottaisi äitiysvapaalla olevan pomomme paikan pysyvästi. Pahin uutinen oli kuitenkin vasta edessä:

– Meistä tuli naapureita, Asser myhäili minulle. – Minä muutin samaan rivitaloon. En seinän taak­se sentään, vaan päätyasuntoon.

Suuni loksahti ammolleen, olin tyrmistynyt, ja Asser näytti tyytyväiseltä. Hän otti pöydällä olevasta suolapähkinäasiasta päh­kinän ja nakkasi sen suuhuni.

– Minä olen allerginen, kähi­sin hänelle ja tartuin molemmin käsin kurkkuuni. Mieli teki puris­taa kädet hänen kurkkunsa ympä­ri ja aiheuttaa hänelle hengenah­distus, pakottaa hänet sanomaan, että laski leikkiä.

– Soitanko minä ambulanssin? Asser kysyi huolestuneena.

Silmäni olivat vesissä, mutta ei suinkaan pähkinöiden vaan kiukun takia. Olin varma, että Asserin muutto aiheuttaisi minulle riesaa. Katsoin häntä tylysti ja kippasin la­sini tyhjäksi.

–Siinä on hyvät suunnistus­maastot ympärillä, Asser totesi.

Eksy metsään, toivoin heti, syököön pedot sinut! Asser jaarit­teli niitä näitä paikan eduista ja kertoi, että päätykaksiossa asunut pariskunta oli lähtenyt eräoppaik­si Lappiin ja jäisi ehkä sille tiel­leen. Heidän kohdallaan toivoin, että jos he eivät kohtaisi karmaise­via petoja, niin tulisivat häntä suo­rana kotiin sääskiä pakoon.

– Mitä sinä sait selville Koho­silta? Asser kysyi sen, mitä en olisi halunnut hänen kysyvän.

Selitin hänelle lyhyesti Lauri Kohosen muistelmat Sandels Juniorista ja Asser näytti pettyneeltä. Hän vihjaili, että vanhan talon ul­lakolla voisi olla kaikenlaisia ark­kuja ja laatikoita, joissa Erärunoel­ma voisi lymytä. Sanoin suoraan, että senlaatuisen tutkimuksen hän saisi suorittaa itse.

– Luitko sinä ne Sandelsin erä­jutut? Ne kopiot? kysyin Asserilta.

– Tietenkin, hän väitti. – Poi­kamaista hauskaa jutusteltua.

– Ala-astemielisen aikuisen. Se runoelma ei voi olla parempi, koska hänen tasonsa oli noin sur­kea jo niissä tarinoissa.

– Ihminen voi antaa sielunsa palaa, Asser väitti. – Ja yltyä ihmeisiin.

Minä epäilin, kiitin seurasta ja nousin pöydästä. Valitettavasti hänkin nousi ja tietenkin myös hän oli liikkeellä pyörällä, ja niin ajelimme keskustasta yhteiseen kotitaloomme metsän poikki. Ilta oli leppeä ja kaunis, valkovuokot kutsuvana mattona metsikössä, mutta Asserin seurassa en aikonut kelliä siellä. Loppumatkalla Asser ehdotti, että tulisin nauttimaan lasillisen tyrnimehua hänen muut­tonsa kunniaksi. Kiitin ja valitin väsymystä, en ollut hyvää seuraa.

– Joku toinen kerta sitten, As­ser sanoi iloisesti. – Tyrni kyllä voisi tehdä sinulle hyvää, se auttaa kevätväsymykseen.

Hymyilin kankeasti ja mieli teki kysyä, mikä auttaisi karkottamaan päällekäyvän pomon. Menin omalle puolelleni ja olin levoton. Miehet aiheuttivat liikaa päänvai­vaa tällä hetkellä. Sandels etenkin. Menin päätteelle ja painoin nap­pia. Kuvaruutuun tulvahti kuva Matias Kohosesta heinänkorsi suussa. Olin jostain syystä siirtä­nyt sen työpaikan koneelta omal­leni. Mikä hänessä oli vikana, ettei asianajaja ollut huolinut häntä?

Sunnuntaina pääkoppani kaipasi tuuletusta. Olin nähnyt unta Sandels Juniorista ja Asseris­ta. He olivat olleet yhdessä methonen, joka oli ollut minotauros­mainen härän ja miehen sekoitus lehmälaumansa kärjessä. Minä olin leijunut valkovuokkokedolla, kun Matias lehmineen oli rymistä­nyt kohti metsästäjät kannoillaan. Punainen tuli silmissä Matias oli painanut sarvipäisen päänsä ja ol­lut valmis seivästämään minut, ei­vätkä Asser ja Sandels ehtisi sur­mata häntä ajoissa. Heräsin auton­torvenkaltaiseen huutoon. Fasaa­ni, ymmärsin ja yritin vielä palata uneen, vaikka minua kammotti ajatus, että minut pelastaisi joko Asser tai Sandels. Uni kuitenkin oli väistynyt, ja kahvin juotuani lähdin ajelemaan pyörällä.

Sää oli puolipilvinen, mutta en uskonut saavani sadetta niskaani. Kiertelin lähiseutuja ja ostin jääte­lön auki olevalta kioskilta. Jonkin ajan kuluttua sain päähänpiston käydä hautausmaalla. Sandels tiukkailmeisine vaimoineen oli haudattu sinne, mutta miten oli Juniorin laita? Ehkä hänkin olisi siellä jossain, vai voisiko hän olla vielä elossa? Periaatteessa voisi, sillä näkemäni metsästyskuvan perustella hän oli 50-luvulla ollut vielä alle kolmenkymmenen, eli olisi tänään kahdeksankympin tie­noilla. Asserin mieleen ei ollut juolahtanut, että Erärunoelman tekijä voisi olla olemassa vielä. Hän voisi lähettää minut kiertele­mään Suomen vanhainkoteja. Oli­si sulka hänen hattuunsa, jos näyt­telyn avajaisissa kököttäisi itse mahtimiehen veljenpojanpoika.

Kirkko oli vanha puukirkko, sisustukseltaan sievä ja kodikas. Olin nähnyt siellä useita lasten­kerhojen pääsiäis- ja joulunäytel­miä, ja tunsin hyvin pastori Eero Paasion. Hän oli mukava mies ja ilahduin, kun näin hänet hautaus­maalla. Hän seisoi sammaloitu­neen paaden vieressä ja kasvoilla oli miettiväinen ilme. Se katosi, kun hän huomasi minut. Kerroin Asserin hankkeesta koota näyttely Sandels Juniorin töistä ja että kaikki tieto olisi suuri apu.

– Sandelsit, Eero nyökkäsi.

–Heidän sukuhautansa on kello kahdessa.

Eero lähti ripein askelin koil­lisnurkkausta kohti ja minä har­poin perässä. Päädyimme leveän mustan kiven ääreen, jossa oli muutamia nimiä, Johan Sandels ja hänen vaimonsa alimmaisina. Ni­met olivat himmeällä kullalla ja Eero kertoi, että kivi oli kunnos­tettu kymmenkunta vuotta sitten. Johan siis oli ollut sukunsa viimei­nen tällä kirkkomaalla, totesin mielessäni. Häntä ennen oli hau­dattu muutaman vuoden nuorem­pi mies, varmaan veli, jonka pojan­poikaa metsästin. Mutta missä oli veljenpoika, Juniorin isä?

– Hän muutti aikoinaan Ame­rikkaan, Eero tiesi. –Minä pengoin joskus kunnanjohtajan pyynnöstä tätä sukua, tehtiin jotain historiik­kia. Siitä on jo aikaa parikymmen­tä vuotta, ja silloin piti vielä selail­la vanhoja kirkonkirjoja.

– Se oli työlästä, arvelin.

– No, mielenkiinnosta minä sitä tein, Eero hymyili. – Löysin suomalaisseuduilta veljenpojan ja hänen jälkeläisensä.

– Oliko heitä useita? hämmäs­tyin.

– Muistaakseni kolme tyttöä ja yksi poika.

– Tämä, joka palasi Suomeen ja alkoi kirjoitella erätarinoita, täsmensin ja Eero nyökkäsi.

– Hänen virallinen nimensä oli Jack, Eero jatkoi. – Varmaan muun­nos Jaakosta, sitä nimeä hän aina­kin käytti täällä Suomessa. Ja kie­len hän tuntuu hallinneen hyvin.

– Ainakaan Kohosen vanha isäntä ei maininnut mitään ameri­kan nuotista, huomautin.

– Tuskin vanhemmat olivat osanneet englantia muuttaessaan, ja kun suomalaisseudulla asuivat, niin äidinkieli pysyi sujuvasti käy­tössä, Eero arveli. – Mikä sitten ajoi Jaakko Sandelsin takaisin tän­ne, sitä minä en osaa sanoa.

Muistin, että Sandels Junior oli toiminut silloisessa kartanossa kotiopettajana. Lauri Kohonen oli muistellut hänen opettaneen ruot­tahtonut nähdä, mistä oli kotoisin ja katsoa, voisiko asettua juuril­leen. Hän oli kuitenkin kadonnut kuin tuhka tuuleen muutaman vuoden jälkeen, ja Eero epäili hä­nen palanneen Amerikkaan tai toi­seen englanninkieliseen maahan.

– Voi hän toki olla kullanhuu­tojana Lapissa, Eero naurahti.

– Mutta jotenkin epäilen sitä, vaikka hän erämies olikin.

– Ei kovin kaksinen lehtipaki­noiden perusteella, vahvistin.

Eero oli yrittänyt löytää vielä tietoja miehestä ja hänen sisaris­taankin, mutta ei ollut enää onnis­tunut. Eikä aikakaan ollut riittä­nyt perinpohjaiseen tutkimuk­seen, oma perhe oli vaatinut osan­sa. Nyt lapset olivat aikuisia, ja hän mietti, että voisi käväistä vie­lä Sandelsien jäljillä. Tietotekniik­ka oli edistynyt noista vuosista ja hyvinkin hän voisi törmätä Jack-Jaakko Sandelsiin. Hän lupasi il­moitella, jos saisi selville uutta.

Eero palasi kirkkoon, ja minä kiertelin vielä käytävillä. Eilen oli ollut parit hautajaiset, muistin paikallislehdestä. Äkkiä huoma­sin, että joku lähestyi sinivoittois­ta kukkakumpua. Tulija oli pitkä laiha mies vaaleassa takissa ja lierihatussa, ja hänessä oli jotain tuttua. Jäin seuraamaan hänen tu­loaan ja näin hänen käsissään ison valkovuokkokimpun. Hän laski sen kukkakeon ylimmäksi, seisoi hetken hiljaa ja käveli pois, enkä uskonut hänen huomanneen mi­nua. Se outo mies pystymetsästä. Kuka hän oli? Miten hän liittyi As­si Simoseen tai Kalle Pitkäseen?

Mies osoittautui kotiseutukirjailija Ruismaan serkun po­jaksi ja Marja-Leenan kirjallisuus­piirin yllätysvieraaksi. Nämä fak­tat saimme kuulla Marja-Leenalta juuri ennen tilaisuuden alkua, kun hän vähän hermostuneena pälyili kelloa ja kirjaston ovea. Vieras oli luvannut tulla hyvissä ajoin, mutta piti Marja-Leenaa jännityksessä melkein esityksen alkuun asti. Hän livahti kirjastoon ujon oloisena, ja hänet nähdessäni oletin vaistomaisesti, että hänellä olisi ollut kimp­pu valkovuokkoja kädessään. Hä­millään hän ilman muuta oli, ja Marja-Leena pyydysti hänet nope­asti käteltäväksi eikä ollut päästää miestä ollenkaan irti. Hän talutti miehen parven kokoustilaan, mis­sä kirjallisuuspiiri odotteli. Olin utelias miehen suhteen.

Poninhännästä tajusin, että hän oli se pitkä ”nainen”, jonka seurassa Ruismaa oli nähty torilla. Poninhäntää en ollut aiemmin huomannutkaan, se oli aina ollut takana ja hautaus­maalla hatun alla. Mutta kaidat kasvot tunnistin hautausmaalta, ja kun hänen katseensa osui minuun, näin, että hän muisti minut joko sittenkin sieltä tai metsästä.

– Hyvät naiset ja herra, Marja-Leena aloitti kymmenpäiselle lu­kupiirille, jossa tällä kertaa oli se­assa myös paikallislehden kulttuuritoimittaja ja kuvaaja. – Mi­nulla on ilo ja kunnia esitellä teille Kasimir Ruismaa, runoilija.

Yleisö kohahti ja minä hain kiivaasti aivonystyröistäni Kasi­mir Ruismaan nimeä ja selasin mielessäni kustantamojen syksyn uutuuskirjoja esitteleviä kataloge­ja. Ei yhtään osumaa, mutta nimikkeitä oli ollut niin paljon, että teos oli voinut mennä ohi silmieni. Ehkä kirja oli päätetty ottaa mu­kaan syksyn ohjelmaan vasta, kun esite oli mennyt painoon. Vai oliko se omakustanne sukulaissedän tyyliin? Marja-Leena jatkoi paljas­tamalla, että Kasimirin esikoisru­noteos ilmestyisi elokuussa ja Ka­simir kertoisi siitä ja sen synnystä meille ja lausuisi muutamia runo­ja. Kasimir kalpeni liidunvalkoi­seksi. Hän jännitti, ja pelkäsin hä­nen poistuvan pyörtymällä.

– Oletko sinä sukua meidän Ruismaalle? joku ehättikin kysyä.

Kasimir rentoutui pari astetta vastatessaan niin helppoon kysymykseen. Hänen äitinsä Lilli oli meidän Ruismaamme serkku, ja kun Kasimir oli saanut tietää ru­nojensa julkaisusta, hän oli toden­nut, että runoilijanimeksi sopisi paremmin hänen toinen ristimäni­mensä ja äidin tyttönimi. Arkini­meään hän ei suostunut paljasta­maan. Hän oli nyt Kasimir Ruis­maa ja nimi siivitti häntä kirjoitta­maan sydän palaen.

– Onnea Lillille, joku nainen hönkäisi ja Kasimir katsoi häntä oudoksuen. – Nimipäivä tänään, nainen lisäsi hersyvästi.

– Niin, Kasimir oli muistavi­naan ja väitti lähettäneensä äidil­leen onnittelurunon tekstarina.

– Oikea nimi on Mika Myöhä­nen, selvisi yhdeltä kustannustoimittajatutulta, Heli piipahti supi­semassa minulle kesken tilaisuuden ja palasi lainaustiskin ääreen.

Melkein kuin formulakuski. Se laji olisi kyllä ollut runoja kannattavampi, mietin Marja-Leenan johdatellessa runoilijaa kuvailemaan teostaan. Mutta yleisön mie­leen hän toki oli, vastasi kuvaa ro­manttisesta nääntyneestä taiteili­jasta. Lopulta Kasimir pääsi koho­kohtaan, lausumaan runojaan. Se sujui häneltä paremmin kuin muu esiintyminen.

– Minä, hän aloitti. – Minä olen töhkää sinun kynsiesi alla. Minä olen likaiset laikut pyyh­keessä. Minä, minä olen alfa, bee­ta ja gamma. Minä olen sinulle ra­kas, enkä minä peittele halujani. Minä olen levoton flamma, jolko­tan omia polkujani.

Yleisö kuunteli mykkänä, vain toimittajan kynä rapisi paperilla kiivaasti ja kuvaajan salama väl­kähteli. Flamma? Outoja sanoja, mietin runon sanomaa. Töhkän kynsien alla ymmärsin, mutta muuten runon sisältö jäi minulle arvoitukseksi. Nuoren miehen paatosta ja tuskaa, ei hitustakaan itseironiaa eikä huumoria. Epäilin, ettei Kasimir pärjäisi kovin hyvin vuoden esikoiskirjamittelöissä.

– Kovin minäkeskeistä, totesin Helille liityttyäni hänen seuraansa tiskin ääreen.

– Mistä Marja-Leena mahtoi kaivaa hänet? Heli ihmetteli.

Siihen en osannut vastata. Me­nin selaamaan parin viime viikon paikallislehtiä ja löysin Kasimir Ruismaan nimen Assi Simosen, omaa sukua Myöhäsen surijoista. Marja-Leena oli näppäränä naise­na laskenut päässään yhteen yksi ja kaksi ja saanut vastaukseksi ru­noilijan, ja ehkä hän oli pannut ni­men merkille jo jossain luettelos­sa. Hän kukitti Kasimirin vaalean­punaisilla ruusuilla ja jatkoi sitten piirin kanssa Yatesin Revolutiona­ry Roadin käsittelyä.

Kasimir Ruismaa meni ruusu­puskineen lukusaliin ja selaili il­maisjakelulehteä. Minut nähdes­sään hän hymyili ja toivoi, etten ollut pelästynyt häntä metsikössä. Hän oli vain vajonnut niin omiin ajatuksiinsa, että oli varmasti tuo­nut mieleen Frankensteinin hirvi­ön. Pikemminkin askeettisen lah­kolaissaarnaajan, ajattelin katsel­lessani hänen sileää päätä nuole­vaa tukkaansa.

– Mikä sinut toi tänne? Hauta­jaisetko? kysyin suoraan.

– Tavallaan, Kasimir myönsi ja huokaisi syvään. – Mutta en minä osallistunut. Ne ovat niin ahdista­via tilaisuuksia. Minä vein kukat kummitädilleni myöhemmin.

En sanonut nähneeni hänet silloin, ja hänkin tuntui ajattele­van, että täällä kaikki tiesivät tois­tensa asiat. Hän piristyi hetken kuluttua ja sanoi lomailevansa äi­dinserkkusetänsä luona. Hän oli tarjonnut Kasimirille kesän ajaksi pihamökin oleskelua ja kirjoitta­mista varten. Koska Kasimir kai­pasi rauhaa kiivaan runoteoksen työstämisen päälle, hän oli ottanut kutsun vastaan. Pikkuhiljaa hän uskoi latautuvansa uusien runojen henkeen. Puhuessaan hän katseli minua kiinteästi ja pyysi ykskaks minua ottamaan silmälasit pois.

– Sammalkeiju, hän hengähti. – Metsän henki.

Panin lasit takaisin ja toivotin hänelle miellyttävää oleskelua Sandelsin mailla. Hän oli ymmäl­lään, mutta en selittänyt. Hän poistui parinkymmenen minuutin kuluttua ja lähtiessään hän tuli lastenpuolen kautta, missä juuri keskustelin hevoskirjoista parin tytön kanssa. Hän pysähtyi vieree­ni, katsoi minua totisena, suuteli yhtä ruusuista kevyesti ja ojensi sen sitten minulle. Tämän tehtyään hän kääntyi ja käveli ulos.

Minä en tiennyt, mitä ajatella miehen käytöksestä. Vein kukan keittiöön, ja kun Marja-Leena näki sen myöhemmin, sanoin löytänee­ni sen salista ja että se varmaan oli tipahtanut Kasimirin kimpusta.

– Suloinen mies, Marja-Leena hymyili. – Naiset vertasi häntä Di Caprioon, kun hän oli lähtenyt.

– Penikka, minä sanoin.

– On se jo kaksiviisi, Marja-Lee­na puolusteli.

– Me ollaan tätejä sen silmissä, naurahdin.

Ruusu hampaissa lähdin omal­le osastolleni, ja naiset luulivat mi­nun hurahtaneen Kasimirin runoi­hin. En ollut, enkä itse mieheen­kään. Kunhan vain hassuttelin, ja kun Asser tuli minua vastaan mat­kalla, häntä huvitti niin suuresti keekoiluni, että hän alkoi viedä minua tangon askelin eteenpäin. Mikä keväthulluus häneen oli iske­nyt? Pystymetsän ruusuritarista puhumattakaan. Kuka seuraavaksi käyttäytyisi syyntakeettomasti?

Lauri Kohonen tietenkin. Menin loppuviikolla käymään maatilalla ja verestämään hänen ajatuksiaan Sandels Juniorin Ame­rikan-yhteyksistä. Olin varma, että muisti voisi palata pätkittäin, ja Lauri saattaisi saada mieleensä, kenelle Junior oli lahjoittanut ru­noelmiaan. Voisimme saada yhden kappaleen hänen sukulaisiltaan, jos Eero onnistuisi jäljittämään heidät. Puhkuin intoa, ja mieli teki matkalla poiketa patistamassa Ee­roa kirkkoherranvirastossa, mutta onneksi järki esti minua.

Pukeuduin vierailua varten taas kukkamekkoon ja letitin tuk­kani, Lauri Kohonen oli pitänyt vanhanaikaisesta tyylistä, ja kier­sin vielä letin pään ympäri seppe­leeksi. Olin tietenkin soittanut tulostani etukäteen ja hän oli hy­laan, eikä hän ehtinyt viettää aikaa isänsä kanssa.

Lauri Kohonen tuli minua vas­taan pihalle touhukkaana esspu päällä. Hänessä oli samaa ryhtiä kuin Mr. Heinähanko -pojassaan, mutta kiloja puolta enemmän. Hän kertoi päättäneensä paistaa räiskäleitä ja johdatti minut talon takasivun puolelle, missä oli kau­nis huvimaja sireenipuiden siimeksessä. Siellä oli pieni liesi, ja tuli paloi sen pesässä. Huomasin, että isäntä oli kattanut pöydälle kahvitarvikkeet sekä useita hillo­purkkeja, kermavaahtoakin oli.

– On pitänyt opetella kaiken­laisia taitoja, kun rouva lähti, hän sanoi olkansa yli ja kaatoi taikinaa pannulle. – Matiaksesta ei ole ko­kiksi, minä hoidan gourmet-puo­len. Kalojen kanssa olen taiteilija!

Hymyilin ja myöntelin hänen puheitaan. Kysäisin tilan apuväes­tä ja hän kertoi, ettei Matias toki mikään ihmemies ollut.

– Ei yliluonnollisia kykyjä teh­dä viittä asiaa yhtä aikaa, Lauri Kohonen hörähti. – Meillä on apuna opiskelijoita kunnan maatalousop­pilaitokselta. Karjaa Matiaksen alaisuudessa hoitaa ihan aito kar­jakko, pitkään alalla ollut leskirou­va. Kunnon Justiina.

Miehen äänessä käväisi pieni kunnioittavan pelokas vivahdus. Mieleeni tuli heti vanhojen Pekka Puupää-elokuvien tomera nainen, kädet puuskassa ja kourassa kau­lin. Nähtävästi Kohosen tilan Jus­tiina piti karjan lisäksi myös mie­het ruodussa. Kahviveden kuume­tessa Lauri Kohonen paljasti, että ero vaimosta oli loppusuoralla.

– Löysi sieltä Kanarialta Ma­noliton, mies virnuili. – Lipevän latinon. On töissä sen baarissa ja hoitelee suomalaiset asiakkaat. Tarjoilee kossun kera kotitekoisia lihapullia ja makaronilaatikkoa.

– Sitä ollaan sitten kohta sink­kuja pojan rinnalla, naurahdin.

Lauri Kohonen hekotteli ja sa­noi, että alkaisi ehkä kilvoitella pojan kanssa siitä, kumpi ensin akottuisi. Hän pani kahvin pannuun ja kysyi, milloin olin viimek­si juonut tulella keitettyä sump­pia. En muistanut, ja hän jatkoi, että silloin muinoin hänen isänsä ja Sandels Junior olivat aina keit­täneet kahvia nuotiolla metsästyk­sen lomassa. Siitä pääsinkin kysy­mään, oliko hän tietoinen Sandel­sin Amerikan-yhteyksistä.

– Kyllä siitä kotona puhetta oli, Kohonen sanoi otsa rypyssä. – Äiti päivitteli, että miksi mies oli hylännyt rikkaan lännen maan ja palannut tänne hanttihommiin.

– Mainitsiko hän Sandelsin omaisia? Siskoja tai veljiä? kysyin ja lastasin kermaa räiskäleelle ja samalla siirryin penkillä vaivihkaa kauemmas isännästä. Hän oli is­tuutunut turhan lähelle minua.

– Isä tietäisi, mutta hän on ollut jo pitkään manan majoilla. Tarvit­taisiin selvänäkijää, että häneen saisi yhteyden. Tai spiritismiä.

Sellaiseen en aikonut ryhtyä. Isäntä nousi ja katsoi, oliko kahvi selvinnyt ja kaatoi meille pannus­ta. Taas hän istui tiiviisti viereeni ja aloin tuntea oloni hankalaksi. Sulloin räiskälettä suuhuni ja huuhdoin paloja tulikuumalla kahvilla. Olin polttaa suuni, ja kun tunsin isännän kämmenen laskeu­tuvan polveni päälle, olin vetää palan kurkkuun.

– Teidän äitinne on myös kuol­lut? kysyin hätäisesti.

– Sano Lauri vaan, hän kehotti ja jatkoi: – Elämältä kuollut. Äiti voisi tietää asioita, mutta hän ei ole tässä maailmassa.

Mitä mies tarkoitti? Siirsin kä­den pois, mutta hän ei päästänytkään kädestäni irti, vaan painoi sitä itseään vasten.

Herrajumala, aikoiko papparainen kähmiä itse­ään käteni avulla?

– Niin suloiset sormet!

Suloisten sormien teki mieli kipristyä isännän sukukalleuksien ympärille ja puristaa niin, että ukolta olisi päässyt itku. Väänsin käteni irti ja pyysin lisää kahvia. Isäntä nousi kankeasti, mutta kih­distä se ei johtunut, vaan ehtoisas­ta erektiosta. Essu pömpötti pal­jastavasti ja kun hän oli kaatanut lisää kahvia, päätin että kumoaisin nen äitinsä vielä elossa vai ei, läh­tisin pikavauhtia kotiin.

– Sinun äitisi, missä maail­massa hän on? kysyin pinnistetyn kohteliaasti.

– Hän elää armon aikaa.

– Niin?

– Hän potee dementiaa ja asuu hoitokodissa, Lauri Kohonen sel­vensi. – Paikan nimi on Armon Ai­ka. Äiti ei tunne enää ketään, mut­ta tietenkin minä käyn katsomassa häntä usein. Matiaksen kanssa.

Armon Aika, painoin nimen mieleeni ja kiitin isäntää vaivannäöstä ja avusta. Hänen silmänsä al­koivat taas pilkahdella, nähtävästi hän katsoi, että viralliset asiat oli suoritettu ja nyt siirryttäisiin va­paalle. Lähdin kävelemään taloa kohti, ja isäntä kiirehti astelemaan rinnallani ja asetti hetken kuluttua kätensä vyötärölleni. Oli hankala kävellä ja kiemurrella eroon hänes­tä. Suu muiski minua kohti ja hän soperteli, että oli heti ymmärtänyt minun olevan kypsän miehen pau­loissa. Löisin kohta, jos hän ei muuten tokenisi.

– Jaaha, Viagra-Ville taas vauh­dissa!

Römeä naisääni kuului pieni­kokoiselle huivipäiselle naiselle. Hän seisoi kädet puuskassa, val­koisessa työtakissa ja isot sontai­set saappaat jaloissa muutaman metrin päässä. Tuima katse hyydytti isännän ja kädet irtosivat. Katse, jonka nainen loi minuun, oli epäystävällinen. Kipitin nope­asti naisen ohi ja kuulin hänen al­kavan torua isäntää kuin pikku­poikaa. Olin varma, että saarnansa päätteeksi hän tönisi Kohosen si­sään ja panisi nurkkaan häpeä­mään. Tähän taloon en enää ikinä astuisi minkään syyn takia, sen päätin sillä silmänräpäyksellä.

Etupihalla törmäsin Matias Kohoseen. Hän seisahtui pyöräni viereen ja katseli huvittuneena. Tajusin, että hän oli nähnyt kaiken pihalla tapahtuneen. Ehkä peräti lähettänyt Justiinan avukseni.

– Viagra-Ville, sanoin totisena. – Se on aika ilkeästi sanottu.

– Vaikka olisi totta? Matias naurahti.

– Konstit on monet, tuumasin ja katsoin häntä. - Armon Aika, sa­noin sitten kokeilevasti.

– Mummun kammio, hän nyökkäsi. – Ei kai tämä liity siihen olutäijään?

– Olut? Niin, Sandels, älysin. – Mummusi tapasi hänet ja voisi tietää hänestä jotain.

– Niin sinä luulet, Matias huo­kaisi ja heinänkorsi siirtyi toiseen suupieleen. – Hän ei muista kuka on, ihminen vai eläin, eikä ole tun­tenut ketään enää vuosiin. Hän elää kituuttaa, ja jos hänellä olisi joskus kirkas hetki, hän etsisi taa­tusti haulikon ja lentäisi pilvelle.

– Tai seinille, hymyilin vinosti. – Niinkö sinä tekisit?

– Ihan varmasti, Matias va­kuutti. – Mummun luona käymi­nen on hukkareissu.

– Mutta hänen luonaan voi vierailla?

– Tottakai voi, mutta et sinä siitä mitään kostu, Matias totesi.

– Mummusi voi olla eri maata kuin isäsi, sanoin ja panin avai­men pyörän lukkoon.

– Isän kanssa ei äitikään kos­tunut, Matias tuumasi.

– Toivottavasti pojassa on pol­vi parantunut, lausuin paatoksella.

– Vielä virtaa, Matias iski mi­nulle silmää. – Mutta mummusta, hän jatkoi sitten asiallisesti. – Mi­nulla on tarkoitus käydä Armon Ajassa ensi viikon torstaina. Jos tahdot, voit lähteä mukaan. Et si­nä kyllä siitä. . .

– Mitään kostu, minä lisäsin ja hän nyökkäsi.

Ehkä en, mutta uteliaisuuteni oli lisääntynyt. Automatkan aika­na ehtisin tunnustella maaperää. Mikä hän oikein oli miehiään? Ke­säheilaksi ainakin ihan kelvolli­nen, hakkasi mennen tullen isän­sä, Asserin ja Kasimir Ruismaan.

– Sovittu, hän nyökkäsi ja otti heinänkorren suustaan, ja työnsi sen sitten minun suupieleeni.

– Minä soittelen lähdöstä, hän lupasi ja lähti takaisin navettaan.

Minä pureskelin heinänkortta ja hetken tunsin itseni autuaaksi lehmäksi. Ensin hampaissa ruusu ja nyt risu, mitä seuraavaksi? Tuhkaa, timantteja? Vielä virtaa, muistin sitten, ja sulloin kypärän päähäni. Torstaihin oli monta päivää, ehkä ehtisin ratkaista Sandels Juniorin arvoituksen ennen sitä, enkä tarvitsisi mummun apua. Ehkä en...

Katri kuljettaa laivan hierojan antaman tuliaispussin maihin, mutta jättää sen väärän henkilön käsiin. Pian järkyttävä uutinen tavoittaa laivan henkilökunnan.

M/S Fiesta oli hetki sitten rantautunut Helsingin Olympiaterminaaliin. Metallinsininen Ford Focus ohitti tullipisteen ja auton takapenkillä istuva risteilyemäntä Katri Leinonen moikkasi tullivirkailijoita ja kuunteli auton rattia pyörittävän miehen tarinoita puolella korvin. Stellan veli Marko selitti juurta jaksaen jotain mikä liittyi buffetpöydän antimien epäloogiseen esillepanoon.

”Ensin kalat, sitten lihat, sitten lämmin ruoka. Ei niin, että kolmea sorttia perunaa ja riisiä ja sushia ja lettuja, johan siinä menee lautasmalli uusiksi!” mies selitti.

Katri jaksoi kuunnella tovin, toivoen jutun päättyvän hauskaan oivallukseen, mutta toive oli turhan optimistinen.

Oli nimittäin käynyt niin mukavasti, että laivan lastenhoitajan Stellan veli Marko oli reissussa myös. Marko kävi toisinaan laivalla asentamassa kameroita ja hälytysjärjestelmiä. Kun hän kuuli, että naiset olivat matkalla maihin, hän tarjosi oitis kyytiä. Stella tyrkkäsi Katria kylkeen.

”Siinä sulle uskollinen ja hyvä mies, kelpo tyyppi eikä mikään tyhmä!” Stella mainosti.

Katri puristi käsilaukkuaan tiukemmin syliinsä. Markossa oli kyllä kaikki nämä ominaisuudet, mutta kyllä hän tahtoi tuntea jotain muuta kuin haukottelun tarvetta miehen seurassa. Esimerkiksi himoa. Katri kohtasi peruutuspeilissä Markon katseen. Mies tosiaan tuijotti häntä sillä silmällä. Katri hymyili takaisin. Olihan Marko ihan kiva. Oli ihan hyvä tuntea jokunen aidosti hyvä tyyppi, silti oli masentavaa, ettei kukaan saanut häntä ihastumaan. Mikä minua oikein vaivaa? Katri pohti ja seurasi kaupungin hulinoita, kunnes auto pysähtyi Vincentin Vinyylin kohdalle, ja oli aika kiittää kyydistä.

”Helinä-keiju, hei! Tiedätkö, selibaatissa räytyminen ei tee sulle hyvää!”

Vincentin Vinyyli oli ainut laatuaan koko maassa. Levykauppa oli vanha kunnon kivijalkakauppa, josta sai kaikkia mahdollisia äänitteitä vuosikymmenien takaa. Liikkeen omistaja soitti lempimusiikkiaan päivät pitkät hämärässä myymälässä, hoidatti krapulaansa Iggy Popin seurassa, eikä avannut vaikka ovella oli toisinaan porukkaa jonoksi asti.

Levykaupan toiminnan lisäksi Vincent tuotti erilaisia kulttuuritapahtumia, joista yksi oli argentiinalaisen tangon iltamat. Näissä merkeissä Katri oli tutustunut Vincentiin. Kaikki mikä liittyi musiikkiin ja tanssiin kuului Katrin menolistalle. Heistä olikin tullut vuosien varrella hyvät ystävät. Katri heitti takkinsa levylaatikoiden päälle ja vilkaisi ympärilleen. Levykaupassa oli kaikki ennallaan, tila oli nuhjuinen ja tuulettamaton. Kaikkialla oli kasoittain LP-levyjä, lyttyyn painuneita pahvilaatikoita ja musiikkialan lehtiä. Sentään maailmassa oli paikkoja, joita ei oltu konmaritettu, Katri totesi itsekseen.

Vincent virnisti Katrille tiskin takaa.

”Helinä-keiju, hei! Tiedätkö, selibaatissa räytyminen ei tee sulle hyvää!” hän lohkaisi ja osoitti nurkkaa kohti.

Uudet tangolevyt olivat saapuneet!

”Onnittelut tarkkasilmäisyydestä! Vaikuttaa siltä, että kahdenkymmenenneljän tunnin hehkutakuu on mennyt umpeen!” Katri heitti ja muikisti huuliaan.

Vincent näytti janoavan yksityiskohtia. Mutta seikkailut vällyjen välissä eivät kuuluneet Katrin ja Vincentin puheenaiheisiin. Jossain meni raja. Katri kyllä flirttaili Vincentin kanssa, mutta siihen se jäi. Jossain vaiheessa hän oli ylittänyt vaiheen, jossa oli valmis sopeutumaan miehen tarjoamaan elämäntyyliin. Ja hänen elämäntyyliinsä ei sopeutuisi muu kuin merimies, Katri huokasi ja ravisteli hiuksiaan. Oli ihanaa olla maissa hetki.

Vincent nosti jalat myyntitiskille ja tarkasteli Katria päästä jalkoihin.

”Ammattilaishurmaajan puhetta...” hän murahti ja kertoi laittaneensa Facebookin kautta ryhmäkutsun kaikille tangotanssijoille.

”Hyvä homma! Jään muutaman päivän kuluttua maihin ja sitten onkin taas tangomilonga-ilta”, Katri sanoi, ja Vincent sanoi tulijoita riittävän.

Liikkeessä aika kului siivillä kuten aina. Vincent keitti kahvia, kertoi juttujaan ja Katri tutki levyvalikoimaa. Tangoiltamiin kuului olennaisena asiana levylautasella rahiseva äänite. Vincent haki levykaupan naapurissa olevasta elintarvikekioskista heille pitsaviipaleet lounaaksi ja Katri selasi sillä välin puhelimeensa kertyneitä viestejä, joista viimeisin oli Tomilta: ”Muista viedä pussi! Osoite on Kalevankatu 10, Cuba Cafe, mun kaveri Rike odottaa sua!”

Rike, Katri maisteli nimeä. Ihan niin kuin Petellä olisi ollut joskus laivalla vieras, jonka nimi oli Rike. Kyseinen mies vietti yönsä laivan putkassa. Toivottavasti kyseessä oli eri heppu, Katri ajatteli ja vilkaisi kelloa.

Hänen pitäisi palata laivaan ensi tilassa. Toimistohommia oli vaikka kuinka paljon. Ei hänellä olisi aikaa lähteä viemään pussukkaa Tomin kaverin kahvilaan. Hänen pitäisi jättää pussukka Vincentin hoiviin. Rike vai mikä hänen nimensä sitten olikaan, voisi hakea pussin Vincentiltä. Katri laittaisi Tomille viestin, kun olisi palannut laivaan. Mutta nyt hänen oli mentävä!

”Tuletkos Katri? Laitetaan sauna kuumaksi ja nautitaan elämästä!”

Katri kävi läpi matkustajapalautteita toimistossaan. Olli Sädettä ja kaikkea häneen liittyvää rakastettiin varauksetta. Se oli äänensä menettäneen artistin siunaus, yhdessäkään päivätansseista kerätyssä palautteessa ei mainittu Ollin poissaoloa negatiivisena asiana. Ei, hänelle toivottiin pikaista paranemista ja onnellista joulua. Erikoismaininta meni drinkkikupongeille, joita Katri oli anteliaasti jakanut tango-opetukseen osallistuneille. Ilta oli köyhdyttänyt risteilyosaston drinkkikuponkivarastoa, mutta kaikella oli hintansa. ”Tyytymättömiin asiakkaisiin meillä ei ole varaa!” Laivayhtiön ohjenuora oli selkeä ja sitä oli helppo noudattaa!

Katri klikkasi auki illan risteilyohjelmatiedoston ja lisäsi seuraavan päivän päivätansseihin ohjelmavaihdon, Tangoa mestarin askelissa! -kurssin. Tanssitunti tangosalongissa oli ollut menestys ja se pidettäisiin ohjelmistossa. Katri tallensi tiedoston ja tulosti muutamia kappaleita kiinnitettäväksi laivan sisäänkäynnissä olevaan vitriiniin. Lastenhuoneen työharjoittelijat saisivat kopioida loput ohjelmat ja jakaa uudet risteilyohjelmat matkustajille.

Laivalla kaikki sujui ennalta laadittujen suunnitelmien mukaisesti, jopa lähtötunnelmat olivat satamasta riippumatta jokaisena iltana täysin samat. Varmaa oli ainoastaan se, että kaikkina iltoina laiva oli lastattu arkeaan pakenevilla risteilymatkustajilla.

Laivan lähtöön oli tunti. Puolen tunnin kuluttua Katri menisi pomonsa, laivan intendentin, Timo Heinosen kanssa vastaanottamaan laivaan saapuvia matkustajia. Katri sitaisi univormuunsa kuuluvan silkkihuivin kaulaansa. Mitä Tomin ihmeitätekevässä mustelmaeliksiirissä olikaan, se oli tepsinyt. Mustelma oli jo muuttunut hieman vaaleammaksi. Ei niin, että sitä olisi voinut kauneuspilkuksi kutsua, mutta silti selvä muutos parempaan, Katri arvioi kaulaansa koristavaa mustelmaa.

Kun hän oli saanut itsensä valmiiksi, hän siemaili kahvia uutisten äärellä. Kaaos maailmalla, rauha Suomessa, hän totesi ja sulki television ja uppoutui edessään levittyvään maisemaan. Työhuoneen ikkunan takaa levittyvä suuri sininen oli syy, mikä piti Katrin merimieselämässä kiinni. Meri tyynnytti mielen. Hän tarkisti vielä, oliko Tom vastannut viestiin. Lähetystiedoista päätellen viestiä ei oltu vielä luettu. Tärkeintä oli kuitenkin, että Tom lähettämä tuliaispussukka oli nyt Vincentin hoteissa eli toisin sanoen paremmassa tallessa kuin Suomen Pankin holvissa!

Katri oli vastaanottovuorossa laivan intendentin Timo Heinosen kanssa. He seisoivat kävelykadun keskiössä, suurien lasiovien edessä ja neuvoivat matkustajia oikeisiin hisseihin.

Laivalla Timo Heinonen oli tunnettu aiemmasta sotilasurasta ja ehdottoman ankarasta asenteesta siihen, mitä tuli henkilökunnan käytökseen ja ulkoasuun. Vuosien varrella Katri oli huomannut, että vaativuus oli kuitenkin vain muisto armeijavuosista. Timo oli aikoinaan ottanut Katrin töihin, kun hän oli tehnyt paluuta Karibialta. Ja mies oli ollut kaikissa tilanteissa Katria kohtaan todella mukava. Timo oli myös sinkku ja yhteisiin laivavuosiin mahtui muutama läheltä piti -hetki. Timon seurassa Katri oli aina hieman varuillaan. Hän ei tahtonut antaa vääränlaisia signaaleja.

Matkustajia soljui laivaan tasaisena virtana. Matkustajien keski-ikä ennusti sitä, että illasta oli tulossa vaihteeksi rauhallinen. Tangokansa oli tietyn ikäistä, ja hyvä niin. Katri lateli tottuneesti laivan ravintoloiden teemat ja päämenut, jakoi kyselijöille tietoa tullimääräyksistä ja Tukholman museoiden aukioloajoista. Laivalla vietettyjen vuosien aikana Katrista oli kehkeytynyt todellinen nippelitiedon ja hassunhauskojen keskustelunavauksien kävelevä hakuteos.

Ei ollut kerta tai kaksi, kun hän sai sitaista jonkun kaulassa roikkuvaan solmioon solmun. Hän halusi olla avuksi. Koska hänellä ei ollut omaa perhettä, oli laivasta, sen henkilökunnasta ja laivaan saapuvista matkustajista muodostunut eräänlainen perhe, jonka hyvinvointi askarruttu Katria toisinaan enemmän kuin hänen omansa.

”Minulla on keväällä oma purjevene. Lasken sen vesille, jos Katri tässä tulee sitä saareen kastamaan. Tuletkos Katri? Laitetaan sauna kuumaksi ja nautitaan elämästä!” Timo sanoi ja pukkasi Katria kylkeen.

Katri hymyili jäykästi punakoille eläkeläispapoille, jotka kuuntelivat Timon veneenrakennustarinoita lumoutuneina.

”Totta kai, otan Magnum-pullon mukaan!” Katri sanoi.

Timo loi Katriin pitkän silmäyksen. Vähän turhan pitkän Katrin mieleen. Mies oli tehnyt samankaltaisia ehdotuksia pitkin kesää. Jokin Timon päällekäyvässä tyylissä muistutti mustasukkaisesta ex-miesystävästä. Ja Katri oli oppinut luottamaan vaistoonsa. Silti, olihan se ihanaa, että mies osoitti ihailunsa avoimesti. Katri vilkaisi vieressään seisovaa hymyilevää miestä, jonka silmät loistivat poikamaista intoa, kun hän puhui veneestään. Katri antoi matkustajista hersyvän hyvän tunnelman, naurun ja ilon tarttua.

Oletko heittänyt kuriirikeikkaa?” hän sihahti Katrin korvaan.

Tunnelma lätsähti heti, kun Katrin näkökenttään saapasteli rastapäinen harminkappale. Pete, joka hädin tuskin tervehti, vaan pukkasi Katria hieman sivummalle.

Oletko heittänyt kuriirikeikkaa?” hän sihahti Katrin korvaan.

Katri värähti. Miehen äänessä oli se sama kova, vaativa sävy kuin iltana, jolloin hän oli käynyt Katrin kaulaan kiinni.

”Että mitä?” Katri huusi.

Laivan trubaduuri oli juuri aloittanut musisoinnin. Kun mukaan liittyi vielä pari parkuvaa lasta ja kovaan ääneen rätkättävä inttipoikien muodostama seurue, oli kakofonia valmis, eikä hetkeen ollut mahdollista kuulla normaalia puhetta. Pete seisoi ahdistavan lähellä.

”Karaokekeikkaa?” Katri karjui musiikin sekaan, muttei ollut varma kuuliko Pete.

Peten kulmat kurtistuivat.

”Just joo, karaokea! Sinä se olet sitten susityhmä akka...” Pete sivalsi.

”Katri, sinua tarvitaan täällä!” Timo huikkasi ja osoitti Peten jalkineita.

”Bootsit ei kuulu virka-asuun, ei edes baarissa, vaihda kengät!” Timo sanoi.

Pete seisoi paikallaan sen näköisenä, että joutui ponnistelemaan, ettei tekisi jotain sellaista, mitä joutuisi katumaan. Mies puuskutti sieraimet levinneinä Katrin edessä. Epämääräinen huolestuneisuus täytti Katrin mielen. Kasvoille pyrkivästä hornahöngästä pystyi päättelemään, että hän oli hetki sitten juonut jotain alkoholipitoista. Muisto kuristusotteesta kaulalla sai Katrin ottamaan varmuuden vuoksi askeleen taaksepäin Petestä.

”Haista sinä peikko pitkä paska!” Katri sihahti hampaidensa välistä ja livahti takaisin työpisteelleen, neuvomaan matkustajia, jotka haahuilivat sisääntuloaukossa hämmentyneen näköisinä.

Pete marssi rastat heiluen matkustajien seassa. Katrin olisi tehnyt mieli kertoa Timolle kaikki, mitä edellisiltana oli tapahtunut. Pestä kätensä koko jutusta ja kuitata lähtöpassi laivasta. Siihen hän ei ollut vielä valmis. Mutta hän löytäisi keinon, millä Petestä päästäisiin.

”Kai tiedät, että voit koska vaan kertoa minulle, jos sinua ahdistellaan. Ymmärrän kyllä, että sinä kiinnostat miehiä. Olet aika pakkaus”

Laivan irrottua laiturista Katri käveli Timon kanssa kohti päällystön toimistoa. Katri erotti käytävän päässä puuhastelevan Peten. Hän kiinnitti Happy Hour -mainosjulisteita yökerhon oviin. Petestä oli kehkeytynyt todellinen maanvaiva. Katri vilkaisi Timoa, mies seisoi hänen edessään odottava ilme kasvoillaan. Ei hän hassumman näköinen ollut. Komea sellaisella urheilullisella tavalla, tukka oli edelleen armeijahenkisesti leikattu ja orvokinsiniset silmät tuikkivat leikkisästi.

”Kai tiedät, että voit koska vaan kertoa minulle, jos sinua ahdistellaan. Ymmärrän kyllä, että sinä kiinnostat miehiä. Olet aika pakkaus”, Timo sanoi.

Katri olisi nauranut miehen suojeluksi naamioidulle lähestymisyritykselle, ellei hän olisi tajunnut tilaisuutensa koittaneen.

”Koska viimeksi baarihenkilökunta on puhallutettu?” Katri kysyi ja astui sisälle toimistoonsa.

Yökerhossa Katri seisoi parrasvalojen loisteessa.

”Hyvät naiset ja herrat, Olli Säde ja Päivänsäteet, ELÄMÄ SE ON KUIN SILKKIÄ VAAN!”

Katrin spiikkiä seurasi rumputremolo, ja valot suuntautuivat samettiverhojen suojista näyttämölle astuvaan laulajatähteen. Olli Säde otti yleisönsä ja M/S Fiestan risteilyemäntä otti paikkansa av-teknikon vierestä.

Ollilla oli edelleen haasteita äänen kanssa, ja tästä syystä show’ssa oli enemmän tanssinumeroita. Kaikki yökerhossa olevat istuivat paikoilleen jämähtäneinä ja seurasivat tanssia. Estradilla vallitsi juhlallinen tunnelma.

Täysmiehitetty bändi soitti Myrskyluodon Maijaa ja tanssilattian keskiössä askelsi Pia, jonka kasvot hohtivat näyttämön valoissa ihmeellisen kauniina, niin kuin kulmakarvoille ja ohimolle olisi satanut kristallisia lumikiteitä. Niskan tähtitatuointi oli huolellisesti pakkeloitu piiloon ja hoikkaa kehoa verhoava kolttu täytti kaikki laivayhtiön määritykset hienostuneen seksikkäästä esiintymisasusta.

Katri silmäili pianoa takovaa Kajta. Mies oli tapojensa mukaan haihtunut ensi kohtaamisen jälkeen omille teilleen. Sellainen hän oli, yhtä pelokas kuin Katrikin. Ja siinä oli syy, miksi suhde toimi ja oli pysynyt niin raastavan epäselvänä. Hänen osaltaan juttu oli kertakaikkisesti loppu. Nyt hän tiesi, kenet hän halusi. Muisto edellispäivän porrasjumpasta laivan perämiehen kanssa nostatti hymyn Katrin huulille.

Ja hän vilkuili ympärilleen, josko laivan komentosillalla työskentelevä Mats olisi piipahtanut yökerhon katsomaan show’n, mutta miestä ei näkynyt.

Musiikki meni tunteisiin. Pian uskomattoman voimakkaat hypyt ja hallitut piruetit, triplat, kirvoittivat yleisöstä valtavat aplodit. Pian lahjakkuus oli ilmiselvää. Tanssitaito oli samanaikaisesti vahvaa ja rohkeaa, kuten oli kaikki muukin, mitä hän edusti – moottoripyörät, vauhti ja romuralleissa kaahailu.

”Tähti on syntynyt!” Timo Heinonen mutisi.

Hän taputti Katria olkapäille, ja jätti kätensä lepäämään Katrin harteille. Katri olisi halunnut työntää käden pois, muttei kehdannut. Hän piti katseensa lavaa kohti suunnattuna.


Katri heräsi kovaan jyskytykseen. Hänellä meni hetki ymmärtää, mitä tapahtui. Joku huusi hänen nimeään ja jyskytti ovea. Katri kiskoi ylleen aamutakkiaan.

Pete huojui paikoillaan. Hänen kasvonsa olivat vitivalkoiset.

”Tom on hakattu. Hän on teho-osastolla koomassa!” Pete sanoi ja löi nyrkkiään ovenpieleen tuskaisen näköisenä.

Katri tuijotti Peteä tajuamatta sanaakaan siitä, mitä mies oli hetki sitten kertonut.

”Nyt kerrot, missä se pussi on!” Pete pamautti sormuskädellä ovea niin, että siihen jäi painauma.

Katri ummisti silmänsä.

”Tai muuten mitä?” hän kysyi niin hennolla äänellä, että tuskin itsekään kuuli sanojaan.

”Tom on koomassa, ja se on sun syy!” Pete sähisi silmät vihaa uhkuen.

”Jätkät käy kuumana, ne on tulossa hakemaan sut. Tajuatko, sä olet vaarassa”, Peten ääni kaikui jossain kaukana.

Katri perääntyi hyttinsä hämärään. Hytin ovi läiskähti kiinni. Hän kävi istumaan vuoteelleen. Hän kuuli, miten mies potki ja hakkasi ovea. Shokkitärinä valtasi Katrin koko kehon.

Jatkuu ensi numerossa.

Laura Paloheimo on vuonna 1971

syntynyt kirjailija, tuottaja ja kirjoittamisen ohjaaja. Hän on

kirjoittanut vauhdikkaita chick lit -kirjoja:

Klaukkala, OMG,

Mama Mojo ja

Puppiduu.

Risteilyemäntä Katri Leinosen työpaikkaromanssi laivalla soittavaan pianistiin hiipuu yhtä nopeasti kuin se roihahtikin, mutta Katri ei ehdi miestä liikoja suremaan.

Tangoshow’n ensi-ilta ja sitä seuranneet lukuisat jatkojuhlat ja niistä seuranneet romanssit olivat pääpuheenaihe laivan messissä.

Katri liittyi aamukahviaan nauttivien hyttiemäntien seuraan ja keskittyi kuuntelemaan varsin värikkäitä versioita laivalla edellisyönä show’nsa ensi-iltaa juhlineesta tähtilaulajasta, Olli Säteestä.

”Ei ollut päällä rihmankiertämää!” yksi hyttiemännistä sanoi ja pyöritteli päätään.

Katria huvitti. Aina sama juttu, saunakansa kohahti, jos joku oli sattunut kävelemään alasti henkilöstön poreallastilan läpi.

”Artistit on sellaisia, vapaita sieluja, haluavat irrotella kunnolla!” Katri sanoi ja sekoitti kahviaan ja tunsi hyttiemäntien tuijotuksen kaulallaan.

Pelon ja ärtymyksensekaiset ajatukset pitivät Katrin hereillä aamuun asti. ”Jos sanot sanakin tästä, se on nirri pois! Se on nirri pois!” Peten uhkaukset kiersivät kehää mielessä. Mustelma teki kipeää, mutta huivia oli pakko pitää kaulassa. Katria ahdisti ajatellessaan edellisyötä, kammottavaa pullonpyörityspeliä Peten hytissä ja hetkeä, jolloin mustelma syntyi.

Mies himoitsi edellisiltana pullonpyörityspeliä pelanneen moottoripyöräjengin kannattajajäsenyyttä.

Oli vaikea ymmärtää Peten olevan se sama mies, jonka Katri oli oppinut tuntemaan aloittaessaan laivatyöt. Missä oli kultainen baarimikko, jonka Katri oli vuosien aikana oppinut tuntemaan? Ja miksi hän halusi niin paljon tienata moottoripyöräjengin hyväksynnän?

Selvittyään työkaverinsa kuristusotteesta ja päästyään hytilleen, hän oli valvonut koko yön pohtien, mitä hänen pitäisi tehdä. Hän olisi ilomielin ilmiantanut Peten laivan intendentille, ellei olisi siinä samalla vaarantanut oman työpaikkansa laivassa. Vuosien aikana oli tapahtunut paljon kaikenlaista. Katri tiesi liikaa. Ja Pete tiesi, että Katri tiesi.

Peten pelko oli kuitenkin epätoivoista lajia. Mies himoitsi edellisiltana pullonpyörityspeliä pelanneen moottoripyöräjengin kannattajajäsenyyttä, ja se vaati erilaisten tehtävien suorittamista. Kannattajajäseniä valjastettiin tekemään palveluksia. Laittomuuksia. Tom oli toiminnassa jotenkin mukana, vaikkei miehellä tainnut olla edes moottoripyörää, Katri pohdiskeli ja toivoi hyttiemäntien keksivän uusia puheenaiheita.

”Näytät siltä, että olet herännyt vasta, ja tarvitseeko kysyä mistä?”

Onneksi Ahdin Valtakunnan valtiatar, lastenhoitaja Stella, ilmestyi paikalle ja ilmoitti Olli Säteen olevan päivähuoneessa. Muutoin niin pirteä Stella näytti väsyneeltä.

”Näytät siltä, että olet herännyt vasta, ja tarvitseeko kysyä mistä?” Katri kysyi ja Stella virnisti.

”Myönnetään! Sääntöjä rikottu! Olin yötä Ahdin Valtakunnassa!”

”Esimerkillistä päivystystyötä, koisit työpaikalla!” Katri kiteytti ja toivoi, että itsekin nukahtaisi toimistopöytänsä ääreen, siten elämä laivalla olisi ehkä tylsää, mutta piirun verran turvallisempaa.

Stella nauroi ja veti käden kuvitteellisen hatun lippaan.

”Aina valmis, mitä tulee pirtuun tai polkkaan!” hän sanoi ja kertoi olleensa tanssijoiden kanssa jatkoilla.

”Nähtiin aamu nousevan ja yksi alaston mies!”

”Alaston mies?” Katri toisti.

”Markolta terveisiä, hän kyselee aina, onko Katri jo rengastettu, en oikein tiedä mitä vastata.”

”Tatuoitu ja karvainen. Ei mikään kiiltokuva mieheksi, mutta mies kuitenkin. Kaveri juoksi munasillaan ympäri seiskakantta. Kuulemma kyse oli jostain nakuhaasteesta!” Stella pyöritteli päätään.

”Sepä somaa”, Katri mutisi ja toivoi, ettei intendentin korviin kantautuisi yhtäkään tarinaa edellisillan aktiviteeteista.

Katri tunsi Stellan katseen kaulallaan.

”Kiva huivi sulla, sininen... Oliko kiihkeä yö Kajn kanssa?” Stella kysyi ja näytti siltä, että odotti mehukkaita yksityiskohtia.

”Sininen sopii mielialaan. En kerro mitä tapahtui, lakkaa kärttämästä!” Katri mutisi.

Stellan silmät välähtivät.

”Kiitos luottamuksesta! Markolta terveisiä, hän kyselee aina, onko Katri jo rengastettu, en oikein tiedä mitä vastata”, Stella sanoi muka huolettomasti, vaikka Katri hyvin tiesi, mihin Stella pyrki.

Stellan turvallisuusalalla työskentelevä veli oli kyllä mukava mies, mutta ei yhtään Katrin tyyppiä.

”Sinkkuna edelleen”, Katri sanoi ja kohautti harteitaan.

Hän oli seilannut ne seitsemän merta eikä ollut vieläkään löytänyt kotisatamaa, ei prinssi rohkeaa, mutta oli oppinut paljon itsestään. Se kai oli tärkeintä, tietää kuka oli, mistä tuli ja mihin suuntaan oli matkalla.

Stella oli hyvä ystävä. Jos jonkun ihmisen oppi tuntemaan merillä ollessaan, niin työkaverinsa, aina sielunelämää ja lapsuudentraumoja myöten. Meri herätti alitajunnan ja heitti kaikki roskat pintaan, vaikka eivät he elämäänsä itkeneet, päinvastoin.

Stella jatkoi ensi-iltajuhlien yksityiskohtien heruttamista. Kesken tarinoinnin Katrin hakulaite soi.

Tarkoitus oli myydä litratolkulla juomia, eikä myyntitavoite toteutuisi mikäli porukkaa lähtisi pois kesken kaiken.

”En voi laulaa! Pitää lepuuttaa, että saan äänen toimintakuntoon illaksi!” Olli raakkui luuriin.

”Tee kaikkesi, että saat äänesi kuntoon illaksi! Höyryhengitä, laita kosteita pyyhkeitä hyttiin, kuiva huoneilma on myrkkyä keuhkoille!” Katri lateli rutiininomaisesti ohjeita ja laski luurin alas.

Hän tuijotti hetken eteensä näkemättä mitään ja yritti keksiä, mitä sanoisi tangofaneille, jotka jonottivat paraikaa päivätansseihin kannella kymmenen. Olisi ikävää ilmoittaa, ettei Olli pääsisi heitä liikuttamaan ja että nimikirjoitukset jäisivät saamatta, kaverikuvat ottamatta.

Katri mietti eri vaihtoehtoja. Kansa saisi kuitenkin tanssia tangoa. Tango-orkesteri ja orkesteria johtavan Kajn lauluesitykset kuuluivat Ollin päivätanssipakettiin. Ollin tähtitunti oli päiväntanssien kohokohta, muusta musisoinnista ja laulusta huolehtisi orkesteri. Tarvittiin jotain, mikä pitäisi tangohovin tansseissa alkamishetkestä sen päättymishetkeen, mutta mitä? Tarkoitus oli myydä litratolkulla juomia, eikä myyntitavoite toteutuisi mikäli porukkaa lähtisi pois kesken kaiken.

Katri puhalteli ilmaa keuhkoistaan. Hän silmäili puhelimen vieressä olevaa hyttilistaa. Siinä oli merkittynä hytin numero ja hytissä asuvan miehistön jäsenen nimi. Ensimmäisenä listassa oli Alvarez. Fernando Alvarez! Niin tietysti! Miksi hän ei heti tajunnut! Eilisiltana Fernandon tangosoololle oli taputettu seisten. Suomen notkealanteisin tangotanssija, Fernando tunsi tangon salat ja oli Olli Säteen salarakas.

Katri naputteli Fernandon numeron puhelimeen ja toivoi parasta. ” Si, Si!” Fernando vastasi ja ilmoitti olevansa paikalla vartin kuluttua.

Katri kiiruhti ulos messistä ja juoksi portaisiin.

Laivan munahaukkojen havittelema kultamuna, laivan perämies, Mats Åhman.

”Joskushan ihmisen oli kuntoiltava!” hän tokaisi vieressään harppovalle miehistön jäsenelle ja huomasi vasta sitten, kuka hänen vieressään harppoi.

Laivan munahaukkojen havittelema kultamuna, laivan perämies, Mats Åhman. Katri onnitteli itseään siitä, että kerrankin osui paikalle Mats Åhmanin kanssa niin, ettei paikalla ollut esimerkiksi parfymerian kaunottaret, joiden kauneus oli ehkä purkista, mutta Katri olisi tehnyt mitä vain saadakseen tietää, mistä purkista.

”Sisällä oleskelu ja koneellistetun sisäilman hengittäminen on rasitus keuhkoille, Mats tiedotti.

Katri nyökkäsi pontevasti samanmielisyyden merkiksi. Hänen vieressään askeltava perämies oli komea rujolla tavalla. Auringon ja iän rypistämät kasvot olivat mukavalla tavalla syvien uurteiden raidoittamat, leukaa koristi hienoinen sänki, silmät olivat orvokinsiniset ja täynnä sellaista kujeilua ja iloa, jota Katri niin kovasti kaipasi. Silkkaa pokaalia koko mies!

”Täytyy kai alkaa treenaamaan ihan kunnolla, Katri sai sanotuksi läähätyksen lomasta.

”Mitä sä treenaat?” Mats kysyi.

”Tangomusiikkia ja Netflix-surffailua”, Katri vastasi totuudenmukaisesti ja Mats räjähti nauramaan. Katri pysähtyi paikoilleen ja nauroi itsekin.

”Tottahan se on, olen läpikotaisin laiska. Yritän aina laihduttaa ja se onnistuu yleensä päivisin. Yöllä löydät minut messistä, tarkalleen ottaen ensimmäisen buffet-tarjoilun päättymisen aikaan. Suklaakakut on varattu mulle!” hän sanoi muka tiukkana ja Mats nauroi lisää.

”Olet hurmaavan rehellinen!” mies sanoi.

Ja Katri hymyili niin että poskipäihin koski.

”Mitä eilen tapahtui? Mä yritin tavoittaa sua.”

Katri marssi orkesterikorokkeelle ja kertoi pikaisesti Kajille muutokset päivätanssien ohjelmaan. Kaj tuijotti Katrin kaulaa.

”Mitä eilen tapahtui? Mä yritin tavoittaa sua. En saanut nukutuksi, meidän hyttikäytävällä oli ihan hirveä meteli! Ne motoristit kuuntelivat jotain paskamusaa aamuun asti! Ja ne polttivat maria, mä en voi olla täällä, jos meno ei muutu!” Kaj sanoi.

Katri lausui Kajlle pahoittelut ja otti mikrofonin käteensä. Hän tiesi hyvin Kajn historian päihteiden kanssa, miten hän oli kamppaillut itsensä vapaaksi vakavasta riippuvuudesta.

”Puhutaan myöhemmin, jooko? Mennään vaikka kansikävelylle”, Katri sanoi ja astui tanssilattialle.

Tangohovin edustajat huikkailivat Katrille ja kyselivät Ollista. Katri vilkaisi samettiköysien takana seisovaa tummapintaista miestä. Fernando oli ammattilainen, hän oli paikalla, hymyilevänä ja valmiina ottamaan hommat hoitoon.

”Raju rakastaja”, Katri lausui ja sai hetkessä tangosalonkiin kerääntyneen eläkeläisjoukon huomion itseensä.

”Hyvät matkustajat, raju rakastaja on täällä! Minulla on ilo edustamani laivayhtiön puolesta esitellä teille eilisiltana tangoväen lumonnut Fernando Alvarez! Hän on luvannut esittää teille parhaat palat soolonumerostaan ja opettaa teille askelsarjan tai pari!”

The woodooman, luki hieroja Tomin hytin ovessa. Katri koputti oveen. Katri oli varannut ajan hierontaan. Tom oli laivaporukasta ensimmäinen, joka matkusti Intiaan ja palasi sieltä täysin vihkiytyneenä erilaisiin yrtteihin ja mielenhallinta harjoituksiin. Tomilla oli aina tarjota ihmeitä tekevä flunssankarkotusjuoma, minkä kanssa hän tarjosi itseleivottuja pikkuleipiä.

”Alastomien naisten vuoksi olen valmis melkein mihin vaan!” Tom nauroi.

Verkkariasuinen Tom avasi oven ja pahoitteli hytissä vallitsevaa sotkua.

”Jään huomenna maihin ja siirrän samalla kamoja hoitohuoneelle. Laitanko erikoisyrttejä höyryttimeen?”

Pöydällä olevasta diffuserista nousi kiemurtelevaa vesihöyryä. Tuoksut oli osa Tomin hoitorituaalia. Katri ryhtyi riisumaan vaatteitaan.

”Hieno juttu, että olet toteuttanut unelmaasi luontaishoitolasta, se on meidän kaikkien ilo”, Katri sanoi.

”Alastomien naisten vuoksi olen valmis melkein mihin vaan!” Tom nauroi.

Tom siirtyi hytin vessaan siksi aikaa, kun Katri riisui. Katri kääriytyi pyyhkeeseen ja kävi istumaan hoitovuoteen reunalle. Hän tajusi unohtaneensa käteistä rahaa sisältävän kukkaron toimistoon. Taskussa ei ollut muuta kuin huulikiilto, laivayhtiön heijastin ja evääksi messistä otettu banaani.

”Voin tietenkin maksaa luonnossa!” Katri tokaisi reippaasti.

Tom tuijotti häntä sen näköisenä, ettei ollut varma, oliko kuullut oikein. Katri kaivoi banaanin esiin. Tom purskahti nauruun.

”Hetki sitten, kun halasin sua, tunsin jotain kovaa rintaani vasten ja ajattelin, että tulet vetämään mut kylmäksi!” Tom sanoi huolettomaan tyyliinsä.

”Ihanko totta luulit, että mulla on ase? Miksi?”

Katria hämmensi toden teolla.

”Ihanko totta luulit, että mulla on ase? Miksi?” hän kysyi, mutta Tom ei vastannut.

Ehkä hän ei kuullut. Kolina vessassa voimistui, hän valmisti yrttikäärettä mustelmaan. Tom liotti pyyhettä käsienpesualtaassa ja lirutteli pyyhkeen päälle kellertävää nestettä ruskeasta lääkepullosta.

”Minusta on tullut vainoharhainen. Näen uhkia kaikkialla! En saa nukutuksi”, Tom selitti ja Katri etsi sopivaa asentoa hierontapöydältä.

Hän lupasi Tomille vapaat kädet mitä hoitoon tuli. Tom lupasi tehdä parhaansa mustelman karkottamiseksi. Onneksi hänelle ei tarvinnut selittää mistä se oli tullut. Ehkä Tom oli nähnyt tilanteen, Katri päätteli ja ummisti silmänsä.

”En mä sulta mitään maksua ota, niin monta vuotta on töitä tehty yhdessä, enkä kertaakaan tarjonnut sulle edes drinkkiä. Nyt saat koko rahan edestä!” Tom huuteli valuvan veden kohinoiden seasta.

Pian hän vajosi rentoon oloon, horrokseen minkä läpi hän tavoitti ainoastaan Tomin soittaman rentouttavan musiikin sävelet.

”Ihanaa tingelitongelimusiikkia”, Katri mutisi puoliunessa, hän yritti puhua mutta oli jo niin rento ja väsynyt, että hän tuskin kykeni muodostamaan sanoja.

”Rento mieli, rento keho. Kun tajunta laajenee, maailmankuva laajenee ja kaikki on mahdollista.”

Hoidon jälkeen Katri ponnisteli itsensä istuma-asentoon ja kiskotteli jäseniään ja haukotteli suureen ääneen. Se, mitä hän oli hetki sitten hierontapöydällä kokenut, oli ollut tajuntaa laajentava kokemus. Hän oli tuntenut olevansa yhtä musiikin ja meren kanssa, yhtä jokaisen tähdenlennon ja kaukaisen galaksin kanssa. Se oli ihmeellinen kokemus.

Katri vilkaisi itseään peilistä ja näki, miten rentous ulottui silmiin asti. Hänen katseensa oli täysin toinen, raukea. Ja silmät suorastaan kiilsivät kirkkaanvihreää sävyä, sitä jadentummaa, mitä ei hämärässä yleensä erottanut.

”Rento mieli, rento keho. Kun tajunta laajenee, maailmankuva laajenee ja kaikki on mahdollista”, Tom julisti tuttuun tapaansa tajunnanlaajentamisen puolesta.

Katri huojutteli kehoaan puolelta toiselle. Hän ajatteli Kajta, sitten komentosillan Matsia, sitten taas Kajta, hetkisen ajan naapuriaan Vesaa ja sitten taas Kajta. Sitten hän huomasi miettivänsä, miltä Mats näyttäisi alasti. Mieshän oli niin hoikka, olisiko hänessä vartta täyttämään aikuinen nainen? Katri tuumaili ja tirskahti.

”Olet niin suloinen, että minua ihan itkettää! Tarjoaisin sulle vielä teetä ja erikoispikkuleivän, mutta selvästi sulle riitti tämä setti”, Tom sanoi ja halasi Katria, joka takertui eteensä ilmestyvään mieheen ehkä hieman turhankin halukkain ottein.

Tom asetti Katrin sepalukselle eksyneet käpälät turvallisemmalle vyöhykkeelle.

”Noh, noh, aika mennä tutimaan Katriseni”, Tom sanoi ja irrottautui otteesta.

Tom työnsi Katrin hyttikäytävään ja painoi tämän käteen pienen muovipussin.

”Kiva juttu, että viet mun frendin nuuskat maihin, pussissa on partavesilitkua ja perusjuttuja!” Tom sanoi.

Katri moikkasi käytävällä puhelintaan räpläävää Kajta ja otti tukea hyttikäytävää halkovasta kaiteesta.

”Totta kai, kaikki hoituu!” Katri mumisi, vaikkei muistanut, että heillä olisi ollut puhetta pussin kuljettamisesta ja painoi Tomin poskelle märän pusun kiitokseksi.

Hyttiin päästyään Katri kävi suihkussa ja sujautti yöpaidan ylleen. Jestas, että hän olikin väsynyt! Ja samanaikaisesti hän oli niin täynnä energiaa, että olisi voinut hyvin viettää pienen lemmekkään hetken esimerkiksi Kajn seurassa. Mutta ei kuitenkaan, Kaj oli historiaa. Kyllä meressä kaloja riitti! Ja se varsinainen vonkale oli vielä pyydystämättä!

Tomin suorittama hieronta oli avannut kaikki kraanat. Aivan kuin hän olisi muuttunut silmissä pehmeämmäksi, hohtavammaksi, vetovoimaisemmaksi. Toiseksi.

Tällä kertaa hän saisi sen, mitä tavoitteli. Vaikutti siltä, että vihreä valo palaisi komentosillalla, kun Katri Leinonen piipahtaisi pikkuvisiitillä! Katri iski silmää peilikuvalleen. Olisipa hän ollut yhtä itsevarma aiemmin päivällä, kun nousi portaat Mats Åhmanin seurassa. Mats oli kyllä jotain ihan muuta. Ja wou, miten selvästi hän pystyi näkemään, miten erivärisiä valoja hänen peilikuvansa heijasti! Kaikki oli niin ihmeellistä!

Katri otti askeleen peiliä kohti. Kuvajaisen säteet olivat kirkkaan vaaleanpunaisia ja niiden seassa oli kirkkaanvalkoista valoa, kuin roiskeita, ne levisivät hänen kuvajaisensa yli, koristelivat hämärässä hytissä seisovan naisen hahmon.

Katri kosketti peiliä. Säteet katosivat. Hyttiin laskeutui pimeys. Hän näki taas itsensä niin kuin oli. Hän tunsi ohimoissa jyskyttävän päänsäryn ja tunsi huimausta. Hän sulki silmänsä ja heräsi vasta seuraavana aamuna, nähtyään koko yön unta, jossa hän liukui kovaa vauhtia vesipyörteiden mukana ms. Fiestan kölin alle.

Jatkuu ensi viikolla.