Osa 4/4: 2007–2010 Michelle arpoi, antaisiko hän Barackille siunauksensa presidentinvaalikilpaan. Kampanja olisi rasite Obamien perhe-elämälle, mutta toisaalta voiton jälkeen Michellestä voisi tulla Amerikan ensimmäinen nainen.

Michelle kuunteli kärsimättömänä Barackin selostusta työviikostaan Washington DC:ssä. Senaattori oli jo puhunut WHO:n tukipaketeista, hurrikaani Katrinan uhrien auttamisesta ja pimeiden asemarkkinoiden torjunnasta.

”...ja mieti, Kylmän sodan jäljiltä jääneet käsiasevarastot ruokkivat edelleen hirveitä konflikteja ympäri maailmaa...”

”Barack, meillä on muurahaisia.”

”Mitä?”

”Löysin muurahaisia keittiöstä ja yläkerran kylpyhuoneesta.”

”Okei ?”

”Käy hakemassa huomenna kotimatkalla muurahaisloukkuja. Hakisin ne itse, mutta tytöt täytyy viedä lääkäriin koulun jälkeen. Voisitko hoitaa sen puolestani?”

”Just. Muurahaisloukkuja.”

”Muurahaisloukkuja. Älä unohda kulta, jooko? Ja osta enemmän kuin yksi. Minun täytyy nyt mennä tapaamiseen. Rakastan sinua!”

Neljäkymmentäkolmevuotiaana Michelle Obama oli jo monien amerikkalaisten tuntema tyylikäs uranainen, tehokas politiikan taustavaikuttaja, vaativa esimies Chicagon yliopistollisessa sairaalassa, hyvä julkinen puhuja ja taitava verkostoituja. Mutta ennen kaikkea hän oli perheensä pomo, joka piti miehensä jalat tiukasti maan pinnalla.

Michellen ja Barackin tyttäret Malia ja Sasha olivat nyt yhdeksän ja kuuden vanhat, ja Obamat asuivat Chicagossa osoitteessa South Greenwood Drive 5046. Korkean mustan rautaportin takana kohosi valtava ja hienostunut kolmikerroksinen punatiilitalo, joka jäljitteli valkoisine pylväineen, kaarisisäänkäynteineen ja ikkunanpielineen 1700-luvun georgiaanista tyyliä. Talon tummalla harjakatolla törrötti kaksi punatiilistä savupiippua, ja neljän takan lisäksi vieraat saivat ihmetellä alakerran viinikellaria, johon mahtui tuhannen pullon varasto.

Talo oli Michellen unelmakoti, mutta hän joutui ihailemaan idylliä usein itsekseen, sillä Barackilla oli järkyttävä määrä töitä. Michelle istui monena iltana yksin jäätelöpaketti sylissään katselemassa tv:stä Sinkkuelämää-sarjan uusintoja tai Dick Van Dyken vanhoja komedioita. Senaattorina toimiva Barack nimittäin lensi työnsä takia joka viikko Washington DC:hen maanantai-iltaisin, ja Michelle sai miehensä vierelleen vasta torstaisin – yleensä sen jälkeen, kun tytöt olivat jo menneet nukkumaan.

Michelle ymmärsi Barackin presidenttihaaveet, mutta toisaalta häntä arvelutti muutama asia. Entä jos Obaman tiimi todella voittaisi vaalit, kuten Barackin avustajat kivenkovaan uskoivat? Malia ja Sasha joutuisivat jättämään kotikaupunkinsa ja tutut ympyränsä: Malia jalkapallojoukkueensa, baletin ja draamatunnit, Sasha taas voimistelun ja stepin. Kumpikin joutuisi vaihtamaan tennis- ja piano-opettajaa. Ja mitä Barackille tapahtuisi vaalikampanjan aikana? Aviomies oli jo nyt itkenyt eräillä Rohkeus toivoa -kirjansa julkaisukutsuilla sitä, kuinka vähän hän sai olla lastensa kanssa. Ensin Barack oli pyytänyt anteeksi poissaolojaan ja heti sen perään murtunut kyyneliin.

Michelle mietti, mitä sitten tapahtuisi, kun hullunmylly imaisisi aviomiehen mukanaan kunnolla. Pysyisivätkö perhe ja avioliitto natisematta kasassa, ja kestäisikö Michelle kaikki ne paineet, joita Barackin suosio toisi? Toisaalta... jos Barack voittaisi, Michellestä tulisi Amerikan ensimmäinen nainen. Valta-asema presidentin kulisseissa houkutteli Michelleä. Hän oli vihannut koko elämänsä järjestelmää, joka antoi vallan rikkaiden ihmisten jälkeläisille. Nyt hänellä olisi mahdollisuus ottaa valta pois noilta ihmisiltä ja muuttaa maailmaa parempaan ja tasa-arvoisempaan suuntaan. 

Michelle antoi lopullisen mielipiteensä Barackin vaaliehdokkuudesta joululomalla Havaijilla. Michelle oli tentannut tarkasti Barackin tiimiltä, miten hänen miehensä turvallisuudesta huolehdittaisiin vaalikampanjan aikana. Michelle oli myös miettinyt, kuinka arki pyörisi kotona parin seuraavan vuoden ajan. Michelle oli päättänyt, että hän olisi joka ilta kuuteen mennessä kotona, jotta Malian ja Sashan elämä ei häiriintyisi kampanjasta valtavasti. Äiti haluaisi edelleenkin syödä tyttöjensä kanssa illallista ja laittaa heidät nukkumaan ajoissa. Ja lauantain olisi edelleen pakko olla perheen naisten yhteinen päivä harrastuksineen ja leffareissuineen. Siitä Michelle ei luopuisi. Onneksi hänellä olisi täysipäiväinen kodinhoitaja sekä äitinsä Marian apunaan.  

Michelle ymmärsi, että mikäli hänen miehensä voittaisi vaalit kahden vuoden rutistuksen jälkeen, elämänmuutos olisi kaikkein kovin juuri Malialle ja Sashalle. Michellen pitäisi huolehtia äitinä siitä, että tyttöjen askel uuteen elämään sujuisi onnellisesti. Barack ei todellakaan ehtisi keskittyä perheeseen ainakaan aluksi. Toisaalta, jos he kaikki asuisivat Valkoisessa talossa eikä Barackin tarvitsisi rampata jatkuvasti kahden kaupungin välillä lentokoneella, yhteistä aikaa voisi jäädä jopa enemmän kuin nyt. Mutta kampanja tietäisi vaikeita kahta vuotta.

Michelle ja Barack kävelivät Havaijin hiekkarannoilla ja juttelivat asiat halki läpikotaisin. Silloin Michelle suostui tukemaan miestään vaalikampanjassa niin hyvin kuin hän pystyisi. 

”Tehdään se. Mutta minä pistän itseni ja lapseni likoon kerran ja vain kerran”, Michelle sanoi. 

”Jos se ei onnistu tällä kerralla, älä luulekaan, että me ryhtyisimme siihen uudestaan neljän vuoden kuluttua.”

Se riitti Barackille. Mutta Malialle ja Sashalle oli vielä luvattava jotain, mikä saisi heidät jaksamaan läpi vaikeat ajat julkisuuden valokeilassa. He olivat jo pitkään toivoneet lemmikkieläimekseen koiraa. 

”Tuli voitto tai tappio, kun vaalit ovat ohi – ja jos te olette olleet kilttejä – me hankimme koiran”, äiti julisti onnellisille tytöille. 

”Sovittu?” Malia varmisti. 

”Sovittu”, Barack sanoi.

Malia ja Sasha alkoivat heti etsiskellä netistä koirarotuja, jotka eivät allergisoisi astmaattista Maliaa. Seuraavan parin vuoden aikana tytöt esittelisivät vanhemmilleen monia eri vaihtoehtoja uuden perheenjäsenen roduksi.  

Helmikuussa 2007 pitkään takkiin pukeutunut Michelle astui Barackin rinnalla viidentoista tuhannen ihmisen eteen Springfieldissä. Barack ilmoitti puhujalavalla juhlavaan sävyyn asettuvansa presidenttiehdokkaaksi, ja yleisö räjähti huutamaan suosikkinsa, kansakunnan mahdollisen muuttajan nimeä.

Tästä päivästä lähtien Michellenkin elämä muuttuisi. Hänen tekemisiään, julkisia esiintymisiään ja pukeutumistyyliään alettaisiin ruotia mediassa yhä tiukemmin. 

Michelle ei ollut eilisen teeren poika, joten hän sujahti rooliinsa hyvin. Yleisö riemuitsi hänen vitseistään ja helposti lähestyttävästä tavastaan puhua Obamien perhe-elämästä. Avioparilla oli kirjoittamaton sääntö: Michelle sai parjata senaattorimiestään kieli poskessa julkisesti, mutta Barack ei saanut arvostella Michelleä. Homma toimi kuin rasvattu, ja Michelle alkoi vetää kansaa melkein yhtä tehokkaasti poliittisiin tapahtumiin kuin miehensä. Mikä tärkeintä, Michellellä oli ihmeellinen kyky saada ihmiset allekirjoittamaan kannattajakortteja Barackille tilaisuuksien jälkeen. Paikalla saattoi olla jopa kymmeniätuhansia ihmisiä, mutta Michelle hauskuutti kansaa aina yhtä leppoisasti kertomalla heille, että vaikka Barack oli mahtava tyyppi, toisaalta hän oli myös aivan tavallinen mies.

”On tämä ilmiö Barack Obama; nero Barack Obama, Harvard Reviewn ex-päätoimittaja, perustuslakitutkija, kansalaisoikeusaktivisti, yhteisöorganisaattori, bestsellerien kirjoittaja ja Grammy-voittaja. Hän on melkoisen vaikuttava tyyppi”, Michelle luetteli. ”Mutta sitten on se Barack Obama, joka asuu minun talossani”, hän jatkoi virnistäen. ”Se tyyppi ei ole yhtä vaikuttava. Hänellä on vieläkin vaikeuksia laittaa leipä kaappiin ja sukat pyykkikoriin, eikä hän vieläkään petaa sänkyään paremmin kuin tyttäremme Sasha. Joten suokaa anteeksi, jos olen hiukan hämilläni kaikesta tästä Barack Obama -hälinästä”, Michelle jatkoi. 

Barackilla ja Michellellä oli humoristinen ja raikas lähestymistapa vaaliyleisöön, mikä ei kuitenkaan miellyttänyt kaikkia. Joidenkin mielestä Michelle alensi miehensä arvovaltaa juttelemalla hänen kuorsailustaan tai pahanhajuisesta aamuhengityksestään. Arvostelijat syyttivät Michelleä siitä, että hän oli ottanut äidin roolin ja tehnyt miehestään vain kurittoman pikkupojan.

Michelle puolustautui ja sanoi, ettei mikään voisi viedä Barackin miehisyyttä. ”Barack ja minä vain nauramme niille väitteille”, Michelle letkautti, mutta kulissien takana hän kiehui. Taas joku yritti pitää yllä stereotyyppiä mustasta vihaisesta naisesta, joka hakkasi miestään kotihellan ääressä. Michelle ei todellakaan aikonut sopia siihen määritelmään. Hänhän oli jo tehnyt vaikka mitä myönnytyksiä Barackin uran eteen: hän oli jäänyt osa-aikaiseksi Chicagon yliopiston sairaalan esimiestehtävistä – vähentänyt jopa 80 prosenttia työajastaan – jotta kampanjointiin jäisi enemmän aikaa.

Hän oli myös hylännyt rahakkaan paikkansa TreeHouse Foodsin johtokunnassa, jottei Barackin julkisissa lausunnoissa ja hänen pestissään nähtäisi ristiriitaa. Barack kun oli arvostellut äänekkäästi TreeHousin tavarantoimittajan, jättimäisen WalMart-kauppaketjun työolosuhteita. Presidenttiehdokkaan vaimon rooli oli täynnä myönnytyksiä ja rankkaa työtä, mutta Michelle halusi uhrata kaiken onnistumisen eteen. 

Myös Barack alkoi olla kasvavan paineen alla, ja Michelle saattoi herätä öisin siihen, ettei aviomies ollut vieläkään sängyssä hänen vieressään. Kun Michelle kömpi katsomaan, mitä oli meneillään, hän löysi Barackin kirjoittamassa työhuoneessaan kynä sauhuten erilaisia tarramuistilappuja, joita hän liimaili seuraavaa päivää varten näkösälle. Öisten keskustelujen aikana Michelle antoi Barackille monia suoria ja tärkeitä neuvoja, ennen kuin hän palasi sänkyyn. Aamuisin Barack nukkui kuin tukki, kun Malia ja Sasha kömpivät vanhempiensa sänkyyn. Tytöt ja äiti keskustelivat siitä, minkälaista heidän elämänsä oli ja millaista se ehkä tulisi olemaan, jos isistä tulisi Yhdysvaltain presidentti.

Presidentinvaalikampanjan aikana Michellen pukeutuminen joutui yhä vahvemmin valokeilaan, joten hänen muotitajustaan oli todella paljon hyötyä myös aviomiehen imagolle. Barack ei tajunnut hyvännäköisestä vaatetuksesta mitään, joten Michelle hyväksyi stylistien stailaamat puvut presidenttiehdokkaan kaikkiin esiintymisiin. Kampanjan alussa Michelle pukeutui itse usein uranaisen tyyliin jakkupukuihin ja kauluksellisiin yläosiin, ja hänen asunsa olivat melko peittäviä. Paidat saattoivat olla poolokauluksellisia ja sääret sukkahousujen alla piilossa.

Mutta mitä pitemmälle kampanja eteni, sitä useammin Michelle nähtiin hihattomissa empire-linjaisissa mekoissa, käsivarret ja sääret paljastavissa vaatekokonaisuuksissa, kynähameissa, topeissa ja villatakeissa. Joskus hänet bongattiin lentokentällä, puistossa tai kadulla värikkäissä t-paidoissa, villatakeissa ja khakihousuissa, mikäli hän ei ollut matkalla puhumaan arvokkaisiin tilaisuuksiin. Michellen käytännöllinen mutta hienostunut tyyli koostui kirkkaiden ja uskaliaiden värien käytöstä, näyttävistä helmikaulakoruista sekä matalista koroista tai lättäpohjaisista ballerinakengistä. Michelle osasi yhdistää kallista ja yksinkertaisen näyttävää tyyliä halpisvaateketjujen kuten H&M:n tai J.Crew:n mekkomallistoihin.

Muotilehdistö oli odottanut jo vuosikymmeniä, että joku Michellen kaltainen näyttävä, tyylikäs ja itsevarma nainen ilmestyisi poliittiselle areenalle. Nyt heidän toiveensa oli toteutunut. Toimittajat kiittelivät kilpaa Michellen rohkeaa värienkäyttöä, mutta toisaalta he olivat ihastuneet hänen pikkumusta ja helmet -asukokonaisuuksiinsa. Värien käyttö viesti Michellen rohkeudesta, kun taas mustavalkoisissaan hän muistutti Jackie Kennedyn kaltaista kuolematonta muoti-ikonia. Michellen värivalinnat olivat raikkaita: murrettuja vihreitä, turkooseja, violetteja, burgundia, okraa, kirkkaanpunaista ja vaaleansinistä. Tummansinisessä hän näytti virallisemmalta.

Michelle oli aina huoliteltu päästä varpaisiin. Hänen kiiltävä etutukkansa sai koko ajan näyttävämmän korkeuden otsan päällä, ja vaaleiksi lakatut kynnet näyttivät aina tulevan suoraan manikyyristä. Kauniit rintakorut viimeistelivät asukokonaisuuksia, ja vaikka Michelle kantoi välillä isojakin helmiä kaulallaan ja monia koruja ranteessaan, hän ei koskaan näyttänyt ylipyntätyltä joulukuuselta.

Upea ja luova tyyli ei tietenkään ollut pelkästään Michellen omaa ansiota. Hän sai apua koko kampanjan alusta lähtien chicagolaiselta putiikinpitäjältä Ikram Godmanilta, josta tuli yksi Michellen luottostylisteistä. Ikramin neuvosta Michelle alkoi pukeutua myös tuntemattomampien suunnittelijoiden vaatteisiin, mikä tarjosi hurjan nosteen näiden urille. Kaikki halusivat pukea Michellen. Mitä pitemmälle vaalikampanja eteni, sitä innokkaammin jokaista hänen asuvalintaansa seurattiin ja arvosteltiin.

Arvostelun kohteeksi joutuivat myös Michellen lausunnot kotimaasta. Nainen oli ärhäkkä kommentoimaan kansan oloja varainhankintapuheissa ja poliittisissa kokouksissa. Hänen ajatuksensa sisälsivät paljon synkkiä ja kantaaottavia sävyjä, vaikka Barackin vaalikampanja perustui pehmeisiin iskusanoihin ”toivo” ja ”muutos”.

Barack oli optimisti, mutta Michelle oli aktiivisesta elämänasenteestaan huolimatta paljon miestään skeptisempi. Se näkyi Michellen puheissa. Hän uskalsi arvostella maataan kovin sanoin etenkin mustaihoisen väestön edessä. Michelle tiesi, kuinka pettyneitä nämä saattoivat olla maansa oloihin. ”Terveydenhuolto? Kuulkaas, älkää sairastuko Amerikassa. Korkeakouluopiskelu? Kenellä siihen on varaa? Mekin selvisimme veloistamme ihan äsken”, Michelle luetteli tiukkaan sävyyn. Hänen mielestään Amerikasta oli tullut Bushin hallinnon alla pelon ohjaama ja pahasti jakautunut kansakunta, jonka kyyniset ja laiskat ihmiset eivät enää välittäneet toisistaan. Tämä sanoma oli nannaa mustille demokraateille, mutta myös hyvä lyömäase Obama-kampanjaa vastaan joissakin vastapuolen joukkueissa. 

Michellellä ja Barackilla oli kampanjan aikana paljon tärkeitä hahmoja tukenaan. Maan vaikutusvaltaisin nainen Oprah Winfrey oli asettunut presidentinvaalissa ensimmäistä kertaa jonkun ehdokkaan taakse, ja hän antoi koneistonsa Obamien käyttöön. Rako johtavaan demokraattiehdokkaaseen Hillary Clintoniin kapeni koko ajan, ja senaattori Ted Kennedyn tuki vauhditti kampanjaa entisestään. Ted vertasi Barackia omaan veljeensä John F. Kennedyyn, joka oli myös ollut uuden sukupolven johtaja 1960-luvun alussa.

Michelle teki julkisuudessa omaa kampanjatyötään ja jättäytyi lopulta kokonaan pois päivätöistään. Helmikuussa 2008 hän esiintyi Los Angelesissa järjestetyssä vaalitilaisuudessa Oprahin, Caroline Kennedyn ja Kennedyjen serkun Maria Shriverin kanssa ja oli haltioissaan tapaamistaan julkkiksista. Oprah oli kotoisin Chicagosta ja ollut perheen tuttu jo pitkään, mutta että Kennedytkin! Heissä oli jotain historiallista.

Ei julkisuudessa esiintyminen kuitenkaan pelkkää juhlaa ollut. Michellen piti valmistautua jokaiseen esiintymiseen huolellisesti, ja jatkuva onnistumisen paine teki hänet kärttyisäksi. Hillary Clinton oli yhä vahvoilla, ja Michelle joutui puhuttelemaan miestään tiukasti tämän esiintymistyylistä. ”Tunne, älä ajattele!” Hän sanoi miehelleen. ”Hillary käy kiinni suoraan asian ytimeen. Älä takerru turhanpäiväisyyteen. Pysy kiinni tunteissa. Käytä sydäntäsi – ja päätäsi”, Michelle ripitti miestään.

Mutta ei Michelle itsekään onnistunut aina. Hän erehtyi kertomaan Obama-faneille julkisesti Milwaukeessa, että ensimmäistä kertaa hänen aikuisikänsä aikana hän oli hyvin ylpeä maastaan, koska tuntui siltä, että toivo oli palaamassa Amerikkaan. Tilaisuus näytettiin televisiossa, jolloin Michellen lausunto joutui vastustajien kynsiin. Oliko tällä naisella siis jotain isänmaataan vastaan? Konservatiiviehdokas John McCainin vaalea vaimo Cindy kiirehti kommentoimaan, että hän oli aina ollut ylpeä maastaan. Michelle joutui lausuntonsa takia monien toimittajien hyökkäyksen kohteeksi, ja Obama-myönteinen Time-lehti kyseli eräässä kansiotsikossaan, vaikuttaisiko Michelle negatiivisesti Barackin vaalitulokseen marraskuussa. 

Pian Michelle joutui myös huomaamaan, että hänen perheensä läheiset suhteet mustaihoiseen pastori Jeremiah Wrightiin revittiin auki mediassa. Kiistelty pastori oli arvostellut kovin sanoin kotimaansa oloja. ”Jumala siunatkoon Amerikkaa? Ei, vaan Jumala kirotkoon Amerikan”, Wright oli toistellut kuuluisassa saarnassaan, ja arvostelijat hyökkäsivät Obamia kohtaan. Pastorihan oli heille kuin perheenjäsen, joten ilmeisesti Obamillakin oli jotain Amerikkaa vastaan. Nyt Obamia painostettiin hylkäämään pastorinsa.

Aluksi Michelle ei taipunut vaateisiin, mutta kun pastori antoi tulla täysilaidallisen ikäviä kommentteja vaalikampanjaan liittyen, Obamat päättivät ottaa häneen etäisyyttä. He erosivat katolisesta Trinity United -seurakunnastaan pian sen jälkeen, kun sitä alkoi johtaa Wrightin jälkeen yhtä kovapuheinen valkoihoinen isä Michael Pfleger. 

Michelle luki lehdestä yhä juttuja, joissa pohdittiin Barackin keskimmäistä musliminimeä, Husseinia. Netin keskustelupalstoilla kyseltiin, oliko perhe oman maan asialla, jos sen sukunimikin muistutti terroristijohtaja Osama Bin Ladenin nimeä. Michelle tajusi, että kaikki hänen lausuntonsa olisivat nyt tulenarkoja ja kaikkeen kummalliseenkin tartuttaisiin. Ihmeellisin huhujen lähde oli Michellen ja Barackin julkisesti käyttämä nyrkiniskutervehdys, fist bump, josta oli tullut heille tapa osoittaa yhteenkuuluvuutta ja molemminpuolista arvostusta. 

Michelle ei ollut uskoa silmiään, kun mediassa alkoi liikkua väitteitä siitä, että nyrkkitervehdys oli jonkinlainen terroristien tapa. Todellisuudessa se oli pikemminkin nuorten ja koripalloilijoiden juttu. Typerää panettelua tai ei, Michellen täytyisi pehmentää imagoaan uusilla teemoilla ja puheenaiheilla. Hän ei halunnut ylläpitää saamaansa lisänimeä ”Rouva Valittaja” enää yhtään kauempaa. Hän keskittyisi ongelmien sijaan puhumaan perhearvoista ja kevyistä asioista.

Toukokuussa 2008 Michelle sai väliaikaisen riemunaiheen, kun kävi selväksi, että hänen miehensä voittaisi puolueensa presidenttiehdokkuuden. Hillary Clinton oli ollut kova luu, mutta hän joutui luopumaan leikistä kesäkuussa. Nyt Obamilla oli enää konservatiiviehdokas John McCain nujerrettavanaan.

Samassa kuussa Michelle ilmestyi suositun The View -keskusteluohjelman tv-studioon mustavalkoisessa kukkamekossa, ja naisvoittoinen studioyleisö räjähti suosionosoituksiin seisaaltaan. Kun juontaja-näyttelijä Whoopi Goldberg esitteli Michellen ”mahdollisena Yhdysvaltain ensimmäisenä naisena”, 44-vuotias sädehtivä Michelle lämmitti yleisön heti huumorillaan. ”Minut täytyisi kyllä esitellä oikein”, hän tokaisi ja muodosti oikealla kädellään nyrkin. Muut pöydässä istuvat juontajanaiset tarttuivat vitsiin ja suorittivat Obamien käyttämän kuuluisan fist bumpin iskemällä rystysensä Michellen nyrkkiä vasten. Yleisö ulvoi naurusta. ”Oikeasti opin tämän tavan nuorelta kampanjaväeltämme. Se on uusi ylävitonen”, Michelle valisti. 

Tv-esiintyminen oli menestys. Michelle pääsi ilmaisemaan julkisesti kiitollisuutensa Laura Bushille siitä, että Valkoisen talon emäntä oli puolustanut Michelleä silloin, kun media hyökkäsi tämän kimppuun isänmaapuheisiin liittyen. Keskustelun tuoksinassa Michelle myös totesi, ettei media tiennyt vieläkään, miten vahvoihin naisiin pitäisi suhtautua.

Eniten hän kuitenkin jutteli perhe-elämästään, lapsistaan ja ulkonäköpaineista, joita kampanja aiheutti. ”Barack voi aina vetää puvun päälle, mutta minä joudun valitsemaan uuden mekon, laittamaan meikin kohdalleen ja harjaamaan tyttöjenkin hiukset aamulla. Mutta tiedättekö, onhan se kivaa näyttää nätiltä. Sukkahousuja en käytä, koska ne tuntuvat niin epämiellyttäviltä jalassa”, Michelle kertoili. Keskustelussa käytiin läpi myös Michellen upeat ja treenatut käsivarret, joista oli jossain vaiheessa kampanjaa tullut viihdelehdistön ykköspuheenaihe.

”Roolini tässä kampanjassa on olla kotona tyttärieni kanssa”, Michelle sanoi. ”Minun mukanaolostani Barackin kampanjassa on puhuttu hyvin paljon, mutta oikeasti olen paljon enemmän kotona kuin tien päällä”, Michelle vakuutti ja sai itsensä näyttämään vain pehmeältä kotirouvalta. Hän kertoili myös tyttöjensä edesottamuksista. ”Kun Malialta kysyttiin, jännittääkö häntä astua suurten yleisöjen eteen, hän vain tokaisi: ’noh, kyllä minä tajuan, etteivät ne ihmiset ole minua katsomassa. Minä olen vain lapsi. Voin kyllä tehdä oman osuuteni, kierrättää ja viedä roskat. Mutta en minä voi säätää lakeja, joita ihmiset noudattaisivat. He vain ajattelevat, että olen söpö, joten pääsen tilanteesta pelkästään vilkuttamalla ja hymyilemällä.’” Michelle nauroi jutulle, ja yleisö taputti kiivaasti.

Tv-ohjelman aikana Michelle ehti vielä kehua miestäänkin: ”En oikeastaan edes pidä Barackia poliitikkona”, hän sanoi, kun juontajat kehuivat Barackin pitämää puhetta isien vastuusta. Yleisö oli myyty, ja ohjelman jälkeen Michellen pitämä 148 dollarin hintainen kukkamekko myytiin vuorokaudessa loppuun White House | Black Marketin hyllyistä. Vastaavaa ryntäystä ei kaupassa ollut ennen nähty.

Viimeistään nyt Michelle oli onnistunut antamaan kansalle sen kuvan, että hänen miehensä oli lahja Amerikalle. Rivien väleissä Michelle vihjasi, että äänestäjien pitäisi olla kiitollinen, koska hän oli antanut Barackin heille lainaan mahdollista presidenttiyttä varten. Suurimmaksi osaksi lehdistö oli samaa mieltä. Se kohteli Barackia yhä silkkihanskoin, ja jopa New York Times kirjoitti Barackista pääkirjoituksissaan messiaanisin metaforin. Barack oli milloin luonnonvoimien kuljettama sankari, milloin rocktähteä muistuttava presidenttiehdokas. New York Timesin mukaan Barackilla oli hirveät määrät faneja, jotka ”asuivat täyspäiväisesti Obama-maassa” eli kampanjatoimistoissa ympäri USA:n. 

Välillä Michelleä ja Barackia arvosteltiinkin. Heinäkuussa 2008 koko perhe istui Access Hollywood -ohjelman jututettavaksi. Oli Malian 10-vuotissyntymäpäivä, ja koko perhe keskusteli siitä, millaista tyttöjen mielestä oli, jos isästä tulisi presidentti. Myöhemmin sekä Obamat että toimittaja Maria Menounos sanoivat tyttöjen läsnäolon olleen tilanteessa täysin improvisoitua, sillä haastattelun piti olla vain ehdokasparin juttutuokio. Sasha oli vain sattunut istumaan isänsä syliin ja Malia äitinsä viereen, kun vanhemmat oli mikitetty, ja tilanne oli jatkunut koko perheen kesken. Monet ohjelman nähneet arvostelivat Barackia silti siitä, että hän yritti ratsastaa perheellään vaaleissa. Barack ilmoitti tiukkaan sävyyn, että tyttöjen mukanaolo haastatteluissa oli virhe, joka ei tulisi toistumaan. 

Kaksivuotista kampanjaa oli kestänyt jo yli puolitoista vuotta, ja Michellen kotitalon ulkopuolella oli alkanut pyöriä yhä enemmän mustiin aurinkolaseihin sonnustautuneita turvamiehiä. Koko kadunpätkä oli jouduttu eristämään ympäristöstä turvallisuussyistä aidoin ja betoniporsain. Kotitalon ulkopuolella vilisi yhä enemmän turisteja, jotka halusivat nähdä vilauksen Obamien kotitalosta. Jos joku lähestyi taloa kameran kanssa, turvamiehet pyysivät häntä poistumaan. Talon sai ohittaa vain kadun toiselta puolelta ja mielellään vikkelästi kävellen. Joskus Malia ja Sasha ihmettelivät, pitikö isin aina tukkia liikenne omilla turvasaattueillaan.

Michelle sai monet hyvät naurut, kun Sarah Palin astui konservatiivi John McCainin varapresidenttiehdokkaaksi. Aluksi näytti siltä, että kansa innostuisi Alaskan kuvernöörin ja ”jääkiekkoäidin” puheista, mutta nainen epäonnistui lopulta niin monessa vaaliväittelyssä, että hän vain kaivoi kuoppaa Vietnam-veteraani McCainin uskottavuudelle. 

Mutta oli Obaman perheelläkin lokakuussa 2008 vaikeita hetkiä: Barackin havaijilainen isoäiti Toot oli uusiutuneen syöpänsä takia jo niin huonossa kunnossa, ettei hän ehkä selviäisi näkemään, miten tyttärenpojalle kävisi seuraavan kuun presidentinvaaleissa. Barack päätti keskeyttää vaalikampanjansa pariksi päiväksi ja lentää isoäitinsä luokse. Michelle jäi Chicagoon tyttöjen kanssa. Toot kuoli vaalipäivän aattona, marraskuun kolmantena päivänä.

Vaalipäivänä Michelle lähti äänestysuurnille Barackin kanssa varhain. Media oli paikalla Chicagon Beulah Shoesmith -peruskoulussa, kun kello oli lähestymässä aamukahdeksaa. Michelle käveli äänestyskoppiin, otti kynän käteensä ja katseli hetken äänestyslipukettaan. Siinä se nyt oli. Tämä päivä sinetöisi heidän tulevaisuutensa. Michelle nautti hetkestä niin kauan, että Barack vitsaili: ”Minun täytyi tarkistaa, ketä hän äänesti!”

Päivä jatkui jännittävissä merkeissä. Michelle lähti tyttöjen kanssa kampaajalle, Barack puolestaan kiirehti tekemään viimehetken vaalityötä Indianaan. Illalla perhe kokoontui kotona, söi pihvi-illallisen ja siirtyi seuraamaan vaalitiimin kanssa äänestystuloksia hotelli Hyatt Regencyn sviittiin. Paikalla oli Barackin taustavaikuttajia, muutama sukulainen ja varapresidenttiehdokas Joe Bidenin perhe. Kun kello lähestyi kymmentä illalla, punamustaan Narciso Rodriguesin suunnittelemaan mekkoon pukeutuneen Michellen ilmeet alkoivat olla yhä jännittyneempiä. Sohvalla istuva Barack piteli Michellen äitiä Mariania kädestä. 

Riemu repesi maailmalla kello 23, kun miljoonien kansalaisten unelmasta tuli totta: Barack julistettiin virallisesti presidentinvaalin voittajaksi ja Yhdysvaltain ensimmäiseksi afroamerikkalaiseksi presidentiksi. Ihmiset itkivät ja syleilivät toisiaan kaduilla, ja uutisankkurien täytyi pidätellä tunteenomaisia kommentteja lipsahtamasta eetteriin. ”Kumpaa tahansa äänestittekin, yhdestä asiasta teidän on oltava samaa mieltä: tämä on uskomaton virstanpylväs maamme historiassa”, uutistenlukija Katie Couric kommentoi CBS:n uutisissa. 

Obamien sviitissä tunnelma oli kumman juhlallinen ja vakava. Kaikki olivat aluksi aivan hiljaa. Ei ollut sanoja kuvaamaan niitä tunteita, joita Michellen, hänen miehensä ja kaikkien läsnäolijoiden päissä liikkui. Uskomattomasta oli vihdoin tullut totta maassa, jossa oli ollut orjuutta vain 150 vuotta sitten. Michelle oli ylpeä vaimona ja ällistynyt kansalaisena. Maa, jossa hän asui, oli sittenkin se maa, jossa hän oli kuvitellut asuvansa. 

Onnellisena mutta sekavin tuntein Michelle astui punamustiin puetun perheensä rinnalla Grant Park -puiston lavalle. Yleisö huusi ja iloitsi tähtilippujen liehuessa valtoimenaan. Michelle paleli design-mekossaan, vaikka hän oli pukenut sen päälle mustan villatakin. Barack kiitti puheessaan monia tahoja, ja syvimmät kiitoksensa hän osoitti Michellelle. ”En olisi tässä ilman sitä horjumatonta tukea, jota olen saanut viimeiset kuusitoista vuotta parhaana ystävänäni olleelta naiselta – perheemme peruskalliolta, elämäni rakkaudelta, kansakunnan seuraavalta ensimmäiseltä naiselta, Michelle Obamalta.” Kansa räjähti suosionosoituksiin, kun Michelle sai mieheltään halauksen. ”Rakastan sinua”, Barack kuiskasi.

Michellen arki muuttui prameammaksi vaalien jälkeen, mutta vaikka hienostunut Valkoinen talo vilisi palvelusväkeä, perheenäiti halusi pitää kaiken mahdollisimman ennallaan. Hän kielsi henkilökuntaa hemmottelemasta tyttäriään. Näiden täytyisi yhä herätä itse ja pedata petinsä aamuisin, eikä siitä joustettaisi. Michelle laittoi Malian ja Sashan Washingtonin tiukimmin vartioituun yksityiskouluun, Sidwell Friends Schooliin, jossa myös Billin ja Hillaryn tytär Chelsea Clinton oli käynyt. 

Perheen uusin jäsen, mustavalkoinen portugalinvesikoira Bo, oli pian koko maailman tuntema julkkis. Kun Bo täytti vuoden, hänelle pidettiin puutarhajuhlat, jossa juhlavierailla oli hassut hatut päässä, ja Bo ahmi vasikanmakuista, koirankopin muotoista kakkua. 

Michelle oli onnellisempi kuin pitkään aikaan. Hän oli saanut Barackin takaisin. Koska koko perhe asui vihdoin saman katon alla, he näkivät toisiaan joka päivä aamuin sekä illoin. ”Elämämme on paljon normaalimpaa kuin ennen tätä”, Michelle kommentoi Time-lehdelle asuttuaan puolisen vuotta Valkoisessa talossa. 

Michellellä ei ollut nyt mitään virallista virkaa. Hänen tittelinsä oli FLOTUS eli First Lady Of The United States, ja hänen tehtäviinsä ovat kuuluneet kansan henkinen tukeminen vaikeassa talouskriisissä ja presidentin hallinnon edustaminen sekä kotimaassa että ulkomailla. Michellen toimisto sijaitsee rakennuksen itäsiivessä, kun taas Barackin toimisto on länsisiivessä.

Kansa on ollut uuteen Ensimmäiseen naiseensa hyvin tyytyväinen, ja Michelleä pyydettiin heti vaalien jälkeen kilpaa muotilehtien kansijuttuihin. Koko maailma puhui nyt hänen pukeutumisestaan, ja Michellen tyylivalinnoista tuli valtaisia muotihittejä. Myös Eurooppa ja muu maailma oli tyytyväinen vallanvaihtoon Valkoisessa talossa. Michelle nousi otsikoihin, kun hän tapasi Englannin kuningattaren Buckinghamin palatsissa. Etikettisäännön mukaan kuningatarta ei saa koskettaa kukaan, mutta Michelle asetti kätensä Elisabet II:n harteille kuin vanha ystävä valokuvaussessiossa. Kuningatar ei ollut asiasta pahoillaan, ja naisista tuli pian ystävät. 

Kahdeksantoista vuotta yhdessä olleiden Michellen ja Barackin keskinäinen rakkaus ei ole hiipunut, sillä he ovat pitäneet itsepintaisesti kiinni perjantain tennisvuoroista sekä omista treffi-illoistaan. Vaikka Michellen elämä kuulostaa täydelliseltä, sitä ovat toki häirinneet ikävätkin uutiset. Toukokuun alussa juorulehti National Enquirer esitti julkisesti väitteitä Barackin uskottomuudesta. Lehden mukaan presidentti olisi viettänyt hotelliyön Washington DC:ssä vanhan kampanjatyöntekijänsä Vera Bakerin kanssa, ja väitteiden mukaan jossain oli olemassa asian varmistava turvakameranauha. Asian käsittely on kesken, eikä Valkoinen talo ole kommentoinut lehden väitteitä mitenkään.

Nähtäväksi jää, onko kyseessä väärinkäsitys vai oikea skandaali. Michelle Obaman älykkäiltä kasvoilta asiain tilaa on mahdotonta päätellä. Äitienpäivänä hän puhui suuren naisyleisön edessä värikäs kukkamekko päällään kuin mitään ei olisi tapahtunut. Hän kiitti omaa äitiään, Valkoiseen taloon muuttanutta Mariania tämän loputtomasta tuesta perheen hyvinvoinnissa ja tyttöjen kasvatuksessa. ”Se, että Valkoisessa talossa elää kolme sukupolvea rinta rinnan, on ihanaa. Ja olen varma siitä, että presidenttikin on asiasta onnellinen. Tässä maailmassa, jossa on meneillään niin paljon kaikenlaista, me Obamat olemme siunattuja.”

Jatkiksen lähteinä on käytetty muun muassa:

Christopher Andersen: Barack & Michelle (Otava)

Christoph von Marshall: Michelle Obama (Minerva Kustannus)

Barack Obama: The Audacity Of Hope (Canongate)

Liza Mundy: Michelle Obama, A Biography (Pocket Books)

Susan Swimmer: Michelle Obama, First Lady Of Fashion And Style (Black Dog & Leventhal Publishers)

Mirjamilla on monta rautaa tulessa, äidin ja Usvan lisäksi hänelle olisi tyrkyllä useampikin mies. Usva tyrkyttää Salimia, Jarkko tunkee Mirjamin elämään ja Stefaninkin kanssa pitäisi hoitaa välit kuntoon.

Usva oli piilotellut ja ruokkinut Salimia navetan vintillä. Olin vihainen. Hän oli toiminut vastoin lakia ja olisi voinut aiheuttaa meille vaikeuksia. Usvan mielestä olimme velkaa Salimille, koska Irmeli oli rakastanut häntä ja hän Irmeliä. Irmeli oli ollut hyvä ihminen ja auttanut kaikkia.

Minä siis olin paha ihminen enkä auttanut ketään. Rakkauden voimallahan tämä maailma tosiaan pyöriikin. Hölmöt idealistit kylvävät tuhoa ja onnettomuutta ympärilleen.

En kuitenkaan soittanut poliisille paperittoman löytymisestä. Oli sentään joulu ja hyvää tahtoa tai ainakin jotain sinne päin.

Parrakkaaksi muuttunut Salim valitteli aiheuttamaansa harmia ja oli muutenkin surkea. Veimme hänet tupaan joulupöydän ääreen, mutta hän halusi ensimmäiseksi suihkuun. Vaihtovaatteet hänellä sentään oli.

”Usva yritti uudelleen järjestää avioliiton Salimin ja minun välille.”

Olin lähes kiitollinen, kun Jarkko alkoi järjestelmällisesti nyhtää tietoja Salimilta. Kyllä, tämä oli saanut kielteisen päätöksen. Hänen kertomuksensa kristittyjen vainosta Irakissa uskottiin, mutta tilanteen arvioitiin olevan jo rauhoittunut ja viranomaisten hallinnassa, joten Salimin henki ei ollut vaarassa. Salim itse oli eri mieltä.

Jarkko kysyi, oliko Salim tehnyt valituksen Korkeimpaan hallinto-oikeuteen ja vaatinut toimenpidekieltoa.

Ei ollut. Ei osannut. Ei uskonut, että sillä olisi vaikutusta.

Usva yritti uudelleen järjestää avioliiton Salimin ja minun välille.

Jarkko ilmoitti kiireesti, että se leimattaisiin joka tapauksessa valeavioliitoksi. Päätöksestä piti valittaa nopeasti ja asiantuntevasti. Hän katsoi minua ja arveli, että olisin hyvä laatimaan sellaisen asiapaperin. Myönsin, että olisin. Kaikki katsoivat minua ikään kuin olisin luvannut jo. Taas minut oli painostettu johonkin järjettömään hankkeeseen.

Valituksen perusteet on esitettävä asiallisesti ja kiihkottomasti. Olimme tekemisissä viranomaisten kanssa, Jarkko painotti. Hengenvaara, kristillinen vakaumus, hyvä sopeutuminen suomalaiseen yhteiskuntaan – voisi mainita kihlauksen ja Irmelin äkillisen kuoleman, lämmin suhde Usvaan ja äitiin ansaitsi tulla muistetuksi.

”Entä työperäinen maahanmuutto”, Jarkko keksi ja kyseli Salimin koulutuksesta. Hän oli rakennusinsinööri. Sitäpä en ollutkaan tiennyt. Ilmeni, että Salim puhui arabian lisäksi kurdinkieltä, englantia, ranskaa ja auttavasti farsia.

”Puhuthan sinä myös suomea”, Jarkko muistutti. ”Kuusi kieltä, ei paha.”

”Minun suomi erittäin heikko”, Salim valitteli. ”Vaikka ollut täällä kaksi vuotta.”

”Eikö keitettäisi joulukaffeet”, äiti ehdotti.

”Kyllästyimme jouluruokiin, mutta söimme ne kuuliaisesti loppuun.”

Joulun ja uudenvuoden välinen viikko meni hissutellessa. Usva luovutti huoneensa Salimille ja kiskoi Irmelin entisen, minun nykyisen huoneen lattialle varapatjan.

En ollut aikoihin nukkunut kenenkään kanssa samassa huoneessa ja tilanne rassasi hermojani. Usvalla oli hyvät unenlahjat. Hän heittäytyi patjalle ja paf, alkoi puhista saman tien. Minä pyörin sängyssäni ja kuuntelin hänen rauhallista hengitystään.

Usva ja Salim hoitivat eläimiä ja olivat innoissaan kilien kehityksestä. Todella lahjakkaita elukoita. Laadin Salimin kanssa valitusta. Kapulakielessä olen mestari. Kyllästyimme jouluruokiin, mutta söimme ne kuuliaisesti loppuun.

”Seksiä olin saanut viimeksi alkusyksystä.”

Uutta vuotta juhlitaan kylässämme siten, että puolikasvuiset paukuttelevat rahaa taivaalle ja täysikasvuiset imevät sisäänsä viinaa tai veisaavat seuroissa. Salim ei uskaltanut näyttäytyä keskustassa mutta lupasi kyyditä Usvan katsomaan ilotulitusta ja notkumaan samanikäisten pölvästien kanssa.

Eläinlääkärimme poikkesi talossa ja kysyi, enkö lähtisi hänen seurakseen katsomaan ilotulitusta. Sanoin nähneeni niitä aivan riittävästi. Hän tarjoutui laittamaan illallista ja tarjoamaan kuplivaa. Takaisin pääsisin joko Salimin tai eläinlääkärin kyydissä.

Kyydit ovat maalaiselämän kirous. Jos ajat autolla, et voi juoda lasillistakaan, jos haluat juoda lasillisen, se edellyttää monimutkaisia järjestelyjä tai kallista taksia, jota ei uudenvuoden kaltaisena pyhänä edes saisi. Koska Salim oli äidin seurana, lähdin. Niin epätoivoinen olin.

Tilanne lipsahti hiukan hallinnasta, mutta seksiä olin saanut viimeksi alkusyksystä, se on lieventävä asianhaara. Huikean romanttinen ei tilanne liioin ollut. Riisuin sukkahousuja eläinlääkärin sängynlaidalla, mies rullasi sukkiaan samaisen huonekalun toisella laidalla ja eteiseen teljetty bokseri valitti kovaa kohtaloaan.

Ihan mukavaa ja tyydyttävää oli kyllä, mitä sitä kieltämään. Viisikymppinen mies on pehmeämpi ja kulahtaneempi kuin kolmekymppinen mutta myös lämpimämpi ja inhimillisempi. Ei tarvinnut vetää vatsaa sisään eikä miettiä, pitäisikö laitattaa silikonit rintoihin, kun kumppanillakin oli laskoksensa ja ravintovarantonsa. Oli rennompaa, ja silloin seksi sujuu.

Kotona ei yökyläilyni herättänyt huomiota, sillä muutkin olivat valvoneet pitkään. Se oli helpotus. Vuosiluku oli vaihtunut numeroa suuremmaksi.

Äiti täyttäisi tänä vuonna 46, Usva muisteli ja ilmeisesti laskutoimituksia tehtyään lisäsi iloisesti: Täti hei, sinähän täytät ensi vuonna viisikymmentä!

Nyt ei ole ensi vuosi enkä ole vielä lähelläkään viittäkymmentä, huomautin.

En tiedä, mitä tapahtui, mutta piristyin. Ehkä siihen vaikutti tuhruisen syksyn päättyminen. Päivät pidentyivät, ja minä sain aikaiseksi muutakin kuin pitäisipitäisiä.

”Oli järjetöntä, että vastaanottokeskuksessa lojui työkykyisiä ihmisiä vailla mielekästä tekemistä.”

Tein Salimin valituksen valmiiksi ja lähetin sen kirjattuna kirjeenä. Rupesin tekemään kävelylenkkejä, en ehkä joka päivä, mutta usein, sillä Salim halusi kävellä pitkällisen piilottelunsa jälkeen ja pyysi minua seuraksi.

Ryhdyin miettimään, mitä halusin tehdä ja kyselin Salimilta, mitä hän aikoi tehdä siinä tapauksessa, että saisi jäädä Suomeen ja siinä tapauksessa, että hänet karkotettaisiin Irakiin.

Hän levitteli käsiään ja sanoi laiskistuneensa Suomessa. Täällä oli niin helppoa ja turvallista. Joka päivä tuli kuumaa vettä ja sähköä. Ketään ei siepattu eikä kidutettu, omaisilta ei vaadittu lunnaita. Ei tarvinnut maksaa lahjuksia. Poliisi ei hakannut.

Jos hän saisi jäädä, hän järjestäisi turvapaikanhakijoille työosuuskunnan. Oli järjetöntä, että vastaanottokeskuksessa lojui työkykyisiä ihmisiä vailla mielekästä tekemistä.

Salim oli navetanvintillä lojuessaan kirjannut Usvalta saatuun suttuiseen kouluvihkoon suunnitelmiaan: kotiapua vanhusten hoivaamiseen, kuljetusapua, rakennustöitä, siivousta, kesäisin puutarhatöitä ja maatalouden kausitöitä.

Entä jos hän joutuisi palaamaan? Se oli erittäin realistinen vaihtoehto, muistutin.

Salim kohautti olkapäitään. Hän oli ajatellut sitäkin.

Kotiseudulle hän ei voisi palata. Siellä hänet tunnettaisiin ja ennen pitkää listittäisiin. Pitäisi solahtaa suureen kaupunkiin, jossa voisi kadota miljoonien ihmisten joukkoon tuntemattomana. Rakennustöitä varmaan löytyisi.

Irakin jälleenrakentamiseen oli myönnetty miljardeja euroja ja dollareita. Tosin niistä suuri osa valuisi virkamiesten voitelemiseen, mutta riittäisi luultavasti oikeaankin kohteeseen.

Salimin kummallisilla kirjaimilla tekemissä suunnitelmissa oli ideaa. Päässäni alkoi rätistä. Jossain liikkui isosti rahaa. Rakennusprojekteja. Kansainvälisiä. Tarvittiin osaamista, organisoimista, yhteyksiä. Kenellä niitä oli, kuka niitä tarvitsi?

”Kuulin heti koston suloisuuden Hannelen äänessä. Viestintätoimisto Armoa ei enää ollut.”

Kun pyörin littanalla superlonpatjallani ja Irmelin unisieppari oli jälleen kerran siepannut uneni, aivoissani rätisevät ideanpalaset löysivät toisensa ja virta alkoi kulkea. Bisnes. Raha. Lobbaus. Kiinalaiset.

Muistin näkemäni televisiodokumentin kiinalaisten sijoituksista Afrikkaan. Mikseivät kiinalaiset tekisi bisnestä myös arabien kanssa? Miten herra Yang saataisiin kiinnostumaan? Tarkemmin ilmaisten, millä keinoin lobbarintaitoni onnistuisivat suuntaamaan herra Yangin rahanahneen bisnessilmän kohti Irakia?

Seuraavana päivänä vedin pari kertaa syvään henkeä ja näpäytin yhteystietoja Galjun kohdalta. Galjun puhelimeen ei juuri nyt saatu yhteyttä. Soitin Geelille, mutta kas, hänenkään puhelimeensa ei juuri nyt saatu yhteyttä. Pojat olivat ehkä hiukan venähtäneellä uudenvuoden matkalla.

Soitin Hannelelle ja kysyin kuulumiset. Hannele sanoi kiitos hyvää, kirjanpitotoimisto oli lähtenyt liikkeelle pienesti mutta kuitenkin. Muitta mutkitta tiedustelin uusimpia juoruja Viestintätoimisto Armosta.

Kuulin heti koston suloisuuden Hannelen äänessä. Viestintätoimisto Armoa ei enää ollut. Geeli ja Galju oli vähemmistöosakkaina ostettu ulos. Huonolla hinnalla, Hannele iloitsi. Toimiston nimi oli nyt Intentions International, ja siellä oli entisestä ketjusta töissä enää Rastapää.

Tähdet säteilivät minulle suotuisasti. Rastapään kanssa olin tullut toimeen jos en hyvin, niin vain vähäisen vihamielisesti, suunnilleen ärtymysmielisesti.

Soitin Rastafarille, joka säikähti suunnattomasti ääneni kuullessaan. Rauhoittelin häntä kertomalla, että olin kuullut toimiston kehittyneen jättiharppauksin kansainväliseen suuntaan ja että Armo oli kuulemma täysin luonut nahkansa. Rastapää änkytti, että money talks, bullshit walks.

Löin lipevyysvaihteen silmään ja kerroin aina tienneeni, että Rastan kaltaiselle multitalentille löytyisi sija bisnesmaailmasta oli tilanne sitten uphill tai downhill. Hän kaltaisiaan osaajia ei paljon ollut. Toivoin, se näkyi myös hänen palkassaan.

”Pain léger? Oui, mon petit, ostamme ryloota säänk kappaletta. Bökyy elegaant.”

Päästyäni näin vilauttamaan käsitettä ”raha”, jatkoin kertomalla, että minulla oli nykyään oma viestintätoimisto, joka toimi siellä missä rahaa teki pesää ja lisääntyi eli arabimaailmassa. Minulla oli ehdotus, joka voisi hyvinkin kiinnostaa Intentions Internationalin toimivaa johtoa. Kysyin Rastalta, keneen minun kannattaisi ottaa yhteyttä.

Rasta mumisi mutta onnistui sylkäisemään suustaan sanan Yang itse tai projektijohtaja Murtoranta. Sain puhelinnumerot. Projektijohtaja Murtoranta oli nainen ja nopea. Muutamassa minuutissa minä ja tiimini olimme sopineet tapaamisen.

Nyt piti vain kehitellä se tiimi.

Otin Usvan ja Salimin puhutteluun ja selitin heidän roolinsa. Salimin lähetin Seinäjoelle syyrialaiseen parturiin ja pukua vuokraamaan. Korostin puvun istuvuutta. Käskin hänen ostaa kalliit kengät ja kävellä niillä loskassa, etteivät ne näyttäisi uusilta. Komensin Salimin puhumaan ranskaa.

Mitä, nytkö, sinulleko? hän ihmetteli.

Anna tulla, mitä vain, kehotin.

Salim puhui ranskaa. Hämmästyttävää, miten ranska kuulostaa tyylikkäältä, vaikka henkilö vain kysyisi, ostammeko sämpylöitä vai hiivaleivän. Rouleau? Pain léger? Oui, mon petit, ostamme ryloota säänk kappaletta. Bökyy elegaant.

Sanoin, että hänen piti puhua pelkästään ranskaa tapaamisessamme, arabiaa ja farsia voisi tarvittaessa käyttää myös. Salim kysyi, osasinko minä ranskaa. Enpä osannut. Siinä meni hyvä taisteluase. Meidän olisi pakko puhua keskenämme suomea tai englantia.

”Englantia”, painotin. ”Et missään nimessä saa paljastaa, että olet turvapaikanhakija. Olet irakilainen insinööri ja minun leivissäni. Olet työskennellyt paitsi Irakissa, myös Euroopassa ja Saudi-Arabiassa. Olet tiimini asiantuntija isolla aalla. Tiedät kaiken. Jos et tiedä, täytät aukot valheilla.”

Salim nyökkäsi. Totuuden jälkeinen aika ja vaihtoehtoiset faktat olivat tulleet tutuiksi vastaanottokeskuksessa.

Mikä minä sitten olen? Usva halusi tietää.

”Viesti on, että kaiken taiteellisen hörhötyksen takana on impi, joka on valmis tarvittaessa potkaisemaan kipeästi.”

Sinä olet tiimin taiteellinen osuus. Minun henkilökohtainen assistenttini, opastin. Otat läppärin mukaan ja olet tekevinäsi muistiinpanoja. Olet vähäpuheinen. Nyökkäät tai pudistat päätäsi. Jos puhut, puhut minulle. Kunnioittavasti.

Usva vänkäsi, ettei aikonut pukeutua kynähameeseen.

Sanoin ettei tarvinnut. Casual pukeutuminen sopi nuorelle ja säännöistä piittaamattomalle nerolle. Usva ilahtui neron nimityksestä, mutta muistutin, että imago on kuitenkin vain imago.

Käskin hänen etsiä hautajaisvaatteensa ja lähetin hänetkin kampaajalle, hiusten kotivärjäys paljasti liikaa. Paljon sormuksia, stailasin. Isot korvikset. Painavat monot. Mustaa kynsilakkaa ja huulipunaa, vahvat rajaukset silmiin.

Kengät ovat oleellisen tärkeät, painotin. Salimille käytetyn näköiset, kalliit nahkakengät. Ne osoittavat, että hän asiantuntijuuden lisäksi hänessä on tyyliä. Usvalle metallivahvisteiset maihinnousukengät.

Viesti on, että kaiken taiteellisen hörhötyksen takana on impi, joka on valmis tarvittaessa potkaisemaan kipeästi. Minulle piikkikorot, jotka antavat kymmenen senttiä pituutta lisää ja mielikuvan tikareista.

Tiimini alkoi olla koossa.

Jarkko sen sijaan hermostui, kun luonnostelin tulevaisuuden näkymiäni lemmensession jälkeen. Hän tuntui olettavan, että kun olimme päätyneet sänkyyn yhden kerran, päätyisimme sinne toisen ja kolmannenkin kerran, itse asiassa aina, kun tapaisimme. Näin olikin käynyt, sillä rakastajatarjonta Köyhäluomalla oli köyhää.

Elukkatohtorini epäili, mahdoinko hinkua pois meidän idylliseltä, onnelliselta Köyhäluomaltamme, etten vallan suunnitellut karkaavani syntiseen kaupunkiin. Kysyin, miksi se häntä askarrutti, mutta ei olisi pitänyt kysyä. Nokkelan one-linerin sijaan sain tunnustuksen suoraan sydämestä.

Hän säikäytti minut. Jarkko väitti rakastavansa minua. Hän halusi olla kanssani aina ja ikuisesti. Hän ei halunnut minua omakseen, koska ymmärsi, että kaltaistani vapaata sielua ei voinut kahlita, mutta hän toivoi, että tunsin jotain samankaltaista häntä kohtaan ja haluaisin liittää kohtaloni yhteen hänen kanssaan.

”En kaivannut avioliittoa enkä avoliittoakaan, heti tuli mieleen niksipirkka, kanta-asiakaskortti ja lauantaisauna.”

Liittää kohtaloni yhteen! Mikä klisee! Mikä miehiä vaivaa? Kuvitteliko hän tosissaan, että halusin konitohtorin rouvaksi Pohjanmaalle?

Tokenin yllätyshyökkäyksestä nopeasti. En raaskinut romuttaa hänen haaveitaan. Hän oli mukava mies, ja seksikin oli yllättävän hyvää. Sitä paitsi tarvitsin häntä. On hyvä olla olemassa suunnitelma b, jos a-vaihtoehto sattuisi pettämään. Vakuutin, etten aikonut hylätä häntä. Suunnitelmani olivat vasta unelmien asteella, tuskin ne toteutuisivat.

Mitä sanoisit kihloista? kysyin.

Hän sanoi ajatelleensa avoliittoa. Että muuttaisin tavarani hänen luokseen ja olisin täällä aina kun hän palaisi hoitelemasta sikojen rokotuksia. Hän varmaan näki minut Retun kaltaisena häntäänsä huiskuttavana ääliönä, joka juoksisi riemusta ympyrää isäntänsä nähdessään ja nuolisi hänen naamansa.

Ilmoitin, ettei meidän pitänyt kiirehtiä. En kaivannut avioliittoa enkä avoliittoakaan, heti tuli mieleen niksipirkka, kanta-asiakaskortti ja lauantaisauna. Kihlautumisessa olisi tyyliä. Se sopisi kaltaisillemme keski-ikäisille ihmisille. Sormus kertoisi, että olimme vakavasti sitoutuneet toisiimme eikä ihmisten tarvitsisi arvailla suhteemme laatua, mutta välttäisimme toisaalta byrokraattiset kuviot.

Kun kyllästyisimme toisiimme tai siis minä kyllästyisin Jarkkoon, ottaisimme sormuksen pois nimettömästä ja sillä hyvä. Kätevää ja nopeaa. En tosin lanseerannut ratkaisun vaivattomuutta tulevalle kihlatulleni.

”Halusin sormuksen sormeeni ennen kuin lähtisin Helsingin houkutuksiin.”

Jarkko sanoi miettivänsä asiaa. Hän mietti myös, olimmeko enää keski-ikäisiä vai jo senioreja. Nelikymppinen on keski-ikäinen, viisikymppinen seniori, valistin ja hän naurahti, että hänellä oli vielä viisi vuotta armonaikaa.

Se mokoma oli minua nuorempi.

Ilmeisesti hän oli miettinyt kihloja unissaan, sillä heti aamukahvia keittäessään hän sanoi, että kihlautuminen oli hyvä ajatus. Voisimme järjestää juhlan sukulaisille ja ystäville. Sanoin, etten kaivannut juhlia, mutta minusta olisi ihanaa olla hänen kanssaan kihloissa vaikka jo tänään. Oltaisiin kerrankin villejä ja spontaaneja. Juhlat voisimme järjestää myöhemmin, keväällä kun olisi valoisaa ja kaunista.

Halusin sormuksen sormeeni ennen kuin lähtisin Helsingin houkutuksiin.

Niinpä ajoimme Seinäjoelle, menimme kultasepänliikkeeseen ja valitsimme sormukset. Halusin valkokultaa ja timantteja, Jarkon sormus oli valkokultaa ilman timantteja. Jätimme sormukset kaiverrettaviksi. Menimme lounaalle, jolla hihittelimme ja suukottelimme kuin teinit. Kävimme ostamassa konditoriasta kihlakakun ja kukkakaupasta tulppaaneja. Jarkko maksoi kaiken. Haimme kihlasormuksemme.

Kotona vilkuttelimme sormuksiamme, joimme kihlajaiskahvit ja söimme kakkua. Usva ja Salim onnittelivat hämmentyneinä, mutta vakaasti uskoen, että tulisimme onnellisiksi, nyt kun kypsällä iällä olimme löytäneet rakkauden.

”Ex-rakastajan alennustilan katseleminen on kieltämättä nautinnoista hekumallisimpia.”

Äiti pyyhki silmiään ja sanoi olevansa tyytyväinen, kun vihdoin olin vakiintunut ja löytänyt niin mukavan poijan ja aiva krannista. Hänen mielestään sormukset osoittivat, etten ollut mihinkään tyhjätaskuun pohjaksunut. Äiti uskoi, että nyt jäisin kotiseudulle ja eläisin onnellisena elämäni loppuun saakka tai ainakin hänen elämänsä loppupisteeseen.

Kihlajaiset loppuivat tylysti sulhasen joutuessa pelastamaan puhistuksiin joutunutta nautaeläintä. Hän kertoi jutun naispuolisesta kollegastaan, jonka kihlasormus oli kirjaimellisesti joutunut hevon perseeseen ja lupasi olla varovaisempi.

Illalla pyörittelin sormusta sormessani. Siinä oli riittävän muhkea timantti, jota pienet timantit ympäröivät. Minua hykerrytti. Olin soittanut Stefanille ja sanonut haluavani tavata kuin ystävät. Meillähän oli niin paljon kauniita muistoja toisistamme.

Kutsuin Stefanin huippukalliiseen ravintolaan ja arvasin oikein: hän ei pystynyt vastustamaan kiusausta päästä näyttäytymään sellaisessa paikassa. Olimme siis sopineet pikku rendez-vousin vanhojen aikojen muistoksi. Miten somaa.

Halusin nähdä sen pikku porsaan omahyväisen naaman, kun välkyttelisin sormustani hänen kärsänsä edessä ja kertoisin bisnesnäkymistäni. Halusin niin tietää, missä jamassa ja köyhyydessä se wannabe-taidemaakari rämpi pikku Adalmiinansa kanssa.

Stefanin Kallion yksiö oli liian pieni kahdelle. Ehkä hän oli joutunut muuttamaan Kontulaan. Tai Keravalle. Miten toivoinkaan sitä.

Ex-rakastajan alennustilan katseleminen on kieltämättä nautinnoista hekumallisimpia.

Jatkis päivittyy lauantaisin.

Mirjamia ei joulunvietto huvittaisi yhtään, mutta muut tuntuvat ottavan juhlasta kaiken irti.

Onnistuin vaientamaan Usvan, mutta kotona hän alkoi paahtaa ideaansa kasvot loistaen. Minun piti naida Salim, kun kerran olin ihan joutilaana siinä. Siten Salim välttäisi palautuksen. Ihmeekseni Salim kieltäytyi jyrkästi jo ennen minua. Salimin mielestä avioliitto oli pyhä asia eikä siihen menty kevytmielisesti tai laskelmoiden. Tarvittiin rakkautta, jota oli ollut Irmelin ja hänen välillään, mutta ei totisesti minun ja Salimin välillä.

”Tuo nainen kylmä ja paha. Ei kukaan voi rakasta tuo”, Salim lausui diplomaattisesti tuomionsa ja varmuuden vuoksi vielä osoitti syyllistä sormellaan.

”Hän katsoi suoraan minuun, niin että kasvoista oli helppo lukea lauseen merkitys: nuori mies pakko mennä vanhan naisen aviomies. ”

Usva yritti piipittää, että suunniteltu avioliitto oli vain muodollisuus, mutta Salim pysyi järkkymättömänä niin kuin minäkin. Usvan mielestä olimme idiootteja.

”Järjestetty avioliitto! Minä vihaan”, Salim aivan pullistui omasta korkeamoraalisuudestaan.

En malttanut olla huomauttamatta, että erinäisissä maissa avioliittoja edelleen järjesteltiin. Kuten Salimin kotimaassa.

”Minä kristitty!”, Salim puhisi. ”Minä moderni ihminen! Sivistynyt. Järjestetty avioliitto on inhottava. Nuori nainen pakko mennä vanhan miehen vaimo.”

Hän katsoi suoraan minuun, niin että kasvoista oli helppo lukea lauseen merkitys: nuori mies pakko mennä vanhan naisen aviomies. Näin sen. Samalla hänen kasvoillaan oli vaikeasti tulkittava ilme, jossa oli jonkinlaista vahingoniloa, voitonriemua – ja flirttiäkö? Mitä hän oikeastaan tarkoitti kiivaalla kieltäytymisellään? Päinvastaista?

Pysyin tyynenä enkä pillastunut Salimin arvioista vaan lohdutin, että kotimaassa hän tapaisi perheensä, vanhempansa ja sisaruksensa. Hän suuttui entistä enemmän.

”Minun isä äiti tapettu!”, hän sanoi. ”Minun veli ja veljen vaimo tapettu. Minulla ei ole ei edes yksi ihminen siellä.”

Mistä minä olisin voinut tietää? ”I’m sorry for your loss”, sanoin, koska se tuli ensimmäisenä mieleeni, mutta ei sekään Salimia lepyttänyt. Ovi pamahti niin että karmit taipuivat, kun hän lähti.

”I’m sorry for you!”, hän huusi lähtiessään.

Emme kuulleet Salimista sen jälkeen. Kyselin joskus Usvalta, joka kertoi miehen odottelevan palautusta vastaanottokeskuksessa. Kaipa tätä masensi.

”En ollut tiennyt, miten paljon yläkoulu teettää työtä huoltajille.”

Päivät lyhenivät, illat pitenivät. Talvi oli sellainen kuin talvet nykyään olivat: liioiteltu syksy.

Olin väsynyt ja himoitsin hiilareita. Suklaata, jäätelöä, voikkuleipää. Vatsani pömpötti, reiteni levisivät. Olin jo ostanut halpamarketista collegeverkkarit, joissa hiihtelin päivät pääksytysten. Verkkareissa piili turtumusvirus, joka nousi takapuolesta kohti aivoja. Kadotin ajantajuni. Sekosin viikonpäivissä.

Hoidettavia asioita oli loputon määrä. Irmelin kuoleman vuoksi piti tehdä perunkirjoitus ja perinnönjako. Piti ilmoittaa verotoimistolle, laatia valtakirjoja, juosta virastoissa, lopettaa jäsenyyksiä, pankkitilejä ja vakuutuksia. Piti hävittää Irmelin vaatteita ja tavaroita.

Koluttuani päivän seurakunnan, kunnan ja verohallinnon toimistoja kaaduin sänkyyni väsymyksestä horkkaisena. Irmelin sänkyyn, siis. Nukuin sisarvainajani sängyssä, hänen pussilakanoissaan ja katselin iltaisin julisteita, valokuvia ja matkamuistoja, joita hän oli ripustanut seinille. Joka ilta mietin, että minun pitäisi riisua huone sisareni historiasta, mutta en saanut sitä tehdyksi.

”Talo oli kuin vakavasti sairas vanhus, jota yritetään pitää elossa.”

En ollut tiennyt, miten paljon yläkoulu teettää työtä huoltajille. Piti lukea Wilmaa, piti allekirjoittaa sen tuhatta lippua ja lappua, piti osallistua vanhempain varttiin ja opintoneuvontailtoihin, piti tilata hammaslääkäriä ja jonottaa koulupsykologia. Piti kuljettaa tyttöä teatterikerhoon, kaverin luo, elokuviin ja ties mihin diskoon. Ajokortiton nuoriso päristeli mönkijöillä pitkin teitä. Lukiolaiset ajelivat jo mopoilla tai kalliilla mopoautoilla. Vaivuin nostalgiaan muistellessani teinideittejä traktorin kyydissä.

Talo oli kuin vakavasti sairas vanhus, jota yritetään pitää elossa. Milloin kävi nuohooja, milloin sähkömies, vessa meni tukkoon ja katosta tippui vettä. Likakaivo piti tyhjennyttää. Piti tilata öljyä ja öljykattilan huolto. Klapit olivat halvempia, niitäkin tilasin.

Olin vaipunut apatiaan. Olin kuin alkoholisti, joka vaipuu kohti kivipohjaa, tietää sen, mutta ei pysty kääntämään elämänsä suuntaa ja uimaan pintaan. Päivästä toiseen suoritin pieniä velvollisuuksia, tilasin likakaivon puhdistusta, jonotin verotoimistossa, luin Wilma-viestejä, suihkutin äitiä. Tein pieniä ja enkä jaksanut ajatella suuria kuten elämäni suuntaa.

En viitsinyt enää etsiä työkontakteja. Rahat hupenivat. Posti kantoi joka päivä laskuja, joista minulla ei ollut aavistustakaan. Hirvittävän isoja sähkölaskuja, lehtien tilausmaksuja, vesilaskuja, kiinteistöveroja, jätemaksuja, polttopuulaskuja, öljylaskuja, kotihoidon maksuja, terveyskeskusmaksuja, vainajan sairaalalaskuja, hammaslääkärin laskuja, puhelinlaskuja, hautaustoimiston laskuja, seurakunnan laskuja.

”Joka päivä suunnittelin aloittavani lenkkeilyn, mutta aina tuli liian pimeää liian varhain.”

Äitinsä perillisenä Usva sai talonpuolikkaasta puolikkaan, täysin arvottoman, mutta perintövero oli iso. Veron maksamiseksi myimme pellot naapurille perintöveron hinnalla. Usva sai lapsilisää ja pientä eläkettä, äiti yhtä pientä eläkettä, minun palkkani juoksi vielä. Joka laskun kohdalla arvoimme, kenen tilillä oli sen verran rahaa, että se voitiin maksaa.

Kun Geelin&Galjun maksama palkka loppuisi, olisi edessä oli työvoimatoimiston terävähampainen kita. Välttelin kuin ruttoa viranomaisten käsiin joutumista. Se olisi alennustilani syvin syöveri. Että joku määräisi, miten minun piti olla ja toimia, ja minun olisi pakko totella, muuten kuolisin nälkään ja viluun.

”Minulle valkeni, miten järjettömän puuhakas sisareni oli ollut.”

Sosiaalitoimiston kanssa asioiminen oli riittävän rankkaa. Äidin saama, niin kutsuttu kotihoito, oli yhtä tyhjän kanssa. Kotihoitaja kaarsi pihaamme jarrut kirskuen, juoksi sisään, huusi tullessaan, oliko pillerit otettu – tottakai, siitä pidin toki huolen. Sitten hän kaapaisi läppärin salkustaan ja alkoi kirjata toimenpiteitään. Kirjaamiseen meni enemmän aikaa kuin toimenpiteisiin. Selitin, että äidin pesu ja ihonhoito oli ongelmamme. Se ei kuulunut kotihoitoon. Jos sellaista halusimme, meidän pitäisi itse tilata ja maksaa se itse.

Kaipasin niitä kolmea mummoa, jos he nyt mummoja edes olivat.

Usva kävi koulua nurkuen ja valittaen, mutta ei lintsannut. Minä olin oppinut runsaasti yläkoulun matematiikkaa ja kemiaa. Yritin muistaa kysyä häneltä joka päivä, kuinka oli mennyt ja miltä hänestä tuntui. Kysymykseni olivat turhia, sillä Usva vastasi joko suopeasti ”ihan ookoo” tai tietyllä tympääntyneellä äänensävyllä ”aivan sama”.

Porusessiomme jälkeen olimme ryhtyneet muistelemaan Irmeliä. Se oli käynyt helpommaksi. Kerroin Usvalle sisareni viikoittaisista puhelinraporteista. Jätin pois oman suhtautumiseni. Imagoni sisarentyttären silmissä oli riittävän huono. Usva kertoi minulle äidistään ja pirautti pienen itkun. Omituista kyllä, se tuntui hyvältä.

”Joka kerran kiemurtelin eroon lähemmästä tuttavuudesta enkä lähtenyt hänen luokseen kahville.”

Minulle valkeni, miten järjettömän puuhakas sisareni oli ollut. Hänellä oli ollut terveydenhoitajan työnsä vastaanottokeskuksessa, mutta hän oli venyttänyt työtuntejaan reippaasti yli maksetun. Hän oli hoitanut äidin ja huushollin ja leiponut joka viikko. Hän oli hoitanut eläimet. Hän oli kuulunut Marttoihin ja laulanut kirkkokuorossa. Hän oli toiminut koulun vanhempainyhdistyksessä. Hän oli leikannut matonkuteita ja kutonut räsymattoja.

Millä ihmeen ajalla? Minulla ei ollut työtä, äidin hoitoon sain apua, joskin huonoa, mutta en jaksanut mitään. Joka päivä suunnittelin aloittavani lenkkeilyn, mutta aina tuli liian pimeää liian varhain. Joka päivä oli tarkoitukseni palata hiilari-proteiini-dieettiin, mutta aina löysin itseni keittämästä perunoita tai tuijottamasta televisiota voileipä kourassa.

Eläinten Albert Schweizer pistäytyi talossa silloin tällöin mukamas katsomassa vuohia. Hän katseli minua merkitsevästi, mutta en ollut tietävinäni. Niin syvällä alennuksen suossa en sentään ollut. Pari kertaa tosin kävin hänen kanssaan Seinäjoella elokuvissa ja kerran teatterissa jotain musiikkihupailua katsomassa. Olihan se vaihtelua. Joka kerran kiemurtelin eroon lähemmästä tuttavuudesta enkä lähtenyt hänen luokseen kahville.

”Eläintohtori vilkuili minua ja kysyi, tulisinko minäkin tulla kuusiretkelle.”

Joulu läheni.

Eläintohtori teki tikusta asiaa jälleen kerran ja tuli käymään. Hänen asiansa koski joulukuusta. Hän oli menossa sahaamaan itselleen kuusta, joten saisimme omamme siinä samalla, jos halusimme.

En todellakaan halunnut kuusta, en koristeita, joululauluja, lahjoja, enkä varsinkaan jouluruokia. Ei kiitos. Joulukuusi olisi pikkusormen antamista jouluhysterian pirulle, ja sitten se veisi koko käden.

”Ihanko totta, voi kiitos!”, huudahti Usva enkä raaskinut tyrmätä hänen kirkassilmäistä toivettaan.

Usva kysyi, pääsisikö hän kuusimetsään valitsemaan kuusta. Eläintohtori vilkuili minua ja kysyi, tulisinko minäkin tulla kuusiretkelle. Painostuksen alaisena lupauduin. Mister Elukka ryhtyi heti sopimaan suurimuotoisia järjestelyjä. Kuusen kaatamiseen tarvittiin ilmeisesti kosolti aikaa, automatka, lämpimät vaatteet, pulkka, eväät ja valoisa ajankohta, joka siis oli lyhyt näin joulun alla. Minä olin kuvitellut, että jonkun näreen poikkaisemiseen tarvittiin saha ja siinä se.

Suuri Hyväntekijä saapui lauantaiaamuna punaposkisena hakemaan meitä. Lastauduimme farmariin, minä eteen ja Usva takapenkille eräänlaisen hurtan viereen. En ollut tiennytkään, että urhealla kuusenkaatajallamme oli koira. Usva sen sijaan tiesi, että vasikan kokoinen otus oli bokseri ja nimeltään Retu. Hän paijasi koiraa ja lepersi sille. Vastalahjaksi koira piereskeli niin että minulta oli mennä taju.

”Lunta ei ollut vieläkään, joten emme joutuneet kahlaamaan lumessa eikä pulkkaa tarvittu. Käytimme mustaa muovisäkkiä.”

Anteeksi, Retu pääsi ahmimaan lehmän mahaa. Se on Retun mielestä herkkua mutta seuraukset ovat säädyttömät, herra Joulumieli valitteli. Ilmeeni nähdessään hän lisäsi kiireesti, että kyseessä oli pakaste, ei tuoretuote.

Usvaa pieruhuumori huvitti, ja hurttakin virnuili pikku pilaansa tyytyväisenä.

Lunta ei ollut vieläkään, joten emme joutuneet kahlaamaan lumessa eikä pulkkaa tarvittu. Käytimme mustaa muovisäkkiä.

Usva ja Alfauros sahasivat poikki kaksi puuta. Minulle olisi riittänyt aivan pieni kuusenpahanen, mutta Usva valitsi ison. Puut sullottiin muovisäkkeihin, joissa ne oli helpompi raahata autolle ja nostaa katolle kuin paraskin saalis. Tämän suuren urotyön päätteeksi seurueemme erämies viritti nuotion. Istuskelimme nuotion äärellä, paistoimme makkaroita, joimme kahvia, söimme eväsleipiä ja savustuimme. Kaikki vaatteet täytyisi pestä, kun pääsisimme kotiin.

Herran Joulunhenki kyseli jouluperinteistämme. Usva osasi niitä luetella: himmeli kattoon, silkkipaperista lumihiutaleita ikkunaan, pahvinen tontturivi, kynttilät, kuusenkoristeet vintiltä, joululiina lipaston päälle, liinan päälle hyasintti.

Usva ja Tiernapoika sopivat innokkaasti suuresta jalkaanlaittopäivästä, joka oli Usvan mukaan perinteisesti aatonaatto. En pystynyt sitä estämäänkään, ja kaiken tämän avuliaisuuden ja illan hämärtymisen vuoksi minun oli pakko kutsua Mr Mänkki illastamaan kanssamme.

Suuri kuusenpystytyspäivä saapui ja niin myös Joulueksperttimme. Usva oli edellispäivänä leikellyt ikkunoihin räntähiutaleita muistuttavia silkkipaperiteelmiä ja kiskonut kuusen sulamaan navettaan. Se kannettiin riemusaatossa tupaan ja törkättiin jalkaansa. Seurasi vinouden oikaisemisia ja kuusen kiilaamista paikalleen, koristeiden ripustelua pitkin ja poikin, ja lopuksi kahvit joulutorttujen kera.

Kahvipöydässä Usva alkoi tentata Eläinten Kuningasta joulunvietosta ja tämä kertoi, että vietti joulun yleensä poikansa kanssa, mutta ei nyt ollut asiasta varma, koska poika oli lähdössä joulunviettoon poikaystävänsä perheen luokse.

”Jarkko on kiva”, Usva pyöritteli silmiään. ”Se tykkää sinusta ja sinä tykkäät siitä.”

Höristin korviani. Sanoiko hän pojallaan olevan poikaystävä? Noin vain, ilman selityksiä tai rykimisiä. Nivalan Villapaitamiehessä olikin uusia särmiä.

Ennen kuin ehdin pelastaa tilannetta, Usva jo kutsui Tähtipojan meille joulunviettoon ja äijäpiru hyväksyi kutsun nopeasti, joskin kohteliaasti toppuutteli, että eihän hän nyt voi tulla perhejoulua häiritsemään. Arvasi, että minä keksisin jonkin esteen vierailulle. Hymyilin väkinäisesti, että mukavaahan se olisi, mutta joulunviettomme oli vaatimatonta. Meillä ei ollut edes kinkkua ja jouluruuat oli ostettu myyjäisistä. Tämähän keksi oitis siihen vastaväitteen, että seura se on tärkeintä joulussa ja olisi todella anteliasta päästää yksinäinen mies nauttimaan perhejoulusta. Kotipuoleensa sukujouluun hän ei voinut päivystysvelvollisuuksiensa vuoksi lähteä.

Odottaakahan vain, pääsette minusta eroon, kun aattona hevonen saa ähkyn tai koira hotkii salaa kinkkua ja sairastuu, niin se on aina ennenkin mennyt, hän ennusti.

Miehen lähdettyä kysyin Usvalta, miksi ihmeessä hän oli kutsunut Tohtori Whon jouluvieraaksemme.

”Jarkko on kiva”, Usva pyöritteli silmiään. ”Se tykkää sinusta ja sinä tykkäät siitä.”

Mistä ihmeestä olet saanut tuon käsityksen? Se on väärä. Olen hänelle kohtelias, se ei merkitse tykkäämistä, paremminkin päinvastoin, valistin.

Usva väitti havainneensa, että välillämme oli tykövetoa ja että olin aina hyvällä tuulella, kun olin tavannut Jarkon.

Jouluaaton ateria meni loppujen lopuksi aivan hyvin. Äiti oli innoissaan miesvieraasta, Usva samoin ja minä kestin tilanteen. Meillä oli Marttojen laatimia joululaatikoita, ihan itse kuorittuja ja keitettyjä perunoita sekä jouluhauki, sillä Usva ei antanut minun ostaa tarjouksessa ollut norjalaislohta, koska se oli kasvatettu epäekologisesti ja epäeettisesti kassissa. Hauen elämäntarinaa en tuntenut, mutta se lienee ollut onnellinen ja ekologinen. Ehkä myös perunamme olivat eläneet iloisesti.

Usva oli käynyt vilkuilemassa vuohia vähän väliä, sillä Barbara oli hänen mukaansa käynyt levottomaksi ja sillä oli ihan sellainen ilme. Kun lahjat oli jaettu Usva ja Vuohispesialisti menivät navettaan ja viipyivät epäilyttävän kauan.

”Usva huomautti liian nopeasti, että lattialankut vain kylmyydessä paukahtelivat. Epäluuloni heräsi heti.”

Menin itsekin katsomaan. Vuohi kulki karsinassaan ympyrää ja päkätti. Sitten sen peräpäästä muljahti limainen möykky, jota emo kävi nuolemaan ja joka nuolemisen tuloksena muuttui pieneksi vuoheksi. Usva itki ilosta, mutta Jarkko sanoi, että toinenkin oli vielä tulossa. Odotimme ja odotimme.

Tohtorimme ei vaikuttanut huolestuneelta, joten tilanne oli kaiketi hallinnassa. Minua kyllä jo hermostutti. Eniten hermostutti Usvan reaktio, jos jokin menisi vinoon.

Odottaessamme kuulin kumahduksen navetan heinävintiltä.

Usva huomautti liian nopeasti, että lattialankut vain kylmyydessä paukahtelivat. Epäluuloni heräsi heti. Menin portaille ja kiipesin ylös, mutta vintillä oli pimeää. Kunnes sinne sytytettiin valo.

Salim sytytti. Hänellä oli jonkinlainen majapaikka. Patja, peitto, jatkoroikka ja työmaavalaisin, vedenkeitin.

”Mitä helvettiä tämä tarkoittaa”, kysyin, ja Usva vastasi alhaalta, että tulkaa katsomaan, nyt se syntyy.

Kapusimme alas ja ehdimme nähdä, miten toinenkin vuohivauva pullahti maailmaan. Jarkko sanoi, että tässä meillä on sitten joulun ihme. Minä ja Usva töllötimme kuin paimenet kedolla ihmettelemässä vauvoja oljilla, Eeva-vuohi kurotteli turpaansa aidan yli ja olihan seimen äärellä kaksi tietäjääkin, itämaan ja länsimaan.

Jatkis päivittyy lauantaisin.