Osa 5/5: Tajusimme samalla hetkellä, että talon joka ikinen puhelin oli tuhottu. Liskomies oli heittänyt kännykkäni takkaan jo kauan sitten mökillä. Koikkiksen ja Marian puhelimetkin oli hajotettu.

Tyttäreni huoneessa ei ollut ketään. Sänky, työpöytä ja anime-pehmoeläinten armeijat häämöttivät hämärässä tummina hahmoina. Tietokoneen ruudulla pyöri näytönsäästäjän kuvagalleria.

– Milla! Mike! Missä te olette? huusin.

– Vaara on ohi! Maria säesti.

– Tulkaa esille!

Ryntäsimme kohti Miken huonetta. Ovella kasvoillemme iski kylmä tuulahdus. Marraskuinen puhuri lonksutti avonaista ikkunaa.

– He ovat tietysti kiivenneet ikkunasta ulos, Maria sanoi. – Älä huoli, Sari, he ovat fiksuja lapsia!

Kurkotin ikkunasta ja katsoin alas. Pudotusta oli pari metriä. Ei siinä nilkka välttämättä nyrjähtäisi.

– He ovat varmasti teollisuusalueella tai metsässä piilossa, Maria sanoi korostetun huolettomasti. En tiennyt yrittikö hän tyynnyttää minua vai itseään.

– Kun he kuulivat, että taloon tunkeuduttiin, he lähtivät lipettiin hiljaa kuin hiiret!

Katsoin anoppiani ja toivoin, että voisin uskoa hänen sanojaan. Pelkäsin, että liskomies oli napannut lapset pihalta. Rikolliset vaanivat ulkona pimeydessä ja havittelivat siiloon piilotettua kätköä, eivätkä epäröineet vuodattaa verta saadakseen haluamansa.

Olin joskus lukenut, että mahahaava voi puhjeta alle vuorokaudessa, jos stressi on tarpeeksi ankara. Se oli helppo uskoa. Järkytys korvensi vatsaani ja kuivatti suutani. Käteni tärisivät. Kaikki oli alkanut harmittoman tuntuisesti. Olin luullut, että pahin murheeni oli hieman vääränsorttiseen mieheen haksahtaminen. Janne oli vietellyt minut vastustamattomalla hymyllään ja sinisillä silmillään, mutta hänen vanavedessään oli seurannut joukko rikollisia. Edesmennyt mieheni Matti oli tietämättäni piilottanut vuosia sitten jotakin tärkeää tyhjään viljasiiloon tonttimme laidalle.

Suljin ikkunan mekaanisin liikkein. Ajattelin veistä, jota liskomies oli pitänyt kaulallani. Olin tyhmä, kun olin kuvitellut, että hän jättäisi minut noin vain rauhaan.

Maria oli lysähtänyt sängylle ja hengitti puuskittain.
Koikkis marssi huoneeseen, napsautti valot päälle ja veti minut muitta mutkitta halaukseen.

Katsoin hänen tuttuja, komeita kasvojaan, ja pelko tuntui hetken siedettävämmältä. Koikkis näytti vakavalta, mutta ei hiukkaakaan lannistuneelta. Ehkä roistot eivät saaneet häntä samanlaisen lamaannuttavan kauhun valtaan kuin minua? Koikkis oli kai tottunut vaarallisiin tehtäviin. Kai pelkoonkin siedättyi ajan kanssa.

– Se alakerran ryökäle on nyt vaaraton. Tungin sille suuhun tiskirätin, ettei se pääse huutamaan kavereita apuun, Koikkis sanoi selvästi itseensä tyytyväisenä.

– Mike ja Milla ovat kadonneet, minä kuiskasin.

Hymy katosi Koikkisen naamalta kuin napista painamalla.

– Nyt soitetaan poliisille. Ja sen perään Millalle ja Mikelle ja sanotaan, että pysyvät kaukana makasiineista kunnes tilanne on selvä.

Koikkis katsoi minua silmiin ja kosketti kasvojani hellästi.

– Älä hermoile, Sari. Ennen kuin huomaatkaan, tämä painajainen on ohi, ja me menemme hienoon ravintolaan ja syömme kalleinta mitä listalta löytyy. Ja vaikka kaksi jälkiruokaa.
Hymynpoikanen käväisi kasvoillani.

– Tehdään niin. Kenellä on puhelin?

Tajusimme samalla hetkellä, että talon joka ikinen puhelin oli tuhottu. Liskomies oli heittänyt kännykkäni takkaan jo kauan sitten mökillä. Koikkiksen ja Marian puhelimetkin oli hajotettu. 

– Mistä me nyt puhelimeksi muutumme, Maria sanoi käsiään väännellen.

– Sillä pilottitakkisella pullerolla on taatusti luuri, Koikkis sanoi, ja lähti marssimaan päättäväisesti alakertaan.

Nujerrettu roisto istui keittiössä tuoliin köytettynä. Koikkis oli ottanut Jannesta esimerkkiä ja käyttänyt nippusiteitä ja viimeistellyt paketin parilla kylpytakin vyöllä. Kuukasvoinen konna hikoili ja katseli meitä kiukkuisesti. Hänen suussaan oli sinivalkoinen tiskirätti suukapulan virkaa toimittamassa.

Koikkis kävi läpi miehen taskut ja löysi kännykän. Se oli tuliterä älypuhelin. Koikkis tarttui rättiin ja veti sen ulos konnan suusta. Mies syljeskeli ja työnsi kieltään ulos.

– Mikä koodi on? Koikkis kysyi.

– Vedä käteen, Kuukasvo vastasi. – En kerro.

– Ala puhua, tai muuten... Koikkis sanoi. 

Konna mulkoili takaisin tyynesti. – Asia on nyt niin, että mä en kerro sitä koodia vaikka sä kiskoisit multa suolet mahasta. Jos mä kerron sen numeron, kytät on täällä hetkessä. Mutta jos mä nyt vaan istuskelen kaikessa rauhassa tässä vähän aikaa, kaverit tulee ja päästää mut vapaaksi, ja mä pääsen osingolle Jukaraisen aarteesta. Joten vedä niin paljon turpaan kuin jaksat, taikka pistä tuo muori hakkaamaan mua taas paistinpannulla, mutta koodia et saa.

Tuijotimme miestä hölmistyneinä. Hän oli typerän näköinen siinä hikoillessaan, mutta hänellä oli selvästi lyömätön tilannetaju.

– Nimittäin ette te mua tappamaan rupea, kuukasvo sanoi täynnä vakaumusta. – Kunnon ihmiset.

Katsoin lukittua puhelinta. Huone tuoksui läpitunkevasti kukilta. Viimeinen kupla kuohuviinilasissa nousi pintaan. Oli aivan hiljaista. Olisikohan Koikkiksessa yhtään Jack Baueria?

– Hetkonen, minä tajusin yhtäkkiä. – Eihän hätäpuheluun tarvitse mitään liittymää. Sen kun vain painetaan tästä!

Kuunaaman naama venähti. Nappasin puhelimen Koikkiksen kädestä ja aloin näppäillä. Puhelin piippasi. Näyttö meni tyhjäksi. Kuunaama hymyili leveästi.

– Voi ei, Maria parkaisi.

Käteni valahti ja painoin pääni. Kyyneleet eivät olleet kaukana. Maria kosketti minua lohduttaen käsivarteen.

– Kuule, Sari. Minä kun olen jo vanha ihminen, etten oikein tiedä intervebistä, mutta eikö tietokoneissa ole ilmaiset näköpuhelimet?

– On, Koikkis sanoi ja tunki rätin takaisin roiston suuhun.

– Onhan teillä Skype?

– En ole varma. Ehkä lasten koneilla on.

– Hyvä, sitä kautta saadaan ehkä soitettua. Nyt jonkun kannattaa lähteä autolla hakemaan apua. Maria, ota minun autoni ja pysäytä joku vastaantulija tai aja suoraan poliisiasemalle, jos ketään ei näy. Rontti turvaksi takapenkille. Sari, kokeile sinä Skypeä. Mä lähden etsimään lapsia.

Katsoin Koikkista kiitollisena. Hänen päättäväisyytensä antoi minulle voimia. Koikkis otti pöydältä kuukasvon aseen ja työnsi sen vyöhönsä.

– Ole varovainen, minä sanoin. 

Yksin jäätyäni palasin yläkertaan. Istuin Millan vaaleanpunaiselle tuolille ja napautin tietokoneen hereille. Se käynnistyi hitaasti rusahdellen ja pyöritti pitkään ja hartaasti tiimalasin kuvaa. Miksi olin ollut niin pihi, etten ollut ostanut lapsille uusia koneita, vaikka he olivat ruinanneet?

Kuuntelin talon jokaista rasahdusta. Pelkäsin, että alakerran konna pääsisi vapaaksi tai joku muu tulisi tarkistamaan tilannetta. Mitä minä sitten tekisin?

En ollut mikään tietokonenero. Hiki nousi pian otsalleni. Selasin ymmälläni kaikki valikot läpi, mutta mitään Skypeltä vaikuttavaa ei löytynyt. Etsin netistä Skypen sivuston ja klikkasin donwnload-painiketta. Tiedosto alkoi latautua hitaasti, hitaasti, hitaasti. Purin huultani ja kurkistin ikkunasta. Pihalla ei näkynyt ketään.

Googlasin hätäpäissäni poliisin yhteystiedot. Poliisiaseman nettisivulta löytyi sähköinen palautelomake ja aloin kirjoittaa siihen viestiä: ”Apua! Lähettäkää partioita Siilotien makasiineille! Vaarallisia rikollisia, jotka ovat mahdollisesti ottaneet 12- ja 10-vuotiaat Millan ja Miken vangeiksi.”

Sitten naputin auki kaikki nettikeskustelufoorumit ja chattihuoneet, joista koskaan muistin kuulleeni. Niissä valvottiin aina, riideltiin pitkin iltaa maahanmuuttajista ja naisten oikeuksista ja hiilihydraateista. Lähetin avunpyyntöjä sinne tänne, rukoilin viestini lukijoita soittamaan poliisille ja selitin, ettei minulla ollut puhelinta.

Vihdoin Skype oli latautunut koneelle. Yritin soittaa ja kirosin ääneen, kun tajusin tarvitsevani luottokorttia saadakseni yhteyden tavalliseen puhelimeen. Juoksin hakemaan korttia eteisestä takin taskusta. Ohitin keittiössä kököttävän kuukasvon. Mulkaisin häntä vihaisesti.

Naputin kädet täristen luottokorttini tiedot ja klikkasin soittopainiketta. Lopultakin linjoilla! Kuului tuuttausta ja sitten puhelu yhdistyi.

– Hälytyskeskus, vastasi kyllästyneeltä kuulostava nuoren miehen ääni.

– Vihdoinkin!

Selitin asiani yhtenä ryöppynä. Langan päästä kuului tuhahdus.

– Sä olet ainakin kymmenes ihminen, joka soittaa tästä asiasta! Tämä nettipila on tosi urpo, enkä tajua kuinka niin moni on voinut langeta siihen.

– Mikä ihmeen nettipila?

– Sen mä vaan sanon, että se sekopää, joka on lähettänyt niitä kummallisia viestejä ympäri nettiä joutuu vielä edesvastuuseen.

– Ei tämä ole mikään pila! huusin. – Minä ne viestit laitoin! Ne tappajat ovat minun kotini nurkissa. Auttakaa meitä!

Puhelin kilahti kiinni. Iskin nyrkkini pöytään niin, että Millan tussikynät helisivät purkissaan. Sitten vedin henkeä. Oli pakko rauhoittua. Seuraavaksi yrittäisin lasten puhelimiin. Onneksi sentään muistin numerot ulkoa.

Miken puhelin hälytti pitkään. Sitten siihen vastattiin. Tietokoneen kaiuttimesta purkautui ilmoille hyytävän kylmä ääni.

– Sariko se sieltä soittaa? liskomies sanoi. – Tulkaa ulos ja antautukaa, tai leikkaan lapsilta kurkut auki.

Kuului kohinaa, ja sitten Miken ääni. – Äiti?

– Kulta, älä pelkää, minä kuiskasin. 

Jälleen liskomiehen ääni. – Ulos sieltä talosta ja heti.

Liskomies miehineen seisoi routaisella pihalla, mutta lapsia ei näkynyt.

– Missä se äijä on? Ja se mummeli? liskomies kysyi. Hän oli nahkaisissa tamineissaan ja huikaisevassa pituudessaan kummallinen, pelottava näky. Hänen vieressään seisoi Janne, joka näytti vieraalta ja kovalta ilman virnistystään. Muistin Jannen suudelmat ja hellät sanat. Veri tuntui muuttuvan suonissani jäävedeksi. Kuinka hän oli saattanut pettää minut näin? Millainen hirviö hän oikein oli?

Sivummalla seisoskeli nuhruinen hiphoppari, kolmas jengiläisistä. Hän näytti olevan täysin hukassa rikollisten joukossa.

– Ne lähti pakoon, minä sanoin.

Liskomies kaiveli taskuaan. Pelkäsin, että esille tulisi taas veitsi, mutta sen sijaan hän onki taskustaan sytyttimen ja alkoi napsutella sitä. Liekki syttyi ja sammui pimeydessä, valaisi hänen pitkät, kalvaat sormensa ja hyytävät kasvonsa. Muistin liskomiehen uhkauksen. Hän aikoi polttaa makasiinit ja perheeni sen mukana.

– Me ollaan jo kaukana siinä vaiheessa, kun ne saa kytät paikalle, Janne sanoi. – Mitä jos vain haettaisiin se Jukaraisen aarre nopeasti ja lähdettäisiin? Olen varma, että nyt se löytyy!

– Ehkä sinä olet oikeassa kerrankin elämässäsi. Olemme kupeksineet täällä jo muutenkin liian kauan. Tämä keikka ei suju ollenkaan niin sujuvasti kuin piti.

– Päästäkää lapset menemään, minä sanoin.

Liskomies ei vastannut vaan napsutteli sytkäriä mietteissään. Sitten hän kääntyi hiphopparia ja Jannea kohden.

– Kuulkaas jätkät. Minä olen aivan suunnattoman pettynyt teihin. Te olette oikeita tunareita. Ette saa edes aseettomia naisia ja lapsia pysymään aloillaan. Ei tässä nyt taaskaan auta muu kuin hoitaa hommat itse. Ne lapset minä hoidan, kun kätkö on löytynyt, mutta tästä ämmästä hankkiudutaan eroon nyt heti.

Liskomies tunki sytkärin takaisin taskuunsa ja veti esille aseen. Kuului naksahdus. Jannen suusta pääsi älähdys.

– Niin niin, liskomies huokaisi. – Kaikki likaiset työt jätetään aina minulle.

Hän kohotti aseen ja osoitti sillä minua. Vedin henkeä ja puristin silmäni kiinni. Tähän tämä loppuisi.

– Hei odota, Janne sanoi.

Samassa pimeydestä kuului moottorin murahdus. Jokin lähestyi nopeasti. Liskomiehen käsi herpaantui. Valot välähtivät. Ase laukesi. Joukon keskelle syöksähti moottoripyörä. Ajaja jarrutti äkisti, ryöpsäytti soraa miesten kasvoille, hyppäsi pyörän selästä ja tuuppasi pyörän liskomiestä ja Jannea kohti.

Liskomies loikkasi ketterästi sivuun, kaatui ja kierähti ympäri, nousi jälleen jaloilleen ja juoksi pimeyteen. Janne katosi hänen peräänsä. Hiphoppari parkui. Hän oli jäänyt raskaan pyörän alle.

Koikkis! Ihana, rohkea Koikkis oli tullut viime hetkellä!

Koikkis osoitti aseellaan maassa mönkivää kloppia ja heitti minulle toisella kädellään pussukan. Nippusiteitä; niille tuli taas käyttöä.

– Äkkiä! Meidän pitää etsiä lapset, Koikkis hoputti. – Näin että liskomies vei heitä makasiinien vanhasta ovesta sisään!

Teimme konnasta vaarattoman paketin niin nopeasti kuin pystyimme ja jätimme hänet pihalle. Sitten lähdimme juosten kohti kauppaa.

Makasiinien käyttämättömissä huoneissa ja halleissa ei ollut sähköä, joten nappasin taskulampun käteeni myyntitiskiltä. Laskeuduimme portaita pitkin syvemmälle makasiinien uumeniin. Pimeys ympäröi meidät. Ilma tuoksui vanhalta puulta.

Ahtauduimme mutkikkaiden käytävien kautta ja kynnysten yli. Potkimme jumiutuneita ovia auki epätoivon vimmalla. Hätä lasten puolesta jyskytti takaraivossa, mutta olin silti tyyni. Tappavan tyyni. Aioin selvitä tästä. Liskomies ja Janne eivät voittaisi.

Reitin esteeksi tuli laudoitus. Muistin Matin nakuttaneen sen siihen.

– Pakko kiertää, sanoin ja ohjasin meidät sivuovesta ulos.

Olimme jälleen pihalla, nyt takapihan puolella. Viljasiilo kohosi edessämme uhkaavana kohti taivasta.

Yhtäkkiä näin siilon oven edessä miehen hahmon. Se oli Matti, aavistus kuolleesta miehestäni. Näytti siltä kuin hän olisi kehottanut minua menemään siiloon. Nappasin seinässä olevasta kolosta vara-avaimen ja väänsin oven auki.

– Minä katson täältä, sanoin.

– Koikkis, mene sinä takaisin makasiineihin.

Koikkis ei pannut vastaan, nyökkäsi vain.

Siilon sisäpuolella oli oma outo maailmansa. Se oli kammottava, pyöreä ja ontto rakennus, aivan kuin sinetöity jättiläiskaivo. Siiloon oli mahtunut aikoinaan sellainen määrä viljaa, että sillä olisi ruokkinut kaupungin vaikka seitsemän pulavuoden ajan. Mutta nyt se oli autio ja hyödytön. Siellä oli vain hämähäkinseittejä ja kivipölyltä haisevaa pimeyttä.

Akustiikkakin oli erikoinen: ylhäällä oleva kuuli alhaalta äänet selkeästi sekä päinvastoin. Kuiskaus kantautui niin kuin se olisi sanottu vieressä.

Otin varovaisen askeleen, ja sitten kuulin Jannen ja liskomiehen äänet aivan kuin he olisivat korvani juuressa. He olivat kiivenneet korkealle tikkaita pitkin. Heidän hahmonsa erottuivat mustina, hitaasti liikehtivinä möykkyinä. Jommankumman kaulalla roikkui taskulamppu. Valokeila keikkui seinällä kuin koho aallokossa.

– Jos sinä idiootti et ala löytää sitä hakaa, niin ammun sinut siihen paikkaan, liskomies uhkasi.

– Tässä taitaa olla jotakin... Janne vastasi. Hänen äänensä värisi, hänkin pelkäsi.

Kahahdus. Kolahdus.

– No?

– Mä yletän just ja just. Täällä roikkuu joku säkki.

– Anna tänne.

– Se on aika painava.

– Anna nyt tänne!

Kahahdus. Ähkäisy. Kolahdus.

– Siinä on! Janne huusi.

Ehdin tajuta, että joku putosi. Viereeni mätkähti jotakin. Ylhäältä kuului kiihtynyttä hengitystä.

En uskaltanut avata silmiäni enkä sanoa sanaakaan.
Niiskaisu. Hengitystä. Se kuulosti tutulta.

– Janne? minä kuiskasin.

Napsautin taskulampun päälle ja valaisin lattiaa. Liskomiehen murskautunut ruumis makasi aivan edessäni. Hänen vierellään oli musta putkilonmuotoinen kassi, jossa oli kiristysnaru. Kassi oli auennut ja sieltä oli kierinyt esiin epämääräistä tavaraa: olin näkevinäni käsiaseita, omituisia pussukoita ja jotakin kimaltelevaa.

Samassa ovelta kuului ääniä. Milla juoksi suoraan syliini nyyhkien. 

– Kulta, älä katso, minä sanoin ja nappasin häntä kädestä ennen kuin hän huomasi ruumiin. Astuin suoraan ulos taaksemme vilkaisematta. Ulkona olivat Koikkis ja Mike. Vedin lapset syliini.

– Oletteko kunnossa? 

– Ollaan me kunnossa. Koikkis löysi meidät.

– Se on nyt ohi, minä sanoin.

– Se mies on nyt vaaraton.

Lysähdimme sylikkäin maahan ja nojasimme vasten siilon betonista seinää. Lapset käpertyivät kylkeeni lämpiminä. Katselimme alaviistosta, kuinka Koikkis karjui joltakin konnalta viemäänsä puhelimeen.

– Ei kun ihan oikeasti! Voi pyhä sylvi teidän kanssanne! Maija tänne ja sassiin! Täällä on piha täynnä rosvoja!

Vihdoin poliisit tulivat. Konnat laitettiin rautoihin ja maijaan istumaan. Tapahtumapaikka eristettiin: poliisin erikoisryhmä tutki siilosta löytyneitä aseita, huumeita ja ryöstösaalista. Palokuntakin oli hälytetty varmuuden vuoksi paikalle, mutta onneksi sitä ei tarvittu. En halunnut ajatella, miten olisi käynyt, jos liskomies olisi sytyttänyt makasiinit.

Ruumisauto tuli paikalle hakemaan liskomiestä. Paikallislehden toimittaja pörräsi ympärillä silmäluomet väsymyksestä turvonneina. Oli vain ajan kysymys, kun paikalla olisi muutakin mediaa. Jukaraisen bisneksistä kirjoitettaisiin pitkään.

Valvoin lasteni vieressä, kunnes he nukahtivat. Olin pedannut meille kaikille patjat olohuoneeseen, koska kenenkään ei tehnyt mieli nukkua yksin. Silittelin Millan ja Miken hiuksia vielä senkin jälkeen, kun uni oli vienyt heidät. Ajatukset pyörivät päässäni. Lopulta nousin, vedin takin ja saappaat jalkaani ja livahdin ulos.

Kaupan ikkunasta näkyi valoa. Koikkis oli sisällä puhumassa poliisien kanssa. Hymyilin itsekseni. Minulla oli paljon asiaa Koikkikselle. Mutta ensin piti selvittää vielä yksi asia. Livahdin ikkunoiden ohitse.

Siirsin poliisien tarrat ja nauhat sivuun ja avasin varovasti siilon oven. Napsautin taskulampun päälle. Janne istui seinää vasten kädet polvien ympärillä. Valokeila ympäröi hänet kuin spottivalo näyttelijän.

– Mä olin varma, että sä olisit poliisi. Mä piilottelin ylätasanteella koko ajan, kun täällä häärättiin. Mä olin varma että on vaan ajan kysymys milloin mut löydetään. Ja suoraan sanoen mä jo melkein toivoin, että edes kytät tulisi. Tämä paikka on aivan kauhea.

– Oliko kaikki vain huijausta? Tulitko alun perin liikkeeseen etsimään kätköä?

Janne huokaisi.

– Aluksi mä vain ajattelin, että nappaan jemman ja häivyn.

Mutta en mä löytänyt sitä. Ja sitten mä näin sut. Sari, se oli kuin aurinko olisi alkanut paistaa pilvisenä päivänä. Mä luulen, että mä rakastan sua. Ja mä pilasin sen kaiken.

– Janne, minä sanoin, enkä tiennyt miten olisin jatkanut.

Katsoin hänen komeaa, nuorta hahmoaan ja katkeraa hymyään, ja tiesin, että hänen herättämänsä myrsky oli jo laantunut, eikä se enää nousisi. Mutta myrsky oli jättänyt pysyvät jäljet. Se oli herättänyt pitkästä unesta.

Meidän välillämme oli tapahtunut jotakin, joka oli ollut täyttä totta, ihmeellistä ja ihanaa. Kuin suudelma sadan vuoden unen jälkeen. Janne oli avannut oven sydämeeni, jonka olin lukinnut Matin kuoltua. Mutta Janne ei ollut se, jonka halusin päästää lähelleni.

Kuului askelia. Koikkis tuli siiloon, seisahtui viereeni ja risti kätensä rinnalle. Hänessä ei näkynyt enää jälkeäkään aiemmasta tarmosta. Nyt hän näytti vain pettyneeltä ja väsyneeltä.

– Mä juttelin poliisien kanssa, hän sanoi. – Mutta mä en kertonut vielä susta, Janne. Sä pelastit Sarin hengen ainakin kerran, ja ehkä lastenkin, ja mä olen sulle siitä ikuisesti velassa. Joten nyt mä aion antaa sulle reilun etumatkan, ennen kuin kerron poliiseille. Ala vetää.

Niine hyvineen Koikkis kääntyi ja lähti ulos. Juoksin perään. Koikkis pysähtyi keskellä pihaa, kääntyi ja katsoi minua väsyneesti.

– Niistä treffeistä. Ei sun tietenkään tarvitse tulla. Mä tajusin sen viimeistään nyt, kun mä näin, että sä menit kaiken tämän jälkeen Jannen luo. Se treffipyyntö oli vain sellaista puhetta. Unohda se. Kaikenlaista tulee höpötettyä, kun on varma, että elää viimeisiä hetkiään.

– Totta kai mä tulen treffeille, sanoin melkein kimpaantuneena.

– Älä nyt enää peru! Onhan niitä jo odotettu vuosikausia!

– Onko? Koikkis sanoi.

Kiedoin käteni hänen ympärilleen ja suutelin häntä.

– On odotettu, sekin ääliö.

– Sari, anteeksi, että mä olen ääliö. Se johtuu siitä, että mä rakastan sua. Olen rakastanut jo vaikka kuinka kauan.

Hän tarttui minuun ja suuteli minua ahnaasti. Onnellinen, suloinen kiihtymys kasvoi sisälläni, aivan kuin suonissani olisi alkanut virrata auringonvaloa. 

– Minäkin rakastan.

– Ketä?

– Sinua. Vain sinua, rakas.

Tapahtumien laita valkeni minulle vähitellen talven kuluessa. Paroni Jukarainen oli sotkeutunut likaisiin puuhiin, vielä pahempiin kuin kukaan oli osannut aavistaakaan. Hän oli hankkinut omaisuutensa tehtailemalla kultasepänliikkeiden ryöstöjä ja pyörittämällä monenkirjavaa huumebisnestä ja ihmiskauppaa.

Jukarainen oli pelännyt sekä virkavaltaa että muita konnia ja piilottanut rötöstelynsä hedelmiä siiloon. Se oli hyvä paikka: autio ja tulenkestävä, eikä Jukaraiseen yhdistettävissä, jos käry kävisi. Vihdoin oivalsin, miksi Jukarainen oli puolustanut oikeuttani asua makasiinissa ja hallinnoida sen kylkiäisenä töröttävää betonikolossia. Makasiineilla käyneet museoviraston miehet olivat olleet diilereitä. Siiloon oli myös helppo luikahtaa yön pimeydessä.

En saanut selville, mikä Matin rooli oli ollut kuviossa. Hänen osallisuutensa kätköön vaivasi minua. Hän oli aina ollut niin tasainen ja luotettava. Mutta oliko Matti piilottanut Jukaraisen puolesta jotakin? Tai oliko hän suostunut siihen, että Jukarainen oli tuonut siiloon jotakin kätköön ja myöhemmin käyttänyt paikkaa tukikohtanaan?

Juttelin asiasta Marian kanssa eräänä joulukuisena aamuna, kun kolasimme lunta kaupan edustalta. Yöllä oli ollut kunnon myräkkä.

– Maria, tekikö Matti jotain väärää?

Maria ravisti kolan tyhjäksi.

– Olen miettinyt sitä paljon, enkä osaa sanoa varmasti. Ehkä Jukarainen kiristi häntä.

– Entä se, että Matti oli Paronille henkensä velkaa?

– Niin. Matti oli silloin kymmenen. Hän vajosi uimalassa pinnan alle ja ellei Paroni olisi huomannut ja pelastanut Mattia, hän olisi hukkunut. Paroni antoi ensiapua puoli tuntia, kunnes ambulanssi tuli. Ja yhden asian minä voin sanoa. Jos Jukarainen olisi vaatinut minulta siitä jotakin vastapalkkioksi, olisin antanut mitä vain. Mitä vain poikani hengestä. Vaikka nyt on paljastunut kauheita asioita, minä en voi ajatella Jukaraisesta pelkästään pahaa.

Olimme hetken hiljaa. Matin kuolema oli haava, joka ei koskaan parantuisi kokonaan. Minulla oli nyt Koikkis, mutta mitä Marialla oli? Saattoiko oman lapsen kuolemasta koskaan toipua?

Maria ryhdisti selkäänsä, tarttui uudestaan lumikolaan ja sanoi painokkaasti:

– Siitä olen varma, ettei Matti ikinä osallistunut mihinkään rikolliseen. Jos hän kerran auttoi Jukaraista, hän teki sen, koska se oli oikein. Oli pohjimmainen syy mikä tahansa, hän halusi hyvää.

Selvittelin asiaa itsekseni. Kävin illalla läpi vanhoja kuitteja ja tilikirjoja, ja lopulta tulin siihen johtopäätökseen, että Matti oli todennäköisesti alkanut kätkeä Jukaraisen säkkejä pian sen jälkeen, kun oli sairastunut. Hän oli ehkä pelännyt, että perhettämme uhkaisi hänen kuoltuaan köyhyys ja häätö makasiineista. Paroni oli varmaankin luvannut Matille, että erikoislaatuinen kotimme suojeltaisiin valtuuston päätöksellä ja minä ja lapset saisimme jäädä asumaan sinne ikuisesti.

Matin sairastumisen aikoihin rautakauppa oli menestynyt heikosti, ja mieheni huolella oli ollut ehkä perustelunsa, mutta sittemmin bisnes oli saanut tulta alleen. Nyt minulla oli monta alaista, ja yritys oli kasvanut mökkitalonmiespalveluiden tarjoajaksi. Toivoin, että Matti voisi nähdä meidät nyt. Hän olisi ollut taatusti ylpeä minusta ja lapsista.

Matin ja Jukaraisen sopimus jäisi varmasti loppuelämäkseni arvoitukseksi. Kuolleet olivat vieneet salaisuudet mukanaan.

Joulunalusviikolla piti kiirettä töissä. Moni kaupunkilainen tuli joululomalla huviloilleen ja lämmitimme mökkejä heitä varten etukäteen, loimme lunta ja asettelimme pihoille joululyhtyjä. Marian mukana kulki joukko palkkaamiamme lukiolaisia kolaamassa lunta. Minä ja Rontti pidimme huolta kaupasta. Rontti nuuski ja heilutti häntäänsä, ja paljasteli joskus kulmahampaitaan, jos asiakas vaikutti sen mielestä epäilyttävältä. Siitä oli tullut skarpimpi koira seikkailujemme jälkeen. Pitkistä miehistä buutseissa se ei pitänyt ollenkaan.

Koikkis tuli ovesta ja tömisteli saappaistaan lunta muovimatolle. Hihkaisin tervehdyksen. Minulla oli ollut häntä vähän ikävä. Edellisestä tapaamisestamme oli yli vuorokausi, ja se alkoi olla tätä nykyä pitkä aika. Koikkis vietti enemmän öitä meillä kuin omassa kodissaan. Meistä oli hyvää vauhtia tulossa todellinen uusperhe. Lapset ottivat jopa joskus Koikkiksen kanssa yhteen siivouksesta ja läksyistä.

Nyt Koikkis oli halunnut käydä kotonaan kastelemassa kukkia ja tutkimassa postia. Hän sanoi, että odotti tärkeää kirjettä.
Tärkeä kirje oli ilmeisesti mukana. Koikkis heilutti sitä minulle kuin voitonlippua. 

– Sari! Mulla on uutisia!

– Niin mullakin, minä sanoin.

Kaadoimme termoksesta kahvit ja menimme ulos juttelemaan.

– Katso, Koikkis sanoi, veti kirjeen esille ja ojensi sen minulle. Se oli virallisen näköinen kirje, ja vesileimassa oli leijonapäinen veitsi. Poliisilta siis. Ajattelin ensin, että se liittyi syksyn seikkailujen jälkiselvittelyihin. Ehkäpä Janne oli jäänyt vihdoin kiinni ja minun pitäisi mennä kuulusteluun. Mutta kun luin kirjeen, sain tietää, että sehän oli jotakin aivan muuta: ilmoitus siitä, että Koikkis oli hyväksytty poliisikouluun.

– Mä ajattelin, että kun tässä kaupungissa saa jo muutenkin tehdä kaikki poliisin työt, niin voisinhan minä saman tien nostaa poliisin palkkaakin, Koikkis mutisi. Hänen äänensä oli vaatimaton, mutta ilmeensä täynnä riemua. Kun kohtasin hänen katseensa, hymy pääsi valloilleen.

– Mahtavaa! Mä tiesin, että sä olet salaa halunnut poliisiksi. Vihdoinkin sä rohkaistuit. Mä olin varma, että ne ottaa sut heti, kun sä vain haet!

Nauroimme ja juttelimme Koikkiksen tulevaisuudesta innokkaasti. Jossakin taustalla tunsin huolen piston. Koikkis oli ihana mies, mutta hänen kanssaan sai tottua jatkuvaan pieneen huoleen. Vartijan työ ei ollut aina turvallista, mutta tuskinpa poliisinkaan.

– No, nyt kun mulla on nainen ja lapset kontollani, täytyy ruveta ajattelemaan tulevaisuutta ja hankkia kunnon työ. Kun ei minusta näyttelijääkään taida tulla.

Hymyilin Koikkikselle ja muistelin hänen näyttämödebyyttiään.

– Sä voit esittää mulle ihan milloin vain sitä sun menestysroolia meidän makkarissa, minä sanoin.

– Mutta mikä uutinen sulla oli, Koikkis kysyi. – Et kai sä vaan ole raskaana?

– En, minä sanoin. – Sehän tästä nyt puuttuisi.

Huomasin Koikkiksen kasvoilla mietteliään ilmeen. Ajauduin hetkeksi ajattelemaan vauvoja. Olisikohan iltatähti järjetön ajatus? Pieni poika tai tyttö, jota voisimme yhdessä hoivata ja kasvattaa. Vanhoja vauvanvaatteita oli vielä jäljellä yhdessä laatikossa...

– Ei kun sitä, että minä löysin lupaavan juhlapaikan. Se on huvila, jonne voi kutsua vaikka kuinka paljon porukkaa, ja yöpymäänkin mahtuu. Vihkimisen voi hoitaa järven jäällä ja koko tienoon voi koristella jäälyhdyillä ja ulkotulilla.

– Sehän täytyy nähdä. Mennään vaikka heti, Koikkis innostui.

Pyysin rautakaupan poikia tuuraamaan minua hetken tiskillä. Nousimme autoon ja lähdimme pihasta kohti mökkialuetta. Silmäni osuivat sivupeiliin, ja näin kaupan edustalla häilähtävän miehen hahmon. Mies heilutti kättään, ja näytti siltä kuin hän toivottaisi minulle onnea. Hyvästi Matti, sanoin mielessäni. Rakastan sinua aina. Sitten katsoin Koikkiksen profiilia. Ja sinuakin minä rakastan, minä ajattelin.

Talvi oli kääntynyt kevättä kohden, mutta aamuisin oli vielä hämärää. Ulkona leijui pehmeitä hiutaleita. Koko maisema oli tuudittautunut rauhoittavaan sineen. Laskeuduin portaita alas silkkisessä yöasussa. Pysähdyin portaiden puoleenväliin. Lapset nukkuivat vielä. Mariakin oli vierashuoneessa, ehkä jo hereillä, mutta hän ei ollut vielä kömpinyt esille.

Keittiöstä kuului vedenkeittimen kohinaa ja kaapin aukomisen ääntä. Hivuttauduin ovelle ja ihailin eteeni avautuvaa näkyä. Tuliterä aviomieheni touhusi keittiössä. Koikkiksen lihaksikas yläruumis oli paljaana. Katselin leveitä hartioita ja niskan hauskaa luomea. Koikkiksen jaloissa oli bokserit, hänen reisiensä iho oli kananlihalla. Makasiineissa oli vilpoisaa.
Hän vilkaisi olkansa yli ja huomasi minut.

– Ai sinä jo heräsit, hän sanoi. – Mitä sinä oikein tirkistelet?

– No arvaa!

– Ei saa tuolla tavalla hiipiä.

– Tulisit takaisin viereen, minä manguin.

– Ajattelin keittää sinulle aamukaakaon.

– Kauniisti ajateltu. Mutta voisin ennen sitä ottaa ehkä vähän jotain muuta…

Koikkis naurahti ja tuli viereeni.

– Ja mitähän kauniille rouvalle saisi olla, Koikkis kysyi ja pehmitti minua suudelmin. Hän nosti minut syliinsä ja lähti kuljettamaan makuuhuoneeseen.

– Älä, et sinä jaksa, kiljaisin.

– Kyllä jaksan, Koikkis tokaisi ja sai kuin saikin vietyä minut yläkertaan, makuuhuoneen kynnyksen yli ja parivuoteeseen, joka oli edellisyön jäljiltä täydellisen hävityksen vallassa.

Katri kuljettaa laivan hierojan antaman tuliaispussin maihin, mutta jättää sen väärän henkilön käsiin. Pian järkyttävä uutinen tavoittaa laivan henkilökunnan.

M/S Fiesta oli hetki sitten rantautunut Helsingin Olympiaterminaaliin. Metallinsininen Ford Focus ohitti tullipisteen ja auton takapenkillä istuva risteilyemäntä Katri Leinonen moikkasi tullivirkailijoita ja kuunteli auton rattia pyörittävän miehen tarinoita puolella korvin. Stellan veli Marko selitti juurta jaksaen jotain mikä liittyi buffetpöydän antimien epäloogiseen esillepanoon.

”Ensin kalat, sitten lihat, sitten lämmin ruoka. Ei niin, että kolmea sorttia perunaa ja riisiä ja sushia ja lettuja, johan siinä menee lautasmalli uusiksi!” mies selitti.

Katri jaksoi kuunnella tovin, toivoen jutun päättyvän hauskaan oivallukseen, mutta toive oli turhan optimistinen.

Oli nimittäin käynyt niin mukavasti, että laivan lastenhoitajan Stellan veli Marko oli reissussa myös. Marko kävi toisinaan laivalla asentamassa kameroita ja hälytysjärjestelmiä. Kun hän kuuli, että naiset olivat matkalla maihin, hän tarjosi oitis kyytiä. Stella tyrkkäsi Katria kylkeen.

”Siinä sulle uskollinen ja hyvä mies, kelpo tyyppi eikä mikään tyhmä!” Stella mainosti.

Katri puristi käsilaukkuaan tiukemmin syliinsä. Markossa oli kyllä kaikki nämä ominaisuudet, mutta kyllä hän tahtoi tuntea jotain muuta kuin haukottelun tarvetta miehen seurassa. Esimerkiksi himoa. Katri kohtasi peruutuspeilissä Markon katseen. Mies tosiaan tuijotti häntä sillä silmällä. Katri hymyili takaisin. Olihan Marko ihan kiva. Oli ihan hyvä tuntea jokunen aidosti hyvä tyyppi, silti oli masentavaa, ettei kukaan saanut häntä ihastumaan. Mikä minua oikein vaivaa? Katri pohti ja seurasi kaupungin hulinoita, kunnes auto pysähtyi Vincentin Vinyylin kohdalle, ja oli aika kiittää kyydistä.

”Helinä-keiju, hei! Tiedätkö, selibaatissa räytyminen ei tee sulle hyvää!”

Vincentin Vinyyli oli ainut laatuaan koko maassa. Levykauppa oli vanha kunnon kivijalkakauppa, josta sai kaikkia mahdollisia äänitteitä vuosikymmenien takaa. Liikkeen omistaja soitti lempimusiikkiaan päivät pitkät hämärässä myymälässä, hoidatti krapulaansa Iggy Popin seurassa, eikä avannut vaikka ovella oli toisinaan porukkaa jonoksi asti.

Levykaupan toiminnan lisäksi Vincent tuotti erilaisia kulttuuritapahtumia, joista yksi oli argentiinalaisen tangon iltamat. Näissä merkeissä Katri oli tutustunut Vincentiin. Kaikki mikä liittyi musiikkiin ja tanssiin kuului Katrin menolistalle. Heistä olikin tullut vuosien varrella hyvät ystävät. Katri heitti takkinsa levylaatikoiden päälle ja vilkaisi ympärilleen. Levykaupassa oli kaikki ennallaan, tila oli nuhjuinen ja tuulettamaton. Kaikkialla oli kasoittain LP-levyjä, lyttyyn painuneita pahvilaatikoita ja musiikkialan lehtiä. Sentään maailmassa oli paikkoja, joita ei oltu konmaritettu, Katri totesi itsekseen.

Vincent virnisti Katrille tiskin takaa.

”Helinä-keiju, hei! Tiedätkö, selibaatissa räytyminen ei tee sulle hyvää!” hän lohkaisi ja osoitti nurkkaa kohti.

Uudet tangolevyt olivat saapuneet!

”Onnittelut tarkkasilmäisyydestä! Vaikuttaa siltä, että kahdenkymmenenneljän tunnin hehkutakuu on mennyt umpeen!” Katri heitti ja muikisti huuliaan.

Vincent näytti janoavan yksityiskohtia. Mutta seikkailut vällyjen välissä eivät kuuluneet Katrin ja Vincentin puheenaiheisiin. Jossain meni raja. Katri kyllä flirttaili Vincentin kanssa, mutta siihen se jäi. Jossain vaiheessa hän oli ylittänyt vaiheen, jossa oli valmis sopeutumaan miehen tarjoamaan elämäntyyliin. Ja hänen elämäntyyliinsä ei sopeutuisi muu kuin merimies, Katri huokasi ja ravisteli hiuksiaan. Oli ihanaa olla maissa hetki.

Vincent nosti jalat myyntitiskille ja tarkasteli Katria päästä jalkoihin.

”Ammattilaishurmaajan puhetta...” hän murahti ja kertoi laittaneensa Facebookin kautta ryhmäkutsun kaikille tangotanssijoille.

”Hyvä homma! Jään muutaman päivän kuluttua maihin ja sitten onkin taas tangomilonga-ilta”, Katri sanoi, ja Vincent sanoi tulijoita riittävän.

Liikkeessä aika kului siivillä kuten aina. Vincent keitti kahvia, kertoi juttujaan ja Katri tutki levyvalikoimaa. Tangoiltamiin kuului olennaisena asiana levylautasella rahiseva äänite. Vincent haki levykaupan naapurissa olevasta elintarvikekioskista heille pitsaviipaleet lounaaksi ja Katri selasi sillä välin puhelimeensa kertyneitä viestejä, joista viimeisin oli Tomilta: ”Muista viedä pussi! Osoite on Kalevankatu 10, Cuba Cafe, mun kaveri Rike odottaa sua!”

Rike, Katri maisteli nimeä. Ihan niin kuin Petellä olisi ollut joskus laivalla vieras, jonka nimi oli Rike. Kyseinen mies vietti yönsä laivan putkassa. Toivottavasti kyseessä oli eri heppu, Katri ajatteli ja vilkaisi kelloa.

Hänen pitäisi palata laivaan ensi tilassa. Toimistohommia oli vaikka kuinka paljon. Ei hänellä olisi aikaa lähteä viemään pussukkaa Tomin kaverin kahvilaan. Hänen pitäisi jättää pussukka Vincentin hoiviin. Rike vai mikä hänen nimensä sitten olikaan, voisi hakea pussin Vincentiltä. Katri laittaisi Tomille viestin, kun olisi palannut laivaan. Mutta nyt hänen oli mentävä!

”Tuletkos Katri? Laitetaan sauna kuumaksi ja nautitaan elämästä!”

Katri kävi läpi matkustajapalautteita toimistossaan. Olli Sädettä ja kaikkea häneen liittyvää rakastettiin varauksetta. Se oli äänensä menettäneen artistin siunaus, yhdessäkään päivätansseista kerätyssä palautteessa ei mainittu Ollin poissaoloa negatiivisena asiana. Ei, hänelle toivottiin pikaista paranemista ja onnellista joulua. Erikoismaininta meni drinkkikupongeille, joita Katri oli anteliaasti jakanut tango-opetukseen osallistuneille. Ilta oli köyhdyttänyt risteilyosaston drinkkikuponkivarastoa, mutta kaikella oli hintansa. ”Tyytymättömiin asiakkaisiin meillä ei ole varaa!” Laivayhtiön ohjenuora oli selkeä ja sitä oli helppo noudattaa!

Katri klikkasi auki illan risteilyohjelmatiedoston ja lisäsi seuraavan päivän päivätansseihin ohjelmavaihdon, Tangoa mestarin askelissa! -kurssin. Tanssitunti tangosalongissa oli ollut menestys ja se pidettäisiin ohjelmistossa. Katri tallensi tiedoston ja tulosti muutamia kappaleita kiinnitettäväksi laivan sisäänkäynnissä olevaan vitriiniin. Lastenhuoneen työharjoittelijat saisivat kopioida loput ohjelmat ja jakaa uudet risteilyohjelmat matkustajille.

Laivalla kaikki sujui ennalta laadittujen suunnitelmien mukaisesti, jopa lähtötunnelmat olivat satamasta riippumatta jokaisena iltana täysin samat. Varmaa oli ainoastaan se, että kaikkina iltoina laiva oli lastattu arkeaan pakenevilla risteilymatkustajilla.

Laivan lähtöön oli tunti. Puolen tunnin kuluttua Katri menisi pomonsa, laivan intendentin, Timo Heinosen kanssa vastaanottamaan laivaan saapuvia matkustajia. Katri sitaisi univormuunsa kuuluvan silkkihuivin kaulaansa. Mitä Tomin ihmeitätekevässä mustelmaeliksiirissä olikaan, se oli tepsinyt. Mustelma oli jo muuttunut hieman vaaleammaksi. Ei niin, että sitä olisi voinut kauneuspilkuksi kutsua, mutta silti selvä muutos parempaan, Katri arvioi kaulaansa koristavaa mustelmaa.

Kun hän oli saanut itsensä valmiiksi, hän siemaili kahvia uutisten äärellä. Kaaos maailmalla, rauha Suomessa, hän totesi ja sulki television ja uppoutui edessään levittyvään maisemaan. Työhuoneen ikkunan takaa levittyvä suuri sininen oli syy, mikä piti Katrin merimieselämässä kiinni. Meri tyynnytti mielen. Hän tarkisti vielä, oliko Tom vastannut viestiin. Lähetystiedoista päätellen viestiä ei oltu vielä luettu. Tärkeintä oli kuitenkin, että Tom lähettämä tuliaispussukka oli nyt Vincentin hoteissa eli toisin sanoen paremmassa tallessa kuin Suomen Pankin holvissa!

Katri oli vastaanottovuorossa laivan intendentin Timo Heinosen kanssa. He seisoivat kävelykadun keskiössä, suurien lasiovien edessä ja neuvoivat matkustajia oikeisiin hisseihin.

Laivalla Timo Heinonen oli tunnettu aiemmasta sotilasurasta ja ehdottoman ankarasta asenteesta siihen, mitä tuli henkilökunnan käytökseen ja ulkoasuun. Vuosien varrella Katri oli huomannut, että vaativuus oli kuitenkin vain muisto armeijavuosista. Timo oli aikoinaan ottanut Katrin töihin, kun hän oli tehnyt paluuta Karibialta. Ja mies oli ollut kaikissa tilanteissa Katria kohtaan todella mukava. Timo oli myös sinkku ja yhteisiin laivavuosiin mahtui muutama läheltä piti -hetki. Timon seurassa Katri oli aina hieman varuillaan. Hän ei tahtonut antaa vääränlaisia signaaleja.

Matkustajia soljui laivaan tasaisena virtana. Matkustajien keski-ikä ennusti sitä, että illasta oli tulossa vaihteeksi rauhallinen. Tangokansa oli tietyn ikäistä, ja hyvä niin. Katri lateli tottuneesti laivan ravintoloiden teemat ja päämenut, jakoi kyselijöille tietoa tullimääräyksistä ja Tukholman museoiden aukioloajoista. Laivalla vietettyjen vuosien aikana Katrista oli kehkeytynyt todellinen nippelitiedon ja hassunhauskojen keskustelunavauksien kävelevä hakuteos.

Ei ollut kerta tai kaksi, kun hän sai sitaista jonkun kaulassa roikkuvaan solmioon solmun. Hän halusi olla avuksi. Koska hänellä ei ollut omaa perhettä, oli laivasta, sen henkilökunnasta ja laivaan saapuvista matkustajista muodostunut eräänlainen perhe, jonka hyvinvointi askarruttu Katria toisinaan enemmän kuin hänen omansa.

”Minulla on keväällä oma purjevene. Lasken sen vesille, jos Katri tässä tulee sitä saareen kastamaan. Tuletkos Katri? Laitetaan sauna kuumaksi ja nautitaan elämästä!” Timo sanoi ja pukkasi Katria kylkeen.

Katri hymyili jäykästi punakoille eläkeläispapoille, jotka kuuntelivat Timon veneenrakennustarinoita lumoutuneina.

”Totta kai, otan Magnum-pullon mukaan!” Katri sanoi.

Timo loi Katriin pitkän silmäyksen. Vähän turhan pitkän Katrin mieleen. Mies oli tehnyt samankaltaisia ehdotuksia pitkin kesää. Jokin Timon päällekäyvässä tyylissä muistutti mustasukkaisesta ex-miesystävästä. Ja Katri oli oppinut luottamaan vaistoonsa. Silti, olihan se ihanaa, että mies osoitti ihailunsa avoimesti. Katri vilkaisi vieressään seisovaa hymyilevää miestä, jonka silmät loistivat poikamaista intoa, kun hän puhui veneestään. Katri antoi matkustajista hersyvän hyvän tunnelman, naurun ja ilon tarttua.

Oletko heittänyt kuriirikeikkaa?” hän sihahti Katrin korvaan.

Tunnelma lätsähti heti, kun Katrin näkökenttään saapasteli rastapäinen harminkappale. Pete, joka hädin tuskin tervehti, vaan pukkasi Katria hieman sivummalle.

Oletko heittänyt kuriirikeikkaa?” hän sihahti Katrin korvaan.

Katri värähti. Miehen äänessä oli se sama kova, vaativa sävy kuin iltana, jolloin hän oli käynyt Katrin kaulaan kiinni.

”Että mitä?” Katri huusi.

Laivan trubaduuri oli juuri aloittanut musisoinnin. Kun mukaan liittyi vielä pari parkuvaa lasta ja kovaan ääneen rätkättävä inttipoikien muodostama seurue, oli kakofonia valmis, eikä hetkeen ollut mahdollista kuulla normaalia puhetta. Pete seisoi ahdistavan lähellä.

”Karaokekeikkaa?” Katri karjui musiikin sekaan, muttei ollut varma kuuliko Pete.

Peten kulmat kurtistuivat.

”Just joo, karaokea! Sinä se olet sitten susityhmä akka...” Pete sivalsi.

”Katri, sinua tarvitaan täällä!” Timo huikkasi ja osoitti Peten jalkineita.

”Bootsit ei kuulu virka-asuun, ei edes baarissa, vaihda kengät!” Timo sanoi.

Pete seisoi paikallaan sen näköisenä, että joutui ponnistelemaan, ettei tekisi jotain sellaista, mitä joutuisi katumaan. Mies puuskutti sieraimet levinneinä Katrin edessä. Epämääräinen huolestuneisuus täytti Katrin mielen. Kasvoille pyrkivästä hornahöngästä pystyi päättelemään, että hän oli hetki sitten juonut jotain alkoholipitoista. Muisto kuristusotteesta kaulalla sai Katrin ottamaan varmuuden vuoksi askeleen taaksepäin Petestä.

”Haista sinä peikko pitkä paska!” Katri sihahti hampaidensa välistä ja livahti takaisin työpisteelleen, neuvomaan matkustajia, jotka haahuilivat sisääntuloaukossa hämmentyneen näköisinä.

Pete marssi rastat heiluen matkustajien seassa. Katrin olisi tehnyt mieli kertoa Timolle kaikki, mitä edellisiltana oli tapahtunut. Pestä kätensä koko jutusta ja kuitata lähtöpassi laivasta. Siihen hän ei ollut vielä valmis. Mutta hän löytäisi keinon, millä Petestä päästäisiin.

”Kai tiedät, että voit koska vaan kertoa minulle, jos sinua ahdistellaan. Ymmärrän kyllä, että sinä kiinnostat miehiä. Olet aika pakkaus”

Laivan irrottua laiturista Katri käveli Timon kanssa kohti päällystön toimistoa. Katri erotti käytävän päässä puuhastelevan Peten. Hän kiinnitti Happy Hour -mainosjulisteita yökerhon oviin. Petestä oli kehkeytynyt todellinen maanvaiva. Katri vilkaisi Timoa, mies seisoi hänen edessään odottava ilme kasvoillaan. Ei hän hassumman näköinen ollut. Komea sellaisella urheilullisella tavalla, tukka oli edelleen armeijahenkisesti leikattu ja orvokinsiniset silmät tuikkivat leikkisästi.

”Kai tiedät, että voit koska vaan kertoa minulle, jos sinua ahdistellaan. Ymmärrän kyllä, että sinä kiinnostat miehiä. Olet aika pakkaus”, Timo sanoi.

Katri olisi nauranut miehen suojeluksi naamioidulle lähestymisyritykselle, ellei hän olisi tajunnut tilaisuutensa koittaneen.

”Koska viimeksi baarihenkilökunta on puhallutettu?” Katri kysyi ja astui sisälle toimistoonsa.

Yökerhossa Katri seisoi parrasvalojen loisteessa.

”Hyvät naiset ja herrat, Olli Säde ja Päivänsäteet, ELÄMÄ SE ON KUIN SILKKIÄ VAAN!”

Katrin spiikkiä seurasi rumputremolo, ja valot suuntautuivat samettiverhojen suojista näyttämölle astuvaan laulajatähteen. Olli Säde otti yleisönsä ja M/S Fiestan risteilyemäntä otti paikkansa av-teknikon vierestä.

Ollilla oli edelleen haasteita äänen kanssa, ja tästä syystä show’ssa oli enemmän tanssinumeroita. Kaikki yökerhossa olevat istuivat paikoilleen jämähtäneinä ja seurasivat tanssia. Estradilla vallitsi juhlallinen tunnelma.

Täysmiehitetty bändi soitti Myrskyluodon Maijaa ja tanssilattian keskiössä askelsi Pia, jonka kasvot hohtivat näyttämön valoissa ihmeellisen kauniina, niin kuin kulmakarvoille ja ohimolle olisi satanut kristallisia lumikiteitä. Niskan tähtitatuointi oli huolellisesti pakkeloitu piiloon ja hoikkaa kehoa verhoava kolttu täytti kaikki laivayhtiön määritykset hienostuneen seksikkäästä esiintymisasusta.

Katri silmäili pianoa takovaa Kajta. Mies oli tapojensa mukaan haihtunut ensi kohtaamisen jälkeen omille teilleen. Sellainen hän oli, yhtä pelokas kuin Katrikin. Ja siinä oli syy, miksi suhde toimi ja oli pysynyt niin raastavan epäselvänä. Hänen osaltaan juttu oli kertakaikkisesti loppu. Nyt hän tiesi, kenet hän halusi. Muisto edellispäivän porrasjumpasta laivan perämiehen kanssa nostatti hymyn Katrin huulille.

Ja hän vilkuili ympärilleen, josko laivan komentosillalla työskentelevä Mats olisi piipahtanut yökerhon katsomaan show’n, mutta miestä ei näkynyt.

Musiikki meni tunteisiin. Pian uskomattoman voimakkaat hypyt ja hallitut piruetit, triplat, kirvoittivat yleisöstä valtavat aplodit. Pian lahjakkuus oli ilmiselvää. Tanssitaito oli samanaikaisesti vahvaa ja rohkeaa, kuten oli kaikki muukin, mitä hän edusti – moottoripyörät, vauhti ja romuralleissa kaahailu.

”Tähti on syntynyt!” Timo Heinonen mutisi.

Hän taputti Katria olkapäille, ja jätti kätensä lepäämään Katrin harteille. Katri olisi halunnut työntää käden pois, muttei kehdannut. Hän piti katseensa lavaa kohti suunnattuna.


Katri heräsi kovaan jyskytykseen. Hänellä meni hetki ymmärtää, mitä tapahtui. Joku huusi hänen nimeään ja jyskytti ovea. Katri kiskoi ylleen aamutakkiaan.

Pete huojui paikoillaan. Hänen kasvonsa olivat vitivalkoiset.

”Tom on hakattu. Hän on teho-osastolla koomassa!” Pete sanoi ja löi nyrkkiään ovenpieleen tuskaisen näköisenä.

Katri tuijotti Peteä tajuamatta sanaakaan siitä, mitä mies oli hetki sitten kertonut.

”Nyt kerrot, missä se pussi on!” Pete pamautti sormuskädellä ovea niin, että siihen jäi painauma.

Katri ummisti silmänsä.

”Tai muuten mitä?” hän kysyi niin hennolla äänellä, että tuskin itsekään kuuli sanojaan.

”Tom on koomassa, ja se on sun syy!” Pete sähisi silmät vihaa uhkuen.

”Jätkät käy kuumana, ne on tulossa hakemaan sut. Tajuatko, sä olet vaarassa”, Peten ääni kaikui jossain kaukana.

Katri perääntyi hyttinsä hämärään. Hytin ovi läiskähti kiinni. Hän kävi istumaan vuoteelleen. Hän kuuli, miten mies potki ja hakkasi ovea. Shokkitärinä valtasi Katrin koko kehon.

Jatkuu ensi numerossa.

Laura Paloheimo on vuonna 1971

syntynyt kirjailija, tuottaja ja kirjoittamisen ohjaaja. Hän on

kirjoittanut vauhdikkaita chick lit -kirjoja:

Klaukkala, OMG,

Mama Mojo ja

Puppiduu.

Risteilyemäntä Katri Leinosen työpaikkaromanssi laivalla soittavaan pianistiin hiipuu yhtä nopeasti kuin se roihahtikin, mutta Katri ei ehdi miestä liikoja suremaan.

Tangoshow’n ensi-ilta ja sitä seuranneet lukuisat jatkojuhlat ja niistä seuranneet romanssit olivat pääpuheenaihe laivan messissä.

Katri liittyi aamukahviaan nauttivien hyttiemäntien seuraan ja keskittyi kuuntelemaan varsin värikkäitä versioita laivalla edellisyönä show’nsa ensi-iltaa juhlineesta tähtilaulajasta, Olli Säteestä.

”Ei ollut päällä rihmankiertämää!” yksi hyttiemännistä sanoi ja pyöritteli päätään.

Katria huvitti. Aina sama juttu, saunakansa kohahti, jos joku oli sattunut kävelemään alasti henkilöstön poreallastilan läpi.

”Artistit on sellaisia, vapaita sieluja, haluavat irrotella kunnolla!” Katri sanoi ja sekoitti kahviaan ja tunsi hyttiemäntien tuijotuksen kaulallaan.

Pelon ja ärtymyksensekaiset ajatukset pitivät Katrin hereillä aamuun asti. ”Jos sanot sanakin tästä, se on nirri pois! Se on nirri pois!” Peten uhkaukset kiersivät kehää mielessä. Mustelma teki kipeää, mutta huivia oli pakko pitää kaulassa. Katria ahdisti ajatellessaan edellisyötä, kammottavaa pullonpyörityspeliä Peten hytissä ja hetkeä, jolloin mustelma syntyi.

Mies himoitsi edellisiltana pullonpyörityspeliä pelanneen moottoripyöräjengin kannattajajäsenyyttä.

Oli vaikea ymmärtää Peten olevan se sama mies, jonka Katri oli oppinut tuntemaan aloittaessaan laivatyöt. Missä oli kultainen baarimikko, jonka Katri oli vuosien aikana oppinut tuntemaan? Ja miksi hän halusi niin paljon tienata moottoripyöräjengin hyväksynnän?

Selvittyään työkaverinsa kuristusotteesta ja päästyään hytilleen, hän oli valvonut koko yön pohtien, mitä hänen pitäisi tehdä. Hän olisi ilomielin ilmiantanut Peten laivan intendentille, ellei olisi siinä samalla vaarantanut oman työpaikkansa laivassa. Vuosien aikana oli tapahtunut paljon kaikenlaista. Katri tiesi liikaa. Ja Pete tiesi, että Katri tiesi.

Peten pelko oli kuitenkin epätoivoista lajia. Mies himoitsi edellisiltana pullonpyörityspeliä pelanneen moottoripyöräjengin kannattajajäsenyyttä, ja se vaati erilaisten tehtävien suorittamista. Kannattajajäseniä valjastettiin tekemään palveluksia. Laittomuuksia. Tom oli toiminnassa jotenkin mukana, vaikkei miehellä tainnut olla edes moottoripyörää, Katri pohdiskeli ja toivoi hyttiemäntien keksivän uusia puheenaiheita.

”Näytät siltä, että olet herännyt vasta, ja tarvitseeko kysyä mistä?”

Onneksi Ahdin Valtakunnan valtiatar, lastenhoitaja Stella, ilmestyi paikalle ja ilmoitti Olli Säteen olevan päivähuoneessa. Muutoin niin pirteä Stella näytti väsyneeltä.

”Näytät siltä, että olet herännyt vasta, ja tarvitseeko kysyä mistä?” Katri kysyi ja Stella virnisti.

”Myönnetään! Sääntöjä rikottu! Olin yötä Ahdin Valtakunnassa!”

”Esimerkillistä päivystystyötä, koisit työpaikalla!” Katri kiteytti ja toivoi, että itsekin nukahtaisi toimistopöytänsä ääreen, siten elämä laivalla olisi ehkä tylsää, mutta piirun verran turvallisempaa.

Stella nauroi ja veti käden kuvitteellisen hatun lippaan.

”Aina valmis, mitä tulee pirtuun tai polkkaan!” hän sanoi ja kertoi olleensa tanssijoiden kanssa jatkoilla.

”Nähtiin aamu nousevan ja yksi alaston mies!”

”Alaston mies?” Katri toisti.

”Markolta terveisiä, hän kyselee aina, onko Katri jo rengastettu, en oikein tiedä mitä vastata.”

”Tatuoitu ja karvainen. Ei mikään kiiltokuva mieheksi, mutta mies kuitenkin. Kaveri juoksi munasillaan ympäri seiskakantta. Kuulemma kyse oli jostain nakuhaasteesta!” Stella pyöritteli päätään.

”Sepä somaa”, Katri mutisi ja toivoi, ettei intendentin korviin kantautuisi yhtäkään tarinaa edellisillan aktiviteeteista.

Katri tunsi Stellan katseen kaulallaan.

”Kiva huivi sulla, sininen... Oliko kiihkeä yö Kajn kanssa?” Stella kysyi ja näytti siltä, että odotti mehukkaita yksityiskohtia.

”Sininen sopii mielialaan. En kerro mitä tapahtui, lakkaa kärttämästä!” Katri mutisi.

Stellan silmät välähtivät.

”Kiitos luottamuksesta! Markolta terveisiä, hän kyselee aina, onko Katri jo rengastettu, en oikein tiedä mitä vastata”, Stella sanoi muka huolettomasti, vaikka Katri hyvin tiesi, mihin Stella pyrki.

Stellan turvallisuusalalla työskentelevä veli oli kyllä mukava mies, mutta ei yhtään Katrin tyyppiä.

”Sinkkuna edelleen”, Katri sanoi ja kohautti harteitaan.

Hän oli seilannut ne seitsemän merta eikä ollut vieläkään löytänyt kotisatamaa, ei prinssi rohkeaa, mutta oli oppinut paljon itsestään. Se kai oli tärkeintä, tietää kuka oli, mistä tuli ja mihin suuntaan oli matkalla.

Stella oli hyvä ystävä. Jos jonkun ihmisen oppi tuntemaan merillä ollessaan, niin työkaverinsa, aina sielunelämää ja lapsuudentraumoja myöten. Meri herätti alitajunnan ja heitti kaikki roskat pintaan, vaikka eivät he elämäänsä itkeneet, päinvastoin.

Stella jatkoi ensi-iltajuhlien yksityiskohtien heruttamista. Kesken tarinoinnin Katrin hakulaite soi.

Tarkoitus oli myydä litratolkulla juomia, eikä myyntitavoite toteutuisi mikäli porukkaa lähtisi pois kesken kaiken.

”En voi laulaa! Pitää lepuuttaa, että saan äänen toimintakuntoon illaksi!” Olli raakkui luuriin.

”Tee kaikkesi, että saat äänesi kuntoon illaksi! Höyryhengitä, laita kosteita pyyhkeitä hyttiin, kuiva huoneilma on myrkkyä keuhkoille!” Katri lateli rutiininomaisesti ohjeita ja laski luurin alas.

Hän tuijotti hetken eteensä näkemättä mitään ja yritti keksiä, mitä sanoisi tangofaneille, jotka jonottivat paraikaa päivätansseihin kannella kymmenen. Olisi ikävää ilmoittaa, ettei Olli pääsisi heitä liikuttamaan ja että nimikirjoitukset jäisivät saamatta, kaverikuvat ottamatta.

Katri mietti eri vaihtoehtoja. Kansa saisi kuitenkin tanssia tangoa. Tango-orkesteri ja orkesteria johtavan Kajn lauluesitykset kuuluivat Ollin päivätanssipakettiin. Ollin tähtitunti oli päiväntanssien kohokohta, muusta musisoinnista ja laulusta huolehtisi orkesteri. Tarvittiin jotain, mikä pitäisi tangohovin tansseissa alkamishetkestä sen päättymishetkeen, mutta mitä? Tarkoitus oli myydä litratolkulla juomia, eikä myyntitavoite toteutuisi mikäli porukkaa lähtisi pois kesken kaiken.

Katri puhalteli ilmaa keuhkoistaan. Hän silmäili puhelimen vieressä olevaa hyttilistaa. Siinä oli merkittynä hytin numero ja hytissä asuvan miehistön jäsenen nimi. Ensimmäisenä listassa oli Alvarez. Fernando Alvarez! Niin tietysti! Miksi hän ei heti tajunnut! Eilisiltana Fernandon tangosoololle oli taputettu seisten. Suomen notkealanteisin tangotanssija, Fernando tunsi tangon salat ja oli Olli Säteen salarakas.

Katri naputteli Fernandon numeron puhelimeen ja toivoi parasta. ” Si, Si!” Fernando vastasi ja ilmoitti olevansa paikalla vartin kuluttua.

Katri kiiruhti ulos messistä ja juoksi portaisiin.

Laivan munahaukkojen havittelema kultamuna, laivan perämies, Mats Åhman.

”Joskushan ihmisen oli kuntoiltava!” hän tokaisi vieressään harppovalle miehistön jäsenelle ja huomasi vasta sitten, kuka hänen vieressään harppoi.

Laivan munahaukkojen havittelema kultamuna, laivan perämies, Mats Åhman. Katri onnitteli itseään siitä, että kerrankin osui paikalle Mats Åhmanin kanssa niin, ettei paikalla ollut esimerkiksi parfymerian kaunottaret, joiden kauneus oli ehkä purkista, mutta Katri olisi tehnyt mitä vain saadakseen tietää, mistä purkista.

”Sisällä oleskelu ja koneellistetun sisäilman hengittäminen on rasitus keuhkoille, Mats tiedotti.

Katri nyökkäsi pontevasti samanmielisyyden merkiksi. Hänen vieressään askeltava perämies oli komea rujolla tavalla. Auringon ja iän rypistämät kasvot olivat mukavalla tavalla syvien uurteiden raidoittamat, leukaa koristi hienoinen sänki, silmät olivat orvokinsiniset ja täynnä sellaista kujeilua ja iloa, jota Katri niin kovasti kaipasi. Silkkaa pokaalia koko mies!

”Täytyy kai alkaa treenaamaan ihan kunnolla, Katri sai sanotuksi läähätyksen lomasta.

”Mitä sä treenaat?” Mats kysyi.

”Tangomusiikkia ja Netflix-surffailua”, Katri vastasi totuudenmukaisesti ja Mats räjähti nauramaan. Katri pysähtyi paikoilleen ja nauroi itsekin.

”Tottahan se on, olen läpikotaisin laiska. Yritän aina laihduttaa ja se onnistuu yleensä päivisin. Yöllä löydät minut messistä, tarkalleen ottaen ensimmäisen buffet-tarjoilun päättymisen aikaan. Suklaakakut on varattu mulle!” hän sanoi muka tiukkana ja Mats nauroi lisää.

”Olet hurmaavan rehellinen!” mies sanoi.

Ja Katri hymyili niin että poskipäihin koski.

”Mitä eilen tapahtui? Mä yritin tavoittaa sua.”

Katri marssi orkesterikorokkeelle ja kertoi pikaisesti Kajille muutokset päivätanssien ohjelmaan. Kaj tuijotti Katrin kaulaa.

”Mitä eilen tapahtui? Mä yritin tavoittaa sua. En saanut nukutuksi, meidän hyttikäytävällä oli ihan hirveä meteli! Ne motoristit kuuntelivat jotain paskamusaa aamuun asti! Ja ne polttivat maria, mä en voi olla täällä, jos meno ei muutu!” Kaj sanoi.

Katri lausui Kajlle pahoittelut ja otti mikrofonin käteensä. Hän tiesi hyvin Kajn historian päihteiden kanssa, miten hän oli kamppaillut itsensä vapaaksi vakavasta riippuvuudesta.

”Puhutaan myöhemmin, jooko? Mennään vaikka kansikävelylle”, Katri sanoi ja astui tanssilattialle.

Tangohovin edustajat huikkailivat Katrille ja kyselivät Ollista. Katri vilkaisi samettiköysien takana seisovaa tummapintaista miestä. Fernando oli ammattilainen, hän oli paikalla, hymyilevänä ja valmiina ottamaan hommat hoitoon.

”Raju rakastaja”, Katri lausui ja sai hetkessä tangosalonkiin kerääntyneen eläkeläisjoukon huomion itseensä.

”Hyvät matkustajat, raju rakastaja on täällä! Minulla on ilo edustamani laivayhtiön puolesta esitellä teille eilisiltana tangoväen lumonnut Fernando Alvarez! Hän on luvannut esittää teille parhaat palat soolonumerostaan ja opettaa teille askelsarjan tai pari!”

The woodooman, luki hieroja Tomin hytin ovessa. Katri koputti oveen. Katri oli varannut ajan hierontaan. Tom oli laivaporukasta ensimmäinen, joka matkusti Intiaan ja palasi sieltä täysin vihkiytyneenä erilaisiin yrtteihin ja mielenhallinta harjoituksiin. Tomilla oli aina tarjota ihmeitä tekevä flunssankarkotusjuoma, minkä kanssa hän tarjosi itseleivottuja pikkuleipiä.

”Alastomien naisten vuoksi olen valmis melkein mihin vaan!” Tom nauroi.

Verkkariasuinen Tom avasi oven ja pahoitteli hytissä vallitsevaa sotkua.

”Jään huomenna maihin ja siirrän samalla kamoja hoitohuoneelle. Laitanko erikoisyrttejä höyryttimeen?”

Pöydällä olevasta diffuserista nousi kiemurtelevaa vesihöyryä. Tuoksut oli osa Tomin hoitorituaalia. Katri ryhtyi riisumaan vaatteitaan.

”Hieno juttu, että olet toteuttanut unelmaasi luontaishoitolasta, se on meidän kaikkien ilo”, Katri sanoi.

”Alastomien naisten vuoksi olen valmis melkein mihin vaan!” Tom nauroi.

Tom siirtyi hytin vessaan siksi aikaa, kun Katri riisui. Katri kääriytyi pyyhkeeseen ja kävi istumaan hoitovuoteen reunalle. Hän tajusi unohtaneensa käteistä rahaa sisältävän kukkaron toimistoon. Taskussa ei ollut muuta kuin huulikiilto, laivayhtiön heijastin ja evääksi messistä otettu banaani.

”Voin tietenkin maksaa luonnossa!” Katri tokaisi reippaasti.

Tom tuijotti häntä sen näköisenä, ettei ollut varma, oliko kuullut oikein. Katri kaivoi banaanin esiin. Tom purskahti nauruun.

”Hetki sitten, kun halasin sua, tunsin jotain kovaa rintaani vasten ja ajattelin, että tulet vetämään mut kylmäksi!” Tom sanoi huolettomaan tyyliinsä.

”Ihanko totta luulit, että mulla on ase? Miksi?”

Katria hämmensi toden teolla.

”Ihanko totta luulit, että mulla on ase? Miksi?” hän kysyi, mutta Tom ei vastannut.

Ehkä hän ei kuullut. Kolina vessassa voimistui, hän valmisti yrttikäärettä mustelmaan. Tom liotti pyyhettä käsienpesualtaassa ja lirutteli pyyhkeen päälle kellertävää nestettä ruskeasta lääkepullosta.

”Minusta on tullut vainoharhainen. Näen uhkia kaikkialla! En saa nukutuksi”, Tom selitti ja Katri etsi sopivaa asentoa hierontapöydältä.

Hän lupasi Tomille vapaat kädet mitä hoitoon tuli. Tom lupasi tehdä parhaansa mustelman karkottamiseksi. Onneksi hänelle ei tarvinnut selittää mistä se oli tullut. Ehkä Tom oli nähnyt tilanteen, Katri päätteli ja ummisti silmänsä.

”En mä sulta mitään maksua ota, niin monta vuotta on töitä tehty yhdessä, enkä kertaakaan tarjonnut sulle edes drinkkiä. Nyt saat koko rahan edestä!” Tom huuteli valuvan veden kohinoiden seasta.

Pian hän vajosi rentoon oloon, horrokseen minkä läpi hän tavoitti ainoastaan Tomin soittaman rentouttavan musiikin sävelet.

”Ihanaa tingelitongelimusiikkia”, Katri mutisi puoliunessa, hän yritti puhua mutta oli jo niin rento ja väsynyt, että hän tuskin kykeni muodostamaan sanoja.

”Rento mieli, rento keho. Kun tajunta laajenee, maailmankuva laajenee ja kaikki on mahdollista.”

Hoidon jälkeen Katri ponnisteli itsensä istuma-asentoon ja kiskotteli jäseniään ja haukotteli suureen ääneen. Se, mitä hän oli hetki sitten hierontapöydällä kokenut, oli ollut tajuntaa laajentava kokemus. Hän oli tuntenut olevansa yhtä musiikin ja meren kanssa, yhtä jokaisen tähdenlennon ja kaukaisen galaksin kanssa. Se oli ihmeellinen kokemus.

Katri vilkaisi itseään peilistä ja näki, miten rentous ulottui silmiin asti. Hänen katseensa oli täysin toinen, raukea. Ja silmät suorastaan kiilsivät kirkkaanvihreää sävyä, sitä jadentummaa, mitä ei hämärässä yleensä erottanut.

”Rento mieli, rento keho. Kun tajunta laajenee, maailmankuva laajenee ja kaikki on mahdollista”, Tom julisti tuttuun tapaansa tajunnanlaajentamisen puolesta.

Katri huojutteli kehoaan puolelta toiselle. Hän ajatteli Kajta, sitten komentosillan Matsia, sitten taas Kajta, hetkisen ajan naapuriaan Vesaa ja sitten taas Kajta. Sitten hän huomasi miettivänsä, miltä Mats näyttäisi alasti. Mieshän oli niin hoikka, olisiko hänessä vartta täyttämään aikuinen nainen? Katri tuumaili ja tirskahti.

”Olet niin suloinen, että minua ihan itkettää! Tarjoaisin sulle vielä teetä ja erikoispikkuleivän, mutta selvästi sulle riitti tämä setti”, Tom sanoi ja halasi Katria, joka takertui eteensä ilmestyvään mieheen ehkä hieman turhankin halukkain ottein.

Tom asetti Katrin sepalukselle eksyneet käpälät turvallisemmalle vyöhykkeelle.

”Noh, noh, aika mennä tutimaan Katriseni”, Tom sanoi ja irrottautui otteesta.

Tom työnsi Katrin hyttikäytävään ja painoi tämän käteen pienen muovipussin.

”Kiva juttu, että viet mun frendin nuuskat maihin, pussissa on partavesilitkua ja perusjuttuja!” Tom sanoi.

Katri moikkasi käytävällä puhelintaan räpläävää Kajta ja otti tukea hyttikäytävää halkovasta kaiteesta.

”Totta kai, kaikki hoituu!” Katri mumisi, vaikkei muistanut, että heillä olisi ollut puhetta pussin kuljettamisesta ja painoi Tomin poskelle märän pusun kiitokseksi.

Hyttiin päästyään Katri kävi suihkussa ja sujautti yöpaidan ylleen. Jestas, että hän olikin väsynyt! Ja samanaikaisesti hän oli niin täynnä energiaa, että olisi voinut hyvin viettää pienen lemmekkään hetken esimerkiksi Kajn seurassa. Mutta ei kuitenkaan, Kaj oli historiaa. Kyllä meressä kaloja riitti! Ja se varsinainen vonkale oli vielä pyydystämättä!

Tomin suorittama hieronta oli avannut kaikki kraanat. Aivan kuin hän olisi muuttunut silmissä pehmeämmäksi, hohtavammaksi, vetovoimaisemmaksi. Toiseksi.

Tällä kertaa hän saisi sen, mitä tavoitteli. Vaikutti siltä, että vihreä valo palaisi komentosillalla, kun Katri Leinonen piipahtaisi pikkuvisiitillä! Katri iski silmää peilikuvalleen. Olisipa hän ollut yhtä itsevarma aiemmin päivällä, kun nousi portaat Mats Åhmanin seurassa. Mats oli kyllä jotain ihan muuta. Ja wou, miten selvästi hän pystyi näkemään, miten erivärisiä valoja hänen peilikuvansa heijasti! Kaikki oli niin ihmeellistä!

Katri otti askeleen peiliä kohti. Kuvajaisen säteet olivat kirkkaan vaaleanpunaisia ja niiden seassa oli kirkkaanvalkoista valoa, kuin roiskeita, ne levisivät hänen kuvajaisensa yli, koristelivat hämärässä hytissä seisovan naisen hahmon.

Katri kosketti peiliä. Säteet katosivat. Hyttiin laskeutui pimeys. Hän näki taas itsensä niin kuin oli. Hän tunsi ohimoissa jyskyttävän päänsäryn ja tunsi huimausta. Hän sulki silmänsä ja heräsi vasta seuraavana aamuna, nähtyään koko yön unta, jossa hän liukui kovaa vauhtia vesipyörteiden mukana ms. Fiestan kölin alle.

Jatkuu ensi viikolla.