Osa 3/5: Keskustelu päivystäjän kanssa oli lyhyt, sillä poliisi halusi kuulustella minua asemalla. Tietoni olivat erittäin arvokkaita.

Stiletin terä oli punainen. Tuo on minun vertani, ehdin ajatella. Nyt minä kuolen. Liskomies piteli yhä veistä kasvojeni edessä ja odotti, että kertoisin missä kätkö oli.

– En tiedä mitään, sopersin.

– Mä en tiedä mistään kätköstä! Tai mistään mitään! Mä olen pelkkä tavallinen rautakauppias!

Liskomiehen silmät olivat jääkylmät. Hän ei epäröisi tappaa minua. Luin sen koko hänen olemuksestaan, rennosta varmuudesta, jolla hän piti veistä kädessään. Kuolisin tänne, palaneen muovin hajuiseen mökkiin.

– Kyllä sinun täytyy tietää, mies sanoi hitaasti, hypnoottisella äänellä. – Matti on varmasti jakanut kanssasi kaikki salaisuudet.

Mitä hän puhui? Miten Matti tähän liittyi?

– Matti on kuollut! parahdin.

– Niin, valitettavaa. Olisin muuten kysynytkin häneltä suoraan asiasta.

Terä lähestyi uudelleen kasvojani. Aika tuntui pysähtyvän, tiivistyvän siihen hetkeen. Näin kaleidoskoopissa koko elämäni jokaisen tärkeän pysäytyskuvan samaan aikaan. Minä ja Matti, suudelma liikkeen takahuoneessa. Matti taluttamassa minua kirkon portailta alas riisisateeseen. Hetki kun Milla oli syntynyt ja pidin häntä ensimmäistä kertaa sylissäni kotonamme. Se murskaava totuus, kun minulle paljastui, ettei syy Matin salaperäisyyteen ollut toinen nainen vaan käynnit erikoislääkärillä. Diagnoosi: ärhäkkä, parantumaton paksusuolen syöpä. Näin hetken, jolloin ehdin Matin kuolinvuoteelle liian myöhään ja hän oli jo mennyt pois. Lapset ja Maria halaamassa minua. Koikkis auttamassa avaamaan jälleen rautakauppaa ja taputtamassa minua rohkaisevasti selkään. Mike ojentamassa voikukkia ja hihkumassa kirkkaalla äänellä: ”Kato äiti!”

Veitsi painautui iholleni. Tähänkö kaikki loppuisi?

Ovella heilahti varjo. Kuului kolahdus ja tömähdys. Liskomies valahti veltoksi. Veitsi putosi hänen kädestään lattialle.
Janne seisoi halko kädessään liskomiehen ruhon takana ja hymyili minulle voitokkaasti. Kyyneleet tulvahtivat poskilleni. Polveni pettivät. Janne pudotti halon käsistään ja kauhaisi minut syliinsä.

– Ota rauhallisesti, kaikki on nyt hyvin.

Itkin ja nauroin samaan aikaan. Janne puristi minua ja hoki:
– Kaikki on nyt hyvin. Kaikki on hyvin. Se on vain pieni naarmu, laitetaan laastari.

Tärisin ja nyyhkäisin. Janne tuoksui turvalliselta. Hän oli laittanut päälleen mökistä löytä­mänsä norjalaisvillapaidan, joka kuului Matille. Käytin sitä aina kylminä syyspäivinä, kun kävin sienessä. Se tuoksui metsälle, savulle ja mökille, kaikelle vanhalle, tutulle ja turvalliselle. Se toi mieleen Matin, ja minua alkoi itkettää entisestään.

– Itke pois, Janne lohdutti.

Janneen oli helppo nojata. Olin kaivannut läheisyyttä, jotakuta joka pitäisi minusta huolta, jonka kanssa jakaa ilon ja surun hetket. Tiesin, ettei Janne ollut mitään muuta kuin sympaattinen hulivili, jonka kanssa minulla ei ollut aidosti mitään yhteistä, mutta hänen läheisyytensä tuntui olevan hetken ajan kaikki mitä tarvitsin koko maailmassa.

Tunsin hänen huulensa omillani, ensin hellästi, sitten vaativammin. Eloonjäämisen riemu muuttui sisälläni polttavaksi himoksi. Tartuin Janneen kuin hukkuva ja vastasin suudelmaan nälkäisesti.

– Sari, ihana Sari, Janne kuiskasi. – Kohta mäkin alan itkeä, jos en saa sua nyt heti…

Hän nosti minut syliinsä ja kantoi muitta mutkitta kamarin vuoteelle, laski minut kapealle patjalle ja tuli hajareisin päälleni.

– Hetkinen! minä kiljaisin. Keräsin työllä ja tuskalla itsehillinnän rippeeni.  – Tuolla pirtin puolella on tajuton mies!

– Ei se mihinkään nyt sieltä mene, Janne sanoi ja suuteli kaulaani. – Kalautin sen verran kovaa.

– Lopeta! sanoin tiukasti ja nousin istumaan. Jannen huulet vaelsivat ihollani. – Jonkun täällä täytyy ajatella nyt aivoillaan! Mitä jos hän tarvitsee sairaalaa? Tai…

Työnsin Jannen päältäni, hyppäsin laverilta ja kurkistin ovesta tuvan puolelle. Liskomies oli kadonnut. Tuvassa ei ollut enää ristinsielua. Lattialla oli vain verinen saappaanjälki.

– Mihin hän on mennyt?

Kaukaa kuului käynnistyvän moottoripyörän jyrähdys. Painoin ohimoitani ja yritin ajatella.

– Meidän pitää soittaa poliisille.

Kännykkäni oli takassa kärventyneenä. Turha soittaa hätäkeskukseen ainakaan sillä.

– Janne, anna puhelimesi.

Ojensin käteni katsomatta Jannea. Ääneni kuulosti tylyltä omiinkin korviini. Olin vihainen meille kummallekin, kun olimme menneet sillä tavalla himosta sekaisin ja päästäneet liskomiehen lipettiin. Ties mitä hän oli nyt punomassa. Tulisi kohta takaisin vaikka aseen kanssa ja ampuisi meidät.

– En anna puhelinta, jos soitat kytille.

– Annatpa! Tämä homma kuuluu nyt viranomaisille. Olisi kuulunut jo ajat sitten.

Janne pudisti päätään itsepintaisena kuin päiväkodin hankalin kolmivuotias.

– En tiedä mitä sun ja liskomiehen välillä on tapahtunut, mutta tämä juttu on nyt poliisin heiniä, minä jatkoin. – Tuolla tyypillä on jotakin meitä kumpaakin vastaan, enkä halua että verenhimoinen sekopää hiippailee nurkissa.

Janne katsoi minua totisena.

 – Mä pyydän sulta enää yhtä juttua, hän sanoi. – Heitä mut kaupunkiin ja mä hyppään junaan, joka vie mut kauas pois täältä. Ja sä soitat vasta sitten poliisille.

Katsoin Jannen vaaleaa, huolettoman komeaa olemusta ja mietin. Minulla ei ollut aavistustakaan siitä, mihin hän oli sotkeutunut. Tiesin vain, että hän vaikutti hauskalta ja reilulta ja puoleensavetävältä. Hän oli pelastanut koirani hengen. Ja minunkin henkeni.

– Hyvä on, minä sanoin. – Mä en soita heti poliiseja sillä ehdolla, että kerrot kaiken.

– Kerron, Janne sanoi. Hän katsoi minua ovelasti. – Mutta voitaisiinko vielä palata siihen mihin äsken jäätiin?

Janne hivutti kätensä vyötärölleni.

– Ei. Meidän on pakko lähteä. En halua olla täällä, jos liskomies keksii tulla takaisin.

Kävelimme mökin pihalla odottavaan autooni. Pälyilin ympärilleni, jos se liskomies olisi silti piileksinyt jossakin. Onneksi häntä ei näkynyt missään.

Istuin ratin taakse ja Janne pelkääjän paikalle. Ajoimme hyvää kyytiä pitkin syksyistä metsätietä sanaakaan vaihtamatta, melkein murjottaen. Janne laski kätensä vaihdekepillä olevalle kädelleni. Hidastin vauhtia. Katseemme kohtasivat, hymyilimme kuin salaliittolaiset. Pysäytin tienpientareelle ja kiskaisin käsijarrun päälle.

Janne suuteli huuliani, kasvojani ja kaulaani kuin ei saisi niistä tarpeekseen. Vastasin yhtäläisellä innolla. Kaikki epäröintini ja varovaisuuteni katosivat taivaan tuuliin. Olin valmis leikkiin, sulaa vahaa hänen käsissään. Janne riisui paitani. Hänen ahnaat kätensä kulkivat ihollani, hyväilivät ja puristivat silkkisten rintaliivien kohottamia rintojani.

– Mä laitoin mun seksikkäimmät rintsikat tänä aamuna, tunnustin. – Mä tiesin jo silloin, että...

– Mä tiesin, että sä tiesit, Janne sanoi. – Mä halusin ottaa sut jo ajat sitten siellä sun kaupassa… nyt vihdoinkin... Sari, sä näytät niin kauniilta...

Hän aukaisi farkkujeni napin ja ujutti sormensa sisälleni. Kosketus värähti koko kehossani. Lantioni alkoi liikkua, painautua hänen sormiaan vasten. Voihkin nautinnosta. Riisuimme farkut. Janne veti minut syliinsä. Nousin hänen päälleen ja hän hivutti pikkuhousut jalastani. Sitten Janne kumartui ja kaivoi jotain housuntaskustaan.

– Voitko sä laittaa tämän mulle, hän sanoi ääni karheana.
Katselin kondomipakkausta ja häkellyin. Olin yhtäkkiä kuin nuori punasteleva tyttö ensimmäistä kertaa hommissa. Viime kerrasta oli hirvittävän pitkä aika.

– Mä en edes muista, milloin mä olen nähnyt viimeksi tuollaisen. En tiedä osaanko enää, sanoin avuttomasti.

Puhuin kondomista, mutta tarkoitin oikeastaan koko proseduuria, kaikkea mitä oli edessä. Näin kuinka kiihottunut Janne oli. Mies oli kuin villieläin, täynnä pitelemätöntä, rajua himoa. Mitä minun pitäisi tehdä hänelle?

– Kulta, nyt sä ajattelet liikaa, Janne sanoi ja ohjasi käteni oikeaan paikkaan. Kosketin häntä rohkeasti. Janne veti henkeä ja sulki silmänsä.

– Just noin. Sari, just noin. Älä lopeta.

Istuin Jannen päälle ja otin hänet sisääni. Aloin keinua rauhallisesti, jokaisesta hetkestä nauttien. Suutelimme, maistelimme toisiamme. Janne hyväili pakaroitani ja työntyi sisälleni yhä uudestaan. Hän puhui kauniita ja rumia sanoja, selosti katkonaisin lausein, mitä halusi tehdä minulle. Se kuulosti järjettömän kiihottavalta ja samaan aikaan vähän hassulta.

– Etkö sä todellakaan pysty olemaan hetkeäkään puhumatta, huohotin hänen urheiluselostuksensa väliin.

Tunsin, että olin jo lähellä laukeamista. Nautinto kipusi sisälläni kohti ihanaa huippua.

– Mitä, Sari? Ovatko nämä liian rajuja juttuja sinun viattomiin ¬pikku korviisi?

– Ne on... ihan hyviä... juttuja...

Tulin niin rajusti, että koko ruumiini vavahteli. Janne tarttui minuun tiukasti ja laukesi melkein heti jälkeeni.

Painoin kasvoni hänen hiuksiinsa ja peitin ilon kyyneleet. Mitä minä olin ajatellut, miltä itseäni suojellut? Kaikki oli tuntunut luontevalta ja oikealta.

Ajoimme kohti kaupunkia. En kiiruhtanut, vaan annoin kuulaan marraskuisen sään hyväillä näköhermojani. Janne istui vieressäni  ja hyräili radion mukana: I’m too sexy for my shirt. Hän näytti alakuloiselta. Minustakin tuntui surulliselta erota. Vastahan kaikki oli alussa, enkä olisi halunnut ajatella väistämättömiä asioita.

– Miksi liskomies vainoaa sinua? kysyin lopulta. – Olet ihana ja osaat harhauttaa upealla tavalla, mutta olet silti selityksen velkaa! Mihin sä olet sotkeutunut?

– Okei, mä kerron, Janne sanoi ja kohensi asentoaan. – Mutta älä suutu, ja anna mun selittää loppuun saakka.

– Anna palaa!

– No, alkusanoiksi voisin sanoa, että meikäläinen on ollut aina vähän sellaista kommellusherkkää tyyppiä. Kakaranakin oli aina pakko mennä pää edellä joka juttuun mukaan. Joku sanoisi, että en ole ihan penaalin terävin kynä. En mä tiedä. Kyllähän tässä on jo itselläkin käynyt mielessä, että ehkä mä sitten olen vähän tyhmä.

– Se itseruoskinnasta. Kerro nyt, mihin sinä olet sotkeutunut.
Vaihdoin pienemmälle vaihteelle. Auto ponnisteli mäkeä ylös.

– No, mä muutin täältä isoon kaupunkiin muutama vuosi sitten. Aluksi kaikki meni ihan mallikkaasti, mutta sitten mulla alkoi vähän hommat lipsua, jouduin velkoihin ja muihin hässäköihin. Se lähti pokeriveloista, sitten piti ottaa pikavippejä, viedä kaniin tavaraa ja… no, sä varmaan tiedät.

Nyökkäsin, vaikka itse asiassa en tiennyt. Minä olin pitänyt aina vähintään kohtalaista huolta omista asioistani. Halusin, että Janne jatkaisi tarinaansa.

Janne katsoi minun anovasti, mutta pidin pääni kylmänä. En sortuisi nyt ajattelemaan kiihkeitä suudelmia, vaan kuuntelisin loppuun saakka.

– Tutustuin pariin tyyppiin, jotka heittivät keikkaa, Janne jatkoi.

– Kellarimurtoja, kioskimurtoja. Mä olin kuskina. Se oli sellaista pientä. Melkein pelkkää pelleilyä. Tyhmää hauskapitoa, melkein harmitonta.

– Niitäkin tyyppejä varmaan nauratti tosi paljon, niitä joiden tavarat te pöllitte, huomautin.

Janne huokaisi.

– No ehkä ei, mutta tiedätsä, me ei koskaan tehty ihmisille mitään, eikä meillä ollut mitään aseita tai huumeita tai muita sen tapaisia kovan luokan juttuja meneillään. Mutta sitten se... liskoäijä tuli mukaan jengiin. Se oli jätkien tuttu, ja päässyt linnasta. Pelin henki muuttui sillä hetkellä. Se toi ihan eri kuviot. Sä et edes halua tietää. Jätkät kertoi, että se oli ollut ennen linnareissuaan jonkun Suomen suurimman rikosruhtinaan oikea käsi. Ne sanoi, että se on diagnosoitu psykopaatiksi.

Kuuntelin vaiti. Syksyinen maisema vilisi silmissäni.

– Mä olin ihan että mitä helkkaria! Mä olin aina luullut, että psykopaatit teeskentelee miellyttävää! Tiedätkö niin kuin joku Amerikan Psyko tai Dexter, joka on välillä niin hyvää jätkää olevinaan. Mutta tämä liskojätkä ei todellakaan vaivautunut. Se oli aina tosi hyytävä, sellainen vähäpuheinen ja kalsea ja raaka ja se tykkäsi pahoinpidellä ihmisiä. Mulla meinasi tulla kuset housuun joka kerta, kun se tuli huoneeseen. Heti ekalla keikalla se murskasi sormet yhdeltä kaverilta, joka vaan sattui olemaan siinä. Yritin mennä väliinkin, vähän toppuutella, mutta mä sain vaan itsekin selkääni. Kun mä sitten pääsin ensiapupolilta, mä ajattelin, että mun on pakko pelastaa nahkani ja saada elämäni järjestykseen.

Jannen kulmakarvojen väliin oli painunut ryppy. Hänen oli selvästi vaikea puhua menneisyydestä.   

– Se ei sitten tainnut järjestyä, minä sanoin. – Sinun elämäsi.

– Ei tosiaankaan, Janne sanoi ja painoi päänsä käsiin.

Janne kertoi, että oli palannut tänne kotipaikkakunnalleen ja ajatellut aloittaa elämänsä puhtaalta pöydältä. Hän oli asunut aluksi siskonsa luona, ja sisko oli sanonut, että voisi yrittää järjestää hänelle jonkin työpaikan kunnalta. Sisko tunsi kunnanvaltuutettu Paroni Jukaraisen ja voisi yrittää pyytää palvelusta.

Kaikki vaikutti lupaavalta, vaikka Paroni Jukaraisen maine oli epäilyttävä, mutta sitten yhtenä päivänä liskomiehen jengi oli seissyt oven takana. He olivat muistutelleet Jannen veloista, uhkailleet siskoa ja tämän lasta ja pakottaneet Jannen oppaaksi ja kuskiksi mökkimurtokeikoille.

Huokaisin syvään, mutta en sanonut mitään. Olin ounastellut jotain tämän suuntaista. Piiskajärven mökkimurrot olivat siis Jannen käsialaa.

– Me sitten tyhjenneltiin niitä mökkejä. Jukaraisen huvilalla kaikki meni päin helvettiä. Liskomies oli ihan liekeissä, vaikka yleensä se laittoi muut tekemään kaikki työt ja möllötti itse kyttäämässä toisten ahkerointia. Se penkoi kaikkia paikkoja, availi mappeja ja laatikoita ja mellasti ympäri huonetta. Mäkin kahmin jotain kamaa ja löysin työhuoneesta salkun, jossa oli Jukaraisen papereita. Selailin niitä, jos sieltä vaikka löytyisi rahaa. Mutta sitten sieltä löytyikin pornokuvia.

Muistin Jannen hahmon kauppani takahuoneessa. Olin yllättänyt hänet nurkasta katselemassa alastomien naisten kuvia.

– Joten sä otit ne mukaasi ja tulit nauttimaan niistä kaikessa rauhassa minun kauppani takahuoneen, sanoin kummissani.

Minun oli hyvin vaikea seurata Jannen logiikkaa, joka poukkoili asiasta toiseen.

Janne iski nyrkkinsä vasten ikkunaa.

– Niissä kuvissa oli mun sisko! Tekemässä ties mitä kinkyä! Janne huusi. – Se oli sanonut, että se tuntee Jukaraisen, mutta ei mulla ollut aavistustakaan, että se olisi ruvennut sellaisiin seksitouhuihin. Jumaliste, että se on tyhmä muija! Ikävä sanoa omasta siskosta, mutta näin on! Miten se voi tehdä jotain niin dorkaa?

– Ehkä se on sukuvika, minä sanoin kuivasti.

– Niin kai, Janne sanoi nöyrästi. – Joka tapauksessa, en mä voinut jättää niitä kuvia. En Jukaraiselle enkä liskomiehen jengille. Siinä pinossa oli vaikka kuinka monen tämän kylän tytön kuvia. Monet näyttivät siltä, että ne oli otettu salaa. Niitä oli ihan satavarmasti tarkoitus käyttää kiristämiseen.

Muistin Jukaraisen huhutut seksibileet, joiden jälkiä olin saanut monesti siivoilla Marian kanssa mökkitalkkarin ominaisuudessa. Niihin kuulemma houkuteltiin kylän tyttöjä rahalla ja alkoholilla. Jälkeenpäin tytöillä oli sitten kerrostalon kokoinen morkkis.

– Silloin mä nappasin ne kuvat mukaan ja syöksyin lipettiin. Ja sitten mä juoksin suoraan sun kauppaan, kun johonkin piti piiloutua.

– Sä unohdat yhden jutun, minä sanoin ääni väristen. Minua kylmäsi ajatella mitä Janne seuraavaksi kertoisi minulle. – Missä vaiheessa te tapoitte Jukaraisen?

– Siitä mä en tiedä mitään. Kai se oli sitten tullut huvilalle, kun mä olin lähtenyt ja liskomies tappoi sen.

Olin helpottunut. Ei Janne voinut olla tappaja, ei minun vaistoni niin pieleen arvioinut ihmisiä, vaikka tunteet joskus kaappasivatkin vallan.

– Ja toinen kysymys, minä jatkoin. – Miksi se liskomies on mun kimpussani? Mitä se höpisee kätköstä? Se puhui Matistakin. Matti tunsi Jukaraisen, voiko se liittyä siihen?

– En mä tiedä. Sitä mäkin olen miettinyt. Kai se jotakin etsii. Mä toivon, että kun mä häivyn, niin se lähtee mun perääni ja jättää sut rauhaan.

– Miten sulle sitten käy?

– Hyvin mulle käy. Kyllä mä jotain keksin Janne sanoi ja virnisti urheasti.

Tulimme kaupunkiin ja pysäytin auton. Odotin, että Janne nousisi ja poistuisi elämästäni.

– Mitä nyt tapahtuu? kysyin.

– Käyn tapaamassa siskoa, haen kamani sieltä. Sitten selvitän asiat. Lopetan keikkailun, yritän saada velat kuitatuksi jotenkin muuten. Menen asemalle ja otan junan.

– Mihin sä menet?

– Jonnekin vaan. Etelään.

Olin pettynyt. Janne, kaikesta sekoilustaan huolimatta, oli aurannut isojen kinosten läpi tien sisimpääni.

– Haluaisin tuntea sinut paremmin, sanoin ääni väristen.

– Haluaisitko? Jannen ääni kirkastui.

En ajatellut selkeästi. Nappasin hanskalokerosta kynän ja repäisin rekisteriotteesta kulman. Kirjoitin siihen puhelinnumeroni. Ojensin paperin Jannelle ja kiedoin samalla käteni hänen ympärilleen. Jannen huulet painautuivat omiani vasten.

– Voit soittaa minulle milloin haluat, kuiskasin. – Tai no, kun saan uuden kännykän ja liittymän uusituksi, minä lisäsin.

Istuin autossa niin pitkään, kunnes hän oli kadonnut kulman taakse. Vasta sitten käynnistin moottorin ja ajoin kotiin.

Avasin kotioven, lämmin ilma tulvahti vasten kasvojani. Rontti tuli nuolaisemaan minua. Rapsutin sitä korvantaustasta mekaanisesti. Potkiskelin lasten lenkkareita sivummalle, niin että mahduin itsekin sisälle. Ripustin takkini naulaan. Tuntui siltä, kuin olisin ollut poissa päiväkausia, vaikka olin vain muutamaa tuntia aikaisemmin ollut keittiössä laittamassa aamupuuroa.
Lapset tupsahtivat eteiseen.

– Äippä, Mike sanoi. – Milla ei anna mun vatkata yhtään kermavaahtoa! Sano sille!

– Milla, minä sanoin. Vedin automaattiohjauksella lempeän, mutta jämptin äidin roolia. – Anna Mikenkin vähän tehdä. Kyllä sä tiedät mitä vuorotellen tarkoittaa. Älkää innostuko vatkaamaan liikaa tai se menee voiksi.

– No okei, Milla myöntyi. Lapset vilahtivat takaisin keittiöön. Nostin käteni ohimoille ja hieroin niitä.

– Kultaset, mä menen ottamaan nokoset, huusin lasten perään ja laahustin yläkertaan.

Suljin makuuhuoneeni oven ja heittäydyin selälleni sängylle. Tuijotin kattoon. Huone tuntui pyörivän. Välillä mieleeni tulvi kuvia liskomiehen julmasta hymystä ja veitsestä. Kummastelin, miten Matti saattoi liittyä liskomieheen, sen täytyi olla erehdystä. Mieheni oli aina ollut hyvin kunniantuntoinen, oikeudenmukainen ja avulias. En voinut uskoa, että hän ylipäänsä olisi saattanut tuntea liskomiehen tapaista konnaa.

Välillä näin mielessäni Jannen alastoman vartalon, hurmaavan hymyn ja himosta tummenneen katseen. En ymmärtänyt, mikä minuun oli mennyt. Olin usein naureskellut ikäisilleni naisille, jotka retkahtivat ja rakastuivat päätä pahkaa vaikka johonkin työkaveriinsa: se oli liian helppoa. Rakkauden eteen piti tehdä töitä, kärsiä, vaalia ja rakentaa rauhassa yhteistä onnenpuuta. Minä olin omani aikoinani rakentanut, ja kun kanssapuutarhurini oli kuollut, oli puu saanut näivettyä rauhassa. Mutta nyt tuskin pystyin hillitsemään itseäni. Ajatukseni kiersivät kehää vaaleiden hiuksien ja sinisten silmien ympärillä. Minun tarvitsi vain sulkea silmäni, niin Janne oli siinä. Kiusallista, ihanaa, kiduttavaa!

Ihan kuin olisin teini taas. Löytänyt sykähdyttävän kyvyn syöksyä suin päin pudotukseen, ihastua, rakastua, kaivata.
Lopulta aivoni ylikuumenivat ristiriitaisista ajatuksista ja päättivät viheltää pelin poikki. Nukahdin. Unessa minä kävelin niityllä perhosten ja kukkien ympäröimänä. Hiukseni hulmusivat lämpimässä tuulessa, eikä minulla ollut rihmankiertämää ylläni. Olin kuin paratiisin Eeva. Niityn toisella puolella, metsän laidassa, odotti mies, minun Aatamini, ja minä kävelin kaikessa rauhassa ja täydellisen onnellisena hänen luokseen. Nojauduin häntä vasten, tunsin jalassani piston, ja kun katsoin alas maahan, näin ruohikon kuhisevan toisiinsa kietoutuneita, sihiseviä käärmeitä.

Äitiiii! Äiti, ala tulla! innokkaat lapsenäänet havahduttivat minut karuun maailmaan, jossa oli murhamiehiä, rosvoja, sekavia ihmissuhteita ja loputtomia velvollisuuksia. Avasin silmäni, nousin ja katsoin peiliin. Kasvoni olivat kalpeat ja tukka seisoi päässä. Vedin syvään henkeä ja silottelin hiuksiani. Kokeilin hymyä naamalleni. Se näytti huteralta, mutta se sai nyt kelvata.
Nyt oli minun syntymäpäiväni, ja pikku juhlia oli suunniteltu kauan. En voinut pilata tätä lapsiltani. Minun oli teeskenneltävä iloista, rentoa äitiä, joka vietti onnellisia juhlia perhepiirissä vailla huolen häivää.

Lähdin hitaasti portaita alas. Keittiön avoimesta ovesta pilkotti keltaista valoa. Jäin katselemaan porraskaiteeseen nojaten. Keittiössä oli soma asetelma: keskellä pöytää oli valtava, kermavaahtovuorilla ja nonparelleilla koristeltu kakku. Anoppini Maria istui nurkassa paketti kädessään. Milla ja Mike hössöttivät tulitikkujen kanssa ja kinastelivat siitä, kumpi saisi sytyttää kynttilät.

Hymy syttyi kasvoilleni. Yhtäkkinen hellyyden aalto pyyhki ylitseni ja nosti kyyneleet silmiini. Tajusin miten paljon nuo kolme ihmistä minulle merkitsivät. Hehän olivat minulle kaikki kaikessa.

Hetken minusta näytti siltä, että miehen hahmo olisi häilähtänyt lasteni takana. Matti. Tiesin että monet lesket kertoivat saman tapaisista kokemuksista. Joskus kuvittelin näkeväni Matin kotona, makasiineilla tai kaupassa. En koskaan vaivannut päätäni sillä, oliko Matin hahmo kummitus vai omaa mielikuvitustani. Hänen näkemisensä lohdutti ja rohkaisi minua. Matti oli yhä osa meitä, mukana arjessa.

Enää en oikeastaan kaivannut häntä. Muistot olivat muuttuneet kauniiksi. Mietin joskus, ikävöivätkö lapset kovasti isää. He olivat olleet niin pieniä kun Matti kuoli. He tuskin muistivat isäänsä. Nyt Milla lähestyi huimaa vauhtia teini-ikää, ja Mikekin oli jo reipas poika. Pian esikoinen haluaisi karata pesästä. Vielä olisi kuitenkin muutama vuosi aikaa nauttia maailmasta, jonka rajat kasvoivat lasten mukana.

Synttäritunnelmaan solahtaminen tuntui yhtäkkiä helpolta. Kotoisassa valossa kylpevä keittiömme oli suojaisa kuplani pahassa maailmassa. Astuin reippaasti huoneeseen.

– Puhalla, puhalla! lapset vaativat ja osoittivat kynttilöitä.
Kumarruin kakun ylle ja puhalsin nelosen ja nollan muotoiset kynttilät sammuksiin. Maria kaatoi minulle ja itselleen kuohuviiniä ja lapsille Pommacia. Otimme kaikki valtavat kimpaleet kakkua. Ronttikin tuli häntäänsä heiluttaen apajille ja sai luun muotoisia koirankeksejä.

Kakku oli onnistunut hyvin. Se näytti joltakin, jonka Salvador Dalí olisi voinut maalata, mutta maku oli taivaallinen. Tunsin äidin ylpeyttä. Omat taitavat lapseni!

– Nyt kakarat tunnustatte! Missä olette käyneet salaa kokkikurssilla?

Mike ja Milla punoittivat mielihyvästä ja yrittivät esittää vaatimatonta. Kauan he eivät voineet vastustaa haluaan kertoa taidoistaan ja alkoivat pulputtaa kakun reseptiä ja sen tekemisen vaiheita.

– Me tehtiin kaksi harjoituskakkua, Milla selitti. – Mike sanoi, että kyllä me osattaisiin tehdä kerralla hyvä, mutta mä olin varma, että harjoitus tekee mestarin. Ja mä olin oikeassa! Ensimmäinen kakku meni ihan lituskaiseksi! Ja toinen vähän kärventyi. Mutta sitten tää kolmas… se onnistui.

– Se onnistui täydellisesti, sanoin. – Tämä on paras kakku mitä olen ikinä maistanut.

– Milla halusi vaaleanpunaisen nallen muotoisia koristeita, mutta mä sanoin, että hei kamoon, äippä täyttää nelkyt eikä neljä, Mike sanoi. – Ja siksi me valittiin tällaisia aikuismaisia koristeita.

Ovikello kilkahti iloisesti, ja Milla ryntäsi aukaisemaan.
Tunnistin eteisestä Koikkiksen matalan äänen. Kurkistin keittiöstä.

– Mitäs mimmi? Koikkis kysyi Millalta ja heitti tämän kanssa ylävitosen. – Hyväksyikö sun ylikriittinen äitisi ja mummosi sun kakkusi?

– Koikkis tuli, Milla huikkasi innostuneesti.

Anoppi vilkaisi minua merkitsevästi. Hän oli aina sanonut, että minun ei pitäisi jäädä märehtimään menneitä, vaan pitää katse tiukasti tulevassa. Lasten vuoksi, mutta myös itseni. Koikkis tuntui olevan hänen mielestään ok. Sitä en tietenkään tiennyt, miten paljon Koikkis oli mahdollisesti lahjonut anoppiani.

Menin eteiseen Koikkista vastaan. Hän mutisi onnentoivotuksia ja ojensi minulle kukkakimpun. Jos kakku oli ollut surrealistinen, kimppu jatkoi samaa tyyliä. Siinä oli kaiken värisiä gerberoita, harsokukkia, suuria vihreitä lehtiä, monenlaisia ruusuja ja keskellä vielä yksinäinen orkidea.

– Kiitos, sanoin yllättyneenä kimpun ylenpalttisuudesta. – Toivottavasti multa löytyy tarpeeksi iso vaasi.

– Minä en ollut varma mistä kukista sä tykkäät, Koikkis sanoi. – Joten otin vähän kaikkea. Anteeksi että se on niin sekalainen.

– Tämä on ihana, minä sanoin. Koikkis hymyili ja ripusti päällystakkinsa naulakkoon. Koikkis näytti oudolta ilman vartijan univormuaan. Hän oli pukeutunut aika hyvin, varsinkin kun otti huomioon, että juhlat tarkoittivat kakun ahmimista keittiössä. Hänellä oli suorat housut, pikkutakki ja valkoinen kauluspaita, josta oli ylin nappi auki. Takki oli taatusti joku kunnon vaate eikä mikään Dressmannin alennusriepu. Se istui hyvin hänen leveillä harteillaan.

Tajusin hieman hämmästyneenä, että Koikkis oli omalla karulla tavallaan tosi hyvän näköinen. Hänellä oli selkeät, kirveellä veistetyn näköiset piirteet, vahvat kulmat ja korkeat poskipäät. Sitä ei tullut ollenkaan tajunneeksi, kun hän partioi harmaassa vartijan univormussa, hymyili ujosti ja kompasteli sanoihinsa. Katsoin Koikkista ja tunsin punastuvani. Mikä minua oikein vaivasi? Oliko Janne ajanut minut jonkinlaiseen seksuaaliseen ylivireeseen?

– Tulevaisuutta ajatellen voin kertoa, että pidän eniten tulipunaisista ruusuista, sanoin jotakin keksiäkseni.

– Klassista ja ikinaisellista. Sopii linjaan sinun viemäri- ja putkibisneksesi kanssa.

Menimme yhdessä keittiöön. Laitoin kummallisen kukkapuskan vaasiin. Orkidean poimin keskeltä kimppua ja sijoitin sen omaan maljakkoonsa. Se oli niin hieno, että toivoin sen kestävän pitkään. Söimme porukalla kakkua ja nostimme maljoja. Kun kaikki olivat syöneet kyllikseen, lapset ja Maria menivät katsomaan telkkaria.

– Poliisi ei ole löytänyt vieläkään Jukaraisen murhaajaa, Koikkis sanoi matalalla äänellä, kun jäimme kahdestaan. Suljin oven, jotta lapset ja Maria eivät kuulisi keskusteluamme.

– Musta tuntuu, että heillä ei ole mitään kunnon johtolankaa, Koikkis jatkoi. – Jukaraisella oli niin paljon vihamiehiä, etteivät pojat varmaan tiedä mistä päästä aloittaa. Kaikki ne puheet lahjuksista ja vaalirahojen alkuperästä. Ja hämärästä taustasta. Ne omituiset jutut. Huhutaan omista pikku juhlista, joihin kutsuttiin porukkaa netin keskustelupalstojen kautta. Himo-orhien ratsastuspäivät ja yksisarvisten ruohojuhlat... Ja millä rahoilla sitä sen hulppeaa elämäntyyliä oikein pyöritettiin?

Katsoin Koikkista silmiin ja vedin henkeä.

– Niin kuule, siitä minun pitikin puhua.

Kerroin kaiken tapahtuneen siitä lähtien, kun Janne oli sännännyt pornokuvien kanssa kauppaani kuin kaikki helvetin pirut olisivat hänen kintereillään. Kerroin siitä, kuinka liskomies oli tullut etsimään Jannea ja kyselemään Matista ja siilosta ja yrittänyt myrkyttää Rontin. Kerroin kuinka olin piilottanut Jannen mökille, ja kuinka konna oli tullut sinne perässämme.

Kun pääsin siihen kohtaan, jossa liskomies oli uhannut minua veitsellä, Koikkiksen silmät laajenivat. Hänen kätensä alkoivat täristä ja hän veti ne nyrkkiin. Sitten, mitään puhumatta, hän kiskaisi minut syliinsä. Koikkis piteli minua pitkään lähellään, silitti ja suuteli hiuksiani. Lopulta hän havahtui ja päästi minut irti.

– Anteeksi. Mä vaan... Mä en tiedä mitä tekisin, jos sinulle kävisi jotain. Anteeksi. Jatka.

Kerroin Jannen hämärä­bisneksistä ja lopetin siihen, että olin heittänyt Jannen kaupunkiin.

– Okei, Koikkis sanoi, kun vihdoin lopetin. – Pari kysymystä. Ensinnäkin, mitä poliisit sanoi kun kerroit heille?

Katsoin Koikkista syyllisenä. – En ole soittanut vielä poliisille. Odotan vielä hetken, että Janne pääsee turvaan.

Koikkis säntäsi ylös niin että tuoli oli kaatua. Hän hillitsi sitten itsensä näkyvin ponnistuksin ja sanoi rauhallisesti:

– Sari. Miksi sä et ole soittanut poliisille? Tappajat liikkuvat kaupungissa vapaalla jalalla. Puhumattakaan siitä, että joku psykopaattinen veitsiveikko on sun perässäsi.

Kiemurtelin tuolillani. Olin jättänyt tarinastani pois ne kohdat, joissa kerrottiin Jannen ja minun kiihkeistä hetkistä.

– Olen sen velkaa Jannelle. Hän pelasti henkeni.

– Joo, ehkä näin, ja hyvä että pelasti, mutta ilman sitä Jannea sinä et olisi edes koko liemessä. Se että yksi rikollinen joutuu poliisin haaviin, on pieni hinta hengestäsi. Luulen että sitä mieltä olisivat Mike ja Millakin. Poliisin hoteisiin tuollainen jätkä kuuluu. Anteeksi että mä sanon, mutta sä olet ollut aivan helvetin vastuuton.

Koikkis alkoi ravata hermostuneesti ympäri huonetta. Hän näytti yhtäkkiä aivan liian suurelta pieneen keittiöön. Hänen kiukkunsa tuntui vielä oudommalta kuin hänen hienot vaatteensa. Hän oli yleensä niin kohtelias ja kiltti.

– Mikä sua oikein vaivaa, Sari? Koikkis ärähti. – Et sä yleensä ole tällainen! Miksi sä veljeilet jonkun Jannen kanssa ja viet mökillesi? Se Jannehan on rosvo. Mökillesi! Ethän sä ole vienyt edes mua ikinä sinne!

Koikkis katsoi minua tiukasti silmiin. Katselin uhmakkaasti takaisin ja yritin pitää kasvoillani neutraalia ilmettä. Mutta Koikkis ei ollut mikään tyhmä mies. Hänen kasvoillaan välähti oivalluksen valo, sitten nopeassa tahdissa yllätys ja sitten pettymys, aivan kuin olisin läimäyttänyt häntä kasvoille.

– Sä olet mennyt sen kundin kanssa… joo, okei, ymmärrän. Voi helvetti. Anteeksi vaan, mutta voi helvetin helvetin helvetti.

Koikkis kääntyi kohti ikkunaa ja tuijotti hiljaa pimeyteen. Minä istuin sotkuisten kakkulautasten keskellä vaikeana. Hetken kuluttua Koikkis kääntyi jälleen minua kohti ja katsoi minua tylysti.

– Okei, hän tuhahti. – Nyt sun on aika ruveta ajattelemaan yläpäällä eikä alapäällä. Otat puhelimen käteesi ja soitat poliisille.

– Mun puhelin on rikki.

– Lainaa mun, Koikkis sanoi kylmästi ja asetti kännykkänsä pöydälle niin, että se kolahti.

Otin puhelimen käteeni. Koikkis oli oikeassa. Jannella oli ollut aikaa häipyä, ja nyt tämä vyyhti piti antaa poliisin setvittäväksi.

Keskustelu päivystäjän kanssa oli lyhyt, sillä poliisi halusi kuulustella minua asemalla. Tietoni olivat erittäin arvokkaita, minua pyydettiin tulemaan paikalle mahdollisimman nopeasti.

– Mä voin viedä sinut sinne, Koikkis tokaisi. Sitten hän aikoi sanoa jotakin, mutta Maria tuli juuri sillä hetkellä keittiöön kahvikuppi kädessään.

– Jäikö sinulta Sari valo liikkeeseen? Pitäisikö se käydä sammuttamassa? Maria kysyi.

Koikkiksen pää oli saman tien ikkunassa. – Se näyttää taskulampun valolta. Siellä on joku.

– Kuka se nyt voisi olla? Maria huokaisi.

– Minä hoidan tämän, Koikkis sanoi ja ryntäsi eteiseen. Hänen kasvoillaan oli vieras, kova ilme. Hänen olemuksensa säteili raivoa ja silmitöntä taistelunhalua.

– Kannattaako... minä aloitin, mutta Koikkis ryntäsi jo pihamaan poikki. Survoin jalkani Marian kumppareihin ja juoksin perään sydän kurkussa. Koikkis saattoi juosta suoraan surman suuhun!

Katri kuljettaa laivan hierojan antaman tuliaispussin maihin, mutta jättää sen väärän henkilön käsiin. Pian järkyttävä uutinen tavoittaa laivan henkilökunnan.

M/S Fiesta oli hetki sitten rantautunut Helsingin Olympiaterminaaliin. Metallinsininen Ford Focus ohitti tullipisteen ja auton takapenkillä istuva risteilyemäntä Katri Leinonen moikkasi tullivirkailijoita ja kuunteli auton rattia pyörittävän miehen tarinoita puolella korvin. Stellan veli Marko selitti juurta jaksaen jotain mikä liittyi buffetpöydän antimien epäloogiseen esillepanoon.

”Ensin kalat, sitten lihat, sitten lämmin ruoka. Ei niin, että kolmea sorttia perunaa ja riisiä ja sushia ja lettuja, johan siinä menee lautasmalli uusiksi!” mies selitti.

Katri jaksoi kuunnella tovin, toivoen jutun päättyvän hauskaan oivallukseen, mutta toive oli turhan optimistinen.

Oli nimittäin käynyt niin mukavasti, että laivan lastenhoitajan Stellan veli Marko oli reissussa myös. Marko kävi toisinaan laivalla asentamassa kameroita ja hälytysjärjestelmiä. Kun hän kuuli, että naiset olivat matkalla maihin, hän tarjosi oitis kyytiä. Stella tyrkkäsi Katria kylkeen.

”Siinä sulle uskollinen ja hyvä mies, kelpo tyyppi eikä mikään tyhmä!” Stella mainosti.

Katri puristi käsilaukkuaan tiukemmin syliinsä. Markossa oli kyllä kaikki nämä ominaisuudet, mutta kyllä hän tahtoi tuntea jotain muuta kuin haukottelun tarvetta miehen seurassa. Esimerkiksi himoa. Katri kohtasi peruutuspeilissä Markon katseen. Mies tosiaan tuijotti häntä sillä silmällä. Katri hymyili takaisin. Olihan Marko ihan kiva. Oli ihan hyvä tuntea jokunen aidosti hyvä tyyppi, silti oli masentavaa, ettei kukaan saanut häntä ihastumaan. Mikä minua oikein vaivaa? Katri pohti ja seurasi kaupungin hulinoita, kunnes auto pysähtyi Vincentin Vinyylin kohdalle, ja oli aika kiittää kyydistä.

”Helinä-keiju, hei! Tiedätkö, selibaatissa räytyminen ei tee sulle hyvää!”

Vincentin Vinyyli oli ainut laatuaan koko maassa. Levykauppa oli vanha kunnon kivijalkakauppa, josta sai kaikkia mahdollisia äänitteitä vuosikymmenien takaa. Liikkeen omistaja soitti lempimusiikkiaan päivät pitkät hämärässä myymälässä, hoidatti krapulaansa Iggy Popin seurassa, eikä avannut vaikka ovella oli toisinaan porukkaa jonoksi asti.

Levykaupan toiminnan lisäksi Vincent tuotti erilaisia kulttuuritapahtumia, joista yksi oli argentiinalaisen tangon iltamat. Näissä merkeissä Katri oli tutustunut Vincentiin. Kaikki mikä liittyi musiikkiin ja tanssiin kuului Katrin menolistalle. Heistä olikin tullut vuosien varrella hyvät ystävät. Katri heitti takkinsa levylaatikoiden päälle ja vilkaisi ympärilleen. Levykaupassa oli kaikki ennallaan, tila oli nuhjuinen ja tuulettamaton. Kaikkialla oli kasoittain LP-levyjä, lyttyyn painuneita pahvilaatikoita ja musiikkialan lehtiä. Sentään maailmassa oli paikkoja, joita ei oltu konmaritettu, Katri totesi itsekseen.

Vincent virnisti Katrille tiskin takaa.

”Helinä-keiju, hei! Tiedätkö, selibaatissa räytyminen ei tee sulle hyvää!” hän lohkaisi ja osoitti nurkkaa kohti.

Uudet tangolevyt olivat saapuneet!

”Onnittelut tarkkasilmäisyydestä! Vaikuttaa siltä, että kahdenkymmenenneljän tunnin hehkutakuu on mennyt umpeen!” Katri heitti ja muikisti huuliaan.

Vincent näytti janoavan yksityiskohtia. Mutta seikkailut vällyjen välissä eivät kuuluneet Katrin ja Vincentin puheenaiheisiin. Jossain meni raja. Katri kyllä flirttaili Vincentin kanssa, mutta siihen se jäi. Jossain vaiheessa hän oli ylittänyt vaiheen, jossa oli valmis sopeutumaan miehen tarjoamaan elämäntyyliin. Ja hänen elämäntyyliinsä ei sopeutuisi muu kuin merimies, Katri huokasi ja ravisteli hiuksiaan. Oli ihanaa olla maissa hetki.

Vincent nosti jalat myyntitiskille ja tarkasteli Katria päästä jalkoihin.

”Ammattilaishurmaajan puhetta...” hän murahti ja kertoi laittaneensa Facebookin kautta ryhmäkutsun kaikille tangotanssijoille.

”Hyvä homma! Jään muutaman päivän kuluttua maihin ja sitten onkin taas tangomilonga-ilta”, Katri sanoi, ja Vincent sanoi tulijoita riittävän.

Liikkeessä aika kului siivillä kuten aina. Vincent keitti kahvia, kertoi juttujaan ja Katri tutki levyvalikoimaa. Tangoiltamiin kuului olennaisena asiana levylautasella rahiseva äänite. Vincent haki levykaupan naapurissa olevasta elintarvikekioskista heille pitsaviipaleet lounaaksi ja Katri selasi sillä välin puhelimeensa kertyneitä viestejä, joista viimeisin oli Tomilta: ”Muista viedä pussi! Osoite on Kalevankatu 10, Cuba Cafe, mun kaveri Rike odottaa sua!”

Rike, Katri maisteli nimeä. Ihan niin kuin Petellä olisi ollut joskus laivalla vieras, jonka nimi oli Rike. Kyseinen mies vietti yönsä laivan putkassa. Toivottavasti kyseessä oli eri heppu, Katri ajatteli ja vilkaisi kelloa.

Hänen pitäisi palata laivaan ensi tilassa. Toimistohommia oli vaikka kuinka paljon. Ei hänellä olisi aikaa lähteä viemään pussukkaa Tomin kaverin kahvilaan. Hänen pitäisi jättää pussukka Vincentin hoiviin. Rike vai mikä hänen nimensä sitten olikaan, voisi hakea pussin Vincentiltä. Katri laittaisi Tomille viestin, kun olisi palannut laivaan. Mutta nyt hänen oli mentävä!

”Tuletkos Katri? Laitetaan sauna kuumaksi ja nautitaan elämästä!”

Katri kävi läpi matkustajapalautteita toimistossaan. Olli Sädettä ja kaikkea häneen liittyvää rakastettiin varauksetta. Se oli äänensä menettäneen artistin siunaus, yhdessäkään päivätansseista kerätyssä palautteessa ei mainittu Ollin poissaoloa negatiivisena asiana. Ei, hänelle toivottiin pikaista paranemista ja onnellista joulua. Erikoismaininta meni drinkkikupongeille, joita Katri oli anteliaasti jakanut tango-opetukseen osallistuneille. Ilta oli köyhdyttänyt risteilyosaston drinkkikuponkivarastoa, mutta kaikella oli hintansa. ”Tyytymättömiin asiakkaisiin meillä ei ole varaa!” Laivayhtiön ohjenuora oli selkeä ja sitä oli helppo noudattaa!

Katri klikkasi auki illan risteilyohjelmatiedoston ja lisäsi seuraavan päivän päivätansseihin ohjelmavaihdon, Tangoa mestarin askelissa! -kurssin. Tanssitunti tangosalongissa oli ollut menestys ja se pidettäisiin ohjelmistossa. Katri tallensi tiedoston ja tulosti muutamia kappaleita kiinnitettäväksi laivan sisäänkäynnissä olevaan vitriiniin. Lastenhuoneen työharjoittelijat saisivat kopioida loput ohjelmat ja jakaa uudet risteilyohjelmat matkustajille.

Laivalla kaikki sujui ennalta laadittujen suunnitelmien mukaisesti, jopa lähtötunnelmat olivat satamasta riippumatta jokaisena iltana täysin samat. Varmaa oli ainoastaan se, että kaikkina iltoina laiva oli lastattu arkeaan pakenevilla risteilymatkustajilla.

Laivan lähtöön oli tunti. Puolen tunnin kuluttua Katri menisi pomonsa, laivan intendentin, Timo Heinosen kanssa vastaanottamaan laivaan saapuvia matkustajia. Katri sitaisi univormuunsa kuuluvan silkkihuivin kaulaansa. Mitä Tomin ihmeitätekevässä mustelmaeliksiirissä olikaan, se oli tepsinyt. Mustelma oli jo muuttunut hieman vaaleammaksi. Ei niin, että sitä olisi voinut kauneuspilkuksi kutsua, mutta silti selvä muutos parempaan, Katri arvioi kaulaansa koristavaa mustelmaa.

Kun hän oli saanut itsensä valmiiksi, hän siemaili kahvia uutisten äärellä. Kaaos maailmalla, rauha Suomessa, hän totesi ja sulki television ja uppoutui edessään levittyvään maisemaan. Työhuoneen ikkunan takaa levittyvä suuri sininen oli syy, mikä piti Katrin merimieselämässä kiinni. Meri tyynnytti mielen. Hän tarkisti vielä, oliko Tom vastannut viestiin. Lähetystiedoista päätellen viestiä ei oltu vielä luettu. Tärkeintä oli kuitenkin, että Tom lähettämä tuliaispussukka oli nyt Vincentin hoteissa eli toisin sanoen paremmassa tallessa kuin Suomen Pankin holvissa!

Katri oli vastaanottovuorossa laivan intendentin Timo Heinosen kanssa. He seisoivat kävelykadun keskiössä, suurien lasiovien edessä ja neuvoivat matkustajia oikeisiin hisseihin.

Laivalla Timo Heinonen oli tunnettu aiemmasta sotilasurasta ja ehdottoman ankarasta asenteesta siihen, mitä tuli henkilökunnan käytökseen ja ulkoasuun. Vuosien varrella Katri oli huomannut, että vaativuus oli kuitenkin vain muisto armeijavuosista. Timo oli aikoinaan ottanut Katrin töihin, kun hän oli tehnyt paluuta Karibialta. Ja mies oli ollut kaikissa tilanteissa Katria kohtaan todella mukava. Timo oli myös sinkku ja yhteisiin laivavuosiin mahtui muutama läheltä piti -hetki. Timon seurassa Katri oli aina hieman varuillaan. Hän ei tahtonut antaa vääränlaisia signaaleja.

Matkustajia soljui laivaan tasaisena virtana. Matkustajien keski-ikä ennusti sitä, että illasta oli tulossa vaihteeksi rauhallinen. Tangokansa oli tietyn ikäistä, ja hyvä niin. Katri lateli tottuneesti laivan ravintoloiden teemat ja päämenut, jakoi kyselijöille tietoa tullimääräyksistä ja Tukholman museoiden aukioloajoista. Laivalla vietettyjen vuosien aikana Katrista oli kehkeytynyt todellinen nippelitiedon ja hassunhauskojen keskustelunavauksien kävelevä hakuteos.

Ei ollut kerta tai kaksi, kun hän sai sitaista jonkun kaulassa roikkuvaan solmioon solmun. Hän halusi olla avuksi. Koska hänellä ei ollut omaa perhettä, oli laivasta, sen henkilökunnasta ja laivaan saapuvista matkustajista muodostunut eräänlainen perhe, jonka hyvinvointi askarruttu Katria toisinaan enemmän kuin hänen omansa.

”Minulla on keväällä oma purjevene. Lasken sen vesille, jos Katri tässä tulee sitä saareen kastamaan. Tuletkos Katri? Laitetaan sauna kuumaksi ja nautitaan elämästä!” Timo sanoi ja pukkasi Katria kylkeen.

Katri hymyili jäykästi punakoille eläkeläispapoille, jotka kuuntelivat Timon veneenrakennustarinoita lumoutuneina.

”Totta kai, otan Magnum-pullon mukaan!” Katri sanoi.

Timo loi Katriin pitkän silmäyksen. Vähän turhan pitkän Katrin mieleen. Mies oli tehnyt samankaltaisia ehdotuksia pitkin kesää. Jokin Timon päällekäyvässä tyylissä muistutti mustasukkaisesta ex-miesystävästä. Ja Katri oli oppinut luottamaan vaistoonsa. Silti, olihan se ihanaa, että mies osoitti ihailunsa avoimesti. Katri vilkaisi vieressään seisovaa hymyilevää miestä, jonka silmät loistivat poikamaista intoa, kun hän puhui veneestään. Katri antoi matkustajista hersyvän hyvän tunnelman, naurun ja ilon tarttua.

Oletko heittänyt kuriirikeikkaa?” hän sihahti Katrin korvaan.

Tunnelma lätsähti heti, kun Katrin näkökenttään saapasteli rastapäinen harminkappale. Pete, joka hädin tuskin tervehti, vaan pukkasi Katria hieman sivummalle.

Oletko heittänyt kuriirikeikkaa?” hän sihahti Katrin korvaan.

Katri värähti. Miehen äänessä oli se sama kova, vaativa sävy kuin iltana, jolloin hän oli käynyt Katrin kaulaan kiinni.

”Että mitä?” Katri huusi.

Laivan trubaduuri oli juuri aloittanut musisoinnin. Kun mukaan liittyi vielä pari parkuvaa lasta ja kovaan ääneen rätkättävä inttipoikien muodostama seurue, oli kakofonia valmis, eikä hetkeen ollut mahdollista kuulla normaalia puhetta. Pete seisoi ahdistavan lähellä.

”Karaokekeikkaa?” Katri karjui musiikin sekaan, muttei ollut varma kuuliko Pete.

Peten kulmat kurtistuivat.

”Just joo, karaokea! Sinä se olet sitten susityhmä akka...” Pete sivalsi.

”Katri, sinua tarvitaan täällä!” Timo huikkasi ja osoitti Peten jalkineita.

”Bootsit ei kuulu virka-asuun, ei edes baarissa, vaihda kengät!” Timo sanoi.

Pete seisoi paikallaan sen näköisenä, että joutui ponnistelemaan, ettei tekisi jotain sellaista, mitä joutuisi katumaan. Mies puuskutti sieraimet levinneinä Katrin edessä. Epämääräinen huolestuneisuus täytti Katrin mielen. Kasvoille pyrkivästä hornahöngästä pystyi päättelemään, että hän oli hetki sitten juonut jotain alkoholipitoista. Muisto kuristusotteesta kaulalla sai Katrin ottamaan varmuuden vuoksi askeleen taaksepäin Petestä.

”Haista sinä peikko pitkä paska!” Katri sihahti hampaidensa välistä ja livahti takaisin työpisteelleen, neuvomaan matkustajia, jotka haahuilivat sisääntuloaukossa hämmentyneen näköisinä.

Pete marssi rastat heiluen matkustajien seassa. Katrin olisi tehnyt mieli kertoa Timolle kaikki, mitä edellisiltana oli tapahtunut. Pestä kätensä koko jutusta ja kuitata lähtöpassi laivasta. Siihen hän ei ollut vielä valmis. Mutta hän löytäisi keinon, millä Petestä päästäisiin.

”Kai tiedät, että voit koska vaan kertoa minulle, jos sinua ahdistellaan. Ymmärrän kyllä, että sinä kiinnostat miehiä. Olet aika pakkaus”

Laivan irrottua laiturista Katri käveli Timon kanssa kohti päällystön toimistoa. Katri erotti käytävän päässä puuhastelevan Peten. Hän kiinnitti Happy Hour -mainosjulisteita yökerhon oviin. Petestä oli kehkeytynyt todellinen maanvaiva. Katri vilkaisi Timoa, mies seisoi hänen edessään odottava ilme kasvoillaan. Ei hän hassumman näköinen ollut. Komea sellaisella urheilullisella tavalla, tukka oli edelleen armeijahenkisesti leikattu ja orvokinsiniset silmät tuikkivat leikkisästi.

”Kai tiedät, että voit koska vaan kertoa minulle, jos sinua ahdistellaan. Ymmärrän kyllä, että sinä kiinnostat miehiä. Olet aika pakkaus”, Timo sanoi.

Katri olisi nauranut miehen suojeluksi naamioidulle lähestymisyritykselle, ellei hän olisi tajunnut tilaisuutensa koittaneen.

”Koska viimeksi baarihenkilökunta on puhallutettu?” Katri kysyi ja astui sisälle toimistoonsa.

Yökerhossa Katri seisoi parrasvalojen loisteessa.

”Hyvät naiset ja herrat, Olli Säde ja Päivänsäteet, ELÄMÄ SE ON KUIN SILKKIÄ VAAN!”

Katrin spiikkiä seurasi rumputremolo, ja valot suuntautuivat samettiverhojen suojista näyttämölle astuvaan laulajatähteen. Olli Säde otti yleisönsä ja M/S Fiestan risteilyemäntä otti paikkansa av-teknikon vierestä.

Ollilla oli edelleen haasteita äänen kanssa, ja tästä syystä show’ssa oli enemmän tanssinumeroita. Kaikki yökerhossa olevat istuivat paikoilleen jämähtäneinä ja seurasivat tanssia. Estradilla vallitsi juhlallinen tunnelma.

Täysmiehitetty bändi soitti Myrskyluodon Maijaa ja tanssilattian keskiössä askelsi Pia, jonka kasvot hohtivat näyttämön valoissa ihmeellisen kauniina, niin kuin kulmakarvoille ja ohimolle olisi satanut kristallisia lumikiteitä. Niskan tähtitatuointi oli huolellisesti pakkeloitu piiloon ja hoikkaa kehoa verhoava kolttu täytti kaikki laivayhtiön määritykset hienostuneen seksikkäästä esiintymisasusta.

Katri silmäili pianoa takovaa Kajta. Mies oli tapojensa mukaan haihtunut ensi kohtaamisen jälkeen omille teilleen. Sellainen hän oli, yhtä pelokas kuin Katrikin. Ja siinä oli syy, miksi suhde toimi ja oli pysynyt niin raastavan epäselvänä. Hänen osaltaan juttu oli kertakaikkisesti loppu. Nyt hän tiesi, kenet hän halusi. Muisto edellispäivän porrasjumpasta laivan perämiehen kanssa nostatti hymyn Katrin huulille.

Ja hän vilkuili ympärilleen, josko laivan komentosillalla työskentelevä Mats olisi piipahtanut yökerhon katsomaan show’n, mutta miestä ei näkynyt.

Musiikki meni tunteisiin. Pian uskomattoman voimakkaat hypyt ja hallitut piruetit, triplat, kirvoittivat yleisöstä valtavat aplodit. Pian lahjakkuus oli ilmiselvää. Tanssitaito oli samanaikaisesti vahvaa ja rohkeaa, kuten oli kaikki muukin, mitä hän edusti – moottoripyörät, vauhti ja romuralleissa kaahailu.

”Tähti on syntynyt!” Timo Heinonen mutisi.

Hän taputti Katria olkapäille, ja jätti kätensä lepäämään Katrin harteille. Katri olisi halunnut työntää käden pois, muttei kehdannut. Hän piti katseensa lavaa kohti suunnattuna.


Katri heräsi kovaan jyskytykseen. Hänellä meni hetki ymmärtää, mitä tapahtui. Joku huusi hänen nimeään ja jyskytti ovea. Katri kiskoi ylleen aamutakkiaan.

Pete huojui paikoillaan. Hänen kasvonsa olivat vitivalkoiset.

”Tom on hakattu. Hän on teho-osastolla koomassa!” Pete sanoi ja löi nyrkkiään ovenpieleen tuskaisen näköisenä.

Katri tuijotti Peteä tajuamatta sanaakaan siitä, mitä mies oli hetki sitten kertonut.

”Nyt kerrot, missä se pussi on!” Pete pamautti sormuskädellä ovea niin, että siihen jäi painauma.

Katri ummisti silmänsä.

”Tai muuten mitä?” hän kysyi niin hennolla äänellä, että tuskin itsekään kuuli sanojaan.

”Tom on koomassa, ja se on sun syy!” Pete sähisi silmät vihaa uhkuen.

”Jätkät käy kuumana, ne on tulossa hakemaan sut. Tajuatko, sä olet vaarassa”, Peten ääni kaikui jossain kaukana.

Katri perääntyi hyttinsä hämärään. Hytin ovi läiskähti kiinni. Hän kävi istumaan vuoteelleen. Hän kuuli, miten mies potki ja hakkasi ovea. Shokkitärinä valtasi Katrin koko kehon.

Jatkuu ensi numerossa.

Laura Paloheimo on vuonna 1971

syntynyt kirjailija, tuottaja ja kirjoittamisen ohjaaja. Hän on

kirjoittanut vauhdikkaita chick lit -kirjoja:

Klaukkala, OMG,

Mama Mojo ja

Puppiduu.

Risteilyemäntä Katri Leinosen työpaikkaromanssi laivalla soittavaan pianistiin hiipuu yhtä nopeasti kuin se roihahtikin, mutta Katri ei ehdi miestä liikoja suremaan.

Tangoshow’n ensi-ilta ja sitä seuranneet lukuisat jatkojuhlat ja niistä seuranneet romanssit olivat pääpuheenaihe laivan messissä.

Katri liittyi aamukahviaan nauttivien hyttiemäntien seuraan ja keskittyi kuuntelemaan varsin värikkäitä versioita laivalla edellisyönä show’nsa ensi-iltaa juhlineesta tähtilaulajasta, Olli Säteestä.

”Ei ollut päällä rihmankiertämää!” yksi hyttiemännistä sanoi ja pyöritteli päätään.

Katria huvitti. Aina sama juttu, saunakansa kohahti, jos joku oli sattunut kävelemään alasti henkilöstön poreallastilan läpi.

”Artistit on sellaisia, vapaita sieluja, haluavat irrotella kunnolla!” Katri sanoi ja sekoitti kahviaan ja tunsi hyttiemäntien tuijotuksen kaulallaan.

Pelon ja ärtymyksensekaiset ajatukset pitivät Katrin hereillä aamuun asti. ”Jos sanot sanakin tästä, se on nirri pois! Se on nirri pois!” Peten uhkaukset kiersivät kehää mielessä. Mustelma teki kipeää, mutta huivia oli pakko pitää kaulassa. Katria ahdisti ajatellessaan edellisyötä, kammottavaa pullonpyörityspeliä Peten hytissä ja hetkeä, jolloin mustelma syntyi.

Mies himoitsi edellisiltana pullonpyörityspeliä pelanneen moottoripyöräjengin kannattajajäsenyyttä.

Oli vaikea ymmärtää Peten olevan se sama mies, jonka Katri oli oppinut tuntemaan aloittaessaan laivatyöt. Missä oli kultainen baarimikko, jonka Katri oli vuosien aikana oppinut tuntemaan? Ja miksi hän halusi niin paljon tienata moottoripyöräjengin hyväksynnän?

Selvittyään työkaverinsa kuristusotteesta ja päästyään hytilleen, hän oli valvonut koko yön pohtien, mitä hänen pitäisi tehdä. Hän olisi ilomielin ilmiantanut Peten laivan intendentille, ellei olisi siinä samalla vaarantanut oman työpaikkansa laivassa. Vuosien aikana oli tapahtunut paljon kaikenlaista. Katri tiesi liikaa. Ja Pete tiesi, että Katri tiesi.

Peten pelko oli kuitenkin epätoivoista lajia. Mies himoitsi edellisiltana pullonpyörityspeliä pelanneen moottoripyöräjengin kannattajajäsenyyttä, ja se vaati erilaisten tehtävien suorittamista. Kannattajajäseniä valjastettiin tekemään palveluksia. Laittomuuksia. Tom oli toiminnassa jotenkin mukana, vaikkei miehellä tainnut olla edes moottoripyörää, Katri pohdiskeli ja toivoi hyttiemäntien keksivän uusia puheenaiheita.

”Näytät siltä, että olet herännyt vasta, ja tarvitseeko kysyä mistä?”

Onneksi Ahdin Valtakunnan valtiatar, lastenhoitaja Stella, ilmestyi paikalle ja ilmoitti Olli Säteen olevan päivähuoneessa. Muutoin niin pirteä Stella näytti väsyneeltä.

”Näytät siltä, että olet herännyt vasta, ja tarvitseeko kysyä mistä?” Katri kysyi ja Stella virnisti.

”Myönnetään! Sääntöjä rikottu! Olin yötä Ahdin Valtakunnassa!”

”Esimerkillistä päivystystyötä, koisit työpaikalla!” Katri kiteytti ja toivoi, että itsekin nukahtaisi toimistopöytänsä ääreen, siten elämä laivalla olisi ehkä tylsää, mutta piirun verran turvallisempaa.

Stella nauroi ja veti käden kuvitteellisen hatun lippaan.

”Aina valmis, mitä tulee pirtuun tai polkkaan!” hän sanoi ja kertoi olleensa tanssijoiden kanssa jatkoilla.

”Nähtiin aamu nousevan ja yksi alaston mies!”

”Alaston mies?” Katri toisti.

”Markolta terveisiä, hän kyselee aina, onko Katri jo rengastettu, en oikein tiedä mitä vastata.”

”Tatuoitu ja karvainen. Ei mikään kiiltokuva mieheksi, mutta mies kuitenkin. Kaveri juoksi munasillaan ympäri seiskakantta. Kuulemma kyse oli jostain nakuhaasteesta!” Stella pyöritteli päätään.

”Sepä somaa”, Katri mutisi ja toivoi, ettei intendentin korviin kantautuisi yhtäkään tarinaa edellisillan aktiviteeteista.

Katri tunsi Stellan katseen kaulallaan.

”Kiva huivi sulla, sininen... Oliko kiihkeä yö Kajn kanssa?” Stella kysyi ja näytti siltä, että odotti mehukkaita yksityiskohtia.

”Sininen sopii mielialaan. En kerro mitä tapahtui, lakkaa kärttämästä!” Katri mutisi.

Stellan silmät välähtivät.

”Kiitos luottamuksesta! Markolta terveisiä, hän kyselee aina, onko Katri jo rengastettu, en oikein tiedä mitä vastata”, Stella sanoi muka huolettomasti, vaikka Katri hyvin tiesi, mihin Stella pyrki.

Stellan turvallisuusalalla työskentelevä veli oli kyllä mukava mies, mutta ei yhtään Katrin tyyppiä.

”Sinkkuna edelleen”, Katri sanoi ja kohautti harteitaan.

Hän oli seilannut ne seitsemän merta eikä ollut vieläkään löytänyt kotisatamaa, ei prinssi rohkeaa, mutta oli oppinut paljon itsestään. Se kai oli tärkeintä, tietää kuka oli, mistä tuli ja mihin suuntaan oli matkalla.

Stella oli hyvä ystävä. Jos jonkun ihmisen oppi tuntemaan merillä ollessaan, niin työkaverinsa, aina sielunelämää ja lapsuudentraumoja myöten. Meri herätti alitajunnan ja heitti kaikki roskat pintaan, vaikka eivät he elämäänsä itkeneet, päinvastoin.

Stella jatkoi ensi-iltajuhlien yksityiskohtien heruttamista. Kesken tarinoinnin Katrin hakulaite soi.

Tarkoitus oli myydä litratolkulla juomia, eikä myyntitavoite toteutuisi mikäli porukkaa lähtisi pois kesken kaiken.

”En voi laulaa! Pitää lepuuttaa, että saan äänen toimintakuntoon illaksi!” Olli raakkui luuriin.

”Tee kaikkesi, että saat äänesi kuntoon illaksi! Höyryhengitä, laita kosteita pyyhkeitä hyttiin, kuiva huoneilma on myrkkyä keuhkoille!” Katri lateli rutiininomaisesti ohjeita ja laski luurin alas.

Hän tuijotti hetken eteensä näkemättä mitään ja yritti keksiä, mitä sanoisi tangofaneille, jotka jonottivat paraikaa päivätansseihin kannella kymmenen. Olisi ikävää ilmoittaa, ettei Olli pääsisi heitä liikuttamaan ja että nimikirjoitukset jäisivät saamatta, kaverikuvat ottamatta.

Katri mietti eri vaihtoehtoja. Kansa saisi kuitenkin tanssia tangoa. Tango-orkesteri ja orkesteria johtavan Kajn lauluesitykset kuuluivat Ollin päivätanssipakettiin. Ollin tähtitunti oli päiväntanssien kohokohta, muusta musisoinnista ja laulusta huolehtisi orkesteri. Tarvittiin jotain, mikä pitäisi tangohovin tansseissa alkamishetkestä sen päättymishetkeen, mutta mitä? Tarkoitus oli myydä litratolkulla juomia, eikä myyntitavoite toteutuisi mikäli porukkaa lähtisi pois kesken kaiken.

Katri puhalteli ilmaa keuhkoistaan. Hän silmäili puhelimen vieressä olevaa hyttilistaa. Siinä oli merkittynä hytin numero ja hytissä asuvan miehistön jäsenen nimi. Ensimmäisenä listassa oli Alvarez. Fernando Alvarez! Niin tietysti! Miksi hän ei heti tajunnut! Eilisiltana Fernandon tangosoololle oli taputettu seisten. Suomen notkealanteisin tangotanssija, Fernando tunsi tangon salat ja oli Olli Säteen salarakas.

Katri naputteli Fernandon numeron puhelimeen ja toivoi parasta. ” Si, Si!” Fernando vastasi ja ilmoitti olevansa paikalla vartin kuluttua.

Katri kiiruhti ulos messistä ja juoksi portaisiin.

Laivan munahaukkojen havittelema kultamuna, laivan perämies, Mats Åhman.

”Joskushan ihmisen oli kuntoiltava!” hän tokaisi vieressään harppovalle miehistön jäsenelle ja huomasi vasta sitten, kuka hänen vieressään harppoi.

Laivan munahaukkojen havittelema kultamuna, laivan perämies, Mats Åhman. Katri onnitteli itseään siitä, että kerrankin osui paikalle Mats Åhmanin kanssa niin, ettei paikalla ollut esimerkiksi parfymerian kaunottaret, joiden kauneus oli ehkä purkista, mutta Katri olisi tehnyt mitä vain saadakseen tietää, mistä purkista.

”Sisällä oleskelu ja koneellistetun sisäilman hengittäminen on rasitus keuhkoille, Mats tiedotti.

Katri nyökkäsi pontevasti samanmielisyyden merkiksi. Hänen vieressään askeltava perämies oli komea rujolla tavalla. Auringon ja iän rypistämät kasvot olivat mukavalla tavalla syvien uurteiden raidoittamat, leukaa koristi hienoinen sänki, silmät olivat orvokinsiniset ja täynnä sellaista kujeilua ja iloa, jota Katri niin kovasti kaipasi. Silkkaa pokaalia koko mies!

”Täytyy kai alkaa treenaamaan ihan kunnolla, Katri sai sanotuksi läähätyksen lomasta.

”Mitä sä treenaat?” Mats kysyi.

”Tangomusiikkia ja Netflix-surffailua”, Katri vastasi totuudenmukaisesti ja Mats räjähti nauramaan. Katri pysähtyi paikoilleen ja nauroi itsekin.

”Tottahan se on, olen läpikotaisin laiska. Yritän aina laihduttaa ja se onnistuu yleensä päivisin. Yöllä löydät minut messistä, tarkalleen ottaen ensimmäisen buffet-tarjoilun päättymisen aikaan. Suklaakakut on varattu mulle!” hän sanoi muka tiukkana ja Mats nauroi lisää.

”Olet hurmaavan rehellinen!” mies sanoi.

Ja Katri hymyili niin että poskipäihin koski.

”Mitä eilen tapahtui? Mä yritin tavoittaa sua.”

Katri marssi orkesterikorokkeelle ja kertoi pikaisesti Kajille muutokset päivätanssien ohjelmaan. Kaj tuijotti Katrin kaulaa.

”Mitä eilen tapahtui? Mä yritin tavoittaa sua. En saanut nukutuksi, meidän hyttikäytävällä oli ihan hirveä meteli! Ne motoristit kuuntelivat jotain paskamusaa aamuun asti! Ja ne polttivat maria, mä en voi olla täällä, jos meno ei muutu!” Kaj sanoi.

Katri lausui Kajlle pahoittelut ja otti mikrofonin käteensä. Hän tiesi hyvin Kajn historian päihteiden kanssa, miten hän oli kamppaillut itsensä vapaaksi vakavasta riippuvuudesta.

”Puhutaan myöhemmin, jooko? Mennään vaikka kansikävelylle”, Katri sanoi ja astui tanssilattialle.

Tangohovin edustajat huikkailivat Katrille ja kyselivät Ollista. Katri vilkaisi samettiköysien takana seisovaa tummapintaista miestä. Fernando oli ammattilainen, hän oli paikalla, hymyilevänä ja valmiina ottamaan hommat hoitoon.

”Raju rakastaja”, Katri lausui ja sai hetkessä tangosalonkiin kerääntyneen eläkeläisjoukon huomion itseensä.

”Hyvät matkustajat, raju rakastaja on täällä! Minulla on ilo edustamani laivayhtiön puolesta esitellä teille eilisiltana tangoväen lumonnut Fernando Alvarez! Hän on luvannut esittää teille parhaat palat soolonumerostaan ja opettaa teille askelsarjan tai pari!”

The woodooman, luki hieroja Tomin hytin ovessa. Katri koputti oveen. Katri oli varannut ajan hierontaan. Tom oli laivaporukasta ensimmäinen, joka matkusti Intiaan ja palasi sieltä täysin vihkiytyneenä erilaisiin yrtteihin ja mielenhallinta harjoituksiin. Tomilla oli aina tarjota ihmeitä tekevä flunssankarkotusjuoma, minkä kanssa hän tarjosi itseleivottuja pikkuleipiä.

”Alastomien naisten vuoksi olen valmis melkein mihin vaan!” Tom nauroi.

Verkkariasuinen Tom avasi oven ja pahoitteli hytissä vallitsevaa sotkua.

”Jään huomenna maihin ja siirrän samalla kamoja hoitohuoneelle. Laitanko erikoisyrttejä höyryttimeen?”

Pöydällä olevasta diffuserista nousi kiemurtelevaa vesihöyryä. Tuoksut oli osa Tomin hoitorituaalia. Katri ryhtyi riisumaan vaatteitaan.

”Hieno juttu, että olet toteuttanut unelmaasi luontaishoitolasta, se on meidän kaikkien ilo”, Katri sanoi.

”Alastomien naisten vuoksi olen valmis melkein mihin vaan!” Tom nauroi.

Tom siirtyi hytin vessaan siksi aikaa, kun Katri riisui. Katri kääriytyi pyyhkeeseen ja kävi istumaan hoitovuoteen reunalle. Hän tajusi unohtaneensa käteistä rahaa sisältävän kukkaron toimistoon. Taskussa ei ollut muuta kuin huulikiilto, laivayhtiön heijastin ja evääksi messistä otettu banaani.

”Voin tietenkin maksaa luonnossa!” Katri tokaisi reippaasti.

Tom tuijotti häntä sen näköisenä, ettei ollut varma, oliko kuullut oikein. Katri kaivoi banaanin esiin. Tom purskahti nauruun.

”Hetki sitten, kun halasin sua, tunsin jotain kovaa rintaani vasten ja ajattelin, että tulet vetämään mut kylmäksi!” Tom sanoi huolettomaan tyyliinsä.

”Ihanko totta luulit, että mulla on ase? Miksi?”

Katria hämmensi toden teolla.

”Ihanko totta luulit, että mulla on ase? Miksi?” hän kysyi, mutta Tom ei vastannut.

Ehkä hän ei kuullut. Kolina vessassa voimistui, hän valmisti yrttikäärettä mustelmaan. Tom liotti pyyhettä käsienpesualtaassa ja lirutteli pyyhkeen päälle kellertävää nestettä ruskeasta lääkepullosta.

”Minusta on tullut vainoharhainen. Näen uhkia kaikkialla! En saa nukutuksi”, Tom selitti ja Katri etsi sopivaa asentoa hierontapöydältä.

Hän lupasi Tomille vapaat kädet mitä hoitoon tuli. Tom lupasi tehdä parhaansa mustelman karkottamiseksi. Onneksi hänelle ei tarvinnut selittää mistä se oli tullut. Ehkä Tom oli nähnyt tilanteen, Katri päätteli ja ummisti silmänsä.

”En mä sulta mitään maksua ota, niin monta vuotta on töitä tehty yhdessä, enkä kertaakaan tarjonnut sulle edes drinkkiä. Nyt saat koko rahan edestä!” Tom huuteli valuvan veden kohinoiden seasta.

Pian hän vajosi rentoon oloon, horrokseen minkä läpi hän tavoitti ainoastaan Tomin soittaman rentouttavan musiikin sävelet.

”Ihanaa tingelitongelimusiikkia”, Katri mutisi puoliunessa, hän yritti puhua mutta oli jo niin rento ja väsynyt, että hän tuskin kykeni muodostamaan sanoja.

”Rento mieli, rento keho. Kun tajunta laajenee, maailmankuva laajenee ja kaikki on mahdollista.”

Hoidon jälkeen Katri ponnisteli itsensä istuma-asentoon ja kiskotteli jäseniään ja haukotteli suureen ääneen. Se, mitä hän oli hetki sitten hierontapöydällä kokenut, oli ollut tajuntaa laajentava kokemus. Hän oli tuntenut olevansa yhtä musiikin ja meren kanssa, yhtä jokaisen tähdenlennon ja kaukaisen galaksin kanssa. Se oli ihmeellinen kokemus.

Katri vilkaisi itseään peilistä ja näki, miten rentous ulottui silmiin asti. Hänen katseensa oli täysin toinen, raukea. Ja silmät suorastaan kiilsivät kirkkaanvihreää sävyä, sitä jadentummaa, mitä ei hämärässä yleensä erottanut.

”Rento mieli, rento keho. Kun tajunta laajenee, maailmankuva laajenee ja kaikki on mahdollista”, Tom julisti tuttuun tapaansa tajunnanlaajentamisen puolesta.

Katri huojutteli kehoaan puolelta toiselle. Hän ajatteli Kajta, sitten komentosillan Matsia, sitten taas Kajta, hetkisen ajan naapuriaan Vesaa ja sitten taas Kajta. Sitten hän huomasi miettivänsä, miltä Mats näyttäisi alasti. Mieshän oli niin hoikka, olisiko hänessä vartta täyttämään aikuinen nainen? Katri tuumaili ja tirskahti.

”Olet niin suloinen, että minua ihan itkettää! Tarjoaisin sulle vielä teetä ja erikoispikkuleivän, mutta selvästi sulle riitti tämä setti”, Tom sanoi ja halasi Katria, joka takertui eteensä ilmestyvään mieheen ehkä hieman turhankin halukkain ottein.

Tom asetti Katrin sepalukselle eksyneet käpälät turvallisemmalle vyöhykkeelle.

”Noh, noh, aika mennä tutimaan Katriseni”, Tom sanoi ja irrottautui otteesta.

Tom työnsi Katrin hyttikäytävään ja painoi tämän käteen pienen muovipussin.

”Kiva juttu, että viet mun frendin nuuskat maihin, pussissa on partavesilitkua ja perusjuttuja!” Tom sanoi.

Katri moikkasi käytävällä puhelintaan räpläävää Kajta ja otti tukea hyttikäytävää halkovasta kaiteesta.

”Totta kai, kaikki hoituu!” Katri mumisi, vaikkei muistanut, että heillä olisi ollut puhetta pussin kuljettamisesta ja painoi Tomin poskelle märän pusun kiitokseksi.

Hyttiin päästyään Katri kävi suihkussa ja sujautti yöpaidan ylleen. Jestas, että hän olikin väsynyt! Ja samanaikaisesti hän oli niin täynnä energiaa, että olisi voinut hyvin viettää pienen lemmekkään hetken esimerkiksi Kajn seurassa. Mutta ei kuitenkaan, Kaj oli historiaa. Kyllä meressä kaloja riitti! Ja se varsinainen vonkale oli vielä pyydystämättä!

Tomin suorittama hieronta oli avannut kaikki kraanat. Aivan kuin hän olisi muuttunut silmissä pehmeämmäksi, hohtavammaksi, vetovoimaisemmaksi. Toiseksi.

Tällä kertaa hän saisi sen, mitä tavoitteli. Vaikutti siltä, että vihreä valo palaisi komentosillalla, kun Katri Leinonen piipahtaisi pikkuvisiitillä! Katri iski silmää peilikuvalleen. Olisipa hän ollut yhtä itsevarma aiemmin päivällä, kun nousi portaat Mats Åhmanin seurassa. Mats oli kyllä jotain ihan muuta. Ja wou, miten selvästi hän pystyi näkemään, miten erivärisiä valoja hänen peilikuvansa heijasti! Kaikki oli niin ihmeellistä!

Katri otti askeleen peiliä kohti. Kuvajaisen säteet olivat kirkkaan vaaleanpunaisia ja niiden seassa oli kirkkaanvalkoista valoa, kuin roiskeita, ne levisivät hänen kuvajaisensa yli, koristelivat hämärässä hytissä seisovan naisen hahmon.

Katri kosketti peiliä. Säteet katosivat. Hyttiin laskeutui pimeys. Hän näki taas itsensä niin kuin oli. Hän tunsi ohimoissa jyskyttävän päänsäryn ja tunsi huimausta. Hän sulki silmänsä ja heräsi vasta seuraavana aamuna, nähtyään koko yön unta, jossa hän liukui kovaa vauhtia vesipyörteiden mukana ms. Fiestan kölin alle.

Jatkuu ensi viikolla.