Osa 2/5: – Vahdin nyt kulmia erityisen tarkasti, Koikkis selitti. – Jos täällä sattuisi liikkumaan epämääräistä porukkaa.

Olimme jälleen kaksin kauppani¬takahuoneessa. Minä tasoittelin hengitystäni ja Janne lymysi kyyryssä. Hän oli kerännyt maahan levinneet pornovalokuvat pois.

– Onneksi se hyypiö häipyi, sanoin ja käännyin. Jannen siniset silmät katsoivat omiini ja hän hymyili minulle valloittavasti.

Kammottava asiakas oli viimein poistunut. Hän oli ollut vähintään yhtä outo ilmestys kuin pöytäni alla äsken kyyristellyt söpöliini, mutta täsmälleen päinvastaisella tavalla. Söpöliini – Janne – oli heti ensi silmäyksellä vaikuttanut sympaattiselta kuin korillinen koiranpentuja, mutta asiakas oli ollut liskomainen niljake, joka oli nuuskinut ympäri kauppaa ja lähtiessään uhkaillut palaavansa.

– Kuka tuo tyyppi oli? Ja itse asiassa nyt kun pääsin vauhtiin, niin kuka sinä olet? Miksi sinä menit piiloon? kyselin Jannelta. – Onko hän seurannut sinua pitkäänkin? Vai mitä hän täällä oikein luuhaa?

Mielessäni oli vieläkin kokoelma irstaita kuvia, joita Janne oli takahuoneessani tutkinut. Janne oli omituinen, mutta ehkä kaikkeen oli luonteva selitys.

– En tiedä. Ja en. Oikeastaan. Onko tuo kaakaota? Otettaisiinko kupilliset? Minä rakastan kaakaota. Minä en tajua, miksi ihmiset aina litkivät kahvia, vaikka kaakao on paljon parempaa. Tajuatko sinä?

Janne jatkoi höpötystään kuin urheiluselostaja – säästä, autoista, ruoholeikkureista ja siskonpojastaan. Hän kaatoi itselleen ja minulle lupaa kysymättä kupilliset kaakaota termoskannusta ja kippisti kolhiintuneilla kupeilla. Hänen olemuksensa tuntui muuttavan koko nuhruisen takahuoneeni tunnelman, aivan kuin energiansäästölamppu valaisisi kirkkaammin ja kotoisammin. Hän säteili minun suuntaani. Päivän murheet ja liskomiehen aiheuttama järkytys tuntuivat sulavan mielestäni. Minun oli mahdoton olla hymyilemättä. Tuntui vähän oudolta, mutta ihanalta: sisälläni oli heräämässä jokin kauan sitten unohtunut, riemukas tunne, jota en osannut nimetä.

Vihdoin Jannen höpötys taukosi. Katselimme toisiamme hiljaisuuden vallassa. Sitten Janne katsahti ikkunasta ulos, sävähti seinää vasten kuin sähköiskun saaneena ja sanoi: – Anteeksi vaan, mutta tuolla hurtalla on yrjöttävän huono maku!

Katsoin ikkunasta pihalle: Rontti oli siellä liehakoimassa liskomiestä. Kammottava mies oli jäänyt norkoilemaan parkkeerattujen autojen väliin! Rontti seurasi miehen kintereillä häntä heiluen ja rapsutuksia kerjäten.

– Tuollainen se on, minä sanoin. – Se rakastaa kaikkia.

– Rakkaus on ihana asia, Janne sanoi. – Mutta pitäisi katsoa, ketä rakastaa!

Liskomies heitti Rontin kuonon eteen jotakin, nousi prätkänsä selkään ja kaasutti pois. Rontti jäi nuuskimaan kiinnostuneena.

– Ja nyt se roskasi minun pihani! minä tuhahdin. Koira alkoi lipoa innokkaasti maata. – Tosin nyt näyttää siltä, että Rontti aikoo syödä sen...

– Mitä sä sanoit? Janne huusi. – Tule äkkiä!

Janne juoksi ovelle ja painui täyttä vauhtia ulos. Seurasin häntä ymmälläni. Janne säntäsi pihan poikki, hyökkäsi Rontin kimppuun, kellisti sen kuin cowboy vasikan ja avasi kaksin käsin koiran kidan. Kun ehdin paikalle, Rontti katsoi minua hämmästyneenä. Mikäs älyvapaa leikki tämä on, se tuntui kysyvän.

– Nopeasti, Janne kiljui, – Kaiva se ulos!

– Mikä?

Kurkistin Rontin kidan kuolaisiin uumeniin. Hampaat ja kieli olivat ruskean massan peitossa.

– Suklaata! Se ei ole hyväksi koirille, mutta annetaan nyt Rontin tämän kerran nauttia.

– Ota joku riepu ja puhdista suu, Janne sanoi. – Se on täynnä myrkkyä!

Säikähdin. Saattoiko Janne puhua totta? Vedin taskustani nenäliinan, polvistuin Rontin avoimen kidan ääreen ja pyyhin hampaat ja kielen.

– Meniköhän sitä mahaan asti?

– Voi olla, Janne sanoi. – Paras viedä se lääkäriin.

Rontti oli harmissaan kun makupala oli riistetty siltä, mutta heti kun Janne päästi sen irti, se ravisteli turkkiaan ja unohti kaunansa. Se oli todella maailman leppoisin olento.

Nostin suklaan ja kuolan tahriman paperin nenäni eteen ja nuuskin sitä. Siinä tuntui selvästi jokin ylimääräinen haju. Toisaalta Rontilla ei näyttänyt olevan huolen häivää. Se loikki pitkin kylmää pihaa ja ajoi takaa ilmassa kieppuvia keltaisia lehtiä. Se oli joka suhteessa kuin terveyden perikuva.

– Millä perusteella sä luulet, että siinä oli myrkkyä?

– Tuo mies tekee inhottavia juttuja eläimille, Janne sanoi vakavasti. – Ja ihmisillekin.

Katsoin Jannea säikähtäneenä. Hän seisoi keskellä pihaa rennon ja komean näköisenä, vaalea tukka kylmässä tuulessa liikkuen. Kuka hän oikein oli? Ja kuka oli omituinen liskomies, jota hän pelkäsi kuin ruttoa? Kaikki tuntui hetken kuin unelta. Tutussa siilossa ja hiekkapihassa tuntui yhtäkkiä olevan jotakin painajaismaista ja uhkaavaa. Eilen minä olin elänyt tavallisen tylsää ja mukavaa pikkukaupunkilaisen elämää, ja tänään maailmassani oli murhia, ryöstöjä, outoja miehiä...

– Mä vien Rontin eläinlääkärille, sanoin ja lähdin ripeästi liikkeelle. – Menen heti. Tänne Rontti!

Avasin autoni takaoven ja usutin Rontin kyytiin. Se loikkasi tottuneesti penkille. Janne meni yhtä luontevan näköisesti sen viereen istumaan ja kietoi kätensä koiran kaulaan.

– Nasta lautaan, hän sanoi.

Eläinlääkärin vastaanotto oli Rontin mielestä mahtava paikka. Se haukahteli innokkaasti kaikille potilaille papukaijoista kissoihin. Se ei vaikuttanut millään tavalla sairaalta. Vilkaisin Jannea, joka tuijotti otsa rypyssä koiraa. Minusta alkoi tuntua, että hän oli keksinyt koko jutun.

– Olkaa hyvät ja istukaa odottamaan, sanoi vastaanottovirkailija. – Kynsiäkö te tulitte leikkauttamaan?

– Kynsiä? No ei helkkarissa! Tämä koira on kuoleman kielissä, Janne huusi ja osoitti Ronttia. – Me ei todellakaan istuta! Meidän pitää päästä jonon ohi! 

Rontti vinkaisi. Se katsoi minua kysyvästi ja meni häntä koipien välissä nurkkaan makaamaan. Vastaanottovirkailija rypisti otsaansa ja kehotti meitä astumaan lääkärin huoneeseen.

Lääkäri tutki Rontin, työnsi ojentamani suklaatahraisen nenäliinan mikroskoopin lasille ja katsoi sitä hetken linssin läpi.

– Käsittämätöntä, mitä jotkut sairaat ihmiset tekevät viattomille luontokappaleille, eläinlääkäri puuskahti. Hän laski kämmenensä Rontin rintakehälle. Rontti makasi kyljellään tutkimuspöydällä ja läähätti jo selvästi sairaana.

– Miten sen nyt käy? minä kysyin. Rapsutin koiran tummaa turkkia. Se yritti heiluttaa häntäänsä, mutta ei jaksanut. Kurkkuani kuristi ja itku pyrki silmiin. Rontti oli minulla rakkainta maailmassa, heti Miken, Millan, Marian ja Koikkiksen jälkeen. Se oli ollut minulla pikkupennusta asti. Olin valinnut sen itse pentueesta, joka oli syntynyt rautakaupan viereisessä eläinsuojassa.

– Laitan sen vatsahuuhteluun, lääkäri sanoi. – Nopea toimintanne takasi sen, että vain pieni määrä myrkkyä on ehtinyt elimistöön. Tällä eläimellä ei ole hengenvaaraa. Se on pian ennallaan.

Sanat saivat minut hyppimään ilosta. Kiedoin käteni Jannen ympärille ja rutistin. Janne vastasi syleilyyn ja kietoi vahvat kätensä ympärilleni. Hänen huulensa hipaisivat kaulaani. Eläinlääkäri rykäisi ja irrottauduin pikaisesti.

– Kiitos, Janne. Sinä pelastit Rontin hengen.

Janne nyökkäsi. Hänen kätensä oli vielä vyötärölläni ja hän katsoi minua tiukasti silmiin. – Niin pelastin. Sinä voitkin korvata sen minulle!

Punastuin. Olin hetken sataprosenttisen varma, että Janne alkaisi ehdotella taas sänkyyn menemistä.

– Millä tavalla? kysyin varovaisesti.

– Piilota minut, Janne sanoi.

– Joko taas?

Tunsin ohikiitävää pettymystä, aivan kuin pieni osanen minusta olisi halunnut kuulla vonkaamista.

– Ei mihinkään pöydän alle, Janne sanoi. – Vaan kunnolla. Jonnekin missä voi olla yötä. Voisinko mä tulla sun luo, Janne kysyi ja lehahti punaiseksi.

– Eikös sinulla ollut sisko? Eikö hänen luonaan voisi olla yötä?

– Sisko ja sen poika joutuu vaaraan, jos mä menen sinne. Ne tietää etsiä mua sieltä.

– Ketkä ne? Sano nyt, kuka se liskomies oikein on!

– Lupaan selittää, jos autat.

Tuijotimme toisiamme, minä topakasti ja torjuntaa yrittäen, Janne vuorostaan pehmeästi ja anovasti kuin koiranpentu. Hyvin vaatelias koiranpentu. Rapsuteltava, rakastettava…

– No minä tiedän, tokaisin lopulta. – Vien sinut kesämökilleni. Mutta saat totisesti selittää, mistä on kyse.

– Kiitos, Janne sanoi ja heitti minulle vihjaavan hymyn. – Minä lupaan, ettet tule katumaan tätä.

– Saanko ehdottaa, että herrasväki menisi sinne kesämökilleen nyt heti, eikä jatkaisi seurusteluaan juuri tässä? eläinlääkäri sanoi. – Täällä on pitkä jono potilaita. Rontin voitte hakea illalla.

En tainnut olla järjissäni. Kaikki viittasi siihen, että Janne oli sotkeutunut johonkin hyvin vakavaan. Silti jollakin primitiivisellä tasolla luotin häneen. Vaistoni oli toiminut usein edukseni. Janne tuntui vilpittömältä. Kohelolta kylläkin, mutta pohjimmiltaan kuitenkin ihmiseltä, joka tarkoitti hyvää. Jos hän oli sotkeutunut johonkin vakavaan – kuten ilmeisesti oli – ehkä ei vielä ollut liian myöhäistä pelastaa häntä ja…

Käynnistin auton ja radio räsähti päälle. Sieltä kuului Mambaa. Vaimensin Tero Vaaran namiskuukkelista ja kaarroin valtatielle. Muutama kilometri pohjoiseen, sitten sukellus sivutielle, ja siitä kurvaus entistä mutkaisemmalle kinttupolulle.

– Onko pitkäkin matka?

– Kymmenkunta kilometriä. Meidän mökki on kätevän lähellä, mutta silti ihan riittävän maalla, jotta siellä tuntee olevansa erillään kaikesta arkisesta.

Vilkuilin vaivihkaa Jannea. Hänellä ei näyttänyt olevan mitään tavaroita, ei edes sitä salkkua, jota hän oli niin autuaasti vaalinut. Tajusin, etten tiennyt edes hänen sukunimeään.

– Sari Matikainen, esittäydyin ja ojensin vaihdekeppikäteni.

– Janne, hän vastasi ja kätteli minua. – …Kallapää.

Nimi kuulosti keksityltä, mutta annoin asian olla. Kaikilla meillä oli salaisuutemme.

Kännykkä alkoi rallattaa farkuntaskussa ja taituroin sen käteen. Olisi pitänyt hommata handsfree, mutta olin tottunut luottamaan siihen, että kestäisin tiellä vaikka puhuinkin kännykkään ajaessani. Poliisilta olin saanut kaksi huomautustakin, ja Koikkis räpätti siitä minulle jatkuvasti, mutta ei se ollut opettanut minulle mitään.

– Olethan varovainen? Koikkiksen kiihtynyt ääni kajahti kännystä.

– Olenhan minä, aina, sanoin hämilläni.

– Se Jukaraisen juttu on kaikkea muuta kuin selvitetty! Onneksi poliisi satsaa tutkintaan. Juttelin Marian kanssa pihalla. Hän yrittää esittää sellaista kovanaamaa kuin aina, mutta hän on varmasti aivan järkyttynyt! Sehän on kerrassaan kamalaa löytää vainaja.

– Niin, minä sanoin. Olin Jannen ja Rontin lääkärireissun takia melkein ehtinyt unohtaa anoppini Marian. Hän oli löytänyt kaupunginvaltuutettu Jukaraisen ruumiin mökiltä aikaisemmin päivällä ja oli nyt kotona Millan ja Miken kanssa.

– Maria tarvitsee nyt varmasti kaiken tuen. Ei se kyllä ottanut kuuleviin korviinsakaan kriisiterapiaa tai sielunhoitajaa, vaikka olisihan niitäkin palveluita tarjolla. Oletko sinä kunnossa?

– Mikäs minulla. 

Olisin halunnut vuodattaa kaiken päivän aikana sattuneen kamaluuden Koikkiksen korvaan, mutta olin varma, että hän saisi vuosisadan hepulin, jos kuulisi, että kuskasin epämääräistä, komeaa nuorukaista mökilleni.

Väistin tiellä olevaa ruohomätästä. Naapuri, joka huolehti tien lanauksesta, oli käynyt huoltamassa tien. Lanan jäljiltä oli maahan jäänyt möykkyjä, jotka pitäisi käydä kävellen potkimassa pois.

– Vahdin nyt kulmia erityisen tarkasti, Koikkis selitti. – Jos täällä sattuisi liikkumaan epämääräistä porukkaa. Poliisilla tosin on jo varkaistakin epäilyksenalaisia.

– Ai on vai?

– Pidätystä puuhaavat. Varma tieto.

– No sehän on hyvä. Turvallisuus lisääntyy. Saadaan ehkä varastetut tavaratkin takaisin.

Koikkiksella oli suora kontakti poliiseihin, hän tiesi aina mehevimmät juorut. Koikkiksessa oli vähän sankarin vikaa: hän oli monta kertaa tehnyt poliisien hommat, vaikka hänen kaltaisensa vartijan kuului vain pitää silmällä teollisuuskiinteistöjä ja kauppoja ja ilmoittaa poliisille, jos näki tihutyöntekijöitä, humalaisia teinejä tai tappeluita. Koikkis nappasi kohtaamansa lurjukset usein saman tien ja kuskasi heidät lommoisella autollaan asemalle. Alaikäiset ryypiskelijät hän ajoi suoraan kotiovelle äidin ja isän hoteisiin.

Koikkiksen poliisimaiset otteet eivät olleet yltiöpäisyyttä, sillä hän oli rauhallinen ja harkitseva luonne. Pikemminkin hän tuntui olevan sitä mieltä, että nilkkien ja rettelöitsijöiden taltuttaminen oli maailman luonnollisin asia ja jokaisen kansalaisvelvollisuus. Olin monta kertaa sanonut, että Koikkiksen oikea paikka olisi poliisin riveissä, mutta Koikkis väitti, ettei hänellä ollut lukupäätä tai riittävää älyä poliisikouluun. Todellisuudessa häneltä puuttui vain itseluottamusta.

– Oletko nyt kaupassa? Koikkis kysyi. – Milla intoilee kakusta. Se muistutti, että ottaisit nestemäistä vaniljaa, jos sitä on.

– Juu, menossa juuri, vastasin. – Nyt täytyy lopetella.

– Ai jaa. Okei, Koikkis sanoi. Hän kuulosti hieman pettyneeltä.

Lisäsin nopeasti: – Tule sinäkin huomenna synttäreilleni.

Koikkiksen ääni kuulosti heti piristyneeltä.

– Mihin aikaan?

– Kolmelta. Varaudu hiilitableteilla ja närästyslääkkeillä. Siitä kakusta on puhuttu niin paljon, että minua jo pelottaa, mitä ne muksut oikein saavat aikaan!

Koikkis hymähti tyytyväisenä, sanoi heit ja katkaisi yhteyden.

– Oliko se sinun poikaystäväsi? Janne kysyi. Hän oli nostanut jalkansa rennosti hansikaslokeron päälle, turvavyötä hän ei tietenkään ollut laittanut. Hänen äänessään oli kuitenkin terävä sävy, aivan kuin ajatus poikaystävästä ei miellyttäisi häntä.

– Ei, minä sanoin. – Se oli minun...

En oikein löytänyt sanaa joka olisi kuvannut Koikkista. Ystävähän hän kai oli. Mutta siinä sanassa ei ollut tarpeeksi potkua.

– Ei poikaystävää! Janne huusi ja iski nyrkillä ilmaan. – Jes!

– Pöljä, minä sanoin.

Loppumatka piti sinnitellä kapeaa ja kuoppaista mökkitietä.

– Pidä kiinni hampaistasi, tokaisin ja ohjasin auton jyrkkään alamäkeen.

– Mihin korpeen sä oikein olet menossa?

– Korvessa on parhat bileet!

Alamäki näytti kuilulta, jonka pohjalla oli järvi. Jokainen ensimmäistä kertaa mökilleni tuleva alkoi kirkua kauhusta, kun ajoimme tätä reittiä. Janne ei tehnyt poikkeusta, tosin hän oli niin rämä­päinen, että hänen kauhuunsa sekoittui riemunkiljahduksia.

– Kyllä minä jossakin vaiheessa jarrutan, minä sanoin ja päästin auton valumaan hitaasti kuoppaista alamäkeä. – Älä jännitä, minä huollan tämän kotteron jarruja juuri tämän takia koko ajan.

– En mä pelkää, Janne sanoi ja alkoi lauleskella kovaäänisesti.

– Driving in your car, I never never want to go home, because I haven’t got one anymore...

– Smithsiä vai? Mä ajattelin että pitäisit enemmänkin jostain hard rockin tyyppisestä, minä sanoin.

– Mä pidän kaikesta, Janne vastasi ja hymyili. Annoin auton valua jälleen alaspäin. Janne jatkoi lauleskelua: – Tonight by your side, it’s such a heavenly way to die...

Vihdoin olimme mäen alla. Tie jatkui pitkin kapeaa maakannasta. Ajoimme ihanan järvimaiseman halki. Sininen, peilityyni pinta näkyi kummallakin puolella.

– Katsos nyt, hengissä selvittiin, sanoin ja sammutin auton tien päähän.

Mökki oli maapläntillä suuren kallion kupeessa. Kalliolta näki pitkälle järven selkää. Kaukana vastapäätä oli yksi mökkinaapuri, mutta muutoin paikka sijaitsi hyvin rauhallisella seudulla.

– Vau. Täähän on kauniilla paikalla, Janne huokasi ja nousi nopeasti autosta ulos.

Puut olivat karistaneet lehtensä terassille ja mökin huopakatolle. Katto pitäisi vaihtaa ja räystäät puhdistaa, mutta en ollut kesän kiireiden aikana joutanut korjaamaan mitään. Olin koko kesän huoltanut toisten ihmisten mökkejä. Se oli firmamme tehtävä. Maria ja minä myimme ja asensimme kaikenlaista rompetta vapaa-ajan asuntoihin ja jopa siivosimme niitä, jos kesäasukkaat olivat uusavuttomia tai laiskoja.

Suutarin lapsella ei tunnetusti ollut kenkiä. Oma piilopirttini oli lahoamassa. Ulkohuussikin oli kuluneelta kesältä tyhjäämättä. Maassa lojui Millan ja Miken krokettikamppeet ja mökin vieressä oli lautapino kastumassa.

– Ai sulla on siis lapsia? Ne on mukavia, mäkin haluan jonain päivänä vähintään tusinan omia, Janne totesi. – Montako sulla on?

– Kaksi, tyttö ja poika.

– No, sehän on ihan hyvä alku, Janne sanoi.

– Kyllä se määrä jo riittää, minä sanoin. – Enkä minä niitä voi yksin tehdä.

– En usko että sinulla on mitään vaikeuksia saada joku tekemään niitä kanssasi, Janne sanoi.

– Jaahas, minä sanoin ja harmittelin että olin harhautunut puhumaan perheestäni. – Vaihdetaankos puheenaihetta?

Keskellä pihaa oli vanha, romuluinen haapa. Sen kyljessä oli kolo, johon sujautin käteni ja nappasin avaimen.

– Hyvä jemma, Janne naurahti. – Yleensä ihmiset laittavat avaimen maton alle tai terassin kukkaruukkuun.

– En ole niin ennalta-arvattava kuin mitä luulisi, vastasin. – Tänne ei tule sähköjä, selitin kun aukaisin oven. – Kynttilöitä löytyy, ja kun laitat takkaan ison tulen, niin näet eteesi. Taskulamppu on naulassa ja pattereita pitäisi löytyä.

Janne vilkuili ympärilleen.

– Kodikkaan oloinen. Tulee mieleen oma mummola. Sähköttömyys on nykyajan trendi. Ei voi ottaa töitä mukaan mökille, ei ainakaan kannettavalla…

– Remontin tarpeessa jo, vastasin. – Käydään sitten katsomassa sauna.

Kuljimme rantasaunalle hiljaisuuden vallitessa. Jannen läsnäolo oli kuin taivaanrannassa uhkaavan myrskyn saapuminen. Aivan kuin ilmassa olisi sähköä, sellainen ukkosmyrskyn edellä kulkeva syöksyvirtaus, jota olisi kaunista katsella, mutta joka voisi tehdä laajoja tuhoja.

Minun olisi pitänyt jo olla matkalla kotiin, mutta silti norkoilin paikan päällä. Enkö kuitenkaan luottanut vieraaseeni? Ei, ei se sitä ollut, tie mökille oli niin mutkikas ja oikukas, hyvä kun osaisi täältä omin avuin pois. Ei se täältä mitään varastaisi, ei täällä ollut mitään arvokasta.

Halusin kiihkeästi jäädä. Sisuskaluissa oli kutina, jonka tunnistin, vaikken ollut aikoihin kohdannut sitä kenenkään kanssa.

Saunan ovi oli jumissa, ja temmoin sitä kaksin käsin.

– Hei, anna kun mä autan, Janne sanoi ja siirsi minut lempeästi sivummalle. Hän tempaisi lujasti ja ovi aukesi. Sisällä saunassa oli pimeää. Tuoksui koivunlehdiltä.

Astuin sisään ja Janne tuli perässäni. Mitään kysymättä hän otti minua kiinni hartioista, käänsi ympäri itseään vasten ja painoi huulensa omilleni. Kiedoin käteni Jannen kaulaan ja vastasin suudelmaan nälkäisesti. Hänen vartalonsa painautui omaani vasten ja minusta tuntui hetken, että jalkani pettäisivät. Jannen kieli työntyi huulteni raosta, ensin varovaisesti ja sitten yhä rohkeammin.

– Sari, sinä olet niin kaunis. Heti kun näin sinut, tiesin, että minun olisi pakko saada sinut.

Hänen kätensä olivat puseroni helmassa ja silloin – puhelin soi.

– Anna sen olla, Janne kuiskasi.

– Odota, minä sanoin. – Se voi olla jotain tärkeää.

Kaivoin puhelimen hermostuneena käteeni. Se oli Milla.

– Äiti! Missä jauhot on? Kauanko sulla kestää yhdessä kauppamatkassa? kuului tyttäreni ääni.

– Älä hermostu, sanoin ja astuin kännykkä korvalla pimeästä saunasta ulos. – Olen jo tulossa.

Suljin puhelimen, kohensin vaatteitani ja lähdin autolle.

– Sari hei, come on! Älä tee tätä, Janne sanoi. Hänen äänessään kuului kaikki se turhautuminen, jota itse tunsin.

Minusta tuntui, että kuolisin siihen paikkaan, jos en saisi mennä Jannen kanssa sänkyyn tällä sekunnilla. Mutta tyttären puhelu oli palauttanut järjen päähäni. Minulla oli paljon vastuuta: järkyttynyt anoppi, alaikäiset lapset, yritys. Minä en voinut ruveta pelehtimään seksikkäiden renttujen kanssa.

Paukautin auton oven perässäni kiinni. Janne koputti auton ikkunaan ja avasin sen.

– Entäs me? Janne tivasi.

– Siis kuinka? nieleskelin. Jalkani olivat aivan veltot, onneksi istuin jo ratin takana, eikä Janne nähnyt poskieni punoitusta.

– Niin että siis että huominen, mitä sitten tapahtuu?

– Tulen hakemaan sinua huomenna, vastasin napakasti. – Kaapissa on paljon säilykkeitä. Sä pärjäät vallan mainiosti.

– Oolrait, sä määräät tahdin, hän vastasi.

Janne hipaisi kättäni ja veti omansa pois. Painoin napista auton ikkunan kiinni. Auton valot hopeoivat pientareella olevat pensaat.

Ajoin nopeasti ruokakauppaan ja sitten kurvasin eläinklinikan kautta kotiin. Milla hyökkäsi ruokakassien kimppuun eteisessä. Hän otti nipusta banaanin ja alkoi mutustaa sitä samalla, kun nosteli leivontatarvikkeita pöydälle.

– Älä syö nyt, minä sanoin. – Mä laitan meille kunnon ruokaa.
Rontti tallusti omalle paikalleen vessaan makaamaan. Se näytti väsyneeltä, mutta lääkärissä oli vannottu, että se toipuisi kyllä.

Napsautin lieden päälle ja valutin hanasta vettä kattilaan. Nyt tulisi ruuaksi pastaa, tonnikalaa ja purkkitomaattikastiketta. Sen hienompiin virityksiin minusta ei tänä iltana olisi.

Maria tuli keittiöön.

– Anteeksi, Sari-kulta. Minun olisi pitänyt laittaa ruoka valmiiksi, kun olen ollut täällä koko päivän tyhjänpanttina.

– Höpö höpö, minä sanoin ja taputin hänen kättään. Maria vilkaisi Millaa, joka tutki keittokirjaa, ja Mikkeä, joka pelasi nintendoa keittiön pöydän ääressä.

– Poliisi kävi täällä jututtamassa, hän kuiskasi.

– Entä lapset?

– Menivät Millan huoneeseen katsomaan videoita. Sanoin, että jututtaminen liittyi siihen, että teemme mökkitalkkareina yhteistyötä myös poliisin kanssa.

– No hyvä. Haluaisin suojella heitä vielä kauheuksilta.

– Niin minäkin. Heillä on ollut jo liikaakin murhetta tuohon ikään mennessä, Maria sanoi.

Huokaisin ja katsoin lasteni keskittyneitä hahmoja. He vaikuttivat usein reippailta ja isoilta, mutta toisaalta he olivat vielä pieniä ja keskeneräisiä.

Näin seuraavana yönä unta, että olin Matin kanssa siilossa. Matti piti minua kädestä kiinni, ja kuljimme yhdessä tyhjän viljavaraston kaikuvassa hämärässä.

– Mihin me olemme menossa, kysyin.

– Naimisiin, Matti sanoi.

Siilo olikin kirkko. Vihkipappimme seisoi huoneen keskellä ja viittilöi meitä luokseen. Sukulaiset ja ystävät istuivat lattialla ja katselivat meitä odottaen.

Minulla oli yhtäkkiä ylläni kermakakkua muistuttava, helmin ja pitsein koristeltu morsiuspuku, jossa oli kasvot peittävä huntu.

– Ei tämä ole minun pukuni, minä sanoin. – Tämä on ällöttävä! Minun oikea pukuni on sileää silkkiä, eikä minulla ole mitään huntua! En minä ole mikään pikku neitsykäinen enää!

Katsoin kysyvästi maassa kyyröttäviä häävieraita. Milla ja Mikke istuivat Marian kanssa. Hieman kauempana oli Koikkis. Koikkiksella oli vartijan univormunsa, mutta jostakin syystä hän oli jättänyt housut kokonaan pukematta. Alushousut vilkkuivat takin helman alta.

– Mikä tässä on kuvio? Pitääkö minun mennä nyt vihille Matin kanssa, kysyin Koikkikselta, mutta Koikkis ei vastannut.

Polvistuimme papin eteen. Hän kävi läpi vihkivalaa: Hilisimpsushei, huolta nyt ei, nämä kaksi naitetaan ja vasta kuolema heidät erottaa.

– Mutta hei, Matti sanoi. – Minä olen jo kuollut. Mitäs nyt tehdään?

Ja yhtäkkiä edessäni seisoikin Janne, hän ojensi minulle kätensä ja veti minut maasta ylös. Vieraat olivat kadonneet ja siilo oli vaihtunut rautakaupan takahuoneeksi. Hän veti minut syliinsä ja painoi huulet huuliani vasten. Janne oli alaston. Hänellä oli kullankeltaiset rintakarvat ja hänen ihonsa oli lämmin. Jannen suudelma oli vaativa, käsi vaelsi selkääni ja minunkin vaatteeni olivat kadonneet...

Kun heräsin, tuntui siltä, etten ollut nukkunut koko yönä. Olin heittänyt peiton lattialle ja kietoutunut lakanaan. No, eräänlainen miehen korvike se lakanakin tietysti oli. Oloni oli nihkeän hikinen aivan kuin olisin peuhannut koko yön. Niin kuin tavallaan olinkin. Raahauduin suihkuun ja annoin kuuman veden piiskata vartaloani.

Laitoin aamupuuron koko sakille. Maria havahtui liikkeisiini ja tassutti keittiöön.

– Saitko nukuttua? kysyin. Anopin silmänaluset olivat tummat ja huolirypyt suupielissä olivat syvenneet.

– Otin yhden Tenoxin, Maria vastasi. – Niitä tulee otettua niin harvoin, että yksikin auttoi. Lääkäri määräsi silloin kun Matti kuoli, olen uusinut reseptiä ja pitänyt aina varalla.

Yhtäkkiä minua hävetti seisoa siinä Marian silmien edessä. Minusta tuntui, että olin loukannut häntä, kun olin sillä tavalla unissani rietastellut, vaikka hänen poikansa olikin kuollut. Kyllä unissakin pystyi pettämään.

Hipsin kylpytakissa ja tohveleissa hakemaan aamun postin ulkoa laatikosta. Lehdessä oli neutraali uutinen mökistä löydetystä ruumiista. Artikkeli ei vahingossakaan sanonut, kenestä paikallispoliitikosta oli kyse, vaikka toimittaja taatusti tiesi kaiken tarpeellisen. Poliisit tutkivat henkirikosta, siinä sanottiin. Lööppilehdet varmaan revittelisivät yksityiskohdilla. En haluaisi nähdä niitä.

– Eihän kai mikään lehti ole yrittänyt soittaa sulle? kysyin.
Maria pudisti päätään. – En antaisi haastattelua.

Onneksi Maria oli järkevä. Se vielä puuttuisi, että ovemme takana alkaisi rampata toimittajia tenttaamassa likaisia yksityiskohtia.

Suljin lehden, hörppäsin loput kahvit ja sujahdin univormuuni: kauhtuneeseen villapaitaan, tiukkoihin farkkuihin ja bootseihin. Hiukset kietaisin sykerölle niskaan. Lapset mönkivät sängyistään esille ja lössähtivät puurokulhoineen television eteen. Sallin heille mielelläni rauhalliset aamut viikonloppuisin. Perjantai oli siivouspäivä, ja lauantaiaamuisin lapsilla oli lupa ottaa rennosti.

– Käykää moikkaamassa jos on jotakin, sanoin eteisessä.

– Kyllä minäkin voin jo tänään mennä töihin, Maria sanoi.

– Ei näin lauantaisin ole kummasti puuhaa. Viettäkää rentoa päivää, minä tulen kahden maissa.

Rontti ojentautui seisomaan ja lähti innolla mukaani. Sitä ei näyttänyt vaivaavan enää mikään.

Kaupassa oli hiljaista. Lauantaisin ei paikalla ollut apuväkeäkään. Avasin tietokoneen ja rupesin käymään läpi tilejä. Pidin numeroista. Luvuissa oli jotakin rauhoittavaa. Ne kertoivat pienestä mutta vakaasta kasvusta, ja yksinkertaiset laskutoimitukset saivat ajatukseni pois... no niin…seksistä.

Kun kaikki debitit ja creditit olivat oikeissa sarakkeissaan, levottomuuteni palasi. Vilkuilin hermostuksissani kelloa. Oli tosiaankin hiljainen päivä, ja vettä sataa tihuutti niin, että tuskin kukaan tulisi enää paikalle. Voisin ottaa auton alleni ja mennä mökille hakemaan Jannea jo nyt.

Rontti pieraisi äänekkäästi. Päätös oli tehty.

– Sinä jäät tänne, sanoin Rontille. – Jonkun pitää valvoa, ettei kukaan yritä tunkeutua liikkeeseen.

Pian ajoin kuoppaista tietä pitkin kohti mökkiä ja Jannea. Vatsassani kipristeli hurmaava jännitys. Hymyilin korvasta korvaan kuin lapsi matkalla karkkikauppaan.

– Minä en mene Jannen kanssa sänkyyn, sanoin ääneen. Mutta samaan aikaan tiesin, että juuri sen tekisin puolen tunnin sisällä.

Minulla oli farkkujen ja flanellipaidan alla parhaat alusvaatteeni, mustaa satiinia, joka tuntui ihoani vasten silkkiseltä ja syntiseltä. Olin suihkauttanut hajuvettä ja ajanut sääret ja bikinirajan kaupan takahuoneessa ennen lähtöäni. Sitten olin harjannut hampaani ja hiukseni ja pyörähdellyt peilin edessä ja ihaillut omaa jännityksestä hehkuvaa olemustani, ja kaiken aikaa vakuutellut itselleni, etten tietenkään koskisi Janneen.

Pysäytin auton pihalle ja hyppäsin ulos. Huomasin heti, että Janne oli ahkeroinut. Piha oli raivattu rojuista ja lehdet olivat siisteinä kasoina. Krokettikamppeetkin oli siivottu pois. Miestä itseään ei näkynyt missään.

– Janne, minä huusin, mutta vastausta ei kuulunut.

Avasin mökin oven ja pujahdin tupaan. Takassa paloi iloinen tuli, ja pöydällä oli kuppi pikakahvia ja puoliksi syöty näkkileipä.

– Janne? Missä sinä olet? minä huhuilin. Pirtti oli niin pieni, että näin yhdellä silmäyksellä, että hän ei ollut yhtään missään.

Jannen farkkutakki lojui petaamattomalla sängyllä. Ilman syyllisyyden pistoa sujautin käteni takin taskuun ja nappasin ohuen lompakon. Ajokortti kertoi kortin haltijan olevan Janne Kallapää, kaksikymmentäseitsemän vuotta. Kortti oli myönnetty tässä poliisin piirikunnassa. Kuvasta minua tuijotti lyhythiuksinen, jurottava nuorimies, klassinen kahdeksantoistavuotiaana otettu passikuva. Sujautin lompakon takaisin takintaskuun.

Huoli alkoi kasvaa mielessäni. Oliko hän lähtenyt uimaan kylmiin vesiin ja kangistunut ja uponnut? Tai oliko hän iskenyt itseään kirveellä jalkaan polttopuita hakatessaan ja vuoti parasta aikaa kuiviin jossain liiterin takana?

Samassa kuulin, että ovi aukesi selkäni takana. Huh, mikä helpotus. Käännähdin hymyillen.

Flirttaileva tervehdys kuoli huulilleni. Ovensuussa seisoi liskomies. Hän nojasi ovenkarmiin ja silmäili minua kylmästi päästä jalkoihin. Sitten hän astui sisään ja tuli seisomaan suoraan eteeni.

– Täällähän sitä lymyillään, hän hymähti.

– Mitä se sinulle kuuluu? minä yritin. Liskomies astui eteeni ja tönäisi minut seinää vasten.

– Kerrohan, missä se pikku panomiehesi oikein on.

– En minä tiedä missä hän on! minä sanoin. – Tämä on yksityisalue. Soitan poliisille! Kuulin, kuinka ääneni värähti.

– No kyllä minä hänet löydän.

Liskomies katsoi kylmillä silmillään ja ujutti sormensa farkuntaskuuni. Hän veti esille kännykkäni ja katsettaan kääntämättä nakkasi sen takkaan. Huone alkoi täyttyä kärventyvän muovin hajusta.

– Sinähän olet Matin vaimo, etkö olekin? mies jatkoi. – Matti on varmaan kertonut sinulle paljon kaikenlaista. Kaikki salaisuutensa…

– Matti ei…

– Tiedätkös mitä? mies sanoi. Hänen läheisyytensä tuntui kylmältä ja hyytävän pelottavalta. Pidätin hengitystäni enkä uskaltanut liikahtaakaan.

– Minusta tuntuu, että sinä tiedät missä se kätkö on, mies sanoi.  – Luulen, että sinä piilottelet sitä jossain. Mutta minä olen oikein hyvä saamaan ihmiset puhumaan. Mitenkäs nyt edetään, kultaseni?

Mies kohotti kätensä ja siveli rystysillään poskeani ja kaulaani.

– Haluaisitko puhua vai itkeä ja puhua? Minulle sopii kumpi vain.
Hän hymyili julmasti ja kaivoi taskuaan. Jokin hopeinen ja kiiltävä välähti ilmassa. Kääntöveitsi.

– Minulla ei ole aavistustakaan mistään kätköstä, sanoin. 

Mies avasi hitaasti terän ja painoi sen kaulalleni. Kylmä metalli nirhaisi ihoani. Suustani pääsi nyyhkäys.

– Älä ollenkaan jännitä. Minä osaan kyllä nämä hommat. Et ole ensimmäinen nainen, jota leikkelen.

Katri kuljettaa laivan hierojan antaman tuliaispussin maihin, mutta jättää sen väärän henkilön käsiin. Pian järkyttävä uutinen tavoittaa laivan henkilökunnan.

M/S Fiesta oli hetki sitten rantautunut Helsingin Olympiaterminaaliin. Metallinsininen Ford Focus ohitti tullipisteen ja auton takapenkillä istuva risteilyemäntä Katri Leinonen moikkasi tullivirkailijoita ja kuunteli auton rattia pyörittävän miehen tarinoita puolella korvin. Stellan veli Marko selitti juurta jaksaen jotain mikä liittyi buffetpöydän antimien epäloogiseen esillepanoon.

”Ensin kalat, sitten lihat, sitten lämmin ruoka. Ei niin, että kolmea sorttia perunaa ja riisiä ja sushia ja lettuja, johan siinä menee lautasmalli uusiksi!” mies selitti.

Katri jaksoi kuunnella tovin, toivoen jutun päättyvän hauskaan oivallukseen, mutta toive oli turhan optimistinen.

Oli nimittäin käynyt niin mukavasti, että laivan lastenhoitajan Stellan veli Marko oli reissussa myös. Marko kävi toisinaan laivalla asentamassa kameroita ja hälytysjärjestelmiä. Kun hän kuuli, että naiset olivat matkalla maihin, hän tarjosi oitis kyytiä. Stella tyrkkäsi Katria kylkeen.

”Siinä sulle uskollinen ja hyvä mies, kelpo tyyppi eikä mikään tyhmä!” Stella mainosti.

Katri puristi käsilaukkuaan tiukemmin syliinsä. Markossa oli kyllä kaikki nämä ominaisuudet, mutta kyllä hän tahtoi tuntea jotain muuta kuin haukottelun tarvetta miehen seurassa. Esimerkiksi himoa. Katri kohtasi peruutuspeilissä Markon katseen. Mies tosiaan tuijotti häntä sillä silmällä. Katri hymyili takaisin. Olihan Marko ihan kiva. Oli ihan hyvä tuntea jokunen aidosti hyvä tyyppi, silti oli masentavaa, ettei kukaan saanut häntä ihastumaan. Mikä minua oikein vaivaa? Katri pohti ja seurasi kaupungin hulinoita, kunnes auto pysähtyi Vincentin Vinyylin kohdalle, ja oli aika kiittää kyydistä.

”Helinä-keiju, hei! Tiedätkö, selibaatissa räytyminen ei tee sulle hyvää!”

Vincentin Vinyyli oli ainut laatuaan koko maassa. Levykauppa oli vanha kunnon kivijalkakauppa, josta sai kaikkia mahdollisia äänitteitä vuosikymmenien takaa. Liikkeen omistaja soitti lempimusiikkiaan päivät pitkät hämärässä myymälässä, hoidatti krapulaansa Iggy Popin seurassa, eikä avannut vaikka ovella oli toisinaan porukkaa jonoksi asti.

Levykaupan toiminnan lisäksi Vincent tuotti erilaisia kulttuuritapahtumia, joista yksi oli argentiinalaisen tangon iltamat. Näissä merkeissä Katri oli tutustunut Vincentiin. Kaikki mikä liittyi musiikkiin ja tanssiin kuului Katrin menolistalle. Heistä olikin tullut vuosien varrella hyvät ystävät. Katri heitti takkinsa levylaatikoiden päälle ja vilkaisi ympärilleen. Levykaupassa oli kaikki ennallaan, tila oli nuhjuinen ja tuulettamaton. Kaikkialla oli kasoittain LP-levyjä, lyttyyn painuneita pahvilaatikoita ja musiikkialan lehtiä. Sentään maailmassa oli paikkoja, joita ei oltu konmaritettu, Katri totesi itsekseen.

Vincent virnisti Katrille tiskin takaa.

”Helinä-keiju, hei! Tiedätkö, selibaatissa räytyminen ei tee sulle hyvää!” hän lohkaisi ja osoitti nurkkaa kohti.

Uudet tangolevyt olivat saapuneet!

”Onnittelut tarkkasilmäisyydestä! Vaikuttaa siltä, että kahdenkymmenenneljän tunnin hehkutakuu on mennyt umpeen!” Katri heitti ja muikisti huuliaan.

Vincent näytti janoavan yksityiskohtia. Mutta seikkailut vällyjen välissä eivät kuuluneet Katrin ja Vincentin puheenaiheisiin. Jossain meni raja. Katri kyllä flirttaili Vincentin kanssa, mutta siihen se jäi. Jossain vaiheessa hän oli ylittänyt vaiheen, jossa oli valmis sopeutumaan miehen tarjoamaan elämäntyyliin. Ja hänen elämäntyyliinsä ei sopeutuisi muu kuin merimies, Katri huokasi ja ravisteli hiuksiaan. Oli ihanaa olla maissa hetki.

Vincent nosti jalat myyntitiskille ja tarkasteli Katria päästä jalkoihin.

”Ammattilaishurmaajan puhetta...” hän murahti ja kertoi laittaneensa Facebookin kautta ryhmäkutsun kaikille tangotanssijoille.

”Hyvä homma! Jään muutaman päivän kuluttua maihin ja sitten onkin taas tangomilonga-ilta”, Katri sanoi, ja Vincent sanoi tulijoita riittävän.

Liikkeessä aika kului siivillä kuten aina. Vincent keitti kahvia, kertoi juttujaan ja Katri tutki levyvalikoimaa. Tangoiltamiin kuului olennaisena asiana levylautasella rahiseva äänite. Vincent haki levykaupan naapurissa olevasta elintarvikekioskista heille pitsaviipaleet lounaaksi ja Katri selasi sillä välin puhelimeensa kertyneitä viestejä, joista viimeisin oli Tomilta: ”Muista viedä pussi! Osoite on Kalevankatu 10, Cuba Cafe, mun kaveri Rike odottaa sua!”

Rike, Katri maisteli nimeä. Ihan niin kuin Petellä olisi ollut joskus laivalla vieras, jonka nimi oli Rike. Kyseinen mies vietti yönsä laivan putkassa. Toivottavasti kyseessä oli eri heppu, Katri ajatteli ja vilkaisi kelloa.

Hänen pitäisi palata laivaan ensi tilassa. Toimistohommia oli vaikka kuinka paljon. Ei hänellä olisi aikaa lähteä viemään pussukkaa Tomin kaverin kahvilaan. Hänen pitäisi jättää pussukka Vincentin hoiviin. Rike vai mikä hänen nimensä sitten olikaan, voisi hakea pussin Vincentiltä. Katri laittaisi Tomille viestin, kun olisi palannut laivaan. Mutta nyt hänen oli mentävä!

”Tuletkos Katri? Laitetaan sauna kuumaksi ja nautitaan elämästä!”

Katri kävi läpi matkustajapalautteita toimistossaan. Olli Sädettä ja kaikkea häneen liittyvää rakastettiin varauksetta. Se oli äänensä menettäneen artistin siunaus, yhdessäkään päivätansseista kerätyssä palautteessa ei mainittu Ollin poissaoloa negatiivisena asiana. Ei, hänelle toivottiin pikaista paranemista ja onnellista joulua. Erikoismaininta meni drinkkikupongeille, joita Katri oli anteliaasti jakanut tango-opetukseen osallistuneille. Ilta oli köyhdyttänyt risteilyosaston drinkkikuponkivarastoa, mutta kaikella oli hintansa. ”Tyytymättömiin asiakkaisiin meillä ei ole varaa!” Laivayhtiön ohjenuora oli selkeä ja sitä oli helppo noudattaa!

Katri klikkasi auki illan risteilyohjelmatiedoston ja lisäsi seuraavan päivän päivätansseihin ohjelmavaihdon, Tangoa mestarin askelissa! -kurssin. Tanssitunti tangosalongissa oli ollut menestys ja se pidettäisiin ohjelmistossa. Katri tallensi tiedoston ja tulosti muutamia kappaleita kiinnitettäväksi laivan sisäänkäynnissä olevaan vitriiniin. Lastenhuoneen työharjoittelijat saisivat kopioida loput ohjelmat ja jakaa uudet risteilyohjelmat matkustajille.

Laivalla kaikki sujui ennalta laadittujen suunnitelmien mukaisesti, jopa lähtötunnelmat olivat satamasta riippumatta jokaisena iltana täysin samat. Varmaa oli ainoastaan se, että kaikkina iltoina laiva oli lastattu arkeaan pakenevilla risteilymatkustajilla.

Laivan lähtöön oli tunti. Puolen tunnin kuluttua Katri menisi pomonsa, laivan intendentin, Timo Heinosen kanssa vastaanottamaan laivaan saapuvia matkustajia. Katri sitaisi univormuunsa kuuluvan silkkihuivin kaulaansa. Mitä Tomin ihmeitätekevässä mustelmaeliksiirissä olikaan, se oli tepsinyt. Mustelma oli jo muuttunut hieman vaaleammaksi. Ei niin, että sitä olisi voinut kauneuspilkuksi kutsua, mutta silti selvä muutos parempaan, Katri arvioi kaulaansa koristavaa mustelmaa.

Kun hän oli saanut itsensä valmiiksi, hän siemaili kahvia uutisten äärellä. Kaaos maailmalla, rauha Suomessa, hän totesi ja sulki television ja uppoutui edessään levittyvään maisemaan. Työhuoneen ikkunan takaa levittyvä suuri sininen oli syy, mikä piti Katrin merimieselämässä kiinni. Meri tyynnytti mielen. Hän tarkisti vielä, oliko Tom vastannut viestiin. Lähetystiedoista päätellen viestiä ei oltu vielä luettu. Tärkeintä oli kuitenkin, että Tom lähettämä tuliaispussukka oli nyt Vincentin hoteissa eli toisin sanoen paremmassa tallessa kuin Suomen Pankin holvissa!

Katri oli vastaanottovuorossa laivan intendentin Timo Heinosen kanssa. He seisoivat kävelykadun keskiössä, suurien lasiovien edessä ja neuvoivat matkustajia oikeisiin hisseihin.

Laivalla Timo Heinonen oli tunnettu aiemmasta sotilasurasta ja ehdottoman ankarasta asenteesta siihen, mitä tuli henkilökunnan käytökseen ja ulkoasuun. Vuosien varrella Katri oli huomannut, että vaativuus oli kuitenkin vain muisto armeijavuosista. Timo oli aikoinaan ottanut Katrin töihin, kun hän oli tehnyt paluuta Karibialta. Ja mies oli ollut kaikissa tilanteissa Katria kohtaan todella mukava. Timo oli myös sinkku ja yhteisiin laivavuosiin mahtui muutama läheltä piti -hetki. Timon seurassa Katri oli aina hieman varuillaan. Hän ei tahtonut antaa vääränlaisia signaaleja.

Matkustajia soljui laivaan tasaisena virtana. Matkustajien keski-ikä ennusti sitä, että illasta oli tulossa vaihteeksi rauhallinen. Tangokansa oli tietyn ikäistä, ja hyvä niin. Katri lateli tottuneesti laivan ravintoloiden teemat ja päämenut, jakoi kyselijöille tietoa tullimääräyksistä ja Tukholman museoiden aukioloajoista. Laivalla vietettyjen vuosien aikana Katrista oli kehkeytynyt todellinen nippelitiedon ja hassunhauskojen keskustelunavauksien kävelevä hakuteos.

Ei ollut kerta tai kaksi, kun hän sai sitaista jonkun kaulassa roikkuvaan solmioon solmun. Hän halusi olla avuksi. Koska hänellä ei ollut omaa perhettä, oli laivasta, sen henkilökunnasta ja laivaan saapuvista matkustajista muodostunut eräänlainen perhe, jonka hyvinvointi askarruttu Katria toisinaan enemmän kuin hänen omansa.

”Minulla on keväällä oma purjevene. Lasken sen vesille, jos Katri tässä tulee sitä saareen kastamaan. Tuletkos Katri? Laitetaan sauna kuumaksi ja nautitaan elämästä!” Timo sanoi ja pukkasi Katria kylkeen.

Katri hymyili jäykästi punakoille eläkeläispapoille, jotka kuuntelivat Timon veneenrakennustarinoita lumoutuneina.

”Totta kai, otan Magnum-pullon mukaan!” Katri sanoi.

Timo loi Katriin pitkän silmäyksen. Vähän turhan pitkän Katrin mieleen. Mies oli tehnyt samankaltaisia ehdotuksia pitkin kesää. Jokin Timon päällekäyvässä tyylissä muistutti mustasukkaisesta ex-miesystävästä. Ja Katri oli oppinut luottamaan vaistoonsa. Silti, olihan se ihanaa, että mies osoitti ihailunsa avoimesti. Katri vilkaisi vieressään seisovaa hymyilevää miestä, jonka silmät loistivat poikamaista intoa, kun hän puhui veneestään. Katri antoi matkustajista hersyvän hyvän tunnelman, naurun ja ilon tarttua.

Oletko heittänyt kuriirikeikkaa?” hän sihahti Katrin korvaan.

Tunnelma lätsähti heti, kun Katrin näkökenttään saapasteli rastapäinen harminkappale. Pete, joka hädin tuskin tervehti, vaan pukkasi Katria hieman sivummalle.

Oletko heittänyt kuriirikeikkaa?” hän sihahti Katrin korvaan.

Katri värähti. Miehen äänessä oli se sama kova, vaativa sävy kuin iltana, jolloin hän oli käynyt Katrin kaulaan kiinni.

”Että mitä?” Katri huusi.

Laivan trubaduuri oli juuri aloittanut musisoinnin. Kun mukaan liittyi vielä pari parkuvaa lasta ja kovaan ääneen rätkättävä inttipoikien muodostama seurue, oli kakofonia valmis, eikä hetkeen ollut mahdollista kuulla normaalia puhetta. Pete seisoi ahdistavan lähellä.

”Karaokekeikkaa?” Katri karjui musiikin sekaan, muttei ollut varma kuuliko Pete.

Peten kulmat kurtistuivat.

”Just joo, karaokea! Sinä se olet sitten susityhmä akka...” Pete sivalsi.

”Katri, sinua tarvitaan täällä!” Timo huikkasi ja osoitti Peten jalkineita.

”Bootsit ei kuulu virka-asuun, ei edes baarissa, vaihda kengät!” Timo sanoi.

Pete seisoi paikallaan sen näköisenä, että joutui ponnistelemaan, ettei tekisi jotain sellaista, mitä joutuisi katumaan. Mies puuskutti sieraimet levinneinä Katrin edessä. Epämääräinen huolestuneisuus täytti Katrin mielen. Kasvoille pyrkivästä hornahöngästä pystyi päättelemään, että hän oli hetki sitten juonut jotain alkoholipitoista. Muisto kuristusotteesta kaulalla sai Katrin ottamaan varmuuden vuoksi askeleen taaksepäin Petestä.

”Haista sinä peikko pitkä paska!” Katri sihahti hampaidensa välistä ja livahti takaisin työpisteelleen, neuvomaan matkustajia, jotka haahuilivat sisääntuloaukossa hämmentyneen näköisinä.

Pete marssi rastat heiluen matkustajien seassa. Katrin olisi tehnyt mieli kertoa Timolle kaikki, mitä edellisiltana oli tapahtunut. Pestä kätensä koko jutusta ja kuitata lähtöpassi laivasta. Siihen hän ei ollut vielä valmis. Mutta hän löytäisi keinon, millä Petestä päästäisiin.

”Kai tiedät, että voit koska vaan kertoa minulle, jos sinua ahdistellaan. Ymmärrän kyllä, että sinä kiinnostat miehiä. Olet aika pakkaus”

Laivan irrottua laiturista Katri käveli Timon kanssa kohti päällystön toimistoa. Katri erotti käytävän päässä puuhastelevan Peten. Hän kiinnitti Happy Hour -mainosjulisteita yökerhon oviin. Petestä oli kehkeytynyt todellinen maanvaiva. Katri vilkaisi Timoa, mies seisoi hänen edessään odottava ilme kasvoillaan. Ei hän hassumman näköinen ollut. Komea sellaisella urheilullisella tavalla, tukka oli edelleen armeijahenkisesti leikattu ja orvokinsiniset silmät tuikkivat leikkisästi.

”Kai tiedät, että voit koska vaan kertoa minulle, jos sinua ahdistellaan. Ymmärrän kyllä, että sinä kiinnostat miehiä. Olet aika pakkaus”, Timo sanoi.

Katri olisi nauranut miehen suojeluksi naamioidulle lähestymisyritykselle, ellei hän olisi tajunnut tilaisuutensa koittaneen.

”Koska viimeksi baarihenkilökunta on puhallutettu?” Katri kysyi ja astui sisälle toimistoonsa.

Yökerhossa Katri seisoi parrasvalojen loisteessa.

”Hyvät naiset ja herrat, Olli Säde ja Päivänsäteet, ELÄMÄ SE ON KUIN SILKKIÄ VAAN!”

Katrin spiikkiä seurasi rumputremolo, ja valot suuntautuivat samettiverhojen suojista näyttämölle astuvaan laulajatähteen. Olli Säde otti yleisönsä ja M/S Fiestan risteilyemäntä otti paikkansa av-teknikon vierestä.

Ollilla oli edelleen haasteita äänen kanssa, ja tästä syystä show’ssa oli enemmän tanssinumeroita. Kaikki yökerhossa olevat istuivat paikoilleen jämähtäneinä ja seurasivat tanssia. Estradilla vallitsi juhlallinen tunnelma.

Täysmiehitetty bändi soitti Myrskyluodon Maijaa ja tanssilattian keskiössä askelsi Pia, jonka kasvot hohtivat näyttämön valoissa ihmeellisen kauniina, niin kuin kulmakarvoille ja ohimolle olisi satanut kristallisia lumikiteitä. Niskan tähtitatuointi oli huolellisesti pakkeloitu piiloon ja hoikkaa kehoa verhoava kolttu täytti kaikki laivayhtiön määritykset hienostuneen seksikkäästä esiintymisasusta.

Katri silmäili pianoa takovaa Kajta. Mies oli tapojensa mukaan haihtunut ensi kohtaamisen jälkeen omille teilleen. Sellainen hän oli, yhtä pelokas kuin Katrikin. Ja siinä oli syy, miksi suhde toimi ja oli pysynyt niin raastavan epäselvänä. Hänen osaltaan juttu oli kertakaikkisesti loppu. Nyt hän tiesi, kenet hän halusi. Muisto edellispäivän porrasjumpasta laivan perämiehen kanssa nostatti hymyn Katrin huulille.

Ja hän vilkuili ympärilleen, josko laivan komentosillalla työskentelevä Mats olisi piipahtanut yökerhon katsomaan show’n, mutta miestä ei näkynyt.

Musiikki meni tunteisiin. Pian uskomattoman voimakkaat hypyt ja hallitut piruetit, triplat, kirvoittivat yleisöstä valtavat aplodit. Pian lahjakkuus oli ilmiselvää. Tanssitaito oli samanaikaisesti vahvaa ja rohkeaa, kuten oli kaikki muukin, mitä hän edusti – moottoripyörät, vauhti ja romuralleissa kaahailu.

”Tähti on syntynyt!” Timo Heinonen mutisi.

Hän taputti Katria olkapäille, ja jätti kätensä lepäämään Katrin harteille. Katri olisi halunnut työntää käden pois, muttei kehdannut. Hän piti katseensa lavaa kohti suunnattuna.


Katri heräsi kovaan jyskytykseen. Hänellä meni hetki ymmärtää, mitä tapahtui. Joku huusi hänen nimeään ja jyskytti ovea. Katri kiskoi ylleen aamutakkiaan.

Pete huojui paikoillaan. Hänen kasvonsa olivat vitivalkoiset.

”Tom on hakattu. Hän on teho-osastolla koomassa!” Pete sanoi ja löi nyrkkiään ovenpieleen tuskaisen näköisenä.

Katri tuijotti Peteä tajuamatta sanaakaan siitä, mitä mies oli hetki sitten kertonut.

”Nyt kerrot, missä se pussi on!” Pete pamautti sormuskädellä ovea niin, että siihen jäi painauma.

Katri ummisti silmänsä.

”Tai muuten mitä?” hän kysyi niin hennolla äänellä, että tuskin itsekään kuuli sanojaan.

”Tom on koomassa, ja se on sun syy!” Pete sähisi silmät vihaa uhkuen.

”Jätkät käy kuumana, ne on tulossa hakemaan sut. Tajuatko, sä olet vaarassa”, Peten ääni kaikui jossain kaukana.

Katri perääntyi hyttinsä hämärään. Hytin ovi läiskähti kiinni. Hän kävi istumaan vuoteelleen. Hän kuuli, miten mies potki ja hakkasi ovea. Shokkitärinä valtasi Katrin koko kehon.

Jatkuu ensi numerossa.

Laura Paloheimo on vuonna 1971

syntynyt kirjailija, tuottaja ja kirjoittamisen ohjaaja. Hän on

kirjoittanut vauhdikkaita chick lit -kirjoja:

Klaukkala, OMG,

Mama Mojo ja

Puppiduu.

Risteilyemäntä Katri Leinosen työpaikkaromanssi laivalla soittavaan pianistiin hiipuu yhtä nopeasti kuin se roihahtikin, mutta Katri ei ehdi miestä liikoja suremaan.

Tangoshow’n ensi-ilta ja sitä seuranneet lukuisat jatkojuhlat ja niistä seuranneet romanssit olivat pääpuheenaihe laivan messissä.

Katri liittyi aamukahviaan nauttivien hyttiemäntien seuraan ja keskittyi kuuntelemaan varsin värikkäitä versioita laivalla edellisyönä show’nsa ensi-iltaa juhlineesta tähtilaulajasta, Olli Säteestä.

”Ei ollut päällä rihmankiertämää!” yksi hyttiemännistä sanoi ja pyöritteli päätään.

Katria huvitti. Aina sama juttu, saunakansa kohahti, jos joku oli sattunut kävelemään alasti henkilöstön poreallastilan läpi.

”Artistit on sellaisia, vapaita sieluja, haluavat irrotella kunnolla!” Katri sanoi ja sekoitti kahviaan ja tunsi hyttiemäntien tuijotuksen kaulallaan.

Pelon ja ärtymyksensekaiset ajatukset pitivät Katrin hereillä aamuun asti. ”Jos sanot sanakin tästä, se on nirri pois! Se on nirri pois!” Peten uhkaukset kiersivät kehää mielessä. Mustelma teki kipeää, mutta huivia oli pakko pitää kaulassa. Katria ahdisti ajatellessaan edellisyötä, kammottavaa pullonpyörityspeliä Peten hytissä ja hetkeä, jolloin mustelma syntyi.

Mies himoitsi edellisiltana pullonpyörityspeliä pelanneen moottoripyöräjengin kannattajajäsenyyttä.

Oli vaikea ymmärtää Peten olevan se sama mies, jonka Katri oli oppinut tuntemaan aloittaessaan laivatyöt. Missä oli kultainen baarimikko, jonka Katri oli vuosien aikana oppinut tuntemaan? Ja miksi hän halusi niin paljon tienata moottoripyöräjengin hyväksynnän?

Selvittyään työkaverinsa kuristusotteesta ja päästyään hytilleen, hän oli valvonut koko yön pohtien, mitä hänen pitäisi tehdä. Hän olisi ilomielin ilmiantanut Peten laivan intendentille, ellei olisi siinä samalla vaarantanut oman työpaikkansa laivassa. Vuosien aikana oli tapahtunut paljon kaikenlaista. Katri tiesi liikaa. Ja Pete tiesi, että Katri tiesi.

Peten pelko oli kuitenkin epätoivoista lajia. Mies himoitsi edellisiltana pullonpyörityspeliä pelanneen moottoripyöräjengin kannattajajäsenyyttä, ja se vaati erilaisten tehtävien suorittamista. Kannattajajäseniä valjastettiin tekemään palveluksia. Laittomuuksia. Tom oli toiminnassa jotenkin mukana, vaikkei miehellä tainnut olla edes moottoripyörää, Katri pohdiskeli ja toivoi hyttiemäntien keksivän uusia puheenaiheita.

”Näytät siltä, että olet herännyt vasta, ja tarvitseeko kysyä mistä?”

Onneksi Ahdin Valtakunnan valtiatar, lastenhoitaja Stella, ilmestyi paikalle ja ilmoitti Olli Säteen olevan päivähuoneessa. Muutoin niin pirteä Stella näytti väsyneeltä.

”Näytät siltä, että olet herännyt vasta, ja tarvitseeko kysyä mistä?” Katri kysyi ja Stella virnisti.

”Myönnetään! Sääntöjä rikottu! Olin yötä Ahdin Valtakunnassa!”

”Esimerkillistä päivystystyötä, koisit työpaikalla!” Katri kiteytti ja toivoi, että itsekin nukahtaisi toimistopöytänsä ääreen, siten elämä laivalla olisi ehkä tylsää, mutta piirun verran turvallisempaa.

Stella nauroi ja veti käden kuvitteellisen hatun lippaan.

”Aina valmis, mitä tulee pirtuun tai polkkaan!” hän sanoi ja kertoi olleensa tanssijoiden kanssa jatkoilla.

”Nähtiin aamu nousevan ja yksi alaston mies!”

”Alaston mies?” Katri toisti.

”Markolta terveisiä, hän kyselee aina, onko Katri jo rengastettu, en oikein tiedä mitä vastata.”

”Tatuoitu ja karvainen. Ei mikään kiiltokuva mieheksi, mutta mies kuitenkin. Kaveri juoksi munasillaan ympäri seiskakantta. Kuulemma kyse oli jostain nakuhaasteesta!” Stella pyöritteli päätään.

”Sepä somaa”, Katri mutisi ja toivoi, ettei intendentin korviin kantautuisi yhtäkään tarinaa edellisillan aktiviteeteista.

Katri tunsi Stellan katseen kaulallaan.

”Kiva huivi sulla, sininen... Oliko kiihkeä yö Kajn kanssa?” Stella kysyi ja näytti siltä, että odotti mehukkaita yksityiskohtia.

”Sininen sopii mielialaan. En kerro mitä tapahtui, lakkaa kärttämästä!” Katri mutisi.

Stellan silmät välähtivät.

”Kiitos luottamuksesta! Markolta terveisiä, hän kyselee aina, onko Katri jo rengastettu, en oikein tiedä mitä vastata”, Stella sanoi muka huolettomasti, vaikka Katri hyvin tiesi, mihin Stella pyrki.

Stellan turvallisuusalalla työskentelevä veli oli kyllä mukava mies, mutta ei yhtään Katrin tyyppiä.

”Sinkkuna edelleen”, Katri sanoi ja kohautti harteitaan.

Hän oli seilannut ne seitsemän merta eikä ollut vieläkään löytänyt kotisatamaa, ei prinssi rohkeaa, mutta oli oppinut paljon itsestään. Se kai oli tärkeintä, tietää kuka oli, mistä tuli ja mihin suuntaan oli matkalla.

Stella oli hyvä ystävä. Jos jonkun ihmisen oppi tuntemaan merillä ollessaan, niin työkaverinsa, aina sielunelämää ja lapsuudentraumoja myöten. Meri herätti alitajunnan ja heitti kaikki roskat pintaan, vaikka eivät he elämäänsä itkeneet, päinvastoin.

Stella jatkoi ensi-iltajuhlien yksityiskohtien heruttamista. Kesken tarinoinnin Katrin hakulaite soi.

Tarkoitus oli myydä litratolkulla juomia, eikä myyntitavoite toteutuisi mikäli porukkaa lähtisi pois kesken kaiken.

”En voi laulaa! Pitää lepuuttaa, että saan äänen toimintakuntoon illaksi!” Olli raakkui luuriin.

”Tee kaikkesi, että saat äänesi kuntoon illaksi! Höyryhengitä, laita kosteita pyyhkeitä hyttiin, kuiva huoneilma on myrkkyä keuhkoille!” Katri lateli rutiininomaisesti ohjeita ja laski luurin alas.

Hän tuijotti hetken eteensä näkemättä mitään ja yritti keksiä, mitä sanoisi tangofaneille, jotka jonottivat paraikaa päivätansseihin kannella kymmenen. Olisi ikävää ilmoittaa, ettei Olli pääsisi heitä liikuttamaan ja että nimikirjoitukset jäisivät saamatta, kaverikuvat ottamatta.

Katri mietti eri vaihtoehtoja. Kansa saisi kuitenkin tanssia tangoa. Tango-orkesteri ja orkesteria johtavan Kajn lauluesitykset kuuluivat Ollin päivätanssipakettiin. Ollin tähtitunti oli päiväntanssien kohokohta, muusta musisoinnista ja laulusta huolehtisi orkesteri. Tarvittiin jotain, mikä pitäisi tangohovin tansseissa alkamishetkestä sen päättymishetkeen, mutta mitä? Tarkoitus oli myydä litratolkulla juomia, eikä myyntitavoite toteutuisi mikäli porukkaa lähtisi pois kesken kaiken.

Katri puhalteli ilmaa keuhkoistaan. Hän silmäili puhelimen vieressä olevaa hyttilistaa. Siinä oli merkittynä hytin numero ja hytissä asuvan miehistön jäsenen nimi. Ensimmäisenä listassa oli Alvarez. Fernando Alvarez! Niin tietysti! Miksi hän ei heti tajunnut! Eilisiltana Fernandon tangosoololle oli taputettu seisten. Suomen notkealanteisin tangotanssija, Fernando tunsi tangon salat ja oli Olli Säteen salarakas.

Katri naputteli Fernandon numeron puhelimeen ja toivoi parasta. ” Si, Si!” Fernando vastasi ja ilmoitti olevansa paikalla vartin kuluttua.

Katri kiiruhti ulos messistä ja juoksi portaisiin.

Laivan munahaukkojen havittelema kultamuna, laivan perämies, Mats Åhman.

”Joskushan ihmisen oli kuntoiltava!” hän tokaisi vieressään harppovalle miehistön jäsenelle ja huomasi vasta sitten, kuka hänen vieressään harppoi.

Laivan munahaukkojen havittelema kultamuna, laivan perämies, Mats Åhman. Katri onnitteli itseään siitä, että kerrankin osui paikalle Mats Åhmanin kanssa niin, ettei paikalla ollut esimerkiksi parfymerian kaunottaret, joiden kauneus oli ehkä purkista, mutta Katri olisi tehnyt mitä vain saadakseen tietää, mistä purkista.

”Sisällä oleskelu ja koneellistetun sisäilman hengittäminen on rasitus keuhkoille, Mats tiedotti.

Katri nyökkäsi pontevasti samanmielisyyden merkiksi. Hänen vieressään askeltava perämies oli komea rujolla tavalla. Auringon ja iän rypistämät kasvot olivat mukavalla tavalla syvien uurteiden raidoittamat, leukaa koristi hienoinen sänki, silmät olivat orvokinsiniset ja täynnä sellaista kujeilua ja iloa, jota Katri niin kovasti kaipasi. Silkkaa pokaalia koko mies!

”Täytyy kai alkaa treenaamaan ihan kunnolla, Katri sai sanotuksi läähätyksen lomasta.

”Mitä sä treenaat?” Mats kysyi.

”Tangomusiikkia ja Netflix-surffailua”, Katri vastasi totuudenmukaisesti ja Mats räjähti nauramaan. Katri pysähtyi paikoilleen ja nauroi itsekin.

”Tottahan se on, olen läpikotaisin laiska. Yritän aina laihduttaa ja se onnistuu yleensä päivisin. Yöllä löydät minut messistä, tarkalleen ottaen ensimmäisen buffet-tarjoilun päättymisen aikaan. Suklaakakut on varattu mulle!” hän sanoi muka tiukkana ja Mats nauroi lisää.

”Olet hurmaavan rehellinen!” mies sanoi.

Ja Katri hymyili niin että poskipäihin koski.

”Mitä eilen tapahtui? Mä yritin tavoittaa sua.”

Katri marssi orkesterikorokkeelle ja kertoi pikaisesti Kajille muutokset päivätanssien ohjelmaan. Kaj tuijotti Katrin kaulaa.

”Mitä eilen tapahtui? Mä yritin tavoittaa sua. En saanut nukutuksi, meidän hyttikäytävällä oli ihan hirveä meteli! Ne motoristit kuuntelivat jotain paskamusaa aamuun asti! Ja ne polttivat maria, mä en voi olla täällä, jos meno ei muutu!” Kaj sanoi.

Katri lausui Kajlle pahoittelut ja otti mikrofonin käteensä. Hän tiesi hyvin Kajn historian päihteiden kanssa, miten hän oli kamppaillut itsensä vapaaksi vakavasta riippuvuudesta.

”Puhutaan myöhemmin, jooko? Mennään vaikka kansikävelylle”, Katri sanoi ja astui tanssilattialle.

Tangohovin edustajat huikkailivat Katrille ja kyselivät Ollista. Katri vilkaisi samettiköysien takana seisovaa tummapintaista miestä. Fernando oli ammattilainen, hän oli paikalla, hymyilevänä ja valmiina ottamaan hommat hoitoon.

”Raju rakastaja”, Katri lausui ja sai hetkessä tangosalonkiin kerääntyneen eläkeläisjoukon huomion itseensä.

”Hyvät matkustajat, raju rakastaja on täällä! Minulla on ilo edustamani laivayhtiön puolesta esitellä teille eilisiltana tangoväen lumonnut Fernando Alvarez! Hän on luvannut esittää teille parhaat palat soolonumerostaan ja opettaa teille askelsarjan tai pari!”

The woodooman, luki hieroja Tomin hytin ovessa. Katri koputti oveen. Katri oli varannut ajan hierontaan. Tom oli laivaporukasta ensimmäinen, joka matkusti Intiaan ja palasi sieltä täysin vihkiytyneenä erilaisiin yrtteihin ja mielenhallinta harjoituksiin. Tomilla oli aina tarjota ihmeitä tekevä flunssankarkotusjuoma, minkä kanssa hän tarjosi itseleivottuja pikkuleipiä.

”Alastomien naisten vuoksi olen valmis melkein mihin vaan!” Tom nauroi.

Verkkariasuinen Tom avasi oven ja pahoitteli hytissä vallitsevaa sotkua.

”Jään huomenna maihin ja siirrän samalla kamoja hoitohuoneelle. Laitanko erikoisyrttejä höyryttimeen?”

Pöydällä olevasta diffuserista nousi kiemurtelevaa vesihöyryä. Tuoksut oli osa Tomin hoitorituaalia. Katri ryhtyi riisumaan vaatteitaan.

”Hieno juttu, että olet toteuttanut unelmaasi luontaishoitolasta, se on meidän kaikkien ilo”, Katri sanoi.

”Alastomien naisten vuoksi olen valmis melkein mihin vaan!” Tom nauroi.

Tom siirtyi hytin vessaan siksi aikaa, kun Katri riisui. Katri kääriytyi pyyhkeeseen ja kävi istumaan hoitovuoteen reunalle. Hän tajusi unohtaneensa käteistä rahaa sisältävän kukkaron toimistoon. Taskussa ei ollut muuta kuin huulikiilto, laivayhtiön heijastin ja evääksi messistä otettu banaani.

”Voin tietenkin maksaa luonnossa!” Katri tokaisi reippaasti.

Tom tuijotti häntä sen näköisenä, ettei ollut varma, oliko kuullut oikein. Katri kaivoi banaanin esiin. Tom purskahti nauruun.

”Hetki sitten, kun halasin sua, tunsin jotain kovaa rintaani vasten ja ajattelin, että tulet vetämään mut kylmäksi!” Tom sanoi huolettomaan tyyliinsä.

”Ihanko totta luulit, että mulla on ase? Miksi?”

Katria hämmensi toden teolla.

”Ihanko totta luulit, että mulla on ase? Miksi?” hän kysyi, mutta Tom ei vastannut.

Ehkä hän ei kuullut. Kolina vessassa voimistui, hän valmisti yrttikäärettä mustelmaan. Tom liotti pyyhettä käsienpesualtaassa ja lirutteli pyyhkeen päälle kellertävää nestettä ruskeasta lääkepullosta.

”Minusta on tullut vainoharhainen. Näen uhkia kaikkialla! En saa nukutuksi”, Tom selitti ja Katri etsi sopivaa asentoa hierontapöydältä.

Hän lupasi Tomille vapaat kädet mitä hoitoon tuli. Tom lupasi tehdä parhaansa mustelman karkottamiseksi. Onneksi hänelle ei tarvinnut selittää mistä se oli tullut. Ehkä Tom oli nähnyt tilanteen, Katri päätteli ja ummisti silmänsä.

”En mä sulta mitään maksua ota, niin monta vuotta on töitä tehty yhdessä, enkä kertaakaan tarjonnut sulle edes drinkkiä. Nyt saat koko rahan edestä!” Tom huuteli valuvan veden kohinoiden seasta.

Pian hän vajosi rentoon oloon, horrokseen minkä läpi hän tavoitti ainoastaan Tomin soittaman rentouttavan musiikin sävelet.

”Ihanaa tingelitongelimusiikkia”, Katri mutisi puoliunessa, hän yritti puhua mutta oli jo niin rento ja väsynyt, että hän tuskin kykeni muodostamaan sanoja.

”Rento mieli, rento keho. Kun tajunta laajenee, maailmankuva laajenee ja kaikki on mahdollista.”

Hoidon jälkeen Katri ponnisteli itsensä istuma-asentoon ja kiskotteli jäseniään ja haukotteli suureen ääneen. Se, mitä hän oli hetki sitten hierontapöydällä kokenut, oli ollut tajuntaa laajentava kokemus. Hän oli tuntenut olevansa yhtä musiikin ja meren kanssa, yhtä jokaisen tähdenlennon ja kaukaisen galaksin kanssa. Se oli ihmeellinen kokemus.

Katri vilkaisi itseään peilistä ja näki, miten rentous ulottui silmiin asti. Hänen katseensa oli täysin toinen, raukea. Ja silmät suorastaan kiilsivät kirkkaanvihreää sävyä, sitä jadentummaa, mitä ei hämärässä yleensä erottanut.

”Rento mieli, rento keho. Kun tajunta laajenee, maailmankuva laajenee ja kaikki on mahdollista”, Tom julisti tuttuun tapaansa tajunnanlaajentamisen puolesta.

Katri huojutteli kehoaan puolelta toiselle. Hän ajatteli Kajta, sitten komentosillan Matsia, sitten taas Kajta, hetkisen ajan naapuriaan Vesaa ja sitten taas Kajta. Sitten hän huomasi miettivänsä, miltä Mats näyttäisi alasti. Mieshän oli niin hoikka, olisiko hänessä vartta täyttämään aikuinen nainen? Katri tuumaili ja tirskahti.

”Olet niin suloinen, että minua ihan itkettää! Tarjoaisin sulle vielä teetä ja erikoispikkuleivän, mutta selvästi sulle riitti tämä setti”, Tom sanoi ja halasi Katria, joka takertui eteensä ilmestyvään mieheen ehkä hieman turhankin halukkain ottein.

Tom asetti Katrin sepalukselle eksyneet käpälät turvallisemmalle vyöhykkeelle.

”Noh, noh, aika mennä tutimaan Katriseni”, Tom sanoi ja irrottautui otteesta.

Tom työnsi Katrin hyttikäytävään ja painoi tämän käteen pienen muovipussin.

”Kiva juttu, että viet mun frendin nuuskat maihin, pussissa on partavesilitkua ja perusjuttuja!” Tom sanoi.

Katri moikkasi käytävällä puhelintaan räpläävää Kajta ja otti tukea hyttikäytävää halkovasta kaiteesta.

”Totta kai, kaikki hoituu!” Katri mumisi, vaikkei muistanut, että heillä olisi ollut puhetta pussin kuljettamisesta ja painoi Tomin poskelle märän pusun kiitokseksi.

Hyttiin päästyään Katri kävi suihkussa ja sujautti yöpaidan ylleen. Jestas, että hän olikin väsynyt! Ja samanaikaisesti hän oli niin täynnä energiaa, että olisi voinut hyvin viettää pienen lemmekkään hetken esimerkiksi Kajn seurassa. Mutta ei kuitenkaan, Kaj oli historiaa. Kyllä meressä kaloja riitti! Ja se varsinainen vonkale oli vielä pyydystämättä!

Tomin suorittama hieronta oli avannut kaikki kraanat. Aivan kuin hän olisi muuttunut silmissä pehmeämmäksi, hohtavammaksi, vetovoimaisemmaksi. Toiseksi.

Tällä kertaa hän saisi sen, mitä tavoitteli. Vaikutti siltä, että vihreä valo palaisi komentosillalla, kun Katri Leinonen piipahtaisi pikkuvisiitillä! Katri iski silmää peilikuvalleen. Olisipa hän ollut yhtä itsevarma aiemmin päivällä, kun nousi portaat Mats Åhmanin seurassa. Mats oli kyllä jotain ihan muuta. Ja wou, miten selvästi hän pystyi näkemään, miten erivärisiä valoja hänen peilikuvansa heijasti! Kaikki oli niin ihmeellistä!

Katri otti askeleen peiliä kohti. Kuvajaisen säteet olivat kirkkaan vaaleanpunaisia ja niiden seassa oli kirkkaanvalkoista valoa, kuin roiskeita, ne levisivät hänen kuvajaisensa yli, koristelivat hämärässä hytissä seisovan naisen hahmon.

Katri kosketti peiliä. Säteet katosivat. Hyttiin laskeutui pimeys. Hän näki taas itsensä niin kuin oli. Hän tunsi ohimoissa jyskyttävän päänsäryn ja tunsi huimausta. Hän sulki silmänsä ja heräsi vasta seuraavana aamuna, nähtyään koko yön unta, jossa hän liukui kovaa vauhtia vesipyörteiden mukana ms. Fiestan kölin alle.

Jatkuu ensi viikolla.