Uusi jatkis alkaa! Osa 1/5: Eräänä päivänä Sarin rauhallinen elämä pikkukaupungissa muuttuu. Hänen kauppaansa tupsahtaa seksikäs Janne, joka pakoilee outoa, liskomaista miestä.

Kuvitus: Timo Mänttäri

Mun pitäisi hankkia sulle kunnon koira synttärilahjaksi, Koikkis sanoi ja nojautui myyntitiskiin. Hän oli tottuneesti kävellyt lattialla makaavan mustan kasan yli ja parkkeerannut naulalaatikoiden ja paksujen rautalankanippujen väliin.

– Koira vai? Silmäilin hellästi Ronttia. Se oli iso newfoundlandinkoira, jonka lempiharrastus oli nukkuminen. – Minulla on jo koira.

– Tuoko muka koira? Pikemminkin laiskiainen. Minusta on karmivaa, että avuton nainen ja kaksi pientä lasta elävät tällaisessa paikassa ilman kunnon vahtia.

Pudistin päätäni ja naurahdin. Tiesin että Koikkis pelleili, mutta toisaalta hänen jutuissaan oli vähintään puolet tosissaan heitettyä vakaumusta siitä, että minä olin herkkä neitonen pulassa. Neitonen, joka tarvitsi valppaan ja vahvan vahtikoiran. Tai vielä mieluummin valppaan ja vahvan miehen.

– Vai avuton nainen? Kumpi meistä vaihtoi autoosi öljyt ja öljynsuodattimen? Eivätkä lapsetkaan ole enää mitään pikkurääpäleitä. Millakin on 12-vuotias.

Koikkis ei ollut ainoa, joka oli huolissaan meidän puolestamme. Pikku perheeni asui kieltämättä melko eriskummallisissa olosuhteissa. Kotimme, samoin kuin rautakauppani, sijaitsi ikivanhassa, ränsistyneessä makasiinirakennuksessa. Makasiinin takaseinästä kohosi hylätyn viljasiilon jättiläismäinen, betoninen hahmo. Siilo hallitsi koko maisemaa kuin vuorenseinämä tai mahtava kirkon torni, ja se kutsui kolhoudellaan nuorisoa tagaamaan sen kylkeen puumerkkejään. Rontin ja monen muun reviirimerkkaustolppa sijaitsi sen juurella. Ympärillä aukesi pikkukaupungin teollisuusalue: asvaltin, romuautojen ja varastorakennusten valtakunta.

Osuuskauppa oli aikoinaan varastoinut siilossa viljaa, mutta rakennus oli ollut nyt vuosikymmeniä Matin suvun ja sitten minun hallussani. Olin uudistanut sähköt vain muutamaan huoneeseen, niihin tiloihin, joissa pidin liikettä ja varastoa. Siilo sai pitää salaisuutensa, makasiinien tyhjät tilat narahdella ja huokailla yksinäisyyttään. Huhuttiin, että rakennuksessa kummitteli, että siellä oli tapahtunut veriteko ja kuolleen sielu liikkui lähellä niitä lankkuja, joiden alle vainaja oli kätketty. Muuta haittaa tarinasta ei minulle ollut kuin että aina toisinaan nuoriso pyrki omin luvin makasiiniin.

Minusta teollisuusalue ei ollut yhtään hassumpi paikka elää. Siinä oli omaa karua kauneuttaan. Keskustan kaupoille oli lyhyt matka, vain kymmenisen minuuttia autolla, jos tuli yllättäen ikävä sivistyksen pariin. Saman verran kesti ajella metsäpoluille, jos teki mieli haistella kellastuvien lehtien tuoksua.

– No jos uusi koira ei kelpaa, niin mitä sinä sitten haluaisit? Koikkis kysyi. – Jotain superkallista ryppyvoidetta, nyt kun neljäkymppiä tulee täyteen?

Mulkaisin Koikkista ja hän virnisti. Rontti huokaisi, heilautti laiskasti karvaisia korviaan ja jatkoi lepoaan. Minun kävi hieman kateeksi. Päivä oli ollut kiireinen ja pikku unet olisivat maistuneet minullekin hyvin.

Oli kuitenkin vielä paljon tekemistä. Liikkeessä riitti hommaa pitkälle iltaan, ja töiden jälkeen minun piti lähteä kauppaan hankkimaan kakkuaineksia, limua ja kuohuviiniä. Lapset halusivat ehdottomasti tehdä minulle maailman upeimman syntymäpäivä­kakun, ja olin luvannut hankkia tarvittavat ainekset.

Aion juhlia nelikymppisiäni perhepiirissä. Mukana olisivat vain rakkaat kauhukakarani ja anoppini Maria.

Koikkis viivytteli vielä hetken tiskin luona ja yritti kehitellä jutun juurta, sitten hän nosti lakkiaan ja lähti. Näin ikkunasta, kuinka hänen harmaaseen univormuun sonnustautunut hahmonsa katosi lommoisen Saabin sisälle. Koikkis oli vartija. Hän partioi teollisuusalueella ja meistä oli tullut vuosien mittaan hyvät ystävät.

Asiakkaita kulki ovesta sisään ja ulos. Oli viimeinen hetki ostaa tarvikkeita viikonlopuksi mökeille, ja usein juuri perjantaipäivinä tulikin viikon paras myynti. Marraskuun alussa ei enää tehty isoa kauppaa, mutta rakennettiin sitä parhaimman sesongin ulkopuolellakin. Kuulaina syyspäivinä ehti hyvin nikkaroida mökillä. Ensimmäisten pakkasaamujen jälkeen ei ollut hirvikärpäsiäkään riesana.

Iltapäivän puolella hiljentyi. Istahdin tiskin taakse, tein oloni mukavaksi, levitin päivän lehden pöydälle ja siemailin rikkoutuneesta korvamukista kaakaota. Mukissa luki ”Pomon kuppi, älä ryystä”. Rautakaupan pojat olivat antaneet sen minulle vuosia sitten.

Ikkunasta paistoi sisään viisto, kullankeltainen valo. Juuri sellainen keli, että olisi ihana lähteä metsään etsimään suppilovahveroita. Niistä, maidosta ja koskenlaskijajuustosta saisi mitä maistuvimman keiton. Voisin ehkä pyytää Koikkistakin syömään.

Juoma lämmitti mukavasti kättäni ja sisuksiani mennessään alas. Makasiineissa oli kylmänpuoleista, vaikka olin laittanut öljypatterin puhaltamaan täysillä.

Paikallislehden ykkösuutisena oli kerrankin oikea uutinen, mökkimurtojen sarja. Nelossivulla komeili iso artikkeli seutua vaivaavasta rikosaallosta. Viikon aikana oli murtauduttu läheisen Piiskajärven kesämökkeihin. Piiskajärvellä oli seudun tyyriimmät loma-asunnot. Haastateltu poliisi oli niukkasanainen, mutta ääneen oli päästetty myös jokunen harmistunut mökkeilijä, joka kaipaili arvokasta irtaimistoaan. Jutun mukaan varkaille ei kelvannut mikä tahansa roju. Lähinnä he olivat vieneet elektroniikkaa.

Minun kävi sääli mökkeilijöitä. Olin kesällä kiertänyt Piiskajärven mökkitiet läpi ja saanut myytyä rakenteilla oleviin kiinteistöihin melkoisen määrän räystäskouruja, pihakaivoja ja ilmapumppuja. Tuntui inhottavalta ajatella, että kaikkiin niihin kauniisiin huviloihin oli tunkeuduttu pahat mielessä. Monelle kaupunkilaiselle kesähuvila oli pyhättö, johon tultiin satojen kilometrien päästä rentoutumaan. Oma mökkini oli aivan kaupungin kupeessa ja niin vaatimaton, että se tuskin kiinnostaisi konnia. Ja todennäköisesti varkaat olivat jo häipyneet seudulta ajat sitten ja salakuljettaneet tavarat vähin äänin rajan yli.

Ovi paukahti voimalla auki. Rauhallinen hetkeni oli pirstaleina. Sisään tuiskahti tuntematon nuori mies, joka puuskutti aivan kuin olisi juossut pakoon Usain Boltia. Hän pälyili ovensuussa ympäriinsä kuin ei ihan tajuaisi missä oli, syöksyi sitten kohti tiskiä ja – kuinkas muuten – kompastui Ronttiin. Mies kaatui rähmälleen ja pudotti samassa hässäkässä kantamuksensa.

Rontti nosti päätään, katsoi tunkeilijaa ja jatkoi uniaan. Mies nousi ähkien ylös ja nosti laatikon maasta.

– Anteeksi koira, hän sanoi. Sitten hän suuntasi sinisten silmiensä katseen minuun ja väläytti leveän hymyn. – Päivää rouva!

Se oli sen sortin hymy, joka sai perhosparven lehahtamaan vatsanpohjastani lentoon. Pöllämystynyt nuori mies oli syötävän hyvän näköinen. Vaalea tukka, kuluneet, oikeista kohdista kiristävät farkut, leveät hartiat ja ihastuttavat silmät. Täsmälleen minun tyyppiäni. Liian nuori, sanoin mielessäni ankarasti. Kloppi oli tuskin kolmeakymmentäkään, siis poikanen vielä.

– Päivää, sanoin korostetun asiallisesti. – Miten voin auttaa?
Poika rypisti otsaansa, nielaisi ja sanoi:

– Öö. Minä… Sinä… öö.

Hän puristi pahvilaatikkoa rystyset valkoisina. Minulla alkoi raksuttaa.

– Onko tuo ruohonleikkurin hihna?

– Mikä? mies sanoi. Sitten hän rykäisi ja sanoi. – On. Ruohonleikkurin hihna. Juuri se tämä on!

– Veisitkö sen suoraan tuonne takahuoneeseen? sanoin ja osoitin sormellani kaupan takaosaan. – Laita se vaikka sille pöydälle, jolla on mappeja, jos sinne mahtuu.

– Selvä! Tapahtuu, mies sanoi, marssi paketteineen tiskin ohi, poistui takahuoneeseen ja sulki oven perässään.

Ulkomailta tilaaminen oli sitten kätevää. Ruohonleikkurin hihna oli tullut paljon nopeammin kuin olin luullut. Vanhan leikkurini vetohihna oli mennyt poikki, ja lähin varaosa oli löytynyt Koreasta muutamalla kympillä. Kuljetus tuli samaan hintaan, joten tilaaminen oli kannattavaa toimintaa. Homma sujui Visalla netissä nappia painamalla, tavara tuli muutaman vuorokauden sisällä ja kuljetusliikkeet komeine uroineen kantoivat tuotteet kotiin saakka.

Siemaisin kaakaota ja silmäilin vielä lehteä. Mielipideosastolla valitettiin anonyymisti koirankakasta, nuorisosta ja valtuuston tekemistä päätöksistä.

Puhelin soi. Ruudussa vilkkui Maria.

– Moi. Miten hurisee? minä vastasin.

– Sari? Marian ääni kuulosti oudolta, ohuelta ja pieneltä. – Voisitko tulla hakemaan minua Jukaraisen huvilalta?

– Mitä on tapahtunut? kysyin täynnä pahoja aavistuksia. Paavo ”Paroni” Jukarainen oli värikäs paikallispoliitikko, ja hänen huvilansa oli Piiskajärven ylellisin. Oliko Jukaraisenkin huvilalla käynyt rosvoja? Oli varmasti! Maria hoiti pikku bisneksessämme mökkitalonmiehen töitä, siivosi ja järjesteli paikkoja rikkaiden mökeillä. Oliko hän ajanut murtomiesten jättämien tuhojen keskelle? Tai vielä pahempaa: oliko hän nähnyt itse murtomiehet?

Langan päässä oli hiljaista. Kuului vain Marian katkonainen hengitys. Ei kai hän vain itkenyt? Säikähdin toden teolla. Anoppini ei ollut itkeskelevää sorttia.

– Mitä siellä oikein on tapahtunut? Puhu nyt!

– No kuulehan, Sari, Maria sanoi työläästi. – Täällä on käynyt niin, että Jukarainen on tapettu. Minä löysin hänen… ruumiinsa… pirtin pöydältä.

– Voi hyvä luoja, parkaisin. – Oletko sinä soittanut poliisille? Oletko sinä itse kunnossa?

– Olen, olen. Älä nyt hysterisoi. Ei tässä mitään hätää ole. Täällä on poliisit ja kaikki on ihan kunnossa, mutta jotenkin minusta tuntuu... vähän ankealta.

Toisissa olosuhteissa Marian lakoniset sanavalinnat olisivat naurattaneet minua. Hän pyrki olemaan tilanteessa kuin tilanteessa tunteeton ja kivikasvoinen kuin mikäkin sfinksi.

– Voisitkohan sinä tulla hakemaan minua? Maria kysyi.

– Tottakai! Olen siellä hetkessä!

Maria kiitteli minua ja minä sulattelin hänen kertomaansa.

– Mistä sinä tiedät että Jukarainen oli tapettu? kysyin.

– No vaikea sitä on tapaturmaisesti saada kehoaan täyteen veitsenjälkiä, Maria sanoi kuivasti.

Lukitsin liikkeen ja laitoin oveen lapun, jossa luki, että palaisin kolmeen mennessä. Rontti jäi sisälle rotkottamaan. Hyppäsin autooni ja lähdin reipasta nopeutta Piiskajärveä kohti. Tie oli kuoppainen ja auto pomppi tiellä. Metsä oli kaunis syysasussaan, taivas oli autereinen ja maailma näytti heleältä. Tuntui oudolta ajatella, että näin kauniissa maailmassa tapahtui hirvittäviä rikoksia.

Jos joku meidän pikkupaikkakunnallamme murhattiin, niin Jukarainen oli kieltämättä todennäköisin uhri. ”Pulla-Paroni” Jukarainen oli entinen leipuri, josta oli tullut erinäisten epämääräisten vaiheiden jälkeen läpikorruptoitunut poliitikko, joka laukoi valtuustossa värikkäitä mielipiteitä. Hänen menneisyytensä oli täynnä hämäräperäisiä firmoja, epäilyksiä veronkierrosta ja vakavammastakin. Lisäksi hänet tunnettiin pahimman luokan häntäheikkinä ja irstailijana. Hänen huvilallaan pidettävistä orgioista liikkui villejä tarinoita. Juhlissa kuulemma virtasivat huumeet ja viina, ja paljas pinta vilkkui.

Huhut olivat huhuja, ja niitä tietysti pikkukaupungissa riitti, mutta saattoi niissä olla perääkin. Niin me ainakin Marian kanssa olimme ounastelleet, kun olimme siivonneet Jukaraisen huvilalla kekkereiden jälkeen. Lattioilta ja pöydiltä sai viedä kuormakaupalla rikkoutuneita laseja ja pulloja roskikseen. Olimme jynssänneet viinatahroja, ruokatahroja, oksennustahroja ja tahroja, joiden tarkempaa koostumusta emme halunneet pohtia. Kerran pihalta oli löytynyt piikkikorkoinen kenkä, joka oli täynnä verta.

Toisaalta minulle Jukarainen oli ollut aina reilu. Hän puolusti minua siiloasiassa. Koko valtuusto halusi nimittäin häätää minut makasiineilta. Tarkoitus oli räjäyttää rakennukset maan tasalle ja rakentaa paikalle kymmenkerroksinen asuintalo. Jukarainen piti ainoana minun puoliani. Hän puolusti oikeuttani asua perintökodissani, ja hän oli juoksuttanut siilossa asiantuntijoita museovirastosta ja erilaisista ekojärjestöistä etsimässä perusteita rakennuskompleksin suojelemiseksi.

Jukaraisen ystävällisyys minua kohtaan oli arvoitus. Ehkä se johtui siitä, että hän oli ollut lapsuudenystävä mieheni Matin kanssa. Olin usein kummastellut heidän ystävyyttään, sillä Matti oli ollut rauhallinen mies, jolle ei viina ja hurvittelu ollut maistunut liian kanssa.

Selitys oli kuitenkin löytynyt: Matin mukaan Paroni oli kerran pelastanut hänet hukkumasta, kun he olivat olleet pikkupoikia. Matin ja Jukaraisen välille oli muodostunut siten keskinäinen luottamus, jonkinlainen sanaton sopimus, eikä Matti ollut koskaan puhunut Jukaraisesta pahaa.

Ajoin kohti huvilaa. Pian edessäni aukesi rauhallinen järvimaisema. Keltaiset koivunlehdet täplittivät nurmikkoa ja kelluivat peilityynen järven pinnalla. Radiosta kuului Lynyrd Skynyrdiä. Napsautin masiinan pois päältä ja nousin autosta.

Jukaraisen huvila kohosi matalan rinteen päällä. Se oli suuri ja hulppea ja näytti siltä, että Jukarainen olisi pyytänyt sitä rakentaessaan vinkkejä Vesa Keskiseltä ja Hugh Hefneriltä. Pihalla oli kipsisiä, alastomia naisfiguureita, suuria kipsijoutsenia ja muutama puutarhatonttukin. Itse huvila oli koottu valtavista kelohirsistä kolmikerroksiseksi kolossiksi. Nyt alue oli eristetty poliisin kelta-punaisin nauhoin. Piha oli jalanjälkien sotkema.

Pujahdin nauhan alta ja etenin kohti huvilaa. Pihalla vastaani tuli kammottava kulkue: miehet kuljettivat paareilla muovipressun peittämää ruumista ruumisautoon. Kurkkuani kuristi. Jukarainen oli tuonut minullekin epämiellyttäviä viboja, mutta ei hänkään tällaista loppua olisi ansainnut.

Anoppini Maria istui yksin portailla ja näytti kalpealta. Tuntui kauhealta nähdä hänet niin poissa tolaltaan. Hän kyyhötti paikallaan kuin vanha, kuoreensa vetäytynyt kilpikonna. Yleensä hän oli ryhdikäs ja ikävuosistaan huolimatta kaunis nainen.

– Sari! Jumalan kiitos, Maria sanoi kun huomasi minut. Hän nousi ja näytti hetken siltä, että halusi halata minua. Maria oli kuitenkin vanhan liiton naisia ja karsasti tunteilua ja koskettelua kaikissa tilanteissa. Niinpä minä vain tartuin hänen käsivarteensa ja taputin olalle.

– Mennään autolle, minä sanoin. – Minä vien sinut meille. Lapset tulevat kohta koulusta. Voitte sitten syödä välipalaa ja odottaa minua.

– Kyllä minä pärjään, Maria sanoi. – Tämä oli vain tällaista alkujärkytystä. Ei sitä joka päivä tämmöistä näe. Kyllä ihmiseen sitten mahtuu verta. Koko lattia oli aivan punaisenaan. Niitä lankkuja ei saada koskaan puhtaaksi. Pitää vaihtaa koko lattia…

– Onneksi meidän ei tarvitse tehdä sitä.

Mietin, kuka mökin nyt saisi. Jukaraisella ei ollut tietääkseni vaimoa eikä lapsia.

Kurkistin avonaisesta ovesta sisään. Sisällä näytti sekaisemmalta kuin koskaan juhlien jälkeen. Kaikkien hyllyjen sisältö oli vedetty lattioille, matot olivat rypyssä ja pöydät lainehtivat lasinsiruja ja papereita.

– Huh huh, minä sanoin. – Aletaan painua.

Ajoimme metsätietä takaisin teollisuusalueelle. Kysyin Marialta halusiko hän terveyskeskukseen saamaan rauhoittavia, mutta hän kieltäytyi. Tiesin hänet vahvaksi, monessa tilanteessa hän oli se, joka oli kannatellut minua ja auttanut eteenpäin.

Parkkeerasin makasiinien eteen ja saatoin Marian ovelle saakka.

– Minusta on ihan liikaa vaivaa, Maria sanoi. – Jos veisit minut kuitenkin kotiini.

– Ei tule kuuloonkaan. Jäät meille yöksi. Minä tulen niin pian kuin pääsen. Tässä on enää pari tuntia sulkemiseen.

– Ei anneta tämän pilata sinun syntymäpäiviäsi, Maria sanoi ja hymyili minulle lämpimästi. – Biletetään kunnolla.

Jokin lämmin läikähti sisälläni ja hymyilin takaisin. Maailmassa oli paljon pahaa, mutta minä ja Maria pidimme yhtä. Olin varmaan maailman ainoa nainen, jonka paras ystävä oli oma anoppi.

Kun Maria oli mennyt sisälle, palasin kymmenen metriä takaisinpäin ja astuin kauppaan. Kiireisinä päivinä oli paljon iloa siitä, että työ ja koti olivat samoissa tiloissa.

Mielessäni kävi, että nyt kun Jukarainen ei ollut pitämässä valtuustossa minun puoliani, saisin varmaan häädön makasiineista. Se oli kurja ajatus. Minulla ei ollut haluja muuttaa pois. Kaikki oli kätevää näin. Makasiineissa oli rauhallinen, harras henki, josta pidin. Jos maailma uhkasi kaatua päälle, ei tarvinnut muuta kuin mennä makasiinien käyttämättömälle puolelle ja kulkea tyhjissä huoneissa lattialankkujen narinaa kuunnellen. Ei aikaakaan, kun alkoi kuulla omat ajatuksensa, ja ymmärtää mitä halusi. Kaupunki saisi häätää ja kantaa käsivarsista pihalle, en lähtisi taistelutta!

Jatkoin hommia rautakaupalla. Välillä mieleeni välähti kuva muovin peittämästä ruumiista. Yritin siivoilla ja pysyä touhukkaana, etteivät kammottavat ajatukset olisi pulpahtaneet mieleen.

Vähän ennen sulkemisaikaa ovi kilahti. Ovenraosta luikahti sisään pitkä, outo mies. Tervehdin häntä, mutta hän ei vastannut edes pienellä nyökkäyksellä. Hän katseli minua päästä jalkoihin pistävästi.

Mies oli minulle tuntematon. Olin varma, etten ollut koskaan nähnyt häntä. Moisen hyypiön kyllä muistaisi: hän oli paitsi pitkä, myös äärettömän laiha, ja hän oli pukeutunut käärmeennahkaa jäljittelevään takkiin ja vastaaviin buutseihin. Hänessä oli kaiken kaikkiaan jotakin liskomaista. Kasvot olivat kalvakkaat ja niillä maleksi tyly ilme, joka sai minut tuntemaan itseni pieneksi hiireksi, jonka koloon on kiemurrellut käärme. Tuntui siltä kuin huoneeseen olisi tullut entistäkin kylmempi. Mies liikkui hitaasti ja liskomaisen sulavasti hyllyjen lomassa. Puolittain odotin, että hänen suustaan tulisi esille kaksihaarainen kieli.

– Mitäs laitetaan? kysyin reippaasti. Ehkä liskomies oli läheisestä kartanokahvilasta eksynyt turisti. Vaikka ei niitä enää näin syksyllä ollut liikkeellä.

Mies ei vastannut. Hänen katseensa kiersi koko tilan, sitten hän kääntyi ja astui ovelle. En ehtinyt kysyä muuta, kun hän oli jo tunkemassa itseään pihalle. Hän miltei törmäsi Koikkikseen.

– Olipas kiire, Koikkis totesi.

– Mitä lienee ollut vailla, mumisin takaisin. Tapasin harvoin noin töykeitä ihmisiä. Minut otettiin paikkakunnalla vakavasti, eikä kukaan enää äimistellyt sitä, että nainen myi räystäspeltejä ja suunnitteli ilmastointilaitteiden asennuksia. Moni tiesi, että olin yksin jäätyäni opetellut bisneksen vaikeimman kautta. Liike oli ollut minulla nyt seitsemän vuotta ja olin saanut sen hartiavoimin menestymään. Aluksi moni oli epäillyt taitojani, mutta kun he tarvitsivat apua talojensa ja kesämökkiensä kanssa, ja minä olin päässyt esittämään kykyni, epäilyt karisivat. Matti oli opettanut minut hyvin ennen lähtöään.

– Jospa tuo äijä kävi bongaamassa paikkakunnan parhaimman nähtävyyden, Koikkis heitti ja hymyili ujosti.

– Ai siilon vai?

– Niin siilon juu, Koikkis totesi. Hän oli uskomattoman kaino ollakseen niin iso ja komea mies. Hän olisi taatusti halunnut imarrella, että minä olin se lähiseudun paras nähtävyys, muttei uskaltanut.

Sitten Koikkis katsoi minua tutkivasti otsa rypyssä.

– Mikä on hätänä, Sari?

Vuodatin hänelle saman tien koko Jukaraisen jutun.

– Voi taivas, Koikkis päivitteli ja antoi minulle ison halauksen. – Onpas sinulla ja Marialla ollut kehno päivä. Ja Jukaraisella nyt varsinkin. Eipä voi sanoa, että se oli kauhea yllätys. Voisi melkein kuvitella, että sen miehen luo on ollut jonoksi asti tappajia. Kaveriparka kuitenkin! Miten Maria jaksaa?

– Ihan hyvin kai, olosuhteisiin nähden. Se on meillä kotona lasten kanssa.

– Minä voin poiketa myöhemmin heidän luonaan, jos haluat. Käydä katsomassa, jos Maria tarvitsee apua.

– Kiitos. Olet kultainen, minä sanoin ja kurkotin pussaamaan Koikkiksen poskea. Koikkis punastui ja alkoi hypistellä mutterilaatikkoa. Katselin mietteliäästi hänen hämminkiään ja mietin, mitä tekisin, jos hän jonakin päivänä rohkaistuisi ja pyytäisi minua treffeille. En ollut ihan varma miten suhtautuisin siihen. Tavallaan se tuntui mukavalta ajatukselta. Kai. Koikkis oli ollut ystäväni jo vuosia ja suhtauduin häneen hieman kuin isoon ja turvalliseen veljeen. Se ei ollut mikään hyvä lähtökohta romanttiselle suhteelle.

Tottakai minä olisin halunnut rakastua ja löytää onnen unelmieni prinssin kainalosta. Mutta toisaalta minusta oli aika mukava elää itsenäisenä naisena mukuloitten kanssa. En ollut ollenkaan varma, että halusin miestä riesakseni. Juuri sopivanlaista oli eronneiden ja karanneiden joukosta vaikea löytää, ja minähän olin itsekin toisella kierroksella. Minulla oli maailman suloisimmat lapset, maailman laiskin koira, riittävän monipuolinen työ ja paljon ystäviä. Siihen yhtälöön ei oikein enää mies mahtuisi. Elämäni oli hyvää jo tällaisenaan. Ja sitä paitsi, jos olin aivan rehellinen itselleni, menneet kokemukset olivat tehneet minut varovaiseksi. Joskus pelkäsin, etten enää koskaan uskaltaisi rakastua.

Koikkis palasi töihinsä ja jäin jälleen yksin. Rauha oli palannut mieleeni. Venyttelin niskaani ja pyyhin vähän pölyjä. Hyräilin, rapsuttelin Ronttia ja tarkistelin tilauslistoja tietokoneelta. Kaikki oli kunnossa. Voisin laskeutua viikonlopun viettoon. Huomenna liike olisi auki vain yhdeksästä kahteen, ja sitten viettäisimme synttäreitä.

Kello oli viisi ja ulkona hämärsi. Aika sulkea putiikki. Sammutin tietokoneen. Heiluttelin jo avaimia kädessäni, kun yhtäkkiä kuulin takahuoneesta kolahduksen.

Seisahduin sijoilleni, kuulostelin. Tuuliko se vain aiheutti ääniä?

Kolina toistui. Ihoni meni kananlihalle. Muistin tarinat viljasiilon kummituksesta. Nappasin pöydältä putkenpätkän ja hiivin takahuoneen ovelle.

Aukaisin oven ja pidin putkea varoasennossa. Olin koulussakin hyvä pesäpallossa.

Kuljetusliikkeen mies kyykki huoneen nurkassa. Tajusin yhtäkkiä, että hänhän ei ollut koskaan lähtenyt pois liikkeestäni. Hän oli mennyt takahuoneeseen paketin kanssa. En ollut edes kuitannut lähetystä. Ja sitten oli tullut se puhelinsoitto Marialta ja olin lähtenyt kiireessä ja lukinnut miehen sisälle. Mutta miksi hän oli ollut hissun kissun? Olisi nyt rohkeasti näyttäytynyt.

Hän oli polvillaan maassa, vaalea pää kumartuneena paperikasan ylle. Pahvilaatikko oli auki hänen vieressään ja laatikon vieressä retkotti avonainen salkku. Mitään ruohonleikkurin hihnaa etäisestikään muistuttavaa ei näkynyt missään. Laskin putken kädestäni.

– Mitä ihmettä sinä oikein teet? kysyin.

Poika säpsähti, työnsi paperipinon hätäisesti salkkuun, pomppasi jaloilleen, katsoi minua vauhkosti, avasi ja sulki suunsa. Sitten hän vaihtoi painoa jalalta toiselle ja hieraisi nenäänsä.

– Sori. Anteeksi. Niin. Höm, hän sanoi viimein.

– Missä se hihna on? minä kysyin. – Ja minkä ihmeen takia sinä olet tullut tänne tekemään paperihommiasi?

– Hihna? Niin siis, mies sanoi. – Minä… juuri… tarkistin sitä näistä… kuiteistani.

– Jassoo, minä sanoin ja huomasin, että pidätelty nauru nyki suupielissäni. Pojan hämmingissä oli jotain niin söpöä ja hilpeää.

– Löytyykö?

– Niin, tota… kyllä, kyllä…

– Kuule, minusta tuntuu, että sinun olisi nyt parasta lähteä hakemaan sitä oikeaa pakettia.

Avasin oven ja odotin, että suloinen tohelo ottaisi salkkunsa papereineen ja poistuisi.

Mies ottikin salkkunsa ja eteni askeleen kohti ovea. Sitten hän vilkaisi ikkunaan ja näytti hetken hirvittävän huolestuneelta. Hän kalvoi hampaillaan huultaan, veti henkeä, rypisti otsaansa ja sitten hän räväytti minulle niin seksikkään hymyn, että polveni olivat pettää siihen paikkaan. Miehen asennossa oli yhtäkkiä jotakin leikkisää, vastustamatonta ja haastavaa. Hän astui rennosti eteeni, niin lähelle, että tunsin hänen piparminttupurukumilta ja energiajuomalta tuoksuvan hengityksensä kasvoillani.

– Armollinen rouva. Kenelle tahansa voi sattua virhe, hän sanoi. – Pyydän ymmärrystä pikku sekaannuksen johdosta. Minä voisin… Hän katseli minua aivan kuin olisi nähnyt minut ilman flanellipaitaani ja farkkujani ja pitänyt suunnattomasti näkemästään. – Voisin korvata tämän sinulle.

Miehen elkeistä saattoi päätellä ilman pienintäkään epäilystä miten hän ajatteli korvauksen suorittaa. Nielaisin. Tajusin yhtäkkiä, että olimme kahdestaan. Koikkis oli jossakin kierroksillaan ja kaikki asiakkaat olivat lähteneet ajat sitten koteihinsa. Näin sieluni silmin meidät suutelemassa ja kiskomassa vaatteita toistemme päältä. Kuvittelin miten mies nostaisi minut syliinsä ja kantaisi pöydälle. Kuvittelin miltä hänen ihonsa tuntuisi, miltä hänen vaativat kätensä tuntuisivat rinnoillani…

Suustani pääsi tirskahdus. Oli tämäkin. Jopa pornoelokuvissa oli monimutkaisemmat juonenkäänteet. Hän veti minua puoleensa kuin magneetti, mutta rajansa kaikella. Ei kai kaltaiseni topakka bisnesnainen ja kahden lapsen äiti ruvennut lemmenleikkeihin tuntemattomien kuljetusliikkeen poikien kanssa viiden minuutin tuttavuuden perusteella, vaikka nämä olisivat kuinka seksikkäitä.

– Minusta tuntuu, että se mitä sinä nyt ajattele, on vähän huono idea, minä sanoin.

– Miten niin? Oletko sinä naimisissa? mies sanoi. – Anteeksi, että sanon, mutta voi itku.

– En ole naimisissa, sanoin oudossa rehellisyyden puuskassa. – Olen leski.

Poika katsoi minua närkästyneenä.

– Et sinä ole yhtään läski, hän puuskahti. – Sinähän näytät upealta! Mikä teitä naisia vaivaa? Juuri tuollainen nainen kuin sinä näyttää kauniilta kuin unelma. Oletko nähnyt peppuasi? Et varmaan. Sehän on sinun takanasi! Onko tässä huoneessa peilejä? Ei kai! Ei kai rautakaupoissa myydä peilejä! Paitsi jos tekisi jonkun rautakaupan ja kauneussalongin yhdistelmän…

Leukani loksahti auki. En tiennyt kumman tekisin: purskahtaisin nauruun vai antaisin hänelle kuonoon. Poika jatkoi höpötystään aivan kuin hänen henkensä olisi siitä kiinni.

– Mä olen tiedätkö kotoisin täältä! Mutta muutin välillä pois. Nyt olen sitten taas palannut. Niin minun nimeni on Janne! Asustelen siskon lattialla. Hänellä on sellainen pieni vesseli, joka herättää mut joka aamu pomppimalla mun mahan päällä. Onneksi mun vatsalihakset ovat kuin terästä! Pystyn jännittämään ne millä hetkellä hyvänsä. Katso!

Pojalla oli yllään avonainen, hieman resuinen farkkutakki ja sen alla t-paita. Hän vetäisi t-paidan helmaa ylös ja paljasti kieltämättä melko treenatun näköisen vatsalihaksiston.

– Haluatko kokeilla? hän kysyi.

Olen yleensä melko sanavalmis nainen, mutta tämä nuorukainen sai minut mykistymään. Hän oli ilmiselvä sekopää, mutta hänessä oli myös jotakin puoleensavetävää ja sympaattista, jotakin, joka sai minut luottamaan häneen ja viihtymään hänen seurassaan, aivan kuin hänestä säteilisi valoa ja lämpöä. Katselin hänen paljasteluaan ja jouduin hieman pidättelemään itseäni, etten olisi kurottanut kättäni ja kokeillut.

Janne piteli salkkua toisella kädellään, yhtäkkiä sen lukko petti. Paperit valahtivat lattialle. Mies yritti ottaa niitä turhaan kiinni. Katsoin läjää ja kumarruin auttamaan paperien keräämisessä, mutta sitten tajusin mitä ne olivat. Vetäisin hämmästyneenä henkeä. Lattialla lojui pornokuvia. Nuoria naisia irstaissa asennoissa, hölmön näköisissä alusvaatteissa ja piikkikoroissa. Kuvien seassa oli jokunen kirje, lasku ja muu lappunen, mutta suurin osa sisällöstä oli toinen toistaan rivompia otoksia.

Olin elämää nähnyt nainen, mutta yllätykseni oli sitä luokkaa, että tunsin kalpenevani ja punastuvani. En saanut silmiäni irti näystä. Sitten katsoin Jannea. Hän oli vihdoin lakannut höpöttä­mästä. Olin kyllä kuullut kaikenlaisista pornoaddiktioista, mutta tämä löi kyllä voiton kaikesta kuulemastani: jäädä nyt toisen ihmisen kaupan takahuoneeseen katselemaan törkeitä kuvia!

– Nyt kuule, tyyppi, minä sanoin. – Ota tuo saasta mukaasi ja lähde kalppimaan. Ja vähän äkkiä, tai minä usutan koirani sinun kurkkuusi.

Rontti kuuli, että siitä puhuttiin ja heilautti laiskasti häntäänsä. Janne ja minä seisoimme vastakkain irstas kuvameri välissämme. Hetken oli aivan hiljaista.

Ikkunan takaa kuului moottoripyörän murahdus. Poika syöksyi ikkunalle ja katsoi huultaan purren ulos. Vilkaisin samaan suuntaan. Pihaan kaartoi moottoripyörä. ¬Kuski pysäytti ja nousi satulasta. Tunnistin kalsean naaman, liskonnahkaiset saappaat ja liskonnahkatakin. Se oli se tympeä hyypiö, joka oli käynyt aiemmin päivällä nuuskimassa! Liskomies kulki pihan poikki kohti kaupan ovea.

Janne tarttui käsivarteeni kuin hukkuva.

– Mä teen ihan mitä vain, jos sä et kerro tolle tyypille, että mä olen täällä! Pelasta mut! Ole kiltti!

Poika kauhoi pornokuvat salkkuun ja syöksyi pöydän alle.

– Peitä minut, hän kuiskasi kiihkeästi. – Ihan mitä tahansa! Älä kerro, että mä olen täällä!

Katselin häntä ja minun kävi tahtomattanikin sääli.

– En mä halua puuttua tähän juttuun, sanoin ja menin liikkeen puolelle.

Liskomainen mies seisoi ovensuussa ja silmäili minua kalseasti.

– Olemme jo kiinni tältä päivältä, sanoin. Kuulin äänessäni pelästyneen sävyn. Otin ryhdikkäämmän asennon. Tämä oli minun kauppani ja minun reviirini. Kiukutti, että olin näin peloissani.

– Oletko sinä ihan yksin, liskomies kysyi. Yhtäkkiä minä toivoin, että Rontissa olisi ollut vähän enemmän tappajaa. Miehen kylmä katse sai väreet juoksemaan selkääni pitkin.

– Minun ystäväni on juuri tulossa kahville. Hän on vartija.
Tiesin, että Koikkis oli toisella puolella kaupunkia. Kukaan ei olisi tulossa pitkiin aikoihin.

– Minä etsin… ystävääni. Onko täällä käynyt sellainen farkkuihin pukeutunut, vaaleatukkainen nuori mies? Näin pitkä?

Liskomainen mies ojensi kätensä ja osoitti pituutta oman olkapäänsä kohdalta. Tunsin itseni yhtäkkiä hirvittävän pieneksi.

Rontti meni nuuskimaan ystävällisesti liskomiestä. Se heilutteli häntäänsä ja odotti rapsutuksia.

– Täällä käy paljon farkkuihin pukeutuneita miehiä, minä sanoin huolettomasti. – Eikä täällä ole käynyt ketään pitkään aikaan.

– Tiedätkö mitä, mies sanoi ja astui eteeni. Tuntui kylmältä ja pelottavalta, aivan kuin olisin ollut käärmeen lähellä. Pidätin vaistomaisesti hengitystäni. Minusta tuntui, että jotakin pahaa tapahtuisi, jos liikahtaisinkin.

– Jos näet sitä miestä, sano, että meillä on keskeneräisiä asioita.

Mies kohotti kätensä, mutta veti sen sitten takaisin. Hän otti askeleen taakse, sitten toisen, ja ovi kilahti, kun hän oli poissa.

Henkäisin syvään ja seisoin paikoillani jähmettyneenä, kunnes tajusin tilanteen olevan ohi ja ryntäsin laittamaan oven takalukkoon. Kurkistin ikkunasta, miestä ei näkynyt enää missään.

– Sun täytyy auttaa mua, Jannen ääni sanoi takaani. – Piilottaa mut. Auta mut pois täältä, niin ettei se huomaa. Toi tyyppi pistää mut lihoiksi, jos saa kiinni.

Jannen pyyntö kuulosti epätoivoiselta. Tuollaisista rentuista pitää pysyä erossa, sanoin itsekseni. Mutta en voinut sille mitään, että hän oli niin uskomattoman söpö ilmestys.

– Mitä sinä olet mennyt tekemään?

– En mitään, Janne vastasi.

– Mitään pahaa. Tai siis… no… ajellut vain autoa. Siinä mä olen hyvä.

Jannen ääni värähti. Ei hän ainakaan miltään kovaksikeitetyltä konnalta kuulostanut.

– Sä olet ainoa ihminen, johon mä voin luottaa, Janne vielä sanoi ja tapitti minua silmiin.

Janne kuulosti eksyneeltä. Minähän olin käytännössä ventovieras, mutta silti hän luotti minuun. Mitä ihmettä tekisin?

Katri kuljettaa laivan hierojan antaman tuliaispussin maihin, mutta jättää sen väärän henkilön käsiin. Pian järkyttävä uutinen tavoittaa laivan henkilökunnan.

M/S Fiesta oli hetki sitten rantautunut Helsingin Olympiaterminaaliin. Metallinsininen Ford Focus ohitti tullipisteen ja auton takapenkillä istuva risteilyemäntä Katri Leinonen moikkasi tullivirkailijoita ja kuunteli auton rattia pyörittävän miehen tarinoita puolella korvin. Stellan veli Marko selitti juurta jaksaen jotain mikä liittyi buffetpöydän antimien epäloogiseen esillepanoon.

”Ensin kalat, sitten lihat, sitten lämmin ruoka. Ei niin, että kolmea sorttia perunaa ja riisiä ja sushia ja lettuja, johan siinä menee lautasmalli uusiksi!” mies selitti.

Katri jaksoi kuunnella tovin, toivoen jutun päättyvän hauskaan oivallukseen, mutta toive oli turhan optimistinen.

Oli nimittäin käynyt niin mukavasti, että laivan lastenhoitajan Stellan veli Marko oli reissussa myös. Marko kävi toisinaan laivalla asentamassa kameroita ja hälytysjärjestelmiä. Kun hän kuuli, että naiset olivat matkalla maihin, hän tarjosi oitis kyytiä. Stella tyrkkäsi Katria kylkeen.

”Siinä sulle uskollinen ja hyvä mies, kelpo tyyppi eikä mikään tyhmä!” Stella mainosti.

Katri puristi käsilaukkuaan tiukemmin syliinsä. Markossa oli kyllä kaikki nämä ominaisuudet, mutta kyllä hän tahtoi tuntea jotain muuta kuin haukottelun tarvetta miehen seurassa. Esimerkiksi himoa. Katri kohtasi peruutuspeilissä Markon katseen. Mies tosiaan tuijotti häntä sillä silmällä. Katri hymyili takaisin. Olihan Marko ihan kiva. Oli ihan hyvä tuntea jokunen aidosti hyvä tyyppi, silti oli masentavaa, ettei kukaan saanut häntä ihastumaan. Mikä minua oikein vaivaa? Katri pohti ja seurasi kaupungin hulinoita, kunnes auto pysähtyi Vincentin Vinyylin kohdalle, ja oli aika kiittää kyydistä.

”Helinä-keiju, hei! Tiedätkö, selibaatissa räytyminen ei tee sulle hyvää!”

Vincentin Vinyyli oli ainut laatuaan koko maassa. Levykauppa oli vanha kunnon kivijalkakauppa, josta sai kaikkia mahdollisia äänitteitä vuosikymmenien takaa. Liikkeen omistaja soitti lempimusiikkiaan päivät pitkät hämärässä myymälässä, hoidatti krapulaansa Iggy Popin seurassa, eikä avannut vaikka ovella oli toisinaan porukkaa jonoksi asti.

Levykaupan toiminnan lisäksi Vincent tuotti erilaisia kulttuuritapahtumia, joista yksi oli argentiinalaisen tangon iltamat. Näissä merkeissä Katri oli tutustunut Vincentiin. Kaikki mikä liittyi musiikkiin ja tanssiin kuului Katrin menolistalle. Heistä olikin tullut vuosien varrella hyvät ystävät. Katri heitti takkinsa levylaatikoiden päälle ja vilkaisi ympärilleen. Levykaupassa oli kaikki ennallaan, tila oli nuhjuinen ja tuulettamaton. Kaikkialla oli kasoittain LP-levyjä, lyttyyn painuneita pahvilaatikoita ja musiikkialan lehtiä. Sentään maailmassa oli paikkoja, joita ei oltu konmaritettu, Katri totesi itsekseen.

Vincent virnisti Katrille tiskin takaa.

”Helinä-keiju, hei! Tiedätkö, selibaatissa räytyminen ei tee sulle hyvää!” hän lohkaisi ja osoitti nurkkaa kohti.

Uudet tangolevyt olivat saapuneet!

”Onnittelut tarkkasilmäisyydestä! Vaikuttaa siltä, että kahdenkymmenenneljän tunnin hehkutakuu on mennyt umpeen!” Katri heitti ja muikisti huuliaan.

Vincent näytti janoavan yksityiskohtia. Mutta seikkailut vällyjen välissä eivät kuuluneet Katrin ja Vincentin puheenaiheisiin. Jossain meni raja. Katri kyllä flirttaili Vincentin kanssa, mutta siihen se jäi. Jossain vaiheessa hän oli ylittänyt vaiheen, jossa oli valmis sopeutumaan miehen tarjoamaan elämäntyyliin. Ja hänen elämäntyyliinsä ei sopeutuisi muu kuin merimies, Katri huokasi ja ravisteli hiuksiaan. Oli ihanaa olla maissa hetki.

Vincent nosti jalat myyntitiskille ja tarkasteli Katria päästä jalkoihin.

”Ammattilaishurmaajan puhetta...” hän murahti ja kertoi laittaneensa Facebookin kautta ryhmäkutsun kaikille tangotanssijoille.

”Hyvä homma! Jään muutaman päivän kuluttua maihin ja sitten onkin taas tangomilonga-ilta”, Katri sanoi, ja Vincent sanoi tulijoita riittävän.

Liikkeessä aika kului siivillä kuten aina. Vincent keitti kahvia, kertoi juttujaan ja Katri tutki levyvalikoimaa. Tangoiltamiin kuului olennaisena asiana levylautasella rahiseva äänite. Vincent haki levykaupan naapurissa olevasta elintarvikekioskista heille pitsaviipaleet lounaaksi ja Katri selasi sillä välin puhelimeensa kertyneitä viestejä, joista viimeisin oli Tomilta: ”Muista viedä pussi! Osoite on Kalevankatu 10, Cuba Cafe, mun kaveri Rike odottaa sua!”

Rike, Katri maisteli nimeä. Ihan niin kuin Petellä olisi ollut joskus laivalla vieras, jonka nimi oli Rike. Kyseinen mies vietti yönsä laivan putkassa. Toivottavasti kyseessä oli eri heppu, Katri ajatteli ja vilkaisi kelloa.

Hänen pitäisi palata laivaan ensi tilassa. Toimistohommia oli vaikka kuinka paljon. Ei hänellä olisi aikaa lähteä viemään pussukkaa Tomin kaverin kahvilaan. Hänen pitäisi jättää pussukka Vincentin hoiviin. Rike vai mikä hänen nimensä sitten olikaan, voisi hakea pussin Vincentiltä. Katri laittaisi Tomille viestin, kun olisi palannut laivaan. Mutta nyt hänen oli mentävä!

”Tuletkos Katri? Laitetaan sauna kuumaksi ja nautitaan elämästä!”

Katri kävi läpi matkustajapalautteita toimistossaan. Olli Sädettä ja kaikkea häneen liittyvää rakastettiin varauksetta. Se oli äänensä menettäneen artistin siunaus, yhdessäkään päivätansseista kerätyssä palautteessa ei mainittu Ollin poissaoloa negatiivisena asiana. Ei, hänelle toivottiin pikaista paranemista ja onnellista joulua. Erikoismaininta meni drinkkikupongeille, joita Katri oli anteliaasti jakanut tango-opetukseen osallistuneille. Ilta oli köyhdyttänyt risteilyosaston drinkkikuponkivarastoa, mutta kaikella oli hintansa. ”Tyytymättömiin asiakkaisiin meillä ei ole varaa!” Laivayhtiön ohjenuora oli selkeä ja sitä oli helppo noudattaa!

Katri klikkasi auki illan risteilyohjelmatiedoston ja lisäsi seuraavan päivän päivätansseihin ohjelmavaihdon, Tangoa mestarin askelissa! -kurssin. Tanssitunti tangosalongissa oli ollut menestys ja se pidettäisiin ohjelmistossa. Katri tallensi tiedoston ja tulosti muutamia kappaleita kiinnitettäväksi laivan sisäänkäynnissä olevaan vitriiniin. Lastenhuoneen työharjoittelijat saisivat kopioida loput ohjelmat ja jakaa uudet risteilyohjelmat matkustajille.

Laivalla kaikki sujui ennalta laadittujen suunnitelmien mukaisesti, jopa lähtötunnelmat olivat satamasta riippumatta jokaisena iltana täysin samat. Varmaa oli ainoastaan se, että kaikkina iltoina laiva oli lastattu arkeaan pakenevilla risteilymatkustajilla.

Laivan lähtöön oli tunti. Puolen tunnin kuluttua Katri menisi pomonsa, laivan intendentin, Timo Heinosen kanssa vastaanottamaan laivaan saapuvia matkustajia. Katri sitaisi univormuunsa kuuluvan silkkihuivin kaulaansa. Mitä Tomin ihmeitätekevässä mustelmaeliksiirissä olikaan, se oli tepsinyt. Mustelma oli jo muuttunut hieman vaaleammaksi. Ei niin, että sitä olisi voinut kauneuspilkuksi kutsua, mutta silti selvä muutos parempaan, Katri arvioi kaulaansa koristavaa mustelmaa.

Kun hän oli saanut itsensä valmiiksi, hän siemaili kahvia uutisten äärellä. Kaaos maailmalla, rauha Suomessa, hän totesi ja sulki television ja uppoutui edessään levittyvään maisemaan. Työhuoneen ikkunan takaa levittyvä suuri sininen oli syy, mikä piti Katrin merimieselämässä kiinni. Meri tyynnytti mielen. Hän tarkisti vielä, oliko Tom vastannut viestiin. Lähetystiedoista päätellen viestiä ei oltu vielä luettu. Tärkeintä oli kuitenkin, että Tom lähettämä tuliaispussukka oli nyt Vincentin hoteissa eli toisin sanoen paremmassa tallessa kuin Suomen Pankin holvissa!

Katri oli vastaanottovuorossa laivan intendentin Timo Heinosen kanssa. He seisoivat kävelykadun keskiössä, suurien lasiovien edessä ja neuvoivat matkustajia oikeisiin hisseihin.

Laivalla Timo Heinonen oli tunnettu aiemmasta sotilasurasta ja ehdottoman ankarasta asenteesta siihen, mitä tuli henkilökunnan käytökseen ja ulkoasuun. Vuosien varrella Katri oli huomannut, että vaativuus oli kuitenkin vain muisto armeijavuosista. Timo oli aikoinaan ottanut Katrin töihin, kun hän oli tehnyt paluuta Karibialta. Ja mies oli ollut kaikissa tilanteissa Katria kohtaan todella mukava. Timo oli myös sinkku ja yhteisiin laivavuosiin mahtui muutama läheltä piti -hetki. Timon seurassa Katri oli aina hieman varuillaan. Hän ei tahtonut antaa vääränlaisia signaaleja.

Matkustajia soljui laivaan tasaisena virtana. Matkustajien keski-ikä ennusti sitä, että illasta oli tulossa vaihteeksi rauhallinen. Tangokansa oli tietyn ikäistä, ja hyvä niin. Katri lateli tottuneesti laivan ravintoloiden teemat ja päämenut, jakoi kyselijöille tietoa tullimääräyksistä ja Tukholman museoiden aukioloajoista. Laivalla vietettyjen vuosien aikana Katrista oli kehkeytynyt todellinen nippelitiedon ja hassunhauskojen keskustelunavauksien kävelevä hakuteos.

Ei ollut kerta tai kaksi, kun hän sai sitaista jonkun kaulassa roikkuvaan solmioon solmun. Hän halusi olla avuksi. Koska hänellä ei ollut omaa perhettä, oli laivasta, sen henkilökunnasta ja laivaan saapuvista matkustajista muodostunut eräänlainen perhe, jonka hyvinvointi askarruttu Katria toisinaan enemmän kuin hänen omansa.

”Minulla on keväällä oma purjevene. Lasken sen vesille, jos Katri tässä tulee sitä saareen kastamaan. Tuletkos Katri? Laitetaan sauna kuumaksi ja nautitaan elämästä!” Timo sanoi ja pukkasi Katria kylkeen.

Katri hymyili jäykästi punakoille eläkeläispapoille, jotka kuuntelivat Timon veneenrakennustarinoita lumoutuneina.

”Totta kai, otan Magnum-pullon mukaan!” Katri sanoi.

Timo loi Katriin pitkän silmäyksen. Vähän turhan pitkän Katrin mieleen. Mies oli tehnyt samankaltaisia ehdotuksia pitkin kesää. Jokin Timon päällekäyvässä tyylissä muistutti mustasukkaisesta ex-miesystävästä. Ja Katri oli oppinut luottamaan vaistoonsa. Silti, olihan se ihanaa, että mies osoitti ihailunsa avoimesti. Katri vilkaisi vieressään seisovaa hymyilevää miestä, jonka silmät loistivat poikamaista intoa, kun hän puhui veneestään. Katri antoi matkustajista hersyvän hyvän tunnelman, naurun ja ilon tarttua.

Oletko heittänyt kuriirikeikkaa?” hän sihahti Katrin korvaan.

Tunnelma lätsähti heti, kun Katrin näkökenttään saapasteli rastapäinen harminkappale. Pete, joka hädin tuskin tervehti, vaan pukkasi Katria hieman sivummalle.

Oletko heittänyt kuriirikeikkaa?” hän sihahti Katrin korvaan.

Katri värähti. Miehen äänessä oli se sama kova, vaativa sävy kuin iltana, jolloin hän oli käynyt Katrin kaulaan kiinni.

”Että mitä?” Katri huusi.

Laivan trubaduuri oli juuri aloittanut musisoinnin. Kun mukaan liittyi vielä pari parkuvaa lasta ja kovaan ääneen rätkättävä inttipoikien muodostama seurue, oli kakofonia valmis, eikä hetkeen ollut mahdollista kuulla normaalia puhetta. Pete seisoi ahdistavan lähellä.

”Karaokekeikkaa?” Katri karjui musiikin sekaan, muttei ollut varma kuuliko Pete.

Peten kulmat kurtistuivat.

”Just joo, karaokea! Sinä se olet sitten susityhmä akka...” Pete sivalsi.

”Katri, sinua tarvitaan täällä!” Timo huikkasi ja osoitti Peten jalkineita.

”Bootsit ei kuulu virka-asuun, ei edes baarissa, vaihda kengät!” Timo sanoi.

Pete seisoi paikallaan sen näköisenä, että joutui ponnistelemaan, ettei tekisi jotain sellaista, mitä joutuisi katumaan. Mies puuskutti sieraimet levinneinä Katrin edessä. Epämääräinen huolestuneisuus täytti Katrin mielen. Kasvoille pyrkivästä hornahöngästä pystyi päättelemään, että hän oli hetki sitten juonut jotain alkoholipitoista. Muisto kuristusotteesta kaulalla sai Katrin ottamaan varmuuden vuoksi askeleen taaksepäin Petestä.

”Haista sinä peikko pitkä paska!” Katri sihahti hampaidensa välistä ja livahti takaisin työpisteelleen, neuvomaan matkustajia, jotka haahuilivat sisääntuloaukossa hämmentyneen näköisinä.

Pete marssi rastat heiluen matkustajien seassa. Katrin olisi tehnyt mieli kertoa Timolle kaikki, mitä edellisiltana oli tapahtunut. Pestä kätensä koko jutusta ja kuitata lähtöpassi laivasta. Siihen hän ei ollut vielä valmis. Mutta hän löytäisi keinon, millä Petestä päästäisiin.

”Kai tiedät, että voit koska vaan kertoa minulle, jos sinua ahdistellaan. Ymmärrän kyllä, että sinä kiinnostat miehiä. Olet aika pakkaus”

Laivan irrottua laiturista Katri käveli Timon kanssa kohti päällystön toimistoa. Katri erotti käytävän päässä puuhastelevan Peten. Hän kiinnitti Happy Hour -mainosjulisteita yökerhon oviin. Petestä oli kehkeytynyt todellinen maanvaiva. Katri vilkaisi Timoa, mies seisoi hänen edessään odottava ilme kasvoillaan. Ei hän hassumman näköinen ollut. Komea sellaisella urheilullisella tavalla, tukka oli edelleen armeijahenkisesti leikattu ja orvokinsiniset silmät tuikkivat leikkisästi.

”Kai tiedät, että voit koska vaan kertoa minulle, jos sinua ahdistellaan. Ymmärrän kyllä, että sinä kiinnostat miehiä. Olet aika pakkaus”, Timo sanoi.

Katri olisi nauranut miehen suojeluksi naamioidulle lähestymisyritykselle, ellei hän olisi tajunnut tilaisuutensa koittaneen.

”Koska viimeksi baarihenkilökunta on puhallutettu?” Katri kysyi ja astui sisälle toimistoonsa.

Yökerhossa Katri seisoi parrasvalojen loisteessa.

”Hyvät naiset ja herrat, Olli Säde ja Päivänsäteet, ELÄMÄ SE ON KUIN SILKKIÄ VAAN!”

Katrin spiikkiä seurasi rumputremolo, ja valot suuntautuivat samettiverhojen suojista näyttämölle astuvaan laulajatähteen. Olli Säde otti yleisönsä ja M/S Fiestan risteilyemäntä otti paikkansa av-teknikon vierestä.

Ollilla oli edelleen haasteita äänen kanssa, ja tästä syystä show’ssa oli enemmän tanssinumeroita. Kaikki yökerhossa olevat istuivat paikoilleen jämähtäneinä ja seurasivat tanssia. Estradilla vallitsi juhlallinen tunnelma.

Täysmiehitetty bändi soitti Myrskyluodon Maijaa ja tanssilattian keskiössä askelsi Pia, jonka kasvot hohtivat näyttämön valoissa ihmeellisen kauniina, niin kuin kulmakarvoille ja ohimolle olisi satanut kristallisia lumikiteitä. Niskan tähtitatuointi oli huolellisesti pakkeloitu piiloon ja hoikkaa kehoa verhoava kolttu täytti kaikki laivayhtiön määritykset hienostuneen seksikkäästä esiintymisasusta.

Katri silmäili pianoa takovaa Kajta. Mies oli tapojensa mukaan haihtunut ensi kohtaamisen jälkeen omille teilleen. Sellainen hän oli, yhtä pelokas kuin Katrikin. Ja siinä oli syy, miksi suhde toimi ja oli pysynyt niin raastavan epäselvänä. Hänen osaltaan juttu oli kertakaikkisesti loppu. Nyt hän tiesi, kenet hän halusi. Muisto edellispäivän porrasjumpasta laivan perämiehen kanssa nostatti hymyn Katrin huulille.

Ja hän vilkuili ympärilleen, josko laivan komentosillalla työskentelevä Mats olisi piipahtanut yökerhon katsomaan show’n, mutta miestä ei näkynyt.

Musiikki meni tunteisiin. Pian uskomattoman voimakkaat hypyt ja hallitut piruetit, triplat, kirvoittivat yleisöstä valtavat aplodit. Pian lahjakkuus oli ilmiselvää. Tanssitaito oli samanaikaisesti vahvaa ja rohkeaa, kuten oli kaikki muukin, mitä hän edusti – moottoripyörät, vauhti ja romuralleissa kaahailu.

”Tähti on syntynyt!” Timo Heinonen mutisi.

Hän taputti Katria olkapäille, ja jätti kätensä lepäämään Katrin harteille. Katri olisi halunnut työntää käden pois, muttei kehdannut. Hän piti katseensa lavaa kohti suunnattuna.


Katri heräsi kovaan jyskytykseen. Hänellä meni hetki ymmärtää, mitä tapahtui. Joku huusi hänen nimeään ja jyskytti ovea. Katri kiskoi ylleen aamutakkiaan.

Pete huojui paikoillaan. Hänen kasvonsa olivat vitivalkoiset.

”Tom on hakattu. Hän on teho-osastolla koomassa!” Pete sanoi ja löi nyrkkiään ovenpieleen tuskaisen näköisenä.

Katri tuijotti Peteä tajuamatta sanaakaan siitä, mitä mies oli hetki sitten kertonut.

”Nyt kerrot, missä se pussi on!” Pete pamautti sormuskädellä ovea niin, että siihen jäi painauma.

Katri ummisti silmänsä.

”Tai muuten mitä?” hän kysyi niin hennolla äänellä, että tuskin itsekään kuuli sanojaan.

”Tom on koomassa, ja se on sun syy!” Pete sähisi silmät vihaa uhkuen.

”Jätkät käy kuumana, ne on tulossa hakemaan sut. Tajuatko, sä olet vaarassa”, Peten ääni kaikui jossain kaukana.

Katri perääntyi hyttinsä hämärään. Hytin ovi läiskähti kiinni. Hän kävi istumaan vuoteelleen. Hän kuuli, miten mies potki ja hakkasi ovea. Shokkitärinä valtasi Katrin koko kehon.

Jatkuu ensi numerossa.

Laura Paloheimo on vuonna 1971

syntynyt kirjailija, tuottaja ja kirjoittamisen ohjaaja. Hän on

kirjoittanut vauhdikkaita chick lit -kirjoja:

Klaukkala, OMG,

Mama Mojo ja

Puppiduu.

Risteilyemäntä Katri Leinosen työpaikkaromanssi laivalla soittavaan pianistiin hiipuu yhtä nopeasti kuin se roihahtikin, mutta Katri ei ehdi miestä liikoja suremaan.

Tangoshow’n ensi-ilta ja sitä seuranneet lukuisat jatkojuhlat ja niistä seuranneet romanssit olivat pääpuheenaihe laivan messissä.

Katri liittyi aamukahviaan nauttivien hyttiemäntien seuraan ja keskittyi kuuntelemaan varsin värikkäitä versioita laivalla edellisyönä show’nsa ensi-iltaa juhlineesta tähtilaulajasta, Olli Säteestä.

”Ei ollut päällä rihmankiertämää!” yksi hyttiemännistä sanoi ja pyöritteli päätään.

Katria huvitti. Aina sama juttu, saunakansa kohahti, jos joku oli sattunut kävelemään alasti henkilöstön poreallastilan läpi.

”Artistit on sellaisia, vapaita sieluja, haluavat irrotella kunnolla!” Katri sanoi ja sekoitti kahviaan ja tunsi hyttiemäntien tuijotuksen kaulallaan.

Pelon ja ärtymyksensekaiset ajatukset pitivät Katrin hereillä aamuun asti. ”Jos sanot sanakin tästä, se on nirri pois! Se on nirri pois!” Peten uhkaukset kiersivät kehää mielessä. Mustelma teki kipeää, mutta huivia oli pakko pitää kaulassa. Katria ahdisti ajatellessaan edellisyötä, kammottavaa pullonpyörityspeliä Peten hytissä ja hetkeä, jolloin mustelma syntyi.

Mies himoitsi edellisiltana pullonpyörityspeliä pelanneen moottoripyöräjengin kannattajajäsenyyttä.

Oli vaikea ymmärtää Peten olevan se sama mies, jonka Katri oli oppinut tuntemaan aloittaessaan laivatyöt. Missä oli kultainen baarimikko, jonka Katri oli vuosien aikana oppinut tuntemaan? Ja miksi hän halusi niin paljon tienata moottoripyöräjengin hyväksynnän?

Selvittyään työkaverinsa kuristusotteesta ja päästyään hytilleen, hän oli valvonut koko yön pohtien, mitä hänen pitäisi tehdä. Hän olisi ilomielin ilmiantanut Peten laivan intendentille, ellei olisi siinä samalla vaarantanut oman työpaikkansa laivassa. Vuosien aikana oli tapahtunut paljon kaikenlaista. Katri tiesi liikaa. Ja Pete tiesi, että Katri tiesi.

Peten pelko oli kuitenkin epätoivoista lajia. Mies himoitsi edellisiltana pullonpyörityspeliä pelanneen moottoripyöräjengin kannattajajäsenyyttä, ja se vaati erilaisten tehtävien suorittamista. Kannattajajäseniä valjastettiin tekemään palveluksia. Laittomuuksia. Tom oli toiminnassa jotenkin mukana, vaikkei miehellä tainnut olla edes moottoripyörää, Katri pohdiskeli ja toivoi hyttiemäntien keksivän uusia puheenaiheita.

”Näytät siltä, että olet herännyt vasta, ja tarvitseeko kysyä mistä?”

Onneksi Ahdin Valtakunnan valtiatar, lastenhoitaja Stella, ilmestyi paikalle ja ilmoitti Olli Säteen olevan päivähuoneessa. Muutoin niin pirteä Stella näytti väsyneeltä.

”Näytät siltä, että olet herännyt vasta, ja tarvitseeko kysyä mistä?” Katri kysyi ja Stella virnisti.

”Myönnetään! Sääntöjä rikottu! Olin yötä Ahdin Valtakunnassa!”

”Esimerkillistä päivystystyötä, koisit työpaikalla!” Katri kiteytti ja toivoi, että itsekin nukahtaisi toimistopöytänsä ääreen, siten elämä laivalla olisi ehkä tylsää, mutta piirun verran turvallisempaa.

Stella nauroi ja veti käden kuvitteellisen hatun lippaan.

”Aina valmis, mitä tulee pirtuun tai polkkaan!” hän sanoi ja kertoi olleensa tanssijoiden kanssa jatkoilla.

”Nähtiin aamu nousevan ja yksi alaston mies!”

”Alaston mies?” Katri toisti.

”Markolta terveisiä, hän kyselee aina, onko Katri jo rengastettu, en oikein tiedä mitä vastata.”

”Tatuoitu ja karvainen. Ei mikään kiiltokuva mieheksi, mutta mies kuitenkin. Kaveri juoksi munasillaan ympäri seiskakantta. Kuulemma kyse oli jostain nakuhaasteesta!” Stella pyöritteli päätään.

”Sepä somaa”, Katri mutisi ja toivoi, ettei intendentin korviin kantautuisi yhtäkään tarinaa edellisillan aktiviteeteista.

Katri tunsi Stellan katseen kaulallaan.

”Kiva huivi sulla, sininen... Oliko kiihkeä yö Kajn kanssa?” Stella kysyi ja näytti siltä, että odotti mehukkaita yksityiskohtia.

”Sininen sopii mielialaan. En kerro mitä tapahtui, lakkaa kärttämästä!” Katri mutisi.

Stellan silmät välähtivät.

”Kiitos luottamuksesta! Markolta terveisiä, hän kyselee aina, onko Katri jo rengastettu, en oikein tiedä mitä vastata”, Stella sanoi muka huolettomasti, vaikka Katri hyvin tiesi, mihin Stella pyrki.

Stellan turvallisuusalalla työskentelevä veli oli kyllä mukava mies, mutta ei yhtään Katrin tyyppiä.

”Sinkkuna edelleen”, Katri sanoi ja kohautti harteitaan.

Hän oli seilannut ne seitsemän merta eikä ollut vieläkään löytänyt kotisatamaa, ei prinssi rohkeaa, mutta oli oppinut paljon itsestään. Se kai oli tärkeintä, tietää kuka oli, mistä tuli ja mihin suuntaan oli matkalla.

Stella oli hyvä ystävä. Jos jonkun ihmisen oppi tuntemaan merillä ollessaan, niin työkaverinsa, aina sielunelämää ja lapsuudentraumoja myöten. Meri herätti alitajunnan ja heitti kaikki roskat pintaan, vaikka eivät he elämäänsä itkeneet, päinvastoin.

Stella jatkoi ensi-iltajuhlien yksityiskohtien heruttamista. Kesken tarinoinnin Katrin hakulaite soi.

Tarkoitus oli myydä litratolkulla juomia, eikä myyntitavoite toteutuisi mikäli porukkaa lähtisi pois kesken kaiken.

”En voi laulaa! Pitää lepuuttaa, että saan äänen toimintakuntoon illaksi!” Olli raakkui luuriin.

”Tee kaikkesi, että saat äänesi kuntoon illaksi! Höyryhengitä, laita kosteita pyyhkeitä hyttiin, kuiva huoneilma on myrkkyä keuhkoille!” Katri lateli rutiininomaisesti ohjeita ja laski luurin alas.

Hän tuijotti hetken eteensä näkemättä mitään ja yritti keksiä, mitä sanoisi tangofaneille, jotka jonottivat paraikaa päivätansseihin kannella kymmenen. Olisi ikävää ilmoittaa, ettei Olli pääsisi heitä liikuttamaan ja että nimikirjoitukset jäisivät saamatta, kaverikuvat ottamatta.

Katri mietti eri vaihtoehtoja. Kansa saisi kuitenkin tanssia tangoa. Tango-orkesteri ja orkesteria johtavan Kajn lauluesitykset kuuluivat Ollin päivätanssipakettiin. Ollin tähtitunti oli päiväntanssien kohokohta, muusta musisoinnista ja laulusta huolehtisi orkesteri. Tarvittiin jotain, mikä pitäisi tangohovin tansseissa alkamishetkestä sen päättymishetkeen, mutta mitä? Tarkoitus oli myydä litratolkulla juomia, eikä myyntitavoite toteutuisi mikäli porukkaa lähtisi pois kesken kaiken.

Katri puhalteli ilmaa keuhkoistaan. Hän silmäili puhelimen vieressä olevaa hyttilistaa. Siinä oli merkittynä hytin numero ja hytissä asuvan miehistön jäsenen nimi. Ensimmäisenä listassa oli Alvarez. Fernando Alvarez! Niin tietysti! Miksi hän ei heti tajunnut! Eilisiltana Fernandon tangosoololle oli taputettu seisten. Suomen notkealanteisin tangotanssija, Fernando tunsi tangon salat ja oli Olli Säteen salarakas.

Katri naputteli Fernandon numeron puhelimeen ja toivoi parasta. ” Si, Si!” Fernando vastasi ja ilmoitti olevansa paikalla vartin kuluttua.

Katri kiiruhti ulos messistä ja juoksi portaisiin.

Laivan munahaukkojen havittelema kultamuna, laivan perämies, Mats Åhman.

”Joskushan ihmisen oli kuntoiltava!” hän tokaisi vieressään harppovalle miehistön jäsenelle ja huomasi vasta sitten, kuka hänen vieressään harppoi.

Laivan munahaukkojen havittelema kultamuna, laivan perämies, Mats Åhman. Katri onnitteli itseään siitä, että kerrankin osui paikalle Mats Åhmanin kanssa niin, ettei paikalla ollut esimerkiksi parfymerian kaunottaret, joiden kauneus oli ehkä purkista, mutta Katri olisi tehnyt mitä vain saadakseen tietää, mistä purkista.

”Sisällä oleskelu ja koneellistetun sisäilman hengittäminen on rasitus keuhkoille, Mats tiedotti.

Katri nyökkäsi pontevasti samanmielisyyden merkiksi. Hänen vieressään askeltava perämies oli komea rujolla tavalla. Auringon ja iän rypistämät kasvot olivat mukavalla tavalla syvien uurteiden raidoittamat, leukaa koristi hienoinen sänki, silmät olivat orvokinsiniset ja täynnä sellaista kujeilua ja iloa, jota Katri niin kovasti kaipasi. Silkkaa pokaalia koko mies!

”Täytyy kai alkaa treenaamaan ihan kunnolla, Katri sai sanotuksi läähätyksen lomasta.

”Mitä sä treenaat?” Mats kysyi.

”Tangomusiikkia ja Netflix-surffailua”, Katri vastasi totuudenmukaisesti ja Mats räjähti nauramaan. Katri pysähtyi paikoilleen ja nauroi itsekin.

”Tottahan se on, olen läpikotaisin laiska. Yritän aina laihduttaa ja se onnistuu yleensä päivisin. Yöllä löydät minut messistä, tarkalleen ottaen ensimmäisen buffet-tarjoilun päättymisen aikaan. Suklaakakut on varattu mulle!” hän sanoi muka tiukkana ja Mats nauroi lisää.

”Olet hurmaavan rehellinen!” mies sanoi.

Ja Katri hymyili niin että poskipäihin koski.

”Mitä eilen tapahtui? Mä yritin tavoittaa sua.”

Katri marssi orkesterikorokkeelle ja kertoi pikaisesti Kajille muutokset päivätanssien ohjelmaan. Kaj tuijotti Katrin kaulaa.

”Mitä eilen tapahtui? Mä yritin tavoittaa sua. En saanut nukutuksi, meidän hyttikäytävällä oli ihan hirveä meteli! Ne motoristit kuuntelivat jotain paskamusaa aamuun asti! Ja ne polttivat maria, mä en voi olla täällä, jos meno ei muutu!” Kaj sanoi.

Katri lausui Kajlle pahoittelut ja otti mikrofonin käteensä. Hän tiesi hyvin Kajn historian päihteiden kanssa, miten hän oli kamppaillut itsensä vapaaksi vakavasta riippuvuudesta.

”Puhutaan myöhemmin, jooko? Mennään vaikka kansikävelylle”, Katri sanoi ja astui tanssilattialle.

Tangohovin edustajat huikkailivat Katrille ja kyselivät Ollista. Katri vilkaisi samettiköysien takana seisovaa tummapintaista miestä. Fernando oli ammattilainen, hän oli paikalla, hymyilevänä ja valmiina ottamaan hommat hoitoon.

”Raju rakastaja”, Katri lausui ja sai hetkessä tangosalonkiin kerääntyneen eläkeläisjoukon huomion itseensä.

”Hyvät matkustajat, raju rakastaja on täällä! Minulla on ilo edustamani laivayhtiön puolesta esitellä teille eilisiltana tangoväen lumonnut Fernando Alvarez! Hän on luvannut esittää teille parhaat palat soolonumerostaan ja opettaa teille askelsarjan tai pari!”

The woodooman, luki hieroja Tomin hytin ovessa. Katri koputti oveen. Katri oli varannut ajan hierontaan. Tom oli laivaporukasta ensimmäinen, joka matkusti Intiaan ja palasi sieltä täysin vihkiytyneenä erilaisiin yrtteihin ja mielenhallinta harjoituksiin. Tomilla oli aina tarjota ihmeitä tekevä flunssankarkotusjuoma, minkä kanssa hän tarjosi itseleivottuja pikkuleipiä.

”Alastomien naisten vuoksi olen valmis melkein mihin vaan!” Tom nauroi.

Verkkariasuinen Tom avasi oven ja pahoitteli hytissä vallitsevaa sotkua.

”Jään huomenna maihin ja siirrän samalla kamoja hoitohuoneelle. Laitanko erikoisyrttejä höyryttimeen?”

Pöydällä olevasta diffuserista nousi kiemurtelevaa vesihöyryä. Tuoksut oli osa Tomin hoitorituaalia. Katri ryhtyi riisumaan vaatteitaan.

”Hieno juttu, että olet toteuttanut unelmaasi luontaishoitolasta, se on meidän kaikkien ilo”, Katri sanoi.

”Alastomien naisten vuoksi olen valmis melkein mihin vaan!” Tom nauroi.

Tom siirtyi hytin vessaan siksi aikaa, kun Katri riisui. Katri kääriytyi pyyhkeeseen ja kävi istumaan hoitovuoteen reunalle. Hän tajusi unohtaneensa käteistä rahaa sisältävän kukkaron toimistoon. Taskussa ei ollut muuta kuin huulikiilto, laivayhtiön heijastin ja evääksi messistä otettu banaani.

”Voin tietenkin maksaa luonnossa!” Katri tokaisi reippaasti.

Tom tuijotti häntä sen näköisenä, ettei ollut varma, oliko kuullut oikein. Katri kaivoi banaanin esiin. Tom purskahti nauruun.

”Hetki sitten, kun halasin sua, tunsin jotain kovaa rintaani vasten ja ajattelin, että tulet vetämään mut kylmäksi!” Tom sanoi huolettomaan tyyliinsä.

”Ihanko totta luulit, että mulla on ase? Miksi?”

Katria hämmensi toden teolla.

”Ihanko totta luulit, että mulla on ase? Miksi?” hän kysyi, mutta Tom ei vastannut.

Ehkä hän ei kuullut. Kolina vessassa voimistui, hän valmisti yrttikäärettä mustelmaan. Tom liotti pyyhettä käsienpesualtaassa ja lirutteli pyyhkeen päälle kellertävää nestettä ruskeasta lääkepullosta.

”Minusta on tullut vainoharhainen. Näen uhkia kaikkialla! En saa nukutuksi”, Tom selitti ja Katri etsi sopivaa asentoa hierontapöydältä.

Hän lupasi Tomille vapaat kädet mitä hoitoon tuli. Tom lupasi tehdä parhaansa mustelman karkottamiseksi. Onneksi hänelle ei tarvinnut selittää mistä se oli tullut. Ehkä Tom oli nähnyt tilanteen, Katri päätteli ja ummisti silmänsä.

”En mä sulta mitään maksua ota, niin monta vuotta on töitä tehty yhdessä, enkä kertaakaan tarjonnut sulle edes drinkkiä. Nyt saat koko rahan edestä!” Tom huuteli valuvan veden kohinoiden seasta.

Pian hän vajosi rentoon oloon, horrokseen minkä läpi hän tavoitti ainoastaan Tomin soittaman rentouttavan musiikin sävelet.

”Ihanaa tingelitongelimusiikkia”, Katri mutisi puoliunessa, hän yritti puhua mutta oli jo niin rento ja väsynyt, että hän tuskin kykeni muodostamaan sanoja.

”Rento mieli, rento keho. Kun tajunta laajenee, maailmankuva laajenee ja kaikki on mahdollista.”

Hoidon jälkeen Katri ponnisteli itsensä istuma-asentoon ja kiskotteli jäseniään ja haukotteli suureen ääneen. Se, mitä hän oli hetki sitten hierontapöydällä kokenut, oli ollut tajuntaa laajentava kokemus. Hän oli tuntenut olevansa yhtä musiikin ja meren kanssa, yhtä jokaisen tähdenlennon ja kaukaisen galaksin kanssa. Se oli ihmeellinen kokemus.

Katri vilkaisi itseään peilistä ja näki, miten rentous ulottui silmiin asti. Hänen katseensa oli täysin toinen, raukea. Ja silmät suorastaan kiilsivät kirkkaanvihreää sävyä, sitä jadentummaa, mitä ei hämärässä yleensä erottanut.

”Rento mieli, rento keho. Kun tajunta laajenee, maailmankuva laajenee ja kaikki on mahdollista”, Tom julisti tuttuun tapaansa tajunnanlaajentamisen puolesta.

Katri huojutteli kehoaan puolelta toiselle. Hän ajatteli Kajta, sitten komentosillan Matsia, sitten taas Kajta, hetkisen ajan naapuriaan Vesaa ja sitten taas Kajta. Sitten hän huomasi miettivänsä, miltä Mats näyttäisi alasti. Mieshän oli niin hoikka, olisiko hänessä vartta täyttämään aikuinen nainen? Katri tuumaili ja tirskahti.

”Olet niin suloinen, että minua ihan itkettää! Tarjoaisin sulle vielä teetä ja erikoispikkuleivän, mutta selvästi sulle riitti tämä setti”, Tom sanoi ja halasi Katria, joka takertui eteensä ilmestyvään mieheen ehkä hieman turhankin halukkain ottein.

Tom asetti Katrin sepalukselle eksyneet käpälät turvallisemmalle vyöhykkeelle.

”Noh, noh, aika mennä tutimaan Katriseni”, Tom sanoi ja irrottautui otteesta.

Tom työnsi Katrin hyttikäytävään ja painoi tämän käteen pienen muovipussin.

”Kiva juttu, että viet mun frendin nuuskat maihin, pussissa on partavesilitkua ja perusjuttuja!” Tom sanoi.

Katri moikkasi käytävällä puhelintaan räpläävää Kajta ja otti tukea hyttikäytävää halkovasta kaiteesta.

”Totta kai, kaikki hoituu!” Katri mumisi, vaikkei muistanut, että heillä olisi ollut puhetta pussin kuljettamisesta ja painoi Tomin poskelle märän pusun kiitokseksi.

Hyttiin päästyään Katri kävi suihkussa ja sujautti yöpaidan ylleen. Jestas, että hän olikin väsynyt! Ja samanaikaisesti hän oli niin täynnä energiaa, että olisi voinut hyvin viettää pienen lemmekkään hetken esimerkiksi Kajn seurassa. Mutta ei kuitenkaan, Kaj oli historiaa. Kyllä meressä kaloja riitti! Ja se varsinainen vonkale oli vielä pyydystämättä!

Tomin suorittama hieronta oli avannut kaikki kraanat. Aivan kuin hän olisi muuttunut silmissä pehmeämmäksi, hohtavammaksi, vetovoimaisemmaksi. Toiseksi.

Tällä kertaa hän saisi sen, mitä tavoitteli. Vaikutti siltä, että vihreä valo palaisi komentosillalla, kun Katri Leinonen piipahtaisi pikkuvisiitillä! Katri iski silmää peilikuvalleen. Olisipa hän ollut yhtä itsevarma aiemmin päivällä, kun nousi portaat Mats Åhmanin seurassa. Mats oli kyllä jotain ihan muuta. Ja wou, miten selvästi hän pystyi näkemään, miten erivärisiä valoja hänen peilikuvansa heijasti! Kaikki oli niin ihmeellistä!

Katri otti askeleen peiliä kohti. Kuvajaisen säteet olivat kirkkaan vaaleanpunaisia ja niiden seassa oli kirkkaanvalkoista valoa, kuin roiskeita, ne levisivät hänen kuvajaisensa yli, koristelivat hämärässä hytissä seisovan naisen hahmon.

Katri kosketti peiliä. Säteet katosivat. Hyttiin laskeutui pimeys. Hän näki taas itsensä niin kuin oli. Hän tunsi ohimoissa jyskyttävän päänsäryn ja tunsi huimausta. Hän sulki silmänsä ja heräsi vasta seuraavana aamuna, nähtyään koko yön unta, jossa hän liukui kovaa vauhtia vesipyörteiden mukana ms. Fiestan kölin alle.

Jatkuu ensi viikolla.