Hulppea safiirisormus nimettömässään Kate ei voi välttyä vertailulta prinsessa Dianaan. Nuori kihlapari ei kuitenkaan ­halua toistaa menneisyydessä teh­tyjä virheitä. William ja Kate aikovat kulkea omia polkujaan – yhdessä.

Kate seisoo Williamin käsipuolessa ja keskittyy pitämään hymynsä ystävällisenä. Hän on usein vähällä laskea katseensa lattiaan, sillä saliin kerääntynyt joukko pelottaa häntä. Osa porukasta seisoo mikrofonit tanassa, toiset mittailevat häntä ja Williamia päästä varpaisiin ja kommentoivat hiljaisella äänellä jotakin vierustovereilleen. Eturivissä räiskyvät salamavalot.

Tähän asti Katella on ollut lupa – tai paremminkin Williamin perheen vaatimus – juosta tuota joukkoa karkuun ja pysyä vaiti. Tänään hänen pitäisi vastata kysymyksiin, näyttää kauniilta ja vaikuttaa sympaattiselta. Kate tietää, että hänen jokainen sanansa, ilmeensä ja eleensä käännellään ja väännellään. Jokainen moka jäisi historiaan.

Tänään on hänen tilaisuutensa välittää todellinen ensivaikutelma itsestään. Vaikka hänestä on kirjoitettu lehdissä jo yli kahdeksan vuoden ajan, kaikki artikkelit pikkujuoruista henkilöjuttuihin on kirjoitettu ilman, että häneltä itseltään on kysytty mitään. Tänään hän olisi ensi kertaa äänessä.

Ihmiset odottavat televisioruutujensa ääressä malttamattomina jopa sitä, että kuulevat, millainen ääni tulevalla prinsessalla on. Myöhemmin iltapäivällä työpaikkojen kahvipöydissä pohditaan, kuuluiko hänen puheessaan keskiluokkaisia sanavalintoja tai intonaatiota.

WILLIAM ON NIIN rauhallinen, että Kate pelkää oman hermostuneisuutensa korostuvan. Välillä tuntuu siltä kuin hänen sinisen mekon alta pilkottavat säärensä vapisisivat. William on tottunut antamaan haastatteluja ja hänet on koulittu edustamaan. Hän on lapsesta saakka oppinut hallitsemaan eleensä ja harkitsemaan sanansa tarkkaan toimittajien edessä.

Kuningatar Elisabet II ei ole antanut juurikaan haastatteluja, vaikka on ollut vallassa liki kuusikymmentä vuotta. Kate joutuu ensimmäiseen tiedotusvälineiden tenttiin seitsemän vuoden seurustelun jälkeen. Nuorilta kuninkaallisilta odotetaan mutkatonta suhtautumista mediaan ja kansaan. Kuninkaallisten täytyy täyttää kansalaisten toiveita – ja nämä toivovat kommentteja ja eläviä kuvia.

ON MARRASKUUN 16. päivä, ja palatsi on tiedottanut pari tuntia sitten Williamin ja Katen kihlauksesta. Pari on salaillut sitä kolme viikkoa. Kun he palasivat lomaltaan Keniasta kotiin, William halusi ensin pyytää morsiamensa isän, Michael Middletonin hyväksyntää liitolle.

– Ajattelin, että kysyn sinulta lupaa vasta kosittuani. Et varmaan kehtaa sanoa ei, koska Kate on jo suostunut, William virnuili tulevalle appiukolleen.

Michaelin lisäksi kukaan muu ei tiennyt asiasta päiväkausiin. Pari kertoi jymyuutisen prinssi Charlesille kuningatar Elisabetille ja Katen äidille Carolelle vain pari tuntia ennen julkistamistilaisuutta.

Nyt St Jamesin palatsin salissa tiedotusvälineiden edustajat janoavat lisätietoja – tätä uutista on odotettu vuosia.

Brittien liikutukseksi William on kihlannut Katen äitinsä Dianan sormuksella. 18 karaatin ovaalinmuotoinen safiirisormus oli ainoa esine, jonka William pyysi äitinsä jäämistöstä itselleen. Tuolloin 15-vuotias poika perusteli isälleen haluavansa jonakin päivänä kihlata oman vaimonsa samalla neljäntoista pikkutimantin ympäröimällä sinikivisellä sormuksella, jonka Charles pujotti vuonna 1981 ujonDiana Spencerin nimettömään.

– Äiti ei tietenkään pääse osalliseksi kaikesta jännityksestä ja hauskuudesta, joka häihimme liittyy. Sormus on minun tapani pitää hänet lähellä tärkeänä päivänämme, William perustelee sormuksen valintaa tiedotustilaisuudessa.

Kun William kosi Katea kolme viikkoa aiemmin Keniassa syrjäisen Alice-järven rannalla, hän oli kantanut 100 000 punnan arvoista sormusta reppunsa pikkutaskussa koko kolmen viikon lomamatkan ajan. Hän pujotti sormuksen Katen sormeen, ja se sopi tismalleen.

Kihlajaisuutisen jälkeen jotkut kauhistelevat sormuksen valintaa. Williamin vanhempien avioliitto pettämisineen ja katkerine tilityksineen oli epäonnistuneen avioliiton perikuva. Eikö prinssiä pelota, että sormus tuo huonoa onnea?

Williamille äidin sormus kuitenkin symboloi sitä lyhyttä aikaa, jolloin hänen vanhempansa olivat oikeasti onnellisia yhdessä. Sormusvalinnallaan William toki otti myös riskin; kuten hän aavisteli ennakkoon, sininen kivi Katen nimettömässä kiihdyttää entisestään morsiamen vertailua prinssin edesmenneeseen äitiin.

Dianan kuoleman jälkeen kaikki olivat sitä mieltä, ettei kuninkaallisen perheen rakastetuinta jäsentä voisi koskaan korvata kukaan. Nyt, kolmetoista vuotta myöhemmin moni on sitä mieltä, että Katen olisi mahdollista täyttää Dianan jälkeensä jättämät saappaat – siis suoriutua mahdottomana pidetystä tehtävästä.

KUN KATEA VERRATAAN Dianaan, ensimmäiseksi nostetaan esille huippuluokan tyylitaju.

Diana oli 1980- ja 90-luvuilla maailman kuvatuimpia naisia. Hänen päällään ikuistetuista vaatteista luotiin halpakopioita, ja naiset jäljittelivät hänen hiustyyliään.

Ison-Britannian Vogue-lehden päätoimittaja Alexandra Shulman sanoo Katea Dianan nykyversioksi.

– Kate pukeutuu Dianan tavoin valtavirran tyylin mukaisesti. Olen varma, että yhtä lailla kuin Dianasta, Katestakin hioutuu ajan myötä vielä näyttävämpi.

Kihlajaistiedotustilaisuus oli jälleen kerran osoitus siitä, että Kate on noussut Williamin äidin kaltaiseksi muoti-ikoniksi. Katen tilaisuuteen valitsema Issa London -merkkinen, runsaan 400 punnan tummansininen mekko myydään muutamassa tunnissa loppuun. Muotiasiantuntijat vannovat, että sininen mekko jää muodin historiaan.

Brasilialaisen Daniella Issa Helayelin suunnittemiin Issa London -merkkisiin iltapukuihin ja mekkoihin ovat pukeutuneet laulajat Madonna ja Jennifer Lopez, huippumalli Naomi Campbell sekä näyttelijät Scarlett Johansson ja Keira Knightley. Kuitenkin vasta Kate Middleton on tehnyt merkistä todella maailmankuulun. Helayel on suunnitellut Katelle myös muutamia uniikkimekkoja.

Katen tyylissä ei ole mitään ennennäkemätöntä tai yllättävää, mutta hän on pitänyt kiinni klassisesta, naisellisesta pukeutumisestaan ikäänsä nähden hämmästyttävän johdonmukaisesti. Hän ei ota riskejä, vaan vannoo tutun ja hyväksi havaitun nimeen.

Kate on palauttanut muotilehtien palstoille ja puheenaiheeksi niin kutsutun sloanie-tyylin, jonka lanseeraajana pidetään Dianaa. Sloanie-naisilla viitataan aristokraattien ja ylemmän keskiluokan perheiden tyttäriin, joiden kestosuosikkeja ovat keskisiniset bootcut-malliset farkut, silkkihuivit, kasmirneuleet, ruskeat, matalakorkoiset ratsastussaappaat ja helmikorvakorut. Heillä on lisäksi napakasti istuvia, puolireiteen ulottuvia villakangastakkeja ja kalliita merkkilaukkuja.

Luokkatietoisia, yksityiskouluja käyneitä hyvien perheiden kasvatteja kävelee vastaan ruuhkaksi asti Lontoon eliittikaupunginosassa Chelseassa, jonka Sloane Squaren mukaan tyyli on nimetty. Varma, klassisen naisellinen vaatetus viestii paitsi sosiaalisesta statuksesta myös siitä, että vaatteiden kantaja on pintamuodin oikkujen ulottumattomissa.

Kate on sloanien perikuva hiuksiaan myöten; ne on leikattu ja värjätty luonnollisen ja käsittelemättömän näköisiksi. Hyväkuntoiset, kiiltävät hiukset heiluvat auki latvat laineille käännettyinä tai ne kiinnitetään tiukalle ponnarille takaraivon keskiosaan. Vaaliakseen luonnollisen näköistä hiuslookiaan Kate pulittaa kuuden viikon välein sata puntaa julkkisten suosiman stylistin Richard Wardin kampaamossa.

KATE SEISOO KORKEALLA kalliolla ja tallentaa kameransa muistikortille pilvien ja meren kohtaamista horisontissa, vihreitä kukkuloita ja taivaalla kaartavia lintuja. Usvainen marraskuun aamupäivä on juuri niin harmaa ja viileän kostea kuin vain Isossa-Britanniassa voi olla.

Kate on kotiutunut nopeasti rauhalliselle Angleseyn saarelle Pohjois-Walesiin. Hän viettää suuren osan päivistä lempiharrastuksensa parissa sillä aikaa, kun William on töissä helikopterilentäjänä ilmavoimien tukikohdassa. Kate nauttii rauhallisista, yksinäisistä hetkistä, joita hänellä ei ollut Lontoossa viiteen vuoteen.

Tänään Kate ei kuitenkaan ole kuvausreissullaan yksin. Hänen perässään lampsii turvamies. 28-vuotiaan Katen arkielämä muuttui kertaheitolla viikko sitten, kun hän ja William julkistivat kihlauksensa. Se teki Katesta kuninkaallisen perheen virallisen jäsenen, minkä takia hänelle määrättiin saman tien ympärivuorokautinen vartiointi.

Turvatoimien lisäksi kuninkaallinen koneisto huolehtii Katen muistakin asioista. Tulevaisuuden mediakohuista ja niihin reagoimisesta Kate keskustelee palatsin tiedottajien ja viestintätiimin kanssa; ne laativat hänen puolestaan julkisia lausuntoja, pyyntöjä ja kannanottoja. Hovin tyylikonsultit ehdottelevat ja hankkivat hänelle asuja edustustilaisuuksiin. Ja sen jälkeen, kun hän ja William parin vuoden kuluttua asettuvat asumaan Clarence Houseen, palvelija hakee Katellekin aamuisin vaatteet valmiiksi sillä aikaa, kun prinsessa heräilee sängyssään.

Katelle turvamiehen läsnäolo on helpotus. Hänen turvallisuutensa on huolettanut Williamia, häntä itseään ja molempien perheitä siitä asti, kun prinssi ja Kate muuttivat yliopistosta valmistuttuaan takaisin Lontooseen vuonna 2005. Mahdollisille uhkille ei ole kuitenkaan voitu tehdä mitään, sillä kuninkaallisen perheen turvallisuusbudjetista lohkaistaan varoja vain perheen virallisille jäsenille. Kihlaukseen asti Kate sai etuoikeuksia vain Williamin kanssa liikkuessaan. Muulloin hän joutui kohtaamaan paparazzit ja tunkeilevat ihailijat yksin.

PIAN SEN JÄLKEEN, kun tieto kihlauksesta on tullut julki, News of the World -lehti julkaisee mielipidetutkimuksen. Sen mukaan yli 60 prosenttia kansasta haluaisi, että kruunu hyppäisi prinssi Charlesin ja hänen vaimonsa Camilla Parker-Bowlesin yli suoraan Williamille ja Katelle.

Vaikka Charlesiin suhtaudutaan myönteisemmin kuin ennen, kyse on lähinnä siitä, että häntä on nyt opittu sietämään – suosittu hän ei ole ollut koskaan. Camillakin hyväksyttiin sen jälkeen, kun hän ja Charles menivät naimisiin vuonna 2005. Camilla on Charlesin rinnalla kuitenkin jatkuva muistutus menneestä; parin pitkäaikaista salasuhdetta Charlesin ja Dianan avioliiton aikana pidetään syynä Williamin vanhempien liiton ja perheen rikkoutumiseen.

Britit muistavat edelleen, kuinka Diana eron jälkeen haukkui Charlesia epäsopivaksi kuninkaaksi. Prinssin pätevyyttä hovin herraksi ovat epäilleet myös hänen omat vanhempansa. Kuningatar Elisabetia ja prinssi Philipiä arveluttaa Charlesin kiivas, julkisiinkin raivonpuuskiin johtanut luonne. Lisäksi Charles on puuttunut liian hanakasti maan politiikkaan.

Charles tuskin on kuitenkaan halukas luopumaan tehtävästä, johon hän on valmistautunut koko elämänsä. Huhtikuussa 85 vuotta täyttävä kuningatar Elisabet onkin alkanut hiljalleen ja julkisuudelta salassa luovuttaa tehtäviään Charlesille ja Williamille. Kuninkaallisen perheen avainhenkilökunta on siirtynyt kuningattaren asuttamasta Buckinghamin palatsista Charlesin kotiin Clarence Houseen.

Charles ei siis aio rikkoa monarkian sukupolviketjua, mutta eivät Kate ja Williamkaan ole innokkaita hyppäämään korkeimmalle pallille kylmiltään. He pitävät ensiarvoisen tärkeänä, että saavat opetella tulevan asemansa saloja rauhassa ja pitkään ennen tositoimiin ryhtymistä.

– Olen tietenkin hermostunut. Williamille tämä on tuttua mutta minulle ihan uutta. Aion kuitenkin oppia nopeasti ja työskennellä kovasti oppiakseni. Toivon, että voin vaikuttaa asioihin, edes jollakin pienellä tavalla, Kate selvittää toimittajille kihlauksen julkistamistilaisuudessa.

KATE JA WILLIAM OVAT onnellisia, että voivat vielä tovin viivytellä tavallisessa elämässä ennen täyspäiväisiksi kuninkaallisiksi ryhtymistään. Angleseyn saarella he ovat perustaneet yhteisen kodin pieneen valkoiseen maalaistaloon, josta maksavat vuokraa 750 puntaa kuukaudessa.

William ja Kate ovat pyrkineet pakoilemaan päälle vyöryvää julkisuutta koko suhteensa ajan. Saaren syrjäisyys tarjoaa heille mahdollisuuden yksityisyyteen. He ajelevat moottoripyörällä ja ihailevat saaren upeita maisemia, kokkailevat kotona ruokaa, katsovat vuokraelokuvia ja käyvät silloin tällöin paikallisissa pikkupubeissa siiderillä.

Kate matkustaa vähän väliä vanhempiensa kotiin Berkshireen auttamaan perheen Party Pieces -nimisessä juhlatarvikeyrityksessä. William työskentelee Angleseyn saaren tukikohdassa ilmavoimien etsintä- ja pelastusjoukkojen helikopterilentäjänä kesään 2013 saakka, eli pari jatkaa asumistaan Pohjois-Walesissa häiden jälkeenkin.

Sekä Kate että William unelmoivat, että voisivat säilyttää koti- ja perhekeskeisen elämäntavan myös naimisiin menon jälkeen. Kummankin suurin toive on saada tulevaisuudessa lapsia – sitä heiltä tietenkin myös odotetaan.

He haluavat vähintään kaksi lasta, sillä heillä molemmilla on aina ollut hyvin tiivis suhde omiin sisaruksiinsa. William ja Harry kasvoivat jo lapsina toistensa tukipilareiksi ja parhaiksi ystäviksi. He joutuivat sietämään vanhempiensa itsekeskeistä julkisuudentavoittelua ja julmasanaista nokittelua ja riitelyä. Teinivuosinaan he auttoivat toinen toisiaan pääsemään yli äidin kuoleman aiheuttamasta surusta.

Katella puolestaan on läheinen suhde runsaat puolitoista vuotta nuoremman siskonsa Pipan sekä viisi vuotta nuoremman veljensä Jamesin kanssa. Erityisesti Pippa ja sisarusparven äiti Carole ovat tukeneet Katea seurustelusuhteen hankalien vaiheiden aikana ja julkisessa pyörityksessä. Katelle ja Williamille olikin selviö, että häiden bestmanina ja kaasona nähdään prinssi Harry ja Pippa.

HELMIKUUSSA 2011, kaksi kuukautta ennen häitään, William ja Kate edustavat ensimmäistä kertaa yhdessä. He vihkivät uuden pelastuslaivan käyttöön kotisaarellaan, ja yleisö huokailee Katen kauneutta hänen kaataessaan samppanjaa paatin keulaan.

Kate on keskiluokkaisen taustansa vuoksi kuninkaallinen kummajainen, ja osa briteistä teilaa hänet edelleen liian alaluokkaiseksi prinsessan tehtävään. Valtaosan kansasta hän on kuitenkin jo hurmannut. Katen arvostuksen pohjalla on hänen tahraton menneisyytensä ja moitteeton käytöksensä. Hän ei ole aiheuttanut skandaaleja, eikä hänen elämästään ennen Williamia ole saatu kohu-uutisia. Hän on esiintynyt arvokkaasti seurustelusuhteen ajan ja yrittänyt pitää huolta myös siitä, että Williamin julkinen kuva pysyy puhtoisena.

Vaikka monet poliitikot ja kansalaiset ovat viime vuosina kovaäänisesti kritisoineet monarkiaa vanhentuneeksi instituutioksi, nyt häähumu on vallannut Ison-Britannian ja hiljentänyt arvostelun kuulumattomiin. Kun palatsi tiedotti marraskuun lopulla kuninkaallisten häiden koittavan huhtikuussa, 70 prosenttia briteistä kertoi mielipidetutkimuksessa uskovansa, että monarkia lujittuu ja saa uudenlaisen painoarvon Katen ja Williamin ansiosta. Heidän odotetaan nykyaikaistavan kuninkaallisen elämäntavan ja järjestelmän.

William itse on toppuutellut uudistamisvaatimuksia mutta vihjannut, että muutokset ovat mahdollisia:

– Modernisaatio on aika voimakas ilmaus, sillä monarkia on ollut olemassa satoja vuosia. Mielestäni on kuitenkin tärkeää, että ihmiset kokevat monarkian pysyvän ajan tasalla ja olevan merkityksellinen heidän elämässään.

Nuorelleparille kasattuja paineita muuttaa ja nykyaikaistaa kuninkaallista järjestelmää selittävät Katen ja Williamin ikä sekä heidän elämäntapansa. Heidän seurustelunsa – toisin kuin aiempien brittikuninkaallisten liitot – on kulkenut samoja polkuja kuin heidän ikätovereidensa ihmissuhteet. William ja Kate ovat tutustuneet ja rakastuneet kaikessa rauhassa ja seurustelleet jo vuosia ennen kihlautumistaan. Kate on myös ensimmäinen puoliso, joka on asunut yhdessä kruununperijän kanssa ennen avioliittoa.

KRUUNUNPERIJÄT OVAT usein olleet koreilevia ja tiedostaneet hyvin asemansa ja sen tuomat edut. William on toista maata, hän on aina kaivannut tavallista elämää. Edustamisen sijaan hän on mieluummin tehnyt asioita, joita hänen ikätoverinsakin tekevät.

William on valinnut muutenkin toisin kuin aiemmat kuninkaalliset: hän teki lukion jälkeen välivuonna vapaaehtoistyötä toisella puolella maapalloa, meni opiskelemaan syrjäiseen yliopistoon ja eristäytyi siellä neljäksi vuodeksi mediahuomion ulottumattomiin. Hän myös on mieluummin lentäjä kuin täyspäiväinen prinssi.

Eniten nykyaikaa on kuitenkin puolison valinta. Kate on keskiluokkaisen perheen tytär ja siksi lähtöisin kansankerroksesta, josta aiemmat prinssit ja kuninkaat ovat pitäneet sopivana hankkia ainoastaan rakastajattaria.

Vaikka Williamin päähän on taottu pienestä pitäen, että hänen pitää valita puolisonsa asemansa mukaisesti ja vain sitä ajatellen, prinssi ei ole pelännyt tehdä ennenkuulumatonta ratkaisua. William on luonteeltaan tarpeeksi itsepäinen, ja hänelle on ollut selviö, että hän päättää kumppanistaan itse.

SEKÄ KATE ETTÄ WILLIAM ovat kertoneet olevansa kiinnostuneita sosiaalisista kysymyksistä ja oikeudenmukaisuudesta. Katea on alettu pitää eräänlaisena lupauksena siitä, etteivät kuninkaalliset enää ainoastaan puhu ongelmista ja huolenaiheista, vaan aikovat tulevaisuudessa todella myös tarttua niihin ja pyrkivät saamaan aikaan muutoksia.

Keskiluokkaisuutensa takia Katen uskotaan ymmärtävän tavallisten ihmisten asioita paremmin kuin William ja tämän perhe kykenevät ymmärtämään. Monarkiaa on syytetty elitistiseksi ja normaalielämästä vieraantuneeksi, ja Katen ansiosta sen toivotaan siirtyvän monta harppausta kansan suuntaan.

Katelle ja lähimmille ystävilleen William on kertonut, että hän pyrkii poimimaan ominaisuuksia sekä isoäidiltään ja isältään että äidiltään. Hän haluaisi olla prinssinä ja myöhemmin kuninkaana yhtä vahva ja itsenäinen kuin kuningatar Elisabet, yhtä intohimoinen vakaumustensa ja mielipiteidensä suhteen kuin prinssi Charles ja yhtä lämmin ja empaattinen kuin Diana.

Diana vedettiin nopeasti päiväkotiapulaisesta prinsessaksi, kun taas Katella on ollut aikaa miettiä, minkälainen prinsessa ja myöhemmin kuningatar hän aikoo olla. Prinssi William on yrittänyt oppia perheensä menneisyydestä ja pyrkii olemaan toistamatta jo tehtyjä virheitä.

Yhtä lailla Kate on opiskellut huolella Dianan tarinan. Vaikka Katesta maalataan kuvaa Williamin äidin seuraajana, hän on päättänyt olla toisenlainen. Kate ei aio edustaa itsekseen. Hän haluaa luoda itsestään ja Williamista vahvan tiimin, joka toimii ja työskentelee yhdessä. Toisin kuin parrasvaloissa viihtynyt ja julkisuutta pakonomaisestikin hakenut Diana, Kate aikoo pysytellä askeleen Williamin takana, puoliksi miehensä varjossa.

KUN 29-VUOTIAS KATE kävelee Westminster Abbeyn kirkon käytävää nyt huhtikuun 29. päivänä, hän on vanhin tulevan kuninkaan kanssa naimisiin mennyt nainen. Diana oli Charlesin naidessaan vasta 20-vuotias ja seurustellut prinssin kanssa vain vuoden.

Hääkellojen soidessa Kate on itsevarmempi ja kypsempi kuin Diana oli. Kate ei ole viaton ja kokematon tyttö, vaan hän on jo kerryttänyt elämänkokemusta ja ennen kaikkea tietoa siitä, minkälaista kuninkaallinen elämä on.

Kun Diana alkoi epäröidä naimisiinmenoa hääpäivänsä kynnyksellä, hänen siskonsa muistutti, ettei hän voisi perääntyä, koska kuninkaallisen hääparin kuva oli painettu jo lautasliinoihinkin.

Kun William ja Kate kertoivat prinssi Charlesille kihlauksestaan, tämä totesi, että pari on ainakin harjoitellut jo riittävän kauan. Seitsemänvuotisen seurustelusuhteen aikana kihlausta ehtivät odotella paitsi media ja kansa, myös Charles ja kuningatar Elisabet.

Williamilla oli kuitenkin ollut syynsä harjoitella kauan. Prinssin tavoitteena on, ettei Kate koskaan joudu katumaan kyllä-vastaustaan.

William halusi olla varma liittonsa kestävyydestä ennen kuin kosi Katea. Hän ei halunnut vastata toimittajien kysymykseen rakkaudesta samalla tavalla kuten hänen isänsä teki. Kun Charles ja Diana julkistivat kihlauksensa viisi kuukautta ennen häitä ja toimittaja tiedusteli, ovatko he rakastuneita, Charles totesi: ”Mitä ikinä rakkaus sitten tarkoittaakaan.”

William halusi olla varma, että he kumpikin tietävät, mitä rakkaus tarkoittaa. Hän halusi varmistua myös siitä, että Kate ymmärtää, mitä elämä prinssin rinnalla tarkoittaa.

– Halusin antaa Katelle aikaa asettautua ja nähdä, millaista elämäni on. Tahdoin, että hän voi ensiksi tarkkailla kuninkaallista elämää ja halutessaan lähteä, jos julkisuus ja kaikki muu olisi osoittautunut liian painostavaksi, William sanoi kihlajaishaastattelussa.

WESTMINSTER ABBEYN kirkkoon kerääntyy hääpäivänä 1 900 kutsuvierasta, joista yli puolet on hääparin sukulaisia ja ystäviä. Vieraista 600 pääsee vihkimisseremonian jälkeen kuningattaren emännöimiin lounasjuhliin Buckinghamin palatsiin ja 300 henkeä illalla prinssi Charlesin isännöimille hulppeille illallisille ja tanssiaisiin.

Huhtikuun 29. päivä on julistettu Isossa-Britanniassa kansalliseksi vapaapäiväksi. Hääkirkon ja palatsien liepeille odotetaan kokoontuvan yli kaksi miljoonaa ihmistä.

Kolmekymmentä vuotta sitten Dianan ja Charlesin häitä seurasi televisiosta lähes miljardi ihmistä. Katen ja Williamin häiden katsojaluvusta ennustetaan vielä paljon suurempaa.

Yritykset uskovat häiden elvyttävän lamassa vellovan maan taloutta; kulutuksen ennustetaan kasvavan, kun häähulinasta villiintyneet britit ja ulkomaalaiset turistit ostavat kaupoissa tarjolla olevaa pikkutavaraa. Parin kuva on ikuistettu muun muassa viiden punnan juhlakolikkoon, mukeihin, keittiöpyyhkeisiin ja kondomipaketteihin. Katesta ja Williamista on muotoiltu puutarhatonttuja, ja olutpanimo on tuonut markkinoille Kiss me Kate -oluen.

KATEN JA WILLIAMIN tarina on julistettu vuosisadan rakkaustarinaksi. Se tarina alkoi tutustumisesta ja samaan kaveriporukkaan ajautumisesta – Katen mukaan sattumasta. Tuttavuus syveni ystävyydeksi, koska Williamin mukaan heidän huumorintajunsa – Katen pikkutuhma huumori ja Williamin kuivakat vitsit – sopivat mainiosti yhteen ja poikivat hyviä, naurunsekaisia hetkiä.

Seitsemän vuoden seurustelu on molempien ensimmäinen vakava ja pitkäaikainen suhde. Vaikka heillä molemmilla on ollut romansseja nuoruusvuosinaan, kumpikin menee naimisiin todellisen ensirakkautensa kanssa.

Sekä Katen että Williamin mielestä heidän suhteensa liima on syvän rakkauden lisäksi molemminpuolinen luja luottamus. Se rakentui suhteen pohjaksi heidän ollessaan ennen rakastumistaan pitkään pelkkiä kavereita.

Parin ystävien mukaan Kate ja William ovat kestäneet suhteeseen kasautuvat paineet ja selvinneet kriisiajoista siksi, että kumpikin on pitänyt kiinni omasta elämästään, heillä on ollut omat elinpiirit, kaveriporukat ja siten myös riippumattomuutta ja itsenäisyyttä.

Monien brittien mielestä huhtikuun lopun juhlapäivä on paljon enemmän kuin jälleen yhdet kuninkaalliset häät. Vahvan luokkajaon säilyttäneessä maassa Katen ja Williamin avioliittoa pidetään todisteena siitä, että mikä tahansa unelma voi käydä toteen. Liitto yhdistää nyt kaksi ihmistä, joista yksi on siniverinen ja toinen polveutuu hiilikaivostyöläisistä.

Katen isovanhemmat ja heidän edeltäjänsä eivät olisi villeimmissä kuvitelmissaankaan osanneet povata tulevaa. Kun prinssin ja keskiluokkaisen tytön suhde tuli julkisuuteen seitsemän vuotta sitten, ajatus heidän avioliitostaan tuntui vielä mahdottomalta.

Siksi vuosisadan rakkaustarinan ohella huhtikuun lopussa juhlitaan myös toisen satumaisen kertomuksen huipentumaa. Tarina kertoo kuinka ujosta, heikolla itsetunnolla varustetusta, kömpelöstä ja koulukiusatusta tytöstä kasvoi todellinen prinsessa.

Tuhkimotarina Kate Middletonista saa onnellisen lopun.

Lähteinä käytetty kirjoja: Claudia Joseph: Kate – The Making of a Princess, Claudia Joseph: Kate Middleton: Princess in Waiting, Robert Jobson: William and Kate – The Love Story. A Celebration of the Wedding of the Century, Robin Nunn: William and Kate. Celebrating a Royal Engagement, James Clench: William and Kate. A Royal Love Story.

Jatkokertomus päättyy. Seuraavaksi alkaa Annakaisa Iivarin jatkis Illaksi voimistuvaa tuulta.