Kate suree suhteen kariutumista ja suivaantunut perheensä julkisesta nöyryyttämisestä. Hän päättää käyttäytyä Williamin lailla ja nauttia vapaudestaan. Pian prinssi on se, joka katuu eroa.

Kate Middleton tietää, ettei hänellä ole paljoa aikaa. Hän sulloo laukkuunsa riittävästi vaatteita, sillä kestäisi varmasti monta päivää ennen kuin hän voisi palata kotiinsa. Heti kun hänen ja prinssi Williamin ero vuotaisi julkisuuteen, valokuvaajat ja toimittajat piirittäisivät hänen asuntoaan tauotta.
Jos Kate on jotakin kolmen ja puolen vuoden seurustelusuhteensa aikana oppinut, niin sen, että hänen yksityisasiansa päätyvät aina julkisuuteen. Hän ja William jakavat asioitaan vain läheisille ihmisille, mutta aina joku puhuu jotakin jollekulle, ja huhut lähtevät liikkeelle. Niinpä nytkin on odotettavissa, että suhteen kariutuminen on lööpeissä millä hetkellä hyvänsä. Tätä uutista varmasti paisuteltaisiin ja käytäisiin läpi ketään säälimättä.

CAROLE MIDDLETON avaa perheen jykevän omakotitalon oven vanhimmalle tyttärelleen, joka on ajanut Lontoon Chelseassa sijaitsevasta asunnostaan vanhempiensa luokse Buckleburyn kylään Berkshireen. Sisällä Katea odottavat äidin ja Michael-isän lisäksi myös hänen 23-vuotias siskonsa Pippa ja 20-vuotias veljensä James. Sisarukset ovat tulleet lohduttamaan isosiskoaan heti erosta kuultuaan.

Kate repeää lohduttomaan itkuun, kun äiti on vetänyt oven kiinni. Hän on peitellyt suruaan jopa lähimpien ystäviensä edessä, mutta perheensä luona hän tietää voivansa antaa tunteiden tulla. Hänen ja Williamin erosta on muutamia päiviä, eikä Kate ole syönyt eikä nukkunut noiden päivien aikana juuri lainkaan. Hän tuntee itsensä typeräksi ja huijatuksi. Hän panosti suhteeseen kaiken energiansa ja pohti tekemisiään joka päivä kolmen ja puolen vuoden ajan. Hän odotti Williamilta liikoja.

Kate toivoo, että voisi kääntää aikaa taaksepäin. Jos hän olisi osannut edes puoliksi kuvitella, millaiseen julkiseen pyöritykseen tulevan kruununperijän tyttöystävänä joutuu, hän ei olisi laittanut itseään likoon. William voisi paeta likaisia yksityiskohtia janoavia paparazzeja ja toimittajia palatsin tiedottajien taakse. Katen ja hänen perheensä pitäisi kohdata kohu ilman suojakilpiä.

SAMAAN AIKAAN kun Kate itkee sohvalle käpertyneenä vanhempiensa kotona, William suunnistaa kavereidensa kanssa Lontoon trendikkääseen Mahiki-klubiin. Hän tilaa heti sisään tultuaan pöytäseurueelleen kuusi 450 punnan arvoista samppanjapulloa.

– Kaikki on todella hyvin, olen nyt onnellinen ja aion nauttia olostani, William sanoo ystävilleen.

Viiden tuhannen punnan juomalaskun jälkeen William hoippuu keskelle tanssilattiaa, joka on perjantai-illan kunniaksi täpötäynnä.

– Olen vapaa, hän karjuu ja nauraa.

Williamin kaverit uskaltautuvat pilkkaamaan Katen perhetaustaa – nythän kyseessä ei ole enää Williamin tyttöystävä. Tähän asti osa prinssin varakkaista, yläluokkaisista kavereista on naureskellut Katen keskiluokkaisuudelle ainoastaan silloin, kun William ei ole ollut paikalla. Vaikka prinssin ystävät ovat pitäneet Katesta, hän on ollut monelle heistä kummajainen; heidän suljetussa elinpiirissään on korostettu luokkayhteiskunnan eroja, ja he ovat olleet tekemisissä vain itsensä kaltaisten kanssa.

Nyt – valtavan drinkkimäärän jälkeen – nämä ystävät heittävät loukkauksiaan kovaäänisesti mongertaen ja nauraen. Katen äidin ensimmäinen ja takavuosiin jäänyt ammatti lentoemäntänä huvittaa nuoria miehiä loputtomasti.

– Kärrymyynti kiertää, he huutelevat.

– Hätäuloskäyntejä on kolme: yksi edessä, toinen siipien kohdalla ja kolmas koneen perällä, he osoittelevat sormillaan eteen ja taakse.

Kaveriporukka räkättää huumorilleen pitkään. William ei vaivaudu puolustamaan Katea.

SEURAAVANA PÄIVÄNÄ, 14. huhtikuuta 2007, erouutinen leviää nopeasti tiedotusvälineisiin ympäri maailmaa. Ensimmäiset valokuvaajat ja toimittajat ovat Middletonien piha-aitojen takana ennen kuin uutisen julkaisemisesta on kulunut tuntiakaan. He haluavat perheeltä kommentteja huhuun, jonka ovat juuri kuulleet. Sen mukaan kuninkaallinen perhe on ilmoittanut, ettei voi hyväksyä Katea Williamin morsiameksi.

Syynä epäsopivuuteen on huhujen mukaan Carole Middleton. Williamin perheen kerrotaan kammoksuvan Carolen rahvaanomaisuutta; Katen äiti kuulemma tervehti kuningatar Elisabetia heidän ensitapaamisellaan epäkunnioittavan tuttavallisesti ja hän käyttää liian keskiluokkaisia sanoja. Lisäksi Carolesta maalataan kuvaa sosiaalisena kiipijänä, joka on vannottanut Katea pysymään parisuhteessaan, jotta voisi itse hyötyä tyttären kuninkaallisen avioliiton tuomista eduista ja alkaa nauttia mukavammasta, varakkaasta elämästä.

Middletonit ovat tyrmistyneitä. Kate on loukkaantunut, sillä hänelle hyvin läheisen äidin arvostelu on julmaa ja täysin perusteetonta. Päinvastoin kuin huhut väittävät, juuri Carole sai Katen ymmärtämään, että tämän on parempi lopettaa seurustelu Williamin kanssa, sillä prinssi kohteli Katea itsestäänselvyytenä eikä ollut valmis sitoutumaan yhteiseen tulevaisuuteen.

Carole ei myöskään tavoittele Katen kautta sosiaalista arvostusta tai vaurastumista – hän on luonut elämästään vuosien työllä jo tarpeeksi mukavaa. Carole ei ole enää lentoemäntä vaan juhlatarvikkeita myyvän postimyyntiyrityksen toimitusjohtaja. Vuosien saatossa hän on lyönyt perheyrityksellä rahoiksi niin hyvin, että lapset ovat voineet käydä samoja yksityiskouluja kuin yläluokkaiset lapset, ja perheen kodiksi on voitu ostaa miljoonan punnan arvoinen omakotitalo.

KUN HUHUJA kuninkaallisen perheen sanomisista on levitelty mediassa neljä päivää, Kate vastaa hätääntyneen Williamin soittoon. Prinssi haluaa varmistaa, etteivät Kate ja hänen perheensä usko ilkeitä juoruja. Kuninkaallinen perhe ei ole Williamin mukaan koskaan pilkannut Middletoneja. Palatsi tiedottaa myös julkisesti, ettei huhuissa ole mitään perää. Tiedottajat väittävät, ettei kuningatar ole koskaan edes tavannut Katen äitiä. Väite ei ole totta, mutta sen toivotaan häivyttävän skandaalin.

Vahinko on kuitenkin jo tapahtunut. Valtaosa briteistä on käärmeissään. Middletonien koetaan edustavan tavallisia ihmisiä, ja Carolen elämäntapa ja sanavarasto ovat samoja kuin suurella osalla kansasta. Ihmiset kokevat, että Katen perheen pilkka kohdistuu myös heihin itseensä. Britit asettuvat Katen puolelle ja nimittävät kuningasperhettä ja prinssi Williamia typeriksi ja normaalielämästä vieraantuneiksi elitisteiksi.

Vaikka kuninkaalliset ovat tottuneet myös perättömiin skandaaleihin, kuningatar Elisabet ja prinssi Charles kokevat tämän kohun hyvin kiusalliseksi. Todellisuudessa he molemmat pettyivät Williamin kerrottua erosta. Sekä prinssin isoäiti että hänen isänsä toivoivat, että poika olisi kosinut Katea. He pitivät lämmintä, asiallista, huumorintajuista ja jalat maassa olevaa tyttöä ihannepuolisona Williamille.

Pettymyksestään huolimatta kuningatar Elisabet ja prinssi Charles tukevat 24-vuotiasta Williamia tämän eropäätöksessä. Charles ei halua, että William kihlautuu ja sitoutuu pakon edessä.

Elisabet muistaa painottaa, ettei brittimonarkian uskottavuus kestä enää yhtään väärää puolisonvalintaa ja sen seurauksena syntyneitä pettämiskohuja ja perherikkoja.

KIRJEITÄ TULEE käsittämätön määrä. Posti kiikuttaa muutaman päivän aikana yli kolmesataa viestiä tuntemattomilta ympäri maailmaa: Euroopasta, Yhdysvalloista, Australiasta. Jotkut kertovat, kuinka surullisia he ovat suhteen kariutumisesta, toiset kannustavat ja ennustavat valoisampaa tulevaisuutta. Moni toivoo, että William ja Kate peruisivat eropäätöksensä.

Katesta on uskomatonta, että ihmiset ovat nähneet hänen vuokseen niin paljon vaivaa, että ovat kirjoittaneet pitkiä kirjeitä.

Brittilehdet yrittävät tarjota Katelle muhkeita summia yksinoikeudella saadusta jutusta. Kate tienaisi viisi miljoonaa puntaa, jos kertoisi suhteestaan ja yhteiselostaan Williamin kanssa. Kate ei noteeraa tarjouksia mitenkään. Sen sijaan hän keskustelee tuntikausia erostaan ja surustaan äitinsä ja siskonsa kanssa. Edinburghin yliopiston lopputentteihin valmistautuva 23-vuotias Pippa on itsekin juuri eronnut pitkäaikaisesta poikaystävästään, rikkaan pankkiiriperheen pojasta JJ Jardine Pattersonista.

Kate yrittää toipua, mutta saa jatkuvasti kuulla ja lukea Williamin railakkaasta elämästä. Prinssi notkuu ilta toisensa perään Lontoon klubeissa ja on kuulemma vannonut ystävilleen juhlivansa takaisin menetettyjä sinkkuvuosiaan. Toimittajat ja nimettömät lähteet arvailevat, pokaako prinssi seuraavaksi tyttöystäväkseen aristokraattitytön vai huippumallin.

Kate tuntee masentuvansa neljän seinän sisällä. Hän ei ole uskaltanut lähteä vanhempiensa kotoa mihinkään, sillä paparazzit ja toimittajat piirittäisivät häntä kaikkialla.

Parin päivän kuluttua Kate kuitenkin päättää, että piileskely saa loppua. Hänkin haluaa viestittää maailmalle, että aloittaa uuden vaiheen elämässään. Kun Kate samana iltapäivänä avaa vanhempiensa pihaportin, ensimmäiset valokuvaajat kiittävät onneaan siitä, että ovat jaksaneet päivystää paikalla päivä toisensa perään. Kate on peittänyt itkun jäljiltä punaiset silmänsä aurinkolaseilla. Hän hyppää veljensä Jamesin kyytiin ja lähtee kohti Lontoota. James pysäyttää auton Katen asunnon eteen, jossa sielläkin on parvi paikalle hälytettyjä kuvaajia kamerat tanassa.

KATE ON SUUNNITELLUT mediatemppunsa alusta loppuun. Kun hän palaa asunnoltaan tennismailaa kädessään heilutellen, kamerat naksuttavat kuvaruutuja tauotta. Mailaa hehkutetaan kaikissa lehdissä symbolina siitä, että 25-vuotias Kate on selvinnyt erosta ja jatkaa elämäänsä Williamista välittämättä. Asunnoltaan Kate suuntaa Jamesin kyydillä työpaikalleen Jigsaw-vaateyrityksen toimistolle ja hakee sisältä mukaansa ison pinon paperitöitä. Suruaika on median mukaan loppunut.

Katen suru ja pettymys ovat kuitenkin edelleen tallella. Ja kuten niin moni nainen ennen häntä, Katekin pakenee tunteitaan kuntosalille. Hän yllyttää itsensä treenaamaan päivittäin useita tunteja. Jo ennestään hoikka ja urheilullinen Kate laihtuu muutamassa viikossa kokoa pienemmäksi.

Ero saa hänet pistämään kropan lisäksi uusiksi myös vaatekaapin. Kerran viikossa Lontoossa ostoksilla käyvän Katen asuvalintoja on seurattu lehdissä ja keskustelupalstoilla jo pitkään, mutta hän alkaa kaivata päälleen vielä jotakin vähän parempaa. Carole ehdottaa tyttärelleen käväisyä tyylikonsultin pakeilla, ja Kate innostuu ehdotuksesta heti.

Tyylikonsulttifirman perustanut entinen muotilehtien stylisti Leesa Whisker laskuttaa Katen kanssa sovitusta ensitapaamisesta 500 puntaa. Leesa neuvoo, mitkä kankaat, värit ja mallit Katelle sopivat parhaiten. Arvostetun tyylikonsultin mielestä muotivaikuttajaksi nousseen Katen vaatekaapissa ovat perusasiat kohdallaan. Leesa haluaa kuitenkin karistaa pois opiskelijamaiset, joka tytön halvan näköiset vaatteet. Hän nakkaa Katen vaatekaapista arkiminihameita, kašmirneuleita ja edullisia tusinatakkeja roskapussiin.

Sen sijaan Katen luottoasuste, silkkihuivit, pääsevät päivitetyssä tyylissä kunniapaikalle.

Siinä missä Katen ystävät ovat ottaneet pukeutumiseensa vaikutteita muusikoilta ja näyttelijöiltä sekä muotilehdistä, Kate on kopioinut tyylinsä palasia äidiltään. Carolen mieltymys silkkihuiveihin ja istuviin jakkumallisiin takkeihin siirtyi esikoistyttärelle jo lukiovuosina.

Leesa rohkaisee Katea jatkamaan klassisen naisellisen ja riskittömän pukeutumisen tiellä ja vinkkaa panostamaan Katherine Hookerin takkeihin ja hattuihin. Kengiksi valikoituu yksinkertaisia mokka- ja nahkasaappaita sekä klassisia, korollisia nilkkureita.

Ensitapaamisen jälkeen Leesa alkaa käydä säännöllisin väliajoin Katen asunnolla. Hän tuo mukanaan sovitettavaksi pinon vaatteita ja asusteita ja laskuttaa henkilökohtaisen shoppailijan roolistaan 400 puntaa päivältä. Katen uusi, hiottu tyyli huomataan välittömästi. Hänet listataan Tatler-lehdessä kahdeksanneksi parhaiten pukeutuvaksi naiseksi. Nuoret naiset ja tytöt kulkevat hänen asuvalintojensa perässä erityisesti Jigsaw’n, Kew’n, LK Bennettin, Crew Clothingin ja Whistlesin liikkeisiin.

VALOKUVAAJAT VILLIITYVÄT kuukausi Katen ja Williamin eron jälkeen, kun Kate ja hänen siskonsa Pippa astuvat menestyskirjailija Simon Sebag Montefioren kutsuvieraina miehen uuden kirjan, Nuoren Stalinin, julkistamistilaisuuteen. Katea ei ole nähty julkisuudessa viikkoihin, ja hänen sisääntulonsa on pramea. Laihtunut ja päivettynyt Kate väläyttää iloisen, leveän hymyn. Hänen asunsa on elegantimpi kuin koskaan aiemmin. Kate ja hiljattain Lontooseen muuttanut Pippa paistattelevat huomion keskipisteenä luontevasti.

Juorulehtien riemuksi siskokset alkavat kiertää seurapiiritapahtumissa harva se ilta. Heidät kutsutaan kaikkialle. Kate kiinnostaa ilman Williamiakin, ja Pippa puolestaan tuntuu siskonsa tavoin kuin luodulta kekkereiden tähdeksi. Kuten Kate, Pippakin on häikäisevän kaunis brunette, tyylikäs ja taitava keskustelija.

Kate haluaa lähettää menevillä illoillaan Williamille viestin: prinssin on hyvä tietää, ettei hänen liian tylsäksi ja äidilliseksi haukkuma Kate ole mikään väritön kotihiiri.

Sanoma menee perille niin entiselle poikaystävälle kuin muillekin briteille. Yhtäkkiä Katen ja Williamin roolit ovat kääntyneet toisinpäin. Samaan aikaan, kun Kate juhlii näkyvästi ja näyttävästi, William on jumissa varuskunta-alueen aitojen sisällä.

Sotilasjoukkojen komentajaksi kouluttautuva William joutuu kuuntelemaan arvioita Katen asuista ja baari-iltojen yksityiskohdista armeijakavereiltaan, sillä nämä kiusaavat prinssiä mielellään. Muut nuoret miehet poimivat varuskunnan kahvion telineistä lehtiä, joiden etusivuilla Kate keikistelee minihameissa tai tiukoissa farkuissa ja topeissa. He asettelevat naureskellen lehdet Williamin sängylle, josta tämä varmasti huomaa otsikot: Kuka tarvitsee Williamia? Kate pistää parastaan ilman prinssiään. Kuka ihmeen William?

WILLIAM YRITTÄÄ naureskella kavereidensa pilailulle, mutta onnistuu peittelemään mustasukkaisuutensa ja suuttumuksensa huonosti. Hän on alkanut katua eroa. Äkillisessä vapaudenkaipuussaan ja sitoutumisenpelossaan hän syrjäytti täysin sen tosiasian, ettei hänellä ole koskaan elämässään ollut sellaista ihmistä kuin Kate. Ainoastaan Katelle hän on uskaltanut kertoa toiveistaan, pettymyksistään ja peloistaan, eikä hän ole koskaan luottanut keneenkään muuhun kuten Kateen. William on voinut olla täysin varma myös siitä, että Kate on rakastanut häntä hänen itsensä vuoksi, ei hänen asemansa takia.

William soittaa Katelle ja suostuttelee tämän tapaamiseen. Erosta on nyt puolitoista kuukautta, ja Kate saapuu Williamin kotiin Clarence Houseen vastahakoisesti. Kun William kertoo katuvansa eroa, Kate pysyttelee viileänä. Williamin naisseikkailut ja hänen tapansa laiminlyödä Katea täysin suhteen loppumetreillä romuttivat hänen luottamuksensa suhteeseen. Kate ei ole toipunut myöskään siitä pyörityksestä, jossa häntä ja hänen perhettään pilkattiin eron jälkeen. Kate ei halua joutua enää kokemaan samanlaista nöyryytystä. Lisäksi hän on omaksi yllätyksekseen alkanut pitää vapaudestaan. Hän on ymmärtänyt, kuinka kuluttava suhde Williamin kanssa oli.

Kate kieltäytyy prinssin seuraavista tapaamisehdotuksista parin viikon ajan, mutta ei mahda sille mitään, että miettii Williamia jatkuvasti. Pettymyksen, surun ja ärtymyksen jälkeen mieleen palaavat suhteen hyvät ajat. Kate joutuu myöntämään itselleen, ettei uuteen elämänvaiheeseen siirtyminen ole ollut helppoa, vaikka hän on yrittänyt päästää irti Williamista.

Ikäväänsä potien Kate lähtee Williamin kutsumana prinssin ja tämän armeijakavereiden järjestämiin pikkutuhma-nimellä kulkeviin naamiaisjuhliin. Kate astuu sisään sairaanhoitaja-asussa ja huomaa ilokseen, ettei William saa hänestä silmiään irti.

Puoliltaöin William taluttaa Katen tanssilattialle. Yleensä yksityisyydestään tarkka prinssi haluaa osoittaa Katelle tahtovansa tosissaan palata tämän kanssa yhteen ja suutelee sen merkiksi entistä tyttöystäväänsä kaikkien nähden. He viettävät yhteisen yön prinssin pikkuruisessa varuskuntahuoneessa.

Yhteisen yön jälkeen Katen mieli laukkaa tuhatta ja sataa. Jos kyseessä olisi tavallinen suhde, yhteen paluuta voisi kokeilla toisen eron uhallakin. Kate ei kuitenkaan kestäisi enää tunteidensa ja yksityisten tapahtumien julkista repostelua. Toisaalta, vaikka riskin ottaminen pelottaa, hänestä tuntuu, ettei asioita voi jättää tähän. Hänen on saatava tietää, voisiko suhde kuitenkin toimia, sillä William on ainoa mies, jota Kate on koskaan rakastanut.

Kesäkuun viimeisen päivän iltana Kate lähtee asunnoltaan Chelseasta yhdeksän aikaan ja ajelee muutaman tunnin ristiin rastiin Lontoota harhauttaakseen mahdolliset seuraajat. Puoliltaöin hän parkkeeraa autonsa hotellin parkkipaikalle lähellä Clarence Housea ja lähtee kävellen Williamin luokse. Sisällä hän luovuttaa autonsa avaimet yhdelle palatsin palvelijoista, jonka on määrä hakea hänen autonsa pois hotellilta parin tunnin kuluttua. Sinä yönä Kate ja William päättävät yrittää yhdessä vielä kerran.

Seuraavana päivänä William kiipeää veljensä Harryn kanssa Wembleyn stadionin lavalle. Katsomossa heille hurraa 63 000 ihmistä. On päivä, jolloin prinssien äiti Diana olisi täyttänyt 46 vuotta. Hänen kuolemastaan on kulunut kymmenen vuotta, ja Wembleyn konsertilla on tarkoitus kunnioittaa hänen muistoaan ja elämäntyötään.

William ja Harry asettuvat juontourakkansa jälkeen kuninkaalliseen katsomoon. Kaksi penkkiriviä taaempana istuu Kate. Hänen saapumisensa on pantu merkille suuren innostuksen vallassa. Kate ja William eivät edes vilkaise toisiaan konsertin aikana, mutta palatsin tiedottajat saavat vakuutella toimittajille heidän olevan vain ystäviä.

KATE JA WILLIAM karkaavat tarkkailijoitaan lomalle voidakseen kursia suhdettaan kasaan kaikessa rauhassa. Koska raha ei ole Williamille este, hän varmistaa parille täydellisen yksityisyyden viikon ajaksi. He suuntaavat Desrochesin saarelle Intian valtamerelle.

Seychellien saarivaltioon kuuluvalla pikkuruisella saarella on vain viisikymmentä asukasta, valkoisia hiekkarantoja, valtavia koralliriuttoja ja kookospähkinäviljelmiä. Seychellien laivasto lupautuu vartioimaan saarta taatakseen Williamille ja Katelle kaivatun rauhan. Heidän loikoillessaan hiekkarannalla kolmen sinnikkään valokuvaajan vene yrittää lähestyä saarta, mutta laivasto pysäyttää paatin hyvissä ajoin ennen rantaa.

Neljä kuukautta yhteen palaamisen jälkeen Kate päättää jättää työnsä Jigsaw-vaateyrityksen sisäänostajana. Hän haluaa olla vapaa elämään parisuhteensa – toisin sanoen Williamin – aikataulujen ehdoilla. Koska William on armeijan ja edustustehtäviensä vuoksi paljon poissa, Kate haluaa viettää kaiken mahdollisen yhdessäoloajan hänen kanssaan ja olla valmis matkustamaan prinssille sopivissa väleissä.

Moni paheksuu Katen päätöstä. Hänen kammoksutaan edustavan nykypäivään sopimatonta, muinaista naismallia, joka elää miehensä mukaan ja häntä palvellakseen. Kate ei hätkähdä kritiikkiä, sillä hän on pohtinut ratkaisunsa tarkkaan. Hän haluaa riskeerata vielä kerran ja panostaa parisuhteeseensa kaikkensa – oman uran kustannuksellakin.

Työn jättäminen antaa 25-vuotiaalle Katelle mahdollisuuden omistautua täysipäiväisemmin myös rakkaalle harrastukselleen, valokuvaukselle. Hän on ollut innokas valokuvaaja lukiovuosistaan lähtien, ja nyt hän haluaa keskittyä pitkästä aikaa kameran takana olemiseen. Kate matkustaa New Yorkiin ja ottaa muutaman viikon ajan yksityistunteja prinsessa Dianan suosikkikuvaajalta Mario Testinolta. Tämä oli kuvannut Williamin äitiä muun muassa Vogueen ja hehkuttanut Dianaa maailmanhistorian kauneimmaksi naiseksi.

Matkansa jälkeen Kate järjestää Lontoossa valokuvanäyttelyn, jossa on esillä julkisuuden henkilöitä kuvaavan Alistair Morrisonin töitä. Unicefille varoja keräävä näyttely on Katen ensimmäinen kokeilu hyväntekeväisyyssektorilla. Muiden muassa Tom Cruisea, Catherine Zeta-Jonesia, Kate Winsletia ja Stingiä kuvannut Morrison ylistää näyttelyn avajaisissa Katen lahjakkuutta kuvaajana.

– Hän otti minuun yhteyttä, tuli galleriaani ja näytti töitänsä, ja kävimme niitä lävitse. Kate on todella, todella hyvä kuvaaja. Hän ottaa kauniita, yksityiskohtaisia kuvia. Hän on lahjakas, ja hänellä on hyvä silmä. Olen varma, että Kate pääsee pitkälle.

Vuoden 2008 alussa William seuraa sukunsa miesten esimerkkiä ja astuu ilmavoimiin. Häntä ennen hänen isänsä, prinssi Charles, isoisänsä, prinssi Philip, ja kuningatar Elisabetin isä, kuningas Yrjö VI, ovat kouluttautuneet ilmavoimissa.

Kun William saa kurssinsa suoritettua huhtikuussa 2008, kukaan ei ole laskenut sen varaan, että prinssi jatkaisi armeijauraansa sen pidemmälle. Kaikki – myös Kate – pitävät selviönä, että prinssi omistautuu tästä lähtien täysin kuninkaallisille edustustehtävilleen.

William on kuitenkin päättänyt jatkaa lentämistä, jonka hän tuntee unelmiensa työksi. Koska tulevalla kruununperijällä ei ole oikeutta lähteä muiden brittisotilaiden mukana sotarintamalle Afganistaniin tai Irakiin, William on valinnut toisen tien, jota kulkemalla hän pääsee tositoimiin. Prinssi tähtää ilmavoimien etsintä- ja pelastusyksikön helikopteripilotiksi. Kouluttautuminen tehtävään kestää viisi vuotta, mikä tarkoittaa sitä, että William on pitkiä aikoja poissa kotoa ja Katen luota.

Kun palatsi tiedottaa Williamin aloittavan pilottikoulutuksen, kansa ja tiedotusvälineet ovat pettyneitä. Kaikki olivat varmoja, että kihlauksesta olisi tullut totta ennen kuin vuosi 2008 saadaan päätökseen. Williamin monivuotista koulutusta pidetään merkkinä siitä, että suosikkiparin häitä saadaan odotella ainakin vuoteen 2013 saakka.

Kate ottaa Williamin yllättävän suunnitelman tyynesti. Heidän onnensa tuntuu vakaalta, ja Kate luottaa siihen, että heillä on edessään yhteinen tulevaisuus – ennemmin tai myöhemmin.
William puolestaan ei aio tehdä uudelleen sitä virhettä, että kohtelisi Katea itsestäänselvyytenä. Ennen heidän eroaan hän vietti mieluiten vähäisen vapaa-aikansa armeijakavereidensa kanssa baareja kiertäen, mutta nyt hän suuntaa jokaisessa mahdollisessa välissä Katen luokse.

Yksi hänen vierailuistaan on ylitse muiden. Kun Kate on käymässä lapsuudenkodissaan, talon yläpuolelta alkaa kuulua pörinää. William laskeutuu yllättäen helikopterilla Middletonien puutarhaan saadakseen viettää edes hetken kahdenkeskistä aikaa Katen kanssa.

Katea lukuun ottamatta muut britit eivät juuri ylistä prinssin visiittiä romanttiseksi. Tiedotusvälineet tietävät kertoa, että täysin turhan ja ylimääräisen parin tunnin lennon kustannuksiksi kertyi 30 000 puntaa. Rahalle olisi ollut parempaakin käyttöä, sillä brittisotilaat kärsivät Afganistanissa ja Irakissa varusteiden puutteesta.

Kansalaiset raivostuvat lisää, kun kuulevat, ettei Williamin huvilento ollut edes ainoa lajissaan. Muutamaa päivää aiemmin hän oli pyytänyt ilmavoimien helikopterilentäjää viemään itsensä ja veljensä Harryn juhlimaan poikien iltaa Isle of Wightille.

KATE ON SIIRTYNYT työskentelemään vanhempiensa juhlatarvikkeita myyvään Party Pieces -postimyyntiyritykseen. Williamin ollessa pitkiäkin aikoja poissa Kate omistautuu sille, mitä hän aavistelee kaikkien häneltä odottavan: hyväntekeväisyystyölle.

Hänen ensimmäistä hyväntekeväisyyskampanjaansa tukee Middletonien perheyritys. Party Pieces alkaa järjestää teemajuhlia lastensairaaloissa ja se lahjoittaa kymmenentuhatta leluja ja makeisia sisältävää pikkupussukkaa tuomaan joulumieltä lastensairaaloiden potilaille.

Kampanjasta tulleen positiivisen julkisuuden rohkaisemana Kate järjestää heti perään hyväntekeväisyystilaisuuden, jossa hän on itsekin näkyvästi mukana. Kate haluaa tehdä jotakin hauskaa ja erilaista ja päättää organisoida rullaluisteludiskon, joka kerää rahaa kirurgiselle lastensairaalalle.

Sadat ihmiset tulevat katsomaan yleisön seassa rullaluistimillaan puikkelehtivaa Katea, joka on pukeutunut kirkkaankeltaisiin minisortseihin, vaaleanpunaisiin säärystimiin ja turkoosiin paljettitoppiin. Vaikka tarkoitusperät ovat hyvät, Kate saa kuningattaren palatsista nyrpeää palautetta: paljastavaa asua ei pidetä sopivana prinssin tyttöystävälle.

William tarttuu kuninkaallisiin tehtäviinsä pitkästä aikaa tammikuussa 2010, jolloin hän lähtee edustusmatkalle Australiaan ja Uuteen-Seelantiin. Mukaan matkaan päässeet brittitoimittajat huomaavat prinssissä selvän muutoksen. Ennen paljon varautuneempi ja virallisissa tilanteissa välillä vaivautuneen oloinen William on nyt rento ja sanavalmis.

Australiassa prinssi kohtaa monarkiaa vastustavat republikaanien kannattajat. Nämä huutavat kyltit kädessä protestilauseitaan, mutta kun Williamin auto ajaa paikalle ja prinssi nousee kyydistä, joukko vaikenee. Toimittajat seuraavat tilannetta ihmeissään. Williamissa on jotakin – dianamaista. Hänen rauhallinen ja rento mutta samalla ylevä olemuksensa hurmaa australialaiset.

Matkalta palattuaan William on itsevarmempi ja kuninkaallisesta tulevaisuudestaan innostuneempi kuin aiemmin.

KESÄN KYNNYKSELLÄ 2010 Kate jättää kokopäivätyönsä perheyrityksessä ja muuttaa asumaan Williamin luokse pienelle Angleseyn saarelle Pohjois-Walesiin. Siellä prinssi aloittaa koulutusjaksonsa jälkeen kokopäivätyön ilmavoimien etsintä- ja pelastusyksikön helikopterilentäjänä.

Pestin on määrä kestää kolme vuotta, joten Kate ja prinssi ovat päättäneet perustaa kodin rauhalliselle saarelle. He ovat asuneet yhdessä ennenkin, opiskeluaikanaan, mutta vasta nyt he alkavat todella rakentaa omaa elämää. Opiskelija-aikana he muuttivat kimppaan ystävinä ja jakoivat asunnon kahden muun kaverinsa kanssa. Pohjois-Walesin pieni valkoinen vuokratalo on heidän ensimmäinen todella yhteinen kotinsa.

Lokakuussa Kate ja William lähtevät lomalle Keniaan. He viettävät kolme viikkoa Mount Kenyan vuoren kupeessa. Loman viimeisiksi päiviksi pari suuntaa rauhaisaan vuoristomajoitukseen. Heidän mielestään kohde on ihanteellinen: mökkimajoituksessa ei ole sähköä, ruoka pitää kalastaa ja kokata itse, eikä kahdesta mökistä koostuvan majoituspalvelun työntekijöillä ole aavistustakaan, keitä Willyksi ja Kateksi esittäytyvät lomailijat ovat.

Takan edessä vietetyn yön jälkeen William kertoo järjestäneensä Katelle yllätysretken. Kun Kate saa puettua päälleen, pihalla odottaa helikopteri ja ohjaajan paikalla istuu William. Lyhyen lentomatkan päätteeksi kopteri laskeutuu kauneimpaan paikkaan, minkä Kate on koskaan nähnyt.

Alapuolella avautuu turkoosi Alice-järvi, ja taustalla seisoo lumihuippuinen Mount Kenya. Näyttää siltä kuin kukaan ei olisi käynyt vehreässä paikassa ennen heitä. Melkein koskematon paikka onkin, sillä Alice-järvellä vierailee vuosittain vain muutamia matkailijoita.

William nappaa repun selkäänsä ja kalastusvälineet käteensä ja vie Katen järven rantaan. Prinssi on miettinyt tätä päivää viikkojen ajan. Kaikki muu on mennyt suunnitelmien mukaan, mutta kalastus venähtää pitkäksi. Williamia jännittää niin, että hän yrittää rauhoittaa itseään siimaa heittelemällä.

Vasta puolen tunnin kuluttua William on valmis. Hän laskee reppunsa maahan ja nappaa sen pikkuruisesta sisätaskusta rasian, joka on ollut piilotettuna vetoketjun takana kolme viikkoa. William jättää repun lojumaan hiekalle – ensimmäistä kertaa loman aikana hän uskaltaa jättää pakaasinsa vartioimatta.

William kävelee Katen luo. Nyt hän ei aio enää miettiä, vaan uskaltaa.

Nyt Kate kuulee kysymyksen, josta hän on haaveillut vuosia.

Lähteinä käytetty kirjoja: Claudia Joseph: Kate – The Making of a Princess, Claudia Joseph: Kate Middleton: Princess in Waiting, Robert Jobson: William and Kate – The Love Story. A Celebration of the Wedding of the Century, Robin Nunn: William and Kate. Celebrating a Royal Engagement, James Clench: William and Kate. A Royal Love Story.