Kate suree suhteen kariutumista ja suivaantunut perheensä julkisesta nöyryyttämisestä. Hän päättää käyttäytyä Williamin lailla ja nauttia vapaudestaan. Pian prinssi on se, joka katuu eroa.

Kate Middleton tietää, ettei hänellä ole paljoa aikaa. Hän sulloo laukkuunsa riittävästi vaatteita, sillä kestäisi varmasti monta päivää ennen kuin hän voisi palata kotiinsa. Heti kun hänen ja prinssi Williamin ero vuotaisi julkisuuteen, valokuvaajat ja toimittajat piirittäisivät hänen asuntoaan tauotta.
Jos Kate on jotakin kolmen ja puolen vuoden seurustelusuhteensa aikana oppinut, niin sen, että hänen yksityisasiansa päätyvät aina julkisuuteen. Hän ja William jakavat asioitaan vain läheisille ihmisille, mutta aina joku puhuu jotakin jollekulle, ja huhut lähtevät liikkeelle. Niinpä nytkin on odotettavissa, että suhteen kariutuminen on lööpeissä millä hetkellä hyvänsä. Tätä uutista varmasti paisuteltaisiin ja käytäisiin läpi ketään säälimättä.

CAROLE MIDDLETON avaa perheen jykevän omakotitalon oven vanhimmalle tyttärelleen, joka on ajanut Lontoon Chelseassa sijaitsevasta asunnostaan vanhempiensa luokse Buckleburyn kylään Berkshireen. Sisällä Katea odottavat äidin ja Michael-isän lisäksi myös hänen 23-vuotias siskonsa Pippa ja 20-vuotias veljensä James. Sisarukset ovat tulleet lohduttamaan isosiskoaan heti erosta kuultuaan.

Kate repeää lohduttomaan itkuun, kun äiti on vetänyt oven kiinni. Hän on peitellyt suruaan jopa lähimpien ystäviensä edessä, mutta perheensä luona hän tietää voivansa antaa tunteiden tulla. Hänen ja Williamin erosta on muutamia päiviä, eikä Kate ole syönyt eikä nukkunut noiden päivien aikana juuri lainkaan. Hän tuntee itsensä typeräksi ja huijatuksi. Hän panosti suhteeseen kaiken energiansa ja pohti tekemisiään joka päivä kolmen ja puolen vuoden ajan. Hän odotti Williamilta liikoja.

Kate toivoo, että voisi kääntää aikaa taaksepäin. Jos hän olisi osannut edes puoliksi kuvitella, millaiseen julkiseen pyöritykseen tulevan kruununperijän tyttöystävänä joutuu, hän ei olisi laittanut itseään likoon. William voisi paeta likaisia yksityiskohtia janoavia paparazzeja ja toimittajia palatsin tiedottajien taakse. Katen ja hänen perheensä pitäisi kohdata kohu ilman suojakilpiä.

SAMAAN AIKAAN kun Kate itkee sohvalle käpertyneenä vanhempiensa kotona, William suunnistaa kavereidensa kanssa Lontoon trendikkääseen Mahiki-klubiin. Hän tilaa heti sisään tultuaan pöytäseurueelleen kuusi 450 punnan arvoista samppanjapulloa.

– Kaikki on todella hyvin, olen nyt onnellinen ja aion nauttia olostani, William sanoo ystävilleen.

Viiden tuhannen punnan juomalaskun jälkeen William hoippuu keskelle tanssilattiaa, joka on perjantai-illan kunniaksi täpötäynnä.

– Olen vapaa, hän karjuu ja nauraa.

Williamin kaverit uskaltautuvat pilkkaamaan Katen perhetaustaa – nythän kyseessä ei ole enää Williamin tyttöystävä. Tähän asti osa prinssin varakkaista, yläluokkaisista kavereista on naureskellut Katen keskiluokkaisuudelle ainoastaan silloin, kun William ei ole ollut paikalla. Vaikka prinssin ystävät ovat pitäneet Katesta, hän on ollut monelle heistä kummajainen; heidän suljetussa elinpiirissään on korostettu luokkayhteiskunnan eroja, ja he ovat olleet tekemisissä vain itsensä kaltaisten kanssa.

Nyt – valtavan drinkkimäärän jälkeen – nämä ystävät heittävät loukkauksiaan kovaäänisesti mongertaen ja nauraen. Katen äidin ensimmäinen ja takavuosiin jäänyt ammatti lentoemäntänä huvittaa nuoria miehiä loputtomasti.

– Kärrymyynti kiertää, he huutelevat.

– Hätäuloskäyntejä on kolme: yksi edessä, toinen siipien kohdalla ja kolmas koneen perällä, he osoittelevat sormillaan eteen ja taakse.

Kaveriporukka räkättää huumorilleen pitkään. William ei vaivaudu puolustamaan Katea.

SEURAAVANA PÄIVÄNÄ, 14. huhtikuuta 2007, erouutinen leviää nopeasti tiedotusvälineisiin ympäri maailmaa. Ensimmäiset valokuvaajat ja toimittajat ovat Middletonien piha-aitojen takana ennen kuin uutisen julkaisemisesta on kulunut tuntiakaan. He haluavat perheeltä kommentteja huhuun, jonka ovat juuri kuulleet. Sen mukaan kuninkaallinen perhe on ilmoittanut, ettei voi hyväksyä Katea Williamin morsiameksi.

Syynä epäsopivuuteen on huhujen mukaan Carole Middleton. Williamin perheen kerrotaan kammoksuvan Carolen rahvaanomaisuutta; Katen äiti kuulemma tervehti kuningatar Elisabetia heidän ensitapaamisellaan epäkunnioittavan tuttavallisesti ja hän käyttää liian keskiluokkaisia sanoja. Lisäksi Carolesta maalataan kuvaa sosiaalisena kiipijänä, joka on vannottanut Katea pysymään parisuhteessaan, jotta voisi itse hyötyä tyttären kuninkaallisen avioliiton tuomista eduista ja alkaa nauttia mukavammasta, varakkaasta elämästä.

Middletonit ovat tyrmistyneitä. Kate on loukkaantunut, sillä hänelle hyvin läheisen äidin arvostelu on julmaa ja täysin perusteetonta. Päinvastoin kuin huhut väittävät, juuri Carole sai Katen ymmärtämään, että tämän on parempi lopettaa seurustelu Williamin kanssa, sillä prinssi kohteli Katea itsestäänselvyytenä eikä ollut valmis sitoutumaan yhteiseen tulevaisuuteen.

Carole ei myöskään tavoittele Katen kautta sosiaalista arvostusta tai vaurastumista – hän on luonut elämästään vuosien työllä jo tarpeeksi mukavaa. Carole ei ole enää lentoemäntä vaan juhlatarvikkeita myyvän postimyyntiyrityksen toimitusjohtaja. Vuosien saatossa hän on lyönyt perheyrityksellä rahoiksi niin hyvin, että lapset ovat voineet käydä samoja yksityiskouluja kuin yläluokkaiset lapset, ja perheen kodiksi on voitu ostaa miljoonan punnan arvoinen omakotitalo.

KUN HUHUJA kuninkaallisen perheen sanomisista on levitelty mediassa neljä päivää, Kate vastaa hätääntyneen Williamin soittoon. Prinssi haluaa varmistaa, etteivät Kate ja hänen perheensä usko ilkeitä juoruja. Kuninkaallinen perhe ei ole Williamin mukaan koskaan pilkannut Middletoneja. Palatsi tiedottaa myös julkisesti, ettei huhuissa ole mitään perää. Tiedottajat väittävät, ettei kuningatar ole koskaan edes tavannut Katen äitiä. Väite ei ole totta, mutta sen toivotaan häivyttävän skandaalin.

Vahinko on kuitenkin jo tapahtunut. Valtaosa briteistä on käärmeissään. Middletonien koetaan edustavan tavallisia ihmisiä, ja Carolen elämäntapa ja sanavarasto ovat samoja kuin suurella osalla kansasta. Ihmiset kokevat, että Katen perheen pilkka kohdistuu myös heihin itseensä. Britit asettuvat Katen puolelle ja nimittävät kuningasperhettä ja prinssi Williamia typeriksi ja normaalielämästä vieraantuneiksi elitisteiksi.

Vaikka kuninkaalliset ovat tottuneet myös perättömiin skandaaleihin, kuningatar Elisabet ja prinssi Charles kokevat tämän kohun hyvin kiusalliseksi. Todellisuudessa he molemmat pettyivät Williamin kerrottua erosta. Sekä prinssin isoäiti että hänen isänsä toivoivat, että poika olisi kosinut Katea. He pitivät lämmintä, asiallista, huumorintajuista ja jalat maassa olevaa tyttöä ihannepuolisona Williamille.

Pettymyksestään huolimatta kuningatar Elisabet ja prinssi Charles tukevat 24-vuotiasta Williamia tämän eropäätöksessä. Charles ei halua, että William kihlautuu ja sitoutuu pakon edessä.

Elisabet muistaa painottaa, ettei brittimonarkian uskottavuus kestä enää yhtään väärää puolisonvalintaa ja sen seurauksena syntyneitä pettämiskohuja ja perherikkoja.

KIRJEITÄ TULEE käsittämätön määrä. Posti kiikuttaa muutaman päivän aikana yli kolmesataa viestiä tuntemattomilta ympäri maailmaa: Euroopasta, Yhdysvalloista, Australiasta. Jotkut kertovat, kuinka surullisia he ovat suhteen kariutumisesta, toiset kannustavat ja ennustavat valoisampaa tulevaisuutta. Moni toivoo, että William ja Kate peruisivat eropäätöksensä.

Katesta on uskomatonta, että ihmiset ovat nähneet hänen vuokseen niin paljon vaivaa, että ovat kirjoittaneet pitkiä kirjeitä.

Brittilehdet yrittävät tarjota Katelle muhkeita summia yksinoikeudella saadusta jutusta. Kate tienaisi viisi miljoonaa puntaa, jos kertoisi suhteestaan ja yhteiselostaan Williamin kanssa. Kate ei noteeraa tarjouksia mitenkään. Sen sijaan hän keskustelee tuntikausia erostaan ja surustaan äitinsä ja siskonsa kanssa. Edinburghin yliopiston lopputentteihin valmistautuva 23-vuotias Pippa on itsekin juuri eronnut pitkäaikaisesta poikaystävästään, rikkaan pankkiiriperheen pojasta JJ Jardine Pattersonista.

Kate yrittää toipua, mutta saa jatkuvasti kuulla ja lukea Williamin railakkaasta elämästä. Prinssi notkuu ilta toisensa perään Lontoon klubeissa ja on kuulemma vannonut ystävilleen juhlivansa takaisin menetettyjä sinkkuvuosiaan. Toimittajat ja nimettömät lähteet arvailevat, pokaako prinssi seuraavaksi tyttöystäväkseen aristokraattitytön vai huippumallin.

Kate tuntee masentuvansa neljän seinän sisällä. Hän ei ole uskaltanut lähteä vanhempiensa kotoa mihinkään, sillä paparazzit ja toimittajat piirittäisivät häntä kaikkialla.

Parin päivän kuluttua Kate kuitenkin päättää, että piileskely saa loppua. Hänkin haluaa viestittää maailmalle, että aloittaa uuden vaiheen elämässään. Kun Kate samana iltapäivänä avaa vanhempiensa pihaportin, ensimmäiset valokuvaajat kiittävät onneaan siitä, että ovat jaksaneet päivystää paikalla päivä toisensa perään. Kate on peittänyt itkun jäljiltä punaiset silmänsä aurinkolaseilla. Hän hyppää veljensä Jamesin kyytiin ja lähtee kohti Lontoota. James pysäyttää auton Katen asunnon eteen, jossa sielläkin on parvi paikalle hälytettyjä kuvaajia kamerat tanassa.

KATE ON SUUNNITELLUT mediatemppunsa alusta loppuun. Kun hän palaa asunnoltaan tennismailaa kädessään heilutellen, kamerat naksuttavat kuvaruutuja tauotta. Mailaa hehkutetaan kaikissa lehdissä symbolina siitä, että 25-vuotias Kate on selvinnyt erosta ja jatkaa elämäänsä Williamista välittämättä. Asunnoltaan Kate suuntaa Jamesin kyydillä työpaikalleen Jigsaw-vaateyrityksen toimistolle ja hakee sisältä mukaansa ison pinon paperitöitä. Suruaika on median mukaan loppunut.

Katen suru ja pettymys ovat kuitenkin edelleen tallella. Ja kuten niin moni nainen ennen häntä, Katekin pakenee tunteitaan kuntosalille. Hän yllyttää itsensä treenaamaan päivittäin useita tunteja. Jo ennestään hoikka ja urheilullinen Kate laihtuu muutamassa viikossa kokoa pienemmäksi.

Ero saa hänet pistämään kropan lisäksi uusiksi myös vaatekaapin. Kerran viikossa Lontoossa ostoksilla käyvän Katen asuvalintoja on seurattu lehdissä ja keskustelupalstoilla jo pitkään, mutta hän alkaa kaivata päälleen vielä jotakin vähän parempaa. Carole ehdottaa tyttärelleen käväisyä tyylikonsultin pakeilla, ja Kate innostuu ehdotuksesta heti.

Tyylikonsulttifirman perustanut entinen muotilehtien stylisti Leesa Whisker laskuttaa Katen kanssa sovitusta ensitapaamisesta 500 puntaa. Leesa neuvoo, mitkä kankaat, värit ja mallit Katelle sopivat parhaiten. Arvostetun tyylikonsultin mielestä muotivaikuttajaksi nousseen Katen vaatekaapissa ovat perusasiat kohdallaan. Leesa haluaa kuitenkin karistaa pois opiskelijamaiset, joka tytön halvan näköiset vaatteet. Hän nakkaa Katen vaatekaapista arkiminihameita, kašmirneuleita ja edullisia tusinatakkeja roskapussiin.

Sen sijaan Katen luottoasuste, silkkihuivit, pääsevät päivitetyssä tyylissä kunniapaikalle.

Siinä missä Katen ystävät ovat ottaneet pukeutumiseensa vaikutteita muusikoilta ja näyttelijöiltä sekä muotilehdistä, Kate on kopioinut tyylinsä palasia äidiltään. Carolen mieltymys silkkihuiveihin ja istuviin jakkumallisiin takkeihin siirtyi esikoistyttärelle jo lukiovuosina.

Leesa rohkaisee Katea jatkamaan klassisen naisellisen ja riskittömän pukeutumisen tiellä ja vinkkaa panostamaan Katherine Hookerin takkeihin ja hattuihin. Kengiksi valikoituu yksinkertaisia mokka- ja nahkasaappaita sekä klassisia, korollisia nilkkureita.

Ensitapaamisen jälkeen Leesa alkaa käydä säännöllisin väliajoin Katen asunnolla. Hän tuo mukanaan sovitettavaksi pinon vaatteita ja asusteita ja laskuttaa henkilökohtaisen shoppailijan roolistaan 400 puntaa päivältä. Katen uusi, hiottu tyyli huomataan välittömästi. Hänet listataan Tatler-lehdessä kahdeksanneksi parhaiten pukeutuvaksi naiseksi. Nuoret naiset ja tytöt kulkevat hänen asuvalintojensa perässä erityisesti Jigsaw’n, Kew’n, LK Bennettin, Crew Clothingin ja Whistlesin liikkeisiin.

VALOKUVAAJAT VILLIITYVÄT kuukausi Katen ja Williamin eron jälkeen, kun Kate ja hänen siskonsa Pippa astuvat menestyskirjailija Simon Sebag Montefioren kutsuvieraina miehen uuden kirjan, Nuoren Stalinin, julkistamistilaisuuteen. Katea ei ole nähty julkisuudessa viikkoihin, ja hänen sisääntulonsa on pramea. Laihtunut ja päivettynyt Kate väläyttää iloisen, leveän hymyn. Hänen asunsa on elegantimpi kuin koskaan aiemmin. Kate ja hiljattain Lontooseen muuttanut Pippa paistattelevat huomion keskipisteenä luontevasti.

Juorulehtien riemuksi siskokset alkavat kiertää seurapiiritapahtumissa harva se ilta. Heidät kutsutaan kaikkialle. Kate kiinnostaa ilman Williamiakin, ja Pippa puolestaan tuntuu siskonsa tavoin kuin luodulta kekkereiden tähdeksi. Kuten Kate, Pippakin on häikäisevän kaunis brunette, tyylikäs ja taitava keskustelija.

Kate haluaa lähettää menevillä illoillaan Williamille viestin: prinssin on hyvä tietää, ettei hänen liian tylsäksi ja äidilliseksi haukkuma Kate ole mikään väritön kotihiiri.

Sanoma menee perille niin entiselle poikaystävälle kuin muillekin briteille. Yhtäkkiä Katen ja Williamin roolit ovat kääntyneet toisinpäin. Samaan aikaan, kun Kate juhlii näkyvästi ja näyttävästi, William on jumissa varuskunta-alueen aitojen sisällä.

Sotilasjoukkojen komentajaksi kouluttautuva William joutuu kuuntelemaan arvioita Katen asuista ja baari-iltojen yksityiskohdista armeijakavereiltaan, sillä nämä kiusaavat prinssiä mielellään. Muut nuoret miehet poimivat varuskunnan kahvion telineistä lehtiä, joiden etusivuilla Kate keikistelee minihameissa tai tiukoissa farkuissa ja topeissa. He asettelevat naureskellen lehdet Williamin sängylle, josta tämä varmasti huomaa otsikot: Kuka tarvitsee Williamia? Kate pistää parastaan ilman prinssiään. Kuka ihmeen William?

WILLIAM YRITTÄÄ naureskella kavereidensa pilailulle, mutta onnistuu peittelemään mustasukkaisuutensa ja suuttumuksensa huonosti. Hän on alkanut katua eroa. Äkillisessä vapaudenkaipuussaan ja sitoutumisenpelossaan hän syrjäytti täysin sen tosiasian, ettei hänellä ole koskaan elämässään ollut sellaista ihmistä kuin Kate. Ainoastaan Katelle hän on uskaltanut kertoa toiveistaan, pettymyksistään ja peloistaan, eikä hän ole koskaan luottanut keneenkään muuhun kuten Kateen. William on voinut olla täysin varma myös siitä, että Kate on rakastanut häntä hänen itsensä vuoksi, ei hänen asemansa takia.

William soittaa Katelle ja suostuttelee tämän tapaamiseen. Erosta on nyt puolitoista kuukautta, ja Kate saapuu Williamin kotiin Clarence Houseen vastahakoisesti. Kun William kertoo katuvansa eroa, Kate pysyttelee viileänä. Williamin naisseikkailut ja hänen tapansa laiminlyödä Katea täysin suhteen loppumetreillä romuttivat hänen luottamuksensa suhteeseen. Kate ei ole toipunut myöskään siitä pyörityksestä, jossa häntä ja hänen perhettään pilkattiin eron jälkeen. Kate ei halua joutua enää kokemaan samanlaista nöyryytystä. Lisäksi hän on omaksi yllätyksekseen alkanut pitää vapaudestaan. Hän on ymmärtänyt, kuinka kuluttava suhde Williamin kanssa oli.

Kate kieltäytyy prinssin seuraavista tapaamisehdotuksista parin viikon ajan, mutta ei mahda sille mitään, että miettii Williamia jatkuvasti. Pettymyksen, surun ja ärtymyksen jälkeen mieleen palaavat suhteen hyvät ajat. Kate joutuu myöntämään itselleen, ettei uuteen elämänvaiheeseen siirtyminen ole ollut helppoa, vaikka hän on yrittänyt päästää irti Williamista.

Ikäväänsä potien Kate lähtee Williamin kutsumana prinssin ja tämän armeijakavereiden järjestämiin pikkutuhma-nimellä kulkeviin naamiaisjuhliin. Kate astuu sisään sairaanhoitaja-asussa ja huomaa ilokseen, ettei William saa hänestä silmiään irti.

Puoliltaöin William taluttaa Katen tanssilattialle. Yleensä yksityisyydestään tarkka prinssi haluaa osoittaa Katelle tahtovansa tosissaan palata tämän kanssa yhteen ja suutelee sen merkiksi entistä tyttöystäväänsä kaikkien nähden. He viettävät yhteisen yön prinssin pikkuruisessa varuskuntahuoneessa.

Yhteisen yön jälkeen Katen mieli laukkaa tuhatta ja sataa. Jos kyseessä olisi tavallinen suhde, yhteen paluuta voisi kokeilla toisen eron uhallakin. Kate ei kuitenkaan kestäisi enää tunteidensa ja yksityisten tapahtumien julkista repostelua. Toisaalta, vaikka riskin ottaminen pelottaa, hänestä tuntuu, ettei asioita voi jättää tähän. Hänen on saatava tietää, voisiko suhde kuitenkin toimia, sillä William on ainoa mies, jota Kate on koskaan rakastanut.

Kesäkuun viimeisen päivän iltana Kate lähtee asunnoltaan Chelseasta yhdeksän aikaan ja ajelee muutaman tunnin ristiin rastiin Lontoota harhauttaakseen mahdolliset seuraajat. Puoliltaöin hän parkkeeraa autonsa hotellin parkkipaikalle lähellä Clarence Housea ja lähtee kävellen Williamin luokse. Sisällä hän luovuttaa autonsa avaimet yhdelle palatsin palvelijoista, jonka on määrä hakea hänen autonsa pois hotellilta parin tunnin kuluttua. Sinä yönä Kate ja William päättävät yrittää yhdessä vielä kerran.

Seuraavana päivänä William kiipeää veljensä Harryn kanssa Wembleyn stadionin lavalle. Katsomossa heille hurraa 63 000 ihmistä. On päivä, jolloin prinssien äiti Diana olisi täyttänyt 46 vuotta. Hänen kuolemastaan on kulunut kymmenen vuotta, ja Wembleyn konsertilla on tarkoitus kunnioittaa hänen muistoaan ja elämäntyötään.

William ja Harry asettuvat juontourakkansa jälkeen kuninkaalliseen katsomoon. Kaksi penkkiriviä taaempana istuu Kate. Hänen saapumisensa on pantu merkille suuren innostuksen vallassa. Kate ja William eivät edes vilkaise toisiaan konsertin aikana, mutta palatsin tiedottajat saavat vakuutella toimittajille heidän olevan vain ystäviä.

KATE JA WILLIAM karkaavat tarkkailijoitaan lomalle voidakseen kursia suhdettaan kasaan kaikessa rauhassa. Koska raha ei ole Williamille este, hän varmistaa parille täydellisen yksityisyyden viikon ajaksi. He suuntaavat Desrochesin saarelle Intian valtamerelle.

Seychellien saarivaltioon kuuluvalla pikkuruisella saarella on vain viisikymmentä asukasta, valkoisia hiekkarantoja, valtavia koralliriuttoja ja kookospähkinäviljelmiä. Seychellien laivasto lupautuu vartioimaan saarta taatakseen Williamille ja Katelle kaivatun rauhan. Heidän loikoillessaan hiekkarannalla kolmen sinnikkään valokuvaajan vene yrittää lähestyä saarta, mutta laivasto pysäyttää paatin hyvissä ajoin ennen rantaa.

Neljä kuukautta yhteen palaamisen jälkeen Kate päättää jättää työnsä Jigsaw-vaateyrityksen sisäänostajana. Hän haluaa olla vapaa elämään parisuhteensa – toisin sanoen Williamin – aikataulujen ehdoilla. Koska William on armeijan ja edustustehtäviensä vuoksi paljon poissa, Kate haluaa viettää kaiken mahdollisen yhdessäoloajan hänen kanssaan ja olla valmis matkustamaan prinssille sopivissa väleissä.

Moni paheksuu Katen päätöstä. Hänen kammoksutaan edustavan nykypäivään sopimatonta, muinaista naismallia, joka elää miehensä mukaan ja häntä palvellakseen. Kate ei hätkähdä kritiikkiä, sillä hän on pohtinut ratkaisunsa tarkkaan. Hän haluaa riskeerata vielä kerran ja panostaa parisuhteeseensa kaikkensa – oman uran kustannuksellakin.

Työn jättäminen antaa 25-vuotiaalle Katelle mahdollisuuden omistautua täysipäiväisemmin myös rakkaalle harrastukselleen, valokuvaukselle. Hän on ollut innokas valokuvaaja lukiovuosistaan lähtien, ja nyt hän haluaa keskittyä pitkästä aikaa kameran takana olemiseen. Kate matkustaa New Yorkiin ja ottaa muutaman viikon ajan yksityistunteja prinsessa Dianan suosikkikuvaajalta Mario Testinolta. Tämä oli kuvannut Williamin äitiä muun muassa Vogueen ja hehkuttanut Dianaa maailmanhistorian kauneimmaksi naiseksi.

Matkansa jälkeen Kate järjestää Lontoossa valokuvanäyttelyn, jossa on esillä julkisuuden henkilöitä kuvaavan Alistair Morrisonin töitä. Unicefille varoja keräävä näyttely on Katen ensimmäinen kokeilu hyväntekeväisyyssektorilla. Muiden muassa Tom Cruisea, Catherine Zeta-Jonesia, Kate Winsletia ja Stingiä kuvannut Morrison ylistää näyttelyn avajaisissa Katen lahjakkuutta kuvaajana.

– Hän otti minuun yhteyttä, tuli galleriaani ja näytti töitänsä, ja kävimme niitä lävitse. Kate on todella, todella hyvä kuvaaja. Hän ottaa kauniita, yksityiskohtaisia kuvia. Hän on lahjakas, ja hänellä on hyvä silmä. Olen varma, että Kate pääsee pitkälle.

Vuoden 2008 alussa William seuraa sukunsa miesten esimerkkiä ja astuu ilmavoimiin. Häntä ennen hänen isänsä, prinssi Charles, isoisänsä, prinssi Philip, ja kuningatar Elisabetin isä, kuningas Yrjö VI, ovat kouluttautuneet ilmavoimissa.

Kun William saa kurssinsa suoritettua huhtikuussa 2008, kukaan ei ole laskenut sen varaan, että prinssi jatkaisi armeijauraansa sen pidemmälle. Kaikki – myös Kate – pitävät selviönä, että prinssi omistautuu tästä lähtien täysin kuninkaallisille edustustehtävilleen.

William on kuitenkin päättänyt jatkaa lentämistä, jonka hän tuntee unelmiensa työksi. Koska tulevalla kruununperijällä ei ole oikeutta lähteä muiden brittisotilaiden mukana sotarintamalle Afganistaniin tai Irakiin, William on valinnut toisen tien, jota kulkemalla hän pääsee tositoimiin. Prinssi tähtää ilmavoimien etsintä- ja pelastusyksikön helikopteripilotiksi. Kouluttautuminen tehtävään kestää viisi vuotta, mikä tarkoittaa sitä, että William on pitkiä aikoja poissa kotoa ja Katen luota.

Kun palatsi tiedottaa Williamin aloittavan pilottikoulutuksen, kansa ja tiedotusvälineet ovat pettyneitä. Kaikki olivat varmoja, että kihlauksesta olisi tullut totta ennen kuin vuosi 2008 saadaan päätökseen. Williamin monivuotista koulutusta pidetään merkkinä siitä, että suosikkiparin häitä saadaan odotella ainakin vuoteen 2013 saakka.

Kate ottaa Williamin yllättävän suunnitelman tyynesti. Heidän onnensa tuntuu vakaalta, ja Kate luottaa siihen, että heillä on edessään yhteinen tulevaisuus – ennemmin tai myöhemmin.
William puolestaan ei aio tehdä uudelleen sitä virhettä, että kohtelisi Katea itsestäänselvyytenä. Ennen heidän eroaan hän vietti mieluiten vähäisen vapaa-aikansa armeijakavereidensa kanssa baareja kiertäen, mutta nyt hän suuntaa jokaisessa mahdollisessa välissä Katen luokse.

Yksi hänen vierailuistaan on ylitse muiden. Kun Kate on käymässä lapsuudenkodissaan, talon yläpuolelta alkaa kuulua pörinää. William laskeutuu yllättäen helikopterilla Middletonien puutarhaan saadakseen viettää edes hetken kahdenkeskistä aikaa Katen kanssa.

Katea lukuun ottamatta muut britit eivät juuri ylistä prinssin visiittiä romanttiseksi. Tiedotusvälineet tietävät kertoa, että täysin turhan ja ylimääräisen parin tunnin lennon kustannuksiksi kertyi 30 000 puntaa. Rahalle olisi ollut parempaakin käyttöä, sillä brittisotilaat kärsivät Afganistanissa ja Irakissa varusteiden puutteesta.

Kansalaiset raivostuvat lisää, kun kuulevat, ettei Williamin huvilento ollut edes ainoa lajissaan. Muutamaa päivää aiemmin hän oli pyytänyt ilmavoimien helikopterilentäjää viemään itsensä ja veljensä Harryn juhlimaan poikien iltaa Isle of Wightille.

KATE ON SIIRTYNYT työskentelemään vanhempiensa juhlatarvikkeita myyvään Party Pieces -postimyyntiyritykseen. Williamin ollessa pitkiäkin aikoja poissa Kate omistautuu sille, mitä hän aavistelee kaikkien häneltä odottavan: hyväntekeväisyystyölle.

Hänen ensimmäistä hyväntekeväisyyskampanjaansa tukee Middletonien perheyritys. Party Pieces alkaa järjestää teemajuhlia lastensairaaloissa ja se lahjoittaa kymmenentuhatta leluja ja makeisia sisältävää pikkupussukkaa tuomaan joulumieltä lastensairaaloiden potilaille.

Kampanjasta tulleen positiivisen julkisuuden rohkaisemana Kate järjestää heti perään hyväntekeväisyystilaisuuden, jossa hän on itsekin näkyvästi mukana. Kate haluaa tehdä jotakin hauskaa ja erilaista ja päättää organisoida rullaluisteludiskon, joka kerää rahaa kirurgiselle lastensairaalalle.

Sadat ihmiset tulevat katsomaan yleisön seassa rullaluistimillaan puikkelehtivaa Katea, joka on pukeutunut kirkkaankeltaisiin minisortseihin, vaaleanpunaisiin säärystimiin ja turkoosiin paljettitoppiin. Vaikka tarkoitusperät ovat hyvät, Kate saa kuningattaren palatsista nyrpeää palautetta: paljastavaa asua ei pidetä sopivana prinssin tyttöystävälle.

William tarttuu kuninkaallisiin tehtäviinsä pitkästä aikaa tammikuussa 2010, jolloin hän lähtee edustusmatkalle Australiaan ja Uuteen-Seelantiin. Mukaan matkaan päässeet brittitoimittajat huomaavat prinssissä selvän muutoksen. Ennen paljon varautuneempi ja virallisissa tilanteissa välillä vaivautuneen oloinen William on nyt rento ja sanavalmis.

Australiassa prinssi kohtaa monarkiaa vastustavat republikaanien kannattajat. Nämä huutavat kyltit kädessä protestilauseitaan, mutta kun Williamin auto ajaa paikalle ja prinssi nousee kyydistä, joukko vaikenee. Toimittajat seuraavat tilannetta ihmeissään. Williamissa on jotakin – dianamaista. Hänen rauhallinen ja rento mutta samalla ylevä olemuksensa hurmaa australialaiset.

Matkalta palattuaan William on itsevarmempi ja kuninkaallisesta tulevaisuudestaan innostuneempi kuin aiemmin.

KESÄN KYNNYKSELLÄ 2010 Kate jättää kokopäivätyönsä perheyrityksessä ja muuttaa asumaan Williamin luokse pienelle Angleseyn saarelle Pohjois-Walesiin. Siellä prinssi aloittaa koulutusjaksonsa jälkeen kokopäivätyön ilmavoimien etsintä- ja pelastusyksikön helikopterilentäjänä.

Pestin on määrä kestää kolme vuotta, joten Kate ja prinssi ovat päättäneet perustaa kodin rauhalliselle saarelle. He ovat asuneet yhdessä ennenkin, opiskeluaikanaan, mutta vasta nyt he alkavat todella rakentaa omaa elämää. Opiskelija-aikana he muuttivat kimppaan ystävinä ja jakoivat asunnon kahden muun kaverinsa kanssa. Pohjois-Walesin pieni valkoinen vuokratalo on heidän ensimmäinen todella yhteinen kotinsa.

Lokakuussa Kate ja William lähtevät lomalle Keniaan. He viettävät kolme viikkoa Mount Kenyan vuoren kupeessa. Loman viimeisiksi päiviksi pari suuntaa rauhaisaan vuoristomajoitukseen. Heidän mielestään kohde on ihanteellinen: mökkimajoituksessa ei ole sähköä, ruoka pitää kalastaa ja kokata itse, eikä kahdesta mökistä koostuvan majoituspalvelun työntekijöillä ole aavistustakaan, keitä Willyksi ja Kateksi esittäytyvät lomailijat ovat.

Takan edessä vietetyn yön jälkeen William kertoo järjestäneensä Katelle yllätysretken. Kun Kate saa puettua päälleen, pihalla odottaa helikopteri ja ohjaajan paikalla istuu William. Lyhyen lentomatkan päätteeksi kopteri laskeutuu kauneimpaan paikkaan, minkä Kate on koskaan nähnyt.

Alapuolella avautuu turkoosi Alice-järvi, ja taustalla seisoo lumihuippuinen Mount Kenya. Näyttää siltä kuin kukaan ei olisi käynyt vehreässä paikassa ennen heitä. Melkein koskematon paikka onkin, sillä Alice-järvellä vierailee vuosittain vain muutamia matkailijoita.

William nappaa repun selkäänsä ja kalastusvälineet käteensä ja vie Katen järven rantaan. Prinssi on miettinyt tätä päivää viikkojen ajan. Kaikki muu on mennyt suunnitelmien mukaan, mutta kalastus venähtää pitkäksi. Williamia jännittää niin, että hän yrittää rauhoittaa itseään siimaa heittelemällä.

Vasta puolen tunnin kuluttua William on valmis. Hän laskee reppunsa maahan ja nappaa sen pikkuruisesta sisätaskusta rasian, joka on ollut piilotettuna vetoketjun takana kolme viikkoa. William jättää repun lojumaan hiekalle – ensimmäistä kertaa loman aikana hän uskaltaa jättää pakaasinsa vartioimatta.

William kävelee Katen luo. Nyt hän ei aio enää miettiä, vaan uskaltaa.

Nyt Kate kuulee kysymyksen, josta hän on haaveillut vuosia.

Lähteinä käytetty kirjoja: Claudia Joseph: Kate – The Making of a Princess, Claudia Joseph: Kate Middleton: Princess in Waiting, Robert Jobson: William and Kate – The Love Story. A Celebration of the Wedding of the Century, Robin Nunn: William and Kate. Celebrating a Royal Engagement, James Clench: William and Kate. A Royal Love Story.

Riinan pikkusisko Raisa menee kihloihin. Lisäksi asiat tuntuvat menevän solmuun

nyt sekä Uskon että Hiron kanssa.

Raisa istui olohuoneeni sohvalla ja kävi juurta jaksain läpi romanttisen iltansa tapahtumia.

”…sitten Janne polvistui ja ojensi mulle pienen suklaarasian. Avasin sen ihan paniikissa, koska aavistelin jo – ja siinä tämä sormus sitten oli! Eikö olekin aivan käsittämättömän ihana pikkusafiiri!”

Raisan sormessa kimalteli pieni kirkkaansininen kivi, joka oli upotettu siroon renkaaseen. Katselin sitä ihaillen, mutta tunsin pistoksen sisimmässäni. Se ei ollut varsinaisesti kateutta, mutta tunsin epäonnistuneeni perheen vanhimpana tyttärenä. Käsittämätöntä, mutta niin se vain oli vaikka elimme 2000-lukua.

Raisa veti henkeä ja tuntui katsovan minua ensimmäistä kertaa.

”Niin, mites sulla nyt menee? Näitkö Uskon viikonloppuna?”

Irvistin ja poskilleni kohosi lievä puna. Oli vaikeaa selittää koko soppaa edes Raisalle.

”…siis mitä! Ja tyyppi lähti menemään? Eikö siitä ole kuullut vieläkään mitään? Ja sut tuntien, et ole myöskään antanut periksi.”

Raisa hautasi kasvonsa käsiin ja näytti siltä kuin tahtoisi hautautua maahan. Tunsin jälleen kerran, kuinka roolimme isosiskona ja pikkusiskona vaihtoivat paikkaa. Istuin Raisan viereen.

”Raisa luki tekstarin  silmät viiruina.”

”No mitä olisi pitänyt tehdä? Usko karkasi paikalta. Ehkä hän on tottunut siihen, että naiset juoksevat aina perään, mutta minä en ole sellainen!”

Raisa pudisti päätään ja väänteli kasvojaan.

”Joo, et todellakaan ole. Mutta voisit vaikka lähettää tekstarin…”

Samalla kännykkäni piippasi ja me molemmat hyppäsimme varmasti ainakin kymmenen senttiä ilmaan. Raisa viittoi kännykkää, kuin se olisi syttynyt tuleen.

”No avaa se nyt jo, herran jumala…! Onko se Uskolta?”

Kännykkä meinasi livetä sormista. Kun sain sen viimein auki, tuijotin viestiä ja vedin sen sitten vatsaani vasten piiloon. Pudistin päätäni. Sanoin hiljaa:

”Se on Hirolta.”

Raisa käänsi epäuskoisen katseensa takaisin minuun. Alkoi naurattaa, sillä koko tilanne tuntui aivan järjettömältä. Kun Raisa ei saanut vieläkään sanaa suustaan, ojensin hänelle puhelimen:

Hei Riina, tuletko huomenna treeneihin? Vai nähdäänkö Tammerfesteillä?

Raisa luki tekstarin ja katsoi minua silmät viiruina.

”No niin, selitäpä tämä sitten? Mitä ihmettä… jätän sut viikonlopuksi ja muutut Amaterasuksi, miinus rehellisyys. Pitäisikö heitellä riisiä jalkojesi juureen?”

Amaterasu oli japanilaisessa mytologiassa esiintyvä auringonjumalatar, joka edusti arvokkuutta, kauneutta ja rehellisyyttä. Vilkaisin seinälläni roikkuvaa matkamuistoa, japanilaisten juhlapäivien kalenteria ja totesin:

”No tavallaan voisitkin, sillä tänään on Amaterasun päivä.”

Raisa pyöräytti silmiään ja ulvaisi tuskastuneena. Hän nappasi sohvalta tyynyn ja heitti minua sillä.

”Puhutaanpa niistä Tammerfesteistä! Mitä aiot tehdä? Jos menet sinne Hiron kanssa, saat kyllä heittää Uskolle hyvästit, jos hän sattuu nähdä teidät yhdessä.”

Laskin kännykän olohuoneen pöydälle. Jätin vielä vastaamatta Hirolle, mutta Raisalle sanoin:

”Mitä itse tekisit?”

Sisareni huokasi teatraalisesti, mutta siirtyi sitten istumaan kylkeeni. Hän selasi hetken puhelintaan, kunnes näytti sitä minulle.

”No mitäs, jos kiristäisin hiukan? Sano, että sulla on kaksi lippua Ratinan keikalle keskiviikkona ja kysy häntä mukaan – ja sano, että jos et kuule Uskosta tänään, niin ok. Hankit sitten muuta seuraa…”

Sisareni oli nero! Nyökäytin päätäni.

”Hiro nauroi ja parikymppiset tytöt kikattivat.”

”No mutta, tuohan kuulostaa suunnitelmalta. Jos Usko ei vastaa, niin voin olettaa, että juttu oli tässä. Ja jos vastaa, niin hän ymmärtää vihjeen, ettei voita mitään pakenemalla…”

Hymyilin kuin Amaterasu, kun kivi vierähti sydämeltäni. Rojahdin vasten sohvan upottavaa selkänojaa ja jatkoin huojentuneena:

”…ja voin sanoa Hirolle, että jutellaan asioista treeneissä.”

Raisa iski silmää ja näytti ylen tyytyväiseltä. Hän työnsi älypuhelimen taskuunsa ja myhäili itsekseen, vilkuillen samalla safiirisormustaan.

”Jätä vaan mulle, kyllä pikkusisko hoitaa hommat kotiin.”

Vastasin heittämällä häntä tyynyllä naamaan.

”Älä nyt vielä lähde lentoon.”

Mutta Raisa ei antanut periksi, vaan siteerasi pyhimystä:

”Elämä on tilaisuus, käytä sitä hyväksi. Elämä on onni, ota se kiinni. Elämä on rakkautta, iloitse siitä… Jokainen ihminen on minulle Kristus, ja koska on olemassa vain yksi Kristus, on se henkilö, jonka kunakin hetkenä kohtaan, minulle ainoa ihminen maailmassa.”

Nostin kädet ilmaan. Raisa oli mahdottoman itsepäinen toisinaan, mutta se taisi olla sukuvika.

”Muistan kyllä, että kirjoitit uskonnosta laudaturin – ei tarvitse leijua! Sitä paitsi, on minullakin vain yksi mies elämässä kerrallaan, etkä sinäkään ole mikään nunna.”

Raisa ratkesi nauramaan ja nappasi kännykkäni pöydältä. Hän heitti sen minulle kaaressa:

”No niin, alapa näpytellä, armas Amaterasu.”

Kun Raisa lähti ja vei Pupen mennessään, talooni laskeutui rauha. Olin lähettänyt viestin Uskolle – tosin hiukan ytimekkäämmän. Pyörin tovin sisällä. Mistään ei tullut mitään, en pystynyt keskittymään. Lopulta vedin saappaat jalkaan ja astuin takapihalle. Sorakasa odotti minua siinä, mihin se oli jäänyt Uskon jäljiltä: yhtä toispuolisena kuin minäkin.

Lapioin soraa kottikärryihin, kunnes muistin, että niissä oli edelleen se lussu rengas. Vaihdoin taktiikkaani ja levitin soraa etupihalle. Kivikasa levisi hitaasti, ja kun lopetin, en erottanut sen korkeudessa juuri muutosta. Niskojani ja selkääni sen sijaan särki. Usko ei ollut vastannut vieläkään.

Viimeistelin etupihan uuden pihapolun tasaiseksi. Tunsin, kuinka hiki valui neuletakkini alla. Ruumiillinen työ oli kuitenkin helpottanut ahdistustani ja päätin ottaa kuuman suihkun. Olin juuri matkalla kylpyhuoneeseen, kun puhelin pirahti. Näin näytöllä tuntemattoman numeron ja vastasin:

”Riina Laine.”

”Tässä on Maarit Saraste Kuvittajien yhdistyksestä hei! Olit jättänyt meille portfoliosi ja välittäisin siihen liittyen työtarjouksen. Olisitko kiinnostunut työstämään mainosgrafiikat tulevia pienasuntomessuja varten? Teet juuri sellaista sekatekniikkaa, jota eräs asiakkaamme hakee.”

Pysähdyin sijoilleni, otin ovenkarmista kiinni ja henkäisin vastauksen:

”Kiitos, todellakin olisin! Kerro ilman muuta lisää!”

Kun Maarit ryhtyi kuvailemaan projektin sisältöä, kirjoitin ylös mitä ehdin. Kuuntelin ja nyökyttelin, kuin toinen olisi nähnyt eleeni puhelimen välityksellä. Lupasin lähettää ensimmäisen hahmotelman viikon sisään ja suljin puhelimen lopulta voitonriemuisena.

”Jos sulla on joku toinen, niin olkoon.”

En ollut enää työtön! Mitä sitten, vaikka rakkauselämäni horjui? Ainakin minulla oli yksi jalka maassa. Itsetuntoni kohosi. Oli kummaa, kuinka yksi puhelu saattoi muuttaa kaiken.

Laskin viimein puhelimen ja suuntasin suihkuun.Vielä kun saisin sen toisenkin puhelun, tai edes viestin, jota odotin…

Kun kuivailin tukkaani olohuoneessa, päätin tehdä alakerran ruokasalista työhuoneen. Koko kesä oli ollut poikkeuksellisen sateinen ja ankea, mutta nyt alakerran isoista ikkunoista tulvi tarpeeksi valkoista valoa, jotta saatoin nähdä värit sellaisina kuin ne todella esiintyivät luonnossa.

Työskentelin koko loppupäivän uuden työprojektini parissa. Maarit oli lähettänyt minulle sähköpostilla tarkemmat suuntaviivat. Niiden perusteella piti laatia neljä kuvaa, joissa esiintyivät eri vuodenajat ja elämänvaiheet. Työn tuli olla toteutettu kollaasimaisella sekatekniikalla.

Viritin työpöytäni ikkunan ääreen ja valitsin alustaksi akvarellipaperin. Katsoin ulos.

Tumma hurmevaahtera kurotteli minua kohti. Päätin samassa, että istuttaisin sen rinnalle heleän vaaleanpunaisena kukkivan japaninkirsikan, kunhan saisin rahat työprojektistani. Ryhdyin luonnostelemaan keväistä kuvaa ja kuin vahingossa kynästäni syntyi kirsikankukkia. Ne heräsivät uuteen kevääseen herkkinä ja täyttivät tummat oksat.

Pudotin kynäni ja tuijotin piirustustani. Tiesin jo, minkä valokuvan yhdistäisin siihen.

Kipaisin yläkertaan ja noudin järjestelmäkamerani. Selasin sen muistia, kunnes näytölle ilmestyi Uskon unenomainen katse. Napautin kameran muistikortin irti ja työnsin se läppäriini kiinni. Kuva ilmestyi pian kuvankäsittelyohjelmaani, jonka avulla muutin sen mustavalkoiseksi. Painoin print.

Kun printterini sylki kuvan ulos, istui takaisin työtuoliini. Pyörin aikani jakkaralla ja tuijotin kuvaa, jossa Usko nojasi sängynpäätyyn peitto vyötäröllä. Hänen ylävartalonsa oli paljas ja japanilaistyyliset tatuoinnit erottuivat vaalealla iholla.

Täydellinen harmonia. Harmi vain, että hetki, jonka olin ikuistanut kuvaan, ei ollut kestänyt. Se oli kadonnut kuin kirsikankukka.

Huokasin ja ryhdyin leikkaamaan kuvan reunaa epätasaiseksi.

”En ollut enää työtön!”

Illemmalla päätin lähteä treeneihin. Olin tosin kaiken hämmennykseni keskellä unohtanut vastata Hiron viestiin. Päätin selittää asian kasvotusten. Nyt voisin ainakin rehellisesti sanoa, että en ollut ehtinyt vastata työkiireiden tähden. Ja päätin muutenkin pelata varman päälle: nappasin auton avaimet naulasta. En ottaisi tänään kyytiä keneltäkään muulta kuin itseltäni.

Työnnyin Ylöjärven liikuntakeskuksen kendosaliin viimeisten joukossa. Raisa oli jäänyt pois, omien sanojensa mukaan ”liian kiireisenä kihlajaisvalmistelujen tähden”.

Kun työnnyin vastavirtaan, salista poistuvien kendokoiden lomitse, näin että Hiro seisoi aloittelevien naisharrastajien keskellä ja poseerasi heille. Askeleeni hidastuivat. Hiro nauroi ja parikymppiset tytöt kikattivat. He ottivat selfieitä ja kaverikuvia, kun Hiro esitteli heille komeaa sivuprofiiliaan.

Hengitin ulos ja vedin sisään sekä uutta happea että järkeä. Hiro oli vedättänyt minua: olin sittenkin vain yksi naisista, joita hän pokasi treeneistä.

Kun Hiro viimein havahtui läsnäolooni, marssin salin poikki hänestä välittämättä. Mikä onni, etten ollut vastannut hänen tekstiviestiinsä! Tunsin itseni typeräksi, mutta varoin visusti näyttämästä sitä. Saattaisin vielä pelastaa kasvoni ja antaa hänen ymmärtää, etten ollut odottanut itsekään mitään todellista. Minä tunteellinen hölmö olin kuvitellut kaiken muun.

Suoritin treenit mekaanisesti, mutta loppumeditoinnin aikana ajatukseni kääntyivät sisäänpäin – työprojektiin, Raisan ja Jannen juhliin, puutarhaani ja lopulta Uskoon. Kun tunti päättyi, päätin keskittyä tästä eteenpäin vain omiin tekemisiini. Tammerfestit saisivat jäädä väliin – olin bilettänyt viime aikoina koko loppuvuoden edestä. Piha piti saada kuntoon ennen kihlajaisia ja talven tuloa. Kuvitustyö piti ottaa vakavasti. Se saattaisi parhaimmillaan poikia minulle lisää töitä.

Hiro yritti lähestyä minua parkkipaikalla. Pysähdyin hänen kohdallaan vain sen verran, että ehdin sanoa:

”Kiitos kutsusta, mutta eiköhän tää ollut tässä. Mulla on nyt aika paljon töitä tulevina viikkoina, joten en ehdi seikkailla enempää. Ja ajattelin hiukan Ikebana-kurssia tuohon syksyyn eli tuskin törmäillään treeneissäkään.”

Hiro ymmärsi yskän. Hän katseli minua tovin, nyökäytti päätään ja sanoi:

”Ok, Riina… mä tajuan. Halusin vaan sanoa, että sä olet erityinen.”

Hiron tummat silmät olivat kauniimmat kuin koskaan, kun hän loi ne minuun viimeisen kerran.

”Tiesitkö muuten, että Rina on japanilainen nimi. Se tarkoittaa valkoista tuoksuvaa jasmiinia, rakkauden ja intohimon kukkaa… Sopisi hyvin sun puutarhaasi.”

Nyökkäsin Hirolle, kun hän käännähti ja lähti kohti moottoripyöräänsä.

Minä jatkoin omaa matkaani valkoiselle autolleni. Käynnistin sen ja ajelin kohti Lielahtea ja Lentävänniemeä. Pettymykseni Hiroa kohtaan laantui matkalla. Kotipihassa saatoin jo hiukan nauraa itselleni.

Ehkä ottaisin Hiron sanoista vaarin ja istuttaisin valkoisen jasmiinin pihaani – muistuttamaan minua siitä, etten enää koskaan antautuisi hajuveden vietäväksi.

”Miksei Usko vastannut tai soittanut?” 

Seuraavan viikon työskentelin intensiivisesti. Aamupäivät piirsin ja maalasin. Valikoin valokuvia ja yritin keksiä, mikä kuvista sopisi parhaiten kuvastamaan syksyä. Usko oli kevät. Sisarusteni lapsuuskuvista löysin talven. Kesäkuvan ottaisin kihlajaisparista.

Purin vanhan kukkamaan ympäriltä pyöreitä reunuskiviä, pesin ne ja täytin niillä tulevan puuharhalammikkoni. Usko oli onneksi ehtinyt syventää sitä, joten minulle ei jäänyt paljonkaan tehtävää.

Viikkoa myöhemmin katselin aikaansaannostani tyytyväisenä. Sora lainehti pitkin pihamaata ja kohtasi pyöreän keskikohdan ympärillä sammaleiset mättäät, pensaat ja puut. Olin tehnyt sorasta kaksi pientä tasannetta ja suunnittelin, että ostaisin toisen japanilaisen kivilyhdyn pienen, pyöreän maru yukimi -matkamuistolyhtyni seuraksi. Harmi vain, että sellaisia myytiin vain hyvin varustelluissa puutarhamyymälöissä – muun muassa sellaisissa kuin Uskon työpaikka.

Jätin puutarhan ja palasin kuvitustyöni pariin. Työstin kevätkuvaa. Olin liimannut Uskon valokuvan osaksi sommitelmaa ja peitin sitä piirretyillä ja maalatuilla kirsikankukilla. Osa piirroksesta kulki miehen kuvan päältä niin, ettei häntä saattanut enää voinut tunnistaa niin helposti.

Peitin nukkuvan prinssini ruusuköynnösten sisään. Työ oli lähes valmis, kun menetin tyyneyteni. Lyijykynän kärki napsahti poikki ja heitin kynän tuskaisena huoneen poikki.

Miksei Usko vastannut tai soittanut? Oliko hän jäänyt auton alle? Se mielikuva, jonka olin saanut miehestä muutaman tapaamisen perusteella, ei sopinut tällaiseen käytökseen. Minun oli saatava suhteellemme jonkinlainen päätös.

Nousi työpöytäni äärestä ja kävelin eteiseen. Keli oli yhä kolea kuin syyskuussa, vaikka oli heinäkuu. Otin naulakosta raidallisen kaulahuivini ja pitkän, mokkapintaisen takin. Yhdessä hieman revittyjen, mustien pillifakkujeni kanssa näytin tavallista muodikkaammalta, samalla maanläheisellä tavalla, jota Usko suosi.

Miehen hipsterityyli oli alkanut miellyttää silmääni ja olin – enemmän ja vähemmän tarkoituksella – alkanut ottamaan siitä vaikutteita omaan pukeutumiseeni.

”Miksi sä edes tulit mun luokse alun perin?”

Mustat hiukseni hulmusivat ja pörrööntyivät viimassa, kun astelin autolle. Viivyttelin ovella. Olinko ihan epätoivoinen? Mitä tekisin, jos törmäisin Uskoon vaikkapa kassalla?

Työnsin avaimen kuitenkin auton lukkoon. Tiesin, etten saisi rauhaa, ennen kuin asia olisi selvitetty. Jännitykseni kasvoi, mitä lähemmäs taimitarhaa pääsin. Käännyin parkkipaikalle ja tunnistin Uskon citymaasturin heti. Oli lähellä, etten tehnyt U-käännöstä ja palannut kotiin. Sen sijaan parkkeerasin autoni ja nousin siitä.

Huono sää oli lannistanut kotipuutarhurit, sillä kaikkialla oli hiljaista.

Kiviset linnut, enkelit ja tonttupatsaat katselivat minua pihalaattojen keskeltä. Kiersin käytävän ympäri, kunnes löysin etsimäni: erikokoisia ja muotoisia kivilyhtyjä. Toisilla oli kapeat ja sirot jalat, toiset olivat neliskanttisia ja raskaita tai korkean pilarin päässä. Kumarruin suoristamaan käpristynyttä, märkää hintalappua, kun kuulin selkäni takaa lähestyvän mönkijän äänen. Jäykistyin.

”Riina…?”

Uskon ääni oli käheä ja tukahdutettu.

En tiedä mitä olin odottanut, mutta hätkähdin nähdessäni hänet. Uskon parta oli kasvanut yli huolellisesti hoidetusta muodostaan. Sänki peitti posken sivuja ja hänen silmänsä olivat väsyneet. Vertasin tuskaista katsetta siihen lempeän uneliaaseen katseeseen, joka katseli minua piirrokseni keskeltä: he olivat kuin kaksi eri miestä.

”Moi… tulin hakemaan kivilyhtyä.”

Usko nousi mönkijän päältä ja kiersi sen ympäri. Hän pysähtyi eteeni ja jouduin katsomaan ylöspäin, sillä mies oli minua ainakin päätä pitempi. Hänellä oli yllään taimiston työhaalari ja oliivinvihreä sateenpitävä takki. Kaikesta päätellen tuo mies kävi sisäistä taistelua.

Usko ojensi kätensä ja tarttui kohmeisiin, kosteisiin sormiini.

”Tulit sitten hakemaan sitä lyhtyä sitten juuri täältä?”

Katsoin Uskoa silmiin ja yritin ymmärtää häntä.

”Miksi et vastannut viestiini mitään? Ajattelin, että sulle on sattunut jotain.”

Usko vilkaisi kivipihan poikki ja päästi kädestäni.

”Sori, olin töissä ja näin viestin vasta illalla. Ajattelin, että on liian myöhäistä… enkä mä nyt tiedä muutenkaan, että kannattaako tämä.”

Kiukku leimahti mielessäni ja sihahdin:

”Jaa siis mitä, että olenko minä sen arvoinen vai? Miksi sä edes tulit mun luokse alun perin?”

Usko näytti ahdistuvan entisestään ja vilkuili sivuilleen, vaikka missään ei näkynyt muita asiakkaita.

”Kyllä sä tiedät miksi, mutta mä en ryhdy kilpailemaan. Jos sulla on joku toinen, niin olkoon.”

Katsoin häntä epäuskoisena. Usko suoristuvan viimein ryhtiinsä ja jatkoi:

”Mua on petetty kerran, enkä aio toistaa sitä kokemusta.”

Vedin henkeä ja käänsin katseeni. Ymmärsin samassa, mikä oli laukaissut miehessä pakoreaktion: hän vertasi minua johonkin exäänsä. Aivan, kuten minä olin tehnyt lukemattomia kertoja. Ja jokainen noista kerroista oli päättynyt eroaloitteeseen omalta puoleltani.

Oli kohtalon ivaa, että nyt joku teki niin minulle.

Katsoin jälleen Uskoa ja mietin, miten voisin pelastaa sen, mitä oli pelastettavissa. Mutta oliko mitään jäljellä? Ehkä, jos miehen mustista silmänalusista saattoi lukea jotain.

”Mä en ole pettänyt sua, koska meidän juttu tyssäsi ennen kuin se alkoi. Eikö sun pitäisi ensin pyytää mua tyttöystäväksi, ennen kuin oletat mitään? Ja tiedoksi: mä en ole sun exäsi. Mä en ole koskaan pettänyt ketään.”

Kumarruin nostamaan maasta valitsemani neliskanttisen kivilyhdyn.

”Mä menen nyt ja jätän sun kivisydämesi rauhaan. Jos siihen syttyy joskus jotain eloa, sä tiedät mistä mut löytää.”

Vilkaisin viimeisen kerran Uskoa ja käänsin hänelle selkäni.

Jatkis päivittyy lauantaisin.

Riina käy Hiron kanssa ajelulla ja palaa puutarhatöihin. Sitten komea hipsteri ilmestyy maisemaan.

Ajoimme Hiron moottoripyörällä pitkin poikin Siuroa ja Nokiaa, ennen kuin palasimme Lentävänniemeen. Olin puristanut sormeni kohmeisiksi viimassa, vaikka olin saanut lainaan ajohanskat – Hiro piti toisia aina repussaan siltä varalta, että sattui ajamaan kaatosateessa. Meille oli kuitenkin sattunut aurinkoinen heinäkuun ilta, joka kääntyi nyt jo yöksi.

Hiro pysäköi pyörän K-Marketin nurkalle hämärtyvässä illassa. Nousin pyörän päältä ja otin kypärän päästäni. Ojensin sen Hirolle, joka työnsi sen reppuunsa. Oman kypäränsä hän otti myös ja oli ripustamassa sitä numerolukolla varustettuun lenkkiin, kun hälytyskellot alkoivat soida päässäni. Olin ajatellut, että palaisin kotiin yksin, mutta ehkä Hirolla oli toiset ajatukset? Sentään hän ei tiennyt, missä asuin – muuten hän olisi varmasti kurvannut suoraan pihaan tien toisella puolella.

”Tiesin, että jos en nyt lähtisi, sillä olisi seuraamuksia.”

”Tiedätkö, mun pitää varmaan mennä kotiin. Mulla on sellainen pihaprojekti menossa, että siihen menee taas koko päivä. Oli kiva käydä ajelulla… että nähdäänkö sitten treeneissä?”

Yritin muistella, mitä olinkaan alun perin suunnitellut sanovani Hirolle. Jotain hankalasta elämäntilanteesta, työelämän paineista… päätöksestäni olla sinkku, ainakin vuoden loppuun? Olin päässyt vain ensimmäiseen kohtaan, kun olin jo harhautunut tarinassani sivupolulle.

Hiro ei kuitenkaan antanut periksi helpolla.

”Ok, viherpeukalo. Anna hyvän yön suukko, niin jätän sut puurtamaan. Kai sä sit tarvitset prinsessaunet, jos sanot niin.”

Hän astui lähemmäs ja jäädyin paikoilleni. Tiesin, että jos en nyt lähtisi, sillä olisi seuraamuksia.

Katsoin Hiron soikeita kasvoja: kuulasta oliivin väristä ihoa, otsalta poskipäille valuvia hiussuortuvia ja täyteläisiä huulia. Otin askeleen lähemmäs ja suukotin häntä poskelle.

”Hyvää yötä! Aja varovasti ja palataan.”

Käännyin ympäri ennen kuin Hiro ennätti reagoida. Kävelin muutaman askeleen ja vilkaisin taakseni. Hiro käänsi pyöräänsä virrat päälle. Heilautin kättäni ja kun hän vastasi, juoksin tien yli taloni pihaan. Kuulin moottoripyörän etääntyvän jylinän ja sovitin avaimen oven lukkoon.

Liian myöhään tajusin, että minulla oli yhä Hiron ajohanskat kädessä. Laskin hanskat eteisen penkille ja tervehdin hoitokoiraani Puppea, sisareni Raisan keskikokoista villakoiraa.

”Voi, oliko ikävä? Käydään äkkiä lenkillä, mutta ihan lyhyesti. Hoitotäti on tänään sekoillut jo ihan tarpeeksi, joten yritetään pysyä polulla…”

Kun palasimme kotiin lenkiltä, vilkaisin Hiron hanskoja ja tunsin taas omatuntoni kolkutuksen. Miksi en ollut vain lopettanut juttua, ennen kuin se oli alkanutkaan? Miksi minun piti tehdä asiasta näin monimutkainen?

”Oli harmi, että minun oli ennen pitkää valittava kahden, komean miehen väliltä.”

Sunnuntaiaamu valkeni harmaana. Säätiedote lupasi aamulle ajoittaista tihkua, mutta loppupäivästä piti kirkastua. Mielialani oli eilisen jäljiltä ristiriitainen, joten päätin pukea sadevaatteet ylleni ja tuulettaa ajatuksiani. Olin ostanut pari päivää sitten taimia, jotka odottivat yhä kipoissaan. Niille olisi pian tehtävä jotain tai sijoitukseni lakastuisi ennen aikojaan.

Ryhdyin astelemaan taimia mahdollisille paikoilleen ja käyvin katsomassa vaikutelmaa terassin suunnalta. Löysin tulevan vesiaiheeni reunoilta keltajapaninangervolle ja japaninruusukvittenille sopivat paikat ja ryhdyin ruumiilliseen työhön.

Kun sain kaivettua taimet maahan, katselin aikaansaannostani. Sammaloitunut nurmi rajautui kuoppaan, jonka olin eilen kaivanut vanhan pation paikalle. Sen takana kohosi vanha tummalehtinen vaahtera, vierellään uusi keltavihreälehtinen pensas ja toinen, jossa näkyi jo pieniä sitruunan näköisiä hedelmän alkuja.

Kaksi kaunista, hyvin erilaista pensasta. Katselin niitä aikani, kunnes huomasin miettiväni jotakin ihan muuta: oli harmi, että minun oli ennen pitkää valittava kahden, komean miehen väliltä.

Vaan entä, jos valitsisin väärin? Katuisin myöhemmin, kuten olin katunut ensirakkauteni menettämistä. Huokasin. Ilmeisesti oli mahdollista samaan aikaan sekä haluta parisuhdetta että kauhistella sitoutumista. Mutta yksinäisyys oli kaikista kamalinta.

Karujen ajatusten lomassa totesin, että kivipuutarhassani oli toistaiseksi kaikkea muuta, paitsi kiveä. Tarvitsin kipeästi soraa, kunhan saisin vesilammikkoni ensin pohjustettua muovilla. Siinä ei menisi kauan.

Kaivoin puhelimen taskustani ja näppäilin Jaanan numeron. Hänen veljensä työskenteli kuljetusajalla – ja tiesi, mistä saisin edullista soraa. Olin viimein tarpeeksi motivoitunut kohdatakseni uteliaan Jaanan, jonka kanssa en ollut jutellut sitten perjantai-illan.

”Moi Riina! Olet yhä hengissä!”

Aloin selittää, kuinka olin kadottanut Jaanan yökerhossa ja päätynyt viimein yöbussin kyydissä kotiin. Selitykseni meni kuitenkin lopulta läpi, mutta tiesin, että saisin kuulla jatkossakin kuittailua katoamistemppuni tähden.

”Hei Jaana, oikeastaan piti kysyä sinulta apua. Tarvisin sitä soraa – voisitko pyytää veljeltäsi pientä palvelusta…?”

Muutamaa tuntia myöhemmin katselin, kuinka kuorma-auto tyhjensi sorakuormaa etupihalle. Vuori kasvoi kasvamistaan ja silmäni laajenivat samaa vauhtia. En ollut tajunnutkaan, kuinka suuri määrä kasettikuormaan mahtui. Ellen olisi ollut jo sivistynyt kolmekymppinen, olisin mielelläni kiivennyt kasan päälle ja pystyttänyt sinne lipun – pieni kasa ihmiskunnalle, suuri kasa minun pihamaalleni. Mutta millä ihmeellä saisi tuon soramäärän levitettyä pihatielle, talon sivulle ja takapihalleni?

Maksoin Jaanan veljelle kuljetuspalkkion. Kun hän lähti, nostin lapion ja kauhoin testiksi yhden kottikärryllisen soraa. Kävi, kuten arvasin: lussu eturengas ja painava lasti olivat huono yhtälö.

Pohdin vaihtoehtojani. Entä, jos järjestäisin talkoot?

Olin varma, että saisin tarpeeksi sukulaisia ja tuttavia kasaan, mutta eihän minulla ollut työvälineitä kaikille, saati varaa kestitykseen. Ja silloin sain idean: entä, jos hakisin uuden renkaan? Voisin siirtää vaikkapa joka päivä viisi kottikärryllistä soraa. Saisin samalla liikuntaa, kunnon käsi- ja pakaratreenin, sekä hiljalleen valmistuvan pihan.

Laskin tyytyväisenä työhanskat terassinkaiteelle ja kuoriuduin työvaatteistani. Vaihdoin ylle sivistyneemmän asun ja ajoin tuokion päästä lähimmän Motonetin pihaan. Lielahdessa onneksi riitti tavarataloja joka lähtöön.

Kävelin oikopäätä palvelutiskille ja sain kiinni nuoren varaosamyyjän.

”Hei, tarvitsisin uuden kottikärryn renkaan. Täyskumisen. Mistä löytyy?”

Nuorukainen otti katalogin esiin .

”Löytyyhän niitä. Minkä kokoisen tarvitset?”

Kirosin mielessäni. En ollut sitten tajunnut ottaa vanhaa rengasta mukaan tai edes valokuvaa renkaan merkinnöistä. Eipä sillä, että minulla olisi edes ollut työkaluja kyseisen renkaan irrottamiseen tai kiinnittämiseen... grrr. Tukkani oli musta, mutta tunsin itseni ihan blondiksi.

”No … arvaa vaan, muistinko katsoa. Täytyy tulla uudestaan.”

Jupisin kirosanoja itsekseni ja työnsin myyjän ojentamaa katalogia laukkuuni, kun kuulin selkäni takaa kysymyksen:

”Voiko neitiä auttaa?”

Käännähdin ja valmistauduin torjumaan tarjouksen. Sanani jäivät kumminkin puolitiehen, sillä kun katsoin ylöspäin, näin Uskon. Parrakas, trendikkäästi pukeutunut raamikas hipsteri seisoi takanani jonossa ja piteli kulunutta sytytystulppaa kädessään. Työnsin hiukset silmiltäni.

”Ai moi! Mitäs sä täällä? Tai no niin, varmaan hakemassa varaosaa…”

Usko siirtyi ohitseni tiskille ja laski tulpan pöydälle.

”Uusi tällainen, kiitos.”

”Jos tuo oli kosinta, niin enpä olisi uskonut kuulevani sellaista Motonetin tiskillä!”

Kun myyjä lähti hakemaan tulppaa, hän kääntyi taas minun puoleeni.

”Mutta mitäs sulla, jotain harmia myös?”

Nostin käden taas otsalleni ja näytin tuskastuneelta.

”No, todellakin! Tilasin sorakuorman ja se kottikärryn lussu rengas sanoi itsensä heti irti… Sitten ajelin tänne ja tajusin juuri äsken, etten tullut katsoneeksi renkaan kokoa – tyhmä minä!”

Usko näytti huvittuneelta, mutta yritti peitellä sitä.

”No auttaisiko, jos tulisin tasaamaan sen sun pihasi? Nimittäin – vaikka vaihtaisit sen renkaan, niin sulla menee käsipelillä ainakin viikko, että saat sorat levitettyä.”

En saattanut olla henkäisemättä.

”Ihanko tosi? Kiitos! Mutta mitäs sellainen aviomiespalvelu kustantaa? Munhan pitää tällä menolla kohta palkata sut ihan rehellisesti pihani urakoitsijaksi.”

Usko hymyili vihjailevasti ja siveli partaansa.

”Ootko ihan varma, ettet vaan tarvitsisi aviomiestä…?”

Repesin ja nyökyttelin, kun varaosamyyjä palasi sytytystulppa kädessä.

”Jos tuo oli kosinta, niin enpä olisi uskonut kuulevani sellaista Motonetin tiskillä!”

Usko iski silmää. Hän nappasi tulpan myyjältä ja kiitti.

Lähdimme yhtä matkaa kohti kassaa, kun hän jatkoi:

”Ehkä se oli, mutta mites sen sorakuorman kanssa? Tuutko mun luokse hetkeksi, niin vaihdan tuon tulpan. Voit vaikka lenkittää kiitokseksi koiran.”

Suostuin mielihyvin. Kohtalo oli tänään Uskon puolella ja erityisesti minun, sillä sorakasa kummitteli yhä mielessäni.

Seurasin Uskon citymaasturia, kunnes kaarsimme Teivaalantien varressa sijaitsevien rivitalojen pihaan. Erotin portin läpi punaturkkisen pystykorvan ja kävin tervehtimään sitä.

”Mikäs tämän nimi olikaan?”

Koira nuoli sormiani ja urisi huomiohakuisesti.

”Se on Ruska.”

Jäin pihaan, kun Usko astui sisään noutamaan koiraa ja remmiä. Katselin sillä välin ympärilleni ja pistin merkille, että Uskon piha oli viimeisen päälle siisti: neliskanttinen kivetys peitti parkkipaikan ja kiersi takapihalle koiraportin ali. Pihassa kasvoi jotakin hauskannäköistä vaaleaa korkeaa koristeheinää. Päätin heti haluta sellaista itsellenikin.

Kun Usko tuli, kysyin häneltä heinästä:

”Se on koristekastikka ja tuo matalampi tuolla varjossa on japaninsara...Vähän ammattitauti, kun näiden kasvien kanssa tulee pelattua.”

Pistin koristeheinät muistiin ja tiesin jo, että hullaantuisin niistä. Heinät sopisivat täydellisesti puutarhaani, siinä missä eräs työmieskin…

”Tuosta pääsee lenkin taloyhtiön ympäri, koira kyllä tietää.”

”Komea hipsteri-metsurini todella tiesi taikasanat, joilla saattoi pelastaa naisen päivän!”

Nyökkäsin ja vilkaisin työkoneen kimppuun kääntyvää viherrakentajaa, joka oli jo kolmatta kertaa pelastanut minut pulasta: ensin taimien kanssa, sitten kaatopaikkakuorman ja nyt sorakasan. Hiro saattoi tarjota minulle seikkailua, mutta Usko… hän vain sopi elämäntilanteeseeni niin paljon paremmin. Ja mitä sitten, vaikka hän vaikuttikin jopa liian kiltiltä ja rauhalliselta?

Ruska suostui lopulta jättämään isäntänsä ja lähti sipsuttamaan kohti tuttua lenkkipolkua. Kun palasin parinkymmenen minuutin päästä takaisin, Usko oli saanut työnsä tehtyä.

Kun ajelin Uskon edellä Lentävänniemeen, pohdin, mitä naapurit mahtoivat ajatella. Iäkkäät vanhempani asuivat itse nykyisin helpossa rivitaloasunnossa: he olivat jättäneet pihatyöt minun murheekseni ilolla.

Jätin autoni kadunvarteen, ja Usko parkkeerasi oman yhdistelmänsä taakseni. Hän laski peräkärryn lastauslankun alas ja ajoi ketterän työkoneen ensin asfaltille ja sitten etupihalleni.

”No niin, mihis tätä soraa sitten ajetaan?”

Johdatin Uskon koneineen takapihan puolelle ja näytin hiekoitettavan alueen rajat. Usko saapasteli perässäni ja tutkiskeli kuoppaa, jonka olin kaivanut kovalla vaivalla saviseen maahan.

”Kuopan syvyys ei vielä riitä puutarha-altaalle. Kannattaa kaivaa ainakin puoleen metriin saakka, jotta saat muovit peitettyä pyöreillä kivillä...”

Taisin näyttää aika kärsivältä odottavan työn edessä, sillä Usko jatkoi:

”No, voin kyllä kaivaa sen sulle alkuun ja sitten on enää hienosäätö lapiolla.”

Komea hipsteri-metsurini todella tiesi taikasanat, joilla saattoi pelastaa naisen päivän!

”Mahtavaa! Se on hyvä että täällä joku tietää, mitä on tekemässä. Mä vain tiedän, miltä kaiken pitäisi näyttää lopussa.”

Usko naurahti ja riisui mustan hupparin kuistin kaiteelle. Mies hyppäsi työkoneen kahvoihin mustat kulutetut farkut ja maiharit jaloissa. Tunsin, kuinka auringon paiste sai kostean ilman tuntumaan pian hiostavalta – tai sitten syynä oli tuo takapihalleni ilmestynyt miehinen näky.

”Uskon kroppa ei ollut salilla treenattu, mutta hänessä ei ollut silti mitään ylimääräistä.”

Vein Ruskan sisälle tervehtimään Puppea, kun työkoneen kauha upposi soraan. Koirat ryhtyivät leikkimään innoissaan. Minä varastin sillä aikaa pienen hetken ja katselin salaa kuistin ikkunasta pihallani työskentelevää miestä. Kaikesta näki, että hän teki päivittäin ruumiillista työtä. Uskon kroppa ei ollut salilla treenattu, mutta hänessä ei ollut silti mitään ylimääräistä. Mieleeni tulivat etäisesti Red Hot Chili Peppers -bändin jäsenet ja jotkin suomirokkarit. En tiennyt hipsterien aatteista tai tyylistä mitään, mutta ainakin tämä look puki häntä.

Huomioni kiinnittyi Uskon tatuoituun käsivarteen. Sitä koristi musta japanilainen karppitatuointi. Kala ui ylöspäin, kohti olkapäätä. Tiesin, että karppi oli japaniksi koi ja sillä oli vahva symbolinen merkitys. Vanhan aasialaisen legendan mukaan karpit uivat joen vahvaa virtausta vastaan, kunnes saapuivat suuren vesiputouksen luo. Väsyneet kalat luovuttivat ja menivät alas virran mukana, mutta vahvin kaloista ei antanut periksi vaan hyppäsi vesiputouksen ylle. Jumalat palkitsivat sisukkaan karpin ja muuttivat sen lohikäärmeeksi.

Myös väreillä oli merkitystä: musta merkitsi voittoa. Uskon käteen hakattu musta karppi merkitsi, että hän oli ylittänyt elämässä jonkin vastoinkäymisen. Mikähän se oli mahtanut olla?

Mies vaikutti niin tasapainoiselta ja rauhalliselta, että minun oli vaikeaa kuvitella häntä aallonpohjalla. En kuitenkaan jaksanut uskoa, että hän olisi ottanut tatuointia vain pelkän tyylin tai ulkonäön vuoksi. Tatuoitua hihaa koristivat lisäksi vesipärskeet ja valkeat lootuskukat, jotka upeasta ulkonäöstä huolimatta kasvoivat mutaisissa lammikoissa. Tatuoinnin viesti oli vahva.

Uteliaisuuteni oli herännyt.

Palasin työmaalle. Usko oli jo tuonut sorakasan ja tasoittanut sitä kauhalla. Tuntia myöhemmin saatoin jo erottaa pihani uudet ääriviivat: sammaloitunut nurmi rajautui kaarevilla muodoilla harmaaseen soraan. Usko sammutti työkoneen ja minä laskin haravan.Viittasin kohti kuistia.

”Tuletko juomaan jotain, ainakin kivennäisvettä ja mehua löytyy?”

Kun Usko otti kutsun vastaan, pohdin voisinko kokata hänelle jotakin kiitokseksi. Harmi vain, että en ollut erityisen taitava ruuanlaittaja.

Usko nappasi hupparinsa kaiteelta. Johdatin hänet pieneen eteiseeni ja tunsin, että kookas mies teki siitä entistäkin ahtaamman. Nautin tuosta ahtaasta tunnelmasta, jonka aikana sain tarkastella hänen tatuointiaan lähemmin – käsivarsista puhumattakaan.

”Hieno hihatatuointi, onko se ollut kauan?”

Usko vilkaisi kättään ja vastasi.

”No ei kovin kauan. Sain sen vasta vähän aikaa sitten valmiiksi. Ja kiitos…”

Huomasin, että mies ei tarjonnut minulle tietoa ilmaiseksi.

”Nyt katselin puolipukeista miestä keittiössäni. ”

”Miksi karppitatuointi?”

Usko hymyili vinosti.

”Niin… kivipuutarhan rakentaja tietysti arvaa kysyä.”

Kaadoin Uskon lasiin juomaa, kun hän haroi päälaella otsalta taaksepäin lainehtivia hiuksiaan ja jatkoi:

”Kävimme joitakin vuosia sitten jätkien kanssa Alpeilla laskemassa lumilautailun freestyle-kisoissa. Laskeuduin huonosti yhden big air -hypyn ja mursin reisiluuni. Siinä meni vuosi, että pystyin jälleen kävelemään.”

Tuijotin häntä epäuskoisena. Mistään ei olisi voinut arvata, että hän oli ollut sellaisessa onnettomuudessa.

”Mutta jalka toimii ja voin taas laskea.”

”Otin askeleen ja saatoin tuntea Uskon ihon.”

Pyöritin päätäni. Minua hirvitti. Ymmärsin nyt, mistä miehen fysiikka oli peräisin. Kuvittelin pitkän miehen liitelevän lumilaudan kanssa ilmassa – se oli varmasti näyttävää.

”Niin, puutarha-alalla ei varmaan ole juuri talvisin töitä, ymmärrän…”

Ainoa oma vahvuuteni oli piirtämisessä, ehkä myös valokuvaamisessa. Ja nyt näin edessäni pitkästä aikaa potentiaalisen mallin. Kysymykseni yllätti Uskon.

”Oletko tehnyt koskaan mallin töitä?”

Mies pudisti päätään ja naurahti.

”No en sentään! Kuinka niin?”

Nousin ja kävin hakemassa tablettini. Maisemakuvat olivat talvisesta Lapista, mutta mukana oli myös kuvia taitoluistelukisoista. Niissä poseerasi pikkusisareni Raisa. Hän näytti kimaltavalta joutsenelta jäisellä lammella – mutta erityisen tyytyväinen olin tilanneotoksiini, joissa Raisa tanssi tummalla taustalla tai katsoi lähikuvissa kaukaisuuteen.

Usko selasi kuviani.

”Olet tosi lahjakas. Kyllä mä sulle tulen kuvattavaksi, jos haluat.”

Hän ojensi minulle tabletin ja kiskaisi myös paidan päältään. Tuijotin timmejä vatsa- ja rintalihaksia. Hän osoitti kylkeään ja iholla kiemurtelevaa kookasta tiikeritatuointia, joka lepäsi kesäisten pihatöiden kevyesti kultaamalla iholla.

”Ellei tämä sitten haittaa…”

Olin ajatellut mielessäni talvista valokuvaa paikallisen laskettelukeskuksen huipulla, mutta nyt katselin puolipukeista miestä keittiössäni. Nielaisin.

En muistellut tanssilattialla Hiron kanssa koettuja kuumia hetkiä tai hiveleviä kosketuksia. Tämä oli kuitenkin jotain ihan muuta: komea mies kirkkaassa päivän valossa. Sisäinen vaakani kallistui Uskon puoleen. Uskossa kaikki oli kaunista, niin sisäisesti kuin ulkoisestikin. En enää edes ajatellut, että hän oli liian kiltti. Kenties hän oli sen sijaan liian älykäs ja luki minua kuin avointa kirjaa.

Nostin silmäni Uskon kyljestä takaisin hänen kasvoihinsa, mutta hän oli jo pistänyt pitkän katseeni merkille.

”No, arvelen, ettei haittaa..?”

Usko ei tehnyt elettäkään pistääkseen paitaansa takaisin päälle, vaan ojensi minulle kätensä.

Lakkasin ajattelemasta. Mitä hyötyä oli edes yrittää, kaikki korttini olivat jo pöydällä? Kohottauduin ja ojensin käteni Uskolle. Hän veti minut lähemmäs.

Otin askeleen ja saatoin tuntea Uskon ihon. Kohtasin miehen vihreät silmät. En kuitenkaan ehtinyt ihailla niitä kuin hetken, ennen kuin hän kumartui puoleeni. Vastasin liikkeeseen kuin unessa. Huulemme kohtasivat ja painauduin vasten miehen lämpöä.

Jatkiksen uusi jakso julkaistaan lauantaisin.