Johanna ei tiennyt, olisiko hänen pitänyt olla helpottunut vai pelätä entistä enemmän.

Sunnuntai, lokakuun 31. päivä

On ankean harmaa sunnuntaipäivä, ja kello on aivan kohta yksi. Lokakuun viimeinen päivä. Huomenna alkaa kuolemankuukausi, sitähän marraskuu nimenomaan tarkoittaa.

En minä muuten tyhjentänyt sitä kiehuvaa vesikattilaa Tyrkyn niskaan. Tuskin koko asiaa aivan tosissani suunnittelinkaan, vaikka en kyllä mene vannomaankaan... Joka tapauksessa sain päästettyä hiukan omia höyryjäni ulos veden kiehumista odotellessani.

Mies oli sitä paitsi jo hävinnyt kadulta siinä vaiheessa, kun vesi alkoi vasta kuplia. Silloin minä taas hermostuin. Pelkäsin, että Mustatukka oli sittenkin päästänyt sen roiston sisään. Jos tyttö oli kumminkin sokaistunut niistä punaisista ruusuista. Se kyllä tiedetään, että sokeasti hullaantunut nainenhan uskoo helposti melkein mitä tahansa ja ennen kaikkea antaa loputtomasti anteeksi.

Ai mistäkö minä tiedän, että Tyrkky oli vienyt Mustatukalle nimenomaan punaisia ruusuja? No, satunpahan vain tietämään, ettei se mies ikinä osta muita kukkia. Hän kuuluu juuri niihin yksioikoisiin tapauksiin, jotka kuvittelevat, että punainen ruusukimppu pehmittää naisen kuin naisen, vaikka mitä kauheuksia olisi tapahtunut.

 

Mustatukan ikkunat pysyivät pimeinä ja sälekaihtimet tiukasti kiinni, joten onnistuin vakuuttamaan itselleni, että Tyrkky oli lopulta luovuttanut ja poistunut paikalta. Kai senkin miehen on joskus nukuttava.

Paitsi että enhän minäkään viime yönä juuri unta silmiini saanut. Istuin taas nojatuolissa ikkunan ääressä. Nyt kissa ei loikannut syliin vaan nukkui ensin sohvan alla ja siirtyi sieltä eteiseen. Ehkä se oli loukkaantunut jostakin, vaikka en kyllä keksi ensimmäistäkään syytä.

Aamupäivällä puoli kahdentoista maissa tyhjensin jo toista kahvipannullista, kun vastapäisessä ikkunassa alkoi näkyä liikettä. Sälekaihtimet avattiin. Nappasin salamannopeasti kiikarin silmilleni, ja ennen kuin Mustatukka poistui ikkunasta, ehdin nähdä, että hän oli täysissä pukeissa.

Oliko hän lähdössä jonnekin? Keskellä sunnuntaipäivää?
Hetken kuluttua hän ilmestyikin kadulle lyhyessä leveähelmaisessa mustassa takissa ja isot mustasankaiset aurinkolasit silmillään, vaikka minkäänlaisesta paisteesta ei ollut tietoakaan. Ehkä hän oli itkenyt silmänsä turvoksiin.

Juuri silloin tajusin, ketä Mustatukka selvästi muistutti. Hän oli kuin nuori Audrey Hepburn. Hän kävelikin samalla tavalla jalkaterät ulospäin, kuin balettitanssija. Mikäli oikein muistan, Hepburnistakin piti alun perin tulla tanssijatar, mutta sitten hän sai jonkin selkävamman tai muun vaivan.

Mustatukka kaiveli jotakin isosta mustasta laukusta katua ylittäessään, vilkaisi äkkiä ylös ja hävisi näkyvistä keskustan suuntaan.

Hermostuin. Jouduin hiukan rauhoittelemaan itseäni. Yritin keskittyä ajattelemaan. Minähän olin päättänyt ryhtyä toimimaan juuri tänään, enkä aikonut luopua suunnitelmasta.
En tiedä mistä ajatus pälkähti päähäni, mutta muistin äkkiä, että isot tavaratalot olivat nykyään sunnuntaisin auki. Jospa Mustatukka olikin menossa töihin?

Tasan kahdeltatoista soitin numerotiedusteluun ja pyysin yhdistämään Stockmannille. Ei ollut kovinkaan vaikea selvittää, että Mustatukka eli Johanna Lind tosiaan oli sinä sunnuntaina työvuorossa kosmetiikkaosastolla. Kuulemma koko päivän, mikä tarkoitti kahdestatoista iltakuuteen.

Suljin valokuvan ja lehtileikkeet kansioon ja sujautin sen kassiin, otin takin naulakosta, hanskat laatikosta ja kietaisin huivin kaulaan.

Lähtiessäni kissa naukaisi ja kieputteli häntäänsä, mutta en sanonut sille edes heiheitä.

***

Aamulla Johannasta tuntui, että yö oli kulunut levottomassa vaeltamisessa: sängyltä sohvalle ja takaisin, päämäärätöntä kiertelyä huoneesta toiseen ja taas takaisin sänkyyn ja sieltä sohvalle. Hän ei ollut missään vaiheessa edes riisuutunut. Oli parempi yrittää nukkua vaatteet päällä, kaiken varalta jos...

Yö oli suurentanut tavallisesti niin normaalit äänet moninkertaisiksi. Naapurin keittiönhana oli valunut kuin kuohuva koski, rapusta oli kajahdellut jättiläisen askeleita, ja alaoven sulkeutuminen oli kuulostanut pamahdukselta.
Samuel Mäntynen – tai kuka se mies nyt ikinä olikaan – oli häipynyt kadulta ennen puoltayötä. Tai oli vetäytynyt näkymättömiin.

Johanna ei tiennyt, olisiko hänen pitänyt olla helpottunut vai pelätä entistä enemmän. Joka tapauksessa hän oli onnistunut jopa nukkumaan pieniä pätkiä, vuoroin sängyssä, vuoroin sohvalla. Muualta kantautuneet äänet olivat heittäneet uniin mitä kummallisimpia ihmisiä ja otuksia ja kohtauksia, mutta eivät sentään saaneet aikaan pahempia painajaisia.

 

Tasan kymmeneltä Johanna päätti nousta kunnolla ylös. Oli lähdettävä töihin. Riisuutuessaan nihkeistä vaatteista hän ajatteli, että oikeastaan oli hyväkin nähdä ympärillään aivan tavallista touhua, normaalia elämänmenoa.

Käytyään suihkussa ja vaahdotettuaan hiukset kahteen kertaan hän tutki rannetta kylpyhuoneen höyrystyneen peilin edessä kunnon valossa. Puremajälki oli edelleen violetti, mutta oli alkanut hiukan kellertää reunoilta. Siitä se muuttuisi vähitellen luultavasti oksennuksenvihreäksi.

Aivan äkkiarvaamatta Johannaa alkoi naurattaa. Hän muisti Kiiran kanssa edellisenä kesänä käydyn keskustelun.
He olivat maanneet yli kolmenkymmenen asteen helteessä parantelemassa rusketustaan Paimion perheen terassilla ja olivat aikansa kuluksi ruvenneet määrittelemään ihannemiehen ominaisuuksia. Siinä oli heitelty ilmaan kaikenlaista ja aika paljon painokelvotontakin, mutta sitten Kiira oli sanonut, että koko asian voisi kiteyttää neljään sanaan:

– Miehen pitää olla eläin.

– Täsmälleen! Johanna oli innostunut.

– Eikä se määritelmä kaipaa minkäänlaisia selityksiä, Kiira oli vielä lisännyt.

– Ei todellakaan, Johanna oli vakuuttanut. – Joka ei sitä ymmärrä niin...

– ... sen ei ole tarkoituskaan ymmärtää, Kiira oli täydentänyt. Ja sitten oli naurua riittänyt.

Ei me silloin ihan tätä tarkoitettu, Johanna ajatteli nyt rannetta tutkiessaan. Ei miehen sentään mikään petoeläin pidä olla.
Lääkekaapista ei löytynyt minkäänlaista sidetarpeita, pelkästään migreenipillereitä ja puolikas laastaripakkaus. Yliopiston apteekki saattaisi olla auki, Johanna arveli, mutta kietaisikin sitten ranteeseen pienen syklaaminpunaisen sifonkihuivin.

Tätä ei tarvitse selitellä kenellekään, hän tuumi ja värähti äkkiä muistaessaan. Samuel, tai siis se mies, oli huomauttanut, että juuri syklaaminpunainen sopisi hänelle parhaiten. Johanna olisi vaihtanut huivin toisenväriseen mutta ei löytänyt tarpeeksi pientä.

Olkoon, hän sitten päätti hiukan epävarmasti. Sai kelvata.

Vilkaistessaan kaakeliuunin edessä valkoisessa muoviämpä­rissä tuoksuvia mustanpunaisia ruusuja hän huomasi, että yksi kukista oli hiukan nuukahtanut. Hän kumartui nyppäämään kukinnon varrestaan ja kiljaisi.

– Auts!

Piikki oli pistänyt sormeen.

Johannan teki mieli potkaista ämpäri kumoon, mutta sitten hän vain rutisti ruusun nyrkkiin, heitti sen roskiin  ja valutti sormenpäätä kylmässä vedessä, kunnes verentulo oli tyrehtynyt kokonaan.

Vasta ulos ehdittyään Johanna tuli ajatelleeksi, että pitäisi ilmoittautua Kiiralle ja vakuuttaa, että hengissä tässä vielä kaikesta huolimatta oltiin. Outoa, ettei ystävätär itse ollut soittanut.

Lähtiessään ylittämään katua Johanna kaivoi kännykän laukustaan ja katsahti samalla ylös kolmanteen kerrokseen. Valkoista kissaa ei näkynyt, mutta joku siellä ikkunassa näytti seisovan.

Voisiko se tosiaan olla se sama nainen? hän pohti taas ja valitsi Kiiran numeron.

Kiira oli nukkunut kuin tukki. Tai pikemminkin kuin uppotukki, hän täsmensi aamulla herätessään isossa hiljaisessa talossa. Ehkä hän havahtuikin nimenomaan äänettömyyteen.
Hän oli sammunut kuin kynttilä, mahdollisesti jo ennen puoltayötä tai vähän sen jälkeen. Eikä hän ollut suinkaan kuukahtanut pehmeään mukavaan parisänkyyn vaan jostakin syystä takkahuoneen matolle. Hänellä ei ollut minkäänlaista mielikuvaa siitä, miksi juuri siihen paikkaan. Mitä hän oli ylipäätään takkahuoneessa tehnyt, kun ei ollut käynyt saunassakaan?

Kello oli vasta kahdeksan, mutta Kiira oli tottunut heräämään aikaisin, olipa ilta sitten venähtänyt miten pitkäksi tai kosteaksi tahansa. Hän ei osannut muuta kuin elää pienten lasten äidin normaalin aikataulun mukaan, vaikka tänään pojat kotiutuisivatkin risteilyltä vasta muutaman tunnin kuluttua. Edellyttäen että laiva lipuisi satamaan aikataulussa.

Kiira nousi kontalleen ja siitä varovasti seisomaan. Huimasi. Ja jäseniä särki. Päässä pyöri niin kuin karusellissa.

Kun nyt kerran sattui olemaan takkahuoneessa, Kiira napsautti ohimennen saunan lämpiämään ja meni sitten keittiöön etsimään jääkaapista mahdollisimman kylmää ja kuplivaa juotavaa.

Mutta ei skumppaa, hän huomautti tiukasti itselleen. Mä en maistakaan skumppaa enää ikinä... tai en ainakaan tosi pitkään aikaan.

Jääkaapin perälle oli unohtunut puolityhjä kirkkaanvihreä Muumi-limupullo. Väri etoi Kiiraa ja juoma oli laimentunutta, mutta ainakin se oli kylmää. Kiira istahti pöydän ääreen, ryysti suoraan pullon suusta ja vilkaisi illalla laatimaansa listaa.
Kuten hän oli jo Johannalle soittaessaan uhonnut, listasta oli tullut todella pitkä. Ja mitä pitemmälle ilta oli kulunut, sitä suurisuuntaisemmiksi olivat Jarkolle esitettävät avioeroehdot kasvaneet – ja sitä epäselvemmäksi hänen muutenkin lennokas käsialansa oli muuttunut. Viimeisistä tuherruksista tuskin sai selvää, eikä ollut väliksikään. Kaikkein alimmaiseksi oli piirretty hutero sydän ja sen yli paksu musta risti. Viereen oli raapustettu vaappuvin keppikirjaimin rakkauden hauta.

Ollaanpa sitä oltu dramaattisia, Kiira ei voinut olla nauramatta ja jäi pohtimaan, miten Johanna oli mahtanut edellisenä yönä pärjätä. Olikohan se pelännyt ihan hirveästi? 

Johanna oli aina ollut heistä kahdesta varovaisempi ja pelokkaampi, hiukan perässä vedettävä ja eteenpäin potkittava. Ei Johanna lapsenakaan uskaltanut koskaan lähteä esimerkiksi kokeilemaan jäitä satamaan. Kiira ei edes muistanut, kuinka monta kertaa oli itse pudonnut rantajäihin. Rantaan meneminen ylipäätään oli ollut ankarasti kielletty, ja juuri siksi niin hauskaa.

Puoli kymmeneltä Kiira meni saunaan ja heittäytyi selälleen keskimmäiselle lauteelle. Ihana kostea lämpö levisi koko kroppaan ja alkoi helliä jäseniä hankalasti nukutun yön jälkeen. Siinä hän makasi pitkään puolihorroksessa, otti sitten jääkylmän suihkun ja pukeutui. Hän jäi vielä istuskelemaan takkahuoneeseen, kunnes pihalta alkoi kuulua tuttuja rakkaita ääniä. Kevin ja Lucas olivat tulossa kotiin.

Maailma on palannut raiteilleen, Kiira ajatteli. Paitsi että mikään ei palaisi enää ikinä ennalleen. Hän avasi oven ja kaappasi pienemmän pojan syliinsä.

– Voi kultamussukka, että mulla on ollut ikävä!

Äidin ja pojan suukottelusta ei ollut tulla loppua, mutta isoveli käveli sisään niin kuin aikamies ja heitti reppunsa lattialle.

– Moi mutsi! Kevin sanoi ohimennessään.

– Anteeksi kuinka?

– Sähän olet mun mutsi, poika tokaisi ja potkaisi lenkkarit jaloistaan naulakon alle.

– Olenhan minä, mutta en oikein tykkää... Kiira nieleskeli. Miten pienestä pojasta saattoi yhdessä viikonlopussa kasvaa melkein iso? Kohta sillä alkaisi murrosikä ja...

– Oliko kivaa? hän sitten kysyi.

– Joo, tosi kivaa... Kevin nosti repusta jonkin elektronisen vempaimen, jonka käyttötarkoituksesta Kiiralla ei ollut mitään käsitystä.

– Tehtiin kaikkea kivaa ja me...

Poika hävisi aarteineen omaan huoneeseensa, eikä Kiira kuullut lauseen loppua.

Hän poimi repun lattialta, asetteli lenkkarit siististi vierekkäin kenkätelineeseen ja vilkaisi ulos avoimesta ovesta.

Taksi nakutti edelleen talon edessä. Jarkko nousi kuskin vierestä mutta avasi sitten takaoven ja kumartui sisään. Joku istui takapenkillä.

Hetken kuluttua mies ilmestyi taas näkyviin, sulki oven ja jäi katsomaan, kunnes auto oli hävinnyt pensasaidan taakse.
Nyt mä kuolen, Kiira ajatteli, kun hänen aviomiehensä heitti muutaman lentosuukon taksin perään, ja se takapenkillä istuva kääntyi vastaamaan. Tai joku ainakin kuolee...

– Ota tuo pois. Sara Peltonen osoitti Johannan ranteessa liehuvaa punaista sifonkihuivia.

– Miksi? Johanna ihmetteli.

– Mä ajattelin että tulisi vähän väriä tähän kaikkeen mustaan... hän mutisi vaimeasti.

– Se on kamala, ihan mauton, Sara jankutti. – Pikkutytöt pitivät tuommoisia joskus kahdeksankymmentäluvulla, kun Dingo oli kaikkein kuuminta hottia. Kai sä Dingon muistat?

– Olen kyllä kuullut, Johanna naurahti. – Ainakin Autiotalon ja Nahkatakkisen tytön.

Samalla hetkellä osastoa lähestyi juorupalstoilla kroonisesti esiintyvä tunnettu seurapiirirouva punakettupuuhkassaan, ja Sara leväytti taas kasvoilleen kaikkein ammattitaitoisimman hymynsä.

Johanna antoi pomon säteillä rauhassa ja vetäytyi suosiolla syrjemmälle. Hän poimi laatikosta sakset ja leikkasi vaivihkaa sifonkihuivin liehukkeet roskiin.

Tavaratalossa oli vielä hiljaista. Toista olisi jo parin viikon kuluttua, kun joulusesonki pyörähtäisi kunnolla käyntiin. Silloin tehtäisiin pitkää päivää ja hulinaa riittäisikin aina tammikuun alennusmyyntiin asti.

Johanna ajatteli Kiiraa. Ystävätär oli kuulostanut jokseenkin hysteeriseltä puhelimessa. Jarkko ja pojat olivat palanneet risteilyltä, ja Kiira arveli nähneensä ”sen helvetin tähtijuristin” taksin takapenkillä.

– Että sillä naisella on otsaa tulla meidän kotiportille! hän oli messunnut. – Jo tässä vaiheessa, vaikka me ollaan vielä mitä suurimmassa määrin naimisissa! Eikä Jarkko vaivaudu edes puolustautumaan, kun mä hyökkään sen kimppuun. Siitä miehestä on tullut täystossu!

Rakastuneesta miehestäkin voi tulla tossu, Johanna oli ajatellut, mutta hän ei olisi ikinä uskaltanut sanoa sitä ääneen.

Tilannetta ei ollut parantanut, että Kevin ja Lucas olivat puhuneet aivan sujuvasti Marresta.

– Eikö se... eikö sen tädin nimi ole Marjatta? Kiira oli ihmetellyt.

– Joo, mutta kaikki sen kaverit sanoo sitä Marreksi, Kevin oli huomauttanut.

– Malle, pikku-Lucas oli matkinut ja hymyillyt koko pyöreällä naamallaan.

– Eikä se ole mikään täti, Kevin oli lisännyt. – Se on ihan jees.
”Kaikki sen kaverit.” Se oli ollut Kiiralle liikaa.

– Minä otan iltapäivällä pojat mukaan ja lähden kaupungille, hän oli ilmoittanut Johannalle. – Mun on pakko päästä pois täältä. Me tullaan moikkaamaan sinua. Ja Jarkko saa painua helvetin kuuseen.

– Kiva, Johanna oli sanonut ja muistuttanut sitten, että hän olisi töissä kuuteen saakka.

Tavaratalon ensimmäisen kerroksen päähissien edessä oli muutama asiakastuoli, oli ollut jo iät ja ajat. Enimmäkseen niissä istui vanhoja rouvia lepuuttamassa jalkojaan ja voipuneita nuoria äitejä lapsiaan rauhoittelemassa. Jotkut tekivät hisseille myös treffejä, jos eivät halunneet palella Aleksilla Stockan legendaarisen kellon alla.

Johannalla oli osastoltaan suora näköyhteys hisseille ja tuoleihin, mutta hän ei ollut kiinnittänyt mitään huomiota keski-ikäiseen naiseen, joka oli istunut siinä jo toista tuntia. Ihmisiä tuli ja meni, eivätkä tusinakasvot erottuneet toisistaan.
Tavallisen näköisellä tukevahkolla naisella oli paksu harmaa tukka ja ruskea säkkimäinen ulsteri. Iso kassi nojasi tuolinjalkaan. Naisella ei näyttänyt olevan kiirettä minnekään, hän vain istui kädet sylissä toimettoman näköisenä, ikään kuin aikaa tappamassa.

Ja sitten aivan äkkiä...

Lähes samanaikaisesti alkoi tapahtua niin paljon, että Johannasta tuntui kuin hänet olisi heitetty keskelle ylikierroksilla pyörivää elokuvaa. Myöhemmin hän ajatteli, ettei kysymyksessä ollut lopulta puhdas komedia sen enempää kuin tragediakaan, vaan nimenomaan kunnon farssi.

Kiira purjehti sisään pääovista poikia taluttaen.

– Moi Jonsku! Kevin huusi jo kaukaa.

– Moltiin laivalla, moltiin laivalla! Lucas säesti, irrottautui näppärästi äitinsä otteesta ja juoksi Johannan luo. Poika alkoi pomppia tasajalkaa tiskin edessä.

Samanaikaisesti koruosaston suunnalta lähestyi pitkä harteikas mies, joka oli pukeutunut tummansinisiin farkkuihin ja pusakkaan ja vetänyt mustan pipon melkein silmilleen.
Mies tönäisi pikkupojan syrjään ja laski tiskille pienen viininpunaisen rasian. 

– Hei, Johanna, hän sanoi hiljaa,  maailman syvimmällä, matalimmalla ja kauneimmalla äänellä.

Vasta silloin Johanna tunnisti miehen, perääntyi ja törmäsi vitriiniin. Kalliit purkit, pullot ja putkilot heilahtivat vaarallisesti.
Samuel Mäntynen seisoi siinä – tai kuka hän nyt ikinä olikaan.
Johanna katsoi hädissään Kiiraa, joka oli ehtinyt Kevinin kanssa paikalle. Hän yritti sanoa jotakin mutta sai aikaan vain surkean piipityksen. Hän ei myöskään huomannut, miten hissien luona istunut harmaatukkainen nainen äkkiä nousi ja marssi nyt määrätietoisesti tiskille.

– Päivää, Esko Tapani Mäntynen, nainen sanoi kovalla metallisella äänellä. Pari ohikulkijaakin käännähti katsomaan.
Pipopäinen mies katsahti naista hämmästyneenä ja sitten Johannaa. Kasvoille levisi hurmaava hymy. Niin tuttu... niin tuttu... Johanna ajatteli sekavasti.

– Anteeksi, mutta nyt te kyllä taidatte erehtyä henkilöstä, mies huomautti harmaatukkaiselle äärimmäisen kohteliaasti.

– Niinkö? Nainen sylkäisi suustaan, nousi sitten varpailleen ja tempaisi pipon miehen päästä.

Pitkät mustat hiukset valahtivat miehen olkapäille.

– Samuel... Johanna sopersi.

– Mikä ihmeen Samuel? harmaatukka puuskahti pilkallisesti. – Unohda koko juttu! Tässä miehessä ei ole mitään aitoa – paitsi alkuperäinen nimi, ja se on Esko Tapani Mäntynen.

– Esko Tapani Mäntynen, Johanna toisti soinnittomasti.

– Täsmälleen, harmaatukkainen sanoi ja nappasi rasian tiskiltä.

Mies ehti vain kahmaista ilmaa, kun nainen oli jo avannut rasian ja poiminut esiin kaulaketjun, jossa roikkui timanttiupotuksin koristeltu kultasydän.

– No pitihän se arvata, nainen nauroi. – Sama symboli ja todennäköisesti sama korukin. Hän heilutti kaulaketjua sormenpäässään.

– Kuulkaas tytöt, tässä meillä on aitoa kierrätyskamaa.

– Voi jumalauta, Kiira murisi.

Johanna vilkaisi häntä pelästyneenä. Hän ei ollut koskaan kuullut ystävättären ääntä niin raivokkaana.

Seurasi parin sekunnin hämmentynyt hiljaisuus – ja sitten Kiira Paimio otti vauhtia ja pamautti Esko Tapani ”Samuel” Mäntystä poskelle koko tyylikkään Gucci-laukkunsa voimalla.

– Hyvä mutsi! Kevin huusi.

– Iske uudelleen!

Pikkuveli säesti villisti hyppien ja taputtaen.

Ja osaston vastaava Sara Peltonen seisoi syrjemmällä henkeään pidätellen ja ajatteli kuumeisesti, että koko tavaratalon maine oli mennyttä. Tai ainakin kosmetiikkaosaston.

– Armi Heino, harmaatukkainen esitteli itsensä ja ojensi kätensä Johannalle, kun Esko Tapani ”Samuel” Mäntynen oli vetäissyt pipon korvilleen ja kirjaimellisesti paennut paikalta.
Mies oli niin vikkelä, ettei Kiira ehtinyt poikien pettymykseksi lyödä enää toista kertaa. Yleisöä oli kuitenkin kerääntynyt mukavasti todistamaan näytelmää, mutta sitten Armi korotti ääntään ja ilmoitti, että esitys oli päättynyt, ja porukka hajaantui naureskellen ja päätään puistellen. Sara Peltonen päästi helpottuneena ilmat keuhkoistaan ja ajatteli, että onneksi ei ollut sentään vielä jouluruuhka.

– Minä haen sinut töiden jälkeen meille ja kerron kaiken, Armi sanoi Johannalle. – Minähän asun sinua vastapäätä, niin kuin varmaan tiedät.

Johanna vain nyökkäsi. Tietysti, sama nainen.

– Mä pääsen vasta kuudelta, hän sanoi.

– Ei haittaa, Armi hymähti.

– Minulla ei muuta olekaan kuin aikaa. Ja kissa.

– Olen huomannut, Johanna nauroi ja osoitti sitten tiskillä lojuvaa korua. – Mitä mä tuolle teen? hän ihmetteli.

– Mietitään sitä myöhemmin, Armi huitaisi. – Pane se siksi aikaa johonkin talteen.

Johanna seurasi, miten Armi Heino poistui pääovista Aleksille. Enää nainen ei vaikuttanut tusinatyypiltä vaan äärimmäisen mielenkiintoiselta ihmiseltä.

– Ihme tyyppi, Kiira kiteytti Johannan ajatukset ääneen.

– Tommonen mummi olis kiva, Kevin huokaisi.

– Me tästä lähdetään poikien kanssa hampurilaiselle, Kiira sanoi.

– Ja lupaat soittaa sitten heti kun voit! Ja kerrot kaiken!

Viittä vaille kuusi Armi Heino ilmestyi taas paikalle. Hän meni odottelemaan henkilökunnan ovelle Mannerheimintielle, kun Johanna haki takkinsa.

Vajaan puolen tunnin kuluttua Johanna istui pienessä yksiössä Abrahaminkadulla omaa kotiaan vastapäätä, kuluneessa mutta erittäin mukavassa nojatuolissa, höyryävä mukillinen vanhan ajan kunnon pannukahvia käsissään.

Valkoinen kissa vahti taas liikennettä ikkunalaudalla. Se oli vielä isompi kuin kadun toiselta puolelta katsottuna oli osannut kuvitellakaan. Heidän tullessaan kolli oli kiepauttanut häntäänsä ikään kuin tervehdykseksi, mutta ei ollut liikahtanutkaan paikaltaan.

– Hyvää, Johanna sanoi maistettuaan mukista. Pienellä sohvapöydällä oli vadillinen korvapuusteja, jotka Armi oli lämmittänyt uunissa. 

– Pannukahvia ei voita mikään, Armi hymähti ja hörppäsi omasta mukistaan. – Ja parasta se on tietysti nuotiolla keitettynä.

Johannaa huvitti. Hänen oli vaikea kuvitella Armi Heinoa eräretkelle leirinuotiolle istuskelemaan.

Johannaa oli alkanut jännittää niin että vatsaa nipisteli. Armi ei ollut vielä sanallakaan viitannut Samuel... tai siis Esko Mäntyseen. Heidän kävellessään töistä hän oli jutellut niitä näitä ja kysellyt Johannan elämästä ja kommentoinut keskustan nykyisiä liikennejärjestelyjä. Mutta ei sanaakaan Varsinaisesta Asiasta, Johanna ajatteli isoilla alkukirjaimilla.

Sitten Armi nousi yks kaks ja siirsi pullavadin ja oman mukinsa kirjahyllyyn. Hän kävi poimimassa isosta kassista sinisen kansion ja istuutui Johannaa vastapäätä.

Hän katsoi nuorempaa naista hetken pää kallellaan ikään kuin arvioiden ja avasi kansion.

Lehtileikkeitä ja hääkuva. Leikkeet eivät näyttäneet aivan tuoreilta. Johanna henkäisi. Sydän alkoi takoa. Nyt se oli alkamassa...

Armi asetteli leikkeet ja kuvan riviin pöydälle Johannaan päin, mutta ei sanonut vieläkään mitään.

Johanna kurkotti katsomaan.

Kaksi pientä kuolinilmoitusta. Kahdessa muussa leikkeessä oli kuva kolaroituneesta autosta, toisessa ajoneuvo oli täysin romuttunut.

– Näyttääkö tutulta? Armi keskeytti hiljaisuuden niin äkkiä, että Johanna hätkähti.

– Tarkoitatko...? Johanna katsahti Armia ja hääkuvaa ja poimi sen pöydältä. 

Tumma kaunis nainen ja vaalea, lyhyttukkainen ja sinisilmäinen mies.

Johannan käsi alkoi täristä, kämmen tuntui litimärältä.

– Kuka...? hän änkytti, vaikka arvasikin vastauksen.

Armin kasvoille oli levinnyt pieni hymy, silmät kimaltelivat kummallisesti.

– Kuvittelepa tuota miestä muutamaa vuotta vanhempana, Armi sanoi hiljaa. – Ja kuvittele hänelle pitkä musta tukka ja tummat silmät – vaikka piilolinssit.

– Herrajumala... Johanna kuiskasi. Käsi alkoi täristä niin pahasti, että hän pani kuvan takaisin pöydälle. – Sehän on Sa... siis Esko Mäntynen. Eikö olekin?

– Sama mies, Armi sanoi kylmästi. – Kuolleen veljentyttäreni entinen aviomies ja heidän yhteisen kuolleen lapsensa isä.

Johannaa kylmäsi. – Kuolleen...? hän toisti tuskin ääneen.
Armi ei sanonut mitään, työnsi vain sormellaan kuolinilmoituksia lähemmäksi.

Johanna istui käsiensä päälle estääkseen niiden tärinän ja katsoi haalistuneita leikkeitä:

Hannamaria Mäntynen o.s. Heino
s. 13.7. 1974
k. 21.4. 2001

Sallamaria Mäntynen
s. 5.5. 2000
k. 23.2. 2001

– Sallamaria ei ehtinyt täyttää vuottakaan, Armi sanoi. – Ja Hannamaria kuoli pari kuukautta hänen jälkeensä vain kaksikymmentäkuusivuotiaana. Siitä kaikesta on kohta kymmenen vuotta.

Johanna nieleskeli ja räpytteli ankarasti. Itketti, mutta silmät pysyivät kuivina.

Armin kasvot näyttivät kivettyneen.

– Kerro, Johanna pyysi hiljaa.

– Mitä tapahtui?

Armi ei vastannut. – Kahvisi on jäähtynyt, hän huomautti arkisesti. – Keitänkö uutta?

Johanna puisti päätään. – Kerro, hän vain toisti.

Armi nousi ja haki kissan ikkunalta. Kolli alkoi välittömästi kehrätä hänen sylissään.

– Se mies oli täydellisen kelvoton tapaus alusta lähtien, Armi sanoi. – Mutta minkäs teet, kun toinen on niin sokeasti rakastunut ettei kuule eikä näe mitään muuta, eikä varsinkaan vaaran merkkejä. Tuttu tunne, vai mitä?

Johanna nyökkäsi. Läpi hulvahti äkkiä valtava helpotuksen tunne: hän oli pelastunut täpärästi jostakin todella pahasta. Ja se oli tuon merkillisen naisen ansiota.

– Lapsi ilmoitti tulostaan melkein välittömästi häiden jälkeen, Armi jatkoi. – Hannamaria oli onnensa kukkuloilla, mutta sitä riemua ei kauan kestänyt. Mies alkoi saada niitä kohtauksiaan, tai oli tietysti väkivaltainen jo alun pitäenkin, mutta oli osannut jotenkin pitää taipumuksensa kurissa...

Armi istui kauan hiljaa, ennen kuin jatkoi: – Me kaikki pelkäsimme hirveästi, vaikka Hannamaria yrittikin ensin peitellä mustelmiaan ja kääntää kaiken parhain päin. Olin kauhuissani ja silti jollakin tavalla ymmärsin tyttöä. Hannamaria yksinkertaisesti häpesi.

– Tuttu tunne, Johanna mutisi.

– Ja anteeksi se mies tosiaan osasi pyydellä, Armi puuskahti.

– Kantoi varmaan pienen omaisuuden kukkakauppaan ostellessaan iänikuisia ruusujaan. Ja se kultainen timanttisydän... Panithan sinä muuten sen varmaan talteen?

– Se on lukollisessa laatikossa osastolla.

– Hyvä, Armi vastasi ja istui taas hetken ajatuksiinsa vaipuneena.

– Hannamaria oli sitkeästi sitä mieltä, että naimisissa oli pysyttävä, kun kerran lapsikin oli tulossa. Tytön syntymän jälkeen kaikki näyttikin kääntyneen hyväksi, mutta sitä ei kauan kestänyt.

– Vihdoin Hannamaria alkoi pelätä lapsenkin puolesta ja muutti vauvan kanssa takaisin isänsä, siis minun veljeni luo. Mutta se mies ei jättänyt häntä rauhaan, kävi uhkailemassa ja pyytelemässä anteeksi – ja jättämässä ruusupuskia rappukäytävään, kun Hannamaria ei suostunut avaamaan ovea.
Johanna tunsi punastuvansa.

– Miksei hän hankkinut lähestymiskieltoa?

– Kyllä hän yritti mutta ei saanut, kun ei mitään pahempaa ollut vielä tapahtunut, Armi tuhahti.

– Että sen verran tavallisella rehellisellä veronmaksajalla on poliisista iloa.

– Mutta mitä sitten... tapahtui? Johanna uskalsi kysyä.

– Se kaikkein pahin, Armi sanoi. – Ja se oli minun syytäni.

– Sinun? Miten niin? Johanna ihmetteli.

– Koska minä päästin ne lähtemään.

Johanna katsoi naista kummissaan. – Ketkä? hän kysyi.

– Hannamarian ja vauvan sen miehen mukaan, Armi sanoi ja pyyhkäisi silmiään. – Hannamaria oli tullut tänne jonkun kamalan huoltajuusriidan jälkeen, ja eikös se mies ollut taas alta aikayksikön soittelemassa ja pyytelemässä anteeksi. Tuolla se seisoi oven takana huutelemassa ja minä... minä päästin sen lopulta sisään.

– Mutta ei kai se nyt... Johanna yritti varovasti, mutta Armi nosti käden pystyyn.

– Se paholainen oli todella hyvä puhumaan, hän sanoi. – Sillä kertaa se puhui niin hyvin, että minäkin aloin uskoa ja päästin Hannamarian ja vauvan sen mukaan.

Armi otti pöydältä lehtileikkeen, jossa oli vähemmän vaurioituneen auton kuva.

– Ne ajoivat nokkakolarin raitiovaunun kanssa Paciuksenkadulla. Vauva kuoli heti, mutta sekä Hannamaria että se mies selvisivät varsin vähin vammoin.

– Mutta... Johanna ihmetteli.

– Miten Hannamaria sitten...?

– Hän ei kestänyt tytön kuolemaa, ja syytti siitä yötä päivää itseään. Sitten... Armi rykäisi. Silmät olivat alkaneet kiiltää.

– Sitten hän otti veljeni auton ja ajoi Länsiväylällä sillankaiteeseen. Mittarissa oli ollut yli satakuusikymmentä, eikä minkäänlaisia jarrutusjälkiä jäänyt.

– Hän siis...

– Tappoi itsensä, Armi täydensi lauseen. – Se oli päivänselvä itsemurha, vaikka hän ei mitään viestiä jättänytkään. Sillä miehellä on kahden ihmisen henki omallatunnollaan – siis ainakin kahden.

– Mitä sä tarkoitat? Johannan niskaa alkoi kihelmöidä.

– Se mies on täydellinen roisto, paitsi että alunperin hän oli kyllä psykiatri.

– Mitä sitten...

– En tiedä täsmällisesti, mutta joidenkin vakavien hoitovirheiden takia hän menetti lääkärinoikeutensa. Hänellä oli vaimon ja tyttären kuoleman jälkeen paha parin vuoden juomaputki ja siinä kuulemma tapahtui kaikenlaista. No, siitäkin on jo yli viisi vuotta.

– Yhtä asiaa mä ihmettelen, Johanna sanoi. – Sinä tunnistit Sam... sen miehen heti, mutta se taas ei sinua. Ja tiesihän se kumminkin, että asut tässä, kun oli kerran käynyt sun luonasikin...

– Ei välttämättä. Olinhan minä saattanut muuttaakin. Sitä paitsi... Armi vetäisi äkkiä paksun harmaan peruukin päästään ja paljasti kaljun. – Siihen aikaan minulla oli vielä kihara punainen tukka ja olin oikein hyvännäköinen. Sitten tuli pari kertaa uusiutunut syöpä ja nyt on tämä, Armi selitti ja aset¬teli peruukin takaisin päähän.

Johanna istui hiljaa. Tästä kaikesta hän ei helposti toipuisi.
Äkkiä Armi hymyili. – Taisin ainakin onnistua pelastamaan sinut pahimmalta, hän sanoi. – Muistatko sen päivän, kun se mies pysäköi jalkakäytävälle ja oli ajaa ylitseni.

Johanna nyökkäsi. Tapahtuman hän kyllä muisti mutta ei olisi ikinä pystynyt sanomaan, että kysymyksessä oli nimenomaan Armi, silloin vielä melkein läpinäkyvä ihminen.

– Silloin päätin, että paha ei saa enää toistua, Armi sanoi. – Tiesin, että ennemmin tai myöhemmin ¬minun on puututtava asioihin.

– Mitähän Sa... sille miehelle nyt tapahtuu? Johanna ihmetteli ääneen.

– Luultavasti ei mitään, Armi tuhahti. – Evvk.

Ei voisi vähempää kiinnostaa... Johannaa nauratti. Nuorisotermi kuulosti jotenkin hassulta reippaasti keski-ikäisen harmaapäisen naisen suussa.

– Miksi me aina rakastutaan renttuihin? Johanna huokaisi.

– Sanopa se. Meillä nyt vain sattuu olemaan tunteet – hyvässä ja pahassa.

Jatkokertomus päättyy. Ensi viikolla alkaa jatkis prinssi Williamin ja Kate Middletonin rakkaustarinasta.

Katri kuljettaa laivan hierojan antaman tuliaispussin maihin, mutta jättää sen väärän henkilön käsiin. Pian järkyttävä uutinen tavoittaa laivan henkilökunnan.

M/S Fiesta oli hetki sitten rantautunut Helsingin Olympiaterminaaliin. Metallinsininen Ford Focus ohitti tullipisteen ja auton takapenkillä istuva risteilyemäntä Katri Leinonen moikkasi tullivirkailijoita ja kuunteli auton rattia pyörittävän miehen tarinoita puolella korvin. Stellan veli Marko selitti juurta jaksaen jotain mikä liittyi buffetpöydän antimien epäloogiseen esillepanoon.

”Ensin kalat, sitten lihat, sitten lämmin ruoka. Ei niin, että kolmea sorttia perunaa ja riisiä ja sushia ja lettuja, johan siinä menee lautasmalli uusiksi!” mies selitti.

Katri jaksoi kuunnella tovin, toivoen jutun päättyvän hauskaan oivallukseen, mutta toive oli turhan optimistinen.

Oli nimittäin käynyt niin mukavasti, että laivan lastenhoitajan Stellan veli Marko oli reissussa myös. Marko kävi toisinaan laivalla asentamassa kameroita ja hälytysjärjestelmiä. Kun hän kuuli, että naiset olivat matkalla maihin, hän tarjosi oitis kyytiä. Stella tyrkkäsi Katria kylkeen.

”Siinä sulle uskollinen ja hyvä mies, kelpo tyyppi eikä mikään tyhmä!” Stella mainosti.

Katri puristi käsilaukkuaan tiukemmin syliinsä. Markossa oli kyllä kaikki nämä ominaisuudet, mutta kyllä hän tahtoi tuntea jotain muuta kuin haukottelun tarvetta miehen seurassa. Esimerkiksi himoa. Katri kohtasi peruutuspeilissä Markon katseen. Mies tosiaan tuijotti häntä sillä silmällä. Katri hymyili takaisin. Olihan Marko ihan kiva. Oli ihan hyvä tuntea jokunen aidosti hyvä tyyppi, silti oli masentavaa, ettei kukaan saanut häntä ihastumaan. Mikä minua oikein vaivaa? Katri pohti ja seurasi kaupungin hulinoita, kunnes auto pysähtyi Vincentin Vinyylin kohdalle, ja oli aika kiittää kyydistä.

”Helinä-keiju, hei! Tiedätkö, selibaatissa räytyminen ei tee sulle hyvää!”

Vincentin Vinyyli oli ainut laatuaan koko maassa. Levykauppa oli vanha kunnon kivijalkakauppa, josta sai kaikkia mahdollisia äänitteitä vuosikymmenien takaa. Liikkeen omistaja soitti lempimusiikkiaan päivät pitkät hämärässä myymälässä, hoidatti krapulaansa Iggy Popin seurassa, eikä avannut vaikka ovella oli toisinaan porukkaa jonoksi asti.

Levykaupan toiminnan lisäksi Vincent tuotti erilaisia kulttuuritapahtumia, joista yksi oli argentiinalaisen tangon iltamat. Näissä merkeissä Katri oli tutustunut Vincentiin. Kaikki mikä liittyi musiikkiin ja tanssiin kuului Katrin menolistalle. Heistä olikin tullut vuosien varrella hyvät ystävät. Katri heitti takkinsa levylaatikoiden päälle ja vilkaisi ympärilleen. Levykaupassa oli kaikki ennallaan, tila oli nuhjuinen ja tuulettamaton. Kaikkialla oli kasoittain LP-levyjä, lyttyyn painuneita pahvilaatikoita ja musiikkialan lehtiä. Sentään maailmassa oli paikkoja, joita ei oltu konmaritettu, Katri totesi itsekseen.

Vincent virnisti Katrille tiskin takaa.

”Helinä-keiju, hei! Tiedätkö, selibaatissa räytyminen ei tee sulle hyvää!” hän lohkaisi ja osoitti nurkkaa kohti.

Uudet tangolevyt olivat saapuneet!

”Onnittelut tarkkasilmäisyydestä! Vaikuttaa siltä, että kahdenkymmenenneljän tunnin hehkutakuu on mennyt umpeen!” Katri heitti ja muikisti huuliaan.

Vincent näytti janoavan yksityiskohtia. Mutta seikkailut vällyjen välissä eivät kuuluneet Katrin ja Vincentin puheenaiheisiin. Jossain meni raja. Katri kyllä flirttaili Vincentin kanssa, mutta siihen se jäi. Jossain vaiheessa hän oli ylittänyt vaiheen, jossa oli valmis sopeutumaan miehen tarjoamaan elämäntyyliin. Ja hänen elämäntyyliinsä ei sopeutuisi muu kuin merimies, Katri huokasi ja ravisteli hiuksiaan. Oli ihanaa olla maissa hetki.

Vincent nosti jalat myyntitiskille ja tarkasteli Katria päästä jalkoihin.

”Ammattilaishurmaajan puhetta...” hän murahti ja kertoi laittaneensa Facebookin kautta ryhmäkutsun kaikille tangotanssijoille.

”Hyvä homma! Jään muutaman päivän kuluttua maihin ja sitten onkin taas tangomilonga-ilta”, Katri sanoi, ja Vincent sanoi tulijoita riittävän.

Liikkeessä aika kului siivillä kuten aina. Vincent keitti kahvia, kertoi juttujaan ja Katri tutki levyvalikoimaa. Tangoiltamiin kuului olennaisena asiana levylautasella rahiseva äänite. Vincent haki levykaupan naapurissa olevasta elintarvikekioskista heille pitsaviipaleet lounaaksi ja Katri selasi sillä välin puhelimeensa kertyneitä viestejä, joista viimeisin oli Tomilta: ”Muista viedä pussi! Osoite on Kalevankatu 10, Cuba Cafe, mun kaveri Rike odottaa sua!”

Rike, Katri maisteli nimeä. Ihan niin kuin Petellä olisi ollut joskus laivalla vieras, jonka nimi oli Rike. Kyseinen mies vietti yönsä laivan putkassa. Toivottavasti kyseessä oli eri heppu, Katri ajatteli ja vilkaisi kelloa.

Hänen pitäisi palata laivaan ensi tilassa. Toimistohommia oli vaikka kuinka paljon. Ei hänellä olisi aikaa lähteä viemään pussukkaa Tomin kaverin kahvilaan. Hänen pitäisi jättää pussukka Vincentin hoiviin. Rike vai mikä hänen nimensä sitten olikaan, voisi hakea pussin Vincentiltä. Katri laittaisi Tomille viestin, kun olisi palannut laivaan. Mutta nyt hänen oli mentävä!

”Tuletkos Katri? Laitetaan sauna kuumaksi ja nautitaan elämästä!”

Katri kävi läpi matkustajapalautteita toimistossaan. Olli Sädettä ja kaikkea häneen liittyvää rakastettiin varauksetta. Se oli äänensä menettäneen artistin siunaus, yhdessäkään päivätansseista kerätyssä palautteessa ei mainittu Ollin poissaoloa negatiivisena asiana. Ei, hänelle toivottiin pikaista paranemista ja onnellista joulua. Erikoismaininta meni drinkkikupongeille, joita Katri oli anteliaasti jakanut tango-opetukseen osallistuneille. Ilta oli köyhdyttänyt risteilyosaston drinkkikuponkivarastoa, mutta kaikella oli hintansa. ”Tyytymättömiin asiakkaisiin meillä ei ole varaa!” Laivayhtiön ohjenuora oli selkeä ja sitä oli helppo noudattaa!

Katri klikkasi auki illan risteilyohjelmatiedoston ja lisäsi seuraavan päivän päivätansseihin ohjelmavaihdon, Tangoa mestarin askelissa! -kurssin. Tanssitunti tangosalongissa oli ollut menestys ja se pidettäisiin ohjelmistossa. Katri tallensi tiedoston ja tulosti muutamia kappaleita kiinnitettäväksi laivan sisäänkäynnissä olevaan vitriiniin. Lastenhuoneen työharjoittelijat saisivat kopioida loput ohjelmat ja jakaa uudet risteilyohjelmat matkustajille.

Laivalla kaikki sujui ennalta laadittujen suunnitelmien mukaisesti, jopa lähtötunnelmat olivat satamasta riippumatta jokaisena iltana täysin samat. Varmaa oli ainoastaan se, että kaikkina iltoina laiva oli lastattu arkeaan pakenevilla risteilymatkustajilla.

Laivan lähtöön oli tunti. Puolen tunnin kuluttua Katri menisi pomonsa, laivan intendentin, Timo Heinosen kanssa vastaanottamaan laivaan saapuvia matkustajia. Katri sitaisi univormuunsa kuuluvan silkkihuivin kaulaansa. Mitä Tomin ihmeitätekevässä mustelmaeliksiirissä olikaan, se oli tepsinyt. Mustelma oli jo muuttunut hieman vaaleammaksi. Ei niin, että sitä olisi voinut kauneuspilkuksi kutsua, mutta silti selvä muutos parempaan, Katri arvioi kaulaansa koristavaa mustelmaa.

Kun hän oli saanut itsensä valmiiksi, hän siemaili kahvia uutisten äärellä. Kaaos maailmalla, rauha Suomessa, hän totesi ja sulki television ja uppoutui edessään levittyvään maisemaan. Työhuoneen ikkunan takaa levittyvä suuri sininen oli syy, mikä piti Katrin merimieselämässä kiinni. Meri tyynnytti mielen. Hän tarkisti vielä, oliko Tom vastannut viestiin. Lähetystiedoista päätellen viestiä ei oltu vielä luettu. Tärkeintä oli kuitenkin, että Tom lähettämä tuliaispussukka oli nyt Vincentin hoteissa eli toisin sanoen paremmassa tallessa kuin Suomen Pankin holvissa!

Katri oli vastaanottovuorossa laivan intendentin Timo Heinosen kanssa. He seisoivat kävelykadun keskiössä, suurien lasiovien edessä ja neuvoivat matkustajia oikeisiin hisseihin.

Laivalla Timo Heinonen oli tunnettu aiemmasta sotilasurasta ja ehdottoman ankarasta asenteesta siihen, mitä tuli henkilökunnan käytökseen ja ulkoasuun. Vuosien varrella Katri oli huomannut, että vaativuus oli kuitenkin vain muisto armeijavuosista. Timo oli aikoinaan ottanut Katrin töihin, kun hän oli tehnyt paluuta Karibialta. Ja mies oli ollut kaikissa tilanteissa Katria kohtaan todella mukava. Timo oli myös sinkku ja yhteisiin laivavuosiin mahtui muutama läheltä piti -hetki. Timon seurassa Katri oli aina hieman varuillaan. Hän ei tahtonut antaa vääränlaisia signaaleja.

Matkustajia soljui laivaan tasaisena virtana. Matkustajien keski-ikä ennusti sitä, että illasta oli tulossa vaihteeksi rauhallinen. Tangokansa oli tietyn ikäistä, ja hyvä niin. Katri lateli tottuneesti laivan ravintoloiden teemat ja päämenut, jakoi kyselijöille tietoa tullimääräyksistä ja Tukholman museoiden aukioloajoista. Laivalla vietettyjen vuosien aikana Katrista oli kehkeytynyt todellinen nippelitiedon ja hassunhauskojen keskustelunavauksien kävelevä hakuteos.

Ei ollut kerta tai kaksi, kun hän sai sitaista jonkun kaulassa roikkuvaan solmioon solmun. Hän halusi olla avuksi. Koska hänellä ei ollut omaa perhettä, oli laivasta, sen henkilökunnasta ja laivaan saapuvista matkustajista muodostunut eräänlainen perhe, jonka hyvinvointi askarruttu Katria toisinaan enemmän kuin hänen omansa.

”Minulla on keväällä oma purjevene. Lasken sen vesille, jos Katri tässä tulee sitä saareen kastamaan. Tuletkos Katri? Laitetaan sauna kuumaksi ja nautitaan elämästä!” Timo sanoi ja pukkasi Katria kylkeen.

Katri hymyili jäykästi punakoille eläkeläispapoille, jotka kuuntelivat Timon veneenrakennustarinoita lumoutuneina.

”Totta kai, otan Magnum-pullon mukaan!” Katri sanoi.

Timo loi Katriin pitkän silmäyksen. Vähän turhan pitkän Katrin mieleen. Mies oli tehnyt samankaltaisia ehdotuksia pitkin kesää. Jokin Timon päällekäyvässä tyylissä muistutti mustasukkaisesta ex-miesystävästä. Ja Katri oli oppinut luottamaan vaistoonsa. Silti, olihan se ihanaa, että mies osoitti ihailunsa avoimesti. Katri vilkaisi vieressään seisovaa hymyilevää miestä, jonka silmät loistivat poikamaista intoa, kun hän puhui veneestään. Katri antoi matkustajista hersyvän hyvän tunnelman, naurun ja ilon tarttua.

Oletko heittänyt kuriirikeikkaa?” hän sihahti Katrin korvaan.

Tunnelma lätsähti heti, kun Katrin näkökenttään saapasteli rastapäinen harminkappale. Pete, joka hädin tuskin tervehti, vaan pukkasi Katria hieman sivummalle.

Oletko heittänyt kuriirikeikkaa?” hän sihahti Katrin korvaan.

Katri värähti. Miehen äänessä oli se sama kova, vaativa sävy kuin iltana, jolloin hän oli käynyt Katrin kaulaan kiinni.

”Että mitä?” Katri huusi.

Laivan trubaduuri oli juuri aloittanut musisoinnin. Kun mukaan liittyi vielä pari parkuvaa lasta ja kovaan ääneen rätkättävä inttipoikien muodostama seurue, oli kakofonia valmis, eikä hetkeen ollut mahdollista kuulla normaalia puhetta. Pete seisoi ahdistavan lähellä.

”Karaokekeikkaa?” Katri karjui musiikin sekaan, muttei ollut varma kuuliko Pete.

Peten kulmat kurtistuivat.

”Just joo, karaokea! Sinä se olet sitten susityhmä akka...” Pete sivalsi.

”Katri, sinua tarvitaan täällä!” Timo huikkasi ja osoitti Peten jalkineita.

”Bootsit ei kuulu virka-asuun, ei edes baarissa, vaihda kengät!” Timo sanoi.

Pete seisoi paikallaan sen näköisenä, että joutui ponnistelemaan, ettei tekisi jotain sellaista, mitä joutuisi katumaan. Mies puuskutti sieraimet levinneinä Katrin edessä. Epämääräinen huolestuneisuus täytti Katrin mielen. Kasvoille pyrkivästä hornahöngästä pystyi päättelemään, että hän oli hetki sitten juonut jotain alkoholipitoista. Muisto kuristusotteesta kaulalla sai Katrin ottamaan varmuuden vuoksi askeleen taaksepäin Petestä.

”Haista sinä peikko pitkä paska!” Katri sihahti hampaidensa välistä ja livahti takaisin työpisteelleen, neuvomaan matkustajia, jotka haahuilivat sisääntuloaukossa hämmentyneen näköisinä.

Pete marssi rastat heiluen matkustajien seassa. Katrin olisi tehnyt mieli kertoa Timolle kaikki, mitä edellisiltana oli tapahtunut. Pestä kätensä koko jutusta ja kuitata lähtöpassi laivasta. Siihen hän ei ollut vielä valmis. Mutta hän löytäisi keinon, millä Petestä päästäisiin.

”Kai tiedät, että voit koska vaan kertoa minulle, jos sinua ahdistellaan. Ymmärrän kyllä, että sinä kiinnostat miehiä. Olet aika pakkaus”

Laivan irrottua laiturista Katri käveli Timon kanssa kohti päällystön toimistoa. Katri erotti käytävän päässä puuhastelevan Peten. Hän kiinnitti Happy Hour -mainosjulisteita yökerhon oviin. Petestä oli kehkeytynyt todellinen maanvaiva. Katri vilkaisi Timoa, mies seisoi hänen edessään odottava ilme kasvoillaan. Ei hän hassumman näköinen ollut. Komea sellaisella urheilullisella tavalla, tukka oli edelleen armeijahenkisesti leikattu ja orvokinsiniset silmät tuikkivat leikkisästi.

”Kai tiedät, että voit koska vaan kertoa minulle, jos sinua ahdistellaan. Ymmärrän kyllä, että sinä kiinnostat miehiä. Olet aika pakkaus”, Timo sanoi.

Katri olisi nauranut miehen suojeluksi naamioidulle lähestymisyritykselle, ellei hän olisi tajunnut tilaisuutensa koittaneen.

”Koska viimeksi baarihenkilökunta on puhallutettu?” Katri kysyi ja astui sisälle toimistoonsa.

Yökerhossa Katri seisoi parrasvalojen loisteessa.

”Hyvät naiset ja herrat, Olli Säde ja Päivänsäteet, ELÄMÄ SE ON KUIN SILKKIÄ VAAN!”

Katrin spiikkiä seurasi rumputremolo, ja valot suuntautuivat samettiverhojen suojista näyttämölle astuvaan laulajatähteen. Olli Säde otti yleisönsä ja M/S Fiestan risteilyemäntä otti paikkansa av-teknikon vierestä.

Ollilla oli edelleen haasteita äänen kanssa, ja tästä syystä show’ssa oli enemmän tanssinumeroita. Kaikki yökerhossa olevat istuivat paikoilleen jämähtäneinä ja seurasivat tanssia. Estradilla vallitsi juhlallinen tunnelma.

Täysmiehitetty bändi soitti Myrskyluodon Maijaa ja tanssilattian keskiössä askelsi Pia, jonka kasvot hohtivat näyttämön valoissa ihmeellisen kauniina, niin kuin kulmakarvoille ja ohimolle olisi satanut kristallisia lumikiteitä. Niskan tähtitatuointi oli huolellisesti pakkeloitu piiloon ja hoikkaa kehoa verhoava kolttu täytti kaikki laivayhtiön määritykset hienostuneen seksikkäästä esiintymisasusta.

Katri silmäili pianoa takovaa Kajta. Mies oli tapojensa mukaan haihtunut ensi kohtaamisen jälkeen omille teilleen. Sellainen hän oli, yhtä pelokas kuin Katrikin. Ja siinä oli syy, miksi suhde toimi ja oli pysynyt niin raastavan epäselvänä. Hänen osaltaan juttu oli kertakaikkisesti loppu. Nyt hän tiesi, kenet hän halusi. Muisto edellispäivän porrasjumpasta laivan perämiehen kanssa nostatti hymyn Katrin huulille.

Ja hän vilkuili ympärilleen, josko laivan komentosillalla työskentelevä Mats olisi piipahtanut yökerhon katsomaan show’n, mutta miestä ei näkynyt.

Musiikki meni tunteisiin. Pian uskomattoman voimakkaat hypyt ja hallitut piruetit, triplat, kirvoittivat yleisöstä valtavat aplodit. Pian lahjakkuus oli ilmiselvää. Tanssitaito oli samanaikaisesti vahvaa ja rohkeaa, kuten oli kaikki muukin, mitä hän edusti – moottoripyörät, vauhti ja romuralleissa kaahailu.

”Tähti on syntynyt!” Timo Heinonen mutisi.

Hän taputti Katria olkapäille, ja jätti kätensä lepäämään Katrin harteille. Katri olisi halunnut työntää käden pois, muttei kehdannut. Hän piti katseensa lavaa kohti suunnattuna.


Katri heräsi kovaan jyskytykseen. Hänellä meni hetki ymmärtää, mitä tapahtui. Joku huusi hänen nimeään ja jyskytti ovea. Katri kiskoi ylleen aamutakkiaan.

Pete huojui paikoillaan. Hänen kasvonsa olivat vitivalkoiset.

”Tom on hakattu. Hän on teho-osastolla koomassa!” Pete sanoi ja löi nyrkkiään ovenpieleen tuskaisen näköisenä.

Katri tuijotti Peteä tajuamatta sanaakaan siitä, mitä mies oli hetki sitten kertonut.

”Nyt kerrot, missä se pussi on!” Pete pamautti sormuskädellä ovea niin, että siihen jäi painauma.

Katri ummisti silmänsä.

”Tai muuten mitä?” hän kysyi niin hennolla äänellä, että tuskin itsekään kuuli sanojaan.

”Tom on koomassa, ja se on sun syy!” Pete sähisi silmät vihaa uhkuen.

”Jätkät käy kuumana, ne on tulossa hakemaan sut. Tajuatko, sä olet vaarassa”, Peten ääni kaikui jossain kaukana.

Katri perääntyi hyttinsä hämärään. Hytin ovi läiskähti kiinni. Hän kävi istumaan vuoteelleen. Hän kuuli, miten mies potki ja hakkasi ovea. Shokkitärinä valtasi Katrin koko kehon.

Jatkuu ensi numerossa.

Laura Paloheimo on vuonna 1971

syntynyt kirjailija, tuottaja ja kirjoittamisen ohjaaja. Hän on

kirjoittanut vauhdikkaita chick lit -kirjoja:

Klaukkala, OMG,

Mama Mojo ja

Puppiduu.

Risteilyemäntä Katri Leinosen työpaikkaromanssi laivalla soittavaan pianistiin hiipuu yhtä nopeasti kuin se roihahtikin, mutta Katri ei ehdi miestä liikoja suremaan.

Tangoshow’n ensi-ilta ja sitä seuranneet lukuisat jatkojuhlat ja niistä seuranneet romanssit olivat pääpuheenaihe laivan messissä.

Katri liittyi aamukahviaan nauttivien hyttiemäntien seuraan ja keskittyi kuuntelemaan varsin värikkäitä versioita laivalla edellisyönä show’nsa ensi-iltaa juhlineesta tähtilaulajasta, Olli Säteestä.

”Ei ollut päällä rihmankiertämää!” yksi hyttiemännistä sanoi ja pyöritteli päätään.

Katria huvitti. Aina sama juttu, saunakansa kohahti, jos joku oli sattunut kävelemään alasti henkilöstön poreallastilan läpi.

”Artistit on sellaisia, vapaita sieluja, haluavat irrotella kunnolla!” Katri sanoi ja sekoitti kahviaan ja tunsi hyttiemäntien tuijotuksen kaulallaan.

Pelon ja ärtymyksensekaiset ajatukset pitivät Katrin hereillä aamuun asti. ”Jos sanot sanakin tästä, se on nirri pois! Se on nirri pois!” Peten uhkaukset kiersivät kehää mielessä. Mustelma teki kipeää, mutta huivia oli pakko pitää kaulassa. Katria ahdisti ajatellessaan edellisyötä, kammottavaa pullonpyörityspeliä Peten hytissä ja hetkeä, jolloin mustelma syntyi.

Mies himoitsi edellisiltana pullonpyörityspeliä pelanneen moottoripyöräjengin kannattajajäsenyyttä.

Oli vaikea ymmärtää Peten olevan se sama mies, jonka Katri oli oppinut tuntemaan aloittaessaan laivatyöt. Missä oli kultainen baarimikko, jonka Katri oli vuosien aikana oppinut tuntemaan? Ja miksi hän halusi niin paljon tienata moottoripyöräjengin hyväksynnän?

Selvittyään työkaverinsa kuristusotteesta ja päästyään hytilleen, hän oli valvonut koko yön pohtien, mitä hänen pitäisi tehdä. Hän olisi ilomielin ilmiantanut Peten laivan intendentille, ellei olisi siinä samalla vaarantanut oman työpaikkansa laivassa. Vuosien aikana oli tapahtunut paljon kaikenlaista. Katri tiesi liikaa. Ja Pete tiesi, että Katri tiesi.

Peten pelko oli kuitenkin epätoivoista lajia. Mies himoitsi edellisiltana pullonpyörityspeliä pelanneen moottoripyöräjengin kannattajajäsenyyttä, ja se vaati erilaisten tehtävien suorittamista. Kannattajajäseniä valjastettiin tekemään palveluksia. Laittomuuksia. Tom oli toiminnassa jotenkin mukana, vaikkei miehellä tainnut olla edes moottoripyörää, Katri pohdiskeli ja toivoi hyttiemäntien keksivän uusia puheenaiheita.

”Näytät siltä, että olet herännyt vasta, ja tarvitseeko kysyä mistä?”

Onneksi Ahdin Valtakunnan valtiatar, lastenhoitaja Stella, ilmestyi paikalle ja ilmoitti Olli Säteen olevan päivähuoneessa. Muutoin niin pirteä Stella näytti väsyneeltä.

”Näytät siltä, että olet herännyt vasta, ja tarvitseeko kysyä mistä?” Katri kysyi ja Stella virnisti.

”Myönnetään! Sääntöjä rikottu! Olin yötä Ahdin Valtakunnassa!”

”Esimerkillistä päivystystyötä, koisit työpaikalla!” Katri kiteytti ja toivoi, että itsekin nukahtaisi toimistopöytänsä ääreen, siten elämä laivalla olisi ehkä tylsää, mutta piirun verran turvallisempaa.

Stella nauroi ja veti käden kuvitteellisen hatun lippaan.

”Aina valmis, mitä tulee pirtuun tai polkkaan!” hän sanoi ja kertoi olleensa tanssijoiden kanssa jatkoilla.

”Nähtiin aamu nousevan ja yksi alaston mies!”

”Alaston mies?” Katri toisti.

”Markolta terveisiä, hän kyselee aina, onko Katri jo rengastettu, en oikein tiedä mitä vastata.”

”Tatuoitu ja karvainen. Ei mikään kiiltokuva mieheksi, mutta mies kuitenkin. Kaveri juoksi munasillaan ympäri seiskakantta. Kuulemma kyse oli jostain nakuhaasteesta!” Stella pyöritteli päätään.

”Sepä somaa”, Katri mutisi ja toivoi, ettei intendentin korviin kantautuisi yhtäkään tarinaa edellisillan aktiviteeteista.

Katri tunsi Stellan katseen kaulallaan.

”Kiva huivi sulla, sininen... Oliko kiihkeä yö Kajn kanssa?” Stella kysyi ja näytti siltä, että odotti mehukkaita yksityiskohtia.

”Sininen sopii mielialaan. En kerro mitä tapahtui, lakkaa kärttämästä!” Katri mutisi.

Stellan silmät välähtivät.

”Kiitos luottamuksesta! Markolta terveisiä, hän kyselee aina, onko Katri jo rengastettu, en oikein tiedä mitä vastata”, Stella sanoi muka huolettomasti, vaikka Katri hyvin tiesi, mihin Stella pyrki.

Stellan turvallisuusalalla työskentelevä veli oli kyllä mukava mies, mutta ei yhtään Katrin tyyppiä.

”Sinkkuna edelleen”, Katri sanoi ja kohautti harteitaan.

Hän oli seilannut ne seitsemän merta eikä ollut vieläkään löytänyt kotisatamaa, ei prinssi rohkeaa, mutta oli oppinut paljon itsestään. Se kai oli tärkeintä, tietää kuka oli, mistä tuli ja mihin suuntaan oli matkalla.

Stella oli hyvä ystävä. Jos jonkun ihmisen oppi tuntemaan merillä ollessaan, niin työkaverinsa, aina sielunelämää ja lapsuudentraumoja myöten. Meri herätti alitajunnan ja heitti kaikki roskat pintaan, vaikka eivät he elämäänsä itkeneet, päinvastoin.

Stella jatkoi ensi-iltajuhlien yksityiskohtien heruttamista. Kesken tarinoinnin Katrin hakulaite soi.

Tarkoitus oli myydä litratolkulla juomia, eikä myyntitavoite toteutuisi mikäli porukkaa lähtisi pois kesken kaiken.

”En voi laulaa! Pitää lepuuttaa, että saan äänen toimintakuntoon illaksi!” Olli raakkui luuriin.

”Tee kaikkesi, että saat äänesi kuntoon illaksi! Höyryhengitä, laita kosteita pyyhkeitä hyttiin, kuiva huoneilma on myrkkyä keuhkoille!” Katri lateli rutiininomaisesti ohjeita ja laski luurin alas.

Hän tuijotti hetken eteensä näkemättä mitään ja yritti keksiä, mitä sanoisi tangofaneille, jotka jonottivat paraikaa päivätansseihin kannella kymmenen. Olisi ikävää ilmoittaa, ettei Olli pääsisi heitä liikuttamaan ja että nimikirjoitukset jäisivät saamatta, kaverikuvat ottamatta.

Katri mietti eri vaihtoehtoja. Kansa saisi kuitenkin tanssia tangoa. Tango-orkesteri ja orkesteria johtavan Kajn lauluesitykset kuuluivat Ollin päivätanssipakettiin. Ollin tähtitunti oli päiväntanssien kohokohta, muusta musisoinnista ja laulusta huolehtisi orkesteri. Tarvittiin jotain, mikä pitäisi tangohovin tansseissa alkamishetkestä sen päättymishetkeen, mutta mitä? Tarkoitus oli myydä litratolkulla juomia, eikä myyntitavoite toteutuisi mikäli porukkaa lähtisi pois kesken kaiken.

Katri puhalteli ilmaa keuhkoistaan. Hän silmäili puhelimen vieressä olevaa hyttilistaa. Siinä oli merkittynä hytin numero ja hytissä asuvan miehistön jäsenen nimi. Ensimmäisenä listassa oli Alvarez. Fernando Alvarez! Niin tietysti! Miksi hän ei heti tajunnut! Eilisiltana Fernandon tangosoololle oli taputettu seisten. Suomen notkealanteisin tangotanssija, Fernando tunsi tangon salat ja oli Olli Säteen salarakas.

Katri naputteli Fernandon numeron puhelimeen ja toivoi parasta. ” Si, Si!” Fernando vastasi ja ilmoitti olevansa paikalla vartin kuluttua.

Katri kiiruhti ulos messistä ja juoksi portaisiin.

Laivan munahaukkojen havittelema kultamuna, laivan perämies, Mats Åhman.

”Joskushan ihmisen oli kuntoiltava!” hän tokaisi vieressään harppovalle miehistön jäsenelle ja huomasi vasta sitten, kuka hänen vieressään harppoi.

Laivan munahaukkojen havittelema kultamuna, laivan perämies, Mats Åhman. Katri onnitteli itseään siitä, että kerrankin osui paikalle Mats Åhmanin kanssa niin, ettei paikalla ollut esimerkiksi parfymerian kaunottaret, joiden kauneus oli ehkä purkista, mutta Katri olisi tehnyt mitä vain saadakseen tietää, mistä purkista.

”Sisällä oleskelu ja koneellistetun sisäilman hengittäminen on rasitus keuhkoille, Mats tiedotti.

Katri nyökkäsi pontevasti samanmielisyyden merkiksi. Hänen vieressään askeltava perämies oli komea rujolla tavalla. Auringon ja iän rypistämät kasvot olivat mukavalla tavalla syvien uurteiden raidoittamat, leukaa koristi hienoinen sänki, silmät olivat orvokinsiniset ja täynnä sellaista kujeilua ja iloa, jota Katri niin kovasti kaipasi. Silkkaa pokaalia koko mies!

”Täytyy kai alkaa treenaamaan ihan kunnolla, Katri sai sanotuksi läähätyksen lomasta.

”Mitä sä treenaat?” Mats kysyi.

”Tangomusiikkia ja Netflix-surffailua”, Katri vastasi totuudenmukaisesti ja Mats räjähti nauramaan. Katri pysähtyi paikoilleen ja nauroi itsekin.

”Tottahan se on, olen läpikotaisin laiska. Yritän aina laihduttaa ja se onnistuu yleensä päivisin. Yöllä löydät minut messistä, tarkalleen ottaen ensimmäisen buffet-tarjoilun päättymisen aikaan. Suklaakakut on varattu mulle!” hän sanoi muka tiukkana ja Mats nauroi lisää.

”Olet hurmaavan rehellinen!” mies sanoi.

Ja Katri hymyili niin että poskipäihin koski.

”Mitä eilen tapahtui? Mä yritin tavoittaa sua.”

Katri marssi orkesterikorokkeelle ja kertoi pikaisesti Kajille muutokset päivätanssien ohjelmaan. Kaj tuijotti Katrin kaulaa.

”Mitä eilen tapahtui? Mä yritin tavoittaa sua. En saanut nukutuksi, meidän hyttikäytävällä oli ihan hirveä meteli! Ne motoristit kuuntelivat jotain paskamusaa aamuun asti! Ja ne polttivat maria, mä en voi olla täällä, jos meno ei muutu!” Kaj sanoi.

Katri lausui Kajlle pahoittelut ja otti mikrofonin käteensä. Hän tiesi hyvin Kajn historian päihteiden kanssa, miten hän oli kamppaillut itsensä vapaaksi vakavasta riippuvuudesta.

”Puhutaan myöhemmin, jooko? Mennään vaikka kansikävelylle”, Katri sanoi ja astui tanssilattialle.

Tangohovin edustajat huikkailivat Katrille ja kyselivät Ollista. Katri vilkaisi samettiköysien takana seisovaa tummapintaista miestä. Fernando oli ammattilainen, hän oli paikalla, hymyilevänä ja valmiina ottamaan hommat hoitoon.

”Raju rakastaja”, Katri lausui ja sai hetkessä tangosalonkiin kerääntyneen eläkeläisjoukon huomion itseensä.

”Hyvät matkustajat, raju rakastaja on täällä! Minulla on ilo edustamani laivayhtiön puolesta esitellä teille eilisiltana tangoväen lumonnut Fernando Alvarez! Hän on luvannut esittää teille parhaat palat soolonumerostaan ja opettaa teille askelsarjan tai pari!”

The woodooman, luki hieroja Tomin hytin ovessa. Katri koputti oveen. Katri oli varannut ajan hierontaan. Tom oli laivaporukasta ensimmäinen, joka matkusti Intiaan ja palasi sieltä täysin vihkiytyneenä erilaisiin yrtteihin ja mielenhallinta harjoituksiin. Tomilla oli aina tarjota ihmeitä tekevä flunssankarkotusjuoma, minkä kanssa hän tarjosi itseleivottuja pikkuleipiä.

”Alastomien naisten vuoksi olen valmis melkein mihin vaan!” Tom nauroi.

Verkkariasuinen Tom avasi oven ja pahoitteli hytissä vallitsevaa sotkua.

”Jään huomenna maihin ja siirrän samalla kamoja hoitohuoneelle. Laitanko erikoisyrttejä höyryttimeen?”

Pöydällä olevasta diffuserista nousi kiemurtelevaa vesihöyryä. Tuoksut oli osa Tomin hoitorituaalia. Katri ryhtyi riisumaan vaatteitaan.

”Hieno juttu, että olet toteuttanut unelmaasi luontaishoitolasta, se on meidän kaikkien ilo”, Katri sanoi.

”Alastomien naisten vuoksi olen valmis melkein mihin vaan!” Tom nauroi.

Tom siirtyi hytin vessaan siksi aikaa, kun Katri riisui. Katri kääriytyi pyyhkeeseen ja kävi istumaan hoitovuoteen reunalle. Hän tajusi unohtaneensa käteistä rahaa sisältävän kukkaron toimistoon. Taskussa ei ollut muuta kuin huulikiilto, laivayhtiön heijastin ja evääksi messistä otettu banaani.

”Voin tietenkin maksaa luonnossa!” Katri tokaisi reippaasti.

Tom tuijotti häntä sen näköisenä, ettei ollut varma, oliko kuullut oikein. Katri kaivoi banaanin esiin. Tom purskahti nauruun.

”Hetki sitten, kun halasin sua, tunsin jotain kovaa rintaani vasten ja ajattelin, että tulet vetämään mut kylmäksi!” Tom sanoi huolettomaan tyyliinsä.

”Ihanko totta luulit, että mulla on ase? Miksi?”

Katria hämmensi toden teolla.

”Ihanko totta luulit, että mulla on ase? Miksi?” hän kysyi, mutta Tom ei vastannut.

Ehkä hän ei kuullut. Kolina vessassa voimistui, hän valmisti yrttikäärettä mustelmaan. Tom liotti pyyhettä käsienpesualtaassa ja lirutteli pyyhkeen päälle kellertävää nestettä ruskeasta lääkepullosta.

”Minusta on tullut vainoharhainen. Näen uhkia kaikkialla! En saa nukutuksi”, Tom selitti ja Katri etsi sopivaa asentoa hierontapöydältä.

Hän lupasi Tomille vapaat kädet mitä hoitoon tuli. Tom lupasi tehdä parhaansa mustelman karkottamiseksi. Onneksi hänelle ei tarvinnut selittää mistä se oli tullut. Ehkä Tom oli nähnyt tilanteen, Katri päätteli ja ummisti silmänsä.

”En mä sulta mitään maksua ota, niin monta vuotta on töitä tehty yhdessä, enkä kertaakaan tarjonnut sulle edes drinkkiä. Nyt saat koko rahan edestä!” Tom huuteli valuvan veden kohinoiden seasta.

Pian hän vajosi rentoon oloon, horrokseen minkä läpi hän tavoitti ainoastaan Tomin soittaman rentouttavan musiikin sävelet.

”Ihanaa tingelitongelimusiikkia”, Katri mutisi puoliunessa, hän yritti puhua mutta oli jo niin rento ja väsynyt, että hän tuskin kykeni muodostamaan sanoja.

”Rento mieli, rento keho. Kun tajunta laajenee, maailmankuva laajenee ja kaikki on mahdollista.”

Hoidon jälkeen Katri ponnisteli itsensä istuma-asentoon ja kiskotteli jäseniään ja haukotteli suureen ääneen. Se, mitä hän oli hetki sitten hierontapöydällä kokenut, oli ollut tajuntaa laajentava kokemus. Hän oli tuntenut olevansa yhtä musiikin ja meren kanssa, yhtä jokaisen tähdenlennon ja kaukaisen galaksin kanssa. Se oli ihmeellinen kokemus.

Katri vilkaisi itseään peilistä ja näki, miten rentous ulottui silmiin asti. Hänen katseensa oli täysin toinen, raukea. Ja silmät suorastaan kiilsivät kirkkaanvihreää sävyä, sitä jadentummaa, mitä ei hämärässä yleensä erottanut.

”Rento mieli, rento keho. Kun tajunta laajenee, maailmankuva laajenee ja kaikki on mahdollista”, Tom julisti tuttuun tapaansa tajunnanlaajentamisen puolesta.

Katri huojutteli kehoaan puolelta toiselle. Hän ajatteli Kajta, sitten komentosillan Matsia, sitten taas Kajta, hetkisen ajan naapuriaan Vesaa ja sitten taas Kajta. Sitten hän huomasi miettivänsä, miltä Mats näyttäisi alasti. Mieshän oli niin hoikka, olisiko hänessä vartta täyttämään aikuinen nainen? Katri tuumaili ja tirskahti.

”Olet niin suloinen, että minua ihan itkettää! Tarjoaisin sulle vielä teetä ja erikoispikkuleivän, mutta selvästi sulle riitti tämä setti”, Tom sanoi ja halasi Katria, joka takertui eteensä ilmestyvään mieheen ehkä hieman turhankin halukkain ottein.

Tom asetti Katrin sepalukselle eksyneet käpälät turvallisemmalle vyöhykkeelle.

”Noh, noh, aika mennä tutimaan Katriseni”, Tom sanoi ja irrottautui otteesta.

Tom työnsi Katrin hyttikäytävään ja painoi tämän käteen pienen muovipussin.

”Kiva juttu, että viet mun frendin nuuskat maihin, pussissa on partavesilitkua ja perusjuttuja!” Tom sanoi.

Katri moikkasi käytävällä puhelintaan räpläävää Kajta ja otti tukea hyttikäytävää halkovasta kaiteesta.

”Totta kai, kaikki hoituu!” Katri mumisi, vaikkei muistanut, että heillä olisi ollut puhetta pussin kuljettamisesta ja painoi Tomin poskelle märän pusun kiitokseksi.

Hyttiin päästyään Katri kävi suihkussa ja sujautti yöpaidan ylleen. Jestas, että hän olikin väsynyt! Ja samanaikaisesti hän oli niin täynnä energiaa, että olisi voinut hyvin viettää pienen lemmekkään hetken esimerkiksi Kajn seurassa. Mutta ei kuitenkaan, Kaj oli historiaa. Kyllä meressä kaloja riitti! Ja se varsinainen vonkale oli vielä pyydystämättä!

Tomin suorittama hieronta oli avannut kaikki kraanat. Aivan kuin hän olisi muuttunut silmissä pehmeämmäksi, hohtavammaksi, vetovoimaisemmaksi. Toiseksi.

Tällä kertaa hän saisi sen, mitä tavoitteli. Vaikutti siltä, että vihreä valo palaisi komentosillalla, kun Katri Leinonen piipahtaisi pikkuvisiitillä! Katri iski silmää peilikuvalleen. Olisipa hän ollut yhtä itsevarma aiemmin päivällä, kun nousi portaat Mats Åhmanin seurassa. Mats oli kyllä jotain ihan muuta. Ja wou, miten selvästi hän pystyi näkemään, miten erivärisiä valoja hänen peilikuvansa heijasti! Kaikki oli niin ihmeellistä!

Katri otti askeleen peiliä kohti. Kuvajaisen säteet olivat kirkkaan vaaleanpunaisia ja niiden seassa oli kirkkaanvalkoista valoa, kuin roiskeita, ne levisivät hänen kuvajaisensa yli, koristelivat hämärässä hytissä seisovan naisen hahmon.

Katri kosketti peiliä. Säteet katosivat. Hyttiin laskeutui pimeys. Hän näki taas itsensä niin kuin oli. Hän tunsi ohimoissa jyskyttävän päänsäryn ja tunsi huimausta. Hän sulki silmänsä ja heräsi vasta seuraavana aamuna, nähtyään koko yön unta, jossa hän liukui kovaa vauhtia vesipyörteiden mukana ms. Fiestan kölin alle.

Jatkuu ensi viikolla.