Nojasin kyynärpäillä ikkunalautaan ja kurkotin niin pitkälle, että saatoin nähdä kadun koko leveydeltään. Ja silloin minä näin hänet.

Lauantai-ilta, lokakuun 30. päivä

Vastoin meteorologin ennustusta ilma kirkastui iltaa kohden ja taivas on nyt täysin pilvetön. Eilisestä ja aamuisesta sumusta ei ole tietoakaan. Ensi yönä taivaalla vaeltaa vajaa kuu. Aion mennä ullakolle katsomaan sitä, tapahtuipa mitä tahansa. Juuri nyt tarvitsen kuuta, vaikka vain puolikastakin. Saan siitä voimaa ja uusia ajatuksia.

En muista milloin viimeksi olisin ollut näin levoton. Tai muistan kyllä, mutta siitä on jo todella monta vuotta... Ja levottomuus on tosiaan tarttunut kissaankin. Se ei pelkästään hiivi tavan takaa kiehnäämään jalkoihini, vaan myös ikään kuin tarkkailee minua. Uskokaa tai olkaa uskomatta, mutta niin se on.

En ole vielä päättänyt, milloin ryhdyn varsinaiseen toimintaan. Ensin on laadittava jonkinlainen käsikirjoitus. Ja ennen kaikkea on mentävä vintille penkomaan erästä tiettyä laatikkoa. Tarvitsen todistusaineistoa. En halua jättää mitään pelkkien puheiden varaan.

Näin Mustatukan iltapäivällä tuolla ikkunassa. Hän seisoi siinä vähän aikaa. Se rauhoitti hiukan. En edes tarkistanut kiikarilla, miltä hän näytti. Minulle riitti toistaiseksi, että hän oli olemassa ja hengissä.

Vielä enemmän rauhoitti, kun vähän myöhemmin piipahdin lähikauppaan ostamaan kahvia ja kissanruokaa, ja palatessani melkein törmäsin Mustatukan ystävättäreen, siihen Grace Kellyn näköiseen naiseen. Hän oli tietysti menossa Mustatukan luokse, niin kuin ystävät menevät, kun tarvitaan olkapäätä. Olen aivan varma, että sitä Mustatukka juuri silloin tarvitsikin. Ja tarvitsee edelleen.

Tässä kohden haluan mainita, että vaikka joku voisi ajatella, että elän suurin piirtein kuin erakko, niin kyllä minullakin on ollut ystäviä. Joskus nuoruudessa oli jopa niin sanottu paras ystävätär, mutta sitten hän tapasi miehen, jonka kanssa meni pian naimisiin, ja lapsia alkoi tulla liukuhihnalta, jos saan sanoa. Siis se tavallinen tarina: kun rakkaus astuu ovesta sisään, ystävyys lentää toisesta ulos. Paitsi että onko siinä tapauksessa edes kysymys tosiystävyydestä?

Viimeisen kerran ohimennen tavatessamme ystävättärelläni oli jälkikasvua jo kolmin kappalein. Vanhin ei ollut vielä lähelläkään kouluikää. Siitä on hirveän kauan, ja lapsetkin ovat tietysti jo aikuisia. Todennäköisesti niillä on jo omiakin muksuja. Mahtavatkohan ne sanoa entistä ystävätärtäni mummiksi vai mummoksi vai miksi? Jotkuthan kuulemma vaativat, että lastenlapset kutsuvat heitä arvokkaasti isoäidiksi. Minulle tulee kyllä siitä sanasta lähinnä mieleen Punahilkka ja susi.

Kaikesta on hirvittävän kauan, ja samalla kuitenkin tuntuu, että useimmat asiat tapahtuivat vasta toissa päivänä. Sitä yhtälöä minä en pysty millään ymmärtämään, vaikka matematiikka olikin koulussa vahvin aineeni. Toisaalta, eihän tunteilla ole mitään tekemistä matematiikan kanssa. Matematiikka on täsmällistä, mutta tunteita ei voi itse määrätä, vaikka niitä voikin yrittää hallita, yleensä tosin turhaan. Eikä niitä voi ennakoida, niin kuin ei rakastumistakaan.

Olen minäkin joskus ollut rakastunut, joten tiedän kyllä ¬mistä puhun.

Ei kai Mustatukkakaan tunteilleen mitään ole voinut, on vain kieltäytynyt näkemästä, mitä on varmasti jo nähnyt. Juuri siksi minä olen niin huolissani ja aion puuttua asioihin, ennen kuin se kaikkein pahin ja peruuttamattomin tapahtuu. Se on nimittäin tulossa, minä näin sen eilen illalla aivan selvästi törmätessäni Mustatukkaan Eerikinkadulla.

Historia toistaa itseään, äsken se taas nähtiin. Näky oli kyllä niin naurettava, etten heti edes ymmärtänyt suuttua.

Olin juuri lämmittänyt pinaattikeittoa ilta-ateriaksi ja seisoin ikkunassa syömässä, kun Tyrkky ilmestyi kadulle vastapäisestä rapusta. Säikähdin pahanpäiväisesti, mutta se meni pian ohi.
Hän oli pukeutunut taas siihen pitkään kanelinväriseen ulsteriinsa ja hänellä oli sylissään valtava kukkapaketti. Se rauhoitti hiukan, koska tajusin, ettei Mustatukka ollut päästänyt häntä sisään – ainakaan vielä.

Tyrkky käveli edestakaisin kadulla, pysähtyi välillä ja jäi niska kenossa katsomaan Mustatukan ikkunoita. Kiikarilla pystyin erottamaan, miten miehen huulet liikkuivat, ihan niin kuin hän olisi höpissyt jotakin mantraa.

Äkkiä hän meni takaisin rappuun, ja silloin minä taas säikähdin. Hän tuli kuitenkin melkein saman tien ulos, ja sillä kertaa ilman kukkapakettia.

Purskahdin tahtomattani nauruun, sillä tiesin, miten hän oli toimittanut kukat perille. Siinäkin historia toisti itseään.

Juuri nyt muuten tein päätöksen. Ryhdyn toimimaan huomenna. En lykkää asiaa enää. Mutta ensiksi on käytävä vintillä.

***

Johanna katsoi taas kännykkäkameran kuvaa, vaikka oli tuijottanut sitä jo silmänsä kipeiksi.

Kuvan laadussa ei ollut moittimista, sillä Kiiran kännykkä oli ensiluokkainen. Jarkko oli aina pitänyt huolta siitä, että hänen vaimonsa kommunikointivälineet olivat viimeisintä mallia, olipa sitten kysymyksessä kännykkä tai tietokone tai mikä tahansa. Paitsi että entinen vaimohan Kiira kohta olisi. Saattavat siinä elektroniikan vaihtoviikkojen välit harventua.

Kännykkäkuvassa ei ollut ihmistä eikä ruskassa hehkuvaa puistoa eikä auringonlaskua eikä mitään muutakaan kaunista. Siinä oli pelkkä yksinkertainen kyltti ohuissa mustissa kehyksissä ja musta teksti valkoisella pohjalla:
Samuli Mäntynen
psykiatrian erikoislääkäri

– Samuli Mäntynen, Johanna toisti ainakin kymmenennen kerran. – Miten mä en huomannut sitä... miten se on voinut mennä multa ohi?

– Koska ihminen näkee juuri sen, minkä haluaa nähdä, Kiira sanoi tietävästi. – Samuelhan sanoi, että hänellä on vastaanotto asuntonsa vieressä, joten tietysti sä näit juuri sen nimen tuossa kyltissä. Nimissä on sitä paitsi yhtä monta kirjaintakin.

– Just niin... näin minkä näin, Johanna hymähti. – Noin älyttömän pientä tekstiä, eikä mulla ollut rillejä mukana.

– Melkein tekisi mieli sanoa, että syytä sitten itseäsi, Kiira tuhahti. – Menit kuule vapaaehtoisesti leijonan luolaan, hän lisäsi dramaattisesti.

He olivat istuneet Johannan olohuoneen pöydän ääressä jo ties miten pitkään. Siitä lähtien kun Kiira oli rynnännyt paikalle pakahtumaisillaan. Johanna ei saanut hänestä mitään tolkkua ennen kuin oli hakenut puolikkaan samppanjapullon jääkaapista ja Kiira oli tyhjentänyt ensimmäisen lasillisen.

– Auto saa jäädä tänne, Kiira oli sanonut. – Ja pane toinen pullo jäähtymään. Me tullaan tarvitsemaan sitä.

Enempää samppanjaa Johannalla ei ollut, joten hän oli sujauttanut valkoviinipullon jääkaapin oveen. Se ajaisi saman asian, ainakin melkein.

– Ei voi olla totta, Johanna oli henkäissyt, kun Kiira oli alkanut kertoa. Samaa hän oli tolkuttanut niin monta kertaa, että Kiira oli lopulta käskenyt hänen pitää suunsa kiinni ja keskittyä kuuntelemaan.

Ja Kiira oli kertonut.

Vastaanotolta tullut kaljuuntunut, lyhyt ja tanakka mies oli psykiatrian erikoislääkäri, tohtori Samuli Mäntynen. Hän oli jopa hiukan huvittuneena näyttänyt kuvallista käyntikorttiaan.
Vastaanottonsa tohtori kertoi siirtäneensä Töölöstä Ruoholahteen vain pari kuukautta aikaisemmin, kuulemma tilapäisesti taloyhtiön putkiremontin tieltä.

Sukunimikaimansa eli naapurinsa tohtori kertoi tavanneensa vain ohimennen muutaman kerran: – Jokin sana siinä on vaihdettu, ei sen enempää. Mukavan tuntuinen kaveri.

– Kuuluuko tuolta koskaan mitään? Kiira oli kysynyt.

– Kuten?

– Jotain... erityisiä ääniä... riitelyä tai huutoa tai jotain...

Tohtori oli katsonut Kiiraa kummissaan.

– Ei todellakaan, hän oli sitten sanonut.  – Ihan tavanomaisia kerrostalon ääniä sieltä vain kuuluu silloin tällöin. Hyvin sivistyneesti siellä asutaan.

– Ja se mies... siis tuo Mäntynen asuu ilmeisesti yksin? Kiira oli arvellut.

– Siltä vaikuttaa, tohtori oli sanonut ja naurahtanut sitten:

– Vaikka kyllä siellä taitaa silloin tällöin naisia käydä. Ja mikäs ihme se on, komea mies kuin mikä.

– Naisia? Kiira oli toistanut.

– Siis monikossa?

– Niin. Tohtori oli katsonut Kiiraa epäluuloisesti ja rypistänyt otsaansa. Hän oli ilmeisesti tajunnut puhuneensa jo aivan liikaa tuiki tuntemattomalle ihmiselle. Hän oli ihmetellyt ääneen Kiiran kiinnostusta, joten tämä oli vain selittänyt jotakin epämääräistä puolitutusta, kiittänyt ja kieltäytynyt hissikyydistä.

Portaita alas mennessään Kiira oli harmitellut, että kaikki tärkeimmät kysymykset olivat itse asiassa jääneet esittämättä. Ja ennen kaikkea hänellä ei ollut sittenkään ollut rohkeutta soittaa ovikelloa ja naulata sitä kirottua kannibaalia seinään. Jos se mies nyt olisi sattunut olemaan kotona.

– Siis psykiatrian erikoislääkäri, tohtori Samuli Mäntynen on oikeasti olemassa, hengittää ja voi hyvin, Kiira sanoi ja siemaisi viinilasistaan.

Samppanjat oli juotu jo aikoja sitten, ja viinipullokin oli hyvää vauhtia tyhjenemässä. Jutut alkoivat jumittua, he pyörittivät samaa levyä yhä uudelleen.

– Kysymys siis kuuluu: kuka on Samuel Mäntynen? Johanna huokaisi.

– Aivan, ja ennen kaikkea: onko Samuel Mäntystä edes olemassa? Kiira lisäsi. – Onko se edes sen miehen oikea nimi? Kuka ja mikä se mies oikeasti on?

Täsmälleen samalla hetkellä ovikello kilahti. Naiset katsahtivat säikähtäneinä toisiaan ja olivat sitten vähällä purskahtaa hysteeriseen kikatukseen.

– Et mene! Johanna sitten sihahti, kun Kiiran ilme synkkeni ja hän nousi kuin tuomioenkeli.

– Miksen? Kiira sähähti. – Nythän me saadaan se liero kiinni tuoreeltaan.

– Et mene! Johanna toisti. – Mä en halua!

– No ei väkisin. Syytä sitten itseäsi... Kiira vetäisi tuolin alleen ja suunsa tiukaksi viivoittimeksi.

Portaista kuului loittonevia askeleita ja sitten alaoven kolahdus.

Vilkaisemattakaan Johannaa Kiira nousi ja meni ikkunaan. Hän kurkisti sälekaihtimien raosta ja naurahti ivallisesti.

– Siellä se nyt kuule seisoo niin kuin joku hemmetin Romeo Julian parvekkeen alla. Näyttää kieltämättä valioyksilöltä, siis ulkonaisesti. Siinä suhteessa et kyllä ole yhtään liioitellut. Arvaa muuten mitä sillä on sylissään.

– Mä en halua tietää, Johanna mutisi.

– Sillä on varmaan tämän kaupunginosan suurin kukkapaketti.

– No just...

– Hei... Kiira nousi varpailleen nähdäkseen paremmin. – Nyt se häipyi... hemmetti... ei kai se aio yrittää uudelleen...

Portaista alkoi kuulua taas askeleita. Ne pysähtyivät oven taakse. Kiira hiipi Johannan viereen. Huoneessa kuului vain kaksiääninen jännittynyt hengitys.

Sitten postiluukku rapsahti. Jotakin työnnettiin siitä sisään. Askeleet poistuivat portaisiin.

– Odota siinä! Kiira komensi ja kiiruhti eteiseen.

Postiluukusta roikkui pieni valkoinen kirjekuori. Kiira nykäisi sitä, mutta sai käteensä kortin lisäksi pelkästään pätkän narua.
Kiira kurkisti ovesta. Kukkapaketti roikkui postiluukussa.

Kiira pujotti kortin luukusta, sulki oven ja marssi olohuoneeseen roikottaen pakettia sormenpäässään.

– Tämmöinen pikkupuketti, hän sanoi ja alkoi kääriä paperia kukkien ympäriltä. – Taitaakin täällä olla enemmän kuin ne klassiset kolme vaaleanpunaista neilikkaa...

– Voi luoja! Johanna henkäisi, kun papereista kuoriutui kauniisti sidottu kimppu pitkävartisia mustanpunaisia ruusuja.

Kiira alkoi laskea kukkia. – Kaksikymmentäyksi, hän sitten totesi.

– Ei vähä mitään, sanoi entinen mies, vaikka oikeasti näitä pitäisi kyllä olla seitsemän.

– Miksi just seitsemän? Johanna ihmetteli.

– Koska seitsemän on valehtelijan luku. Ainakin Raamatun mukaan.

– Milloin sä olet Raamattua ruvennut lukemaan? Johanna mutisi.

Kiira ei ollut kuulevinaankaan. – Tässä on korttikin mukana, hän sanoi. – Haluatko lukea itse vai saanko mä?

Johanna nyökkäsi: – Sen kuin luet.

Kiira käänteli hetken korttia. Kasvoille levisi moniselitteinen hymy, kun hän lausui dramaattisesti: – Anteeksi. Rakastan sinua.

– Ei allekirjoitusta, Kiira sitten lisäsi aivan tavallisella äänellä ja heitti kortin pöydälle ruusukimpun viereen.

– No nyt se sen sitten sanoo, Johanna mutisi.

– Siis minkä? Kiira ihmetteli.

– Eikö se nyt ole jo sata kertaa pyydellyt anteeksi paskamaisuuttaan?

– Onhan se anteeksi rukoillut, mutta...

Johanna vilkaisi vaivihkaa korttia, mutta ei onnistunut välttämään Kiiran haukankatsetta.

– Hei haloo! Kiira ärähti. – Et suinkaan sä rupea peruuttamaan! Et jumalauta rupea! Kirosanat alkoivat maistua ihanan makeilta.

– En tietenkään! Johanna vakuutti innokkaasti. – Mä en halua enää ikinä nähdä sitä miestä.

Kiira katsoi ystävätärtään pitkään kädet lanteilla.

– Toivottavasti sä myös tarkoitat sitä, hän sanoi tiukasti.

– Tietysti! Johanna tuohtui.

– Pidätkö sä mua ihan hulluna?

Kieltämättä joskus, Kiira ajatteli, mutta ei sentään sanonut sitä ääneen.

Iltapäivä oli jo tummunut illaksi, kun Kiira alkoi tehdä lähtöä, tosin erittäin vastahakoisesti.

– Voisin ihan hyvin jäädä yöksi, hän ehdotti. – Tukholman-laiva tulee vasta kymmenen maissa, joten ehdin aamulla oikein hyvin kotiin poikia vastaanottamaan.

– Kyllä mä pärjään, Johanna väitti. – Usko nyt, hän lisäsi, kun Kiira näytti lievästi sanottuna epäilevältä. – Sä olet maailman paras ystävä kaikella mahdollisella kermakuorrutuksella, siis aivan ihana, mutta mä haluan olla vähän aikaa yksin. Mun on suorastaan pakko vain olla ihan hiljaa ja sulatella kaikkea.

– Kunhan et vaan sulattele liikaa, Kiira puuskahti ja keksi sitten:

– Tai jos tulisitkin meille? Lämmitetään sauna ja paistetaan makkaraa niin kuin kakaroina partioleirillä. Eikä meidän jääkaapista skumppa lopu.

– Mä inhoan saunaa, enkä tykkää paistetusta makkarasta, Johanna naurahti. – Enkä mä muuten ikinä suostunut menemään partioleirille, koska pelkäsin pimeässä metsässä.

– Juuri niin. Entäs jos sä rupeat nyt pelkäämään täällä yksiksesi? Kiira jankutti. – Tai jos se sika yrittää tulla uudelleen?

– En tietenkään päästä sitä sisään, jos sillä on vielä edes otsaa yrittää. Enkä vastaa sen soittoihin enkä tekstareihin. Panen varmuusketjun päälle.

– Ihan niin kuin se nyt sitä estäisi tulemasta.

– No ei kai se nyt sentään mikään sarjamurhaaja ole, joka taistelee itsensä sisään moottorisahalla, Johanna kuohahti.

– Mistäs tiedät vaikka olisikin, Kiira heitti ja rupesi keräilemään tavaroitaan. – Mä otan taksin lennosta, hän päätti. Juomat olivat nousseet hiukan päähän, joten pieni happihyppely olisi paikallaan. – Tulen hakemaan huomenna auton joskus iltapäivällä. Otan pojat mukaan, niin tekin tapaatte pitkästä aikaa.

– Mulla on huomenna duunipäivä, Johanna muisti. Hän ei ollut jaksanut ajatella koko asiaa.

– No voi harmi.

– Mitä mä tälle teen? Johanna heilutteli rannettaan. Puremajäljet olivat nyt muuttuneet kokonaan violeteiksi. – Pomolla on röntgensilmät, se näkee kaiken. Joskus mä epäilen, että se lukee mun ajatuksianikin.

– Laitat siihen ideaalisiteen, ja jos se ihmettelee, sanot että siihen tuli pieni palovamma, Kiira sanoi käytännöllisesti.

– Palovamma? Mistä mä olisin sen muka saanut?

– Esimerkiksi kuumasta kattilasta tai uunipellistä.

– Enhän mä kokkaa ikinä mitään. Ja uunia olen muuten käyttänyt tasan kerran, kun lämmitin pizzan. Ja senkin mä onnistuin polttamaan.

– No ei kai sitä kukaan tiedä. Kyllä sä jotain keksit. Ja viimeistään maanantaina mä rupean selvittämään asiaa.

– Mitä asiaa?

– Sen kusipään oikeaa henkilöllisyyttä, Kiira sanoi. Kirosana maistui jälleen erityisen hyvältä. – On olemassa kaikenlaisia henkilörekistereitä ja tiedostoja.

Johannaa alkoi taas hermostuttaa. – Mistä sä ajattelit aloittaa?

– Helpoimmasta päästä eli googlesta.

– Voisit muuten ottaa nuo ruusut mukaan, Johanna ehdotti vaimeasti vain pari sekuntia mietittyään.

– Älä unta näe! Kiira puuskahti ja kietaisi pitkän beigen kašhmir-huivin kaulaansa. – Kaikkein mieluimmin mä työntäisin nuo rehut sen miehen arvaa minne.

– En viitsi arvata.

Ovi oli tuskin sulkeutunut Kiiran perässä, kun Johanna jo alkoi katua jääräpäisyyttään. Olisi ehkä sittenkin pitänyt antaa ystävättären jäädä. Yksinolo ei tuntunut enää ollenkaan niin hyvältä ajatukselta kuin hän oli kuvitellut.

Oli liian hiljaista. Vaikka oli lauantai-ilta, ulkoakaan ei kuulunut juuri mitään. Yleensä niin ruuhkaisella Abrahaminkadulla tuntui olevan liikennettäkin tavallista vähemmän.

Johanna avasi television ja surffaili kanavalta toiselle. Brittidekkari oli jo ehtinyt alkaa ykkösellä, eikä muilla kanavilla näyttänyt olevan mitään mielenkiintoista. Tai saattoi ollakin, mutta hän ei kerta kaikkiaan pystynyt keskittymään.

Hän sulki television ja alkoi selailla levykokoelmaansa. Maija Villkkumaa, hän sitten päätti. Hyvää musiikkia ja ennen kaikkea hienoja tekstejä.

Kun Vilkkumaa alkoi laulaa, että ”pitäis järkevä olla joo, olla aikuinen mutten oo, on anteeksianto tärkeää, mutta jos noin kusipää kuten sä...”, Johanna irvisti niin että suupielet olivat revetä. Osuvampaa tekstiä ei siihen tilanteeseen olisi voinut edes kuvitella.

Ruusut tuoksuivat huumaavasti. Se oli imelä vertaus, mutta mitään muutakaan Johanna ei keksinyt. Hän yritti olla ajattelematta, että pahimmassa tapauksessa kukat saattaisivat laukaista migreenin.

Kiiran lähdettyä hän oli päättänyt heittää kukat pois ja viedä saman tien pihalle biojätteisiin, mutta ei ollut lopulta raaskinutkaan. Olivathan ne kuitenkin... no, ainakin kauniita ja harvinaisen pitkävartisia.

Mitähän se mies on niistä mahtanut maksaa? hän mietti etsiessään maljakkoa. Ja oliko se selittänyt jotakin kauppiaalle vai ainoastaan valikoinut pitkävartisimmat ja tummimman punaiset ruusut, pyytänyt sitomaan ja maksanut?

Tarpeeksi isoa maljakkoa ei löytynyt, joten lopulta Johanna tyrkkäsi kimpun valkoiseen muoviämpäriin ja pani sen lattialle kaakeliuunin eteen. Edellisen kerran hän oli käyttänyt ämpäriä jynssätessään kylpyhuoneen lattiaklinkkereitä.

Johanna vilkaisi jälleen kerran kännykkää ja hätkähti.
Mitä sä oikein kuvittelet? hän kysyi tiukasti itseltään. Et suinkaan odota, että se mies soittaisi? Vai pelkäätkö juuri sitä?
Johanna ei osannut sanoa, missä vaiheessa oli ruvennut ajattelemaan Samuelia ”sinä miehenä”. Ikään kuin olisi sillä tavalla saanut etäisyyttä tapahtumiin.

– Samuel, hän kokeili nyt ääneen. Se kuulosti teennäiseltä. Kiira oli väittänyt nimeä raamatulliseksi.

Mahtoiko Samuel edes olla miehen oikea nimi? Entäs Mäntynen?
Johanna meni ikkunaan.

– Kuka sinä olet? hän kysyi äkkiä niin kovaa että pelästyi omaa ääntään ja vilkaisi vaistomaisesti olkansa yli.

Vastapäisessä talossa valkoinen kissa istui tutulla paikallaan ikkunalaudalla niin liikkumattomana, että sitä olisi voinut luulla patsaaksi. Huone kissan takana oli pimeänä, mutta äkkiä jokin
välähti ikkunassa.

Samalla hetkellä Johanna muisti, miten Samuel kerran väitti nähneensä siinä ikkunassa jonkun kiikaroimassa. Silloin Johanna oli vain nauranut, mutta...

Kissalla oli emäntä, joka asui aivan ilmeisesti kaksin kattinsa kanssa. Nainen liikuskeli siellä jotenkin hitaan oloisesti, niin kuin vanhempi ihminen.

Johanna oli jo menossa keittiöön mutta palasikin takaisin ikkunaan. Hän oli äkkiä muistanut sen eilisen tyypin, joka oli pysäyttänyt hänet kadulla, kun hän oli ollut syöksymässä kotiin. Voisiko se olla sama nainen? Miltä se oikein oli näyttänyt?
Ei oikeastaan miltään, Johanna ajatteli. Se oli juuri niitä mitättömän näköisiä vanhahkoja naisia, jotka kiersivät tavaratalojen kosmetiikkaosastot kaukaa. Ei niitä muistanut jälkeenpäin, jos niihin joskus oli törmännytkin. Todennäköisesti Johanna ei tunnistaisi naista enää, jos näkisi uudelleen.

Mutta jos se on sama nainen, Johanna pohti. Sehän halusi auttaa ja vaikutti oikeasti huolestuneelta. Pitäisi tuntua turvalliselta tietää, että lähellä asui joku ihminen, joka välitti – jos jotakin tapahtuisi...

– Mitä muka voisi tapahtua? Johanna kysyi ääneen mutta jätti vastaamatta.

Hän meni keittiöön ja oli jo korkkaamassa uutta viinipulloa mutta panikin sen hetken harkittuaan takaisin jääkaappiin. Huomenna olisi työpäivä, ja Kiiran kanssa nautitut juomatkin höyrysivät vielä päässä.

Johanna napsautti sen sijaan teeveden tulemaan mutta sammutti keittimen saman tien. Ei tehnyt mieli mitään. Ei ollut edes nälkä, vaikka he olivat Kiiran kanssa syöneet vain pari voileipää.

Johanna palasi olohuoneeseen ja sulki levysoittimen. Hän asettui selälleen sohvalle, makasi siinä ja kuunteli hiljaisuutta, keskittyi hengittämään rauhallisesti, niin kuin muinaisilla joogatunneilla oli opetettu.

Ja sitten se iski. Paniikkimainen pelko. Aivan äkkiarvaamatta.
Enää ei tuntunutkaan turvalliselta tietää, että vastapäätä mahdollisesti asui ihminen, joka halusi auttaa. Päinvastoin, pelkkä ajatuskin pelotti. Että siellä todella seisoisi joku kiikaroimassa ja tirkistelemässä. Joku tuntematon, joku joka...
Johanna ponnahti pystyyn, mutta jäi istumaan keskelle sohvaa. Sydän hakkasi.

Rapusta kuului kolahdus. Kuuluiko sieltä myös askeleita?

Johanna hiipi eteiseen ja painoi korvan oveen.

Ei hiiskahdustakaan. Ei yhtään mitään.

Ja samalla hetkellä kännykkä soi, välkehti ja liikkui hitaasti pyöreällä valkoisella ruokapöydällä.

Johanna käveli jäykin askelin olohuoneeseen ja otti kännykän. Käsi tärisi.

Kiira. Helpotus oli niin valtaisa, että Johanna purskahti hysteeriseen nauruun. Hän nauroi vielä vastatessaan.

– Mikä nyt on noin hauskaa? Kiira ihmetteli.

Aavistuksen verran paksusta äänestä kuuli, että toisin kuin Johanna, ystävätär oli kotona Haukilahdessa korkannut uuden pullon.

– Ei mikään, Johanna pärski.

– Mä vaan... taidan käydä vähän ylikierroksilla.

– Sama täällä, Kiira sanoi.

– Mutta mun tapauksessani se kyllä johtuu siitä, että teen parhaillaan listaa, mistä kaikesta Jarkko joutuu mulle ja pojille maksamaan. Voit varmaan kuvitella, että siitä listasta tulee pitkä.

Sitä Johanna ei epäillyt ollenkaan.

– Mutta oikeasti soitin varmistaakseni, että kaikki on hyvin.

– On on, ihan hyvin, Johanna vakuutti. – Yritän mennä aikaisin nukkumaan.

– Ota pilleri, Kiira neuvoi.

– Ei mulla ole, enkä mä muutenkaan...

– Jospa mä kuitenkin tulisin sinne, niin voisin samalla...

– Etkä tule, Johanna keskeytti. – Usko nyt jo, että mulla ei oikeasti ole mitään hätää.

Paitsi että on, hän ajatteli puhelun loputtua. Hirveä hätä.

Johanna riisuutui ja tassutteli paljain jaloin kylpyhuoneeseen. Hän seisoi pitkään lämpimässä suihkussa ja hankasi sitten itseään kuivaksi, kunnes iho alkoi punoittaa. Hetken mietittyään hän pukeutui uudelleen.

Hän meni keittiöön laittamaan ison mukillisen kamomillateetä. Tavallisesti tee hieman rauhoitti, mutta nyt sillä ei tuntunut olevan mitään vaikutusta.

Koko pitkä yö edessä. Pelotti.

Johanna sammutti valot keittiöstä ja olohuoneesta. Katulamppu heitti avonaisista sälekaihtimista raidallisen kuvion parkettiin. Ja taas hänelle tuli merkillinen tunne, että joku tarkkaili. Tunne suorastaan kihelmöi ja pisteli iholla.

Johanna hiipi ikkunaan ja kurkisti ulos kaihtimien raosta. Yhdessä ikkunassa toisiinsa kietoutunut pariskunta huojui hitaasti edestakaisin. Ehkä ne tanssivat. Olivat vastarakastuneita. Menisivät kohta sänkyyn.

Sydämessä vihlaisi. Vatsassa vihlaisi.

Johanna raotti kaihtimia hiukan lisää, kurkisti alas kadulle – ja vetäytyi salamana syrjään kiivaasti hengähtäen.

Samuel Mäntynen – tai kuka mies nyt ikinä olikaan – seisoi jalkakäytävällä kädet puuskassa rinnalla.

Vaikka Johanna ei mitenkään ehtinyt nähdä, hän tiesi vuorenvarmasti, että mies seisoi siellä ja tuijotti suoraan hänen ikkunaansa.

***

Lauantaiyö, lokakuun 30. päivä

En pysty nukkumaan, vaikka olen lopen uupunut. Pidän muuten tuosta sanonnasta, lopen uupunut. Se kuulostaa huomattavasti kauniimmalta kuin vaikkapa rättiväsynyt tai ihan poikki.

Myöhään illalla kävin ullakolla. En ole vuosikausiin avannut vinttikomeroni ovea, joten tuntui melkein kuin olisin ollut löytöretkellä. Siellä vierähtikin tovi ja toinenkin, kun uppouduin penkomaan tavaroita ja availemaan laatikoita.

Uskomatonta, mitä kaikkea ihminen säilyttääkään ikään kuin kaiken varalta. Milloin minä käyttäisin esimerkiksi ikivanhoja ruostuneita kaunoluistimia tai 80-luvun ulsteria, jossa on järkyttävän muhkeat olkatoppaukset? Entä mitä teen tuolilla, josta puuttuu yksi jalka? Tai kuluneilla räsymatoilla, joita inhosin jo uusina.

Pitäisi ottaa itseään niskasta kiinni ja raivata koko komero, lajitella tavarat, heittää roinat pois ja viedä käyttökelpoinen kierrätykseen. Aikaahan minulla olisi vaikka muille jakaa.

Olin muistavinani, että olin pannut sen erään määrätyn kumilenksuilla suljettavan kansion vanhan lipaston ylimpään laatikkoon. Sieltä se löytyikin, valokuva-albumien ja vanhojen postikorttien alta.

Vaikka muistinkin kansion säilytyspaikan, hämmästyin sen kirkkaansinistä väriä. Olisin voinut vaikka vannoa, että se olisi ollut vihreä. Ihmisen muisti tekee merkillisiä temppuja.

En avannut kansiota vielä ullakolla, vaan pistin sen kainalooni ja menin katsomaan kuuta. Kalenterin mukaan se on tänä yönä täsmälleen puolikas, mutta minusta se näytti kyllä vajaammalta. Ja tavallistakin julmemmalta. Pyöreä kuu on paljon ystävällisempi.

Siinä ikkunassa seisoskellessani muistin erään vanhan kotimaisen elokuvan. Kuu on vaarallinen.

Hyvä nimi, vaikka itse tarina olikin aika kömpelö. Aikoinaan joskus 60-luvulla sitä pidettiin rohkeana ja jopa hieman säädyttömänäkin elokuvana, koska pääosan esittäjä meni alasti uimaan, ja rakastelukohtauksessa vilahti paljasta rintaa.

Kyllä ovat ajat muuttuneet, mutta on vaikea sanoa, paremmiksiko vai huonommiksi. Riippuu siitä, mistä kulmasta asioita katsoo. Olen kyllä ehdottomasti sitä mieltä, että ihminen on seksikkäämpi vaatteet päällä kuin alasti, eikä sillä ole mitään tekemistä moraalin kanssa. Minusta on vain huomattavasti kiihottavampaa, kun salaisuus ikään kuin säilyy. Joutuu arvailemaan ja käyttämään mielikuvitusta.

En avannut kansiota heti kotiin tultuanikaan. Jokin pani vastaan. Ehkä minä sisimmässäni sittenkin pelkäsin, että olisin väärässä. Että olisin erehtynyt henkilöstä.

Keitin pannullisen kahvia pelkäämättä että se valvottaisi. En tosiaankaan saisi muutenkaan unta. Kaadoin jo toisen kupillisen, ennen kuin lopulta istuuduin ja avasin kansion.
Kansiossa oli yksi valokuva ja neljä lehtileikettä. Senkin olin muistanut oikein.

Asetin kuvan ja leikkeet riviin pöydälle. Paperi oli jo aavistuksen verran kellastunutta, mutta kuvista sai erinomaisesti selvää.
Tutkin valokuvaa. Ei epäilystäkään. Minä olin ollut alusta lähtien oikeassa.

En tuntenut oloani kuitenkaan helpottuneeksi, ja sitten aivan äkkiarvaamatta minua alkoi itkettää. Kaikki vuosia sitten tapahtunut vyöryi valtavana hyökyaaltona päälle. Pelkäsin hukkuvani siihen. Oli vaikea hengittää.

Oma itku kuulosti omituiselta. En muista, milloin viimeksi olisin kunnolla itkenyt. Ehkä siitä on yhtä paljon aikaa kuin niistä neljästä lehtileikkeestä.

Mummo aina sanoi, että itke vaan tyttö, se helpottaa. Minua ei helpottanut. Pikemminkin päinvastoin, ahdistus vain tuntui kasvavan. Sydäntä painoi niin kuin se olisi muuttunut kiveksi.

Heitin jäähtyneen kahvin viemäriin ja menin avaamaan ikkunan. Oli pakko saada raitista ilmaa koko huoneen täydeltä, vaikka pakokaasujahan tuolta kadulta tietysti enimmäkseen joutuu hengittämään.

Olipa myrkkyjä tai ei, ulkoilma teki hyvää. Kissa oli tosin eri mieltä ja luikahti sohvan alle.

Nojasin kyynärpäillä ikkunalautaan ja kurkotin niin pitkälle, että saatoin nähdä kadun koko leveydeltään. Ja silloin minä näin hänet.

Tyrkky seisoi suoraan ikkunani alla, pää hiukan takakenossa.
Ei ollut vaikea arvata, mitä se mies siinä vahti, vaikka Mustatukan ikkuna oli pimeänä ja sälekaihtimet oli käännetty kiinni.

Muistin jostain historiankirjasta lukeneeni, että muinaisina aikoina linnoitusten puolustajat kaatoivat muurinharjalta vihollisten päälle sulaa tinaa. Karmeampaa kuolemaa en pysty edes kuvittelemaan.

Minulla ei ollut ikävä kyllä edes uudenvuodentinaa laatikossa, mutta ajattelin että kiehuva vesi ajaisi saman asian, tai ainakin melkein.

Etsin keittiön alakaapista kaikkein suurimman kattilani, täytin sen vedellä laitoja myöten ja panin hellalle kuumenemaan.

Katri kuljettaa laivan hierojan antaman tuliaispussin maihin, mutta jättää sen väärän henkilön käsiin. Pian järkyttävä uutinen tavoittaa laivan henkilökunnan.

M/S Fiesta oli hetki sitten rantautunut Helsingin Olympiaterminaaliin. Metallinsininen Ford Focus ohitti tullipisteen ja auton takapenkillä istuva risteilyemäntä Katri Leinonen moikkasi tullivirkailijoita ja kuunteli auton rattia pyörittävän miehen tarinoita puolella korvin. Stellan veli Marko selitti juurta jaksaen jotain mikä liittyi buffetpöydän antimien epäloogiseen esillepanoon.

”Ensin kalat, sitten lihat, sitten lämmin ruoka. Ei niin, että kolmea sorttia perunaa ja riisiä ja sushia ja lettuja, johan siinä menee lautasmalli uusiksi!” mies selitti.

Katri jaksoi kuunnella tovin, toivoen jutun päättyvän hauskaan oivallukseen, mutta toive oli turhan optimistinen.

Oli nimittäin käynyt niin mukavasti, että laivan lastenhoitajan Stellan veli Marko oli reissussa myös. Marko kävi toisinaan laivalla asentamassa kameroita ja hälytysjärjestelmiä. Kun hän kuuli, että naiset olivat matkalla maihin, hän tarjosi oitis kyytiä. Stella tyrkkäsi Katria kylkeen.

”Siinä sulle uskollinen ja hyvä mies, kelpo tyyppi eikä mikään tyhmä!” Stella mainosti.

Katri puristi käsilaukkuaan tiukemmin syliinsä. Markossa oli kyllä kaikki nämä ominaisuudet, mutta kyllä hän tahtoi tuntea jotain muuta kuin haukottelun tarvetta miehen seurassa. Esimerkiksi himoa. Katri kohtasi peruutuspeilissä Markon katseen. Mies tosiaan tuijotti häntä sillä silmällä. Katri hymyili takaisin. Olihan Marko ihan kiva. Oli ihan hyvä tuntea jokunen aidosti hyvä tyyppi, silti oli masentavaa, ettei kukaan saanut häntä ihastumaan. Mikä minua oikein vaivaa? Katri pohti ja seurasi kaupungin hulinoita, kunnes auto pysähtyi Vincentin Vinyylin kohdalle, ja oli aika kiittää kyydistä.

”Helinä-keiju, hei! Tiedätkö, selibaatissa räytyminen ei tee sulle hyvää!”

Vincentin Vinyyli oli ainut laatuaan koko maassa. Levykauppa oli vanha kunnon kivijalkakauppa, josta sai kaikkia mahdollisia äänitteitä vuosikymmenien takaa. Liikkeen omistaja soitti lempimusiikkiaan päivät pitkät hämärässä myymälässä, hoidatti krapulaansa Iggy Popin seurassa, eikä avannut vaikka ovella oli toisinaan porukkaa jonoksi asti.

Levykaupan toiminnan lisäksi Vincent tuotti erilaisia kulttuuritapahtumia, joista yksi oli argentiinalaisen tangon iltamat. Näissä merkeissä Katri oli tutustunut Vincentiin. Kaikki mikä liittyi musiikkiin ja tanssiin kuului Katrin menolistalle. Heistä olikin tullut vuosien varrella hyvät ystävät. Katri heitti takkinsa levylaatikoiden päälle ja vilkaisi ympärilleen. Levykaupassa oli kaikki ennallaan, tila oli nuhjuinen ja tuulettamaton. Kaikkialla oli kasoittain LP-levyjä, lyttyyn painuneita pahvilaatikoita ja musiikkialan lehtiä. Sentään maailmassa oli paikkoja, joita ei oltu konmaritettu, Katri totesi itsekseen.

Vincent virnisti Katrille tiskin takaa.

”Helinä-keiju, hei! Tiedätkö, selibaatissa räytyminen ei tee sulle hyvää!” hän lohkaisi ja osoitti nurkkaa kohti.

Uudet tangolevyt olivat saapuneet!

”Onnittelut tarkkasilmäisyydestä! Vaikuttaa siltä, että kahdenkymmenenneljän tunnin hehkutakuu on mennyt umpeen!” Katri heitti ja muikisti huuliaan.

Vincent näytti janoavan yksityiskohtia. Mutta seikkailut vällyjen välissä eivät kuuluneet Katrin ja Vincentin puheenaiheisiin. Jossain meni raja. Katri kyllä flirttaili Vincentin kanssa, mutta siihen se jäi. Jossain vaiheessa hän oli ylittänyt vaiheen, jossa oli valmis sopeutumaan miehen tarjoamaan elämäntyyliin. Ja hänen elämäntyyliinsä ei sopeutuisi muu kuin merimies, Katri huokasi ja ravisteli hiuksiaan. Oli ihanaa olla maissa hetki.

Vincent nosti jalat myyntitiskille ja tarkasteli Katria päästä jalkoihin.

”Ammattilaishurmaajan puhetta...” hän murahti ja kertoi laittaneensa Facebookin kautta ryhmäkutsun kaikille tangotanssijoille.

”Hyvä homma! Jään muutaman päivän kuluttua maihin ja sitten onkin taas tangomilonga-ilta”, Katri sanoi, ja Vincent sanoi tulijoita riittävän.

Liikkeessä aika kului siivillä kuten aina. Vincent keitti kahvia, kertoi juttujaan ja Katri tutki levyvalikoimaa. Tangoiltamiin kuului olennaisena asiana levylautasella rahiseva äänite. Vincent haki levykaupan naapurissa olevasta elintarvikekioskista heille pitsaviipaleet lounaaksi ja Katri selasi sillä välin puhelimeensa kertyneitä viestejä, joista viimeisin oli Tomilta: ”Muista viedä pussi! Osoite on Kalevankatu 10, Cuba Cafe, mun kaveri Rike odottaa sua!”

Rike, Katri maisteli nimeä. Ihan niin kuin Petellä olisi ollut joskus laivalla vieras, jonka nimi oli Rike. Kyseinen mies vietti yönsä laivan putkassa. Toivottavasti kyseessä oli eri heppu, Katri ajatteli ja vilkaisi kelloa.

Hänen pitäisi palata laivaan ensi tilassa. Toimistohommia oli vaikka kuinka paljon. Ei hänellä olisi aikaa lähteä viemään pussukkaa Tomin kaverin kahvilaan. Hänen pitäisi jättää pussukka Vincentin hoiviin. Rike vai mikä hänen nimensä sitten olikaan, voisi hakea pussin Vincentiltä. Katri laittaisi Tomille viestin, kun olisi palannut laivaan. Mutta nyt hänen oli mentävä!

”Tuletkos Katri? Laitetaan sauna kuumaksi ja nautitaan elämästä!”

Katri kävi läpi matkustajapalautteita toimistossaan. Olli Sädettä ja kaikkea häneen liittyvää rakastettiin varauksetta. Se oli äänensä menettäneen artistin siunaus, yhdessäkään päivätansseista kerätyssä palautteessa ei mainittu Ollin poissaoloa negatiivisena asiana. Ei, hänelle toivottiin pikaista paranemista ja onnellista joulua. Erikoismaininta meni drinkkikupongeille, joita Katri oli anteliaasti jakanut tango-opetukseen osallistuneille. Ilta oli köyhdyttänyt risteilyosaston drinkkikuponkivarastoa, mutta kaikella oli hintansa. ”Tyytymättömiin asiakkaisiin meillä ei ole varaa!” Laivayhtiön ohjenuora oli selkeä ja sitä oli helppo noudattaa!

Katri klikkasi auki illan risteilyohjelmatiedoston ja lisäsi seuraavan päivän päivätansseihin ohjelmavaihdon, Tangoa mestarin askelissa! -kurssin. Tanssitunti tangosalongissa oli ollut menestys ja se pidettäisiin ohjelmistossa. Katri tallensi tiedoston ja tulosti muutamia kappaleita kiinnitettäväksi laivan sisäänkäynnissä olevaan vitriiniin. Lastenhuoneen työharjoittelijat saisivat kopioida loput ohjelmat ja jakaa uudet risteilyohjelmat matkustajille.

Laivalla kaikki sujui ennalta laadittujen suunnitelmien mukaisesti, jopa lähtötunnelmat olivat satamasta riippumatta jokaisena iltana täysin samat. Varmaa oli ainoastaan se, että kaikkina iltoina laiva oli lastattu arkeaan pakenevilla risteilymatkustajilla.

Laivan lähtöön oli tunti. Puolen tunnin kuluttua Katri menisi pomonsa, laivan intendentin, Timo Heinosen kanssa vastaanottamaan laivaan saapuvia matkustajia. Katri sitaisi univormuunsa kuuluvan silkkihuivin kaulaansa. Mitä Tomin ihmeitätekevässä mustelmaeliksiirissä olikaan, se oli tepsinyt. Mustelma oli jo muuttunut hieman vaaleammaksi. Ei niin, että sitä olisi voinut kauneuspilkuksi kutsua, mutta silti selvä muutos parempaan, Katri arvioi kaulaansa koristavaa mustelmaa.

Kun hän oli saanut itsensä valmiiksi, hän siemaili kahvia uutisten äärellä. Kaaos maailmalla, rauha Suomessa, hän totesi ja sulki television ja uppoutui edessään levittyvään maisemaan. Työhuoneen ikkunan takaa levittyvä suuri sininen oli syy, mikä piti Katrin merimieselämässä kiinni. Meri tyynnytti mielen. Hän tarkisti vielä, oliko Tom vastannut viestiin. Lähetystiedoista päätellen viestiä ei oltu vielä luettu. Tärkeintä oli kuitenkin, että Tom lähettämä tuliaispussukka oli nyt Vincentin hoteissa eli toisin sanoen paremmassa tallessa kuin Suomen Pankin holvissa!

Katri oli vastaanottovuorossa laivan intendentin Timo Heinosen kanssa. He seisoivat kävelykadun keskiössä, suurien lasiovien edessä ja neuvoivat matkustajia oikeisiin hisseihin.

Laivalla Timo Heinonen oli tunnettu aiemmasta sotilasurasta ja ehdottoman ankarasta asenteesta siihen, mitä tuli henkilökunnan käytökseen ja ulkoasuun. Vuosien varrella Katri oli huomannut, että vaativuus oli kuitenkin vain muisto armeijavuosista. Timo oli aikoinaan ottanut Katrin töihin, kun hän oli tehnyt paluuta Karibialta. Ja mies oli ollut kaikissa tilanteissa Katria kohtaan todella mukava. Timo oli myös sinkku ja yhteisiin laivavuosiin mahtui muutama läheltä piti -hetki. Timon seurassa Katri oli aina hieman varuillaan. Hän ei tahtonut antaa vääränlaisia signaaleja.

Matkustajia soljui laivaan tasaisena virtana. Matkustajien keski-ikä ennusti sitä, että illasta oli tulossa vaihteeksi rauhallinen. Tangokansa oli tietyn ikäistä, ja hyvä niin. Katri lateli tottuneesti laivan ravintoloiden teemat ja päämenut, jakoi kyselijöille tietoa tullimääräyksistä ja Tukholman museoiden aukioloajoista. Laivalla vietettyjen vuosien aikana Katrista oli kehkeytynyt todellinen nippelitiedon ja hassunhauskojen keskustelunavauksien kävelevä hakuteos.

Ei ollut kerta tai kaksi, kun hän sai sitaista jonkun kaulassa roikkuvaan solmioon solmun. Hän halusi olla avuksi. Koska hänellä ei ollut omaa perhettä, oli laivasta, sen henkilökunnasta ja laivaan saapuvista matkustajista muodostunut eräänlainen perhe, jonka hyvinvointi askarruttu Katria toisinaan enemmän kuin hänen omansa.

”Minulla on keväällä oma purjevene. Lasken sen vesille, jos Katri tässä tulee sitä saareen kastamaan. Tuletkos Katri? Laitetaan sauna kuumaksi ja nautitaan elämästä!” Timo sanoi ja pukkasi Katria kylkeen.

Katri hymyili jäykästi punakoille eläkeläispapoille, jotka kuuntelivat Timon veneenrakennustarinoita lumoutuneina.

”Totta kai, otan Magnum-pullon mukaan!” Katri sanoi.

Timo loi Katriin pitkän silmäyksen. Vähän turhan pitkän Katrin mieleen. Mies oli tehnyt samankaltaisia ehdotuksia pitkin kesää. Jokin Timon päällekäyvässä tyylissä muistutti mustasukkaisesta ex-miesystävästä. Ja Katri oli oppinut luottamaan vaistoonsa. Silti, olihan se ihanaa, että mies osoitti ihailunsa avoimesti. Katri vilkaisi vieressään seisovaa hymyilevää miestä, jonka silmät loistivat poikamaista intoa, kun hän puhui veneestään. Katri antoi matkustajista hersyvän hyvän tunnelman, naurun ja ilon tarttua.

Oletko heittänyt kuriirikeikkaa?” hän sihahti Katrin korvaan.

Tunnelma lätsähti heti, kun Katrin näkökenttään saapasteli rastapäinen harminkappale. Pete, joka hädin tuskin tervehti, vaan pukkasi Katria hieman sivummalle.

Oletko heittänyt kuriirikeikkaa?” hän sihahti Katrin korvaan.

Katri värähti. Miehen äänessä oli se sama kova, vaativa sävy kuin iltana, jolloin hän oli käynyt Katrin kaulaan kiinni.

”Että mitä?” Katri huusi.

Laivan trubaduuri oli juuri aloittanut musisoinnin. Kun mukaan liittyi vielä pari parkuvaa lasta ja kovaan ääneen rätkättävä inttipoikien muodostama seurue, oli kakofonia valmis, eikä hetkeen ollut mahdollista kuulla normaalia puhetta. Pete seisoi ahdistavan lähellä.

”Karaokekeikkaa?” Katri karjui musiikin sekaan, muttei ollut varma kuuliko Pete.

Peten kulmat kurtistuivat.

”Just joo, karaokea! Sinä se olet sitten susityhmä akka...” Pete sivalsi.

”Katri, sinua tarvitaan täällä!” Timo huikkasi ja osoitti Peten jalkineita.

”Bootsit ei kuulu virka-asuun, ei edes baarissa, vaihda kengät!” Timo sanoi.

Pete seisoi paikallaan sen näköisenä, että joutui ponnistelemaan, ettei tekisi jotain sellaista, mitä joutuisi katumaan. Mies puuskutti sieraimet levinneinä Katrin edessä. Epämääräinen huolestuneisuus täytti Katrin mielen. Kasvoille pyrkivästä hornahöngästä pystyi päättelemään, että hän oli hetki sitten juonut jotain alkoholipitoista. Muisto kuristusotteesta kaulalla sai Katrin ottamaan varmuuden vuoksi askeleen taaksepäin Petestä.

”Haista sinä peikko pitkä paska!” Katri sihahti hampaidensa välistä ja livahti takaisin työpisteelleen, neuvomaan matkustajia, jotka haahuilivat sisääntuloaukossa hämmentyneen näköisinä.

Pete marssi rastat heiluen matkustajien seassa. Katrin olisi tehnyt mieli kertoa Timolle kaikki, mitä edellisiltana oli tapahtunut. Pestä kätensä koko jutusta ja kuitata lähtöpassi laivasta. Siihen hän ei ollut vielä valmis. Mutta hän löytäisi keinon, millä Petestä päästäisiin.

”Kai tiedät, että voit koska vaan kertoa minulle, jos sinua ahdistellaan. Ymmärrän kyllä, että sinä kiinnostat miehiä. Olet aika pakkaus”

Laivan irrottua laiturista Katri käveli Timon kanssa kohti päällystön toimistoa. Katri erotti käytävän päässä puuhastelevan Peten. Hän kiinnitti Happy Hour -mainosjulisteita yökerhon oviin. Petestä oli kehkeytynyt todellinen maanvaiva. Katri vilkaisi Timoa, mies seisoi hänen edessään odottava ilme kasvoillaan. Ei hän hassumman näköinen ollut. Komea sellaisella urheilullisella tavalla, tukka oli edelleen armeijahenkisesti leikattu ja orvokinsiniset silmät tuikkivat leikkisästi.

”Kai tiedät, että voit koska vaan kertoa minulle, jos sinua ahdistellaan. Ymmärrän kyllä, että sinä kiinnostat miehiä. Olet aika pakkaus”, Timo sanoi.

Katri olisi nauranut miehen suojeluksi naamioidulle lähestymisyritykselle, ellei hän olisi tajunnut tilaisuutensa koittaneen.

”Koska viimeksi baarihenkilökunta on puhallutettu?” Katri kysyi ja astui sisälle toimistoonsa.

Yökerhossa Katri seisoi parrasvalojen loisteessa.

”Hyvät naiset ja herrat, Olli Säde ja Päivänsäteet, ELÄMÄ SE ON KUIN SILKKIÄ VAAN!”

Katrin spiikkiä seurasi rumputremolo, ja valot suuntautuivat samettiverhojen suojista näyttämölle astuvaan laulajatähteen. Olli Säde otti yleisönsä ja M/S Fiestan risteilyemäntä otti paikkansa av-teknikon vierestä.

Ollilla oli edelleen haasteita äänen kanssa, ja tästä syystä show’ssa oli enemmän tanssinumeroita. Kaikki yökerhossa olevat istuivat paikoilleen jämähtäneinä ja seurasivat tanssia. Estradilla vallitsi juhlallinen tunnelma.

Täysmiehitetty bändi soitti Myrskyluodon Maijaa ja tanssilattian keskiössä askelsi Pia, jonka kasvot hohtivat näyttämön valoissa ihmeellisen kauniina, niin kuin kulmakarvoille ja ohimolle olisi satanut kristallisia lumikiteitä. Niskan tähtitatuointi oli huolellisesti pakkeloitu piiloon ja hoikkaa kehoa verhoava kolttu täytti kaikki laivayhtiön määritykset hienostuneen seksikkäästä esiintymisasusta.

Katri silmäili pianoa takovaa Kajta. Mies oli tapojensa mukaan haihtunut ensi kohtaamisen jälkeen omille teilleen. Sellainen hän oli, yhtä pelokas kuin Katrikin. Ja siinä oli syy, miksi suhde toimi ja oli pysynyt niin raastavan epäselvänä. Hänen osaltaan juttu oli kertakaikkisesti loppu. Nyt hän tiesi, kenet hän halusi. Muisto edellispäivän porrasjumpasta laivan perämiehen kanssa nostatti hymyn Katrin huulille.

Ja hän vilkuili ympärilleen, josko laivan komentosillalla työskentelevä Mats olisi piipahtanut yökerhon katsomaan show’n, mutta miestä ei näkynyt.

Musiikki meni tunteisiin. Pian uskomattoman voimakkaat hypyt ja hallitut piruetit, triplat, kirvoittivat yleisöstä valtavat aplodit. Pian lahjakkuus oli ilmiselvää. Tanssitaito oli samanaikaisesti vahvaa ja rohkeaa, kuten oli kaikki muukin, mitä hän edusti – moottoripyörät, vauhti ja romuralleissa kaahailu.

”Tähti on syntynyt!” Timo Heinonen mutisi.

Hän taputti Katria olkapäille, ja jätti kätensä lepäämään Katrin harteille. Katri olisi halunnut työntää käden pois, muttei kehdannut. Hän piti katseensa lavaa kohti suunnattuna.


Katri heräsi kovaan jyskytykseen. Hänellä meni hetki ymmärtää, mitä tapahtui. Joku huusi hänen nimeään ja jyskytti ovea. Katri kiskoi ylleen aamutakkiaan.

Pete huojui paikoillaan. Hänen kasvonsa olivat vitivalkoiset.

”Tom on hakattu. Hän on teho-osastolla koomassa!” Pete sanoi ja löi nyrkkiään ovenpieleen tuskaisen näköisenä.

Katri tuijotti Peteä tajuamatta sanaakaan siitä, mitä mies oli hetki sitten kertonut.

”Nyt kerrot, missä se pussi on!” Pete pamautti sormuskädellä ovea niin, että siihen jäi painauma.

Katri ummisti silmänsä.

”Tai muuten mitä?” hän kysyi niin hennolla äänellä, että tuskin itsekään kuuli sanojaan.

”Tom on koomassa, ja se on sun syy!” Pete sähisi silmät vihaa uhkuen.

”Jätkät käy kuumana, ne on tulossa hakemaan sut. Tajuatko, sä olet vaarassa”, Peten ääni kaikui jossain kaukana.

Katri perääntyi hyttinsä hämärään. Hytin ovi läiskähti kiinni. Hän kävi istumaan vuoteelleen. Hän kuuli, miten mies potki ja hakkasi ovea. Shokkitärinä valtasi Katrin koko kehon.

Jatkuu ensi numerossa.

Laura Paloheimo on vuonna 1971

syntynyt kirjailija, tuottaja ja kirjoittamisen ohjaaja. Hän on

kirjoittanut vauhdikkaita chick lit -kirjoja:

Klaukkala, OMG,

Mama Mojo ja

Puppiduu.

Risteilyemäntä Katri Leinosen työpaikkaromanssi laivalla soittavaan pianistiin hiipuu yhtä nopeasti kuin se roihahtikin, mutta Katri ei ehdi miestä liikoja suremaan.

Tangoshow’n ensi-ilta ja sitä seuranneet lukuisat jatkojuhlat ja niistä seuranneet romanssit olivat pääpuheenaihe laivan messissä.

Katri liittyi aamukahviaan nauttivien hyttiemäntien seuraan ja keskittyi kuuntelemaan varsin värikkäitä versioita laivalla edellisyönä show’nsa ensi-iltaa juhlineesta tähtilaulajasta, Olli Säteestä.

”Ei ollut päällä rihmankiertämää!” yksi hyttiemännistä sanoi ja pyöritteli päätään.

Katria huvitti. Aina sama juttu, saunakansa kohahti, jos joku oli sattunut kävelemään alasti henkilöstön poreallastilan läpi.

”Artistit on sellaisia, vapaita sieluja, haluavat irrotella kunnolla!” Katri sanoi ja sekoitti kahviaan ja tunsi hyttiemäntien tuijotuksen kaulallaan.

Pelon ja ärtymyksensekaiset ajatukset pitivät Katrin hereillä aamuun asti. ”Jos sanot sanakin tästä, se on nirri pois! Se on nirri pois!” Peten uhkaukset kiersivät kehää mielessä. Mustelma teki kipeää, mutta huivia oli pakko pitää kaulassa. Katria ahdisti ajatellessaan edellisyötä, kammottavaa pullonpyörityspeliä Peten hytissä ja hetkeä, jolloin mustelma syntyi.

Mies himoitsi edellisiltana pullonpyörityspeliä pelanneen moottoripyöräjengin kannattajajäsenyyttä.

Oli vaikea ymmärtää Peten olevan se sama mies, jonka Katri oli oppinut tuntemaan aloittaessaan laivatyöt. Missä oli kultainen baarimikko, jonka Katri oli vuosien aikana oppinut tuntemaan? Ja miksi hän halusi niin paljon tienata moottoripyöräjengin hyväksynnän?

Selvittyään työkaverinsa kuristusotteesta ja päästyään hytilleen, hän oli valvonut koko yön pohtien, mitä hänen pitäisi tehdä. Hän olisi ilomielin ilmiantanut Peten laivan intendentille, ellei olisi siinä samalla vaarantanut oman työpaikkansa laivassa. Vuosien aikana oli tapahtunut paljon kaikenlaista. Katri tiesi liikaa. Ja Pete tiesi, että Katri tiesi.

Peten pelko oli kuitenkin epätoivoista lajia. Mies himoitsi edellisiltana pullonpyörityspeliä pelanneen moottoripyöräjengin kannattajajäsenyyttä, ja se vaati erilaisten tehtävien suorittamista. Kannattajajäseniä valjastettiin tekemään palveluksia. Laittomuuksia. Tom oli toiminnassa jotenkin mukana, vaikkei miehellä tainnut olla edes moottoripyörää, Katri pohdiskeli ja toivoi hyttiemäntien keksivän uusia puheenaiheita.

”Näytät siltä, että olet herännyt vasta, ja tarvitseeko kysyä mistä?”

Onneksi Ahdin Valtakunnan valtiatar, lastenhoitaja Stella, ilmestyi paikalle ja ilmoitti Olli Säteen olevan päivähuoneessa. Muutoin niin pirteä Stella näytti väsyneeltä.

”Näytät siltä, että olet herännyt vasta, ja tarvitseeko kysyä mistä?” Katri kysyi ja Stella virnisti.

”Myönnetään! Sääntöjä rikottu! Olin yötä Ahdin Valtakunnassa!”

”Esimerkillistä päivystystyötä, koisit työpaikalla!” Katri kiteytti ja toivoi, että itsekin nukahtaisi toimistopöytänsä ääreen, siten elämä laivalla olisi ehkä tylsää, mutta piirun verran turvallisempaa.

Stella nauroi ja veti käden kuvitteellisen hatun lippaan.

”Aina valmis, mitä tulee pirtuun tai polkkaan!” hän sanoi ja kertoi olleensa tanssijoiden kanssa jatkoilla.

”Nähtiin aamu nousevan ja yksi alaston mies!”

”Alaston mies?” Katri toisti.

”Markolta terveisiä, hän kyselee aina, onko Katri jo rengastettu, en oikein tiedä mitä vastata.”

”Tatuoitu ja karvainen. Ei mikään kiiltokuva mieheksi, mutta mies kuitenkin. Kaveri juoksi munasillaan ympäri seiskakantta. Kuulemma kyse oli jostain nakuhaasteesta!” Stella pyöritteli päätään.

”Sepä somaa”, Katri mutisi ja toivoi, ettei intendentin korviin kantautuisi yhtäkään tarinaa edellisillan aktiviteeteista.

Katri tunsi Stellan katseen kaulallaan.

”Kiva huivi sulla, sininen... Oliko kiihkeä yö Kajn kanssa?” Stella kysyi ja näytti siltä, että odotti mehukkaita yksityiskohtia.

”Sininen sopii mielialaan. En kerro mitä tapahtui, lakkaa kärttämästä!” Katri mutisi.

Stellan silmät välähtivät.

”Kiitos luottamuksesta! Markolta terveisiä, hän kyselee aina, onko Katri jo rengastettu, en oikein tiedä mitä vastata”, Stella sanoi muka huolettomasti, vaikka Katri hyvin tiesi, mihin Stella pyrki.

Stellan turvallisuusalalla työskentelevä veli oli kyllä mukava mies, mutta ei yhtään Katrin tyyppiä.

”Sinkkuna edelleen”, Katri sanoi ja kohautti harteitaan.

Hän oli seilannut ne seitsemän merta eikä ollut vieläkään löytänyt kotisatamaa, ei prinssi rohkeaa, mutta oli oppinut paljon itsestään. Se kai oli tärkeintä, tietää kuka oli, mistä tuli ja mihin suuntaan oli matkalla.

Stella oli hyvä ystävä. Jos jonkun ihmisen oppi tuntemaan merillä ollessaan, niin työkaverinsa, aina sielunelämää ja lapsuudentraumoja myöten. Meri herätti alitajunnan ja heitti kaikki roskat pintaan, vaikka eivät he elämäänsä itkeneet, päinvastoin.

Stella jatkoi ensi-iltajuhlien yksityiskohtien heruttamista. Kesken tarinoinnin Katrin hakulaite soi.

Tarkoitus oli myydä litratolkulla juomia, eikä myyntitavoite toteutuisi mikäli porukkaa lähtisi pois kesken kaiken.

”En voi laulaa! Pitää lepuuttaa, että saan äänen toimintakuntoon illaksi!” Olli raakkui luuriin.

”Tee kaikkesi, että saat äänesi kuntoon illaksi! Höyryhengitä, laita kosteita pyyhkeitä hyttiin, kuiva huoneilma on myrkkyä keuhkoille!” Katri lateli rutiininomaisesti ohjeita ja laski luurin alas.

Hän tuijotti hetken eteensä näkemättä mitään ja yritti keksiä, mitä sanoisi tangofaneille, jotka jonottivat paraikaa päivätansseihin kannella kymmenen. Olisi ikävää ilmoittaa, ettei Olli pääsisi heitä liikuttamaan ja että nimikirjoitukset jäisivät saamatta, kaverikuvat ottamatta.

Katri mietti eri vaihtoehtoja. Kansa saisi kuitenkin tanssia tangoa. Tango-orkesteri ja orkesteria johtavan Kajn lauluesitykset kuuluivat Ollin päivätanssipakettiin. Ollin tähtitunti oli päiväntanssien kohokohta, muusta musisoinnista ja laulusta huolehtisi orkesteri. Tarvittiin jotain, mikä pitäisi tangohovin tansseissa alkamishetkestä sen päättymishetkeen, mutta mitä? Tarkoitus oli myydä litratolkulla juomia, eikä myyntitavoite toteutuisi mikäli porukkaa lähtisi pois kesken kaiken.

Katri puhalteli ilmaa keuhkoistaan. Hän silmäili puhelimen vieressä olevaa hyttilistaa. Siinä oli merkittynä hytin numero ja hytissä asuvan miehistön jäsenen nimi. Ensimmäisenä listassa oli Alvarez. Fernando Alvarez! Niin tietysti! Miksi hän ei heti tajunnut! Eilisiltana Fernandon tangosoololle oli taputettu seisten. Suomen notkealanteisin tangotanssija, Fernando tunsi tangon salat ja oli Olli Säteen salarakas.

Katri naputteli Fernandon numeron puhelimeen ja toivoi parasta. ” Si, Si!” Fernando vastasi ja ilmoitti olevansa paikalla vartin kuluttua.

Katri kiiruhti ulos messistä ja juoksi portaisiin.

Laivan munahaukkojen havittelema kultamuna, laivan perämies, Mats Åhman.

”Joskushan ihmisen oli kuntoiltava!” hän tokaisi vieressään harppovalle miehistön jäsenelle ja huomasi vasta sitten, kuka hänen vieressään harppoi.

Laivan munahaukkojen havittelema kultamuna, laivan perämies, Mats Åhman. Katri onnitteli itseään siitä, että kerrankin osui paikalle Mats Åhmanin kanssa niin, ettei paikalla ollut esimerkiksi parfymerian kaunottaret, joiden kauneus oli ehkä purkista, mutta Katri olisi tehnyt mitä vain saadakseen tietää, mistä purkista.

”Sisällä oleskelu ja koneellistetun sisäilman hengittäminen on rasitus keuhkoille, Mats tiedotti.

Katri nyökkäsi pontevasti samanmielisyyden merkiksi. Hänen vieressään askeltava perämies oli komea rujolla tavalla. Auringon ja iän rypistämät kasvot olivat mukavalla tavalla syvien uurteiden raidoittamat, leukaa koristi hienoinen sänki, silmät olivat orvokinsiniset ja täynnä sellaista kujeilua ja iloa, jota Katri niin kovasti kaipasi. Silkkaa pokaalia koko mies!

”Täytyy kai alkaa treenaamaan ihan kunnolla, Katri sai sanotuksi läähätyksen lomasta.

”Mitä sä treenaat?” Mats kysyi.

”Tangomusiikkia ja Netflix-surffailua”, Katri vastasi totuudenmukaisesti ja Mats räjähti nauramaan. Katri pysähtyi paikoilleen ja nauroi itsekin.

”Tottahan se on, olen läpikotaisin laiska. Yritän aina laihduttaa ja se onnistuu yleensä päivisin. Yöllä löydät minut messistä, tarkalleen ottaen ensimmäisen buffet-tarjoilun päättymisen aikaan. Suklaakakut on varattu mulle!” hän sanoi muka tiukkana ja Mats nauroi lisää.

”Olet hurmaavan rehellinen!” mies sanoi.

Ja Katri hymyili niin että poskipäihin koski.

”Mitä eilen tapahtui? Mä yritin tavoittaa sua.”

Katri marssi orkesterikorokkeelle ja kertoi pikaisesti Kajille muutokset päivätanssien ohjelmaan. Kaj tuijotti Katrin kaulaa.

”Mitä eilen tapahtui? Mä yritin tavoittaa sua. En saanut nukutuksi, meidän hyttikäytävällä oli ihan hirveä meteli! Ne motoristit kuuntelivat jotain paskamusaa aamuun asti! Ja ne polttivat maria, mä en voi olla täällä, jos meno ei muutu!” Kaj sanoi.

Katri lausui Kajlle pahoittelut ja otti mikrofonin käteensä. Hän tiesi hyvin Kajn historian päihteiden kanssa, miten hän oli kamppaillut itsensä vapaaksi vakavasta riippuvuudesta.

”Puhutaan myöhemmin, jooko? Mennään vaikka kansikävelylle”, Katri sanoi ja astui tanssilattialle.

Tangohovin edustajat huikkailivat Katrille ja kyselivät Ollista. Katri vilkaisi samettiköysien takana seisovaa tummapintaista miestä. Fernando oli ammattilainen, hän oli paikalla, hymyilevänä ja valmiina ottamaan hommat hoitoon.

”Raju rakastaja”, Katri lausui ja sai hetkessä tangosalonkiin kerääntyneen eläkeläisjoukon huomion itseensä.

”Hyvät matkustajat, raju rakastaja on täällä! Minulla on ilo edustamani laivayhtiön puolesta esitellä teille eilisiltana tangoväen lumonnut Fernando Alvarez! Hän on luvannut esittää teille parhaat palat soolonumerostaan ja opettaa teille askelsarjan tai pari!”

The woodooman, luki hieroja Tomin hytin ovessa. Katri koputti oveen. Katri oli varannut ajan hierontaan. Tom oli laivaporukasta ensimmäinen, joka matkusti Intiaan ja palasi sieltä täysin vihkiytyneenä erilaisiin yrtteihin ja mielenhallinta harjoituksiin. Tomilla oli aina tarjota ihmeitä tekevä flunssankarkotusjuoma, minkä kanssa hän tarjosi itseleivottuja pikkuleipiä.

”Alastomien naisten vuoksi olen valmis melkein mihin vaan!” Tom nauroi.

Verkkariasuinen Tom avasi oven ja pahoitteli hytissä vallitsevaa sotkua.

”Jään huomenna maihin ja siirrän samalla kamoja hoitohuoneelle. Laitanko erikoisyrttejä höyryttimeen?”

Pöydällä olevasta diffuserista nousi kiemurtelevaa vesihöyryä. Tuoksut oli osa Tomin hoitorituaalia. Katri ryhtyi riisumaan vaatteitaan.

”Hieno juttu, että olet toteuttanut unelmaasi luontaishoitolasta, se on meidän kaikkien ilo”, Katri sanoi.

”Alastomien naisten vuoksi olen valmis melkein mihin vaan!” Tom nauroi.

Tom siirtyi hytin vessaan siksi aikaa, kun Katri riisui. Katri kääriytyi pyyhkeeseen ja kävi istumaan hoitovuoteen reunalle. Hän tajusi unohtaneensa käteistä rahaa sisältävän kukkaron toimistoon. Taskussa ei ollut muuta kuin huulikiilto, laivayhtiön heijastin ja evääksi messistä otettu banaani.

”Voin tietenkin maksaa luonnossa!” Katri tokaisi reippaasti.

Tom tuijotti häntä sen näköisenä, ettei ollut varma, oliko kuullut oikein. Katri kaivoi banaanin esiin. Tom purskahti nauruun.

”Hetki sitten, kun halasin sua, tunsin jotain kovaa rintaani vasten ja ajattelin, että tulet vetämään mut kylmäksi!” Tom sanoi huolettomaan tyyliinsä.

”Ihanko totta luulit, että mulla on ase? Miksi?”

Katria hämmensi toden teolla.

”Ihanko totta luulit, että mulla on ase? Miksi?” hän kysyi, mutta Tom ei vastannut.

Ehkä hän ei kuullut. Kolina vessassa voimistui, hän valmisti yrttikäärettä mustelmaan. Tom liotti pyyhettä käsienpesualtaassa ja lirutteli pyyhkeen päälle kellertävää nestettä ruskeasta lääkepullosta.

”Minusta on tullut vainoharhainen. Näen uhkia kaikkialla! En saa nukutuksi”, Tom selitti ja Katri etsi sopivaa asentoa hierontapöydältä.

Hän lupasi Tomille vapaat kädet mitä hoitoon tuli. Tom lupasi tehdä parhaansa mustelman karkottamiseksi. Onneksi hänelle ei tarvinnut selittää mistä se oli tullut. Ehkä Tom oli nähnyt tilanteen, Katri päätteli ja ummisti silmänsä.

”En mä sulta mitään maksua ota, niin monta vuotta on töitä tehty yhdessä, enkä kertaakaan tarjonnut sulle edes drinkkiä. Nyt saat koko rahan edestä!” Tom huuteli valuvan veden kohinoiden seasta.

Pian hän vajosi rentoon oloon, horrokseen minkä läpi hän tavoitti ainoastaan Tomin soittaman rentouttavan musiikin sävelet.

”Ihanaa tingelitongelimusiikkia”, Katri mutisi puoliunessa, hän yritti puhua mutta oli jo niin rento ja väsynyt, että hän tuskin kykeni muodostamaan sanoja.

”Rento mieli, rento keho. Kun tajunta laajenee, maailmankuva laajenee ja kaikki on mahdollista.”

Hoidon jälkeen Katri ponnisteli itsensä istuma-asentoon ja kiskotteli jäseniään ja haukotteli suureen ääneen. Se, mitä hän oli hetki sitten hierontapöydällä kokenut, oli ollut tajuntaa laajentava kokemus. Hän oli tuntenut olevansa yhtä musiikin ja meren kanssa, yhtä jokaisen tähdenlennon ja kaukaisen galaksin kanssa. Se oli ihmeellinen kokemus.

Katri vilkaisi itseään peilistä ja näki, miten rentous ulottui silmiin asti. Hänen katseensa oli täysin toinen, raukea. Ja silmät suorastaan kiilsivät kirkkaanvihreää sävyä, sitä jadentummaa, mitä ei hämärässä yleensä erottanut.

”Rento mieli, rento keho. Kun tajunta laajenee, maailmankuva laajenee ja kaikki on mahdollista”, Tom julisti tuttuun tapaansa tajunnanlaajentamisen puolesta.

Katri huojutteli kehoaan puolelta toiselle. Hän ajatteli Kajta, sitten komentosillan Matsia, sitten taas Kajta, hetkisen ajan naapuriaan Vesaa ja sitten taas Kajta. Sitten hän huomasi miettivänsä, miltä Mats näyttäisi alasti. Mieshän oli niin hoikka, olisiko hänessä vartta täyttämään aikuinen nainen? Katri tuumaili ja tirskahti.

”Olet niin suloinen, että minua ihan itkettää! Tarjoaisin sulle vielä teetä ja erikoispikkuleivän, mutta selvästi sulle riitti tämä setti”, Tom sanoi ja halasi Katria, joka takertui eteensä ilmestyvään mieheen ehkä hieman turhankin halukkain ottein.

Tom asetti Katrin sepalukselle eksyneet käpälät turvallisemmalle vyöhykkeelle.

”Noh, noh, aika mennä tutimaan Katriseni”, Tom sanoi ja irrottautui otteesta.

Tom työnsi Katrin hyttikäytävään ja painoi tämän käteen pienen muovipussin.

”Kiva juttu, että viet mun frendin nuuskat maihin, pussissa on partavesilitkua ja perusjuttuja!” Tom sanoi.

Katri moikkasi käytävällä puhelintaan räpläävää Kajta ja otti tukea hyttikäytävää halkovasta kaiteesta.

”Totta kai, kaikki hoituu!” Katri mumisi, vaikkei muistanut, että heillä olisi ollut puhetta pussin kuljettamisesta ja painoi Tomin poskelle märän pusun kiitokseksi.

Hyttiin päästyään Katri kävi suihkussa ja sujautti yöpaidan ylleen. Jestas, että hän olikin väsynyt! Ja samanaikaisesti hän oli niin täynnä energiaa, että olisi voinut hyvin viettää pienen lemmekkään hetken esimerkiksi Kajn seurassa. Mutta ei kuitenkaan, Kaj oli historiaa. Kyllä meressä kaloja riitti! Ja se varsinainen vonkale oli vielä pyydystämättä!

Tomin suorittama hieronta oli avannut kaikki kraanat. Aivan kuin hän olisi muuttunut silmissä pehmeämmäksi, hohtavammaksi, vetovoimaisemmaksi. Toiseksi.

Tällä kertaa hän saisi sen, mitä tavoitteli. Vaikutti siltä, että vihreä valo palaisi komentosillalla, kun Katri Leinonen piipahtaisi pikkuvisiitillä! Katri iski silmää peilikuvalleen. Olisipa hän ollut yhtä itsevarma aiemmin päivällä, kun nousi portaat Mats Åhmanin seurassa. Mats oli kyllä jotain ihan muuta. Ja wou, miten selvästi hän pystyi näkemään, miten erivärisiä valoja hänen peilikuvansa heijasti! Kaikki oli niin ihmeellistä!

Katri otti askeleen peiliä kohti. Kuvajaisen säteet olivat kirkkaan vaaleanpunaisia ja niiden seassa oli kirkkaanvalkoista valoa, kuin roiskeita, ne levisivät hänen kuvajaisensa yli, koristelivat hämärässä hytissä seisovan naisen hahmon.

Katri kosketti peiliä. Säteet katosivat. Hyttiin laskeutui pimeys. Hän näki taas itsensä niin kuin oli. Hän tunsi ohimoissa jyskyttävän päänsäryn ja tunsi huimausta. Hän sulki silmänsä ja heräsi vasta seuraavana aamuna, nähtyään koko yön unta, jossa hän liukui kovaa vauhtia vesipyörteiden mukana ms. Fiestan kölin alle.

Jatkuu ensi viikolla.