Sillä hetkellä joku päässäni käski minun toimia. – Odota, sanoin ja tartuin viittaan. – Onko jokin hullusti? Voinko minä auttaa?

Lauantai, aamupäivä, lokakuun 30. päivä

Minulla on tapana kirjoittaa näitä sepustuksiani yleensä vasta illalla. On mukava kerrata päivän tapahtumia, pohdiskella asioita ja sillä tavalla ikään kuin kääriä päivä pakettiin. Ennen kuin menen ullakolle kuuta katsomaan. Silloin kun menen. Viime yönä oli sumuista, mutta en olisi mennyt, vaikka olisi ollut tähtikirkas yö. Minulla oli tärkeämpää tekemistä.

Nyt on vasta aamupäivä, eikä kello ole vielä yhtätoistakaan. Olen valvonut koko yön. Pää on unen puutteesta turtana, mutta on pakko yrittää selvittää ajatuksia. Siksi tartuin kynään jo nyt ja rupesin kirjoittamaan.

Kirjoitan tosiaan aina käsin, vaikka tietokoneessani onkin jonkinlainen sanojenkäsittelyohjelma. En vain pidä ajatuksesta, että joutuisin naputtelemaan kylmälle ruudulle.

Joskus olen katsellut kirpputorilla sillä silmällä vanhoja kirjoituskoneita, mutta sellaiseen olisi luultavasti hankala löytää värinauhoja. Sitä paitsi pärjään oikein hyvin pelkällä kynällä ja ruutuviholla.

Myöhään eilen illalla siirsin nojatuolin ikkunan ääreen, istuin siinä kiikari kaulassa ja kissa sylissä ja valvoin. Saatoin tietysti välillä torkahtaa muutamaksi sekunniksi tai minuutiksikin, mutta silti tuntuu, etten ole nukkunut silmällistäkään.

Valvominen särkee koko kropassa. Viluttaa. Hytisyttää. Keitin äsken pannullisen tavallista vahvempaa kahvia, mutta sekään ei lämmitä.

Eniten kumminkin särkee sydämeen.

Eilen illalla tapahtui kauheita asioita. Olen siitä vuorenvarma, vaikka en yksityiskohtia tiedäkään. Näin kuitenkin aivan riittävästi ja osaan vetää johtopäätöksiä.

Minäpä kerron, mutta ensin hiukan taustaa.

En ole koskaan harrastanut varsinaisia iltakävelyjä tai ikkunaostoksia, niin kuin lapsuudessani sanottiin. Minusta on tyhmää katsella näyteikkunoita, jos ei kerran aio ostaa mitään. Minulla on jo kaikkea mitä tarvitsen, enemmänkin, joten on vaikea edes keksiä mitään ostettavaa.

Kun kissa jonakin päivänä kuolee, ruokaakin tarvitaan vähemmän. Toivon tietysti, että siihen menisi vielä monta vuotta. Suoraan sanoen en oikein itsekään ymmärrä, miten minä olen niin kovasti kiintynyt siihen elukkaan.

Kissa on muuten hyvä kuuntelija. Sanokaa mitä sanotte, mutta joskus tuntuu niin kuin se osaisi lukea ajatuksianikin.

Kaikesta huolimatta pidän itseäni jokseenkin järkevänä ihmisenä, vaikka minulla onkin hyvä mielikuvitus. Minulla on jalat tiukasti maassa. En esimerkiksi usko niin sanottuihin etiäisiin tai muuhunkaan vastaavanlaiseen hömppään. Enkä muuten ole edes kuuhullu, vaikka sitä taivaankappaletta rakastankin ja käyn öisin ullakolla katselemassa. Kuuhan on todellinen, koska sen pystyy näkemään pelkällä paljaalla silmällä.

Silti eilen illansuussa hautausmaalta tultuani tunsin oloni merkillisen levottomaksi. En osannut oikein keskittyä mihinkään. Kissakin taisi vaistota sen. Vähän väliä se loikkasi alas vartiopaikaltaan ikkunalaudalta ja tuli jalkoihin kiehnäämään.
Katsoin puoli yhdeksän uutiset, ja kun meteorologi oli ennustanut sumuisen syyssään jatkuvan vielä viikonlopun yli, suljin television ja lähdin ulos.

Kissa jäi eteiseen ihmettelemään. Aivan totta, se näytti ihan oikeasti hämmästyneeltä siinä häntä pörhöllään istuessaan. Kotiin palatessani se oli siirtynyt naulakon alle ja nukkui siellä ikivanhojen kumisaappaiden päällä. Sitä se ei ole koskaan aikaisemmin tehnyt.

Minä siis lähdin ulos. Alaovella mietin hetken, minne päin suunnistaisin. Oikeastaan olisin halunnut mennä takaisin hautausmaalle, mutta oli liian myöhäistä. Portit olisi jo suljettu.
Minusta pimeissä hautausmaissa ei ole mitään pelottavaa. Kuolleet ovat kuolleita, vainajat vainajia. Eivät ne haudoistaan nouse ja käy elävien kimppuun. Olen aina ajatellut, että jos haamuja ylipäätään on olemassa, ne ovat ystävällisiä sieluja. Liitelevät vain jossakin ja korkeintaan sipaisevat ohi mennessään niin ettei sitä edes huomaa.

En siis mennyt Hietaniemeen, vaan kävelin tavallista reittiä torin poikki satamaan. Vieläkin oli niin tyyntä, että satama-allas näytti katuvaloissa välkehtivältä mustalta öljyltä. Kapakoiden ulko-ovilla seisoskeli ihmisiä tupakoimassa, eivätkä ne näyttäneet edes palelevan. Toista olisi parin kuukauden kuluttua, varsinkin jos lunta tulisi yhtä paljon kuin edellisenä talvena.

Kävelin Ruoholahdenrantaan ja ihmettelin taas kerran, miten nopeasti kaupunkimaisema muuttui. Vain vähän aikaa sitten tavarajunat puksuttivat edestakaisin matkalla Länsisatamaan ja saivat Itämerenkadun päässä jonottavat autoilijat raivon partaalle.

Lähdin pikkuhiljaa takaisin kotiin päin. Eerikinkadun alkupäässä oli aivan hiljaista, ei ensimmäistäkään ihmistä näköpiirissä. Helsinki ei todellakaan ole mikään metropoli, jos mittarina pidetään sitä, että kaupunki elää yötä päivää, eikä nuku koskaan.

Olin juuri lähestymässä Hietalahdenkadun kulmaa, kun takaani alkoi yllättäen kuulua nopeita, hiukan epätahtisia askeleita.
Käännyin katsomaan.

Sumun keskeltä lähestyi mustaan viittaan pukeutunut hahmo, joka käveli kumarassa ja ontui selvästi toista jalkaansa.
Mieleeni muistui äkkiä elokuva, jossa pääosan esittäjä yritti tavoittaa punaiseen viittaan pukeutunutta lasta. Lopulta pakenija paljastuikin kääpiönaiseksi, joka tappoi takaa-ajajan julmasti veitsellä.

Se elokuvan kohtaus osoittautui päähenkilön painajaiseksi, mutta minä en nyt nähnyt unta. Olin täysin hereillä.
Juuri sillä osuudella oli sammunut katulamppu, joten kesti hetken ennen kuin tunnistin ontujan.

Mustatukka.

Hän käveli katse tiukasti kadussa, eikä näyttänyt huomaavan minua edes kohdalle tullessaan.

Sillä hetkellä joku päässäni käski minun toimia.

– Odota, sanoin ja tartuin viittaan. – Onko jokin hullusti? Voinko minä auttaa?

Mustatukka vain katsahti minua, mutta en ikinä unohda niiden silmien ilmettä. Pelkoa. Pettymystä.

Hän tempaisi itsensä irti niin rajusti, että viitta valahti toiselta hartialta. Hän heitti viitan heti takaisin olan yli, mutta olin ehtinyt nähdä tarpeeksi. Vyötärölle makkarannahaksi nousseen tahriintuneen vihreän minimekon. Ison soikean repeämän mustissa sukkahousuissa. Tummanpunaiset puremajäljet ranteessa.

Katsoin voimattomana, miten Mustatukka lähti lonksuttamaan eteenpäin. Silloin vasta tajusin, että ontuminen johtui toisen kengän katkenneesta korosta. Muutamassa hetkessä hän oli hävinnyt porttikongiin Abrahaminkadun kulmassa.

Minäkin menin kotiin ja löysin kissan siitä saappaiden päältä makaamasta. Siirsin nojatuolin ikkunan ääreen ja ripustin kiikarin kaulaan, sammutin valot ja rupesin valvomaan. Jossakin vaiheessa kissa hyppäsi syliini ja kiepautti itsensä kerälle. Siihen se jäi koko yöksi.

Vastapäisiin ikkunoihin ei syttynyt valoja illan eikä yön aikana, mutta sälekaihtimet olivat auki, niin kuin aina viime päivinä.

En ole ikinä ollut yhtä huolissani. Olen vieläkin. Huomaan, ettei kirjoittaminen rauhoittanut ollenkaan.

***

Kiira Paimio seisoi kotonaan Haukilahdessa ja katseli olohuoneen seinän kokoisesta ikkunasta sumuiselle atriumterassille.

Itse asiassa hän vain seisoi siinä näkemättä oikeastaan mitään. Että ruoho oli vielä hämmästyttävän vihreää, vaikka oli lokakuun loppu. Ettei muutaman päivän takainen lumi- ja räntäkuuro ollut sittenkään vienyt aivan kaikkia ruusuja pensaista. Että tuuheat tuijat olivat kasvaneet menneen kesän aikana hämmästyttävän paljon pituutta.

Tavallisesti Kiira oli enemmän kuin tarkka istutuksistaan ja viljelyksistään ja huomasi jokaisen pienen yksityiskohdan ja muutoksen, kuopi ja nyppi, lannoitti ja kasteli.

Tänä viikonloppuna ei kuitenkaan mikään ollut tavallista.
Ennen kaikkea talossa oli aivan liian hiljaista. Ei kuulunut poikien mekastusta, ei tietokonepelien ärsyttäviä piippauksia, poksahduksia ja napsahduksia, ei piirrettyjen leffojen spiikkejä, ei autoratojen hurinaa, ei keskinäistä kinastelua, ei yhtään mitään.

Aina silloin tällöin Kiira myönsi kaipaavansa omaa aikaa kaiken perhetouhun keskellä, mutta sitten kun sellainen hetki koitti, hän ei kuitenkaan oikein osannut nauttia siitä. Eikä varsinkaan tänä viikonloppuna, kun tiesi missä pojat parhaillaan karkkipäiväänsä viettivät. Laivalla uuden äitipuoliehdokkaan syynättävinä.

Toivottavasti ne kullannuput käyttäytyvät oikein tosi törkeän huonosti, niin että se hemmetin tähtijuristi tajuaa luovuttaa jo heti kättelyssä, Kiira ajatteli vilpittömän häijysti. Mitä semmoinen naisihminen ylipäätään voi ymmärtää lapsista, ja villeistä pojista varsinkaan? Ne kaksihan olivat niin kuin Vaahteramäen Eemeli tuplana.

Kiira istahti sohvaan, jonka hän oli keväällä päällystyttänyt maitokahvin värisellä alcantaralla. Hävyttömän kalliiksi oli tullut, mutta lopputuloksessa ei ollut todellakaan valittamista; se oli täydellinen.

Vieraatkin todistelivat aina yhdestä suusta, miten kaunis koti Paimion perheellä olikaan. Sisustuksesta Kiira otti tyynesti koko kunnian itselleen, sillä hän oli suunnitellut kaiken alusta loppuun. Siitä oli varastossa todistuksena suunnilleen tonni kansainvälisiä sisustuslehtiä, joista suurin osa ideoista oli poimittu.

– Ja täältä minä en muuta minnekään! Kiira sanoi äkkiä ääneen. Painukoon Jarkko helvettiin – eli sen ikälopun tähtijuristinsa lukaaliin Katajanokalle. Sillä naisella oli siellä kuulemma asunto, jonka neliömäärää Jarkko ei kuitenkaan suostunut paljastamaan, tai itse asiassa väitti ettei tiennyt. Huoneisto oli siis joko hävettävän pieni tai tolkuttoman iso. Todennäköisesti jälkimmäinen tapaus.

Sohvapöydällä ajelehtiva kullanvärinen kännykkä piippasi tekstiviestin. Kiira kurkotti katsomaan: ”Laivala on kivaa. Pelatan melkeen koko ajan. Lucaslta kans pusi. Kevin.”

Kiiraa alkoi itkettää. Tuli äkkiä mieletön ikävä poikia. Mies saisi painua uusine muijineen vaikka Timbuktuun, mutta Kevinistä ja Lucasista hän ei ikinä luopuisi. Hän ei missään tapauksessa suostuisi edes yhteishuoltajuuteen.

Niin makaa, miten petaa, Kiira muisteli mummilta oppimaansa viisautta ja tunsi olonsa hetkellisesti hiukan paremmaksi.

Sananlasku sopi Jarkko Paimioon enemmän kuin hyvin. Tai että kuka kuuseen kurkottaa, se katajaan kapsahtaa. Toivottavasti ne piikit pistelisivät Jarkkoa tosi pahasti, mutta takaisin hän ei sitä miestä ottaisi, ei missään olosuhteissa. Tai ei ainakaan millä tahansa ehdoilla, hän lisäsi mielessään varmuuden vuoksi.

Kiira pompotteli hetken kännykkää kädessään ja vilkaisi kelloa. Kohta kaksi. Olisi tehnyt mieli soittaa Johannalle ja udella, miten eiliset illalliset olivat onnistuneet. Mitä kaikkea he olivat tehneetkään ja oliko kaikki ollut juuri niin ihanaa kuin Johanna oli odottanut ja...

Paitsi ettei hän tietenkään voinut häiritä vastarakastuneen parin yhteistä viikonloppua. Johannahan oli luvannut itse ilmoittautua heti sopivassa saumassa ja kertoa kaiken.
Jos kuitenkin ihan pieni tekstiviesti... Sormi sojotti jo valmiina näpyttelemään. Ei, hieman hienotunteisuutta kehiin, rouva Paimio! Kiira sitten komensi itseään. Nehän saattoivat olla juuri parhaillaan täydessä touhussa ja kuuroja ja sokeita kaikelle muulle paitsi toisilleen. Sitä paitsi Johanna oli todennäköisesti sulkenut koko kännykän.

Niin minä ainakin olisin tehnyt vastaavassa tilanteessa, Kiira ajatteli haikeana. Hänen omasta vastaavasta tilanteestaan oli jo vuosia. Se oli sitä aikaa, kun sänky oli ollut pienen kalliolaiskaksion ylivoimaisesti tärkein huonekalu, ja esikoinenkin oli mitä suurimmassa määrin vasta työn alla.

Kiira huokaisi ja nousi mennäkseen loihtimaan itselleen jotakin lounaantapaista, ja juuri samalla hetkellä kännykkä alkoi soida.
Kiira vilkaisi näyttöä: Johanna.

– No vihdoinkin! hän huudahti innoissaan. – Arvaa olenko mä odottanut!

Toisessa päässä oli hetken aivan hiljaista.

– Haloo, Kiira huhuili. – Oletko sä siellä?

Jälleen pelkkää huminaa.

– Voisitko sä tulla tänne? kuului sitten niin hiljaa, että sanoja oli vaikea erottaa. – Nyt heti... tai niin pian kuin mahdollista.

Kiira henkäisi kiivaasti. Kännykkä oli vähällä pudota kädestä. Hän ei ollut ikinä kuullut Johannan ääntä yhtä surkeana.

Johanna makasi poikittain sängyllä. Kännykkä oli jäänyt käteen hänen soitettuaan Kiiralle. Hän ei millään jaksanut irrottaa sormia sen ympäriltä. Hänellä ei ollut voimia yhtään mihinkään.

Illalla kotiin tultuaan hän oli juuri ja juuri jaksanut kiskoa oksennuksen tahriman mekon yltään. Hän oli tunkenut sen roskikseen ja kaatunut sänkyyn, laahautunut sitten jossakin vaiheessa vessaan oksentamaan lisää ja keittiöön juomaan ja kaatunut takaisin sänkyyn.

Edestakaisin vaeltamista oli jatkunut koko yön. Ehkä hän oli nukkunut jonkin aikaa, ehkä ei. Hänellä ei ollut siitä kunnon käsitystä.

Nyt hän makasi sängyllä selällään kädet levällään ja tuijotti kattoon silmiä räpäyttämättä, kunnes niitä alkoi kirvellä. Hän ei ollut koskaan aiemmin huomannut, että toisessa ikkunan puoleisessa kulmauksessa oli pieni halkeama. Kun sitä tuijotti tarpeeksi kauan, tuntui niin kuin se olisi vähitellen suurentunut. Kohta koko katto romahtaisi alas ja hän hautautuisi sen alle.
Juuri sillä hetkellä se ei tuntunut edes huonolta vaihtoehdolta. Että saisi kuolla pois.

Johanna vilkaisi kännykkää. Kahdeksan vastaamatonta puhelua ja kolme tekstiviestiä. Äiti oli soittanut kaksi kertaa. Kaikki loput puhelut sekä tekstiviestit olivat tulleet yhdestä ja samasta numerosta. Samuelilta.

Mies oli soittanut ensimmäisen kerran jo ennen kuutta aamulla. Heti sen perään oli tullut ensimmäinen tekstiviesti.
Johannalla ei ollut pienintäkään aikomusta vastata sen enempää puheluihin kuin tekstareihinkaan. Ei koskaan enää. Ei ikinä elämässään.

Hiukan kahdeksan jälkeen hän oli säikähtänyt puolikuoliaaksi, kun ovikello oli soinut. Hän oli maannut sängyllä patsaaksi jähmettyneenä ja pelännyt, että henki loppuisi. Paniikki oli nielaista hänet kokonaan.

Ovikello oli soinut kolme kertaa. Sitten postiluukku oli räpsähtänyt auki, ja Johanna uskoi suorastaan kuulevansa läähättävän hengityksen. Vaikka miten pinnisti, hän ei kuullut poistuvia askelia, joten hän ei uskaltanut pitkään aikaan liikahtaakaan.

Samuel. Kukaan muu siellä ei voinut olla.

Vatsaa oli kouristellut koko aamun. Johanna oli oksentanut kaiken mahdollisen pois, enemmänkin, ja silti hän oli varma, ettei pystyisi enää ikinä syömään mitään. Ei ainakaan lihaa, eikä varsinkaan mitään tummanruskeaksi hautunutta...

Vihdoin kahden maissa hän päätti pakottaa itsensä ylös ja mennä suihkuun. Tai ainakin hän yrittäisi. Hän istui kauan sängynlaidalla ja tunnusteli oloaan.

Kurkku oli rutikuiva. Rannetta särki. Päässä humisi. Se tuntui pahemmalta kuin pahin migreenikohtaus. 

Suihkusta tultuaan Johanna vältti katsomasta kylpyhuoneen peiliin. Hän ei ollut vilkaissutkaan itseään edes vessassa oksentaessaan. Hän ei kestänyt nähdä kasvojaan, levinnyttä meikkiä ja itkuista turvotusta, eikä varsinkaan särkyneitä silmiään.

Johanna haki keittiöstä lasin vettä ja meni olohuoneen ikkunaan. Kevyt harmaa sumu pehmensi vastapäisen tiilitalon karuja linjoja.

Valkoinen kissa istui ikkunassa tutulla paikallaan. Se tuntui äkkiä merkillisen turvalliselta, ankkurilta todellisuuteen, tavalliseen arkiseen elämään.

Äkkiä kissa kiepautti häntäänsä. Aivan kuin se olisi vilkuttanut ja vakuuttanut, että kaikki oli hyvin.

Tietäisitpä vain, miten väärässä olet, Johanna huokaisi. 

– Herrajumala, miltä sä näytät! Kiiralta pääsi. Hän ei edes yrittänyt peitellä järkytystään.

– Tiedetään, Johanna yritti naurahtaa kepeästi, mutta kurkusta kuului pelkkä säälittävä kirahdus. – Ei taida olla mun parhaita päiviäni.

– Mikä täällä muuten haisee? Kiira ihmetteli ripustaessaan takkia henkariin.

– Yrjö, Johanna sanoi totuudenmukaisesti. Olisi pitänyt edes älytä sitoa muovipussi, johon hän oli tunkenut mekon.

Kiira ei sanonut mitään. Hän katsoi Johannaa hiukan hitaasti ja potkaisi nilkkurit jaloistaan. Johanna huomasi, että ystävätär oli lähtenyt kiireellä, ilman että olisi tapansa mukaan valinnut vaatteita ja meikannut puolta tuntia. Hiuksetkin oli vain sitaistu puolihuolimattomasti poninhännälle ruskealla samettilenksulla.

– Sori muuten että kesti vähän, Kiira sanoi. – Hyppäsin heti autoon, mutta Länsiväylällä oli joku kolari ja toinen kaista oli kokonaan suljettu. Jouduin kiertämään korttelinkin pariin kertaan, ennen kuin löytyi parkkipaikka, mutta ihme kyllä sain sen sitten melkein oven edestä. Onneksi ei ole sentään vielä lunta.

– Parkkeeraisit kuule vaan tyynen rauhallisesti jalkakäytävälle, niin kuin eräät... Johannalta lipsahti.

– Ai? Niin kuin kuka? Kiira kysyi ja ymmärsi saman tien. – Sori, ei tarvitse mainita nimiä...

Johanna vain nyökkäsi, pyysi sitten anteeksi ja juoksi vessaan. Oli alkanut taas oksettaa, mutta mitään ei enää tullut, ei edes limaa. Hän vetäisi vessan ja paukautti kannen kiinni.

Johanna vilkaisi varovasti peiliin. Suihkussa hän oli puhdistanut kasvonsa perusteellisesti, mutta ei ollut enää jaksanut meikata. Kasvot kiilsivät punalaikullisina. Sinettisormuksen raapaisema naarmu erottui vielä selvästi poskessa, aivan niin kuin haava olisi aukeamassa uudelleen.

Se haava on kyllä pikemminkin mun sydämessäni, Johanna ajatteli ja sammutti vessan valot.

Hänen viipyessään Kiira oli hakenut keittiöstä vesikannun ja lasit ja istui nyt olohuoneen pyöreässä pöydässä. Siinä he olivat istuneet eilenkin, vain vajaa vuorokausi sitten.

Miten maailma voi keikahtaa jengoiltaan niin lyhyessä ajassa? Johanna ihmetteli. Taivaasta helvettiin. Ainakin minun maailmani. Mutta paras ystävätär istui siinä kuin peruskallio, oli rynnistänyt mitään kyselemättä paikalle.

Johannaa alkoi itkettää liikutuksesta, vaikka hän oli kuvitellut itkeneensä edellisenä yönä koko elämänsä kyynelkiintiön, varsinaisen valtameren.

– Tuolla olisi vielä se puolikas skumppa jääkaapissa, Johanna hymähti, kun Kiira kaatoi vettä ja työnsi lasin hänen eteensä.

– Harmin paikka, että satun olemaan autolla, Kiira naurahti.

– Muutenhan en olisi keksinyt ensimmäistäkään pätevää syytä kieltäytyä. Kerro, hän sitten sanoi ja tarttui Johannan käteen, jota peitti pitkä hiha kämmenen puoleenväliin.

– Mä... Johanna nieleskeli ankarasti. – Se... Hän ei pystynyt jatkamaan. Puhuminen sattui.

– Kaikki ei tainnut mennäkään eilen ihan suunnitelmien mukaan, Kiira arveli.

– Ei mennyt, Johanna sanoi hiljaa. – Mikään ei mennyt. Kaikki meni päin hel... Se...

– Kerro, Kiira sanoi taas. – Ihan omaan tahtiin. Mulla on aikaa vaikka kuinka. Koko loppuelämä.

Koko loppuelämä... Täsmälleen niitä sanoja Samuelkin oli käyttänyt silloin ensimmäisellä kerralla, silloin kun koko maailma oli ollut auki ja kaikki talot ja puistot olivat hymyilleet.

Muuta ei tarvittu. Johanna ei pystynyt enää pidättelemään vaan purskahti itkuun. Salamana Kiira oli siirtynyt lähemmäksi ja kietonut käsivartensa hänen ympärilleen. Pitkään aikaan ei kuulunut mitään muuta kuin lohdutonta nyyhkytystä, mutta lopulta se vaimeni ja lakkasi sitten kokonaan.

Johanna nousi hakemaan keittiön laatikosta paperinenäliinapakkauksen ja niisti perusteellisesti. Hän jäi seisomaan Kiiran viereen ja vetäisi äkkiä oikean käden hihan ylös.

– Viitsitkö vilkaista, Johanna sanoi ja ojensi ranteensa.

– Herrajumala! Kiira tuijotti hampaanjälkiä, jotka olivat muuttumassa tummanpunaisista violeteiksi. – Onko sillä miehellä koira?

– Ei ole koiraa – mutta vahvat hampaat sillä on, kuten kuvasta näkyy.

Kiira katsahti Johannaa, sitten hampaanjälkiä ja taas Johannaa.

– Ei voi olla totta... hän sammalsi. – Onko se...

Johanna vain nyökäytti, vetäisi hihan alas ja istuutui. Sydän takoi villisti.

– Herrajumala! Kiira huudahti uudelleen. – Onko se... sehän on joku helvetin kannibaali!

Johanna nyökäytti taas.

– Miten sä... Kiira ei tahtonut löytää sanoja. – Tekikö se sulle jotain muutakin? hän sitten kuiskasi.

– Ai että raiskasiko se tai jotain? Johanna kysyi kylmästi. Niin kuin jäävettä olisi äkkiä alkanut virrata suonissa. – Ei ehtinyt. Se ei ehtinyt tehdä mitään muuta. Mä pääsin irti ja pakenin paikalta. Sinne ne jäivät, mies ja karhu.

– Karhu? Kiira toisti ällistyneenä. Ettei vain Johanna ollut jotenkin sekoamassa...

– Niin. Se tarjosi illalliseksi karhunlihaa.

– Voi luoja! Kiira henkäisi, eikä voinut olla ajattelematta kaikkia ihania pehmonalleja, joita poikien huoneet olivat pullollaan.

– Mä pääsin pakenemaan, Johanna toisti. – Sillä kertaa se ei nimittäin ehtinyt polvistua ja pyytää anteeksi. Mä...

– Sun pitää ilmoittaa poliisille, Kiira keskeytti tiukasti.

– Ensin menet lääkäriin kuvauttamaan ranteen ja sitten teet ilmoituksen.

– Enkä mene! Johanna torjui niin jyrkästi, että vesilasi oli pudota Kiiran kädestä.

– Tottakai sä menet! Tuollaiset tyypit pitää sulkea telkien taakse. Sä et voi...

– En mene! Johanna keskeytti ääni värähtäen. Oli taas alkanut itkettää. – Mä en voi.

– Miksi muka?

– Koska... koska mua hävettää, Johanna kuiskasi.

– Mitä sä häpeät? Kiira tuohtui. – Sinähän tässä uhri olet ja se mies on täysi kriminaali. Sitäkö sä häpeät? Että menit retkahtamaan johonkin psykokannibaaliin?

– Niin... kai... tai ei... Johanna tunsi itsensä äkkiä loputtoman väsyneeksi ja voimattomaksi. – Mä luulen... mun pitäisi varmasti yrittää ainakin ensin nukkua vähän.

– Tätä ei missään tapauksessa voi jättää tähän, Kiira sanoi. – Tuollainen tyyppi ei saa juosta vapaana. Ja psykiatri vielä, herrajumala, sehän on vaaraksi potilaillekin. Se tässä pitää saada hoitoon tai mieluimmin telkien taakse. Nyt annat mulle kaikki tiedot.

– Mitkä ihmeen tiedot? Mitä varten?

– Sitä varten, että jos sinä et suostu toimimaan, niin minä toimin.

Naiset tuijottivat toisiaan pitkään ja tiukasti. Johanna laski katseen ensimmäisenä ja huokaisi syvään.

– Mitä sä haluat tietää? hän kysyi vaimeasti.

– Kaiken. Kiira kaivoi laukustaan pienen muistilehtiön, jossa oli beiget Burberry-kannet. Tietysti, Johanna hymähti itsekseen. 

– Minkä näköinen se tarkkaan ottaen on?

– Upea, pitkä, harteikas, ruskeasilmäinen, kiiltävä musta poninhäntä, maailman hurmaavin hymy, Johanna luetteli monotonisesti ja ihmetteli itsekseen, ettei sattunut sen enempää.

– Osoite ja ovikoodi?

Johannaa alkoi hermostuttaa.

– Mitä sä niillä teet?

– Menen ja tapan sen miehen, Kiira sanoi ja nauroi kolkosti. 

Kiiran raivokas päättäväisyys vain kasvoi entisestään, kun hän juuri ryhtyessään starttaamaan huomasi, että sivupeili oli kääntynyt väärään asentoon. Tai ehkä se oli suorastaan väännetty siihen.

Automaattisesti peili ei suostunut oikenemaan, joten Kiira kampesi takaisin kadulle säätämään sitä. Onneksi varsi ei ollut sentään vääntynyt.

– Tuommoista se on, huomautti harmaantunut lyhyttukkainen nainen ja jäi odottamaan sopivaa rakoa autojonoon ylittääkseen kadun.

– Huligaaneja joka paikassa.

– Täsmälleen samaa mieltä! Kiira puuskahti, astui autoon ja pamautti oven kiinni. Hän ampaisi liikkeelle samalla hetkellä, kun nainen työnsi avaimen lukkoon ja hävisi muovikasseineen vastapäiseen rappuun.

Kiira ajoi suoraan Ruoholahteen. Toisin kuin ydinkeskustassa, parkkipaikan löytyminen ei tuottanut suurempia ongelmia. Hän jätti auton Selkämerenkadulle ja päätti kävellä hiukan, ennen kuin ryhtyisi toteuttamaan suunnitelmaansa.

Ongelmana oli vain se, ettei hänellä ollut vielä minkään valtakunnan suunnitelmaa. Paitsi että hän oli päättänyt naulata Samuel Mäntysen seinään ja kutsua sitten poliisit paikalle.
Kadunkulmassa oli hampurilaisravintola, jonka keltainen M-logo oli tuttuakin tutumpi. Aina kun se osui kohdalle, pojat alkoivat huutaa kaksiäänisesti kurkku suorana. Paimion perheessä Jarkko yritti pitää yllä tiukkaa lähiruoka–luomu-linjaa, mutta silloin tällöin silmän välttäessä äiti ja pojat livahtivat herkuttelemaan roskaruualla.

Siellä ne varmaan parhaillaan Tukholmassakin istuvat ahtamassa hampurilaisia napaansa, Kiira ajatteli kitkerästi. Pojat käyttäisivät ilman muuta tilaisuutta hyväkseen ja Jarkon olisi pakko suostua. Muutenhan saattaisi syntyä kova huuto ja tähtijuristi alkaisi vetää huolestuttavia johtopäätöksiä uusperhe-elämästä.

Ihan oikein niille, Kiira tuhahti itsekseen tietämättä oikeastaan mitä tarkoitti. Hän käveli sisään ravintolaan, jonotti ison hampurilaisaterian ja asettui tarjottimineen ikkunapöytään.

Kadulla vallitsi iloinen lauantai-iltapäivän ruuhka. Kiira katseli ihmisiä, mutusteli hampurilaistaan ja totesi jälleen kerran, että cokis oli oikeastaan erittäin hyvä janojuoma.

Johanna oli mennyt jotenkin omituisen näköiseksi, kun Kiira oli kysynyt, olisiko hänellä mahdollisesti edes kännykkäkuvaa Samuelista.

– Oli mulla... Johanna oli mutissut ja punastunut rajusti. – Mutta mä olen poistanut sen.

– Niinpä tietysti, Kiira oli sanonut. – Ei mikään ihme – tässä tilanteessa.

Johanna oli punastunut entistä enemmän.

Pitkä ja harteikas. Ruskeat silmät. Kiiltävä musta tukka. Poninhäntä. Maailman hurmaavin hymy (pakko myöntää). Niin Johanna oli kuvaillut Samuelia.

Muutama poninhäntäpää oli jo kävellyt ikkunan ohi, mutta ne olivat kaikki liian nuoria, pelkkiä poikasia. Johanna ei kuulemma tiennyt Samuelin tarkkaa ikää, mutta oli arvellut, että plus miinus neljäkymmentä. Saattoi myös olla hyvin säilynyt lähes viisikymppinenkin.

Kiira siemaisi viimeisen kulauksen cokismukista, pyyhkäisi suunsa ja kävi tyhjentämässä tarjottimen roskiin.
Hän oli jo menossa ulos, mutta käännähtikin ovella ja piipahti naistenhuoneessa. Hän avasi poninhännän ja harjasi hiuksensa, korjaili hiukan huulipunaa ja sipaisi tummanruskeaa luomiväriä silmäkulmiin. Ihan niin kuin sillä nyt olisi ollut mitään merkitystä.

Yrität voittaa aikaa, hän huomautti itselleen. Ei suinkaan rouva ala jänistää viime metreillä?

Kiira ylitti kadun ja käveli hitaasti alaovelle. Hänellä oli aina ollut hyvä numeromuisti, joten hän ei ollut edes kirjoittanut koodia ylös.

Neljä painallusta ja pieni naksahdus.

Toiseksi ylin kerros, niinhän Johanna oli sanonut. Kiira varmisti vielä asukastaulusta. Totta, kaksi Mäntystä, joista toinen kuulemma tarkoitti Samuelin vastaanottoa.

Hissin viereen oli tungettu lastenvaunut ja rattaat. Kiira hämmästyi. Hän oli kuvitellut, että taloyhtiöiden järjestyssäännöt kielsivät nykyään vaunujen säilyttämisen rappukäytävässä. Ehkä tässä talossa oli tavallista avarakatseisempi hallitus.

Rattaisiin oli kiinnitetty pieni valkoinen rekisterikilpi, jossa luki mustin kirjaimin Joona.

Kiiran sydäntä kouraisi. Tuli taas hillitön ikävä poikia. Vielä yksi yö, ja huomenna Kevin ja Lucas olisivat jo kotona. Jarkko oli luvannut tuoda pojat laivalta suoraan Haukilahteen. Sillä ehdolla Kiira oli heidät ylipäätään matkaan päästänytkin.

Kiira astui hissiin ja painoi nappia. Hissi käynnistyi lähes äänettömästi ja oli perillä jo, ennen kuin Kiira ehti kunnolla hengähtääkään. Toista oli ollut se ihanasti natiseva maailman hitain veräjähissi, jolla he olivat pikkutyttöinä ajelleet Johannan kanssa ylös ja alas entisessä kotitalossa Katajanokalla. Siinä oli ollut seikkailun makua, niin kuin ullakon jännittävissä verkkokomeroissakin.

Kiira seisoi hetken kuulostelemassa ja hiipi sitten ovelle, jossa oli pelkkä nimikyltti. Hän painoi korvan oveen ja keskittyi kuuntelemaan.

Sisältä ei kuulunut ääntäkään.

Hemmetti, se mies ei ollut tietysti kotona. Jostakin syystä Kiira ei ollut ottanut ollenkaan huomioon sitä vaihtoehtoa.
Kiira hätkähti, kun viereisen oven takaa alkoi äkkiä kuulua kolahtelua. Niin kuin joku olisi ottanut takin henkarista ja olisi lähdössä ulos.

Se onkin duunissa tuolla, vaikka on lauantai... Kiira henkäisi kiivaasti... mutta eihän niillä ole tietenkään virka-aikoja...
Kiira vetäytyi syrjemmälle ja jäi odottamaan. Hänellä oli tapana väittää, ettei hikoillut ikinä, koska hieno nainen ei hikoile. Nyt hän tunsi, miten kainalot alkoivat kostua ja pusero liimautua selkään.

Vastaanoton ovi avattiin. Rappuun astui hyvin vaalea, lyhyt ja tanakka keski-ikäinen mies kulunut ruskea attaseasalkku kainalossaan. Hän nyökkäsi kohteliaasti Kiiralle.

Varmaan potilas, Kiira ehti ajatella, mutta sitten mies käänsi turvalukon päälle.

Herrajumala, Kiira ajatteli kiihdyksissään. Kuka tuo on...? Eihän se voi mikään potilas olla, kun... sillähän on avaimet tuonne...

Pitkä ja harteikas, musta kiiltävä poninhäntä, Kiira kertasi kiihdyksissään mielessään. Häntä alkoi huimata.

– Anteeksi mutta... hän ynähti tuskin kuuluvasti.

– Niin? Mies käveli hissille ja jäi odottamaan siihen kulmat kysyvästi koholla.

– Tohtori... Kiira nielaisi. – Tohtori Mäntynen?

– Minä olen. Mies hymyili ystävällisesti. – Niin?

Katri kuljettaa laivan hierojan antaman tuliaispussin maihin, mutta jättää sen väärän henkilön käsiin. Pian järkyttävä uutinen tavoittaa laivan henkilökunnan.

M/S Fiesta oli hetki sitten rantautunut Helsingin Olympiaterminaaliin. Metallinsininen Ford Focus ohitti tullipisteen ja auton takapenkillä istuva risteilyemäntä Katri Leinonen moikkasi tullivirkailijoita ja kuunteli auton rattia pyörittävän miehen tarinoita puolella korvin. Stellan veli Marko selitti juurta jaksaen jotain mikä liittyi buffetpöydän antimien epäloogiseen esillepanoon.

”Ensin kalat, sitten lihat, sitten lämmin ruoka. Ei niin, että kolmea sorttia perunaa ja riisiä ja sushia ja lettuja, johan siinä menee lautasmalli uusiksi!” mies selitti.

Katri jaksoi kuunnella tovin, toivoen jutun päättyvän hauskaan oivallukseen, mutta toive oli turhan optimistinen.

Oli nimittäin käynyt niin mukavasti, että laivan lastenhoitajan Stellan veli Marko oli reissussa myös. Marko kävi toisinaan laivalla asentamassa kameroita ja hälytysjärjestelmiä. Kun hän kuuli, että naiset olivat matkalla maihin, hän tarjosi oitis kyytiä. Stella tyrkkäsi Katria kylkeen.

”Siinä sulle uskollinen ja hyvä mies, kelpo tyyppi eikä mikään tyhmä!” Stella mainosti.

Katri puristi käsilaukkuaan tiukemmin syliinsä. Markossa oli kyllä kaikki nämä ominaisuudet, mutta kyllä hän tahtoi tuntea jotain muuta kuin haukottelun tarvetta miehen seurassa. Esimerkiksi himoa. Katri kohtasi peruutuspeilissä Markon katseen. Mies tosiaan tuijotti häntä sillä silmällä. Katri hymyili takaisin. Olihan Marko ihan kiva. Oli ihan hyvä tuntea jokunen aidosti hyvä tyyppi, silti oli masentavaa, ettei kukaan saanut häntä ihastumaan. Mikä minua oikein vaivaa? Katri pohti ja seurasi kaupungin hulinoita, kunnes auto pysähtyi Vincentin Vinyylin kohdalle, ja oli aika kiittää kyydistä.

”Helinä-keiju, hei! Tiedätkö, selibaatissa räytyminen ei tee sulle hyvää!”

Vincentin Vinyyli oli ainut laatuaan koko maassa. Levykauppa oli vanha kunnon kivijalkakauppa, josta sai kaikkia mahdollisia äänitteitä vuosikymmenien takaa. Liikkeen omistaja soitti lempimusiikkiaan päivät pitkät hämärässä myymälässä, hoidatti krapulaansa Iggy Popin seurassa, eikä avannut vaikka ovella oli toisinaan porukkaa jonoksi asti.

Levykaupan toiminnan lisäksi Vincent tuotti erilaisia kulttuuritapahtumia, joista yksi oli argentiinalaisen tangon iltamat. Näissä merkeissä Katri oli tutustunut Vincentiin. Kaikki mikä liittyi musiikkiin ja tanssiin kuului Katrin menolistalle. Heistä olikin tullut vuosien varrella hyvät ystävät. Katri heitti takkinsa levylaatikoiden päälle ja vilkaisi ympärilleen. Levykaupassa oli kaikki ennallaan, tila oli nuhjuinen ja tuulettamaton. Kaikkialla oli kasoittain LP-levyjä, lyttyyn painuneita pahvilaatikoita ja musiikkialan lehtiä. Sentään maailmassa oli paikkoja, joita ei oltu konmaritettu, Katri totesi itsekseen.

Vincent virnisti Katrille tiskin takaa.

”Helinä-keiju, hei! Tiedätkö, selibaatissa räytyminen ei tee sulle hyvää!” hän lohkaisi ja osoitti nurkkaa kohti.

Uudet tangolevyt olivat saapuneet!

”Onnittelut tarkkasilmäisyydestä! Vaikuttaa siltä, että kahdenkymmenenneljän tunnin hehkutakuu on mennyt umpeen!” Katri heitti ja muikisti huuliaan.

Vincent näytti janoavan yksityiskohtia. Mutta seikkailut vällyjen välissä eivät kuuluneet Katrin ja Vincentin puheenaiheisiin. Jossain meni raja. Katri kyllä flirttaili Vincentin kanssa, mutta siihen se jäi. Jossain vaiheessa hän oli ylittänyt vaiheen, jossa oli valmis sopeutumaan miehen tarjoamaan elämäntyyliin. Ja hänen elämäntyyliinsä ei sopeutuisi muu kuin merimies, Katri huokasi ja ravisteli hiuksiaan. Oli ihanaa olla maissa hetki.

Vincent nosti jalat myyntitiskille ja tarkasteli Katria päästä jalkoihin.

”Ammattilaishurmaajan puhetta...” hän murahti ja kertoi laittaneensa Facebookin kautta ryhmäkutsun kaikille tangotanssijoille.

”Hyvä homma! Jään muutaman päivän kuluttua maihin ja sitten onkin taas tangomilonga-ilta”, Katri sanoi, ja Vincent sanoi tulijoita riittävän.

Liikkeessä aika kului siivillä kuten aina. Vincent keitti kahvia, kertoi juttujaan ja Katri tutki levyvalikoimaa. Tangoiltamiin kuului olennaisena asiana levylautasella rahiseva äänite. Vincent haki levykaupan naapurissa olevasta elintarvikekioskista heille pitsaviipaleet lounaaksi ja Katri selasi sillä välin puhelimeensa kertyneitä viestejä, joista viimeisin oli Tomilta: ”Muista viedä pussi! Osoite on Kalevankatu 10, Cuba Cafe, mun kaveri Rike odottaa sua!”

Rike, Katri maisteli nimeä. Ihan niin kuin Petellä olisi ollut joskus laivalla vieras, jonka nimi oli Rike. Kyseinen mies vietti yönsä laivan putkassa. Toivottavasti kyseessä oli eri heppu, Katri ajatteli ja vilkaisi kelloa.

Hänen pitäisi palata laivaan ensi tilassa. Toimistohommia oli vaikka kuinka paljon. Ei hänellä olisi aikaa lähteä viemään pussukkaa Tomin kaverin kahvilaan. Hänen pitäisi jättää pussukka Vincentin hoiviin. Rike vai mikä hänen nimensä sitten olikaan, voisi hakea pussin Vincentiltä. Katri laittaisi Tomille viestin, kun olisi palannut laivaan. Mutta nyt hänen oli mentävä!

”Tuletkos Katri? Laitetaan sauna kuumaksi ja nautitaan elämästä!”

Katri kävi läpi matkustajapalautteita toimistossaan. Olli Sädettä ja kaikkea häneen liittyvää rakastettiin varauksetta. Se oli äänensä menettäneen artistin siunaus, yhdessäkään päivätansseista kerätyssä palautteessa ei mainittu Ollin poissaoloa negatiivisena asiana. Ei, hänelle toivottiin pikaista paranemista ja onnellista joulua. Erikoismaininta meni drinkkikupongeille, joita Katri oli anteliaasti jakanut tango-opetukseen osallistuneille. Ilta oli köyhdyttänyt risteilyosaston drinkkikuponkivarastoa, mutta kaikella oli hintansa. ”Tyytymättömiin asiakkaisiin meillä ei ole varaa!” Laivayhtiön ohjenuora oli selkeä ja sitä oli helppo noudattaa!

Katri klikkasi auki illan risteilyohjelmatiedoston ja lisäsi seuraavan päivän päivätansseihin ohjelmavaihdon, Tangoa mestarin askelissa! -kurssin. Tanssitunti tangosalongissa oli ollut menestys ja se pidettäisiin ohjelmistossa. Katri tallensi tiedoston ja tulosti muutamia kappaleita kiinnitettäväksi laivan sisäänkäynnissä olevaan vitriiniin. Lastenhuoneen työharjoittelijat saisivat kopioida loput ohjelmat ja jakaa uudet risteilyohjelmat matkustajille.

Laivalla kaikki sujui ennalta laadittujen suunnitelmien mukaisesti, jopa lähtötunnelmat olivat satamasta riippumatta jokaisena iltana täysin samat. Varmaa oli ainoastaan se, että kaikkina iltoina laiva oli lastattu arkeaan pakenevilla risteilymatkustajilla.

Laivan lähtöön oli tunti. Puolen tunnin kuluttua Katri menisi pomonsa, laivan intendentin, Timo Heinosen kanssa vastaanottamaan laivaan saapuvia matkustajia. Katri sitaisi univormuunsa kuuluvan silkkihuivin kaulaansa. Mitä Tomin ihmeitätekevässä mustelmaeliksiirissä olikaan, se oli tepsinyt. Mustelma oli jo muuttunut hieman vaaleammaksi. Ei niin, että sitä olisi voinut kauneuspilkuksi kutsua, mutta silti selvä muutos parempaan, Katri arvioi kaulaansa koristavaa mustelmaa.

Kun hän oli saanut itsensä valmiiksi, hän siemaili kahvia uutisten äärellä. Kaaos maailmalla, rauha Suomessa, hän totesi ja sulki television ja uppoutui edessään levittyvään maisemaan. Työhuoneen ikkunan takaa levittyvä suuri sininen oli syy, mikä piti Katrin merimieselämässä kiinni. Meri tyynnytti mielen. Hän tarkisti vielä, oliko Tom vastannut viestiin. Lähetystiedoista päätellen viestiä ei oltu vielä luettu. Tärkeintä oli kuitenkin, että Tom lähettämä tuliaispussukka oli nyt Vincentin hoteissa eli toisin sanoen paremmassa tallessa kuin Suomen Pankin holvissa!

Katri oli vastaanottovuorossa laivan intendentin Timo Heinosen kanssa. He seisoivat kävelykadun keskiössä, suurien lasiovien edessä ja neuvoivat matkustajia oikeisiin hisseihin.

Laivalla Timo Heinonen oli tunnettu aiemmasta sotilasurasta ja ehdottoman ankarasta asenteesta siihen, mitä tuli henkilökunnan käytökseen ja ulkoasuun. Vuosien varrella Katri oli huomannut, että vaativuus oli kuitenkin vain muisto armeijavuosista. Timo oli aikoinaan ottanut Katrin töihin, kun hän oli tehnyt paluuta Karibialta. Ja mies oli ollut kaikissa tilanteissa Katria kohtaan todella mukava. Timo oli myös sinkku ja yhteisiin laivavuosiin mahtui muutama läheltä piti -hetki. Timon seurassa Katri oli aina hieman varuillaan. Hän ei tahtonut antaa vääränlaisia signaaleja.

Matkustajia soljui laivaan tasaisena virtana. Matkustajien keski-ikä ennusti sitä, että illasta oli tulossa vaihteeksi rauhallinen. Tangokansa oli tietyn ikäistä, ja hyvä niin. Katri lateli tottuneesti laivan ravintoloiden teemat ja päämenut, jakoi kyselijöille tietoa tullimääräyksistä ja Tukholman museoiden aukioloajoista. Laivalla vietettyjen vuosien aikana Katrista oli kehkeytynyt todellinen nippelitiedon ja hassunhauskojen keskustelunavauksien kävelevä hakuteos.

Ei ollut kerta tai kaksi, kun hän sai sitaista jonkun kaulassa roikkuvaan solmioon solmun. Hän halusi olla avuksi. Koska hänellä ei ollut omaa perhettä, oli laivasta, sen henkilökunnasta ja laivaan saapuvista matkustajista muodostunut eräänlainen perhe, jonka hyvinvointi askarruttu Katria toisinaan enemmän kuin hänen omansa.

”Minulla on keväällä oma purjevene. Lasken sen vesille, jos Katri tässä tulee sitä saareen kastamaan. Tuletkos Katri? Laitetaan sauna kuumaksi ja nautitaan elämästä!” Timo sanoi ja pukkasi Katria kylkeen.

Katri hymyili jäykästi punakoille eläkeläispapoille, jotka kuuntelivat Timon veneenrakennustarinoita lumoutuneina.

”Totta kai, otan Magnum-pullon mukaan!” Katri sanoi.

Timo loi Katriin pitkän silmäyksen. Vähän turhan pitkän Katrin mieleen. Mies oli tehnyt samankaltaisia ehdotuksia pitkin kesää. Jokin Timon päällekäyvässä tyylissä muistutti mustasukkaisesta ex-miesystävästä. Ja Katri oli oppinut luottamaan vaistoonsa. Silti, olihan se ihanaa, että mies osoitti ihailunsa avoimesti. Katri vilkaisi vieressään seisovaa hymyilevää miestä, jonka silmät loistivat poikamaista intoa, kun hän puhui veneestään. Katri antoi matkustajista hersyvän hyvän tunnelman, naurun ja ilon tarttua.

Oletko heittänyt kuriirikeikkaa?” hän sihahti Katrin korvaan.

Tunnelma lätsähti heti, kun Katrin näkökenttään saapasteli rastapäinen harminkappale. Pete, joka hädin tuskin tervehti, vaan pukkasi Katria hieman sivummalle.

Oletko heittänyt kuriirikeikkaa?” hän sihahti Katrin korvaan.

Katri värähti. Miehen äänessä oli se sama kova, vaativa sävy kuin iltana, jolloin hän oli käynyt Katrin kaulaan kiinni.

”Että mitä?” Katri huusi.

Laivan trubaduuri oli juuri aloittanut musisoinnin. Kun mukaan liittyi vielä pari parkuvaa lasta ja kovaan ääneen rätkättävä inttipoikien muodostama seurue, oli kakofonia valmis, eikä hetkeen ollut mahdollista kuulla normaalia puhetta. Pete seisoi ahdistavan lähellä.

”Karaokekeikkaa?” Katri karjui musiikin sekaan, muttei ollut varma kuuliko Pete.

Peten kulmat kurtistuivat.

”Just joo, karaokea! Sinä se olet sitten susityhmä akka...” Pete sivalsi.

”Katri, sinua tarvitaan täällä!” Timo huikkasi ja osoitti Peten jalkineita.

”Bootsit ei kuulu virka-asuun, ei edes baarissa, vaihda kengät!” Timo sanoi.

Pete seisoi paikallaan sen näköisenä, että joutui ponnistelemaan, ettei tekisi jotain sellaista, mitä joutuisi katumaan. Mies puuskutti sieraimet levinneinä Katrin edessä. Epämääräinen huolestuneisuus täytti Katrin mielen. Kasvoille pyrkivästä hornahöngästä pystyi päättelemään, että hän oli hetki sitten juonut jotain alkoholipitoista. Muisto kuristusotteesta kaulalla sai Katrin ottamaan varmuuden vuoksi askeleen taaksepäin Petestä.

”Haista sinä peikko pitkä paska!” Katri sihahti hampaidensa välistä ja livahti takaisin työpisteelleen, neuvomaan matkustajia, jotka haahuilivat sisääntuloaukossa hämmentyneen näköisinä.

Pete marssi rastat heiluen matkustajien seassa. Katrin olisi tehnyt mieli kertoa Timolle kaikki, mitä edellisiltana oli tapahtunut. Pestä kätensä koko jutusta ja kuitata lähtöpassi laivasta. Siihen hän ei ollut vielä valmis. Mutta hän löytäisi keinon, millä Petestä päästäisiin.

”Kai tiedät, että voit koska vaan kertoa minulle, jos sinua ahdistellaan. Ymmärrän kyllä, että sinä kiinnostat miehiä. Olet aika pakkaus”

Laivan irrottua laiturista Katri käveli Timon kanssa kohti päällystön toimistoa. Katri erotti käytävän päässä puuhastelevan Peten. Hän kiinnitti Happy Hour -mainosjulisteita yökerhon oviin. Petestä oli kehkeytynyt todellinen maanvaiva. Katri vilkaisi Timoa, mies seisoi hänen edessään odottava ilme kasvoillaan. Ei hän hassumman näköinen ollut. Komea sellaisella urheilullisella tavalla, tukka oli edelleen armeijahenkisesti leikattu ja orvokinsiniset silmät tuikkivat leikkisästi.

”Kai tiedät, että voit koska vaan kertoa minulle, jos sinua ahdistellaan. Ymmärrän kyllä, että sinä kiinnostat miehiä. Olet aika pakkaus”, Timo sanoi.

Katri olisi nauranut miehen suojeluksi naamioidulle lähestymisyritykselle, ellei hän olisi tajunnut tilaisuutensa koittaneen.

”Koska viimeksi baarihenkilökunta on puhallutettu?” Katri kysyi ja astui sisälle toimistoonsa.

Yökerhossa Katri seisoi parrasvalojen loisteessa.

”Hyvät naiset ja herrat, Olli Säde ja Päivänsäteet, ELÄMÄ SE ON KUIN SILKKIÄ VAAN!”

Katrin spiikkiä seurasi rumputremolo, ja valot suuntautuivat samettiverhojen suojista näyttämölle astuvaan laulajatähteen. Olli Säde otti yleisönsä ja M/S Fiestan risteilyemäntä otti paikkansa av-teknikon vierestä.

Ollilla oli edelleen haasteita äänen kanssa, ja tästä syystä show’ssa oli enemmän tanssinumeroita. Kaikki yökerhossa olevat istuivat paikoilleen jämähtäneinä ja seurasivat tanssia. Estradilla vallitsi juhlallinen tunnelma.

Täysmiehitetty bändi soitti Myrskyluodon Maijaa ja tanssilattian keskiössä askelsi Pia, jonka kasvot hohtivat näyttämön valoissa ihmeellisen kauniina, niin kuin kulmakarvoille ja ohimolle olisi satanut kristallisia lumikiteitä. Niskan tähtitatuointi oli huolellisesti pakkeloitu piiloon ja hoikkaa kehoa verhoava kolttu täytti kaikki laivayhtiön määritykset hienostuneen seksikkäästä esiintymisasusta.

Katri silmäili pianoa takovaa Kajta. Mies oli tapojensa mukaan haihtunut ensi kohtaamisen jälkeen omille teilleen. Sellainen hän oli, yhtä pelokas kuin Katrikin. Ja siinä oli syy, miksi suhde toimi ja oli pysynyt niin raastavan epäselvänä. Hänen osaltaan juttu oli kertakaikkisesti loppu. Nyt hän tiesi, kenet hän halusi. Muisto edellispäivän porrasjumpasta laivan perämiehen kanssa nostatti hymyn Katrin huulille.

Ja hän vilkuili ympärilleen, josko laivan komentosillalla työskentelevä Mats olisi piipahtanut yökerhon katsomaan show’n, mutta miestä ei näkynyt.

Musiikki meni tunteisiin. Pian uskomattoman voimakkaat hypyt ja hallitut piruetit, triplat, kirvoittivat yleisöstä valtavat aplodit. Pian lahjakkuus oli ilmiselvää. Tanssitaito oli samanaikaisesti vahvaa ja rohkeaa, kuten oli kaikki muukin, mitä hän edusti – moottoripyörät, vauhti ja romuralleissa kaahailu.

”Tähti on syntynyt!” Timo Heinonen mutisi.

Hän taputti Katria olkapäille, ja jätti kätensä lepäämään Katrin harteille. Katri olisi halunnut työntää käden pois, muttei kehdannut. Hän piti katseensa lavaa kohti suunnattuna.


Katri heräsi kovaan jyskytykseen. Hänellä meni hetki ymmärtää, mitä tapahtui. Joku huusi hänen nimeään ja jyskytti ovea. Katri kiskoi ylleen aamutakkiaan.

Pete huojui paikoillaan. Hänen kasvonsa olivat vitivalkoiset.

”Tom on hakattu. Hän on teho-osastolla koomassa!” Pete sanoi ja löi nyrkkiään ovenpieleen tuskaisen näköisenä.

Katri tuijotti Peteä tajuamatta sanaakaan siitä, mitä mies oli hetki sitten kertonut.

”Nyt kerrot, missä se pussi on!” Pete pamautti sormuskädellä ovea niin, että siihen jäi painauma.

Katri ummisti silmänsä.

”Tai muuten mitä?” hän kysyi niin hennolla äänellä, että tuskin itsekään kuuli sanojaan.

”Tom on koomassa, ja se on sun syy!” Pete sähisi silmät vihaa uhkuen.

”Jätkät käy kuumana, ne on tulossa hakemaan sut. Tajuatko, sä olet vaarassa”, Peten ääni kaikui jossain kaukana.

Katri perääntyi hyttinsä hämärään. Hytin ovi läiskähti kiinni. Hän kävi istumaan vuoteelleen. Hän kuuli, miten mies potki ja hakkasi ovea. Shokkitärinä valtasi Katrin koko kehon.

Jatkuu ensi numerossa.

Laura Paloheimo on vuonna 1971

syntynyt kirjailija, tuottaja ja kirjoittamisen ohjaaja. Hän on

kirjoittanut vauhdikkaita chick lit -kirjoja:

Klaukkala, OMG,

Mama Mojo ja

Puppiduu.

Risteilyemäntä Katri Leinosen työpaikkaromanssi laivalla soittavaan pianistiin hiipuu yhtä nopeasti kuin se roihahtikin, mutta Katri ei ehdi miestä liikoja suremaan.

Tangoshow’n ensi-ilta ja sitä seuranneet lukuisat jatkojuhlat ja niistä seuranneet romanssit olivat pääpuheenaihe laivan messissä.

Katri liittyi aamukahviaan nauttivien hyttiemäntien seuraan ja keskittyi kuuntelemaan varsin värikkäitä versioita laivalla edellisyönä show’nsa ensi-iltaa juhlineesta tähtilaulajasta, Olli Säteestä.

”Ei ollut päällä rihmankiertämää!” yksi hyttiemännistä sanoi ja pyöritteli päätään.

Katria huvitti. Aina sama juttu, saunakansa kohahti, jos joku oli sattunut kävelemään alasti henkilöstön poreallastilan läpi.

”Artistit on sellaisia, vapaita sieluja, haluavat irrotella kunnolla!” Katri sanoi ja sekoitti kahviaan ja tunsi hyttiemäntien tuijotuksen kaulallaan.

Pelon ja ärtymyksensekaiset ajatukset pitivät Katrin hereillä aamuun asti. ”Jos sanot sanakin tästä, se on nirri pois! Se on nirri pois!” Peten uhkaukset kiersivät kehää mielessä. Mustelma teki kipeää, mutta huivia oli pakko pitää kaulassa. Katria ahdisti ajatellessaan edellisyötä, kammottavaa pullonpyörityspeliä Peten hytissä ja hetkeä, jolloin mustelma syntyi.

Mies himoitsi edellisiltana pullonpyörityspeliä pelanneen moottoripyöräjengin kannattajajäsenyyttä.

Oli vaikea ymmärtää Peten olevan se sama mies, jonka Katri oli oppinut tuntemaan aloittaessaan laivatyöt. Missä oli kultainen baarimikko, jonka Katri oli vuosien aikana oppinut tuntemaan? Ja miksi hän halusi niin paljon tienata moottoripyöräjengin hyväksynnän?

Selvittyään työkaverinsa kuristusotteesta ja päästyään hytilleen, hän oli valvonut koko yön pohtien, mitä hänen pitäisi tehdä. Hän olisi ilomielin ilmiantanut Peten laivan intendentille, ellei olisi siinä samalla vaarantanut oman työpaikkansa laivassa. Vuosien aikana oli tapahtunut paljon kaikenlaista. Katri tiesi liikaa. Ja Pete tiesi, että Katri tiesi.

Peten pelko oli kuitenkin epätoivoista lajia. Mies himoitsi edellisiltana pullonpyörityspeliä pelanneen moottoripyöräjengin kannattajajäsenyyttä, ja se vaati erilaisten tehtävien suorittamista. Kannattajajäseniä valjastettiin tekemään palveluksia. Laittomuuksia. Tom oli toiminnassa jotenkin mukana, vaikkei miehellä tainnut olla edes moottoripyörää, Katri pohdiskeli ja toivoi hyttiemäntien keksivän uusia puheenaiheita.

”Näytät siltä, että olet herännyt vasta, ja tarvitseeko kysyä mistä?”

Onneksi Ahdin Valtakunnan valtiatar, lastenhoitaja Stella, ilmestyi paikalle ja ilmoitti Olli Säteen olevan päivähuoneessa. Muutoin niin pirteä Stella näytti väsyneeltä.

”Näytät siltä, että olet herännyt vasta, ja tarvitseeko kysyä mistä?” Katri kysyi ja Stella virnisti.

”Myönnetään! Sääntöjä rikottu! Olin yötä Ahdin Valtakunnassa!”

”Esimerkillistä päivystystyötä, koisit työpaikalla!” Katri kiteytti ja toivoi, että itsekin nukahtaisi toimistopöytänsä ääreen, siten elämä laivalla olisi ehkä tylsää, mutta piirun verran turvallisempaa.

Stella nauroi ja veti käden kuvitteellisen hatun lippaan.

”Aina valmis, mitä tulee pirtuun tai polkkaan!” hän sanoi ja kertoi olleensa tanssijoiden kanssa jatkoilla.

”Nähtiin aamu nousevan ja yksi alaston mies!”

”Alaston mies?” Katri toisti.

”Markolta terveisiä, hän kyselee aina, onko Katri jo rengastettu, en oikein tiedä mitä vastata.”

”Tatuoitu ja karvainen. Ei mikään kiiltokuva mieheksi, mutta mies kuitenkin. Kaveri juoksi munasillaan ympäri seiskakantta. Kuulemma kyse oli jostain nakuhaasteesta!” Stella pyöritteli päätään.

”Sepä somaa”, Katri mutisi ja toivoi, ettei intendentin korviin kantautuisi yhtäkään tarinaa edellisillan aktiviteeteista.

Katri tunsi Stellan katseen kaulallaan.

”Kiva huivi sulla, sininen... Oliko kiihkeä yö Kajn kanssa?” Stella kysyi ja näytti siltä, että odotti mehukkaita yksityiskohtia.

”Sininen sopii mielialaan. En kerro mitä tapahtui, lakkaa kärttämästä!” Katri mutisi.

Stellan silmät välähtivät.

”Kiitos luottamuksesta! Markolta terveisiä, hän kyselee aina, onko Katri jo rengastettu, en oikein tiedä mitä vastata”, Stella sanoi muka huolettomasti, vaikka Katri hyvin tiesi, mihin Stella pyrki.

Stellan turvallisuusalalla työskentelevä veli oli kyllä mukava mies, mutta ei yhtään Katrin tyyppiä.

”Sinkkuna edelleen”, Katri sanoi ja kohautti harteitaan.

Hän oli seilannut ne seitsemän merta eikä ollut vieläkään löytänyt kotisatamaa, ei prinssi rohkeaa, mutta oli oppinut paljon itsestään. Se kai oli tärkeintä, tietää kuka oli, mistä tuli ja mihin suuntaan oli matkalla.

Stella oli hyvä ystävä. Jos jonkun ihmisen oppi tuntemaan merillä ollessaan, niin työkaverinsa, aina sielunelämää ja lapsuudentraumoja myöten. Meri herätti alitajunnan ja heitti kaikki roskat pintaan, vaikka eivät he elämäänsä itkeneet, päinvastoin.

Stella jatkoi ensi-iltajuhlien yksityiskohtien heruttamista. Kesken tarinoinnin Katrin hakulaite soi.

Tarkoitus oli myydä litratolkulla juomia, eikä myyntitavoite toteutuisi mikäli porukkaa lähtisi pois kesken kaiken.

”En voi laulaa! Pitää lepuuttaa, että saan äänen toimintakuntoon illaksi!” Olli raakkui luuriin.

”Tee kaikkesi, että saat äänesi kuntoon illaksi! Höyryhengitä, laita kosteita pyyhkeitä hyttiin, kuiva huoneilma on myrkkyä keuhkoille!” Katri lateli rutiininomaisesti ohjeita ja laski luurin alas.

Hän tuijotti hetken eteensä näkemättä mitään ja yritti keksiä, mitä sanoisi tangofaneille, jotka jonottivat paraikaa päivätansseihin kannella kymmenen. Olisi ikävää ilmoittaa, ettei Olli pääsisi heitä liikuttamaan ja että nimikirjoitukset jäisivät saamatta, kaverikuvat ottamatta.

Katri mietti eri vaihtoehtoja. Kansa saisi kuitenkin tanssia tangoa. Tango-orkesteri ja orkesteria johtavan Kajn lauluesitykset kuuluivat Ollin päivätanssipakettiin. Ollin tähtitunti oli päiväntanssien kohokohta, muusta musisoinnista ja laulusta huolehtisi orkesteri. Tarvittiin jotain, mikä pitäisi tangohovin tansseissa alkamishetkestä sen päättymishetkeen, mutta mitä? Tarkoitus oli myydä litratolkulla juomia, eikä myyntitavoite toteutuisi mikäli porukkaa lähtisi pois kesken kaiken.

Katri puhalteli ilmaa keuhkoistaan. Hän silmäili puhelimen vieressä olevaa hyttilistaa. Siinä oli merkittynä hytin numero ja hytissä asuvan miehistön jäsenen nimi. Ensimmäisenä listassa oli Alvarez. Fernando Alvarez! Niin tietysti! Miksi hän ei heti tajunnut! Eilisiltana Fernandon tangosoololle oli taputettu seisten. Suomen notkealanteisin tangotanssija, Fernando tunsi tangon salat ja oli Olli Säteen salarakas.

Katri naputteli Fernandon numeron puhelimeen ja toivoi parasta. ” Si, Si!” Fernando vastasi ja ilmoitti olevansa paikalla vartin kuluttua.

Katri kiiruhti ulos messistä ja juoksi portaisiin.

Laivan munahaukkojen havittelema kultamuna, laivan perämies, Mats Åhman.

”Joskushan ihmisen oli kuntoiltava!” hän tokaisi vieressään harppovalle miehistön jäsenelle ja huomasi vasta sitten, kuka hänen vieressään harppoi.

Laivan munahaukkojen havittelema kultamuna, laivan perämies, Mats Åhman. Katri onnitteli itseään siitä, että kerrankin osui paikalle Mats Åhmanin kanssa niin, ettei paikalla ollut esimerkiksi parfymerian kaunottaret, joiden kauneus oli ehkä purkista, mutta Katri olisi tehnyt mitä vain saadakseen tietää, mistä purkista.

”Sisällä oleskelu ja koneellistetun sisäilman hengittäminen on rasitus keuhkoille, Mats tiedotti.

Katri nyökkäsi pontevasti samanmielisyyden merkiksi. Hänen vieressään askeltava perämies oli komea rujolla tavalla. Auringon ja iän rypistämät kasvot olivat mukavalla tavalla syvien uurteiden raidoittamat, leukaa koristi hienoinen sänki, silmät olivat orvokinsiniset ja täynnä sellaista kujeilua ja iloa, jota Katri niin kovasti kaipasi. Silkkaa pokaalia koko mies!

”Täytyy kai alkaa treenaamaan ihan kunnolla, Katri sai sanotuksi läähätyksen lomasta.

”Mitä sä treenaat?” Mats kysyi.

”Tangomusiikkia ja Netflix-surffailua”, Katri vastasi totuudenmukaisesti ja Mats räjähti nauramaan. Katri pysähtyi paikoilleen ja nauroi itsekin.

”Tottahan se on, olen läpikotaisin laiska. Yritän aina laihduttaa ja se onnistuu yleensä päivisin. Yöllä löydät minut messistä, tarkalleen ottaen ensimmäisen buffet-tarjoilun päättymisen aikaan. Suklaakakut on varattu mulle!” hän sanoi muka tiukkana ja Mats nauroi lisää.

”Olet hurmaavan rehellinen!” mies sanoi.

Ja Katri hymyili niin että poskipäihin koski.

”Mitä eilen tapahtui? Mä yritin tavoittaa sua.”

Katri marssi orkesterikorokkeelle ja kertoi pikaisesti Kajille muutokset päivätanssien ohjelmaan. Kaj tuijotti Katrin kaulaa.

”Mitä eilen tapahtui? Mä yritin tavoittaa sua. En saanut nukutuksi, meidän hyttikäytävällä oli ihan hirveä meteli! Ne motoristit kuuntelivat jotain paskamusaa aamuun asti! Ja ne polttivat maria, mä en voi olla täällä, jos meno ei muutu!” Kaj sanoi.

Katri lausui Kajlle pahoittelut ja otti mikrofonin käteensä. Hän tiesi hyvin Kajn historian päihteiden kanssa, miten hän oli kamppaillut itsensä vapaaksi vakavasta riippuvuudesta.

”Puhutaan myöhemmin, jooko? Mennään vaikka kansikävelylle”, Katri sanoi ja astui tanssilattialle.

Tangohovin edustajat huikkailivat Katrille ja kyselivät Ollista. Katri vilkaisi samettiköysien takana seisovaa tummapintaista miestä. Fernando oli ammattilainen, hän oli paikalla, hymyilevänä ja valmiina ottamaan hommat hoitoon.

”Raju rakastaja”, Katri lausui ja sai hetkessä tangosalonkiin kerääntyneen eläkeläisjoukon huomion itseensä.

”Hyvät matkustajat, raju rakastaja on täällä! Minulla on ilo edustamani laivayhtiön puolesta esitellä teille eilisiltana tangoväen lumonnut Fernando Alvarez! Hän on luvannut esittää teille parhaat palat soolonumerostaan ja opettaa teille askelsarjan tai pari!”

The woodooman, luki hieroja Tomin hytin ovessa. Katri koputti oveen. Katri oli varannut ajan hierontaan. Tom oli laivaporukasta ensimmäinen, joka matkusti Intiaan ja palasi sieltä täysin vihkiytyneenä erilaisiin yrtteihin ja mielenhallinta harjoituksiin. Tomilla oli aina tarjota ihmeitä tekevä flunssankarkotusjuoma, minkä kanssa hän tarjosi itseleivottuja pikkuleipiä.

”Alastomien naisten vuoksi olen valmis melkein mihin vaan!” Tom nauroi.

Verkkariasuinen Tom avasi oven ja pahoitteli hytissä vallitsevaa sotkua.

”Jään huomenna maihin ja siirrän samalla kamoja hoitohuoneelle. Laitanko erikoisyrttejä höyryttimeen?”

Pöydällä olevasta diffuserista nousi kiemurtelevaa vesihöyryä. Tuoksut oli osa Tomin hoitorituaalia. Katri ryhtyi riisumaan vaatteitaan.

”Hieno juttu, että olet toteuttanut unelmaasi luontaishoitolasta, se on meidän kaikkien ilo”, Katri sanoi.

”Alastomien naisten vuoksi olen valmis melkein mihin vaan!” Tom nauroi.

Tom siirtyi hytin vessaan siksi aikaa, kun Katri riisui. Katri kääriytyi pyyhkeeseen ja kävi istumaan hoitovuoteen reunalle. Hän tajusi unohtaneensa käteistä rahaa sisältävän kukkaron toimistoon. Taskussa ei ollut muuta kuin huulikiilto, laivayhtiön heijastin ja evääksi messistä otettu banaani.

”Voin tietenkin maksaa luonnossa!” Katri tokaisi reippaasti.

Tom tuijotti häntä sen näköisenä, ettei ollut varma, oliko kuullut oikein. Katri kaivoi banaanin esiin. Tom purskahti nauruun.

”Hetki sitten, kun halasin sua, tunsin jotain kovaa rintaani vasten ja ajattelin, että tulet vetämään mut kylmäksi!” Tom sanoi huolettomaan tyyliinsä.

”Ihanko totta luulit, että mulla on ase? Miksi?”

Katria hämmensi toden teolla.

”Ihanko totta luulit, että mulla on ase? Miksi?” hän kysyi, mutta Tom ei vastannut.

Ehkä hän ei kuullut. Kolina vessassa voimistui, hän valmisti yrttikäärettä mustelmaan. Tom liotti pyyhettä käsienpesualtaassa ja lirutteli pyyhkeen päälle kellertävää nestettä ruskeasta lääkepullosta.

”Minusta on tullut vainoharhainen. Näen uhkia kaikkialla! En saa nukutuksi”, Tom selitti ja Katri etsi sopivaa asentoa hierontapöydältä.

Hän lupasi Tomille vapaat kädet mitä hoitoon tuli. Tom lupasi tehdä parhaansa mustelman karkottamiseksi. Onneksi hänelle ei tarvinnut selittää mistä se oli tullut. Ehkä Tom oli nähnyt tilanteen, Katri päätteli ja ummisti silmänsä.

”En mä sulta mitään maksua ota, niin monta vuotta on töitä tehty yhdessä, enkä kertaakaan tarjonnut sulle edes drinkkiä. Nyt saat koko rahan edestä!” Tom huuteli valuvan veden kohinoiden seasta.

Pian hän vajosi rentoon oloon, horrokseen minkä läpi hän tavoitti ainoastaan Tomin soittaman rentouttavan musiikin sävelet.

”Ihanaa tingelitongelimusiikkia”, Katri mutisi puoliunessa, hän yritti puhua mutta oli jo niin rento ja väsynyt, että hän tuskin kykeni muodostamaan sanoja.

”Rento mieli, rento keho. Kun tajunta laajenee, maailmankuva laajenee ja kaikki on mahdollista.”

Hoidon jälkeen Katri ponnisteli itsensä istuma-asentoon ja kiskotteli jäseniään ja haukotteli suureen ääneen. Se, mitä hän oli hetki sitten hierontapöydällä kokenut, oli ollut tajuntaa laajentava kokemus. Hän oli tuntenut olevansa yhtä musiikin ja meren kanssa, yhtä jokaisen tähdenlennon ja kaukaisen galaksin kanssa. Se oli ihmeellinen kokemus.

Katri vilkaisi itseään peilistä ja näki, miten rentous ulottui silmiin asti. Hänen katseensa oli täysin toinen, raukea. Ja silmät suorastaan kiilsivät kirkkaanvihreää sävyä, sitä jadentummaa, mitä ei hämärässä yleensä erottanut.

”Rento mieli, rento keho. Kun tajunta laajenee, maailmankuva laajenee ja kaikki on mahdollista”, Tom julisti tuttuun tapaansa tajunnanlaajentamisen puolesta.

Katri huojutteli kehoaan puolelta toiselle. Hän ajatteli Kajta, sitten komentosillan Matsia, sitten taas Kajta, hetkisen ajan naapuriaan Vesaa ja sitten taas Kajta. Sitten hän huomasi miettivänsä, miltä Mats näyttäisi alasti. Mieshän oli niin hoikka, olisiko hänessä vartta täyttämään aikuinen nainen? Katri tuumaili ja tirskahti.

”Olet niin suloinen, että minua ihan itkettää! Tarjoaisin sulle vielä teetä ja erikoispikkuleivän, mutta selvästi sulle riitti tämä setti”, Tom sanoi ja halasi Katria, joka takertui eteensä ilmestyvään mieheen ehkä hieman turhankin halukkain ottein.

Tom asetti Katrin sepalukselle eksyneet käpälät turvallisemmalle vyöhykkeelle.

”Noh, noh, aika mennä tutimaan Katriseni”, Tom sanoi ja irrottautui otteesta.

Tom työnsi Katrin hyttikäytävään ja painoi tämän käteen pienen muovipussin.

”Kiva juttu, että viet mun frendin nuuskat maihin, pussissa on partavesilitkua ja perusjuttuja!” Tom sanoi.

Katri moikkasi käytävällä puhelintaan räpläävää Kajta ja otti tukea hyttikäytävää halkovasta kaiteesta.

”Totta kai, kaikki hoituu!” Katri mumisi, vaikkei muistanut, että heillä olisi ollut puhetta pussin kuljettamisesta ja painoi Tomin poskelle märän pusun kiitokseksi.

Hyttiin päästyään Katri kävi suihkussa ja sujautti yöpaidan ylleen. Jestas, että hän olikin väsynyt! Ja samanaikaisesti hän oli niin täynnä energiaa, että olisi voinut hyvin viettää pienen lemmekkään hetken esimerkiksi Kajn seurassa. Mutta ei kuitenkaan, Kaj oli historiaa. Kyllä meressä kaloja riitti! Ja se varsinainen vonkale oli vielä pyydystämättä!

Tomin suorittama hieronta oli avannut kaikki kraanat. Aivan kuin hän olisi muuttunut silmissä pehmeämmäksi, hohtavammaksi, vetovoimaisemmaksi. Toiseksi.

Tällä kertaa hän saisi sen, mitä tavoitteli. Vaikutti siltä, että vihreä valo palaisi komentosillalla, kun Katri Leinonen piipahtaisi pikkuvisiitillä! Katri iski silmää peilikuvalleen. Olisipa hän ollut yhtä itsevarma aiemmin päivällä, kun nousi portaat Mats Åhmanin seurassa. Mats oli kyllä jotain ihan muuta. Ja wou, miten selvästi hän pystyi näkemään, miten erivärisiä valoja hänen peilikuvansa heijasti! Kaikki oli niin ihmeellistä!

Katri otti askeleen peiliä kohti. Kuvajaisen säteet olivat kirkkaan vaaleanpunaisia ja niiden seassa oli kirkkaanvalkoista valoa, kuin roiskeita, ne levisivät hänen kuvajaisensa yli, koristelivat hämärässä hytissä seisovan naisen hahmon.

Katri kosketti peiliä. Säteet katosivat. Hyttiin laskeutui pimeys. Hän näki taas itsensä niin kuin oli. Hän tunsi ohimoissa jyskyttävän päänsäryn ja tunsi huimausta. Hän sulki silmänsä ja heräsi vasta seuraavana aamuna, nähtyään koko yön unta, jossa hän liukui kovaa vauhtia vesipyörteiden mukana ms. Fiestan kölin alle.

Jatkuu ensi viikolla.