– Ei ruuanlaittotaito geeneissä kulje, Samuel huomautti tosikkomaisesti. – Se on tasan tarkkaan tahdon asia. Niin kuin kaikki muukin.

Perjantai, lokakuun 29. päivä 

Katson harvoin televisiota, paitsi vanhoja hyviä elokuvia, silloin harvoin kun niitä tulee. Kanavia on aivan liikaa, mutta silti ohjelmistossa ei ole kehumista; melkein pelkkiä jenkkisarjoja, joita tuskin toisistaan erottaa.

Suurin syy vähäiseen katseluun on kuitenkin vastapäinen talo. Mikään tositelevisio-ohjelma ei korvaa niitä näytelmiä, joita olen vuosien varrella päässyt seuraamaan omasta ikkunastani.
Nyt on kuitenkin tunnustettava, että pari päivää sitten juutuin katsomaan jotakin maalaismaisemissa tapahtunutta poliisisarjaa. Ei se mikään kummoinen tarina ollut, mutta eräs lause jäi vaivaamaan mieltä: ”Eilinen on vieras maa, sillä rajat on jo suljettu.”

Muistan runollisen lauseen sanatarkasti ja jäin pohtimaan sitä pitkään. Mitä se oikein tarkoitti? Ettei entiseen voi koskaan palata? Että menneisyys on parasta unohtaa, koska sitä ei voi muuttaa?

Olen ehdottomasti eri mieltä. Ei tapahtunutta voi tietenkään muuttaa, mutta menneisyyttä ei todellakaan ole pakko unohtaa. Sitä voi käsitellä. Ja ennen kaikkea voi estää menneisyyttä toistamasta itseään. Tai ainakin voi yrittää estää.

Puhunko arvoituksilla? Mitäkö tarkoitan? En sano yhtään enempää, koska en ole vielä ryhtynyt tekemään päätöksiä. Niiden aika kyllä tulee, saattaa tulla piankin. Kaikki riippuu... No, antaa ajan kulua... Katsotaan...

Tänään kävelin pitkästä aikaa Hietaniemen hautausmaalla. Ehkä menin sinne siksi, että oli sumuisen harmaa päivä. Semmoinen sää, jolloin herkkäuskoisempi voisi kuvitella haamujen tanssivan iltahämärissä haudoilla.

Oli jo myöhäinen iltapäivä, ilta alkoi hämärtyä. Vaeltelin siellä täällä, lueskelin vanhojen hautakivien tekstejä ja menin lopulta uurnalehtoon. Seisoin kauan tutun pienen kivisen enkelin edessä ja annoin ajatusten vaeltaa vapaasti. Sillä tavalla syntyvät parhaat ideat ja suunnitelmat. Niitä ei pidä pakottaa.

Naapuritalon Mustatukan olen nähnyt viikon aikana kadulla kolme kertaa. Kahdesti yksin ja yhden kerran Tyrkyn kainalossa, kun ne tulivat vastaan Kalevankadulla. Mies on yli päätä pitempi, nainen melkein hukkui hänen kainaloonsa. Mustatukka näytti onnelliselta, pakko myöntää.

Juuri ennen kuin lähdin hautausmaalle, huomasin että Mustatukka oli saanut vieraan. Näytti olevan sama nainen, joka on käynyt siellä ennenkin, toisinaan yksin ja joskus parin lapsen kanssa. Ystävätär. Semmoinen viileän vaalea Grace Kellyn tyyppinen nainen, vaikka ei tietenkään lähimainkaan yhtä kaunis.

Iltaa kohden sumu tuntuu tiivistyvän. Ensi yönä en kiipeä ullakolle houkuttelemaan kuuta esiin.

Oleilen. Katselen ja odottelen.

***

– No, mitä sanot? Kiira leväytti lehden Johannan eteen olohuoneen pyöreälle valkoiselle ruokapöydälle ja jäi seisomaan siihen kuin tuomionenkeli.

– Mitä mun pitäisi sanoa? Johanna ihmetteli. Hän vilkaisi ystävätärtään. – Milloin sä tätä lehteä olet ruvennut lukemaan?

– En milloinkaan, Kiira puuskahti. – Rakas aviomieheni – tai siis kohta ex-sellainen – toi sen ja sanoi, että kannattaisi tutustua naiseen, josta on tulossa seuraava rouva Paimio – paitsi ettei tuollainen jääkylmän näköinen tiukkapipoinen uraohjusfeministi tietenkään omasta sukunimestään luovu.

Johanna käänteli sivuja ja levitti sitten kyseisen artikkelin eteensä.

– Karsean näköinen tapaus, vai mitä? Kiira kurkki Johannan olan yli. Hän naputti etusormellaan aukeaman suurinta kuvaa.

– Siis ihan järkyttävä, Kiira jatkoi mesoamistaan. – Mä en pysty edes ajattelemaan niitä kahta yhdessä,  enkä varsinkaan sängyssä...

Johanna kumartui katsomaan tarkemmin.

– Ulkonäkö voi kuule pettää, hän mutisi. – Daamihan saattaa osoittautua varsinaiseksi tiikeriksi makuuhuoneessa. Odotas kun mä luen ensin...

– Mä voin lukea sulle! Kiira tempaisi lehden itselleen. – Osaan jo koko jutun suunnilleen ulkoa. Kuuntele nyt tätä otsikkoakin: Elämä pakottaa tekemään valintoja, sanoo tähtijuristi Marjatta Väinölä, Kiira naukui. – Jumalauta, sanon minä joka en koskaan kiroile! Valintoja tosiaan, ja nyt se kusipää on valinnut mun mieheni!

– Ei tosiaan oikein sovi sun suuhusi, Johanna huomautti. – Siis kiroilu. Kuulostaa väkinäiseltä.

– Kuulostaa vai? Kiira heitti lehden takaisin pöydälle. – Jatkossa saat kyllä tottua siihen. Minähän en luovuta, taistelen loppuun asti!

– Tuo muija on ainakin viisitoista eikä kymmenen vuotta Jarkkoa vanhempi, Kiira jatkoi. – Senhän nyt näkee yhdellä silmäykselläkin. Katso vaikka noita ryppyjä ja roikkuvia luomia ja karmeaa kaksoisleukaa. Ja niin tylsät kuteetkin sillä on, että pelkästään niiden vilkaiseminen alkaa haukotuttaa.

Johanna puraisi poskeaan, ettei olisi purskahtanut nauruun. Hän yritti tutkia kuvia mahdollisimman puolueettomasti. Aika tavanomaisen näköinen, hillitysti meikattu, klassiseen valkoiseen paitapuseroon ja tummansinisiin pitkiin housuihin pukeutunut nainen. Lyhyet vaaleahkot hiukset, rannekello ja korvissa pienet helminapit. Ei mikään kaunotar mutta huoliteltu, asiallisen näköinen tapaus. Jostakin syystä naisen ikää ei mainittu missään yhteydessä.

– Sori vaan, mutta ei näistä kuvista kyllä parhaalla tahdollakaan mitään kaksoisleukaa pysty erottamaan, Johanna huomautti varovasti. – Korkeintaan sillä on hiukan pehmentynyt leuanlinja. Se on muuten edessä meilläkin, ennemmin tai myöhemmin.

– Ai pehmentynyt leuanlinja? Kiira matki. – Sehän on satavuotias!

– Ei nyt sentään ihan... Johanna arveli ja sanoi sitten keittävänsä kahvit. Olisi mukava saada ystävätär hiukan rauhoittumaan.

– Miksi sä mulle kahvia tyrkytät? Kiira ihmetteli. – Onhan sulla kai skumppaa jääkaapissa.

– No on toki, mutta...

– Korkkaa sitten, Kiira sanoi ja jatkoi, ennen kuin Johanna ehti edes vetää henkeä protestoidakseen: – Mulla on kuule koko viikonloppu aikaa. Ei tarvitse hakea Lucasta tarhasta eikä kuskata Keviniä lätkäharkkoihin. Jarkko lähtee nimittäin poikien kanssa risteilylle. Aikoo kuulemma puhua niiden kanssa tärkeistä asioista, vähän niin kuin miesten kesken, että sillä lailla... Voisin lyödä vaikka vetoa, että siellä hytissä on neljäskin henkilö ja se on takuulla nainen. Että äitipuoliehdokasta siinä sitten pojille esitellään, vaikka muija sopisi paremminkin niiden mummoksi, Kiira tykitti ja tyrkkäsi lehden lattialle.

– Sulla saattaa ollakin, mutta mulla ei, Johanna huomautti lähtiessään keittiöön. – Siis koko viikonloppu aikaa. Mun pitäisi jo alkaa laittautua.

– Laittautua? Miten niin? Oletko sä menossa jonnekin?

– No olen, Johanna huokaisi ja mulkaisi kattoon. Olihan hän yrittänyt selittää menemisistään jo puhelimessa, mutta Kiira oli tapansa mukaan keskeyttänyt ja vain ilmoittanut tulevansa, kysymättä ollenkaan, sopisiko vai ei.

Johanna oli juuri ja juuri ehtinyt töistä kotiin ja oli ripustamassa takkia henkariin, kun ovikello oli jo määrätietoisesti kilahtanut ja Kiira oli purjehtinut sisään, heittänyt lehden pöydälle ja ryhtynyt raivoamaan.

– Minne sä olet menossa? Kiira näytti pettyneeltä niin kuin pieni lapsi, jonka lempilelu on hukassa.

– Samuelin luokse syömään.

Johannan ääni värähti. Oli ihana sanoa miehen nimi ääneen. Hän kurkisti keittiön baaritiskin yli, eikä pystynyt mitenkään poistamaan kasvoilleen juuttunutta typerän onnellista hymyä. – Siis hänen kotiinsa. Ensimmäistä kertaa. Tosi mielenkiintoista.

– Ai? Kiira tuijotti ystävätärtään. Häneltä tuntuivat sanat loppuneen. Varjo välähti silmissä.

Kateutta? Johanna ihmetteli itsekseen, mutta torjui ajatuksen saman tien.

– Että niin kuin tyyliin näytä-kotisi-niin-minä-kerron-minkälainen-ihminen-sinä-olet, Kiira sitten hymähti vaisusti. – Missä se tyyppi muuten asuu?

– Ruoholahdessa, Johanna huokaisi. – Olenhan mä sen sanonut vaikka kuinka monta kertaa. Kuunteletko sä mua ollenkaan?

– Kyllä mä... anteeksi... Kiira poimi lehden lattialta, avasi tutuksi tulleen aukeaman, tuijotti sitä hetken ja työnsi lehden syrjään.

– Mulla vaan mielialat ajaa vuoristorataa kamalaa vauhtia...

– Mä ymmärrän kyllä, Johanna sanoi samalla hetkellä, kun pullo poksahti. – Eikä sun tarvitse pyydellä anteeksi. Mä ymmärrän.

Johanna oli edellisenä päivänä törsännyt järkyttävän kalliiseen aitoon samppanjaan ja ajatellut korkata sen Samuelin kanssa jonkin ihanan tapaamisen kunniaksi, ja kaikkein mieluimmin tietysti sängyssä.

Parhaan ystävättären sydänsuru oli kuitenkin vähintään yhtä pätevä syy korkkaamiseen. Tai oikeastaan vielä pätevämpi. ”Miehiä tulee ja menee, mutta älä ikinä luovu tosiystävistä”, oli Pirkko-kummillakin tapana muistuttaa.

Johanna ojensi lasin Kiiralle.

– Skål! Oletteko te... tuota... pystyttekö te Jarkon kanssa yhtään puhumaan, tai siis...

– Kyllä me yritetään, Kiira huokaisi. – Vaikka eihän tässä ole vasta mennyt kuin muutama päivä. Se puhuminen on vähän semmoista... asiassa pysytään korkeintaan kymmenen minuuttia ja sitten alkaa huuto. Siis minä huudan.

Tarpeeton täsmennys, Johanna hymähti itsekseen.

– Voisit muuten olla makutuomarina, hän sitten keksi.

Maailmassa oli kaksi asiaa, jotka saivat Kiira Paimion ainakin hetkellisesti piristymään: lapset eli hänet omat poikansa ja vaatteet.

– No siinä nyt ei ole paljon olemista, Kiira hymähti. – Eihän sulla ole muuta kuin mustaa.

– Yllätys yllätys, mä shoppailin eilen vähän, Johanna virnisti ja lähti makuuhuoneeseen vaihtamaan vaatteita.

– No hups! Kiira huudahti, kun Johanna palasi ja alkoi pyörähdellä limenvihreässä minimekossa ja mustissa sukkahousuissa. Jalkaansa hän oli sujauttanut piikkikorkoiset mustat kiiltonahkakengät.

– Tosi cool, Kiira nauroi.

– Ja hyvän näköistä materiaalia, Kiira lisäsi hipelöityään helmaa asiantuntevasti.

– Ja salamannopea riisua, Johanna ei malttanut olla huomauttamatta. Olisin voinut jättää sanomattakin, hän sitten harmitteli itsekseen, kun hymy kuoli Kiiran kasvoilta. Ei pitäisi hehkuttaa omaa onneaan, kun toinen oli juuri eroamassa.

– Mitä minä olen aina sanonut, Kiira sitten muistutti. – Että tummatukkainen...

– Joo, tiedetään, Johanna keskeytti nauraen. – Että tummatukkainen hukkuu mustaan, ellei satu olemaan erityisen vahva persoona.

– Juuri niin, Kiira sanoi. – Katso nyt itseäsi. Ihan niin kuin sä olisit herännyt henkiin tuossa mekossa. Väreissä on oikeasti taikaa.

– Niinpä. Ja kyllä mä olenkin herännyt henkiin. Oikeasti.

Johanna kaatoi lisää samppanjaa ja nosti lasinsa. – Skål! Mille otetaan? Hei otetaan... elämälle!

– Missähän se mahtaa olla? Siis mun elämäni? Kiira huokaisi, mutta siemaisi lasistaan kunnon kulauksen. Aito samppanja oli ehdottomasti paras sydänlaastari. 

Kello oli jo hiukan yli kuusi, ennen kuin Johanna onnistui kampeamaan Kiiran ulos. Sitä ennen hänen oli kuitenkin luvattava ehdottomasti soittaa heti tilaisuuden tullen ja kertoa ”kaikki”.

– Enkä mä nyt todellakaan tarkoita ruokaa. Kiira iski silmää.

– Tai mitä viiniä monsieur sen kanssa tarjosi. You know what I mean?

– Kyllä kyllä, messi meni perille, Johanna nauroi ja melkein työnsi Kiiran ovesta rappuun. – Mun on ehdittävä vielä suihkuun.

– Joopa joo, suihkunraikkaana sitä mennään...

Naiset vaihtoivat poskisuukot ja Kiira lähti kipittämään portaita alas.

Johanna oli tuskin ehtinyt sulkea ovea, kun ovikello soi.

– Hemmetti, mä meinasin unohtaa sen lehden, Kiira sanoi ja paineli Johannan ohi olohuoneeseen.

– Heittäisit koko läpyskän pois, Johanna ehdotti. – Miksi sä sillä itseäsi kiusaat?

– Miten niin kiusaan? Kiira vaikutti hämmästyneeltä. – Minähän saan siitä jutusta energiaa.

Tuota voisi sanoa todelliseksi naisen logiikaksi, Johanna nauroi itsekseen suljettuaan oven uudelleen Kiiran perässä. Joka tapauksessa tuntui mukavalta, että ystävätär oli selvästi paremmalla tuulella kuin tullessaan. Eikä taistelutahtoa todellakaan puuttunut.

Miksi ihmeessä Jarkko Paimio menisi vaihtamaan noin upean naisen johonkin keski-ikäiseen tähtijuristiin? Johanna ihmetteli. No, ehkä juuri siksi.

Johanna siirsi vajaan samppanjapullon jääkaapin ovilokeroon. Siellä se saisi odotella parempaa hetkeä eli Samuelia. Kuplat säilyivät kylmässä oikein hyvin, kun pulloon pani korkin sijasta haarukan.

Samppanjapullo oli puolillaan. Siis vielä puolet jäljellä, eikä vain puolet, Johanna ajatteli ja rupesi riisuutumaan. Tästä eteenpäin hän kääntäisi kaiken elämässään positiiviseksi.

Suihkusta tultuaan Johanna kuljeskeli olohuoneessa hiuksiaan kuivatellen. Oli jo pimeää. Muutama valaistu ikkuna täplitti vastapäisen talon tummaa tiiliseinää. Melkein kaikissa niissä oli eteen vedetyt verhot tai sälekaihtimet.

Samuel oli oikeassa, Johanna naurahti. Miksi ihmeessä sulkeutua verhojen taakse omassa kodissaan? Jos joku katseli, niin katselkoon.

Johanna värähti muistaessaan, miten mies oli tipauttanut pyyhkeen lattialle ja kääntyillyt juuri siinä paikassa ilkosen alastomana merkillinen hymy kasvoillaan. Ja kohta se tapahtuisi taas, mutta tällä kertaa toisessa ikkunassa... Johannalle tuli kostean kuuma olo, posket alkoivat hehkua.

Valkoinen kissa istui vartiopaikallaan kolmannen kerroksen ikkunassa. Hetkeä ennen kuin Johanna lähti kylpyhuoneeseen meikkaamaan, huoneeseen syttyi himmeä valo. Joku ilmestyi ikkunaan ja alkoi silittää kissaa. Valo lankesi huoneen takaosasta, joten hahmo erottui vain tummana möhkäleenä.
Kylpyhuoneessa Johanna oli juuri vetämässä rajausta vasempaan alaluomeen, kun käsi pysähtyi kesken liikkeen. Hänelle oli tullut äkkiä omituinen olo. Ikään kuin joku olisi tarkkaillut.

– Idiootti! hän ärähti ääneen. Niin kuin nyt kukaan olisi pystynyt tirkistelemään suljettuun ikkunattomaan kylpyhuoneeseen. Kuvitteletko sä olevasi jossakin kauhuleffassa, jossa kuljetaan seinien läpi? hän kyseli ivallisesti itseltään.

Uhka. Johanna hätkähti. Aivan kuin joku olisi sanonut sanan ääneen. Mistä ihmeestä nimenomaan se sana oli juolahtanut hänen mieleensä?

– Idiootti! Johanna tuhahti uudelleen ja keskittyi luomirajaukseen. Hän tarkasteli kriittisesti lopputulosta, eikä ollut täysin tyytyväinen.

Ehkä kannattaisi pyrkiä kosmetologikouluun, hän pohti. Voisi ruveta heittämään keikkaa ja ennen pitkää saattaisi päästä vaikka televisioon töihin, tai johonkin filmiyhtiöön.

Täytyy puhua Samuelille, Johanna päätti ja sulki meikkipussin. Vatsassa läikähti. Upeaa, kun oli joku viisas ja luotettava ihminen, jonka mielipidettä saattoi kysyä. Ja että se ihminen vielä sattui olemaan maailman ihanin mies.


Samuel oli kutsunut
Johannan kotiinsa Ruoholahteen puoli kahdeksaksi.

– Tasan puoli kahdeksan, hän oli tähdentänyt, eikä huomautuksesta voinut erottaa vitsin puolikastakaan. 

Täsmällisyyshän merkitsee luotettavuutta, Johanna oli ajatellut ja sanonut sitten ilmestyvänsä paikalle hyvissä ajoin.

– Ei mitään hyvissä ajoin, vaan tasan puoli kahdeksan, Samuel oli toistanut. – Ei myöhemmin eikä myöskään aikaisemmin.

– Asia harvinaisen selvä, Johanna oli nyökytellyt ja todistellut sitten itselleen, että varmasti hän vain kuvitteli miehen kuulostaneen jotenkin tosikkomaiselta. Samuelhan nauroi paljon. Ja hänellä oli harvinaisen ihana nauru. Aivan niin kuin äänikin.

He olivat tavanneet kuluneen viikon aikana vain kerran, kun Samuel oli keskiviikkona iltapäivällä yllättänyt ja ilmestynyt Stockmannille. Oli ensin seisonut pitkään pylvään varjossa, seurannut Johannan työskentelyä ja kävellyt sitten leveästi hymyillen osastolle.

– Sinä olet hyvä myyjä, hän oli ilmoittanut. – Tarkkailin sinua tuolta sivusta. Voisit kyllä hymyillä asiakkaille hiukan enemmän, se tekee aina vaikutukseen.

Johannan sydän oli alkanut takoa hurjasti. Samuel oli ollut häikäisevän hyvän näköinen pitkässä kanelinruskeassa takissaan ja mustassa poninhännässään.  

Johanna oli ollut sillä hetkellä yksin osastolla. Mikä harmittava takaisku, hän pahoitteli itsekseen. Hän olisi halunnut esitellä Samuelin sekä Tiialle että varsinkin Saralle. Tai olisi ainakin näyttänyt, että tässä nyt oli hänen miehensä. Että he olivat pari. Että he kuuluivat yhteen.

Samuel oli lähtenyt hoitelemaan joitakin asioitaan ja palannut, kun Johannan työvuoro oli ollut päättymässä. Hän kertoi vieneensä aikaisemmin päivällä auton huoltoon, mutta sanoi saattavansa Johannan kotiin.

Johanna oli sipsuttanut onnellisena miehen kainalossa pitkin Kalevankatua, hymyillyt rakastuneen naisen hymyä kaikille vastaantulijoille – ja pettynyt pahasti kotiovella. Samuel oli sanonut jatkavansa saman tien matkaa.

Siinä he olivat seisoneet muutaman kiitävän hetken, ja sitten pieni hymy oli alkanut nykiä miehen suupielessä.

Se härnää minua, Johanna oli ehtinyt tuskin ajatella, kun Samuel oli jo esittänyt päivälliskutsunsa ja lisännyt perään osoitteensa sekä ovikoodin.

– Pidä koodi mielessäsi tai pane jonnekin muistiin, mies oli painottanut. – Minä annan sen vain kerran.

Miksi kummassa? Johanna oli ihmetellyt itsekseen. Hän oli tallentanut numerot saman tien kännykän osoitekirjaan. Nimeksi hän oli naputellut ”rakas”, mutta sitä Samuel ei sentään nähnyt.
Se ei ole vielä kertaakaan sanonut suoraan rakastavansa mua, Johanna oli pohtinut kotiin mennessään. No, se aika kyllä tulee. Ja onhan se osoittanut sen muuten niin monella tavalla. 

Johanna lähti kotoa hiukan seitsemän jälkeen. Ensin hän ajatteli tilata taksin, mutta muutti saman tien mielensä. Oli sumuinen mutta yllättävän lämmin sää, ja toisaalta matka Eerikinkadulta Ruoholahden metroaseman tuntumaan oli naurettavan lyhyt. Sitä paitsi, jos taksi ei tulisikaan ajoissa ja hän myöhästyisi, niin... Hän ei halunnut edes ajatella sitä mahdollisuutta loppuun asti.

Vielä viime hetkellä Johanna pohti kuumeisesti, pitäisikö vihreä minimekko sittenkin vaihtaa kokomustaan. Ei, hän sitten päätti tiukasti, kietoutui mustaan viittaan, sujautti matalakorkoisemmat nilkkurit jalkaansa ja kiiltonahkapiikkarit kenkäkassiin. Tuliaisviinipullo mahtui samaan laukkuun. Johanna oli päätynyt lopulta punaviiniin, vaikka Samuel ei ollut suostunut paljastamaan menyytä.

Vaikka Johanna käveli rauhallisesti, hän oli perillä jo seitsemää minuuttia vaille puoli kahdeksan.   

Ottaisiko riskin? hän mietti sormi valmiiksi ovikoodistolla. Ei missään tapauksessa, kutsuhan oli kuulunut täsmälleen puoli kahdeksaksi.

Johanna jäi seisoskelemaan kadulle ja katseli aikansa kuluksi, miten metropysäkin sisäänkäynti nieli ja sylki ihmisiä sisuksiinsa ja ulos. Siinä oli suurkaupungin tuntua, metropolimaisuutta.

Oikeastaan harmi, että hän sattui asumaan sen verran kaukana lähimmästä pysäkistä, että metroa ei juuri tullut käytettyä. Toisaalta ratikan äänet kantautuivat hyvin kesäisin makuuhuoneen avoimesta ikkunasta. Se kuulosti rauhoittavalta, melkein kuin unimusiikilta.

Kahta minuuttia vaille puoli kahdeksan Johanna paineli koodin. Kuului napsahdus, ja ovi aukesi.

Johanna tutki asukastaulua. Toiseksi ylimmässä kerroksessa näytti olevan kaksi Mäntystä. Toinen tarkoitti varmaankin Samuelin vastaanottoa.

Johanna astui hissiin, ja tunsi, miten sydämenlyönnit kiihtyivät sitä mukaa kuin hissi hurisi ylös. Häntä oli alkanut jännittää tolkuttomasti.

Hän oli oikeassa: yhdessä ovessa oli tosiaan pieni vastaanottokyltti. Viereisessä luki tavanomaisesti pelkkä Mäntynen.

Johanna vilkaisi kännykän kelloa, joka näytti varmasti oikeaa aikaa. Tasan puoli kahdeksan.

Hän henkäisi syvään ja painoi ovikelloa.

Ovi aukesi välittömästi. Aivan kuin Samuel olisi seisonut sen takana odottamassa.

– Hei ja tervetuloa, mies hymyili.

– Kiitos.

Johanna katsoi häkeltyneenä Samuelia ja sitten hänen ohitseen eteiseen. Katossa oli kaksi pientä valospottia, mutta silti eteinen näytti pimeältä luolalta. Seinät ja katto olivat pikimustat. Samoin lattia, jota halkoi kulmasta kulmaan kaksi leveää valkoista viivaa.

– Reagoit ihan samalla tavalla kuin kaikki muutkin, Samuel hymyili tyytyväisenä. – Noin käy jokaiselle, joka tänne tulee. Kovin moni ei kyllä pääsekään. Mutta tule nyt ihmeessä sisään.

Johanna astui eteiseen niin kuin hidastetussa filmissä ja antoi Samuelin ottaa viitan. Hän horjahti vaihtaessaan kenkiä, mutta ei menettänyt tasapainoaan.

– Nätti mekko, mies huomautti. – Tosin esimerkiksi voimakas syklaami sopisi sinulle paremmin.

– Kiitos, Johanna töksäytti hämmentyneenä. Pahuksen pahus, juuri syklaaminpunaista hän oli toisena vaihtoehtona harkinnutkin. Olisi pitänyt...

Hän kaivoi viinipullon laukusta ja ojensi sen Samuelille. Toivottavasti mies ei huomaisi nihkeän kosteiden sormien jättämiä jälkiä.

Samuel käänteli pulloa. – Sattuu olemaan lempiviinejäni.

– Telepatiaa, Johanna sanoi ja purskahti nauruun. Samanaikaisesti helpotuksesta ja jännityksestä.

Samuel katsoi häntä ilmeettömänä. Sitten tutut pystyjuovat ilmestyivät silmien väliin.

Se näyttää jotenkin paholaismaiselta. Johanna hätkähti omaa ajatustaan. Tässä mustassa luolassa...  Hän ei saanut naurua millään loppumaan. Kohta se muuttuisi nikotukseksi.

– Lopeta! Samuel sylkäisi suustaan.

Nauru katkesi siihen paikkaan. Johanna tuijotti miestä pelästyneenä. – Anteeksi, hän mutisi.

– Sinulla on ruma nauru, Samuel huomautti kylmästi. – Kova ja kimeä. Minähän sanoin, että hymyile asiakkaille, mutta en käskenyt nauraa.

– En, mä... Johanna huojui korkeilla koroillaan ja veti mekon helmaa alemmaksi.

– Mutta hei, Samuel sitten sanoi ja muuttui sekunnin murto-osassa tavalliseksi hurmaavaksi itsekseen. – Älä kuule vanhan psykiatrin puheista välitä. Enhän mä ole vielä edes toivottanut sinua kunnolla tervetulleeksikaan.

Johanna hukkui miehen tiukkaan syleilyyn. He huojuivat ja seisoivat siinä niin pitkään, että Johanna tunsi miten Samuelin housujen etumus alkoi vähitellen paisua. Sitten mies päästi hänet äkkiä irti, melkein sysäsi syrjään, otti viinipullon mukaansa ja kehotti asettumaan taloksi.

Olohuoneen kynnyksellä Johanna hämmästyi uudelleen. Kolme seinää oli maalattu häränverenpunaisiksi, samoin katto. Valtava taulutelevisio peitti lähes puolet mustaksi maalatusta takaseinästä. Muita tauluja ei seinillä ollutkaan. Parvekkeen verhottomista isoista ikkunoista avautui näkymä iltavaloissa kylpevälle kanavalle.

Huoneessa oli musta, hiukan kulunut nahkasohva, kaksi samaan sarjaan kuuluvaa nojatuolia ja niiden välissä matala savulasinen sohvapöytä. Yhdellä seinällä seisoi iso lähes tyhjä palisanterikirjahylly.

Miksi sillä ylipäätään on kirjahylly? Johanna ihmetteli itsekseen, mutta katsoi parhaaksi olla kysymättä.

– Kävisikö dry martini, Samuel pikemminkin totesi kuin kysyi. Hän ei ollut huomaavinaankaan Johannan hämmennystä.

– Oikein hyvin, kiitos. Johanna nielaisi ja ajatteli, että nyt oli oltava varovainen. Hän ei ollut koskaan oikein kestänyt viiniä väkevämpiä juomia.

– Hyvä, menen keittiöön fiksaamaan drinkit, Samuel sanoi. – Katsele ihan rauhassa ympärillesi.

Samuel hävisi keittiöön, ja Johanna jäi seisomaan keskelle olohuonetta. Oli aivan hiljaista, vain keittiöstä kuului vaimeita kolahduksia. Ihan niin kuin oltaisiin irti muusta maailmasta, Johanna ajatteli ja kurkisti sitten viereiseen huoneeseen, jota valaisi hämärä yöpöydän lamppu.

Johanna henkäisi. Taas melkein pelkkää mustaa: seinät, vuode, lampun silkkinen varjostin. Vaatekaappirivistön joka toinen ovi oli maalattu punaiseksi. Se oli myös vallitseva väri sängyn yläpuolella roikkuvassa isossa surrealistisessa taulussa.
Mitä se oikein esitti? Hevosta vai ihmistä vai kentauria vai niitä kaikkia yhdessä ja erikseen? Johanna kumartui tutkimaan vielä lähempää, mutta ei löytänyt taulusta minkäänlaista signeerausta.

Huolellisesti pedatussa sängyssä ei ollut päiväpeittoa. Johanna vilkaisi nopeasti olkansa yli ja kumartui sitten hypistelemään lakanoita. Paksua himmeästi hohtavaa satiinia.

Äkkiä varjo lankesi lattialle, ja Johanna käännähti pelästyneenä. Samuel seisoi oviaukossa lasit kädessään, oli ilmestynyt siihen täysin äänettömästi.

– Taivas että mä säikähdin! Johanna huudahti. – Mä en yhtään kuullut, kun...

– Anteeksi, ei ollut todellakaan tarkoitus pelästyttää, Samuel sanoi ja ojensi lasin. – Mitä nopeammin juodaan nämä, sitä nopeammin päästään syömään. Skål ja vielä kerran tervetuloa.

– Kiitos ja skål. Johanna otti niin pienen kulauksen kuin ikinä kykeni, mutta sekin vähä poltteli ikävästi kurkussa.

Samuel hymyili lämpimästi lasinsa takaa. Juuri tuollaisena mä sen haluan, Johanna ajatteli. Tuollaisena se on oikea Samuel. Minun mieheni.

– Mua kiinnostaisi tietää, onko tämmöinen jotenkin tyypillistä psykiatrille, Johanna sitten sanoi ja pyöräytti päätään.

– Mikä tämä? Samuel hymyili edelleen, mutta silmät olivat tummuneet, näyttivät täysin mustilta.

– Tämä... siis se, että sulla on täällä niin paljon mustaa, seinät ja kaikki... Johanna katseli ympärilleen. Hän tunsi olonsa äkkiä epävarmaksi, vaikka miehen hymy ei ollut kadonnut minnekään.

– Ehkä se kuvastaa sieluani, Samuel kuiskasi silmät viiruina ja purskahti sitten nauruun.

Johanna yhtyi nauruun, hillitysti. ”Sinulla on ruma nauru...” Sanat kaikuivat korvissa. 

– Etkö sä vieläkään kerro, mitä me syödään? Johanna uteli ja sai ensin pelkkää naurua vastaukseksi.

– Kohtahan se nähdään, Samuel sanoi. – Sä voisitkin jo käydä pöytään. Ruoka on valmiina uunissa. Ei kaipaa kuin hienosäätöä...

Samuel hävisi taas keittiöön.

Raskasrakenteinen suorakaiteen muotoinen pöytä oli sijoitettu syvennykseen keittiön tuntumaan. Se oli petsattu tummaksi ja näytti aidosti vanhalta.

Pöytä oli katettu valmiiksi. Korkeajalkaiset viinilasit, isot mustat lautaset punaisilla tableteilla. Aterimet oli aseteltu matemaattisen tarkasti vierekkäin mustille paperiserveteille, joita koristi valkoinen sädehtivä sydän.

Lautaset kuuluivat tuttuun Teema-sarjaan, ja samanlaisia servettejäkin Johanna muisti nähneensä jollakin Tukholman-reissulla. Koko kattaus olisi näyttänyt kodikkaan tavalliselta tässä erikoisessa asunnossa – ellei lautasia olisi asetettu vierekkäin ja siten, että he joutuisivat istumaan selin huoneeseen, kasvot ikkunaan.

Taas vierekkäin, ihan niin kuin silloin Kosmoksessa...

Johannan sydän alkoi takoa. Se kauhea pysähtynyt hetki välähti jälleen kirkkaana mielessä, eikä suostunut poistumaan ennen kuin Samuel tuli keittiöstä pataa päänsä päällä kantaen ja vihellellen.

– Ihana tuoksu! Johanna huudahti. – Jotakin aasialaista vai?

– Eipäs olekaan. Saat ruveta arvailemaan, kunhan ensin maistat. Tämä pata on niin täyttävää, etten edes ajatellut mitään alkupaloja. Ja jälkiruoka tietysti nautitaan sängyssä.

Samuelin silmät kimaltelivat mustina. Johannan jalat olisivat pettäneet, ellei hän olisi jo istunut.

– Saanko? Samuel nosti sekä Johannan lautaselle että omalleen kaksi kauhallista tummanruskeaa pataa. – Tämä on hautunut yli kolme tuntia, joten ainakin sen pitäisi olla kypsää. Skål.

Samuel siemaisi viiniä ja melkein heittäytyi lautasen ylle.
Taas ihan niin kuin Kosmoksessa... Johanna ajatteli. Haarukka ja veitsi väärissä käsissä. Ja sitten, aivan varoittamatta, häntä alkoi jälleen naurattaa. Nauru pulppusi jossakin syvällä ja yritti väkisin pintaan, vaikka hän yritti kaikin tavoin estää. Hysteria oli vaarallisen lähellä.

Ajattele jotakin surullista ja kauheaa, Johanna psyykkasi itseään lievässä paniikissa. Ajattele vaikka... ajattele, että Samuel jättää sinut...

Se tehosi. Enää ei naurattanut. Johanna nielaisi, poimi lihapalan haarukkaan ja maistoi.

– Ihanaa! hän huudahti. – Mielettömän hyvin maustettu, siis niin kuin voimakkaasti mutta ei yhtään liikaa. Ja tosi hyvää lihaa, niin mureaa, että tuskin tarvitsee pureskellakaan. Tästä meidän mutsi olisi kyllä kateellinen.

– Ai äitisi? Hän on hyvä kokki?

– Joo, se on varsinainen mestarikokki, mutta taito ei ole ikävä kyllä kulkenut geeneissä äidiltä tyttärelle.

– Ei ruuanlaittotaito geeneissä kulje, Samuel huomautti tosikkomaisesti. – Se on tasan tarkkaan tahdon asia. Niin kuin kaikki muukin.

Johanna vilkaisi Samuelia huolestuneena, mutta tämä näytti taas keskittyneen syömiseen.

– Nyt kyllä kerrot, mitä lihaa tämä oikein on, hän sitten pyysi.

– Minähän pyysin arvaamaan.

– Poroa?

– Ei.

– Lammasta, possua, strutsia? Johanna luetteli yhtenä litaniana.

– Kolme kertaa väärin.

– No jotain hyvää härkää?

– Taas väärin.

– Mä en nyt ihan totta arvaa, Johanna puuskahti. – Mä luovutan. Sano nyt!

Samuel taputti huolellisesti suupielensä ja katsoi sitten Johannaa härnäävästi hymyillen.

– Otsoa, hän sanoi. – Mesikämmentä.

– Mitä? Johanna nielaisi.

– Nallekarhua.

Johanna tuijotti miestä järkyttyneenä. – Tarkoitatko sä, että me syödään tässä karhunlihaa? hän kysyi ääni väristen.

Samuel nyökkäsi. Hymy oli levinnyt korviin, mutta Johannan silmissä se näytti irvistykseltä.

Johanna heitti servetin lattialle. – Mä en... hän änkytti. – Mun on mentävä...

Johanna oli varma, ettei ehtisi vessaan, ennen kuin oksennus tulisi. Hän yritti nousta, mutta Samuel tarttui häntä kädestä ja tempaisi takaisin istumaan.

– Ensin syöt lautasen tyhjäksi! mies ärähti.

Johanna yritti nousta uudelleen, mutta samalla hetkellä hirveä kipu viilsi oikeaa kättä.

Samuel oli iskenyt hampaansa hänen ranteeseensa.

Katri kuljettaa laivan hierojan antaman tuliaispussin maihin, mutta jättää sen väärän henkilön käsiin. Pian järkyttävä uutinen tavoittaa laivan henkilökunnan.

M/S Fiesta oli hetki sitten rantautunut Helsingin Olympiaterminaaliin. Metallinsininen Ford Focus ohitti tullipisteen ja auton takapenkillä istuva risteilyemäntä Katri Leinonen moikkasi tullivirkailijoita ja kuunteli auton rattia pyörittävän miehen tarinoita puolella korvin. Stellan veli Marko selitti juurta jaksaen jotain mikä liittyi buffetpöydän antimien epäloogiseen esillepanoon.

”Ensin kalat, sitten lihat, sitten lämmin ruoka. Ei niin, että kolmea sorttia perunaa ja riisiä ja sushia ja lettuja, johan siinä menee lautasmalli uusiksi!” mies selitti.

Katri jaksoi kuunnella tovin, toivoen jutun päättyvän hauskaan oivallukseen, mutta toive oli turhan optimistinen.

Oli nimittäin käynyt niin mukavasti, että laivan lastenhoitajan Stellan veli Marko oli reissussa myös. Marko kävi toisinaan laivalla asentamassa kameroita ja hälytysjärjestelmiä. Kun hän kuuli, että naiset olivat matkalla maihin, hän tarjosi oitis kyytiä. Stella tyrkkäsi Katria kylkeen.

”Siinä sulle uskollinen ja hyvä mies, kelpo tyyppi eikä mikään tyhmä!” Stella mainosti.

Katri puristi käsilaukkuaan tiukemmin syliinsä. Markossa oli kyllä kaikki nämä ominaisuudet, mutta kyllä hän tahtoi tuntea jotain muuta kuin haukottelun tarvetta miehen seurassa. Esimerkiksi himoa. Katri kohtasi peruutuspeilissä Markon katseen. Mies tosiaan tuijotti häntä sillä silmällä. Katri hymyili takaisin. Olihan Marko ihan kiva. Oli ihan hyvä tuntea jokunen aidosti hyvä tyyppi, silti oli masentavaa, ettei kukaan saanut häntä ihastumaan. Mikä minua oikein vaivaa? Katri pohti ja seurasi kaupungin hulinoita, kunnes auto pysähtyi Vincentin Vinyylin kohdalle, ja oli aika kiittää kyydistä.

”Helinä-keiju, hei! Tiedätkö, selibaatissa räytyminen ei tee sulle hyvää!”

Vincentin Vinyyli oli ainut laatuaan koko maassa. Levykauppa oli vanha kunnon kivijalkakauppa, josta sai kaikkia mahdollisia äänitteitä vuosikymmenien takaa. Liikkeen omistaja soitti lempimusiikkiaan päivät pitkät hämärässä myymälässä, hoidatti krapulaansa Iggy Popin seurassa, eikä avannut vaikka ovella oli toisinaan porukkaa jonoksi asti.

Levykaupan toiminnan lisäksi Vincent tuotti erilaisia kulttuuritapahtumia, joista yksi oli argentiinalaisen tangon iltamat. Näissä merkeissä Katri oli tutustunut Vincentiin. Kaikki mikä liittyi musiikkiin ja tanssiin kuului Katrin menolistalle. Heistä olikin tullut vuosien varrella hyvät ystävät. Katri heitti takkinsa levylaatikoiden päälle ja vilkaisi ympärilleen. Levykaupassa oli kaikki ennallaan, tila oli nuhjuinen ja tuulettamaton. Kaikkialla oli kasoittain LP-levyjä, lyttyyn painuneita pahvilaatikoita ja musiikkialan lehtiä. Sentään maailmassa oli paikkoja, joita ei oltu konmaritettu, Katri totesi itsekseen.

Vincent virnisti Katrille tiskin takaa.

”Helinä-keiju, hei! Tiedätkö, selibaatissa räytyminen ei tee sulle hyvää!” hän lohkaisi ja osoitti nurkkaa kohti.

Uudet tangolevyt olivat saapuneet!

”Onnittelut tarkkasilmäisyydestä! Vaikuttaa siltä, että kahdenkymmenenneljän tunnin hehkutakuu on mennyt umpeen!” Katri heitti ja muikisti huuliaan.

Vincent näytti janoavan yksityiskohtia. Mutta seikkailut vällyjen välissä eivät kuuluneet Katrin ja Vincentin puheenaiheisiin. Jossain meni raja. Katri kyllä flirttaili Vincentin kanssa, mutta siihen se jäi. Jossain vaiheessa hän oli ylittänyt vaiheen, jossa oli valmis sopeutumaan miehen tarjoamaan elämäntyyliin. Ja hänen elämäntyyliinsä ei sopeutuisi muu kuin merimies, Katri huokasi ja ravisteli hiuksiaan. Oli ihanaa olla maissa hetki.

Vincent nosti jalat myyntitiskille ja tarkasteli Katria päästä jalkoihin.

”Ammattilaishurmaajan puhetta...” hän murahti ja kertoi laittaneensa Facebookin kautta ryhmäkutsun kaikille tangotanssijoille.

”Hyvä homma! Jään muutaman päivän kuluttua maihin ja sitten onkin taas tangomilonga-ilta”, Katri sanoi, ja Vincent sanoi tulijoita riittävän.

Liikkeessä aika kului siivillä kuten aina. Vincent keitti kahvia, kertoi juttujaan ja Katri tutki levyvalikoimaa. Tangoiltamiin kuului olennaisena asiana levylautasella rahiseva äänite. Vincent haki levykaupan naapurissa olevasta elintarvikekioskista heille pitsaviipaleet lounaaksi ja Katri selasi sillä välin puhelimeensa kertyneitä viestejä, joista viimeisin oli Tomilta: ”Muista viedä pussi! Osoite on Kalevankatu 10, Cuba Cafe, mun kaveri Rike odottaa sua!”

Rike, Katri maisteli nimeä. Ihan niin kuin Petellä olisi ollut joskus laivalla vieras, jonka nimi oli Rike. Kyseinen mies vietti yönsä laivan putkassa. Toivottavasti kyseessä oli eri heppu, Katri ajatteli ja vilkaisi kelloa.

Hänen pitäisi palata laivaan ensi tilassa. Toimistohommia oli vaikka kuinka paljon. Ei hänellä olisi aikaa lähteä viemään pussukkaa Tomin kaverin kahvilaan. Hänen pitäisi jättää pussukka Vincentin hoiviin. Rike vai mikä hänen nimensä sitten olikaan, voisi hakea pussin Vincentiltä. Katri laittaisi Tomille viestin, kun olisi palannut laivaan. Mutta nyt hänen oli mentävä!

”Tuletkos Katri? Laitetaan sauna kuumaksi ja nautitaan elämästä!”

Katri kävi läpi matkustajapalautteita toimistossaan. Olli Sädettä ja kaikkea häneen liittyvää rakastettiin varauksetta. Se oli äänensä menettäneen artistin siunaus, yhdessäkään päivätansseista kerätyssä palautteessa ei mainittu Ollin poissaoloa negatiivisena asiana. Ei, hänelle toivottiin pikaista paranemista ja onnellista joulua. Erikoismaininta meni drinkkikupongeille, joita Katri oli anteliaasti jakanut tango-opetukseen osallistuneille. Ilta oli köyhdyttänyt risteilyosaston drinkkikuponkivarastoa, mutta kaikella oli hintansa. ”Tyytymättömiin asiakkaisiin meillä ei ole varaa!” Laivayhtiön ohjenuora oli selkeä ja sitä oli helppo noudattaa!

Katri klikkasi auki illan risteilyohjelmatiedoston ja lisäsi seuraavan päivän päivätansseihin ohjelmavaihdon, Tangoa mestarin askelissa! -kurssin. Tanssitunti tangosalongissa oli ollut menestys ja se pidettäisiin ohjelmistossa. Katri tallensi tiedoston ja tulosti muutamia kappaleita kiinnitettäväksi laivan sisäänkäynnissä olevaan vitriiniin. Lastenhuoneen työharjoittelijat saisivat kopioida loput ohjelmat ja jakaa uudet risteilyohjelmat matkustajille.

Laivalla kaikki sujui ennalta laadittujen suunnitelmien mukaisesti, jopa lähtötunnelmat olivat satamasta riippumatta jokaisena iltana täysin samat. Varmaa oli ainoastaan se, että kaikkina iltoina laiva oli lastattu arkeaan pakenevilla risteilymatkustajilla.

Laivan lähtöön oli tunti. Puolen tunnin kuluttua Katri menisi pomonsa, laivan intendentin, Timo Heinosen kanssa vastaanottamaan laivaan saapuvia matkustajia. Katri sitaisi univormuunsa kuuluvan silkkihuivin kaulaansa. Mitä Tomin ihmeitätekevässä mustelmaeliksiirissä olikaan, se oli tepsinyt. Mustelma oli jo muuttunut hieman vaaleammaksi. Ei niin, että sitä olisi voinut kauneuspilkuksi kutsua, mutta silti selvä muutos parempaan, Katri arvioi kaulaansa koristavaa mustelmaa.

Kun hän oli saanut itsensä valmiiksi, hän siemaili kahvia uutisten äärellä. Kaaos maailmalla, rauha Suomessa, hän totesi ja sulki television ja uppoutui edessään levittyvään maisemaan. Työhuoneen ikkunan takaa levittyvä suuri sininen oli syy, mikä piti Katrin merimieselämässä kiinni. Meri tyynnytti mielen. Hän tarkisti vielä, oliko Tom vastannut viestiin. Lähetystiedoista päätellen viestiä ei oltu vielä luettu. Tärkeintä oli kuitenkin, että Tom lähettämä tuliaispussukka oli nyt Vincentin hoteissa eli toisin sanoen paremmassa tallessa kuin Suomen Pankin holvissa!

Katri oli vastaanottovuorossa laivan intendentin Timo Heinosen kanssa. He seisoivat kävelykadun keskiössä, suurien lasiovien edessä ja neuvoivat matkustajia oikeisiin hisseihin.

Laivalla Timo Heinonen oli tunnettu aiemmasta sotilasurasta ja ehdottoman ankarasta asenteesta siihen, mitä tuli henkilökunnan käytökseen ja ulkoasuun. Vuosien varrella Katri oli huomannut, että vaativuus oli kuitenkin vain muisto armeijavuosista. Timo oli aikoinaan ottanut Katrin töihin, kun hän oli tehnyt paluuta Karibialta. Ja mies oli ollut kaikissa tilanteissa Katria kohtaan todella mukava. Timo oli myös sinkku ja yhteisiin laivavuosiin mahtui muutama läheltä piti -hetki. Timon seurassa Katri oli aina hieman varuillaan. Hän ei tahtonut antaa vääränlaisia signaaleja.

Matkustajia soljui laivaan tasaisena virtana. Matkustajien keski-ikä ennusti sitä, että illasta oli tulossa vaihteeksi rauhallinen. Tangokansa oli tietyn ikäistä, ja hyvä niin. Katri lateli tottuneesti laivan ravintoloiden teemat ja päämenut, jakoi kyselijöille tietoa tullimääräyksistä ja Tukholman museoiden aukioloajoista. Laivalla vietettyjen vuosien aikana Katrista oli kehkeytynyt todellinen nippelitiedon ja hassunhauskojen keskustelunavauksien kävelevä hakuteos.

Ei ollut kerta tai kaksi, kun hän sai sitaista jonkun kaulassa roikkuvaan solmioon solmun. Hän halusi olla avuksi. Koska hänellä ei ollut omaa perhettä, oli laivasta, sen henkilökunnasta ja laivaan saapuvista matkustajista muodostunut eräänlainen perhe, jonka hyvinvointi askarruttu Katria toisinaan enemmän kuin hänen omansa.

”Minulla on keväällä oma purjevene. Lasken sen vesille, jos Katri tässä tulee sitä saareen kastamaan. Tuletkos Katri? Laitetaan sauna kuumaksi ja nautitaan elämästä!” Timo sanoi ja pukkasi Katria kylkeen.

Katri hymyili jäykästi punakoille eläkeläispapoille, jotka kuuntelivat Timon veneenrakennustarinoita lumoutuneina.

”Totta kai, otan Magnum-pullon mukaan!” Katri sanoi.

Timo loi Katriin pitkän silmäyksen. Vähän turhan pitkän Katrin mieleen. Mies oli tehnyt samankaltaisia ehdotuksia pitkin kesää. Jokin Timon päällekäyvässä tyylissä muistutti mustasukkaisesta ex-miesystävästä. Ja Katri oli oppinut luottamaan vaistoonsa. Silti, olihan se ihanaa, että mies osoitti ihailunsa avoimesti. Katri vilkaisi vieressään seisovaa hymyilevää miestä, jonka silmät loistivat poikamaista intoa, kun hän puhui veneestään. Katri antoi matkustajista hersyvän hyvän tunnelman, naurun ja ilon tarttua.

Oletko heittänyt kuriirikeikkaa?” hän sihahti Katrin korvaan.

Tunnelma lätsähti heti, kun Katrin näkökenttään saapasteli rastapäinen harminkappale. Pete, joka hädin tuskin tervehti, vaan pukkasi Katria hieman sivummalle.

Oletko heittänyt kuriirikeikkaa?” hän sihahti Katrin korvaan.

Katri värähti. Miehen äänessä oli se sama kova, vaativa sävy kuin iltana, jolloin hän oli käynyt Katrin kaulaan kiinni.

”Että mitä?” Katri huusi.

Laivan trubaduuri oli juuri aloittanut musisoinnin. Kun mukaan liittyi vielä pari parkuvaa lasta ja kovaan ääneen rätkättävä inttipoikien muodostama seurue, oli kakofonia valmis, eikä hetkeen ollut mahdollista kuulla normaalia puhetta. Pete seisoi ahdistavan lähellä.

”Karaokekeikkaa?” Katri karjui musiikin sekaan, muttei ollut varma kuuliko Pete.

Peten kulmat kurtistuivat.

”Just joo, karaokea! Sinä se olet sitten susityhmä akka...” Pete sivalsi.

”Katri, sinua tarvitaan täällä!” Timo huikkasi ja osoitti Peten jalkineita.

”Bootsit ei kuulu virka-asuun, ei edes baarissa, vaihda kengät!” Timo sanoi.

Pete seisoi paikallaan sen näköisenä, että joutui ponnistelemaan, ettei tekisi jotain sellaista, mitä joutuisi katumaan. Mies puuskutti sieraimet levinneinä Katrin edessä. Epämääräinen huolestuneisuus täytti Katrin mielen. Kasvoille pyrkivästä hornahöngästä pystyi päättelemään, että hän oli hetki sitten juonut jotain alkoholipitoista. Muisto kuristusotteesta kaulalla sai Katrin ottamaan varmuuden vuoksi askeleen taaksepäin Petestä.

”Haista sinä peikko pitkä paska!” Katri sihahti hampaidensa välistä ja livahti takaisin työpisteelleen, neuvomaan matkustajia, jotka haahuilivat sisääntuloaukossa hämmentyneen näköisinä.

Pete marssi rastat heiluen matkustajien seassa. Katrin olisi tehnyt mieli kertoa Timolle kaikki, mitä edellisiltana oli tapahtunut. Pestä kätensä koko jutusta ja kuitata lähtöpassi laivasta. Siihen hän ei ollut vielä valmis. Mutta hän löytäisi keinon, millä Petestä päästäisiin.

”Kai tiedät, että voit koska vaan kertoa minulle, jos sinua ahdistellaan. Ymmärrän kyllä, että sinä kiinnostat miehiä. Olet aika pakkaus”

Laivan irrottua laiturista Katri käveli Timon kanssa kohti päällystön toimistoa. Katri erotti käytävän päässä puuhastelevan Peten. Hän kiinnitti Happy Hour -mainosjulisteita yökerhon oviin. Petestä oli kehkeytynyt todellinen maanvaiva. Katri vilkaisi Timoa, mies seisoi hänen edessään odottava ilme kasvoillaan. Ei hän hassumman näköinen ollut. Komea sellaisella urheilullisella tavalla, tukka oli edelleen armeijahenkisesti leikattu ja orvokinsiniset silmät tuikkivat leikkisästi.

”Kai tiedät, että voit koska vaan kertoa minulle, jos sinua ahdistellaan. Ymmärrän kyllä, että sinä kiinnostat miehiä. Olet aika pakkaus”, Timo sanoi.

Katri olisi nauranut miehen suojeluksi naamioidulle lähestymisyritykselle, ellei hän olisi tajunnut tilaisuutensa koittaneen.

”Koska viimeksi baarihenkilökunta on puhallutettu?” Katri kysyi ja astui sisälle toimistoonsa.

Yökerhossa Katri seisoi parrasvalojen loisteessa.

”Hyvät naiset ja herrat, Olli Säde ja Päivänsäteet, ELÄMÄ SE ON KUIN SILKKIÄ VAAN!”

Katrin spiikkiä seurasi rumputremolo, ja valot suuntautuivat samettiverhojen suojista näyttämölle astuvaan laulajatähteen. Olli Säde otti yleisönsä ja M/S Fiestan risteilyemäntä otti paikkansa av-teknikon vierestä.

Ollilla oli edelleen haasteita äänen kanssa, ja tästä syystä show’ssa oli enemmän tanssinumeroita. Kaikki yökerhossa olevat istuivat paikoilleen jämähtäneinä ja seurasivat tanssia. Estradilla vallitsi juhlallinen tunnelma.

Täysmiehitetty bändi soitti Myrskyluodon Maijaa ja tanssilattian keskiössä askelsi Pia, jonka kasvot hohtivat näyttämön valoissa ihmeellisen kauniina, niin kuin kulmakarvoille ja ohimolle olisi satanut kristallisia lumikiteitä. Niskan tähtitatuointi oli huolellisesti pakkeloitu piiloon ja hoikkaa kehoa verhoava kolttu täytti kaikki laivayhtiön määritykset hienostuneen seksikkäästä esiintymisasusta.

Katri silmäili pianoa takovaa Kajta. Mies oli tapojensa mukaan haihtunut ensi kohtaamisen jälkeen omille teilleen. Sellainen hän oli, yhtä pelokas kuin Katrikin. Ja siinä oli syy, miksi suhde toimi ja oli pysynyt niin raastavan epäselvänä. Hänen osaltaan juttu oli kertakaikkisesti loppu. Nyt hän tiesi, kenet hän halusi. Muisto edellispäivän porrasjumpasta laivan perämiehen kanssa nostatti hymyn Katrin huulille.

Ja hän vilkuili ympärilleen, josko laivan komentosillalla työskentelevä Mats olisi piipahtanut yökerhon katsomaan show’n, mutta miestä ei näkynyt.

Musiikki meni tunteisiin. Pian uskomattoman voimakkaat hypyt ja hallitut piruetit, triplat, kirvoittivat yleisöstä valtavat aplodit. Pian lahjakkuus oli ilmiselvää. Tanssitaito oli samanaikaisesti vahvaa ja rohkeaa, kuten oli kaikki muukin, mitä hän edusti – moottoripyörät, vauhti ja romuralleissa kaahailu.

”Tähti on syntynyt!” Timo Heinonen mutisi.

Hän taputti Katria olkapäille, ja jätti kätensä lepäämään Katrin harteille. Katri olisi halunnut työntää käden pois, muttei kehdannut. Hän piti katseensa lavaa kohti suunnattuna.


Katri heräsi kovaan jyskytykseen. Hänellä meni hetki ymmärtää, mitä tapahtui. Joku huusi hänen nimeään ja jyskytti ovea. Katri kiskoi ylleen aamutakkiaan.

Pete huojui paikoillaan. Hänen kasvonsa olivat vitivalkoiset.

”Tom on hakattu. Hän on teho-osastolla koomassa!” Pete sanoi ja löi nyrkkiään ovenpieleen tuskaisen näköisenä.

Katri tuijotti Peteä tajuamatta sanaakaan siitä, mitä mies oli hetki sitten kertonut.

”Nyt kerrot, missä se pussi on!” Pete pamautti sormuskädellä ovea niin, että siihen jäi painauma.

Katri ummisti silmänsä.

”Tai muuten mitä?” hän kysyi niin hennolla äänellä, että tuskin itsekään kuuli sanojaan.

”Tom on koomassa, ja se on sun syy!” Pete sähisi silmät vihaa uhkuen.

”Jätkät käy kuumana, ne on tulossa hakemaan sut. Tajuatko, sä olet vaarassa”, Peten ääni kaikui jossain kaukana.

Katri perääntyi hyttinsä hämärään. Hytin ovi läiskähti kiinni. Hän kävi istumaan vuoteelleen. Hän kuuli, miten mies potki ja hakkasi ovea. Shokkitärinä valtasi Katrin koko kehon.

Jatkuu ensi numerossa.

Laura Paloheimo on vuonna 1971

syntynyt kirjailija, tuottaja ja kirjoittamisen ohjaaja. Hän on

kirjoittanut vauhdikkaita chick lit -kirjoja:

Klaukkala, OMG,

Mama Mojo ja

Puppiduu.

Risteilyemäntä Katri Leinosen työpaikkaromanssi laivalla soittavaan pianistiin hiipuu yhtä nopeasti kuin se roihahtikin, mutta Katri ei ehdi miestä liikoja suremaan.

Tangoshow’n ensi-ilta ja sitä seuranneet lukuisat jatkojuhlat ja niistä seuranneet romanssit olivat pääpuheenaihe laivan messissä.

Katri liittyi aamukahviaan nauttivien hyttiemäntien seuraan ja keskittyi kuuntelemaan varsin värikkäitä versioita laivalla edellisyönä show’nsa ensi-iltaa juhlineesta tähtilaulajasta, Olli Säteestä.

”Ei ollut päällä rihmankiertämää!” yksi hyttiemännistä sanoi ja pyöritteli päätään.

Katria huvitti. Aina sama juttu, saunakansa kohahti, jos joku oli sattunut kävelemään alasti henkilöstön poreallastilan läpi.

”Artistit on sellaisia, vapaita sieluja, haluavat irrotella kunnolla!” Katri sanoi ja sekoitti kahviaan ja tunsi hyttiemäntien tuijotuksen kaulallaan.

Pelon ja ärtymyksensekaiset ajatukset pitivät Katrin hereillä aamuun asti. ”Jos sanot sanakin tästä, se on nirri pois! Se on nirri pois!” Peten uhkaukset kiersivät kehää mielessä. Mustelma teki kipeää, mutta huivia oli pakko pitää kaulassa. Katria ahdisti ajatellessaan edellisyötä, kammottavaa pullonpyörityspeliä Peten hytissä ja hetkeä, jolloin mustelma syntyi.

Mies himoitsi edellisiltana pullonpyörityspeliä pelanneen moottoripyöräjengin kannattajajäsenyyttä.

Oli vaikea ymmärtää Peten olevan se sama mies, jonka Katri oli oppinut tuntemaan aloittaessaan laivatyöt. Missä oli kultainen baarimikko, jonka Katri oli vuosien aikana oppinut tuntemaan? Ja miksi hän halusi niin paljon tienata moottoripyöräjengin hyväksynnän?

Selvittyään työkaverinsa kuristusotteesta ja päästyään hytilleen, hän oli valvonut koko yön pohtien, mitä hänen pitäisi tehdä. Hän olisi ilomielin ilmiantanut Peten laivan intendentille, ellei olisi siinä samalla vaarantanut oman työpaikkansa laivassa. Vuosien aikana oli tapahtunut paljon kaikenlaista. Katri tiesi liikaa. Ja Pete tiesi, että Katri tiesi.

Peten pelko oli kuitenkin epätoivoista lajia. Mies himoitsi edellisiltana pullonpyörityspeliä pelanneen moottoripyöräjengin kannattajajäsenyyttä, ja se vaati erilaisten tehtävien suorittamista. Kannattajajäseniä valjastettiin tekemään palveluksia. Laittomuuksia. Tom oli toiminnassa jotenkin mukana, vaikkei miehellä tainnut olla edes moottoripyörää, Katri pohdiskeli ja toivoi hyttiemäntien keksivän uusia puheenaiheita.

”Näytät siltä, että olet herännyt vasta, ja tarvitseeko kysyä mistä?”

Onneksi Ahdin Valtakunnan valtiatar, lastenhoitaja Stella, ilmestyi paikalle ja ilmoitti Olli Säteen olevan päivähuoneessa. Muutoin niin pirteä Stella näytti väsyneeltä.

”Näytät siltä, että olet herännyt vasta, ja tarvitseeko kysyä mistä?” Katri kysyi ja Stella virnisti.

”Myönnetään! Sääntöjä rikottu! Olin yötä Ahdin Valtakunnassa!”

”Esimerkillistä päivystystyötä, koisit työpaikalla!” Katri kiteytti ja toivoi, että itsekin nukahtaisi toimistopöytänsä ääreen, siten elämä laivalla olisi ehkä tylsää, mutta piirun verran turvallisempaa.

Stella nauroi ja veti käden kuvitteellisen hatun lippaan.

”Aina valmis, mitä tulee pirtuun tai polkkaan!” hän sanoi ja kertoi olleensa tanssijoiden kanssa jatkoilla.

”Nähtiin aamu nousevan ja yksi alaston mies!”

”Alaston mies?” Katri toisti.

”Markolta terveisiä, hän kyselee aina, onko Katri jo rengastettu, en oikein tiedä mitä vastata.”

”Tatuoitu ja karvainen. Ei mikään kiiltokuva mieheksi, mutta mies kuitenkin. Kaveri juoksi munasillaan ympäri seiskakantta. Kuulemma kyse oli jostain nakuhaasteesta!” Stella pyöritteli päätään.

”Sepä somaa”, Katri mutisi ja toivoi, ettei intendentin korviin kantautuisi yhtäkään tarinaa edellisillan aktiviteeteista.

Katri tunsi Stellan katseen kaulallaan.

”Kiva huivi sulla, sininen... Oliko kiihkeä yö Kajn kanssa?” Stella kysyi ja näytti siltä, että odotti mehukkaita yksityiskohtia.

”Sininen sopii mielialaan. En kerro mitä tapahtui, lakkaa kärttämästä!” Katri mutisi.

Stellan silmät välähtivät.

”Kiitos luottamuksesta! Markolta terveisiä, hän kyselee aina, onko Katri jo rengastettu, en oikein tiedä mitä vastata”, Stella sanoi muka huolettomasti, vaikka Katri hyvin tiesi, mihin Stella pyrki.

Stellan turvallisuusalalla työskentelevä veli oli kyllä mukava mies, mutta ei yhtään Katrin tyyppiä.

”Sinkkuna edelleen”, Katri sanoi ja kohautti harteitaan.

Hän oli seilannut ne seitsemän merta eikä ollut vieläkään löytänyt kotisatamaa, ei prinssi rohkeaa, mutta oli oppinut paljon itsestään. Se kai oli tärkeintä, tietää kuka oli, mistä tuli ja mihin suuntaan oli matkalla.

Stella oli hyvä ystävä. Jos jonkun ihmisen oppi tuntemaan merillä ollessaan, niin työkaverinsa, aina sielunelämää ja lapsuudentraumoja myöten. Meri herätti alitajunnan ja heitti kaikki roskat pintaan, vaikka eivät he elämäänsä itkeneet, päinvastoin.

Stella jatkoi ensi-iltajuhlien yksityiskohtien heruttamista. Kesken tarinoinnin Katrin hakulaite soi.

Tarkoitus oli myydä litratolkulla juomia, eikä myyntitavoite toteutuisi mikäli porukkaa lähtisi pois kesken kaiken.

”En voi laulaa! Pitää lepuuttaa, että saan äänen toimintakuntoon illaksi!” Olli raakkui luuriin.

”Tee kaikkesi, että saat äänesi kuntoon illaksi! Höyryhengitä, laita kosteita pyyhkeitä hyttiin, kuiva huoneilma on myrkkyä keuhkoille!” Katri lateli rutiininomaisesti ohjeita ja laski luurin alas.

Hän tuijotti hetken eteensä näkemättä mitään ja yritti keksiä, mitä sanoisi tangofaneille, jotka jonottivat paraikaa päivätansseihin kannella kymmenen. Olisi ikävää ilmoittaa, ettei Olli pääsisi heitä liikuttamaan ja että nimikirjoitukset jäisivät saamatta, kaverikuvat ottamatta.

Katri mietti eri vaihtoehtoja. Kansa saisi kuitenkin tanssia tangoa. Tango-orkesteri ja orkesteria johtavan Kajn lauluesitykset kuuluivat Ollin päivätanssipakettiin. Ollin tähtitunti oli päiväntanssien kohokohta, muusta musisoinnista ja laulusta huolehtisi orkesteri. Tarvittiin jotain, mikä pitäisi tangohovin tansseissa alkamishetkestä sen päättymishetkeen, mutta mitä? Tarkoitus oli myydä litratolkulla juomia, eikä myyntitavoite toteutuisi mikäli porukkaa lähtisi pois kesken kaiken.

Katri puhalteli ilmaa keuhkoistaan. Hän silmäili puhelimen vieressä olevaa hyttilistaa. Siinä oli merkittynä hytin numero ja hytissä asuvan miehistön jäsenen nimi. Ensimmäisenä listassa oli Alvarez. Fernando Alvarez! Niin tietysti! Miksi hän ei heti tajunnut! Eilisiltana Fernandon tangosoololle oli taputettu seisten. Suomen notkealanteisin tangotanssija, Fernando tunsi tangon salat ja oli Olli Säteen salarakas.

Katri naputteli Fernandon numeron puhelimeen ja toivoi parasta. ” Si, Si!” Fernando vastasi ja ilmoitti olevansa paikalla vartin kuluttua.

Katri kiiruhti ulos messistä ja juoksi portaisiin.

Laivan munahaukkojen havittelema kultamuna, laivan perämies, Mats Åhman.

”Joskushan ihmisen oli kuntoiltava!” hän tokaisi vieressään harppovalle miehistön jäsenelle ja huomasi vasta sitten, kuka hänen vieressään harppoi.

Laivan munahaukkojen havittelema kultamuna, laivan perämies, Mats Åhman. Katri onnitteli itseään siitä, että kerrankin osui paikalle Mats Åhmanin kanssa niin, ettei paikalla ollut esimerkiksi parfymerian kaunottaret, joiden kauneus oli ehkä purkista, mutta Katri olisi tehnyt mitä vain saadakseen tietää, mistä purkista.

”Sisällä oleskelu ja koneellistetun sisäilman hengittäminen on rasitus keuhkoille, Mats tiedotti.

Katri nyökkäsi pontevasti samanmielisyyden merkiksi. Hänen vieressään askeltava perämies oli komea rujolla tavalla. Auringon ja iän rypistämät kasvot olivat mukavalla tavalla syvien uurteiden raidoittamat, leukaa koristi hienoinen sänki, silmät olivat orvokinsiniset ja täynnä sellaista kujeilua ja iloa, jota Katri niin kovasti kaipasi. Silkkaa pokaalia koko mies!

”Täytyy kai alkaa treenaamaan ihan kunnolla, Katri sai sanotuksi läähätyksen lomasta.

”Mitä sä treenaat?” Mats kysyi.

”Tangomusiikkia ja Netflix-surffailua”, Katri vastasi totuudenmukaisesti ja Mats räjähti nauramaan. Katri pysähtyi paikoilleen ja nauroi itsekin.

”Tottahan se on, olen läpikotaisin laiska. Yritän aina laihduttaa ja se onnistuu yleensä päivisin. Yöllä löydät minut messistä, tarkalleen ottaen ensimmäisen buffet-tarjoilun päättymisen aikaan. Suklaakakut on varattu mulle!” hän sanoi muka tiukkana ja Mats nauroi lisää.

”Olet hurmaavan rehellinen!” mies sanoi.

Ja Katri hymyili niin että poskipäihin koski.

”Mitä eilen tapahtui? Mä yritin tavoittaa sua.”

Katri marssi orkesterikorokkeelle ja kertoi pikaisesti Kajille muutokset päivätanssien ohjelmaan. Kaj tuijotti Katrin kaulaa.

”Mitä eilen tapahtui? Mä yritin tavoittaa sua. En saanut nukutuksi, meidän hyttikäytävällä oli ihan hirveä meteli! Ne motoristit kuuntelivat jotain paskamusaa aamuun asti! Ja ne polttivat maria, mä en voi olla täällä, jos meno ei muutu!” Kaj sanoi.

Katri lausui Kajlle pahoittelut ja otti mikrofonin käteensä. Hän tiesi hyvin Kajn historian päihteiden kanssa, miten hän oli kamppaillut itsensä vapaaksi vakavasta riippuvuudesta.

”Puhutaan myöhemmin, jooko? Mennään vaikka kansikävelylle”, Katri sanoi ja astui tanssilattialle.

Tangohovin edustajat huikkailivat Katrille ja kyselivät Ollista. Katri vilkaisi samettiköysien takana seisovaa tummapintaista miestä. Fernando oli ammattilainen, hän oli paikalla, hymyilevänä ja valmiina ottamaan hommat hoitoon.

”Raju rakastaja”, Katri lausui ja sai hetkessä tangosalonkiin kerääntyneen eläkeläisjoukon huomion itseensä.

”Hyvät matkustajat, raju rakastaja on täällä! Minulla on ilo edustamani laivayhtiön puolesta esitellä teille eilisiltana tangoväen lumonnut Fernando Alvarez! Hän on luvannut esittää teille parhaat palat soolonumerostaan ja opettaa teille askelsarjan tai pari!”

The woodooman, luki hieroja Tomin hytin ovessa. Katri koputti oveen. Katri oli varannut ajan hierontaan. Tom oli laivaporukasta ensimmäinen, joka matkusti Intiaan ja palasi sieltä täysin vihkiytyneenä erilaisiin yrtteihin ja mielenhallinta harjoituksiin. Tomilla oli aina tarjota ihmeitä tekevä flunssankarkotusjuoma, minkä kanssa hän tarjosi itseleivottuja pikkuleipiä.

”Alastomien naisten vuoksi olen valmis melkein mihin vaan!” Tom nauroi.

Verkkariasuinen Tom avasi oven ja pahoitteli hytissä vallitsevaa sotkua.

”Jään huomenna maihin ja siirrän samalla kamoja hoitohuoneelle. Laitanko erikoisyrttejä höyryttimeen?”

Pöydällä olevasta diffuserista nousi kiemurtelevaa vesihöyryä. Tuoksut oli osa Tomin hoitorituaalia. Katri ryhtyi riisumaan vaatteitaan.

”Hieno juttu, että olet toteuttanut unelmaasi luontaishoitolasta, se on meidän kaikkien ilo”, Katri sanoi.

”Alastomien naisten vuoksi olen valmis melkein mihin vaan!” Tom nauroi.

Tom siirtyi hytin vessaan siksi aikaa, kun Katri riisui. Katri kääriytyi pyyhkeeseen ja kävi istumaan hoitovuoteen reunalle. Hän tajusi unohtaneensa käteistä rahaa sisältävän kukkaron toimistoon. Taskussa ei ollut muuta kuin huulikiilto, laivayhtiön heijastin ja evääksi messistä otettu banaani.

”Voin tietenkin maksaa luonnossa!” Katri tokaisi reippaasti.

Tom tuijotti häntä sen näköisenä, ettei ollut varma, oliko kuullut oikein. Katri kaivoi banaanin esiin. Tom purskahti nauruun.

”Hetki sitten, kun halasin sua, tunsin jotain kovaa rintaani vasten ja ajattelin, että tulet vetämään mut kylmäksi!” Tom sanoi huolettomaan tyyliinsä.

”Ihanko totta luulit, että mulla on ase? Miksi?”

Katria hämmensi toden teolla.

”Ihanko totta luulit, että mulla on ase? Miksi?” hän kysyi, mutta Tom ei vastannut.

Ehkä hän ei kuullut. Kolina vessassa voimistui, hän valmisti yrttikäärettä mustelmaan. Tom liotti pyyhettä käsienpesualtaassa ja lirutteli pyyhkeen päälle kellertävää nestettä ruskeasta lääkepullosta.

”Minusta on tullut vainoharhainen. Näen uhkia kaikkialla! En saa nukutuksi”, Tom selitti ja Katri etsi sopivaa asentoa hierontapöydältä.

Hän lupasi Tomille vapaat kädet mitä hoitoon tuli. Tom lupasi tehdä parhaansa mustelman karkottamiseksi. Onneksi hänelle ei tarvinnut selittää mistä se oli tullut. Ehkä Tom oli nähnyt tilanteen, Katri päätteli ja ummisti silmänsä.

”En mä sulta mitään maksua ota, niin monta vuotta on töitä tehty yhdessä, enkä kertaakaan tarjonnut sulle edes drinkkiä. Nyt saat koko rahan edestä!” Tom huuteli valuvan veden kohinoiden seasta.

Pian hän vajosi rentoon oloon, horrokseen minkä läpi hän tavoitti ainoastaan Tomin soittaman rentouttavan musiikin sävelet.

”Ihanaa tingelitongelimusiikkia”, Katri mutisi puoliunessa, hän yritti puhua mutta oli jo niin rento ja väsynyt, että hän tuskin kykeni muodostamaan sanoja.

”Rento mieli, rento keho. Kun tajunta laajenee, maailmankuva laajenee ja kaikki on mahdollista.”

Hoidon jälkeen Katri ponnisteli itsensä istuma-asentoon ja kiskotteli jäseniään ja haukotteli suureen ääneen. Se, mitä hän oli hetki sitten hierontapöydällä kokenut, oli ollut tajuntaa laajentava kokemus. Hän oli tuntenut olevansa yhtä musiikin ja meren kanssa, yhtä jokaisen tähdenlennon ja kaukaisen galaksin kanssa. Se oli ihmeellinen kokemus.

Katri vilkaisi itseään peilistä ja näki, miten rentous ulottui silmiin asti. Hänen katseensa oli täysin toinen, raukea. Ja silmät suorastaan kiilsivät kirkkaanvihreää sävyä, sitä jadentummaa, mitä ei hämärässä yleensä erottanut.

”Rento mieli, rento keho. Kun tajunta laajenee, maailmankuva laajenee ja kaikki on mahdollista”, Tom julisti tuttuun tapaansa tajunnanlaajentamisen puolesta.

Katri huojutteli kehoaan puolelta toiselle. Hän ajatteli Kajta, sitten komentosillan Matsia, sitten taas Kajta, hetkisen ajan naapuriaan Vesaa ja sitten taas Kajta. Sitten hän huomasi miettivänsä, miltä Mats näyttäisi alasti. Mieshän oli niin hoikka, olisiko hänessä vartta täyttämään aikuinen nainen? Katri tuumaili ja tirskahti.

”Olet niin suloinen, että minua ihan itkettää! Tarjoaisin sulle vielä teetä ja erikoispikkuleivän, mutta selvästi sulle riitti tämä setti”, Tom sanoi ja halasi Katria, joka takertui eteensä ilmestyvään mieheen ehkä hieman turhankin halukkain ottein.

Tom asetti Katrin sepalukselle eksyneet käpälät turvallisemmalle vyöhykkeelle.

”Noh, noh, aika mennä tutimaan Katriseni”, Tom sanoi ja irrottautui otteesta.

Tom työnsi Katrin hyttikäytävään ja painoi tämän käteen pienen muovipussin.

”Kiva juttu, että viet mun frendin nuuskat maihin, pussissa on partavesilitkua ja perusjuttuja!” Tom sanoi.

Katri moikkasi käytävällä puhelintaan räpläävää Kajta ja otti tukea hyttikäytävää halkovasta kaiteesta.

”Totta kai, kaikki hoituu!” Katri mumisi, vaikkei muistanut, että heillä olisi ollut puhetta pussin kuljettamisesta ja painoi Tomin poskelle märän pusun kiitokseksi.

Hyttiin päästyään Katri kävi suihkussa ja sujautti yöpaidan ylleen. Jestas, että hän olikin väsynyt! Ja samanaikaisesti hän oli niin täynnä energiaa, että olisi voinut hyvin viettää pienen lemmekkään hetken esimerkiksi Kajn seurassa. Mutta ei kuitenkaan, Kaj oli historiaa. Kyllä meressä kaloja riitti! Ja se varsinainen vonkale oli vielä pyydystämättä!

Tomin suorittama hieronta oli avannut kaikki kraanat. Aivan kuin hän olisi muuttunut silmissä pehmeämmäksi, hohtavammaksi, vetovoimaisemmaksi. Toiseksi.

Tällä kertaa hän saisi sen, mitä tavoitteli. Vaikutti siltä, että vihreä valo palaisi komentosillalla, kun Katri Leinonen piipahtaisi pikkuvisiitillä! Katri iski silmää peilikuvalleen. Olisipa hän ollut yhtä itsevarma aiemmin päivällä, kun nousi portaat Mats Åhmanin seurassa. Mats oli kyllä jotain ihan muuta. Ja wou, miten selvästi hän pystyi näkemään, miten erivärisiä valoja hänen peilikuvansa heijasti! Kaikki oli niin ihmeellistä!

Katri otti askeleen peiliä kohti. Kuvajaisen säteet olivat kirkkaan vaaleanpunaisia ja niiden seassa oli kirkkaanvalkoista valoa, kuin roiskeita, ne levisivät hänen kuvajaisensa yli, koristelivat hämärässä hytissä seisovan naisen hahmon.

Katri kosketti peiliä. Säteet katosivat. Hyttiin laskeutui pimeys. Hän näki taas itsensä niin kuin oli. Hän tunsi ohimoissa jyskyttävän päänsäryn ja tunsi huimausta. Hän sulki silmänsä ja heräsi vasta seuraavana aamuna, nähtyään koko yön unta, jossa hän liukui kovaa vauhtia vesipyörteiden mukana ms. Fiestan kölin alle.

Jatkuu ensi viikolla.