– Sä muuten puhut unissasi. Ehdin kuulla pitkät löpinät ennen kuin nukahdin uudelleen. – Niinkö? Samuel istahti takaisin sängylle. Hymy oli hävinnyt kasvoilta.

Lauantai, lokakuun 23. päivä

Talvi kesti taas tasan yhden päivän, ajattelin aamulla lähikaupassa piipahtaessani. Vaikka eihän sen olisi kyllä kuulunut vielä lokakuussa tullakaan.

Lumi oli muuttunut yön aikana sohjoksi ja aamuun mennessä vedeksi. Uutta lunta saataisiin pahimmassa tapauksessa odottaa tammikuuhun. Edellinen joulu oli tosin hyvinkin luminen, mikäli oikein muistan. Ihmisen muistihan on hämmästyttävän lyhyt ja kaikkea muuta kuin luotettava.

Ehkä pitäisi ryhtyä pitämään sääpäiväkirjaa, semmoista monivuotista. Toisaalta, kelihän nyt on kaupungin keskustassa aina mitä on. Jo kehäkolmosen takana vuodenaikojen vaihtelut näkeekin aivan toisella tavalla.

Se uusi kiikari on melkein pelottavan tehokas. Katsellessani naapuritalon ikkunoita tuntuu, että ikään kuin siirryn oikeasti niiden ihmisten elämään. Olisin varmaan pystynyt laskemaan ensimmäisessä kerroksessa asuvan miehen hampaiden paikatkin, kun se seisoi äsken ikkunassa purukalustoaan kaivelemassa.

Tunnustan pohtineeni hetken, toiminko jotenkin lainvastaisesti täällä kiikaroidessani. Olen aina ollut tarkka omista toimistani ja tekemisistäni. Maksan laskut ajallaan, enkä edes kävele päin punaisia valoja, vaikka autoja ei näkyisi mailla halmeilla. Kun noudattaa sääntöjä eikä pidä meteliä itsestään, säästyy paljolta. Kukaan ei huomaa tällaisia tavallisen näköisiä, hyvin käyttäytyviä keski-ikäisiä naisia, joita mahtuu kolmetoista tusinaan. Saa olla läpinäkyvä.

Eilen perjantaina toisen kerroksen olohuoneen ikkunat ammottivat pimeinä koko päivän. Mustatukka teki ilmeisesti pitkää vuoroa. Minähän olin kiikariostoksilla käydessäni nähnytkin hänet kosmetiikkaosastolla.

Kello oli yli seitsemän, kun valot syttyivät asuntoon, juuri kun olin antanut kissalle ruokaa. Se venytteli pitkään ja hartaasti ja käpertyi sitten varhaisille iltaunille. Olisi mukava tietää, minkälaisia unia ne näkevät, vai näkevätkö ylipäätään yhtään mitään.

Minä otin kiikarin ja menin katsomaan.

Se tumma poninhäntäpäinen mies oli Mustatukan mukana, vain pyyhe lanteillaan. Nyt miehen hiukset olivat tosin auki. Mustatukalla oli yllään aamutakki, joten ei ollut kovinkaan vaikea päätellä, mitä ne olivat olleet puuhaamassa – tai menossa puuhaamaan.

Juuri sillä hetkellä keksin miehelle nimen: Tyrkky. Minulla ei ole aavistustakaan, mistä se tuli. Nimi vain juolahti mieleeni.
Ne tulivat seisoskelemaan ikkunaan. Mustatukka sulki sälekaihtimet, mutta Tyrkky avasi ne saman tien. Sitten aivan äkkiä hän pudotti pyyhkeen ja rupesi kääntyilemään siinä ilkosen alastomana, esitteli itseään sumeilematta edestä ja takaa. Ehkä hän oli huomannut minut ja halusi provosoida. En tiedä.

Järkytyinkö minä? En. En vielä silloin. En suoraan sanoen edes hämmästynyt. Järkytyin vasta siitä, mitä myöhemmin tapahtui.
Ne näyttivät juovan punaviiniä. Sitten Mustatukka poistui hetkeksi ja hänen palattuaan salama välähti. Hän oli ottanut kännykkäkuvan miehestä.

Tyrkky suuttui silmittömästi, hyökkäsi parilla loikalla huoneen poikki ja iski niin kovaa, että Mustatukka lennähti sohvalle.

Olisin voinut tukehtua raivosta. Jos olisin toiminut niin kuin vastuuntuntoinen kansalainen, olisin tietysti soittanut poliisille ja tehnyt ilmoituksen parisuhdeväkivallasta. En soittanut.

Sen sijaan kiskoin takin niskaani ja lähdin ulos, mutta sitä ennen vielä vilkaisin ikkunasta.

Mustatukka istui yhä sohvassa, ja nyt Tyrkky oli polvistunut hänen eteensä ja laskenut pään syliin. Nainen nosti hitaasti kätensä ja alkoi sitten silitellä miestä, keräsi hiuksia kimpuksi käsiinsä niin kuin olisi poiminut kukkia.

Naisen nöyrtyminen raivostutti minua melkein enemmän kuin lyönti. Alhaalla kadulla etsiskelin hetken aikaa tutun näköistä autoa. Jos olisin löytänyt sen, olisin vääntänyt sivupeilit sijoiltaan ja potkaissut kylkeen lommon.

Tänään Mustatukan sälekaihtimet ovat olleet tiukasti kiinni, mutta aamulla siellä näkyi kyllä valoa ja jonkinlaista liikettä. En pysty sanomaan, oliko nainen yksin kotonaan.

Ensi yönä on täyskuu, ja taivas on ollut koko päivän sininen ja pilvetön. Toivottavasti sää jatkuu aamuun saakka samanlaisena.

Viime päivinä kuu on ollut oudon valkoinen. Julman valkoinen.

***

– Eihän enää satu.

Johanna havahtui syvään matalaan ääneen ja kevyeen kosketukseen. Niin kuin perhosen siipi olisi hipaissut poskea.

Samuel istui sängyn laidalla höyryävä kahvimuki kädessään.

Johanna nousi istumaan ja kosketti poskeaan. Se tuntui hiukan turvonneelta. Tai ehkä hän vain kuvitteli.

– Ei satu, hän naurahti. – Ehkä mä vaan ennemminkin pelästyin...

– Voi kulta, Samuel katsoi Johannaa silmät kosteina kuin herkkupalaa anova koiranpentu. – Sinä olet aivan uskomaton nainen. En voi ymmärtää, mikä minuun eilen oikein meni, kun...

– Ssshh, Johanna kuiskasi ja painoi sormen miehen huulille.

– Sehän puhuttiin jo yöllä selväksi, moneen kertaan. Usko nyt, että kaikki on annettu anteeksi. Enkä minä ole norsu.

– Norsu?

– Siis tarkoitan, että mulla ei ole norsun muistia. Mä unohdan tosi helposti. Varsinkin ikävät asiat, hän lisäsi mielessään.

Johanna nuuhkaisi miehen kaulakuoppaa. Samuel oli jo ehtinyt käydä suihkussa, vaikka kello ei ollut vielä seitsemääkään.

– En huomannut kysyä, juotko aamulla mieluummin kahvia vai teetä, mies sanoi. – Joten valitsin oman makuni mukaan. Sinulla on muuten keittiön kaapit hyvässä järjestyksessä. Ei tarvinnut paljon etsiä. Tässä, ole hyvä.

– Mä juon aamuisin aina kahvia, kiitos, Johanna livautti valkoisen valheen ja otti mukin.

– Nukuitko hyvin? Samuel kysyi ja nousi pukeutuakseen.

– Ihanasti, suorastaan täydellisesti, Johanna huokaisi. – Mitä me nyt edes ehdittiin nukkua... Paitsi jossakin vaiheessa kyllä heräsin, kun pukkasit kunnolla kylkeen.

– En kai, Samuel oli kauhistelevinaan kädet pystyssä. – Toivottavasti ei tullut mustelmaa – tämän lisäksi... Hän kumartui sipaisemaan Johannan poskea.

– No tuskin, Johanna naurahti. – Sä muuten puhut unissasi. Ehdin kuulla pitkät löpinät ennen kuin nukahdin uudelleen.

– Niinkö? Samuel istahti takaisin sängylle. Hymy oli hävinnyt kasvoilta. Silmien väliin oli ilmestynyt kaksi pystysuoraa ryppyä.
– Ja mitähän minä mahdoin sanoa?

– Ei siitä oikein mitään selvää saanut, Johanna nauroi. – Mutta jotenkin se kuulosti siltä kuin...

– Miltä? Samuel kysyi terävästi ja tarttui Johannan leukaan. Tummanruskeat silmät katsoivat vakavina, ne olivat aivan lähellä.

Niin kuin olisit ollut hirveän vihainen, Johanna ajatteli. – Ei se kuulostanut oikein miltään, hän sitten vähätteli. – Semmoista pelkkää mutinaa, epämääräistä unipuhetta. Ja nyt tämä tyttö muuten syöksyy suihkuun tai muuten mä myöhästyn duunista.

– Laitanko jotain aamiaista? Samuel kysyi, kun Johanna työnsi hänelle puoliksi juodun kahvikupin ja kiiruhti kylpyhuoneeseen.

– Ei kiitos. Mä en koskaan nauti aamulla muuta kuin kahvia.

Jo kaksi valkoista valhetta tämän aamun kuluessa, Johanna ajatteli ja astui suihkuun.

Johanna käänsi hanan niin kuumalle kuin sielu sieti ja seisoi sen jälkeen kylmän suihkun alla, kunnes ihoa alkoi pistellä.

Tuntui niin kuin veden mukana edellisen illan ikävät välikohtaukset olisivat lopullisesti huuhtoutuneet viemäriin. Ne oli puhuttu pystyyn, poikki ja pinoon. Niitä ei ollut enää olemassakaan.

Johanna ei ollut ikinä nähnyt yhtä onnettomia ja katuvia silmiä kuin Samuelilla, kun mies oli lyönnin jälkeen kirjaimellisesti pudonnut polvilleen, purskahtanut itkuun ja nostanut sitten hitaasti kasvonsa. Anteeksipyynnöistä ja katumisesta ei tahtonut tulla loppua. Aikaisemmin Kosmoksessa sattunut tapaus oli pikkujuttu siihen verrattuna.

– Miksi? Johanna oli kysynyt.

Ja Samuel oli yrittänyt selittää. Oli puhunut ja puhunut, kertonut lapsuudestaan, vanhemmistaan,  lapsettomasta avioliitostaan ja myös taistelustaan ajoittaista aggressiivista käytöstään vastaan.

– Siksi luultavasti halusinkin nimenomaan psykiatriksi, hän oli selittänyt nöyränä. – Että oppisin ymmärtämään itseäni paremmin.

Johanna oli vain nyökytellyt ja silitellyt miehen pitkää kiiltävää tukkaa ja ajatellut, miten ihanaa oli, kun toinen uskalsi olla niin avoin ja rehellinen. Avasi sielunsa, kaikkein mustimmatkin kohdat.

– Minä haluan tulla hyväksi ihmiseksi, Samuel oli sanonut hiljaa ja ruvennut riisumaan Johannan aamutakkia. –Autathan sinä?

– Autan.

Samuel oli kantanut Johannan sänkyyn. Mikään rakastelu ei ollut koskaan tuntunut yhtä hyvältä ja hellältä ja läheiseltä ja kiihkeältä. Ja sitä oli kestänyt kauan.

Juuri tällaisessa minä haluan olla mukana, Johanna oli ajatellut autuaana Samuelin kainalossa hiukan ennen nukahtamistaan. Aina.

– Mikä tuo on?

Sara Peltosen kysymys kajahti kovana ja terävänä ja ennen kaikkea syyttävänä.

Pitkäkyntinen etusormi osoitti Johannan poskea.

– Naarmu. Johanna sipaisi refleksinomaisesti poskeaan, jonka hän oli meikannut piiloon niin huolellisesti kuin ikinä kykeni.

Kalleinkaan peiteväri ei ikävä kyllä pystynyt piilottamaan pitkää punertavaa haavaa osaston kaikkinäkevän pomon katseelta. – Pieni naarmu, hän vähätteli.

– Ai pieni vai? Sara kimahti.

– Minä sanoisin tuota kyllä pikemminkin viilloksi kuin naarmuksi. Näyttää kamalalta... Sara vilkaisi huolestuneena ympärilleen.
Joo, näyttää kamalalta asiakkaiden silmissä, Johanna ajatteli. Siitähän tässä oli kysymys.

– Mistä sinä olet sen saanut? Sara jatkoi. – Joku sika on tietysti käynyt käsiksi ja huitaissut.

– No ei todellakaan! Johanna ärähti ja mietti kuumeisesti. – Se on aika uskomaton juttu, mutta keittiön yläkaapista putosi tavaraa ja joku terävä sitten viilsi tästä. Onneksi ei käynyt sen pahemmin.

– No onneksi tosiaan ja toivottavasti paranee pian, Sara sanoi ja lähti menemään korot kopisten. Kirkkaankeltaiset kengät olivat vaihtuneet syklaaminpunaisiin.

Johanna katseli pomon menoa. Oli pakko myöntää, että se nainen osasi kävellä huimilla piikkareillaan harvinaisen tyylikkäästi, lanteet kepeästi keinahdellen niin kuin italiattarilla.

Päästinkö mä äsken suustani jo päivän kolmannen valkoisen valheen? Johanna ihmetteli itsekseen ja pyyhkäisi tuskin havaittavan tahran kiiltelevästä tiskistä. En, minun yksityiselämäni ei kuulu yhtään kenellekään eikä varsinkaan Sara Peltoselle, hän päätti ja hymyili ystävällisesti uudelle asiakkaalle, joka ilmoitti etsivänsä räväkänoranssia huulipunaa.

Johanna esitteli vaihtoehtoja ja onnitteli sitten itseään myytyään naiselle valikoiman kalleimman tuotteen. Siitä pitäisi ehdottomasti muistaa mainita Saralle, kunhan tämä palaisi.

Muita asiakkaita ei juuri sillä hetkellä ollut paikalla, joten Johanna paneutui lempipuuhaansa, ajattelemaan Samuelia ja edellistä yötä. Itse asiassa hän ajatteli miestä kaiken aikaa, muisteli ja kertasi mielessään jokaista kosketusta ja tuntumaa ja huokausta ja kuiskausta. Lyönnit olivat jo haalistuneet jonnekin taustalle. Ne olivat mitättömiä välikohtauksia, jotka eivät toistuisi. Siitä Johanna itse pitäisi huolen. Hänen avullaan Samuelista tulisi kokonainen ihminen.

– Hei.

Johanna hätkähti. Hän oli vajonnut niin syvälle ajatuksiinsa, ettei ollut huomannut eteensä putkahtanutta naista.

Kiira Paimio, paras ystävätär iät ja ajat, hyvässä ja pahassa, paitsi että edellisenä tiistaina naisten välit olivat hiukan viilentyneet. Syy oli hyvin yksinkertainen: Kiira oli suhtautunut erittäin ikävästi, kun Johanna oli hehkuttanut Samuelista. Ystävätär oli naureskellut ja piikitellyt ja kuitannut rakastumisen lapselliseksi vouhotukseksi.

– Hei, Johanna sanoi jäykästi, mutta onnistui loihtimaan kasvoilleen hymyn tapaisen.

– Miten menee? Kiira kysyi hiukan tunnustelevasti ja sipaisi vaalean hiuskiehkuran korvan taakse.

Se on käynyt taas kampaajalla häivyttämässä juurikasvun, Johanna huomasi.

– Ihan kivasti. Tai itse asiassa suorastaan loistavasti.

– Kiva kuulla. Kiiran katse pyyhkäisi Johannan poskea, mutta hän ei sanonut mitään. Ehkä silmissä kuitenkin häivähti ikään kuin kysymysmerkki.

– Ehtisitkö kahville? Kiira kysyi.

– Nytkö? Johanna hämmästyi.

– Niin. Eikö sulle kuulu jonkinlainen lakisääteinen kahvipaussi tai joku?

– Joo, tietysti mutta...

– Tai mentäiskö myöhemmin lounaalle? Voisin hoidella omia asioitani ennen sitä.

– En oikein tiedä, mä suoraan sanoen ajattelin...

– Mitä?

– No kun ajattelin jättää tänään lounaan väliin, koska mulle tarjotaan illallinen.

Kiiran kulmat kohosivat, mutta hän ei sanonut mitään. Johanna ei oikein osannut tulkita ystävättären kasvoille ilmestynyttä hymyä.

– Sekö?

– Se, Johanna sanoi jäykästi. – Ja sillä on muuten nimikin.

– Joo, muistan kyllä. Samuel.

Johanna hämmästyi, kun Kiira ei nyt venyttänytkään nimeä ivallisesti. Tämä kuulosti muutenkin asialliselta, kysyi vielä, mikä miehen sukunimi taas olikaan.

– Mäntynen, Samuel Mäntynen, Johanna sanoi ja tunsi sulavansa jokaisella tavulla. – Ehkä mä sittenkin voisin hetkeksi, hän päätti. – Tiia hei, hän sanoi osaston toiselle myyjälle ja naputti kelloa.

– Varttitunti tai max kaksikymmentä minuuttia? Mä korvaan.

– Ai millä? Tiia nauroi. – Vitsi vitsi, mene vaan, kyllä mä pärjään.

Matkalla kahvioon Johanna mietti kuumeisesti, kuinka paljon kertoisi Kiiralle. Että Samuel oli maailman ihanin mies. Että he olivat puhuneet kaikesta maan ja taivaan välillä, kaikkein kipeimmistäkin asioista. Että kukaan mies ei ollut ikinä päässyt yhtä lähelle. Että heillä oli ollut aivan taivaallinen yö. Että Samuel oli tarjoutunut tänään valmistamaan kynttilä­illallisen Johannan luona. Että...

He päättivät mennä herkkuosaston rullaportaiden yläpäässä olevaan kahvioon. Se oli kummankin lempipaikkoja tavaratalossa.

Oli mukava istua siinä ja katsella ihmisiä. Asiakkaina oli nykyään yllättävän paljon miehiä, mikä saattoi tietysti osittain johtua siitäkin, että hyvin varustettu viinimyymälä sijaitsi herkkuosaston vieressä.

Kerran siinä kahvilla istuessaan Johanna oli ruvennut huvikseen laskemaan, kuinka monella rullaportaista tupsahtavalla oli Burberry-huivi, mutta hän oli seonnut aika pian laskuissa.

Kiira Paimio kuului ehdottomasti Burberry-heimoon huiveineen ja helmikoruineen. Hän oli ollut leidi jo yläasteella.

– Oikeastaan mä haluaisin puhua Jarkosta, Kiira yllätti, kun he olivat asettuneet espressokuppeineen pöytään.

– Jarkosta? Mitä siitä? Johanna hämmästyi ystävättären yllättävän vaimeaa ääntä. Ehkä tulossa olisi uusin luku jatkokertomukseen Jarkko-Paimion-kootut-syrjähypyt -ja-katumusharjoitukset. Se mies oli pettänyt vaimoaan kroonisesti esikoisen syntymästä lähtien.

– Jarkko nimittäin haluaa... Kiira aloitti.

– Hei, odota vähän, Johanna sanoi ja nosti käden pystyyn, kun kännykkä alkoi soida käsilaukussa. Hän vilkaisi näyttöä ja sitten Kiiraa posket palaen. – Sori, mutta tähän mun on IHAN PAKKO vastata, hän selitti.

Kiira kuunteli ja seurasi, miten ilmeet vaihtuivat Johannan kasvoilla hetkessä suoranaisesta hehkusta surkeaan pettymykseen.

– Voi kurja... Johannan ääni värähti. Koko olemus lysähti. Hän nosti käden silmilleen. – Mutta kulta, kyllä mä ymmärrän, ihan totta... Mä rak...

Lause jäi kesken. Johanna jäi onnettomana tuijottamaan tuuttaavaa kännykkää.

– Bad news? Kiira kysyi ja siemaisi kahviaan.

***

Sunnuntai, lokakuun 24. päivä

Olen aina ollut kaikkea muuta kuin urheilullinen ihminen. Itse asiassa en edes pidä liikunnasta. Inhosin jo koulussa kaikkia lajeja ja aivan erityisesti voimistelua. Puomilla kävellessäni en uskaltanut suoristaa selkää kävelemisestä puhumattakaan, koska pelkäsin putoavani, ja puolapuilla pystyin kiipeämään korkeintaan seitsemännelle askelmalle ennen kuin alkoi huimata. Sitä paitsi jumppasalit ja pukuhuoneet haisivat kamalalle.

Taidan olla edelleenkin hiukan allerginen hienhajulle. Käyn suihkussa kolme kertaa päivässä, ja joskus kaupan kassajonossakin saatan vaivihkaa nuuhkaista kainaloita, etteivät ne vaan tuoksahtaisi. Puhtaus on puoli ruokaa, sanoo sananlaskukin.

Tunnustan kuitenkin, että joku vuosi sitten jossakin satunnaisessa mielenhäiriössä erehdyin ostamaan kävelysauvat. Päähänpistoon vaikutti ehkä presidentti, joka oikein televisiossa näytti esimerkkiä ja sauvoi avustajiensa kanssa Seurasaaressa.

Sauvat olivat erikoistarjouksena Stadiumissa. Myyjä luennoi antaumuksella sauvojen oikeasta pituudesta ja kyynärvarren suorakulmasta ja ties mistä.

No, minähän ostin kirkkaansiniset sauvat, pukeuduin ikivanhoihin hiihtohousuihin ja tukeviin kävelykenkiin ja lähdin ulos. Ehdin sauvoa Hietalahdentorin poikki satamaan, kun vastaantuleva nuori mies huusi: – Täti, sulla on väärä tyyli. Hartiat alas ja sauvat taakse!

Se riitti. Ensinnäkin: minun peräänihän ei huudella. Ja toiseksi: minä en ole kenenkään täti. Olen kyllä ollut, mutta en ole enää...
Jätin sauvat siihen paikkaan. Ihan totta, tipautin ne tyynen rauhallisesti käsistäni, käännähdin kannoillani ja painelin kotiin. Olisi mukava tietää, kuka niillä kepukoilla nyt sauvoo ja missä.

Ei siitä sen enempää, siis liikunnasta. Tosin tänään aamupäivällä pukeuduin taas niihin samoihin hiihtohousuihin ja kävelykenkiin ja lähdin ulos. Mutta kysymys ei todellakaan ollut kuntoilusta. Jotenkin ne elektroniikkamyyjälle sepustetut puheet lintujen bongaamisesta olivat jääneet takaraivoon pyörimään, joten ajattelin kokeilla.

Kävelin Hietalahdenrannan kautta Kaivopuistoon ja kiertelin aikani rantoja. Oli kirkas auringonpaiste. Jos olisin oikea luontoihminen, olisin tietysti ihaillut puiston hienoa ruskaa. Minä kumminkin katselen mieluummin kaupungin katuja ja taloja ja varsinkin yötaivasta ja kuuta.

Kiikarini on todella tehokas. Rannalla tähyillessäni Suomenlinnakin ikään kuin siirtyi melkein kosketuksen päähän. Lintujen bongaaminen loppui kuitenkin kun lokkeja kiikaroidessani lauma tuntui syöksyvän silmille.

Päätin lähteä kotiin syömään. Minä en koskaan laita ruokaa tai siis kokkaa, niin kuin trendikkäästi sanotaan. Käytän valmistuotteita. Purkkiruoka, einekset ja pakasteet kelpaavat oikein hyvin.

Tehtaankadun kulmassa melkein törmäsin Mustatukkaan. Hän käveli ryhdikkäästi selkä suorana mutta jotenkin kireän oloisena.

– Hei, minä livautin juuri, kun ohitimme toisemme.

Mustatukka ei edes vilkaissut minua.

Kotikadulla pysähdyin alaovelle. Katselin aikani vastapäistä taloa, ylitin kadun ja naputtelin ovikoodin.

Mistäkö tiedän sen koodin? No, olenpahan vain saanut selville, vaikka en ollut ikinä aikaisemmin käynyt siinä talossa. Minun keinoni eivät kuulu kenellekään.

Ennen kuin lähdin portaisiin, seisoin hetken katselemassa pientä sisäpihaa. Se on kieltämättä tyylikäs ja hyvin hoidettu. Siellä ei tosin ole saunaa niin kuin meidän taloyhtiömme piharakennuksessa.

Kiipesin toiseen kerrokseen. Kolme ovea, kolme asuntoa. Painoin korvani vasemmanpuoleiseen oveen.

Ei ääntäkään. Eipä tietenkään, eihän Mustatukka ollut kotona.
Astuin pari askelta taaksepäin. Tavanomaisen Lind-nimikyltin alle oli kiinnitetty hohtava messinkilaatta, jossa luki koukeroisin kirjaimin Johanna Lind. Liioittelua, mikäli minulta kysytään.

Oveen oli ripustettu myös pieni valkoinen kranssi, jossa oli muutama himmeästi hohtava helmi. Lähtiessäni laskeutumaan portaita mietin, oliko kranssi siinä aina vai oliko Mustatukka aloittanut joulun odotuksen tavallista aikaisemmin.

***

Sunnuntaina Johanna pähkäili koko aamupäivän, miten pystyisi mahdollisimman luontevasti peruuttamaan sovitun sunnuntailounaan vanhempien luona Kruununhaassa. Hän ei kerta kaikkiaan halunnut tavata ketään, ei puhua kenenkään kanssa, ei selitellä haavaa poskessa, ei yhtään mitään.

Vetoaisiko migreenikohtaukseen? Johonkin yllättävään ja ehdottoman pakolliseen menoon? Johonkin... mihin tahansa?

Ei, mikään tekosyy ei menisi läpi. Migreenistä kuullessaan äiti sitä paitsi porhaltaisi hoitamaan ainoaa tytärtään. Sitä häsläämistä ja loputonta puhetta ja paikkojen nuuskimista ei kestäisi kukaan.

Ja ennen kaikkea Johanna ei halunnut äitiä kotiinsa. Ei itse asiassa ketään muutakaan. Asunnosta oli tullut ikään kuin kahden ihmisen yksityisalue, suljettu maailma, sen jälkeen kun Samuel... Kaikki huoneet tuoksuivatkin siltä mieheltä. Niin Johanna ainakin halusi kuvitella.

Koko lauantai-illan hän oli kuljeskellut huoneesta toiseen ja odottanut, että puhelin soisi ja Samuel peruuttaisi peruuttamisen, tulisi sittenkin kassit täynnä ihania herkkuja ja valmistaisi sen lupaamansa kynttiläillallisen.

Johanna ei muistanut ikinä pettyneensä niin perusteellisesti kuin eilen iltapäivällä, kun he olivat istuneet Kiiran kanssa kahvilla ja kännykkä oli soinut ja Samuel oli ilmoittanut, että oli tullutkin aivan ylikäymätön este.

– Potilasasioita taas, mies oli huokaissut matalalla sänkykamariäänellään. – Se Vaasan lähelle muuttanut entinen potilas onkin ilmestynyt yllättäen tänne ja... no, varmasti ymmärrät, että minun on ihan pakko...

Tietysti Johanna oli ymmärtänyt. Alan olla jo aika hyvää ymmärtämisen piirikunnallista tasoa, hän oli hymähtänyt itsekseen sulkiessaan kännykän.

– Bad news? Kiira oli kysynyt mutta onneksi ei sen enempää. Ihan niin kuin hän ei olisi odottanutkaan vastausta. Hän olikin sitten tipauttanut oman uutispomminsa: – Jarkko haluaa erota.

Lukuisten pitempien ja lyhyempien syrjähyppyjen jälkeen mies oli kuulemma aivan odottamatta löytänyt elämänsä naisen.

– Ja mikä pahinta, se nainen on melkein kymmenen vuotta Jarkkoa vanhempi! Kiira oli sylkäissyt suustaan. – Kuvittele, siis kymmenen vuotta v a n h e m p i! Se on juristina yhdessä isossa firmassa eli takuulla tosi rutikuiva ämmä. Niitä grafiitinharmaissa housupuvuissa ja valkoisissa paitapuseroissa kiitäviä luurangonlaihoja naisohjuksia, jotka pitää varmasti yölläkin mustasankaisia rillejä nenällään. Hyi hitto!

– Eikö sulla... Johanna oli nikotellut. Tätä hän ei olisi sentään edes Jarkko Paimiosta uskonut.

– Eikö sulla siis ollut mitään aavistusta että...?

– Mitä ihmeen aavistusta! Kiira oli kimahtanut. – Mä olin niin tottunut siihen, että niitä naisia tulee ja menee, mutta mikään ei oikeasti uhkaa meidän perhettä... Kiiran alahuuli oli alkanut vapista.

– Entäs pojat?

– Ai Kevin ja Lucas?

– Niin. Tietääkö ne jo?

– Ei vielä. Ja Jarkon on turha kuvitella yhtään mitään. Minä en missään tapauksessa suostu yhteishuoltajuuteen. Eikä se mies voi edes aavistaa, mitä se joutuu tästä kaikesta vielä maksamaan. Mä nyljen sen putipuhtaaksi.

Epäilemättä, Johanna oli hymähtänyt itsekseen. Rahalla Paimion perheessä oli siihenkin mennessä selvitetty niin aviolliset kuin kaikki muutkin ongelmat.

Kahvitauon jälkeen ystävättäret olivat joka tapauksessa hyvästelleet huomattavasti sydämellisemmissä tunnelmissa kuin edellisenä tiistaina ja sopineet soittelevansa viimeistään sunnuntai-iltana.

– Haukutaan kaikki miehet lyttyyn, Kiira oli julistanut. – Tai no, jätetään se sun Samuelisi haukkumatta, vielä toistaiseksi, hän oli sitten lisännyt.

Johannan olo oli hetkellisesti kohentunut, vaikka hävettikin myöntää, että ystävättären vastoinkäymiset tuntuivat hiukan vähentävän omaa pahaa mieltä.

Lauantai-iltaan mennessä mieliala oli kuitenkin vajonnut jo miinuksen puolelle, ja sunnuntaiaamuna Johanna oli löytänyt itsensä suunnilleen kaivon pohjasta.

Yhteentoista mennessä hän oli kumonnut sisäänsä kaksi isoa mukillista kamomillateetä, selannut paksun Hesarin, josta juuri mitään ei jäänyt mieleen, käynyt suihkussa, meikannut huolellisesti ja pukeutunut. Sunnuntailounas vanhempien seurassa olisi vain kestettävä. Onneksi siihen oli jo vuosien rutiini. Ja hyvää ruokaa olisi joka tapauksessa tiedossa, siitä ei ollut epäilystäkään.

Aikaa oli runsaasti, joten Johanna päätti kiertää koko Kaivopuiston. Hän oikaisisi Kauppatorin poikki ja kävelisi Pohjoisrantaa Maurinkadulle. Reipas lenkki tekisi hyvää, saisi pitkästä aikaa haukata happea ja haistella merituulia. Oli harvinaisen kaunis ja kuulas syyspäivä. Ilma oli kuivunut mukavan kirpeäksi.

Kaivopuiston rannoilla vilisi koiria, pikkuruisia fifejä iloisen värinen rusetti päässään, vasikan kokoisia uljaita dogeja, timmissä kunnossa olevia rotuyksilöitä ja ylisyötettyjä lyllertäviä lemmikkejä.

Joku musta tai harmaa keskikokoinen snautseri olisi tyylikäs seuralainen, Johanna ajatteli, vaikka tosissaan hän ei ollut koskaan koiran hankkimista harkinnut. Hän oli kyllä aina pitänyt koirista mutta samalla hiukan pelännyt niitä. Olivathan ne loppujen lopuksi kuitenkin suden sukulaisia. Ja koiraa oli ulkoilutettava monta kertaa päivässä. Ei sille voinut soittaa ja valittaa, että matte nyt tässä ottaa vielä yhden drinkin ja hiukan myöhästyy.

Edelleen auki sinnittelevän jäätelökioskin edessä oli lyhyt jono, mutta Johanna jatkoi matkaa. Äiti olisi kumminkin loihtinut jonkun makean jälkiruuan, koska ”kaikkien ravinto-opillisten sääntöjen mukaan makea ikään kuin laskee ruuan mahassa ja jättää ihanan kylläisen olon ilman ähkyä”.

Oikaistuaan Kauppatorin poikki ja ohitettuaan Presidentinlinnan Johanna pysähtyi hetkeksi katselemaan Uspenskin katedraalia ja lokakuun auringossa sädehtiviä kupoleja, jotka olivat pari vuotta sitten saaneet uuden upean kultauksen.

Korkea kirkonmäki oli ollut Johannan lapsuuden rakas leikkipaikka, silloin kun perhe oli vielä asunut Katajanokalla. Korvaamattomia aarteita täynnä oleva kimalteleva katedraali oli ollut kuin satumaa, eivätkä ystävälliset papit koskaan kieltäneet lapsia tulemasta sisään. Viime kuukausien aikana kirkosta oli ryöstetty suunnattoman arvokkaita ikoneita, joten tuskin siellä enää uskallettiin harjoittaa samanlaista avointen ovien politiikkaa.

Pieni haikeus läikähti Johannan rinnassa hänen jatkaessaan matkaa.

Johanna väitti mielellään, että Pohjoisrannassa tuuli aina, mutta nyt oli harvinaisen tyyntä. Veneet lepäsivät hiljaa laitureissa, ei kuulunut laineiden liplatusta eikä köysien hankausta.

Tervasaaren ravintolan liepeillä näytti liikuskelevan ihmisiä.
Johanna muisti, miten isä oli aina puhunut, että pitäisi oikeastaan hankkia vene, vaikka vain ihan vaatimaton peräprutku, kun kerran meren äärellä asuttiin. Pelkäksi puheeksi ne haaveet olivat kuitenkin jääneet, niin kuin niin monet muutkin isän pienemmät ja suuremmat suunnitelmat.

– Meidän isä ei ole oikein koskaan ollut kiinni todellisuudessa, äidillä oli tapana huokaista.

Ne olivat aina olleet erilaisia kuin yö ja päivä, Johanna tuumi kääntyessään Maurinkadulle. Ehkä juuri se pitikin niitä niin tiiviisti yhdessä. Johanna ei muistanut, että vanhemmat olisivat ikinä edes kunnolla riidelleet. Isä viihtyi omissa maailmoissaan, ja äiti pyöritti huushollia.

Joskus Johanna oli ohimennen pohtinut, miten isä mahtaisi pärjätä, jos äiti kuolisi ensin. Huonosti, hän oli päätellyt ja työntänyt asian mielestään. Turha sellaisia oli mietiskellä, sillä eiväthän ne olleet vielä kuuttakymmentäkään. Seuraavana vuonna isä täyttäisi pyöreitä, ja silloin äiti veisi tämän vihdoinkin Egyptiin pyramideja katselemaan. Siitä mies oli kuulemma puhunut jo ensimmäisillä treffeillä.

Johanna kilautti ovikelloa.

– Mikset sinä käytä omaa avaintasi? Äiti seisoi närkästyneenä käsi ovenkahvalla.

– Koska tämä ei ole mun kotini, Johanna sanoi. – Mä asun Kampissa, mikäli satut muistamaan. Mutta se vara-avain tänne on kyllä hyvässä tallessa.

– Ollaanpas sitä nyt nenäkkäitä, äiti mutisi ja ryhtyi purkamaan kukkapakettia, jonka Johanna oli käynyt ostamassa tutulta kauppiaalta kulman takaa. – Hhmmm, kauniita ovat...

Hyökkäys on paras puolustus, Johanna sitten ajatteli ja sipaisi posken naarmua. – Jos tätä muuten ihmettelet, niin saat syyttää siitä Pirkkoa, hän naurahti.

– Pirkkoa?

– Niin, tai oikeastaan rakkaalta kummitädiltäni perimääni sormusta, Johanna selitti. – Sitä punaista rubiinia. Mä raapaisin sillä aika pahasti tässä yhtenä iltana.

– Niinkö? Äidin silmät olivat kaventuneet viiruiksi.

Johanna käveli olohuoneeseen ja manaili itsekseen. Äidin läpitunkevalta katseelta ei välttynyt mikään.

Vaikka hän yritti kiivaasti torjua, kohtaus vilahti taas välähdyksenä silmissä: miten Samuel oli iskenyt merkillisesti murahtaen kämmenselällä poskeen, niin että sinettisormus oli viiltänyt haavan ja silmissä oli kipunoinut.

– Lopeta! Johanna sähähti itselleen. – Sinä rakastat sitä miestä ja se mies rakastaa sinua.

– Mitä sanoit? äiti ihmetteli ovensuussa.

– En mitään. Johanna käännähti. – Missä isä muuten on?

– Työhuoneessa pähkäilemässä niitä iänikuisia sudokujaan.

Mene sanomaan, että ruoka on kohta valmista.

Katri kuljettaa laivan hierojan antaman tuliaispussin maihin, mutta jättää sen väärän henkilön käsiin. Pian järkyttävä uutinen tavoittaa laivan henkilökunnan.

M/S Fiesta oli hetki sitten rantautunut Helsingin Olympiaterminaaliin. Metallinsininen Ford Focus ohitti tullipisteen ja auton takapenkillä istuva risteilyemäntä Katri Leinonen moikkasi tullivirkailijoita ja kuunteli auton rattia pyörittävän miehen tarinoita puolella korvin. Stellan veli Marko selitti juurta jaksaen jotain mikä liittyi buffetpöydän antimien epäloogiseen esillepanoon.

”Ensin kalat, sitten lihat, sitten lämmin ruoka. Ei niin, että kolmea sorttia perunaa ja riisiä ja sushia ja lettuja, johan siinä menee lautasmalli uusiksi!” mies selitti.

Katri jaksoi kuunnella tovin, toivoen jutun päättyvän hauskaan oivallukseen, mutta toive oli turhan optimistinen.

Oli nimittäin käynyt niin mukavasti, että laivan lastenhoitajan Stellan veli Marko oli reissussa myös. Marko kävi toisinaan laivalla asentamassa kameroita ja hälytysjärjestelmiä. Kun hän kuuli, että naiset olivat matkalla maihin, hän tarjosi oitis kyytiä. Stella tyrkkäsi Katria kylkeen.

”Siinä sulle uskollinen ja hyvä mies, kelpo tyyppi eikä mikään tyhmä!” Stella mainosti.

Katri puristi käsilaukkuaan tiukemmin syliinsä. Markossa oli kyllä kaikki nämä ominaisuudet, mutta kyllä hän tahtoi tuntea jotain muuta kuin haukottelun tarvetta miehen seurassa. Esimerkiksi himoa. Katri kohtasi peruutuspeilissä Markon katseen. Mies tosiaan tuijotti häntä sillä silmällä. Katri hymyili takaisin. Olihan Marko ihan kiva. Oli ihan hyvä tuntea jokunen aidosti hyvä tyyppi, silti oli masentavaa, ettei kukaan saanut häntä ihastumaan. Mikä minua oikein vaivaa? Katri pohti ja seurasi kaupungin hulinoita, kunnes auto pysähtyi Vincentin Vinyylin kohdalle, ja oli aika kiittää kyydistä.

”Helinä-keiju, hei! Tiedätkö, selibaatissa räytyminen ei tee sulle hyvää!”

Vincentin Vinyyli oli ainut laatuaan koko maassa. Levykauppa oli vanha kunnon kivijalkakauppa, josta sai kaikkia mahdollisia äänitteitä vuosikymmenien takaa. Liikkeen omistaja soitti lempimusiikkiaan päivät pitkät hämärässä myymälässä, hoidatti krapulaansa Iggy Popin seurassa, eikä avannut vaikka ovella oli toisinaan porukkaa jonoksi asti.

Levykaupan toiminnan lisäksi Vincent tuotti erilaisia kulttuuritapahtumia, joista yksi oli argentiinalaisen tangon iltamat. Näissä merkeissä Katri oli tutustunut Vincentiin. Kaikki mikä liittyi musiikkiin ja tanssiin kuului Katrin menolistalle. Heistä olikin tullut vuosien varrella hyvät ystävät. Katri heitti takkinsa levylaatikoiden päälle ja vilkaisi ympärilleen. Levykaupassa oli kaikki ennallaan, tila oli nuhjuinen ja tuulettamaton. Kaikkialla oli kasoittain LP-levyjä, lyttyyn painuneita pahvilaatikoita ja musiikkialan lehtiä. Sentään maailmassa oli paikkoja, joita ei oltu konmaritettu, Katri totesi itsekseen.

Vincent virnisti Katrille tiskin takaa.

”Helinä-keiju, hei! Tiedätkö, selibaatissa räytyminen ei tee sulle hyvää!” hän lohkaisi ja osoitti nurkkaa kohti.

Uudet tangolevyt olivat saapuneet!

”Onnittelut tarkkasilmäisyydestä! Vaikuttaa siltä, että kahdenkymmenenneljän tunnin hehkutakuu on mennyt umpeen!” Katri heitti ja muikisti huuliaan.

Vincent näytti janoavan yksityiskohtia. Mutta seikkailut vällyjen välissä eivät kuuluneet Katrin ja Vincentin puheenaiheisiin. Jossain meni raja. Katri kyllä flirttaili Vincentin kanssa, mutta siihen se jäi. Jossain vaiheessa hän oli ylittänyt vaiheen, jossa oli valmis sopeutumaan miehen tarjoamaan elämäntyyliin. Ja hänen elämäntyyliinsä ei sopeutuisi muu kuin merimies, Katri huokasi ja ravisteli hiuksiaan. Oli ihanaa olla maissa hetki.

Vincent nosti jalat myyntitiskille ja tarkasteli Katria päästä jalkoihin.

”Ammattilaishurmaajan puhetta...” hän murahti ja kertoi laittaneensa Facebookin kautta ryhmäkutsun kaikille tangotanssijoille.

”Hyvä homma! Jään muutaman päivän kuluttua maihin ja sitten onkin taas tangomilonga-ilta”, Katri sanoi, ja Vincent sanoi tulijoita riittävän.

Liikkeessä aika kului siivillä kuten aina. Vincent keitti kahvia, kertoi juttujaan ja Katri tutki levyvalikoimaa. Tangoiltamiin kuului olennaisena asiana levylautasella rahiseva äänite. Vincent haki levykaupan naapurissa olevasta elintarvikekioskista heille pitsaviipaleet lounaaksi ja Katri selasi sillä välin puhelimeensa kertyneitä viestejä, joista viimeisin oli Tomilta: ”Muista viedä pussi! Osoite on Kalevankatu 10, Cuba Cafe, mun kaveri Rike odottaa sua!”

Rike, Katri maisteli nimeä. Ihan niin kuin Petellä olisi ollut joskus laivalla vieras, jonka nimi oli Rike. Kyseinen mies vietti yönsä laivan putkassa. Toivottavasti kyseessä oli eri heppu, Katri ajatteli ja vilkaisi kelloa.

Hänen pitäisi palata laivaan ensi tilassa. Toimistohommia oli vaikka kuinka paljon. Ei hänellä olisi aikaa lähteä viemään pussukkaa Tomin kaverin kahvilaan. Hänen pitäisi jättää pussukka Vincentin hoiviin. Rike vai mikä hänen nimensä sitten olikaan, voisi hakea pussin Vincentiltä. Katri laittaisi Tomille viestin, kun olisi palannut laivaan. Mutta nyt hänen oli mentävä!

”Tuletkos Katri? Laitetaan sauna kuumaksi ja nautitaan elämästä!”

Katri kävi läpi matkustajapalautteita toimistossaan. Olli Sädettä ja kaikkea häneen liittyvää rakastettiin varauksetta. Se oli äänensä menettäneen artistin siunaus, yhdessäkään päivätansseista kerätyssä palautteessa ei mainittu Ollin poissaoloa negatiivisena asiana. Ei, hänelle toivottiin pikaista paranemista ja onnellista joulua. Erikoismaininta meni drinkkikupongeille, joita Katri oli anteliaasti jakanut tango-opetukseen osallistuneille. Ilta oli köyhdyttänyt risteilyosaston drinkkikuponkivarastoa, mutta kaikella oli hintansa. ”Tyytymättömiin asiakkaisiin meillä ei ole varaa!” Laivayhtiön ohjenuora oli selkeä ja sitä oli helppo noudattaa!

Katri klikkasi auki illan risteilyohjelmatiedoston ja lisäsi seuraavan päivän päivätansseihin ohjelmavaihdon, Tangoa mestarin askelissa! -kurssin. Tanssitunti tangosalongissa oli ollut menestys ja se pidettäisiin ohjelmistossa. Katri tallensi tiedoston ja tulosti muutamia kappaleita kiinnitettäväksi laivan sisäänkäynnissä olevaan vitriiniin. Lastenhuoneen työharjoittelijat saisivat kopioida loput ohjelmat ja jakaa uudet risteilyohjelmat matkustajille.

Laivalla kaikki sujui ennalta laadittujen suunnitelmien mukaisesti, jopa lähtötunnelmat olivat satamasta riippumatta jokaisena iltana täysin samat. Varmaa oli ainoastaan se, että kaikkina iltoina laiva oli lastattu arkeaan pakenevilla risteilymatkustajilla.

Laivan lähtöön oli tunti. Puolen tunnin kuluttua Katri menisi pomonsa, laivan intendentin, Timo Heinosen kanssa vastaanottamaan laivaan saapuvia matkustajia. Katri sitaisi univormuunsa kuuluvan silkkihuivin kaulaansa. Mitä Tomin ihmeitätekevässä mustelmaeliksiirissä olikaan, se oli tepsinyt. Mustelma oli jo muuttunut hieman vaaleammaksi. Ei niin, että sitä olisi voinut kauneuspilkuksi kutsua, mutta silti selvä muutos parempaan, Katri arvioi kaulaansa koristavaa mustelmaa.

Kun hän oli saanut itsensä valmiiksi, hän siemaili kahvia uutisten äärellä. Kaaos maailmalla, rauha Suomessa, hän totesi ja sulki television ja uppoutui edessään levittyvään maisemaan. Työhuoneen ikkunan takaa levittyvä suuri sininen oli syy, mikä piti Katrin merimieselämässä kiinni. Meri tyynnytti mielen. Hän tarkisti vielä, oliko Tom vastannut viestiin. Lähetystiedoista päätellen viestiä ei oltu vielä luettu. Tärkeintä oli kuitenkin, että Tom lähettämä tuliaispussukka oli nyt Vincentin hoteissa eli toisin sanoen paremmassa tallessa kuin Suomen Pankin holvissa!

Katri oli vastaanottovuorossa laivan intendentin Timo Heinosen kanssa. He seisoivat kävelykadun keskiössä, suurien lasiovien edessä ja neuvoivat matkustajia oikeisiin hisseihin.

Laivalla Timo Heinonen oli tunnettu aiemmasta sotilasurasta ja ehdottoman ankarasta asenteesta siihen, mitä tuli henkilökunnan käytökseen ja ulkoasuun. Vuosien varrella Katri oli huomannut, että vaativuus oli kuitenkin vain muisto armeijavuosista. Timo oli aikoinaan ottanut Katrin töihin, kun hän oli tehnyt paluuta Karibialta. Ja mies oli ollut kaikissa tilanteissa Katria kohtaan todella mukava. Timo oli myös sinkku ja yhteisiin laivavuosiin mahtui muutama läheltä piti -hetki. Timon seurassa Katri oli aina hieman varuillaan. Hän ei tahtonut antaa vääränlaisia signaaleja.

Matkustajia soljui laivaan tasaisena virtana. Matkustajien keski-ikä ennusti sitä, että illasta oli tulossa vaihteeksi rauhallinen. Tangokansa oli tietyn ikäistä, ja hyvä niin. Katri lateli tottuneesti laivan ravintoloiden teemat ja päämenut, jakoi kyselijöille tietoa tullimääräyksistä ja Tukholman museoiden aukioloajoista. Laivalla vietettyjen vuosien aikana Katrista oli kehkeytynyt todellinen nippelitiedon ja hassunhauskojen keskustelunavauksien kävelevä hakuteos.

Ei ollut kerta tai kaksi, kun hän sai sitaista jonkun kaulassa roikkuvaan solmioon solmun. Hän halusi olla avuksi. Koska hänellä ei ollut omaa perhettä, oli laivasta, sen henkilökunnasta ja laivaan saapuvista matkustajista muodostunut eräänlainen perhe, jonka hyvinvointi askarruttu Katria toisinaan enemmän kuin hänen omansa.

”Minulla on keväällä oma purjevene. Lasken sen vesille, jos Katri tässä tulee sitä saareen kastamaan. Tuletkos Katri? Laitetaan sauna kuumaksi ja nautitaan elämästä!” Timo sanoi ja pukkasi Katria kylkeen.

Katri hymyili jäykästi punakoille eläkeläispapoille, jotka kuuntelivat Timon veneenrakennustarinoita lumoutuneina.

”Totta kai, otan Magnum-pullon mukaan!” Katri sanoi.

Timo loi Katriin pitkän silmäyksen. Vähän turhan pitkän Katrin mieleen. Mies oli tehnyt samankaltaisia ehdotuksia pitkin kesää. Jokin Timon päällekäyvässä tyylissä muistutti mustasukkaisesta ex-miesystävästä. Ja Katri oli oppinut luottamaan vaistoonsa. Silti, olihan se ihanaa, että mies osoitti ihailunsa avoimesti. Katri vilkaisi vieressään seisovaa hymyilevää miestä, jonka silmät loistivat poikamaista intoa, kun hän puhui veneestään. Katri antoi matkustajista hersyvän hyvän tunnelman, naurun ja ilon tarttua.

Oletko heittänyt kuriirikeikkaa?” hän sihahti Katrin korvaan.

Tunnelma lätsähti heti, kun Katrin näkökenttään saapasteli rastapäinen harminkappale. Pete, joka hädin tuskin tervehti, vaan pukkasi Katria hieman sivummalle.

Oletko heittänyt kuriirikeikkaa?” hän sihahti Katrin korvaan.

Katri värähti. Miehen äänessä oli se sama kova, vaativa sävy kuin iltana, jolloin hän oli käynyt Katrin kaulaan kiinni.

”Että mitä?” Katri huusi.

Laivan trubaduuri oli juuri aloittanut musisoinnin. Kun mukaan liittyi vielä pari parkuvaa lasta ja kovaan ääneen rätkättävä inttipoikien muodostama seurue, oli kakofonia valmis, eikä hetkeen ollut mahdollista kuulla normaalia puhetta. Pete seisoi ahdistavan lähellä.

”Karaokekeikkaa?” Katri karjui musiikin sekaan, muttei ollut varma kuuliko Pete.

Peten kulmat kurtistuivat.

”Just joo, karaokea! Sinä se olet sitten susityhmä akka...” Pete sivalsi.

”Katri, sinua tarvitaan täällä!” Timo huikkasi ja osoitti Peten jalkineita.

”Bootsit ei kuulu virka-asuun, ei edes baarissa, vaihda kengät!” Timo sanoi.

Pete seisoi paikallaan sen näköisenä, että joutui ponnistelemaan, ettei tekisi jotain sellaista, mitä joutuisi katumaan. Mies puuskutti sieraimet levinneinä Katrin edessä. Epämääräinen huolestuneisuus täytti Katrin mielen. Kasvoille pyrkivästä hornahöngästä pystyi päättelemään, että hän oli hetki sitten juonut jotain alkoholipitoista. Muisto kuristusotteesta kaulalla sai Katrin ottamaan varmuuden vuoksi askeleen taaksepäin Petestä.

”Haista sinä peikko pitkä paska!” Katri sihahti hampaidensa välistä ja livahti takaisin työpisteelleen, neuvomaan matkustajia, jotka haahuilivat sisääntuloaukossa hämmentyneen näköisinä.

Pete marssi rastat heiluen matkustajien seassa. Katrin olisi tehnyt mieli kertoa Timolle kaikki, mitä edellisiltana oli tapahtunut. Pestä kätensä koko jutusta ja kuitata lähtöpassi laivasta. Siihen hän ei ollut vielä valmis. Mutta hän löytäisi keinon, millä Petestä päästäisiin.

”Kai tiedät, että voit koska vaan kertoa minulle, jos sinua ahdistellaan. Ymmärrän kyllä, että sinä kiinnostat miehiä. Olet aika pakkaus”

Laivan irrottua laiturista Katri käveli Timon kanssa kohti päällystön toimistoa. Katri erotti käytävän päässä puuhastelevan Peten. Hän kiinnitti Happy Hour -mainosjulisteita yökerhon oviin. Petestä oli kehkeytynyt todellinen maanvaiva. Katri vilkaisi Timoa, mies seisoi hänen edessään odottava ilme kasvoillaan. Ei hän hassumman näköinen ollut. Komea sellaisella urheilullisella tavalla, tukka oli edelleen armeijahenkisesti leikattu ja orvokinsiniset silmät tuikkivat leikkisästi.

”Kai tiedät, että voit koska vaan kertoa minulle, jos sinua ahdistellaan. Ymmärrän kyllä, että sinä kiinnostat miehiä. Olet aika pakkaus”, Timo sanoi.

Katri olisi nauranut miehen suojeluksi naamioidulle lähestymisyritykselle, ellei hän olisi tajunnut tilaisuutensa koittaneen.

”Koska viimeksi baarihenkilökunta on puhallutettu?” Katri kysyi ja astui sisälle toimistoonsa.

Yökerhossa Katri seisoi parrasvalojen loisteessa.

”Hyvät naiset ja herrat, Olli Säde ja Päivänsäteet, ELÄMÄ SE ON KUIN SILKKIÄ VAAN!”

Katrin spiikkiä seurasi rumputremolo, ja valot suuntautuivat samettiverhojen suojista näyttämölle astuvaan laulajatähteen. Olli Säde otti yleisönsä ja M/S Fiestan risteilyemäntä otti paikkansa av-teknikon vierestä.

Ollilla oli edelleen haasteita äänen kanssa, ja tästä syystä show’ssa oli enemmän tanssinumeroita. Kaikki yökerhossa olevat istuivat paikoilleen jämähtäneinä ja seurasivat tanssia. Estradilla vallitsi juhlallinen tunnelma.

Täysmiehitetty bändi soitti Myrskyluodon Maijaa ja tanssilattian keskiössä askelsi Pia, jonka kasvot hohtivat näyttämön valoissa ihmeellisen kauniina, niin kuin kulmakarvoille ja ohimolle olisi satanut kristallisia lumikiteitä. Niskan tähtitatuointi oli huolellisesti pakkeloitu piiloon ja hoikkaa kehoa verhoava kolttu täytti kaikki laivayhtiön määritykset hienostuneen seksikkäästä esiintymisasusta.

Katri silmäili pianoa takovaa Kajta. Mies oli tapojensa mukaan haihtunut ensi kohtaamisen jälkeen omille teilleen. Sellainen hän oli, yhtä pelokas kuin Katrikin. Ja siinä oli syy, miksi suhde toimi ja oli pysynyt niin raastavan epäselvänä. Hänen osaltaan juttu oli kertakaikkisesti loppu. Nyt hän tiesi, kenet hän halusi. Muisto edellispäivän porrasjumpasta laivan perämiehen kanssa nostatti hymyn Katrin huulille.

Ja hän vilkuili ympärilleen, josko laivan komentosillalla työskentelevä Mats olisi piipahtanut yökerhon katsomaan show’n, mutta miestä ei näkynyt.

Musiikki meni tunteisiin. Pian uskomattoman voimakkaat hypyt ja hallitut piruetit, triplat, kirvoittivat yleisöstä valtavat aplodit. Pian lahjakkuus oli ilmiselvää. Tanssitaito oli samanaikaisesti vahvaa ja rohkeaa, kuten oli kaikki muukin, mitä hän edusti – moottoripyörät, vauhti ja romuralleissa kaahailu.

”Tähti on syntynyt!” Timo Heinonen mutisi.

Hän taputti Katria olkapäille, ja jätti kätensä lepäämään Katrin harteille. Katri olisi halunnut työntää käden pois, muttei kehdannut. Hän piti katseensa lavaa kohti suunnattuna.


Katri heräsi kovaan jyskytykseen. Hänellä meni hetki ymmärtää, mitä tapahtui. Joku huusi hänen nimeään ja jyskytti ovea. Katri kiskoi ylleen aamutakkiaan.

Pete huojui paikoillaan. Hänen kasvonsa olivat vitivalkoiset.

”Tom on hakattu. Hän on teho-osastolla koomassa!” Pete sanoi ja löi nyrkkiään ovenpieleen tuskaisen näköisenä.

Katri tuijotti Peteä tajuamatta sanaakaan siitä, mitä mies oli hetki sitten kertonut.

”Nyt kerrot, missä se pussi on!” Pete pamautti sormuskädellä ovea niin, että siihen jäi painauma.

Katri ummisti silmänsä.

”Tai muuten mitä?” hän kysyi niin hennolla äänellä, että tuskin itsekään kuuli sanojaan.

”Tom on koomassa, ja se on sun syy!” Pete sähisi silmät vihaa uhkuen.

”Jätkät käy kuumana, ne on tulossa hakemaan sut. Tajuatko, sä olet vaarassa”, Peten ääni kaikui jossain kaukana.

Katri perääntyi hyttinsä hämärään. Hytin ovi läiskähti kiinni. Hän kävi istumaan vuoteelleen. Hän kuuli, miten mies potki ja hakkasi ovea. Shokkitärinä valtasi Katrin koko kehon.

Jatkuu ensi numerossa.

Laura Paloheimo on vuonna 1971

syntynyt kirjailija, tuottaja ja kirjoittamisen ohjaaja. Hän on

kirjoittanut vauhdikkaita chick lit -kirjoja:

Klaukkala, OMG,

Mama Mojo ja

Puppiduu.

Risteilyemäntä Katri Leinosen työpaikkaromanssi laivalla soittavaan pianistiin hiipuu yhtä nopeasti kuin se roihahtikin, mutta Katri ei ehdi miestä liikoja suremaan.

Tangoshow’n ensi-ilta ja sitä seuranneet lukuisat jatkojuhlat ja niistä seuranneet romanssit olivat pääpuheenaihe laivan messissä.

Katri liittyi aamukahviaan nauttivien hyttiemäntien seuraan ja keskittyi kuuntelemaan varsin värikkäitä versioita laivalla edellisyönä show’nsa ensi-iltaa juhlineesta tähtilaulajasta, Olli Säteestä.

”Ei ollut päällä rihmankiertämää!” yksi hyttiemännistä sanoi ja pyöritteli päätään.

Katria huvitti. Aina sama juttu, saunakansa kohahti, jos joku oli sattunut kävelemään alasti henkilöstön poreallastilan läpi.

”Artistit on sellaisia, vapaita sieluja, haluavat irrotella kunnolla!” Katri sanoi ja sekoitti kahviaan ja tunsi hyttiemäntien tuijotuksen kaulallaan.

Pelon ja ärtymyksensekaiset ajatukset pitivät Katrin hereillä aamuun asti. ”Jos sanot sanakin tästä, se on nirri pois! Se on nirri pois!” Peten uhkaukset kiersivät kehää mielessä. Mustelma teki kipeää, mutta huivia oli pakko pitää kaulassa. Katria ahdisti ajatellessaan edellisyötä, kammottavaa pullonpyörityspeliä Peten hytissä ja hetkeä, jolloin mustelma syntyi.

Mies himoitsi edellisiltana pullonpyörityspeliä pelanneen moottoripyöräjengin kannattajajäsenyyttä.

Oli vaikea ymmärtää Peten olevan se sama mies, jonka Katri oli oppinut tuntemaan aloittaessaan laivatyöt. Missä oli kultainen baarimikko, jonka Katri oli vuosien aikana oppinut tuntemaan? Ja miksi hän halusi niin paljon tienata moottoripyöräjengin hyväksynnän?

Selvittyään työkaverinsa kuristusotteesta ja päästyään hytilleen, hän oli valvonut koko yön pohtien, mitä hänen pitäisi tehdä. Hän olisi ilomielin ilmiantanut Peten laivan intendentille, ellei olisi siinä samalla vaarantanut oman työpaikkansa laivassa. Vuosien aikana oli tapahtunut paljon kaikenlaista. Katri tiesi liikaa. Ja Pete tiesi, että Katri tiesi.

Peten pelko oli kuitenkin epätoivoista lajia. Mies himoitsi edellisiltana pullonpyörityspeliä pelanneen moottoripyöräjengin kannattajajäsenyyttä, ja se vaati erilaisten tehtävien suorittamista. Kannattajajäseniä valjastettiin tekemään palveluksia. Laittomuuksia. Tom oli toiminnassa jotenkin mukana, vaikkei miehellä tainnut olla edes moottoripyörää, Katri pohdiskeli ja toivoi hyttiemäntien keksivän uusia puheenaiheita.

”Näytät siltä, että olet herännyt vasta, ja tarvitseeko kysyä mistä?”

Onneksi Ahdin Valtakunnan valtiatar, lastenhoitaja Stella, ilmestyi paikalle ja ilmoitti Olli Säteen olevan päivähuoneessa. Muutoin niin pirteä Stella näytti väsyneeltä.

”Näytät siltä, että olet herännyt vasta, ja tarvitseeko kysyä mistä?” Katri kysyi ja Stella virnisti.

”Myönnetään! Sääntöjä rikottu! Olin yötä Ahdin Valtakunnassa!”

”Esimerkillistä päivystystyötä, koisit työpaikalla!” Katri kiteytti ja toivoi, että itsekin nukahtaisi toimistopöytänsä ääreen, siten elämä laivalla olisi ehkä tylsää, mutta piirun verran turvallisempaa.

Stella nauroi ja veti käden kuvitteellisen hatun lippaan.

”Aina valmis, mitä tulee pirtuun tai polkkaan!” hän sanoi ja kertoi olleensa tanssijoiden kanssa jatkoilla.

”Nähtiin aamu nousevan ja yksi alaston mies!”

”Alaston mies?” Katri toisti.

”Markolta terveisiä, hän kyselee aina, onko Katri jo rengastettu, en oikein tiedä mitä vastata.”

”Tatuoitu ja karvainen. Ei mikään kiiltokuva mieheksi, mutta mies kuitenkin. Kaveri juoksi munasillaan ympäri seiskakantta. Kuulemma kyse oli jostain nakuhaasteesta!” Stella pyöritteli päätään.

”Sepä somaa”, Katri mutisi ja toivoi, ettei intendentin korviin kantautuisi yhtäkään tarinaa edellisillan aktiviteeteista.

Katri tunsi Stellan katseen kaulallaan.

”Kiva huivi sulla, sininen... Oliko kiihkeä yö Kajn kanssa?” Stella kysyi ja näytti siltä, että odotti mehukkaita yksityiskohtia.

”Sininen sopii mielialaan. En kerro mitä tapahtui, lakkaa kärttämästä!” Katri mutisi.

Stellan silmät välähtivät.

”Kiitos luottamuksesta! Markolta terveisiä, hän kyselee aina, onko Katri jo rengastettu, en oikein tiedä mitä vastata”, Stella sanoi muka huolettomasti, vaikka Katri hyvin tiesi, mihin Stella pyrki.

Stellan turvallisuusalalla työskentelevä veli oli kyllä mukava mies, mutta ei yhtään Katrin tyyppiä.

”Sinkkuna edelleen”, Katri sanoi ja kohautti harteitaan.

Hän oli seilannut ne seitsemän merta eikä ollut vieläkään löytänyt kotisatamaa, ei prinssi rohkeaa, mutta oli oppinut paljon itsestään. Se kai oli tärkeintä, tietää kuka oli, mistä tuli ja mihin suuntaan oli matkalla.

Stella oli hyvä ystävä. Jos jonkun ihmisen oppi tuntemaan merillä ollessaan, niin työkaverinsa, aina sielunelämää ja lapsuudentraumoja myöten. Meri herätti alitajunnan ja heitti kaikki roskat pintaan, vaikka eivät he elämäänsä itkeneet, päinvastoin.

Stella jatkoi ensi-iltajuhlien yksityiskohtien heruttamista. Kesken tarinoinnin Katrin hakulaite soi.

Tarkoitus oli myydä litratolkulla juomia, eikä myyntitavoite toteutuisi mikäli porukkaa lähtisi pois kesken kaiken.

”En voi laulaa! Pitää lepuuttaa, että saan äänen toimintakuntoon illaksi!” Olli raakkui luuriin.

”Tee kaikkesi, että saat äänesi kuntoon illaksi! Höyryhengitä, laita kosteita pyyhkeitä hyttiin, kuiva huoneilma on myrkkyä keuhkoille!” Katri lateli rutiininomaisesti ohjeita ja laski luurin alas.

Hän tuijotti hetken eteensä näkemättä mitään ja yritti keksiä, mitä sanoisi tangofaneille, jotka jonottivat paraikaa päivätansseihin kannella kymmenen. Olisi ikävää ilmoittaa, ettei Olli pääsisi heitä liikuttamaan ja että nimikirjoitukset jäisivät saamatta, kaverikuvat ottamatta.

Katri mietti eri vaihtoehtoja. Kansa saisi kuitenkin tanssia tangoa. Tango-orkesteri ja orkesteria johtavan Kajn lauluesitykset kuuluivat Ollin päivätanssipakettiin. Ollin tähtitunti oli päiväntanssien kohokohta, muusta musisoinnista ja laulusta huolehtisi orkesteri. Tarvittiin jotain, mikä pitäisi tangohovin tansseissa alkamishetkestä sen päättymishetkeen, mutta mitä? Tarkoitus oli myydä litratolkulla juomia, eikä myyntitavoite toteutuisi mikäli porukkaa lähtisi pois kesken kaiken.

Katri puhalteli ilmaa keuhkoistaan. Hän silmäili puhelimen vieressä olevaa hyttilistaa. Siinä oli merkittynä hytin numero ja hytissä asuvan miehistön jäsenen nimi. Ensimmäisenä listassa oli Alvarez. Fernando Alvarez! Niin tietysti! Miksi hän ei heti tajunnut! Eilisiltana Fernandon tangosoololle oli taputettu seisten. Suomen notkealanteisin tangotanssija, Fernando tunsi tangon salat ja oli Olli Säteen salarakas.

Katri naputteli Fernandon numeron puhelimeen ja toivoi parasta. ” Si, Si!” Fernando vastasi ja ilmoitti olevansa paikalla vartin kuluttua.

Katri kiiruhti ulos messistä ja juoksi portaisiin.

Laivan munahaukkojen havittelema kultamuna, laivan perämies, Mats Åhman.

”Joskushan ihmisen oli kuntoiltava!” hän tokaisi vieressään harppovalle miehistön jäsenelle ja huomasi vasta sitten, kuka hänen vieressään harppoi.

Laivan munahaukkojen havittelema kultamuna, laivan perämies, Mats Åhman. Katri onnitteli itseään siitä, että kerrankin osui paikalle Mats Åhmanin kanssa niin, ettei paikalla ollut esimerkiksi parfymerian kaunottaret, joiden kauneus oli ehkä purkista, mutta Katri olisi tehnyt mitä vain saadakseen tietää, mistä purkista.

”Sisällä oleskelu ja koneellistetun sisäilman hengittäminen on rasitus keuhkoille, Mats tiedotti.

Katri nyökkäsi pontevasti samanmielisyyden merkiksi. Hänen vieressään askeltava perämies oli komea rujolla tavalla. Auringon ja iän rypistämät kasvot olivat mukavalla tavalla syvien uurteiden raidoittamat, leukaa koristi hienoinen sänki, silmät olivat orvokinsiniset ja täynnä sellaista kujeilua ja iloa, jota Katri niin kovasti kaipasi. Silkkaa pokaalia koko mies!

”Täytyy kai alkaa treenaamaan ihan kunnolla, Katri sai sanotuksi läähätyksen lomasta.

”Mitä sä treenaat?” Mats kysyi.

”Tangomusiikkia ja Netflix-surffailua”, Katri vastasi totuudenmukaisesti ja Mats räjähti nauramaan. Katri pysähtyi paikoilleen ja nauroi itsekin.

”Tottahan se on, olen läpikotaisin laiska. Yritän aina laihduttaa ja se onnistuu yleensä päivisin. Yöllä löydät minut messistä, tarkalleen ottaen ensimmäisen buffet-tarjoilun päättymisen aikaan. Suklaakakut on varattu mulle!” hän sanoi muka tiukkana ja Mats nauroi lisää.

”Olet hurmaavan rehellinen!” mies sanoi.

Ja Katri hymyili niin että poskipäihin koski.

”Mitä eilen tapahtui? Mä yritin tavoittaa sua.”

Katri marssi orkesterikorokkeelle ja kertoi pikaisesti Kajille muutokset päivätanssien ohjelmaan. Kaj tuijotti Katrin kaulaa.

”Mitä eilen tapahtui? Mä yritin tavoittaa sua. En saanut nukutuksi, meidän hyttikäytävällä oli ihan hirveä meteli! Ne motoristit kuuntelivat jotain paskamusaa aamuun asti! Ja ne polttivat maria, mä en voi olla täällä, jos meno ei muutu!” Kaj sanoi.

Katri lausui Kajlle pahoittelut ja otti mikrofonin käteensä. Hän tiesi hyvin Kajn historian päihteiden kanssa, miten hän oli kamppaillut itsensä vapaaksi vakavasta riippuvuudesta.

”Puhutaan myöhemmin, jooko? Mennään vaikka kansikävelylle”, Katri sanoi ja astui tanssilattialle.

Tangohovin edustajat huikkailivat Katrille ja kyselivät Ollista. Katri vilkaisi samettiköysien takana seisovaa tummapintaista miestä. Fernando oli ammattilainen, hän oli paikalla, hymyilevänä ja valmiina ottamaan hommat hoitoon.

”Raju rakastaja”, Katri lausui ja sai hetkessä tangosalonkiin kerääntyneen eläkeläisjoukon huomion itseensä.

”Hyvät matkustajat, raju rakastaja on täällä! Minulla on ilo edustamani laivayhtiön puolesta esitellä teille eilisiltana tangoväen lumonnut Fernando Alvarez! Hän on luvannut esittää teille parhaat palat soolonumerostaan ja opettaa teille askelsarjan tai pari!”

The woodooman, luki hieroja Tomin hytin ovessa. Katri koputti oveen. Katri oli varannut ajan hierontaan. Tom oli laivaporukasta ensimmäinen, joka matkusti Intiaan ja palasi sieltä täysin vihkiytyneenä erilaisiin yrtteihin ja mielenhallinta harjoituksiin. Tomilla oli aina tarjota ihmeitä tekevä flunssankarkotusjuoma, minkä kanssa hän tarjosi itseleivottuja pikkuleipiä.

”Alastomien naisten vuoksi olen valmis melkein mihin vaan!” Tom nauroi.

Verkkariasuinen Tom avasi oven ja pahoitteli hytissä vallitsevaa sotkua.

”Jään huomenna maihin ja siirrän samalla kamoja hoitohuoneelle. Laitanko erikoisyrttejä höyryttimeen?”

Pöydällä olevasta diffuserista nousi kiemurtelevaa vesihöyryä. Tuoksut oli osa Tomin hoitorituaalia. Katri ryhtyi riisumaan vaatteitaan.

”Hieno juttu, että olet toteuttanut unelmaasi luontaishoitolasta, se on meidän kaikkien ilo”, Katri sanoi.

”Alastomien naisten vuoksi olen valmis melkein mihin vaan!” Tom nauroi.

Tom siirtyi hytin vessaan siksi aikaa, kun Katri riisui. Katri kääriytyi pyyhkeeseen ja kävi istumaan hoitovuoteen reunalle. Hän tajusi unohtaneensa käteistä rahaa sisältävän kukkaron toimistoon. Taskussa ei ollut muuta kuin huulikiilto, laivayhtiön heijastin ja evääksi messistä otettu banaani.

”Voin tietenkin maksaa luonnossa!” Katri tokaisi reippaasti.

Tom tuijotti häntä sen näköisenä, ettei ollut varma, oliko kuullut oikein. Katri kaivoi banaanin esiin. Tom purskahti nauruun.

”Hetki sitten, kun halasin sua, tunsin jotain kovaa rintaani vasten ja ajattelin, että tulet vetämään mut kylmäksi!” Tom sanoi huolettomaan tyyliinsä.

”Ihanko totta luulit, että mulla on ase? Miksi?”

Katria hämmensi toden teolla.

”Ihanko totta luulit, että mulla on ase? Miksi?” hän kysyi, mutta Tom ei vastannut.

Ehkä hän ei kuullut. Kolina vessassa voimistui, hän valmisti yrttikäärettä mustelmaan. Tom liotti pyyhettä käsienpesualtaassa ja lirutteli pyyhkeen päälle kellertävää nestettä ruskeasta lääkepullosta.

”Minusta on tullut vainoharhainen. Näen uhkia kaikkialla! En saa nukutuksi”, Tom selitti ja Katri etsi sopivaa asentoa hierontapöydältä.

Hän lupasi Tomille vapaat kädet mitä hoitoon tuli. Tom lupasi tehdä parhaansa mustelman karkottamiseksi. Onneksi hänelle ei tarvinnut selittää mistä se oli tullut. Ehkä Tom oli nähnyt tilanteen, Katri päätteli ja ummisti silmänsä.

”En mä sulta mitään maksua ota, niin monta vuotta on töitä tehty yhdessä, enkä kertaakaan tarjonnut sulle edes drinkkiä. Nyt saat koko rahan edestä!” Tom huuteli valuvan veden kohinoiden seasta.

Pian hän vajosi rentoon oloon, horrokseen minkä läpi hän tavoitti ainoastaan Tomin soittaman rentouttavan musiikin sävelet.

”Ihanaa tingelitongelimusiikkia”, Katri mutisi puoliunessa, hän yritti puhua mutta oli jo niin rento ja väsynyt, että hän tuskin kykeni muodostamaan sanoja.

”Rento mieli, rento keho. Kun tajunta laajenee, maailmankuva laajenee ja kaikki on mahdollista.”

Hoidon jälkeen Katri ponnisteli itsensä istuma-asentoon ja kiskotteli jäseniään ja haukotteli suureen ääneen. Se, mitä hän oli hetki sitten hierontapöydällä kokenut, oli ollut tajuntaa laajentava kokemus. Hän oli tuntenut olevansa yhtä musiikin ja meren kanssa, yhtä jokaisen tähdenlennon ja kaukaisen galaksin kanssa. Se oli ihmeellinen kokemus.

Katri vilkaisi itseään peilistä ja näki, miten rentous ulottui silmiin asti. Hänen katseensa oli täysin toinen, raukea. Ja silmät suorastaan kiilsivät kirkkaanvihreää sävyä, sitä jadentummaa, mitä ei hämärässä yleensä erottanut.

”Rento mieli, rento keho. Kun tajunta laajenee, maailmankuva laajenee ja kaikki on mahdollista”, Tom julisti tuttuun tapaansa tajunnanlaajentamisen puolesta.

Katri huojutteli kehoaan puolelta toiselle. Hän ajatteli Kajta, sitten komentosillan Matsia, sitten taas Kajta, hetkisen ajan naapuriaan Vesaa ja sitten taas Kajta. Sitten hän huomasi miettivänsä, miltä Mats näyttäisi alasti. Mieshän oli niin hoikka, olisiko hänessä vartta täyttämään aikuinen nainen? Katri tuumaili ja tirskahti.

”Olet niin suloinen, että minua ihan itkettää! Tarjoaisin sulle vielä teetä ja erikoispikkuleivän, mutta selvästi sulle riitti tämä setti”, Tom sanoi ja halasi Katria, joka takertui eteensä ilmestyvään mieheen ehkä hieman turhankin halukkain ottein.

Tom asetti Katrin sepalukselle eksyneet käpälät turvallisemmalle vyöhykkeelle.

”Noh, noh, aika mennä tutimaan Katriseni”, Tom sanoi ja irrottautui otteesta.

Tom työnsi Katrin hyttikäytävään ja painoi tämän käteen pienen muovipussin.

”Kiva juttu, että viet mun frendin nuuskat maihin, pussissa on partavesilitkua ja perusjuttuja!” Tom sanoi.

Katri moikkasi käytävällä puhelintaan räpläävää Kajta ja otti tukea hyttikäytävää halkovasta kaiteesta.

”Totta kai, kaikki hoituu!” Katri mumisi, vaikkei muistanut, että heillä olisi ollut puhetta pussin kuljettamisesta ja painoi Tomin poskelle märän pusun kiitokseksi.

Hyttiin päästyään Katri kävi suihkussa ja sujautti yöpaidan ylleen. Jestas, että hän olikin väsynyt! Ja samanaikaisesti hän oli niin täynnä energiaa, että olisi voinut hyvin viettää pienen lemmekkään hetken esimerkiksi Kajn seurassa. Mutta ei kuitenkaan, Kaj oli historiaa. Kyllä meressä kaloja riitti! Ja se varsinainen vonkale oli vielä pyydystämättä!

Tomin suorittama hieronta oli avannut kaikki kraanat. Aivan kuin hän olisi muuttunut silmissä pehmeämmäksi, hohtavammaksi, vetovoimaisemmaksi. Toiseksi.

Tällä kertaa hän saisi sen, mitä tavoitteli. Vaikutti siltä, että vihreä valo palaisi komentosillalla, kun Katri Leinonen piipahtaisi pikkuvisiitillä! Katri iski silmää peilikuvalleen. Olisipa hän ollut yhtä itsevarma aiemmin päivällä, kun nousi portaat Mats Åhmanin seurassa. Mats oli kyllä jotain ihan muuta. Ja wou, miten selvästi hän pystyi näkemään, miten erivärisiä valoja hänen peilikuvansa heijasti! Kaikki oli niin ihmeellistä!

Katri otti askeleen peiliä kohti. Kuvajaisen säteet olivat kirkkaan vaaleanpunaisia ja niiden seassa oli kirkkaanvalkoista valoa, kuin roiskeita, ne levisivät hänen kuvajaisensa yli, koristelivat hämärässä hytissä seisovan naisen hahmon.

Katri kosketti peiliä. Säteet katosivat. Hyttiin laskeutui pimeys. Hän näki taas itsensä niin kuin oli. Hän tunsi ohimoissa jyskyttävän päänsäryn ja tunsi huimausta. Hän sulki silmänsä ja heräsi vasta seuraavana aamuna, nähtyään koko yön unta, jossa hän liukui kovaa vauhtia vesipyörteiden mukana ms. Fiestan kölin alle.

Jatkuu ensi viikolla.