Johanna ei ikinä unohtaisi niitä sanoja, eikä pehmeää matalaa ääntä. Eikä varsinkaan kuumaa aaltoa, joka valahti päästä varpaisiin.

Perjantai, lokakuun 22. päivä

Muutaman päivän itseni kanssa neuvoteltuani tein sen sitten tänään – kävin ostamassa kiikarin.

En tietenkään ymmärrä moisista kapistuksista enkä varsinkaan niiden ominaisuuksista yhtään mitään, joten surffailin ensin erilaisilla nettisivustoilla. Kiikareita löytyy vaikka minkä nimisinä – on Lugeria ja Kamakuraa ja Zenithiä, ihan vain muutaman mainitakseni.

Kamakurasta tuli tietysti heti mieleen Kamasutra, jota murrosikäisinä salaa kurkittiin ja tirskuttiin. Oli mukamas jännittävää ja vähän hävettävääkin, eikä ihan kaikkea taidettu ymmärtääkään...

Lugerin taas yhdistän jostakin syystä aseisiin, vaikka saatan olla tietysti väärässäkin. Itse asiassa ymmärrän aseista juuri ja juuri sen verran, että pystyn erottamaan pistoolin kivääristä. Sen joka tapauksessa muistan varmasti, että isällä oli aikoinaan Zenith-merkkinen rannekello. Siinä oli leveä musta nahkaranneke, joka vuosien kuluessa hilseili harmaaksi.

Vaikka en omistakaan kännykkää, tietokone minulla on. Ei todellakaan mikään hieno ultrakevyt nopea läppäri, vaan vanhanaikainen tukeva pöytämalli. Minulle riittää, että pääsen internetiin. Koneeni on kieltämättä hidas kuin vanha väsynyt työhevonen, mutta mihin minulla tässä ylipäätään kiire olisi, valmiissa maailmassa? Sitä paitsi hidas kone tuntuu jotenkin inhimilliseltä, kun se ikään kuin miettii aikansa ennen kuin ryhtyy toimimaan.

Surffailin myös Stockmannin uusilla hienoilla nettisivuilla, ja päätin sitten mennä paikan päälle katselemaan niitä kiikareita. Arvelin, että ammattimyyjä osaisi varmasti ehdottaa oikeanlaista, vaikka elektroniikkaporukalla onkin usein taipumus puhua täysin käsittämätöntä kieltä laitteiden ominaisuuksia selostaessaan. Ja melkein poikkeuksetta ne suosittelevat tietysti kalleimpia malleja.

Tavaratalon kosmetiikkaosastoa ei voi välttää, jos menee sisään pääovesta Aleksanterinkadun puolelta. Siellä oli menossa tarjousviikon viimeinen päivä, joten asiakkaita riitti. Pysähdyin hetkeksi katselemaan, mutta en nähnyt tuttuja kasvoja, ja kävelin sitten osaston läpi infotiskille tiedustelemaan, mistä päin kiikarit löytyisivät.

Jouduin jonkin aikaa odottelemaan vuoroani, kun paksuihin untuvatakkeihin pukeutunut iäkäs japanilaispariskunta oli paneutunut keskustelemaan virkailijan kanssa muumeista. Luin vastikään jostakin lehdestä, että missään muualla muumit eivät ole yhtä suosittuja kuin Japanissa. Niin, ja joulupukki. Ihmeellistä porukkaa.

Lopulta pariskunta poistui vuolaasti kiitellen ja kumarrellen, ja virkailija neuvoi minut oikealle osastolle kerrosta alemmaksi.

Olin juuri menossa portaisiin, kun huomasin vastapäisen talon naapurini, jonka muuten olen mielessäni ristinyt Mustatukaksi. Kissani on edelleen pelkkä kissa, mutta ihmisille on mukava keksiä ulkonäköön liittyviä lempinimiä.

Sekunnin murto-osaksi katseemme kohtasivat. Olin huomaavinani Mustatukan silmissä ikään kuin ohimenevän kysymyksen: ollaanko me nähty jossakin? Sitten hän kääntyi sanomaan jotakin takanaan tulevalle naiselle, jolla oli huiman korkeakorkoiset, kirkkaankeltaiset kengät. Minulle ei olisi kyllä edes nuorena tullut mieleenkään ostaa sen värisiä jalkineita.

Elektroniikkaosastolla kävi juuri niin kuin olin arvellutkin. Nuori raamikas klaniksi ajeltu myyjä oli äärimmäisen kohtelias, asiantunteva, innokas – ja puhui täysin käsittämätöntä kieltä.

– Sama suomeksi, kiitos, pyysin ja selitin sitten etsiväni tehokasta kiikaria lähinnä lintujen bongailuun. Kerroin kierteleväni kesät talvet kaupungin rantoja.

– Siinä tapauksessa suosittelisin tämmöistä sääsuojattua Pentaxia, myyjä sanoi ja poimi vitriinistä kiikarin suorastaan hellästi. Se oli valikoiman kolmanneksi kallein.

Tekniset yksityiskohdat ja vakuutussuositukset menivät ohi korvieni. Myyjä yritti tyrkyttää myös jalustaa, joka kuulemma kuuluu jokaisen lintubongarin vakiovarustuksiin. En ostanut jalustaa. Aloin olla kärsimätön, halusin pian kotiin kokeilemaan uutta leikkikaluani.

Poistuin tavaratalosta samaa reittiä kuin olin tullutkin. Mustatukka oli taas omalla osastollaan. Asiakkaita ei juuri sillä hetkellä ollut, ja näin miten hän kumartui ottamaan jotakin tiskin alta. Hän vaikutti jotenkin tyytymättömältä.

Ylihuomenna on täysikuu. Toivon hartaasti, että tulisi tähtikirkas yö. Harmi, ettei kiikarista ole juurikaan iloa kuun katselemisessa. Sitä varten pitäisi tietysti olla kaukoputki.

***

Johanna laski tunteja ja minuutteja. Hän oli laskenut niitä jo monta päivää, siitä tiistai-illan hetkestä lähtien, kun kännykkä Ruoholahdessa oli soinut ja hän oli pysähtynyt keskelle ajokaistaa ja oli ollut vähällä jäädä äkäisesti tuuttaavan auton yliajamaksi.

”Minä täällä... Samuel.”

Hän ei ikinä unohtaisi niitä sanoja, eikä pehmeää matalaa ääntä. Eikä varsinkaan kuumaa aaltoa, joka valahti päästä varpaisiin. Se aalto ei hävinnyt mihinkään, vaan oli nyt asettunut ihanasti kuumottavaksi palloksi jonnekin vatsan tienoille.

Menneiden päivien aikana Johanna oli kertaillut lyhyttä keskustelua, hän yritti muistaa kaiken aivan sanatarkasti, sävyt ja äänenpainot, ihan kaiken.

Samuel oli Vaasassa, tai jossakin siellä lähellä, Mustasaaressa ehkä, paikan nimi ei ollut jäänyt Johannan mieleen. Miehelle oli tullut äkkilähtö, kun eräs entinen potilas oli yllättäen soittanut ja uhkaillut itsemurhalla.

Entinen... Johanna oli ihmetellyt mielessään ja oli kysynyt sitten ääneen, oliko Samuelilla paljonkin potilaita ympäri Suomea.

– No ei nyt sentään, mies oli naurahtanut. – Tämä kyseinen tapaus on muuttanut vähän aikaa sitten entiselle kotiseudulleen. Itse asiassa minun suosituksestani. Lääkäri ei voi koskaan jättää potilastaan, vaikka tämä olisi virallisesti miten entinen tahansa. Niistä ihmisistä on tavalla tai toisella vastuussa loppuun saakka. Niille on oltava uskollinen. Psykiatrin varsinkin.

Johanna oli nyökytellyt ja painanut kännykkää korvalleen ja ajatellut, että vastuuntunto ja uskollisuus olivat hienoja ominaisuuksia. Toisin oli esimerkiksi parhaan ystävättären Kiiran aviomiehen laita. Jarkon yhteydessä ei voinut uskollisuudesta puhua, hän oli naurahtanut itsekseen hiukan vahingoniloisesti. Se mies petti vaimoaan sen kuin kerkesi.

– Olisi mukava tavata, Samuel oli sitten sanonut. – Kunhan pääsen täältä tulemaan.

– Niin, Johanna oli henkäissyt. – Milloin sä...?

– Tässä taitaa vielä mennä pari päivää, mutta viimeistään perjantaina olen varmasti jo kotona.

– Niin, Johanna oli henkäissyt uudelleen. – Mulle kyllä perjantai sopii oikein hyvin, hän oli lisännyt ja päättänyt taistella vaikka millä keinoin itselleen lyhennetyn työvuoron.

– Voitaisiin mennä ottamaan lasillinen tai pari, Samuel oli ehdottanut. – Tai vaikka syömään.

– Ehdottomasti! Johanna oli miltei huutanut. – Mulle käy kaikki. Sano vaan aika ja paikka. Ja mä olen muuten kaikkiruokainen, että jos mennään syömään niin...

– Hhmm... Kävisikö Kosmos, Samuel oli ehdottanut.

Johanna oli nielaissut. – Ilman muuta, hän oli sitten sanonut hiukan vaimeasti.

Kosmos sijaitsi Mannerheimintien toisella puolella melkein Stockmannia vastapäätä, mutta Johanna ei edes muistanut, miten pitkä aika hänen edellisestä käynnistään oli vierähtänyt. Varmasti ainakin kaksi vuotta. Sen hän kuitenkin muisti, että Arja Saijonmaa oli silloin istunut ikkunapöydässä pitämässä hovia, punainen huivi taiteellisesti olan yli heitettynä.

Johanna oli aina tuntenut olonsa hiukan epävarmaksi ja ulkopuoliseksi niinä harvoina kertoinaan Kosmoksessa. Legendaarisella ravintolalla oli edelleen taiteilijakapakan maine, vaikka varsinkin lounasaikaan asiakaskunta edusti nykyään pikemminkin bisnes- ja mediamaailmaa.

Myöhään torstai-iltana Samuel oli taas soittanut ja kertonut palanneensa juuri kotiin.

– Rankka reissu, mies oli huokaissut sen enempää selittelemättä. – Huomennahan me sitten tavataan, eikö? hän oli lisännyt.

– Mulla on potilaita jonnekin alkuiltapäivään saakka, mutta sopiiko että soittelen sen jälkeen?

– Mulle sopii kaikki, Johanna oli taas lipsauttanut vähän turhankin innokkaana. – Työvuoro loppuu kolmelta, niin että siitä eteenpäin...

– Hyvä, soitellaan. Tai odotas vähän... Samuel oli miettinyt hetken. – Kyllä mä olen jo neljään mennessä varmasti vapaa ja vähintäänkin nälkäinen. Kapakassa on silloin väljempääkin lounasajan jälkeen ja ennen iltaruuhkaa. Tuskin tarvitsee varata pöytääkään. Sanotaanko puoli viisi?

– Sanotaan, mulle sopii tosiaan kaikki, Johanna oli henkäissyt.

– Nähdään siellä.

Totta puhuen Johanna oli joutunut käymään tiukan väännön osaston vastaavan Sara Peltosen kanssa, ennen kuin tämä oli suostunut vuoronvaihtoon.

– Ainahan sulle on sopinut perjantain iltavuoro, pomo oli tokaissut närkästyneenä. – Mikäs nyt on?

– Force majeure. Ehdottoman tärkeä meno. Pakollinen.

– Niinkö? Saran kulmat olivat kohonneet uteliaan kysyvästi.

Tietäisitkin... Johanna oli ajatellut kiihdyksissään. – Yksityisasia, hän oli sitten mutissut.

– No, menköön nyt tämän kerran, Sara oli lopulta myöntynyt. – Vaikka minä en kyllä yhtään tykkää näistä viime hetken muutoksista, kuten hyvin tiedät. Ja huomenna teet sitten pitkän päivän.

Pitäisikö sittenkin käydä vaihtamassa kuteet? Johanna pohti kääntyillessään peilin edessä henkilökunnan naistenhuoneessa. Vielä ehtisi, Kosmoshan oli kotimatkan varrella.

Kaikki oli mustaa: tiukka ohut kietaisuneule, minihame, himmeästi hohtavat legginsit ja yli polven yltävät mokkasaappaat. Kynnet Johanna oli edellisenä iltana lakannut hiilenharmaiksi, mutta tietyssä valaistuksessa nekin näyttivät pikimustilta.

Ihanat mutta järjettömän kalliit saappaat hän oli ostanut edellisenä päivänä pelkästä päähänpistosta. Hän oli kuitannut huiman laskun vain lievästi itsekseen nikotellen. Maksun aikahan koittaisi vasta joskus seuraavassa kuussa, kun Luottokunta muistuttaisi itsestään.

Tyylitaiturina itseään pitävä Kiira oli pari kertaa huomauttanut, että Johannan olisi syytä käyttää enemmän kirkkaita värejä. Tumma ihminen kuulemma helposti hukkui mustaan, jos ei sattunut olemaan erityisen säteilevä persoona.

Johanna oli hiukan loukkaantunut ystävättären suorasukaisesta puheesta ja sanonut sitten, että musta oli aina ollut hänen värinsä. Suurin osa muunvärisistä heräteostoista roikkui edelleen hintalappuineen kaapissa.

– Enkä mä mikään Tarja Turunen kuvittelekaan olevani, Johanna oli puolustautunut.

– Huono esimerkki, Kiira oli nauranut. – Sekin leidi nimittäin rupesi käyttämään muitakin värejä saatuaan potkut Nightwishistä.

Kiira... Johanna pysähtyi miettimään. Hän ei ollut soittanut ystävättärelleen tiistaisen epäonnistuneen lounaan jälkeen. Mutta eipä ollut Kiirakaan antanut kuulua itsestään, Johanna sitten puolustautui, tarkisti huulten rajauksen ja astui pari askelta taaksepäin nähdäkseen kokovartalokuvansa. Kelpaa, hän päätti tiukasti. Eikä pelkästään kelpaa, vaan näyttää oikeasti hyvältä.

Hän vilkaisi kelloa: vähän vaille puoli neljä. Vatsassa kurahti pahaenteisesti. Hemmetin hemmetti. Hän oli aina reagoinut jännitykseen vatsallaan. Koulussakin juuri ennen tärkeitä kokeita tai kun piti valmistautua pitämään esitelmä. Vatsan kurina ei sattunut niin kuin migreeni, mutta se oli sitäkin kiusallisempaa.

Oli pakko vielä käydä vessassa. Onneksi naistenhuone oli tyhjä, ei tarvinnut välittää äänistä eikä hajuista.

Hetken kuluttua Johanna pesi huolellisesti kätensä ja heitti vielä vihoviimeisen vilkaisun peiliin. Hän poimi suuhunsa varmuuden vuoksi pari närästystablettia ja haki takin kaapista. Vasen saapas oli alkanut ikävästi hiertää kantapäätä, mutta siihen ei nyt ollut aikaa kiinnittää sen enempää huomiota.

Hississä Johannaan iski äkkiä kummallinen ajatus. Hänelle tuli outo tunne, että hän oli tässä talossa viimeistä kertaa, oli ikään kuin jättämässä jäähyväisiä. Ettei hän ikinä enää astuisi tämän tavaratalon ovesta sisään.

Absurdi ja naurettava ajatus, hän pilkkasi itseään. Mutta kieltämättä hiukan pelottava. Kadulla tunne oli jo onneksi kokonaan hävinnyt. Tilalle alkoi sen sijaan hiipiä kasvava jännitys – ja kipu. Vasen saapas hankasi nyt armottomasti. Luultavasti kantapäähän oli jo noussut rakkula.

Johanna nilkutti Mannerheimintien yli ja pysähtyi kadunkulmaan. Kosmos oli vain muutaman metrin päässä, mutta kellohan ei ollut vielä paljon mitään.

Jos menisi Baker’siin kahville ja odottelemaan? Johanna pohti. Ei sittenkään. Hän halusi joka tapauksessa olla paikalla ennen Samuelia, istuskelisi siinä ja tappaisi aikaa ja nauttisi kutkuttavasta odotuksesta. Mikäli pystyisi keskittymään nauttimiseen.

Paino lähes kokonaan oikealla jalalla Johanna hypähteli Kosmoksen ovelle. Kesti hetken ennen kuin hän oivalsi, kummin päin ovi aukesi.

– Onko pöytävarausta? Ystävällisesti hymyilevä portsari nousi ja pani samalla iltapäivälehden syrjään.

– Ei kun... Johanna katseli epävarmasti ympärilleen. Salissa näytti olevan runsaasti tilaa.

– Mulle sanottiin että....

– No kyllä sieltä varmaan tilaa löytyykin. Portsari auttoi takin Johannan yltä. – Että tervetuloa vaan.

– Kiitos, mun pitää vaan ensin käydä tuolla... Johanna lähti menemään naistenhuoneeseen.

– Se ovi muuten aukeaa sivulle vetämällä, portsari huomautti.

– Sen mä sentään muistan, Johanna naurahti. – Ja senkin että siellä kuuluu linnunlaulu.

Hän veti varovasti vasemman saappaan jalastaan. Nahka oli hiertynyt jo niin pahasti, että legginsien kantapää oli tarttunut ihoon kiinni.

– Shit shit shit! Johanna kiroili. Kirveli niin armottomasti.
Hän joutui penkomaan laukkuaan kauan, ennen kuin löysi pohjalta pienen nuhjaantuneen laastarin. Sai kelvata. Helpotti edes hetkeksi.

Naistenhuoneesta tullessaan Johanna jäi seisomaan salin ovelle ja kysyi sitten ohikulkevalta tarjoilijalta, voisiko valita paikan salin perältä.

– Monelleko?

– Kahdelle... tai siis mä odotan seuraa... Hän vilkaisi taas kelloa.

– Tulin vähän etuajassa, kun...

– Tänne päin sitten vaan. Tarjoilija ohjasi Johannan salin perälle pieneen kahden hengen pöytään. Äänekäs miesseurue oli juuri maksanut laskunsa viereisessä pöydässä. Astioiden ja huolettomasti lautasille heitettyjen servettien ja varsinkin lasien runsaudesta päätellen siinä oli istuttu nykykäytännön vastaisesti tavallista pitempi lounas.

– Pitäiskö vielä ottaa yhdet, kun jälkiruokakin näytti saapuvan vasta nyt? yksi miehistä hohotti ja iski Johannalle silmää. Muut yhtyivät nauruun hiukan vaivautuneina, ja sitten seurue marssi eteiseen aavistuksen verran horjahdellen.

– Että semmoista, tarjoilija hymähti miesten perään. – Pojat ne on poikia, ikään katsomatta. Yksi noista pääsi just eläkkeelle, ja sitä ne olivat juhlimassa – ja varmaan menevät jatkamaankin jonnekin.

– Jotenkin tutun näköistä jengiä, Johanna huomautti. – Ainakin jonkun noista olen nähnyt telkkarissa, uutisissa kommentoimassa jotain talousjuttua tai jotain.

– Aika monikin meidän asiakkaista on teeveestä tuttu, sekä nykyisistä että edesmenneistä, tarjoilija naurahti. – Saisiko muuten olla jotakin juotavaa odotellessa? hän sitten kysyi samalla, kun ryhtyi raivaamaan pöytää.

Johanna pyysi pelkkää vettä.

– Siis niinku alkuun, hän kiiruhti selittämään. – Mä tosiaan odotan seuraa, niin että...

Tarjoilija kaatoi veden ja jätti kannun pöytään. Johanna siemaisi lasista. Vesi maistui väljähtäneen lämpimältä, mutta hän ei kehdannut pyytää uutta kannullista. Sitä paitsi huoneenlämpöinen vesi oli lempeämpää häiriköivälle vatsalle.

Perjantai-iltapäivä hämärtyi ravintolan ison ikkunan takana. Taas oli alkanut sataa räntää. Ihmiset kiiruhtivat kadulla pää hartioissa. Joku taisteli temppuilevan sateenvarjon kanssa ja joku toinen kiskoi huppua päähänsä.

Äkkiä Johanna hätkähti. Kiitävän hetken hän kuvitteli nähneensä ikkunan ohi kävelevän tutun hahmon. Tumman poninhäntäpäisen miehen, pieni vaalea nainen käsipuolessaan. Eihän se mitenkään voinut olla...

Johanna vilkaisi taas kelloa: kaksi minuuttia yli neljän. Vielä puoli tuntia – tai enää...

Vatsassa kiersi ja kurisi. Oli pakko rauhoittua. Johanna istui hetken käsiensä päällä ja viittasi sitten tarjoilijan paikalle. Hän tilasi konjakin.

– Odottavan aika saattaa tosiaan joskus käydä pitkäksi, tarjoilija naurahti ja lähti toimittamaan tilausta.

Samuel Mäntynen astui sisään täsmälleen puoli viisi ja käveli sivuilleen vilkuilematta suoraan salin perälle, ikään kuin olisi tiennyt Johannan valitsevan paikan juuri sieltä.

Johanna siirsi hätäisesti tyhjentämänsä konjakkilasin salamannopeasti naapuripöytään, pyyhkäisi kostuneita kämmeniään vaivihkaa hameeseen ja nousi ylös. Konjakki poltteli vielä kurkussa. Hän yritti pidätellä hengitystä, ettei tuoksu paljastaisi.

– Sä olet ihanan täsmällinen, hän nauroi ja ojensi kätensä. Samuel ei tarttunut siihen.

– Tietysti, mies tokaisi jotenkin ilmeettömästi. – Minä en voi sietää myöhästelijöitä.

Hän laski kätensä Johannan olkapäille ja suikkasi ilmaan nopeat poskisuudelmat. Sitten hän katsahti ympärilleen ja istuutui sohvalle Johannan viereen.

– Mukava taas tavata.

– Tosi kivaa, Johanna mutisi hiukan hämmentyneenä. Hän oli jo ehtinyt nähdä mielessään, miten he istuisivat siinä vastakkain pöydän yli kumartuneina ja pitelisivät toisiaan kädestä ja katsoisivat syvälle silmiin ja...

– Vähän ahtaat paikat syömiselle, hän naurahti. Ääni kuulosti pelkältä vinkaisulta.

– Niinkö? No vaihdetaan paikkaa tuohon, Samuel sanoi ja nyökkäsi naapuripöytään. – Me voidaan varmaankin siirtyä tähän? hän vielä varmisti tarjoilijalta, joka oli juuri tuomassa ruoka- ja viinilistoja. – Minä en ikinä istu selin yleisöön.

– Kyllä se käy, kunhan poistutte seitsemään mennessä, tarjoilija sanoi ja poimi yksinäisen konjakkilasin pöydältä. – Siitä eteenpäin tämä on varattu.

– Eiköhän me silloin ollakin jo ihan jossakin muualla, Samuel madalsi ääntään ja väläytti kasvoilleen hurmaavan hymyn.

Nyt se näyttää juuri samanlaiselta kuin silloin Raffaellon terassilla, Johanna ajatteli ja tunsi hiukan rentoutuvansa. Samuelin pitäisi hymyillä aina.

He ryhtyivät tutkimaan ruokalistaa, mutta Johannan oli vaikea keskittyä. Hän ei saanut silmiään irti miehen valtavista kourista. Kämmenselässä kasvoi punertavaa karvaa, sormet olivat pitkät ja tylppäpäiset. Johanna värähti ajatellessaan, mitä kaikkea ihanaa ne kädet pystyisivätkään tekemään.

– Otetaan vorschmack täältä klassikko-osastolta, Samuel päätti pian. – Se on tässä talossa takuuvarma valinta, vaikka ei tietysti ylläkään aivan Savoyn tasolle.

Johanna nyökytteli asiantuntevan näköisenä. Hän ei ollut ikinä ollut Savoyssa, mutta tiesi sentään sen edustavan ravintoloiden ehdotonta eliittiä.

– Sopii oikein hyvin mulle, hän sanoi ja ajatteli, että kiva kun toinen päätti kummankin puolesta. Tuli ikään kuin varmempi olo.

– Ja joku hyvä punaviini, Samuel jälleen pikemminkin päätti kuin ehdotti.

Johanna nyökkäsi taas. Hänelle tuli äkkiä hillitön tarve tarttua miehen käteen.

– Mä ihailin tätä jo silloin... ensimmäisellä kerralla, hän sanoi ja sipaisi varovasti isoa kultaista sormusta. – Mistä sä olet saanut sen?

– Perintökamaa. Samuel vilkaisi välinpitämättömästi sormusta.

– Kulkenut suvussa.

– Jännän muotoinen sinetti. Mitä se oikein esittää?

– Miten niin esittää? Samuel vilkaisi Johannaa otsaansa rypistäen. – Miksi sen pitäisi esittää jotakin?

– Ei tietysti mitenkään, mä vaan...

Johanna nielaisi nolona. Aivot eivät toimineet ollenkaan, eivätkä varsinkaan tuottaneet ensimmäistäkään älykästä lausetta.

Tarjoilija kävi hakemassa tilauksen, ja sitten hänen poistuttuaan Samuel laski aivan yllättäen kätensä Johannan reidelle, puristi kovaa ja jätti käden siihen.

– Syödään nopeasti ja sitten lähdetään, mies sanoi hiljaa. Hän katsoi tiukasti saliin, ei vilkaissutkaan Johannaan.

– Minne? Johanna henkäisi.

– Sänkyyn.

Johanna nielaisi uudelleen, mutta sillä kertaa pelkästä kiihtymyksestä. Siinä he istuivat asiallisen näköisinä vierekkäin niin kuin liikeneuvottelussa. Kukaan salissa ei voinut tietää, mistä he juuri sillä hetkellä puhuivat.

– Meille vai teille? Johanna kykeni juuri ja juuri kysymään. Kiihtymys väreili iholla. Sydän hakkasi. Oli hankala hengittää. Suusta pääsi typerä pieni tirskahdus.

– Teille on lyhyempi matka, Samuel sanoi ja puristi taas reittä, nyt niin kovaa, että se melkein sattui. Hän käännähti äkkiä katsomaan Johannaa, joka ajatteli, ettei noin tummia silmiä oikeasti ollutkaan. Pupilleja tuskin erotti.

Johanna henkäisi helpottuneena, kun tarjoilija toi viinipullon, korkkasi sen ja pyysi Samuelia maistamaan.

Mies nuuhkaisi korkkia, siemaisi lasistaan ja pyöritteli viiniä suussaan otsa rypyssä. – Ei täydellistä, mutta kelpaa, hän sitten huomautti tarjoilijalle. – Se on aavistuksen verran liian viileää, hän lisäsi, kun Johanna oli maistanut omasta lasistaan. – Vai mitä sanot?

– Emmä oikein tiedä... Johanna mutisi epävarmasti. – Ehkä... tai siis on se kyllä vähän... viileää.

– Skool joka tapauksessa, Samuel sitten naurahti ja kohotti lasiaan. – Otetaan meille ja mukavalle illalle.

– Meille! Johanna yhtyi maljaan. Hän suorastaan kuuli huutomerkin sanan perässä.

Ravintolasalissa oli heidän lisäkseen edelleen vain muutama asiakas. Räntäsade ikkunan takana oli tihentynyt ja muuttunut valkoisemmaksi, melkein lumeksi. Punaviini lämmitti suloisesti. Johanna alkoi tuntea olonsa vapautuneemmaksi. Hän oli tyhjentänyt lasinsa, ennen kuin Samuel oli ehtinyt tuskin puoleenväliinkään. Tuntui aivan luontevalta istua siinä tämän miehen kanssa rinnakkain. He olivat pari. Tai ainakin heistä tulisi pari. Johanna oli siitä vuorenvarma. Hän ei ollut ikinä elämässään ollut mistään yhtä varma.

Johanna nuuhkaisi autuaana, kun nelikulmaiset vorschmack-kulhot hetken kuluttua tuotiin pöytään.

– Ihana tuoksu! hän henkäisi ja seurasi sivusilmällä, miten kätevästi Samuel sekoitti smetanan ja maustekurkku- ja punajuurikuutiot ruokaan.

Mies taputteli suupielensä huolellisesti servetillä, toivotti hyvää ruokahalua ja kumartui syömään, miltei heittäytyi annoksensa ylle.

Johanna tuijotti hetken Samuelia ja purskahti sitten tahattomaan nauruun.

– Miten ihmeessä sä oikein syöt? hän ihmetteli.

Mies jäykistyi. – Mitä tarkoitat? hän kysyi oudolla äänellä.

– No mä vaan ihmettelen kun... Johanna hätääntyi. – Oletko sä vasuri, kun sä pidät haarukkaa ja veistä niinku väärinpäin... siis tällä tavalla... Hän vaihtoi veitsen ja haarukan keskenään käsissään.

– Lopeta! Samuel sähähti ja iski. Hän löi Johannan ranteeseen niin kovaa, että veitsi putosi pöydälle ja siitä lattialle.

Johanna kääntyi katsomaan miestä järkyttyneenä. Ei olisi tuntunut kauheammalta, vaikka tämä olisi iskenyt haarukalla kämmenen läpi. Sydämeen sattui enemmän kuin ranteeseen.
Maailma oli pysähtynyt siihen paikkaan.

– Anteeksi... mies sitten mutisi hiljaa. Hän kumartui poimimaan veitsen lattialta, mutta ei noussutkaan heti ylös, vaan painoi päänsä Johannan syliin.

Sekunnit tipahtelivat. Ne tuntuivat ikuisuudelta. Sitten Johanna kosketti varovasti miehen niskaa ja alkoi silittää hiljaa.

– Ei se mitään, hän kuiskasi.

– Kyllä mä ymmärrän, hän selitti. – Otetaan lisää viiniä, jooko?

Tuntia myöhemmin vorschmackit oli syöty, viinipullo tyhjentynyt ja Johanna kieltäytynyt jälkiruuasta. Samuel pyysi laskun.

– Yhdessä vai erikseen? tarjoilija kysyi.

– Yhdessä, mies naurahti. – Seuraavalla kerralla vuoro saattaakin vaihtua...

Johanna nyökkäsi onnellisena. Seuraavalla kerralla...  Mikään ei loppuisi tähän iltaan, jatkoa seuraisi aivan varmasti.

Hän suorastaan tanssahteli uusissa saappaissaan miehen kainalossa Kalevankatua ylös kohti kotia, pyydysti lumihiutaleita kielenkärjellään ja ajatteli, että elämä oli ihanaa. Kantapään hiertymä oli maailman pienin murhe.

Fredrikinkadun kulmassa olevan pubin kohdalla Samuel hidasti askeleitaan.

– Entinen kantapaikkani, hän hymähti. – Tai yksi niistä. Istuskeltiin tuolla paljonkin joskus opiskeluaikoina. Nykyisin siellä käy tuskin kukaan. Ihme että paikka on vielä pystyssä.

Vasta portaita kiivetessä hiertymä alkoi hangata niin kipeästi, että Johanna yritti hypähdellä vain toisella jalalla. Äkkiä Samuel kaappasi hänet syliinsä ja laski alas vasta kotioven edessä.

– Ei sentään vielä kynnyksen yli, mies naurahti. – Se olisi hiukan liian symbolista.

Vielä vielä vielä... Johanna toisteli mielessään ja pudotti innoissaan avaimen. Mutta ehkä jonakin päivänä...

Samuel poimi avaimen ylös ja avasi oven. Se ehti tuskin sulkeutua heidän perässään, kun mies jo rupesi repimään vaatteita Johannan yltä.

– Varo vähän, Johanna ulvahti Samuelin kiskaistessa yhdellä vetäisyllä saappaan vasemmasta jalasta. – Odota kun mä sytytän... Hän hapuili katkaisinta.

– Ei valoja! mies sihahti.

Johanna hämmästyi. – Okei, ei valoja, hän sitten myönteli.

Kuului risahdus, kun rintaliivien olkain repeytyi irti.

He kompuroivat pimeään makuuhuoneeseen ja Samuel miltei paiskasi Johannan vuoteelle. Hän makasi siinä hämmentyneenä ja kiihottuneena ja katsoi, miten ikkunaa vasten kuvastuva musta siluetti heitteli omia vaatteitaan ympäriinsä ja sukelsi sitten sänkyyn ja hänen päälleen.

Johanna muistaisi ikuisesti, että juuri sillä hetkellä hän antoi periksi. Hän päätti olla ihmettelemättä enää yhtään mitään. Hän antaisi vain mennä ja nauttisi kaikesta, miehen omituisen poukkoilevasta käytöksestä ja läähätykseksi muuttuvasta hengityksestä ja rajuista otteista ja siitäkin, että itse tuskin ehti mukaan, ennen kuin mies oli jo lauennut, kierähtänyt hänen päältään ja jäänyt viereen makaamaan kädet ristissä rinnalla raskaasti hengittäen.

He eivät olleet vaihtaneet sanaakaan, eivät ensimmäistäkään hellittelevää sanaa tai kuiskausta.

– Mä menen nyt, Samuel sitten rikkoi hiljaisuuden ja venytteli niin että nikamat naksuivat.

Johannan sydän hypähti kurkkuun.

– Siis suihkuun, Samuel täsmensi. – Mistähän löytyisi pyyhe?

– Kylppärin kaapista, Johanna sanoi ja huokaisi itsekseen.

– Siellä pitäisi olla puhtaita. Voinko mä jo sytyttää valot? hän kysyi varovasti.

– Tottakai.

Johanna nousi istumaan ja siirtyi sängyn laidalle. Päässä pyöri, vatsassa pyöri, kaikkialla pyöri. Lattialankut tuntuivat kylmiltä paljaiden jalkojen alla.

Kylpyhuoneesta alkoi kuulua veden kohinaa ja laulua. Samuelilla oli täyteläinen basso. Johannaa hymyilytti. Hänellä ei ollut vielä koskaan ollut miestä, joka olisi laulanut suihkussa niin kuin jossakin televisiomainoksessa. Hän kietaisi aamutakin ylleen samalla hetkellä, kun veden kohina lakkasi. Hän hiipi kylpyhuoneen ovelle ja koputti.

– Ottaisitko jotain?

– Mitä talo tarjoaa? kuului oven takaa.

– Punkkua tai valkkaria... On mulla pari pulloa oluttakin.

– Jatketaan samalla linjalla.

– Ok, siis punkkua.

Johanna seisoi hetken epä­tietoisena keittiön baaritiskin ääressä. Viinipullo oli avattu tiistaina ja saattoi olla jo jotenkin pilalla, vaikka korkki oli kierretty tiiviisti kiinni. Mutta ei auttanut, koska se oli talon ainoa punaviini.

Johanna valitsi vitriinistä kummitädiltä perimänsä kristallilasit ja kaatoi viiniä. Kuin rubiinia, hän ajatteli nostaessaan lasin valoa vasten. Samuel tuli kylpyhuoneesta pyyhe rennosti lanteillaan ja käveli suoraan olohuoneen ikkunaan.

Johanna otti lasit tiskiltä ja meni perässä. He skoolasivat, ja Johanna seurasi jännittyneenä, kun mies joi ison kulauksen.

– Hhmmm.... Samuel pyöritteli lasia kädessään. – Ei hassumpaa. Ainakin parempaa kuin äskeinen.

Johanna huokaisi helpottuneena ja sulki sälekaihtimet.

– Miksi? Samuel ihmetteli ja avasi kaihtimet. – Typerää häveliäisyyttä. Jos joku haluaa tuolta katsoa, niin katsokoon.

– Totta kyllä mutta... Johanna mutisi vaivautuneena.

He seisoivat siinä hetken hiljaa viiniä siemaillen.

– Mikäs tuolla on? Samuel sitten katkaisi hiljaisuuden ja laski lasinsa ikkunalaudalle.

– Missä? En mä näe mitään.

– Tuossa ikkunassa, missä oli viimeksi se valkoinen kissa. Siellä on jotain... Katti on hävinnyt, mutta ihan niin kuin... Jumalauta, kiikaroiko joku siellä? Samuel purskahti nauruun. – Että on otsaa...

– Ei kai sentään... Johanna ei nähnyt vastapäisessä ikkunassa mitään erikoista.

– No helvetti, katsokoon sitten oikein kunnolla! Samuel nauroi. Hän pudotti pyyheliinan lattialle ja rupesi kääntyilemään, esitteli itseään edestä, takaa ja sivuilta.

– Et kuule viitsisi... Johannaa nolotti. – Tule nyt, mennään istumaan. Mä haen lisää viiniä.

Hän nosti pyyhkeen lattialta ja kietoi sen takaisin Samuelin lanteille. Mies tuoksui hyvälle, rakastelun ja suihkugeelin yhdistelmälle. Johanna painoi nenänsä kullanpunaiseen rintakarvoitukseen.

– Sä olet värjännyt tukan, hän huomautti. – Ei se mitenkään voi oikeasti olla noin musta kun...

Samuel jäykistyi. – Mitä väliä sillä on, hän sitten naurahti. – En edes muista alkuperäistä väriä.

– En minäkään omaani, Johanna nauroi. – Hei odota vähän...

Hän juoksi eteiseen ja joutui penkomaan hetken, ennen kuin löysi käsilaukkunsa hujan hajan heitettyjen vaatteiden alta. Hän poimi kännykän laukusta ja palasi olohuoneeseen.

– Ja nyt hymyä! hän huudahti.

Samuel käännähti. – Pane se pois! hän ärähti.

– Miksi? Johanna ihmetteli. Sydän alkoi takoa. – Mä ottaisin vaan yhden kuvan muistoksi. Sä näytät niin jumalaisen hyvältä ja juurihan sä poseerasit tuossa ikkunassakin ihan...

– Minua ei jumalauta kuvata! Samuelin ääni oli madaltunut kuiskaukseksi.

Kännykän salama leimahti.

– Helvetin helvetti... Samuel loikkasi huoneen poikki parilla askeleella ja iski niin kovaa, että Johanna horjahti sohvaan.
Huoneeseen putosi järkyttynyt tykyttävä hiljaisuus.
Johanna nosti käden hitaasti poskelleen.

Kultainen sinettisormus oli repäissyt siihen pitkän syvän haavan.

Katri kuljettaa laivan hierojan antaman tuliaispussin maihin, mutta jättää sen väärän henkilön käsiin. Pian järkyttävä uutinen tavoittaa laivan henkilökunnan.

M/S Fiesta oli hetki sitten rantautunut Helsingin Olympiaterminaaliin. Metallinsininen Ford Focus ohitti tullipisteen ja auton takapenkillä istuva risteilyemäntä Katri Leinonen moikkasi tullivirkailijoita ja kuunteli auton rattia pyörittävän miehen tarinoita puolella korvin. Stellan veli Marko selitti juurta jaksaen jotain mikä liittyi buffetpöydän antimien epäloogiseen esillepanoon.

”Ensin kalat, sitten lihat, sitten lämmin ruoka. Ei niin, että kolmea sorttia perunaa ja riisiä ja sushia ja lettuja, johan siinä menee lautasmalli uusiksi!” mies selitti.

Katri jaksoi kuunnella tovin, toivoen jutun päättyvän hauskaan oivallukseen, mutta toive oli turhan optimistinen.

Oli nimittäin käynyt niin mukavasti, että laivan lastenhoitajan Stellan veli Marko oli reissussa myös. Marko kävi toisinaan laivalla asentamassa kameroita ja hälytysjärjestelmiä. Kun hän kuuli, että naiset olivat matkalla maihin, hän tarjosi oitis kyytiä. Stella tyrkkäsi Katria kylkeen.

”Siinä sulle uskollinen ja hyvä mies, kelpo tyyppi eikä mikään tyhmä!” Stella mainosti.

Katri puristi käsilaukkuaan tiukemmin syliinsä. Markossa oli kyllä kaikki nämä ominaisuudet, mutta kyllä hän tahtoi tuntea jotain muuta kuin haukottelun tarvetta miehen seurassa. Esimerkiksi himoa. Katri kohtasi peruutuspeilissä Markon katseen. Mies tosiaan tuijotti häntä sillä silmällä. Katri hymyili takaisin. Olihan Marko ihan kiva. Oli ihan hyvä tuntea jokunen aidosti hyvä tyyppi, silti oli masentavaa, ettei kukaan saanut häntä ihastumaan. Mikä minua oikein vaivaa? Katri pohti ja seurasi kaupungin hulinoita, kunnes auto pysähtyi Vincentin Vinyylin kohdalle, ja oli aika kiittää kyydistä.

”Helinä-keiju, hei! Tiedätkö, selibaatissa räytyminen ei tee sulle hyvää!”

Vincentin Vinyyli oli ainut laatuaan koko maassa. Levykauppa oli vanha kunnon kivijalkakauppa, josta sai kaikkia mahdollisia äänitteitä vuosikymmenien takaa. Liikkeen omistaja soitti lempimusiikkiaan päivät pitkät hämärässä myymälässä, hoidatti krapulaansa Iggy Popin seurassa, eikä avannut vaikka ovella oli toisinaan porukkaa jonoksi asti.

Levykaupan toiminnan lisäksi Vincent tuotti erilaisia kulttuuritapahtumia, joista yksi oli argentiinalaisen tangon iltamat. Näissä merkeissä Katri oli tutustunut Vincentiin. Kaikki mikä liittyi musiikkiin ja tanssiin kuului Katrin menolistalle. Heistä olikin tullut vuosien varrella hyvät ystävät. Katri heitti takkinsa levylaatikoiden päälle ja vilkaisi ympärilleen. Levykaupassa oli kaikki ennallaan, tila oli nuhjuinen ja tuulettamaton. Kaikkialla oli kasoittain LP-levyjä, lyttyyn painuneita pahvilaatikoita ja musiikkialan lehtiä. Sentään maailmassa oli paikkoja, joita ei oltu konmaritettu, Katri totesi itsekseen.

Vincent virnisti Katrille tiskin takaa.

”Helinä-keiju, hei! Tiedätkö, selibaatissa räytyminen ei tee sulle hyvää!” hän lohkaisi ja osoitti nurkkaa kohti.

Uudet tangolevyt olivat saapuneet!

”Onnittelut tarkkasilmäisyydestä! Vaikuttaa siltä, että kahdenkymmenenneljän tunnin hehkutakuu on mennyt umpeen!” Katri heitti ja muikisti huuliaan.

Vincent näytti janoavan yksityiskohtia. Mutta seikkailut vällyjen välissä eivät kuuluneet Katrin ja Vincentin puheenaiheisiin. Jossain meni raja. Katri kyllä flirttaili Vincentin kanssa, mutta siihen se jäi. Jossain vaiheessa hän oli ylittänyt vaiheen, jossa oli valmis sopeutumaan miehen tarjoamaan elämäntyyliin. Ja hänen elämäntyyliinsä ei sopeutuisi muu kuin merimies, Katri huokasi ja ravisteli hiuksiaan. Oli ihanaa olla maissa hetki.

Vincent nosti jalat myyntitiskille ja tarkasteli Katria päästä jalkoihin.

”Ammattilaishurmaajan puhetta...” hän murahti ja kertoi laittaneensa Facebookin kautta ryhmäkutsun kaikille tangotanssijoille.

”Hyvä homma! Jään muutaman päivän kuluttua maihin ja sitten onkin taas tangomilonga-ilta”, Katri sanoi, ja Vincent sanoi tulijoita riittävän.

Liikkeessä aika kului siivillä kuten aina. Vincent keitti kahvia, kertoi juttujaan ja Katri tutki levyvalikoimaa. Tangoiltamiin kuului olennaisena asiana levylautasella rahiseva äänite. Vincent haki levykaupan naapurissa olevasta elintarvikekioskista heille pitsaviipaleet lounaaksi ja Katri selasi sillä välin puhelimeensa kertyneitä viestejä, joista viimeisin oli Tomilta: ”Muista viedä pussi! Osoite on Kalevankatu 10, Cuba Cafe, mun kaveri Rike odottaa sua!”

Rike, Katri maisteli nimeä. Ihan niin kuin Petellä olisi ollut joskus laivalla vieras, jonka nimi oli Rike. Kyseinen mies vietti yönsä laivan putkassa. Toivottavasti kyseessä oli eri heppu, Katri ajatteli ja vilkaisi kelloa.

Hänen pitäisi palata laivaan ensi tilassa. Toimistohommia oli vaikka kuinka paljon. Ei hänellä olisi aikaa lähteä viemään pussukkaa Tomin kaverin kahvilaan. Hänen pitäisi jättää pussukka Vincentin hoiviin. Rike vai mikä hänen nimensä sitten olikaan, voisi hakea pussin Vincentiltä. Katri laittaisi Tomille viestin, kun olisi palannut laivaan. Mutta nyt hänen oli mentävä!

”Tuletkos Katri? Laitetaan sauna kuumaksi ja nautitaan elämästä!”

Katri kävi läpi matkustajapalautteita toimistossaan. Olli Sädettä ja kaikkea häneen liittyvää rakastettiin varauksetta. Se oli äänensä menettäneen artistin siunaus, yhdessäkään päivätansseista kerätyssä palautteessa ei mainittu Ollin poissaoloa negatiivisena asiana. Ei, hänelle toivottiin pikaista paranemista ja onnellista joulua. Erikoismaininta meni drinkkikupongeille, joita Katri oli anteliaasti jakanut tango-opetukseen osallistuneille. Ilta oli köyhdyttänyt risteilyosaston drinkkikuponkivarastoa, mutta kaikella oli hintansa. ”Tyytymättömiin asiakkaisiin meillä ei ole varaa!” Laivayhtiön ohjenuora oli selkeä ja sitä oli helppo noudattaa!

Katri klikkasi auki illan risteilyohjelmatiedoston ja lisäsi seuraavan päivän päivätansseihin ohjelmavaihdon, Tangoa mestarin askelissa! -kurssin. Tanssitunti tangosalongissa oli ollut menestys ja se pidettäisiin ohjelmistossa. Katri tallensi tiedoston ja tulosti muutamia kappaleita kiinnitettäväksi laivan sisäänkäynnissä olevaan vitriiniin. Lastenhuoneen työharjoittelijat saisivat kopioida loput ohjelmat ja jakaa uudet risteilyohjelmat matkustajille.

Laivalla kaikki sujui ennalta laadittujen suunnitelmien mukaisesti, jopa lähtötunnelmat olivat satamasta riippumatta jokaisena iltana täysin samat. Varmaa oli ainoastaan se, että kaikkina iltoina laiva oli lastattu arkeaan pakenevilla risteilymatkustajilla.

Laivan lähtöön oli tunti. Puolen tunnin kuluttua Katri menisi pomonsa, laivan intendentin, Timo Heinosen kanssa vastaanottamaan laivaan saapuvia matkustajia. Katri sitaisi univormuunsa kuuluvan silkkihuivin kaulaansa. Mitä Tomin ihmeitätekevässä mustelmaeliksiirissä olikaan, se oli tepsinyt. Mustelma oli jo muuttunut hieman vaaleammaksi. Ei niin, että sitä olisi voinut kauneuspilkuksi kutsua, mutta silti selvä muutos parempaan, Katri arvioi kaulaansa koristavaa mustelmaa.

Kun hän oli saanut itsensä valmiiksi, hän siemaili kahvia uutisten äärellä. Kaaos maailmalla, rauha Suomessa, hän totesi ja sulki television ja uppoutui edessään levittyvään maisemaan. Työhuoneen ikkunan takaa levittyvä suuri sininen oli syy, mikä piti Katrin merimieselämässä kiinni. Meri tyynnytti mielen. Hän tarkisti vielä, oliko Tom vastannut viestiin. Lähetystiedoista päätellen viestiä ei oltu vielä luettu. Tärkeintä oli kuitenkin, että Tom lähettämä tuliaispussukka oli nyt Vincentin hoteissa eli toisin sanoen paremmassa tallessa kuin Suomen Pankin holvissa!

Katri oli vastaanottovuorossa laivan intendentin Timo Heinosen kanssa. He seisoivat kävelykadun keskiössä, suurien lasiovien edessä ja neuvoivat matkustajia oikeisiin hisseihin.

Laivalla Timo Heinonen oli tunnettu aiemmasta sotilasurasta ja ehdottoman ankarasta asenteesta siihen, mitä tuli henkilökunnan käytökseen ja ulkoasuun. Vuosien varrella Katri oli huomannut, että vaativuus oli kuitenkin vain muisto armeijavuosista. Timo oli aikoinaan ottanut Katrin töihin, kun hän oli tehnyt paluuta Karibialta. Ja mies oli ollut kaikissa tilanteissa Katria kohtaan todella mukava. Timo oli myös sinkku ja yhteisiin laivavuosiin mahtui muutama läheltä piti -hetki. Timon seurassa Katri oli aina hieman varuillaan. Hän ei tahtonut antaa vääränlaisia signaaleja.

Matkustajia soljui laivaan tasaisena virtana. Matkustajien keski-ikä ennusti sitä, että illasta oli tulossa vaihteeksi rauhallinen. Tangokansa oli tietyn ikäistä, ja hyvä niin. Katri lateli tottuneesti laivan ravintoloiden teemat ja päämenut, jakoi kyselijöille tietoa tullimääräyksistä ja Tukholman museoiden aukioloajoista. Laivalla vietettyjen vuosien aikana Katrista oli kehkeytynyt todellinen nippelitiedon ja hassunhauskojen keskustelunavauksien kävelevä hakuteos.

Ei ollut kerta tai kaksi, kun hän sai sitaista jonkun kaulassa roikkuvaan solmioon solmun. Hän halusi olla avuksi. Koska hänellä ei ollut omaa perhettä, oli laivasta, sen henkilökunnasta ja laivaan saapuvista matkustajista muodostunut eräänlainen perhe, jonka hyvinvointi askarruttu Katria toisinaan enemmän kuin hänen omansa.

”Minulla on keväällä oma purjevene. Lasken sen vesille, jos Katri tässä tulee sitä saareen kastamaan. Tuletkos Katri? Laitetaan sauna kuumaksi ja nautitaan elämästä!” Timo sanoi ja pukkasi Katria kylkeen.

Katri hymyili jäykästi punakoille eläkeläispapoille, jotka kuuntelivat Timon veneenrakennustarinoita lumoutuneina.

”Totta kai, otan Magnum-pullon mukaan!” Katri sanoi.

Timo loi Katriin pitkän silmäyksen. Vähän turhan pitkän Katrin mieleen. Mies oli tehnyt samankaltaisia ehdotuksia pitkin kesää. Jokin Timon päällekäyvässä tyylissä muistutti mustasukkaisesta ex-miesystävästä. Ja Katri oli oppinut luottamaan vaistoonsa. Silti, olihan se ihanaa, että mies osoitti ihailunsa avoimesti. Katri vilkaisi vieressään seisovaa hymyilevää miestä, jonka silmät loistivat poikamaista intoa, kun hän puhui veneestään. Katri antoi matkustajista hersyvän hyvän tunnelman, naurun ja ilon tarttua.

Oletko heittänyt kuriirikeikkaa?” hän sihahti Katrin korvaan.

Tunnelma lätsähti heti, kun Katrin näkökenttään saapasteli rastapäinen harminkappale. Pete, joka hädin tuskin tervehti, vaan pukkasi Katria hieman sivummalle.

Oletko heittänyt kuriirikeikkaa?” hän sihahti Katrin korvaan.

Katri värähti. Miehen äänessä oli se sama kova, vaativa sävy kuin iltana, jolloin hän oli käynyt Katrin kaulaan kiinni.

”Että mitä?” Katri huusi.

Laivan trubaduuri oli juuri aloittanut musisoinnin. Kun mukaan liittyi vielä pari parkuvaa lasta ja kovaan ääneen rätkättävä inttipoikien muodostama seurue, oli kakofonia valmis, eikä hetkeen ollut mahdollista kuulla normaalia puhetta. Pete seisoi ahdistavan lähellä.

”Karaokekeikkaa?” Katri karjui musiikin sekaan, muttei ollut varma kuuliko Pete.

Peten kulmat kurtistuivat.

”Just joo, karaokea! Sinä se olet sitten susityhmä akka...” Pete sivalsi.

”Katri, sinua tarvitaan täällä!” Timo huikkasi ja osoitti Peten jalkineita.

”Bootsit ei kuulu virka-asuun, ei edes baarissa, vaihda kengät!” Timo sanoi.

Pete seisoi paikallaan sen näköisenä, että joutui ponnistelemaan, ettei tekisi jotain sellaista, mitä joutuisi katumaan. Mies puuskutti sieraimet levinneinä Katrin edessä. Epämääräinen huolestuneisuus täytti Katrin mielen. Kasvoille pyrkivästä hornahöngästä pystyi päättelemään, että hän oli hetki sitten juonut jotain alkoholipitoista. Muisto kuristusotteesta kaulalla sai Katrin ottamaan varmuuden vuoksi askeleen taaksepäin Petestä.

”Haista sinä peikko pitkä paska!” Katri sihahti hampaidensa välistä ja livahti takaisin työpisteelleen, neuvomaan matkustajia, jotka haahuilivat sisääntuloaukossa hämmentyneen näköisinä.

Pete marssi rastat heiluen matkustajien seassa. Katrin olisi tehnyt mieli kertoa Timolle kaikki, mitä edellisiltana oli tapahtunut. Pestä kätensä koko jutusta ja kuitata lähtöpassi laivasta. Siihen hän ei ollut vielä valmis. Mutta hän löytäisi keinon, millä Petestä päästäisiin.

”Kai tiedät, että voit koska vaan kertoa minulle, jos sinua ahdistellaan. Ymmärrän kyllä, että sinä kiinnostat miehiä. Olet aika pakkaus”

Laivan irrottua laiturista Katri käveli Timon kanssa kohti päällystön toimistoa. Katri erotti käytävän päässä puuhastelevan Peten. Hän kiinnitti Happy Hour -mainosjulisteita yökerhon oviin. Petestä oli kehkeytynyt todellinen maanvaiva. Katri vilkaisi Timoa, mies seisoi hänen edessään odottava ilme kasvoillaan. Ei hän hassumman näköinen ollut. Komea sellaisella urheilullisella tavalla, tukka oli edelleen armeijahenkisesti leikattu ja orvokinsiniset silmät tuikkivat leikkisästi.

”Kai tiedät, että voit koska vaan kertoa minulle, jos sinua ahdistellaan. Ymmärrän kyllä, että sinä kiinnostat miehiä. Olet aika pakkaus”, Timo sanoi.

Katri olisi nauranut miehen suojeluksi naamioidulle lähestymisyritykselle, ellei hän olisi tajunnut tilaisuutensa koittaneen.

”Koska viimeksi baarihenkilökunta on puhallutettu?” Katri kysyi ja astui sisälle toimistoonsa.

Yökerhossa Katri seisoi parrasvalojen loisteessa.

”Hyvät naiset ja herrat, Olli Säde ja Päivänsäteet, ELÄMÄ SE ON KUIN SILKKIÄ VAAN!”

Katrin spiikkiä seurasi rumputremolo, ja valot suuntautuivat samettiverhojen suojista näyttämölle astuvaan laulajatähteen. Olli Säde otti yleisönsä ja M/S Fiestan risteilyemäntä otti paikkansa av-teknikon vierestä.

Ollilla oli edelleen haasteita äänen kanssa, ja tästä syystä show’ssa oli enemmän tanssinumeroita. Kaikki yökerhossa olevat istuivat paikoilleen jämähtäneinä ja seurasivat tanssia. Estradilla vallitsi juhlallinen tunnelma.

Täysmiehitetty bändi soitti Myrskyluodon Maijaa ja tanssilattian keskiössä askelsi Pia, jonka kasvot hohtivat näyttämön valoissa ihmeellisen kauniina, niin kuin kulmakarvoille ja ohimolle olisi satanut kristallisia lumikiteitä. Niskan tähtitatuointi oli huolellisesti pakkeloitu piiloon ja hoikkaa kehoa verhoava kolttu täytti kaikki laivayhtiön määritykset hienostuneen seksikkäästä esiintymisasusta.

Katri silmäili pianoa takovaa Kajta. Mies oli tapojensa mukaan haihtunut ensi kohtaamisen jälkeen omille teilleen. Sellainen hän oli, yhtä pelokas kuin Katrikin. Ja siinä oli syy, miksi suhde toimi ja oli pysynyt niin raastavan epäselvänä. Hänen osaltaan juttu oli kertakaikkisesti loppu. Nyt hän tiesi, kenet hän halusi. Muisto edellispäivän porrasjumpasta laivan perämiehen kanssa nostatti hymyn Katrin huulille.

Ja hän vilkuili ympärilleen, josko laivan komentosillalla työskentelevä Mats olisi piipahtanut yökerhon katsomaan show’n, mutta miestä ei näkynyt.

Musiikki meni tunteisiin. Pian uskomattoman voimakkaat hypyt ja hallitut piruetit, triplat, kirvoittivat yleisöstä valtavat aplodit. Pian lahjakkuus oli ilmiselvää. Tanssitaito oli samanaikaisesti vahvaa ja rohkeaa, kuten oli kaikki muukin, mitä hän edusti – moottoripyörät, vauhti ja romuralleissa kaahailu.

”Tähti on syntynyt!” Timo Heinonen mutisi.

Hän taputti Katria olkapäille, ja jätti kätensä lepäämään Katrin harteille. Katri olisi halunnut työntää käden pois, muttei kehdannut. Hän piti katseensa lavaa kohti suunnattuna.


Katri heräsi kovaan jyskytykseen. Hänellä meni hetki ymmärtää, mitä tapahtui. Joku huusi hänen nimeään ja jyskytti ovea. Katri kiskoi ylleen aamutakkiaan.

Pete huojui paikoillaan. Hänen kasvonsa olivat vitivalkoiset.

”Tom on hakattu. Hän on teho-osastolla koomassa!” Pete sanoi ja löi nyrkkiään ovenpieleen tuskaisen näköisenä.

Katri tuijotti Peteä tajuamatta sanaakaan siitä, mitä mies oli hetki sitten kertonut.

”Nyt kerrot, missä se pussi on!” Pete pamautti sormuskädellä ovea niin, että siihen jäi painauma.

Katri ummisti silmänsä.

”Tai muuten mitä?” hän kysyi niin hennolla äänellä, että tuskin itsekään kuuli sanojaan.

”Tom on koomassa, ja se on sun syy!” Pete sähisi silmät vihaa uhkuen.

”Jätkät käy kuumana, ne on tulossa hakemaan sut. Tajuatko, sä olet vaarassa”, Peten ääni kaikui jossain kaukana.

Katri perääntyi hyttinsä hämärään. Hytin ovi läiskähti kiinni. Hän kävi istumaan vuoteelleen. Hän kuuli, miten mies potki ja hakkasi ovea. Shokkitärinä valtasi Katrin koko kehon.

Jatkuu ensi numerossa.

Laura Paloheimo on vuonna 1971

syntynyt kirjailija, tuottaja ja kirjoittamisen ohjaaja. Hän on

kirjoittanut vauhdikkaita chick lit -kirjoja:

Klaukkala, OMG,

Mama Mojo ja

Puppiduu.

Risteilyemäntä Katri Leinosen työpaikkaromanssi laivalla soittavaan pianistiin hiipuu yhtä nopeasti kuin se roihahtikin, mutta Katri ei ehdi miestä liikoja suremaan.

Tangoshow’n ensi-ilta ja sitä seuranneet lukuisat jatkojuhlat ja niistä seuranneet romanssit olivat pääpuheenaihe laivan messissä.

Katri liittyi aamukahviaan nauttivien hyttiemäntien seuraan ja keskittyi kuuntelemaan varsin värikkäitä versioita laivalla edellisyönä show’nsa ensi-iltaa juhlineesta tähtilaulajasta, Olli Säteestä.

”Ei ollut päällä rihmankiertämää!” yksi hyttiemännistä sanoi ja pyöritteli päätään.

Katria huvitti. Aina sama juttu, saunakansa kohahti, jos joku oli sattunut kävelemään alasti henkilöstön poreallastilan läpi.

”Artistit on sellaisia, vapaita sieluja, haluavat irrotella kunnolla!” Katri sanoi ja sekoitti kahviaan ja tunsi hyttiemäntien tuijotuksen kaulallaan.

Pelon ja ärtymyksensekaiset ajatukset pitivät Katrin hereillä aamuun asti. ”Jos sanot sanakin tästä, se on nirri pois! Se on nirri pois!” Peten uhkaukset kiersivät kehää mielessä. Mustelma teki kipeää, mutta huivia oli pakko pitää kaulassa. Katria ahdisti ajatellessaan edellisyötä, kammottavaa pullonpyörityspeliä Peten hytissä ja hetkeä, jolloin mustelma syntyi.

Mies himoitsi edellisiltana pullonpyörityspeliä pelanneen moottoripyöräjengin kannattajajäsenyyttä.

Oli vaikea ymmärtää Peten olevan se sama mies, jonka Katri oli oppinut tuntemaan aloittaessaan laivatyöt. Missä oli kultainen baarimikko, jonka Katri oli vuosien aikana oppinut tuntemaan? Ja miksi hän halusi niin paljon tienata moottoripyöräjengin hyväksynnän?

Selvittyään työkaverinsa kuristusotteesta ja päästyään hytilleen, hän oli valvonut koko yön pohtien, mitä hänen pitäisi tehdä. Hän olisi ilomielin ilmiantanut Peten laivan intendentille, ellei olisi siinä samalla vaarantanut oman työpaikkansa laivassa. Vuosien aikana oli tapahtunut paljon kaikenlaista. Katri tiesi liikaa. Ja Pete tiesi, että Katri tiesi.

Peten pelko oli kuitenkin epätoivoista lajia. Mies himoitsi edellisiltana pullonpyörityspeliä pelanneen moottoripyöräjengin kannattajajäsenyyttä, ja se vaati erilaisten tehtävien suorittamista. Kannattajajäseniä valjastettiin tekemään palveluksia. Laittomuuksia. Tom oli toiminnassa jotenkin mukana, vaikkei miehellä tainnut olla edes moottoripyörää, Katri pohdiskeli ja toivoi hyttiemäntien keksivän uusia puheenaiheita.

”Näytät siltä, että olet herännyt vasta, ja tarvitseeko kysyä mistä?”

Onneksi Ahdin Valtakunnan valtiatar, lastenhoitaja Stella, ilmestyi paikalle ja ilmoitti Olli Säteen olevan päivähuoneessa. Muutoin niin pirteä Stella näytti väsyneeltä.

”Näytät siltä, että olet herännyt vasta, ja tarvitseeko kysyä mistä?” Katri kysyi ja Stella virnisti.

”Myönnetään! Sääntöjä rikottu! Olin yötä Ahdin Valtakunnassa!”

”Esimerkillistä päivystystyötä, koisit työpaikalla!” Katri kiteytti ja toivoi, että itsekin nukahtaisi toimistopöytänsä ääreen, siten elämä laivalla olisi ehkä tylsää, mutta piirun verran turvallisempaa.

Stella nauroi ja veti käden kuvitteellisen hatun lippaan.

”Aina valmis, mitä tulee pirtuun tai polkkaan!” hän sanoi ja kertoi olleensa tanssijoiden kanssa jatkoilla.

”Nähtiin aamu nousevan ja yksi alaston mies!”

”Alaston mies?” Katri toisti.

”Markolta terveisiä, hän kyselee aina, onko Katri jo rengastettu, en oikein tiedä mitä vastata.”

”Tatuoitu ja karvainen. Ei mikään kiiltokuva mieheksi, mutta mies kuitenkin. Kaveri juoksi munasillaan ympäri seiskakantta. Kuulemma kyse oli jostain nakuhaasteesta!” Stella pyöritteli päätään.

”Sepä somaa”, Katri mutisi ja toivoi, ettei intendentin korviin kantautuisi yhtäkään tarinaa edellisillan aktiviteeteista.

Katri tunsi Stellan katseen kaulallaan.

”Kiva huivi sulla, sininen... Oliko kiihkeä yö Kajn kanssa?” Stella kysyi ja näytti siltä, että odotti mehukkaita yksityiskohtia.

”Sininen sopii mielialaan. En kerro mitä tapahtui, lakkaa kärttämästä!” Katri mutisi.

Stellan silmät välähtivät.

”Kiitos luottamuksesta! Markolta terveisiä, hän kyselee aina, onko Katri jo rengastettu, en oikein tiedä mitä vastata”, Stella sanoi muka huolettomasti, vaikka Katri hyvin tiesi, mihin Stella pyrki.

Stellan turvallisuusalalla työskentelevä veli oli kyllä mukava mies, mutta ei yhtään Katrin tyyppiä.

”Sinkkuna edelleen”, Katri sanoi ja kohautti harteitaan.

Hän oli seilannut ne seitsemän merta eikä ollut vieläkään löytänyt kotisatamaa, ei prinssi rohkeaa, mutta oli oppinut paljon itsestään. Se kai oli tärkeintä, tietää kuka oli, mistä tuli ja mihin suuntaan oli matkalla.

Stella oli hyvä ystävä. Jos jonkun ihmisen oppi tuntemaan merillä ollessaan, niin työkaverinsa, aina sielunelämää ja lapsuudentraumoja myöten. Meri herätti alitajunnan ja heitti kaikki roskat pintaan, vaikka eivät he elämäänsä itkeneet, päinvastoin.

Stella jatkoi ensi-iltajuhlien yksityiskohtien heruttamista. Kesken tarinoinnin Katrin hakulaite soi.

Tarkoitus oli myydä litratolkulla juomia, eikä myyntitavoite toteutuisi mikäli porukkaa lähtisi pois kesken kaiken.

”En voi laulaa! Pitää lepuuttaa, että saan äänen toimintakuntoon illaksi!” Olli raakkui luuriin.

”Tee kaikkesi, että saat äänesi kuntoon illaksi! Höyryhengitä, laita kosteita pyyhkeitä hyttiin, kuiva huoneilma on myrkkyä keuhkoille!” Katri lateli rutiininomaisesti ohjeita ja laski luurin alas.

Hän tuijotti hetken eteensä näkemättä mitään ja yritti keksiä, mitä sanoisi tangofaneille, jotka jonottivat paraikaa päivätansseihin kannella kymmenen. Olisi ikävää ilmoittaa, ettei Olli pääsisi heitä liikuttamaan ja että nimikirjoitukset jäisivät saamatta, kaverikuvat ottamatta.

Katri mietti eri vaihtoehtoja. Kansa saisi kuitenkin tanssia tangoa. Tango-orkesteri ja orkesteria johtavan Kajn lauluesitykset kuuluivat Ollin päivätanssipakettiin. Ollin tähtitunti oli päiväntanssien kohokohta, muusta musisoinnista ja laulusta huolehtisi orkesteri. Tarvittiin jotain, mikä pitäisi tangohovin tansseissa alkamishetkestä sen päättymishetkeen, mutta mitä? Tarkoitus oli myydä litratolkulla juomia, eikä myyntitavoite toteutuisi mikäli porukkaa lähtisi pois kesken kaiken.

Katri puhalteli ilmaa keuhkoistaan. Hän silmäili puhelimen vieressä olevaa hyttilistaa. Siinä oli merkittynä hytin numero ja hytissä asuvan miehistön jäsenen nimi. Ensimmäisenä listassa oli Alvarez. Fernando Alvarez! Niin tietysti! Miksi hän ei heti tajunnut! Eilisiltana Fernandon tangosoololle oli taputettu seisten. Suomen notkealanteisin tangotanssija, Fernando tunsi tangon salat ja oli Olli Säteen salarakas.

Katri naputteli Fernandon numeron puhelimeen ja toivoi parasta. ” Si, Si!” Fernando vastasi ja ilmoitti olevansa paikalla vartin kuluttua.

Katri kiiruhti ulos messistä ja juoksi portaisiin.

Laivan munahaukkojen havittelema kultamuna, laivan perämies, Mats Åhman.

”Joskushan ihmisen oli kuntoiltava!” hän tokaisi vieressään harppovalle miehistön jäsenelle ja huomasi vasta sitten, kuka hänen vieressään harppoi.

Laivan munahaukkojen havittelema kultamuna, laivan perämies, Mats Åhman. Katri onnitteli itseään siitä, että kerrankin osui paikalle Mats Åhmanin kanssa niin, ettei paikalla ollut esimerkiksi parfymerian kaunottaret, joiden kauneus oli ehkä purkista, mutta Katri olisi tehnyt mitä vain saadakseen tietää, mistä purkista.

”Sisällä oleskelu ja koneellistetun sisäilman hengittäminen on rasitus keuhkoille, Mats tiedotti.

Katri nyökkäsi pontevasti samanmielisyyden merkiksi. Hänen vieressään askeltava perämies oli komea rujolla tavalla. Auringon ja iän rypistämät kasvot olivat mukavalla tavalla syvien uurteiden raidoittamat, leukaa koristi hienoinen sänki, silmät olivat orvokinsiniset ja täynnä sellaista kujeilua ja iloa, jota Katri niin kovasti kaipasi. Silkkaa pokaalia koko mies!

”Täytyy kai alkaa treenaamaan ihan kunnolla, Katri sai sanotuksi läähätyksen lomasta.

”Mitä sä treenaat?” Mats kysyi.

”Tangomusiikkia ja Netflix-surffailua”, Katri vastasi totuudenmukaisesti ja Mats räjähti nauramaan. Katri pysähtyi paikoilleen ja nauroi itsekin.

”Tottahan se on, olen läpikotaisin laiska. Yritän aina laihduttaa ja se onnistuu yleensä päivisin. Yöllä löydät minut messistä, tarkalleen ottaen ensimmäisen buffet-tarjoilun päättymisen aikaan. Suklaakakut on varattu mulle!” hän sanoi muka tiukkana ja Mats nauroi lisää.

”Olet hurmaavan rehellinen!” mies sanoi.

Ja Katri hymyili niin että poskipäihin koski.

”Mitä eilen tapahtui? Mä yritin tavoittaa sua.”

Katri marssi orkesterikorokkeelle ja kertoi pikaisesti Kajille muutokset päivätanssien ohjelmaan. Kaj tuijotti Katrin kaulaa.

”Mitä eilen tapahtui? Mä yritin tavoittaa sua. En saanut nukutuksi, meidän hyttikäytävällä oli ihan hirveä meteli! Ne motoristit kuuntelivat jotain paskamusaa aamuun asti! Ja ne polttivat maria, mä en voi olla täällä, jos meno ei muutu!” Kaj sanoi.

Katri lausui Kajlle pahoittelut ja otti mikrofonin käteensä. Hän tiesi hyvin Kajn historian päihteiden kanssa, miten hän oli kamppaillut itsensä vapaaksi vakavasta riippuvuudesta.

”Puhutaan myöhemmin, jooko? Mennään vaikka kansikävelylle”, Katri sanoi ja astui tanssilattialle.

Tangohovin edustajat huikkailivat Katrille ja kyselivät Ollista. Katri vilkaisi samettiköysien takana seisovaa tummapintaista miestä. Fernando oli ammattilainen, hän oli paikalla, hymyilevänä ja valmiina ottamaan hommat hoitoon.

”Raju rakastaja”, Katri lausui ja sai hetkessä tangosalonkiin kerääntyneen eläkeläisjoukon huomion itseensä.

”Hyvät matkustajat, raju rakastaja on täällä! Minulla on ilo edustamani laivayhtiön puolesta esitellä teille eilisiltana tangoväen lumonnut Fernando Alvarez! Hän on luvannut esittää teille parhaat palat soolonumerostaan ja opettaa teille askelsarjan tai pari!”

The woodooman, luki hieroja Tomin hytin ovessa. Katri koputti oveen. Katri oli varannut ajan hierontaan. Tom oli laivaporukasta ensimmäinen, joka matkusti Intiaan ja palasi sieltä täysin vihkiytyneenä erilaisiin yrtteihin ja mielenhallinta harjoituksiin. Tomilla oli aina tarjota ihmeitä tekevä flunssankarkotusjuoma, minkä kanssa hän tarjosi itseleivottuja pikkuleipiä.

”Alastomien naisten vuoksi olen valmis melkein mihin vaan!” Tom nauroi.

Verkkariasuinen Tom avasi oven ja pahoitteli hytissä vallitsevaa sotkua.

”Jään huomenna maihin ja siirrän samalla kamoja hoitohuoneelle. Laitanko erikoisyrttejä höyryttimeen?”

Pöydällä olevasta diffuserista nousi kiemurtelevaa vesihöyryä. Tuoksut oli osa Tomin hoitorituaalia. Katri ryhtyi riisumaan vaatteitaan.

”Hieno juttu, että olet toteuttanut unelmaasi luontaishoitolasta, se on meidän kaikkien ilo”, Katri sanoi.

”Alastomien naisten vuoksi olen valmis melkein mihin vaan!” Tom nauroi.

Tom siirtyi hytin vessaan siksi aikaa, kun Katri riisui. Katri kääriytyi pyyhkeeseen ja kävi istumaan hoitovuoteen reunalle. Hän tajusi unohtaneensa käteistä rahaa sisältävän kukkaron toimistoon. Taskussa ei ollut muuta kuin huulikiilto, laivayhtiön heijastin ja evääksi messistä otettu banaani.

”Voin tietenkin maksaa luonnossa!” Katri tokaisi reippaasti.

Tom tuijotti häntä sen näköisenä, ettei ollut varma, oliko kuullut oikein. Katri kaivoi banaanin esiin. Tom purskahti nauruun.

”Hetki sitten, kun halasin sua, tunsin jotain kovaa rintaani vasten ja ajattelin, että tulet vetämään mut kylmäksi!” Tom sanoi huolettomaan tyyliinsä.

”Ihanko totta luulit, että mulla on ase? Miksi?”

Katria hämmensi toden teolla.

”Ihanko totta luulit, että mulla on ase? Miksi?” hän kysyi, mutta Tom ei vastannut.

Ehkä hän ei kuullut. Kolina vessassa voimistui, hän valmisti yrttikäärettä mustelmaan. Tom liotti pyyhettä käsienpesualtaassa ja lirutteli pyyhkeen päälle kellertävää nestettä ruskeasta lääkepullosta.

”Minusta on tullut vainoharhainen. Näen uhkia kaikkialla! En saa nukutuksi”, Tom selitti ja Katri etsi sopivaa asentoa hierontapöydältä.

Hän lupasi Tomille vapaat kädet mitä hoitoon tuli. Tom lupasi tehdä parhaansa mustelman karkottamiseksi. Onneksi hänelle ei tarvinnut selittää mistä se oli tullut. Ehkä Tom oli nähnyt tilanteen, Katri päätteli ja ummisti silmänsä.

”En mä sulta mitään maksua ota, niin monta vuotta on töitä tehty yhdessä, enkä kertaakaan tarjonnut sulle edes drinkkiä. Nyt saat koko rahan edestä!” Tom huuteli valuvan veden kohinoiden seasta.

Pian hän vajosi rentoon oloon, horrokseen minkä läpi hän tavoitti ainoastaan Tomin soittaman rentouttavan musiikin sävelet.

”Ihanaa tingelitongelimusiikkia”, Katri mutisi puoliunessa, hän yritti puhua mutta oli jo niin rento ja väsynyt, että hän tuskin kykeni muodostamaan sanoja.

”Rento mieli, rento keho. Kun tajunta laajenee, maailmankuva laajenee ja kaikki on mahdollista.”

Hoidon jälkeen Katri ponnisteli itsensä istuma-asentoon ja kiskotteli jäseniään ja haukotteli suureen ääneen. Se, mitä hän oli hetki sitten hierontapöydällä kokenut, oli ollut tajuntaa laajentava kokemus. Hän oli tuntenut olevansa yhtä musiikin ja meren kanssa, yhtä jokaisen tähdenlennon ja kaukaisen galaksin kanssa. Se oli ihmeellinen kokemus.

Katri vilkaisi itseään peilistä ja näki, miten rentous ulottui silmiin asti. Hänen katseensa oli täysin toinen, raukea. Ja silmät suorastaan kiilsivät kirkkaanvihreää sävyä, sitä jadentummaa, mitä ei hämärässä yleensä erottanut.

”Rento mieli, rento keho. Kun tajunta laajenee, maailmankuva laajenee ja kaikki on mahdollista”, Tom julisti tuttuun tapaansa tajunnanlaajentamisen puolesta.

Katri huojutteli kehoaan puolelta toiselle. Hän ajatteli Kajta, sitten komentosillan Matsia, sitten taas Kajta, hetkisen ajan naapuriaan Vesaa ja sitten taas Kajta. Sitten hän huomasi miettivänsä, miltä Mats näyttäisi alasti. Mieshän oli niin hoikka, olisiko hänessä vartta täyttämään aikuinen nainen? Katri tuumaili ja tirskahti.

”Olet niin suloinen, että minua ihan itkettää! Tarjoaisin sulle vielä teetä ja erikoispikkuleivän, mutta selvästi sulle riitti tämä setti”, Tom sanoi ja halasi Katria, joka takertui eteensä ilmestyvään mieheen ehkä hieman turhankin halukkain ottein.

Tom asetti Katrin sepalukselle eksyneet käpälät turvallisemmalle vyöhykkeelle.

”Noh, noh, aika mennä tutimaan Katriseni”, Tom sanoi ja irrottautui otteesta.

Tom työnsi Katrin hyttikäytävään ja painoi tämän käteen pienen muovipussin.

”Kiva juttu, että viet mun frendin nuuskat maihin, pussissa on partavesilitkua ja perusjuttuja!” Tom sanoi.

Katri moikkasi käytävällä puhelintaan räpläävää Kajta ja otti tukea hyttikäytävää halkovasta kaiteesta.

”Totta kai, kaikki hoituu!” Katri mumisi, vaikkei muistanut, että heillä olisi ollut puhetta pussin kuljettamisesta ja painoi Tomin poskelle märän pusun kiitokseksi.

Hyttiin päästyään Katri kävi suihkussa ja sujautti yöpaidan ylleen. Jestas, että hän olikin väsynyt! Ja samanaikaisesti hän oli niin täynnä energiaa, että olisi voinut hyvin viettää pienen lemmekkään hetken esimerkiksi Kajn seurassa. Mutta ei kuitenkaan, Kaj oli historiaa. Kyllä meressä kaloja riitti! Ja se varsinainen vonkale oli vielä pyydystämättä!

Tomin suorittama hieronta oli avannut kaikki kraanat. Aivan kuin hän olisi muuttunut silmissä pehmeämmäksi, hohtavammaksi, vetovoimaisemmaksi. Toiseksi.

Tällä kertaa hän saisi sen, mitä tavoitteli. Vaikutti siltä, että vihreä valo palaisi komentosillalla, kun Katri Leinonen piipahtaisi pikkuvisiitillä! Katri iski silmää peilikuvalleen. Olisipa hän ollut yhtä itsevarma aiemmin päivällä, kun nousi portaat Mats Åhmanin seurassa. Mats oli kyllä jotain ihan muuta. Ja wou, miten selvästi hän pystyi näkemään, miten erivärisiä valoja hänen peilikuvansa heijasti! Kaikki oli niin ihmeellistä!

Katri otti askeleen peiliä kohti. Kuvajaisen säteet olivat kirkkaan vaaleanpunaisia ja niiden seassa oli kirkkaanvalkoista valoa, kuin roiskeita, ne levisivät hänen kuvajaisensa yli, koristelivat hämärässä hytissä seisovan naisen hahmon.

Katri kosketti peiliä. Säteet katosivat. Hyttiin laskeutui pimeys. Hän näki taas itsensä niin kuin oli. Hän tunsi ohimoissa jyskyttävän päänsäryn ja tunsi huimausta. Hän sulki silmänsä ja heräsi vasta seuraavana aamuna, nähtyään koko yön unta, jossa hän liukui kovaa vauhtia vesipyörteiden mukana ms. Fiestan kölin alle.

Jatkuu ensi viikolla.