Keski-ikäinen Armi H. asuu valkoisine kissoineen Helsingin Abrahaminkadulla, käy öisin katselemassa kuuta ja kirjoittaa aikansa ­kuluksi päiväkirjaa. Hän seuraa vastapäisen ­talon asukkaiden elämää kiinnostuneena.

Tiistai, lokakuun 19. päivä

Se nainen muutti tuohon vastapäisen talon toiseen kerrokseen elokuussa runsas vuosi sitten. Silloinkin elettiin helteisiä päiviä, mutta ei sentään viikkotolkulla niin kuin viime kesänä.

Aikaisemmin siinä asui hyvin vanha pariskunta. Seurasin niiden elämää vuosikausia, ja aina näytti siltä, että ne eivät koskaan puhuneet keskenään. Ehkä niiden ei tarvinnut. Olivat vuosikymmenten kuluessa oppineet toisensa niin perusteellisesti, ettei sanoja enää tarvittu.

Mies kuoli parisen vuotta sitten. Lähikaupan kassan mukaan raukka oli saanut jo kolmannen sydäninfarktin ja menehtynyt sairaalassa muutaman päivän kuluttua. Muistan ajatelleeni silloin, miten taas tuli todistetuksi, että miehet lähtevät tästä maailmasta nykyään ennen naisia.

En tiedä, minne leski muutti, mutta asunto joka tapauksessa meni myyntiin muutaman kuukauden kuluttua. Seurasin ikkunastani, miten ostajaehdokkaat ja muuten vain uteliaat hiihtelivät kiinteistövälittäjän sinisissä muovisuojuksissa pitkin lattioita ja aukoivat kaappeja.

Taloyhtiö on erittäin arvostettu, joten kaupat tehtiin melkein välittömästi.

Sitten alkoi remontti.

 

Vanhan pariskunnan koti oli ollut kodikas ja vähän liiankin täynnä tavaraa. Korkean olohuoneen seinät oli jaettu tummanruskealla paneelilaudalla. Alaosa oli kellertävä ja yläosa kullan ja ruskean väristä kukkatapettia.

Mielestäni se kaikki sopi hyvin yhteen nurkassa komeilevan vihreän kaakeliuunin kanssa. En nähnyt pariskunnan koskaan pitävän tulta uunissa, mutta ensimmäisestä adventista lähtien siellä paloi aina kynttilälyhty.

Heti loppiaisen jälkeen se hävisi.

Kun remonttimiehet marssivat sisään tikapuineen ja muine kamppeineen, kaikki vanha oli hylätty muutamassa päivässä.
Paneelit ja tapetit revittiin alas, olohuoneen ja keittiön väliseen takaseinään puhkaistiin iso aukko baaritiskiä varten, vaaleanruskeat keittiökalusteet raahattiin kadulle jätelavalle, samoin kuin vanhanaikainen vessanpönttö ja  kulunut istuma-amme.

Jonkin aikaa asunto näytti ontolta niin kuin hampaaton suu, ja sitten remonttimiehet marssivat takaisin valtavine ämpäreineen.
Kaikki maalattiin valkoiseksi, aivan kaikki. Keittiöön asennettiin vitivalkoiset kalusteet ja lattiaankin sudittiin jokin himmeästi kiiltelevä valkoinen maali. Hetken jo naureskelin itsekseni, että jotain hammaslääkärin vastaanottoako siinä oltiin valmistelemassa.

Remontin aikana asunnossa kävi silloin tällöin nuorehko, aina mustiin pukeutunut nainen, jonka päättelin uudeksi asukkaaksi. Oikeassa olinkin.

Yhtenä päivänä rapun eteen sitten parkkeerasi muuttoauto. Sisään kannettiin valkoinen sohva ja iso valkoinen laiskanlinna, valkoinen pyöreä ruokapöytä ja sen ympärille kuusi valkoista tuolia. Sohvan taakse sei¬nälle ripustettiin valtava maalaus, jossa oli punaisia, sinisiä sekä keltaisia neliöitä, viivoja ja kolmikulmioita. Ei suoraan sanoen minun makuuni.

Sohvatyynyt toistivat taulun värejä. Ikkunoihin asennettiin pelkät valkoiset sälekaihtimet. Ei lainkaan verhoja eikä mattoja.
Tyylikästä, sanoisi luultavasti sisustustoimittaja. Kovaa ja kolkkoa, sanon minä.

Yritin udella kaupan kassalta, mitä uusi asukas mahtoi tehdä työkseen, mutta hän ei ihme kyllä tiennyt. Sitten yhtenä päivänä käydessäni Stockmannilla huomasin naisen kosmetiikkaosastolla. Hän on siis siellä myyjänä. Huolellisesti meikattuna, mustiin pukeutuneena ja lyhyet mustat hiukset jollakin geelillä päätä pitkin nuoltuina. Ei muuten juuri poikennut muista osaston myyjättäristä, sillä nehän kaikki pukeutuvat melkein pelkästään mustaan. Joskus olen ihmetellyt, onko väri suorastaan määrätty ylemmältä taholta.

Juuri kun olin poistumassa osastolta, nainen purskahti nauruun. Se kuulosti kammottavan kovalta ja kimeältä. Selkäpiitä suorastaan karmi.

Nainen asuu yksin. Vieraita käy aika harvoin. Joskus joku ystävätär parin lapsen kanssa tai ilman, mutta säännöllisimmin muuan vanhempi pariskunta. Äiti ja isä, arvelisin.

Miehiä naisen luona olen onnistunut näkemään vieläkin harvemmin. Asunnon makuuhuone on tosin pihan puolella, joten hänen kaikkein yksityisimmästä elämästään minun on paha sanoa oikeastaan yhtään mitään.

Eilen illansuussa tilanne muuttui. Sillä hetkellä, kun vastapäiseen olohuoneeseen syttyi valot ja se tumma poninhäntäpäinen mies käveli ikkunaan. Tai oikeastaan jo hetkeä sitä ennen. Minähän jouduin väistämään kadulla, kun se mies parkkeerasi autonsa niin röyhkeästi jalkakäytävälle.
Kissakin muuten huomasi miehen siinä ikkunassa ja kiepautti häntäänsä, mutta minä pysyttelin tietenkin taustalla.

Sä olet kateellinen, Johanna sanoi ja kilautti haarukan lautaselle sushiannoksen viereen, tyhjensi vesilasinsa ja kaatoi pullosta lisää.

Hän katsoi viileästi parasta ystävätärtään Kiira Paimiota, jonka edessä oli pelkkä espressokuppi. Kiira oli aloittanut taas jonkin uuden mullistavan dieetin. Semmoista laihdutuskuuria oli tuskin keksittykään, jota tämä ei olisi kokeillut.

– Kateellinen? Kiiran kulmat kohosivat. Hän nosti huolellisesti punatuille huulilleen kupin, joka oli ollut jo jonkin aikaa tyhjä. – Ja mistähän muka?

– Siitä että... Johanna joutui hetken hakemaan sanoja, kumartui sitten eteenpäin ja kuiskasi:

– Sä olet kateellinen siitä, että mä olen ilmeisesti vihdoinkin löytänyt elämäni miehen.

Ja joudut itse kärvistelemään sen epäluotettavan häntäheikkisiippasi kanssa, hän oli lisäämäisillään, mutta nielaisi sanat. Epäkorrektiudellakin oli rajansa.

Kiira näytti ensin ällistyneeltä ja purskahti sitten nauruun. Liian äänekkääseen, Johanna ajatteli. Juuri niin kuin ihminen, jota ei oikeasti naurattanut ollenkaan.

Kiiran tekonaurusta ei ollut tulla loppua. – Elämäsi miehen, hän sitten matki epämiellyttävän hunajaisella äänellä. – Siis miehen, jonka olet tavannut tasan kerran ja joka kuskasi sinut Espalta kotiin. Et kai sä tosissasi usko rakkauteen ensi silmäyksellä? Ettehän te sitä paitsi ehtineet edes...

Kiira pyöräytti rannettaan ja hymyili vinosti. Hänellä oli aina ollut ikävä taipumus jättää lause kolmen pisteen varaan ilmaan roikkumaan.

– Yrittikö se edes mitään? hän sitten kysyi, kun Johannan suu pysyi tiukasti kiinni. – Tai ehdottiko edes? Jättikö käyntikortin?

– Ei tietenkään, Johanna tuhahti. – Eikä kai kukaan enää käytä käyntikorttia.

– No kyllä vaan käyttää, Kiira väitti vastaan. – Muun muassa mun mieheni. Ja psykiatrit tietysti varsinkin.

– Miksi juuri ne? Johanna ihmetteli.

– Mahdollisia potilaita varten. Ja toisaalta... Kiira madalsi äänensä kuiskaukseksi ja yritti kuulostaa vitsikkäältä: – Mä luulen, että sinä tässä oikeastaan kallonkutistajaa tarvitsetkin.

– Tuo ei muuten sattunut, Johanna sanoi ilmeettömästi.

– Siis jos oli tarkoitus loukata. Ja kyllä se mun puhelinnumeroni pyysi, mikäli kiinnostaa tietää.

– Saaamuel... Kiira venytti.

– Vähän raamatullinen nimi. Kuulostaa jotenkin keinotekoiselta.

– Niinkö? Johanna ihmetteli.

– On se nyt ainakin vähän erikoisempi kuin joku hemmetin Jarkko, hän sitten tuhautti Kiiran aviomiehen nimen.

– No joo, Kiira huitaisi ja kumartui äkkiä taputtamaan Johannan kättä. – Sori hani, hän pyyteli anteeksi. – Mulla on pinna vähän kireällä. Jarkko on taas matkoilla, enkä ole saanut kunnolla nukutuksi pariin viime yöhön. Mä en vaan jotenkin osaa nukkua yksin. Sitä on niin tottunut siihen, että toinen lämmittää siinä vieressä. Ja kuorsaa, hän naurahti.

Älä kuule viitsi, Johanna tuhahti itsekseen. Kiira oli tietysti taas valvonut ja vaellellut huoneesta toiseen ja tuskaillut, oliko se mies taas vieraissa ja oliko se mahdollisesti jonkun entisen kanssa vai löytänyt uuden.

Kiiran mies oli kärähtänyt jo pari kertaa. Ensimmäisen kerran jälkeen Johanna oli ihmetellyt avoimesti, miksei ystävätär kaapannut saman tien lapsia kainaloon ja lähtenyt kävelemään.

– Ei elämä ole niin yksinkertaista, Kiira oli huokaissut. – Eikä avioliitto varsinkaan. Sitä paitsi jostain kumman syystä mä rakastan sitä retkua edelleen. Ja minne mä muuttaisin kahden lapsen kanssa? Sun luoksesi vai?

Siihen aikaan Johanna oli vielä asunut pienessä vuokrayksiössä Kalliossa, joten hän oli vain naurahtanut ja levittänyt voimattomana kätensä.

Kiira oli päättänyt ”antaa anteeksi lastensa isälle”, kuten hän kauniisti asian ilmaisi, ja avioliitolleen uuden mahdollisuuden. Lapset vietiin anoppilaan ja pariskunta lähti romanttiselle viikonloppumatkalle Prahaan.

Sen jälkeen kaiken piti olla taas pelkkää auringonpaistetta – ja olikin melkein kokonaisen vuoden eli seuraavaan syrjähyppyyn saakka. Silloin Kiira vain puri hetken hammasta ja päätti sitten jatkaa perhe-elämää entiseen malliin. Romanttista sovintomatkaa ei tehty, eikä Johanna vaivautunut enää pitämään palopuheita. Ystävätär oli selvästi luovuttanut.

– Missäs päin se mies tällä kertaa pörrää? Johanna kysyi. Hän ei yrittänytkään peitellä sanojen piilomerkitystä, mutta Kiira ei ollut huomaavinaankaan. Tai ei välittänyt.

– Brysselissä vaihteeksi eli taas, Kiira huitaisi. – Jotain uutta direktiiviä siellä varmaan fiinsliipataan. En mä tiedä, en jaksa oikein enää kiinnostua niistä hommista. Enkä mä ole Jarkon töistä toisaalta ikinä mitään ymmärtänytkään.

– Niinpä, Johanna sanoi, kun ei mitään muutakaan keksinyt.

Pöytään laskeutui vaivautunut hiljaisuus. Kumpikin katsoi hiukan toisensa ohi, ja tuntui niin kuin ympäröivä hälinäkin olisi aavistuksen verran vaimentunut. He istuivat siinä jonkinlaisessa kuplassa, joka pitäisi ehdottomasti puhkaista.

Johanna oli soittanut Kiiralle myöhään edellisenä iltana. Hän oli päättänyt nukkua ensin yön yli, mutta ei kiihdyksissään ollut malttanut odottaa. Oli pakko saada purkaa kaikki parhaalle ystävälle, päästä hehkuttamaan.

Kiira oli kuulostanut vaisulta, mutta oli hetken harkittuaan hyväksynyt lounasehdotuksen, ”kun nyt lapset olisivat joka tapauksessa tarhassa ja koulussa, ja söisivät ilomielin kotiin tultuaan pakastepizzaa, kun isi ei ole vahtimassa”. Paimion perheessä mies oli varsinainen terveysintoilija. ”Helppohan sen on olla, kun mä joudun kuitenkin hoitamaan käytännön puolen ja jahtaamaan luomutuotteita”, Kiiralla oli tapana tuhahtaa.
He sopivat tapaavansa Johannan lounastauolla, ja siinä he nyt istuvat tavaratalon kahdeksannen kerroksen hälisevässä ravintolamaailmassa.

Johanna pisteli sushin loppuja suuhunsa ja mietti. Hän oli puhunut ihan liian paljon, hehkuttanut elämänsä miehestä ja suurista tunteista ja vaikka mitä vaaleanpunaista höttöä. Hän oli kuulostanut höynähtäneeltä teini-ikäiseltä, tai vielä naurettavammalta, tärähtäneeltä aikuiselta naiselta.

Kiira oli vetänyt suunsa viivoittimeksi. Johanna oli usein ajatellut, että ystävätär sopisi erinomaisesti opettajaksi, saisi pelkästään ilmeellään villeimmänkin luokan hiljaiseksi. Oikeastaan outoa, ettei se pystynyt silti pitämään omaa aviomiestään järjestyksessä.

Lounastauko alkoi olla lopuillaan, mutta Johanna ei millään halunnut nousta ja lähteä niin viileissä tunnelmissa. Kiira kuitenkin oli hänen paras ystävänsä.Kiiraan saattoi luottaa; tosi pahan paikan tullen tämä rynnistäisi kyselemättä paikalle.

– Mitä kummipojalleni kuuluu? Johanna sitten keksi rikkoa hiljaisuuden.

Kiiran silmiin syttyi välittö­mästi lämmin pilke. Lapset oli varma aihe. Kiira ei koskaan kyllästynyt puhumaan niistä, eikä varsinkaan omistaan.

– Ai meidän ekaluokkalaiselle? hän hymyili. – Hyvää vaan. Kevin viihtyy tosi hyvin koulussa. Tykkää kuulemma kaikesta ja varsinkin välitunneista.

– Mikään ei ole siis muuttunut sitten meidän aikojen, Johanna naurahti. – Välkkärit oli parasta, jos muistat.

Johanna oli aina hiukan vierastanut lapsia, mutta suostui tietysti epäröimättä parhaan ystävättären esikoisen sylikummiksi. Oli ainoastaan ihmetellyt kirkuvaa vauvaa pidellessään, miksi sille piti antaa englantilainen nimi. – Varmistetaan kansainvälisyys, Jarkko oli selittänyt ristiäissamppanjalla. Tasan kaksi vuotta myöhemmin syntyneestä toisesta pojasta olikin sitten tullut Lucas, eikä Johanna enää ihmetellyt.

Muutaman kerran Johanna oli istunut lapsenvahtinakin, yrittänyt keksiä leikkejä ja vilkuillut samalla salaa kelloa. Hän ei kerta kaikkiaan ymmärtänyt miten lapsia pitäisi käsitellä ja miten niille pitäisi puhua. Hänellä ei ollut kunnollisia muistikuvia edes omasta lapsuudestaan.

Vauvakuumetta Johanna ei ollut potenut koskaan. – Onhan mulla sitä paitsi vielä muutama vuosi aikaa, hänellä oli tapana puolustautua, kun joku epäkorrekti sukulaistäti huomautteli biologisen kellon tikittämisestä. Vaikka ei tietysti loputtomiin, hän lisäsi siihen aina itsekseen.

– Lähdetäänkö? Kiira kietaisi pitkän beigen Burberry-huivin kaulaansa.

Helminainen, Johanna ajatteli ystävätärtään katsellessaan. Beigejä pehmeitä neuleita ja himmeästi hohtavia helmikoruja. Jotenkin suomenruotsalaista, vaikka Kiira oli niin supisuomalainen kuin olla voi, molemmat vanhemmat jostakin Pohjois-Karjalasta muuttaneita. Jarkkokin oli kolmannen polven Kallion kundi.

Kiira saattoi Johannan osastolle ja sanoi menevänsä vielä lastenvaateosastolle katselemaan jotakin talvihaalaria, joka oli kanta-asiakastarjouksena. Ystävättäret vaihtoivat poskisuudelmat ja pikaisen tapaamisen vakuutukset, mutta hiukan viileä olo Johannalle jäi.

Hän seurasi ystävättären menoa ja totesi, että Kiira Paimio näytti yhä pikemminkin edustusrouvalta kuin kahden pienen lapsen stressaantuneelta kotiäidiltä. Se nainen ei ollut päästänyt itseään repsahtamaan. Ehkä se kompensoi täydellisellä ulkonäöllään epä­onnistunutta avioliittoaan, Johanna mietti. Ja Jarkko kuittaili huonoa omaatuntoaan maksamalla mukisematta rouvan laskut.

Pitkinä iltapäivän tunteina Johanna keksi tavan takaa asiaa käsilaukulleen, jonka hän oli tunkenut kaappiin tiskin alle näyteputkiloiden ja -purnukoiden sekaan.

Piti mukamas lisätä puuteria ja tarkistaa huulten rajaus, vaikka oikeasti hän oli kiinnostunut vain ja ainoastaan äänettömälle asennetun kännykän näytöstä.

Ja sitten vihdoin hiukan neljän jälkeen sinertävä valo välähteli käsilaukussa. Johannan sydän hypähti, vatsassa vihlaisi, kämmenet kostuivat.

1 viesti tullut, näyttöruutu ilmoitti. Johanna henkäisi syvään ja napautti viestin auki: Äiti.

– Shit, hän puuskahti puoliääneen, huokaisi ja luki viestin: Tulisitko sunnuntaina syömään? Laitan lempiruokaasi eli arvaa mitä!

Johanna sujautti kännykän takaisin laukkuun. Hän vastaisi viestiin joskus myöhemmin. Eläkeläisillä olisi aikaa odottaa.
Työvuoron loputtua Johanna piipahti tavaratalon laajennetulle ruokaosastolle. Tilaa oli tullut valtavasti lisää, eikä hän ollut vielä oikein oppinut, mitä mistäkin löytää. Hän kierteli siellä täällä, poimi kärryyn pari kolme juustoa ja valitsi kalatiskiltä hiukan mätiä ja graavia lohta. Pieniä herkkuja, jotka olisi kätevä panna pöytään, mikäli sattuisi tulemaan vieraita...

Viinimyymälässä Johanna tutki pullorivistöjä. Hän ei ollut koskaan yrittänytkään esittää asiantuntijaa ja päätti nytkin pelata varman päälle. Hän valitsi kaksi keskihintaista viiniä, valkoisen italialaisen ja punaisen chileläisen. Koskaanhan ei voinut tietää toisen ihmisen mielijuomia. Jotkut olivat jopa allergisia punaviinille, saivat laikkuja kasvoihin tai migreenin tapaisen päänsäryn. Jotkut taas halusivat voimakkaiden juustojenkin kanssa valkoviiniä.

Migreeni... Johanna työnsi ajatuksen mielestään, vaikka juuri sen ansiotahan kaikki eilen tapahtunut oli. Kun maailma oli keikahtanut raiteiltaan – tai raiteilleen.

Samuel, Johanna maisteli mielessään. Miten niin muka keinotekoinen nimi? Ja senhän voi sitä paitsi helposti lyhentää. Sami... Sam... Play it again, Sam, niin kuin siinä ihanassa Casablanca-leffassa.

Johanna tapaili tuttua sävelmää. Hän ei voinut olla hymyilemättä. Hän väisteli muita asiakkaita ja säteili vastarakastuneen ihmisen hiukan hämmästynyttä ja huvittavan näköistä hymyä.

Hän hymyili vielä tarpoessaan räntäisiä katuja kohti kotia. Hän muisti, mitä joku ystävätär oli sanonut uuden suhteensa alkuhuumassa: ”Mä olen niin rakastunut ja onnellinen, että tuntuu niin kuin kaikki talotkin hymyilisivät.”

Silloin lausahdus oli kuulostanut lähinnä lapselliselta, mutta juuri tällä hetkellä Johannasta tuntui täsmälleen samalta. Koko Kalevankatu oli yhtä hymyä. Ja koko maailma tihkui odotusta.

Usein pitkän työpäivän jälkeen kotiin tultuaan Johanna vaihtoi saman tien mukavampiin vaatteisiin ja poisti meikin eli ”duunikasvot”, niin kuin hänellä oli tapana selittää. Hän nautti siitä, ettei työasioita tarvinnut raahata kotiin. Riitti kun jaksoi olla edustava ja ystävällinen asiakkaille.

Tänään oli kuitenkin täysin poikkeuksellinen päivä, jotenkin epätodellinen. Koko mun elämäni on poikkeustilassa, Johanna ajatteli työntäessään jalkaansa mustat mokkaballerinat, vaikka tassuttelikin iltaisin yleensä äidin kutomissa lämpimissä villasukissa.

Hän pani ruokaostoksensa ja valkoviinipullon jääkaappiin ja työnsi punaviinin tyhjään pullotelineeseen baaritiskille. Se näytti siinä hiukan yksinäiseltä. Olisi pitänyt ostaa useampi pullo. Itse asiassa olisi pitänyt ostaa myös kuohuviiniä. Kiiran mukaan kuohuviiniä pitäisi olla aina jääkaapissa. Sitä tuntee silloin olonsa ikään kuin turvallisemmaksi, ystävättärellä oli tapana nauraa.

Vatsassa kurahti, mutta se ei johtunut nälästä vaan odotuksesta ja jännityksestä. Kalevankatua vaeltaessaan Johanna oli päättänyt, että jos vastaan tulisi vähintään kymmenen punaista autoa, hän saisi illalla kahdeksaan mennessä erittäin tärkeän puhelinsoiton. Abrahaminkadun kulmaan ehtiessään hän oli laskenut yhdeksään. Hän oli hidastanut hiukan askeleitaan, ja juuri kun hän oli ollut kääntymässä kotikadulleen, ohi sujahti kirkkaanpunainen Ford ja heti sen perässä samanvärinen Kuplafolkkari.

Johanna oli nauranut ääneen ja päättänyt saman tien, että siitä lähtien yksitoista olisi hänen onnenlukunsa.

 

Kello oli jo yli kuusi ja ulkona pimeää, mutta liikenne jymisi edelleen. Johannan mielestä erilaiset äänet kuuluivat asiaan, jos kerran halusi asua keskustassa, mutta joskus hän kuitenkin toivoi, että asunnossa olisi kolminkertaiset ikkunat.

Johanna kiersi sammuttamassa kaikki valot nurkassa seisovaa kaarevamuotoista jalkalamppua lukuun ottamatta. Hän asetteli ikkunalaudalla olevalle mustalle vadille kolme paksua valkoista kynttilää ja haki sytyttimen keittiön laatikosta. Liekki oli niin pieni, että hän sai näpsytellä monta kertaa saadakseen kaikki kynttilät syttymään.

Minkähänlaista olisi asua tuolla? Johanna mietti katsellessaan vastapäistä taloa. Se näytti jotenkin yksitoikkoiselta. Punaisessa tiiliseinässä rivi samankokoisia ikkunoita. Ei mitään vaihtelua. Toisaalta, julkisivun takana saattoi olla mitä tahansa.

Johanna oli aina rakastanut vanhoja taloja, vaikka halusikin sisustukseen melkein pelkkää valkoista. Tässä se on, hän oli ajatellut astuessaan ensimmäisen kerran kaksioonsa. Mukana ollut äitikin oli myöntänyt, että oikean asunnon löytäminen oli vähintään yhtä paljon tunne- kuin taloudellinen juttu. Tosin kaikkein mieluimmin Johanna olisi ostanut asunnon talon ullakkokerroksesta, mutta siihen kummitädin perintörahat olisivat asuntolainan lisäksi tuskin riittäneet edes kaksinkertaisina.

Iso valkoinen kissa istui vakiopaikallaan ikkunalaudalla vastapäisen talon kolmannessa kerroksessa. Johanna oli niin tottunut kolliin että huomasi suorastaan huolestuvansa, jos kissaa ei pariin päivään näkynyt.

Mikähän sen nimi mahtaa olla? Johanna mietti taas kerran. Sukupuolesta ei sen sijaan ollut epäilystäkään. Johanna ei muistanut koskaan nähneensä yhtä isoa kissaa.
Äkkiä kissa nousi ja köyristi selkäänsä, alkoi sitten hiipiä edestakaisin ikkunalaudalla, niin kuin pantteri häkissään.
Johanna värähti ja kietaisi kädet ympärilleen. Sanat muistuivat mieleen:

Me hukutettiin niitä isoon saaviin... me erikoistuttiin nimenomaan valkoisiin kissoihin...

Juuri tässä hän oli seisonut eilen Samuelin kanssa.

– No mutta sehän oli vitsi, hän sanoi itselleen tiukasti ääneen.

– Eihän se tietysti tosissaan ollut. Ja pikkupojathan nyt keksivät kaikenlaista, kiskovat kärpäsiltä siipiä. Eivät ne ymmärrä, se on niille pelkkää jännittävää leikkiä. Ja sitä paitsi Samuelhan nauroi päälle – ja otti syliin...

Johanna värähti uudelleen.

Johanna vilkaisi vaivihkaa kelloa. Ainakin kymmenennen kerran puolen tunnin sisällä, hän tunnusti itselleen.
Viittä vaille kahdeksan.

Hän istui valkoisessa sohvassaan ja sulki silmänsä, laski sataan, räväytti silmänsä auki.

Jo yli kahdeksan. Punaisten autojen taika oli pettänyt.

Juuri silloin kännykkä alkoi laulaa sohvapöydällä.

Johanna hypähti sohvassa, tuijotti kännykkää, valahti kylmäksi ja kuumaksi, ja sitten aivan veltoksi. Käsi tärisi, kun hän kurkotti puhelimen pöydältä, laski vielä hitaasti kolmeen ennen kuin vilkaisi näyttöä.

Äiti. Pettymys hulvahti päästä varpaisiin. Shit shit shit... Kännykkä oli vähällä lentää seinään.

Johanna oli unohtanut äidin iltapäivällä lähettämän tekstiviestin. Mikään ei olisi voinut sillä hetkellä vähemmän kiinnostaa kuin sunnuntailounas, jonka askelkuviot olisi osannut unissaankin.
Kännykkä lauloi edelleen, äiti ei luovuttanut. Kohta vastaaja napsahtaisi päälle.

Johanna kokosi itsensä, veti syvään henkeä ja avasi kännykän.

– Hei, hän huokaisi.

– Hei kulta. Et vastannut viestiin, äiti meni suoraan asiaan niin kuin aina.

– En mä kun... tässä on ollut kaikenlaista... sorry, mun piti soittaa nyt illalla mutta...

– Niin?

Äidin kysymys jäi roikkumaan ilmaan. Hän odotti selityksiä. Äidin oli joskus mahdotonta hyväksyä, että tytär oli jo aikuinen itsenäinen nainen. Niin totta puhuen isänkin, mutta se oli eri asia. Isää oli mukava kieputtaa, leikkiä pikkutyttöä. Siitä oli aina hyötyä. Johanna oli isän tyttö.

– Ongelmia osastolla? äiti heitti. Hän oli jatkuvasti huolissaan tyttärensä pätkätöistä. Eikä kyllä aivan syyttä.

– Ei, mutta kiirettä riittää. Meillähän on juuri ne kosmetiikkapäivät menossa, niin että...

– Tosiaan, äiti keskeytti.

– Minähän olin ihan unohtanut. Pitääkin tulla joku päivä ostoksille. Mutta tuletko sinä sunnuntaina syömään? Sama aika, sama paikka, hän heitti vitsikkäästi ja lisäsi: – Lempiruokaasi tiedossa, ihan niin kuin lupasin.

– Korealaista kanaa?

– No sitä justiinsa.

Vesi herahti Johannan kielelle. Äiti oli ikäisekseen ennakkoluuloton kokki. Ja tiesi erinomaisesti, millä tytär houkutellaan paikalle.

– Näillä näkymin kyllä mä varmaan jos... Johanna venytti.

– Miten niin näillä näkymin? Äidin ääni oli muuttunut terä­väksi. – Mitä jos?

– Mehän ollaan nykyään sunnuntainakin auki, niin että...

– No kai sinä sentään tiedät työvuorot edes pariksi päiväksi eteenpäin? äiti keskeytti taas.

– Joo, mutta aina voi tulla jotain viime hetken muutoksia, joku sairastuu tai haluaa vaihtaa vuoroa ja semmoista, pakkotilanteita, Johanna maalaili, eikä edes juuri muuntanut totuutta.

Äiti oli taas hetken hiljaa. Tyytymättömyys säteili näkymättömiä piuhoja pitkin Kruununhaasta Kamppiin. – No, sovitaan nyt kuitenkin että tulet, hän sitten huokaisi. – Ja ilmoitat heti, jos sattuu joku este.

– Ilman muuta. Isälle terkkuja.

Johanna sulki kännykän ja pompotteli sitä kädessään, vaihtoi sen television kaukosäätimeen ja surffaili hetken kanavalta toiselle.

Puoli yhdeksän uutisten alkaessa hän meni keittiöön tutkimaan jääkaappia, poimi suuhunsa graavilohen viipaleen ja pani paketin takaisin kaappiin. Kala oli liian suolaista.

Johanna joi lasillisen vettä ja oli jo lataamassa espressokeitintä mutta luopui ajatuksesta. Ei kahvia kuuden jälkeen, hän muisteli Kiiran opetuksia. Ellei sitten halunnut valvoa puolta yötä.

Hetken mielijohteesta Johanna poimi punaviinipullon telineestä, tutki tyylikästä etikettiä ja kiersi korkin auki. Hän ei ollut oppinut avaamaan viinipulloa elegantisti korkkiruuvilla, joten hän kannatti lämpimästi kierrekorkkiviinejä.

Vain yksi lasillinen, Johanna selitti itselleen viiniä kaataessaan. Hän oli valinnut kaikkein hienoimman kristallilasinsa, joka sekin oli kummitädin perintöjä.

– Skål, Pirkko, Johanna sanoi ääneen ja kohotti lasin kohti kattoa. – Sä olisit ymmärtänyt. Sä olit hyvä tyyppi. Sinunhan piti olla kuolematon, hän sitten lisäsi syyttävästi.

Jouluaattona Pirkon kuolemasta olisi kulunut tasan kaksi vuotta. Äidin sisko, joka ei ollut koskaan mennyt naimisiin, mutta oli vaihtanut sitäkin vauhdikkaammin miesystäviä. Äiti oli paheksunut avoimesti, mutta Pirkko viis veisasi ja nautti, ”koska elämä on tarkoitettu elämistä varten”.

Pirkolla oli ollut sopiva lausahdus joka tilanteeseen, eikä hän ollut suostunut murehtimaan sen enempää menneitä kuin tuleviakaan. Ei edes silloin, kun diagnoosi oli tehty, eivätkä lääkärit olleet antaneet juuri toivoa. Syöpä oli vienyt Pirkon alle kahdessa kuukaudessa. Toiseksi viimeisenä päivänä Johanna oli käynyt jättämässä jäähyväiset ja täytti kummitädin viimeisen toivomuksen: hän oli suihkauttanut Pirkon ranteisiin tämän lempihajuvettä, täyteläistä Boucheronia.

Johanna ei ikinä unohtaisi tätinsä viimeisiä sanoja: ”Ei kuoleman tarvitse haista kuolemalle.”

Johanna käveli laseineen olohuoneen ikkunaan. Hän ei osannut olla aloillaan, olo kävi kaiken aikaa levottomammaksi. Hän ajatteli taas kummitätiään. Mitä Pirkko olisi tässä tilanteessa tehnyt?

Johanna miltei kuuli vastauksen korvissaan: ”Soittaisin tietysti sille miehelle, jos kerran siltä tuntuu. Minähän olen itsenäinen nainen.”

Johanna poimi kännykän sohvapöydältä ja soitti numerotiedusteluun. Sydän oli alkanut lyödä kiivaammin, vaikka eihän tämän tarvinnut vielä mihinkään johtaa. Hänhän tässä vasta tiedusteli...

– Samuel Mäntynen, hän henkäisi, kun virkailija oli ladellut ritirimpsunsa ”yksi-yksi-kahdeksan-eniro-Linda.” – Joo, siis Helsingissä, hän selitti. – Ruoholahdessa, metroaseman lähellä, mä en nyt muista tarkempaa osoitetta...

– Samuel Mäntynen, virkailija toisti naukuvalla äänellä ja kuului naputtelevan  jotakin. – Sillä nimellä ei tule mitään näkyviin koko Suomesta, hän sitten sanoi.

– Miten niin ei tule? Johanna ihmetteli. Pala oli nousemassa kurkkuun. – Kyllä pitäisi tulla.

– Ei löydy Saaamuel Mäntysen nimellä koko Suomesta, virkailija toisti ja venytti ikävästi a-kirjainta. Ihan niin kuin Kiira aikaisemmin päivällä.

– Mutta... Johanna intti.

– Oletteko ihan varma nimestä?

– Tietysti! Johanna tuiskahti.

– Numero on ehkä salainen, virkailija arveli. – Valitettavasti en voi auttaa enempää, hän sitten lisäsi ikään kuin lukisi valmista käsikirjoitusta.

Johanna sulki kännykän turhautuneena. Niskaa kihelmöi.

– Mä en suostu uskomaan! hän sitten huudahti ja marssi makuuhuoneeseen, avasi läppärin, meni nettiin ja naputteli nimen Fonectan numerohakuun.

”Hakusi Mäntynen Samuel, Helsinki, ei tuottanut yhtään tulosta.”

– Ei hemmetti! Johanna nyyhkäisi tuijottaessaan koneen sylkäisemää tylyä tekstiä.

Ruoholahti, Ruoholahti, Ruoholahti... alkoi takoa päässä. 

– Siinä metroaseman lähellä, hän kuuli miehen äänen korvissaan. Eikö se tosiaan sanonut mitään tarkempaa? Hemmetti, olisi pitänyt kysyä...

Johanna torjui päästään kaikki vastaväitteet mennessään eteiseen ja ryhtyessään kiskomaan jalkaansa lenkkareita, jotka hän oli ostanut keväällä sauvakävelyä varten, mutta joita ei ollut käytetty vielä kertaakaan. Hän ei ollut toistaiseksi onnistunut pääsemään irti ajatuksesta, että sauvakävely oli vanhojen tai vähintään keski-ikäisten täti-ihmisten laji. Äiti oli sauvonut jo vuosikausia jossakin naisporukassa.

Johanna käveli Eerikinkadun päähän ja ylitti vanhat ratakiskot. Koko Ruoholahden alue oli ollut jo pitkään valtavan myllerryksen kourissa, ja tuntui että liikennejärjestelytkin muuttuivat miltei viikoittain.

Kello oli jo melkein kymmenen, ja oli alkanut selvästi pakastaa. Varmaan ainakin seitsemän astetta miinusta, Johanna manaili kietoessaan pitkää kaulahuivia korvien suojaksi. Olisi pitänyt ottaa pipo, mutta tikkitakki torjuu onneksi sentään pahimman viiman. Näillä rannoilla tuuli aina.

Itämerenkadun päässä Johanna jäi odottamaan liikennevalojen vaihtumista. Häntä oli alkanut jännittää. Ja kaduttaa. Oikeastaan voisikin vain piipahtaa johonkin ottamaan lasillisen ja palata sitten kotiin ja takaisin järkevien naisten maailmaan.

Valo vaihtui vihreäksi – ja juuri silloin kännykkä alkoi soida.
Johanna kaivoi puhelimen taskustaan. Tuntematon numero. Hän oli pysähtynyt keskelle ajokaistaa ja tuskin huomasi, miten takaa alkoi kuulua äkäistä tuuttausta.

– Johanna, hän henkäisi puhelimeen. Koskaan ei oma nimi ollut tuntunut yhtä pitkältä ja hankalalta lausua.

– Minä täällä, sanoi maailman syvin ja matalin ja kaunein miesääni. – Samuel.

Katri kuljettaa laivan hierojan antaman tuliaispussin maihin, mutta jättää sen väärän henkilön käsiin. Pian järkyttävä uutinen tavoittaa laivan henkilökunnan.

M/S Fiesta oli hetki sitten rantautunut Helsingin Olympiaterminaaliin. Metallinsininen Ford Focus ohitti tullipisteen ja auton takapenkillä istuva risteilyemäntä Katri Leinonen moikkasi tullivirkailijoita ja kuunteli auton rattia pyörittävän miehen tarinoita puolella korvin. Stellan veli Marko selitti juurta jaksaen jotain mikä liittyi buffetpöydän antimien epäloogiseen esillepanoon.

”Ensin kalat, sitten lihat, sitten lämmin ruoka. Ei niin, että kolmea sorttia perunaa ja riisiä ja sushia ja lettuja, johan siinä menee lautasmalli uusiksi!” mies selitti.

Katri jaksoi kuunnella tovin, toivoen jutun päättyvän hauskaan oivallukseen, mutta toive oli turhan optimistinen.

Oli nimittäin käynyt niin mukavasti, että laivan lastenhoitajan Stellan veli Marko oli reissussa myös. Marko kävi toisinaan laivalla asentamassa kameroita ja hälytysjärjestelmiä. Kun hän kuuli, että naiset olivat matkalla maihin, hän tarjosi oitis kyytiä. Stella tyrkkäsi Katria kylkeen.

”Siinä sulle uskollinen ja hyvä mies, kelpo tyyppi eikä mikään tyhmä!” Stella mainosti.

Katri puristi käsilaukkuaan tiukemmin syliinsä. Markossa oli kyllä kaikki nämä ominaisuudet, mutta kyllä hän tahtoi tuntea jotain muuta kuin haukottelun tarvetta miehen seurassa. Esimerkiksi himoa. Katri kohtasi peruutuspeilissä Markon katseen. Mies tosiaan tuijotti häntä sillä silmällä. Katri hymyili takaisin. Olihan Marko ihan kiva. Oli ihan hyvä tuntea jokunen aidosti hyvä tyyppi, silti oli masentavaa, ettei kukaan saanut häntä ihastumaan. Mikä minua oikein vaivaa? Katri pohti ja seurasi kaupungin hulinoita, kunnes auto pysähtyi Vincentin Vinyylin kohdalle, ja oli aika kiittää kyydistä.

”Helinä-keiju, hei! Tiedätkö, selibaatissa räytyminen ei tee sulle hyvää!”

Vincentin Vinyyli oli ainut laatuaan koko maassa. Levykauppa oli vanha kunnon kivijalkakauppa, josta sai kaikkia mahdollisia äänitteitä vuosikymmenien takaa. Liikkeen omistaja soitti lempimusiikkiaan päivät pitkät hämärässä myymälässä, hoidatti krapulaansa Iggy Popin seurassa, eikä avannut vaikka ovella oli toisinaan porukkaa jonoksi asti.

Levykaupan toiminnan lisäksi Vincent tuotti erilaisia kulttuuritapahtumia, joista yksi oli argentiinalaisen tangon iltamat. Näissä merkeissä Katri oli tutustunut Vincentiin. Kaikki mikä liittyi musiikkiin ja tanssiin kuului Katrin menolistalle. Heistä olikin tullut vuosien varrella hyvät ystävät. Katri heitti takkinsa levylaatikoiden päälle ja vilkaisi ympärilleen. Levykaupassa oli kaikki ennallaan, tila oli nuhjuinen ja tuulettamaton. Kaikkialla oli kasoittain LP-levyjä, lyttyyn painuneita pahvilaatikoita ja musiikkialan lehtiä. Sentään maailmassa oli paikkoja, joita ei oltu konmaritettu, Katri totesi itsekseen.

Vincent virnisti Katrille tiskin takaa.

”Helinä-keiju, hei! Tiedätkö, selibaatissa räytyminen ei tee sulle hyvää!” hän lohkaisi ja osoitti nurkkaa kohti.

Uudet tangolevyt olivat saapuneet!

”Onnittelut tarkkasilmäisyydestä! Vaikuttaa siltä, että kahdenkymmenenneljän tunnin hehkutakuu on mennyt umpeen!” Katri heitti ja muikisti huuliaan.

Vincent näytti janoavan yksityiskohtia. Mutta seikkailut vällyjen välissä eivät kuuluneet Katrin ja Vincentin puheenaiheisiin. Jossain meni raja. Katri kyllä flirttaili Vincentin kanssa, mutta siihen se jäi. Jossain vaiheessa hän oli ylittänyt vaiheen, jossa oli valmis sopeutumaan miehen tarjoamaan elämäntyyliin. Ja hänen elämäntyyliinsä ei sopeutuisi muu kuin merimies, Katri huokasi ja ravisteli hiuksiaan. Oli ihanaa olla maissa hetki.

Vincent nosti jalat myyntitiskille ja tarkasteli Katria päästä jalkoihin.

”Ammattilaishurmaajan puhetta...” hän murahti ja kertoi laittaneensa Facebookin kautta ryhmäkutsun kaikille tangotanssijoille.

”Hyvä homma! Jään muutaman päivän kuluttua maihin ja sitten onkin taas tangomilonga-ilta”, Katri sanoi, ja Vincent sanoi tulijoita riittävän.

Liikkeessä aika kului siivillä kuten aina. Vincent keitti kahvia, kertoi juttujaan ja Katri tutki levyvalikoimaa. Tangoiltamiin kuului olennaisena asiana levylautasella rahiseva äänite. Vincent haki levykaupan naapurissa olevasta elintarvikekioskista heille pitsaviipaleet lounaaksi ja Katri selasi sillä välin puhelimeensa kertyneitä viestejä, joista viimeisin oli Tomilta: ”Muista viedä pussi! Osoite on Kalevankatu 10, Cuba Cafe, mun kaveri Rike odottaa sua!”

Rike, Katri maisteli nimeä. Ihan niin kuin Petellä olisi ollut joskus laivalla vieras, jonka nimi oli Rike. Kyseinen mies vietti yönsä laivan putkassa. Toivottavasti kyseessä oli eri heppu, Katri ajatteli ja vilkaisi kelloa.

Hänen pitäisi palata laivaan ensi tilassa. Toimistohommia oli vaikka kuinka paljon. Ei hänellä olisi aikaa lähteä viemään pussukkaa Tomin kaverin kahvilaan. Hänen pitäisi jättää pussukka Vincentin hoiviin. Rike vai mikä hänen nimensä sitten olikaan, voisi hakea pussin Vincentiltä. Katri laittaisi Tomille viestin, kun olisi palannut laivaan. Mutta nyt hänen oli mentävä!

”Tuletkos Katri? Laitetaan sauna kuumaksi ja nautitaan elämästä!”

Katri kävi läpi matkustajapalautteita toimistossaan. Olli Sädettä ja kaikkea häneen liittyvää rakastettiin varauksetta. Se oli äänensä menettäneen artistin siunaus, yhdessäkään päivätansseista kerätyssä palautteessa ei mainittu Ollin poissaoloa negatiivisena asiana. Ei, hänelle toivottiin pikaista paranemista ja onnellista joulua. Erikoismaininta meni drinkkikupongeille, joita Katri oli anteliaasti jakanut tango-opetukseen osallistuneille. Ilta oli köyhdyttänyt risteilyosaston drinkkikuponkivarastoa, mutta kaikella oli hintansa. ”Tyytymättömiin asiakkaisiin meillä ei ole varaa!” Laivayhtiön ohjenuora oli selkeä ja sitä oli helppo noudattaa!

Katri klikkasi auki illan risteilyohjelmatiedoston ja lisäsi seuraavan päivän päivätansseihin ohjelmavaihdon, Tangoa mestarin askelissa! -kurssin. Tanssitunti tangosalongissa oli ollut menestys ja se pidettäisiin ohjelmistossa. Katri tallensi tiedoston ja tulosti muutamia kappaleita kiinnitettäväksi laivan sisäänkäynnissä olevaan vitriiniin. Lastenhuoneen työharjoittelijat saisivat kopioida loput ohjelmat ja jakaa uudet risteilyohjelmat matkustajille.

Laivalla kaikki sujui ennalta laadittujen suunnitelmien mukaisesti, jopa lähtötunnelmat olivat satamasta riippumatta jokaisena iltana täysin samat. Varmaa oli ainoastaan se, että kaikkina iltoina laiva oli lastattu arkeaan pakenevilla risteilymatkustajilla.

Laivan lähtöön oli tunti. Puolen tunnin kuluttua Katri menisi pomonsa, laivan intendentin, Timo Heinosen kanssa vastaanottamaan laivaan saapuvia matkustajia. Katri sitaisi univormuunsa kuuluvan silkkihuivin kaulaansa. Mitä Tomin ihmeitätekevässä mustelmaeliksiirissä olikaan, se oli tepsinyt. Mustelma oli jo muuttunut hieman vaaleammaksi. Ei niin, että sitä olisi voinut kauneuspilkuksi kutsua, mutta silti selvä muutos parempaan, Katri arvioi kaulaansa koristavaa mustelmaa.

Kun hän oli saanut itsensä valmiiksi, hän siemaili kahvia uutisten äärellä. Kaaos maailmalla, rauha Suomessa, hän totesi ja sulki television ja uppoutui edessään levittyvään maisemaan. Työhuoneen ikkunan takaa levittyvä suuri sininen oli syy, mikä piti Katrin merimieselämässä kiinni. Meri tyynnytti mielen. Hän tarkisti vielä, oliko Tom vastannut viestiin. Lähetystiedoista päätellen viestiä ei oltu vielä luettu. Tärkeintä oli kuitenkin, että Tom lähettämä tuliaispussukka oli nyt Vincentin hoteissa eli toisin sanoen paremmassa tallessa kuin Suomen Pankin holvissa!

Katri oli vastaanottovuorossa laivan intendentin Timo Heinosen kanssa. He seisoivat kävelykadun keskiössä, suurien lasiovien edessä ja neuvoivat matkustajia oikeisiin hisseihin.

Laivalla Timo Heinonen oli tunnettu aiemmasta sotilasurasta ja ehdottoman ankarasta asenteesta siihen, mitä tuli henkilökunnan käytökseen ja ulkoasuun. Vuosien varrella Katri oli huomannut, että vaativuus oli kuitenkin vain muisto armeijavuosista. Timo oli aikoinaan ottanut Katrin töihin, kun hän oli tehnyt paluuta Karibialta. Ja mies oli ollut kaikissa tilanteissa Katria kohtaan todella mukava. Timo oli myös sinkku ja yhteisiin laivavuosiin mahtui muutama läheltä piti -hetki. Timon seurassa Katri oli aina hieman varuillaan. Hän ei tahtonut antaa vääränlaisia signaaleja.

Matkustajia soljui laivaan tasaisena virtana. Matkustajien keski-ikä ennusti sitä, että illasta oli tulossa vaihteeksi rauhallinen. Tangokansa oli tietyn ikäistä, ja hyvä niin. Katri lateli tottuneesti laivan ravintoloiden teemat ja päämenut, jakoi kyselijöille tietoa tullimääräyksistä ja Tukholman museoiden aukioloajoista. Laivalla vietettyjen vuosien aikana Katrista oli kehkeytynyt todellinen nippelitiedon ja hassunhauskojen keskustelunavauksien kävelevä hakuteos.

Ei ollut kerta tai kaksi, kun hän sai sitaista jonkun kaulassa roikkuvaan solmioon solmun. Hän halusi olla avuksi. Koska hänellä ei ollut omaa perhettä, oli laivasta, sen henkilökunnasta ja laivaan saapuvista matkustajista muodostunut eräänlainen perhe, jonka hyvinvointi askarruttu Katria toisinaan enemmän kuin hänen omansa.

”Minulla on keväällä oma purjevene. Lasken sen vesille, jos Katri tässä tulee sitä saareen kastamaan. Tuletkos Katri? Laitetaan sauna kuumaksi ja nautitaan elämästä!” Timo sanoi ja pukkasi Katria kylkeen.

Katri hymyili jäykästi punakoille eläkeläispapoille, jotka kuuntelivat Timon veneenrakennustarinoita lumoutuneina.

”Totta kai, otan Magnum-pullon mukaan!” Katri sanoi.

Timo loi Katriin pitkän silmäyksen. Vähän turhan pitkän Katrin mieleen. Mies oli tehnyt samankaltaisia ehdotuksia pitkin kesää. Jokin Timon päällekäyvässä tyylissä muistutti mustasukkaisesta ex-miesystävästä. Ja Katri oli oppinut luottamaan vaistoonsa. Silti, olihan se ihanaa, että mies osoitti ihailunsa avoimesti. Katri vilkaisi vieressään seisovaa hymyilevää miestä, jonka silmät loistivat poikamaista intoa, kun hän puhui veneestään. Katri antoi matkustajista hersyvän hyvän tunnelman, naurun ja ilon tarttua.

Oletko heittänyt kuriirikeikkaa?” hän sihahti Katrin korvaan.

Tunnelma lätsähti heti, kun Katrin näkökenttään saapasteli rastapäinen harminkappale. Pete, joka hädin tuskin tervehti, vaan pukkasi Katria hieman sivummalle.

Oletko heittänyt kuriirikeikkaa?” hän sihahti Katrin korvaan.

Katri värähti. Miehen äänessä oli se sama kova, vaativa sävy kuin iltana, jolloin hän oli käynyt Katrin kaulaan kiinni.

”Että mitä?” Katri huusi.

Laivan trubaduuri oli juuri aloittanut musisoinnin. Kun mukaan liittyi vielä pari parkuvaa lasta ja kovaan ääneen rätkättävä inttipoikien muodostama seurue, oli kakofonia valmis, eikä hetkeen ollut mahdollista kuulla normaalia puhetta. Pete seisoi ahdistavan lähellä.

”Karaokekeikkaa?” Katri karjui musiikin sekaan, muttei ollut varma kuuliko Pete.

Peten kulmat kurtistuivat.

”Just joo, karaokea! Sinä se olet sitten susityhmä akka...” Pete sivalsi.

”Katri, sinua tarvitaan täällä!” Timo huikkasi ja osoitti Peten jalkineita.

”Bootsit ei kuulu virka-asuun, ei edes baarissa, vaihda kengät!” Timo sanoi.

Pete seisoi paikallaan sen näköisenä, että joutui ponnistelemaan, ettei tekisi jotain sellaista, mitä joutuisi katumaan. Mies puuskutti sieraimet levinneinä Katrin edessä. Epämääräinen huolestuneisuus täytti Katrin mielen. Kasvoille pyrkivästä hornahöngästä pystyi päättelemään, että hän oli hetki sitten juonut jotain alkoholipitoista. Muisto kuristusotteesta kaulalla sai Katrin ottamaan varmuuden vuoksi askeleen taaksepäin Petestä.

”Haista sinä peikko pitkä paska!” Katri sihahti hampaidensa välistä ja livahti takaisin työpisteelleen, neuvomaan matkustajia, jotka haahuilivat sisääntuloaukossa hämmentyneen näköisinä.

Pete marssi rastat heiluen matkustajien seassa. Katrin olisi tehnyt mieli kertoa Timolle kaikki, mitä edellisiltana oli tapahtunut. Pestä kätensä koko jutusta ja kuitata lähtöpassi laivasta. Siihen hän ei ollut vielä valmis. Mutta hän löytäisi keinon, millä Petestä päästäisiin.

”Kai tiedät, että voit koska vaan kertoa minulle, jos sinua ahdistellaan. Ymmärrän kyllä, että sinä kiinnostat miehiä. Olet aika pakkaus”

Laivan irrottua laiturista Katri käveli Timon kanssa kohti päällystön toimistoa. Katri erotti käytävän päässä puuhastelevan Peten. Hän kiinnitti Happy Hour -mainosjulisteita yökerhon oviin. Petestä oli kehkeytynyt todellinen maanvaiva. Katri vilkaisi Timoa, mies seisoi hänen edessään odottava ilme kasvoillaan. Ei hän hassumman näköinen ollut. Komea sellaisella urheilullisella tavalla, tukka oli edelleen armeijahenkisesti leikattu ja orvokinsiniset silmät tuikkivat leikkisästi.

”Kai tiedät, että voit koska vaan kertoa minulle, jos sinua ahdistellaan. Ymmärrän kyllä, että sinä kiinnostat miehiä. Olet aika pakkaus”, Timo sanoi.

Katri olisi nauranut miehen suojeluksi naamioidulle lähestymisyritykselle, ellei hän olisi tajunnut tilaisuutensa koittaneen.

”Koska viimeksi baarihenkilökunta on puhallutettu?” Katri kysyi ja astui sisälle toimistoonsa.

Yökerhossa Katri seisoi parrasvalojen loisteessa.

”Hyvät naiset ja herrat, Olli Säde ja Päivänsäteet, ELÄMÄ SE ON KUIN SILKKIÄ VAAN!”

Katrin spiikkiä seurasi rumputremolo, ja valot suuntautuivat samettiverhojen suojista näyttämölle astuvaan laulajatähteen. Olli Säde otti yleisönsä ja M/S Fiestan risteilyemäntä otti paikkansa av-teknikon vierestä.

Ollilla oli edelleen haasteita äänen kanssa, ja tästä syystä show’ssa oli enemmän tanssinumeroita. Kaikki yökerhossa olevat istuivat paikoilleen jämähtäneinä ja seurasivat tanssia. Estradilla vallitsi juhlallinen tunnelma.

Täysmiehitetty bändi soitti Myrskyluodon Maijaa ja tanssilattian keskiössä askelsi Pia, jonka kasvot hohtivat näyttämön valoissa ihmeellisen kauniina, niin kuin kulmakarvoille ja ohimolle olisi satanut kristallisia lumikiteitä. Niskan tähtitatuointi oli huolellisesti pakkeloitu piiloon ja hoikkaa kehoa verhoava kolttu täytti kaikki laivayhtiön määritykset hienostuneen seksikkäästä esiintymisasusta.

Katri silmäili pianoa takovaa Kajta. Mies oli tapojensa mukaan haihtunut ensi kohtaamisen jälkeen omille teilleen. Sellainen hän oli, yhtä pelokas kuin Katrikin. Ja siinä oli syy, miksi suhde toimi ja oli pysynyt niin raastavan epäselvänä. Hänen osaltaan juttu oli kertakaikkisesti loppu. Nyt hän tiesi, kenet hän halusi. Muisto edellispäivän porrasjumpasta laivan perämiehen kanssa nostatti hymyn Katrin huulille.

Ja hän vilkuili ympärilleen, josko laivan komentosillalla työskentelevä Mats olisi piipahtanut yökerhon katsomaan show’n, mutta miestä ei näkynyt.

Musiikki meni tunteisiin. Pian uskomattoman voimakkaat hypyt ja hallitut piruetit, triplat, kirvoittivat yleisöstä valtavat aplodit. Pian lahjakkuus oli ilmiselvää. Tanssitaito oli samanaikaisesti vahvaa ja rohkeaa, kuten oli kaikki muukin, mitä hän edusti – moottoripyörät, vauhti ja romuralleissa kaahailu.

”Tähti on syntynyt!” Timo Heinonen mutisi.

Hän taputti Katria olkapäille, ja jätti kätensä lepäämään Katrin harteille. Katri olisi halunnut työntää käden pois, muttei kehdannut. Hän piti katseensa lavaa kohti suunnattuna.


Katri heräsi kovaan jyskytykseen. Hänellä meni hetki ymmärtää, mitä tapahtui. Joku huusi hänen nimeään ja jyskytti ovea. Katri kiskoi ylleen aamutakkiaan.

Pete huojui paikoillaan. Hänen kasvonsa olivat vitivalkoiset.

”Tom on hakattu. Hän on teho-osastolla koomassa!” Pete sanoi ja löi nyrkkiään ovenpieleen tuskaisen näköisenä.

Katri tuijotti Peteä tajuamatta sanaakaan siitä, mitä mies oli hetki sitten kertonut.

”Nyt kerrot, missä se pussi on!” Pete pamautti sormuskädellä ovea niin, että siihen jäi painauma.

Katri ummisti silmänsä.

”Tai muuten mitä?” hän kysyi niin hennolla äänellä, että tuskin itsekään kuuli sanojaan.

”Tom on koomassa, ja se on sun syy!” Pete sähisi silmät vihaa uhkuen.

”Jätkät käy kuumana, ne on tulossa hakemaan sut. Tajuatko, sä olet vaarassa”, Peten ääni kaikui jossain kaukana.

Katri perääntyi hyttinsä hämärään. Hytin ovi läiskähti kiinni. Hän kävi istumaan vuoteelleen. Hän kuuli, miten mies potki ja hakkasi ovea. Shokkitärinä valtasi Katrin koko kehon.

Jatkuu ensi numerossa.

Laura Paloheimo on vuonna 1971

syntynyt kirjailija, tuottaja ja kirjoittamisen ohjaaja. Hän on

kirjoittanut vauhdikkaita chick lit -kirjoja:

Klaukkala, OMG,

Mama Mojo ja

Puppiduu.

Risteilyemäntä Katri Leinosen työpaikkaromanssi laivalla soittavaan pianistiin hiipuu yhtä nopeasti kuin se roihahtikin, mutta Katri ei ehdi miestä liikoja suremaan.

Tangoshow’n ensi-ilta ja sitä seuranneet lukuisat jatkojuhlat ja niistä seuranneet romanssit olivat pääpuheenaihe laivan messissä.

Katri liittyi aamukahviaan nauttivien hyttiemäntien seuraan ja keskittyi kuuntelemaan varsin värikkäitä versioita laivalla edellisyönä show’nsa ensi-iltaa juhlineesta tähtilaulajasta, Olli Säteestä.

”Ei ollut päällä rihmankiertämää!” yksi hyttiemännistä sanoi ja pyöritteli päätään.

Katria huvitti. Aina sama juttu, saunakansa kohahti, jos joku oli sattunut kävelemään alasti henkilöstön poreallastilan läpi.

”Artistit on sellaisia, vapaita sieluja, haluavat irrotella kunnolla!” Katri sanoi ja sekoitti kahviaan ja tunsi hyttiemäntien tuijotuksen kaulallaan.

Pelon ja ärtymyksensekaiset ajatukset pitivät Katrin hereillä aamuun asti. ”Jos sanot sanakin tästä, se on nirri pois! Se on nirri pois!” Peten uhkaukset kiersivät kehää mielessä. Mustelma teki kipeää, mutta huivia oli pakko pitää kaulassa. Katria ahdisti ajatellessaan edellisyötä, kammottavaa pullonpyörityspeliä Peten hytissä ja hetkeä, jolloin mustelma syntyi.

Mies himoitsi edellisiltana pullonpyörityspeliä pelanneen moottoripyöräjengin kannattajajäsenyyttä.

Oli vaikea ymmärtää Peten olevan se sama mies, jonka Katri oli oppinut tuntemaan aloittaessaan laivatyöt. Missä oli kultainen baarimikko, jonka Katri oli vuosien aikana oppinut tuntemaan? Ja miksi hän halusi niin paljon tienata moottoripyöräjengin hyväksynnän?

Selvittyään työkaverinsa kuristusotteesta ja päästyään hytilleen, hän oli valvonut koko yön pohtien, mitä hänen pitäisi tehdä. Hän olisi ilomielin ilmiantanut Peten laivan intendentille, ellei olisi siinä samalla vaarantanut oman työpaikkansa laivassa. Vuosien aikana oli tapahtunut paljon kaikenlaista. Katri tiesi liikaa. Ja Pete tiesi, että Katri tiesi.

Peten pelko oli kuitenkin epätoivoista lajia. Mies himoitsi edellisiltana pullonpyörityspeliä pelanneen moottoripyöräjengin kannattajajäsenyyttä, ja se vaati erilaisten tehtävien suorittamista. Kannattajajäseniä valjastettiin tekemään palveluksia. Laittomuuksia. Tom oli toiminnassa jotenkin mukana, vaikkei miehellä tainnut olla edes moottoripyörää, Katri pohdiskeli ja toivoi hyttiemäntien keksivän uusia puheenaiheita.

”Näytät siltä, että olet herännyt vasta, ja tarvitseeko kysyä mistä?”

Onneksi Ahdin Valtakunnan valtiatar, lastenhoitaja Stella, ilmestyi paikalle ja ilmoitti Olli Säteen olevan päivähuoneessa. Muutoin niin pirteä Stella näytti väsyneeltä.

”Näytät siltä, että olet herännyt vasta, ja tarvitseeko kysyä mistä?” Katri kysyi ja Stella virnisti.

”Myönnetään! Sääntöjä rikottu! Olin yötä Ahdin Valtakunnassa!”

”Esimerkillistä päivystystyötä, koisit työpaikalla!” Katri kiteytti ja toivoi, että itsekin nukahtaisi toimistopöytänsä ääreen, siten elämä laivalla olisi ehkä tylsää, mutta piirun verran turvallisempaa.

Stella nauroi ja veti käden kuvitteellisen hatun lippaan.

”Aina valmis, mitä tulee pirtuun tai polkkaan!” hän sanoi ja kertoi olleensa tanssijoiden kanssa jatkoilla.

”Nähtiin aamu nousevan ja yksi alaston mies!”

”Alaston mies?” Katri toisti.

”Markolta terveisiä, hän kyselee aina, onko Katri jo rengastettu, en oikein tiedä mitä vastata.”

”Tatuoitu ja karvainen. Ei mikään kiiltokuva mieheksi, mutta mies kuitenkin. Kaveri juoksi munasillaan ympäri seiskakantta. Kuulemma kyse oli jostain nakuhaasteesta!” Stella pyöritteli päätään.

”Sepä somaa”, Katri mutisi ja toivoi, ettei intendentin korviin kantautuisi yhtäkään tarinaa edellisillan aktiviteeteista.

Katri tunsi Stellan katseen kaulallaan.

”Kiva huivi sulla, sininen... Oliko kiihkeä yö Kajn kanssa?” Stella kysyi ja näytti siltä, että odotti mehukkaita yksityiskohtia.

”Sininen sopii mielialaan. En kerro mitä tapahtui, lakkaa kärttämästä!” Katri mutisi.

Stellan silmät välähtivät.

”Kiitos luottamuksesta! Markolta terveisiä, hän kyselee aina, onko Katri jo rengastettu, en oikein tiedä mitä vastata”, Stella sanoi muka huolettomasti, vaikka Katri hyvin tiesi, mihin Stella pyrki.

Stellan turvallisuusalalla työskentelevä veli oli kyllä mukava mies, mutta ei yhtään Katrin tyyppiä.

”Sinkkuna edelleen”, Katri sanoi ja kohautti harteitaan.

Hän oli seilannut ne seitsemän merta eikä ollut vieläkään löytänyt kotisatamaa, ei prinssi rohkeaa, mutta oli oppinut paljon itsestään. Se kai oli tärkeintä, tietää kuka oli, mistä tuli ja mihin suuntaan oli matkalla.

Stella oli hyvä ystävä. Jos jonkun ihmisen oppi tuntemaan merillä ollessaan, niin työkaverinsa, aina sielunelämää ja lapsuudentraumoja myöten. Meri herätti alitajunnan ja heitti kaikki roskat pintaan, vaikka eivät he elämäänsä itkeneet, päinvastoin.

Stella jatkoi ensi-iltajuhlien yksityiskohtien heruttamista. Kesken tarinoinnin Katrin hakulaite soi.

Tarkoitus oli myydä litratolkulla juomia, eikä myyntitavoite toteutuisi mikäli porukkaa lähtisi pois kesken kaiken.

”En voi laulaa! Pitää lepuuttaa, että saan äänen toimintakuntoon illaksi!” Olli raakkui luuriin.

”Tee kaikkesi, että saat äänesi kuntoon illaksi! Höyryhengitä, laita kosteita pyyhkeitä hyttiin, kuiva huoneilma on myrkkyä keuhkoille!” Katri lateli rutiininomaisesti ohjeita ja laski luurin alas.

Hän tuijotti hetken eteensä näkemättä mitään ja yritti keksiä, mitä sanoisi tangofaneille, jotka jonottivat paraikaa päivätansseihin kannella kymmenen. Olisi ikävää ilmoittaa, ettei Olli pääsisi heitä liikuttamaan ja että nimikirjoitukset jäisivät saamatta, kaverikuvat ottamatta.

Katri mietti eri vaihtoehtoja. Kansa saisi kuitenkin tanssia tangoa. Tango-orkesteri ja orkesteria johtavan Kajn lauluesitykset kuuluivat Ollin päivätanssipakettiin. Ollin tähtitunti oli päiväntanssien kohokohta, muusta musisoinnista ja laulusta huolehtisi orkesteri. Tarvittiin jotain, mikä pitäisi tangohovin tansseissa alkamishetkestä sen päättymishetkeen, mutta mitä? Tarkoitus oli myydä litratolkulla juomia, eikä myyntitavoite toteutuisi mikäli porukkaa lähtisi pois kesken kaiken.

Katri puhalteli ilmaa keuhkoistaan. Hän silmäili puhelimen vieressä olevaa hyttilistaa. Siinä oli merkittynä hytin numero ja hytissä asuvan miehistön jäsenen nimi. Ensimmäisenä listassa oli Alvarez. Fernando Alvarez! Niin tietysti! Miksi hän ei heti tajunnut! Eilisiltana Fernandon tangosoololle oli taputettu seisten. Suomen notkealanteisin tangotanssija, Fernando tunsi tangon salat ja oli Olli Säteen salarakas.

Katri naputteli Fernandon numeron puhelimeen ja toivoi parasta. ” Si, Si!” Fernando vastasi ja ilmoitti olevansa paikalla vartin kuluttua.

Katri kiiruhti ulos messistä ja juoksi portaisiin.

Laivan munahaukkojen havittelema kultamuna, laivan perämies, Mats Åhman.

”Joskushan ihmisen oli kuntoiltava!” hän tokaisi vieressään harppovalle miehistön jäsenelle ja huomasi vasta sitten, kuka hänen vieressään harppoi.

Laivan munahaukkojen havittelema kultamuna, laivan perämies, Mats Åhman. Katri onnitteli itseään siitä, että kerrankin osui paikalle Mats Åhmanin kanssa niin, ettei paikalla ollut esimerkiksi parfymerian kaunottaret, joiden kauneus oli ehkä purkista, mutta Katri olisi tehnyt mitä vain saadakseen tietää, mistä purkista.

”Sisällä oleskelu ja koneellistetun sisäilman hengittäminen on rasitus keuhkoille, Mats tiedotti.

Katri nyökkäsi pontevasti samanmielisyyden merkiksi. Hänen vieressään askeltava perämies oli komea rujolla tavalla. Auringon ja iän rypistämät kasvot olivat mukavalla tavalla syvien uurteiden raidoittamat, leukaa koristi hienoinen sänki, silmät olivat orvokinsiniset ja täynnä sellaista kujeilua ja iloa, jota Katri niin kovasti kaipasi. Silkkaa pokaalia koko mies!

”Täytyy kai alkaa treenaamaan ihan kunnolla, Katri sai sanotuksi läähätyksen lomasta.

”Mitä sä treenaat?” Mats kysyi.

”Tangomusiikkia ja Netflix-surffailua”, Katri vastasi totuudenmukaisesti ja Mats räjähti nauramaan. Katri pysähtyi paikoilleen ja nauroi itsekin.

”Tottahan se on, olen läpikotaisin laiska. Yritän aina laihduttaa ja se onnistuu yleensä päivisin. Yöllä löydät minut messistä, tarkalleen ottaen ensimmäisen buffet-tarjoilun päättymisen aikaan. Suklaakakut on varattu mulle!” hän sanoi muka tiukkana ja Mats nauroi lisää.

”Olet hurmaavan rehellinen!” mies sanoi.

Ja Katri hymyili niin että poskipäihin koski.

”Mitä eilen tapahtui? Mä yritin tavoittaa sua.”

Katri marssi orkesterikorokkeelle ja kertoi pikaisesti Kajille muutokset päivätanssien ohjelmaan. Kaj tuijotti Katrin kaulaa.

”Mitä eilen tapahtui? Mä yritin tavoittaa sua. En saanut nukutuksi, meidän hyttikäytävällä oli ihan hirveä meteli! Ne motoristit kuuntelivat jotain paskamusaa aamuun asti! Ja ne polttivat maria, mä en voi olla täällä, jos meno ei muutu!” Kaj sanoi.

Katri lausui Kajlle pahoittelut ja otti mikrofonin käteensä. Hän tiesi hyvin Kajn historian päihteiden kanssa, miten hän oli kamppaillut itsensä vapaaksi vakavasta riippuvuudesta.

”Puhutaan myöhemmin, jooko? Mennään vaikka kansikävelylle”, Katri sanoi ja astui tanssilattialle.

Tangohovin edustajat huikkailivat Katrille ja kyselivät Ollista. Katri vilkaisi samettiköysien takana seisovaa tummapintaista miestä. Fernando oli ammattilainen, hän oli paikalla, hymyilevänä ja valmiina ottamaan hommat hoitoon.

”Raju rakastaja”, Katri lausui ja sai hetkessä tangosalonkiin kerääntyneen eläkeläisjoukon huomion itseensä.

”Hyvät matkustajat, raju rakastaja on täällä! Minulla on ilo edustamani laivayhtiön puolesta esitellä teille eilisiltana tangoväen lumonnut Fernando Alvarez! Hän on luvannut esittää teille parhaat palat soolonumerostaan ja opettaa teille askelsarjan tai pari!”

The woodooman, luki hieroja Tomin hytin ovessa. Katri koputti oveen. Katri oli varannut ajan hierontaan. Tom oli laivaporukasta ensimmäinen, joka matkusti Intiaan ja palasi sieltä täysin vihkiytyneenä erilaisiin yrtteihin ja mielenhallinta harjoituksiin. Tomilla oli aina tarjota ihmeitä tekevä flunssankarkotusjuoma, minkä kanssa hän tarjosi itseleivottuja pikkuleipiä.

”Alastomien naisten vuoksi olen valmis melkein mihin vaan!” Tom nauroi.

Verkkariasuinen Tom avasi oven ja pahoitteli hytissä vallitsevaa sotkua.

”Jään huomenna maihin ja siirrän samalla kamoja hoitohuoneelle. Laitanko erikoisyrttejä höyryttimeen?”

Pöydällä olevasta diffuserista nousi kiemurtelevaa vesihöyryä. Tuoksut oli osa Tomin hoitorituaalia. Katri ryhtyi riisumaan vaatteitaan.

”Hieno juttu, että olet toteuttanut unelmaasi luontaishoitolasta, se on meidän kaikkien ilo”, Katri sanoi.

”Alastomien naisten vuoksi olen valmis melkein mihin vaan!” Tom nauroi.

Tom siirtyi hytin vessaan siksi aikaa, kun Katri riisui. Katri kääriytyi pyyhkeeseen ja kävi istumaan hoitovuoteen reunalle. Hän tajusi unohtaneensa käteistä rahaa sisältävän kukkaron toimistoon. Taskussa ei ollut muuta kuin huulikiilto, laivayhtiön heijastin ja evääksi messistä otettu banaani.

”Voin tietenkin maksaa luonnossa!” Katri tokaisi reippaasti.

Tom tuijotti häntä sen näköisenä, ettei ollut varma, oliko kuullut oikein. Katri kaivoi banaanin esiin. Tom purskahti nauruun.

”Hetki sitten, kun halasin sua, tunsin jotain kovaa rintaani vasten ja ajattelin, että tulet vetämään mut kylmäksi!” Tom sanoi huolettomaan tyyliinsä.

”Ihanko totta luulit, että mulla on ase? Miksi?”

Katria hämmensi toden teolla.

”Ihanko totta luulit, että mulla on ase? Miksi?” hän kysyi, mutta Tom ei vastannut.

Ehkä hän ei kuullut. Kolina vessassa voimistui, hän valmisti yrttikäärettä mustelmaan. Tom liotti pyyhettä käsienpesualtaassa ja lirutteli pyyhkeen päälle kellertävää nestettä ruskeasta lääkepullosta.

”Minusta on tullut vainoharhainen. Näen uhkia kaikkialla! En saa nukutuksi”, Tom selitti ja Katri etsi sopivaa asentoa hierontapöydältä.

Hän lupasi Tomille vapaat kädet mitä hoitoon tuli. Tom lupasi tehdä parhaansa mustelman karkottamiseksi. Onneksi hänelle ei tarvinnut selittää mistä se oli tullut. Ehkä Tom oli nähnyt tilanteen, Katri päätteli ja ummisti silmänsä.

”En mä sulta mitään maksua ota, niin monta vuotta on töitä tehty yhdessä, enkä kertaakaan tarjonnut sulle edes drinkkiä. Nyt saat koko rahan edestä!” Tom huuteli valuvan veden kohinoiden seasta.

Pian hän vajosi rentoon oloon, horrokseen minkä läpi hän tavoitti ainoastaan Tomin soittaman rentouttavan musiikin sävelet.

”Ihanaa tingelitongelimusiikkia”, Katri mutisi puoliunessa, hän yritti puhua mutta oli jo niin rento ja väsynyt, että hän tuskin kykeni muodostamaan sanoja.

”Rento mieli, rento keho. Kun tajunta laajenee, maailmankuva laajenee ja kaikki on mahdollista.”

Hoidon jälkeen Katri ponnisteli itsensä istuma-asentoon ja kiskotteli jäseniään ja haukotteli suureen ääneen. Se, mitä hän oli hetki sitten hierontapöydällä kokenut, oli ollut tajuntaa laajentava kokemus. Hän oli tuntenut olevansa yhtä musiikin ja meren kanssa, yhtä jokaisen tähdenlennon ja kaukaisen galaksin kanssa. Se oli ihmeellinen kokemus.

Katri vilkaisi itseään peilistä ja näki, miten rentous ulottui silmiin asti. Hänen katseensa oli täysin toinen, raukea. Ja silmät suorastaan kiilsivät kirkkaanvihreää sävyä, sitä jadentummaa, mitä ei hämärässä yleensä erottanut.

”Rento mieli, rento keho. Kun tajunta laajenee, maailmankuva laajenee ja kaikki on mahdollista”, Tom julisti tuttuun tapaansa tajunnanlaajentamisen puolesta.

Katri huojutteli kehoaan puolelta toiselle. Hän ajatteli Kajta, sitten komentosillan Matsia, sitten taas Kajta, hetkisen ajan naapuriaan Vesaa ja sitten taas Kajta. Sitten hän huomasi miettivänsä, miltä Mats näyttäisi alasti. Mieshän oli niin hoikka, olisiko hänessä vartta täyttämään aikuinen nainen? Katri tuumaili ja tirskahti.

”Olet niin suloinen, että minua ihan itkettää! Tarjoaisin sulle vielä teetä ja erikoispikkuleivän, mutta selvästi sulle riitti tämä setti”, Tom sanoi ja halasi Katria, joka takertui eteensä ilmestyvään mieheen ehkä hieman turhankin halukkain ottein.

Tom asetti Katrin sepalukselle eksyneet käpälät turvallisemmalle vyöhykkeelle.

”Noh, noh, aika mennä tutimaan Katriseni”, Tom sanoi ja irrottautui otteesta.

Tom työnsi Katrin hyttikäytävään ja painoi tämän käteen pienen muovipussin.

”Kiva juttu, että viet mun frendin nuuskat maihin, pussissa on partavesilitkua ja perusjuttuja!” Tom sanoi.

Katri moikkasi käytävällä puhelintaan räpläävää Kajta ja otti tukea hyttikäytävää halkovasta kaiteesta.

”Totta kai, kaikki hoituu!” Katri mumisi, vaikkei muistanut, että heillä olisi ollut puhetta pussin kuljettamisesta ja painoi Tomin poskelle märän pusun kiitokseksi.

Hyttiin päästyään Katri kävi suihkussa ja sujautti yöpaidan ylleen. Jestas, että hän olikin väsynyt! Ja samanaikaisesti hän oli niin täynnä energiaa, että olisi voinut hyvin viettää pienen lemmekkään hetken esimerkiksi Kajn seurassa. Mutta ei kuitenkaan, Kaj oli historiaa. Kyllä meressä kaloja riitti! Ja se varsinainen vonkale oli vielä pyydystämättä!

Tomin suorittama hieronta oli avannut kaikki kraanat. Aivan kuin hän olisi muuttunut silmissä pehmeämmäksi, hohtavammaksi, vetovoimaisemmaksi. Toiseksi.

Tällä kertaa hän saisi sen, mitä tavoitteli. Vaikutti siltä, että vihreä valo palaisi komentosillalla, kun Katri Leinonen piipahtaisi pikkuvisiitillä! Katri iski silmää peilikuvalleen. Olisipa hän ollut yhtä itsevarma aiemmin päivällä, kun nousi portaat Mats Åhmanin seurassa. Mats oli kyllä jotain ihan muuta. Ja wou, miten selvästi hän pystyi näkemään, miten erivärisiä valoja hänen peilikuvansa heijasti! Kaikki oli niin ihmeellistä!

Katri otti askeleen peiliä kohti. Kuvajaisen säteet olivat kirkkaan vaaleanpunaisia ja niiden seassa oli kirkkaanvalkoista valoa, kuin roiskeita, ne levisivät hänen kuvajaisensa yli, koristelivat hämärässä hytissä seisovan naisen hahmon.

Katri kosketti peiliä. Säteet katosivat. Hyttiin laskeutui pimeys. Hän näki taas itsensä niin kuin oli. Hän tunsi ohimoissa jyskyttävän päänsäryn ja tunsi huimausta. Hän sulki silmänsä ja heräsi vasta seuraavana aamuna, nähtyään koko yön unta, jossa hän liukui kovaa vauhtia vesipyörteiden mukana ms. Fiestan kölin alle.

Jatkuu ensi viikolla.