Kolmekymppinen kosmetiikkamyyjä Johanna Lind tapaa sattumalta mielenkiintoisen psykiatrin Samuel Mäntysen ja rakastuu. Hän sulkee silmänsä miehen oudolta käytökseltä, ja kaikki katastrofin ainekset ovat ilmassa.

Maanantai, lokakuun 18. päivä

Puolustaudun heti: en minä ole tirkistelijä. Loukkaantuisin, jos joku tulisi semmoista väittämään. Tai en pelkästään loukkaantuisi, vaan suorastaan suuttuisin. Saattaisin jopa lyödä läimäyttää – ja katua sitten saman tien. Olen nimittäin saanut hyvän kotikasvatuksen, eikä siitä pääse ikinä irti.

Tirkistelijähän on ihan kokonaan toisenlainen ihminen. En voi olla ajattelematta, että sellaisella tyypillä on aina loppujen lopuksi kaikkein pahimmat mielessä. Raiskaus, tappo, murha... Tosin kyllä uskon myös, ettei tirkistelijä pohjimmiltaan voi vietilleen mitään. Hän kuuluu tavallaan samaan sarjaan kuin tuhopolttaja. Ei sellaisesta sairaudesta voi parantua. Hukkaan menevät yhteiskunnan terapiarahat ja hoitopaikat.

En siis ole tirkistelijä vaan pikemminkin luonnostani utelias, niin kuin se James Stewartin näyttelemä tyyppi, joka kiikaroi naapureiden ikkunoita Hitchcockin Takaikkunassa. Siinähän äijä istuu jalka kipsissä ja kyttäilee aikansa kuluksi naapuriensa elämää muutamana helteisenä kesäyönä – ja joutuukin sitten murhan todistajaksi ja itsekin melkein uhriksi.

Olen nähnyt sen elokuvan ainakin kymmenen kertaa, ja katson aina uudelleen, kun se tulee televisiosta. Siinä on ikään kuin hiipivästi tiivis ja lopulta suorastaan hikisen tukala tunnelma, mutta Stewart on kyllä minun makuuni hiukan pehmo, eikä mitenkään erityisen miehekäs. Ehkä se johtuu roolihahmon lapsekkaasta innokkuudesta selvittää rikos. Vähän niin kuin mies olisi mukana jossakin poikien seikkailukirjassa.

Grace Kelly on sen sijaan siinäkin leffassa täydellinen leidi. Ne vaatteet ja korut – mitään tyylikkäämpää ei ole valkokankaalla ikinä nähty ennen sitä eikä sen jälkeen, paitsi ehkä Audrey Hepburn Aamiainen Tiffanylla -elokuvassa.

Molemmista leffoista on jo vuosikymmeniä, eikä vastaavanlaisia ikävä kyllä enää tule. Ei sellaisia saada aikaan edes millään rahalla. Aito glamour on kuollut, Valentinokin taitaa vedellä viimeisiään jossain Roomassa tai Pariisissa. Kaikki on nykyään pintamuotia, hetken trendejä, kertakäyttö­kamaa joka hylätään lennossa.

Mutta helteestä puheen ollen. Siitä tosiaan saatiin menneenä kesänä nautiskella tai kärsiä, kukin makunsa mukaan. Nyt lokakuun loppupuolella syksy on jo pitkällä ja ruska upeimmillaan. Luultavasti ihmiset ovat jo melkein unohtaneet helteet, kyselevät viimeistään talvella toisiltaan, millainen sää mahtoikaan edellisenä kesänä olla.

Kaikkein kuumimpina heinäkuun öinä saattoi hyvin kuvitella istuvansa jossakin New Yorkin hautovassa noidankattilassa, niin kuin Stewart siinä leffassa. Paitsi että minä asun pienen kadunpätkän varrella keskellä Helsinkiä, viisikerroksisen punatiilitalon kolmannessa kerroksessa.

Yksiöni ainoa ikkuna antaa kadulle, ja viime kesänä sitä oli pakko pitää auki yötä päivää. Talo saneerattiin perusteellisesti muutama vuosi sitten, mutta ei silloin mitään erityistä ilmastointia asennettu. Ruuhka-aikoina liikenteen melu on tällä kadulla niin kova, että puhelinta tuskin kuulisi, jos se soisi. Eipä silti, että minulle juuri kukaan soittelisikaan. Enimmäkseen vain aikakauslehtien tilausmyyjät ja joskus joku luontaistuotekauppias tai jonkin hyväntekeväisyyskampanjan puuhanainen.

Minulla ei muuten ole kännykkää. Vanhanaikainen lankapuhelin riittää oikein hyvin. Mihin minä kännykkää tarvitsisin? Kenen kanssa esimerkiksi tekstailisin? Sitä paitsi minusta on äärettömän sivistymätöntä kailottaa kaduilla ja kaupoissa kovaan ääneen omia yksityisasioitaan, raitiovaunusta ja bussista puhumattakaan.

Sanoinko jo, että asun tavallisessa punatiilitalossa? Taisin mainita. Vastapäinen talo on sen sijaan varsinainen jugendlinna. Vielä parikymmentä vuotta sitten se oli ankean harmaa, mutta palautettiin ison remontin yhteydessä alkuperäiseen väriinsä vaaleanvihreäksi. Siinä talossa silmä lepää.

Samalla kun jugendtalon väri vaihtui, ullakko saneerattiin hulppeiksi asunnoiksi ja isoimpiin porraskäytäviin asennettiin hissit.

Meillähän on tässä kaupungissa menossa varsinainen hissisota. Museoviranomaiset ja mitä kaikkia päättäjiä niitä nyt onkaan, ovat kieltäneet hissit joistakin Kruununhaan arvotaloista. Siinä kuulemma menisi porraskäytävien museaalinen arvo. Täysin älytöntä touhua. Täytyyhän arkkitehtuurin seurata aikaansa. Väki vanhenee kovaa vauhtia, mutta muutamilla tiukkapipoilla on valta kieltää ikäihmisiltä hissit. Ja lapsiperheiltä, vaikka niistä minä en niin välitäkään. Minun puolestani ne saavat aivan vapaasti muuttaa rivitalonpätkiin jonnekin Espoon tai Vantaan takamaille.

Olen asunut tässä talossa yli kymmenen vuotta, mutta en ole kertaakaan käynyt tuossa vastapäisessä rakennuksessa. Silti tunnen melkein kaikki sen talon asukkaat, tai siis ne, joiden ikkunat antavat tälle kadulle. Voisin kertoa aikamoisia tarinoita perheistä ja pariskunnista ja yksinäisyydestä ja kaappijuopoista ja riidoista ja sovinnoista – elämän koko kirjosta.

Enhän minä tietenkään varsinaisesti tunne niitä asukkaita, mutta tiedän sitäkin paremmin. Osaan oikein hyvin kuvitella loput, rakennella mielessäni elämäntarinoita, sillä minulla on vilkas mielikuvitus. Olen siis sittenkin vähän niin kuin James Stewart siinä leffassa, vaikka en sentään ole alentunut käyttämään kiikaria. Ainakaan vielä.

En muuten asu aivan yksin. Minulla on iso valkoinen kissa, jonka lähikaupan kassa löysi hylättynä pentuna muutama vuosi sitten roskiksesta. Sillä ei ole nimeä, sanon sitä kissaksi. En kirjoita sanaa edes isolla kirjaimella. Joillakin tyypeillä on muutenkin ikävä taipumus yrittää tehdä lemmikeistään ihmisten kaltaisia.

Tämä on ensimmäinen kirje. Tai päiväkirjan ensimmäinen luku, ihan miten vaan. Lopetan tällä erää tähän ja ajan hissillä ullakkokerrokseen. Omasta asunnostani nimittäin näkyy taivaalle vain ikkunasta roikkumalla, ja minä haluan nähdä kuun.

Ihan ullakolle asti ei hissillä tosin pääse. Ajan ylimpään asuinkerrokseen, avaan lukitun ristikko-oven ja kiipeän viimeiset kierreportaat pienelle ikkunalle.

Almanakan mukaan kuu on muutaman vuorokauden kuluttua aivan täysi, mutta jo eilen se oli aika mukavasti pyöristynyt. Seisoin ullakon ikkunassa ja katselin, miten  mustat pilvenhattarat kiisivät jäisenvalkoisen kuun edestä tummalla yötaivaalla. Aaveratsastajat. Mielessäni liityin joukkoon.

Herätessään aamulla tasan kello 6.30 kännykän hilpeään liverrykseen Johanna Lind ei ollut pelkästään väsynyt harvinaisen huonosti nukutun yön jälkeen. Hän oli kaivon pohjassa, tunsi itsensä lähes liikuntakyvyttö­mäksi. Hän oli jokseenkin varma, ettei jaksaisi edessä olevaa työviikkoa, ei edes ensimmäistä päivää.

Oli alkamassa tavaratalon jokasyksyinen kosmetiikkaviikko. Superalennuksia huippukalliista tuotteista, ilmaisia meikkauksia ja manikyyreja, kosmetologien maalailevia lupauksia ja ihmeitä odottavia asiakkaita. Ilma sakeanaan makeita ja kirpeitä tuoksuja, suihkutuksia ja tupsutuksia.

Ja jossain taustalla aamuyöstä kytännyt päänsärky, joka iskisi milloin tahansa ja pahimmassa tapauksessa kehittyisi migreeniksi.

Tilannetta ei parantanut olohuoneen sälekaihdinten aukaisu ja vilkaisu ulos. Edellisenä yönä oli satanut varhainen ensilumi, joka oli aamuun mennessä muuttunut rännäksi ja kuraksi. Vettä tuli taivaalta edelleen isoina märkinä rätteinä, tosin enää harvakseltaan.

Suihkusta tultuaan Johanna avasi keittiön baaritiskillä olevan pienen television. Meteorologi lupaili uudelleen pakastuvaa.
Sen tiesi, mitä siirä seuraisi. Kaupunki olisi koko päivän sekaisin, ihmiset luistelisivat kaduilla. Illalla uutiset raportoisivat kymmenistä peltikolareista ja ensiapuasemat olisivat pullollaan itsensä teloneita potilaita.

Miksei me osata ikinä varautua tähän? Johanna ihmetteli itsekseen. Ensilumi tuli vuodesta toiseen yhtä suurena yllätyksenä.

No, ainakin olisi tulossa erilainen maanantai, Johanna lohduttautui kuivaillessaan itseään. Jääkylmä suihku ei tuntunut virkistäneen vähääkään. Vaatekaapistakin olisi ollut mukava löytää piristykseksi muutakin päällepantavaa kuin pelkkää mustaa.

Johanna oli väärässä.

Siitä päivästä oli tosiaan tulossa erilainen maanantai, mutta se ei johtunut huonosti nukutusta yöstä sen enempää kuin lumestakaan. Se johtui aivan muista syistä, joista hänellä ei ollut aavistustakaan.

Se maanantai muuttaisi Johanna Lindin koko loppuelämän.
Johanna kietaisi mustan saalin ympärilleen, nappasi sateenvarjon naulasta, kipitti portaat alas ja pysähtyi kadulle. Hän ehti juuri ja juuri vetäytyä seinän viereen, ennen kuin ohi ajava bussi roiskautti mahtavan kurakaaren koko jalkakäytävän leveydeltä.

– Kusipää! Johanna kiroili ääneen ja näytti kuskille keskisormea. Ohi kulkeva vanhempi nainen vilkaisi häntä närkästyneenä ja mutisi päätään puistellen nykynuorten huonosta käytöksestä.

Nyt olisi ollut käyttöä kumisaappaille, jotka kaiken lisäksi sattuivat olemaan syksyn ehdoton muotitrendi. Johanna oli jo katsellutkin tavaratalon kenkäosastolla pitkävartisia vitivalkoisia Huntereita sillä silmällä, mutta ei vain ollut tullut vielä ostaneeksi. Yli sata euroa oli kova hinta kumisaappaista. Oli pakko pärjätä ohutpohjaisilla mokkanilkkureilla. Työmatka oli onneksi lyhyt, mutta viimeisen pätkän Kalevankadun alamäkeä Manneheimintielle Johanna joutui kyllä kipittämään lyhyin tikittävin askelin ettei liukastuisi sohjoisen petollisiin katukiviin.

Tavaratalon ovet kävivät taukoamatta heti aamusta alkaen. Ihmisiä lappoi sisään ja ulos jatkuvana virtana, melkein kuin Hulluilla Päivillä tai ruuhkaisina joulunaluspäivinä. Kymmeneen mennessä lattia oli jo värjäytynyt likaisenharmaaksi, ja sinne tänne oli ilmestynyt pieniä lätäköitä.

Johannalla oli huono olo, mutta hän yritti olla ajattelematta koko asiaa. Piti keskittyä asiakkaisiin, hymyilemiseen, myyntiin. Lounastauolla hän siemaisi kaksi kupillista kahvia ja mustikkajogurtin. Ei auttanut, siitä olo pikemminkin paheni.
Nyt et anna periksi! Johanna tolkutti itselleen ohimoita painellen. Kohta se iskisi. Migreeni. Oli otettava estolääke, sitä ei voinut enää lykätä – paitsi että käsilaukku oli unohtunut kaappiin henkilökunnan tiloihin.

Johanna vilkaisi kelloa. Vielä jokseenkin tasan tunti tiskin ääressä. Olisi pakko vain kestää, vaikka paniikkikohtaus vaani jo huolestuttavan lähellä.

– Särkeekö päätä? asiakas kysyi kuulostamatta erityisen myötätuntoiselta. Nainen oli kierrellyt hyllyjä jo pitkään, haistellut ja kokeillut eri tuotteita ja oli vihdoin päätymässä juuri markkinoille tulleeseen kasvoseerumiin.

– Kyllä tämä tästä... Johanna sanoi. – Joko päätitte? Pannaanko pakettiin?

– Menetkö varmasti takuuseen?

Nainen tuijotti Johannaa silmät viiruina. Räikeän kirkkaanpunaiseksi maalattu suu paljasti iän ja nikotiinin kellastamat isot etuhampaat.

– Siis takuuseen mistä? Johanna ihmetteli. Hän yritti hengittää mahdollisimman huomaamattomasti pelkällä kurkunpäällä. Myöhäisinä iltapäivän tunteina tavaratalon ilma alkoi muutenkin tuntua tunkkaisen raskaalta, ja nyt sitä huononsi entisestään kosteiden vaatteiden haju.

– No!? nainen äyskäisi.

– Anteeksi mutta mistä mun pitäisi mennä takuuseen? Johanna taikoi kasvoilleen ammattihymyn. Se onnistui ihme kyllä kuin nappia painamalla.

– Anteeksi mutta mistä... nainen matki ja tuhahti niin, että sylkeä roiskahti suupielestä. – Tästä superseerumista tietysti. Tekeekö se varmasti sen minkä lupaat?

Minä en ole luvannut yhtään mitään, Johanna huokaisi itsekseen ja pyyhkäisi huomaamattomasti sylkipisarat poskeltaan. Kosmetiikkateollisuus on luvannut, minä en. Äkkiä tuli hillitön tarve syöksyä pesemään poski ja kädet, mutta eihän hän voinut minnekään häipyä. Hänen oli seisottava siinä säteilemässä ja julistettava kosmetiikan ilosanomaa, jotta asiakas kaivaisi luottokortin lompakostaan ja kuittaisi summan silmää räpäyttämättä. Hinta oli järkyttävä 20 prosentin kampanja-alennuksesta huolimatta.

Nainen käänteli kultakorkkista pulloa sormissaan epäluuloisen näköisenä. Tummanpunainen lakka oli lohkeillut teräväksi viilatusta etusormen kynnestä.

– Jo kahdessa viikossa huomaa selvän eron, iho siliää, nuortuu ja kirkastuu, nainen maalaili matalalla seksikkäällä äänellä, niin kuin olisi spiikannut jotakin televisiomainosta. – Niinhän siinä mainoksessa sanotaan, siinä missä on joku filmitähti mallina.

– Aivan, kyllä hipiä tästä tosiaan kirkastuu, Johanna mutisi.

– Sen ihan tuntee, siis miten iho vähitellen siliää ja piukkenee mutta ei kuitenkaan rupea kiristämään eikä kirvelemään...

Johannan niskaa kihelmöi. Nyt liikuttiin heikoilla jäillä. Asiakas oli varmasti jo lähempänä kuutta- kuin viittäkymmentä. Ohuet hiukset oli blondattu niin moneen kertaan, että päänahka paistoi sotkuisen tupeerauksen läpi. Paksu iho oli uurteinen ja nikotiinin harmaannuttama. Siihen ei mikään taikatemppu enää tehoaisi. Raskaat luomet ja silmäpussit kirurginveitsi voisi vielä poistaa, mutta ihoa ei nuorentaisi mikään.

– Entäs palautusoikeus? nainen tivasi.

– Anteeksi?

– Voinko minä palauttaa tämän vielä vaikka kolmen viikon kuluttua, jos en ole tyytyväinen?

– Mä en tuota... Johanna vilkuili hädissään ympärilleen, mutta osaston vastaava oli häipynyt jonnekin. Sara Peltonen ei ollut ikinä paikalla silloin, kun olisi eniten kaivattu. – En tosiaankaan osaa sanoa, kun...

– Että se menee sitten kuluttaja-asiamiehelle ja pahimmassa tapauksessa päätyy vielä telkkarin Kuningaskuluttajaan, nainen julisti voitonriemuisesti. – No mikäs, minähän olen aina ollut rohkea riskinottaja, ja tämä nyt on kuitenkin niitä pienimpiä riskejä. Otan tämän, pannaan pakettiin ja katsotaan sitten toimiiko se.

Just joo, pannaan pakettiin, pannaan pakettiin... Johanna toisteli itsekseen. Ja jäädään toivomaan ihmettä.

Hän tipautti pullon ylelliseen hopeanväriseen pikku pussukkaan ja pyysi asiakasta naputtelemaan pin-koodin koneeseen.

– Pientä lisävoitelua vai, nainen hymähti, kun Johanna kuitin ojennettuaan muisti vielä sujauttaa pussiin näytteet uudesta tuoksusta ja silmänympärysvoiteesta.

Nainen taitteli kuitin huolellisesti lompakkoon, nappasi ostoksensa ja toivotti yllättävän ystävällisesti hyvät päivänjatkot. Hän kierteli vielä hetken muiden kosmetiikkamerkkien tiskeillä ja suihkautti ohimennen parista näyte-pullosta parfyymia ranteisiinsa, kunnes lopulta hävisi tavaratalon pääovesta Aleksanterinkadun iltapäiväruuhkaan.

Samalla hetkellä Sara Peltonen purjehti paikalle kirkkaankeltaiset kahdentoista sentin korot kopisten, katsahti ympärilleen ja rypisti tyytymättömänä otsaansa. Huolellisesti manikyroidut kynnet naputtivat kiiltävää tiskiä.

– Missäs asiakkaat? Sara ihmetteli.

– Just myin yhden pullon tuota ihmeseerumia, Johanna kiiruhti selittämään ja suutahti saman tien itselleen. Miksi hän aina automaattisesti puolustautui, vaikka mitään syytä ei olisi ollutkaan? Sara ei koskaan edes suoranaisesti moittinut, mutta sen naisen pelkkä viileä katse riitti. Johanna ei muistanut kollegansa koskaan nauraneen niin että ilo olisi ylettynyt silmiin saakka.

– Mikä sulla on? Sara ihmetteli äkkiä kuulostaen aidosti huolestuneelta. Johanna hämmästyi. Empatia ei kuulunut pomon varsinaisiin vahvuuksiin.

– Migreeni, Johanna huokaisi. – Tai ei siis vielä, mutta tulossa.
Ääni alkoi muuttua itkuiseksi.

– Mun pitäisi ottaa estolääke, mutta kun se unohtui kaappiin.

Sara katsoi Johannaa hetken pää kallellaan ja päätti sitten, että tämä oli tosissaan.

– Nyt tehdään kuule näin, hän sanoi. – Menet ottamaan sen lääkkeen ja lähdet saman tien kotiin. Eihän sulla ole enää tuntiakaan jäljellä. Minä kyllä pärjään tässä, kunnes Tiia tulee vuoroon. Ei kai se muuten kestä kauan? hän vielä lisäsi epäluuloisesti. – Siis se migreeni?

– Ei, jos estolääke vaan ehtii vaikuttaa, Johanna vakuutti innokkaasti. Muussa tapauksessa saattaisi mennä parikin päivää pimennetyssä huoneessa, hän lisäsi itsekseen. Sitä ei missään tapauksessa kannattanut sanoa ääneen, kun pätkätyösuhde oli muutenkin kaiken aikaa katkolla.

Johanna seisoi tavaratalon pääsisäänkäynnin kuuluisan kellon alla ja väisteli sisään ja ulos kiiruhtavia asiakkaita.

”Tavataan Stockan kellon alla”, kuului kaikkien kaupunkilaisten legendaarinen iskulause, mutta Johannalla ei nyt ollut treffejä. Edellisistäkin oli jo turhan pitkä aika. Toisaalta ne treffit menivät niin perusteellisesti metsään, ettei niitä juurikaan kannattanut muistella. Siinä rytäkässä Johanna oli myös päättänyt lopettaa nettideittailun, vaikka muutamalla ystävättärellä olikin hyviä kokemuksia. Yksi oli jopa mennyt kihloihin nettirakkautensa kanssa ja suunnitteli täyttä päätä häitä Vanajanlinnaan, niin kuin kaikki julkkikset nykyään. Toivottavasti rakkaus kestää niin pitkälle, Johanna tuumi aavistuksen verran kateellisena. Ja hääbudjetti.

Sade oli lakannut ja ilma kirkastunut kirpeän viileäksi. Tv-meteorologi oli nähtävästi kerrankin osunut oikeaan, ja illaksi oli tosiaan tulossa tappoliukas keli.

Johanna tunnusteli varovasti oloaan. Ei hyvä. Hän oli ottanut estolääkkeen liian myöhään, eikä jäljellä ollut enää kuin yksi pilleri. Olisi mentävä apteekkiin. Nyt heti. Onneksi resepti kulki aina mukana.

Kaksi apteekkia oli yhtä lähellä. Wilhelms vai Yliopiston apteekki? Johanna kyseli itseltään ja päätti sitten mennä edelliseen, jos ei muuten niin sympatiasta. Joku oli kertonut vähän aikaa sitten henkilö­kunnan ruokalassa, että Aleksin ja Mikonkadun kulmassa oleva vanha Wilhelmsin apteekki joutuisi sulkemaan ovensa Kämpin korttelin remontin tieltä.

Johanna vastusti sellaisia muutoksia, vaikka muuten pitikin itseään tavallista suvaitsevaisempana ihmisenä. Ennen kaikkea hän vastusti niin ikään Kämpin korttelissa olevan Strindbergin ravintolan sulkemista. Siinä menisi kaupungin tyylikkäin kesäterassi ja samalla erään tunnetun kansanedustajan kantapaikka. Johanna hymähti ajatelleessaan miestä, jolla oli niin hankala sukunimi, että tuskin moni edustajakollegakaan osasi kirjoittaa sitä oikein.

Johanna oli tuskin ehtinyt Keskuskadun kulmaan, kun hän tunsi miten näkökenttä alkoi äkkiä supistua ja muuttua putkimaiseksi. Putken laidoille ilmestyi sahalaitaisia kuvioita ja vilkkuvia pieniä pisteitä. Päässä säkenöi. Paniikki iski täysillä.

– Kattosit muija vittu vähän...

Johanna oli törmännyt pitkään laihaan skeittaajaan, joka puikkelehti pipo silmillä ruuhkaisella jalkakäytävällä. Enää ei säkenöinyt pelkästään päässä, vaan myös nilkassa, johon skeittilauta oli kipeästi osunut.

Johanna sopersi anteeksipyynnön ja yritti kohdistaa katseensa, mutta näki pelkkää sumuista ihmismassaa, joka tuntui ikään kuin pyöristyvän ja pakenevan.

Raffaello, Johanna ajatteli sekavasti. Ravintolahan oli tässä ihan lähellä ja niillä oli terassi vielä auki. Oli päästävä istumaan ja saatava vettä. Oli pakko...

Suuntaa oli vaikea pitää, kohta tasapainoaisti pettäisi kokonaan.

– Onpas mimmi päissään keskellä päivää, Johanna kuuli huvittuneen kommentin juuri ennen kuin hoippui viimeiset askeleet ja horjahti terassille. Tuoli keinahti, mutta ei sentään kaatunut.

Tullessaan Johanna oli vähällä kompastua aivan jalkakäytävän tuntumassa istuvaan harmaantuneeseen herraan. Mies imeskeli käyrää vanhanaikaista piippua ja tutki pöydälle levitettyä karttaa otsa huolekkaissa rypyissä. Kolme matkaopasta oli siistissä pinossa korkean olutlasin vieressä.

Saksalainen, Johanna arveli epämääräisesti. Tai ehkä itävaltalainen. Joka tapauksessa myöhäinen turisti.

Päässä pyöri, kieli naksahteli rutikuivaan kitalakeen. Oksetti.
Rauhoitu, keskity, ota iisisti, Johanna tolkutti tuttua mantraa. Ei mitään hätää. Kohta nouset tästä, menet hakemaan vettä ja otat sen viimeisen pillerin. Alkaa helpottaa. Sitten menet apteekkiin ostamaan lisää pillereitä. Migreeni on vaaraton tauti. Ei se tapa. Se menee ohi. Ennemmin tai myöhemmin. Sitten otat lennosta taksin ja menet kotiin. Suljet kaihtimet ja huilaat kunnolla. Etkä varsinkaan ajattele huomista ja duunia. Et ajattele yhtään mitään. Ei mitään hätää.

Piipputupakan makea haju alkoi yököttää. Johanna sulki silmänsä ja päätti laskea hitaasti kymmeneen. Sen jälkeen hän pakottaisi itsensä nousemaan ja hakemaan baarista vettä.
Hän ehti laskea seitsemään, kunnes havahtui tunteeseen, että joku tuijottaa. Se oli tunne, jota ei pystynyt selittämään, sen vain tunsi. Silmät rävähtivät auki.

Jälkeenpäin Johanna ajatteli, että se oli juuri niitä hetkiä, jolloin enkeli lensi ohitse.

Hän ei ollut tullessaan huomannut miestä, koska tämä istui terassin nurkassa. Musta poninhäntä, miltei yhtä tummat silmät. Huolettomasti käytävälle ojennetut pitkät jalat. Kinuskinvärinen mokkapusakka, tummansiniset farkut, täsmälleen pusakan väriset bootsit. Paksu sikarinpätkä oikean käden etusormen ja peukalon välissä.

Johanna siristi silmiään pystyäkseen paremmin kohdistamaan katseensa.

Marlboro-mies, hän rekisteröi sekavassa päässään. Camel-man. Mies joka kulkee omia polkujaan. Joka tietää mitä tahtoo. Ja ottaa myös.

Äkkiä mies kumartui hiukan ja karisti tuhkat sikaristaan, tarttui edessään olevaan kahvikuppiin ja oli ikään kuin skoolavinaan sillä. Virnisti lämpimästi. Tyhjien pöytien yli suoraan sydämeen.
Johanna ei voinut olla vastaamatta hymyyn. Valkoinen kuppi näytti naurettavan pieneltä miehen valtavassa ruskettuneessa kourassa.

Mies laski kupin lautaselle, sammutti sikarin ja tipautti jämän tuhkakuppiin, nousi ja käveli suoraan Johannan pöytään.

– Sä et taida voida oikein hyvin, mies arveli mutta ei istuutunut.

– Katselin kun tulit tuolta. Mies huitaisi kädellään. Etusormea koristi iso kultainen sinettisormus. – Taidat tarvita apua. Voinko mä hakea sulle jotakin? 

Johanna vain nyökkäsi. Luoja mikä ääni, hän ajatteli. Tummaa samettia. Siihen voisi kääriytyä...

– Vettä vaan, kiitos, hän sitten sanoi ja paineli ohimoitaan.

– Mulla on migreeni tulossa.

– Niin arvelinkin, mies hymyili ja lähti hakemaan vettä. – Ei ole mennyt koulutus hukkaan, hän lisäsi olkansa yli.

Johanna seurasi miehen menoa. Se kävelikin niin kuin joku Clint Eastwood niissä ensimmäisissä länkkäreissään, hän ajatteli kiihdyksissään. Olenko mä tietämättäni siirtynyt johonkin leffaan?

Hetken kuluttua mies palasi, istuutui mutkattomasti Johannaa vastapäätä ja kaatoi vettä lasiin.

– Nyt juot kiltisti, hän sanoi niin kuin pienelle lapselle.

– Kyllä isi, kiitos, Johanna hymyili ja napsautti levystä viimeisen pillerin kämmenelleen.

– Mitä sä tarkoitit, kun sanoit äsken, ettei ole mennyt koulutus hukkaan? hän sitten ihmetteli.

– Mä olen lääkäri, mies naurahti. – Tarkemmin sanoen psykiatri, mutta kyllä meikäläinenkin migreenin oireet pystyy erottamaan. Tosiaan, Samuel Mäntynen, hän lisäsi ja ojensi kätensä.

Johanna tarttui käteen. Se oli lämmin ja vahva, siitä ei olisi halunnut päästää irti.

– Johanna, hän sanoi ääni harmittavasti hiukan värähtäen.

– Johanna Lind.

– Kiva nimi, lyhyt ja napakka, jää kerralla mieleen. Jos olisit jonkin sortin taiteilija, ei tarvitsisi vaihtaa nimeä. Tai ehkä sä oletkin?

– No en todellakaan, Johanna hymähti. – Ihan tavallinen kosmetologi vaan, olen duunissa tuolla Stockan kosmetiikassa.

– Mutta onhan niitä meikkitaiteilijoitakin, Samuel huomautti.

– Joo, mutta mä kyllä pikemminkin vaan myyn ja esittelen, Johanna huokaa. – Pääsen aika harvoin tekemään meikkejä.

–  Tavallinen kosmetologi vaan, joka vaan myy... mies toisti yllättävän terävästi. – Älä viitsi vähätellä itseäsi, äläkä muuten anna muidenkaan tehdä niin. Älä anna niille valmiita aseita.

– En... mä...

Johanna katsoi miestä ihmeissään. Tässä hän istui Raffaellon sateen kastelemalla terassilla, ihmisiä tungeksi muutaman metrin päässä, eikä hän nähnyt ketään tai mitään muuta kuin tämän poninhäntäpäisen miehen, jonka silmiin juuri sillä hetkellä syttyi poikamainen pilkahdus.

– Sori, Samuel naurahti. – Mulla on välillä paha taipumus kuljettaa työtä mukanani. Ryhdyn turhan helposti analysoimaan ihmisiä.

– Ei se mitään... Johanna sanoi. – Miten psykiatriksi muuten tullaan? hän sitten ihmetteli.

– Anteeksi, taisi olla aika tyhmä kysymys.

– Lopeta! mies napautti. – Mitä mä äsken sanoin siitä vähättelystä? Ei sitä paitsi ole tyhmiä kysymyksiä, on ainoastaan tyhmiä vastauksia. Ja vastauksena fiksuun kysymykseesi: psykiatriksi tullaan ennen kaikkea kiinnostuksesta ihmisiin, myös niiden pimeisiin puoliin – tai ehkä juuri niihin.

Johanna värähti. – Kuulostaa jotenkin... tai en mä tiedä. Mä en lukenut koskaan edes koulussa psykkaa.

– Ehkä säästyit paljolta, mies hymyili. – Mutta mites se migreeni? Joko alkaa helpottaa?

Johanna hätkähti ja purskahti nauruun. – Mikä migreeni? hän ihmetteli päätään ravistellen. – Se ei tällä kertaa onneksi ehtinyt oikein kunnolla hyökätäkään.

Hän paineli varovasti ohimoitaan. – Olet sä kyllä ihme taikuri.

– En minä vaan se pilleri, mies hymyili ja vilkaisi kelloa. – Täytyykin tästä pikkuhiljaa lähteä. On vielä vähän paperihommia töissä.

Johanna huomasi hätääntyvänsä. – Onko sulla... siis missä sulla on vastaanotto?

– Ruoholahdessa. Käväisin täällä vain hoitamassa pari asiaa. Mulla on muuten auto tuossa kulman takana Espalla. Voisin heittää sinut jonnekin, jos kyyti kelpaa.

– Kiitos, kyllä! Johanna huudahti. Idiootti, hän sitten sätti itseään. Ei pidä heti näyttää että...

– Mä asun siinä matkan varrella Eerikinkadulla, tai Abrahaminkadulla, ihan miten vain. Siinä kulmatalossa. Ai mutta... hän sitten muisti. – Mun pitäisi käydä tuolla apteekissa hakemassa lisää lääkkeitä. Että jos...

– Sopii.

He nousivat yhtä aikaa niin että tuolit vain kolahtivat.
Samuel Mäntynen oli päätä pitempi. Se tuntui hyvältä. Samoin kuin miehen mokkapusakasta lehahtava mieto nahan ja sikarin tuoksu.

– Onko sulla varmasti aikaa? Johanna kysyi apteekin ovella.

– On, mies hymyili. – Koko loppuelämä.

– Voisin tarjota kahvit tai jotain, jos sulla ei... Johanna sanoi, kun auto oli kääntymässä Abrahaminkadulle.

– Ai kiire vai? Samuel naurahti. – Koskaan ei ole niin kiire, ettei ehtisi kahveja juoda. Ei ne paperihommat minnekään karkaa.

– Tämä ei taida kyllä olla oikein sallittua... Johanna huomautti, kun mies koukkasi auton huolettomasti puoliksi jalkakäytävälle. Vastaan tuleva nainen joutui äkisti väistämään.

– Niinkö? mies nauroi. – Jotkut keräävät postimerkkejä, mutta minä kerään parkkisakkoja. Vilkaisepa... Hän avasi hansikaslokeron, joka oli täynnä muovitettuja maksuosoituksia. – Makselen näitä vähitellen, yleensä kerran kuussa, joko perinnän kautta tai ihan vapaaehtoisesti.

Kiivetessään mies perässään portaita toiseen kerrokseen Johanna tunsi, miten pohkeet pingottuivat kiusallisesti. Häntä oli alkanut jännittää. Kotiovella hän rukoili, ettei mies huomaisi avaimen tärinää. Se osui lukkoon vasta kolmannella yrittämällä.

– Tervetuloa... meille, Johanna hymyili ja astui syrjään.

– Meille?

– Siis minun luokseni. Mä asun yksin.

Mennessään miehen perässä sisään Johanna siunasi mielessään, että oli sentään aamulla vaivautunut petaamaan vuoteen, vaikka muuten järjestyksessä oli kyllä toivomisen varaa. Vaatteita ajelehti siellä ja täällä.

Samuel ei riisunut pusakkaansa. Hän käveli olohuoneeseen, vilkaisi ympärilleen ja istahti sohvaan, toinen käsi rennosti selkänojalla.

Ihan kuin kotonaan, Johanna ajatteli ja meni baarikeittiöön lataamaan kahvinkeitintä.

– Oma vai vuokra? kuului olohuoneen puolelta.

– Jos tarkoitat tätä asuntoa, niin oma. Johanna kurkisti tarjoiluluukusta. – Tai osaksi vielä pankin. Mä perin vähän aikaa sitten kummitätini ja sijoitin tähän.

– Viisas tyttö, mies naurahti.

– Paljonko?

– Mitä paljonko?

– Paljonko sitä lainaa vielä on?

Kysymys tuntui kiusalliselta.

– Riittävästi, Johanna sanoi.

– Paljonko? mies tivasi.

Ei todellakaan kuulu sinulle, Johanna kuohahti itsekseen.

– Pankkisalaisuus, hän sitten naurahti ja onnitteli itseään näppä­rästä vastauksesta.

Sohva narahti miehen noustessa. – Saako katsella muita huoneita?

– No ei täällä kyllä ole muuta kuin makuuhuone ja kylppäri. Ja vessakin on entinen komero. Mutta siitä vaan, katsele pois.

Pitäisikö mennä mukaan esittelemään paikkoja? Johanna mietti hermostuneena. Hän ei mennyt.

Samuel viipyi yllättävän pitkään makuuhuoneessa, kurkisti sitten kylpyhuoneeseen. Kahvi pulputti keittimessä.

– Kiva kämppä, mies totesi palattuaan olohuoneeseen. – Tämmöinen huonekorkeus tekee ihmeitä. Mikset muuten ole purkanut sitä makuuhuoneen parvea? Mauton rakennelma. Sehän pilaa koko huoneen.

Johanna laski kahvitarjottimen sohvapöydälle. – Se on edellisten asukkaiden jäljiltä ja toimi niilläkin jonkinlaisena varastona tai varavinttinä. Ne olivat niin vanhoja, etteivät ne halunneet kiivetä sinne nukkumaan. Täällä on tosi vähän säilytystilaa joten...

– Se tosiaan pilaa koko huoneen, Samuel keskeytti. – Pura se ja hanki takaseinälle kunnon kaapisto. Irtokaappejahan saa mistä tahansa. Tai teetä mittojen mukaan.

Mies käveli ikkunaan ja jäi seisomaan siihen kädet taskussa.
Johanna katseli leveitä hartioita ja kapeaa lantiota, kiihottavan pyöreitä pakaroita. Ihme tyyppi, mutta mielenkiintoinen...

– Missä sä itse muuten asut? hän kysyi.

Mies keinahteli kantapäillään.

– Ruoholahdessa, hän sanoi.

– Siinä metroaseman lähellä. Vastaanotto on asunnon yhteydessä.

– Kätevää, Johanna naurahti.

– On ainakin lyhyt työmatka.

– Totta, Samuel sanoi. – Ei tarvitse funtsata, meneekö omalla autolla vai metrolla.

Johanna täytti kupit. – Täällä olisi nyt sitä kahvia niin että jos...

– Tuolla on valkoinen kissa, mies keskeytti. – Tuolla vastapäätä.

– Ai siellä, joo, niin on. Johanna käveli miehen viereen. – Se istuskelee melkein aina tuossa ikkunalaudalla. Siellä pidetään harvoin valoja, mutta valkoisen kissan erottaa helposti yölläkin.

– Minä inhoan kissoja, Samuel sanoi. – Pikkupoikina maalla me hukutettiin niitä isoon saaviin ja katsottiin niiden räpiköintiä. Me erikoistuttiin nimenomaan valkoisiin kissoihin.

– Herrajumala... Johanna henkäisi. – Miten sä... ihan kamalaa...

– Miten niin? Samuel käännähti katsomaan naisen kauhistuneita kasvoja. – Nehän olisi lopetettu joka tapauksessa. Sitten hän räjähti nauruun ja kaappasi Johannan kainaloonsa. – Vitsi vitsi! Älä usko kaikkea mitä ihmiset sanovat. Äläkä varsinkaan mitä psykiatrit päästävät suustaan.

Vastapäisessä talossa kissa loikkasi ikkunalaudalta. Taustalla häivähti hahmo. Tai ehkä se oli vain ulkoa tullut heijastus.

Katri kuljettaa laivan hierojan antaman tuliaispussin maihin, mutta jättää sen väärän henkilön käsiin. Pian järkyttävä uutinen tavoittaa laivan henkilökunnan.

M/S Fiesta oli hetki sitten rantautunut Helsingin Olympiaterminaaliin. Metallinsininen Ford Focus ohitti tullipisteen ja auton takapenkillä istuva risteilyemäntä Katri Leinonen moikkasi tullivirkailijoita ja kuunteli auton rattia pyörittävän miehen tarinoita puolella korvin. Stellan veli Marko selitti juurta jaksaen jotain mikä liittyi buffetpöydän antimien epäloogiseen esillepanoon.

”Ensin kalat, sitten lihat, sitten lämmin ruoka. Ei niin, että kolmea sorttia perunaa ja riisiä ja sushia ja lettuja, johan siinä menee lautasmalli uusiksi!” mies selitti.

Katri jaksoi kuunnella tovin, toivoen jutun päättyvän hauskaan oivallukseen, mutta toive oli turhan optimistinen.

Oli nimittäin käynyt niin mukavasti, että laivan lastenhoitajan Stellan veli Marko oli reissussa myös. Marko kävi toisinaan laivalla asentamassa kameroita ja hälytysjärjestelmiä. Kun hän kuuli, että naiset olivat matkalla maihin, hän tarjosi oitis kyytiä. Stella tyrkkäsi Katria kylkeen.

”Siinä sulle uskollinen ja hyvä mies, kelpo tyyppi eikä mikään tyhmä!” Stella mainosti.

Katri puristi käsilaukkuaan tiukemmin syliinsä. Markossa oli kyllä kaikki nämä ominaisuudet, mutta kyllä hän tahtoi tuntea jotain muuta kuin haukottelun tarvetta miehen seurassa. Esimerkiksi himoa. Katri kohtasi peruutuspeilissä Markon katseen. Mies tosiaan tuijotti häntä sillä silmällä. Katri hymyili takaisin. Olihan Marko ihan kiva. Oli ihan hyvä tuntea jokunen aidosti hyvä tyyppi, silti oli masentavaa, ettei kukaan saanut häntä ihastumaan. Mikä minua oikein vaivaa? Katri pohti ja seurasi kaupungin hulinoita, kunnes auto pysähtyi Vincentin Vinyylin kohdalle, ja oli aika kiittää kyydistä.

”Helinä-keiju, hei! Tiedätkö, selibaatissa räytyminen ei tee sulle hyvää!”

Vincentin Vinyyli oli ainut laatuaan koko maassa. Levykauppa oli vanha kunnon kivijalkakauppa, josta sai kaikkia mahdollisia äänitteitä vuosikymmenien takaa. Liikkeen omistaja soitti lempimusiikkiaan päivät pitkät hämärässä myymälässä, hoidatti krapulaansa Iggy Popin seurassa, eikä avannut vaikka ovella oli toisinaan porukkaa jonoksi asti.

Levykaupan toiminnan lisäksi Vincent tuotti erilaisia kulttuuritapahtumia, joista yksi oli argentiinalaisen tangon iltamat. Näissä merkeissä Katri oli tutustunut Vincentiin. Kaikki mikä liittyi musiikkiin ja tanssiin kuului Katrin menolistalle. Heistä olikin tullut vuosien varrella hyvät ystävät. Katri heitti takkinsa levylaatikoiden päälle ja vilkaisi ympärilleen. Levykaupassa oli kaikki ennallaan, tila oli nuhjuinen ja tuulettamaton. Kaikkialla oli kasoittain LP-levyjä, lyttyyn painuneita pahvilaatikoita ja musiikkialan lehtiä. Sentään maailmassa oli paikkoja, joita ei oltu konmaritettu, Katri totesi itsekseen.

Vincent virnisti Katrille tiskin takaa.

”Helinä-keiju, hei! Tiedätkö, selibaatissa räytyminen ei tee sulle hyvää!” hän lohkaisi ja osoitti nurkkaa kohti.

Uudet tangolevyt olivat saapuneet!

”Onnittelut tarkkasilmäisyydestä! Vaikuttaa siltä, että kahdenkymmenenneljän tunnin hehkutakuu on mennyt umpeen!” Katri heitti ja muikisti huuliaan.

Vincent näytti janoavan yksityiskohtia. Mutta seikkailut vällyjen välissä eivät kuuluneet Katrin ja Vincentin puheenaiheisiin. Jossain meni raja. Katri kyllä flirttaili Vincentin kanssa, mutta siihen se jäi. Jossain vaiheessa hän oli ylittänyt vaiheen, jossa oli valmis sopeutumaan miehen tarjoamaan elämäntyyliin. Ja hänen elämäntyyliinsä ei sopeutuisi muu kuin merimies, Katri huokasi ja ravisteli hiuksiaan. Oli ihanaa olla maissa hetki.

Vincent nosti jalat myyntitiskille ja tarkasteli Katria päästä jalkoihin.

”Ammattilaishurmaajan puhetta...” hän murahti ja kertoi laittaneensa Facebookin kautta ryhmäkutsun kaikille tangotanssijoille.

”Hyvä homma! Jään muutaman päivän kuluttua maihin ja sitten onkin taas tangomilonga-ilta”, Katri sanoi, ja Vincent sanoi tulijoita riittävän.

Liikkeessä aika kului siivillä kuten aina. Vincent keitti kahvia, kertoi juttujaan ja Katri tutki levyvalikoimaa. Tangoiltamiin kuului olennaisena asiana levylautasella rahiseva äänite. Vincent haki levykaupan naapurissa olevasta elintarvikekioskista heille pitsaviipaleet lounaaksi ja Katri selasi sillä välin puhelimeensa kertyneitä viestejä, joista viimeisin oli Tomilta: ”Muista viedä pussi! Osoite on Kalevankatu 10, Cuba Cafe, mun kaveri Rike odottaa sua!”

Rike, Katri maisteli nimeä. Ihan niin kuin Petellä olisi ollut joskus laivalla vieras, jonka nimi oli Rike. Kyseinen mies vietti yönsä laivan putkassa. Toivottavasti kyseessä oli eri heppu, Katri ajatteli ja vilkaisi kelloa.

Hänen pitäisi palata laivaan ensi tilassa. Toimistohommia oli vaikka kuinka paljon. Ei hänellä olisi aikaa lähteä viemään pussukkaa Tomin kaverin kahvilaan. Hänen pitäisi jättää pussukka Vincentin hoiviin. Rike vai mikä hänen nimensä sitten olikaan, voisi hakea pussin Vincentiltä. Katri laittaisi Tomille viestin, kun olisi palannut laivaan. Mutta nyt hänen oli mentävä!

”Tuletkos Katri? Laitetaan sauna kuumaksi ja nautitaan elämästä!”

Katri kävi läpi matkustajapalautteita toimistossaan. Olli Sädettä ja kaikkea häneen liittyvää rakastettiin varauksetta. Se oli äänensä menettäneen artistin siunaus, yhdessäkään päivätansseista kerätyssä palautteessa ei mainittu Ollin poissaoloa negatiivisena asiana. Ei, hänelle toivottiin pikaista paranemista ja onnellista joulua. Erikoismaininta meni drinkkikupongeille, joita Katri oli anteliaasti jakanut tango-opetukseen osallistuneille. Ilta oli köyhdyttänyt risteilyosaston drinkkikuponkivarastoa, mutta kaikella oli hintansa. ”Tyytymättömiin asiakkaisiin meillä ei ole varaa!” Laivayhtiön ohjenuora oli selkeä ja sitä oli helppo noudattaa!

Katri klikkasi auki illan risteilyohjelmatiedoston ja lisäsi seuraavan päivän päivätansseihin ohjelmavaihdon, Tangoa mestarin askelissa! -kurssin. Tanssitunti tangosalongissa oli ollut menestys ja se pidettäisiin ohjelmistossa. Katri tallensi tiedoston ja tulosti muutamia kappaleita kiinnitettäväksi laivan sisäänkäynnissä olevaan vitriiniin. Lastenhuoneen työharjoittelijat saisivat kopioida loput ohjelmat ja jakaa uudet risteilyohjelmat matkustajille.

Laivalla kaikki sujui ennalta laadittujen suunnitelmien mukaisesti, jopa lähtötunnelmat olivat satamasta riippumatta jokaisena iltana täysin samat. Varmaa oli ainoastaan se, että kaikkina iltoina laiva oli lastattu arkeaan pakenevilla risteilymatkustajilla.

Laivan lähtöön oli tunti. Puolen tunnin kuluttua Katri menisi pomonsa, laivan intendentin, Timo Heinosen kanssa vastaanottamaan laivaan saapuvia matkustajia. Katri sitaisi univormuunsa kuuluvan silkkihuivin kaulaansa. Mitä Tomin ihmeitätekevässä mustelmaeliksiirissä olikaan, se oli tepsinyt. Mustelma oli jo muuttunut hieman vaaleammaksi. Ei niin, että sitä olisi voinut kauneuspilkuksi kutsua, mutta silti selvä muutos parempaan, Katri arvioi kaulaansa koristavaa mustelmaa.

Kun hän oli saanut itsensä valmiiksi, hän siemaili kahvia uutisten äärellä. Kaaos maailmalla, rauha Suomessa, hän totesi ja sulki television ja uppoutui edessään levittyvään maisemaan. Työhuoneen ikkunan takaa levittyvä suuri sininen oli syy, mikä piti Katrin merimieselämässä kiinni. Meri tyynnytti mielen. Hän tarkisti vielä, oliko Tom vastannut viestiin. Lähetystiedoista päätellen viestiä ei oltu vielä luettu. Tärkeintä oli kuitenkin, että Tom lähettämä tuliaispussukka oli nyt Vincentin hoteissa eli toisin sanoen paremmassa tallessa kuin Suomen Pankin holvissa!

Katri oli vastaanottovuorossa laivan intendentin Timo Heinosen kanssa. He seisoivat kävelykadun keskiössä, suurien lasiovien edessä ja neuvoivat matkustajia oikeisiin hisseihin.

Laivalla Timo Heinonen oli tunnettu aiemmasta sotilasurasta ja ehdottoman ankarasta asenteesta siihen, mitä tuli henkilökunnan käytökseen ja ulkoasuun. Vuosien varrella Katri oli huomannut, että vaativuus oli kuitenkin vain muisto armeijavuosista. Timo oli aikoinaan ottanut Katrin töihin, kun hän oli tehnyt paluuta Karibialta. Ja mies oli ollut kaikissa tilanteissa Katria kohtaan todella mukava. Timo oli myös sinkku ja yhteisiin laivavuosiin mahtui muutama läheltä piti -hetki. Timon seurassa Katri oli aina hieman varuillaan. Hän ei tahtonut antaa vääränlaisia signaaleja.

Matkustajia soljui laivaan tasaisena virtana. Matkustajien keski-ikä ennusti sitä, että illasta oli tulossa vaihteeksi rauhallinen. Tangokansa oli tietyn ikäistä, ja hyvä niin. Katri lateli tottuneesti laivan ravintoloiden teemat ja päämenut, jakoi kyselijöille tietoa tullimääräyksistä ja Tukholman museoiden aukioloajoista. Laivalla vietettyjen vuosien aikana Katrista oli kehkeytynyt todellinen nippelitiedon ja hassunhauskojen keskustelunavauksien kävelevä hakuteos.

Ei ollut kerta tai kaksi, kun hän sai sitaista jonkun kaulassa roikkuvaan solmioon solmun. Hän halusi olla avuksi. Koska hänellä ei ollut omaa perhettä, oli laivasta, sen henkilökunnasta ja laivaan saapuvista matkustajista muodostunut eräänlainen perhe, jonka hyvinvointi askarruttu Katria toisinaan enemmän kuin hänen omansa.

”Minulla on keväällä oma purjevene. Lasken sen vesille, jos Katri tässä tulee sitä saareen kastamaan. Tuletkos Katri? Laitetaan sauna kuumaksi ja nautitaan elämästä!” Timo sanoi ja pukkasi Katria kylkeen.

Katri hymyili jäykästi punakoille eläkeläispapoille, jotka kuuntelivat Timon veneenrakennustarinoita lumoutuneina.

”Totta kai, otan Magnum-pullon mukaan!” Katri sanoi.

Timo loi Katriin pitkän silmäyksen. Vähän turhan pitkän Katrin mieleen. Mies oli tehnyt samankaltaisia ehdotuksia pitkin kesää. Jokin Timon päällekäyvässä tyylissä muistutti mustasukkaisesta ex-miesystävästä. Ja Katri oli oppinut luottamaan vaistoonsa. Silti, olihan se ihanaa, että mies osoitti ihailunsa avoimesti. Katri vilkaisi vieressään seisovaa hymyilevää miestä, jonka silmät loistivat poikamaista intoa, kun hän puhui veneestään. Katri antoi matkustajista hersyvän hyvän tunnelman, naurun ja ilon tarttua.

Oletko heittänyt kuriirikeikkaa?” hän sihahti Katrin korvaan.

Tunnelma lätsähti heti, kun Katrin näkökenttään saapasteli rastapäinen harminkappale. Pete, joka hädin tuskin tervehti, vaan pukkasi Katria hieman sivummalle.

Oletko heittänyt kuriirikeikkaa?” hän sihahti Katrin korvaan.

Katri värähti. Miehen äänessä oli se sama kova, vaativa sävy kuin iltana, jolloin hän oli käynyt Katrin kaulaan kiinni.

”Että mitä?” Katri huusi.

Laivan trubaduuri oli juuri aloittanut musisoinnin. Kun mukaan liittyi vielä pari parkuvaa lasta ja kovaan ääneen rätkättävä inttipoikien muodostama seurue, oli kakofonia valmis, eikä hetkeen ollut mahdollista kuulla normaalia puhetta. Pete seisoi ahdistavan lähellä.

”Karaokekeikkaa?” Katri karjui musiikin sekaan, muttei ollut varma kuuliko Pete.

Peten kulmat kurtistuivat.

”Just joo, karaokea! Sinä se olet sitten susityhmä akka...” Pete sivalsi.

”Katri, sinua tarvitaan täällä!” Timo huikkasi ja osoitti Peten jalkineita.

”Bootsit ei kuulu virka-asuun, ei edes baarissa, vaihda kengät!” Timo sanoi.

Pete seisoi paikallaan sen näköisenä, että joutui ponnistelemaan, ettei tekisi jotain sellaista, mitä joutuisi katumaan. Mies puuskutti sieraimet levinneinä Katrin edessä. Epämääräinen huolestuneisuus täytti Katrin mielen. Kasvoille pyrkivästä hornahöngästä pystyi päättelemään, että hän oli hetki sitten juonut jotain alkoholipitoista. Muisto kuristusotteesta kaulalla sai Katrin ottamaan varmuuden vuoksi askeleen taaksepäin Petestä.

”Haista sinä peikko pitkä paska!” Katri sihahti hampaidensa välistä ja livahti takaisin työpisteelleen, neuvomaan matkustajia, jotka haahuilivat sisääntuloaukossa hämmentyneen näköisinä.

Pete marssi rastat heiluen matkustajien seassa. Katrin olisi tehnyt mieli kertoa Timolle kaikki, mitä edellisiltana oli tapahtunut. Pestä kätensä koko jutusta ja kuitata lähtöpassi laivasta. Siihen hän ei ollut vielä valmis. Mutta hän löytäisi keinon, millä Petestä päästäisiin.

”Kai tiedät, että voit koska vaan kertoa minulle, jos sinua ahdistellaan. Ymmärrän kyllä, että sinä kiinnostat miehiä. Olet aika pakkaus”

Laivan irrottua laiturista Katri käveli Timon kanssa kohti päällystön toimistoa. Katri erotti käytävän päässä puuhastelevan Peten. Hän kiinnitti Happy Hour -mainosjulisteita yökerhon oviin. Petestä oli kehkeytynyt todellinen maanvaiva. Katri vilkaisi Timoa, mies seisoi hänen edessään odottava ilme kasvoillaan. Ei hän hassumman näköinen ollut. Komea sellaisella urheilullisella tavalla, tukka oli edelleen armeijahenkisesti leikattu ja orvokinsiniset silmät tuikkivat leikkisästi.

”Kai tiedät, että voit koska vaan kertoa minulle, jos sinua ahdistellaan. Ymmärrän kyllä, että sinä kiinnostat miehiä. Olet aika pakkaus”, Timo sanoi.

Katri olisi nauranut miehen suojeluksi naamioidulle lähestymisyritykselle, ellei hän olisi tajunnut tilaisuutensa koittaneen.

”Koska viimeksi baarihenkilökunta on puhallutettu?” Katri kysyi ja astui sisälle toimistoonsa.

Yökerhossa Katri seisoi parrasvalojen loisteessa.

”Hyvät naiset ja herrat, Olli Säde ja Päivänsäteet, ELÄMÄ SE ON KUIN SILKKIÄ VAAN!”

Katrin spiikkiä seurasi rumputremolo, ja valot suuntautuivat samettiverhojen suojista näyttämölle astuvaan laulajatähteen. Olli Säde otti yleisönsä ja M/S Fiestan risteilyemäntä otti paikkansa av-teknikon vierestä.

Ollilla oli edelleen haasteita äänen kanssa, ja tästä syystä show’ssa oli enemmän tanssinumeroita. Kaikki yökerhossa olevat istuivat paikoilleen jämähtäneinä ja seurasivat tanssia. Estradilla vallitsi juhlallinen tunnelma.

Täysmiehitetty bändi soitti Myrskyluodon Maijaa ja tanssilattian keskiössä askelsi Pia, jonka kasvot hohtivat näyttämön valoissa ihmeellisen kauniina, niin kuin kulmakarvoille ja ohimolle olisi satanut kristallisia lumikiteitä. Niskan tähtitatuointi oli huolellisesti pakkeloitu piiloon ja hoikkaa kehoa verhoava kolttu täytti kaikki laivayhtiön määritykset hienostuneen seksikkäästä esiintymisasusta.

Katri silmäili pianoa takovaa Kajta. Mies oli tapojensa mukaan haihtunut ensi kohtaamisen jälkeen omille teilleen. Sellainen hän oli, yhtä pelokas kuin Katrikin. Ja siinä oli syy, miksi suhde toimi ja oli pysynyt niin raastavan epäselvänä. Hänen osaltaan juttu oli kertakaikkisesti loppu. Nyt hän tiesi, kenet hän halusi. Muisto edellispäivän porrasjumpasta laivan perämiehen kanssa nostatti hymyn Katrin huulille.

Ja hän vilkuili ympärilleen, josko laivan komentosillalla työskentelevä Mats olisi piipahtanut yökerhon katsomaan show’n, mutta miestä ei näkynyt.

Musiikki meni tunteisiin. Pian uskomattoman voimakkaat hypyt ja hallitut piruetit, triplat, kirvoittivat yleisöstä valtavat aplodit. Pian lahjakkuus oli ilmiselvää. Tanssitaito oli samanaikaisesti vahvaa ja rohkeaa, kuten oli kaikki muukin, mitä hän edusti – moottoripyörät, vauhti ja romuralleissa kaahailu.

”Tähti on syntynyt!” Timo Heinonen mutisi.

Hän taputti Katria olkapäille, ja jätti kätensä lepäämään Katrin harteille. Katri olisi halunnut työntää käden pois, muttei kehdannut. Hän piti katseensa lavaa kohti suunnattuna.


Katri heräsi kovaan jyskytykseen. Hänellä meni hetki ymmärtää, mitä tapahtui. Joku huusi hänen nimeään ja jyskytti ovea. Katri kiskoi ylleen aamutakkiaan.

Pete huojui paikoillaan. Hänen kasvonsa olivat vitivalkoiset.

”Tom on hakattu. Hän on teho-osastolla koomassa!” Pete sanoi ja löi nyrkkiään ovenpieleen tuskaisen näköisenä.

Katri tuijotti Peteä tajuamatta sanaakaan siitä, mitä mies oli hetki sitten kertonut.

”Nyt kerrot, missä se pussi on!” Pete pamautti sormuskädellä ovea niin, että siihen jäi painauma.

Katri ummisti silmänsä.

”Tai muuten mitä?” hän kysyi niin hennolla äänellä, että tuskin itsekään kuuli sanojaan.

”Tom on koomassa, ja se on sun syy!” Pete sähisi silmät vihaa uhkuen.

”Jätkät käy kuumana, ne on tulossa hakemaan sut. Tajuatko, sä olet vaarassa”, Peten ääni kaikui jossain kaukana.

Katri perääntyi hyttinsä hämärään. Hytin ovi läiskähti kiinni. Hän kävi istumaan vuoteelleen. Hän kuuli, miten mies potki ja hakkasi ovea. Shokkitärinä valtasi Katrin koko kehon.

Jatkuu ensi numerossa.

Laura Paloheimo on vuonna 1971

syntynyt kirjailija, tuottaja ja kirjoittamisen ohjaaja. Hän on

kirjoittanut vauhdikkaita chick lit -kirjoja:

Klaukkala, OMG,

Mama Mojo ja

Puppiduu.

Risteilyemäntä Katri Leinosen työpaikkaromanssi laivalla soittavaan pianistiin hiipuu yhtä nopeasti kuin se roihahtikin, mutta Katri ei ehdi miestä liikoja suremaan.

Tangoshow’n ensi-ilta ja sitä seuranneet lukuisat jatkojuhlat ja niistä seuranneet romanssit olivat pääpuheenaihe laivan messissä.

Katri liittyi aamukahviaan nauttivien hyttiemäntien seuraan ja keskittyi kuuntelemaan varsin värikkäitä versioita laivalla edellisyönä show’nsa ensi-iltaa juhlineesta tähtilaulajasta, Olli Säteestä.

”Ei ollut päällä rihmankiertämää!” yksi hyttiemännistä sanoi ja pyöritteli päätään.

Katria huvitti. Aina sama juttu, saunakansa kohahti, jos joku oli sattunut kävelemään alasti henkilöstön poreallastilan läpi.

”Artistit on sellaisia, vapaita sieluja, haluavat irrotella kunnolla!” Katri sanoi ja sekoitti kahviaan ja tunsi hyttiemäntien tuijotuksen kaulallaan.

Pelon ja ärtymyksensekaiset ajatukset pitivät Katrin hereillä aamuun asti. ”Jos sanot sanakin tästä, se on nirri pois! Se on nirri pois!” Peten uhkaukset kiersivät kehää mielessä. Mustelma teki kipeää, mutta huivia oli pakko pitää kaulassa. Katria ahdisti ajatellessaan edellisyötä, kammottavaa pullonpyörityspeliä Peten hytissä ja hetkeä, jolloin mustelma syntyi.

Mies himoitsi edellisiltana pullonpyörityspeliä pelanneen moottoripyöräjengin kannattajajäsenyyttä.

Oli vaikea ymmärtää Peten olevan se sama mies, jonka Katri oli oppinut tuntemaan aloittaessaan laivatyöt. Missä oli kultainen baarimikko, jonka Katri oli vuosien aikana oppinut tuntemaan? Ja miksi hän halusi niin paljon tienata moottoripyöräjengin hyväksynnän?

Selvittyään työkaverinsa kuristusotteesta ja päästyään hytilleen, hän oli valvonut koko yön pohtien, mitä hänen pitäisi tehdä. Hän olisi ilomielin ilmiantanut Peten laivan intendentille, ellei olisi siinä samalla vaarantanut oman työpaikkansa laivassa. Vuosien aikana oli tapahtunut paljon kaikenlaista. Katri tiesi liikaa. Ja Pete tiesi, että Katri tiesi.

Peten pelko oli kuitenkin epätoivoista lajia. Mies himoitsi edellisiltana pullonpyörityspeliä pelanneen moottoripyöräjengin kannattajajäsenyyttä, ja se vaati erilaisten tehtävien suorittamista. Kannattajajäseniä valjastettiin tekemään palveluksia. Laittomuuksia. Tom oli toiminnassa jotenkin mukana, vaikkei miehellä tainnut olla edes moottoripyörää, Katri pohdiskeli ja toivoi hyttiemäntien keksivän uusia puheenaiheita.

”Näytät siltä, että olet herännyt vasta, ja tarvitseeko kysyä mistä?”

Onneksi Ahdin Valtakunnan valtiatar, lastenhoitaja Stella, ilmestyi paikalle ja ilmoitti Olli Säteen olevan päivähuoneessa. Muutoin niin pirteä Stella näytti väsyneeltä.

”Näytät siltä, että olet herännyt vasta, ja tarvitseeko kysyä mistä?” Katri kysyi ja Stella virnisti.

”Myönnetään! Sääntöjä rikottu! Olin yötä Ahdin Valtakunnassa!”

”Esimerkillistä päivystystyötä, koisit työpaikalla!” Katri kiteytti ja toivoi, että itsekin nukahtaisi toimistopöytänsä ääreen, siten elämä laivalla olisi ehkä tylsää, mutta piirun verran turvallisempaa.

Stella nauroi ja veti käden kuvitteellisen hatun lippaan.

”Aina valmis, mitä tulee pirtuun tai polkkaan!” hän sanoi ja kertoi olleensa tanssijoiden kanssa jatkoilla.

”Nähtiin aamu nousevan ja yksi alaston mies!”

”Alaston mies?” Katri toisti.

”Markolta terveisiä, hän kyselee aina, onko Katri jo rengastettu, en oikein tiedä mitä vastata.”

”Tatuoitu ja karvainen. Ei mikään kiiltokuva mieheksi, mutta mies kuitenkin. Kaveri juoksi munasillaan ympäri seiskakantta. Kuulemma kyse oli jostain nakuhaasteesta!” Stella pyöritteli päätään.

”Sepä somaa”, Katri mutisi ja toivoi, ettei intendentin korviin kantautuisi yhtäkään tarinaa edellisillan aktiviteeteista.

Katri tunsi Stellan katseen kaulallaan.

”Kiva huivi sulla, sininen... Oliko kiihkeä yö Kajn kanssa?” Stella kysyi ja näytti siltä, että odotti mehukkaita yksityiskohtia.

”Sininen sopii mielialaan. En kerro mitä tapahtui, lakkaa kärttämästä!” Katri mutisi.

Stellan silmät välähtivät.

”Kiitos luottamuksesta! Markolta terveisiä, hän kyselee aina, onko Katri jo rengastettu, en oikein tiedä mitä vastata”, Stella sanoi muka huolettomasti, vaikka Katri hyvin tiesi, mihin Stella pyrki.

Stellan turvallisuusalalla työskentelevä veli oli kyllä mukava mies, mutta ei yhtään Katrin tyyppiä.

”Sinkkuna edelleen”, Katri sanoi ja kohautti harteitaan.

Hän oli seilannut ne seitsemän merta eikä ollut vieläkään löytänyt kotisatamaa, ei prinssi rohkeaa, mutta oli oppinut paljon itsestään. Se kai oli tärkeintä, tietää kuka oli, mistä tuli ja mihin suuntaan oli matkalla.

Stella oli hyvä ystävä. Jos jonkun ihmisen oppi tuntemaan merillä ollessaan, niin työkaverinsa, aina sielunelämää ja lapsuudentraumoja myöten. Meri herätti alitajunnan ja heitti kaikki roskat pintaan, vaikka eivät he elämäänsä itkeneet, päinvastoin.

Stella jatkoi ensi-iltajuhlien yksityiskohtien heruttamista. Kesken tarinoinnin Katrin hakulaite soi.

Tarkoitus oli myydä litratolkulla juomia, eikä myyntitavoite toteutuisi mikäli porukkaa lähtisi pois kesken kaiken.

”En voi laulaa! Pitää lepuuttaa, että saan äänen toimintakuntoon illaksi!” Olli raakkui luuriin.

”Tee kaikkesi, että saat äänesi kuntoon illaksi! Höyryhengitä, laita kosteita pyyhkeitä hyttiin, kuiva huoneilma on myrkkyä keuhkoille!” Katri lateli rutiininomaisesti ohjeita ja laski luurin alas.

Hän tuijotti hetken eteensä näkemättä mitään ja yritti keksiä, mitä sanoisi tangofaneille, jotka jonottivat paraikaa päivätansseihin kannella kymmenen. Olisi ikävää ilmoittaa, ettei Olli pääsisi heitä liikuttamaan ja että nimikirjoitukset jäisivät saamatta, kaverikuvat ottamatta.

Katri mietti eri vaihtoehtoja. Kansa saisi kuitenkin tanssia tangoa. Tango-orkesteri ja orkesteria johtavan Kajn lauluesitykset kuuluivat Ollin päivätanssipakettiin. Ollin tähtitunti oli päiväntanssien kohokohta, muusta musisoinnista ja laulusta huolehtisi orkesteri. Tarvittiin jotain, mikä pitäisi tangohovin tansseissa alkamishetkestä sen päättymishetkeen, mutta mitä? Tarkoitus oli myydä litratolkulla juomia, eikä myyntitavoite toteutuisi mikäli porukkaa lähtisi pois kesken kaiken.

Katri puhalteli ilmaa keuhkoistaan. Hän silmäili puhelimen vieressä olevaa hyttilistaa. Siinä oli merkittynä hytin numero ja hytissä asuvan miehistön jäsenen nimi. Ensimmäisenä listassa oli Alvarez. Fernando Alvarez! Niin tietysti! Miksi hän ei heti tajunnut! Eilisiltana Fernandon tangosoololle oli taputettu seisten. Suomen notkealanteisin tangotanssija, Fernando tunsi tangon salat ja oli Olli Säteen salarakas.

Katri naputteli Fernandon numeron puhelimeen ja toivoi parasta. ” Si, Si!” Fernando vastasi ja ilmoitti olevansa paikalla vartin kuluttua.

Katri kiiruhti ulos messistä ja juoksi portaisiin.

Laivan munahaukkojen havittelema kultamuna, laivan perämies, Mats Åhman.

”Joskushan ihmisen oli kuntoiltava!” hän tokaisi vieressään harppovalle miehistön jäsenelle ja huomasi vasta sitten, kuka hänen vieressään harppoi.

Laivan munahaukkojen havittelema kultamuna, laivan perämies, Mats Åhman. Katri onnitteli itseään siitä, että kerrankin osui paikalle Mats Åhmanin kanssa niin, ettei paikalla ollut esimerkiksi parfymerian kaunottaret, joiden kauneus oli ehkä purkista, mutta Katri olisi tehnyt mitä vain saadakseen tietää, mistä purkista.

”Sisällä oleskelu ja koneellistetun sisäilman hengittäminen on rasitus keuhkoille, Mats tiedotti.

Katri nyökkäsi pontevasti samanmielisyyden merkiksi. Hänen vieressään askeltava perämies oli komea rujolla tavalla. Auringon ja iän rypistämät kasvot olivat mukavalla tavalla syvien uurteiden raidoittamat, leukaa koristi hienoinen sänki, silmät olivat orvokinsiniset ja täynnä sellaista kujeilua ja iloa, jota Katri niin kovasti kaipasi. Silkkaa pokaalia koko mies!

”Täytyy kai alkaa treenaamaan ihan kunnolla, Katri sai sanotuksi läähätyksen lomasta.

”Mitä sä treenaat?” Mats kysyi.

”Tangomusiikkia ja Netflix-surffailua”, Katri vastasi totuudenmukaisesti ja Mats räjähti nauramaan. Katri pysähtyi paikoilleen ja nauroi itsekin.

”Tottahan se on, olen läpikotaisin laiska. Yritän aina laihduttaa ja se onnistuu yleensä päivisin. Yöllä löydät minut messistä, tarkalleen ottaen ensimmäisen buffet-tarjoilun päättymisen aikaan. Suklaakakut on varattu mulle!” hän sanoi muka tiukkana ja Mats nauroi lisää.

”Olet hurmaavan rehellinen!” mies sanoi.

Ja Katri hymyili niin että poskipäihin koski.

”Mitä eilen tapahtui? Mä yritin tavoittaa sua.”

Katri marssi orkesterikorokkeelle ja kertoi pikaisesti Kajille muutokset päivätanssien ohjelmaan. Kaj tuijotti Katrin kaulaa.

”Mitä eilen tapahtui? Mä yritin tavoittaa sua. En saanut nukutuksi, meidän hyttikäytävällä oli ihan hirveä meteli! Ne motoristit kuuntelivat jotain paskamusaa aamuun asti! Ja ne polttivat maria, mä en voi olla täällä, jos meno ei muutu!” Kaj sanoi.

Katri lausui Kajlle pahoittelut ja otti mikrofonin käteensä. Hän tiesi hyvin Kajn historian päihteiden kanssa, miten hän oli kamppaillut itsensä vapaaksi vakavasta riippuvuudesta.

”Puhutaan myöhemmin, jooko? Mennään vaikka kansikävelylle”, Katri sanoi ja astui tanssilattialle.

Tangohovin edustajat huikkailivat Katrille ja kyselivät Ollista. Katri vilkaisi samettiköysien takana seisovaa tummapintaista miestä. Fernando oli ammattilainen, hän oli paikalla, hymyilevänä ja valmiina ottamaan hommat hoitoon.

”Raju rakastaja”, Katri lausui ja sai hetkessä tangosalonkiin kerääntyneen eläkeläisjoukon huomion itseensä.

”Hyvät matkustajat, raju rakastaja on täällä! Minulla on ilo edustamani laivayhtiön puolesta esitellä teille eilisiltana tangoväen lumonnut Fernando Alvarez! Hän on luvannut esittää teille parhaat palat soolonumerostaan ja opettaa teille askelsarjan tai pari!”

The woodooman, luki hieroja Tomin hytin ovessa. Katri koputti oveen. Katri oli varannut ajan hierontaan. Tom oli laivaporukasta ensimmäinen, joka matkusti Intiaan ja palasi sieltä täysin vihkiytyneenä erilaisiin yrtteihin ja mielenhallinta harjoituksiin. Tomilla oli aina tarjota ihmeitä tekevä flunssankarkotusjuoma, minkä kanssa hän tarjosi itseleivottuja pikkuleipiä.

”Alastomien naisten vuoksi olen valmis melkein mihin vaan!” Tom nauroi.

Verkkariasuinen Tom avasi oven ja pahoitteli hytissä vallitsevaa sotkua.

”Jään huomenna maihin ja siirrän samalla kamoja hoitohuoneelle. Laitanko erikoisyrttejä höyryttimeen?”

Pöydällä olevasta diffuserista nousi kiemurtelevaa vesihöyryä. Tuoksut oli osa Tomin hoitorituaalia. Katri ryhtyi riisumaan vaatteitaan.

”Hieno juttu, että olet toteuttanut unelmaasi luontaishoitolasta, se on meidän kaikkien ilo”, Katri sanoi.

”Alastomien naisten vuoksi olen valmis melkein mihin vaan!” Tom nauroi.

Tom siirtyi hytin vessaan siksi aikaa, kun Katri riisui. Katri kääriytyi pyyhkeeseen ja kävi istumaan hoitovuoteen reunalle. Hän tajusi unohtaneensa käteistä rahaa sisältävän kukkaron toimistoon. Taskussa ei ollut muuta kuin huulikiilto, laivayhtiön heijastin ja evääksi messistä otettu banaani.

”Voin tietenkin maksaa luonnossa!” Katri tokaisi reippaasti.

Tom tuijotti häntä sen näköisenä, ettei ollut varma, oliko kuullut oikein. Katri kaivoi banaanin esiin. Tom purskahti nauruun.

”Hetki sitten, kun halasin sua, tunsin jotain kovaa rintaani vasten ja ajattelin, että tulet vetämään mut kylmäksi!” Tom sanoi huolettomaan tyyliinsä.

”Ihanko totta luulit, että mulla on ase? Miksi?”

Katria hämmensi toden teolla.

”Ihanko totta luulit, että mulla on ase? Miksi?” hän kysyi, mutta Tom ei vastannut.

Ehkä hän ei kuullut. Kolina vessassa voimistui, hän valmisti yrttikäärettä mustelmaan. Tom liotti pyyhettä käsienpesualtaassa ja lirutteli pyyhkeen päälle kellertävää nestettä ruskeasta lääkepullosta.

”Minusta on tullut vainoharhainen. Näen uhkia kaikkialla! En saa nukutuksi”, Tom selitti ja Katri etsi sopivaa asentoa hierontapöydältä.

Hän lupasi Tomille vapaat kädet mitä hoitoon tuli. Tom lupasi tehdä parhaansa mustelman karkottamiseksi. Onneksi hänelle ei tarvinnut selittää mistä se oli tullut. Ehkä Tom oli nähnyt tilanteen, Katri päätteli ja ummisti silmänsä.

”En mä sulta mitään maksua ota, niin monta vuotta on töitä tehty yhdessä, enkä kertaakaan tarjonnut sulle edes drinkkiä. Nyt saat koko rahan edestä!” Tom huuteli valuvan veden kohinoiden seasta.

Pian hän vajosi rentoon oloon, horrokseen minkä läpi hän tavoitti ainoastaan Tomin soittaman rentouttavan musiikin sävelet.

”Ihanaa tingelitongelimusiikkia”, Katri mutisi puoliunessa, hän yritti puhua mutta oli jo niin rento ja väsynyt, että hän tuskin kykeni muodostamaan sanoja.

”Rento mieli, rento keho. Kun tajunta laajenee, maailmankuva laajenee ja kaikki on mahdollista.”

Hoidon jälkeen Katri ponnisteli itsensä istuma-asentoon ja kiskotteli jäseniään ja haukotteli suureen ääneen. Se, mitä hän oli hetki sitten hierontapöydällä kokenut, oli ollut tajuntaa laajentava kokemus. Hän oli tuntenut olevansa yhtä musiikin ja meren kanssa, yhtä jokaisen tähdenlennon ja kaukaisen galaksin kanssa. Se oli ihmeellinen kokemus.

Katri vilkaisi itseään peilistä ja näki, miten rentous ulottui silmiin asti. Hänen katseensa oli täysin toinen, raukea. Ja silmät suorastaan kiilsivät kirkkaanvihreää sävyä, sitä jadentummaa, mitä ei hämärässä yleensä erottanut.

”Rento mieli, rento keho. Kun tajunta laajenee, maailmankuva laajenee ja kaikki on mahdollista”, Tom julisti tuttuun tapaansa tajunnanlaajentamisen puolesta.

Katri huojutteli kehoaan puolelta toiselle. Hän ajatteli Kajta, sitten komentosillan Matsia, sitten taas Kajta, hetkisen ajan naapuriaan Vesaa ja sitten taas Kajta. Sitten hän huomasi miettivänsä, miltä Mats näyttäisi alasti. Mieshän oli niin hoikka, olisiko hänessä vartta täyttämään aikuinen nainen? Katri tuumaili ja tirskahti.

”Olet niin suloinen, että minua ihan itkettää! Tarjoaisin sulle vielä teetä ja erikoispikkuleivän, mutta selvästi sulle riitti tämä setti”, Tom sanoi ja halasi Katria, joka takertui eteensä ilmestyvään mieheen ehkä hieman turhankin halukkain ottein.

Tom asetti Katrin sepalukselle eksyneet käpälät turvallisemmalle vyöhykkeelle.

”Noh, noh, aika mennä tutimaan Katriseni”, Tom sanoi ja irrottautui otteesta.

Tom työnsi Katrin hyttikäytävään ja painoi tämän käteen pienen muovipussin.

”Kiva juttu, että viet mun frendin nuuskat maihin, pussissa on partavesilitkua ja perusjuttuja!” Tom sanoi.

Katri moikkasi käytävällä puhelintaan räpläävää Kajta ja otti tukea hyttikäytävää halkovasta kaiteesta.

”Totta kai, kaikki hoituu!” Katri mumisi, vaikkei muistanut, että heillä olisi ollut puhetta pussin kuljettamisesta ja painoi Tomin poskelle märän pusun kiitokseksi.

Hyttiin päästyään Katri kävi suihkussa ja sujautti yöpaidan ylleen. Jestas, että hän olikin väsynyt! Ja samanaikaisesti hän oli niin täynnä energiaa, että olisi voinut hyvin viettää pienen lemmekkään hetken esimerkiksi Kajn seurassa. Mutta ei kuitenkaan, Kaj oli historiaa. Kyllä meressä kaloja riitti! Ja se varsinainen vonkale oli vielä pyydystämättä!

Tomin suorittama hieronta oli avannut kaikki kraanat. Aivan kuin hän olisi muuttunut silmissä pehmeämmäksi, hohtavammaksi, vetovoimaisemmaksi. Toiseksi.

Tällä kertaa hän saisi sen, mitä tavoitteli. Vaikutti siltä, että vihreä valo palaisi komentosillalla, kun Katri Leinonen piipahtaisi pikkuvisiitillä! Katri iski silmää peilikuvalleen. Olisipa hän ollut yhtä itsevarma aiemmin päivällä, kun nousi portaat Mats Åhmanin seurassa. Mats oli kyllä jotain ihan muuta. Ja wou, miten selvästi hän pystyi näkemään, miten erivärisiä valoja hänen peilikuvansa heijasti! Kaikki oli niin ihmeellistä!

Katri otti askeleen peiliä kohti. Kuvajaisen säteet olivat kirkkaan vaaleanpunaisia ja niiden seassa oli kirkkaanvalkoista valoa, kuin roiskeita, ne levisivät hänen kuvajaisensa yli, koristelivat hämärässä hytissä seisovan naisen hahmon.

Katri kosketti peiliä. Säteet katosivat. Hyttiin laskeutui pimeys. Hän näki taas itsensä niin kuin oli. Hän tunsi ohimoissa jyskyttävän päänsäryn ja tunsi huimausta. Hän sulki silmänsä ja heräsi vasta seuraavana aamuna, nähtyään koko yön unta, jossa hän liukui kovaa vauhtia vesipyörteiden mukana ms. Fiestan kölin alle.

Jatkuu ensi viikolla.