Osa 5/5: Turun saaristossa Ursula ja Hille tapaavat tuttavaperheen ja viettävät huolettomia kesäpäiviä. Paluumatkalla myrsky yllättää heidät. Ursulan hallusta löytyy entisen miesystävän Kristianin muistitikku, jolla on arkaluontoista tietoa norjalaishiihtäjien dopingista. Hille päättää turvautua meripelastaja Maidon apuun.

Näpyttelin Maidon numeron kännykkääni. Muutaman tyyttäyksen jälkeen Maido vastasi. Häntä ei tarvinnut kahta kertaa houkutella. Maido kertoi olevansa viikonlopun vietossa veneellään ja sattumalta melko lähellä meitä. En muistanut, että oli viikonloppu. Ajantajuni oli selvästi kadonnut viimeistään Björkössä.

– Minkähänlainen vene Maidolla on? Ursula mietti. – Ja mistä päin se on tulossa? Sivutuuli on paha, mutta jos Maido tulee mantereen suunnasta, saattaa onnistua jotenkuten.

Jäimme odottamaan. Kello mateli. Kului tunti, kului toinen. Maidoa ei kuulunut.

– Maidonhan piti olla lähellä, ihmettelin. – Mitä ihmettä mä oikein menin tekemään? Se on varmaan kaatunut veneellään ja taistelee tuolla aallokossa.

– Ei se mitään kaatunut ole, Ursula sanoi. – Luuli, että pilailet. Tai sitten se oli jo tulossa mutta tapasi laiturilla mukavan tytön, jonka kanssa lähti lämmittämään saunaa. Miehet on just sellaisia.

– Vain vana jäi, kun laivasi läksi, aloitin. – Odota, mä etsin sen täältä iPodilta.

Oli jo tullut pimeää, mutta tuuli ei osoittanut laantumisen merkkejä.

– Tämä vene on aika pahasti, Ursula sanoi. – Pakko mennä kiinnittämään uudelleen. Jos tämä liikkuu vielä muutaman metrin luodon suuntaan, niin ollaan kivessä kiinni ja se hinkkaa kyljen rikki. Minä voin mennä, kun sinulla on tuo side jalassa.

– Varo niitä teräviä kiviä! huikkasin.

Ursula kiipesi kannelle.

– Hei, nyt tuolta tulee vene! Täällä, Maido! Me ollaan täällä!

Nousin Ursulan vierelle. Valtavan suuri puuvene kynti aallokkoa meitä kohti. Ursula siirtyi takakannelle ja meni ottamaan vastaan Maidon heittämän köyden. Laskimme lepuuttajat kylkeen, ja Maito kiinnitti veneensä viereen. Hän kahlasi Ursulan kanssa rantaan korjamaan kiinnitystämme. He askaroivat hyvän tovin tuulessa ja aallokossa saadakseen veneet toivomallaan tavalla. Se olikin hyvä juttu. Minä ehdin sillä aikaa kammata hiukseni, laittaa meikkivoidetta ja varjostaa kulmani. Yllättävä turhamaisuuden puuska naiselta, joka meikkasi tuskin päiväkodin kevätjuhlia varten.

– Ja sitten iltapalalle! Maido sanoi. – Mulla on puuviljaa, kohupiimätorttua ja vaikka mitä. Tulkaapa sisään.

– Ihanaa! Kauniimpia sanoja en ole kuullut aikoihin, Ursula sanoi. – Mulla on aivan hirveä nälkä.

– Tällaisen veneen minä haluaisin, kuiskasin Ursulalle. – Tosin nuo ikävät ruskeat tyynyt kyllä laittaisin heti vaihtoon.

– Taitaisi tuo kapteenikin kelvata kaupanpäällisiksi, Ursula kuiskasi takaisin.

– Minä tulin tällä Kuresaaresta Suomeen, Maido sanoi. – Tämä on kyllä mun sedän vene, mutta ei se enää itse veneile. On vanha mies. Tämä venekin on vanha. Tehty joskus 50-luvulla. Silloin vielä osattiin.

– Vai 50-luvulta. Sopii hyvin Hillen musiikkimakuun, Ursula totesi.

– Ja ruusumekkoon.

– On mullakin täällä musiikkia, Maido sanoi. – Vanhoja eestiläisiä iskelmiä.

Lazzarellaan verrattuna Maidon vene tuntui valtavan isolta. Maido sytytti lasipurkeissa olevat kynttilät pöytään ja käänsi kaasulieden päälle.

– Saatte paistettua juustoa, hän sanoi. – Virolainen ruoka. Käännetään juustopalat jauhossa ja paistetaan öljyssä. Ravitsevaa ja hyvää.

Vilkaisin Ursulaa varoittavasti. Nyt ei kaivattaisi sanaakaan kolesterolista tai paistinrasvan karsinogeeneistä.

– Aivan mahtavaa! Ursula huokaisi. – Ihanaa saada ruokaa.

En muista koskaan saaneeni mitään niin hyvää kuin Maidon paistamat, leivitetyt juustopalat. Ruuan kanssa joimme puolen litran tuopilliset lähdevettä. Jälkiruuaksi söimme hedelmiä ja rahkapiirakkaa.

– Aikamoinen tuuri, että satuit olemaan lähellä, sanoin Maidolle.
Maido virnisti.

– No jos totta puhutaan, niin en mä ollut täällä päinkään. Mutta kyllähän mä olisin lähtenyt vaikka Kuresaaresta asti, jos olisit soittanut.

– Sulla on täällä valtavan isot makuutilat, totesin. – Aivan toista kuin Lazzarellassa. Mulla on aina aamulla paikat puutuneet. Takahytti on suunniteltu pikkulapsille.

– Jää tänne, Maido sanoi ja hymyili.

– Mä jään kanssa. Mä en ainakaan mene yksin omaan veneeseen. Mä en ole mikään yksinpurjehtija, Ursula sanoi.

Rommitilkka tuntui laukaisseen Ursulassa puheripulin. Hän istui tiiviisti Maidon kyljessä ja piirteli sormellaan merikorttiin reittejä reissustamme ja samalla selosti vuolaasti kaikkia aikaisempiakin matkojaan. Ursula ja Maido keskustelivat eri veneistä ja niiden teknisistä ominaisuuksista kielellä, joka kuulosti korvissani aivan vieraalta. Pieni kateudenpisto vihlaisi mielessäni. Minullehan Maido oli puhelinnumeronsa antanut.

Kellon lähestyessä puoltayötä kannoimme peittomme ja tyynymme Maidon veneeseen. Olin pesemässä hampaita kannella, kun kännykkä soi. Se oli Tuukka.

– Olen nyt vähän selvitellyt asioita, Tuukka sanoi. – Onko sulla se excel-taulukko siinä? Voisitko vielä luetella minulle niitä merkintöjä? Tämä saattaa olla isompi juttu kuin aluksi uskalsin ajatellakaan.

– Ei se tässä ole, se on tuolla veneessä. Sitä paitsi me ollaan juuri menossa nukkumaan.

– Veneessä? Missä sä itse olet? Ja tietääkö kukaan, missä te olette?

– Mitä sinä tarkoitat? Miten niin, tietääkö kukaan? Ei kai. Paitsi sinä tiedät. Ja olenhan mä tietenkin aina Facebookin statusmerkintöihin laittanut, missä me milloinkin ollaan. Mutta se on vaan mun kavereille.

– Kavereille? Kuinka paljon sinulla on kavereita Facebookissa? Ja mitkä sun tietoturva-asetukset on?

– Mitä sä nyt vaahtoat? Jotain pari sataa kaveria siellä on varmaan, en mä edes tunne niitä kaikkia. Ja mitkä ihmeen tietoturva-asetukset?

– Kuuntele nyt Hille, mitä minä sanon, Tuukka sanoi. – Kyseessä ei ole mikä tahansa muistitikku. Teidän on nyt oltava erityisen varovaisia. Ette saa paljastaa olinpaikkaanne kenellekään. Laita Facebookiin varalta väärää tietoa. Ilmoita vaikka, että olette matkalla Hankoon. Minä tulen teitä vastaan Naantaliin. Ja siihen saakka, olkaa varovaisia. Muista tämä: älä luota kehenkään, joka pyrkii puheillesi. On täysin mahdollista, että teitä seurataan. Älä luota kehenkään vieraaseen. Äläkä varsinkaan ulkomaalaisiin.

– Hille, mihin sinä oikein jäit? kuului Maidon ääni veneestä.

Suljin puhelimen. Älä luota kehenkään, joka pyrkii puheillesi. Älä luota kehenkään vieraaseen.

Ja huppelissa oleva Ursula kihersi parhaillaan luottavaisena täysin tuntemattomuudesta tiellemme seilanneen Maidon kyljessä. Tunsin pulssini kiihtyvän ja kämmenieni hikoavan. Olimmeko joutuneet ansaan?

Seisoin hetken kannella tietämättä mitä tehdä. Olin peloissani mutta samalla myös vihainen. Eihän tämän näin pitänyt mennä. Tuukan piti olla se, joka sai minut rauhoitettua. Nyt hän oli epämääräisillä vihjailullaan saanut minut lähes paniikkiin.

Ursulan laukusta oli löytynyt väärä muistitikku, jolle oli tallennettu norjankielisiä merkintöjä sisältävä excel-taulukko. Vielä päivällä Tuukka oli hyväntuulisena vakuutellut, että kyseessä täytyi olla erehdys. Ja nyt hän oli soittanut varoituspuhelun. Emme pääsisi lähtemään mihinkään tässä kelissä. Nyt ei auttanut muu kuin yrittää olla mahdollisimman normaali.

Ilta oli pimentynyt ja yö laskeutunut meren ylle, tuuli ei vain osoittanut tyyntymisen merkkejä. Maido oli sytyttänyt veneeseensä valot. Ikkunan läpi näin, kuinka hän istui Ursulaa vastapäätä kumartuneena kajuutan pöydän ylle merikorttia tutkimaan. Hymyilevä Maido, jonka uudelleentapaamista olin Kasnäsin jälkeen mielessäni toivonut lakkaamatta. Kun olimme jääneet ilman juomavettä ja ruokaa odottamaan myrskyn taukoamista, olin viimein saanut riittävän hyvän tekosyyn soittaakseni hänelle, ja hän oli sanonut olevansa sattumalta ihan lähellä.

Minkä ihmeen takia Maido oli sattumalta valmiiksi meidän lähellämme keskellä saaristomerta? Hän oli pelastanut iltamme tulemalla paikalle ja valmistamalla meille iltapalaa. Hän oli ostanut luottamuksemme paistetulla edamjuuston palalla ja viipaleella rahkapiirakkaa. Olimme jopa kantaneet peittomme ja tyynymme Maidon veneeseen.

Mutta toisaalta, voiko hymyilevä ihminen olla läpeensä paha? tuumin mielessäni. Sitten muistin, mitä Ursula oli ajatellut Kristianista: hyvä tanssittaja ei voi olla paha.

Mikä meitä naisia oikein riivasi? Pieni ystävällinen ele tai miellyttävä yksityiskohta miehen ulkonäössä sai meidät unohtamaan kaiken järjen äänen. Oliko ihastumisessa lopulta kyse muusta kuin ajoituksesta? Kuka tahansa on riittävän vastustamaton silloin, kun on oikeassa paikassa oikeaan aikaan. – Joskus sitä on vain niin yksinäinen, että ottaa ensimmä­isen vastaantulijan, oli Ursulakin todennut. Minä olin ollut yksinäinen jo yli kolme viikkoa!

En tiennyt enää, kehen luottaa. Jos sää olisi ollut vähääkään parempi, olisimme kiittäneet Maidoa avusta ja jatkaneet matkaa. Nyt ei ollut vaihtoehtoja. Kun näin Ursulan nauravan vapautuneena Maidon jutuille, ymmärsin, etten voisi edes vihjata Ursulalle Tuukan puhelusta. Niin paljon hän oli ahdistusta ja pelkoa mukanaan kantanut. Ursula oli huolettoman hetkensä ansainnut – siinäkin tapauksessa, että huolettomuus olisi katteetonta.

Vein hammasharjani takaisin Lazzarellaan. Ursulan käsilaukku oli huolimattomasti penkillä. Avasin sen ja sujautin muistitikun hupparin taskuun. Nyt olisi syytä olla erityisen varovainen.

– Hille, oletko sinä pudonnut mereen? Maido huuteli.

Nousin Lazzarellasta, suljin oven huolellisesti ja astuin Maidon veneen kannelle. Koputin kajuutan oveen, ja Maido avasi sen minulle. Hän hymyili, mutta en pystynyt katsomaan häneen.

– Hohhoijaa, taitaa olla parasta mennä nukkumaan. Monesti aamuvarhaisella on tyynin hetki, ja silloin meidän täytyy olla valmiina jatkamaan matkaa, sanoin.

– Kyllä mun evääni riittäisivät vielä pitempääkin myrskyyn, Maido vakuutteli.

– Mua ei ainakaan vielä väsytä, Ursula sanoi. – Onpa ollut varsinainen päivä. Ei olisi aamulla Björköstä lähtiessä arvannut, mitä tämäkin päivä tuo tullessaan.

Yritin mulkaista Ursulaa tiukasti. Kohta hän lavertelisi muistitikut ja kadonneet norjalaishiihtäjät vailla pienintäkään itsesuojeluvaistoa. Eikö Ursula tajunnut, että nyt oltiin vaarallisilla vesillä.

– Nyt nukkumaan! komensin Ursulaa samalla äänenpainolla, jolla sain yleensä villeimmänkin päiväkotiryhmän hiljentymään.

Ursula vilkaisi minua hämmästyneenä. Huomasin, että hän oli kaatanut Maidolle ja itselleen tilkkaset Tuukan rommipullosta.

– Eikö me voitaisi edes laulaa?

– Lauletaan huomenna.

Asettauduin keulaan ja vedin peiton päälleni.

– Etkö sä tulekaan mun viereen? Maido kysyi. – Täällä takakajuutassa olisi enemmän tilaa. Ja minä voisin lukea sulle iltasadunkin. Ja kertoa kummitusjuttuja.

– Minä nukun nyt tässä, vastasin tiukalla päiväkotiäänelläni.

– Ja Ursula samoin. Kiitos iltapalasta ja hyvää yötä.

Teeskentelin nukahtavani. Halusin tarkistaa, lähteekö Maido tutkimaan Lazzarellan kaappeja heti nukahdettuamme. Niin ei käynyt. Takakajuutasta kuului hiljaisella Moskovan valot Georg Otsin laulamana, kunnes Maido käänsi soittimensa kiinni.

Aaltojen tasainen loiskinta ja hirraava ääni kahden kyljittäin kiinnitetyn veneen osuessa toisiinsa tuudittivat meidät pikku hiljaa uneen.

Olin arvannut oikein. Aamuyöstä tuuli alkoi tyyntyä. Kuudelta herätin Ursulan.

– Ursula, nyt lähdetään.

– Paljonko kello on?

– Ei sillä nyt niin väliä, mutta tuuli on tyyntynyt. Päivemmällä voi alkaa taas loikottaa.

– Mmmm. Keitetään nyt ainakin kahvit ensin.

Vein vuodevaatteemme takaisin Lazzarellaan. Kun palasin, Maidokin oli jo herännyt ja kattanut aamupalaa pöytään. Hän vaikutti pettyneeltä.

– Otatte ainakin juomavettä ja evästä mukaan, Maido vaati. Hän aukaisi jääkaapin ja kääräisi pari makkaraa ja juustokimpaleen sanomalehteen.

– Kiitos, eiköhän me pärjätä. Ostetaan sitten Hangosta lisää.

– Hangosta? Ursula oli yhtenä kysymysmerkkinä. – Eikö me ollakaan menossa Naantaliin?

– Tuukka soitti myöhään illalla. Suunnitelmat ovat muuttuneet.

– No siinä tapauksessa minä ajan teidän edellänne väylälle, Maido sanoi.

Söimme vaiteliaina ja nopeasti ja irrotimme veneet. Väylälle päästyämme Maido huiskutti meille. – Soittelehan taas, hän huikkasi. – Vaikkei olis edes hätä!

Ursula kääntyi idän suuntaan. Kun Maidon vene oli kadonnut näkyvistä, komensin Ursulan pois ohjaajan paikalta.

– Mä haluan ajaa välillä, vaadin.

– Mitä ihmettä sä luulet tekeväsi? Ursula kiljaisi, kun tein jyrkän U-käännöksen. – Mitä sä oikein pelleilet?

– Mennään sittenkin Naantaliin.

– Nyt mä en kyllä ymmärrä yhtään mitään.

– Sä saat ajaa.

Ursula oli hiljaa ja palasi rattiin. Hän vaikutti suuttuneelta.

Noudatin Tuukan ohjeita ja näpyttelin Facebook-kavereilleni tiedon, että olisin kohta Hangossa. Samassa puhelimeni soi. Se oli Tuukka. Mitähän nyt oli tapahtunut?

– Hille. Oletko sä yksin?

– Ursulan kanssa veneessä.

– Kuuntele tarkasti. Mene takakannelle. Pidä huoli, että Ursula ei kuule, mitä me puhutaan.

– Ihan hyvä keli täällä on.

– No menitkö?

– Joo, no mä katson, onko se ankkurin kanssa laatikossa.

Vilkaisin Ursulaa. Hän näytti taas ajatuksiinsa vaipuneelta. Puheluni ei näyttänyt häntä kiinnostavan. Saatuani oven takanani kiinni, puuskahdin Tuukalle:

– Mitä peliä tämä oikein on? Miksi Ursula ei saa kuulla?

– Ehdittekö huomiseksi Naantaliin? Olen tulossa sinne.

– Varmasti ehditään. Ollaan siellä varmaan jo ensi yönä tai hyvissä ajoin illalla.

– Mä pääsen lähtemään Hesasta vasta aamupäivällä. Pitää hoitaa pari asiaa ensin.

– Niin?

– Hille, toimistolla on käyty.

– Tä? Siis sä tarkoitat sun firmaa. Kuka siellä on käynyt?

– Meille on tehty tietomurto. Verkkolevyasema on tuhoutunut. Tyhjää täynnä. Tiedätkö mitä se merkitsee? Suurin osa meidän duuneista on hävinnyt taivaan tuuliin. Asiakasrekisterit. Ensi syksyn projektisuunnitelmat. Laskutustiedot. Melkein kaikki. Mulla on vain satunnaisesti varmuuskopioita. Omalla läppärilläkin on tallennettuna vain juuri nyt kesken olevat duunit.

– Joku virus vai?

– Niin mäkin ensin ajattelin.

– No kai ne nyt saadaan takaisin. Pyydä tietokone-ekspertti paikalle. Nehän taikoo tyhjästä sun tiedostot takaisin.

– Niinhän mä teinkin. Ja siinä samassa selvisi jotakin. Ei ole ollut virusta tai haittaohjelmaa. Deletointi on tehty tahallaan. Ja viimeinen sisäänkirjautuja järjestelmään on ollut Ursula.

– Ursula? Se on mahdotonta. Sehän on ollut täällä veneessä mun kanssa koko ajan.

– Onko sillä läppäri mukana?

– On, mutta ei se sitä ole käyttänyt, juuri.

– Sitä mä vähän pelkäsinkin. Tuon pystyy tekemään myös etänä, jos on käyttäjätunnukset.

– Toi on vähän liian paksua. Miksi ihmeessä Ursula olisi deletoinut teidän duunit? Onhan se ollut stressaantunut. Sanoi siellä saaressa, etteivät ensi syksyn projektit voisi vähempää kiinnostaa, mutta ei se silti tuollaista menisi tekemään.

– Mä en tiedä mitä ajatella, Tuukka puuskahti. – Kerrankin mä olen ihan ymmälläni. Mutta on parempi, että ei ruveta tätä setvimään nyt puhelimessa. Mä tuun huomenna sinne Naantaliin ja haluan puhua Ursulan kanssa. Eikä sanaakaan sille tässä vaiheessa. Koittakaa päästä ehjänä perille.

Palasin hyttiin ja kaivoin esille muistikirjani. Yritin aikani kuluksi piirrellä. Ursula oli hiljaa, salaperäinen Ursula. Tiesinkö vieläkään kuin osan hänen tarinastaan? Vai oliko Ursula alusta alkaen johtanut minua harhaan?

Muutaman tunnin ajon jälkeen vatsaamme alkoi kurnia.

– Poiketaanko Nauvoon? Siellä on kai hyvä ravintola, L`Escale. Oletko käynyt siellä? Ursula katkaisi hiljaisuuden.

– En ole käynyt. Mutta eikö se poikkea reitiltä aika lailla.

Ajattelin, että voisi olla mukavaa päästä Naantalin vierasvenesatamaan yöksi.

– Siellä on kyllä täyttä jo alkuillasta. Entä jos jäisimme Nauvoon ja lähtisimme aamulla varhain Naantaliin.

– Niin Tuukkakin… olin jo lipsauttaa.

– Mitä Tuukasta?

– Ei mitään. Soitellaan sille sitten vaikka illalla.

Nauvon vierasvenesatama yllätti minut suuruudellaan. Vaikka itse kylä oli pieni, oli laiturissa satoja veneitä ja satamassa joutilas lomatunnelma. Ursula lupasi käydä kaupassa täydentämässä taas ruoka- ja juomavarastoja. Kun laitoimme veneen maasähköön, jääkaappi alkoi jälleen kylmetä.

Minä kaivoin laukusta esille Maidon aamulla antaman juusto- ja makkarakäärön pelastaakseni sen kylmään. Paremman puutteessa Maido oli kääräissyt eväät vanhaan sanomalehteen. Olin jo heittää lehden roskiin, kun katseeni iskeytyi pieneen juttuun oikean sivun alalaidassa: ”Norjalaishiihtäjä edelleen tavoittamattomissa.” Minun oli istuttava. Oliko kyse samasta hiihtäjästä, josta Ursula oli aiemmin kertonut?

”Lupaavimpiin norjalaisiin naishiihtäjiin kuuluvaa Inge Skaulia ei lukuisista yrityksistä huolimatta ole tavoitettu. Skauli ei palannut muun joukkueen mukana harjoitusleiriltä Italiasta toukokuussa. Skaulin omaiset ja valmennusjohto kieltäytyvät kommentoimasta asiaa. Skaulin rakettimainen ura koki pahan takaiskun talviolympialaisissa Vancouverissa Skaulin sairastuttua äkillisesti. Skaulin piti olla mukana Holmenkollenilla järjestetyssä kansanjuhlassa juhannuksena, mutta hän ei koskaan tullut paikalle.”

Vilkaisin lehteä. Se oli painettu juhannuksen jälkeisenä keskiviikkona. Siis muutama päivä sitten. Mistä ihmeestä tässä kaikessa mahtoi olla kysymys?

Ursula palasi kauppakassinsa kanssa. Katoin lisäksi pöytään Maidon juuston ja leivän. Ruuan jälkeen päätimme lähteä saunaan. Olimme viettäneet monta yötä luonnonsatamassa ja sauna tuli todella tarpeeseen. Säikähdin nähdessäni kuvani satamarakennuksen peilistä. Poskeni olivat palaneet tummanpunaisiksi. Aurinkolasien kohdalla kasvoissani oli valkoiset renkaat. Hiukset olivat vaalentuneet ja tahmeassa takussa. Merielämä oli tehnyt tehtävänsä, mutta en näyttänyt lainkaan sellaiselta ruotsalaistytöltä, joita purjeveneiden mainoksissa oli.

Saunoimme pitkään ja hartaasti ja kävimme välillä vilvoittelemassa ulkopuolella. Nauvon sauna ei kuitenkaan tarjonnut samanlaista idylliä kuin Elisaari.

Illalla päätimme lähteä kävelylle satamaan ja kylälle. Jalassani olevaa haavaa oli alkanut särkeä. Minun oli astuttava pelkällä kantapäällä, ja kävely oli hidasta ja vaivalloista. Pysähdyin vähän väliä tutkimaan rannassa olevia kojuja, joissa myytiin purjehdusvaatteita, saariston herkkuja ja kaikenlaista rihkamaa.

Palatessamme poikkesimme rantaravintolan terassille ja tilasimme yhdessä tuumin kuivat siiderit. Katselimme vaiteliaina edestakaisin vaeltavaa lomaväkeä: eläkeläispariskuntia, jotka olivat olleet purjeveneillään reissussa jo toukokuusta, lapsiperheitä, jotka olivat ajelleet kesämökeiltään kylälle täydentämään ruokavarastoja, mekastavia nuorisoryhmiä, joille isukit olivat erehtyneet antamaan veneen lainaan.

Oli vaikeaa keksiä puhuttavaa. Tuukan kertomus kaikui korvissani. En halunnut sotkeutua asiaan. Tuukka ja Ursula saisivat selvittää sen keskenään.

Aamulla suoriuduimme matkaan ensimmäisten joukossa. Naantalin vierasvenesatama oli hyvin suosittu, ja olisi oltava ajoissa liikkeellä, jos halusi saada paikan.

Matka sujui hiljaisuuden vallitessa. Minun oli vaikeaa suhtautua Ursulaan luontevasti Tuukan puhelun jälkeen. Salasiko Ursula minulta jotakin?

Naantalin vierasvenesataman laiturissa törmäsimme tuttuun veneeseen. Annin perhe oli ajanut Naantaliin suoraan Björköstä. He olivat valinneet viisaasti pidemmän mutta suojaisamman reitin ja kuuntelivat kauhistuneina kertomustamme toissapäiväisestä myrskystä. Anni hihkui jälleennäkemisen riemua.

– Nyt lähdetään Muumimaailmaan! Te lupasitte!

Katsahdin Ursulaan. En millään voisi lähteä Muumimaailmaan, minun pitäisi odottaa Tuukkaa. Tiesin, ettei Annin kanssa selvittäisi Muumimaailmasta parissa tunnissa.

– Mene sinä Annin kanssa, ehdotin Ursulalle. – Mulla on vähän huono olo. Sitä paitsi tuo jalan haava on vieläkin vähän kipeä. En viitsisi kävellä ainakaan pitkiä matkoja.

Ursulalle asia sopi. Hän tuntui tulevan hyvin toimeen Annin kanssa. Muistin, kuinka Ursula oli kertonut perhehaaveistaan. Siinähän saisi harjoitella. Annin vanhemmat päättivät lähteä pikkupoikien kanssa kylpylään. Sovimme tapaamisen kello kolmeksi iltapäivällä.

Annin ja Ursulan lähdettyä kävellä nilkutin kohti rannassa olevaa kahvilaa. Yritin soittaa Tuukalle, mutta en saanut yhteyttä. Olikohan Tuukka vielä kiinni työjutuissaan Helsingissä? Vai kaahasiko hän parhaillaan Turun moottoritietä kohti Naantalia valmiina selvittämään kaikki ongelmat.

Lapsiperheitä rattaineen vyöryi massoittain kaupungilta kohti Muumimaailmaa. Monille tämä oli kesän kohokohta. Jäin hetkeksi katsomaan Kaivohuoneen edessä seisovaa elävää patsasta ja heitin pari lanttia katusoittajalle. Muumijunasta purkautuva japanilaisturistien ryhmä kuvasi innokkaasti puutaloidylliä ja upeita istutuksia. Muumikaupan edessä oli suorastaan jono.

Itse en tuntunut pääsevän millään kesäfiilikseen. Epämääräinen huoli painoi rintaani, ja ajatukset laukkasivat villinä. Millainen retki tämä olikaan ollut! Yksi asia oli kuitenkin päivänselvää: merituulet olivat pyyhkineet Jyrkin muiston mielestäni. Tuntui kuin yhdessäolostamme olisi ikuisuus. Jälleen kerran saatoin vain ihmetellä, miten olin koskaan voinut retkahtaa mokomaan tyyppiin.

Veneretken alussa minua oli ihmetyttänyt Ursulan outo käytös. Pedanttinen tapa laskostella vaatteita, sisäänpäinkääntyneisyys, odottamattomat säntäilyt milloin mihinkin. Pikkuhiljaa Ursulan varovaisuus ja pelkokohtaukset olivat saaneet hyvän selityksen.

Vai olivatko sittenkään? Yrittikö Ursula tosiaan vain johtaa minua harhaan? Oliko Kristian pelkkä peitetarina? Kuka oli hakkeroinut Tuukan firman tiedostoihin ja miksi? Mitä salaisuuksia Ursulan hallussa olevaan muistitikkuun kätkeytyi? Ja mitä ihmettä oli tapahtunut Inge Skaulille?

Nilkutin laituria pitkin kahvilaan. Ihmisiä riitti joka paikkaan, myös kahvilassa sai jonottaa. Asetuin jonon hännille. Minun olisi istuttava alas ja selvitettävä asioita mielessäni kaikessa rauhassa. Tai ehkä sittenkin kannattaisi vain yrittää unohtaa kaikki tapahtunut. Tuukka tulisi kohta, ja asiat ratkeisivat varmasti itsestään. Minulla oli aina tapana huolestua turhasta. Kesä oli kauneimmillaan, miksi vatvoa ongelmia, joille ei itse voinut mitään.

Onneksi terassilla oli vielä tilaa. Olisi ihanaa viettää kiireetön kahvihetki, katsella rantatiellä edestakaisin vaeltavaa kesäkansaa ja lukea pitkästä aikaa sanomalehdet.

Jalkaani jomotti. Jonossa edessäni oleva mies oli tuskastuttavan hidas. Odotin korvapuustini ja kahvikuppini kanssa kärsivällisesti, kun mies kaivoi kolikoita taskustaan. Eurot olivat siellä suloisessa sotkussa kruunujen kanssa. Tarkemmin katsottuna miehen tarjottimelle nostamat kolikot näyttivät Norjan kruunuilta. Tunsin, kuinka pala nousi kurkkuuni. Mies ojensi juuri taskusta löytämänsä kahden euron kolikon tarjoilijalle. Oikean käden nimetön oli amputoitu alemman nivelen kohdalta. Tynkäsormi. Miehen oli pakko olla Kristian!

Jätin kahvin ja korvapuustini tiskille ja säntäsin ulos kahvilasta sen, minkä kipeällä jalallani pääsin. Ensin en tiennyt, rynnätäkö veneelle, Muumimaailmaan vai parkkipaikalle Tuukkaa odottamaan. Sitten tajusin, että muistitikku oli veneessä, minun olisi pakko saada se talteen. Hidastin tahtiani, etten kiinnittäisi liikaa huomiota. Vierasvenesatamissa ei ole tapana juosta. Täällä, jos missä, ihmisillä on aikaa maleksia.

Aukaisin veneen oven vapisevin käsin, astuin portaat kajuuttaan ja lukitsin oven saman tien perässäni. Minua pelotti. Kaivoin komerossa olevan hupparini taskut. Muistitikku ei ollut siellä. Se ei ollut myöskään laatikoissa eikä veneen pöydällä.

Muistin selvästi, että olin ottanut muistitikun Ursulan laukusta talteen mennessämme Maidon veneelle yöksi? Oliko tikku joutunut Maidolle? Vai oliko Ursula ottanut sen takaisin itselleen?

Kaivoin kännykän laukustani. Tuukan numeroon ei vieläkään saatu yhteyttä. Kello oli jo kohta kaksi. Ursula ja Anni tulisivat pian Muumimaailmasta. Oliko edes Anni turvassa? Miten olin saattanut olla niin ajattelematon ja päästänyt tytön Ursulan mukaan?

Samassa katseeni nauliutui laiturille. Jähmetyin kauhusta ja minun teki mieleni huutaa. Aivan Lazzarellan kiinnitysköysien kohdalla seisoi vaaleaan kesäpukuun pukeutunut mies, joka tuijotti suoraan minuun. Kirveelläveistetty viikinki. Amputoitu pikkusormi. Norjan kruunuja taskut pullollaan. Mies oli Kristian. Tiesin, että veneen ovi oli lukittu, mutta tunsin oloni suojattomaksi. Olisinko paremmassa turvassa ihmisten keskellä?

Laitoin olkihatun päähäni, aurinkolasit silmilleni, keräsin kaiken arvokkuuteni ja nousin veneestä. Suljin kajuutan oven huolellisesti. Kristian oli kävellyt hiljakseen laiturin päähän. Hän näytti katselevan myös muita veneitä tarkasti. Olisiko mahdollista, ettei Kristian ollutkaan tunnistanut Tuukan venettä tai yhdistänyt minua Ursulaan? Tuskin Kristian tiesi, millaisella veneellä Ursula olisi liikkeellä.

Kävelin selkä suorana laiturilta rantaan ja käännyin edelleen rantatielle uskaltamatta katsoa taakseni. Olisi varmaan viisainta mennä Muumimaailman sillalle Annia ja Ursulaa vastaan. Jos minun piti valita, luottaisinko Kristianiin vai Ursulaan, olisi valintani ehdottomasti Ursula – Tuukan aiheuttamasta hämmennyksestä huolimatta. Perhanan Tuukka, miksi hän ei voinut edes vastata puhelimeen!

Iltapäivä oli polttavan kuuma. Haava jalassani särki entistä enemmän, pelkäsin sen tulehtuneen. Minun oli käveltävä hitaasti. Jokainen askel tuntui kuin veitseniskulta. Muumimaailman sillan kupeessa minun oli istuuduttava ruohikolle ja otettava puristava kenkä jalastani.

Vedin hatunlierin syvemmälle. Ahdistava mielikuvat eivät jättäneet minua rauhaan. Ajatukset pyörivät päässäni tahmeana vyyhtinä. Tuntui, etten saanut mistään langanpäästä kiinni. Keventääkseni mieltä aloin hyräillä humppaa. Ihminen ei voi olla paniikissa ja humpata samaan aikaan, vakuuttelin itselleni. Armaani kanssa kahden kuljen, on kesän lauha tyyni yö. Kätensä pienen käteeni suljen, ja tunnen melkein kun sydän lyö…

Päästyäni toisen säkeistön loppuun huomasin edessäni asfaltilla varjon. Käänsin katsettani, mutta en uskaltanut nostaa päätäni. Purjehduskengät ja vaaleat kesähousut. Kristian seisoi aivan vieressäni.

– Hille, Hille! Et ikinä arvaa mitä! kuului samassa Annin huuto ja jalkojen töminä laituria vasten. Anni syöksähti syliini.

– Mä näin Haisulin! Anni huusi. – Poliisi ajoi sitä takaa.

Nousin vaivoin ylös. Anni roikkui kaulassani.

– Ja Ursula otti musta ja muumimammasta kuvan! Ja me käytiin muumitalossa ja muumiteatterissa ja vaikka missä! Mä haluan sinne uudestaan huomenna!

– Dear Ursula, I have to talk to you, Kristian sanoi ja käveli Ursulaa vastaan sillalle kädet levällään ja tavoitteli hymyä. – Please, forgive me. I can explain.

– Stop, Ursula melkein sylkäisi. – I know everything! Ursula kaivoi hetken laukkuaan, veti sieltä sinisen muistitikun ja alkoi heiluttaa sitä Kristianin edessä.

– Ursula, älä! huusin. – Varo!

Samassa Kristian oli tarttunut Ursulaa ranteista, ja väänsi niitä voimakkaasti. Ursula parahti. Muistitikku lennähti hänen kädestään maahan. Syöksyin sen perään, mutta liian myöhään. Kristianin purjehduskenkä oli jo astunut muistitikun päälle ja potkaissut sen saman tien sillalta mereen.

– Adjö! Kristian sanoi tuskin kuuluvasti ja kääntyi. Hän ei kuitenkaan ehtinyt astua montaa askelta, kun törmäsi tungoksessa vastaan tulevaan mieheen.

– Tuukka, parkaisin. – Tuukka, auta! Kristian… minä!

Näin, kuinka Tuukka laski kätensä Kristianin olkapäälle. Kristian tervehti häntä, ja Kristianin kasvojen kireys suli sekunnin kymmenyksessä seuramiehen rentoudeksi. Tuukka kuului selittävän Kristianille jotakin matalalla äänellä. Lopulta hän kaivoi taskustaan kommunikaattorin ja avasi näytön Kristianille. Kristianin huitaisi kädellään ja naurahti ivallisesti. Meihin vilkaisematta hän kääntyi ja lähti ripeästi kävelemään puistotietä kohti kaupungin keskustaa.

– Tuukka, nyyhkäisin ja syöksyin halaamaan veljeäni. Tunsin vapisevani kauttaaltaan. Ursula seisoi kalpeana paikoillaan, myös Anni oli vaiennut hämmästyksestä.

– Muistitikku meni mereen, sain soperrettua. – Mä kyllä yritin pelastaa sen, mutta Kristian oli nopeampi.

– Niin meni, mutta katsokaapa tätä, Tuukka sanoi ja avasi kommunikaattoriltaan iltapäivälehden uutisnäytön. ”Norjan dopingskandaali paisuu. Kadonneeksi luultu hiihtäjä palasi parrasvaloihin. Inge Skauli kertoo kaiken.” – Tässä on Kristianille nieleskelemistä.

– Huh huh, Ursula mutisi tuskin kuuluvasti ja hieroi ranteitaan, joissa oli Kristianin jäljiltä punaiset läikät. – Ja välillä minä epäilin jopa omaa mielenterveyttäni.

– Ja minä epäilin jopa sinua! huokaisin. – Minä luulin, että sinä itse olet sekaantunut johonkin hämä­rään. Etenkin kun Tuukka kertoi, että firman levyasemat oli deletoitu ja viimeinen kirjautuminen oli tehty sinun tunnuksillasi!

– Ei voi olla totta, Ursula puuskahti. – Löysiköhän Kristian käyttäjätunnukseni käydessään asunnollani? Se halusi varmaan tuhota tiedostot siltä varata, että olisin kopioinut muistitikun tiedot sinne. Mutta enhän minä edes tiennyt koko tikun olemassaolosta!

– Eikös Kristian käynyt toimistollakin, muistelin. – Kävikö Kristian Ursulan työhuoneessa?

– Saattoi käydäkin, kun olin myöhässä puoli tuntia tapaamisesta, Tuukka mutisi. – Mutta et kai sinä Ursula säilytä käyttäjä­tunnuksia näkyvillä?

– Olen teipannut ne koneen näppäimistön alle. En ikinä pysyisi laskuissa, kun salasanat pitää vaihtaa niin usein, koska sä olet niin tarkka sen tietoturvan kanssa.

– Ei voi olla totta, ja nyt vasta kerrot! päivitteli Tuukka. – Mutta kuulkaas tytöt! Norjalaiset saavat nyt hoitaa asiansa ihan keskenään. Eiköhän varata illaksi pöytä Kaivohuoneelta ja lähdetä juhlimaan!

– Sopii! sanoimme yhdestä suusta. – Ja Annin perhe pyydetään ilman muuta mukaan.

Lähdimme kävelemään hiljalleen kohti vierasvenesatamaa. Tuukka kertoi menevänsä hotelliin yöksi. Sovimme treffit iltaseitsemäksi. Sitä ennen ehtisimme käydä satamarakennuksen saunassa ja vaihtaa vaatteet. Ursula lähti palauttamaan Annia vanhemmilleen.

Jäin jonottamaan mansikkakojulle. Kotimaiset mansikat olivat tulleet myyntiin. Maistoin sekä Rymättylän että Sauvon mansikoita. Ne olivat pienempiä ja punaisempia kuin alkukesän belgialaiset mansikat, ja maku oli jotain aivan muuta. Niin paljon oli muuttunut alkukesästä. Koko elämääni oli tullut uudenlaista väriä ja makua.

Pohdin hetken vaikeaa valintaani. Samassa tunsin kevyen puhalluksen niskassani ja säpsähdin.

– Se oli ainut mingi putukas, lepatriinu, kuului tuttu ääni selkäni takaa.

Riinan pikkusisko Raisa menee kihloihin. Lisäksi asiat tuntuvat menevän solmuun

nyt sekä Uskon että Hiron kanssa.

Raisa istui olohuoneeni sohvalla ja kävi juurta jaksain läpi romanttisen iltansa tapahtumia.

”…sitten Janne polvistui ja ojensi mulle pienen suklaarasian. Avasin sen ihan paniikissa, koska aavistelin jo – ja siinä tämä sormus sitten oli! Eikö olekin aivan käsittämättömän ihana pikkusafiiri!”

Raisan sormessa kimalteli pieni kirkkaansininen kivi, joka oli upotettu siroon renkaaseen. Katselin sitä ihaillen, mutta tunsin pistoksen sisimmässäni. Se ei ollut varsinaisesti kateutta, mutta tunsin epäonnistuneeni perheen vanhimpana tyttärenä. Käsittämätöntä, mutta niin se vain oli vaikka elimme 2000-lukua.

Raisa veti henkeä ja tuntui katsovan minua ensimmäistä kertaa.

”Niin, mites sulla nyt menee? Näitkö Uskon viikonloppuna?”

Irvistin ja poskilleni kohosi lievä puna. Oli vaikeaa selittää koko soppaa edes Raisalle.

”…siis mitä! Ja tyyppi lähti menemään? Eikö siitä ole kuullut vieläkään mitään? Ja sut tuntien, et ole myöskään antanut periksi.”

Raisa hautasi kasvonsa käsiin ja näytti siltä kuin tahtoisi hautautua maahan. Tunsin jälleen kerran, kuinka roolimme isosiskona ja pikkusiskona vaihtoivat paikkaa. Istuin Raisan viereen.

”Raisa luki tekstarin  silmät viiruina.”

”No mitä olisi pitänyt tehdä? Usko karkasi paikalta. Ehkä hän on tottunut siihen, että naiset juoksevat aina perään, mutta minä en ole sellainen!”

Raisa pudisti päätään ja väänteli kasvojaan.

”Joo, et todellakaan ole. Mutta voisit vaikka lähettää tekstarin…”

Samalla kännykkäni piippasi ja me molemmat hyppäsimme varmasti ainakin kymmenen senttiä ilmaan. Raisa viittoi kännykkää, kuin se olisi syttynyt tuleen.

”No avaa se nyt jo, herran jumala…! Onko se Uskolta?”

Kännykkä meinasi livetä sormista. Kun sain sen viimein auki, tuijotin viestiä ja vedin sen sitten vatsaani vasten piiloon. Pudistin päätäni. Sanoin hiljaa:

”Se on Hirolta.”

Raisa käänsi epäuskoisen katseensa takaisin minuun. Alkoi naurattaa, sillä koko tilanne tuntui aivan järjettömältä. Kun Raisa ei saanut vieläkään sanaa suustaan, ojensin hänelle puhelimen:

Hei Riina, tuletko huomenna treeneihin? Vai nähdäänkö Tammerfesteillä?

Raisa luki tekstarin ja katsoi minua silmät viiruina.

”No niin, selitäpä tämä sitten? Mitä ihmettä… jätän sut viikonlopuksi ja muutut Amaterasuksi, miinus rehellisyys. Pitäisikö heitellä riisiä jalkojesi juureen?”

Amaterasu oli japanilaisessa mytologiassa esiintyvä auringonjumalatar, joka edusti arvokkuutta, kauneutta ja rehellisyyttä. Vilkaisin seinälläni roikkuvaa matkamuistoa, japanilaisten juhlapäivien kalenteria ja totesin:

”No tavallaan voisitkin, sillä tänään on Amaterasun päivä.”

Raisa pyöräytti silmiään ja ulvaisi tuskastuneena. Hän nappasi sohvalta tyynyn ja heitti minua sillä.

”Puhutaanpa niistä Tammerfesteistä! Mitä aiot tehdä? Jos menet sinne Hiron kanssa, saat kyllä heittää Uskolle hyvästit, jos hän sattuu nähdä teidät yhdessä.”

Laskin kännykän olohuoneen pöydälle. Jätin vielä vastaamatta Hirolle, mutta Raisalle sanoin:

”Mitä itse tekisit?”

Sisareni huokasi teatraalisesti, mutta siirtyi sitten istumaan kylkeeni. Hän selasi hetken puhelintaan, kunnes näytti sitä minulle.

”No mitäs, jos kiristäisin hiukan? Sano, että sulla on kaksi lippua Ratinan keikalle keskiviikkona ja kysy häntä mukaan – ja sano, että jos et kuule Uskosta tänään, niin ok. Hankit sitten muuta seuraa…”

Sisareni oli nero! Nyökäytin päätäni.

”Hiro nauroi ja parikymppiset tytöt kikattivat.”

”No mutta, tuohan kuulostaa suunnitelmalta. Jos Usko ei vastaa, niin voin olettaa, että juttu oli tässä. Ja jos vastaa, niin hän ymmärtää vihjeen, ettei voita mitään pakenemalla…”

Hymyilin kuin Amaterasu, kun kivi vierähti sydämeltäni. Rojahdin vasten sohvan upottavaa selkänojaa ja jatkoin huojentuneena:

”…ja voin sanoa Hirolle, että jutellaan asioista treeneissä.”

Raisa iski silmää ja näytti ylen tyytyväiseltä. Hän työnsi älypuhelimen taskuunsa ja myhäili itsekseen, vilkuillen samalla safiirisormustaan.

”Jätä vaan mulle, kyllä pikkusisko hoitaa hommat kotiin.”

Vastasin heittämällä häntä tyynyllä naamaan.

”Älä nyt vielä lähde lentoon.”

Mutta Raisa ei antanut periksi, vaan siteerasi pyhimystä:

”Elämä on tilaisuus, käytä sitä hyväksi. Elämä on onni, ota se kiinni. Elämä on rakkautta, iloitse siitä… Jokainen ihminen on minulle Kristus, ja koska on olemassa vain yksi Kristus, on se henkilö, jonka kunakin hetkenä kohtaan, minulle ainoa ihminen maailmassa.”

Nostin kädet ilmaan. Raisa oli mahdottoman itsepäinen toisinaan, mutta se taisi olla sukuvika.

”Muistan kyllä, että kirjoitit uskonnosta laudaturin – ei tarvitse leijua! Sitä paitsi, on minullakin vain yksi mies elämässä kerrallaan, etkä sinäkään ole mikään nunna.”

Raisa ratkesi nauramaan ja nappasi kännykkäni pöydältä. Hän heitti sen minulle kaaressa:

”No niin, alapa näpytellä, armas Amaterasu.”

Kun Raisa lähti ja vei Pupen mennessään, talooni laskeutui rauha. Olin lähettänyt viestin Uskolle – tosin hiukan ytimekkäämmän. Pyörin tovin sisällä. Mistään ei tullut mitään, en pystynyt keskittymään. Lopulta vedin saappaat jalkaan ja astuin takapihalle. Sorakasa odotti minua siinä, mihin se oli jäänyt Uskon jäljiltä: yhtä toispuolisena kuin minäkin.

Lapioin soraa kottikärryihin, kunnes muistin, että niissä oli edelleen se lussu rengas. Vaihdoin taktiikkaani ja levitin soraa etupihalle. Kivikasa levisi hitaasti, ja kun lopetin, en erottanut sen korkeudessa juuri muutosta. Niskojani ja selkääni sen sijaan särki. Usko ei ollut vastannut vieläkään.

Viimeistelin etupihan uuden pihapolun tasaiseksi. Tunsin, kuinka hiki valui neuletakkini alla. Ruumiillinen työ oli kuitenkin helpottanut ahdistustani ja päätin ottaa kuuman suihkun. Olin juuri matkalla kylpyhuoneeseen, kun puhelin pirahti. Näin näytöllä tuntemattoman numeron ja vastasin:

”Riina Laine.”

”Tässä on Maarit Saraste Kuvittajien yhdistyksestä hei! Olit jättänyt meille portfoliosi ja välittäisin siihen liittyen työtarjouksen. Olisitko kiinnostunut työstämään mainosgrafiikat tulevia pienasuntomessuja varten? Teet juuri sellaista sekatekniikkaa, jota eräs asiakkaamme hakee.”

Pysähdyin sijoilleni, otin ovenkarmista kiinni ja henkäisin vastauksen:

”Kiitos, todellakin olisin! Kerro ilman muuta lisää!”

Kun Maarit ryhtyi kuvailemaan projektin sisältöä, kirjoitin ylös mitä ehdin. Kuuntelin ja nyökyttelin, kuin toinen olisi nähnyt eleeni puhelimen välityksellä. Lupasin lähettää ensimmäisen hahmotelman viikon sisään ja suljin puhelimen lopulta voitonriemuisena.

”Jos sulla on joku toinen, niin olkoon.”

En ollut enää työtön! Mitä sitten, vaikka rakkauselämäni horjui? Ainakin minulla oli yksi jalka maassa. Itsetuntoni kohosi. Oli kummaa, kuinka yksi puhelu saattoi muuttaa kaiken.

Laskin viimein puhelimen ja suuntasin suihkuun.Vielä kun saisin sen toisenkin puhelun, tai edes viestin, jota odotin…

Kun kuivailin tukkaani olohuoneessa, päätin tehdä alakerran ruokasalista työhuoneen. Koko kesä oli ollut poikkeuksellisen sateinen ja ankea, mutta nyt alakerran isoista ikkunoista tulvi tarpeeksi valkoista valoa, jotta saatoin nähdä värit sellaisina kuin ne todella esiintyivät luonnossa.

Työskentelin koko loppupäivän uuden työprojektini parissa. Maarit oli lähettänyt minulle sähköpostilla tarkemmat suuntaviivat. Niiden perusteella piti laatia neljä kuvaa, joissa esiintyivät eri vuodenajat ja elämänvaiheet. Työn tuli olla toteutettu kollaasimaisella sekatekniikalla.

Viritin työpöytäni ikkunan ääreen ja valitsin alustaksi akvarellipaperin. Katsoin ulos.

Tumma hurmevaahtera kurotteli minua kohti. Päätin samassa, että istuttaisin sen rinnalle heleän vaaleanpunaisena kukkivan japaninkirsikan, kunhan saisin rahat työprojektistani. Ryhdyin luonnostelemaan keväistä kuvaa ja kuin vahingossa kynästäni syntyi kirsikankukkia. Ne heräsivät uuteen kevääseen herkkinä ja täyttivät tummat oksat.

Pudotin kynäni ja tuijotin piirustustani. Tiesin jo, minkä valokuvan yhdistäisin siihen.

Kipaisin yläkertaan ja noudin järjestelmäkamerani. Selasin sen muistia, kunnes näytölle ilmestyi Uskon unenomainen katse. Napautin kameran muistikortin irti ja työnsin se läppäriini kiinni. Kuva ilmestyi pian kuvankäsittelyohjelmaani, jonka avulla muutin sen mustavalkoiseksi. Painoin print.

Kun printterini sylki kuvan ulos, istui takaisin työtuoliini. Pyörin aikani jakkaralla ja tuijotin kuvaa, jossa Usko nojasi sängynpäätyyn peitto vyötäröllä. Hänen ylävartalonsa oli paljas ja japanilaistyyliset tatuoinnit erottuivat vaalealla iholla.

Täydellinen harmonia. Harmi vain, että hetki, jonka olin ikuistanut kuvaan, ei ollut kestänyt. Se oli kadonnut kuin kirsikankukka.

Huokasin ja ryhdyin leikkaamaan kuvan reunaa epätasaiseksi.

”En ollut enää työtön!”

Illemmalla päätin lähteä treeneihin. Olin tosin kaiken hämmennykseni keskellä unohtanut vastata Hiron viestiin. Päätin selittää asian kasvotusten. Nyt voisin ainakin rehellisesti sanoa, että en ollut ehtinyt vastata työkiireiden tähden. Ja päätin muutenkin pelata varman päälle: nappasin auton avaimet naulasta. En ottaisi tänään kyytiä keneltäkään muulta kuin itseltäni.

Työnnyin Ylöjärven liikuntakeskuksen kendosaliin viimeisten joukossa. Raisa oli jäänyt pois, omien sanojensa mukaan ”liian kiireisenä kihlajaisvalmistelujen tähden”.

Kun työnnyin vastavirtaan, salista poistuvien kendokoiden lomitse, näin että Hiro seisoi aloittelevien naisharrastajien keskellä ja poseerasi heille. Askeleeni hidastuivat. Hiro nauroi ja parikymppiset tytöt kikattivat. He ottivat selfieitä ja kaverikuvia, kun Hiro esitteli heille komeaa sivuprofiiliaan.

Hengitin ulos ja vedin sisään sekä uutta happea että järkeä. Hiro oli vedättänyt minua: olin sittenkin vain yksi naisista, joita hän pokasi treeneistä.

Kun Hiro viimein havahtui läsnäolooni, marssin salin poikki hänestä välittämättä. Mikä onni, etten ollut vastannut hänen tekstiviestiinsä! Tunsin itseni typeräksi, mutta varoin visusti näyttämästä sitä. Saattaisin vielä pelastaa kasvoni ja antaa hänen ymmärtää, etten ollut odottanut itsekään mitään todellista. Minä tunteellinen hölmö olin kuvitellut kaiken muun.

Suoritin treenit mekaanisesti, mutta loppumeditoinnin aikana ajatukseni kääntyivät sisäänpäin – työprojektiin, Raisan ja Jannen juhliin, puutarhaani ja lopulta Uskoon. Kun tunti päättyi, päätin keskittyä tästä eteenpäin vain omiin tekemisiini. Tammerfestit saisivat jäädä väliin – olin bilettänyt viime aikoina koko loppuvuoden edestä. Piha piti saada kuntoon ennen kihlajaisia ja talven tuloa. Kuvitustyö piti ottaa vakavasti. Se saattaisi parhaimmillaan poikia minulle lisää töitä.

Hiro yritti lähestyä minua parkkipaikalla. Pysähdyin hänen kohdallaan vain sen verran, että ehdin sanoa:

”Kiitos kutsusta, mutta eiköhän tää ollut tässä. Mulla on nyt aika paljon töitä tulevina viikkoina, joten en ehdi seikkailla enempää. Ja ajattelin hiukan Ikebana-kurssia tuohon syksyyn eli tuskin törmäillään treeneissäkään.”

Hiro ymmärsi yskän. Hän katseli minua tovin, nyökäytti päätään ja sanoi:

”Ok, Riina… mä tajuan. Halusin vaan sanoa, että sä olet erityinen.”

Hiron tummat silmät olivat kauniimmat kuin koskaan, kun hän loi ne minuun viimeisen kerran.

”Tiesitkö muuten, että Rina on japanilainen nimi. Se tarkoittaa valkoista tuoksuvaa jasmiinia, rakkauden ja intohimon kukkaa… Sopisi hyvin sun puutarhaasi.”

Nyökkäsin Hirolle, kun hän käännähti ja lähti kohti moottoripyöräänsä.

Minä jatkoin omaa matkaani valkoiselle autolleni. Käynnistin sen ja ajelin kohti Lielahtea ja Lentävänniemeä. Pettymykseni Hiroa kohtaan laantui matkalla. Kotipihassa saatoin jo hiukan nauraa itselleni.

Ehkä ottaisin Hiron sanoista vaarin ja istuttaisin valkoisen jasmiinin pihaani – muistuttamaan minua siitä, etten enää koskaan antautuisi hajuveden vietäväksi.

”Miksei Usko vastannut tai soittanut?” 

Seuraavan viikon työskentelin intensiivisesti. Aamupäivät piirsin ja maalasin. Valikoin valokuvia ja yritin keksiä, mikä kuvista sopisi parhaiten kuvastamaan syksyä. Usko oli kevät. Sisarusteni lapsuuskuvista löysin talven. Kesäkuvan ottaisin kihlajaisparista.

Purin vanhan kukkamaan ympäriltä pyöreitä reunuskiviä, pesin ne ja täytin niillä tulevan puuharhalammikkoni. Usko oli onneksi ehtinyt syventää sitä, joten minulle ei jäänyt paljonkaan tehtävää.

Viikkoa myöhemmin katselin aikaansaannostani tyytyväisenä. Sora lainehti pitkin pihamaata ja kohtasi pyöreän keskikohdan ympärillä sammaleiset mättäät, pensaat ja puut. Olin tehnyt sorasta kaksi pientä tasannetta ja suunnittelin, että ostaisin toisen japanilaisen kivilyhdyn pienen, pyöreän maru yukimi -matkamuistolyhtyni seuraksi. Harmi vain, että sellaisia myytiin vain hyvin varustelluissa puutarhamyymälöissä – muun muassa sellaisissa kuin Uskon työpaikka.

Jätin puutarhan ja palasin kuvitustyöni pariin. Työstin kevätkuvaa. Olin liimannut Uskon valokuvan osaksi sommitelmaa ja peitin sitä piirretyillä ja maalatuilla kirsikankukilla. Osa piirroksesta kulki miehen kuvan päältä niin, ettei häntä saattanut enää voinut tunnistaa niin helposti.

Peitin nukkuvan prinssini ruusuköynnösten sisään. Työ oli lähes valmis, kun menetin tyyneyteni. Lyijykynän kärki napsahti poikki ja heitin kynän tuskaisena huoneen poikki.

Miksei Usko vastannut tai soittanut? Oliko hän jäänyt auton alle? Se mielikuva, jonka olin saanut miehestä muutaman tapaamisen perusteella, ei sopinut tällaiseen käytökseen. Minun oli saatava suhteellemme jonkinlainen päätös.

Nousi työpöytäni äärestä ja kävelin eteiseen. Keli oli yhä kolea kuin syyskuussa, vaikka oli heinäkuu. Otin naulakosta raidallisen kaulahuivini ja pitkän, mokkapintaisen takin. Yhdessä hieman revittyjen, mustien pillifakkujeni kanssa näytin tavallista muodikkaammalta, samalla maanläheisellä tavalla, jota Usko suosi.

Miehen hipsterityyli oli alkanut miellyttää silmääni ja olin – enemmän ja vähemmän tarkoituksella – alkanut ottamaan siitä vaikutteita omaan pukeutumiseeni.

”Miksi sä edes tulit mun luokse alun perin?”

Mustat hiukseni hulmusivat ja pörrööntyivät viimassa, kun astelin autolle. Viivyttelin ovella. Olinko ihan epätoivoinen? Mitä tekisin, jos törmäisin Uskoon vaikkapa kassalla?

Työnsin avaimen kuitenkin auton lukkoon. Tiesin, etten saisi rauhaa, ennen kuin asia olisi selvitetty. Jännitykseni kasvoi, mitä lähemmäs taimitarhaa pääsin. Käännyin parkkipaikalle ja tunnistin Uskon citymaasturin heti. Oli lähellä, etten tehnyt U-käännöstä ja palannut kotiin. Sen sijaan parkkeerasin autoni ja nousin siitä.

Huono sää oli lannistanut kotipuutarhurit, sillä kaikkialla oli hiljaista.

Kiviset linnut, enkelit ja tonttupatsaat katselivat minua pihalaattojen keskeltä. Kiersin käytävän ympäri, kunnes löysin etsimäni: erikokoisia ja muotoisia kivilyhtyjä. Toisilla oli kapeat ja sirot jalat, toiset olivat neliskanttisia ja raskaita tai korkean pilarin päässä. Kumarruin suoristamaan käpristynyttä, märkää hintalappua, kun kuulin selkäni takaa lähestyvän mönkijän äänen. Jäykistyin.

”Riina…?”

Uskon ääni oli käheä ja tukahdutettu.

En tiedä mitä olin odottanut, mutta hätkähdin nähdessäni hänet. Uskon parta oli kasvanut yli huolellisesti hoidetusta muodostaan. Sänki peitti posken sivuja ja hänen silmänsä olivat väsyneet. Vertasin tuskaista katsetta siihen lempeän uneliaaseen katseeseen, joka katseli minua piirrokseni keskeltä: he olivat kuin kaksi eri miestä.

”Moi… tulin hakemaan kivilyhtyä.”

Usko nousi mönkijän päältä ja kiersi sen ympäri. Hän pysähtyi eteeni ja jouduin katsomaan ylöspäin, sillä mies oli minua ainakin päätä pitempi. Hänellä oli yllään taimiston työhaalari ja oliivinvihreä sateenpitävä takki. Kaikesta päätellen tuo mies kävi sisäistä taistelua.

Usko ojensi kätensä ja tarttui kohmeisiin, kosteisiin sormiini.

”Tulit sitten hakemaan sitä lyhtyä sitten juuri täältä?”

Katsoin Uskoa silmiin ja yritin ymmärtää häntä.

”Miksi et vastannut viestiini mitään? Ajattelin, että sulle on sattunut jotain.”

Usko vilkaisi kivipihan poikki ja päästi kädestäni.

”Sori, olin töissä ja näin viestin vasta illalla. Ajattelin, että on liian myöhäistä… enkä mä nyt tiedä muutenkaan, että kannattaako tämä.”

Kiukku leimahti mielessäni ja sihahdin:

”Jaa siis mitä, että olenko minä sen arvoinen vai? Miksi sä edes tulit mun luokse alun perin?”

Usko näytti ahdistuvan entisestään ja vilkuili sivuilleen, vaikka missään ei näkynyt muita asiakkaita.

”Kyllä sä tiedät miksi, mutta mä en ryhdy kilpailemaan. Jos sulla on joku toinen, niin olkoon.”

Katsoin häntä epäuskoisena. Usko suoristuvan viimein ryhtiinsä ja jatkoi:

”Mua on petetty kerran, enkä aio toistaa sitä kokemusta.”

Vedin henkeä ja käänsin katseeni. Ymmärsin samassa, mikä oli laukaissut miehessä pakoreaktion: hän vertasi minua johonkin exäänsä. Aivan, kuten minä olin tehnyt lukemattomia kertoja. Ja jokainen noista kerroista oli päättynyt eroaloitteeseen omalta puoleltani.

Oli kohtalon ivaa, että nyt joku teki niin minulle.

Katsoin jälleen Uskoa ja mietin, miten voisin pelastaa sen, mitä oli pelastettavissa. Mutta oliko mitään jäljellä? Ehkä, jos miehen mustista silmänalusista saattoi lukea jotain.

”Mä en ole pettänyt sua, koska meidän juttu tyssäsi ennen kuin se alkoi. Eikö sun pitäisi ensin pyytää mua tyttöystäväksi, ennen kuin oletat mitään? Ja tiedoksi: mä en ole sun exäsi. Mä en ole koskaan pettänyt ketään.”

Kumarruin nostamaan maasta valitsemani neliskanttisen kivilyhdyn.

”Mä menen nyt ja jätän sun kivisydämesi rauhaan. Jos siihen syttyy joskus jotain eloa, sä tiedät mistä mut löytää.”

Vilkaisin viimeisen kerran Uskoa ja käänsin hänelle selkäni.

Jatkis päivittyy lauantaisin.

Riina käy Hiron kanssa ajelulla ja palaa puutarhatöihin. Sitten komea hipsteri ilmestyy maisemaan.

Ajoimme Hiron moottoripyörällä pitkin poikin Siuroa ja Nokiaa, ennen kuin palasimme Lentävänniemeen. Olin puristanut sormeni kohmeisiksi viimassa, vaikka olin saanut lainaan ajohanskat – Hiro piti toisia aina repussaan siltä varalta, että sattui ajamaan kaatosateessa. Meille oli kuitenkin sattunut aurinkoinen heinäkuun ilta, joka kääntyi nyt jo yöksi.

Hiro pysäköi pyörän K-Marketin nurkalle hämärtyvässä illassa. Nousin pyörän päältä ja otin kypärän päästäni. Ojensin sen Hirolle, joka työnsi sen reppuunsa. Oman kypäränsä hän otti myös ja oli ripustamassa sitä numerolukolla varustettuun lenkkiin, kun hälytyskellot alkoivat soida päässäni. Olin ajatellut, että palaisin kotiin yksin, mutta ehkä Hirolla oli toiset ajatukset? Sentään hän ei tiennyt, missä asuin – muuten hän olisi varmasti kurvannut suoraan pihaan tien toisella puolella.

”Tiesin, että jos en nyt lähtisi, sillä olisi seuraamuksia.”

”Tiedätkö, mun pitää varmaan mennä kotiin. Mulla on sellainen pihaprojekti menossa, että siihen menee taas koko päivä. Oli kiva käydä ajelulla… että nähdäänkö sitten treeneissä?”

Yritin muistella, mitä olinkaan alun perin suunnitellut sanovani Hirolle. Jotain hankalasta elämäntilanteesta, työelämän paineista… päätöksestäni olla sinkku, ainakin vuoden loppuun? Olin päässyt vain ensimmäiseen kohtaan, kun olin jo harhautunut tarinassani sivupolulle.

Hiro ei kuitenkaan antanut periksi helpolla.

”Ok, viherpeukalo. Anna hyvän yön suukko, niin jätän sut puurtamaan. Kai sä sit tarvitset prinsessaunet, jos sanot niin.”

Hän astui lähemmäs ja jäädyin paikoilleni. Tiesin, että jos en nyt lähtisi, sillä olisi seuraamuksia.

Katsoin Hiron soikeita kasvoja: kuulasta oliivin väristä ihoa, otsalta poskipäille valuvia hiussuortuvia ja täyteläisiä huulia. Otin askeleen lähemmäs ja suukotin häntä poskelle.

”Hyvää yötä! Aja varovasti ja palataan.”

Käännyin ympäri ennen kuin Hiro ennätti reagoida. Kävelin muutaman askeleen ja vilkaisin taakseni. Hiro käänsi pyöräänsä virrat päälle. Heilautin kättäni ja kun hän vastasi, juoksin tien yli taloni pihaan. Kuulin moottoripyörän etääntyvän jylinän ja sovitin avaimen oven lukkoon.

Liian myöhään tajusin, että minulla oli yhä Hiron ajohanskat kädessä. Laskin hanskat eteisen penkille ja tervehdin hoitokoiraani Puppea, sisareni Raisan keskikokoista villakoiraa.

”Voi, oliko ikävä? Käydään äkkiä lenkillä, mutta ihan lyhyesti. Hoitotäti on tänään sekoillut jo ihan tarpeeksi, joten yritetään pysyä polulla…”

Kun palasimme kotiin lenkiltä, vilkaisin Hiron hanskoja ja tunsin taas omatuntoni kolkutuksen. Miksi en ollut vain lopettanut juttua, ennen kuin se oli alkanutkaan? Miksi minun piti tehdä asiasta näin monimutkainen?

”Oli harmi, että minun oli ennen pitkää valittava kahden, komean miehen väliltä.”

Sunnuntaiaamu valkeni harmaana. Säätiedote lupasi aamulle ajoittaista tihkua, mutta loppupäivästä piti kirkastua. Mielialani oli eilisen jäljiltä ristiriitainen, joten päätin pukea sadevaatteet ylleni ja tuulettaa ajatuksiani. Olin ostanut pari päivää sitten taimia, jotka odottivat yhä kipoissaan. Niille olisi pian tehtävä jotain tai sijoitukseni lakastuisi ennen aikojaan.

Ryhdyin astelemaan taimia mahdollisille paikoilleen ja käyvin katsomassa vaikutelmaa terassin suunnalta. Löysin tulevan vesiaiheeni reunoilta keltajapaninangervolle ja japaninruusukvittenille sopivat paikat ja ryhdyin ruumiilliseen työhön.

Kun sain kaivettua taimet maahan, katselin aikaansaannostani. Sammaloitunut nurmi rajautui kuoppaan, jonka olin eilen kaivanut vanhan pation paikalle. Sen takana kohosi vanha tummalehtinen vaahtera, vierellään uusi keltavihreälehtinen pensas ja toinen, jossa näkyi jo pieniä sitruunan näköisiä hedelmän alkuja.

Kaksi kaunista, hyvin erilaista pensasta. Katselin niitä aikani, kunnes huomasin miettiväni jotakin ihan muuta: oli harmi, että minun oli ennen pitkää valittava kahden, komean miehen väliltä.

Vaan entä, jos valitsisin väärin? Katuisin myöhemmin, kuten olin katunut ensirakkauteni menettämistä. Huokasin. Ilmeisesti oli mahdollista samaan aikaan sekä haluta parisuhdetta että kauhistella sitoutumista. Mutta yksinäisyys oli kaikista kamalinta.

Karujen ajatusten lomassa totesin, että kivipuutarhassani oli toistaiseksi kaikkea muuta, paitsi kiveä. Tarvitsin kipeästi soraa, kunhan saisin vesilammikkoni ensin pohjustettua muovilla. Siinä ei menisi kauan.

Kaivoin puhelimen taskustani ja näppäilin Jaanan numeron. Hänen veljensä työskenteli kuljetusajalla – ja tiesi, mistä saisin edullista soraa. Olin viimein tarpeeksi motivoitunut kohdatakseni uteliaan Jaanan, jonka kanssa en ollut jutellut sitten perjantai-illan.

”Moi Riina! Olet yhä hengissä!”

Aloin selittää, kuinka olin kadottanut Jaanan yökerhossa ja päätynyt viimein yöbussin kyydissä kotiin. Selitykseni meni kuitenkin lopulta läpi, mutta tiesin, että saisin kuulla jatkossakin kuittailua katoamistemppuni tähden.

”Hei Jaana, oikeastaan piti kysyä sinulta apua. Tarvisin sitä soraa – voisitko pyytää veljeltäsi pientä palvelusta…?”

Muutamaa tuntia myöhemmin katselin, kuinka kuorma-auto tyhjensi sorakuormaa etupihalle. Vuori kasvoi kasvamistaan ja silmäni laajenivat samaa vauhtia. En ollut tajunnutkaan, kuinka suuri määrä kasettikuormaan mahtui. Ellen olisi ollut jo sivistynyt kolmekymppinen, olisin mielelläni kiivennyt kasan päälle ja pystyttänyt sinne lipun – pieni kasa ihmiskunnalle, suuri kasa minun pihamaalleni. Mutta millä ihmeellä saisi tuon soramäärän levitettyä pihatielle, talon sivulle ja takapihalleni?

Maksoin Jaanan veljelle kuljetuspalkkion. Kun hän lähti, nostin lapion ja kauhoin testiksi yhden kottikärryllisen soraa. Kävi, kuten arvasin: lussu eturengas ja painava lasti olivat huono yhtälö.

Pohdin vaihtoehtojani. Entä, jos järjestäisin talkoot?

Olin varma, että saisin tarpeeksi sukulaisia ja tuttavia kasaan, mutta eihän minulla ollut työvälineitä kaikille, saati varaa kestitykseen. Ja silloin sain idean: entä, jos hakisin uuden renkaan? Voisin siirtää vaikkapa joka päivä viisi kottikärryllistä soraa. Saisin samalla liikuntaa, kunnon käsi- ja pakaratreenin, sekä hiljalleen valmistuvan pihan.

Laskin tyytyväisenä työhanskat terassinkaiteelle ja kuoriuduin työvaatteistani. Vaihdoin ylle sivistyneemmän asun ja ajoin tuokion päästä lähimmän Motonetin pihaan. Lielahdessa onneksi riitti tavarataloja joka lähtöön.

Kävelin oikopäätä palvelutiskille ja sain kiinni nuoren varaosamyyjän.

”Hei, tarvitsisin uuden kottikärryn renkaan. Täyskumisen. Mistä löytyy?”

Nuorukainen otti katalogin esiin .

”Löytyyhän niitä. Minkä kokoisen tarvitset?”

Kirosin mielessäni. En ollut sitten tajunnut ottaa vanhaa rengasta mukaan tai edes valokuvaa renkaan merkinnöistä. Eipä sillä, että minulla olisi edes ollut työkaluja kyseisen renkaan irrottamiseen tai kiinnittämiseen... grrr. Tukkani oli musta, mutta tunsin itseni ihan blondiksi.

”No … arvaa vaan, muistinko katsoa. Täytyy tulla uudestaan.”

Jupisin kirosanoja itsekseni ja työnsin myyjän ojentamaa katalogia laukkuuni, kun kuulin selkäni takaa kysymyksen:

”Voiko neitiä auttaa?”

Käännähdin ja valmistauduin torjumaan tarjouksen. Sanani jäivät kumminkin puolitiehen, sillä kun katsoin ylöspäin, näin Uskon. Parrakas, trendikkäästi pukeutunut raamikas hipsteri seisoi takanani jonossa ja piteli kulunutta sytytystulppaa kädessään. Työnsin hiukset silmiltäni.

”Ai moi! Mitäs sä täällä? Tai no niin, varmaan hakemassa varaosaa…”

Usko siirtyi ohitseni tiskille ja laski tulpan pöydälle.

”Uusi tällainen, kiitos.”

”Jos tuo oli kosinta, niin enpä olisi uskonut kuulevani sellaista Motonetin tiskillä!”

Kun myyjä lähti hakemaan tulppaa, hän kääntyi taas minun puoleeni.

”Mutta mitäs sulla, jotain harmia myös?”

Nostin käden taas otsalleni ja näytin tuskastuneelta.

”No, todellakin! Tilasin sorakuorman ja se kottikärryn lussu rengas sanoi itsensä heti irti… Sitten ajelin tänne ja tajusin juuri äsken, etten tullut katsoneeksi renkaan kokoa – tyhmä minä!”

Usko näytti huvittuneelta, mutta yritti peitellä sitä.

”No auttaisiko, jos tulisin tasaamaan sen sun pihasi? Nimittäin – vaikka vaihtaisit sen renkaan, niin sulla menee käsipelillä ainakin viikko, että saat sorat levitettyä.”

En saattanut olla henkäisemättä.

”Ihanko tosi? Kiitos! Mutta mitäs sellainen aviomiespalvelu kustantaa? Munhan pitää tällä menolla kohta palkata sut ihan rehellisesti pihani urakoitsijaksi.”

Usko hymyili vihjailevasti ja siveli partaansa.

”Ootko ihan varma, ettet vaan tarvitsisi aviomiestä…?”

Repesin ja nyökyttelin, kun varaosamyyjä palasi sytytystulppa kädessä.

”Jos tuo oli kosinta, niin enpä olisi uskonut kuulevani sellaista Motonetin tiskillä!”

Usko iski silmää. Hän nappasi tulpan myyjältä ja kiitti.

Lähdimme yhtä matkaa kohti kassaa, kun hän jatkoi:

”Ehkä se oli, mutta mites sen sorakuorman kanssa? Tuutko mun luokse hetkeksi, niin vaihdan tuon tulpan. Voit vaikka lenkittää kiitokseksi koiran.”

Suostuin mielihyvin. Kohtalo oli tänään Uskon puolella ja erityisesti minun, sillä sorakasa kummitteli yhä mielessäni.

Seurasin Uskon citymaasturia, kunnes kaarsimme Teivaalantien varressa sijaitsevien rivitalojen pihaan. Erotin portin läpi punaturkkisen pystykorvan ja kävin tervehtimään sitä.

”Mikäs tämän nimi olikaan?”

Koira nuoli sormiani ja urisi huomiohakuisesti.

”Se on Ruska.”

Jäin pihaan, kun Usko astui sisään noutamaan koiraa ja remmiä. Katselin sillä välin ympärilleni ja pistin merkille, että Uskon piha oli viimeisen päälle siisti: neliskanttinen kivetys peitti parkkipaikan ja kiersi takapihalle koiraportin ali. Pihassa kasvoi jotakin hauskannäköistä vaaleaa korkeaa koristeheinää. Päätin heti haluta sellaista itsellenikin.

Kun Usko tuli, kysyin häneltä heinästä:

”Se on koristekastikka ja tuo matalampi tuolla varjossa on japaninsara...Vähän ammattitauti, kun näiden kasvien kanssa tulee pelattua.”

Pistin koristeheinät muistiin ja tiesin jo, että hullaantuisin niistä. Heinät sopisivat täydellisesti puutarhaani, siinä missä eräs työmieskin…

”Tuosta pääsee lenkin taloyhtiön ympäri, koira kyllä tietää.”

”Komea hipsteri-metsurini todella tiesi taikasanat, joilla saattoi pelastaa naisen päivän!”

Nyökkäsin ja vilkaisin työkoneen kimppuun kääntyvää viherrakentajaa, joka oli jo kolmatta kertaa pelastanut minut pulasta: ensin taimien kanssa, sitten kaatopaikkakuorman ja nyt sorakasan. Hiro saattoi tarjota minulle seikkailua, mutta Usko… hän vain sopi elämäntilanteeseeni niin paljon paremmin. Ja mitä sitten, vaikka hän vaikuttikin jopa liian kiltiltä ja rauhalliselta?

Ruska suostui lopulta jättämään isäntänsä ja lähti sipsuttamaan kohti tuttua lenkkipolkua. Kun palasin parinkymmenen minuutin päästä takaisin, Usko oli saanut työnsä tehtyä.

Kun ajelin Uskon edellä Lentävänniemeen, pohdin, mitä naapurit mahtoivat ajatella. Iäkkäät vanhempani asuivat itse nykyisin helpossa rivitaloasunnossa: he olivat jättäneet pihatyöt minun murheekseni ilolla.

Jätin autoni kadunvarteen, ja Usko parkkeerasi oman yhdistelmänsä taakseni. Hän laski peräkärryn lastauslankun alas ja ajoi ketterän työkoneen ensin asfaltille ja sitten etupihalleni.

”No niin, mihis tätä soraa sitten ajetaan?”

Johdatin Uskon koneineen takapihan puolelle ja näytin hiekoitettavan alueen rajat. Usko saapasteli perässäni ja tutkiskeli kuoppaa, jonka olin kaivanut kovalla vaivalla saviseen maahan.

”Kuopan syvyys ei vielä riitä puutarha-altaalle. Kannattaa kaivaa ainakin puoleen metriin saakka, jotta saat muovit peitettyä pyöreillä kivillä...”

Taisin näyttää aika kärsivältä odottavan työn edessä, sillä Usko jatkoi:

”No, voin kyllä kaivaa sen sulle alkuun ja sitten on enää hienosäätö lapiolla.”

Komea hipsteri-metsurini todella tiesi taikasanat, joilla saattoi pelastaa naisen päivän!

”Mahtavaa! Se on hyvä että täällä joku tietää, mitä on tekemässä. Mä vain tiedän, miltä kaiken pitäisi näyttää lopussa.”

Usko naurahti ja riisui mustan hupparin kuistin kaiteelle. Mies hyppäsi työkoneen kahvoihin mustat kulutetut farkut ja maiharit jaloissa. Tunsin, kuinka auringon paiste sai kostean ilman tuntumaan pian hiostavalta – tai sitten syynä oli tuo takapihalleni ilmestynyt miehinen näky.

”Uskon kroppa ei ollut salilla treenattu, mutta hänessä ei ollut silti mitään ylimääräistä.”

Vein Ruskan sisälle tervehtimään Puppea, kun työkoneen kauha upposi soraan. Koirat ryhtyivät leikkimään innoissaan. Minä varastin sillä aikaa pienen hetken ja katselin salaa kuistin ikkunasta pihallani työskentelevää miestä. Kaikesta näki, että hän teki päivittäin ruumiillista työtä. Uskon kroppa ei ollut salilla treenattu, mutta hänessä ei ollut silti mitään ylimääräistä. Mieleeni tulivat etäisesti Red Hot Chili Peppers -bändin jäsenet ja jotkin suomirokkarit. En tiennyt hipsterien aatteista tai tyylistä mitään, mutta ainakin tämä look puki häntä.

Huomioni kiinnittyi Uskon tatuoituun käsivarteen. Sitä koristi musta japanilainen karppitatuointi. Kala ui ylöspäin, kohti olkapäätä. Tiesin, että karppi oli japaniksi koi ja sillä oli vahva symbolinen merkitys. Vanhan aasialaisen legendan mukaan karpit uivat joen vahvaa virtausta vastaan, kunnes saapuivat suuren vesiputouksen luo. Väsyneet kalat luovuttivat ja menivät alas virran mukana, mutta vahvin kaloista ei antanut periksi vaan hyppäsi vesiputouksen ylle. Jumalat palkitsivat sisukkaan karpin ja muuttivat sen lohikäärmeeksi.

Myös väreillä oli merkitystä: musta merkitsi voittoa. Uskon käteen hakattu musta karppi merkitsi, että hän oli ylittänyt elämässä jonkin vastoinkäymisen. Mikähän se oli mahtanut olla?

Mies vaikutti niin tasapainoiselta ja rauhalliselta, että minun oli vaikeaa kuvitella häntä aallonpohjalla. En kuitenkaan jaksanut uskoa, että hän olisi ottanut tatuointia vain pelkän tyylin tai ulkonäön vuoksi. Tatuoitua hihaa koristivat lisäksi vesipärskeet ja valkeat lootuskukat, jotka upeasta ulkonäöstä huolimatta kasvoivat mutaisissa lammikoissa. Tatuoinnin viesti oli vahva.

Uteliaisuuteni oli herännyt.

Palasin työmaalle. Usko oli jo tuonut sorakasan ja tasoittanut sitä kauhalla. Tuntia myöhemmin saatoin jo erottaa pihani uudet ääriviivat: sammaloitunut nurmi rajautui kaarevilla muodoilla harmaaseen soraan. Usko sammutti työkoneen ja minä laskin haravan.Viittasin kohti kuistia.

”Tuletko juomaan jotain, ainakin kivennäisvettä ja mehua löytyy?”

Kun Usko otti kutsun vastaan, pohdin voisinko kokata hänelle jotakin kiitokseksi. Harmi vain, että en ollut erityisen taitava ruuanlaittaja.

Usko nappasi hupparinsa kaiteelta. Johdatin hänet pieneen eteiseeni ja tunsin, että kookas mies teki siitä entistäkin ahtaamman. Nautin tuosta ahtaasta tunnelmasta, jonka aikana sain tarkastella hänen tatuointiaan lähemmin – käsivarsista puhumattakaan.

”Hieno hihatatuointi, onko se ollut kauan?”

Usko vilkaisi kättään ja vastasi.

”No ei kovin kauan. Sain sen vasta vähän aikaa sitten valmiiksi. Ja kiitos…”

Huomasin, että mies ei tarjonnut minulle tietoa ilmaiseksi.

”Nyt katselin puolipukeista miestä keittiössäni. ”

”Miksi karppitatuointi?”

Usko hymyili vinosti.

”Niin… kivipuutarhan rakentaja tietysti arvaa kysyä.”

Kaadoin Uskon lasiin juomaa, kun hän haroi päälaella otsalta taaksepäin lainehtivia hiuksiaan ja jatkoi:

”Kävimme joitakin vuosia sitten jätkien kanssa Alpeilla laskemassa lumilautailun freestyle-kisoissa. Laskeuduin huonosti yhden big air -hypyn ja mursin reisiluuni. Siinä meni vuosi, että pystyin jälleen kävelemään.”

Tuijotin häntä epäuskoisena. Mistään ei olisi voinut arvata, että hän oli ollut sellaisessa onnettomuudessa.

”Mutta jalka toimii ja voin taas laskea.”

”Otin askeleen ja saatoin tuntea Uskon ihon.”

Pyöritin päätäni. Minua hirvitti. Ymmärsin nyt, mistä miehen fysiikka oli peräisin. Kuvittelin pitkän miehen liitelevän lumilaudan kanssa ilmassa – se oli varmasti näyttävää.

”Niin, puutarha-alalla ei varmaan ole juuri talvisin töitä, ymmärrän…”

Ainoa oma vahvuuteni oli piirtämisessä, ehkä myös valokuvaamisessa. Ja nyt näin edessäni pitkästä aikaa potentiaalisen mallin. Kysymykseni yllätti Uskon.

”Oletko tehnyt koskaan mallin töitä?”

Mies pudisti päätään ja naurahti.

”No en sentään! Kuinka niin?”

Nousin ja kävin hakemassa tablettini. Maisemakuvat olivat talvisesta Lapista, mutta mukana oli myös kuvia taitoluistelukisoista. Niissä poseerasi pikkusisareni Raisa. Hän näytti kimaltavalta joutsenelta jäisellä lammella – mutta erityisen tyytyväinen olin tilanneotoksiini, joissa Raisa tanssi tummalla taustalla tai katsoi lähikuvissa kaukaisuuteen.

Usko selasi kuviani.

”Olet tosi lahjakas. Kyllä mä sulle tulen kuvattavaksi, jos haluat.”

Hän ojensi minulle tabletin ja kiskaisi myös paidan päältään. Tuijotin timmejä vatsa- ja rintalihaksia. Hän osoitti kylkeään ja iholla kiemurtelevaa kookasta tiikeritatuointia, joka lepäsi kesäisten pihatöiden kevyesti kultaamalla iholla.

”Ellei tämä sitten haittaa…”

Olin ajatellut mielessäni talvista valokuvaa paikallisen laskettelukeskuksen huipulla, mutta nyt katselin puolipukeista miestä keittiössäni. Nielaisin.

En muistellut tanssilattialla Hiron kanssa koettuja kuumia hetkiä tai hiveleviä kosketuksia. Tämä oli kuitenkin jotain ihan muuta: komea mies kirkkaassa päivän valossa. Sisäinen vaakani kallistui Uskon puoleen. Uskossa kaikki oli kaunista, niin sisäisesti kuin ulkoisestikin. En enää edes ajatellut, että hän oli liian kiltti. Kenties hän oli sen sijaan liian älykäs ja luki minua kuin avointa kirjaa.

Nostin silmäni Uskon kyljestä takaisin hänen kasvoihinsa, mutta hän oli jo pistänyt pitkän katseeni merkille.

”No, arvelen, ettei haittaa..?”

Usko ei tehnyt elettäkään pistääkseen paitaansa takaisin päälle, vaan ojensi minulle kätensä.

Lakkasin ajattelemasta. Mitä hyötyä oli edes yrittää, kaikki korttini olivat jo pöydällä? Kohottauduin ja ojensin käteni Uskolle. Hän veti minut lähemmäs.

Otin askeleen ja saatoin tuntea Uskon ihon. Kohtasin miehen vihreät silmät. En kuitenkaan ehtinyt ihailla niitä kuin hetken, ennen kuin hän kumartui puoleeni. Vastasin liikkeeseen kuin unessa. Huulemme kohtasivat ja painauduin vasten miehen lämpöä.

Jatkiksen uusi jakso julkaistaan lauantaisin.