Saara menee Elisabetin juhliin yksin, koska Juhani ei kutsuista piittaa. Varsinkaan, jos ne pidettiin Elisabetin luona, jonne saapui aina mitä kummallisimpia vieraita. Illan päätteeksi Elisabet alkaa kertoa Saaralle tarinaa, joka selittää viime aikojen outoja tapahtumia. Kaikki alkoi Tukholmasta, missä salaperäinen vaaleasilmäinen mies antoi Elisabetille nipun seteleitä ja tehtävän.

Elisabetin paljastus

Kerron sinulle kaiken, oli Elisabet sanonut heidän erotessaan.
Ajatus sai Saaran hengityksen tiivistymään. Tällaisia asioita tapahtui hänelle, Saaralle. Miehiä, jotka seurasivat Elisabetia keskellä päivää. Ajatus yhtä aikaa innosti häntä ja sai poltteen leviämään vatsasta ylöspäin. Hän nielaisi sinisen pillerin, joita Juhanin ystävä oli määrännyt hänelle. Ihmeellisen pillerin, jonka sanottiin pelastavan kotirouvat kaikkialla maailmassa. Kun tiede hiukan kehittyisi, ihmisillä ei olisi enää mitään epämiellyttäviä tunteita. Tulevaisuudessa ihminen olisi onnellinen vain nielaistuaan pikkuruisen kapselin.

– Haluatko tulla mukaan? Saara kysyi vielä lähtiessä Juhanilta.
Hän oli kuivannut hiuksensa ja pukeutunut vanhaan vihreään leninkiin.­ Se oli hiukan liian väljä, ajalta jolloin Elias oli ollut pieni. Nyt Saara oli kiristänyt sen patellavyöllä. Kaulaa kiersi simpukoista kudottu nauha, joululahja Irinalta. Hän ajatteli näyttävänsä melko raikkaalta, ei mitenkään tyrmäävältä. Uusiin vaatteisiin ei juuri ollut­ varaa, mutta hän oli hoikka ja vielä nuori. Eteisen kipsireunaisessa peilissä hänen poskensa hehkuivat vielä kylvyn jäljiltä.

– En, Juhani vastasi nostamatta katsettaan radio-ohjelmasta, ja hetken Saara toivoi, että mies katsoisi häneen.

Miten turvallinen olo hänellä olisi, jos Juhani istuisi hänen vieressään Elisabetin illallisilla. Luotettava Juhani. Juhani, joka teki niin kovasti­ töitä heidän eteensä, hänen ja Eliaksen. Kyllä Juhanikin ansaitsi edes hiukan hauskuutta. Juhani kuului maailmaan, jossa ei ollut ulkomaalaisia,­ puhumattakaan vakoojista­ tai mahdollisista kommunisteista.

– Sinne niiden maalattujen boheemeiden joukkoon. Kaikista ei edes erota, ovatko he tyttöjä vai poikia. Viimeksi yhdellä miehellä oli tukka kuin merirosvolla ja sellainen naurettava samettitakki!

Saara loukkaantui ensin ja purskahti sitten nauruun.

– Sinä et tainnut viihtyä siellä?

He olivat käyneet yhdessä Elisabetin päivällisillä kerran. Elisabet järjesti niitä usein. Hän kutsui tavallista­ seuruetta torstai-kerhokseen, vaikka he tapasivat minä viikonpäivänä sattui. Sinä ainoana kertana Juhani oli halunnut lähteä jo ennen jälkiruokaa väittäen odottavansa tärkeää puhelua. Se oli tietenkin ollut vale, mutta Saara toivoi, ettei Elisabet ollut nähnyt sen läpi. Juhani inhosi juhlia ja päivällisiä. Jos mies olisi saanut valita, niin hän olisi istunut kaikki illat kotona kuunnellen radiota ellei sitten työskennellyt myöhään konttorilla. Aiemmin­ Saara oli jäänyt aina miehen seuraksi kotiin, tietenkin. Eliaskin oli niin pieni. Eikä hän sitä paitsi tuntenut kaupungista ketään. Mitä hän olisi itsekseen tehnyt. Mutta Elisabet asui niin lähellä, vain muutama hassun kerroksen päässä heidän yläpuolellaan.

– Ruokakin oli kummallista. Liha­ ei ollut kypsää, huomasitko? En kehdannut valittaa, kun Elisabet teki niin ison numeron koko päivällisestä, mutta totuus on, ettei se nainen osaa edes paistia kypsentää. Se liha oli sisältä punaista kuin Otto-Ville Kuusinen!

Saaran läpi löi hellyys. Hyvin usein Saara tunsi elävänsä täysin vieraan ihmisen kanssa. Hän pesi Juhanin alusvaatteet, makasi öisin valveilla tämän hengittäessä, mutta lopulta hänen oli myönnettävä, että usein hän ei juuri tuntenut aviomiestään. Silti väliin tämä oli täynnänsä niin kerta kaikista inhimillisyyttä, että Saara ajatteli rakastavansa­ tätä. Rakkautta sen täytyi olla, mitä muuta se saattoi olla? Hellyys. Tarve hakea tohvelit ja kääntää nojatuoli mukavampaan asentoon kohti radiota.

Kummallisinta naimisissa olossa oli, että vaikka nukkui joka yö toisen vieressä, kosketti hänen ihoaan, ei tuntenut häntä sen enempää. Saara tiesi, miltä Juhanin jälkeen haisi vessassa, tunsi sen pienen nytkähdyksen, jonka mies päästi ennen kuin nukahti, kuin polkaisisi unen käyntiin. Mutta silti he olivat kohteliaita kuin vieraat ihmiset. Kuin kaksi tuntematonta, jotka olosuhteiden pakosta on pakotettu­ jakamaan sama junan makuuvaunu.­ Yrittivät olla mahdollisimman vähän toistensa tiellä. Heillä oli jaetut roolinsa: Juhani kävi töissä, Saara hoiti kodin ja Eliaksen. Yritti häivyttää kaiken tylsän ja arkisen Juhanin ympäriltä kuin valokuvassa,­ jossa oli sumennetut reunat.

Juhani oli yllyttänyt Saaraa menemään­ kerta kerran jälkeen. Elisabet saattoi olla jonkinlainen boheemi ja ikäneito pahimmasta päästä (sääret eivät silti olleet hullummat), mutta tällä oli kieltämättä suhteita. Olisi Juhanille eduksi, jos Saara tutustuisi­ parempiin perheisiin. Sitä­ paitsi ilmainen ateria oli ilmainen ateria. Jos vaimo välttämättä haluaa syödä pihvinsä syömäkelvottomana, niin syököön.

HE SÖIVÄT ALKUUN ostereita, jotka Elisabet oli saanut ystävänpalveluksena erään laivan kapteenilta.

Koko pöytäseurue vitsaili siitä.

– Me tiedämme sinun palveluksesi, sanoi nuori mies, jolla tällä kertaa ei ollut smokkia.

Hän oli saapunut mustaan pukeutuneen­ tytön kanssa. Saara muisti pojan soittaneen tytön kanssa nelikätisesti edellisissä juhlissa. Tyttö näytti hyvin nuorelta, liekö kouluakaan vielä lopettanut, mutta hän tupakoi koko päivällisen ajan kuin hengenhädässä. Hänen vieressään oleva sininen lasinen tuhkakuppi oli jo nyt täyttynyt tumpeista. Pöytäseurue nauroi äänekkäästi,­ pikemminkin tottumuksesta kuin pelkästä huvittuneisuudesta. Saara huomasi vieressään istuvan Elisabetin hymyilevän ja katsovan suoraan häneen. Sitten Elisabet näytti hänelle ja muutamalle muulle kokemattomalle, miten­ osteri avattiin ja liu’utettiin alas kurkusta. Saara tuijotti avattua osteria epäuskoisena. Tämäkö se oli? Harmaa möntti, joka näytti rantaan ajautuneelta meduusalta. Ihmeellinen herkku, josta hän oli lukenut ranskalaisista romaaneista. Mikä pettymys. Kuvitteliko hän vain, vai liikkuiko sen. Elisabet nauroi hänen ilmeelleen, puristi sitruunaa kuorelle ja ojensi sen Saaran huulille.

– Niele.

Saara tunsi meren huuhtovan suutaan. Hän katsoi Elisabetin raollaan olevia huulia ja nielaisi uudelleen.­

– Tuo juuri on paras osa. Kun se muljahtelee kurkussa. Ota tästä.

Elisabet ojensi hänelle omaa samppanjalasiaan. Se oli makeaa, neuvostoliittolaista, lahja ystävältä, oli Elisabet sanonut. Osterit ja viini saivat ihmiset hilpeiksi. Keskustelu polveili, ja Saara vältti loppuillan katsomasta Elisabetiin. Istuessa­ hän tunsi tämän hameenhelman hipovan polveaan, ja aina kun Elisabet nauroi, hän puristi Saaran reittä kevyesti, kuin varmistaakseen, että hän yhä oli siinä. Illan lähestyessä loppuaan vieraat kävivät levottomiksi, osa vaikutti juoneen melkoisesti. Varsinkin smokkipukuisen seuralainen. Eteisessä tämä ei saanut hattua suoristettua kunnolla ja asetti sen lopulta väärinpäin ohimolleen.

– Saara on luvannut auttaa tiskaamisessa, Elisabet sanoi sulkiessaan oven heidän jälkeensä ja jäi nojaamaan siihen ”vihdoinkin nuo rasittavat otukset lähtivät” -ilme kasvoillaan.

Elisabet käveli sitten työhuoneeseen, sammutti valot pienen istuinryhmän vierestä ja avasi radion. Verhot oli vedetty eteen, vaikka kaikkialla muualla ne olivat auki.

– Me emme voi puhua kovin kauan. Pian meidän on oikeasti tiskattava, keittiötä todennäköisesti kuunnellaan.

”Ranskan pääministeri on pitänyt puheen Algeriasta palanneille sotilaille…” radio sanoi, ja Elisabet nykäisi sitä. Ääni alkoi säristä, kunnes löysi taas kanavan. Musiikkia, pianosävelmä, joka levisi Elisabetin työhuoneeseen ja ponkaisi seinistä.

– Minä en kertoa sinulle kaikkea, Elisabet aloitti.

Hän istuutui vihreän nojatuolin reunalle. Hän oli tavallisesta poiketen pukeutunut leninkiin. Mustaan ja melko tyköistuvaan, joka muodosti miehustassa sydänkuvion. Olkapäät nousivat lyhyistä hihoista kuin kalliot. Saara istui häntä vastapäätä, potkaisi kengät jalastaan ja veti ne alleen kuin pikkutyttö.

– Kerron sen verran kuin pystyn. Kaikki alkoi muutama vuosi sitten, kun asuin vielä Ruotsissa. Työskentelin kääntäjänä, en kovin menestyneenä tosin. Oli käyttänyt koko edelliset pari kuukautta erääseen näytekäännökseen, mutta kustantamo ei halunnutkaan sitä jostain syystä. Olin totaalisen auki, ja vuokra piti maksaa seuraavalla viikolla. No, se ei tietenkään ollut ensimmäinen­ kerta. Kääntäjän homma on silkkaa rahallista itsemurhaa, Elisabet hymyili.

OLI TAMMIKUU. Vuosi oli melko lumeton.­ Elisabet jakoi pienen huoneen Östermalmilla Loten kanssa. Kahden huoneen ja keittiön kopin, mutta vuokra oli halpa, ja Lotte maksoi siitä isomman siivun. Hän ei halunnut mennä kotiin ja kohdata Loten ymmärtäväisiä silmiä. Lotte lainasi Elisabetille rahaa, silloinkin kun hän ei pyytänyt. Joskus leipälaatikon vieressä oli vain huolellisesti taiteltu seteli, ilman lappua. Siinä odottamassa Elisabetia, kun hänellä oli erityisen vaikeaa tai inhottava päätoimittaja viivytteli maksun suorittamisessa. Mutta hän ei voinut lainata Lotelta ikuisesti. Päivä päivältä hänestä tuli riippuvaisempi Lotesta, suloisesta Lotesta, jolla oli tiskinharmaa tukka ja pisamia polvitaipeissa. Loten isä myi metsää, omaa ja muiden, ja vaikka Loten pieni palkka pankkikonttorissa toki riitti ruokaan ja välttämättömään, niin hän oli täysin riippuvainen isänsä rahojen tarjoamasta mukavuudesta. Niin kuin Elisabetkin. Säilykelohesta, punaviinistä, persikoista, jotka oli pakattu sahajauhoihin. Elisabet ei kestänyt ajatusta, että joutuisi taas elämään keitetyillä perunoilla niin kuin niinä vuosina Pariisissa.

Jotta ei joutuisi kohtaamaan Lottea ja tämän ympyräisiä silmiä, Elisabet oli lähtenyt pitkälle kävelylle, polttanut ketjussa ja miettinyt, mitä ihmettä hän voisi tehdä. Lopulta hän istuutui puistonpenkille, maassa oli hiukan lunta, mutta pakkanen ei ollut kova. Kylmyys oli kuitenkin sen verran säikäyttänyt tukholmalaisia, että puisto oli melkein autio. Vastapäätä Elisabetia oli jokin patsas, luultavasti joku kuningas. Siinä hänen istuessaan toiselle puolelle penkkiä istuutui mies. Aluksi Elisabet ei kiinnittänyt häneen mitään huomiota. Mies oli varsin jokapäiväisen näköinen, viisissäkymmenissä. Tällä oli syvään painettu huopahattu ja paksu villaulsteri. Samanlaisia liikkui Östermalmilla tusinoittain. Tämän kasvonpiirteissä ei ollut juuri mitään, minkä muistaisi jälkikäteen, ne olivat harvinaisen hahmottomat kasvot. Paitsi silmät. Kun mies ensimmäistä kertaa rykäisi, ja Elisabet heräsi ajatuksistaan, hän huomasi kahden vaalean silmän tuijottavan häntä. Iris oli niin väritön, että se muistutti merenjäätä ja teki miehen hiukan kissamaisen näköiseksi. Hänellä oli nenän alla ohutta viiksikasvustoa. Hyvin vaaleaa myös.

– Neiti Elisabet Moberg?

– Olen, sanoi Elisabet ja yritti miettiä, oliko hän tavannut miehen jossain kenties aikaisemmin.

Ei, hän muistaisi nuo silmät.

– Me olemme tarkkailleet teitä, mies sanoi ja vaihtoi suomeen.

– Ei tarvitse pelästyä, te olette täysin turvassa. Näettekö tuon puistovahdin. Hän katselee meitä. Luultavasti epäilee, että jompikumpi meistä aikoo salaa ruokkia puluja. Se on täällä kiellettyä.

– Ei minua pelota.

– Te olette rohkea. Useimpia ihmisiä­ pelottaa, ensimmäisellä kerralla. Ennen kuin he tottuvat. Minun­ nimeni on Rauno Kailas, se ei luonnollisesti ole oikea nimeni, mutta monet tuntevat minut Herra Kailaksena. Te puhutte hyvää ruotsia uskoakseni?

Elisabet myönsi.

– Ja ranskaa, saksaa ja alkeet espanjasta?­ Elisabet nyökkäsi. Voisiko hän vain nousta ja lähteä? Seuraisiko mies häntä?

– Ranskalainen äiti, suomalainen isä, levoton lapsuus, eronneet vanhemmat, opinnot sveitsiläisessä sisäoppilaitoksessa ja Sorbonnessa Pariisissa. Pidettiin lupaavana opiskelijana, mutta valmistui lopulta melko keskinkertaisin arvosanoin.­ Teillä taisi siihen aikaan­ olla muuta puuhaa? Sodan aikana toiminut ambulanssikuskina, asunut sekä Ranskassa että Sveitsissä, kunnes viisi vuotta sitten muuttanut Ruotsiin, jonka kieltä puhuu ilman aksenttia. Te olette hyvin lahjakas nainen neiti Moberg.

Elisabet tuijotti häntä.

– Tosin melko levoton luonne. Ette viihdy kovin kauan paikallanne, eikä teillä ole pysyviä ihmissuhteita. Älkää väittäkö vastaan. Minähän sanoin, että tunnemme teidät. Ne ovat kaikki ominaisuuksia, jotka kiinnostavat minun työnantajaani.

Mies pysähtyi vetämään henkeä. Elisabet huomasi, että hänellä oli takin alla tumma puku ja samanvärinen solmio, jossa oli vain hiukan pukua vaaleampia raitoja. Hänen kauluksensa näytti numeroa liian pieneltä.

– Työnantajaa?

– Riittää, että tässä yhteydessä puhumme vain ministeriöstä. Ministeriössä­ me olemme kiinnostuneita kansainvälisistä, kielitaitoisista nuorista ihmisistä, joilla on sopivasti elämänkokemusta ja kyky riskinottoon.

– Mitä tahansa aiottekin ehdottaa, minä en ole kiinnostunut.

– Neiti Moberg, kuunnelkaa loppuun. Minä tarjoan teille tilaisuutta. Me emme pyydä teiltä paljon. Teidän työtilanteenne on huono, ja asuntonne vuokra nielee satunnaiset tulonne melkein kokonaan. Lisäksi­ teillä on tuhlaavaisia tapoja. Me tiedämme, että­ olette velkaa räätälillenne, puhumattakaan kalakauppiaasta, joka­ ei enää suostu myymään edes silakkaa luotolla. Me ehdotamme, että te muutatte takaisin Helsinkiin.

– Helsinkiin? Elisabet nauroi.

Mitään yhtä järjetöntä hän ei ollut­ kuullut pitkään aikaan. Sodan runtelema köyhä takapajula, jossa uutta mekkoa ei saanut kuin kortilla ja jossa naiset eivät saaneet istua yksin ravintolassa. Sitä paitsi hänellä­ oli muitakin syitä pysyä juuri nyt Tukholmassa.

– Teidän ”isotätinne” kuolee yllättäen ja peritte mukavan asunnon Töölöstä. Juuri sopivan pitää vastaanottoja miellyttävälle sopivalle joukolle ja pitää yhteyttä oikeisiin­ ihmisiin. Katsos, Neiti Moberg,­ ­meillä ministeriössä on sellainen ongelma, että siellä työskentelee sinänsä päteviä ihmisiä, mutta aivan vääränlaisia tähän ajattelemaani tehtävään. Katsokaas, samanlaiset­ valitsevat samanlaisia.­ Me tarvitsemme ihastuttavan epäsovinnaisen henkilön, taiteellisesti lahjakkaan, joka saa nopeasti ystäviä oikeissa piireissä, mutta johon voimme silti luottaa. Me järjestämme teille käännöstyötä. Meillä on ystäviä muutamassa oikein kunnioitetussa kustantamossa, mutta sen lisäksi annamme teille sekä asunnon että mukavan kuukausirahan, johon sisältyy tietty määrä edustuskuluja.

– Mitä minulta sitten odotetaan vastineeksi tästä suuresta tilaisuudesta? Prostituoiduksi taidan olla liian vanha, enkä usko että heille maksetaan noin hyvin kuin kir­joissa.

Kailas laski sanomalehden polvilleen. Luultavasti ilme hänen kasvoillaan oli hymy. Ainakin se oli lähinnä onnen tai huvittuneisuuden ilmettä, jota Elisabet heidän tuttavuutensa aikana tulisi näkemään.

– Te puhutte suoraan. Se tekee asiat helpommiksi. Me emme pyydä kovin paljon. Että katselette ympärillenne.­ Uuteen tuttavapiiriinne tulee kuulumaan toimittajia ja taiteilijoita ehkä muutama poliitikkokin, osalla on vahvoja vasemmisto ja neuvostoliittosympatioita. Haluamme tietää, mitä he puhuvat, mitä he lukevat, ketä he tapaavat. Haluamme tietää, jos jollakin on rakastajatar tai yht’ äkkiä enemmän rahaa kuin pitäisi.

– Te haluatte minun urkkivan.

– Se on hirveän ikävä sana Neiti Moberg. Sanoisin mieluummin, että­ käytätte tuntosarvianne isänmaan puolesta.

– Entä jos paljastun?

Mies koputti reittään sanomalehdellä.

– Tietenkin te paljastutte. On vuosi 1953, Helsingissä ei muuta olekaan kuin CIA:n, Neuvostoliiton, Stasin ja kenen tahansa kynnelle kykenevän agentteja. Me haluamme,­ että te paljastutte. Sillä tavalla me pidämme teidät tur­vassa.

– Minun on vastattava ei. Tarjous on kieltämättä kiehtova, mutten usko että minussa on urkkija-­ainesta.

– Miettikää kaikessa rauhassa. Mutta uskon, että tulette parin päivän päästä toisiin ajatuksiin.

– En usko. Minulla ei ole mitään syytä lähteä Tukholmasta.

– Ajattelette huonetoverianne? Ottakaa tämä.

Mies ojensi hänelle kirjekuoren.

– Se on etumaksu tästä keskustelusta. Tapaamme taas parin päivän kuluttua.

Sitten mies kopautti taas sanomalehdellä reiteensä ja nousi seisomaan ja käveli pois puistosta taakseen katsomatta. Elisabet odotti, kunnes mies oli kadonnut lehdettömän lehmuksen taakse. Oli alkanut­ sataa lunta, ja äkkiä Elisabet huomasi, miten hänen sormensa olivat kylmästä tunnottomat. Vasta sitten hän kurkisti kuoreen. Se oli paksua vesileimattua paperia, sellaista, joka maksoi 50 äyriä arkki kalliissa paperikaupassa. Sisällä­ oli nippu sadan kruunun seteleitä. Elisabet laski ne. Ne riittäisivät kahden kuukauden vuokraan. MIKÄLI hän käyttäisi ne. Mikäli hän koskaan enää tapaisi vaaleasilmäistä miestä, joka oli varmasti umpihullu, antaa nyt tukko seteleitä ilman kuittia. Kuin huoralle tai vedonvälittäjälle. Elisabet taittoi kuoren käsilaukkuunsa. Hän pudisteli lumen ulsteristaan. Jossain täytyi olla juhlat, hän oli totisesti ilmaisen­ cocktailin tarpeessa.

ELISABET TEIPPASI rahat matkalaukkunsa vuorin alle. Se oli turvallisin piilopaikka, sillä Lotte piti nuuskimisesta. Ei hän epäluuloinen ollut, ei edes kovinkaan mustasukkainen, mutta luontaisesti vain asioihin sekaantuvaa tyyppiä. Ja jos sveitsiläinen sisäoppilaitos oli jotain­ Elisabetille opettanut, niin suuren tarpeen yksityisyyteen. Ei hän oikeastaan edes ajatellut käyttää rahoja. Ne olivat kuin sukulaissedältä lahjaksi saatu emalisormus, ikinä ei tiennyt, mitä sellaisen vastaanottaminen edellytti. Mutta oli hyvä olla olemassa jokin varasuunnitelma. Ikinä ei tiennyt, mitä seuraavaksi tapahtuisi.

Elisabet sai hiukan rahaa lehtijutusta, jonka hän oli kirjoittanut jo puolta vuotta aiemmin ja luullut unohtuneen pysyvästi toimitussihteerin pöytälaatikkoon. Arki kului, päivät lyhenivät ja sitten taas muuttuivat valoisammiksi. Helmikuussa koittivat suuret pakkaset, ja radiossa puhuttiin taas Algeriasta. Lotte ja Elisabet kävivät luistelemassa ja lainasivat Loten työkaverin autoa ja ajoivat pieneen hotelliin saaristoon, jossa heitä ei tunnettu, ja söivät vuoteessa paistettuja munia ja pasteijalla voideltuja leipiä. Puhuttiin siitä, että kesällä he pitäisivät lomansa samaan aikaan­ ja vierailisivat Loten vanhempien luona. He voisivat nukkua aitassa yhdessä ilman epäilyksiä, tehdä pitkiä retkiä polkupyörillä ja auttaa keittiössä Loten äitiä, jonka selkä vihoitteli. Elisabet ei kuullut mitään puistomiehestä, oli kulunut viikkoja, ja ilman sadan kruunun sileitä seteleitä hän olisi kuvitellut koko jutun olevan vain väsymyksen tuottama illuusio.

SITTEN KOITTI kustantamon juhlien aika. Ne pidettiin erään kuuluisan englantilaisen kirjailijan vierailun kunniaksi. Mies oli julkaissut kolme kirjaa, joissa kaikissa hän suomi Neuvostoliittoa. Niin tiukin lausein, että hyväntahtoiset ruotsalaiset toimittajat eivät olisi oikein tienneet mitä sanoa, mutta olivat lopulta päätyneet kehumaan. Kaveri­ oli sentään saanut Booker-palkinnon, huhuttiin että Nobeliinkin olisi mahdollisuuksia. Tuskin hän muuten Tukholmassa olisi malttanut vieraillakaan.

Elisabet oli saanut kutsun, ja hän piti sitä merkkinä siitä, että töitä saattaisi taas olla ilmassa. Eikö hän juuri ollut lähettänyt aivan viehättävän käsikirjoituksen osastonjohtajalle luettavaksi. Hän oli korjannut vanhaa laivastonsinistä kesämekkoaan­ niin, että sitä pystyi kaukaa luulemaan melko muodikkaaksi. Hän lähti hattu uhkarohkean vinossa ja sukkien saumat suorassa pitäen ulkomuotoaan melko onnistuneena.

Juhlat olivat hauskat, ne pidettiin kustantamon konttorin juhlatilassa vanhojen tammipaneeleiden keskellä. Paikalla oli oikea määrä ihmisiä ja riittävästi juotavaa ja kurkkuvoileipiä. Jälkimmäisistä kukaan ei juuri välittänyt paitsi Elisabet, joka ei ollut hermostukseltaan ollut pystynyt syömään koko päivänä. Hän vaihtoi pari sanaa­ englantilaisen vieraan kanssa, mutta tämä oli niin ihastunut omaan ääneensä, ettei keskustelu ollut kovin kiinnostava. Puoli yhdeltä­ yöllä Elisabet tunsi olevansa humalassa ja päätti haukata hiukan raitista ilmaa. Hän heitti valkoisen käsilaukkunsa (lahja Lotelta) olkapäälleen ja astui ulos. Sade oli laantunut tihkuksi, mutta tuuli oli yhä kova. Elisabet sytytti savukkeen ja nojasi raskaaseen ulko-oveen, jonka yläpuolella hohtivat kustannusyhtiön messinkikirjaimet.

Hän astui kadulle ja veti shaalia tiukemmin ympärilleen. Lehmukset varistivat vettä tummista varjoistaan. Toiselta puolelta katua saattoi nähdä kustantamon valaistut ikkunat ja niiden takana täysiä kirjahyllyjä, marmoriveistoksia ja nauravia ihmisiä. Elisabet tunsi outoa­ kaipausta. Hän oli juuri astunut ulos juhlista hengittääkseen paremmin ja saadakseen humalaansa hiukan häivytettyä, mutta jo nyt hän kaipasi takaisin. Tuntui, että sisällä olijoilla oli häntä parempi­ ymmärrys siitä, miten olla olemassa, miten pitää hauskaa ja miten rakastaa ilman, että pelkäsi omien rajojensa sulautuvan tahdottomaksi massaksi. Hän sammutti savukkeen polttamatta sitä loppuun, vaikka sota-aikana opittu säästäväisyys viipyi vielä sormien nivelissä.

– Iltaa Neiti Moberg, sanoi ääni hänen takaansa, ja hän tiesi kääntymättä sen olevan vaalea­silmäinen.

– Luulin, että olette unohtaneet minut?

– Ei suinkaan. Päinvastoin. Meillä on sinulle jotain. Siksi sinä sait kutsun juhliin.

Elisabet nyökkäsi, eikä tuntenut edes pettymystä, että kutsuun oli joku muu syy kuin se, että häntä pidettiin­ tärkeänä. Tietenkin, mitä hän oli ajatellut. Kääntäjiä oli tusinoittain.

– Lisää kirjekuoria?

– Jotain paljon mielenkiintoisempaa Neiti Moberg. Tehtävä.

ELISABET TUNSI KÄMMENIENSÄ kostuvan, kun hän puristi käsilaukkuaan kylkeään vasten luoviessaan väkijoukossa. Hän kuuli vaaleasilmäisen sanat yhä päässään ja toisti niitä mielessään kuin mantraa.
– Englantilainen kirjailija viipyy Tukholmassa vain kolme päivää. Hän itse ei ole kovin tärkeä. Kohtuullinen kirjailija tosin, mutta muutaman vuoden päästä häntä tuskin muistetaan. Hän on tietenkin CIA:n rahoittama, CIA:n on joskus mahdoton pysyä erossa mahtipontisista kirjailijoista. Luulevat kai löytäneensä uuden Orwellin. Hänen seurueessaan on puolestaan henkilöitä, joiden liikkeistä olemme kiinnostuneita. Sinun tehtäväsi on hyvin yksinkertainen.

Elisabet nyökkäsi satunnaiselle tutulle, mutta ei pysähtynyt juttelemaan. Elisabet otti tarjottimelta lasin valkoviiniä, joka hänen teki mieli siemaista saman tien, mutta nyt oli tärkeää pysyä skarppina.

– Tunnistat miehen Cambridgen solmiosta. Hän on saattanut jopa käydä sen, mutta ei takuulla sillä nimellä, joka hänen passissaan lukee.­ Hänellä on hiukan etupurentaa, harmaat silmät, lyhyeksi leikattu tukka ja hoidetut viikset.

Elisabet etsi katseellaan miestä ihmisjoukosta. Hän kulki huoneen reunoja pitkin muka katsellen maalauksia ja siemaillen koskematonta viinilasiaan. Tuolla hän oli. Vaalea pitkä mies raidallisessa solmiossa kuunteli keskittyneesti kahden keskustelukumppaninsa juttuja juomatta mitään. Hänen seuralaisensa vaikuttivat sen sijaan olevan jo melkoisessa nousussa. Lihavampi tweedpukuinen mies oli avannut kaksi ylintä nappia kauluksestaan ja pärski puhuessaan kolmannen seuralaisen kanssa. Tämä oli ruotsalainen, Elisabet kuuli sen miehen hopottavasta aksentista. Hän tuijotti tweedpukuisen käsiä, joiden selkämyksessä kasvoi punertavaa karvaa. Puhuessaan mies veti syvään­ henkeä kuin ottaakseen vauhtia. Elisabet odotti, kunnes kohde pyysi anteeksi ja lähti seurasta, sitten hän seurasi tätä. Mies jäi seisoskelemaan miestenhuoneen ulkopuolelle ja kaivoi savukerasian taskustaan odotellessaan. Elisabet käveli suoraan päin häntä.

– Hups. Lasi ei sentään kaatunut. Tai vaan ihan pikkiriikkisen, hän sanoi ruotsiksi.

Elisabet alkoi sukia miehen takkia. Mies murisi kohteliaasti englanniksi, ja Elisabet vaihtoi kieltä.

– Pitäkää tätä, hän sanoi.

– Minä autan.

Ja niin hän törkkäsi lasin miehen käteen ja jatkoi puhdistusta, kunnes tämä ärähti ja kohteliain sanakääntein hankkiutui humalaisesta naisesta eroon. Kulman takana Elisabet kaatoi viinin palmuruukkuun, kääräisi lasin nenäliinaansa ja sulloi sen käsilaukkuun. Salissa hän joi lasin valkoviiniä suoraan tarjottimelta ja käveli ulos.

– Se ei vienyt kauan, vaaleasilmäinen sanoi, kun Elisabet astui autoon parin korttelin päässä.

Elisabet kohautti hartioitaan, ja vaaleasilmäinen ojensi hänelle kirjekuoren. Hän ei laskenut rahoja. Hänen jalkansa tärisivät hiukan, ja niskaan kihosi hikeä.

– Se tuntuu rakastelulta, vaaleasilmäinen sanoi.

– Ensimmäinen kerta.

Elisabet ei vastannut. Hän laittoi käden kaulalleen ja kokeili helminauhaansa. Se tuntui viileältä. Koko­ hänen ihonsa tuntui. Pulssi oli tasainen. Tärinää lukuun ottamatta hän oli rauhallinen kuin kameli.­ Se oli kummallista. Hän oli huomannut saman sota-aikana ajaessaan Suomessa ambulanssia. Normaalisti Elisabet innostui helposti, nauroi helposti ja liikuttui typerimmissäkin elokuvissa. Hän oli kuitenkin aivan tyyni, jos piti vaikkapa auttaa romahtaneen talon­ alle puristuksiin jäänyttä miestä tai etsiä kranaatin sirpaleen pois leikkaama korva. Silloin hän pystyi puhumaan normaalilla äänellä­ ja liikkumaan tehokkaasti ja hitaasti. Jännitys ja itku laukesivat vasta myöhemmin. Mutta nyt. Nyt Elisabetista tuntui, kuin hän olisi leijunut viisi senttiä nahkaisen autonistuimen yläpuolella. Hän halusi­ nauraa, mutta hillitsi sen.

– Miksi te tarvitsette hänen sormenjälkensä?

Elisabet yritti kurkkia etupenkillä istuvaa kuskia, mutta tämän kuljettajanlakki varjosti kasvoja.

– Kuljettaja vie teidät osoitteeseenne. Me tapaamme huomenna täällä.
Mies ojensi hänelle kortin, johon oli kirjoitettu osoite ja kahvilan nimi.­

– Odottakaa, Elisabet sanoi miehen avatessa auton oven omalta puoleltaan.

– Minä haluan…

Vaaleasilmäinen nosti kohteliaasti hattua, ja sitten hän oli poissa. Sade oli lakannut, kun Elisabet viimein nousi autosta lähellä asuntoaan.

– Nyt sinun pitää mennä kotiin, ettei miehesi huolestu. Kerron huomenna lisää.

Elisabet sammutti radion. Huone oli vaiti. Mechelininkadulta kaikui yöllisen ambulanssi huuto.

– Mutta…

– Ihan liikaa sherryä tälle illalle, Saara. Minusta tuntuu, että tiskaamme huomenna.

Elisabetin ääni oli täynnä reippautta. Ilman äskeistä siirtymää Saara olisi pitänyt käytöstä täydellisen aitona.­ Hänen sydämensä hakkasi, mutta hän ei luottanut tarpeeksi ääneensä puhuakseen. Hän ei tiennyt, kumpi asia kiihdytti enemmän. Ajatus brittiagenteista ja puistotapahtumista vai se, että Elisabet… Hän oli tiennyt sen. Kyllä hän oli tiennyt siitä hetkestä, kun Elisabet oli puhutellut häntä rannalla. Siitä hetkestä, kun hän kosketti olkapäätäni rannalla, kaikki on ollut selkeämpää. Kuin olisi uinut­ veden alla ja äkkiä noussut pintaan ja ymmärtänyt vihdoin, että­ kaikki varjot ja kuviot, mitä on ikänsä nähnyt, ovat olleet vääristyneitä. Nyt vihdoin hän on pinnalla ja tuntee kirkkaan hapen repivän keuhkojaan.

Jatkuu seuraavassa numerossa.

Katri kuljettaa laivan hierojan antaman tuliaispussin maihin, mutta jättää sen väärän henkilön käsiin. Pian järkyttävä uutinen tavoittaa laivan henkilökunnan.

M/S Fiesta oli hetki sitten rantautunut Helsingin Olympiaterminaaliin. Metallinsininen Ford Focus ohitti tullipisteen ja auton takapenkillä istuva risteilyemäntä Katri Leinonen moikkasi tullivirkailijoita ja kuunteli auton rattia pyörittävän miehen tarinoita puolella korvin. Stellan veli Marko selitti juurta jaksaen jotain mikä liittyi buffetpöydän antimien epäloogiseen esillepanoon.

”Ensin kalat, sitten lihat, sitten lämmin ruoka. Ei niin, että kolmea sorttia perunaa ja riisiä ja sushia ja lettuja, johan siinä menee lautasmalli uusiksi!” mies selitti.

Katri jaksoi kuunnella tovin, toivoen jutun päättyvän hauskaan oivallukseen, mutta toive oli turhan optimistinen.

Oli nimittäin käynyt niin mukavasti, että laivan lastenhoitajan Stellan veli Marko oli reissussa myös. Marko kävi toisinaan laivalla asentamassa kameroita ja hälytysjärjestelmiä. Kun hän kuuli, että naiset olivat matkalla maihin, hän tarjosi oitis kyytiä. Stella tyrkkäsi Katria kylkeen.

”Siinä sulle uskollinen ja hyvä mies, kelpo tyyppi eikä mikään tyhmä!” Stella mainosti.

Katri puristi käsilaukkuaan tiukemmin syliinsä. Markossa oli kyllä kaikki nämä ominaisuudet, mutta kyllä hän tahtoi tuntea jotain muuta kuin haukottelun tarvetta miehen seurassa. Esimerkiksi himoa. Katri kohtasi peruutuspeilissä Markon katseen. Mies tosiaan tuijotti häntä sillä silmällä. Katri hymyili takaisin. Olihan Marko ihan kiva. Oli ihan hyvä tuntea jokunen aidosti hyvä tyyppi, silti oli masentavaa, ettei kukaan saanut häntä ihastumaan. Mikä minua oikein vaivaa? Katri pohti ja seurasi kaupungin hulinoita, kunnes auto pysähtyi Vincentin Vinyylin kohdalle, ja oli aika kiittää kyydistä.

”Helinä-keiju, hei! Tiedätkö, selibaatissa räytyminen ei tee sulle hyvää!”

Vincentin Vinyyli oli ainut laatuaan koko maassa. Levykauppa oli vanha kunnon kivijalkakauppa, josta sai kaikkia mahdollisia äänitteitä vuosikymmenien takaa. Liikkeen omistaja soitti lempimusiikkiaan päivät pitkät hämärässä myymälässä, hoidatti krapulaansa Iggy Popin seurassa, eikä avannut vaikka ovella oli toisinaan porukkaa jonoksi asti.

Levykaupan toiminnan lisäksi Vincent tuotti erilaisia kulttuuritapahtumia, joista yksi oli argentiinalaisen tangon iltamat. Näissä merkeissä Katri oli tutustunut Vincentiin. Kaikki mikä liittyi musiikkiin ja tanssiin kuului Katrin menolistalle. Heistä olikin tullut vuosien varrella hyvät ystävät. Katri heitti takkinsa levylaatikoiden päälle ja vilkaisi ympärilleen. Levykaupassa oli kaikki ennallaan, tila oli nuhjuinen ja tuulettamaton. Kaikkialla oli kasoittain LP-levyjä, lyttyyn painuneita pahvilaatikoita ja musiikkialan lehtiä. Sentään maailmassa oli paikkoja, joita ei oltu konmaritettu, Katri totesi itsekseen.

Vincent virnisti Katrille tiskin takaa.

”Helinä-keiju, hei! Tiedätkö, selibaatissa räytyminen ei tee sulle hyvää!” hän lohkaisi ja osoitti nurkkaa kohti.

Uudet tangolevyt olivat saapuneet!

”Onnittelut tarkkasilmäisyydestä! Vaikuttaa siltä, että kahdenkymmenenneljän tunnin hehkutakuu on mennyt umpeen!” Katri heitti ja muikisti huuliaan.

Vincent näytti janoavan yksityiskohtia. Mutta seikkailut vällyjen välissä eivät kuuluneet Katrin ja Vincentin puheenaiheisiin. Jossain meni raja. Katri kyllä flirttaili Vincentin kanssa, mutta siihen se jäi. Jossain vaiheessa hän oli ylittänyt vaiheen, jossa oli valmis sopeutumaan miehen tarjoamaan elämäntyyliin. Ja hänen elämäntyyliinsä ei sopeutuisi muu kuin merimies, Katri huokasi ja ravisteli hiuksiaan. Oli ihanaa olla maissa hetki.

Vincent nosti jalat myyntitiskille ja tarkasteli Katria päästä jalkoihin.

”Ammattilaishurmaajan puhetta...” hän murahti ja kertoi laittaneensa Facebookin kautta ryhmäkutsun kaikille tangotanssijoille.

”Hyvä homma! Jään muutaman päivän kuluttua maihin ja sitten onkin taas tangomilonga-ilta”, Katri sanoi, ja Vincent sanoi tulijoita riittävän.

Liikkeessä aika kului siivillä kuten aina. Vincent keitti kahvia, kertoi juttujaan ja Katri tutki levyvalikoimaa. Tangoiltamiin kuului olennaisena asiana levylautasella rahiseva äänite. Vincent haki levykaupan naapurissa olevasta elintarvikekioskista heille pitsaviipaleet lounaaksi ja Katri selasi sillä välin puhelimeensa kertyneitä viestejä, joista viimeisin oli Tomilta: ”Muista viedä pussi! Osoite on Kalevankatu 10, Cuba Cafe, mun kaveri Rike odottaa sua!”

Rike, Katri maisteli nimeä. Ihan niin kuin Petellä olisi ollut joskus laivalla vieras, jonka nimi oli Rike. Kyseinen mies vietti yönsä laivan putkassa. Toivottavasti kyseessä oli eri heppu, Katri ajatteli ja vilkaisi kelloa.

Hänen pitäisi palata laivaan ensi tilassa. Toimistohommia oli vaikka kuinka paljon. Ei hänellä olisi aikaa lähteä viemään pussukkaa Tomin kaverin kahvilaan. Hänen pitäisi jättää pussukka Vincentin hoiviin. Rike vai mikä hänen nimensä sitten olikaan, voisi hakea pussin Vincentiltä. Katri laittaisi Tomille viestin, kun olisi palannut laivaan. Mutta nyt hänen oli mentävä!

”Tuletkos Katri? Laitetaan sauna kuumaksi ja nautitaan elämästä!”

Katri kävi läpi matkustajapalautteita toimistossaan. Olli Sädettä ja kaikkea häneen liittyvää rakastettiin varauksetta. Se oli äänensä menettäneen artistin siunaus, yhdessäkään päivätansseista kerätyssä palautteessa ei mainittu Ollin poissaoloa negatiivisena asiana. Ei, hänelle toivottiin pikaista paranemista ja onnellista joulua. Erikoismaininta meni drinkkikupongeille, joita Katri oli anteliaasti jakanut tango-opetukseen osallistuneille. Ilta oli köyhdyttänyt risteilyosaston drinkkikuponkivarastoa, mutta kaikella oli hintansa. ”Tyytymättömiin asiakkaisiin meillä ei ole varaa!” Laivayhtiön ohjenuora oli selkeä ja sitä oli helppo noudattaa!

Katri klikkasi auki illan risteilyohjelmatiedoston ja lisäsi seuraavan päivän päivätansseihin ohjelmavaihdon, Tangoa mestarin askelissa! -kurssin. Tanssitunti tangosalongissa oli ollut menestys ja se pidettäisiin ohjelmistossa. Katri tallensi tiedoston ja tulosti muutamia kappaleita kiinnitettäväksi laivan sisäänkäynnissä olevaan vitriiniin. Lastenhuoneen työharjoittelijat saisivat kopioida loput ohjelmat ja jakaa uudet risteilyohjelmat matkustajille.

Laivalla kaikki sujui ennalta laadittujen suunnitelmien mukaisesti, jopa lähtötunnelmat olivat satamasta riippumatta jokaisena iltana täysin samat. Varmaa oli ainoastaan se, että kaikkina iltoina laiva oli lastattu arkeaan pakenevilla risteilymatkustajilla.

Laivan lähtöön oli tunti. Puolen tunnin kuluttua Katri menisi pomonsa, laivan intendentin, Timo Heinosen kanssa vastaanottamaan laivaan saapuvia matkustajia. Katri sitaisi univormuunsa kuuluvan silkkihuivin kaulaansa. Mitä Tomin ihmeitätekevässä mustelmaeliksiirissä olikaan, se oli tepsinyt. Mustelma oli jo muuttunut hieman vaaleammaksi. Ei niin, että sitä olisi voinut kauneuspilkuksi kutsua, mutta silti selvä muutos parempaan, Katri arvioi kaulaansa koristavaa mustelmaa.

Kun hän oli saanut itsensä valmiiksi, hän siemaili kahvia uutisten äärellä. Kaaos maailmalla, rauha Suomessa, hän totesi ja sulki television ja uppoutui edessään levittyvään maisemaan. Työhuoneen ikkunan takaa levittyvä suuri sininen oli syy, mikä piti Katrin merimieselämässä kiinni. Meri tyynnytti mielen. Hän tarkisti vielä, oliko Tom vastannut viestiin. Lähetystiedoista päätellen viestiä ei oltu vielä luettu. Tärkeintä oli kuitenkin, että Tom lähettämä tuliaispussukka oli nyt Vincentin hoteissa eli toisin sanoen paremmassa tallessa kuin Suomen Pankin holvissa!

Katri oli vastaanottovuorossa laivan intendentin Timo Heinosen kanssa. He seisoivat kävelykadun keskiössä, suurien lasiovien edessä ja neuvoivat matkustajia oikeisiin hisseihin.

Laivalla Timo Heinonen oli tunnettu aiemmasta sotilasurasta ja ehdottoman ankarasta asenteesta siihen, mitä tuli henkilökunnan käytökseen ja ulkoasuun. Vuosien varrella Katri oli huomannut, että vaativuus oli kuitenkin vain muisto armeijavuosista. Timo oli aikoinaan ottanut Katrin töihin, kun hän oli tehnyt paluuta Karibialta. Ja mies oli ollut kaikissa tilanteissa Katria kohtaan todella mukava. Timo oli myös sinkku ja yhteisiin laivavuosiin mahtui muutama läheltä piti -hetki. Timon seurassa Katri oli aina hieman varuillaan. Hän ei tahtonut antaa vääränlaisia signaaleja.

Matkustajia soljui laivaan tasaisena virtana. Matkustajien keski-ikä ennusti sitä, että illasta oli tulossa vaihteeksi rauhallinen. Tangokansa oli tietyn ikäistä, ja hyvä niin. Katri lateli tottuneesti laivan ravintoloiden teemat ja päämenut, jakoi kyselijöille tietoa tullimääräyksistä ja Tukholman museoiden aukioloajoista. Laivalla vietettyjen vuosien aikana Katrista oli kehkeytynyt todellinen nippelitiedon ja hassunhauskojen keskustelunavauksien kävelevä hakuteos.

Ei ollut kerta tai kaksi, kun hän sai sitaista jonkun kaulassa roikkuvaan solmioon solmun. Hän halusi olla avuksi. Koska hänellä ei ollut omaa perhettä, oli laivasta, sen henkilökunnasta ja laivaan saapuvista matkustajista muodostunut eräänlainen perhe, jonka hyvinvointi askarruttu Katria toisinaan enemmän kuin hänen omansa.

”Minulla on keväällä oma purjevene. Lasken sen vesille, jos Katri tässä tulee sitä saareen kastamaan. Tuletkos Katri? Laitetaan sauna kuumaksi ja nautitaan elämästä!” Timo sanoi ja pukkasi Katria kylkeen.

Katri hymyili jäykästi punakoille eläkeläispapoille, jotka kuuntelivat Timon veneenrakennustarinoita lumoutuneina.

”Totta kai, otan Magnum-pullon mukaan!” Katri sanoi.

Timo loi Katriin pitkän silmäyksen. Vähän turhan pitkän Katrin mieleen. Mies oli tehnyt samankaltaisia ehdotuksia pitkin kesää. Jokin Timon päällekäyvässä tyylissä muistutti mustasukkaisesta ex-miesystävästä. Ja Katri oli oppinut luottamaan vaistoonsa. Silti, olihan se ihanaa, että mies osoitti ihailunsa avoimesti. Katri vilkaisi vieressään seisovaa hymyilevää miestä, jonka silmät loistivat poikamaista intoa, kun hän puhui veneestään. Katri antoi matkustajista hersyvän hyvän tunnelman, naurun ja ilon tarttua.

Oletko heittänyt kuriirikeikkaa?” hän sihahti Katrin korvaan.

Tunnelma lätsähti heti, kun Katrin näkökenttään saapasteli rastapäinen harminkappale. Pete, joka hädin tuskin tervehti, vaan pukkasi Katria hieman sivummalle.

Oletko heittänyt kuriirikeikkaa?” hän sihahti Katrin korvaan.

Katri värähti. Miehen äänessä oli se sama kova, vaativa sävy kuin iltana, jolloin hän oli käynyt Katrin kaulaan kiinni.

”Että mitä?” Katri huusi.

Laivan trubaduuri oli juuri aloittanut musisoinnin. Kun mukaan liittyi vielä pari parkuvaa lasta ja kovaan ääneen rätkättävä inttipoikien muodostama seurue, oli kakofonia valmis, eikä hetkeen ollut mahdollista kuulla normaalia puhetta. Pete seisoi ahdistavan lähellä.

”Karaokekeikkaa?” Katri karjui musiikin sekaan, muttei ollut varma kuuliko Pete.

Peten kulmat kurtistuivat.

”Just joo, karaokea! Sinä se olet sitten susityhmä akka...” Pete sivalsi.

”Katri, sinua tarvitaan täällä!” Timo huikkasi ja osoitti Peten jalkineita.

”Bootsit ei kuulu virka-asuun, ei edes baarissa, vaihda kengät!” Timo sanoi.

Pete seisoi paikallaan sen näköisenä, että joutui ponnistelemaan, ettei tekisi jotain sellaista, mitä joutuisi katumaan. Mies puuskutti sieraimet levinneinä Katrin edessä. Epämääräinen huolestuneisuus täytti Katrin mielen. Kasvoille pyrkivästä hornahöngästä pystyi päättelemään, että hän oli hetki sitten juonut jotain alkoholipitoista. Muisto kuristusotteesta kaulalla sai Katrin ottamaan varmuuden vuoksi askeleen taaksepäin Petestä.

”Haista sinä peikko pitkä paska!” Katri sihahti hampaidensa välistä ja livahti takaisin työpisteelleen, neuvomaan matkustajia, jotka haahuilivat sisääntuloaukossa hämmentyneen näköisinä.

Pete marssi rastat heiluen matkustajien seassa. Katrin olisi tehnyt mieli kertoa Timolle kaikki, mitä edellisiltana oli tapahtunut. Pestä kätensä koko jutusta ja kuitata lähtöpassi laivasta. Siihen hän ei ollut vielä valmis. Mutta hän löytäisi keinon, millä Petestä päästäisiin.

”Kai tiedät, että voit koska vaan kertoa minulle, jos sinua ahdistellaan. Ymmärrän kyllä, että sinä kiinnostat miehiä. Olet aika pakkaus”

Laivan irrottua laiturista Katri käveli Timon kanssa kohti päällystön toimistoa. Katri erotti käytävän päässä puuhastelevan Peten. Hän kiinnitti Happy Hour -mainosjulisteita yökerhon oviin. Petestä oli kehkeytynyt todellinen maanvaiva. Katri vilkaisi Timoa, mies seisoi hänen edessään odottava ilme kasvoillaan. Ei hän hassumman näköinen ollut. Komea sellaisella urheilullisella tavalla, tukka oli edelleen armeijahenkisesti leikattu ja orvokinsiniset silmät tuikkivat leikkisästi.

”Kai tiedät, että voit koska vaan kertoa minulle, jos sinua ahdistellaan. Ymmärrän kyllä, että sinä kiinnostat miehiä. Olet aika pakkaus”, Timo sanoi.

Katri olisi nauranut miehen suojeluksi naamioidulle lähestymisyritykselle, ellei hän olisi tajunnut tilaisuutensa koittaneen.

”Koska viimeksi baarihenkilökunta on puhallutettu?” Katri kysyi ja astui sisälle toimistoonsa.

Yökerhossa Katri seisoi parrasvalojen loisteessa.

”Hyvät naiset ja herrat, Olli Säde ja Päivänsäteet, ELÄMÄ SE ON KUIN SILKKIÄ VAAN!”

Katrin spiikkiä seurasi rumputremolo, ja valot suuntautuivat samettiverhojen suojista näyttämölle astuvaan laulajatähteen. Olli Säde otti yleisönsä ja M/S Fiestan risteilyemäntä otti paikkansa av-teknikon vierestä.

Ollilla oli edelleen haasteita äänen kanssa, ja tästä syystä show’ssa oli enemmän tanssinumeroita. Kaikki yökerhossa olevat istuivat paikoilleen jämähtäneinä ja seurasivat tanssia. Estradilla vallitsi juhlallinen tunnelma.

Täysmiehitetty bändi soitti Myrskyluodon Maijaa ja tanssilattian keskiössä askelsi Pia, jonka kasvot hohtivat näyttämön valoissa ihmeellisen kauniina, niin kuin kulmakarvoille ja ohimolle olisi satanut kristallisia lumikiteitä. Niskan tähtitatuointi oli huolellisesti pakkeloitu piiloon ja hoikkaa kehoa verhoava kolttu täytti kaikki laivayhtiön määritykset hienostuneen seksikkäästä esiintymisasusta.

Katri silmäili pianoa takovaa Kajta. Mies oli tapojensa mukaan haihtunut ensi kohtaamisen jälkeen omille teilleen. Sellainen hän oli, yhtä pelokas kuin Katrikin. Ja siinä oli syy, miksi suhde toimi ja oli pysynyt niin raastavan epäselvänä. Hänen osaltaan juttu oli kertakaikkisesti loppu. Nyt hän tiesi, kenet hän halusi. Muisto edellispäivän porrasjumpasta laivan perämiehen kanssa nostatti hymyn Katrin huulille.

Ja hän vilkuili ympärilleen, josko laivan komentosillalla työskentelevä Mats olisi piipahtanut yökerhon katsomaan show’n, mutta miestä ei näkynyt.

Musiikki meni tunteisiin. Pian uskomattoman voimakkaat hypyt ja hallitut piruetit, triplat, kirvoittivat yleisöstä valtavat aplodit. Pian lahjakkuus oli ilmiselvää. Tanssitaito oli samanaikaisesti vahvaa ja rohkeaa, kuten oli kaikki muukin, mitä hän edusti – moottoripyörät, vauhti ja romuralleissa kaahailu.

”Tähti on syntynyt!” Timo Heinonen mutisi.

Hän taputti Katria olkapäille, ja jätti kätensä lepäämään Katrin harteille. Katri olisi halunnut työntää käden pois, muttei kehdannut. Hän piti katseensa lavaa kohti suunnattuna.


Katri heräsi kovaan jyskytykseen. Hänellä meni hetki ymmärtää, mitä tapahtui. Joku huusi hänen nimeään ja jyskytti ovea. Katri kiskoi ylleen aamutakkiaan.

Pete huojui paikoillaan. Hänen kasvonsa olivat vitivalkoiset.

”Tom on hakattu. Hän on teho-osastolla koomassa!” Pete sanoi ja löi nyrkkiään ovenpieleen tuskaisen näköisenä.

Katri tuijotti Peteä tajuamatta sanaakaan siitä, mitä mies oli hetki sitten kertonut.

”Nyt kerrot, missä se pussi on!” Pete pamautti sormuskädellä ovea niin, että siihen jäi painauma.

Katri ummisti silmänsä.

”Tai muuten mitä?” hän kysyi niin hennolla äänellä, että tuskin itsekään kuuli sanojaan.

”Tom on koomassa, ja se on sun syy!” Pete sähisi silmät vihaa uhkuen.

”Jätkät käy kuumana, ne on tulossa hakemaan sut. Tajuatko, sä olet vaarassa”, Peten ääni kaikui jossain kaukana.

Katri perääntyi hyttinsä hämärään. Hytin ovi läiskähti kiinni. Hän kävi istumaan vuoteelleen. Hän kuuli, miten mies potki ja hakkasi ovea. Shokkitärinä valtasi Katrin koko kehon.

Jatkuu ensi numerossa.

Laura Paloheimo on vuonna 1971

syntynyt kirjailija, tuottaja ja kirjoittamisen ohjaaja. Hän on

kirjoittanut vauhdikkaita chick lit -kirjoja:

Klaukkala, OMG,

Mama Mojo ja

Puppiduu.

Risteilyemäntä Katri Leinosen työpaikkaromanssi laivalla soittavaan pianistiin hiipuu yhtä nopeasti kuin se roihahtikin, mutta Katri ei ehdi miestä liikoja suremaan.

Tangoshow’n ensi-ilta ja sitä seuranneet lukuisat jatkojuhlat ja niistä seuranneet romanssit olivat pääpuheenaihe laivan messissä.

Katri liittyi aamukahviaan nauttivien hyttiemäntien seuraan ja keskittyi kuuntelemaan varsin värikkäitä versioita laivalla edellisyönä show’nsa ensi-iltaa juhlineesta tähtilaulajasta, Olli Säteestä.

”Ei ollut päällä rihmankiertämää!” yksi hyttiemännistä sanoi ja pyöritteli päätään.

Katria huvitti. Aina sama juttu, saunakansa kohahti, jos joku oli sattunut kävelemään alasti henkilöstön poreallastilan läpi.

”Artistit on sellaisia, vapaita sieluja, haluavat irrotella kunnolla!” Katri sanoi ja sekoitti kahviaan ja tunsi hyttiemäntien tuijotuksen kaulallaan.

Pelon ja ärtymyksensekaiset ajatukset pitivät Katrin hereillä aamuun asti. ”Jos sanot sanakin tästä, se on nirri pois! Se on nirri pois!” Peten uhkaukset kiersivät kehää mielessä. Mustelma teki kipeää, mutta huivia oli pakko pitää kaulassa. Katria ahdisti ajatellessaan edellisyötä, kammottavaa pullonpyörityspeliä Peten hytissä ja hetkeä, jolloin mustelma syntyi.

Mies himoitsi edellisiltana pullonpyörityspeliä pelanneen moottoripyöräjengin kannattajajäsenyyttä.

Oli vaikea ymmärtää Peten olevan se sama mies, jonka Katri oli oppinut tuntemaan aloittaessaan laivatyöt. Missä oli kultainen baarimikko, jonka Katri oli vuosien aikana oppinut tuntemaan? Ja miksi hän halusi niin paljon tienata moottoripyöräjengin hyväksynnän?

Selvittyään työkaverinsa kuristusotteesta ja päästyään hytilleen, hän oli valvonut koko yön pohtien, mitä hänen pitäisi tehdä. Hän olisi ilomielin ilmiantanut Peten laivan intendentille, ellei olisi siinä samalla vaarantanut oman työpaikkansa laivassa. Vuosien aikana oli tapahtunut paljon kaikenlaista. Katri tiesi liikaa. Ja Pete tiesi, että Katri tiesi.

Peten pelko oli kuitenkin epätoivoista lajia. Mies himoitsi edellisiltana pullonpyörityspeliä pelanneen moottoripyöräjengin kannattajajäsenyyttä, ja se vaati erilaisten tehtävien suorittamista. Kannattajajäseniä valjastettiin tekemään palveluksia. Laittomuuksia. Tom oli toiminnassa jotenkin mukana, vaikkei miehellä tainnut olla edes moottoripyörää, Katri pohdiskeli ja toivoi hyttiemäntien keksivän uusia puheenaiheita.

”Näytät siltä, että olet herännyt vasta, ja tarvitseeko kysyä mistä?”

Onneksi Ahdin Valtakunnan valtiatar, lastenhoitaja Stella, ilmestyi paikalle ja ilmoitti Olli Säteen olevan päivähuoneessa. Muutoin niin pirteä Stella näytti väsyneeltä.

”Näytät siltä, että olet herännyt vasta, ja tarvitseeko kysyä mistä?” Katri kysyi ja Stella virnisti.

”Myönnetään! Sääntöjä rikottu! Olin yötä Ahdin Valtakunnassa!”

”Esimerkillistä päivystystyötä, koisit työpaikalla!” Katri kiteytti ja toivoi, että itsekin nukahtaisi toimistopöytänsä ääreen, siten elämä laivalla olisi ehkä tylsää, mutta piirun verran turvallisempaa.

Stella nauroi ja veti käden kuvitteellisen hatun lippaan.

”Aina valmis, mitä tulee pirtuun tai polkkaan!” hän sanoi ja kertoi olleensa tanssijoiden kanssa jatkoilla.

”Nähtiin aamu nousevan ja yksi alaston mies!”

”Alaston mies?” Katri toisti.

”Markolta terveisiä, hän kyselee aina, onko Katri jo rengastettu, en oikein tiedä mitä vastata.”

”Tatuoitu ja karvainen. Ei mikään kiiltokuva mieheksi, mutta mies kuitenkin. Kaveri juoksi munasillaan ympäri seiskakantta. Kuulemma kyse oli jostain nakuhaasteesta!” Stella pyöritteli päätään.

”Sepä somaa”, Katri mutisi ja toivoi, ettei intendentin korviin kantautuisi yhtäkään tarinaa edellisillan aktiviteeteista.

Katri tunsi Stellan katseen kaulallaan.

”Kiva huivi sulla, sininen... Oliko kiihkeä yö Kajn kanssa?” Stella kysyi ja näytti siltä, että odotti mehukkaita yksityiskohtia.

”Sininen sopii mielialaan. En kerro mitä tapahtui, lakkaa kärttämästä!” Katri mutisi.

Stellan silmät välähtivät.

”Kiitos luottamuksesta! Markolta terveisiä, hän kyselee aina, onko Katri jo rengastettu, en oikein tiedä mitä vastata”, Stella sanoi muka huolettomasti, vaikka Katri hyvin tiesi, mihin Stella pyrki.

Stellan turvallisuusalalla työskentelevä veli oli kyllä mukava mies, mutta ei yhtään Katrin tyyppiä.

”Sinkkuna edelleen”, Katri sanoi ja kohautti harteitaan.

Hän oli seilannut ne seitsemän merta eikä ollut vieläkään löytänyt kotisatamaa, ei prinssi rohkeaa, mutta oli oppinut paljon itsestään. Se kai oli tärkeintä, tietää kuka oli, mistä tuli ja mihin suuntaan oli matkalla.

Stella oli hyvä ystävä. Jos jonkun ihmisen oppi tuntemaan merillä ollessaan, niin työkaverinsa, aina sielunelämää ja lapsuudentraumoja myöten. Meri herätti alitajunnan ja heitti kaikki roskat pintaan, vaikka eivät he elämäänsä itkeneet, päinvastoin.

Stella jatkoi ensi-iltajuhlien yksityiskohtien heruttamista. Kesken tarinoinnin Katrin hakulaite soi.

Tarkoitus oli myydä litratolkulla juomia, eikä myyntitavoite toteutuisi mikäli porukkaa lähtisi pois kesken kaiken.

”En voi laulaa! Pitää lepuuttaa, että saan äänen toimintakuntoon illaksi!” Olli raakkui luuriin.

”Tee kaikkesi, että saat äänesi kuntoon illaksi! Höyryhengitä, laita kosteita pyyhkeitä hyttiin, kuiva huoneilma on myrkkyä keuhkoille!” Katri lateli rutiininomaisesti ohjeita ja laski luurin alas.

Hän tuijotti hetken eteensä näkemättä mitään ja yritti keksiä, mitä sanoisi tangofaneille, jotka jonottivat paraikaa päivätansseihin kannella kymmenen. Olisi ikävää ilmoittaa, ettei Olli pääsisi heitä liikuttamaan ja että nimikirjoitukset jäisivät saamatta, kaverikuvat ottamatta.

Katri mietti eri vaihtoehtoja. Kansa saisi kuitenkin tanssia tangoa. Tango-orkesteri ja orkesteria johtavan Kajn lauluesitykset kuuluivat Ollin päivätanssipakettiin. Ollin tähtitunti oli päiväntanssien kohokohta, muusta musisoinnista ja laulusta huolehtisi orkesteri. Tarvittiin jotain, mikä pitäisi tangohovin tansseissa alkamishetkestä sen päättymishetkeen, mutta mitä? Tarkoitus oli myydä litratolkulla juomia, eikä myyntitavoite toteutuisi mikäli porukkaa lähtisi pois kesken kaiken.

Katri puhalteli ilmaa keuhkoistaan. Hän silmäili puhelimen vieressä olevaa hyttilistaa. Siinä oli merkittynä hytin numero ja hytissä asuvan miehistön jäsenen nimi. Ensimmäisenä listassa oli Alvarez. Fernando Alvarez! Niin tietysti! Miksi hän ei heti tajunnut! Eilisiltana Fernandon tangosoololle oli taputettu seisten. Suomen notkealanteisin tangotanssija, Fernando tunsi tangon salat ja oli Olli Säteen salarakas.

Katri naputteli Fernandon numeron puhelimeen ja toivoi parasta. ” Si, Si!” Fernando vastasi ja ilmoitti olevansa paikalla vartin kuluttua.

Katri kiiruhti ulos messistä ja juoksi portaisiin.

Laivan munahaukkojen havittelema kultamuna, laivan perämies, Mats Åhman.

”Joskushan ihmisen oli kuntoiltava!” hän tokaisi vieressään harppovalle miehistön jäsenelle ja huomasi vasta sitten, kuka hänen vieressään harppoi.

Laivan munahaukkojen havittelema kultamuna, laivan perämies, Mats Åhman. Katri onnitteli itseään siitä, että kerrankin osui paikalle Mats Åhmanin kanssa niin, ettei paikalla ollut esimerkiksi parfymerian kaunottaret, joiden kauneus oli ehkä purkista, mutta Katri olisi tehnyt mitä vain saadakseen tietää, mistä purkista.

”Sisällä oleskelu ja koneellistetun sisäilman hengittäminen on rasitus keuhkoille, Mats tiedotti.

Katri nyökkäsi pontevasti samanmielisyyden merkiksi. Hänen vieressään askeltava perämies oli komea rujolla tavalla. Auringon ja iän rypistämät kasvot olivat mukavalla tavalla syvien uurteiden raidoittamat, leukaa koristi hienoinen sänki, silmät olivat orvokinsiniset ja täynnä sellaista kujeilua ja iloa, jota Katri niin kovasti kaipasi. Silkkaa pokaalia koko mies!

”Täytyy kai alkaa treenaamaan ihan kunnolla, Katri sai sanotuksi läähätyksen lomasta.

”Mitä sä treenaat?” Mats kysyi.

”Tangomusiikkia ja Netflix-surffailua”, Katri vastasi totuudenmukaisesti ja Mats räjähti nauramaan. Katri pysähtyi paikoilleen ja nauroi itsekin.

”Tottahan se on, olen läpikotaisin laiska. Yritän aina laihduttaa ja se onnistuu yleensä päivisin. Yöllä löydät minut messistä, tarkalleen ottaen ensimmäisen buffet-tarjoilun päättymisen aikaan. Suklaakakut on varattu mulle!” hän sanoi muka tiukkana ja Mats nauroi lisää.

”Olet hurmaavan rehellinen!” mies sanoi.

Ja Katri hymyili niin että poskipäihin koski.

”Mitä eilen tapahtui? Mä yritin tavoittaa sua.”

Katri marssi orkesterikorokkeelle ja kertoi pikaisesti Kajille muutokset päivätanssien ohjelmaan. Kaj tuijotti Katrin kaulaa.

”Mitä eilen tapahtui? Mä yritin tavoittaa sua. En saanut nukutuksi, meidän hyttikäytävällä oli ihan hirveä meteli! Ne motoristit kuuntelivat jotain paskamusaa aamuun asti! Ja ne polttivat maria, mä en voi olla täällä, jos meno ei muutu!” Kaj sanoi.

Katri lausui Kajlle pahoittelut ja otti mikrofonin käteensä. Hän tiesi hyvin Kajn historian päihteiden kanssa, miten hän oli kamppaillut itsensä vapaaksi vakavasta riippuvuudesta.

”Puhutaan myöhemmin, jooko? Mennään vaikka kansikävelylle”, Katri sanoi ja astui tanssilattialle.

Tangohovin edustajat huikkailivat Katrille ja kyselivät Ollista. Katri vilkaisi samettiköysien takana seisovaa tummapintaista miestä. Fernando oli ammattilainen, hän oli paikalla, hymyilevänä ja valmiina ottamaan hommat hoitoon.

”Raju rakastaja”, Katri lausui ja sai hetkessä tangosalonkiin kerääntyneen eläkeläisjoukon huomion itseensä.

”Hyvät matkustajat, raju rakastaja on täällä! Minulla on ilo edustamani laivayhtiön puolesta esitellä teille eilisiltana tangoväen lumonnut Fernando Alvarez! Hän on luvannut esittää teille parhaat palat soolonumerostaan ja opettaa teille askelsarjan tai pari!”

The woodooman, luki hieroja Tomin hytin ovessa. Katri koputti oveen. Katri oli varannut ajan hierontaan. Tom oli laivaporukasta ensimmäinen, joka matkusti Intiaan ja palasi sieltä täysin vihkiytyneenä erilaisiin yrtteihin ja mielenhallinta harjoituksiin. Tomilla oli aina tarjota ihmeitä tekevä flunssankarkotusjuoma, minkä kanssa hän tarjosi itseleivottuja pikkuleipiä.

”Alastomien naisten vuoksi olen valmis melkein mihin vaan!” Tom nauroi.

Verkkariasuinen Tom avasi oven ja pahoitteli hytissä vallitsevaa sotkua.

”Jään huomenna maihin ja siirrän samalla kamoja hoitohuoneelle. Laitanko erikoisyrttejä höyryttimeen?”

Pöydällä olevasta diffuserista nousi kiemurtelevaa vesihöyryä. Tuoksut oli osa Tomin hoitorituaalia. Katri ryhtyi riisumaan vaatteitaan.

”Hieno juttu, että olet toteuttanut unelmaasi luontaishoitolasta, se on meidän kaikkien ilo”, Katri sanoi.

”Alastomien naisten vuoksi olen valmis melkein mihin vaan!” Tom nauroi.

Tom siirtyi hytin vessaan siksi aikaa, kun Katri riisui. Katri kääriytyi pyyhkeeseen ja kävi istumaan hoitovuoteen reunalle. Hän tajusi unohtaneensa käteistä rahaa sisältävän kukkaron toimistoon. Taskussa ei ollut muuta kuin huulikiilto, laivayhtiön heijastin ja evääksi messistä otettu banaani.

”Voin tietenkin maksaa luonnossa!” Katri tokaisi reippaasti.

Tom tuijotti häntä sen näköisenä, ettei ollut varma, oliko kuullut oikein. Katri kaivoi banaanin esiin. Tom purskahti nauruun.

”Hetki sitten, kun halasin sua, tunsin jotain kovaa rintaani vasten ja ajattelin, että tulet vetämään mut kylmäksi!” Tom sanoi huolettomaan tyyliinsä.

”Ihanko totta luulit, että mulla on ase? Miksi?”

Katria hämmensi toden teolla.

”Ihanko totta luulit, että mulla on ase? Miksi?” hän kysyi, mutta Tom ei vastannut.

Ehkä hän ei kuullut. Kolina vessassa voimistui, hän valmisti yrttikäärettä mustelmaan. Tom liotti pyyhettä käsienpesualtaassa ja lirutteli pyyhkeen päälle kellertävää nestettä ruskeasta lääkepullosta.

”Minusta on tullut vainoharhainen. Näen uhkia kaikkialla! En saa nukutuksi”, Tom selitti ja Katri etsi sopivaa asentoa hierontapöydältä.

Hän lupasi Tomille vapaat kädet mitä hoitoon tuli. Tom lupasi tehdä parhaansa mustelman karkottamiseksi. Onneksi hänelle ei tarvinnut selittää mistä se oli tullut. Ehkä Tom oli nähnyt tilanteen, Katri päätteli ja ummisti silmänsä.

”En mä sulta mitään maksua ota, niin monta vuotta on töitä tehty yhdessä, enkä kertaakaan tarjonnut sulle edes drinkkiä. Nyt saat koko rahan edestä!” Tom huuteli valuvan veden kohinoiden seasta.

Pian hän vajosi rentoon oloon, horrokseen minkä läpi hän tavoitti ainoastaan Tomin soittaman rentouttavan musiikin sävelet.

”Ihanaa tingelitongelimusiikkia”, Katri mutisi puoliunessa, hän yritti puhua mutta oli jo niin rento ja väsynyt, että hän tuskin kykeni muodostamaan sanoja.

”Rento mieli, rento keho. Kun tajunta laajenee, maailmankuva laajenee ja kaikki on mahdollista.”

Hoidon jälkeen Katri ponnisteli itsensä istuma-asentoon ja kiskotteli jäseniään ja haukotteli suureen ääneen. Se, mitä hän oli hetki sitten hierontapöydällä kokenut, oli ollut tajuntaa laajentava kokemus. Hän oli tuntenut olevansa yhtä musiikin ja meren kanssa, yhtä jokaisen tähdenlennon ja kaukaisen galaksin kanssa. Se oli ihmeellinen kokemus.

Katri vilkaisi itseään peilistä ja näki, miten rentous ulottui silmiin asti. Hänen katseensa oli täysin toinen, raukea. Ja silmät suorastaan kiilsivät kirkkaanvihreää sävyä, sitä jadentummaa, mitä ei hämärässä yleensä erottanut.

”Rento mieli, rento keho. Kun tajunta laajenee, maailmankuva laajenee ja kaikki on mahdollista”, Tom julisti tuttuun tapaansa tajunnanlaajentamisen puolesta.

Katri huojutteli kehoaan puolelta toiselle. Hän ajatteli Kajta, sitten komentosillan Matsia, sitten taas Kajta, hetkisen ajan naapuriaan Vesaa ja sitten taas Kajta. Sitten hän huomasi miettivänsä, miltä Mats näyttäisi alasti. Mieshän oli niin hoikka, olisiko hänessä vartta täyttämään aikuinen nainen? Katri tuumaili ja tirskahti.

”Olet niin suloinen, että minua ihan itkettää! Tarjoaisin sulle vielä teetä ja erikoispikkuleivän, mutta selvästi sulle riitti tämä setti”, Tom sanoi ja halasi Katria, joka takertui eteensä ilmestyvään mieheen ehkä hieman turhankin halukkain ottein.

Tom asetti Katrin sepalukselle eksyneet käpälät turvallisemmalle vyöhykkeelle.

”Noh, noh, aika mennä tutimaan Katriseni”, Tom sanoi ja irrottautui otteesta.

Tom työnsi Katrin hyttikäytävään ja painoi tämän käteen pienen muovipussin.

”Kiva juttu, että viet mun frendin nuuskat maihin, pussissa on partavesilitkua ja perusjuttuja!” Tom sanoi.

Katri moikkasi käytävällä puhelintaan räpläävää Kajta ja otti tukea hyttikäytävää halkovasta kaiteesta.

”Totta kai, kaikki hoituu!” Katri mumisi, vaikkei muistanut, että heillä olisi ollut puhetta pussin kuljettamisesta ja painoi Tomin poskelle märän pusun kiitokseksi.

Hyttiin päästyään Katri kävi suihkussa ja sujautti yöpaidan ylleen. Jestas, että hän olikin väsynyt! Ja samanaikaisesti hän oli niin täynnä energiaa, että olisi voinut hyvin viettää pienen lemmekkään hetken esimerkiksi Kajn seurassa. Mutta ei kuitenkaan, Kaj oli historiaa. Kyllä meressä kaloja riitti! Ja se varsinainen vonkale oli vielä pyydystämättä!

Tomin suorittama hieronta oli avannut kaikki kraanat. Aivan kuin hän olisi muuttunut silmissä pehmeämmäksi, hohtavammaksi, vetovoimaisemmaksi. Toiseksi.

Tällä kertaa hän saisi sen, mitä tavoitteli. Vaikutti siltä, että vihreä valo palaisi komentosillalla, kun Katri Leinonen piipahtaisi pikkuvisiitillä! Katri iski silmää peilikuvalleen. Olisipa hän ollut yhtä itsevarma aiemmin päivällä, kun nousi portaat Mats Åhmanin seurassa. Mats oli kyllä jotain ihan muuta. Ja wou, miten selvästi hän pystyi näkemään, miten erivärisiä valoja hänen peilikuvansa heijasti! Kaikki oli niin ihmeellistä!

Katri otti askeleen peiliä kohti. Kuvajaisen säteet olivat kirkkaan vaaleanpunaisia ja niiden seassa oli kirkkaanvalkoista valoa, kuin roiskeita, ne levisivät hänen kuvajaisensa yli, koristelivat hämärässä hytissä seisovan naisen hahmon.

Katri kosketti peiliä. Säteet katosivat. Hyttiin laskeutui pimeys. Hän näki taas itsensä niin kuin oli. Hän tunsi ohimoissa jyskyttävän päänsäryn ja tunsi huimausta. Hän sulki silmänsä ja heräsi vasta seuraavana aamuna, nähtyään koko yön unta, jossa hän liukui kovaa vauhtia vesipyörteiden mukana ms. Fiestan kölin alle.

Jatkuu ensi viikolla.