Elisabet päättää päättää ottaa Saarasta itselleen ”pikku projektin”, ja aloittaa kutsumalla tämän kotiinsa opettelemaan ruuanlaittoa. Mutta eipä aikaakaan, kun he kaksi kohtaavat
toisensa Töölön hallin yleisessä käymälässä, vaihtavat vaatteita keskenään ja jatkavat kumpikin omiin suuntiinsa.

Lizzyn kirjeitä Izzylle
25.6.19--

Rakas Izzy,

Et voi uskoa, miten ikävystyttävä ilta minulla oli eilen. Olin Hannelen päivälliskutsuilla, ja minut laitettiin (tietenkin) istumaan miehen viereen, jonka kaulus oli pesty viimeksi buuri­sodan aikoihin. Tai ehkä liioittelen epäoikeudenmukaisesti.

Sanotaan, että se oli pesty, kun Stanley lähti Afrikkaan. Kyseinen mies peittosi ikävystyttävyydessään jopa Hannelen miehen ja sen saksanopettajamme Oppikoulusta, mikä hänen nimensä oli? Taisimme kutsua häntä Nalleksi? Mutta vierustoverini oli Poikamies, ja koska olen pysynyt jo tähän säädyttömään ikään saakka naimattomana, on Hannelen kunnon tyttönä yritettävä pelastaa minut itseltäni.

Luuletko, että sota vei kaikki vähänkin kiinnostavat miehet? Tai onko asia niin, että he vain luonnostaan niin tylsiä?

Muistatko, kun karkasimme toisena sotatalvena niihin tansseihin? Mitenköhän vanhoja me olimme? Neljätoista. Sinulla oli niin olemattomat rinnat, että tungit nenäliinoja liiveihisi.

Lainasimme vuokraemännän huulipunaa ja maalasimme saumat jalkoihin esittääksemme, että meillä olisi muka varaa nailoneihin. Kertulla pettivät polvet ovella, kun hän näki muutaman lomalta palanneen sotilaan. Raukka ei juuri ollut miehiä nähnyt vuoteen. Ja vielä univormuissa.

Ne olivat hyviä vuosia. Kukaan­ ei ollut huutelemassa moraalin­ perään. Aviottomien lapsien isien perään ei juuri kyselty. Jokainen tiesi, että piti ottaa se, mitä oli saatavilla. Muuten jäi ilman. Tuli ryssä tai ryssän mankeli.

Minä vihaan­ tätä tekopyhyyttä, joka nousi jostain sodan jälkeen. ”Isänmaa, isänmaa, isänmaa.” Ihan kuin sillä enää, nyt kun sota on ohi, olisi sen suurempaa merkitystä. Minun isänmaani on teeripaisti ja pullo punaviiniä.

No, mitä söimme? Tiedän, että se olisi ensimmäinen kysymyksesi. En suinkaan unohda, kun karkasimme asuntolahuoneestamme vain siksi, että olit kuullut, missä emännöitsijä säilytti hunajatoffeeta, jonka oli saanut lahjaksi sulhaseltaan.

Aloitimme Aspic de foie grasilla, sen jälkeen Hannelen uusi tyttö tarjoili meille paistettuja kyyhkysiä (Hannelen mies metsästää) ja lintujen rasvassa paistettuja perunoita. Olin jo melkoisen täynnä, kun pöytään tuotiin karitsanpaisti pienten porkkanoiden ja sipuleiden kera. Terästäydyin ja kohtasin haasteeni niin kuin todellisen Jean d’Arcin
sotilaan tulee. (En koskaan toivu muistikuvasta sinusta siinä peltiämpärikypärässä.) Ja sain kuin sainkin sulatettua sekä paistin että jälkiruuaksi tarjotun mantelitortun (kastike oli tehty Porvoon huvilan vadelmista). Juhlat järjestettiin Hannelen ja Hapannaaman kaupunkiin paluun kunniaksi. Sitähän tässä on odotettukin. Olisin laihtunut ainakin kaksi kiloa ilman Hannelen päivälliskutsuja.

Pahoin pelkään, että saat minun moraalistani epäsuotuisan kuvan, mutta en olisi niin innokas vieraileman Hannelella ilman hänen kokkiaan. Pelkään, että Hannele tietää sen.

Mitä luulet, olisiko mahdollista naida hänen kokkinsa? Se nainen on jumalatar, hyvä haltiatar ja maan päälle laskeutunut pyhimys.

Yritin virittää vierustoverin Herra Likakauluksen kanssa keskustelua siitä, pitääkö niin hienostuneen keittotaidon olla merkki kokin moraalisesta­ ylemmyydestä vai päinvastoin, mutta Herra Likakaulus vain ynisi jotain ja kröhisi sitten kokeeksi.­ Hän ilmeisesti ei ollut varma, vitsailinko vai en, mutta hän ei katsonut kunniakseen jäädä lankaan. Lopulta hän näytti saavan lauseen ulos, ja jäin kiinnostuneena odottamaan.

– Rannassa on viime aikoina näkynyt paljon variksia, hän sanoi, menetti rohkeutensa ja keskittyi ahmimaan lampaanpaistia.

Ehkä olin väärässä. Ehkä hän onkin­ Helsingin kiinnostavin mies.

Elokuun illat ovat tummuneet. Kadun lehmuksiin on tullun tummemman vihreä sävy. Minäkin olen löytänyt uuden kampaajan. Hän halusi sävyttää tukkani kastanjalla. Se on kuulemma huomaamatonta ja tuo kasvoilleni hehkua. En tiedä. Permanentti on ainakin onnistunut.

Kunhan saan tästä kirotusta kirjasta käännöspalkkion, ostan sen leningin, jonka näin Muotinurkan ikkunassa. Muistatko, sen josta kirjoitin viime kirjeessä? Sen, jossa oli punaiset tereet ja tirolilaishenkinen kaulus. Aion lipua se päällä WSOY:n Valkeilla glögeillä ja paistatella herrojen hurmiossa ja neitojen myös.

Izzy, luuletko että minusta tuli tällainen, sodan takia? Näin kyyninen? Sopimaton ihmissuhteisiin ja avioliittoon. No, sinä tiedät.

Sinua syleillen

Lizzysi

PS. Olen saanut uudet naapurit. Mies on ynseä kalpeanaamainen tärkeilijä, rouva säikky, hiljainen, vaalea otus. Heillä on poika. Varsinainen pieni vintiö, viirusilmäinen ja kaunis niin kuin äitinsä.

Nuori rouva on aneemisuudestaan huolimatta varsin kaunis, sellaista elokuvatyyppiä, jonka kauneus perustuu tasaisesti asettuneisiin luihin, ei niinkään luonteenlujuuteen.

3.9.19--
Rakas Izzy

Olen nyt tutustunut uusiin naapureihini. Törmäsin heihin rannalla, äitiin ja poikaan, Herra näyttää työskentelevän pitkää päivää, ja nuori Rouva keskittyy naisellisiin velvollisuuksiinsa eli lastenhoitoon.

Minuun iski jokin tuntematon oikku, halusin kai pyyhkiä sen apaattisen ilmeen kauniilta kasvoilta tai sitten olin vain loputtoman ikävystynyt, mutta pyysin heidät kanssani veneilemään.

Ajoimme pikku purtilollani Uunisaareen, istuimme kallioilla ja söimme makkaravoileipiä. Pikkurouva tunnusti minulle, ettei juuri viitsisi laittaa ruokaa vain heille kahdelle. Ja mies ei ilmeisesti ole kovin hyvissä varoissa­ päätellen talouden tiukkuudesta ja rouvan pari kesää vanhasta mekosta. Tukka, meikki ja kaikki on auttamattoman vanhanaikaista. Se saa hänet näyttämään paljon nuoremmalta kuin on.

Minut olisi voinut kaataa marenkitangolla, kun hän sanoi olevansa kaksikymmentäseitsemän. Kaksikymmentäseitsemän, mitä tuhlausta!

No, olen ajatellut, että ottaisin hänestä projektin, tarvitsen jotain muuta ajattelemista kuin käännöksen, nyt kun sinä olet poissa. Aion opettaa hänet laittamaan ruokaa. Siitä tulee hauskaa.

Lizzysi

19--, Töölössä
Rakas Izzy

Naapurin pikkurouva, hyvä on, hänen­ nimensä on Saara. Ja minä en tosiaankaan ole kateellinen. En ole kerta kaikkiaan perhetyyppiä, pitäisi sinun jo tietää.

Saara ja hänen poikansa Elias, kuusi vuotta, olivat tänään luonani kylässä. Olin luvannut opettaa häntä tekemään padassa haudutettua naudankylkeä. Raukalle on tulossa vieraita, ilmeisesti miehen liiketovereita, ja hän on paniikissa. Tietenkin hän osaa laittaa ruokaa sillä tavalla kuin yleensä ajatellaan. On hän saanut hyvän kotikasvatuksen, isä on jonkun maalaiskaupungin kunnanlääkäri, mutta tyttö parka pelkää vaikuttavansa maalaiselta. Se on tietenkin typerää. Hän on maalta, ja maalla syödään yleensä hyvin.

Voi luoja, voisin myydä toisen isovarpaani, jos saisin jostain muutaman hyvän sorsan. Muistan, kun sinun kotonasi sorsat laitettiin riippumaan oven pieleen höyhen­puvussaan. Miten kauniilta ne näyttivät sinisenhohtavissa liiveissään, näky oli aivan kuin jonkun hollantilaisen 1600-luvun maalarin siveltimestä. Kerroin siitä Saaralle, ja hän ilahtui. (Hän on miellyttämisenhaluinen, ujo ja tekee mielellään palveluksia.) Hän sanoi, että pyytää äitiään lähettämään syksyllä muutaman sorsan maalta. Toivon, suorastaan rukoilen, että hän tekee sen.

Saara tuli tasan kaksi minuuttia­ vaille kolmen. Hän soitti kelloa ja he, sekä pikkupoika että hän, olivat pukeutuneet huolellisemmin kuin ruoanlaitto naapurissa antaisi aihetta. He puristivat toisiaan kädestä.

Saaralla oli päällään pumpulikankainen viininpunainen leninki, auttamattomasti väärää sävyä hänen ihoaan ajatellen, mutta hän näytti hyvin sirolta ja viehättävältä siinä. Kaula nousi hauraana kauluksesta kuin viinilasinjalka. Hän punastui somasti ojentaessaan minulle kukkia: kimppua vaaleanpunaisia hajuherneitä.

Olin hakenut lihakauppiaalta hallista kolme kylkipalaa ja pyytänyt poistamaan niitä luut. Pyysin myös häntä pilkkomaan luut kolmeen osaan. Uunini ja ruukkuni ovat katsos pieniä. Hän tekikin sen, mutta auttamattoman hitaasti. Rue de Mouffetardin mösjöö olisi vain chop, chop, chop, hakannut sen paloiksi. Tämä mies näytti siltä kuin olisi suorittanut monimutkaista kirurgista operaatiota.

Olin laittanut saviruukun likoamaan tunniksi kuumaan veteen, ja Saaran tultua nostin sen. Hän ihasteli sitä, ja täytyy sanoa, että hänellä on hyvä maku. Kerroin, että roomalaiset valmistivat kylkipaistinsa vähän­ samalla tavalla jo Jeesuksen aikoina kuin me nyt, ja hän näytti epäilevältä. Hän on lukenut taidehistoriaa ja estetiikkaa, hän kertoi, mutta jostain syystä opinnot jäivät kesken. Luultavasti avioliiton vuoksi. Miten typerää on, että vieläkin kelpo naiset jättävät aivan kaiken, kun sopiva mies ilmaantuu. (Olen yrittänyt kuvitella Herra Tärkeilijää kosiskelemassa ja Saaraa sydän tykyttämässä rakkaudesta, mutta mielikuvitukseni vain haihtuu jonnekin. Ajatella, että arkipäiväisilläkin ihmisillä on romanssinsa, eikö se ole jollain tavalla VÄÄRIN.)

Ai niin, takaisin kylkipaistin reseptiin.­ Sulatin muutama ruokalusikallisen voita ja ruskistin lihan kattilassa. Kun liha oli ympäriinsä kullanruskeaa, laitoin luut tilalle saamaan väriä. Pilkoin ruukkuun perunoita, porkkanaa, persiljaa, selleriä ja pieniä punasipuleita. (Viimeisiä on hankala saada Helsingistä. Täkäläiset torikauppiaat tuntuvat olevan kovasti ihastuneita keltasipuliinsa.) Heitin päälle yrttikimpun, jossa oli ainakin timjamia, basilikaa ja laakerinlehtiä sekä suolaa ja kokonaisia mustapippureita. Kiedoin lihat silavaan, josta olin leikannut kamaran pois, ja laskin ne vihannesten päälle ruukkuun. Kaadoin päälle kaksi desiä kuumennettua punaviiniä ja laitoin savipadan kylmään uuniin. Kaasu-uuni ei ole niin hyvä kuin puu-uuni, mutta kaikkea ei voi saada.

Selitin Saaralle, että tämän ruoan idea on se, että se tekeytyy uunissa samaan aikaan kun emäntä on vapaa tekemään, mitä haluaa. Esimerkiksi ehostautumaan tai minun tapauksessa kääntämään kiireessä ne loput­ neljä sivua, viime hetkellä. Lisukkeetkin valmistuvat samalla, ja huokeaan ruukkuun imeytynyt vesi kiehuu ja kosteuttaa paistin yhdessä punaviinin kanssa. Tarvittaessa (jos muistaa lisätä puljonkia ja punaviiniä) ruukkua voi pitää uunissa­ yli tarvittavat kolme tuntia.

Kun liha on ollut riittävän kauan, se otetaan pois uunista. Liemi siivilöidään, ja perunat, porkkanat, selleri ja sipulit asetellaan kauniisti vadin reunoille. Paistin annetaan vetäytyä hetken, ja sillä aikaa valmistetaan liemestä kastike: Ensin kuoritaan pinnalle kertynyt vaahto, ja lientä keitetään pienessä kasarissa hieman kokoon. Vatkataan joukkoon muutama teelusikallinen jauhoja, jotta kastike saostuu, ja kiehautetaan kastike. Lopulta vatkataan kastikkeeseen vielä muutama ruokalusikallinen voita. Tarvittaessa voi vielä lisätä suolaa ja pippuria. Minä en yleensä enää lisää.

Äitini kuorrutti aina kylkipaistin leivänmuruilla ja parmesaanilla ja laittoi sen vielä uuniin ilman kantta, mutta sota-aikana ja sen jälkeen oli niin hankala saada parmesaania, että minä luovuin tavasta.

Äidillä­ oli muitakin outoja tapoja. Muistatko sen, kun hän päätti paperoida­ ruokasalin isän ollessa poissa? Hän komensi meidät lapset auttamaan. Näytti kuvia Voguesta ja selitti, miten jollain ranskalaisella elokuvatähdellä oli samanlainen huvilallaan.

Paperi oli vähintäänkin outoa. Siinä oikeankokoiset koirat pelasivat shakkia. Ruusut ja narsissit kukkivat samassa puutarhassa. Siinä ei ollut mitään järkeä. Mutta meistä lapsista se oli ihanaa. Äiti lauloi levittäessään liisteriä seinään ja poltti savuketta toisella kädellä.­ Muistan sen kuin kuvan aikakauslehdessä. Hänellä oli päällään sininen leninki, se jossa oli vihreää nauhaa kauluksessa.

Tapettia oli seitsemän rullaa, ja ensin loppui liisteri, sitten sherry ja lopuksi äitiä alkoi nukuttaa. Isä maalautti myöhemmin seinät. Hän sanoi, että hän ei halunnut maalattujen koirien tuijottavan häntä samalla kun
hän söi.

Leikkaan aina paistin ennen tarjolle asettamista, minusta se on parasta,­ mutta tiedän, että joitain emäntiä viehättää leikata paisti pöydässä. Se näyttää joka tapauksessa varsin sievältä vihannesten ja perunoiden ympäröimänä. Tätä ruokaa ei siis saa millään sekoittaa paahtopaistiin! Paahtopaisti on aivan­ eri asia. (Älä pelästy, en minä ole kirjoittamassa sinulle nyt kokonaista keittokirjaa. Pääsen aivan pian itse asiaan.)

Saara ja minä söimme keittiönpöydän ääressä arkilautasilta. Pelkäsin, että paremmat posliinit olisivat saaneet hänet ujostelemaan. Hän söi sievästi, mutta kesken aterian hän purskahti nauruun niin että vedet vain roiskuivat hänen silmistään. Minun piti hakata häntä selkään ja kaataa lisää viiniä, jotta hän rauhoittuisi.

– Ajattele, hän sanoi lopulta.
– Juhania odottaa kylmä peruna­laatikko, kun hän tulee töistä, ja täällä meillä on tällainen juhla-ateria.

Minäkin nauroin. Ehkä vain siksi että hänen naurunsa oli niin hopeista.­

Sinun suudelmissa
Lizzy

PS. Sattui vielä eräs hauska tapaus, kun olimme keittiössä. Pikku-Elias oli mennyt leikkimään olohuoneen puolelle. Jossain vaiheessa hänen äitinsä meni katsomaan, minkä takia poika leikki niin hiljaa. Paljastui, että poika oli löytänyt Hannelen tyttären luokseni unohtamat paperinuken ja leikki niillä. Hänen äitinsä kauhistui ja riisti nuket­ pojalta saman tien, ja lapsi alkoi parkua. Nukke esitti Marilyn Monroeta, joten täytyy sanoa, että pojalla on hyvä maku. Saimme lapsen rauhoittumaan vasta, kun lupasin, että hän saa leikkiä paperi­nukella minun luonani. Jos nukke seuraisi häntä kotiin hänen vuoteeseensa, voi olla että hänen isänsä hermostuisi. Poika näytti ymmärtävän tämän perusteen, hän nyökkäsi ääneti. Silitti nukkea hellästi ja vaati saada pukea sen päälle yöasun. Se oli aika hellyttävää. Päätin samassa, että ostan hänelle pari arkkia paperinukkeja heti, kun minulle­ tulee asiaa kirjakauppaan.

PPS. Saara on suorastaan kaunotar nauraessaan. Hänet pitää saada nauramaan useammin.

12.9.19--, Töölössä
Izzy, ma belle

Pikku naapurini oli täällä eilen. Älä naura, tiedän mitä ajattelet ja vihjauksesi ovat täysin sopimattomia. Teimme turskaa. Kirjoitin sinulle­ reseptin.

Portugalilainen turska
Voidellaan uunivuoka. Silputaan siihen muutama peruna ja sipuleja. Niiden päälle laitetaan suolattu turska, jota on liotettu kaksi vuorokautta. Valellaan päälle chiliöljyä (saadaan aikaan, kun muutama palko laitetaan pullolliseen oliivi­öljyä) ja kuivaa valkoviiniä. Haudutetaan uunissa kannellisessa ruukussa, kunnes sipulit ja perunat ovat pehmeitä.

Varoitus! Jos nauttii sekä tätä turskaa että hiukan liikaa vino verdeä, kannattaa nukkua lähellä kylpyhuonetta. Kun söin tätä ensimmäistä kerta pienessä kylässä portugalin rannikolla, heräsin yöllä tuskalliseen janoon.

Huussi oli pihan­ perällä ja minä yläkerrassa vierashuoneessa. Hiivin portaita alaspäin varoen herättämästä isäntäpariskuntaani (Madridissa eräissä juhlissa tapaamaani kustannustoimittajaa ja hänen rouvaansa). Elettiin huhtikuuta, mutta ilma oli jo niin lämmin, että pystyin huoletta käymään paljain jaloin. Olin ulko-ovella ja tartuin ripaan, jota lonksutin, kunnes ymmärsin, että ovi oli lukittu sisäpuolelta. Avainta ei
näkynyt missään. Tuumin, että sen täytyy olla jossain lähellä naulassa, muutenhan isäntäpariskunta olisi varmaan maininnut muusta.

Eteisessä oli hämärää, ja olin sytyttänyt vain yhden valon. Tunnustelin ovenkarmin yläosaa, kurkistin maton alle, rakko tuntui painavan tonnin. Katsoin jo haikeana palmuruukkua ja mietin, olisiko nolompaa herättää emäntäni vai pissata ruukkuun.

Äkkiä kuulin jostain puhetta ja huokaisin helpotuksesta. Palvelustyttö oli hereillä, ongelma oli ratkaistu. Lähdin kulkemaan ääntä kohti, muotoillen päässäni italian lauseita, portugalia en osannut sanaakaan.

Saavuin keittiöön, joka oli pimeänä. Sytytin kattolampun ja näin aution huoneen. Keskellä suurta höylättyä leivinpöytää oli liinan alla taikina-astia. Seinillä riippui sipuli ja paprikanippuja ja kuivattua kalaa, makkaroita ja kuparisia vuokia, joiden käyttötarkoitusta pystyin vain arvailemaan.

ELISABET SULKI kirjeen. Se oli vaaleansinistä paperia, ohutta kuin henkäys. Oi miten hänellä oli ikävä kunnon kirjepaperia, sellaista jota sai ennen sotaa.

Sotaakin hän huomasi ikävöivänsä. Ja pommituksia. Tietenkin oli ollut pelottavaa kuulla ilmahälytys ja rynnätä papiljoteissa kesken päiväunien ilmasuojaan, mutta elämässä sentään koko ajan tapahtui jotakin. Silloin hän oli tavannut Izzynkin. Se oli ollut hauskaa aikaa. Ihmiset tiesivät, että­ voisivat kuolla huomenna ja uskalsivat heittäytyä ja rakastaa.

Nykyinen elämä oli kovin tasapaksua. Vaikka olihan tietenkin kutsut ja aina saattoi ostaa uuden mekon. Kankaitakin sai nykyään. Ei tarvinnut edes jemmailla sokeria, vaan sitäkin sai ostaa jo ilman korttia.

Elisabet katsoi kelloa. Se oli varttia vailla kaksi. Hän ehtisi ostaa kukat matkalla veneelle. Ruusuja, mielellään valkoisia. Ehkä myös kieloja, vaikka joskus ne saattoivat laukaista päänsäryn.

Lapsena ja nuorena Elisabet oli kärsinyt rajuista migreeneistä, jotka olivat yltyneet sisäoppilaitoksessa, jonne hänet oli lähetetty ennen sotaa. Turvaan, vaikka totta puhuen Elisabet luuli, että hänen äitinsä oli vain halunnut päästä hänestä eroon. Teini-ikäinen tytär haittasi kiusallisesti äidin kosijoita lähestymästä.

Äiti-parka. Tämä oli tuolloin ollut jo kolme vuotta leskenä. Sen täytyi olla ennätys.­ Äiti ei oikein ollut koskaan tullut kunnolla toimeen ilman miestä. Hän oli sitä tyyppiä, joka esitti pyörtyvänsä, jos kaikkien miespuolisten henkilöiden huomio edes hetkeksi herpaantui hänestä. Lääkäri, naurettava saksaa murtaen puhuva sotilasviiksinen kaveri, oli sanonut päänsärkyjen johtuvan Elisabetin estoista. Totta hitossa hän oli ollut estoinen, hän oli ollut neljätoistavuotias vieraassa maassa.

Oli kulunut kuukausia ennen kuin hän tutustui edes ensimmäiseen tyttöön, jota saattoi sanoa ystäväkseen.­ Se oli ollut Josephine, juutalaistyttö Toulousesta, eteennojaava purenta ja hikiset kädet, mutta herra jumala miten se tyttö osasi suudella.

Elisabet pyyhki hikinoron otsaltaan. Helle oli pahimmillaan. Hän oli avannut huoneistonsa kaikki ikkunat, että saisi aikaan läpi­vedon. Jo ajatus jakun vetämisestä kesämekon päälle sai hänet hikoilemaan entistä pahemmin.

Jonain päivänä minä kävelen kauppaan paljain käsivarsin, ja talonmiehen rouva saa sanoa mitä haluaa, hän ajatteli, sulki kirjoituspöydän kannen ja lisäsi eteisen peilin edessä huulipunaa siveltimellä. Hän ei mielellään liikkunut minnekään huulet maalaamattomina. Huulipuna oli kuin kypärä, jonka saattoi vetää suojaksi koko ulkomaailmaa vastaan.

Hän sujautti kirjeen jakun taskuun, pani hetken epäröityään suuren punaisen hatun päähänsä, lukitsi ulko-oven ja oli pian kadulla.

Helle hyökyi vastaan kuin kostea käsi. Hän tunsi, miten pellavajakun kainalot alkoivat kostua heti. Eteläisen Hesperiankadun lehmukset levittivät makeaa tuoksuaan.

Hän oli kulkenut jo korttelin verran rantaan päin, kun huomasi miehen. Tällä oli vaalea popliinitakki, tumma puku ja hattu. Miehen oli pakko sulaa kaikkien niiden vaatteiden alla. Hän käveli parikymmentä metriä Elisabetin takana, ei niin lähellä,­ että olisi saavuttanut tätä.

Elisabet kumartui solmimaan kengännauhaa niin, että hän saattoi tarkastella miestä kivijalkakampaamon ikkunoista. Mieskin pysähtyi­ ja jäi tuijottamaan leipurin näyteikkunaa. Tällä oli pienet viikset, hyvin hoidetut. Nuori. Yleensä ne olivat vanhempia, Elisabet ajatteli ja painoi kasvot mieleensä. Useimmiten niillä oli autot, ja ne halusivatkin näyttäytyä. Tämän­ täytyi olla joku toimistorotta, jota kukaan ei ollut vielä opettanut talon tavoille. Mutta minkä talon?­ Kuka miehen oli lähettänyt?

Elisabet tiesi, että vainoharhaisuus, todellinen tai kuviteltu, oli samaan aikaan sekä oikeutettua että ansa. Hän astui sisään kukkakauppaan Runeberginkadulla ja nyki hansikkaat ranteesta. Ohuiden kesähansikkaiden kanssa piti olla aina niin huolellinen. Ne repesivät helposti, kuin silkkipaperia olisi nyppinyt.

Myyjätär oli vanhempi rouva, liian ystävällinen ollakseen omistaja, mutta oli taatusti palvellut liikkeessä ensimmäisestä sodasta asti. Tärisevin­ käsin hän valitsi valkoisia ruusuja ja kääri kukat sanomalehtiin. Elisabet otti odotellessa puuterirasian taskustaan. Mies oli yhä kadulla.

– Voinko käyttää puhelinta? Elisabet kysyi ja laski setelin tiskille.

Myyjä epäröi mutta Elisabet hymyili.­

– Mieheni. Tämä on hätätapaus. Meillä on illalliskutsut, ja hän unohti sanoa, että kuinka monta vierasta tulee. Tiedättehän miehet. Olet totaalisessa pulassa, jos hän on kutsunut sen kammottavan pomonsa­ vaimon. Hän on aina dieetillä.­

Sanat virtasivat Elisabetin suusta. Jo lapsena hän oli huomannut, miten hyvä hän oli keksimään tarinoita. Sisäoppilaitoksessa hän onnistui­ aina puhumaan itselleen ylimääräisen aprikoosin tai saamaan kourallisen rusinoita. (Ja se kerta, kun he työnsivät Madam Cecilen ulkohuussiin, ja ainut joka ei jäänyt kiinni, oli Elisabet.)

Myyjä hymyili kyllä-rouva-hymyä, taitteli setelin taskuunsa ja nyökkäsi takahuoneeseen päin. Elisabet tiesi maksavansa liikaa, se herätti aina epäilyksiä. Suomalaiset olivat suunnattoman pihejä tippaamaan. Mutta hän ei nyt joutanut enempään lirkutteluun. Takahuoneessa hän pyöritti numeron. Hän opetteli aina kaikki numerot ulkoa, koska paperilapuilla oli ikävä taipumus joutua vääriin käsiin.

Hetken päästä Elisabet astui takaisin­ kadulle. Hän nopeutti askeliaan,­ mutta ei niin paljon, että antaisi ymmärtää huomanneensa miehen. Kukkapaketti heilui hänen kyynärvarrestaan roikkuen. Töölön hallissa hän osti lihaa, vihanneksia ja lopulta juustoa Pappa Ingmanin kojusta. Hän pysähtyi Niemisen lihaliikkeen­ eteen ja jäi katselemaan, miten lihamestarin poika paloitteli kokonaista vasikan ruhoa.­ Elisabet veti sieraimiinsa veren­ ja siirtomaapuodin mausteiden tuoksua.

Mies seisoi nappi­kojun edustalla ja näytti siltä kuin valitsisi­ kuumeisesti messinki- ja helminappien väliltä. Elisabet kääntyi ympäri ja astui liiviliikkeeseen ja pyysi saavansa käyttää toilettia. Myyjätär ohjasi hänet sivummalle hallin yleisökäymälään. Kun ovi kolahti hänen takanaan, hän kuuli tutun tervehdyksen.

– Minä juoksin Caloniuksen­kadun kautta, ettei kukaan näkisi. Olen varma, ettei kukaan nähnyt!

Saaran posket helottivat. Hänellä oli päällään leninki ja halpa ruskea jakku. Luultavasti jonkun maalaisompelijan käsialaa.

– Nopeasti. Vaihdetaan vaatteet, Elisabet sanoi ja alkoi riisuuntua.

Saara totteli ja alkoi napittaa jakkua auki. Hän oli laihempi kuin Elisabet oli odottanut. Näytti tytöltä vaatteidensa alla enemmän kuin kuusivuotiaan äidiltä.

– Hattu. Sido se tiukasti, Elisabet sanoi. Ota ostokset ja kanna niitä niin, etteivät kasvosi näy. Selitän kaiken myöhemmin.

– Se on siis totta. Se poika juhlissa. Hän sanoi, että sinä olet vakooja!

– Ei mitään niin jännittävää. Kerron kaiken myöhemmin. Mutta nyt minun täytyy mennä.

Elisabet suoristi Saaran hatun niin, että hänen omat hiuksensa jäivät melkein sen varjoon. He olivat samankokoisia, hän hiukan Saraa­ muodokkaampi, mutta kukaan­ mies ei taatusti huomaisi kauempaa eroa. Hiusten värin peittäisi päähine. Ihmisillä oli tapana katsoa vaatteita. Siksi punainen hattu oli aina tehokas valinta.

– Mene, Elisabet sanoi.
– Minä odotan vartin ja seuraan perästä. Liiku vain kaduilla joissa on ihmisiä, kiertele hiukan. Mene vaikka elokuviin ennen kuin palaat kotiin.

Saara nyökkäsi ja vakavoitui.

– Luuletko että hänellä on ase?

Elisabet purskahti nauruun.

– Tämä ei ole mikään halpa roskaromaani, Saara.

Sitten hän vakavoitui.

– Sinä olet turvassa, mutta katso, ettet paljastu. On tärkeää että he eivät yhdistä meitä toisiinsa.

Sitten hetken mielijohteesta hän suuteli Saaraa otsalle. Nainen punastui, ja Elisabetin lävisti taas kerran hellyys. Pitkäksi naiseksi Saara oli pieni, sellainen jota katsellessa tunsi samaan aikaan tarvetta suojella, että halua painaa tämä tiukasti syliinsä.

– Me näemme illalla kutsuilla. Vain muutama vieras. Kerron heidän lähdettyään sinulle kaiken.

KOTONA TYHJÄSSÄ asunnossa Saara riisui kaikki vaatteensa. Rullasi sukat huolellisesti laatikkoonsa, ripusti hameen oikenemaan kaappiin. Kävi eteisen peilikaapin eteen, avasi tukkansa ja katsoi itseään.

Iho oli kalpea ja valkoinen kuin vanhojen maalausten naisilla, hiukset valuivat kihartuen rinnoille, silmien ympärillä oli renkaat. Vatsa pyöristyi kohti reisiä, sen poikki kulkivat kumikorsetin jättämät punaiset painaumat. Varpaiden päällä kasvoi ohutta nukkaa, jalat olivat pitkät, reidet voimakkaat.

Hän oli kahdenkymmenenseitsemän, pitkä ja ei suorastaan kaunis, mutta jotain enemmän kuin sievä. Hän kärsi kroonisesta anemiasta, inhosi punajuurta, eikä ollut koskaan rakastanut ketään muuta kuin poikaansa. Ei sillä tavalla kun elokuvissa rakastetaan. Hän oli maannut yhden miehen, lapsensa isän, kanssa. Nautti siitä. Hetkittäin hän saavutti hyrisevän kihelmöinnin, joka alkoi varpaista. Joskus hän mietti, tunsivatko muut naiset samoin, mutta hän ei kehdannut kysyä, ei edes Irinalta.

Hän tiesi, että Juhanilla oli muita naiskokemuksia, sellaisia naisia, hän ajatteli. Joskus Saara ajatteli, että kaikki muut olivat käyneet jonkun salaisen kurssin, sellaisen jossa opetettiin sanomaan oikeat asiat oikealla hetkellä, viikattiin alushousut kirjailtuihin silkkipussukoihin ja nukuttiin prässätyissä alusvaatteissa. Tai ehkä se oli vain hänen äitinsä. Äiti, joka uskoi että joissain maissa määrättiin ihminen leirille, jos käsilaukku ja kengät eivät sointuneet toisiinsa.

Saara ei koskaan oppinut ymmärtämään, mistä muut sen haistoivat, pikkutytöt, seminaaritoverit, toiset äidit. Kuin he olisivat haistaneet erilaisen tuoksun, joka erittyi Saaran ihosta.

Kyllä hänellä oli ystäviä, hän ei vain koskaan ollut se, jonka luokse tultiin ensimmäisenä. Ei osannut nauraa oikeassa paikassa, sanoa­ oikeita sanoja uudesta kampauksesta. Häneltä puuttui kieli jolla puhua. Enimmäkseen, suurimman osan lapsuuttaan ja nuoruuttaan, hän keskittyi olemaan niin näkymätön kuin mahdollista, ja hänet hyväksyttiin seisomaan ringin reunalle. Enempää hän ei pyytänytkään. Kun tilattiin porukalla ompelutarvikkeita, Saara katsoi aina parhaaksi maksaa hiukan enemmän kuin muut. Hän ei halunnut kenenkään ajattelevan, ettei hän hoitaisi osuuttaan.

Saara laski itselleen kylvyn ja otti Eliaksen mukaan pitkästä aikaa, vaikka poika oli sellaiseen jo liian iso. He yhdessä täyttivät ammeen niin että vettä läikkyi yli.

Elias venkoili mutta rauhoittui, kun Saara antoi hänelle hänen vauvanukkensa. Se oli heidän salaisuutensa, hänen­ ja Eliaksen, sillä Juhanista poikien ei sopinut leikkiä nukeilla. Se oli musta vauvanukke, kiharatukkainen ja pulloposkinen, ja sillä oli sulkeutuvat silmät. Elias rakasti sitä enemmän kuin mitään muuta. Saara oli ostanut nuken lelukaupan alennusmyynnistä. Niitä oli myyty olympialaisten aikaan, silloin kun Helsingin kaduilla oli kuljeskellut oudon värisiä ihmisiä, ja nukkeihinkin oli haettu eksotiikkaa. Mutta nuket olivat jääneet myymättä, ja Saara oli saanut yhden halvalla.

Nukella oli ollut ostettaessa vaaleankeltainen mekko, mutta Elias oli silti päättänyt, että nuken nimi oli Elias. Saara oli yrittänyt saada lasta keksimään toista nimeä, mutta luovuttanut sitten. Nyt Elias kylvetti nukke-Eliasta ja jutteli sille istuessaan kylpyammeessa.

Saara pesi meikin naamaltaan ja avasi tukkansa nutturalta pesua varten. Maailma keinui ympärillä, outona käsittämättömänä. Siihen oli niin vaikea saada otetta. Useimmiten Saara ei edes viitsinyt yrittää. Sen jälkeen, mitä Liisalle oli tapahtunut, hän oli pitänyt parhaana antaa kaiken vain lipua ohitse.

Joskus hän ajatteli, että hänen ja maailman välissä oli huurrettu lasi. Sen ulkopuolella tapahtui se todellinen elämä: suuret tunteet ja tarinat, joista hän oli lukenut vain kirjoista. Saara sulki silmänsä ja laskeutui kylpyammeessa niin alas, että vain nenä oli enää pinnalla. Elias lauloi itsekseen kylvettäessään Elias-nukkea.

– Nuku nuku nurmilintu…

Se oli sama laulu, jota Saara oli aikoinaan laulanut pojalle, laulu jossa äiti kutsui kuolemaa nurmilinnunhahmossa hakemaan lapsensa. Karmiva laulu, mutta vain se oli saanut Eliaksen rauhoittumaan pienenä, kun elämä oli ollut vain yhtäjaksoista yötä, jonka herätti vain sylilapsen säännöllinen huuto.

Saara veti henkeä ja sukelsi.

Veden alla hän avasi silmänsä ja katseli miten kuplavana nousi
hänen jäljessään pintaan. Sulkematta silmiään hän pystyi näkemään Liisan kasvot. Tämän istumassa ikkunalaudalla sinä päivänä. Lehmuksen vihreät lehdet tytön takana, kun tämä roikotti jalkaansa avonaisesta ikkunasta ja nauroi suu auki.

Hän antoi muiston hyökyä ylitseen kuin kylpyveden. Katseli jokaista yksityiskohtaa muistossa. Aloitti Liisan jaloista, joissa oli valkoiset kumipohjaiset tennistossut, vaikka ei muistanutkaan Liisan ikinä pelanneen­ tennistä. Hän levitti eteensä kuvan mekosta, jossa oli
punaisia unikkoja, granaattiomenan kuultoisen huulipunan, tylpiksi leikatut kynnet, luisut paljaat olkapäät kuin rantakivet, toispuoleisen
hymykuopan ja harmaan­vihreät silmät, joissa oli ruskeita täpliä.

Liisa sanomassa, ”Älä ole tylsimys, Saara. Mitä ihmettä voisi tapahtua?” ja nauravan päälle niin kuin vain seitsemäntoistavuotias osaa. Älä ole tylsä Saara. Mutta Saara oli aina. Aina paitsi SINÄ iltana, jota Saara ei halua ajatella.

Keuhkot olivat tyhjät tuoreesta ilmasta, ja Saara nosti pään veden pinnalle. Vesi pärskyi, ja hän huohotti.

– Äiti, mä luulin jo että susta tuli merenneito, Elias sanoi ja tuijotti häntä epäluuloisin silmin.

Poika oli vielä siinä iässä, että hänen oli vaikea erottaa tarinoita ja oikeaa maailmaa toisistaan. Vaatekaapeissa oli vielä ovi toiseen maailmaan, sängyn alla mörköjä ja äidit voivat muuttua vedenneidoiksi käärmehohtoisin pyrstöin. Saara hymyili pojalle.

– Tehdään kuplia!

Ja niin he puhalsivat molemmat veteen, kunnes nauru vei voiton, ja he käpertyivät toisiaan vasten.

Jatkuu ensi viikolla.

Katri kuljettaa laivan hierojan antaman tuliaispussin maihin, mutta jättää sen väärän henkilön käsiin. Pian järkyttävä uutinen tavoittaa laivan henkilökunnan.

M/S Fiesta oli hetki sitten rantautunut Helsingin Olympiaterminaaliin. Metallinsininen Ford Focus ohitti tullipisteen ja auton takapenkillä istuva risteilyemäntä Katri Leinonen moikkasi tullivirkailijoita ja kuunteli auton rattia pyörittävän miehen tarinoita puolella korvin. Stellan veli Marko selitti juurta jaksaen jotain mikä liittyi buffetpöydän antimien epäloogiseen esillepanoon.

”Ensin kalat, sitten lihat, sitten lämmin ruoka. Ei niin, että kolmea sorttia perunaa ja riisiä ja sushia ja lettuja, johan siinä menee lautasmalli uusiksi!” mies selitti.

Katri jaksoi kuunnella tovin, toivoen jutun päättyvän hauskaan oivallukseen, mutta toive oli turhan optimistinen.

Oli nimittäin käynyt niin mukavasti, että laivan lastenhoitajan Stellan veli Marko oli reissussa myös. Marko kävi toisinaan laivalla asentamassa kameroita ja hälytysjärjestelmiä. Kun hän kuuli, että naiset olivat matkalla maihin, hän tarjosi oitis kyytiä. Stella tyrkkäsi Katria kylkeen.

”Siinä sulle uskollinen ja hyvä mies, kelpo tyyppi eikä mikään tyhmä!” Stella mainosti.

Katri puristi käsilaukkuaan tiukemmin syliinsä. Markossa oli kyllä kaikki nämä ominaisuudet, mutta kyllä hän tahtoi tuntea jotain muuta kuin haukottelun tarvetta miehen seurassa. Esimerkiksi himoa. Katri kohtasi peruutuspeilissä Markon katseen. Mies tosiaan tuijotti häntä sillä silmällä. Katri hymyili takaisin. Olihan Marko ihan kiva. Oli ihan hyvä tuntea jokunen aidosti hyvä tyyppi, silti oli masentavaa, ettei kukaan saanut häntä ihastumaan. Mikä minua oikein vaivaa? Katri pohti ja seurasi kaupungin hulinoita, kunnes auto pysähtyi Vincentin Vinyylin kohdalle, ja oli aika kiittää kyydistä.

”Helinä-keiju, hei! Tiedätkö, selibaatissa räytyminen ei tee sulle hyvää!”

Vincentin Vinyyli oli ainut laatuaan koko maassa. Levykauppa oli vanha kunnon kivijalkakauppa, josta sai kaikkia mahdollisia äänitteitä vuosikymmenien takaa. Liikkeen omistaja soitti lempimusiikkiaan päivät pitkät hämärässä myymälässä, hoidatti krapulaansa Iggy Popin seurassa, eikä avannut vaikka ovella oli toisinaan porukkaa jonoksi asti.

Levykaupan toiminnan lisäksi Vincent tuotti erilaisia kulttuuritapahtumia, joista yksi oli argentiinalaisen tangon iltamat. Näissä merkeissä Katri oli tutustunut Vincentiin. Kaikki mikä liittyi musiikkiin ja tanssiin kuului Katrin menolistalle. Heistä olikin tullut vuosien varrella hyvät ystävät. Katri heitti takkinsa levylaatikoiden päälle ja vilkaisi ympärilleen. Levykaupassa oli kaikki ennallaan, tila oli nuhjuinen ja tuulettamaton. Kaikkialla oli kasoittain LP-levyjä, lyttyyn painuneita pahvilaatikoita ja musiikkialan lehtiä. Sentään maailmassa oli paikkoja, joita ei oltu konmaritettu, Katri totesi itsekseen.

Vincent virnisti Katrille tiskin takaa.

”Helinä-keiju, hei! Tiedätkö, selibaatissa räytyminen ei tee sulle hyvää!” hän lohkaisi ja osoitti nurkkaa kohti.

Uudet tangolevyt olivat saapuneet!

”Onnittelut tarkkasilmäisyydestä! Vaikuttaa siltä, että kahdenkymmenenneljän tunnin hehkutakuu on mennyt umpeen!” Katri heitti ja muikisti huuliaan.

Vincent näytti janoavan yksityiskohtia. Mutta seikkailut vällyjen välissä eivät kuuluneet Katrin ja Vincentin puheenaiheisiin. Jossain meni raja. Katri kyllä flirttaili Vincentin kanssa, mutta siihen se jäi. Jossain vaiheessa hän oli ylittänyt vaiheen, jossa oli valmis sopeutumaan miehen tarjoamaan elämäntyyliin. Ja hänen elämäntyyliinsä ei sopeutuisi muu kuin merimies, Katri huokasi ja ravisteli hiuksiaan. Oli ihanaa olla maissa hetki.

Vincent nosti jalat myyntitiskille ja tarkasteli Katria päästä jalkoihin.

”Ammattilaishurmaajan puhetta...” hän murahti ja kertoi laittaneensa Facebookin kautta ryhmäkutsun kaikille tangotanssijoille.

”Hyvä homma! Jään muutaman päivän kuluttua maihin ja sitten onkin taas tangomilonga-ilta”, Katri sanoi, ja Vincent sanoi tulijoita riittävän.

Liikkeessä aika kului siivillä kuten aina. Vincent keitti kahvia, kertoi juttujaan ja Katri tutki levyvalikoimaa. Tangoiltamiin kuului olennaisena asiana levylautasella rahiseva äänite. Vincent haki levykaupan naapurissa olevasta elintarvikekioskista heille pitsaviipaleet lounaaksi ja Katri selasi sillä välin puhelimeensa kertyneitä viestejä, joista viimeisin oli Tomilta: ”Muista viedä pussi! Osoite on Kalevankatu 10, Cuba Cafe, mun kaveri Rike odottaa sua!”

Rike, Katri maisteli nimeä. Ihan niin kuin Petellä olisi ollut joskus laivalla vieras, jonka nimi oli Rike. Kyseinen mies vietti yönsä laivan putkassa. Toivottavasti kyseessä oli eri heppu, Katri ajatteli ja vilkaisi kelloa.

Hänen pitäisi palata laivaan ensi tilassa. Toimistohommia oli vaikka kuinka paljon. Ei hänellä olisi aikaa lähteä viemään pussukkaa Tomin kaverin kahvilaan. Hänen pitäisi jättää pussukka Vincentin hoiviin. Rike vai mikä hänen nimensä sitten olikaan, voisi hakea pussin Vincentiltä. Katri laittaisi Tomille viestin, kun olisi palannut laivaan. Mutta nyt hänen oli mentävä!

”Tuletkos Katri? Laitetaan sauna kuumaksi ja nautitaan elämästä!”

Katri kävi läpi matkustajapalautteita toimistossaan. Olli Sädettä ja kaikkea häneen liittyvää rakastettiin varauksetta. Se oli äänensä menettäneen artistin siunaus, yhdessäkään päivätansseista kerätyssä palautteessa ei mainittu Ollin poissaoloa negatiivisena asiana. Ei, hänelle toivottiin pikaista paranemista ja onnellista joulua. Erikoismaininta meni drinkkikupongeille, joita Katri oli anteliaasti jakanut tango-opetukseen osallistuneille. Ilta oli köyhdyttänyt risteilyosaston drinkkikuponkivarastoa, mutta kaikella oli hintansa. ”Tyytymättömiin asiakkaisiin meillä ei ole varaa!” Laivayhtiön ohjenuora oli selkeä ja sitä oli helppo noudattaa!

Katri klikkasi auki illan risteilyohjelmatiedoston ja lisäsi seuraavan päivän päivätansseihin ohjelmavaihdon, Tangoa mestarin askelissa! -kurssin. Tanssitunti tangosalongissa oli ollut menestys ja se pidettäisiin ohjelmistossa. Katri tallensi tiedoston ja tulosti muutamia kappaleita kiinnitettäväksi laivan sisäänkäynnissä olevaan vitriiniin. Lastenhuoneen työharjoittelijat saisivat kopioida loput ohjelmat ja jakaa uudet risteilyohjelmat matkustajille.

Laivalla kaikki sujui ennalta laadittujen suunnitelmien mukaisesti, jopa lähtötunnelmat olivat satamasta riippumatta jokaisena iltana täysin samat. Varmaa oli ainoastaan se, että kaikkina iltoina laiva oli lastattu arkeaan pakenevilla risteilymatkustajilla.

Laivan lähtöön oli tunti. Puolen tunnin kuluttua Katri menisi pomonsa, laivan intendentin, Timo Heinosen kanssa vastaanottamaan laivaan saapuvia matkustajia. Katri sitaisi univormuunsa kuuluvan silkkihuivin kaulaansa. Mitä Tomin ihmeitätekevässä mustelmaeliksiirissä olikaan, se oli tepsinyt. Mustelma oli jo muuttunut hieman vaaleammaksi. Ei niin, että sitä olisi voinut kauneuspilkuksi kutsua, mutta silti selvä muutos parempaan, Katri arvioi kaulaansa koristavaa mustelmaa.

Kun hän oli saanut itsensä valmiiksi, hän siemaili kahvia uutisten äärellä. Kaaos maailmalla, rauha Suomessa, hän totesi ja sulki television ja uppoutui edessään levittyvään maisemaan. Työhuoneen ikkunan takaa levittyvä suuri sininen oli syy, mikä piti Katrin merimieselämässä kiinni. Meri tyynnytti mielen. Hän tarkisti vielä, oliko Tom vastannut viestiin. Lähetystiedoista päätellen viestiä ei oltu vielä luettu. Tärkeintä oli kuitenkin, että Tom lähettämä tuliaispussukka oli nyt Vincentin hoteissa eli toisin sanoen paremmassa tallessa kuin Suomen Pankin holvissa!

Katri oli vastaanottovuorossa laivan intendentin Timo Heinosen kanssa. He seisoivat kävelykadun keskiössä, suurien lasiovien edessä ja neuvoivat matkustajia oikeisiin hisseihin.

Laivalla Timo Heinonen oli tunnettu aiemmasta sotilasurasta ja ehdottoman ankarasta asenteesta siihen, mitä tuli henkilökunnan käytökseen ja ulkoasuun. Vuosien varrella Katri oli huomannut, että vaativuus oli kuitenkin vain muisto armeijavuosista. Timo oli aikoinaan ottanut Katrin töihin, kun hän oli tehnyt paluuta Karibialta. Ja mies oli ollut kaikissa tilanteissa Katria kohtaan todella mukava. Timo oli myös sinkku ja yhteisiin laivavuosiin mahtui muutama läheltä piti -hetki. Timon seurassa Katri oli aina hieman varuillaan. Hän ei tahtonut antaa vääränlaisia signaaleja.

Matkustajia soljui laivaan tasaisena virtana. Matkustajien keski-ikä ennusti sitä, että illasta oli tulossa vaihteeksi rauhallinen. Tangokansa oli tietyn ikäistä, ja hyvä niin. Katri lateli tottuneesti laivan ravintoloiden teemat ja päämenut, jakoi kyselijöille tietoa tullimääräyksistä ja Tukholman museoiden aukioloajoista. Laivalla vietettyjen vuosien aikana Katrista oli kehkeytynyt todellinen nippelitiedon ja hassunhauskojen keskustelunavauksien kävelevä hakuteos.

Ei ollut kerta tai kaksi, kun hän sai sitaista jonkun kaulassa roikkuvaan solmioon solmun. Hän halusi olla avuksi. Koska hänellä ei ollut omaa perhettä, oli laivasta, sen henkilökunnasta ja laivaan saapuvista matkustajista muodostunut eräänlainen perhe, jonka hyvinvointi askarruttu Katria toisinaan enemmän kuin hänen omansa.

”Minulla on keväällä oma purjevene. Lasken sen vesille, jos Katri tässä tulee sitä saareen kastamaan. Tuletkos Katri? Laitetaan sauna kuumaksi ja nautitaan elämästä!” Timo sanoi ja pukkasi Katria kylkeen.

Katri hymyili jäykästi punakoille eläkeläispapoille, jotka kuuntelivat Timon veneenrakennustarinoita lumoutuneina.

”Totta kai, otan Magnum-pullon mukaan!” Katri sanoi.

Timo loi Katriin pitkän silmäyksen. Vähän turhan pitkän Katrin mieleen. Mies oli tehnyt samankaltaisia ehdotuksia pitkin kesää. Jokin Timon päällekäyvässä tyylissä muistutti mustasukkaisesta ex-miesystävästä. Ja Katri oli oppinut luottamaan vaistoonsa. Silti, olihan se ihanaa, että mies osoitti ihailunsa avoimesti. Katri vilkaisi vieressään seisovaa hymyilevää miestä, jonka silmät loistivat poikamaista intoa, kun hän puhui veneestään. Katri antoi matkustajista hersyvän hyvän tunnelman, naurun ja ilon tarttua.

Oletko heittänyt kuriirikeikkaa?” hän sihahti Katrin korvaan.

Tunnelma lätsähti heti, kun Katrin näkökenttään saapasteli rastapäinen harminkappale. Pete, joka hädin tuskin tervehti, vaan pukkasi Katria hieman sivummalle.

Oletko heittänyt kuriirikeikkaa?” hän sihahti Katrin korvaan.

Katri värähti. Miehen äänessä oli se sama kova, vaativa sävy kuin iltana, jolloin hän oli käynyt Katrin kaulaan kiinni.

”Että mitä?” Katri huusi.

Laivan trubaduuri oli juuri aloittanut musisoinnin. Kun mukaan liittyi vielä pari parkuvaa lasta ja kovaan ääneen rätkättävä inttipoikien muodostama seurue, oli kakofonia valmis, eikä hetkeen ollut mahdollista kuulla normaalia puhetta. Pete seisoi ahdistavan lähellä.

”Karaokekeikkaa?” Katri karjui musiikin sekaan, muttei ollut varma kuuliko Pete.

Peten kulmat kurtistuivat.

”Just joo, karaokea! Sinä se olet sitten susityhmä akka...” Pete sivalsi.

”Katri, sinua tarvitaan täällä!” Timo huikkasi ja osoitti Peten jalkineita.

”Bootsit ei kuulu virka-asuun, ei edes baarissa, vaihda kengät!” Timo sanoi.

Pete seisoi paikallaan sen näköisenä, että joutui ponnistelemaan, ettei tekisi jotain sellaista, mitä joutuisi katumaan. Mies puuskutti sieraimet levinneinä Katrin edessä. Epämääräinen huolestuneisuus täytti Katrin mielen. Kasvoille pyrkivästä hornahöngästä pystyi päättelemään, että hän oli hetki sitten juonut jotain alkoholipitoista. Muisto kuristusotteesta kaulalla sai Katrin ottamaan varmuuden vuoksi askeleen taaksepäin Petestä.

”Haista sinä peikko pitkä paska!” Katri sihahti hampaidensa välistä ja livahti takaisin työpisteelleen, neuvomaan matkustajia, jotka haahuilivat sisääntuloaukossa hämmentyneen näköisinä.

Pete marssi rastat heiluen matkustajien seassa. Katrin olisi tehnyt mieli kertoa Timolle kaikki, mitä edellisiltana oli tapahtunut. Pestä kätensä koko jutusta ja kuitata lähtöpassi laivasta. Siihen hän ei ollut vielä valmis. Mutta hän löytäisi keinon, millä Petestä päästäisiin.

”Kai tiedät, että voit koska vaan kertoa minulle, jos sinua ahdistellaan. Ymmärrän kyllä, että sinä kiinnostat miehiä. Olet aika pakkaus”

Laivan irrottua laiturista Katri käveli Timon kanssa kohti päällystön toimistoa. Katri erotti käytävän päässä puuhastelevan Peten. Hän kiinnitti Happy Hour -mainosjulisteita yökerhon oviin. Petestä oli kehkeytynyt todellinen maanvaiva. Katri vilkaisi Timoa, mies seisoi hänen edessään odottava ilme kasvoillaan. Ei hän hassumman näköinen ollut. Komea sellaisella urheilullisella tavalla, tukka oli edelleen armeijahenkisesti leikattu ja orvokinsiniset silmät tuikkivat leikkisästi.

”Kai tiedät, että voit koska vaan kertoa minulle, jos sinua ahdistellaan. Ymmärrän kyllä, että sinä kiinnostat miehiä. Olet aika pakkaus”, Timo sanoi.

Katri olisi nauranut miehen suojeluksi naamioidulle lähestymisyritykselle, ellei hän olisi tajunnut tilaisuutensa koittaneen.

”Koska viimeksi baarihenkilökunta on puhallutettu?” Katri kysyi ja astui sisälle toimistoonsa.

Yökerhossa Katri seisoi parrasvalojen loisteessa.

”Hyvät naiset ja herrat, Olli Säde ja Päivänsäteet, ELÄMÄ SE ON KUIN SILKKIÄ VAAN!”

Katrin spiikkiä seurasi rumputremolo, ja valot suuntautuivat samettiverhojen suojista näyttämölle astuvaan laulajatähteen. Olli Säde otti yleisönsä ja M/S Fiestan risteilyemäntä otti paikkansa av-teknikon vierestä.

Ollilla oli edelleen haasteita äänen kanssa, ja tästä syystä show’ssa oli enemmän tanssinumeroita. Kaikki yökerhossa olevat istuivat paikoilleen jämähtäneinä ja seurasivat tanssia. Estradilla vallitsi juhlallinen tunnelma.

Täysmiehitetty bändi soitti Myrskyluodon Maijaa ja tanssilattian keskiössä askelsi Pia, jonka kasvot hohtivat näyttämön valoissa ihmeellisen kauniina, niin kuin kulmakarvoille ja ohimolle olisi satanut kristallisia lumikiteitä. Niskan tähtitatuointi oli huolellisesti pakkeloitu piiloon ja hoikkaa kehoa verhoava kolttu täytti kaikki laivayhtiön määritykset hienostuneen seksikkäästä esiintymisasusta.

Katri silmäili pianoa takovaa Kajta. Mies oli tapojensa mukaan haihtunut ensi kohtaamisen jälkeen omille teilleen. Sellainen hän oli, yhtä pelokas kuin Katrikin. Ja siinä oli syy, miksi suhde toimi ja oli pysynyt niin raastavan epäselvänä. Hänen osaltaan juttu oli kertakaikkisesti loppu. Nyt hän tiesi, kenet hän halusi. Muisto edellispäivän porrasjumpasta laivan perämiehen kanssa nostatti hymyn Katrin huulille.

Ja hän vilkuili ympärilleen, josko laivan komentosillalla työskentelevä Mats olisi piipahtanut yökerhon katsomaan show’n, mutta miestä ei näkynyt.

Musiikki meni tunteisiin. Pian uskomattoman voimakkaat hypyt ja hallitut piruetit, triplat, kirvoittivat yleisöstä valtavat aplodit. Pian lahjakkuus oli ilmiselvää. Tanssitaito oli samanaikaisesti vahvaa ja rohkeaa, kuten oli kaikki muukin, mitä hän edusti – moottoripyörät, vauhti ja romuralleissa kaahailu.

”Tähti on syntynyt!” Timo Heinonen mutisi.

Hän taputti Katria olkapäille, ja jätti kätensä lepäämään Katrin harteille. Katri olisi halunnut työntää käden pois, muttei kehdannut. Hän piti katseensa lavaa kohti suunnattuna.


Katri heräsi kovaan jyskytykseen. Hänellä meni hetki ymmärtää, mitä tapahtui. Joku huusi hänen nimeään ja jyskytti ovea. Katri kiskoi ylleen aamutakkiaan.

Pete huojui paikoillaan. Hänen kasvonsa olivat vitivalkoiset.

”Tom on hakattu. Hän on teho-osastolla koomassa!” Pete sanoi ja löi nyrkkiään ovenpieleen tuskaisen näköisenä.

Katri tuijotti Peteä tajuamatta sanaakaan siitä, mitä mies oli hetki sitten kertonut.

”Nyt kerrot, missä se pussi on!” Pete pamautti sormuskädellä ovea niin, että siihen jäi painauma.

Katri ummisti silmänsä.

”Tai muuten mitä?” hän kysyi niin hennolla äänellä, että tuskin itsekään kuuli sanojaan.

”Tom on koomassa, ja se on sun syy!” Pete sähisi silmät vihaa uhkuen.

”Jätkät käy kuumana, ne on tulossa hakemaan sut. Tajuatko, sä olet vaarassa”, Peten ääni kaikui jossain kaukana.

Katri perääntyi hyttinsä hämärään. Hytin ovi läiskähti kiinni. Hän kävi istumaan vuoteelleen. Hän kuuli, miten mies potki ja hakkasi ovea. Shokkitärinä valtasi Katrin koko kehon.

Jatkuu ensi numerossa.

Laura Paloheimo on vuonna 1971

syntynyt kirjailija, tuottaja ja kirjoittamisen ohjaaja. Hän on

kirjoittanut vauhdikkaita chick lit -kirjoja:

Klaukkala, OMG,

Mama Mojo ja

Puppiduu.

Risteilyemäntä Katri Leinosen työpaikkaromanssi laivalla soittavaan pianistiin hiipuu yhtä nopeasti kuin se roihahtikin, mutta Katri ei ehdi miestä liikoja suremaan.

Tangoshow’n ensi-ilta ja sitä seuranneet lukuisat jatkojuhlat ja niistä seuranneet romanssit olivat pääpuheenaihe laivan messissä.

Katri liittyi aamukahviaan nauttivien hyttiemäntien seuraan ja keskittyi kuuntelemaan varsin värikkäitä versioita laivalla edellisyönä show’nsa ensi-iltaa juhlineesta tähtilaulajasta, Olli Säteestä.

”Ei ollut päällä rihmankiertämää!” yksi hyttiemännistä sanoi ja pyöritteli päätään.

Katria huvitti. Aina sama juttu, saunakansa kohahti, jos joku oli sattunut kävelemään alasti henkilöstön poreallastilan läpi.

”Artistit on sellaisia, vapaita sieluja, haluavat irrotella kunnolla!” Katri sanoi ja sekoitti kahviaan ja tunsi hyttiemäntien tuijotuksen kaulallaan.

Pelon ja ärtymyksensekaiset ajatukset pitivät Katrin hereillä aamuun asti. ”Jos sanot sanakin tästä, se on nirri pois! Se on nirri pois!” Peten uhkaukset kiersivät kehää mielessä. Mustelma teki kipeää, mutta huivia oli pakko pitää kaulassa. Katria ahdisti ajatellessaan edellisyötä, kammottavaa pullonpyörityspeliä Peten hytissä ja hetkeä, jolloin mustelma syntyi.

Mies himoitsi edellisiltana pullonpyörityspeliä pelanneen moottoripyöräjengin kannattajajäsenyyttä.

Oli vaikea ymmärtää Peten olevan se sama mies, jonka Katri oli oppinut tuntemaan aloittaessaan laivatyöt. Missä oli kultainen baarimikko, jonka Katri oli vuosien aikana oppinut tuntemaan? Ja miksi hän halusi niin paljon tienata moottoripyöräjengin hyväksynnän?

Selvittyään työkaverinsa kuristusotteesta ja päästyään hytilleen, hän oli valvonut koko yön pohtien, mitä hänen pitäisi tehdä. Hän olisi ilomielin ilmiantanut Peten laivan intendentille, ellei olisi siinä samalla vaarantanut oman työpaikkansa laivassa. Vuosien aikana oli tapahtunut paljon kaikenlaista. Katri tiesi liikaa. Ja Pete tiesi, että Katri tiesi.

Peten pelko oli kuitenkin epätoivoista lajia. Mies himoitsi edellisiltana pullonpyörityspeliä pelanneen moottoripyöräjengin kannattajajäsenyyttä, ja se vaati erilaisten tehtävien suorittamista. Kannattajajäseniä valjastettiin tekemään palveluksia. Laittomuuksia. Tom oli toiminnassa jotenkin mukana, vaikkei miehellä tainnut olla edes moottoripyörää, Katri pohdiskeli ja toivoi hyttiemäntien keksivän uusia puheenaiheita.

”Näytät siltä, että olet herännyt vasta, ja tarvitseeko kysyä mistä?”

Onneksi Ahdin Valtakunnan valtiatar, lastenhoitaja Stella, ilmestyi paikalle ja ilmoitti Olli Säteen olevan päivähuoneessa. Muutoin niin pirteä Stella näytti väsyneeltä.

”Näytät siltä, että olet herännyt vasta, ja tarvitseeko kysyä mistä?” Katri kysyi ja Stella virnisti.

”Myönnetään! Sääntöjä rikottu! Olin yötä Ahdin Valtakunnassa!”

”Esimerkillistä päivystystyötä, koisit työpaikalla!” Katri kiteytti ja toivoi, että itsekin nukahtaisi toimistopöytänsä ääreen, siten elämä laivalla olisi ehkä tylsää, mutta piirun verran turvallisempaa.

Stella nauroi ja veti käden kuvitteellisen hatun lippaan.

”Aina valmis, mitä tulee pirtuun tai polkkaan!” hän sanoi ja kertoi olleensa tanssijoiden kanssa jatkoilla.

”Nähtiin aamu nousevan ja yksi alaston mies!”

”Alaston mies?” Katri toisti.

”Markolta terveisiä, hän kyselee aina, onko Katri jo rengastettu, en oikein tiedä mitä vastata.”

”Tatuoitu ja karvainen. Ei mikään kiiltokuva mieheksi, mutta mies kuitenkin. Kaveri juoksi munasillaan ympäri seiskakantta. Kuulemma kyse oli jostain nakuhaasteesta!” Stella pyöritteli päätään.

”Sepä somaa”, Katri mutisi ja toivoi, ettei intendentin korviin kantautuisi yhtäkään tarinaa edellisillan aktiviteeteista.

Katri tunsi Stellan katseen kaulallaan.

”Kiva huivi sulla, sininen... Oliko kiihkeä yö Kajn kanssa?” Stella kysyi ja näytti siltä, että odotti mehukkaita yksityiskohtia.

”Sininen sopii mielialaan. En kerro mitä tapahtui, lakkaa kärttämästä!” Katri mutisi.

Stellan silmät välähtivät.

”Kiitos luottamuksesta! Markolta terveisiä, hän kyselee aina, onko Katri jo rengastettu, en oikein tiedä mitä vastata”, Stella sanoi muka huolettomasti, vaikka Katri hyvin tiesi, mihin Stella pyrki.

Stellan turvallisuusalalla työskentelevä veli oli kyllä mukava mies, mutta ei yhtään Katrin tyyppiä.

”Sinkkuna edelleen”, Katri sanoi ja kohautti harteitaan.

Hän oli seilannut ne seitsemän merta eikä ollut vieläkään löytänyt kotisatamaa, ei prinssi rohkeaa, mutta oli oppinut paljon itsestään. Se kai oli tärkeintä, tietää kuka oli, mistä tuli ja mihin suuntaan oli matkalla.

Stella oli hyvä ystävä. Jos jonkun ihmisen oppi tuntemaan merillä ollessaan, niin työkaverinsa, aina sielunelämää ja lapsuudentraumoja myöten. Meri herätti alitajunnan ja heitti kaikki roskat pintaan, vaikka eivät he elämäänsä itkeneet, päinvastoin.

Stella jatkoi ensi-iltajuhlien yksityiskohtien heruttamista. Kesken tarinoinnin Katrin hakulaite soi.

Tarkoitus oli myydä litratolkulla juomia, eikä myyntitavoite toteutuisi mikäli porukkaa lähtisi pois kesken kaiken.

”En voi laulaa! Pitää lepuuttaa, että saan äänen toimintakuntoon illaksi!” Olli raakkui luuriin.

”Tee kaikkesi, että saat äänesi kuntoon illaksi! Höyryhengitä, laita kosteita pyyhkeitä hyttiin, kuiva huoneilma on myrkkyä keuhkoille!” Katri lateli rutiininomaisesti ohjeita ja laski luurin alas.

Hän tuijotti hetken eteensä näkemättä mitään ja yritti keksiä, mitä sanoisi tangofaneille, jotka jonottivat paraikaa päivätansseihin kannella kymmenen. Olisi ikävää ilmoittaa, ettei Olli pääsisi heitä liikuttamaan ja että nimikirjoitukset jäisivät saamatta, kaverikuvat ottamatta.

Katri mietti eri vaihtoehtoja. Kansa saisi kuitenkin tanssia tangoa. Tango-orkesteri ja orkesteria johtavan Kajn lauluesitykset kuuluivat Ollin päivätanssipakettiin. Ollin tähtitunti oli päiväntanssien kohokohta, muusta musisoinnista ja laulusta huolehtisi orkesteri. Tarvittiin jotain, mikä pitäisi tangohovin tansseissa alkamishetkestä sen päättymishetkeen, mutta mitä? Tarkoitus oli myydä litratolkulla juomia, eikä myyntitavoite toteutuisi mikäli porukkaa lähtisi pois kesken kaiken.

Katri puhalteli ilmaa keuhkoistaan. Hän silmäili puhelimen vieressä olevaa hyttilistaa. Siinä oli merkittynä hytin numero ja hytissä asuvan miehistön jäsenen nimi. Ensimmäisenä listassa oli Alvarez. Fernando Alvarez! Niin tietysti! Miksi hän ei heti tajunnut! Eilisiltana Fernandon tangosoololle oli taputettu seisten. Suomen notkealanteisin tangotanssija, Fernando tunsi tangon salat ja oli Olli Säteen salarakas.

Katri naputteli Fernandon numeron puhelimeen ja toivoi parasta. ” Si, Si!” Fernando vastasi ja ilmoitti olevansa paikalla vartin kuluttua.

Katri kiiruhti ulos messistä ja juoksi portaisiin.

Laivan munahaukkojen havittelema kultamuna, laivan perämies, Mats Åhman.

”Joskushan ihmisen oli kuntoiltava!” hän tokaisi vieressään harppovalle miehistön jäsenelle ja huomasi vasta sitten, kuka hänen vieressään harppoi.

Laivan munahaukkojen havittelema kultamuna, laivan perämies, Mats Åhman. Katri onnitteli itseään siitä, että kerrankin osui paikalle Mats Åhmanin kanssa niin, ettei paikalla ollut esimerkiksi parfymerian kaunottaret, joiden kauneus oli ehkä purkista, mutta Katri olisi tehnyt mitä vain saadakseen tietää, mistä purkista.

”Sisällä oleskelu ja koneellistetun sisäilman hengittäminen on rasitus keuhkoille, Mats tiedotti.

Katri nyökkäsi pontevasti samanmielisyyden merkiksi. Hänen vieressään askeltava perämies oli komea rujolla tavalla. Auringon ja iän rypistämät kasvot olivat mukavalla tavalla syvien uurteiden raidoittamat, leukaa koristi hienoinen sänki, silmät olivat orvokinsiniset ja täynnä sellaista kujeilua ja iloa, jota Katri niin kovasti kaipasi. Silkkaa pokaalia koko mies!

”Täytyy kai alkaa treenaamaan ihan kunnolla, Katri sai sanotuksi läähätyksen lomasta.

”Mitä sä treenaat?” Mats kysyi.

”Tangomusiikkia ja Netflix-surffailua”, Katri vastasi totuudenmukaisesti ja Mats räjähti nauramaan. Katri pysähtyi paikoilleen ja nauroi itsekin.

”Tottahan se on, olen läpikotaisin laiska. Yritän aina laihduttaa ja se onnistuu yleensä päivisin. Yöllä löydät minut messistä, tarkalleen ottaen ensimmäisen buffet-tarjoilun päättymisen aikaan. Suklaakakut on varattu mulle!” hän sanoi muka tiukkana ja Mats nauroi lisää.

”Olet hurmaavan rehellinen!” mies sanoi.

Ja Katri hymyili niin että poskipäihin koski.

”Mitä eilen tapahtui? Mä yritin tavoittaa sua.”

Katri marssi orkesterikorokkeelle ja kertoi pikaisesti Kajille muutokset päivätanssien ohjelmaan. Kaj tuijotti Katrin kaulaa.

”Mitä eilen tapahtui? Mä yritin tavoittaa sua. En saanut nukutuksi, meidän hyttikäytävällä oli ihan hirveä meteli! Ne motoristit kuuntelivat jotain paskamusaa aamuun asti! Ja ne polttivat maria, mä en voi olla täällä, jos meno ei muutu!” Kaj sanoi.

Katri lausui Kajlle pahoittelut ja otti mikrofonin käteensä. Hän tiesi hyvin Kajn historian päihteiden kanssa, miten hän oli kamppaillut itsensä vapaaksi vakavasta riippuvuudesta.

”Puhutaan myöhemmin, jooko? Mennään vaikka kansikävelylle”, Katri sanoi ja astui tanssilattialle.

Tangohovin edustajat huikkailivat Katrille ja kyselivät Ollista. Katri vilkaisi samettiköysien takana seisovaa tummapintaista miestä. Fernando oli ammattilainen, hän oli paikalla, hymyilevänä ja valmiina ottamaan hommat hoitoon.

”Raju rakastaja”, Katri lausui ja sai hetkessä tangosalonkiin kerääntyneen eläkeläisjoukon huomion itseensä.

”Hyvät matkustajat, raju rakastaja on täällä! Minulla on ilo edustamani laivayhtiön puolesta esitellä teille eilisiltana tangoväen lumonnut Fernando Alvarez! Hän on luvannut esittää teille parhaat palat soolonumerostaan ja opettaa teille askelsarjan tai pari!”

The woodooman, luki hieroja Tomin hytin ovessa. Katri koputti oveen. Katri oli varannut ajan hierontaan. Tom oli laivaporukasta ensimmäinen, joka matkusti Intiaan ja palasi sieltä täysin vihkiytyneenä erilaisiin yrtteihin ja mielenhallinta harjoituksiin. Tomilla oli aina tarjota ihmeitä tekevä flunssankarkotusjuoma, minkä kanssa hän tarjosi itseleivottuja pikkuleipiä.

”Alastomien naisten vuoksi olen valmis melkein mihin vaan!” Tom nauroi.

Verkkariasuinen Tom avasi oven ja pahoitteli hytissä vallitsevaa sotkua.

”Jään huomenna maihin ja siirrän samalla kamoja hoitohuoneelle. Laitanko erikoisyrttejä höyryttimeen?”

Pöydällä olevasta diffuserista nousi kiemurtelevaa vesihöyryä. Tuoksut oli osa Tomin hoitorituaalia. Katri ryhtyi riisumaan vaatteitaan.

”Hieno juttu, että olet toteuttanut unelmaasi luontaishoitolasta, se on meidän kaikkien ilo”, Katri sanoi.

”Alastomien naisten vuoksi olen valmis melkein mihin vaan!” Tom nauroi.

Tom siirtyi hytin vessaan siksi aikaa, kun Katri riisui. Katri kääriytyi pyyhkeeseen ja kävi istumaan hoitovuoteen reunalle. Hän tajusi unohtaneensa käteistä rahaa sisältävän kukkaron toimistoon. Taskussa ei ollut muuta kuin huulikiilto, laivayhtiön heijastin ja evääksi messistä otettu banaani.

”Voin tietenkin maksaa luonnossa!” Katri tokaisi reippaasti.

Tom tuijotti häntä sen näköisenä, ettei ollut varma, oliko kuullut oikein. Katri kaivoi banaanin esiin. Tom purskahti nauruun.

”Hetki sitten, kun halasin sua, tunsin jotain kovaa rintaani vasten ja ajattelin, että tulet vetämään mut kylmäksi!” Tom sanoi huolettomaan tyyliinsä.

”Ihanko totta luulit, että mulla on ase? Miksi?”

Katria hämmensi toden teolla.

”Ihanko totta luulit, että mulla on ase? Miksi?” hän kysyi, mutta Tom ei vastannut.

Ehkä hän ei kuullut. Kolina vessassa voimistui, hän valmisti yrttikäärettä mustelmaan. Tom liotti pyyhettä käsienpesualtaassa ja lirutteli pyyhkeen päälle kellertävää nestettä ruskeasta lääkepullosta.

”Minusta on tullut vainoharhainen. Näen uhkia kaikkialla! En saa nukutuksi”, Tom selitti ja Katri etsi sopivaa asentoa hierontapöydältä.

Hän lupasi Tomille vapaat kädet mitä hoitoon tuli. Tom lupasi tehdä parhaansa mustelman karkottamiseksi. Onneksi hänelle ei tarvinnut selittää mistä se oli tullut. Ehkä Tom oli nähnyt tilanteen, Katri päätteli ja ummisti silmänsä.

”En mä sulta mitään maksua ota, niin monta vuotta on töitä tehty yhdessä, enkä kertaakaan tarjonnut sulle edes drinkkiä. Nyt saat koko rahan edestä!” Tom huuteli valuvan veden kohinoiden seasta.

Pian hän vajosi rentoon oloon, horrokseen minkä läpi hän tavoitti ainoastaan Tomin soittaman rentouttavan musiikin sävelet.

”Ihanaa tingelitongelimusiikkia”, Katri mutisi puoliunessa, hän yritti puhua mutta oli jo niin rento ja väsynyt, että hän tuskin kykeni muodostamaan sanoja.

”Rento mieli, rento keho. Kun tajunta laajenee, maailmankuva laajenee ja kaikki on mahdollista.”

Hoidon jälkeen Katri ponnisteli itsensä istuma-asentoon ja kiskotteli jäseniään ja haukotteli suureen ääneen. Se, mitä hän oli hetki sitten hierontapöydällä kokenut, oli ollut tajuntaa laajentava kokemus. Hän oli tuntenut olevansa yhtä musiikin ja meren kanssa, yhtä jokaisen tähdenlennon ja kaukaisen galaksin kanssa. Se oli ihmeellinen kokemus.

Katri vilkaisi itseään peilistä ja näki, miten rentous ulottui silmiin asti. Hänen katseensa oli täysin toinen, raukea. Ja silmät suorastaan kiilsivät kirkkaanvihreää sävyä, sitä jadentummaa, mitä ei hämärässä yleensä erottanut.

”Rento mieli, rento keho. Kun tajunta laajenee, maailmankuva laajenee ja kaikki on mahdollista”, Tom julisti tuttuun tapaansa tajunnanlaajentamisen puolesta.

Katri huojutteli kehoaan puolelta toiselle. Hän ajatteli Kajta, sitten komentosillan Matsia, sitten taas Kajta, hetkisen ajan naapuriaan Vesaa ja sitten taas Kajta. Sitten hän huomasi miettivänsä, miltä Mats näyttäisi alasti. Mieshän oli niin hoikka, olisiko hänessä vartta täyttämään aikuinen nainen? Katri tuumaili ja tirskahti.

”Olet niin suloinen, että minua ihan itkettää! Tarjoaisin sulle vielä teetä ja erikoispikkuleivän, mutta selvästi sulle riitti tämä setti”, Tom sanoi ja halasi Katria, joka takertui eteensä ilmestyvään mieheen ehkä hieman turhankin halukkain ottein.

Tom asetti Katrin sepalukselle eksyneet käpälät turvallisemmalle vyöhykkeelle.

”Noh, noh, aika mennä tutimaan Katriseni”, Tom sanoi ja irrottautui otteesta.

Tom työnsi Katrin hyttikäytävään ja painoi tämän käteen pienen muovipussin.

”Kiva juttu, että viet mun frendin nuuskat maihin, pussissa on partavesilitkua ja perusjuttuja!” Tom sanoi.

Katri moikkasi käytävällä puhelintaan räpläävää Kajta ja otti tukea hyttikäytävää halkovasta kaiteesta.

”Totta kai, kaikki hoituu!” Katri mumisi, vaikkei muistanut, että heillä olisi ollut puhetta pussin kuljettamisesta ja painoi Tomin poskelle märän pusun kiitokseksi.

Hyttiin päästyään Katri kävi suihkussa ja sujautti yöpaidan ylleen. Jestas, että hän olikin väsynyt! Ja samanaikaisesti hän oli niin täynnä energiaa, että olisi voinut hyvin viettää pienen lemmekkään hetken esimerkiksi Kajn seurassa. Mutta ei kuitenkaan, Kaj oli historiaa. Kyllä meressä kaloja riitti! Ja se varsinainen vonkale oli vielä pyydystämättä!

Tomin suorittama hieronta oli avannut kaikki kraanat. Aivan kuin hän olisi muuttunut silmissä pehmeämmäksi, hohtavammaksi, vetovoimaisemmaksi. Toiseksi.

Tällä kertaa hän saisi sen, mitä tavoitteli. Vaikutti siltä, että vihreä valo palaisi komentosillalla, kun Katri Leinonen piipahtaisi pikkuvisiitillä! Katri iski silmää peilikuvalleen. Olisipa hän ollut yhtä itsevarma aiemmin päivällä, kun nousi portaat Mats Åhmanin seurassa. Mats oli kyllä jotain ihan muuta. Ja wou, miten selvästi hän pystyi näkemään, miten erivärisiä valoja hänen peilikuvansa heijasti! Kaikki oli niin ihmeellistä!

Katri otti askeleen peiliä kohti. Kuvajaisen säteet olivat kirkkaan vaaleanpunaisia ja niiden seassa oli kirkkaanvalkoista valoa, kuin roiskeita, ne levisivät hänen kuvajaisensa yli, koristelivat hämärässä hytissä seisovan naisen hahmon.

Katri kosketti peiliä. Säteet katosivat. Hyttiin laskeutui pimeys. Hän näki taas itsensä niin kuin oli. Hän tunsi ohimoissa jyskyttävän päänsäryn ja tunsi huimausta. Hän sulki silmänsä ja heräsi vasta seuraavana aamuna, nähtyään koko yön unta, jossa hän liukui kovaa vauhtia vesipyörteiden mukana ms. Fiestan kölin alle.

Jatkuu ensi viikolla.