Saara viettää päivää Eliaksen kanssa rannalla, missä he kohtaavat naapurinsa Elisabetin. Tämä pyytää Saaran ja Eliaksen kanssaan veneilemään. Myöhemmin Saara törmää naapuriinsa rappukäytävässä ja saa kutsun tulla käymään illalla. Saara menee ja löytää lopulta itsensä tanssin pyörteistä Elisabetin kanssa.

Elisabetiin tutustuminen

Aamiainen oli yhtä tohinaa. Juhani ei tahtonut syödä puuroa, ja kun isäkään ei syönyt, niin Elias aloitti kitinänsä, mikä sai Juhanin entisestään ärtymään.

Kun ovi kolahti­ Juhanin lähtiessä, Elias ja Saara kapusivat vielä takaisin sänkyyn ja makasivat täkin alla juoden kaakaota. Se oli heidän yhteinen salaisuutensa, kaakao oli amerikan paketista, ja Saaran äiti oli pakannut sen yksin Eliasta varten. Kasvava lapsi tarvitsi kalorioita.

Edessä oli kokonainen päivä, jolloin Saaran olisi järjestettävä asuntoa sellaiseen kuntoon, että sitä voisi kutsua nuoren parin pesäksi. Mutta nyt Saara halusi vielä olla tässä. Nauttia peitteen suloisesta lämmöstä ja Eliaksen pienistä varpaista pohjettaan vasten.

Ennen Eliaksen syntymää Saara ei osannut kuvitella, miltä tuntuisi olla äiti. Hän oli elänyt lähinnä huomatakseen itsensä ja omat tarpeensa. Milloin oli aika nukkua, syödä tai pissata. Aika käyttää vierailupukua tai sinistä sifonkimekkoa. Toki hän ajatteli, mitä Juhani haluaisi päivälliseksi. Piti huolta, ettei esiintynyt liian tummissa vaatteissa, sillä Juhani ei voinut sietää mustiin pukeutuvia naisia. Mutta lopulta hän oli varma, että mies selviäisi täysin ilman häntäkin. Juhani oli ehyt. Hän eli maailmassa, jossa ei tarvittu samalla lailla toisia. Hän oli mies, ajatteli Saara.

Elias, lapsi, oli ollut ensimmäisestä henkäyksestään riippuvainen Saarasta. Kun poika oli vauva, Saara oli vain seissyt sängyn vieressä ja katsellut tätä. Juhanista se oli ollut jotenkin karmivaa. Mutta silloin Saara ei ollut uskonut, että hänestä oli voinut olla peräisin jotain noin täydellistä.

Nykyään Saara aina tunnusteli herättyään pelkojaan. Hän levitti ne eteensä kuin viuhkan. Hän näki Eliaksen murskautumassa lakaisinkoneiden alle, putoamassa jyrkänteeltä. Tuhat ja sata kauheaa ajatusta alas syöksyvistä jääpuikoista rannan äkkisyvään. Mutta ei, hän ei halunnut olla sellainen hemmotteleva lapsensa pilaava äiti, ei ylivaroitteleva, joka kasvattaa pojastaan­ mimosan ja itselleen ystävän ja sulkee tältä koko miesten maailman. Hän halusi olla hauska äiti, äiti, jota Eliaksen luokkatoverit tulisivat kadehtimaan. Äiti, joka säilyttää itsessään nuoren tytön. Äiti, jolle voi uskoutua.

Ja koko ajan Saara tiesi, ettei se ollut mahdollista. Hän ei voinut päättää, miten Elias hänet näki.

ILTAPÄIVÄLLÄ HE LOPETTIVAT siivoamisen ja pakkasivat eväskorin: juustovoileipiä, lisää kaakaota, kokonainen­ appelsiini (he elivät kuin keisarinnat, Saara sanoi Eliakselle) ja kävelivät rannalle.

Oli lämmin päivä, vaikka oli vasta toukokuu. Siivouksen nostattamat hikipisarat kiiltelivät Saaran v-aukkoisen puseron paljastamalla iholla. Hän oli nostanut tukan ylös pinneillä kuin tyttö. Ja tyttö hän olisi voinut ollakin siinä juostessaan kohti merenrantaa poikansa kanssa käsi kädessä.

Ranta oli kivikkoinen, eikä niin suuri auringonvalossa, kuin miltä se oli ensimmäisellä kerralla näyttänyt. Mutta Saara piti siitä. Hautausmaan muurista, joka erottui raskaana taivasta vasten. Ortodoksisten kappeleiden kultahupuista, joista aurinko taittui. Oliko tuo tuoksu tuomi, se ei voinut olla. Oli aivan liian aikaista.

– Mene vain, Saara tuuppasi Eliasta, joka epäröi.

Poika oli ujo otus. Haluton erkanemaan koskaan kovin kauas äidistään. Nytkin poika epäröi, ennen kuin lähestyvä lokki kiinnitti hänen huomionsa. Hän jäi seuraamaan sitä pää kallellaan.

Saara ojentautui vanhalle froteekankaiselle liinalle ja avasi romaanin. He olivat ainoat ihmiset rannalla, sesonki ei ollut alkanut, ja Saara nautti erillisyyden ylellisestä samettikopasta. Hän katseli poikaansa. Miten tämä noukki vedenrajasta linnunsulkia ja kiviä ja pinkaisi sitten juoksuun.

Saara ajatteli, että he olivat haaksirikkoisia, ja uppoutui kuvitelmaan. He viettäisivät päivänsä keräämällä näkinkenkiä, poraisivat kookospähkinöihin reikiä ja valuttaisivat niiden maidon suuhun niin, että osa roiskuisi leualle. He rakentaisivat rantaan majan,­ jonka he vuoraisivat sammaleella ja nukkuisivat toisiinsa painautuneina, pojan lämmin poski hänen kaulaansa vasten. Tai sitten he olisivat selviytyjiä viimeisellä rannalla, neutronipommi olisi hyllynyt heidän ylitseen, mutta jostain tuntemattomasta syystä he olisivat jääneet jäljelle. Ja Juhani, tietenkin, Saara lisäsi tuntien epämääräistä syyllisyyttä siitä, että oli unohtanut miehensä.

Mutta sitten Saara työnsi ajatuksen miehestään taka-alalle ja näki Eliaksen kokoamassa hylätyistä Aura-olutkoreista taloa, grillaamassa kalaa nuotiolla (Voisiko kala olla hengissä pommin jälkeen? Olisiko se radioaktiivista? Vai liittyikö radioaktiivisuus vain atomipommeihin? Saara ei muistanut.) ja pukeutumassa purjekankaasta kyhättyihin mekkoihin. He kaksi, äiti ja poika, oranssipunertavaa taivasta vasten, tummansinisinä varjoina, kun illan kosteus leijuisi mereltä ja ympäröisi heidät. He sytyttäisivät nuotion, jossa he polttaisivat rannalta keräämäänsä rojua, ja tuli kultaisi heidän kasvonsa.

Saara venytti kuvitelmaa, kunnes keksi taas uuden, yhtä romanttisen ja seikkailukirjamaisen, käänteli sitä ja kyllästyi. Hän harmitteli, että oli jättänyt virkkuutyön kotiin, kirja oli ikävystyttävä. Hän oli lainannut kirjastosta Virginia Woolfin Majakan ja joutui koko ajan palaamaan siinä taaksepäin, koska unohti, mitä edellä oli tapahtunut.

Häntä nukutti. Jäsenet tuntuivat raukeilta. Ehkä hän oli torkahtanut hetkeksi, ainakin hän havahtui säpsähtäen, hetken tietämättä missä oli, kun joku kosketti hänen olkapäätään.

– HEI. SINÄ OLET varmaan Saara?

Saaran lävisti nopea syyllisyys, kun hän tunnisti tulopäivänä rannalla näkemänsä naisen, mutta tajusi­ sitten, ettei toinen puhunut siitä. Hän pystyi vannomaan, ettei nainen ollut voinut nähdä häntä, ei siitä missä hän oli seissyt.

– Juttelin miehenne kanssa. Sen pitkän vaalean kaverin?

Saara nyökkäsi, Juhani oli maininnut jonkun naapurin, mutta Saara ei ollut kuunnellut. Se oli siis tämä tuntematon itkijä. Mitähän Juhani oli sanonut Saarasta. Kertonut pikkuvaimosta, joka oli yksinäinen vieraassa kaupungissa. Hän ei tarvinnut vieraan sääliä. Hän ei halunnut olla se yksinäinen raukka, joka tarvitsi viihdyttäjää.

Mutta ehkä­ hän oli epäoikeudenmukainen. Ehkä tuntematon vain halusi olla ystävällinen. Nyt päivänvalossa hänellä oli parempi tilaisuus tarkkailla naista. Tällä oli tumma päätä myötäilevä tukka ja farmarihousut, joita Saara oli nähnyt enimmäkseen vain elokuvissa, musta poolopaita ja huulipunaa. Silmien ympärillä siinsivät varjot. Hän oli lähempänä neljääkymmentä, ehkä kolmekymmentäseitsemän. Kaunis, Saara ajatteli, ja hämmästyi ajatusta. Hän oli tottunut siihen, että niin sanottiin vain nuorista naisista, vaaleista ja kiharatukkaisista.

Nainen kantoi ostoskassia, josta pursusi jotain vihreää. Kaninruokaa, Saara ajatteli. Heillä kotona kukaan ei suostunut syömään salaattia. Nokkosmuhennoskin oli köyhien ruokaa. Naisella oli naurettavan suuret aurinkolasit nostettuna pään päälle, ja läheltä Saara näki hänen suupielissään ohuita juonteita.

– Näin teidän tulevan rannalle ja ajattelin käydä esittäytymässä. Asun sentään melkein yläkerrassa, nainen sanoi ja istuutui Saaran viereen.­

– Minä olen Elisabet. Lis. Äidillä oli typerä ajatus nimetä minut prinsessan mukaan.

Saara hymyili, sillä tavalla kun hymyillään kohteliaasti, kun ei osata vastata. Kyllä, luultavasti nainen oli vanhempi kuin hän oli ensin ajatellut.

– Olin lähdössä veneretkelle. Tarvitsen mukaan pari laivapoikaa, Lis katsoi Eliasta ja iski silmää.

– Ei äiti ole poika, poika sanoi totisena, ja Saara hymyili.

– Minä rakastan retkiä, Saara sanoi.­

Myöhemmin Saara ajatteli, että se oli ääni. Naisen pehmeät ylävokaalit, nousut ja laskut, hyrinä lauseen lopussa kuin toinen olisi purskahtamaisillaan nauruun seuraavassa hetkessä. Nopea näkymätön kouraisu jalkovälissä. Mutta silloin Saara ei ajatellut mitään erityistä. Tai ehkä hiukan. Sitä, miten hän ei todellakaan tuntenut ketään kaupungista.

Hän ei ollut pitänyt yhteyttä­ opiskeluaikaisiin ystäviinsä. Joskus hän ajatteli soittaa jollekulle, Martalle ehkä. Mutta hän muisti kuullensa, että tämä oli muuttanut Ruotsiin. Tai Hannalle, Mimille tai Orvokille, mutta Totuus oli, että hän pelkäsi, että he haluaisivat puhua­ Liisasta. Tietenkin he haluaisivat. Kysyisivät ohimenevän huolettomasti, että mitä tälle kuului. Ja Saara ei halunnut. Hän ei ollut­ valmis. Ei vielä. Luultavasti ei koskaan. Sitä paitsi häntä nolotti keskeytyneet opinnot.

Tietenkin hän tiesi, että suurin osa tytöistä keskeytti mennessään naimisiin, ja nyt hän oli äiti. Se oli yhtä kunnioitettava elämänvalinta kuin kituuttaa jossain opettajana.

– Minulla on vene laiturissa. Se laskettiin viime viikolla, Lis sanoi.
– Se on hyvä vene, urhea pikku paatti. Luulen että se on joskus kuulunut salakuljettajalle. Siinä on sellaista seikkailuhenkeä.

Saarasta oli aina ollut vaikea keksiä puhumista tuntemattomille ihmisille, mutta onneksi hänen hiljaisuuteensa ei näyttänyt pahemmin haittaavan Lisiä. Toinen puhui mielellään itsestään ja paljon.

Lis oli kääntäjä, hän oli muuttanut Helsinkiin muutama vuosi sitten tätinsä kuoltua asuntoonsa. Sitä ennen hän oli asunut ”vaikka missä”. Viimeiseksi Ruotsissa. Sieltä hän kaipasi vaikka mitä, mutta eniten kunnon kahvia. Tummapaahtoista Löfbergsin Lilaa, johon verrattuna kaikki muu maistui kuravedeltä.

Helsinkiin hänet oli tuonut asunto.

– Kun on kertakaikkisen pee aa, ei voi asua Pariisissa. Pariisissa tai Tukholmassa ei voi vain elää niin kuin tylsimys. Se on matemaattisesti mahdotonta.

Saara nyökkäsi, vaikka ei, oikeastaan hän ei tiennyt. Hänelle Helsinkikin oli suuri kaupunki. Tuntui oudolta kävellä kaduilla ilman, että törmäsi yhteenkään tuttuun ihmiseen. Vapaalta mutta samaan aikaan­ pelottavalta. Aivan kuin olisi noussut uimasta ja huomannut jonkun varastaneet luteita tulvillaan olevat vaatteet.

Lisin vene oli pieni, siinä oli pikkuruinen mahonkinen hytti ja pikamoottori.­ Hänellä täytyi olla suhteita tai sitten paljon rahaa, sillä moottoriveneen täytyi kuluttaa paljon enemmän kuin oli järkevää, ja bensa oli vielä silloin säännöstelyssä.

Siellä mistä Saara oli kotoisin, kukaan ei ajanut veneellä HUVIKSEEN.­ Edes kalastus alibinaan. Ehkä Elisabet oli rikas vaikka muuta väitti. Saara oli tyytyväinen, että hänellä oli kerrankin kumipohjaiset kangastossut eikä korkoja. Lisin huoleton pukeutuminen sai hänet tuntemaan itsensä koristelluksi nukeksi.

Lis ojensi hänelle kätensä­ ja auttoi heidät molemmat veneeseen. Naisen käden puristus oli samaan aikaan lämmin ja huomaamaton. Veneeseen päästyään Saara jäi hieromaan kättään kuin se olisi puutunut.

Vaikka ilma oli lämmin, toukokuinen meri hohkasi kylmyyttä. Saara veti villatakkia korkkiliivin alla ranteidensa suojaksi ja painautui lähemmäs Eliasta. Poika nauroi laskiessaan ylilentäviä lokkeja. Saara haistoi pojan tukassa saippuan. Meri kimmelsi heidän ajaessaan ulapalle.

HE RANTAUTUIVAT SAAREEN, jonka nimeksi Lis sanoi Maailmanloppu. Saara ei uskonut, että se oli paikan oikea­ nimi, mutta kaukana saari oli. Melkeinpä pelkkä luoto. Ulappa oli autio. Vain lokkien huuto kieli, ettei rannikko ollut kaukana.

Saara kysyi, ehkä vain jotain sanoakseen, mistä saaren nimi kumpusi.

– Täällä on vanha salakuljettajien luola. Se on puoliksi romahtanut. Nimi tulee luultavasti siitä. Tämä­ oli kieltolain aikana viimeinen etappi ennen Helsinkiä. Kirkkaalla ilmalla voi nähdä Viroon asti.­ Luola toimi sekä varastona että turvapaikkana.

– Onko täällä vielä salakuljet­tajia?

Elias oli nostanut päänsä, ja kirkkaat silmät tuijottivat Lisiä pellavaisen pehkon takaa. Välillä poika oli niin ilmetty Juhani, että jokin Saaran sisällä murtui.

– Ei. Paitsi jos olet tarkkana. Jotkut sanovat, että vanhan Karlssonin pojat voi välillä nähdä seisomassa rantakallioilla.

Lis vapautti moottorin niin, että vene puksutti itsekseen rantaan, hyppäsi sitten itse edellä ja sitoi köyden ruostuneeseen tappiin, joka­ oli isketty kallioon.

– Maailmanlopun luola on tuolla alhaalla, hän sanoi ja osoitti veden­ rajassa näkyvää varjoa.

– Se näkyy paremmin kun vesi on alhaalla. Ennen se oli täysin vedenrajan­ yläpuolella. Salakuljettajat käyttivät sitä varastona, mutta se on vielä vanhempi. Siihen liittyy paljon tarinoita.

Ja sitten Lis kertoi tarinan kahdesta pojasta, jotka olivat kadonneet luolaan.

– Se oli ollut selkeä päivä. Kukaan­ ei arvannut, että myrsky nousisi. Vanha Karlsson, hän oli salakuljettaja­ toista polvea, oli jättänyt pojat vartioimaan lastia ja ajanut itse maihin. He olivat vaaleatukkaisia poikia, melkein kuin kaksoset, niin toistensa näköisiä he olivat. Heillä oli vain vuosi ikäeroa, toinen neljätoista ja toinen kolmetoista, pisamia nenällä niin kuin tällä Eliaksellakin. Nuorempi oli sairastanut paljon pienenä, ja siksi heidän äitinsä ei ollut juuri päästänyt heitä merelle. Mutta sinä päivänä Karlssonin vakituinen kumppani oli sairastunut, ja vaimonsa vastustuksesta huolimatta hän oli ottanut­ pojat mukaansa. Nämä olivat jo kyllin vanhoja merille. Valtamerialuksilla seilasi nuorempiakin mastorottia. Mutta sitten rajuilma nousi. Aallot olivat niin korkeita, ettei Karlssonin vene enää päässyt rantautumaan takaisin saarelle. Olisi ollut sulaa hulluutta edes yrittää. Vasta seuraavana päivänä hän palasi. Silloin poikia ei enää löytynyt mistään. Jalanjäljet kulkivat luolalle, jossa pirtulaatikot seisoivat koskemattomina rivissä. Karlsson huhuili poikiaan, mutta saari oli hiljainen. Vain meriharakka vastasi, ja sen nauru tuntui ilkkuvan isän tyhjää huhuilua. Karlsson käveli pidemmälle luolaan, pidemmälle kuin tiesi kenenkään käyneen. Lopulta hän oli niin syvällä, että joutui konttaamaan suolavedessä. Sieltä hän löysi punaisen huivin. Silloin hän vetäytyi kerälle ja itki. Se oli sama huivi, jonka hän oli päivää aikaisemmin nähnyt nuoremman poikansa kaulassa.

Lis lopetti juttunsa ja hetken meri­ oli hiljainen.

– Mitä pojille kävi? Elias kysyi.

Lis kohautti hartioitaan.

– Kuka tietää. Heidän ruumiitaan ei koskaan löydetty. Mutta jotkut sanovat kahden hahmon seisovan joskus kallioilla, Lis sanoin ja nauroi.
– Näkisitte ilmeenne! Se on vain merimiesjuttu. Tämä on oikein mukava­ saari. Kenen tekee mieli makkaravoileipiä?­

– Minä haluan nähdä luolan, Elias sanoi.

Hänen silmänsä olivat suuret ja hengitys niin kiivas, että Saara tajusi tämän kiihdyttäneen itsensä. Itku ei ollut kaukana. Saara vilkaisi Lisiä varoittavasti.

– Se ei ole turvallinen.

He levittivät huovan rantakallioille ja söivät keitettyjä kananmunia, voileipiä ja makeaa kakkua, joka oli tehty Lisin mukaan englantilaisella reseptillä.

Lis oli hauskaa seuraa. Hän osasi kertoa kaukaisista kaupungeista, Pariisista ja Lontoosta ilman, että toinen silti tunsi itseään maalaiseksi.

Lis oli kääntäjä. Enimmäkseen hän suomensi tekstejä eri virastoille, joskus kokonaisia kirjojakin. Tukholmassa hän oli työskennellyt turistitoimistossa, mutta sellainen ei ollut häntä varten.­

– Pikkupomot, tiedäthän. Aina kyttäämässä, miten pitkän lounastunnin pitää, ja punatuista kynsistäkin sai huomautuksen. Minun oli lähdettävä, ymmärräthän?

Saara ymmärsi, tai ainakin kuvitteli ymmärtävänsä. Hän olisi voinut istua siinä koko loppuelämänsä. Saara toivoi, että hänelläkin olisi ollut työ. Edes mitä tahansa, mistä kertoa tarinoita. Mitä hän muka oli, kotirouva pikkukaupungista. Elämä pyykkejä ja perunoiden kuorimista. Lisiä tuskin kiinnosti se, miten hän oli säästänyt ostaakseen osamaksulla oikean jääkaapin. Raha oli ollut jo melkein koossa, mutta sitten tuli se Juhanin juttu. Siitä tuskin kannatti kertoa. Pikkukaupungin tragediat tuskin kiinnostivat ketään.

Äkkiä Saara huomasi, että oli kumman hiljaista.

– Missä Elias on? Saara kysyi ja nousi seisomaan.

Oli jo hiukan hämärää. Mitä ihmettä­ kello oli? He olivat istuneet tässä ikuisuuden, vai olivatko? Juuri äsken Saara oli nähnyt Eliaksen. Poika oli leikkinyt simpukanpalasilla ja laulanut aivan liian kovaa. Saara oli salaa toivonut, että poika olisi mennyt hiukan kauemmas. Lis nousi myös ja puisteli syliään leivänmurusista.

– Luola, Saara kiljaisi.

Hän ei tiennyt, mistä ajatus tuli mieleen, mutta sen sanottuaan hän oli aivan varma, että juuri siellä Elias oli. Hän juoksi kohti rantaa katsomatta jalkoihinsa. Vasta kotona hän huomasi, että oli iskenyt varpaansa kiveen ja veri oli vuotanut uuden espandrilloksen läpi. Vene keikkui rannassa. Sen vesirajan maalaus näytti kuluneelta.

– Elias, Saara huusi.

– Liias, vastasi kaiku, ja Saara huusi uudestaan.

Meri näytti mustemmalta. Elias, hänen Eliaksensa. Saara potkaisi kengät jalastaan ja kahlasi ranta­veteen.

– Saara, Lis sanoi, mutta Sara ei reagoinut.

Luolan suu näytti mustalta. Vesi oli kylmää ja pisteli iholla. Saaran käsivarsien ohuet karvat nousivat pystyyn. Luolan lattialla oli vettä. Haju oli vieras, sekoitus levää ja hometta,­ kuolleita kaloja, mutta jotain muutakin, kuin joku olisi juuri pirskottanut hajuvettä ilmaan.­ Saaran paljaat jalat osuivat johonkin terävään. Ehkä simpu­koita.

– Elias, hän huusi.

Hän oli nyt jo niin syvällä luolassa, että joutui kumartumaan hiukan. Hänen huutonsa pomppasivat seinistä. Lattian vesi oli maitomaista, Saaran varpaat eivät näkyneet sen läpi. Valo siivilöityi hänen takanaan niin, että luolan seinille heijastui hänen varjonsa kolmena kappaleena. Hajuveden tuoksu vahvistui. Äkkiä aurinko pilkahti Saaran takaa, osui veteen, ja hän näki pinnan alla jotain kiiltävää. Hän kumartui ja pisti kätensä tummaan lietteeseen. Hänen mieleensä tuli, että oikeastaan siellä, haisevassa sammaleisessa vedessä voisi olla mitä tahansa. Vaikka vanhoja luita.

– Saara, huusi Lis hänen takanaan.

Saara nosti kätensä vedestä. Esine oli kuulakärkikynä, ilman terää. Sen kyljessä oli kultainen viiva ja kirjaimia joista ei oikein saanut selvää.

– Saara! Elisabet huusi entistä kovempaa.­
– Elias on täällä!

Saara pisti kynän taskuunsa ja oli nopeammin ulkona kuin oli tullut. Aurinko kirveli silmiä, mutta siinä hän seisoi: Elias! Elisabetin käsi lepäsi pojan hartioilla. Tämä näytti itkuiselta ja hiukan nololta. Saara ryntäsi poikansa luokse ja painoi leukansa tämän tukkaan.

– Älä ikinä tee näin. Älä ikinä.

Kotimatkalla Saara piti koko matkan Eliasta kädestä. Eikä poika vastustellut. Ei niin paljon kuin yleensä. Vasta laittaessaan mekkonsa pesuun paria päivää myöhemmin Saara muisti kynän. Ensin hän oli heittää sen pois. Mitä ihmettä­ hän toimimattomalla roskalla tekisi. Mutta lopulta hän laittoi kynän purkkiin, jossa oli muitakin kuulakärki- ja lyijykyniä. Itsekseen hän kutsui sitä kynien hautausmaaksi.

SEN TOUKOKUUN PÄIVÄN jälkeen Saara ei kuullut naapuristaan mitään­ viikkoihin. Välillä hän kuvitteli­ nähneensä tämän kulkevan kadun toisella puolella farmareissaan, huivi lyhyen tukan päälle sidottuna. Mutta juuri kun Saara oli tehnyt päätöksen, heilauttaisiko hän kättään vai kävelisikö ohi, naapuri oli kadonnut nurkan taakse.

Lis näytti olevan aina omissa ajatuksissaan, kulkevan ympäristöään huomaamatta, usein hän poltti piippua riiputtaen sitä etusormen ja keskisormen välissä.

Saara maalasi keittiön seinät vaaleansinisiksi ja rakensi eteiseen pienen hyllyn romuliikkeestä löytämästään rikkinäisestä renginkaapista. Hän purki vanhat verhot ja sai käänteestä sievää kirkasväristä musliinia, jolla päällysti keittiön tuolit.

Kaikkiaan asunto alkoi näyttää varsin hauskalta. Jos makuuhuoneen kuluneelle lankkulattialle levitti maton, niin kaikki naarmut eivät näkyneet, varsinkin jos siristi silmiään. Uusi alku,­ Saara sanoi itselleen. Ehkä hän etsisi itselleen vielä työpaikankin, sitten kun Elias olisi hiukan isompi ja menisi kouluun.

He törmäsivät portaissa. Saara oli viemässä likasankoa kukallisessa esiliinassa, ja hänen otsallaan värjyi muutama hikipisara. Tietysti kohtaaminen tapahtui juuri silloin, kun hän näytti enintään jonkun kotiapulaiselta.

Elisabetilla oli päässään sininen pikkuriikkinen hattu ja samanväriset hansikkaat. Takin kauluksessa oli turkista, vaikka oli sentään toukokuu. Mutta hän hymyili, ja Saara tunsi sulavansa.

Lisillä oli käsissään ruokakasseja, taas. Hänen täytyi syödä koko ajan.  Hän nyökkäsi Saaralle niin kuin hyvänpäivän­ tutulle. Puolivälissä portaita Saara kuuli Lisin kutsuvan nimeään.  Saara kääntyi ja katsoi Lisiin joka oli kääntynyt puolittain. 

– Tule käymään illalla. Siinä kuuden jälkeen. Laitan iltapalaa.

Ja samassa hän oli poissa. Saara kuuli korkojen kopisevan kohti yläkertaa.

Juhani oli myöhään töissä. Saara vei Eliaksen talonmiehen rouvalle. Tällä oli itsellään viisi ipanaa. Yksi lisää ei tuntunut missään, tämä vakuutti.­ Ei ainakaan sellainen kirjanörtti kuin Elias. Talonmiehen rouva oli välillä pojasta huolissaan. Pilasi silmänsä sillä lukemisella. Saara nyökkäsi, mutta ei jäänyt selittelemään­ menojaan, sanoi palaavansa muutaman tunnin päästä.

Kotona hän vaihtoi vielä vaatteet. Valkoinen leninki oli vaikea silittää, siinä oli monta kerrosta rypytyksiä, mutta niinpä se levisi Saaran ympärillä kuin kukka. Hän lisäsi ensin huulipunaa ja pyyhki sen sitten pois. Hän yritti liikaa. Aivan liikaa, Elisabet pitäisi häntä hupakkona.

Lopulta hän oli neljännestä yli kuusi Elisabethin oven takana ja soitti kelloa.

Oven läpi kuului musiikkia,­ mutta Saara ei erottanut sanoja. Hänen sormensa oli vielä kellolla, kun pitkä tuntematon mies avasi oven. Elisabetin mies, Saara ensin ajatteli ja hölmistyi, kun oli kuvitellut tämän olevan naimaton. Sitten hän katsoi miestä uudelleen ja huomasi, että tämä oli hyvin nuori, korkeintaan hiukan yli kahdenkymmenen.

Nuorella miehellä oli punertava tukka ja heikot vaaleat viikset. Päällään hänellä oli smokki ja ehkä kiiltävimmät Saaran koskaan näkemät kengät. Saara tuijotti niitä lumoutuneena. Hän pystyi erottamaan itsensä niistä moninkertaisena.

– Toitko jäitä? Me ollaan Mirrin kanssa jo ihan pulassa, Nuori mies sanoi, huomasi sitten Saaran kädessä­ olevan ruusun.
– Toitko Lisille kukkia, miten liikuttavaa! Hei kaverit, täältä saapuu kukkia!

Samassa nuori mies, joka ei ollut vaivautunut esittelemään itseään näytti huomaavan jonkun takanaan ja lähestyi tätä käsivarret ojossa. Saara jäi itsekseen eteiseen kuoriutumaan jakustaan ja hatustaan. Eteishalli oli täynnä vaatteita. Elisabetilla oli juhlat. Miten typerää, ettei hän ollut tajunnut.

Musiikki­ voimistui hänen kävellessään sitä kohti. Saara laski pilkatun ruusun jollekin tuolille ja katseli ympärilleen. Pyöreän hallin jälkeen hän saapui valaistuun saliin. Sen keskellä oli flyygeli, jonka ylle oli kumartunut kaksi ihmistä: äskeinen nuori mies ja joku vaalea tyttö.

Tytöllä oli päällään mustat pitkät housut ja poolopaita. Se näytti olevan suosittu asukokonaisuus. Koko huone oli täynnä kirjahyllyihin nojailevia ihmisiä, jotka olivat pukeutuneet kuin jazz-bändi. Kirjoja oli kasoina ikkunalaudoillakin. Matot oivat isoja ja upottavia, kaikkialla oli kirkkaanvärisiä tyynyjä ja pieniä messinkipöytiä. Se oli kuin miehen asunto, poikamiehen, joka halusi työpäivän jälkeen polttaa nojatuolissa piipullisen ja lukea hyvää kirjaa.­

Saara tajusi, että hän oli valinnut  vaatteensa kertakaikkisen väärin. Liian hienosti niin kuin aito maalainen. Missä nämä ihmiset ovat päivisin, Saara mietti. Hän katseli lyhyttä lihavaa miestä, jolla oli mustat vaatteet ja suuri punainen kaulahuivi kiedottuna niin moneen kertaan kaulansa ympärille, että hänen täytyi hikoilla suunnattomasti sen alla. Hän kuvitteli, mitä Juhani sanoisi miehestä. Tämän silmäripset olivat mustat kuin ne olisivat olleet meikatut. Mies  nojasi mustaksi lakattuun kiinalaiseen kaappiin. Siinä oli lintuja ja miehiä tekemässä maatöitä. Noilla välineillä niillä menisi siihen ikuisuus Saara ajatteli, että jos isä näkisi tuon, hänen olisi lopulta tungettava auttamaan. Kiinalaisten hommasta ei vaikuttanut etenevän muutamaa sarkaa enempää. Saara mietti, mitä kiinalaiset viljelivät, tuskin kauraa ja perunaa, ehkä riisiä.­

– Minä pidän tuosta. Mikä se nyt onkaan? Hame?

Smokkipukuinen nuori mies oli lopettanut soittamisen ja tullut seisomaan Saaran viereen. Hän ojensi Saaralle punaisen cocktailin, jossa kellui oliivi.

Saara ei yleensä juonut. Sieltä mistä hän tuli, naiset eivät juoneet. Juhani saisi kohtauksen, jos haistaisi hänen hengityksensä, mutta olisi omituista kieltäytyä.

– Mekko.

– Kuka hän on? Mitä luulet?

– Kuka, Saara kysyi, vaikka tiesi vastauksen aivan hyvin.

– Elisabet. Veikkaan, että hän on neuvostovakooja. Tai sitten Stasin.

– Hän sanoi, että hän on suomentaja.

– Hän ilmestyi tänne viime vuonna, ja yht’ äkkiä kaikki alkoivat puhua hänestä ja kaikki halusivat hänen juhliinsa. Täällä käy kummaa porukkaa. Radikaaleja, smokkipukuinen viittasi ympärilleen.

– Kuulostaa romaanilta. Saara siemaisi juomaansa.

Se maistui sitruunalta. Ehkä se ei ollut kovin vahva.­ ­­

– Täällä sinä olet!

Elisabetilla oli päällään muotoonleikattu puku ja kirkkaanväristä huulipunaa. Hän suuteli Saaraan molemmille poskille ja otti tätä käsikynkästä.­

– Tule. Näytän sinulle keittiön. Se on ainoa huone, jonka olen ehtinyt remontoida. Muu on kammottavan antiikkista. Onko sinulla juotavaa. Hyvä. Tarvitset ehkä kolme lisää ennen kuin olet tunnelmassa.

Keittiö oli suuri ja valoisa. Se oli maalattu vaaleansiniseksi, ja kaikkialla oli puupintoja, kuparikattiloita, seiniltä roikkuvia valkosipulilettejä, purkkeja täynnä kuivattuja sieniä, mausteita ja outoja värejä. Lattia oli ruudutettu mustavalkoisin kaakelein. Kaikkea hallitsi valtava talonpoikaispöytä, jonka ympärille­ mahtui kahdeksan tuolia. Se oli huone, jossa oleskeltiin.

– Kaadoin yhden seinän tästä välistä, nainen sanoi, palvelijanhuoneen. En halua ketään tänne sotkemaan papereitani.

Saara nyökkäsi, vaikka kotiapulaisen ottaminen ei olisi ollut hänen­ ja Juhanin maailman ulottuvissa. Ehkä joskus tulevaisuudessa. Jos Juhani saisi ylennyksen. Mutta ajatus tuntui Saarasta hivenen vastemieliseltä. Että joku olisi vahtimassa, miten hän hoitaisi kotiaan. Joku vanhempi, joka tietäisi, miten asiat kuuluisi tehdä paremmin.

Saaralla oli hämärä aavistus, ettei hän tehnyt monia asioita oikein. Hän teki ne niin kuin hänestä oli kätevintä ja hauskinta.

– Näin pöydän yhdessä liikkeessä Marseilleissa. Minun oli kerta kaikkiaan pakko saada se.

Saara nyökkäsi, ja Elisabet tarttui häntä kädestä.

– Tule. He soittavat meidän lauluamme.

– Ei meillä ole laulua.

– Nyt on.

Ja sitten Elisabet nauroi osoittaakseen vitsailevansa. Elisabet vei. Hänen silmänsä olivat hyvin siniset. Vasta tanssiessaan Saara huomasi, että Lis oli häntä lyhyempi. Jostain syystä hän oli ajatellut tämän olevan pitkä.

Saaran posket hehkuivat. Kaikkien huoneessa olevien silmät olivat kohdistettu heihin, mutta Saara ei osannut lopettaa­ ja kävellä pois.

– Mannerheimintiellä on yksi kapakka, jossa naiset tanssivat takit­ päällä. Poliisien takia. Siltä varalta,­ että tulee äkkilähtö. Minä vien sinut sinne joku päivä.

– Miksi poliisit eivät pidä tansseista.

Elisabet nauroi taas.
– Sinä olet niin suloinen.

Äkkiä joku alkoi taputtaa.

– Bravo! Bravo!

Se oli smokkipukuinen nuori mies. Elisabet kääntyi hänen suuntaansa ja kumarsi sulavasti.

– Kiitos. Kuka haluaa martinin?

Joukko iloisia heiluvia käsiä nousi ilmaan, ja Elisabet katosi keit­tiöön.

– Kaikki rakastuvat vuorollaan Elisabetiin, smokkipukuinen mies sanoi Saaralle.

– Sinäkinkö?

– Minä? Minä olen aivan hulluna häneen. Hän on yksi niitä harvoja ihmisiä, jotka eivät saa koskaan minua ikävystymään. Ihmiset ovat niin ennalta-arvattavia, tiedäthän. Mutta ei Elisabet. Minä veikkaan että ne ovat amerikkalaisia. Ne jotka maksavat hänelle. Tämä samppanja on nimittäin aitoa.

– Minä en näe hänessä mitään erityistä, Saara sanoi.

– Etkö? Sepä harmillista. Hän näyttää näkevän sinussa. Mutta sen hän sinä tiesitkin. Et olisi muuten laittanut tuota mekkoa.

– Minun täytyy mennä.

Jatkuu ensi viikolla.

Katri kuljettaa laivan hierojan antaman tuliaispussin maihin, mutta jättää sen väärän henkilön käsiin. Pian järkyttävä uutinen tavoittaa laivan henkilökunnan.

M/S Fiesta oli hetki sitten rantautunut Helsingin Olympiaterminaaliin. Metallinsininen Ford Focus ohitti tullipisteen ja auton takapenkillä istuva risteilyemäntä Katri Leinonen moikkasi tullivirkailijoita ja kuunteli auton rattia pyörittävän miehen tarinoita puolella korvin. Stellan veli Marko selitti juurta jaksaen jotain mikä liittyi buffetpöydän antimien epäloogiseen esillepanoon.

”Ensin kalat, sitten lihat, sitten lämmin ruoka. Ei niin, että kolmea sorttia perunaa ja riisiä ja sushia ja lettuja, johan siinä menee lautasmalli uusiksi!” mies selitti.

Katri jaksoi kuunnella tovin, toivoen jutun päättyvän hauskaan oivallukseen, mutta toive oli turhan optimistinen.

Oli nimittäin käynyt niin mukavasti, että laivan lastenhoitajan Stellan veli Marko oli reissussa myös. Marko kävi toisinaan laivalla asentamassa kameroita ja hälytysjärjestelmiä. Kun hän kuuli, että naiset olivat matkalla maihin, hän tarjosi oitis kyytiä. Stella tyrkkäsi Katria kylkeen.

”Siinä sulle uskollinen ja hyvä mies, kelpo tyyppi eikä mikään tyhmä!” Stella mainosti.

Katri puristi käsilaukkuaan tiukemmin syliinsä. Markossa oli kyllä kaikki nämä ominaisuudet, mutta kyllä hän tahtoi tuntea jotain muuta kuin haukottelun tarvetta miehen seurassa. Esimerkiksi himoa. Katri kohtasi peruutuspeilissä Markon katseen. Mies tosiaan tuijotti häntä sillä silmällä. Katri hymyili takaisin. Olihan Marko ihan kiva. Oli ihan hyvä tuntea jokunen aidosti hyvä tyyppi, silti oli masentavaa, ettei kukaan saanut häntä ihastumaan. Mikä minua oikein vaivaa? Katri pohti ja seurasi kaupungin hulinoita, kunnes auto pysähtyi Vincentin Vinyylin kohdalle, ja oli aika kiittää kyydistä.

”Helinä-keiju, hei! Tiedätkö, selibaatissa räytyminen ei tee sulle hyvää!”

Vincentin Vinyyli oli ainut laatuaan koko maassa. Levykauppa oli vanha kunnon kivijalkakauppa, josta sai kaikkia mahdollisia äänitteitä vuosikymmenien takaa. Liikkeen omistaja soitti lempimusiikkiaan päivät pitkät hämärässä myymälässä, hoidatti krapulaansa Iggy Popin seurassa, eikä avannut vaikka ovella oli toisinaan porukkaa jonoksi asti.

Levykaupan toiminnan lisäksi Vincent tuotti erilaisia kulttuuritapahtumia, joista yksi oli argentiinalaisen tangon iltamat. Näissä merkeissä Katri oli tutustunut Vincentiin. Kaikki mikä liittyi musiikkiin ja tanssiin kuului Katrin menolistalle. Heistä olikin tullut vuosien varrella hyvät ystävät. Katri heitti takkinsa levylaatikoiden päälle ja vilkaisi ympärilleen. Levykaupassa oli kaikki ennallaan, tila oli nuhjuinen ja tuulettamaton. Kaikkialla oli kasoittain LP-levyjä, lyttyyn painuneita pahvilaatikoita ja musiikkialan lehtiä. Sentään maailmassa oli paikkoja, joita ei oltu konmaritettu, Katri totesi itsekseen.

Vincent virnisti Katrille tiskin takaa.

”Helinä-keiju, hei! Tiedätkö, selibaatissa räytyminen ei tee sulle hyvää!” hän lohkaisi ja osoitti nurkkaa kohti.

Uudet tangolevyt olivat saapuneet!

”Onnittelut tarkkasilmäisyydestä! Vaikuttaa siltä, että kahdenkymmenenneljän tunnin hehkutakuu on mennyt umpeen!” Katri heitti ja muikisti huuliaan.

Vincent näytti janoavan yksityiskohtia. Mutta seikkailut vällyjen välissä eivät kuuluneet Katrin ja Vincentin puheenaiheisiin. Jossain meni raja. Katri kyllä flirttaili Vincentin kanssa, mutta siihen se jäi. Jossain vaiheessa hän oli ylittänyt vaiheen, jossa oli valmis sopeutumaan miehen tarjoamaan elämäntyyliin. Ja hänen elämäntyyliinsä ei sopeutuisi muu kuin merimies, Katri huokasi ja ravisteli hiuksiaan. Oli ihanaa olla maissa hetki.

Vincent nosti jalat myyntitiskille ja tarkasteli Katria päästä jalkoihin.

”Ammattilaishurmaajan puhetta...” hän murahti ja kertoi laittaneensa Facebookin kautta ryhmäkutsun kaikille tangotanssijoille.

”Hyvä homma! Jään muutaman päivän kuluttua maihin ja sitten onkin taas tangomilonga-ilta”, Katri sanoi, ja Vincent sanoi tulijoita riittävän.

Liikkeessä aika kului siivillä kuten aina. Vincent keitti kahvia, kertoi juttujaan ja Katri tutki levyvalikoimaa. Tangoiltamiin kuului olennaisena asiana levylautasella rahiseva äänite. Vincent haki levykaupan naapurissa olevasta elintarvikekioskista heille pitsaviipaleet lounaaksi ja Katri selasi sillä välin puhelimeensa kertyneitä viestejä, joista viimeisin oli Tomilta: ”Muista viedä pussi! Osoite on Kalevankatu 10, Cuba Cafe, mun kaveri Rike odottaa sua!”

Rike, Katri maisteli nimeä. Ihan niin kuin Petellä olisi ollut joskus laivalla vieras, jonka nimi oli Rike. Kyseinen mies vietti yönsä laivan putkassa. Toivottavasti kyseessä oli eri heppu, Katri ajatteli ja vilkaisi kelloa.

Hänen pitäisi palata laivaan ensi tilassa. Toimistohommia oli vaikka kuinka paljon. Ei hänellä olisi aikaa lähteä viemään pussukkaa Tomin kaverin kahvilaan. Hänen pitäisi jättää pussukka Vincentin hoiviin. Rike vai mikä hänen nimensä sitten olikaan, voisi hakea pussin Vincentiltä. Katri laittaisi Tomille viestin, kun olisi palannut laivaan. Mutta nyt hänen oli mentävä!

”Tuletkos Katri? Laitetaan sauna kuumaksi ja nautitaan elämästä!”

Katri kävi läpi matkustajapalautteita toimistossaan. Olli Sädettä ja kaikkea häneen liittyvää rakastettiin varauksetta. Se oli äänensä menettäneen artistin siunaus, yhdessäkään päivätansseista kerätyssä palautteessa ei mainittu Ollin poissaoloa negatiivisena asiana. Ei, hänelle toivottiin pikaista paranemista ja onnellista joulua. Erikoismaininta meni drinkkikupongeille, joita Katri oli anteliaasti jakanut tango-opetukseen osallistuneille. Ilta oli köyhdyttänyt risteilyosaston drinkkikuponkivarastoa, mutta kaikella oli hintansa. ”Tyytymättömiin asiakkaisiin meillä ei ole varaa!” Laivayhtiön ohjenuora oli selkeä ja sitä oli helppo noudattaa!

Katri klikkasi auki illan risteilyohjelmatiedoston ja lisäsi seuraavan päivän päivätansseihin ohjelmavaihdon, Tangoa mestarin askelissa! -kurssin. Tanssitunti tangosalongissa oli ollut menestys ja se pidettäisiin ohjelmistossa. Katri tallensi tiedoston ja tulosti muutamia kappaleita kiinnitettäväksi laivan sisäänkäynnissä olevaan vitriiniin. Lastenhuoneen työharjoittelijat saisivat kopioida loput ohjelmat ja jakaa uudet risteilyohjelmat matkustajille.

Laivalla kaikki sujui ennalta laadittujen suunnitelmien mukaisesti, jopa lähtötunnelmat olivat satamasta riippumatta jokaisena iltana täysin samat. Varmaa oli ainoastaan se, että kaikkina iltoina laiva oli lastattu arkeaan pakenevilla risteilymatkustajilla.

Laivan lähtöön oli tunti. Puolen tunnin kuluttua Katri menisi pomonsa, laivan intendentin, Timo Heinosen kanssa vastaanottamaan laivaan saapuvia matkustajia. Katri sitaisi univormuunsa kuuluvan silkkihuivin kaulaansa. Mitä Tomin ihmeitätekevässä mustelmaeliksiirissä olikaan, se oli tepsinyt. Mustelma oli jo muuttunut hieman vaaleammaksi. Ei niin, että sitä olisi voinut kauneuspilkuksi kutsua, mutta silti selvä muutos parempaan, Katri arvioi kaulaansa koristavaa mustelmaa.

Kun hän oli saanut itsensä valmiiksi, hän siemaili kahvia uutisten äärellä. Kaaos maailmalla, rauha Suomessa, hän totesi ja sulki television ja uppoutui edessään levittyvään maisemaan. Työhuoneen ikkunan takaa levittyvä suuri sininen oli syy, mikä piti Katrin merimieselämässä kiinni. Meri tyynnytti mielen. Hän tarkisti vielä, oliko Tom vastannut viestiin. Lähetystiedoista päätellen viestiä ei oltu vielä luettu. Tärkeintä oli kuitenkin, että Tom lähettämä tuliaispussukka oli nyt Vincentin hoteissa eli toisin sanoen paremmassa tallessa kuin Suomen Pankin holvissa!

Katri oli vastaanottovuorossa laivan intendentin Timo Heinosen kanssa. He seisoivat kävelykadun keskiössä, suurien lasiovien edessä ja neuvoivat matkustajia oikeisiin hisseihin.

Laivalla Timo Heinonen oli tunnettu aiemmasta sotilasurasta ja ehdottoman ankarasta asenteesta siihen, mitä tuli henkilökunnan käytökseen ja ulkoasuun. Vuosien varrella Katri oli huomannut, että vaativuus oli kuitenkin vain muisto armeijavuosista. Timo oli aikoinaan ottanut Katrin töihin, kun hän oli tehnyt paluuta Karibialta. Ja mies oli ollut kaikissa tilanteissa Katria kohtaan todella mukava. Timo oli myös sinkku ja yhteisiin laivavuosiin mahtui muutama läheltä piti -hetki. Timon seurassa Katri oli aina hieman varuillaan. Hän ei tahtonut antaa vääränlaisia signaaleja.

Matkustajia soljui laivaan tasaisena virtana. Matkustajien keski-ikä ennusti sitä, että illasta oli tulossa vaihteeksi rauhallinen. Tangokansa oli tietyn ikäistä, ja hyvä niin. Katri lateli tottuneesti laivan ravintoloiden teemat ja päämenut, jakoi kyselijöille tietoa tullimääräyksistä ja Tukholman museoiden aukioloajoista. Laivalla vietettyjen vuosien aikana Katrista oli kehkeytynyt todellinen nippelitiedon ja hassunhauskojen keskustelunavauksien kävelevä hakuteos.

Ei ollut kerta tai kaksi, kun hän sai sitaista jonkun kaulassa roikkuvaan solmioon solmun. Hän halusi olla avuksi. Koska hänellä ei ollut omaa perhettä, oli laivasta, sen henkilökunnasta ja laivaan saapuvista matkustajista muodostunut eräänlainen perhe, jonka hyvinvointi askarruttu Katria toisinaan enemmän kuin hänen omansa.

”Minulla on keväällä oma purjevene. Lasken sen vesille, jos Katri tässä tulee sitä saareen kastamaan. Tuletkos Katri? Laitetaan sauna kuumaksi ja nautitaan elämästä!” Timo sanoi ja pukkasi Katria kylkeen.

Katri hymyili jäykästi punakoille eläkeläispapoille, jotka kuuntelivat Timon veneenrakennustarinoita lumoutuneina.

”Totta kai, otan Magnum-pullon mukaan!” Katri sanoi.

Timo loi Katriin pitkän silmäyksen. Vähän turhan pitkän Katrin mieleen. Mies oli tehnyt samankaltaisia ehdotuksia pitkin kesää. Jokin Timon päällekäyvässä tyylissä muistutti mustasukkaisesta ex-miesystävästä. Ja Katri oli oppinut luottamaan vaistoonsa. Silti, olihan se ihanaa, että mies osoitti ihailunsa avoimesti. Katri vilkaisi vieressään seisovaa hymyilevää miestä, jonka silmät loistivat poikamaista intoa, kun hän puhui veneestään. Katri antoi matkustajista hersyvän hyvän tunnelman, naurun ja ilon tarttua.

Oletko heittänyt kuriirikeikkaa?” hän sihahti Katrin korvaan.

Tunnelma lätsähti heti, kun Katrin näkökenttään saapasteli rastapäinen harminkappale. Pete, joka hädin tuskin tervehti, vaan pukkasi Katria hieman sivummalle.

Oletko heittänyt kuriirikeikkaa?” hän sihahti Katrin korvaan.

Katri värähti. Miehen äänessä oli se sama kova, vaativa sävy kuin iltana, jolloin hän oli käynyt Katrin kaulaan kiinni.

”Että mitä?” Katri huusi.

Laivan trubaduuri oli juuri aloittanut musisoinnin. Kun mukaan liittyi vielä pari parkuvaa lasta ja kovaan ääneen rätkättävä inttipoikien muodostama seurue, oli kakofonia valmis, eikä hetkeen ollut mahdollista kuulla normaalia puhetta. Pete seisoi ahdistavan lähellä.

”Karaokekeikkaa?” Katri karjui musiikin sekaan, muttei ollut varma kuuliko Pete.

Peten kulmat kurtistuivat.

”Just joo, karaokea! Sinä se olet sitten susityhmä akka...” Pete sivalsi.

”Katri, sinua tarvitaan täällä!” Timo huikkasi ja osoitti Peten jalkineita.

”Bootsit ei kuulu virka-asuun, ei edes baarissa, vaihda kengät!” Timo sanoi.

Pete seisoi paikallaan sen näköisenä, että joutui ponnistelemaan, ettei tekisi jotain sellaista, mitä joutuisi katumaan. Mies puuskutti sieraimet levinneinä Katrin edessä. Epämääräinen huolestuneisuus täytti Katrin mielen. Kasvoille pyrkivästä hornahöngästä pystyi päättelemään, että hän oli hetki sitten juonut jotain alkoholipitoista. Muisto kuristusotteesta kaulalla sai Katrin ottamaan varmuuden vuoksi askeleen taaksepäin Petestä.

”Haista sinä peikko pitkä paska!” Katri sihahti hampaidensa välistä ja livahti takaisin työpisteelleen, neuvomaan matkustajia, jotka haahuilivat sisääntuloaukossa hämmentyneen näköisinä.

Pete marssi rastat heiluen matkustajien seassa. Katrin olisi tehnyt mieli kertoa Timolle kaikki, mitä edellisiltana oli tapahtunut. Pestä kätensä koko jutusta ja kuitata lähtöpassi laivasta. Siihen hän ei ollut vielä valmis. Mutta hän löytäisi keinon, millä Petestä päästäisiin.

”Kai tiedät, että voit koska vaan kertoa minulle, jos sinua ahdistellaan. Ymmärrän kyllä, että sinä kiinnostat miehiä. Olet aika pakkaus”

Laivan irrottua laiturista Katri käveli Timon kanssa kohti päällystön toimistoa. Katri erotti käytävän päässä puuhastelevan Peten. Hän kiinnitti Happy Hour -mainosjulisteita yökerhon oviin. Petestä oli kehkeytynyt todellinen maanvaiva. Katri vilkaisi Timoa, mies seisoi hänen edessään odottava ilme kasvoillaan. Ei hän hassumman näköinen ollut. Komea sellaisella urheilullisella tavalla, tukka oli edelleen armeijahenkisesti leikattu ja orvokinsiniset silmät tuikkivat leikkisästi.

”Kai tiedät, että voit koska vaan kertoa minulle, jos sinua ahdistellaan. Ymmärrän kyllä, että sinä kiinnostat miehiä. Olet aika pakkaus”, Timo sanoi.

Katri olisi nauranut miehen suojeluksi naamioidulle lähestymisyritykselle, ellei hän olisi tajunnut tilaisuutensa koittaneen.

”Koska viimeksi baarihenkilökunta on puhallutettu?” Katri kysyi ja astui sisälle toimistoonsa.

Yökerhossa Katri seisoi parrasvalojen loisteessa.

”Hyvät naiset ja herrat, Olli Säde ja Päivänsäteet, ELÄMÄ SE ON KUIN SILKKIÄ VAAN!”

Katrin spiikkiä seurasi rumputremolo, ja valot suuntautuivat samettiverhojen suojista näyttämölle astuvaan laulajatähteen. Olli Säde otti yleisönsä ja M/S Fiestan risteilyemäntä otti paikkansa av-teknikon vierestä.

Ollilla oli edelleen haasteita äänen kanssa, ja tästä syystä show’ssa oli enemmän tanssinumeroita. Kaikki yökerhossa olevat istuivat paikoilleen jämähtäneinä ja seurasivat tanssia. Estradilla vallitsi juhlallinen tunnelma.

Täysmiehitetty bändi soitti Myrskyluodon Maijaa ja tanssilattian keskiössä askelsi Pia, jonka kasvot hohtivat näyttämön valoissa ihmeellisen kauniina, niin kuin kulmakarvoille ja ohimolle olisi satanut kristallisia lumikiteitä. Niskan tähtitatuointi oli huolellisesti pakkeloitu piiloon ja hoikkaa kehoa verhoava kolttu täytti kaikki laivayhtiön määritykset hienostuneen seksikkäästä esiintymisasusta.

Katri silmäili pianoa takovaa Kajta. Mies oli tapojensa mukaan haihtunut ensi kohtaamisen jälkeen omille teilleen. Sellainen hän oli, yhtä pelokas kuin Katrikin. Ja siinä oli syy, miksi suhde toimi ja oli pysynyt niin raastavan epäselvänä. Hänen osaltaan juttu oli kertakaikkisesti loppu. Nyt hän tiesi, kenet hän halusi. Muisto edellispäivän porrasjumpasta laivan perämiehen kanssa nostatti hymyn Katrin huulille.

Ja hän vilkuili ympärilleen, josko laivan komentosillalla työskentelevä Mats olisi piipahtanut yökerhon katsomaan show’n, mutta miestä ei näkynyt.

Musiikki meni tunteisiin. Pian uskomattoman voimakkaat hypyt ja hallitut piruetit, triplat, kirvoittivat yleisöstä valtavat aplodit. Pian lahjakkuus oli ilmiselvää. Tanssitaito oli samanaikaisesti vahvaa ja rohkeaa, kuten oli kaikki muukin, mitä hän edusti – moottoripyörät, vauhti ja romuralleissa kaahailu.

”Tähti on syntynyt!” Timo Heinonen mutisi.

Hän taputti Katria olkapäille, ja jätti kätensä lepäämään Katrin harteille. Katri olisi halunnut työntää käden pois, muttei kehdannut. Hän piti katseensa lavaa kohti suunnattuna.


Katri heräsi kovaan jyskytykseen. Hänellä meni hetki ymmärtää, mitä tapahtui. Joku huusi hänen nimeään ja jyskytti ovea. Katri kiskoi ylleen aamutakkiaan.

Pete huojui paikoillaan. Hänen kasvonsa olivat vitivalkoiset.

”Tom on hakattu. Hän on teho-osastolla koomassa!” Pete sanoi ja löi nyrkkiään ovenpieleen tuskaisen näköisenä.

Katri tuijotti Peteä tajuamatta sanaakaan siitä, mitä mies oli hetki sitten kertonut.

”Nyt kerrot, missä se pussi on!” Pete pamautti sormuskädellä ovea niin, että siihen jäi painauma.

Katri ummisti silmänsä.

”Tai muuten mitä?” hän kysyi niin hennolla äänellä, että tuskin itsekään kuuli sanojaan.

”Tom on koomassa, ja se on sun syy!” Pete sähisi silmät vihaa uhkuen.

”Jätkät käy kuumana, ne on tulossa hakemaan sut. Tajuatko, sä olet vaarassa”, Peten ääni kaikui jossain kaukana.

Katri perääntyi hyttinsä hämärään. Hytin ovi läiskähti kiinni. Hän kävi istumaan vuoteelleen. Hän kuuli, miten mies potki ja hakkasi ovea. Shokkitärinä valtasi Katrin koko kehon.

Jatkuu ensi numerossa.

Laura Paloheimo on vuonna 1971

syntynyt kirjailija, tuottaja ja kirjoittamisen ohjaaja. Hän on

kirjoittanut vauhdikkaita chick lit -kirjoja:

Klaukkala, OMG,

Mama Mojo ja

Puppiduu.

Risteilyemäntä Katri Leinosen työpaikkaromanssi laivalla soittavaan pianistiin hiipuu yhtä nopeasti kuin se roihahtikin, mutta Katri ei ehdi miestä liikoja suremaan.

Tangoshow’n ensi-ilta ja sitä seuranneet lukuisat jatkojuhlat ja niistä seuranneet romanssit olivat pääpuheenaihe laivan messissä.

Katri liittyi aamukahviaan nauttivien hyttiemäntien seuraan ja keskittyi kuuntelemaan varsin värikkäitä versioita laivalla edellisyönä show’nsa ensi-iltaa juhlineesta tähtilaulajasta, Olli Säteestä.

”Ei ollut päällä rihmankiertämää!” yksi hyttiemännistä sanoi ja pyöritteli päätään.

Katria huvitti. Aina sama juttu, saunakansa kohahti, jos joku oli sattunut kävelemään alasti henkilöstön poreallastilan läpi.

”Artistit on sellaisia, vapaita sieluja, haluavat irrotella kunnolla!” Katri sanoi ja sekoitti kahviaan ja tunsi hyttiemäntien tuijotuksen kaulallaan.

Pelon ja ärtymyksensekaiset ajatukset pitivät Katrin hereillä aamuun asti. ”Jos sanot sanakin tästä, se on nirri pois! Se on nirri pois!” Peten uhkaukset kiersivät kehää mielessä. Mustelma teki kipeää, mutta huivia oli pakko pitää kaulassa. Katria ahdisti ajatellessaan edellisyötä, kammottavaa pullonpyörityspeliä Peten hytissä ja hetkeä, jolloin mustelma syntyi.

Mies himoitsi edellisiltana pullonpyörityspeliä pelanneen moottoripyöräjengin kannattajajäsenyyttä.

Oli vaikea ymmärtää Peten olevan se sama mies, jonka Katri oli oppinut tuntemaan aloittaessaan laivatyöt. Missä oli kultainen baarimikko, jonka Katri oli vuosien aikana oppinut tuntemaan? Ja miksi hän halusi niin paljon tienata moottoripyöräjengin hyväksynnän?

Selvittyään työkaverinsa kuristusotteesta ja päästyään hytilleen, hän oli valvonut koko yön pohtien, mitä hänen pitäisi tehdä. Hän olisi ilomielin ilmiantanut Peten laivan intendentille, ellei olisi siinä samalla vaarantanut oman työpaikkansa laivassa. Vuosien aikana oli tapahtunut paljon kaikenlaista. Katri tiesi liikaa. Ja Pete tiesi, että Katri tiesi.

Peten pelko oli kuitenkin epätoivoista lajia. Mies himoitsi edellisiltana pullonpyörityspeliä pelanneen moottoripyöräjengin kannattajajäsenyyttä, ja se vaati erilaisten tehtävien suorittamista. Kannattajajäseniä valjastettiin tekemään palveluksia. Laittomuuksia. Tom oli toiminnassa jotenkin mukana, vaikkei miehellä tainnut olla edes moottoripyörää, Katri pohdiskeli ja toivoi hyttiemäntien keksivän uusia puheenaiheita.

”Näytät siltä, että olet herännyt vasta, ja tarvitseeko kysyä mistä?”

Onneksi Ahdin Valtakunnan valtiatar, lastenhoitaja Stella, ilmestyi paikalle ja ilmoitti Olli Säteen olevan päivähuoneessa. Muutoin niin pirteä Stella näytti väsyneeltä.

”Näytät siltä, että olet herännyt vasta, ja tarvitseeko kysyä mistä?” Katri kysyi ja Stella virnisti.

”Myönnetään! Sääntöjä rikottu! Olin yötä Ahdin Valtakunnassa!”

”Esimerkillistä päivystystyötä, koisit työpaikalla!” Katri kiteytti ja toivoi, että itsekin nukahtaisi toimistopöytänsä ääreen, siten elämä laivalla olisi ehkä tylsää, mutta piirun verran turvallisempaa.

Stella nauroi ja veti käden kuvitteellisen hatun lippaan.

”Aina valmis, mitä tulee pirtuun tai polkkaan!” hän sanoi ja kertoi olleensa tanssijoiden kanssa jatkoilla.

”Nähtiin aamu nousevan ja yksi alaston mies!”

”Alaston mies?” Katri toisti.

”Markolta terveisiä, hän kyselee aina, onko Katri jo rengastettu, en oikein tiedä mitä vastata.”

”Tatuoitu ja karvainen. Ei mikään kiiltokuva mieheksi, mutta mies kuitenkin. Kaveri juoksi munasillaan ympäri seiskakantta. Kuulemma kyse oli jostain nakuhaasteesta!” Stella pyöritteli päätään.

”Sepä somaa”, Katri mutisi ja toivoi, ettei intendentin korviin kantautuisi yhtäkään tarinaa edellisillan aktiviteeteista.

Katri tunsi Stellan katseen kaulallaan.

”Kiva huivi sulla, sininen... Oliko kiihkeä yö Kajn kanssa?” Stella kysyi ja näytti siltä, että odotti mehukkaita yksityiskohtia.

”Sininen sopii mielialaan. En kerro mitä tapahtui, lakkaa kärttämästä!” Katri mutisi.

Stellan silmät välähtivät.

”Kiitos luottamuksesta! Markolta terveisiä, hän kyselee aina, onko Katri jo rengastettu, en oikein tiedä mitä vastata”, Stella sanoi muka huolettomasti, vaikka Katri hyvin tiesi, mihin Stella pyrki.

Stellan turvallisuusalalla työskentelevä veli oli kyllä mukava mies, mutta ei yhtään Katrin tyyppiä.

”Sinkkuna edelleen”, Katri sanoi ja kohautti harteitaan.

Hän oli seilannut ne seitsemän merta eikä ollut vieläkään löytänyt kotisatamaa, ei prinssi rohkeaa, mutta oli oppinut paljon itsestään. Se kai oli tärkeintä, tietää kuka oli, mistä tuli ja mihin suuntaan oli matkalla.

Stella oli hyvä ystävä. Jos jonkun ihmisen oppi tuntemaan merillä ollessaan, niin työkaverinsa, aina sielunelämää ja lapsuudentraumoja myöten. Meri herätti alitajunnan ja heitti kaikki roskat pintaan, vaikka eivät he elämäänsä itkeneet, päinvastoin.

Stella jatkoi ensi-iltajuhlien yksityiskohtien heruttamista. Kesken tarinoinnin Katrin hakulaite soi.

Tarkoitus oli myydä litratolkulla juomia, eikä myyntitavoite toteutuisi mikäli porukkaa lähtisi pois kesken kaiken.

”En voi laulaa! Pitää lepuuttaa, että saan äänen toimintakuntoon illaksi!” Olli raakkui luuriin.

”Tee kaikkesi, että saat äänesi kuntoon illaksi! Höyryhengitä, laita kosteita pyyhkeitä hyttiin, kuiva huoneilma on myrkkyä keuhkoille!” Katri lateli rutiininomaisesti ohjeita ja laski luurin alas.

Hän tuijotti hetken eteensä näkemättä mitään ja yritti keksiä, mitä sanoisi tangofaneille, jotka jonottivat paraikaa päivätansseihin kannella kymmenen. Olisi ikävää ilmoittaa, ettei Olli pääsisi heitä liikuttamaan ja että nimikirjoitukset jäisivät saamatta, kaverikuvat ottamatta.

Katri mietti eri vaihtoehtoja. Kansa saisi kuitenkin tanssia tangoa. Tango-orkesteri ja orkesteria johtavan Kajn lauluesitykset kuuluivat Ollin päivätanssipakettiin. Ollin tähtitunti oli päiväntanssien kohokohta, muusta musisoinnista ja laulusta huolehtisi orkesteri. Tarvittiin jotain, mikä pitäisi tangohovin tansseissa alkamishetkestä sen päättymishetkeen, mutta mitä? Tarkoitus oli myydä litratolkulla juomia, eikä myyntitavoite toteutuisi mikäli porukkaa lähtisi pois kesken kaiken.

Katri puhalteli ilmaa keuhkoistaan. Hän silmäili puhelimen vieressä olevaa hyttilistaa. Siinä oli merkittynä hytin numero ja hytissä asuvan miehistön jäsenen nimi. Ensimmäisenä listassa oli Alvarez. Fernando Alvarez! Niin tietysti! Miksi hän ei heti tajunnut! Eilisiltana Fernandon tangosoololle oli taputettu seisten. Suomen notkealanteisin tangotanssija, Fernando tunsi tangon salat ja oli Olli Säteen salarakas.

Katri naputteli Fernandon numeron puhelimeen ja toivoi parasta. ” Si, Si!” Fernando vastasi ja ilmoitti olevansa paikalla vartin kuluttua.

Katri kiiruhti ulos messistä ja juoksi portaisiin.

Laivan munahaukkojen havittelema kultamuna, laivan perämies, Mats Åhman.

”Joskushan ihmisen oli kuntoiltava!” hän tokaisi vieressään harppovalle miehistön jäsenelle ja huomasi vasta sitten, kuka hänen vieressään harppoi.

Laivan munahaukkojen havittelema kultamuna, laivan perämies, Mats Åhman. Katri onnitteli itseään siitä, että kerrankin osui paikalle Mats Åhmanin kanssa niin, ettei paikalla ollut esimerkiksi parfymerian kaunottaret, joiden kauneus oli ehkä purkista, mutta Katri olisi tehnyt mitä vain saadakseen tietää, mistä purkista.

”Sisällä oleskelu ja koneellistetun sisäilman hengittäminen on rasitus keuhkoille, Mats tiedotti.

Katri nyökkäsi pontevasti samanmielisyyden merkiksi. Hänen vieressään askeltava perämies oli komea rujolla tavalla. Auringon ja iän rypistämät kasvot olivat mukavalla tavalla syvien uurteiden raidoittamat, leukaa koristi hienoinen sänki, silmät olivat orvokinsiniset ja täynnä sellaista kujeilua ja iloa, jota Katri niin kovasti kaipasi. Silkkaa pokaalia koko mies!

”Täytyy kai alkaa treenaamaan ihan kunnolla, Katri sai sanotuksi läähätyksen lomasta.

”Mitä sä treenaat?” Mats kysyi.

”Tangomusiikkia ja Netflix-surffailua”, Katri vastasi totuudenmukaisesti ja Mats räjähti nauramaan. Katri pysähtyi paikoilleen ja nauroi itsekin.

”Tottahan se on, olen läpikotaisin laiska. Yritän aina laihduttaa ja se onnistuu yleensä päivisin. Yöllä löydät minut messistä, tarkalleen ottaen ensimmäisen buffet-tarjoilun päättymisen aikaan. Suklaakakut on varattu mulle!” hän sanoi muka tiukkana ja Mats nauroi lisää.

”Olet hurmaavan rehellinen!” mies sanoi.

Ja Katri hymyili niin että poskipäihin koski.

”Mitä eilen tapahtui? Mä yritin tavoittaa sua.”

Katri marssi orkesterikorokkeelle ja kertoi pikaisesti Kajille muutokset päivätanssien ohjelmaan. Kaj tuijotti Katrin kaulaa.

”Mitä eilen tapahtui? Mä yritin tavoittaa sua. En saanut nukutuksi, meidän hyttikäytävällä oli ihan hirveä meteli! Ne motoristit kuuntelivat jotain paskamusaa aamuun asti! Ja ne polttivat maria, mä en voi olla täällä, jos meno ei muutu!” Kaj sanoi.

Katri lausui Kajlle pahoittelut ja otti mikrofonin käteensä. Hän tiesi hyvin Kajn historian päihteiden kanssa, miten hän oli kamppaillut itsensä vapaaksi vakavasta riippuvuudesta.

”Puhutaan myöhemmin, jooko? Mennään vaikka kansikävelylle”, Katri sanoi ja astui tanssilattialle.

Tangohovin edustajat huikkailivat Katrille ja kyselivät Ollista. Katri vilkaisi samettiköysien takana seisovaa tummapintaista miestä. Fernando oli ammattilainen, hän oli paikalla, hymyilevänä ja valmiina ottamaan hommat hoitoon.

”Raju rakastaja”, Katri lausui ja sai hetkessä tangosalonkiin kerääntyneen eläkeläisjoukon huomion itseensä.

”Hyvät matkustajat, raju rakastaja on täällä! Minulla on ilo edustamani laivayhtiön puolesta esitellä teille eilisiltana tangoväen lumonnut Fernando Alvarez! Hän on luvannut esittää teille parhaat palat soolonumerostaan ja opettaa teille askelsarjan tai pari!”

The woodooman, luki hieroja Tomin hytin ovessa. Katri koputti oveen. Katri oli varannut ajan hierontaan. Tom oli laivaporukasta ensimmäinen, joka matkusti Intiaan ja palasi sieltä täysin vihkiytyneenä erilaisiin yrtteihin ja mielenhallinta harjoituksiin. Tomilla oli aina tarjota ihmeitä tekevä flunssankarkotusjuoma, minkä kanssa hän tarjosi itseleivottuja pikkuleipiä.

”Alastomien naisten vuoksi olen valmis melkein mihin vaan!” Tom nauroi.

Verkkariasuinen Tom avasi oven ja pahoitteli hytissä vallitsevaa sotkua.

”Jään huomenna maihin ja siirrän samalla kamoja hoitohuoneelle. Laitanko erikoisyrttejä höyryttimeen?”

Pöydällä olevasta diffuserista nousi kiemurtelevaa vesihöyryä. Tuoksut oli osa Tomin hoitorituaalia. Katri ryhtyi riisumaan vaatteitaan.

”Hieno juttu, että olet toteuttanut unelmaasi luontaishoitolasta, se on meidän kaikkien ilo”, Katri sanoi.

”Alastomien naisten vuoksi olen valmis melkein mihin vaan!” Tom nauroi.

Tom siirtyi hytin vessaan siksi aikaa, kun Katri riisui. Katri kääriytyi pyyhkeeseen ja kävi istumaan hoitovuoteen reunalle. Hän tajusi unohtaneensa käteistä rahaa sisältävän kukkaron toimistoon. Taskussa ei ollut muuta kuin huulikiilto, laivayhtiön heijastin ja evääksi messistä otettu banaani.

”Voin tietenkin maksaa luonnossa!” Katri tokaisi reippaasti.

Tom tuijotti häntä sen näköisenä, ettei ollut varma, oliko kuullut oikein. Katri kaivoi banaanin esiin. Tom purskahti nauruun.

”Hetki sitten, kun halasin sua, tunsin jotain kovaa rintaani vasten ja ajattelin, että tulet vetämään mut kylmäksi!” Tom sanoi huolettomaan tyyliinsä.

”Ihanko totta luulit, että mulla on ase? Miksi?”

Katria hämmensi toden teolla.

”Ihanko totta luulit, että mulla on ase? Miksi?” hän kysyi, mutta Tom ei vastannut.

Ehkä hän ei kuullut. Kolina vessassa voimistui, hän valmisti yrttikäärettä mustelmaan. Tom liotti pyyhettä käsienpesualtaassa ja lirutteli pyyhkeen päälle kellertävää nestettä ruskeasta lääkepullosta.

”Minusta on tullut vainoharhainen. Näen uhkia kaikkialla! En saa nukutuksi”, Tom selitti ja Katri etsi sopivaa asentoa hierontapöydältä.

Hän lupasi Tomille vapaat kädet mitä hoitoon tuli. Tom lupasi tehdä parhaansa mustelman karkottamiseksi. Onneksi hänelle ei tarvinnut selittää mistä se oli tullut. Ehkä Tom oli nähnyt tilanteen, Katri päätteli ja ummisti silmänsä.

”En mä sulta mitään maksua ota, niin monta vuotta on töitä tehty yhdessä, enkä kertaakaan tarjonnut sulle edes drinkkiä. Nyt saat koko rahan edestä!” Tom huuteli valuvan veden kohinoiden seasta.

Pian hän vajosi rentoon oloon, horrokseen minkä läpi hän tavoitti ainoastaan Tomin soittaman rentouttavan musiikin sävelet.

”Ihanaa tingelitongelimusiikkia”, Katri mutisi puoliunessa, hän yritti puhua mutta oli jo niin rento ja väsynyt, että hän tuskin kykeni muodostamaan sanoja.

”Rento mieli, rento keho. Kun tajunta laajenee, maailmankuva laajenee ja kaikki on mahdollista.”

Hoidon jälkeen Katri ponnisteli itsensä istuma-asentoon ja kiskotteli jäseniään ja haukotteli suureen ääneen. Se, mitä hän oli hetki sitten hierontapöydällä kokenut, oli ollut tajuntaa laajentava kokemus. Hän oli tuntenut olevansa yhtä musiikin ja meren kanssa, yhtä jokaisen tähdenlennon ja kaukaisen galaksin kanssa. Se oli ihmeellinen kokemus.

Katri vilkaisi itseään peilistä ja näki, miten rentous ulottui silmiin asti. Hänen katseensa oli täysin toinen, raukea. Ja silmät suorastaan kiilsivät kirkkaanvihreää sävyä, sitä jadentummaa, mitä ei hämärässä yleensä erottanut.

”Rento mieli, rento keho. Kun tajunta laajenee, maailmankuva laajenee ja kaikki on mahdollista”, Tom julisti tuttuun tapaansa tajunnanlaajentamisen puolesta.

Katri huojutteli kehoaan puolelta toiselle. Hän ajatteli Kajta, sitten komentosillan Matsia, sitten taas Kajta, hetkisen ajan naapuriaan Vesaa ja sitten taas Kajta. Sitten hän huomasi miettivänsä, miltä Mats näyttäisi alasti. Mieshän oli niin hoikka, olisiko hänessä vartta täyttämään aikuinen nainen? Katri tuumaili ja tirskahti.

”Olet niin suloinen, että minua ihan itkettää! Tarjoaisin sulle vielä teetä ja erikoispikkuleivän, mutta selvästi sulle riitti tämä setti”, Tom sanoi ja halasi Katria, joka takertui eteensä ilmestyvään mieheen ehkä hieman turhankin halukkain ottein.

Tom asetti Katrin sepalukselle eksyneet käpälät turvallisemmalle vyöhykkeelle.

”Noh, noh, aika mennä tutimaan Katriseni”, Tom sanoi ja irrottautui otteesta.

Tom työnsi Katrin hyttikäytävään ja painoi tämän käteen pienen muovipussin.

”Kiva juttu, että viet mun frendin nuuskat maihin, pussissa on partavesilitkua ja perusjuttuja!” Tom sanoi.

Katri moikkasi käytävällä puhelintaan räpläävää Kajta ja otti tukea hyttikäytävää halkovasta kaiteesta.

”Totta kai, kaikki hoituu!” Katri mumisi, vaikkei muistanut, että heillä olisi ollut puhetta pussin kuljettamisesta ja painoi Tomin poskelle märän pusun kiitokseksi.

Hyttiin päästyään Katri kävi suihkussa ja sujautti yöpaidan ylleen. Jestas, että hän olikin väsynyt! Ja samanaikaisesti hän oli niin täynnä energiaa, että olisi voinut hyvin viettää pienen lemmekkään hetken esimerkiksi Kajn seurassa. Mutta ei kuitenkaan, Kaj oli historiaa. Kyllä meressä kaloja riitti! Ja se varsinainen vonkale oli vielä pyydystämättä!

Tomin suorittama hieronta oli avannut kaikki kraanat. Aivan kuin hän olisi muuttunut silmissä pehmeämmäksi, hohtavammaksi, vetovoimaisemmaksi. Toiseksi.

Tällä kertaa hän saisi sen, mitä tavoitteli. Vaikutti siltä, että vihreä valo palaisi komentosillalla, kun Katri Leinonen piipahtaisi pikkuvisiitillä! Katri iski silmää peilikuvalleen. Olisipa hän ollut yhtä itsevarma aiemmin päivällä, kun nousi portaat Mats Åhmanin seurassa. Mats oli kyllä jotain ihan muuta. Ja wou, miten selvästi hän pystyi näkemään, miten erivärisiä valoja hänen peilikuvansa heijasti! Kaikki oli niin ihmeellistä!

Katri otti askeleen peiliä kohti. Kuvajaisen säteet olivat kirkkaan vaaleanpunaisia ja niiden seassa oli kirkkaanvalkoista valoa, kuin roiskeita, ne levisivät hänen kuvajaisensa yli, koristelivat hämärässä hytissä seisovan naisen hahmon.

Katri kosketti peiliä. Säteet katosivat. Hyttiin laskeutui pimeys. Hän näki taas itsensä niin kuin oli. Hän tunsi ohimoissa jyskyttävän päänsäryn ja tunsi huimausta. Hän sulki silmänsä ja heräsi vasta seuraavana aamuna, nähtyään koko yön unta, jossa hän liukui kovaa vauhtia vesipyörteiden mukana ms. Fiestan kölin alle.

Jatkuu ensi viikolla.