Saara asuu vanhempiensa luona miehensä ja lapsensa kanssa. Sitten mies tekee jotain, minkä vuoksi koko perhe joutuu muuttamaan Helsinkiin. Junamatka tuntuu piinaavalta, mutta perille päästyään Saara ihastuu pieneen töölöläiskotiinsa. Levottomat ajatukset ja pelot pyrkivät kuitenkin pintaan. Saara helpottaa tuskaa nappaamalla pieniä vaaleansinisiä pillereitä.

Tämä tarina kertoo yhdestä ainoasta kesästä­ Saaran elämässä.

Oli muitakin, lapsuuden huolettomia kesiä vanhassa kauppalassa, jossa Saara eli lapsuutensa kunnanlääkärin nuorempana tyttärenä. Oli opiskeluvuosien kesiä, pumpulinpehmeää vapauden aikaa, joka päättyi siihen, mitä Saara myöhemmin nimitti­ mielessään SUUREKSI ONNETTOMUUDEKSI. Liisaan.

Ei että hän olisi koskaan puhunut siitä kenenkään­ kanssa. Alussa hän ei kyennyt, ja myöhemmin, kun hän toivoi että joku olisi kysynyt, ihmiset vaikenivat hänen läsnäollessaan ja katsoivat muualle.

Elisabet oli ainoa, jolle hän kertoi koko tarinan, tai ei hänellekään kaikkea. Ei siksi että ei olisi halunnut, vaan siksi että on asioita, jotka ovat liian pieniä kerrottavaksi ja silti liian suuria muodostuakseen sanoiksi ja pudotakseen kielen reunalta.

Oli ihana tyhjyyden täyttämä kesä­ ja myöhempien aikojen kesiä, jolloin Saara teki töitä pitämättä lomaa kivutakseen yhä kiihtyvämmin etenevällä urallaan ensin kustannustoimittajana, sitten kirjakaupan myyntipäällikkönä. Oli se kesä Kölnissä, jossa Saara koki hassun romanssin, mutta siitä ei sen enempää.

Mutta kertokaamme vain vuodesta tuhatyhdeksänsataaviisikymmentäkuusi, tarkemmin sanoen huhtikuusta, jolloin Saara istui junassa ja katseli ikkunasta ulos.

Kevät oli saapunut varhain, terävät silmut pistivät esiin radanvarren koivikoista, leskenlehtien keltainen armeija täplitti asemien nurmikoita. Asemat olivat kaikki puuta, tsaarinaikaisia. Sodanjälkeinen­ purku ja rakennusvimma ei ollut vielä tarttunut niihin.­

– Minun ei tarvitse palata, Saara kuiskasi itselleen.

Hänen äänensä oli väljähtynyt ja soinniton, ja hän säikähti sitä itse enemmän kuin vastapäätä istuva nainen. Miten kiusallista, miten noloa tajuta puhuneensa ääneen.

Hänen huulensa olivat rahisevan kuivat. Aivan kuin hän ei olisi puhunut vuosisatoihin, mutta nyt hän oli kuuluttanut vapautensa kokonaiselle junavaunulle, joka katseli häntä epäillen.

Saara teeskenteli uppoutuvansa kirjaansa. Ehkä ihmiset uskovat hänen lukeneen ääneen­ jonkun lauseen. Mutta hän ei oikeastaan välittänyt, sillä riemu poltti jossain rintalastan alla. Aavistus­ vapaudesta. Enemmän vapautta­ kuin Saaralla on ollut vuosiin, sitten ensimmäisen opiskeluvuoden.

Minun ei koskaan enää tarvitse astua sisään siitä oikeanpuoleisesta porstuasta, joka oli varattu­ palvelijoille ja perheen naisille. Minun ei tarvitse odottaa, että Irina on noussut aamupissalle ja rikkonut pesukomuutin pintaan yön aikana tulleen jään. Minun ei tarvitse siirrellä kattiloitani anteeksipyydellen­ äidin tieltä, kun hän jupisee siitä, miten joutuu jakamaan­ keittiönsä. Minä olen matkalla Helsinkiin, jonne minä tällä kertaa jään.

– Mitä? Juhani katsoi ylös lehdestään.

Hän oli avannut jo ensimmäisen Saaran pakkaaman voileipärasian, vaikka eväitä oli pitänyt säästellä. Juhani oli aina sellainen, kärsimätön.

Voileivät oli kääritty voipaperiin. Ne olivat munaleipiä, vain yhdessä oli lisäksi kinkkua. Sen Saaran äiti oli pakannut Eliakselle, lemmikilleen, ja sitä Juhani nyt mutusti.­

– Äiti, milloin ollaan perillä? Äiti, minua oksettaa, Elias sanoi ja tunki päänsä Saaran syliin.

Saara otti lasta leuasta. Pienet kasvot näyttivät tavallisen punakoilta, nenän päälle oli siinnyt kesakoita,­ vaikka oli vasta huhtikuu. Saara päätteli, että lapsi halusi vain syliin sairauden varjolla. Iso poika.

Saara väisti vastapäätä istuvan vihreäjakkuisen naisen paheksuvan katseen ja silitti poikansa poskea. Toinen luokka oli täynnä. Kun Saara seurueineen oli noussut junaan, vihreäpukuinen nainen oli moittinut katseellaan heidän kassejaan ja nyssäköitään. Nyt tiukkaan pakatut matkalaukut hyppivät verkkohyllyllä heidän päidensä yläpuolella. Saara pystyi vain toivomaan, että verkot kestäisivät.

Vaunu oli niin ahdas, että Saara joutui istumaan reisi melkein kiinni viereisessä miehessä. Hän vältteli katsomasta tähän. Hänestä tuntui jo nyt, että mies painautui turhan lähelle. Parempi olla yllyttämästä. Juhanista ei olisi juuri apua. Hän oli taas uponnut Helsingin Sanomiinsa.­

Lapsi venkosi asennostaan ja pyyhki nenänsä Saaran uuteen hameeseen. Kunpa Elias olisi edes hetken paikoillaan. Takapuoli hikosi sinisellä vinyylipenkillä, ja taas juna heilahti. Tuntematon mies (tällä oli rusakonvärinen puku, joka kutitti nailoneiden läpi osuessaan Saaran sääriin) heilahti Saaraa vasten ja vetäytyi aivan liian hitaasti.

Vihreäpukuinen nainen tuijotti yhä Saaraa, kuin junan hyppiminen olisi tämän syy. Elias aloitti kitinänsä, ja samassa Saara häpesi kaikkea. Miestään, joka pyyhki eväsleivistä rasvaiset sormet reisiinsä (näki ettei mies ollut koskaan yrittänyt poistaa voitahraa villasta), omaa itseommeltua kävelypukuaan, josta hän vasta kaksi päivää sitten oli ollut ylpeä, koimyrkyltä haisevia patjojaan matkatavaravaunussa ja polvellaan lepäävä kirjaa. Sen kannessa oli kuva­ tolppaan sidotusta naisesta, jota ympäröi haiallas ja asetta heilutteleva mies, salainen agentti huopahattu päässään. OPERAATIO GOLGATAN KUNINGATAR JA AGENTTI 006.

Normaalisti hän nautti kirjoista, jotka lupasivat juuri sen verran kauheaa kohtaloa, että­ Saara sen pystyi sietämään, mutta lopussa sankaritarta odotti perintö, häät ja pelastetut laivastopaperit. Mutta nyt hän toivoi, että olisi ottanut isän hyllystä jonkun ranskankielisen kirjan. Tosin hänen­ ranskansa rajoittui yhteen vuoteen yliopistolla, mutta mitä sen väliä. Jos hän istuisi ranskalainen opus sylissään, vaunutoverit voisivat luulla, että hän oli huoleton opettajatar kesälomalla. Nainen, joka vaivattomasti nauraisi ranskankielisille nokkeluuksille. Nainen, joka vain sattumalta istui kitisevän lapsen ja otsalta­ kaljuuntuneen miehen seurassa, matkalla virkistävän maaseutuloman jälkeen työpaikkaansa Helsinkiin. Tai ehkä hän voisi olla yksi niistä punakyntisistä konttoristeista, jotka söivät huolettomasti anjovisvoileipiä puistonpenkillä ja hyppäsivät raitiovaunuihin korkeissa koroissaan.

Saara huokasi. Ainut vieras kieli, jota hän osasi edes kohtuullisesti, oli latina. Hän oli halunnut tehdä vaikutuksen isäänsä ja tankannut iltakaudet verbejä. Kun Saara oli kirjoittanut pitkän taistelun jälkeen ylioppilaskirjoituksissa siitä magnan, isä oli vain hymähtänyt. Silloin Saara oli ymmärtänyt, ettei hän ehkä koskaan olisi tarpeeksi hyvä. Sairastumisen vuoksi hän lopetti­ estetiikan opinnot jo muutaman vuoden jälkeen. Se oli tuntunut helpotukselta. Kukaan ei oikeastaan­ odottanut mitään. Saara toivoi, että olisi tajunnut­ sen aiemmin.­

RUSAKKOPUKUINEN MIES nousi ylös ennen Riihimäkeä. Lähti kai ravintolavaunuun, ja Saara piti tiukasti katseensa junan lattiassa. Hänen pitäisi pian mennä vessaan. Hän oli toivonut kestävänsä Helsinkiin, mutta maitopulloon pakattu kotikalja otti veronsa.

Äiti oli varoittanut kaikista junanvessoissa pesivistä taudeista. Kaupunkilaiset ja kauppamatkustajat kantoivat ties mitä pöpöjä mukanaan. Niissä vessoissa saattoi käydä kuka tahansa.

Saaran kuukautiset olivat alkaneet edellisenä päivänä. (Tavallaan se oli helpotus. Hän pelkäsi koko ajan tulevansa­ raskaaksi, muttei uskaltanut ottaa asiaa puheeksi Juhanin kanssa. Ne olivat vielä niitä vuosia, vuosia, jolloin ihminen suunnitteli matkaavansa kuuhun, mutta ainut kunnollinen ehkäisytapa oli nukkua erillisissä vuoteissa. Ja Saara oli silloin vielä liian nuori, liian kokematon ja liian ihastunut uudelleen löydettyyn vartaloonsa, että olisi avannut suunsa sanoakseen mitään niin epänaisellista. Ei, minä en halua toista lasta, ei vielä. En ehkä koskaan.)

Alaselässä tykytti särky, joka jäykisti lihakset niin, että liikkuminen teki kipeää. Saara yritti ojentautua asentoon, jossa polte tuntuisi vähiten. Paksu side tuntui pullottavana vaatteiden alta. Saara rukoili mielessään, ettei se vuotaisi yli. Ei ruskeita tahroja kapeaan hameeseen.

Näyttikö hameen sauma vetävän hiukan sivuun. Ehkä vuori oli liian kireällä. Hänen pitäisi purkaa hame­ ja ommella sisäsauma uudestaan.­ Voi miksei hän ollut pyytänyt Ritvaa ompelemaan hametta.­ Mutta Ritva olisi halunnut käyttää jotain vanhoista malleistaan, niistä joita kaikki kauppalan naiset käyttivät kävelypuvuissaan. Sillä kuten äiti sanoi, edes presidentin rouva ei ostanut yhtään­ uutta leninkiä sodan­ aikana. Vain mauttomat ihmiset­ pukeutuivat uusimman muodin mukaan.

Se, että sodasta oli vuosikymmen, ei muuttanut asiaa mitenkään. Maailmaa ei ollut suunniteltu hötkyilijöille. Mutta Saaran oli pitänyt välttämättä saada ruotsalaisista kaavoista ommeltu kävelypuku, vaikka sellaista ei ollut kenelläkään muulla. Miten typerä ajatus se olikaan ollut.­ Kuka hän oikein kuvitteli olevansa.

Saara nousi ja tuuppasi itkua tihrustavan Eliaksen isänsä syliin. Juhani­ loi Saaraan moittivan katseen, mutta Saara vain nyökkäsi. Hän hoippui pitkin liikkuvan junan­ käytävää. Vessassa oli joku. Saara nojasi junan seinään, joka tuntui viileältä. Ehkä hänellä oli lämpöä.

Hän tarttui käsilaukkuunsa ja tarkisti, että siteet olivat tallella. Laukku oli mustaa nahkaa. Miten­ hän oli rakastanutkaan sen tuoksua laukun ollessa uusi. Ei niin paljon kuin edellistä, joka oli ollut pakko viedä panttilainatoimistoon. Silloin Juhani oli vannonut, että hän saisi uuden,­ hienomman, hohtavaa alligaattorinnahkaa messinkiketjuin. Ei niin tietenkään ollut tapahtunut.­ Useimmat Juhanin  lupaukset valuivat­ vain vetenä viemäriin.

Saara ei enää osannut sanoa, koska kaikki oli alkanut. Tapahtumat vain vyöryivät eteenpäin. Väliin­ hän tunsi olevansa vain lapsi, joka suljettiin keittiöön samaan aikaan­ kun aikuiset puhuivat tärkeistä asioista. He väittivät Juhanin tehneen jotain, Saara ei oikein ymmärtänyt,­ mitä. Ei kavaltanut rahaa tai väärentänyt shekkiä tai mitä nyt langenneet miehet elokuvissa tekivät.

Apteekin omistaja syytti Juhania jostain, jotain oli kadonnut. Saaran isä muuttui oudoksi, kun Saara kysyi asiasta. Juhanilta hän ei uskaltanut kysyä. Mies hermostui niin helposti ja kiihtyi niin, että leuka tärisi, ja sulkeutui lopulta työnurkkaukseensa, eikä Saara saanut häneen enää yhteyttä. (Heillä ei ollut vielä varaa useampaan huoneeseen. Pappa maksoi jo silloin vuokrasta puolet.)

Lopulta mitään syytettä ei nostettu. Saara sanoi isälleen, että se todisti, että Juhani oli syytön, mutta isä vain huokasi ja näytti vanhemmalta. Siitä Saara arveli, että Pappan oli pitänyt käyttää vaikutusvaltaansa metsästyskerhossa tai valtuustossa tai missä paikoilla Pappa nyt istuikaan.

– Miksi Saara, isä oli kysynyt.

Hän oli lysähtänyt nojatuoliinsa, samaan missä Saara oli tavannut ennen lukea, silloin pikkutyttönä työntäen varpaansa kuluneen päällisen läpi tuolin pehmeään vesiheinätäytteeseen. Nykyään hänellä oli niin harvoin aikaa mihinkään niin joutavaan. Isä oli muutamana viime vuotena saanut vatsaa, ja ohimot olivat muuttuneet valkoisiksi. Koskahan isä oli nukkunut viimeksi, Saara mietti.

–Miksi sinun piti naida se mies?

Viha oli polttanut Saaran kurkkua. Hän ei tiennyt, mistä se purskahti. Hän tiesi sen näkyvän silmistään.

Saara katseli takkaan, jossa ei ollut tulta, äiti säästeli puissa. Huone oli isän, työhuone, joka oli tarkoitettu kunnanlääkärinä työskentelyä varten. Saara ei tosin muistanut isän juuri töitä siellä tehneen. Toisella seinällä oli kirjahylly, liian pieni, sillä kirja- ja lehtipinot jatkuivat lattialla. Raaka kevätvalo tarttui kattolamppuun ja heitti prismoja seinille. Olivatko tapetit aina näyttäneet noin kuluneilta? Lumiset kuusenoksat huojuivat harmaalla pohjalla, tyyliteltyinä kaksikymmentäluvun muodin mukaan, ajalta ennen Saaran syntymää. Ajalta jolloin hänen vanhempansa olivat muuttaneet tähän taloon, äidin tädiltään­ perimään, olleet nuoria ja piittaamattomia. Kuunnelleet levyjä, jotka nyt oli kääritty silkkipaperiin ja varastoitu laatikoihin. Ajalta ennen kuin arki kerrostui ja sai seinäpaperit keriytymään saumoista.

– Minun piti päästä pois. Pois tästä talosta.

Isä tuntui kutistuvan Saaran puhuessa.­

– Me yritimme parhaamme, sinun­ äitisi ja minä, hän sanoi.

– Yritittekö?

– Puuttuiko teiltä mitään? isä kysyi.

– Irinalta ja sinulta.

Saara puisti päätään. Yhteenpuristetut sormet tuntuivat tunnottomilta. Viha oli taas poissa. Tuttu voimattomuus oli palannut.

– Ei. Ei luultavasti.

Saara tiesi isän toivovan, että hän silittäisi tämän kättä. Niin kuin joskus pienenä, jolloin hän oli ollut valmis mihin tahansa saadakseen vain rippusen isänsä huomiota ja rakkautta. Vähän kuin hänen pieni Eliaksensa nyt.

Saara päätti tehdä kaikkensa rakastaakseen Eliasta. Se ei olisi vaikeaa. Ei sen pitäisi. Elias oli niin avuton. Hän muuttuisi, hän pystyisi muuttumaan sellaiseksi onnelliseksi reippaaksi olennoksi, joista sai lukea kuvalehdistä. Hän opettelisi tekemään kerroshyytelöä ja keksimään nokkelia vastauksia kutsuilla.

– Teidän täytyy muuttaa, isä sanoi.­
– Olen järjestänyt Juhanille paikan Helsingistä.

Entä minä? Saara ajatteli. Eikö kukaan kysy minulta, mitä haluan tehdä? Mutta hän tiesi sen turhaksi. Isä oli jo järjestänyt kaiken, ja mitä muuta he oikeastaan voisivat tehdä. Jo se, että he olivat joutuneet muuttamaan äidin ja isän asuntoon, kun Juhanin palkkaa ei enää tullut ja pientäkin vuokraa oli mahdoton maksaa, oli riittävän hankalaa.

Oikeastaan hän halusikin­ pois. Ja Juhani. Saara ei oikein­ koskaan tiennyt, mitä Juhani halusi. Mies ei juuri koskaan puhunut paljon.

NYT OVI AUKENI, ja sieltä astui esiin mies rusakonvärisessä puvussa. Saaran penkkinaapuri. Saara katsoi ensimmäistä kertaa miestä silmiin. Ne olivat kummallisen vaaleat kuin niissä olisi kaihi. Sitten hän katui. Vieras vielä luulisi, että hän oli seurannut tätä järjestääkseen kohtauksen.

Mies pyyhki kosteita käsiään nenäliinaansa, puku oli huonosti leikattu, ja poskilla oli merkkejä rokonarvista. Hän nyökkäsi. Saara otti kasvoilleen karkottavimman ilmeensä ja vetäytyi seinää vasten. Ties mitä mies oli tehnyt vessassa.

Hetken Saara ajatteli, miltä tuntuisi, jos mies painautuisi häntä vasten ja repisi väkisin hameen ylös, tavoittelisi häntä inhottavilla känsäisillä kourillaan. Siihen aikaan hän ajatteli usein sellaisia asioita, noina turvallisina avioliiton ensivuosina, jolloin kaikki oli hyvin ja heidän fyysinen elämänsä Juhanin kanssa varsin miellyttävää.

Saara ymmärsi hävetä itseään. Tämäkin mies oli varmasti kunnollinen perheenisä, väsyneenä matkalla kotiin. Olisi Saara edes hiukan voinut hymyillä.

Vessan istuimella oli roiskeita. Saara levitti jalkansa ja varoi koskettamasta pönttöä. Samassa juna tärähti. Saara paiskautui eteenpäin ja joutui ottamaan tukea seinästä. Riihimäki, junan konduktööri kuulutti. Saara kuuli, miten raiteet kirskuivat ja juna asettui paikoilleen. Oven takaa kuului, miten ihmiset liikkuivat käytävässä, palasivat kotiin­ ja raahasivat nyssyköitään.

Saara seisoi hievahtamatta alushousut nilkoissa. Hameen hän oli rullannut ylös mytyksi vyötärölle. Virtsarakko painoi. Mutta nyt hän ei voinut pissata. Hän ajatteli, miten­ ihmisten liikkuessa asemalla henkilökunta ja sukulaisiaan vastaan tulleet ihmiset näkisivät, miten­ verinen pissa valuisi radalle perässään ruskean tummanpunainen nyytti, puuvillaside.

Saaraa oksetti.­ Ehkä hänellä tosiaan oli lämpöä. Tohtori sanoi, että vaikeat kuukautiset johtuivat siitä, ettei Saara liikkunut tarpeeksi.  Että kohtu oli jotenkin vinossa. Ei vaarallisesti, mutta niin ettei veri päässyt valumaan suoraan. Tohtori oli isän opiskelukaveri, käynyt joskus heillä metsästysseuran juhlissa, ja Saara oli kiusaantunut niin, että kämmenet nuhjasivat hameeseen.

Saara laski, miten kauan hän joutuisi seisomaan vessassa ennen kuin juna lähtisi liikkeelle. Hän nojasi­ selällään seinään, kunnes muisti, miten epähygieeninen se oli. Kenties rusakkopukuinen mies oli nojannut siihen virtsaisilla käsillään.­ ­­Hän tunsi, miten pari pisaraa verta juoksi pitkin jalkaa. Kunpa ne eivät tahrisi hametta, Saara ajatteli.

Juhani oli antanut hänelle pulveria intiaanipakkauksessa. Sen piti auttaa kipuihin, mutta siitä tuli tokkurainen olo. Jos hän olisi kotona, hän voisi ottaa pulverin ja kääriytyä peiton alle kirjan kanssa, nukkua kivun ohi. ”Naistenvaivat” olivat taikasana, joka karkotti äidin ja Jussin mutinat laiskottelusta. Antoi hänelle oman taikapiirin. Ainoastaan Elias, suloinen pullanpehmeä Elias, oli ainoa, joka uskaltautui lähestymään häntä noina ensimmäisinä päivinä. Poika työntyi hänen viereensä sänkyyn ja hieroi poskeaan hänen vatsansa vasten ymmärtämättä, miksi äiti makasi keskellä päivää sängyssä.

Juna nytkähti liikkeelle. Saaran jalat olivat väsyneet jännittämisestä ja tärisivät. Hän istuutui pöntölle välittämättä sen tahmeudesta.

– ELIAS!

Juhanin ääni oli noussut. Siinä oli kimeä sävy niin kuin aina, kun joku häiritsi Juhanin tasapainoa. Kovin moni asia häiritsi, sen Saara oli näiden viiden avioliittovuoden aikana oppinut. Pojan kasvot olivat eväsleivän muruissa. Mies oli yrittänyt rauhoittaa lasta syöttämällä tälle voileipiä. Se tarkoittaisi sitä, että Eliaksella olisi taas pian nälkä ja Saara joutuisi antamaan tälle oman osuutensa. Hänen olisi pitänyt pakata enemmän leipiä, mutta äiti oli tullut seisomaan viereen ja motkottanut, miten paksusti hän laittoi voita.

– Emme me pian ole enää teidän leipää syömässä, Saara oli tiuskaissut, ja äidin suu oli kavennut.

Ei auttanut vaikka he olivat luvanneet­ Jussin ensimmäisen kuun palkat melkein suoraan äidille.­ (Hän oli alkanut kutsua Juhania­ Jussiksi, koska tämä oli pyytänyt. Uusi kaupunki, uusi menevämpi­ nimi. Sana tuntui suussa yhä vieraalta.) Äiti ei antaisi hänen unohtaa niitä kahdeksaa kuukautta, jolloin he olivat lainanneet rahaa­ ja syöneet äidin pöydässä.

Joka kerran kun äiti vilkaisi ulos pihamaalle,­ hän mainitsi verhot. Miten hän oli suunnitellut niiden vaihtamista, mutta niihin ei ollut varaa, koska kaikki rahat menivät tuhlaajatyttäreen ja tämän mieheen. Saara odotti sitä hetkeä, kun Juhani tienaisi tarpeeksi. Sitten Saara voisi paiskata rahat suorina seteleinä äidin naamalle. Isä ja Juhani eivät asiasta näyttäneet piittaavan.

– Ei minulla ole kuin kaksi tytärtä, isä sanoi.
– Mihin muuhun me rahaa pistettäisiin.

Mutta Saara söisi vaikka pieniä kiviä siihen asti, että koko summa olisi maksettu.

Saara katsoi miestään. Rasvaisista sormistaan huolimatta Juhania oli mukava katsella. Saara tiesi, että miestä kadehdittiin häneltä. Miksei olisi kadehdittu. Tällä oli suora, harmaanvaalea tukka, suora nenä ja harmaat silmät ehkä hiukan liian lähellä toisiaan. Vartalo oli työmiehen vartalo, ei apteekkarin, sanoi äiti.

Saara oli näkevinään äidin otsan rypistyvän ikään kuin apteekkari olisi jotenkin häpeällinen ammatti. Juhanilla oli sininen puku. Astetta tummempi kuin se mikä Saaralla oli päällä. (Miten typerää. Hän oli halunnut heidän saapuvan Helsinkiin yhteensointuvina kuin joku kuvalehtiperhe.) Liivit kiristivät hiukan vatsan kohdalta, mutta äitikin myönsi, että Juhani oli komea.

Samassa Elias kääntyi kaksinkerroin ja oksensi Juhanin syliin. Vihreäpukuinen nainen kiljahti, ja Saara työntyi tämän ohi tavoittelemaan lastaan. Elias yökkäsi leipämössöä ja Juhani piteli lasta ilmassa ettei oksennus osuisi tämän vaatteisiin.

– Äiti, minuun sattuu, Elias sanoi­ tuntiessaan Saaran kädet ympärillään.

Juhani katseessa valahti helpotus, ja hän työnsi velton lapsen Saaran syliin huomaamatta, että tahri tämän puvun. Hetkeksi Saraan iski pakokauhu, ja häntä kadutti, ettei ollut vetäytynyt piiloon tarkastelemaan miestä ja lasta. Hän vastusti jalkojen tarvetta juosta pois ja lähteä. Antaa miehen selviytyä kerrankin yksin, sitten hän nosti Eliaksen syliinsä, painoi poskensa lapsen poskea vasten ja hengitti tämän ihoa. Se haisi happamelle oksennukselle ja voileiville. Hetki oli ohi. Hän oli taas Saara.

– Shh, hän sanoi.
– Kaikki on hyvin. Pian ollaan perillä.

Minä olen kiitollinen, Saara ajatteli. Minun on syytä olla kiitollinen niin monesta asiasta. On mies, lapsi ja Juhanin työpaikan vuokraama asunto. Eikä mies ollut mikään maanviljelijä vaan koulutettu ihminen. Helsingissä ei olisi puheita, Helsingissä kukaan ei hymyillyt hänelle säälivästi, jos hän ylitti kadun.  Eihän vielä ollut liian vanha. Kaksikymmentäseitsemän. Tänä uutena aikakautena sen ikäiset naiset kävivät­ tansseissa ja laittoivat permanentin sen sijaan että jäisivät kotiin keittämään perunoita.

Ei hän ollut täysin päästänyt itseään repsahtamaan. Kunpa Juhani ensimmäisistä­ palkoista riittäisi uuteen hattuun. Tässä kotitekoisessa kaikki tietäisivät hänet maalaiseksi. Velkaa hän ei tekisi. Ei ollut­ tehnyt edes osuuskauppaan vaikka kaikilla muilla oli siellä tili.

Saara nojasi päänsä junan ikkunaan ja kietoi kätensä Eliaksen ympärille.­ Hän toivoi, että kipu hellittäisi. Juna jyskytti eteenpäin.

ASEMALLA HEITÄ OLI vastassa Juhanin uusi esimies. Tämä taputti Juhania­ selkään ja halusi välttämättä kantaa Saaran koria. Esimiehellä (Kimmo Ekblom, hän esittäytyi) oli hieno musta puku, joten hän näytti siltä, kuin olisi tullut hautajaisista. Vain solmio oli kapea ja hillityn harmaa. Saara oli vähällä esittää osanottonsa (ehkä mies tosiaan oli surupuvussa), mutta nieli sitten sanansa.­ Oli parasta olla hiljaa, kun ei kerran tuntenut tapoja. Ettei häpäisisi­ itseään. Ainakaan mies ei surrut vahvasti, hän näytti iloitsevan kaikesta, heidän tulostaan ”tästä nätistä nuoresta miehestä” hän sanoi ja taputti Eliasta päähän ja kevätilmasta. Jälkimmäistä hän veti keuhkoihinsa ja sulki silmänsä.

– Miten raikasta, mies sanoi, mutta ennen kuin kumpikaan heistä ehti sanoa mitään hän oli jo heidän matkatavaroidensa kimpussa.
Mies naurahti niiden määrälle. Neuvoi heitä varastoimaan ne rautatieasemalle.

– Eihän nyt vuokra-autolla voinut muuttaa.

Saara nielaisi ja sanoi, että varsinainen muuttokuorma tulisi myöhemmin. Hän oli vain toivonut, että he Juhanin kanssa voisivat kotiutua paremmin, jos heillä olisi tuttuja tavaroita ympärillä. Mies nyökkäsi, hymyili ja katsoi ehkä liian pitkään heidän käytettyä patjaansa. Saara punastui. Miten ihmeessä hän ei voinut pitää miehestä.

Korvaukseksi Saara hymyili lapsellisinta hymyään, sitä joka venyi suupielestä toiseen ja helähti koko kasvoille suloisena­ kuin hyasintti. Se toimi, herra Ekblom vastasi hymyyn, raapi päätään ja alkoi kertoa asunnosta.

– Se on Töölössä, pikkurouva. Tulette rakastamaan sitä.

RAPPUKÄYTÄVÄSSÄ HAISI tuore tinneri. Talo ei ollut uusi, kaksikymmentäluvulta, ja Saara näki, että se harmitti Juhania. Tämä olisi halunnut muuttaa johonkin niihin muodikkaista Olympiakylän taloista, joissa jokaisessa huoneistossa oli oma jääkaappi ja tuuletusparveke. Mutta Saara rakasti asuntoa. Sen pientä keittiötä ja sen kaari-ikkunaa. (”Asunto on valitettavasti toisessa kerroksessa, mutta sitä vähemmänhän­ rouva joutuu ravaamaan portaissa ostoskassien kanssa.”) Korkeita huoneita ja lampun yllä olevia stukkokoristeita.

– Seinillä on nyt tällaiset yksinkertaiset raitatapetit, mutta te voitte­ paperoida ne oman makunne mukaan. Vuokraemäntä maksaa niistä osan, Ekblom selitti.

Eniten Saara piti merestä. Se ei näkynyt ikkunasta, mutta hän haistoi sen.

– Onko meri lähellä? hän kysyi esimieheltä.

Mies nauroi taas ilman syytä.

– Kaksisataa metriä, hän sanoi.

– Ja Töölön halli on Museoka­dulla.

– Näin minua kohtelivat, Juhani mutisi kun Ekblom oli lähtenyt.
– Ovat varmaan kuulleet siitä jutusta. Tällainen läävä. Kaksi huonetta kuin työläiskortteerissa. Sanovat­ näitä kortteleita ludelinnoiksi. Seinät ovat kuulemma niin ohuita, että öisin voi kuunnella, kun naapuri raapii rupiaan, hän jupisi.­

Saara hyssytteli.

– Katsotko poikaa sillä aikaa kun pistäydyn maitokaupassa. Laitan sitten iltasen.

– Luulisi, että olisivat ensimmäisenä iltana sentään vieneet ravintolaan, Juhani sanoi, mutta Saara oli jo eteisessä.

SAARA KÄVELI kohti korttelissa olevaa maitokauppaa, mutta jalat eivät­ pysähtyneet sen ovella. Saara jatkoi sinne, missä Ekblom oli sanonut­ rannan olevan.

Kapeaa katua reunustivat tuntemattomat lehtipuut. Sara toivoi, että olisi tiennyt niiden nimen. Ehkä se oli opetettu koulussa joinain niistä pitkistä loppumattomista oppitunneista, jolloin hän leikki lyijykynällään ja tuijotti edessään istuvan Martan niskatukkaa. Lehmuksia? Ei ainakaan vaahteroita. Nämä olivat kaupunkipuita. Lehdet olivat nupuillaan, nenä­ tavoitti tahmean tuoksun. Jokin­ kukki. Tuomi se ei vielä voinut olla.

Hiekka rapisi Saaran kengissä ja hän katui heti, ettei ollut vaihtanut niitä. Ne olivat melkein käyttämättömät, ruusukankaalla päällystetyt kuin toppastooli.

Keväinen ranta oli autio. Meri makasi laiskasti harmaata taivasta vasten. Saaran kengät painuivat kosteaan hiekkaan. Korkolaput menisivät pilalle ja ne pitäisi vaihtaa. Tuuli tarttui tukkaan ja puhalsi sen silmille. Saaran sisuksissa kipristi. Meri. Lapsena hän oli lukenut siitä kirjoista, haaveillut. Vaikka­ rannikolle ei ollut kauppalasta pitkää matkaa, niin se oli ollut yhtä tavoittamattomissa kuin Kioton temppelit. Kenellä olisi ollut aikaa lapsia ajeluttaa, sota ja kaikki.

Saara oli kuvitellut meren villimmäksi, suuria valkoisia vaahtopäitä, valkoisia simpukankuoria. Opiskeluaikana hän oli tavannut istua lukemassa rannassa ja kuvitellut lähtevänsä. Oikeastaan mihin tahansa.

Kalalokki kaarsi yli. Niitä hän oli nähnyt sisämaassakin. Ei näin isoja, mutta samoja valkoisia, ahneita lintuja. Kesäksi hän ompelisi vohvelikankaisen uimapuvun. Kävelisi Eliaksen kanssa käsi kädessä pitkin veden rajaa. Söisi oikeaa jäätelöä, ei mitään jäälaatikossa veivattua sössöä. Makaisi kokonaisen päivän niin, että iho tuoksuisi auringolta.

Aallonmurtajalla seisoi joku. Saara nielaisi kiukkua. Hän olisi halunnut kohdata meren yksin. Tuntemattomasta ei näkynyt vastavalossa juuri muuta kuin siluetti, mutta tämä oli nainen. Hiukan Saaraa pidempi. Tumma tukka oli leikattu aivan lyhyeksi, ja jalassaan tuntemattomalla oli mustat pitkät housut.

Saara pysähtyi. Hänestä tuntui kuin hän olisi vakoillut jotakuta. Aivan kuin olisi yllättänyt toisen itkemästä naistenhuoneessa. Hän ei osannut sanoa, mistä vaikutelma tuli. Toisen kouristuneesta selästä, vinkuvasta tuulesta, siitä että tämä seisoi yksin aallonmurtajalla kalastajantakki ympärillään. Saara tunsi reagoivansa samoin, kuin joskus Eliaksen kanssa. Hän halusi juosta tuntemattoman luo, painaa tämän rintaansa vasten ja puhaltaa surut tämän korvasta pois. Mutta Herra tiesi, että hänellä oli tarpeeksi murheita itselläänkin. Kun hän palasi asuntoon, hän huomasi unohtaneensa ostaa maitoa.

YÖLLÄ SAARA HERÄSI siihen, että sydän hakkasi ja henki ei kulkenut. Ensin hän ei muistanut mistä heräsi, kunnes tunnisti uuden asunnon ääriviivat. Ne muutamat huonekalut, jotka olivat olleet siellä valmiina, ja purkamattomat muuttolaatikot. Hän sulki silmänsä ja keskittyi. ”Ei se ole mitään”, hän sanoi itselleen. ”Kaikki on hyvin.”

Juhani oli käpertynyt kerälle niin kuin lapsi ja vetänyt täkin omalle puolelleen. Saarasta tuntui kuin rinnan päällä olisi istunut joku. Hän oli joskus kuvitellut olennolle kasvot, se oli vanha sirkuskääpiö nimeltä Gjort, ruma­ ja suurijalkainen. Niin painoa oli helpompi hallita.

Saara nousi, käveli keittiöön ja kaatoi itselleen lasin vettä. Vaaleansininen pilleri sujahti nielusta. Hän oli saanut purkin Juhanilta, mutta ei ollut täysin varma sen sisällöstä.­

– Rauhoittumiseen, mies oli sanonut, ja hetken Saara oli pelästynyt, että mies näki hänen lävitseen.

Ajatus tuntui samaan aikaan  helpottavalta ja kauhistuttavalta.

– Margaretkin syö näitä. Kodinhoitohuoliin. Sinä teet niin kovasti töitä, mies jatkoi ja Saara tunsi itsensä miltei pettyneeksi.

Tietenkin hän teki. Hän oli pienen lapsen äiti, hän kuurasi, päärmäsi, ompeli verhoja, koitti saada rahat riittämään kaikkeen. Hän tulisi­ tekemään parhaansa, että heidän pieni töölöläisasuntonsa muistuttaisi edes etäisesti Eeva-lehdessä esiteltyä nuoren perheen kotia. Hän kampasi nykyään hiuksensa tupeeratulle kovalle kampaukselle ja yritti muistaa laittaa huulipunaa, kun Juhani tuli kotiin. Hän ei halunnut olla sellainen huolimaton suttuinen vaimo, joista kuvalehdissä varoiteltiin. Hän oli jopa leiponut naistenkomiteankokoukseen suklaalla kuorrutetun kahvikakun, joka melkein, jos siristi silmiään, näytti samalta kuin Eevassa. Sen päällä oli amerikanrakeita, vihreitä ja vaaleanpunaisia.

Mutta koko ajan Saaralla oli tunne, ettei hän riittänyt. Että kaikki tultaisiin ottamaan häneltä pois, koska hän ei osannut tai ollut tarpeeksi hyvä, että hän vain näytteli aikuista. Oikeasti­ hän oli vain pikkukaupunkilaistyttö flanelliyöpaidassa, johon­ oli painettu mauttomia vaaleanpunaisia ruusuja. Säikky olento, joka seisoi juhlien ovensuussa ja aneli mielessään päästä sisään, mutta olisi mieluummin kuollut kuin näyttänyt sisimpänsä kenellekään.

Vuosien mittaan Saara oli oppinut tekemään itsestään rauhallisen, tyyntä itsevarmuutta säteilevän­ olennon. Parantolan säpsähtelevä paljasjalkainen tyttö etääntyi kauas. Välillä Saarasta tuntui, että tyttö seisoi hänen sänkynsä vieressä tarkastelemassa häntä pää kallellaan. Silloin tulivat hengitysvaikeudet, ja Gjort istui hänen­ päälleen. Mutta vaaleansinisten pillereiden avulla Saara pystyi hallitsemaan Gjortiakin. Nuo suloiset vauvansiniset pyörylät takasivat miellyttävän sumun, vaativat äänet tuntuivat tulevan jostain kaukaa ja Saara hengitti taas normaalisti. Juuri ennen kuin nukahti uudelleen, Saara ajatteli rannalla näkemäänsä naista, jonka nytkähtelevät hartiat sekoittuivat uneen.

– Liisa, hän sanoi ääneen.

– Anna anteeksi Liisa.

Jatkuu ensi viikolla.

Katri kuljettaa laivan hierojan antaman tuliaispussin maihin, mutta jättää sen väärän henkilön käsiin. Pian järkyttävä uutinen tavoittaa laivan henkilökunnan.

M/S Fiesta oli hetki sitten rantautunut Helsingin Olympiaterminaaliin. Metallinsininen Ford Focus ohitti tullipisteen ja auton takapenkillä istuva risteilyemäntä Katri Leinonen moikkasi tullivirkailijoita ja kuunteli auton rattia pyörittävän miehen tarinoita puolella korvin. Stellan veli Marko selitti juurta jaksaen jotain mikä liittyi buffetpöydän antimien epäloogiseen esillepanoon.

”Ensin kalat, sitten lihat, sitten lämmin ruoka. Ei niin, että kolmea sorttia perunaa ja riisiä ja sushia ja lettuja, johan siinä menee lautasmalli uusiksi!” mies selitti.

Katri jaksoi kuunnella tovin, toivoen jutun päättyvän hauskaan oivallukseen, mutta toive oli turhan optimistinen.

Oli nimittäin käynyt niin mukavasti, että laivan lastenhoitajan Stellan veli Marko oli reissussa myös. Marko kävi toisinaan laivalla asentamassa kameroita ja hälytysjärjestelmiä. Kun hän kuuli, että naiset olivat matkalla maihin, hän tarjosi oitis kyytiä. Stella tyrkkäsi Katria kylkeen.

”Siinä sulle uskollinen ja hyvä mies, kelpo tyyppi eikä mikään tyhmä!” Stella mainosti.

Katri puristi käsilaukkuaan tiukemmin syliinsä. Markossa oli kyllä kaikki nämä ominaisuudet, mutta kyllä hän tahtoi tuntea jotain muuta kuin haukottelun tarvetta miehen seurassa. Esimerkiksi himoa. Katri kohtasi peruutuspeilissä Markon katseen. Mies tosiaan tuijotti häntä sillä silmällä. Katri hymyili takaisin. Olihan Marko ihan kiva. Oli ihan hyvä tuntea jokunen aidosti hyvä tyyppi, silti oli masentavaa, ettei kukaan saanut häntä ihastumaan. Mikä minua oikein vaivaa? Katri pohti ja seurasi kaupungin hulinoita, kunnes auto pysähtyi Vincentin Vinyylin kohdalle, ja oli aika kiittää kyydistä.

”Helinä-keiju, hei! Tiedätkö, selibaatissa räytyminen ei tee sulle hyvää!”

Vincentin Vinyyli oli ainut laatuaan koko maassa. Levykauppa oli vanha kunnon kivijalkakauppa, josta sai kaikkia mahdollisia äänitteitä vuosikymmenien takaa. Liikkeen omistaja soitti lempimusiikkiaan päivät pitkät hämärässä myymälässä, hoidatti krapulaansa Iggy Popin seurassa, eikä avannut vaikka ovella oli toisinaan porukkaa jonoksi asti.

Levykaupan toiminnan lisäksi Vincent tuotti erilaisia kulttuuritapahtumia, joista yksi oli argentiinalaisen tangon iltamat. Näissä merkeissä Katri oli tutustunut Vincentiin. Kaikki mikä liittyi musiikkiin ja tanssiin kuului Katrin menolistalle. Heistä olikin tullut vuosien varrella hyvät ystävät. Katri heitti takkinsa levylaatikoiden päälle ja vilkaisi ympärilleen. Levykaupassa oli kaikki ennallaan, tila oli nuhjuinen ja tuulettamaton. Kaikkialla oli kasoittain LP-levyjä, lyttyyn painuneita pahvilaatikoita ja musiikkialan lehtiä. Sentään maailmassa oli paikkoja, joita ei oltu konmaritettu, Katri totesi itsekseen.

Vincent virnisti Katrille tiskin takaa.

”Helinä-keiju, hei! Tiedätkö, selibaatissa räytyminen ei tee sulle hyvää!” hän lohkaisi ja osoitti nurkkaa kohti.

Uudet tangolevyt olivat saapuneet!

”Onnittelut tarkkasilmäisyydestä! Vaikuttaa siltä, että kahdenkymmenenneljän tunnin hehkutakuu on mennyt umpeen!” Katri heitti ja muikisti huuliaan.

Vincent näytti janoavan yksityiskohtia. Mutta seikkailut vällyjen välissä eivät kuuluneet Katrin ja Vincentin puheenaiheisiin. Jossain meni raja. Katri kyllä flirttaili Vincentin kanssa, mutta siihen se jäi. Jossain vaiheessa hän oli ylittänyt vaiheen, jossa oli valmis sopeutumaan miehen tarjoamaan elämäntyyliin. Ja hänen elämäntyyliinsä ei sopeutuisi muu kuin merimies, Katri huokasi ja ravisteli hiuksiaan. Oli ihanaa olla maissa hetki.

Vincent nosti jalat myyntitiskille ja tarkasteli Katria päästä jalkoihin.

”Ammattilaishurmaajan puhetta...” hän murahti ja kertoi laittaneensa Facebookin kautta ryhmäkutsun kaikille tangotanssijoille.

”Hyvä homma! Jään muutaman päivän kuluttua maihin ja sitten onkin taas tangomilonga-ilta”, Katri sanoi, ja Vincent sanoi tulijoita riittävän.

Liikkeessä aika kului siivillä kuten aina. Vincent keitti kahvia, kertoi juttujaan ja Katri tutki levyvalikoimaa. Tangoiltamiin kuului olennaisena asiana levylautasella rahiseva äänite. Vincent haki levykaupan naapurissa olevasta elintarvikekioskista heille pitsaviipaleet lounaaksi ja Katri selasi sillä välin puhelimeensa kertyneitä viestejä, joista viimeisin oli Tomilta: ”Muista viedä pussi! Osoite on Kalevankatu 10, Cuba Cafe, mun kaveri Rike odottaa sua!”

Rike, Katri maisteli nimeä. Ihan niin kuin Petellä olisi ollut joskus laivalla vieras, jonka nimi oli Rike. Kyseinen mies vietti yönsä laivan putkassa. Toivottavasti kyseessä oli eri heppu, Katri ajatteli ja vilkaisi kelloa.

Hänen pitäisi palata laivaan ensi tilassa. Toimistohommia oli vaikka kuinka paljon. Ei hänellä olisi aikaa lähteä viemään pussukkaa Tomin kaverin kahvilaan. Hänen pitäisi jättää pussukka Vincentin hoiviin. Rike vai mikä hänen nimensä sitten olikaan, voisi hakea pussin Vincentiltä. Katri laittaisi Tomille viestin, kun olisi palannut laivaan. Mutta nyt hänen oli mentävä!

”Tuletkos Katri? Laitetaan sauna kuumaksi ja nautitaan elämästä!”

Katri kävi läpi matkustajapalautteita toimistossaan. Olli Sädettä ja kaikkea häneen liittyvää rakastettiin varauksetta. Se oli äänensä menettäneen artistin siunaus, yhdessäkään päivätansseista kerätyssä palautteessa ei mainittu Ollin poissaoloa negatiivisena asiana. Ei, hänelle toivottiin pikaista paranemista ja onnellista joulua. Erikoismaininta meni drinkkikupongeille, joita Katri oli anteliaasti jakanut tango-opetukseen osallistuneille. Ilta oli köyhdyttänyt risteilyosaston drinkkikuponkivarastoa, mutta kaikella oli hintansa. ”Tyytymättömiin asiakkaisiin meillä ei ole varaa!” Laivayhtiön ohjenuora oli selkeä ja sitä oli helppo noudattaa!

Katri klikkasi auki illan risteilyohjelmatiedoston ja lisäsi seuraavan päivän päivätansseihin ohjelmavaihdon, Tangoa mestarin askelissa! -kurssin. Tanssitunti tangosalongissa oli ollut menestys ja se pidettäisiin ohjelmistossa. Katri tallensi tiedoston ja tulosti muutamia kappaleita kiinnitettäväksi laivan sisäänkäynnissä olevaan vitriiniin. Lastenhuoneen työharjoittelijat saisivat kopioida loput ohjelmat ja jakaa uudet risteilyohjelmat matkustajille.

Laivalla kaikki sujui ennalta laadittujen suunnitelmien mukaisesti, jopa lähtötunnelmat olivat satamasta riippumatta jokaisena iltana täysin samat. Varmaa oli ainoastaan se, että kaikkina iltoina laiva oli lastattu arkeaan pakenevilla risteilymatkustajilla.

Laivan lähtöön oli tunti. Puolen tunnin kuluttua Katri menisi pomonsa, laivan intendentin, Timo Heinosen kanssa vastaanottamaan laivaan saapuvia matkustajia. Katri sitaisi univormuunsa kuuluvan silkkihuivin kaulaansa. Mitä Tomin ihmeitätekevässä mustelmaeliksiirissä olikaan, se oli tepsinyt. Mustelma oli jo muuttunut hieman vaaleammaksi. Ei niin, että sitä olisi voinut kauneuspilkuksi kutsua, mutta silti selvä muutos parempaan, Katri arvioi kaulaansa koristavaa mustelmaa.

Kun hän oli saanut itsensä valmiiksi, hän siemaili kahvia uutisten äärellä. Kaaos maailmalla, rauha Suomessa, hän totesi ja sulki television ja uppoutui edessään levittyvään maisemaan. Työhuoneen ikkunan takaa levittyvä suuri sininen oli syy, mikä piti Katrin merimieselämässä kiinni. Meri tyynnytti mielen. Hän tarkisti vielä, oliko Tom vastannut viestiin. Lähetystiedoista päätellen viestiä ei oltu vielä luettu. Tärkeintä oli kuitenkin, että Tom lähettämä tuliaispussukka oli nyt Vincentin hoteissa eli toisin sanoen paremmassa tallessa kuin Suomen Pankin holvissa!

Katri oli vastaanottovuorossa laivan intendentin Timo Heinosen kanssa. He seisoivat kävelykadun keskiössä, suurien lasiovien edessä ja neuvoivat matkustajia oikeisiin hisseihin.

Laivalla Timo Heinonen oli tunnettu aiemmasta sotilasurasta ja ehdottoman ankarasta asenteesta siihen, mitä tuli henkilökunnan käytökseen ja ulkoasuun. Vuosien varrella Katri oli huomannut, että vaativuus oli kuitenkin vain muisto armeijavuosista. Timo oli aikoinaan ottanut Katrin töihin, kun hän oli tehnyt paluuta Karibialta. Ja mies oli ollut kaikissa tilanteissa Katria kohtaan todella mukava. Timo oli myös sinkku ja yhteisiin laivavuosiin mahtui muutama läheltä piti -hetki. Timon seurassa Katri oli aina hieman varuillaan. Hän ei tahtonut antaa vääränlaisia signaaleja.

Matkustajia soljui laivaan tasaisena virtana. Matkustajien keski-ikä ennusti sitä, että illasta oli tulossa vaihteeksi rauhallinen. Tangokansa oli tietyn ikäistä, ja hyvä niin. Katri lateli tottuneesti laivan ravintoloiden teemat ja päämenut, jakoi kyselijöille tietoa tullimääräyksistä ja Tukholman museoiden aukioloajoista. Laivalla vietettyjen vuosien aikana Katrista oli kehkeytynyt todellinen nippelitiedon ja hassunhauskojen keskustelunavauksien kävelevä hakuteos.

Ei ollut kerta tai kaksi, kun hän sai sitaista jonkun kaulassa roikkuvaan solmioon solmun. Hän halusi olla avuksi. Koska hänellä ei ollut omaa perhettä, oli laivasta, sen henkilökunnasta ja laivaan saapuvista matkustajista muodostunut eräänlainen perhe, jonka hyvinvointi askarruttu Katria toisinaan enemmän kuin hänen omansa.

”Minulla on keväällä oma purjevene. Lasken sen vesille, jos Katri tässä tulee sitä saareen kastamaan. Tuletkos Katri? Laitetaan sauna kuumaksi ja nautitaan elämästä!” Timo sanoi ja pukkasi Katria kylkeen.

Katri hymyili jäykästi punakoille eläkeläispapoille, jotka kuuntelivat Timon veneenrakennustarinoita lumoutuneina.

”Totta kai, otan Magnum-pullon mukaan!” Katri sanoi.

Timo loi Katriin pitkän silmäyksen. Vähän turhan pitkän Katrin mieleen. Mies oli tehnyt samankaltaisia ehdotuksia pitkin kesää. Jokin Timon päällekäyvässä tyylissä muistutti mustasukkaisesta ex-miesystävästä. Ja Katri oli oppinut luottamaan vaistoonsa. Silti, olihan se ihanaa, että mies osoitti ihailunsa avoimesti. Katri vilkaisi vieressään seisovaa hymyilevää miestä, jonka silmät loistivat poikamaista intoa, kun hän puhui veneestään. Katri antoi matkustajista hersyvän hyvän tunnelman, naurun ja ilon tarttua.

Oletko heittänyt kuriirikeikkaa?” hän sihahti Katrin korvaan.

Tunnelma lätsähti heti, kun Katrin näkökenttään saapasteli rastapäinen harminkappale. Pete, joka hädin tuskin tervehti, vaan pukkasi Katria hieman sivummalle.

Oletko heittänyt kuriirikeikkaa?” hän sihahti Katrin korvaan.

Katri värähti. Miehen äänessä oli se sama kova, vaativa sävy kuin iltana, jolloin hän oli käynyt Katrin kaulaan kiinni.

”Että mitä?” Katri huusi.

Laivan trubaduuri oli juuri aloittanut musisoinnin. Kun mukaan liittyi vielä pari parkuvaa lasta ja kovaan ääneen rätkättävä inttipoikien muodostama seurue, oli kakofonia valmis, eikä hetkeen ollut mahdollista kuulla normaalia puhetta. Pete seisoi ahdistavan lähellä.

”Karaokekeikkaa?” Katri karjui musiikin sekaan, muttei ollut varma kuuliko Pete.

Peten kulmat kurtistuivat.

”Just joo, karaokea! Sinä se olet sitten susityhmä akka...” Pete sivalsi.

”Katri, sinua tarvitaan täällä!” Timo huikkasi ja osoitti Peten jalkineita.

”Bootsit ei kuulu virka-asuun, ei edes baarissa, vaihda kengät!” Timo sanoi.

Pete seisoi paikallaan sen näköisenä, että joutui ponnistelemaan, ettei tekisi jotain sellaista, mitä joutuisi katumaan. Mies puuskutti sieraimet levinneinä Katrin edessä. Epämääräinen huolestuneisuus täytti Katrin mielen. Kasvoille pyrkivästä hornahöngästä pystyi päättelemään, että hän oli hetki sitten juonut jotain alkoholipitoista. Muisto kuristusotteesta kaulalla sai Katrin ottamaan varmuuden vuoksi askeleen taaksepäin Petestä.

”Haista sinä peikko pitkä paska!” Katri sihahti hampaidensa välistä ja livahti takaisin työpisteelleen, neuvomaan matkustajia, jotka haahuilivat sisääntuloaukossa hämmentyneen näköisinä.

Pete marssi rastat heiluen matkustajien seassa. Katrin olisi tehnyt mieli kertoa Timolle kaikki, mitä edellisiltana oli tapahtunut. Pestä kätensä koko jutusta ja kuitata lähtöpassi laivasta. Siihen hän ei ollut vielä valmis. Mutta hän löytäisi keinon, millä Petestä päästäisiin.

”Kai tiedät, että voit koska vaan kertoa minulle, jos sinua ahdistellaan. Ymmärrän kyllä, että sinä kiinnostat miehiä. Olet aika pakkaus”

Laivan irrottua laiturista Katri käveli Timon kanssa kohti päällystön toimistoa. Katri erotti käytävän päässä puuhastelevan Peten. Hän kiinnitti Happy Hour -mainosjulisteita yökerhon oviin. Petestä oli kehkeytynyt todellinen maanvaiva. Katri vilkaisi Timoa, mies seisoi hänen edessään odottava ilme kasvoillaan. Ei hän hassumman näköinen ollut. Komea sellaisella urheilullisella tavalla, tukka oli edelleen armeijahenkisesti leikattu ja orvokinsiniset silmät tuikkivat leikkisästi.

”Kai tiedät, että voit koska vaan kertoa minulle, jos sinua ahdistellaan. Ymmärrän kyllä, että sinä kiinnostat miehiä. Olet aika pakkaus”, Timo sanoi.

Katri olisi nauranut miehen suojeluksi naamioidulle lähestymisyritykselle, ellei hän olisi tajunnut tilaisuutensa koittaneen.

”Koska viimeksi baarihenkilökunta on puhallutettu?” Katri kysyi ja astui sisälle toimistoonsa.

Yökerhossa Katri seisoi parrasvalojen loisteessa.

”Hyvät naiset ja herrat, Olli Säde ja Päivänsäteet, ELÄMÄ SE ON KUIN SILKKIÄ VAAN!”

Katrin spiikkiä seurasi rumputremolo, ja valot suuntautuivat samettiverhojen suojista näyttämölle astuvaan laulajatähteen. Olli Säde otti yleisönsä ja M/S Fiestan risteilyemäntä otti paikkansa av-teknikon vierestä.

Ollilla oli edelleen haasteita äänen kanssa, ja tästä syystä show’ssa oli enemmän tanssinumeroita. Kaikki yökerhossa olevat istuivat paikoilleen jämähtäneinä ja seurasivat tanssia. Estradilla vallitsi juhlallinen tunnelma.

Täysmiehitetty bändi soitti Myrskyluodon Maijaa ja tanssilattian keskiössä askelsi Pia, jonka kasvot hohtivat näyttämön valoissa ihmeellisen kauniina, niin kuin kulmakarvoille ja ohimolle olisi satanut kristallisia lumikiteitä. Niskan tähtitatuointi oli huolellisesti pakkeloitu piiloon ja hoikkaa kehoa verhoava kolttu täytti kaikki laivayhtiön määritykset hienostuneen seksikkäästä esiintymisasusta.

Katri silmäili pianoa takovaa Kajta. Mies oli tapojensa mukaan haihtunut ensi kohtaamisen jälkeen omille teilleen. Sellainen hän oli, yhtä pelokas kuin Katrikin. Ja siinä oli syy, miksi suhde toimi ja oli pysynyt niin raastavan epäselvänä. Hänen osaltaan juttu oli kertakaikkisesti loppu. Nyt hän tiesi, kenet hän halusi. Muisto edellispäivän porrasjumpasta laivan perämiehen kanssa nostatti hymyn Katrin huulille.

Ja hän vilkuili ympärilleen, josko laivan komentosillalla työskentelevä Mats olisi piipahtanut yökerhon katsomaan show’n, mutta miestä ei näkynyt.

Musiikki meni tunteisiin. Pian uskomattoman voimakkaat hypyt ja hallitut piruetit, triplat, kirvoittivat yleisöstä valtavat aplodit. Pian lahjakkuus oli ilmiselvää. Tanssitaito oli samanaikaisesti vahvaa ja rohkeaa, kuten oli kaikki muukin, mitä hän edusti – moottoripyörät, vauhti ja romuralleissa kaahailu.

”Tähti on syntynyt!” Timo Heinonen mutisi.

Hän taputti Katria olkapäille, ja jätti kätensä lepäämään Katrin harteille. Katri olisi halunnut työntää käden pois, muttei kehdannut. Hän piti katseensa lavaa kohti suunnattuna.


Katri heräsi kovaan jyskytykseen. Hänellä meni hetki ymmärtää, mitä tapahtui. Joku huusi hänen nimeään ja jyskytti ovea. Katri kiskoi ylleen aamutakkiaan.

Pete huojui paikoillaan. Hänen kasvonsa olivat vitivalkoiset.

”Tom on hakattu. Hän on teho-osastolla koomassa!” Pete sanoi ja löi nyrkkiään ovenpieleen tuskaisen näköisenä.

Katri tuijotti Peteä tajuamatta sanaakaan siitä, mitä mies oli hetki sitten kertonut.

”Nyt kerrot, missä se pussi on!” Pete pamautti sormuskädellä ovea niin, että siihen jäi painauma.

Katri ummisti silmänsä.

”Tai muuten mitä?” hän kysyi niin hennolla äänellä, että tuskin itsekään kuuli sanojaan.

”Tom on koomassa, ja se on sun syy!” Pete sähisi silmät vihaa uhkuen.

”Jätkät käy kuumana, ne on tulossa hakemaan sut. Tajuatko, sä olet vaarassa”, Peten ääni kaikui jossain kaukana.

Katri perääntyi hyttinsä hämärään. Hytin ovi läiskähti kiinni. Hän kävi istumaan vuoteelleen. Hän kuuli, miten mies potki ja hakkasi ovea. Shokkitärinä valtasi Katrin koko kehon.

Jatkuu ensi numerossa.

Laura Paloheimo on vuonna 1971

syntynyt kirjailija, tuottaja ja kirjoittamisen ohjaaja. Hän on

kirjoittanut vauhdikkaita chick lit -kirjoja:

Klaukkala, OMG,

Mama Mojo ja

Puppiduu.

Risteilyemäntä Katri Leinosen työpaikkaromanssi laivalla soittavaan pianistiin hiipuu yhtä nopeasti kuin se roihahtikin, mutta Katri ei ehdi miestä liikoja suremaan.

Tangoshow’n ensi-ilta ja sitä seuranneet lukuisat jatkojuhlat ja niistä seuranneet romanssit olivat pääpuheenaihe laivan messissä.

Katri liittyi aamukahviaan nauttivien hyttiemäntien seuraan ja keskittyi kuuntelemaan varsin värikkäitä versioita laivalla edellisyönä show’nsa ensi-iltaa juhlineesta tähtilaulajasta, Olli Säteestä.

”Ei ollut päällä rihmankiertämää!” yksi hyttiemännistä sanoi ja pyöritteli päätään.

Katria huvitti. Aina sama juttu, saunakansa kohahti, jos joku oli sattunut kävelemään alasti henkilöstön poreallastilan läpi.

”Artistit on sellaisia, vapaita sieluja, haluavat irrotella kunnolla!” Katri sanoi ja sekoitti kahviaan ja tunsi hyttiemäntien tuijotuksen kaulallaan.

Pelon ja ärtymyksensekaiset ajatukset pitivät Katrin hereillä aamuun asti. ”Jos sanot sanakin tästä, se on nirri pois! Se on nirri pois!” Peten uhkaukset kiersivät kehää mielessä. Mustelma teki kipeää, mutta huivia oli pakko pitää kaulassa. Katria ahdisti ajatellessaan edellisyötä, kammottavaa pullonpyörityspeliä Peten hytissä ja hetkeä, jolloin mustelma syntyi.

Mies himoitsi edellisiltana pullonpyörityspeliä pelanneen moottoripyöräjengin kannattajajäsenyyttä.

Oli vaikea ymmärtää Peten olevan se sama mies, jonka Katri oli oppinut tuntemaan aloittaessaan laivatyöt. Missä oli kultainen baarimikko, jonka Katri oli vuosien aikana oppinut tuntemaan? Ja miksi hän halusi niin paljon tienata moottoripyöräjengin hyväksynnän?

Selvittyään työkaverinsa kuristusotteesta ja päästyään hytilleen, hän oli valvonut koko yön pohtien, mitä hänen pitäisi tehdä. Hän olisi ilomielin ilmiantanut Peten laivan intendentille, ellei olisi siinä samalla vaarantanut oman työpaikkansa laivassa. Vuosien aikana oli tapahtunut paljon kaikenlaista. Katri tiesi liikaa. Ja Pete tiesi, että Katri tiesi.

Peten pelko oli kuitenkin epätoivoista lajia. Mies himoitsi edellisiltana pullonpyörityspeliä pelanneen moottoripyöräjengin kannattajajäsenyyttä, ja se vaati erilaisten tehtävien suorittamista. Kannattajajäseniä valjastettiin tekemään palveluksia. Laittomuuksia. Tom oli toiminnassa jotenkin mukana, vaikkei miehellä tainnut olla edes moottoripyörää, Katri pohdiskeli ja toivoi hyttiemäntien keksivän uusia puheenaiheita.

”Näytät siltä, että olet herännyt vasta, ja tarvitseeko kysyä mistä?”

Onneksi Ahdin Valtakunnan valtiatar, lastenhoitaja Stella, ilmestyi paikalle ja ilmoitti Olli Säteen olevan päivähuoneessa. Muutoin niin pirteä Stella näytti väsyneeltä.

”Näytät siltä, että olet herännyt vasta, ja tarvitseeko kysyä mistä?” Katri kysyi ja Stella virnisti.

”Myönnetään! Sääntöjä rikottu! Olin yötä Ahdin Valtakunnassa!”

”Esimerkillistä päivystystyötä, koisit työpaikalla!” Katri kiteytti ja toivoi, että itsekin nukahtaisi toimistopöytänsä ääreen, siten elämä laivalla olisi ehkä tylsää, mutta piirun verran turvallisempaa.

Stella nauroi ja veti käden kuvitteellisen hatun lippaan.

”Aina valmis, mitä tulee pirtuun tai polkkaan!” hän sanoi ja kertoi olleensa tanssijoiden kanssa jatkoilla.

”Nähtiin aamu nousevan ja yksi alaston mies!”

”Alaston mies?” Katri toisti.

”Markolta terveisiä, hän kyselee aina, onko Katri jo rengastettu, en oikein tiedä mitä vastata.”

”Tatuoitu ja karvainen. Ei mikään kiiltokuva mieheksi, mutta mies kuitenkin. Kaveri juoksi munasillaan ympäri seiskakantta. Kuulemma kyse oli jostain nakuhaasteesta!” Stella pyöritteli päätään.

”Sepä somaa”, Katri mutisi ja toivoi, ettei intendentin korviin kantautuisi yhtäkään tarinaa edellisillan aktiviteeteista.

Katri tunsi Stellan katseen kaulallaan.

”Kiva huivi sulla, sininen... Oliko kiihkeä yö Kajn kanssa?” Stella kysyi ja näytti siltä, että odotti mehukkaita yksityiskohtia.

”Sininen sopii mielialaan. En kerro mitä tapahtui, lakkaa kärttämästä!” Katri mutisi.

Stellan silmät välähtivät.

”Kiitos luottamuksesta! Markolta terveisiä, hän kyselee aina, onko Katri jo rengastettu, en oikein tiedä mitä vastata”, Stella sanoi muka huolettomasti, vaikka Katri hyvin tiesi, mihin Stella pyrki.

Stellan turvallisuusalalla työskentelevä veli oli kyllä mukava mies, mutta ei yhtään Katrin tyyppiä.

”Sinkkuna edelleen”, Katri sanoi ja kohautti harteitaan.

Hän oli seilannut ne seitsemän merta eikä ollut vieläkään löytänyt kotisatamaa, ei prinssi rohkeaa, mutta oli oppinut paljon itsestään. Se kai oli tärkeintä, tietää kuka oli, mistä tuli ja mihin suuntaan oli matkalla.

Stella oli hyvä ystävä. Jos jonkun ihmisen oppi tuntemaan merillä ollessaan, niin työkaverinsa, aina sielunelämää ja lapsuudentraumoja myöten. Meri herätti alitajunnan ja heitti kaikki roskat pintaan, vaikka eivät he elämäänsä itkeneet, päinvastoin.

Stella jatkoi ensi-iltajuhlien yksityiskohtien heruttamista. Kesken tarinoinnin Katrin hakulaite soi.

Tarkoitus oli myydä litratolkulla juomia, eikä myyntitavoite toteutuisi mikäli porukkaa lähtisi pois kesken kaiken.

”En voi laulaa! Pitää lepuuttaa, että saan äänen toimintakuntoon illaksi!” Olli raakkui luuriin.

”Tee kaikkesi, että saat äänesi kuntoon illaksi! Höyryhengitä, laita kosteita pyyhkeitä hyttiin, kuiva huoneilma on myrkkyä keuhkoille!” Katri lateli rutiininomaisesti ohjeita ja laski luurin alas.

Hän tuijotti hetken eteensä näkemättä mitään ja yritti keksiä, mitä sanoisi tangofaneille, jotka jonottivat paraikaa päivätansseihin kannella kymmenen. Olisi ikävää ilmoittaa, ettei Olli pääsisi heitä liikuttamaan ja että nimikirjoitukset jäisivät saamatta, kaverikuvat ottamatta.

Katri mietti eri vaihtoehtoja. Kansa saisi kuitenkin tanssia tangoa. Tango-orkesteri ja orkesteria johtavan Kajn lauluesitykset kuuluivat Ollin päivätanssipakettiin. Ollin tähtitunti oli päiväntanssien kohokohta, muusta musisoinnista ja laulusta huolehtisi orkesteri. Tarvittiin jotain, mikä pitäisi tangohovin tansseissa alkamishetkestä sen päättymishetkeen, mutta mitä? Tarkoitus oli myydä litratolkulla juomia, eikä myyntitavoite toteutuisi mikäli porukkaa lähtisi pois kesken kaiken.

Katri puhalteli ilmaa keuhkoistaan. Hän silmäili puhelimen vieressä olevaa hyttilistaa. Siinä oli merkittynä hytin numero ja hytissä asuvan miehistön jäsenen nimi. Ensimmäisenä listassa oli Alvarez. Fernando Alvarez! Niin tietysti! Miksi hän ei heti tajunnut! Eilisiltana Fernandon tangosoololle oli taputettu seisten. Suomen notkealanteisin tangotanssija, Fernando tunsi tangon salat ja oli Olli Säteen salarakas.

Katri naputteli Fernandon numeron puhelimeen ja toivoi parasta. ” Si, Si!” Fernando vastasi ja ilmoitti olevansa paikalla vartin kuluttua.

Katri kiiruhti ulos messistä ja juoksi portaisiin.

Laivan munahaukkojen havittelema kultamuna, laivan perämies, Mats Åhman.

”Joskushan ihmisen oli kuntoiltava!” hän tokaisi vieressään harppovalle miehistön jäsenelle ja huomasi vasta sitten, kuka hänen vieressään harppoi.

Laivan munahaukkojen havittelema kultamuna, laivan perämies, Mats Åhman. Katri onnitteli itseään siitä, että kerrankin osui paikalle Mats Åhmanin kanssa niin, ettei paikalla ollut esimerkiksi parfymerian kaunottaret, joiden kauneus oli ehkä purkista, mutta Katri olisi tehnyt mitä vain saadakseen tietää, mistä purkista.

”Sisällä oleskelu ja koneellistetun sisäilman hengittäminen on rasitus keuhkoille, Mats tiedotti.

Katri nyökkäsi pontevasti samanmielisyyden merkiksi. Hänen vieressään askeltava perämies oli komea rujolla tavalla. Auringon ja iän rypistämät kasvot olivat mukavalla tavalla syvien uurteiden raidoittamat, leukaa koristi hienoinen sänki, silmät olivat orvokinsiniset ja täynnä sellaista kujeilua ja iloa, jota Katri niin kovasti kaipasi. Silkkaa pokaalia koko mies!

”Täytyy kai alkaa treenaamaan ihan kunnolla, Katri sai sanotuksi läähätyksen lomasta.

”Mitä sä treenaat?” Mats kysyi.

”Tangomusiikkia ja Netflix-surffailua”, Katri vastasi totuudenmukaisesti ja Mats räjähti nauramaan. Katri pysähtyi paikoilleen ja nauroi itsekin.

”Tottahan se on, olen läpikotaisin laiska. Yritän aina laihduttaa ja se onnistuu yleensä päivisin. Yöllä löydät minut messistä, tarkalleen ottaen ensimmäisen buffet-tarjoilun päättymisen aikaan. Suklaakakut on varattu mulle!” hän sanoi muka tiukkana ja Mats nauroi lisää.

”Olet hurmaavan rehellinen!” mies sanoi.

Ja Katri hymyili niin että poskipäihin koski.

”Mitä eilen tapahtui? Mä yritin tavoittaa sua.”

Katri marssi orkesterikorokkeelle ja kertoi pikaisesti Kajille muutokset päivätanssien ohjelmaan. Kaj tuijotti Katrin kaulaa.

”Mitä eilen tapahtui? Mä yritin tavoittaa sua. En saanut nukutuksi, meidän hyttikäytävällä oli ihan hirveä meteli! Ne motoristit kuuntelivat jotain paskamusaa aamuun asti! Ja ne polttivat maria, mä en voi olla täällä, jos meno ei muutu!” Kaj sanoi.

Katri lausui Kajlle pahoittelut ja otti mikrofonin käteensä. Hän tiesi hyvin Kajn historian päihteiden kanssa, miten hän oli kamppaillut itsensä vapaaksi vakavasta riippuvuudesta.

”Puhutaan myöhemmin, jooko? Mennään vaikka kansikävelylle”, Katri sanoi ja astui tanssilattialle.

Tangohovin edustajat huikkailivat Katrille ja kyselivät Ollista. Katri vilkaisi samettiköysien takana seisovaa tummapintaista miestä. Fernando oli ammattilainen, hän oli paikalla, hymyilevänä ja valmiina ottamaan hommat hoitoon.

”Raju rakastaja”, Katri lausui ja sai hetkessä tangosalonkiin kerääntyneen eläkeläisjoukon huomion itseensä.

”Hyvät matkustajat, raju rakastaja on täällä! Minulla on ilo edustamani laivayhtiön puolesta esitellä teille eilisiltana tangoväen lumonnut Fernando Alvarez! Hän on luvannut esittää teille parhaat palat soolonumerostaan ja opettaa teille askelsarjan tai pari!”

The woodooman, luki hieroja Tomin hytin ovessa. Katri koputti oveen. Katri oli varannut ajan hierontaan. Tom oli laivaporukasta ensimmäinen, joka matkusti Intiaan ja palasi sieltä täysin vihkiytyneenä erilaisiin yrtteihin ja mielenhallinta harjoituksiin. Tomilla oli aina tarjota ihmeitä tekevä flunssankarkotusjuoma, minkä kanssa hän tarjosi itseleivottuja pikkuleipiä.

”Alastomien naisten vuoksi olen valmis melkein mihin vaan!” Tom nauroi.

Verkkariasuinen Tom avasi oven ja pahoitteli hytissä vallitsevaa sotkua.

”Jään huomenna maihin ja siirrän samalla kamoja hoitohuoneelle. Laitanko erikoisyrttejä höyryttimeen?”

Pöydällä olevasta diffuserista nousi kiemurtelevaa vesihöyryä. Tuoksut oli osa Tomin hoitorituaalia. Katri ryhtyi riisumaan vaatteitaan.

”Hieno juttu, että olet toteuttanut unelmaasi luontaishoitolasta, se on meidän kaikkien ilo”, Katri sanoi.

”Alastomien naisten vuoksi olen valmis melkein mihin vaan!” Tom nauroi.

Tom siirtyi hytin vessaan siksi aikaa, kun Katri riisui. Katri kääriytyi pyyhkeeseen ja kävi istumaan hoitovuoteen reunalle. Hän tajusi unohtaneensa käteistä rahaa sisältävän kukkaron toimistoon. Taskussa ei ollut muuta kuin huulikiilto, laivayhtiön heijastin ja evääksi messistä otettu banaani.

”Voin tietenkin maksaa luonnossa!” Katri tokaisi reippaasti.

Tom tuijotti häntä sen näköisenä, ettei ollut varma, oliko kuullut oikein. Katri kaivoi banaanin esiin. Tom purskahti nauruun.

”Hetki sitten, kun halasin sua, tunsin jotain kovaa rintaani vasten ja ajattelin, että tulet vetämään mut kylmäksi!” Tom sanoi huolettomaan tyyliinsä.

”Ihanko totta luulit, että mulla on ase? Miksi?”

Katria hämmensi toden teolla.

”Ihanko totta luulit, että mulla on ase? Miksi?” hän kysyi, mutta Tom ei vastannut.

Ehkä hän ei kuullut. Kolina vessassa voimistui, hän valmisti yrttikäärettä mustelmaan. Tom liotti pyyhettä käsienpesualtaassa ja lirutteli pyyhkeen päälle kellertävää nestettä ruskeasta lääkepullosta.

”Minusta on tullut vainoharhainen. Näen uhkia kaikkialla! En saa nukutuksi”, Tom selitti ja Katri etsi sopivaa asentoa hierontapöydältä.

Hän lupasi Tomille vapaat kädet mitä hoitoon tuli. Tom lupasi tehdä parhaansa mustelman karkottamiseksi. Onneksi hänelle ei tarvinnut selittää mistä se oli tullut. Ehkä Tom oli nähnyt tilanteen, Katri päätteli ja ummisti silmänsä.

”En mä sulta mitään maksua ota, niin monta vuotta on töitä tehty yhdessä, enkä kertaakaan tarjonnut sulle edes drinkkiä. Nyt saat koko rahan edestä!” Tom huuteli valuvan veden kohinoiden seasta.

Pian hän vajosi rentoon oloon, horrokseen minkä läpi hän tavoitti ainoastaan Tomin soittaman rentouttavan musiikin sävelet.

”Ihanaa tingelitongelimusiikkia”, Katri mutisi puoliunessa, hän yritti puhua mutta oli jo niin rento ja väsynyt, että hän tuskin kykeni muodostamaan sanoja.

”Rento mieli, rento keho. Kun tajunta laajenee, maailmankuva laajenee ja kaikki on mahdollista.”

Hoidon jälkeen Katri ponnisteli itsensä istuma-asentoon ja kiskotteli jäseniään ja haukotteli suureen ääneen. Se, mitä hän oli hetki sitten hierontapöydällä kokenut, oli ollut tajuntaa laajentava kokemus. Hän oli tuntenut olevansa yhtä musiikin ja meren kanssa, yhtä jokaisen tähdenlennon ja kaukaisen galaksin kanssa. Se oli ihmeellinen kokemus.

Katri vilkaisi itseään peilistä ja näki, miten rentous ulottui silmiin asti. Hänen katseensa oli täysin toinen, raukea. Ja silmät suorastaan kiilsivät kirkkaanvihreää sävyä, sitä jadentummaa, mitä ei hämärässä yleensä erottanut.

”Rento mieli, rento keho. Kun tajunta laajenee, maailmankuva laajenee ja kaikki on mahdollista”, Tom julisti tuttuun tapaansa tajunnanlaajentamisen puolesta.

Katri huojutteli kehoaan puolelta toiselle. Hän ajatteli Kajta, sitten komentosillan Matsia, sitten taas Kajta, hetkisen ajan naapuriaan Vesaa ja sitten taas Kajta. Sitten hän huomasi miettivänsä, miltä Mats näyttäisi alasti. Mieshän oli niin hoikka, olisiko hänessä vartta täyttämään aikuinen nainen? Katri tuumaili ja tirskahti.

”Olet niin suloinen, että minua ihan itkettää! Tarjoaisin sulle vielä teetä ja erikoispikkuleivän, mutta selvästi sulle riitti tämä setti”, Tom sanoi ja halasi Katria, joka takertui eteensä ilmestyvään mieheen ehkä hieman turhankin halukkain ottein.

Tom asetti Katrin sepalukselle eksyneet käpälät turvallisemmalle vyöhykkeelle.

”Noh, noh, aika mennä tutimaan Katriseni”, Tom sanoi ja irrottautui otteesta.

Tom työnsi Katrin hyttikäytävään ja painoi tämän käteen pienen muovipussin.

”Kiva juttu, että viet mun frendin nuuskat maihin, pussissa on partavesilitkua ja perusjuttuja!” Tom sanoi.

Katri moikkasi käytävällä puhelintaan räpläävää Kajta ja otti tukea hyttikäytävää halkovasta kaiteesta.

”Totta kai, kaikki hoituu!” Katri mumisi, vaikkei muistanut, että heillä olisi ollut puhetta pussin kuljettamisesta ja painoi Tomin poskelle märän pusun kiitokseksi.

Hyttiin päästyään Katri kävi suihkussa ja sujautti yöpaidan ylleen. Jestas, että hän olikin väsynyt! Ja samanaikaisesti hän oli niin täynnä energiaa, että olisi voinut hyvin viettää pienen lemmekkään hetken esimerkiksi Kajn seurassa. Mutta ei kuitenkaan, Kaj oli historiaa. Kyllä meressä kaloja riitti! Ja se varsinainen vonkale oli vielä pyydystämättä!

Tomin suorittama hieronta oli avannut kaikki kraanat. Aivan kuin hän olisi muuttunut silmissä pehmeämmäksi, hohtavammaksi, vetovoimaisemmaksi. Toiseksi.

Tällä kertaa hän saisi sen, mitä tavoitteli. Vaikutti siltä, että vihreä valo palaisi komentosillalla, kun Katri Leinonen piipahtaisi pikkuvisiitillä! Katri iski silmää peilikuvalleen. Olisipa hän ollut yhtä itsevarma aiemmin päivällä, kun nousi portaat Mats Åhmanin seurassa. Mats oli kyllä jotain ihan muuta. Ja wou, miten selvästi hän pystyi näkemään, miten erivärisiä valoja hänen peilikuvansa heijasti! Kaikki oli niin ihmeellistä!

Katri otti askeleen peiliä kohti. Kuvajaisen säteet olivat kirkkaan vaaleanpunaisia ja niiden seassa oli kirkkaanvalkoista valoa, kuin roiskeita, ne levisivät hänen kuvajaisensa yli, koristelivat hämärässä hytissä seisovan naisen hahmon.

Katri kosketti peiliä. Säteet katosivat. Hyttiin laskeutui pimeys. Hän näki taas itsensä niin kuin oli. Hän tunsi ohimoissa jyskyttävän päänsäryn ja tunsi huimausta. Hän sulki silmänsä ja heräsi vasta seuraavana aamuna, nähtyään koko yön unta, jossa hän liukui kovaa vauhtia vesipyörteiden mukana ms. Fiestan kölin alle.

Jatkuu ensi viikolla.