Saara havahtui jo lapsena siihen, että hän on erilainen. Kaikki alkoi siitä, kun eräs vaaleanpunaiseen mekkoon ja saumasukkiin pukeutunut nainen keskeytti leikkituokion. Nainen jäi pitkäksi aikaa mieleen, ja hänestä tuli Saaran ensimmäinen salaisuus. Pian niitä tuli lisää, kuten erään kerran, kun Saara uskaltautui paikallisen kylähullun kotiin. Siitä, mitä sitten tapahtui, Saara ei hiiskunut kenellekään.

Helsinki 1956

Elias juoksi. Ohi Hesperian puiston, leikkitelineiden ja Sonckin korttelin sisäpihan. Sade oli loppunut, ja Mechelininkadun kivetys kiilsi märkänä.

Elias kuuli talonmiehen rouvan huutavan peräänsä, mutta ei pysähtynyt.­ Hän sukelsi Peltosen rouvan lakanapyykin ali, hänen sydämensä­ hakkasi, kylkeen pisti, lehmuksista tippui vettä niskaan, mutta hän ei ravistellut kaulustaan. Hän oli viimeinen mohikaani, Marathonin­ sankari, tsaarin kuriiri.

Askeleet muuttuivat kevyemmiksi, kuin kengät eivät olisi ollenkaan koskettaneet asvalttia. Museokadun kulmassa hän horjahti ja nousi edes katsomatta polven raapaleita. Sisäpihan portin avain juuttui lukkoon, ja hän joutui renksuttamaan sitä pitkään. Miksi juuri nyt? Miksi juuri tänään, kun oli tärkeää päästä kertomaan äidille kaikki heti.

Elias muodosti päähänsä lauseita, juuri niitä ainoita oikeita sanoja. Äiti rakasti hänen kuuntelemista. Hän veti iltaisin Eliaksen syliinsä nojatuoliin ja poika seurasi, vaikka oli jo liian iso, ja antoi äidin painaa nenänsä kaulaa vasten. ”Kerro minulle satu”, saattoi äiti vaatia, ja Elias kertoi.

Hän kutoi kultaisia verkkoja, koristi tarinat yksityiskohdilla ja maalasi henkilöille kyömyneniä ja suurikokoisia karvaa kasvavia luomia. Välillä äiti saattoi sanoa: ”Oho, tapahtuiko se tosiaan niin?” tai ”Ajatella!” mutta koskaan hän ei moittinut, että Elias liioitteli tai valehteli.­ Äiti ei ollut niin kuin muut, Elias tiesi. Äiti sanoi, että vain tyhmät ja mielikuvituksettomat ihmiset kertovat tarinat siten kuin ne oikeasti tapahtuivat.

Mutta nyt Eliakselle oli oikeastikin tapahtunut jotain Suurta ja Ihmeellistä. Hän odotti näkevänsä äidin silmät, pienille silmärypyille supistuvat silmät. Sitten äiti tarttuisi häntä käsistä, ja he ottaisivat tanssiaskelia pitkin keittiötä. Yksi, kaksi, kolme. Äiti oli opettanut hänelle valssia, ja Elias ainoastaan teeskenteli, että koko juttu on hänestä lapsellinen.

ELIAS RYNTÄSI eteisestä sisään riisumatta kenkiään. Hyppäsi yli punaisen maton koskematta kapeampia raitoja. (Maanvyöryvaara, suuronnettomuus, hirmumyrsky!)

– Äiti! hän huusi.

Isä oli vielä toimistolla. Muuten ei olisi uskaltanut törmätä ryminällä sisään. Isän läsnä ollessa lapset saivat puhua vain pyydettäessä. Mutta äitiä ei ollut missään. Elias tajusi sen pysähtyessään keittiön ovella.

Ikkuna lonksui auki. Kaikki äidin uudet maustepurkit seisoivat siisteissä riveissä keittiössä. Keittiön kiiltävällä laminaattitasolla lojui sulamaan otettu lihakaupan paketti. Isän illallinen. Äidin kanssa he usein söivät vain munakkaan tai velliä. Koko juttu tuntui Eliaksesta melkein halvaannuttavalta. Äiti ei ollut siellä missä piti.

Jos Elias ikinä ajatteli äitiään koulupäivän aikana, niin hän kuvitteli äidin ruudullisissa aamutohveleissa odottamassa Eliasta kotiin. Samassa asennossa pöydän ääressä, jossa hän oli istunut Eliaksen lähtiessä kouluun. Ajatus, että äidillä olisi ollut irrallinen oma elämänsä ilman Eliasta hämmensi.

Äkkiä Elias tajusi. Äiti oli tietenkin naapurissa. Elisabet, äidin ystävä, asui vain kerrosta ylempänä. Samassa poika oli jo rappusissa. Elisabet-täti säilytti vara-avainta porraskäytävän puolella, kukkaruukun alla.

Kukkaruukussa oli pöllön kuvia. Minervan, oli äiti sanonut. Minerva oli joku jumalatar muinaiselta ajalta, jolloin myös naiset olivat voineet olla jumalia. Elias oli maininnut asiasta kerran koulussa, mutta Kalle oli nauranut ja kertonut opettajalle, että Elias rienasi. Opettaja oli lyönyt Eliasta kolmasti viivoittimella näpeille.

Elias avasi oven. Elisabet-tädin makean hajuveden tuoksu tulvahti vastaan. Ilma asunnossa liikkui vain vähän. ”Blå hav”, lauloi levysoitin. Elisabet-tädillä oli paljon levyjä, mutta kaikki laulut olivat ulkomaankieltä, jota Elias ei ymmärtänyt. Täti oli asunut pitkään muualla, oli melkein ulkomaalainen siis itsekin.

– Äiti? Elias kutsui ohuella äänellä.­

Lipastojen ja pöytien päällä oli kirja ja paperipinoja, paksut silkkiverhot päästivät niukasti valoa huoneeseen. Kirjaston seinällä riippui karhuntalja. Huonekalut olivat vanhoja, biedermeieriä, sanoi äiti, mutta sana oli liian vaikea muistaa.

Tavallisesti asunto kiehtoi Eliasta, pelottikin hiukan, pulleamahaiset mahonkilipastot, täytetty hiirihaukka kaapin päällä, mutta nyt ilman äitiä hän yritti kulkea niin ääneti kuin voi. Hän saapui makuuhuoneen ovelle. Näki varpaat, punalakkaiset, niistä jatkuvan pohkeen, sekaisen tukan ja vaaleaa lämmintä lihaa, joka laski, nousi ja huokaili. Tumman pään ja sitä harovat­ kädet.

Elias jäi siihen seisomaan. Hänellä oli tärkeää asiaa, mutta jokin oli vialla. Äidin ääni oli vaimea ja korahteleva. Oliko äiti sairas? Samassa äiti nousi pystyyn ja tuijotti Eliasta. Äidin silmät olivat vaaleat, melkein värittömät. Hänellä oli päällään vihreä täkki, mutta toinen rinta oli paljas. Sen pää muistutti koiran kuonoa.

Havainto sai Eliaksen naurahtamaan, mutta sitten äidin ilme muuttui ja tämä avasi suunsa. Suusta pääsi huuto, aivan vieras. Elias ei muistanut äidin­ koskaan korottaneen ääntään. Isä oli joskus sanonut, että äidin ääni oli pehmeä kuin pikkutytön, silkkaa horsman untuvaa. Elias kääntyi ja oli taas kadulla, kiiruhti ruskettunein seitsemänvuotiaan säärin. Mutta katu ei ollut autio. Ei. Sillä liikkui joku muukin, jolla oli kiire. Harmaa Saab kiiltävin kyljin.

Ei, Elias ei näe autoa. Hän juoksee­ suin päin portista, ja auto jarruttaa. Renkaat kirskuvat, Saara kuulee ne rappukäytävään. Hän on kuullut selvästi, että joku liikkuu ­huoneessa. Elias. Hänen oma Eliaksensa.­ Hän on kietaissut kotimekon päälleen ja juoksee paljain jaloin poikansa perään.­ Ja huutaa. Hän kiljuu, suoraa äidin hätähuutoa. On pian poikansa luona.

Elisabet seuraa Saaraa, ottaa tätä hartioista, ravistelee, käskee rauhoittua. Ohikulkijoita kerääntyy paikalle. Saara huitoo Elisabethin pois. Ottaa Eliaksen syliinsä­ varovasti. Silittää tämän päätä huomaamatta, että pojan korvasta valuva verivana värjää punaruudullisen­ mekon. Saara tajuaa sen vasta seuraavana aamuna, kun hän vetää mekon päälleen unilääkepöhnäisenä ja huomaa sen olevan verestä tönkkö.

MUTTA TARINA ei ala tästä, ei siitä kun Saara, kaksikymmentäkahdeksan vuotta, pitelee vertavuotavaa poikaansa sylissään. 

On vuosi 1956, mereltä kaikuvat lokkien huudot, Museokadun orapihlaja-aidasta leviää makea tuoksu, joka kantautuu kolmikon ympärille kerääntyvien­ ihmisten sieraimiin. Näky on kuin lietolaisen mestarin alttarimaalauksesta, nainen kannattelemassa retkottavaa poikaansa rintaansa vasten, toinen nainen yrittää turhaan ravistella toisen hartioita.

Elisabet. Jostain syystä tässä tarinassa kaikilla on kovin raamatulliset nimet. Tämä tarina ei ala siitä, kun Saara rakastuu opiskelutoveriinsa ja ampuu vuokraisäntänsä koiran. Tämä tarina ei ala siitä, kun Saara matkustaa junalla Helsinkiin muuttotavarat isotädiltä perittyine pirunnyrkkikuvioisine ryijyineen junan tavaravaunussa, koska Juhani on joutunut myymään autonsa velkoihinsa. Alussa ei kerrota vielä mitään Elisabetista, hänestä jolle toiset varpaat kuuluivat, ihanasta Elisabetista, jolla on omat salaisuutensa. Ei, tämä tarina alkoi paljon aikaisemmin. Sinä päivänä, kun Saara oli seitsemänvuotias ja äiti istutti hänet tuvan pöydän ääreen ja sanoi, että ”Meidän suvussa…” Sen lauseen Saara tunnisti. ”Meidän suvussa. Meidän suvussa­ ei turhia elämöity.”

Saara oli puhuttelussa, koska hänen­ silmänsä oli mustana, uudessa mekossa oli vaaksan mittainen palkeenkieli ja polvi tirsui verta. Hän oli sanonut saaneensa vammat pudottuaan­ puusta, mutta tosiasiassa hänen sisarensa Irina oli tinttaissut häntä, koska hän ei ollut suostunut antamaan tälle markkaa. ”Mitä isoäitikin olisi sanonut?” Saaran Isoäiti vajosi suohon marjanpoimintamatkalla. Hänet oli löydetty kymmenen minuuttia myöhemmin huutoetäisyydeltä. Hän oli jo ehtinyt tukehtua eikä elpynyt.­

Äiti muisti aina kertoa, ettei­ mummo ollut huutanut apua vajotessaan. Meidän suvussa ei turhia elämöity. Saara osasi tarinan ulkoa. Se kerrottiin aina kun hän halusi jotain, uudet luistimet, mekon.­ Kun hän koulun voimistelusalissa esitti perhosta ja halusi pitää koko loppupäivän siipiään.

Meidän suvussa ei turhia pyydetty. Meidän suvussa ei vaadittu. Meidän sukuun ei syntynyt hankalia tummasilmäisiä lapsia, joiden tukka ei suostunut pysymään siisteillä palmikoilla vaan liuskottui suortuviksi heti letittämisen jälkeen.

SAARA JA IRINA olivat leikkineet hautausmaalla. Heidän suosikkipaikkansa oli laakea kivi, jonka alla makasi ratsumestari Tildman (1843–1911). Se oli juuri sopivan kokoinen kivi, että siihen saattoi kuvitella pienen huoneen: tuo kulma oli keittiö, tuolla oli ruokasali, alakerrassa (naapurihaudalla) lastenhuoneet.

He olivat juuri riitelemässä siitä, kumpi saisi olla tällä kertaa äiti (Saara ei juuri piitannut roolista, mutta tieto, että Irina halusi­ sitä, sai hänet yhtymään kinaan),­ kun nainen käveli heidän luokseen.

Naisella oli vaaleanpunainen leninki ja saumasukat, vaikka ne olivat jo silloin oikeastaan menneet muodista. Jo siitä hänet tiesi ulkopaikkakuntalaiseksi. Kukaan­ paikallinen ei olisi ikinä käyttänyt niin järjettömän arkaa väriä. Sellaiseen mekkoon kun tuli rasvatahra, niin edes sooda ei auttanut.

Nainen oli sievä, sillä tavalla kuin nuoret ihmiset usein ovat, mutta oli hänessä jotain enemmänkin. Ehkä se oli hyvin vaalea, melkein lasimainen tukka, jota kirkas huulipuna vain korosti. Saara tunsi hengityksensä pysähtyvän. Hän ei ollut ikinä nähnyt mitään niin kaunista.

– Osaatteko sanoa, missä on hmm... naistenhuone? nainen kysyi.­

Tytöt puistivat päätään. Naisen ystävät, kaksi miestä ja tyttö seisoskelivat kauempana. Miehillä oli päällään pusakat, siitä tiesi etteivät he olleet herrasväkeä, vaikka naisen mekko olikin harsoa kuin oikealla­ prinsessalla. Nainen oli hermostunut, sen tiesi siitä, että puhuessaan hän nypelsi kaulassaan olevaa kukallista huivia.

– Me käydään tuolla vattupuskassa, Irina sanoi.

Häneen tuntematon ei näyttänyt tekevän kummoistakaan vaikutusta. Saaran varpaat kihelmöivät kuin ne olisivat muuttumassa kavioiksi. Nainen irvisti ja otti askeleen hautausmaan reunaa kohti, missä puskat sijaitsivat. Sitten hän pysähtyi ja katsoi tyttöjä yhä hymyillen.

– Ei teillä sattuisi olemaan paperia?

Sara puisti päätään. Nainen jatkoi matkaansa, ja samassa Saara äkkäsi. Hän juoksi toisen perään.

– Saat nenäliinani.

– En minä voi.

– Ota vaan. Se on jo nyt kulunut. Voin sanoa äidille, että hukkasin sen.

Nainen hymyili, suuteli Saaraa poskelle, myttäsi nenäliinan käteensä­ ja painui hautausmaan aidan­ takaiseen pusikkoon, jossa kasvoi viholaista, horsmaa ja vattua.

– Voisitko kulta vahtia, ettei kukaan­ tule?

Saara punastui. Kukaan ei ollut sanonut häntä koskaan kullaksi. Naisen suudelma poltti otsalla. Silmäkulmastaan hän näki naisen nostavan hameensa, avaavan sukkanauhansa ja vetävän alushousut alas. Hän näki vilauksen valkoisia pyöreitä reisiä, joissa oli hopeista arpiverkkoa. Jokin lämmin humahti hänen vatsaansa ja sieltä vatsan alle kuin pissattaisi. Mutta kuitenkin Saara tiesi, että se oli erilaista.

NAISEN MENTYÄ Saara ei enää halunnut­ jatkaa keskeytynyttä leikkiä. Irina väänsi suuta alaspäin, mutta Saara ei piitannut. Sen sijaan hän päätti seurata naista. Etäältä, sillä hän ei halunnut, että naisen ystävät käskisivät hänen painua kotiin tai kysyisivät, missä hänen äitinsä on.

Hän katseli, kun nainen söi nakkisämpylää kioskilla. Miten tämä piti­ kättään vienosti suun edessä syödessään ja lautasliinaa sirosti kuin kutsuilla. Saara kirjoitti sen vihkoonsa. Hän piti aina sinikantista vihkoaan esiliinan taskussa. Niin oli neuvottu eräässä salapoliisiromaanissa. Siltä varalta että tapahtuisi jotain kiinnostavaa.

Ikävä kyllä kauppalassa tapahtui harvoin mitään erityisen epäilyttävää. Ellei laskettu sitä, kun Kaivoonpaskoja-Rantanen yritti ryöstää osulan, ja hänet pidätettiin kahta tuntia myöhemmin äitinsä asunnon ullakolta, missä hän oli vetämässä sikeitä. Kaivoonpaskoja-Rantanen ei jälkeenpäin muistanut mitään koko ryöstöstä ja alkoi itkeä, kun poliisit selittivät asian hänelle. Rantanen oli kiltiksi tiedetty mies, nimestään­ huolimatta.

Mutta nyt vihdoinkin tapahtui jotain. Tärkeitä asioita. Saara kirjoitti kaiken naisesta ylös. Miten tämä käveli, miten tämän punatut huulet taipuivat hymyillessä. (Ylähuuli oli alahuulta pienempi.) Nainen hymyili aina, kun jompikumpi miehistä sanoi jotain. Hivenen epävarmasti, kuin ei olisi ollut täysin varma, vitsailiko toinen vai sanoiko­ asian vakavasti. Hän hymyili­ vain sen verran, että saattaisi saman tien vaihtaa ilmettään, jos muut reagoisivat toisin.

Saara seurasi heitä kirkkoon ja katseli, kun toinen miehistä painoi naisen syrjäisen rukoushuoneen ristikkoa vasten ja suuteli. Nainen rimpuili ja nauroi yhtä aikaa. Hetken Saara tuumi mennä väliin, mutta perääntyi sitten. Häntä yökötti, mutta samaan aikaan hän halusi pelastaa naisen. Synniltä, hän ajatteli. Hän luki siihen aikaan paksuja kirjoja. Naisista joita ympäröi silkka valo ja jotka kuluttivat päivänsä rukoillen yrttipuutarhassa. Saara ei tiennyt, mikä oli yrttipuutarha, mutta hän päätteli sen olevan jotain todella hienoa. Ainakin parempaa kuin pottumaa.

Kun nainen ja tämän seuralainen nousivat lopulta bussiin, Saara juoksi naisen perään. Tämä hymyili Saaralle hajamielisesti, näytti sitten muistavan jotain ja nyökkäsi.

– Sinä olet sieltä puistosta.

Oli hiukan outoa sanoa hautausmaata puistoksi, mutta kai kaupunkilaisilla oli omat tapansa. Nainen kaivoi mekkonsa taskua ja ojensi jotain. Saara uskalsi katsoa kouraansa vasta kun bussi oli mennyt. Markka. Miten tavallista, miten­ nöyryyttävää. Aivan kuten hän olisi tavallinen pikkutyttö. Normaaleissa oloissa Saara olisi ollut varsin mielissään rahasta, mutta nyt hän halusi heittää sen bussin perään.

Irina sanoi, että heidän tulisi ostaa­ markalla anisrakeita ja jakaa ne, koska he olivat nähneet naisen yhdessä. Saara ei halunnut. Hän halusi­ laittaa rahan lipastonlaatikkoonsa, jotta hän voisi ottaa sen esiin aina kun tahtoi ja ajatella naista. Irina intti vastaan. Hän ei tajunnut, miten Saara pystyi olemaan niin ahne ja itsekäs.

Sanat kouraisivat Saaraa, mutta hän piti pintansa. Raha oli hänen. Silloin Irina iski. Hän potkaisi Saaraa vatsaan, ja äkkiä he pyörivät mylläkkänä pitkin piennarta. Kesken tappelun markka kirposi Saaran otteesta ja vieri ojaan. Se sai Irenen lopettamaan.

– Pidä sitten paskas, sisko sanoi ja lähti raahustamaan (Saara oli saanut potkaistua häntä polvilumpioon) kohti kotia.

Saara istui pitkään maantiellä ja tunnusteli vammojaan. Sitten hän nousi ja kääri mekkonsa hihat ja upotti kätensä ojan mutaan. Ojanpohjan savi oli pehmeää ja tuntui samaan aikaan sekä mukavalta että iljaskolta. Mutta markkaa ei löytynyt. Saara oli jo luovuttamassa, kun jotain kovaa osui hänen käteensä. Siinä se oli. Mutaisena mutta yhä lämpimänä kuin olisi juuri tullut naisen taskusta.

SINÄ PÄIVÄNÄ NAISESTA tuli Saaran elämän ensimmäinen salaisuus. Asia, jota hän ei voinut jakaa äidin tai edes Irinan, siskonsa, kanssa. Siskon, jonka kanssa samassa huoneessa hän tulisi nukkumaan kaikkiaan kaksikymmentäviisi vuotta.

Mutta Saara ei halunnut puhua naisesta vaaleanpunaisessa mekossa. Hän halusi pitää tämän kokonaan itsellään ja ehkä, tätä hän ei koskaan oikein suostunut myöntämään itselleen, hän silloin jo tiesi.

– Naiset eivät tappele, sanoi äiti, kun he istuivat illalla tuvan pöydän ääressä.

Irina ei ollut kannellut äidille tappelusta, mutta mustaa silmää ei saa hevillä taiottua viattomaksi. Äiti­ oli halunnut tietää mitä oli tapahtunut,­ mutta Saara istui vain tuppisuuna. Se hermostutti äitiä.

– Meidän suvussamme naiset hillitsevät itsensä, äiti sanoi ja Saara katseli, miten äidin leuassa oleva luomi liikkui tämän puhuessa.

Siinä kasvoi ohut karva. Toisinaan äiti nyppi sen pois, mutta tänään­ karva oli kasvanut jo parin millin pituiseksi. Hän mietti, mitä äiti oli sanonut. Ilmeisesti tappelu oli sallittua, ongelma oli, jos oli väärää sukupuolta. Minä en tahdo olla tyttö, Saara ajatteli. En sellainen kuin sametinruskeatukkainen Irina ja tämän ystävät, kikattava. Sellainen, joka yhdessä hetkessä antoi lainata kiiltokuviaan ja polkupyörää, jossa oli värivanne, ja seuraavana päivänä oli tunkemassa surviaisentoukkia alushousuihin ja jättämässä yksin sidottuna keskelle metsää intiaanileikin jälkeen.

Totisesti. Saaran olisi pitänyt syntyä poikana. Oli täytynyt tapahtua joku erehdys. Jonain päivänä hän heräisi ja olisi poika, kovajäseninen, vahva ja sellainen kun tiesi isän toi­voneen.

Saara nukkui raha tyynynsä alla monta kuukautta, kunnes järkiintyi ja osti sillä hedelmäpastilleja ja jakoi­ ne Irenen kanssa, vaikka sisko ei edes pyytänyt. Sen jälkeenkin Saara suunnitteli hänen ja naisen yhteistä­ elämää. Miten hän puhuisi naiselle synnistä, miten tämä näkisi elämänsä pinnallisuuden ja he yhdessä päättäisivät lähteä lähetyssaarnaajiksi. (Saisivatkohan lähetyssaarnaajat­ käyttää vaaleanpunaisia leninkejä?)

Saaraa harmitti ettei ollut syntynyt katoliseksi, ja äiti ei ymmärtänyt antaa hänen edes kääntyä. Olisi ollut jotain mennä luostariin, saada edes ripittäytyä jollekin eteerisen kauniille isälle (joka rakastuisi häneen, olisi valmis jättämään uransa, mutta Saara rukoilisi tätä pysymään todellisen­ kutsumuksensa parissa.)

Saaran uskonnollista vaihetta kesti muutaman kuukauden. Väliin hän nukkuikin köysi ympärillään. Siitä jäi punaiset jäljet, jotka saivat hänet hengästymään aivan oudolla tavalla. Hän kieltäytyi lihansyönnistä ja luki joka ilta Raamattua polvillaan. Sitten eräänä päivänä hän vain kyllästyi ja lähti Irinan kanssa katsomaan, kun isä lopetti Petterssonin koiran.

IRENE SAI yhdeksänvuotislahjaksi uuden pyörän. Siinä oli väriheijastimet, ja Saaran oli vaikea hillitä kateuttaan. Tietenkin sitä oli pakko kokeilla, ja niin Saara ja Irene sotkivat ylös ja alas kylän mäkiä.

Saara kymmenen metriä perässä siskoaan, sillä hän oli kooltaan pienempi eikä siis yhtä vahva. Ja Saaran pyöräkin oli Irenen vanha, jo puolella tusinalla muita lapsia kierrätetty. Oikea romu. Saara oli jo unohtanut, miten onnellinen oli ollut peries­sään sen. Siskon uuden pyörän rinnalla se ei ollut mitään. Maalikin lohkeili. Irenen pyörä oli sentään kiiltävän vihreä kuin koppakuoriainen.

Kioskin kohdalla he hiljensivät. Tie laski siinä kohtaa viistosti rantaan päin ja olisi ollut hauskaa viipottaa jalat suorina ilmassa polkematta koko matka, mutta Saaraa jännitti ja hän kieltäytyi.

– Ehkä Nappi-Seija tulee ja se saa sut kiinni, Irene uhkasi.

Kioskiin rakennetusta piipusta nousi savua, Seija oli siis kotona. Naisesta ei kuitenkaan näkynyt vilaustakaan­ pihassa. Saara oli helpottunut, mutta vatsassa kaiversi silti pettymys. Joskus oli niin vaikeaa tietää, halusiko elää jännittävästi vai niin, ettei tarvinnut pelätä.

He ajoivat rantaan, hyppäsivät pois mekoistaan ja juoksivat kirkuen laiturilta järveen. Kun Saara kiipesi rannalle, otti pyyhkeen ja kuivasi tukkaansa, hän näki liikettä pensaikossa. Ensin hän ajatteli, että se oli kettu, mutta sitten hän näki suuret ruskeat silmät, kuin teddykarhun napit ja niiden ympärille keriytyneen ryppyverkoston. Nappi-Seijalla oli telttamainen leninki, jonka miehustassa oli keltaisia tahroja. Ehkä pullataikinaa. Leipoikohan Nappi-Seija?

Naiselta puuttui hampaita, ja vasen etuvarvas oli mennyt paleltumista siniseksi. Seija ei käyttänyt talvisinkaan kenkiä. Pahimpina­ talvina hän saattoi kietaista jalkoihinsa rättejä.

Äiti oli sanonut, että Seija oli hyvästä­ talosta, mutta muu sukukunta oli kuollut tuberkuloosiin, ensin isä ja sitten äiti ja lopulta Seijan pikkuveli, Rantatien Pikku-Kaarlo, talon perijä.

Ensin Nappi-Seija oli asunut isoa taloa yksikseen. Hän oli elättänyt itsensä ompelutöillä, siitä nimikin oli peräisin, myöhemmin tehtaassa. Toiset sanoivat,­ että työnjohtaja oli yrittänyt tunkea sormensa Nappi-Seijan housuihin. Toiset taas, että niitä kertoja oli useita ja Nappi-Seija ei suinkaan ollut ainoa, jotkut taas että se nainen oli aina oli ollut hullu ja vielä suurempi oli sekopää oli se, joka sellaista kuvatusta kähmi.

Mutta äiti oli sanonut, että silloin Seija oli ollut kovin paljon nuorempi, kammannut tukkansa ja oliko pakko puhua tuollaisia kun tiesi että­ lapset roikkuivat oven takana. (Äiti syytti Saaraa ja Ireneä usein salakuuntelusta. Mutta pakkohan heidän oli salakuunnella. Ei heille muuten kerrottu yhtään mitään. Useimmat heidän elämäänsä vaikuttavat päätökset tehtiin edes kertomatta heille.)

Seijaa ei juuri muista tytöistä erottanut niihin aikoihin, äiti oli muistellut. Hiljaisempi se oli ollut, ei ollut käyttänyt koskaan edes tansseissa huulipunaa, saati että olisi niissä ravannut. Tehtaassa Seija oli seissyt sininen työtakki päällään, ja kädet olivat käyttäneet ompelukonetta kuin olisivat olleet sen pelkkä jatke. Vanhemmat tytöt olivat jättäneet Seijan omaan rauhaansa, minkä nyt tylsimyksille voi. Mutta se oli ollut ennen kuin Seijasta tuli hullu.

– Tule, tahdon näyttää sinulle jotain, Nappi-Seija sanoi ja viittoi kioskiinsa.

– Älä mene, Irene sanoi.

Saaraa pelotti, mutta Irenen kauhistus antoi hänelle voimaa.

– Pelkuri, hän sihahti.

Se että kolme vuotta vanhempi Irene pelkäsi, sai Saaran katsomaan Nappi-Seijaa uudestaan. Ei hän ollut aikonut mennä, mutta kun Irene kielsi, niin Saaralla ei ollut­ vaihtoehtoja. Pikkusiskona on tehtävä kaikkensa että säilyttäisi yliotteen.

– Mä kerron äidille.

– Pelkurikantelupukki.

Saaran rinnassa hakkasi, mutta hän seurasi Nappi-Seijaa. Kioskissa haisi makea hiki. Kaikki näytti olevan­ mustan rasvaisen tahnan peitossa.

Saara tiedosti, että hänellä­ oli päällään vain uimapuku. Märkä tukka tiputti koko ajan vettä hänen alleen matolle, ja punaiseen­ mattoon ilmestyi märkä läntti hänen ympärilleen. Aivan kuin hän olisi laskenut alleen.

Yllättävin esine kioskissa oli piironki, se oli pähkinäpuuta ja siinä oli messinkihelat. Nappi-Seija oli luultavasti raahannut sen kotitilaltaan. Piirongin päällä oli pitsiliina ja sen päällä valokuvia kuin oltaisiin oltu tavallisessa salongissa, sellaisessa kuin Saaran oma kodin.

Siitä HIRVEÄSTÄ tapauksesta, joka oli lopulta aiheuttanut Nappi-Seijan potkut tehtaasta, Saara tiesi vain vähän. Kukaan ei ollut nähnyt itse tapahtumaa, mutta tarinoita oli useita. Ja aika moni vannoi kuulevansa vieläkin työnjohtaja Laatikaisen ulvonnan.

Kun ensimmäiset tytöt juoksivat paikalle, työnjohtaja kiljui pidellen vertavuotavaa kättään, kiljui kuin jänis. Seija puolestaan syljeskeli verta ja sormia. Nappi-Seija oli purrut työnjohtajaa. Ei vain puraissut vaan purrut niin kauan kunnes kaksi sormea lähti irti. Oikea keskisormi ja etusormi. Sai sentään olla kiitollinen, että peukalo jäi, vaikka miehestä ei ollut enää käyttämään koneita.­ Eikä hänen­ rouvansakaan tainnut ollut iloinen, sanoivat kylän­ miehet. Ja nauroivat päälle. Sillä tehtaanmiehillä on sellainen huumori. Eikä heidän juttujaan saanut kuunnella. Paitsi salaa. Ja niin Irene ja Saara tietenkin tekivät aina kun pystyivät.

Sen KAUHEAN TAPAUKSEN jälkeen Seija oli toimitettu laitokseen ja hänen kotitalonsa myyty. Kuka lienee nekin rahat­ pannut taskuunsa. Mutta Seijalla rahoja ei ainakaan näkynyt. Ellei tämä sitten pitänyt kultakirstua sänkynsä alla. Joka selittäisi sen miksi se sänky houkutti niin paljon vieraita, sanoivat tehtaan miehet.

SAARA YRITTI KURKKIA kohti Nappi-Seijan vuodetta. Näkyikö sen alla arkkua, sen Irene haluaisi tietää sen ensimmäisenä. Oli tärkeää painaa kaikki huolellisesti mieleensä, että voisi kertoa sen Irenelle ja muille lapsille heti kun pystyisi. Saara liikahti­ lipaston kuvia kohti, lähemmäs vuodetta. Eräässä kuvassa naisella oli valkoinen hattu, joka näytti jättiläismäiseltä, aivan kuin valtavalta valkoiselta leijalta.

– Minun äitini, Nappi-Seija sanoi ja näytti hetken ihan sileältä, kuin taikinamöykky tai lihava vauva.

– Mamma. Hän tuli isosta talosta, uskotko?

Saara nyökkäsi. Hän ei osannut sanoa mitään.

– Monet ei usko. Ne näkevät likaisen­ Nappi-Seijan ja ajattelevat, että tämä on roskaa, lietettä niin kuin he itsekin pohjimmiltaan. Kaikki ovat samaa paskaa, uskotko? Tulemme siitä toisesta reiästä ja yritämme teeskennellä, että se on kaukana siitä toisesta, vaikka oikeasti niitä erottaa vain ohut kalvo. Joskus olen miettinyt, että voisiko paskakikkareesta muotoilla ihmisen ja saada sen elämään. Ei se paljolti eroaisi näistä, jotka kävelevät tuolla.

Saara tuijotti Nappi-Seijaa. Hän ei ollut koskaan kuullut naisen kiroilevan,­ ei edes hullun kuin Nappi-Seija.

Puhuessaan Nappi-Seija ei vaikuttanut niin pelottavalta. Sänkykin näytti ihan tavalliselta. Sen päällä oli punainen tikattu peite ja ristipistotyyny, jossa oli kauriita. Saara otti kuvan käteensä ja katseli Nappi-Seijan äitiä. Tällä oli tummat pienet silmät niin kuin Seijalla, suu oli pehmeä ja leuassa oli kuoppa.­

– Kun äidin isä vuosi äidin ja isän häiden jälkeen ajoi tervehtimään äitiä, hän ajoi tuon metsäpuron yli.

Seija viittoi jonnekin taakseen, mutta totta kai Saara tiesi, mistä hän puhui. Saara oli käynyt monta kertaa purolla keräämässä sammakonkutua Irenen kanssa. Saara sai yleensä tehdä sen, koska Irene inhosi­ limaista kutua ja puronrantaa. Mutta siskostakin oli hauska katsoa, miten kutu muuttui nuijapäiksi ja nuijapäät pikkuruisiksi sammakonaluiksi.

– Ukki ei koskaan päässyt talolle asti. Puron kohdalta hän kääntyi takaisin kun näki, miten pieni isän talo oli. Eikä hän koskaan enää tullut takaisin. Ukkia hävetti, miten mitättömään taloon hänen tyttönsä oli naitu.

Seija tuhahti ja vilkaisi ympärilleen. Jostain syystä Saaraa nolotti. Nappi-Seija haisi virtsalle, ja  hikinauhat  valuivat pitkin hänen kaulaansa. Kun hän pyyhki otsaansa, sormista jäi mustat rantut.

– Nätti mekko, Saara sai sanottua.

Oli epäkohteliasta seisoa tuppisuuna.

– Siinä on minttuja, ota!

Saara epäröi.

– Kai kaikki lapset syövät makeaa.­

Sara piilotti raidallisen makeisen käteensä. Niiden rasia oli puhtaampi kuin suuri osa kioskin esineistä. Liekö joku tuonut sen lahjuksina vastikään.

– Sinun piti näyttää jotakin.

Saaraa palelsi uimisen jälkeen. Pissahätäkin vaivasi, mutta hän ei uskaltanut kysyä vessasta. Liekö Nappi-Seijalla ollut edes pottaa saati huussia. Eikä Saara halunnut joutua kyykistelemään naisen nähden.­

Nappi-Seija meni istumaan vuoteelle ja nosti hameensa. Hänellä ei ollut alushousuja, ja Saara näki suoraan hänen jalkoväliinsä. Punaisen hyllyvän lihan raollaan olevan rusehtavan kukkaron, josta näytti roikkuvan lihanpaloja.

– Katso nyt, nainen sanoi.
– Katso kunnolla. Tämä on se, jota ne haluavat.

Saara perääntyi kohti ovea. Hän ei osannut sanoa kerrassaan mitään. Jokin Nappi-Seijan kasvoilla oli muuttunut. Saara halusi pois. Samassa Nappi-Seija oli ponkaissut ylös ja tarttunut häntä käsivarresta. Naisen sormet porautuivat hänen­ lihaansa.

– Uskotko? nainen tivasi.

Saara nyökkäsi. Sydän hakkasi. Nappi-Seija irrotti otteensa, ja Saara juoksi ovelle. Hän juoksi rantaan asti ja pysähtyi huohottamaan.

– Ajoiko se sua takaa, Irene kysyi.­

Sisko seisoi samassa paikassa, missä he olivat eronneet. Hän oli kietonut hiuksiinsa raidallisen pyyhkeen. Nenässä erottui pisamia.

– Mitä se sanoi? kuului kimeä ääni.

Nyt vasta Saara huomasi, että rannassa oli muitakin tyttöjä, jotka kaikki tuijottivat Saaraa.

– Mitä se teki? kysyi toinen tyttö.

Iso vihreämekkoinen tyttö ylemmältä luokalta. Saara ei muistanut tämän koskaan ennen puhuneen hänelle. Koulussa ylempiluokkalaiset eivät puhuneet pienemmilleen. Saara veti henkeä. Ranta näytti ihan tavalliselta. Ihan niin kuin kaikkina päivinä.

Isompien tyttöjen silmät kiilsivät kiihtymyksestä. He tuijottivat äänettöminä Saaraa. Saara avasi suunsa kertoakseen. Sulki sen taas. Jostain syystä hän ei saanut kerrottua mitä kioskissa oli tapahtunut. Häntä nolotti. Joko itsensä­ tai Nappi-Seijan puolesta. Hän katsoi odottavia kasvoja, nielaisi ja sanoi:

– Sen lipastossa nukkui sisiliskoperhe. Mä näin.

Tytöt huokasivat epäuskon ja jännityksen sekaisella tyytyväisyydellä ja Saara tiesi valinneensa oikein.­

– Se on noita. Sen asunnossa haisi kaamealta. Ties vaikka se olisi tappanut jonkun ja haudannut sen kioskin taakse.

Kertoessaan Saara tiesi valehtelevansa ja muisti, että äiti oli takonut valehtelemisen olevan väärin. Mutta jo tarinaa kehitellessään hän puoleksi uskoi siihen. Ennen kaikkea hän ei halunnut ajatella Nappi-Seijan pillua. Häntä kuvotti ja hän halusi haudata sen johonkin jännittävämpään.

Miten vastemielinen ihminen oli, miten kuvottavaa ihmisen­ liha. Saara oli vain hämärästi­ tietoinen siitä, mitä ihmisten­ välillä tapahtui. Hän ei halunnut­ ajatella sitä. Ei sitä mitä haiseva Nappi-Seija teki miesten, Tastulankin isännän kanssa kioskissa. Mutta sisiliskoista hän piti, kummituksista. Sellaisissa tarinoissa oli aina selkeämpi järki.

Jatkuu seuraavassa numerossa.

Katri kuljettaa laivan hierojan antaman tuliaispussin maihin, mutta jättää sen väärän henkilön käsiin. Pian järkyttävä uutinen tavoittaa laivan henkilökunnan.

M/S Fiesta oli hetki sitten rantautunut Helsingin Olympiaterminaaliin. Metallinsininen Ford Focus ohitti tullipisteen ja auton takapenkillä istuva risteilyemäntä Katri Leinonen moikkasi tullivirkailijoita ja kuunteli auton rattia pyörittävän miehen tarinoita puolella korvin. Stellan veli Marko selitti juurta jaksaen jotain mikä liittyi buffetpöydän antimien epäloogiseen esillepanoon.

”Ensin kalat, sitten lihat, sitten lämmin ruoka. Ei niin, että kolmea sorttia perunaa ja riisiä ja sushia ja lettuja, johan siinä menee lautasmalli uusiksi!” mies selitti.

Katri jaksoi kuunnella tovin, toivoen jutun päättyvän hauskaan oivallukseen, mutta toive oli turhan optimistinen.

Oli nimittäin käynyt niin mukavasti, että laivan lastenhoitajan Stellan veli Marko oli reissussa myös. Marko kävi toisinaan laivalla asentamassa kameroita ja hälytysjärjestelmiä. Kun hän kuuli, että naiset olivat matkalla maihin, hän tarjosi oitis kyytiä. Stella tyrkkäsi Katria kylkeen.

”Siinä sulle uskollinen ja hyvä mies, kelpo tyyppi eikä mikään tyhmä!” Stella mainosti.

Katri puristi käsilaukkuaan tiukemmin syliinsä. Markossa oli kyllä kaikki nämä ominaisuudet, mutta kyllä hän tahtoi tuntea jotain muuta kuin haukottelun tarvetta miehen seurassa. Esimerkiksi himoa. Katri kohtasi peruutuspeilissä Markon katseen. Mies tosiaan tuijotti häntä sillä silmällä. Katri hymyili takaisin. Olihan Marko ihan kiva. Oli ihan hyvä tuntea jokunen aidosti hyvä tyyppi, silti oli masentavaa, ettei kukaan saanut häntä ihastumaan. Mikä minua oikein vaivaa? Katri pohti ja seurasi kaupungin hulinoita, kunnes auto pysähtyi Vincentin Vinyylin kohdalle, ja oli aika kiittää kyydistä.

”Helinä-keiju, hei! Tiedätkö, selibaatissa räytyminen ei tee sulle hyvää!”

Vincentin Vinyyli oli ainut laatuaan koko maassa. Levykauppa oli vanha kunnon kivijalkakauppa, josta sai kaikkia mahdollisia äänitteitä vuosikymmenien takaa. Liikkeen omistaja soitti lempimusiikkiaan päivät pitkät hämärässä myymälässä, hoidatti krapulaansa Iggy Popin seurassa, eikä avannut vaikka ovella oli toisinaan porukkaa jonoksi asti.

Levykaupan toiminnan lisäksi Vincent tuotti erilaisia kulttuuritapahtumia, joista yksi oli argentiinalaisen tangon iltamat. Näissä merkeissä Katri oli tutustunut Vincentiin. Kaikki mikä liittyi musiikkiin ja tanssiin kuului Katrin menolistalle. Heistä olikin tullut vuosien varrella hyvät ystävät. Katri heitti takkinsa levylaatikoiden päälle ja vilkaisi ympärilleen. Levykaupassa oli kaikki ennallaan, tila oli nuhjuinen ja tuulettamaton. Kaikkialla oli kasoittain LP-levyjä, lyttyyn painuneita pahvilaatikoita ja musiikkialan lehtiä. Sentään maailmassa oli paikkoja, joita ei oltu konmaritettu, Katri totesi itsekseen.

Vincent virnisti Katrille tiskin takaa.

”Helinä-keiju, hei! Tiedätkö, selibaatissa räytyminen ei tee sulle hyvää!” hän lohkaisi ja osoitti nurkkaa kohti.

Uudet tangolevyt olivat saapuneet!

”Onnittelut tarkkasilmäisyydestä! Vaikuttaa siltä, että kahdenkymmenenneljän tunnin hehkutakuu on mennyt umpeen!” Katri heitti ja muikisti huuliaan.

Vincent näytti janoavan yksityiskohtia. Mutta seikkailut vällyjen välissä eivät kuuluneet Katrin ja Vincentin puheenaiheisiin. Jossain meni raja. Katri kyllä flirttaili Vincentin kanssa, mutta siihen se jäi. Jossain vaiheessa hän oli ylittänyt vaiheen, jossa oli valmis sopeutumaan miehen tarjoamaan elämäntyyliin. Ja hänen elämäntyyliinsä ei sopeutuisi muu kuin merimies, Katri huokasi ja ravisteli hiuksiaan. Oli ihanaa olla maissa hetki.

Vincent nosti jalat myyntitiskille ja tarkasteli Katria päästä jalkoihin.

”Ammattilaishurmaajan puhetta...” hän murahti ja kertoi laittaneensa Facebookin kautta ryhmäkutsun kaikille tangotanssijoille.

”Hyvä homma! Jään muutaman päivän kuluttua maihin ja sitten onkin taas tangomilonga-ilta”, Katri sanoi, ja Vincent sanoi tulijoita riittävän.

Liikkeessä aika kului siivillä kuten aina. Vincent keitti kahvia, kertoi juttujaan ja Katri tutki levyvalikoimaa. Tangoiltamiin kuului olennaisena asiana levylautasella rahiseva äänite. Vincent haki levykaupan naapurissa olevasta elintarvikekioskista heille pitsaviipaleet lounaaksi ja Katri selasi sillä välin puhelimeensa kertyneitä viestejä, joista viimeisin oli Tomilta: ”Muista viedä pussi! Osoite on Kalevankatu 10, Cuba Cafe, mun kaveri Rike odottaa sua!”

Rike, Katri maisteli nimeä. Ihan niin kuin Petellä olisi ollut joskus laivalla vieras, jonka nimi oli Rike. Kyseinen mies vietti yönsä laivan putkassa. Toivottavasti kyseessä oli eri heppu, Katri ajatteli ja vilkaisi kelloa.

Hänen pitäisi palata laivaan ensi tilassa. Toimistohommia oli vaikka kuinka paljon. Ei hänellä olisi aikaa lähteä viemään pussukkaa Tomin kaverin kahvilaan. Hänen pitäisi jättää pussukka Vincentin hoiviin. Rike vai mikä hänen nimensä sitten olikaan, voisi hakea pussin Vincentiltä. Katri laittaisi Tomille viestin, kun olisi palannut laivaan. Mutta nyt hänen oli mentävä!

”Tuletkos Katri? Laitetaan sauna kuumaksi ja nautitaan elämästä!”

Katri kävi läpi matkustajapalautteita toimistossaan. Olli Sädettä ja kaikkea häneen liittyvää rakastettiin varauksetta. Se oli äänensä menettäneen artistin siunaus, yhdessäkään päivätansseista kerätyssä palautteessa ei mainittu Ollin poissaoloa negatiivisena asiana. Ei, hänelle toivottiin pikaista paranemista ja onnellista joulua. Erikoismaininta meni drinkkikupongeille, joita Katri oli anteliaasti jakanut tango-opetukseen osallistuneille. Ilta oli köyhdyttänyt risteilyosaston drinkkikuponkivarastoa, mutta kaikella oli hintansa. ”Tyytymättömiin asiakkaisiin meillä ei ole varaa!” Laivayhtiön ohjenuora oli selkeä ja sitä oli helppo noudattaa!

Katri klikkasi auki illan risteilyohjelmatiedoston ja lisäsi seuraavan päivän päivätansseihin ohjelmavaihdon, Tangoa mestarin askelissa! -kurssin. Tanssitunti tangosalongissa oli ollut menestys ja se pidettäisiin ohjelmistossa. Katri tallensi tiedoston ja tulosti muutamia kappaleita kiinnitettäväksi laivan sisäänkäynnissä olevaan vitriiniin. Lastenhuoneen työharjoittelijat saisivat kopioida loput ohjelmat ja jakaa uudet risteilyohjelmat matkustajille.

Laivalla kaikki sujui ennalta laadittujen suunnitelmien mukaisesti, jopa lähtötunnelmat olivat satamasta riippumatta jokaisena iltana täysin samat. Varmaa oli ainoastaan se, että kaikkina iltoina laiva oli lastattu arkeaan pakenevilla risteilymatkustajilla.

Laivan lähtöön oli tunti. Puolen tunnin kuluttua Katri menisi pomonsa, laivan intendentin, Timo Heinosen kanssa vastaanottamaan laivaan saapuvia matkustajia. Katri sitaisi univormuunsa kuuluvan silkkihuivin kaulaansa. Mitä Tomin ihmeitätekevässä mustelmaeliksiirissä olikaan, se oli tepsinyt. Mustelma oli jo muuttunut hieman vaaleammaksi. Ei niin, että sitä olisi voinut kauneuspilkuksi kutsua, mutta silti selvä muutos parempaan, Katri arvioi kaulaansa koristavaa mustelmaa.

Kun hän oli saanut itsensä valmiiksi, hän siemaili kahvia uutisten äärellä. Kaaos maailmalla, rauha Suomessa, hän totesi ja sulki television ja uppoutui edessään levittyvään maisemaan. Työhuoneen ikkunan takaa levittyvä suuri sininen oli syy, mikä piti Katrin merimieselämässä kiinni. Meri tyynnytti mielen. Hän tarkisti vielä, oliko Tom vastannut viestiin. Lähetystiedoista päätellen viestiä ei oltu vielä luettu. Tärkeintä oli kuitenkin, että Tom lähettämä tuliaispussukka oli nyt Vincentin hoteissa eli toisin sanoen paremmassa tallessa kuin Suomen Pankin holvissa!

Katri oli vastaanottovuorossa laivan intendentin Timo Heinosen kanssa. He seisoivat kävelykadun keskiössä, suurien lasiovien edessä ja neuvoivat matkustajia oikeisiin hisseihin.

Laivalla Timo Heinonen oli tunnettu aiemmasta sotilasurasta ja ehdottoman ankarasta asenteesta siihen, mitä tuli henkilökunnan käytökseen ja ulkoasuun. Vuosien varrella Katri oli huomannut, että vaativuus oli kuitenkin vain muisto armeijavuosista. Timo oli aikoinaan ottanut Katrin töihin, kun hän oli tehnyt paluuta Karibialta. Ja mies oli ollut kaikissa tilanteissa Katria kohtaan todella mukava. Timo oli myös sinkku ja yhteisiin laivavuosiin mahtui muutama läheltä piti -hetki. Timon seurassa Katri oli aina hieman varuillaan. Hän ei tahtonut antaa vääränlaisia signaaleja.

Matkustajia soljui laivaan tasaisena virtana. Matkustajien keski-ikä ennusti sitä, että illasta oli tulossa vaihteeksi rauhallinen. Tangokansa oli tietyn ikäistä, ja hyvä niin. Katri lateli tottuneesti laivan ravintoloiden teemat ja päämenut, jakoi kyselijöille tietoa tullimääräyksistä ja Tukholman museoiden aukioloajoista. Laivalla vietettyjen vuosien aikana Katrista oli kehkeytynyt todellinen nippelitiedon ja hassunhauskojen keskustelunavauksien kävelevä hakuteos.

Ei ollut kerta tai kaksi, kun hän sai sitaista jonkun kaulassa roikkuvaan solmioon solmun. Hän halusi olla avuksi. Koska hänellä ei ollut omaa perhettä, oli laivasta, sen henkilökunnasta ja laivaan saapuvista matkustajista muodostunut eräänlainen perhe, jonka hyvinvointi askarruttu Katria toisinaan enemmän kuin hänen omansa.

”Minulla on keväällä oma purjevene. Lasken sen vesille, jos Katri tässä tulee sitä saareen kastamaan. Tuletkos Katri? Laitetaan sauna kuumaksi ja nautitaan elämästä!” Timo sanoi ja pukkasi Katria kylkeen.

Katri hymyili jäykästi punakoille eläkeläispapoille, jotka kuuntelivat Timon veneenrakennustarinoita lumoutuneina.

”Totta kai, otan Magnum-pullon mukaan!” Katri sanoi.

Timo loi Katriin pitkän silmäyksen. Vähän turhan pitkän Katrin mieleen. Mies oli tehnyt samankaltaisia ehdotuksia pitkin kesää. Jokin Timon päällekäyvässä tyylissä muistutti mustasukkaisesta ex-miesystävästä. Ja Katri oli oppinut luottamaan vaistoonsa. Silti, olihan se ihanaa, että mies osoitti ihailunsa avoimesti. Katri vilkaisi vieressään seisovaa hymyilevää miestä, jonka silmät loistivat poikamaista intoa, kun hän puhui veneestään. Katri antoi matkustajista hersyvän hyvän tunnelman, naurun ja ilon tarttua.

Oletko heittänyt kuriirikeikkaa?” hän sihahti Katrin korvaan.

Tunnelma lätsähti heti, kun Katrin näkökenttään saapasteli rastapäinen harminkappale. Pete, joka hädin tuskin tervehti, vaan pukkasi Katria hieman sivummalle.

Oletko heittänyt kuriirikeikkaa?” hän sihahti Katrin korvaan.

Katri värähti. Miehen äänessä oli se sama kova, vaativa sävy kuin iltana, jolloin hän oli käynyt Katrin kaulaan kiinni.

”Että mitä?” Katri huusi.

Laivan trubaduuri oli juuri aloittanut musisoinnin. Kun mukaan liittyi vielä pari parkuvaa lasta ja kovaan ääneen rätkättävä inttipoikien muodostama seurue, oli kakofonia valmis, eikä hetkeen ollut mahdollista kuulla normaalia puhetta. Pete seisoi ahdistavan lähellä.

”Karaokekeikkaa?” Katri karjui musiikin sekaan, muttei ollut varma kuuliko Pete.

Peten kulmat kurtistuivat.

”Just joo, karaokea! Sinä se olet sitten susityhmä akka...” Pete sivalsi.

”Katri, sinua tarvitaan täällä!” Timo huikkasi ja osoitti Peten jalkineita.

”Bootsit ei kuulu virka-asuun, ei edes baarissa, vaihda kengät!” Timo sanoi.

Pete seisoi paikallaan sen näköisenä, että joutui ponnistelemaan, ettei tekisi jotain sellaista, mitä joutuisi katumaan. Mies puuskutti sieraimet levinneinä Katrin edessä. Epämääräinen huolestuneisuus täytti Katrin mielen. Kasvoille pyrkivästä hornahöngästä pystyi päättelemään, että hän oli hetki sitten juonut jotain alkoholipitoista. Muisto kuristusotteesta kaulalla sai Katrin ottamaan varmuuden vuoksi askeleen taaksepäin Petestä.

”Haista sinä peikko pitkä paska!” Katri sihahti hampaidensa välistä ja livahti takaisin työpisteelleen, neuvomaan matkustajia, jotka haahuilivat sisääntuloaukossa hämmentyneen näköisinä.

Pete marssi rastat heiluen matkustajien seassa. Katrin olisi tehnyt mieli kertoa Timolle kaikki, mitä edellisiltana oli tapahtunut. Pestä kätensä koko jutusta ja kuitata lähtöpassi laivasta. Siihen hän ei ollut vielä valmis. Mutta hän löytäisi keinon, millä Petestä päästäisiin.

”Kai tiedät, että voit koska vaan kertoa minulle, jos sinua ahdistellaan. Ymmärrän kyllä, että sinä kiinnostat miehiä. Olet aika pakkaus”

Laivan irrottua laiturista Katri käveli Timon kanssa kohti päällystön toimistoa. Katri erotti käytävän päässä puuhastelevan Peten. Hän kiinnitti Happy Hour -mainosjulisteita yökerhon oviin. Petestä oli kehkeytynyt todellinen maanvaiva. Katri vilkaisi Timoa, mies seisoi hänen edessään odottava ilme kasvoillaan. Ei hän hassumman näköinen ollut. Komea sellaisella urheilullisella tavalla, tukka oli edelleen armeijahenkisesti leikattu ja orvokinsiniset silmät tuikkivat leikkisästi.

”Kai tiedät, että voit koska vaan kertoa minulle, jos sinua ahdistellaan. Ymmärrän kyllä, että sinä kiinnostat miehiä. Olet aika pakkaus”, Timo sanoi.

Katri olisi nauranut miehen suojeluksi naamioidulle lähestymisyritykselle, ellei hän olisi tajunnut tilaisuutensa koittaneen.

”Koska viimeksi baarihenkilökunta on puhallutettu?” Katri kysyi ja astui sisälle toimistoonsa.

Yökerhossa Katri seisoi parrasvalojen loisteessa.

”Hyvät naiset ja herrat, Olli Säde ja Päivänsäteet, ELÄMÄ SE ON KUIN SILKKIÄ VAAN!”

Katrin spiikkiä seurasi rumputremolo, ja valot suuntautuivat samettiverhojen suojista näyttämölle astuvaan laulajatähteen. Olli Säde otti yleisönsä ja M/S Fiestan risteilyemäntä otti paikkansa av-teknikon vierestä.

Ollilla oli edelleen haasteita äänen kanssa, ja tästä syystä show’ssa oli enemmän tanssinumeroita. Kaikki yökerhossa olevat istuivat paikoilleen jämähtäneinä ja seurasivat tanssia. Estradilla vallitsi juhlallinen tunnelma.

Täysmiehitetty bändi soitti Myrskyluodon Maijaa ja tanssilattian keskiössä askelsi Pia, jonka kasvot hohtivat näyttämön valoissa ihmeellisen kauniina, niin kuin kulmakarvoille ja ohimolle olisi satanut kristallisia lumikiteitä. Niskan tähtitatuointi oli huolellisesti pakkeloitu piiloon ja hoikkaa kehoa verhoava kolttu täytti kaikki laivayhtiön määritykset hienostuneen seksikkäästä esiintymisasusta.

Katri silmäili pianoa takovaa Kajta. Mies oli tapojensa mukaan haihtunut ensi kohtaamisen jälkeen omille teilleen. Sellainen hän oli, yhtä pelokas kuin Katrikin. Ja siinä oli syy, miksi suhde toimi ja oli pysynyt niin raastavan epäselvänä. Hänen osaltaan juttu oli kertakaikkisesti loppu. Nyt hän tiesi, kenet hän halusi. Muisto edellispäivän porrasjumpasta laivan perämiehen kanssa nostatti hymyn Katrin huulille.

Ja hän vilkuili ympärilleen, josko laivan komentosillalla työskentelevä Mats olisi piipahtanut yökerhon katsomaan show’n, mutta miestä ei näkynyt.

Musiikki meni tunteisiin. Pian uskomattoman voimakkaat hypyt ja hallitut piruetit, triplat, kirvoittivat yleisöstä valtavat aplodit. Pian lahjakkuus oli ilmiselvää. Tanssitaito oli samanaikaisesti vahvaa ja rohkeaa, kuten oli kaikki muukin, mitä hän edusti – moottoripyörät, vauhti ja romuralleissa kaahailu.

”Tähti on syntynyt!” Timo Heinonen mutisi.

Hän taputti Katria olkapäille, ja jätti kätensä lepäämään Katrin harteille. Katri olisi halunnut työntää käden pois, muttei kehdannut. Hän piti katseensa lavaa kohti suunnattuna.


Katri heräsi kovaan jyskytykseen. Hänellä meni hetki ymmärtää, mitä tapahtui. Joku huusi hänen nimeään ja jyskytti ovea. Katri kiskoi ylleen aamutakkiaan.

Pete huojui paikoillaan. Hänen kasvonsa olivat vitivalkoiset.

”Tom on hakattu. Hän on teho-osastolla koomassa!” Pete sanoi ja löi nyrkkiään ovenpieleen tuskaisen näköisenä.

Katri tuijotti Peteä tajuamatta sanaakaan siitä, mitä mies oli hetki sitten kertonut.

”Nyt kerrot, missä se pussi on!” Pete pamautti sormuskädellä ovea niin, että siihen jäi painauma.

Katri ummisti silmänsä.

”Tai muuten mitä?” hän kysyi niin hennolla äänellä, että tuskin itsekään kuuli sanojaan.

”Tom on koomassa, ja se on sun syy!” Pete sähisi silmät vihaa uhkuen.

”Jätkät käy kuumana, ne on tulossa hakemaan sut. Tajuatko, sä olet vaarassa”, Peten ääni kaikui jossain kaukana.

Katri perääntyi hyttinsä hämärään. Hytin ovi läiskähti kiinni. Hän kävi istumaan vuoteelleen. Hän kuuli, miten mies potki ja hakkasi ovea. Shokkitärinä valtasi Katrin koko kehon.

Jatkuu ensi numerossa.

Laura Paloheimo on vuonna 1971

syntynyt kirjailija, tuottaja ja kirjoittamisen ohjaaja. Hän on

kirjoittanut vauhdikkaita chick lit -kirjoja:

Klaukkala, OMG,

Mama Mojo ja

Puppiduu.

Risteilyemäntä Katri Leinosen työpaikkaromanssi laivalla soittavaan pianistiin hiipuu yhtä nopeasti kuin se roihahtikin, mutta Katri ei ehdi miestä liikoja suremaan.

Tangoshow’n ensi-ilta ja sitä seuranneet lukuisat jatkojuhlat ja niistä seuranneet romanssit olivat pääpuheenaihe laivan messissä.

Katri liittyi aamukahviaan nauttivien hyttiemäntien seuraan ja keskittyi kuuntelemaan varsin värikkäitä versioita laivalla edellisyönä show’nsa ensi-iltaa juhlineesta tähtilaulajasta, Olli Säteestä.

”Ei ollut päällä rihmankiertämää!” yksi hyttiemännistä sanoi ja pyöritteli päätään.

Katria huvitti. Aina sama juttu, saunakansa kohahti, jos joku oli sattunut kävelemään alasti henkilöstön poreallastilan läpi.

”Artistit on sellaisia, vapaita sieluja, haluavat irrotella kunnolla!” Katri sanoi ja sekoitti kahviaan ja tunsi hyttiemäntien tuijotuksen kaulallaan.

Pelon ja ärtymyksensekaiset ajatukset pitivät Katrin hereillä aamuun asti. ”Jos sanot sanakin tästä, se on nirri pois! Se on nirri pois!” Peten uhkaukset kiersivät kehää mielessä. Mustelma teki kipeää, mutta huivia oli pakko pitää kaulassa. Katria ahdisti ajatellessaan edellisyötä, kammottavaa pullonpyörityspeliä Peten hytissä ja hetkeä, jolloin mustelma syntyi.

Mies himoitsi edellisiltana pullonpyörityspeliä pelanneen moottoripyöräjengin kannattajajäsenyyttä.

Oli vaikea ymmärtää Peten olevan se sama mies, jonka Katri oli oppinut tuntemaan aloittaessaan laivatyöt. Missä oli kultainen baarimikko, jonka Katri oli vuosien aikana oppinut tuntemaan? Ja miksi hän halusi niin paljon tienata moottoripyöräjengin hyväksynnän?

Selvittyään työkaverinsa kuristusotteesta ja päästyään hytilleen, hän oli valvonut koko yön pohtien, mitä hänen pitäisi tehdä. Hän olisi ilomielin ilmiantanut Peten laivan intendentille, ellei olisi siinä samalla vaarantanut oman työpaikkansa laivassa. Vuosien aikana oli tapahtunut paljon kaikenlaista. Katri tiesi liikaa. Ja Pete tiesi, että Katri tiesi.

Peten pelko oli kuitenkin epätoivoista lajia. Mies himoitsi edellisiltana pullonpyörityspeliä pelanneen moottoripyöräjengin kannattajajäsenyyttä, ja se vaati erilaisten tehtävien suorittamista. Kannattajajäseniä valjastettiin tekemään palveluksia. Laittomuuksia. Tom oli toiminnassa jotenkin mukana, vaikkei miehellä tainnut olla edes moottoripyörää, Katri pohdiskeli ja toivoi hyttiemäntien keksivän uusia puheenaiheita.

”Näytät siltä, että olet herännyt vasta, ja tarvitseeko kysyä mistä?”

Onneksi Ahdin Valtakunnan valtiatar, lastenhoitaja Stella, ilmestyi paikalle ja ilmoitti Olli Säteen olevan päivähuoneessa. Muutoin niin pirteä Stella näytti väsyneeltä.

”Näytät siltä, että olet herännyt vasta, ja tarvitseeko kysyä mistä?” Katri kysyi ja Stella virnisti.

”Myönnetään! Sääntöjä rikottu! Olin yötä Ahdin Valtakunnassa!”

”Esimerkillistä päivystystyötä, koisit työpaikalla!” Katri kiteytti ja toivoi, että itsekin nukahtaisi toimistopöytänsä ääreen, siten elämä laivalla olisi ehkä tylsää, mutta piirun verran turvallisempaa.

Stella nauroi ja veti käden kuvitteellisen hatun lippaan.

”Aina valmis, mitä tulee pirtuun tai polkkaan!” hän sanoi ja kertoi olleensa tanssijoiden kanssa jatkoilla.

”Nähtiin aamu nousevan ja yksi alaston mies!”

”Alaston mies?” Katri toisti.

”Markolta terveisiä, hän kyselee aina, onko Katri jo rengastettu, en oikein tiedä mitä vastata.”

”Tatuoitu ja karvainen. Ei mikään kiiltokuva mieheksi, mutta mies kuitenkin. Kaveri juoksi munasillaan ympäri seiskakantta. Kuulemma kyse oli jostain nakuhaasteesta!” Stella pyöritteli päätään.

”Sepä somaa”, Katri mutisi ja toivoi, ettei intendentin korviin kantautuisi yhtäkään tarinaa edellisillan aktiviteeteista.

Katri tunsi Stellan katseen kaulallaan.

”Kiva huivi sulla, sininen... Oliko kiihkeä yö Kajn kanssa?” Stella kysyi ja näytti siltä, että odotti mehukkaita yksityiskohtia.

”Sininen sopii mielialaan. En kerro mitä tapahtui, lakkaa kärttämästä!” Katri mutisi.

Stellan silmät välähtivät.

”Kiitos luottamuksesta! Markolta terveisiä, hän kyselee aina, onko Katri jo rengastettu, en oikein tiedä mitä vastata”, Stella sanoi muka huolettomasti, vaikka Katri hyvin tiesi, mihin Stella pyrki.

Stellan turvallisuusalalla työskentelevä veli oli kyllä mukava mies, mutta ei yhtään Katrin tyyppiä.

”Sinkkuna edelleen”, Katri sanoi ja kohautti harteitaan.

Hän oli seilannut ne seitsemän merta eikä ollut vieläkään löytänyt kotisatamaa, ei prinssi rohkeaa, mutta oli oppinut paljon itsestään. Se kai oli tärkeintä, tietää kuka oli, mistä tuli ja mihin suuntaan oli matkalla.

Stella oli hyvä ystävä. Jos jonkun ihmisen oppi tuntemaan merillä ollessaan, niin työkaverinsa, aina sielunelämää ja lapsuudentraumoja myöten. Meri herätti alitajunnan ja heitti kaikki roskat pintaan, vaikka eivät he elämäänsä itkeneet, päinvastoin.

Stella jatkoi ensi-iltajuhlien yksityiskohtien heruttamista. Kesken tarinoinnin Katrin hakulaite soi.

Tarkoitus oli myydä litratolkulla juomia, eikä myyntitavoite toteutuisi mikäli porukkaa lähtisi pois kesken kaiken.

”En voi laulaa! Pitää lepuuttaa, että saan äänen toimintakuntoon illaksi!” Olli raakkui luuriin.

”Tee kaikkesi, että saat äänesi kuntoon illaksi! Höyryhengitä, laita kosteita pyyhkeitä hyttiin, kuiva huoneilma on myrkkyä keuhkoille!” Katri lateli rutiininomaisesti ohjeita ja laski luurin alas.

Hän tuijotti hetken eteensä näkemättä mitään ja yritti keksiä, mitä sanoisi tangofaneille, jotka jonottivat paraikaa päivätansseihin kannella kymmenen. Olisi ikävää ilmoittaa, ettei Olli pääsisi heitä liikuttamaan ja että nimikirjoitukset jäisivät saamatta, kaverikuvat ottamatta.

Katri mietti eri vaihtoehtoja. Kansa saisi kuitenkin tanssia tangoa. Tango-orkesteri ja orkesteria johtavan Kajn lauluesitykset kuuluivat Ollin päivätanssipakettiin. Ollin tähtitunti oli päiväntanssien kohokohta, muusta musisoinnista ja laulusta huolehtisi orkesteri. Tarvittiin jotain, mikä pitäisi tangohovin tansseissa alkamishetkestä sen päättymishetkeen, mutta mitä? Tarkoitus oli myydä litratolkulla juomia, eikä myyntitavoite toteutuisi mikäli porukkaa lähtisi pois kesken kaiken.

Katri puhalteli ilmaa keuhkoistaan. Hän silmäili puhelimen vieressä olevaa hyttilistaa. Siinä oli merkittynä hytin numero ja hytissä asuvan miehistön jäsenen nimi. Ensimmäisenä listassa oli Alvarez. Fernando Alvarez! Niin tietysti! Miksi hän ei heti tajunnut! Eilisiltana Fernandon tangosoololle oli taputettu seisten. Suomen notkealanteisin tangotanssija, Fernando tunsi tangon salat ja oli Olli Säteen salarakas.

Katri naputteli Fernandon numeron puhelimeen ja toivoi parasta. ” Si, Si!” Fernando vastasi ja ilmoitti olevansa paikalla vartin kuluttua.

Katri kiiruhti ulos messistä ja juoksi portaisiin.

Laivan munahaukkojen havittelema kultamuna, laivan perämies, Mats Åhman.

”Joskushan ihmisen oli kuntoiltava!” hän tokaisi vieressään harppovalle miehistön jäsenelle ja huomasi vasta sitten, kuka hänen vieressään harppoi.

Laivan munahaukkojen havittelema kultamuna, laivan perämies, Mats Åhman. Katri onnitteli itseään siitä, että kerrankin osui paikalle Mats Åhmanin kanssa niin, ettei paikalla ollut esimerkiksi parfymerian kaunottaret, joiden kauneus oli ehkä purkista, mutta Katri olisi tehnyt mitä vain saadakseen tietää, mistä purkista.

”Sisällä oleskelu ja koneellistetun sisäilman hengittäminen on rasitus keuhkoille, Mats tiedotti.

Katri nyökkäsi pontevasti samanmielisyyden merkiksi. Hänen vieressään askeltava perämies oli komea rujolla tavalla. Auringon ja iän rypistämät kasvot olivat mukavalla tavalla syvien uurteiden raidoittamat, leukaa koristi hienoinen sänki, silmät olivat orvokinsiniset ja täynnä sellaista kujeilua ja iloa, jota Katri niin kovasti kaipasi. Silkkaa pokaalia koko mies!

”Täytyy kai alkaa treenaamaan ihan kunnolla, Katri sai sanotuksi läähätyksen lomasta.

”Mitä sä treenaat?” Mats kysyi.

”Tangomusiikkia ja Netflix-surffailua”, Katri vastasi totuudenmukaisesti ja Mats räjähti nauramaan. Katri pysähtyi paikoilleen ja nauroi itsekin.

”Tottahan se on, olen läpikotaisin laiska. Yritän aina laihduttaa ja se onnistuu yleensä päivisin. Yöllä löydät minut messistä, tarkalleen ottaen ensimmäisen buffet-tarjoilun päättymisen aikaan. Suklaakakut on varattu mulle!” hän sanoi muka tiukkana ja Mats nauroi lisää.

”Olet hurmaavan rehellinen!” mies sanoi.

Ja Katri hymyili niin että poskipäihin koski.

”Mitä eilen tapahtui? Mä yritin tavoittaa sua.”

Katri marssi orkesterikorokkeelle ja kertoi pikaisesti Kajille muutokset päivätanssien ohjelmaan. Kaj tuijotti Katrin kaulaa.

”Mitä eilen tapahtui? Mä yritin tavoittaa sua. En saanut nukutuksi, meidän hyttikäytävällä oli ihan hirveä meteli! Ne motoristit kuuntelivat jotain paskamusaa aamuun asti! Ja ne polttivat maria, mä en voi olla täällä, jos meno ei muutu!” Kaj sanoi.

Katri lausui Kajlle pahoittelut ja otti mikrofonin käteensä. Hän tiesi hyvin Kajn historian päihteiden kanssa, miten hän oli kamppaillut itsensä vapaaksi vakavasta riippuvuudesta.

”Puhutaan myöhemmin, jooko? Mennään vaikka kansikävelylle”, Katri sanoi ja astui tanssilattialle.

Tangohovin edustajat huikkailivat Katrille ja kyselivät Ollista. Katri vilkaisi samettiköysien takana seisovaa tummapintaista miestä. Fernando oli ammattilainen, hän oli paikalla, hymyilevänä ja valmiina ottamaan hommat hoitoon.

”Raju rakastaja”, Katri lausui ja sai hetkessä tangosalonkiin kerääntyneen eläkeläisjoukon huomion itseensä.

”Hyvät matkustajat, raju rakastaja on täällä! Minulla on ilo edustamani laivayhtiön puolesta esitellä teille eilisiltana tangoväen lumonnut Fernando Alvarez! Hän on luvannut esittää teille parhaat palat soolonumerostaan ja opettaa teille askelsarjan tai pari!”

The woodooman, luki hieroja Tomin hytin ovessa. Katri koputti oveen. Katri oli varannut ajan hierontaan. Tom oli laivaporukasta ensimmäinen, joka matkusti Intiaan ja palasi sieltä täysin vihkiytyneenä erilaisiin yrtteihin ja mielenhallinta harjoituksiin. Tomilla oli aina tarjota ihmeitä tekevä flunssankarkotusjuoma, minkä kanssa hän tarjosi itseleivottuja pikkuleipiä.

”Alastomien naisten vuoksi olen valmis melkein mihin vaan!” Tom nauroi.

Verkkariasuinen Tom avasi oven ja pahoitteli hytissä vallitsevaa sotkua.

”Jään huomenna maihin ja siirrän samalla kamoja hoitohuoneelle. Laitanko erikoisyrttejä höyryttimeen?”

Pöydällä olevasta diffuserista nousi kiemurtelevaa vesihöyryä. Tuoksut oli osa Tomin hoitorituaalia. Katri ryhtyi riisumaan vaatteitaan.

”Hieno juttu, että olet toteuttanut unelmaasi luontaishoitolasta, se on meidän kaikkien ilo”, Katri sanoi.

”Alastomien naisten vuoksi olen valmis melkein mihin vaan!” Tom nauroi.

Tom siirtyi hytin vessaan siksi aikaa, kun Katri riisui. Katri kääriytyi pyyhkeeseen ja kävi istumaan hoitovuoteen reunalle. Hän tajusi unohtaneensa käteistä rahaa sisältävän kukkaron toimistoon. Taskussa ei ollut muuta kuin huulikiilto, laivayhtiön heijastin ja evääksi messistä otettu banaani.

”Voin tietenkin maksaa luonnossa!” Katri tokaisi reippaasti.

Tom tuijotti häntä sen näköisenä, ettei ollut varma, oliko kuullut oikein. Katri kaivoi banaanin esiin. Tom purskahti nauruun.

”Hetki sitten, kun halasin sua, tunsin jotain kovaa rintaani vasten ja ajattelin, että tulet vetämään mut kylmäksi!” Tom sanoi huolettomaan tyyliinsä.

”Ihanko totta luulit, että mulla on ase? Miksi?”

Katria hämmensi toden teolla.

”Ihanko totta luulit, että mulla on ase? Miksi?” hän kysyi, mutta Tom ei vastannut.

Ehkä hän ei kuullut. Kolina vessassa voimistui, hän valmisti yrttikäärettä mustelmaan. Tom liotti pyyhettä käsienpesualtaassa ja lirutteli pyyhkeen päälle kellertävää nestettä ruskeasta lääkepullosta.

”Minusta on tullut vainoharhainen. Näen uhkia kaikkialla! En saa nukutuksi”, Tom selitti ja Katri etsi sopivaa asentoa hierontapöydältä.

Hän lupasi Tomille vapaat kädet mitä hoitoon tuli. Tom lupasi tehdä parhaansa mustelman karkottamiseksi. Onneksi hänelle ei tarvinnut selittää mistä se oli tullut. Ehkä Tom oli nähnyt tilanteen, Katri päätteli ja ummisti silmänsä.

”En mä sulta mitään maksua ota, niin monta vuotta on töitä tehty yhdessä, enkä kertaakaan tarjonnut sulle edes drinkkiä. Nyt saat koko rahan edestä!” Tom huuteli valuvan veden kohinoiden seasta.

Pian hän vajosi rentoon oloon, horrokseen minkä läpi hän tavoitti ainoastaan Tomin soittaman rentouttavan musiikin sävelet.

”Ihanaa tingelitongelimusiikkia”, Katri mutisi puoliunessa, hän yritti puhua mutta oli jo niin rento ja väsynyt, että hän tuskin kykeni muodostamaan sanoja.

”Rento mieli, rento keho. Kun tajunta laajenee, maailmankuva laajenee ja kaikki on mahdollista.”

Hoidon jälkeen Katri ponnisteli itsensä istuma-asentoon ja kiskotteli jäseniään ja haukotteli suureen ääneen. Se, mitä hän oli hetki sitten hierontapöydällä kokenut, oli ollut tajuntaa laajentava kokemus. Hän oli tuntenut olevansa yhtä musiikin ja meren kanssa, yhtä jokaisen tähdenlennon ja kaukaisen galaksin kanssa. Se oli ihmeellinen kokemus.

Katri vilkaisi itseään peilistä ja näki, miten rentous ulottui silmiin asti. Hänen katseensa oli täysin toinen, raukea. Ja silmät suorastaan kiilsivät kirkkaanvihreää sävyä, sitä jadentummaa, mitä ei hämärässä yleensä erottanut.

”Rento mieli, rento keho. Kun tajunta laajenee, maailmankuva laajenee ja kaikki on mahdollista”, Tom julisti tuttuun tapaansa tajunnanlaajentamisen puolesta.

Katri huojutteli kehoaan puolelta toiselle. Hän ajatteli Kajta, sitten komentosillan Matsia, sitten taas Kajta, hetkisen ajan naapuriaan Vesaa ja sitten taas Kajta. Sitten hän huomasi miettivänsä, miltä Mats näyttäisi alasti. Mieshän oli niin hoikka, olisiko hänessä vartta täyttämään aikuinen nainen? Katri tuumaili ja tirskahti.

”Olet niin suloinen, että minua ihan itkettää! Tarjoaisin sulle vielä teetä ja erikoispikkuleivän, mutta selvästi sulle riitti tämä setti”, Tom sanoi ja halasi Katria, joka takertui eteensä ilmestyvään mieheen ehkä hieman turhankin halukkain ottein.

Tom asetti Katrin sepalukselle eksyneet käpälät turvallisemmalle vyöhykkeelle.

”Noh, noh, aika mennä tutimaan Katriseni”, Tom sanoi ja irrottautui otteesta.

Tom työnsi Katrin hyttikäytävään ja painoi tämän käteen pienen muovipussin.

”Kiva juttu, että viet mun frendin nuuskat maihin, pussissa on partavesilitkua ja perusjuttuja!” Tom sanoi.

Katri moikkasi käytävällä puhelintaan räpläävää Kajta ja otti tukea hyttikäytävää halkovasta kaiteesta.

”Totta kai, kaikki hoituu!” Katri mumisi, vaikkei muistanut, että heillä olisi ollut puhetta pussin kuljettamisesta ja painoi Tomin poskelle märän pusun kiitokseksi.

Hyttiin päästyään Katri kävi suihkussa ja sujautti yöpaidan ylleen. Jestas, että hän olikin väsynyt! Ja samanaikaisesti hän oli niin täynnä energiaa, että olisi voinut hyvin viettää pienen lemmekkään hetken esimerkiksi Kajn seurassa. Mutta ei kuitenkaan, Kaj oli historiaa. Kyllä meressä kaloja riitti! Ja se varsinainen vonkale oli vielä pyydystämättä!

Tomin suorittama hieronta oli avannut kaikki kraanat. Aivan kuin hän olisi muuttunut silmissä pehmeämmäksi, hohtavammaksi, vetovoimaisemmaksi. Toiseksi.

Tällä kertaa hän saisi sen, mitä tavoitteli. Vaikutti siltä, että vihreä valo palaisi komentosillalla, kun Katri Leinonen piipahtaisi pikkuvisiitillä! Katri iski silmää peilikuvalleen. Olisipa hän ollut yhtä itsevarma aiemmin päivällä, kun nousi portaat Mats Åhmanin seurassa. Mats oli kyllä jotain ihan muuta. Ja wou, miten selvästi hän pystyi näkemään, miten erivärisiä valoja hänen peilikuvansa heijasti! Kaikki oli niin ihmeellistä!

Katri otti askeleen peiliä kohti. Kuvajaisen säteet olivat kirkkaan vaaleanpunaisia ja niiden seassa oli kirkkaanvalkoista valoa, kuin roiskeita, ne levisivät hänen kuvajaisensa yli, koristelivat hämärässä hytissä seisovan naisen hahmon.

Katri kosketti peiliä. Säteet katosivat. Hyttiin laskeutui pimeys. Hän näki taas itsensä niin kuin oli. Hän tunsi ohimoissa jyskyttävän päänsäryn ja tunsi huimausta. Hän sulki silmänsä ja heräsi vasta seuraavana aamuna, nähtyään koko yön unta, jossa hän liukui kovaa vauhtia vesipyörteiden mukana ms. Fiestan kölin alle.

Jatkuu ensi viikolla.