Kuvitus Katja Ronkanen
Kuvitus Katja Ronkanen

Kohtalolla on kortit jakamatta. Roomassa Mario tekee ison kysymyksen ja sekoittaa Janen ajatukset. Myös välienselvittely Timin kanssa koettelee Janea.

Juuri kun luulin olevani romanttisesti sinkku Roomassa, minulle esitettiin Iso Kysymys! Marion iho hohti kynttilänvalossa, silmissä väreili odotus. Yritin saada ajatuksiini ryhtiä. Timin lusikasta taivuttama Uri Geller ­-hupailu ei ollut mitään tähän verrattuna!

Kynttilä valutti steariinia iloisesti loristen. Mario jauhoi muina miehinä jänispaistia tajuamatta ollenkaan, millaisen tunnemyrskyn oli äsken aiheuttanut. Hän ei nostanut katsettaan, leikkasi vain uuden palan ja työnsi sen suuhunsa. Hänellä oli vihkisormus edelleen sormessaan. Siitä hän saisi kyllä luopua ja hyvin pian.

Mario vilkaisi minua ja maistoi lasistaan. Sitten hän hymyili valloittavasti.

– Hahaa! Tiesinhän minä, tiesinhän minä, että sinä tahdot naimisiin! Kaikki naiset tahtovat! hän sanoi ja nosti peukalonsa pystyyn.

Paolo kurkisti tiskin takaa ja ­ilmoitti olevansa viisi euroa velkaa. Tali oli kuivunut pullon kylkiin ­kasoiksi, se jähmettyisi siihen, ja seuraavana ilta päälle valuisi uusi erä. Nyt riitti. Olin kuunnellut kummallisen italiaanon juttuja koko illan, juonut mullan makuista viiniä ja odottanut lähtöä yökerhoon. Ponkaisin seisomaan. Mario tipautti aterimet käsistään.

– Beeeeeella! hän sanoi ja otti minut tukevaan syleilyyn.

Puristin huulet tiukasti yhteen. Seinillä oli kuvia kypäräpäisistä ­sotilaista, sellaisen minäkin tahtoisin suojaamaan iskuilta ja olemaan valmistautunut sieltä täältä sateleviin yllätyksiin. Mario irrottautui minusta, työnsi minut käsivarrenmitan päähän itsestään ja tarkasteli kasvojani, nosti leukaani pystyyn.

– No niin tulihan se sieltä, pieni hymy! Vaikka olet terästä, olet ­samalla harsoa. Tuot mieleeni pikku­tyttöni.

Mikä ihmeen pikkutyttö, äijähän oli varsinainen Pandoran boksi!

– En minä ole lapsi, lopeta! Eihän me edes tunneta! sopertelin ja sitten vasta tajusin, että olin polkenut jalkaa.

Marion suupielet nykivät. Tämä oli ihan älytöntä: söin illallista tuntemattoman miehen kanssa muinaisten sotilaiden soppabaarissa, ja jotenkin oli käynyt niin, että minut oli riisuttu aseista. Menin naulakoille ja tavoittelin takkiani.

– Pahoittelen, mutta mä olen saanut tarpeekseni… ilmoitin hiljaa.

Mario rähähti nauruun, ja jostain pelmahti eteeni kahta tira­misu-annosta kannatteleva Paolo.

– Tästä paikasta ovat ainoastaan barbaarit lähteneet ilman jälkiruokaa, tiedä se! Paolo ilmoitti ja osoitti tuolia.

– Älä nyt leikistä suutu, minä vain halusin nähdä, mitä mieltä ­oikeasti olet. Puheet ovat eri asia kuin teot… Mario sanoi ja kehotti maistamaan Paolon valmistamaa tiramisua.

Mario näytti vähän liian tyytyväiseltä itseensä, oli kai tottunut pyörittämään naisia miten huvitti. Mutta oli pakko myöntää, että hän oli hyvä siinä. Älä lähde ventovieraiden matkaan! Niin minulle oli jankutettu lapsesta asti, enkä ollut seikkailunnälkäisenä totellut.

Tämä olisi varmasti viimeinen kerta, kun lähdin viettämään iltaa tuntemattoman kanssa, vannoin.

Työnsin ensimmäisen lusikallisen suuhuni ja olin hitto vie ensimmäistä kertaa elämässäni aivan sanaton. Tiramisu sekoitti ajatukseni, se oli kaikkea sitä mitä sen ­pitikin olla: pehmeää, makeaa ja viettelevää. Ensimmäisestä lusikallisesta unohdin kalorien laskemisen, toisesta Mariolle vihoittelemisen ja kolmannen jälkeen lakkasin laskemasta ja annoin makean herkun vietellä minut ja viedä tajun. Kun iso kulhollinen oli tyhjä, tahdoin lisää. Nyt oltiin sentään Roomassa, oliko parempaa paikkaa yhden viikonlopun mittaiseen luhistumiseen?

Matkalla kohti hotellia pyysin Mariota kertomaan tyttärestään. Ja Mario kertoi hymyillen kauniista lapsestaan, siitä miten tytär oli opettanut hänet rakastamaan ilman ehtoja. Totta kai hänellä oli lapsi, miehillä oli aina, siksi olinkin alun perin ajautunut tapailemaan nuorempia miehiä, ja se taas oli ajanut minut vuosia kestäneeseen vaihtokierteeseen.

– Mutta hotelli vie kaiken aikani, Mario sanoi.

Minä jouduin keskittymään, että ääneni pysyisi tasai­sena.

– Hotelli? Minä olen aina haaveillut oman hotellin pyörittämisestä… aloitin.

Mariota huvitti.

– Niinhän kaikki haaveilevat, ­kovin moni vain ei ymmärrä, miten rankkaa se on. Pidän talvikauden lomaa. Comolla on talvella ihan kaunista, mutta kaltaisesi pohjoismaalaiset turistit tahtovat aurinkoa, he tulevat sitten keväällä, kukkien aikaan, Mario sanoi.

Hän kertoi talvisin kunnostavansa paikkoja ja käyvänsä Roomassa virkistäytymässä ja tervehtimässä veljeään sekä äitiään.

Kylmä tuuli puhalsi kasvoilleni hiuksia. Miten ne olivat geelauksesta ja poninhännästä karanneet? ihmettelin ja yritin saada tökkösuortuvaa taiteltua korvan taakse.

– Sinulla on niin paljon! huu­dahdin.

Olin vasta jonkin aikaa sitten ­havahtunut siihen seikkaan, ettei minulla ollut historiaa. Seurueita oli, mutta ne vaihtuivat tasaisin ­väliajoin. Minulla ei ollut käyn tässä ravintolassa aina kun olen Roomassa -tyyppisiä juttuja, ei muita traditioita kuin se, että avajaisista lähdin ajoissa kotiin, jotten näkisi kuinka punkkua kaatui valkoisille sohville.

Eikä minulla ollut juhlapyhä­traditioitakaan, ellei sellaisena ­pidetty matkaa kauas pois sinne, missä joulu näkyi ainoastaan fudisbaarien poronsarvipäähineissä. Eikä niitäkään nähnyt, jos patterit olivat sammuneet, niin kuin ne useimmiten olivat.

 

Aukiolla oleva hotelli hohti ­hyvin ­valaistuna. Olisin voinut ­kävellä Marion kanssa Rooman halki, olisin voinut nojata siltoihin ja juoda suihkulähteistä vettä janooni. Mihin vain, kunhan ei hotelliin. 

Mario nipisti minua poskesta. Siirryin etäämmälle hänestä. 

– Olet niin vakava. Älä pelkää ­sydämen särkymistä, sitä on turha jännittää, niin käy varmasti, jos et koskaan sano Let's give it a try!

Hotellia ympäröivän aukion reunalla oli neonvaloin koristeltuja baareja, skoottereihin nojasi toi­siaan intensiivisesti suutelevia nuoria pareja. Tänä iltana olisin ­halunnut olla yksi heistä, tapailla jotain kivaa poikaa, käydä elokuvissa ja baareissa, jakaa pizzan ja suudella tuntikaupalla.

– Se on ohi, miesystäväni ei halua jatkaa, hän sai nyt tarpeekseen ­minusta…

En selittänyt enempää. Mitä se Mariolle kuului? Huomenna eroaisimme, hän liittyisi niiden ventovieraiden joukkoon, joiden kanssa olin jakanut elämäni.

– Mitä sinä pelkäät? Sitäkö, että hän saisi sinusta irti jotain sellaista, mitä olet yrittänyt pitää piilossa?

Hidastin askeliani. Korkeat talot sulkivat meidät syliinsä, ne olivat nähneet kaiken: sodat, soturit, filmiryhmät ja turistit.

– Sanopa, mikä se kinkun sisällä ollut hedelmä oli? Etkö sinä tilannut kaikki ruuat erikseen, kysyin ilahtuneena, kun illallisesta asti hampaiden välissä ollut pieni pala lopultakin irtosi.

– Se oli viikunaa. Se ei kuulu ­alkuperäiseen annokseen, mutta pyydän sen aina erikseen, se poistaa suuhun jäävän jälkimaun.

– Puhumattakaan viikunanlehdistä, aloitin.

– Sellaista kainoutta alastomuuden suhteen ei tässä maailmassa enää ole, Mario hymähti.

Pyörittelin hampaiden välistä irronnutta siementä suussani.

– Olen taas sinkku, sanoin.

Sinkku-sanaan ei sisältynyt enää sellaista kaikkivoipaa mahtipontisuutta kuin aikaisemmin. Ensimmäistä kertaa minusta tuntui, että olin menettänyt jotain arvokasta. Mutta Tim oli ilmoittanut kantansa, enkä minä ollut niitä jotka roikkuivat perässä. Ja mitä sitten, emme me ehtisi nähdä koskaan, molempien elämäntyylin pitäisi muuttua eikä meistä kumpikaan ollut valmis joustamaan. Olimme työnarkomaaneja, se oli selvä ja sitä oli turha selittää miehelle, jonka mielestä jälkiruuan syömättä jättäminen oli barbaarien hommaa. 

– Et ole pitkään, sano minun ­sanoneen! Mario sanoi hotellin ­ovien edessä.

Tuuli huiskautti hänen kaulahuivinsa silmille. Portieeri vaihtoi painoa jalalta toiselle ja mutisi vai­mean hyvänyöntoivotuksen. Hotellin aulassa oli hiljaista. Mario veti ­minut lähelleen ja sanoi:

– Haluaisin viettää aikaa kanssasi huomenna. Sopiiko se sinulle? hän kysyi.

Olin miettivinäni ja näpräsin hetken hänen kaulahuivinsa hapsuja.

– Totta kai se sopii! vastasin riehakkaana.

– Kyllä se sopii! toistin vielä varmuuden vuoksi, ja sitten Mario ­kumartui puoleeni ja suuteli ­minua.

Se oli kunnon suudelma, sen energia tunkeutui varpaankynsiin saakka, se sai koko vartalon kihelmöimään: huulia poltteli ja keho alkoi tuntua notkealta. Kun irrottauduimme toisistamme, minua huimasi. Keltaisen valonsäteen edessä seisova pitkä hahmo lähestyi minua. Sen silmät kiiluivat, ja se huojui kävellessään. Yhtäkkiä olin todella hereillä. Peräännyin askeleen. Pyyhin suupieliäni. Tim! Tunnollisena poikana hän oli näköjään tehnyt kuten matkaoppaassa oli neuvottu tekemään – hän oli huolehtinut nestetasapainosta!

Mario kiskaisi kaulahuivin kaulastaan. Portieeri ja pikisilmäinen huonepalvelunainen hipsivät vastaanottotiskin takaa. Eivätkö he nukkuneet koskaan?

– Sinähän sanoit, että teidän juttu oli ohi. Minä en luota naisiin! Mario puuskahti ja paineli hissiin.

– Mä en olisi koskaan uskonut susta, Tim mutisi.

Käänsin päätäni portieerin suuntaan. Tuoksusta päätellen Tim oli käynyt tarkistamassa sen kaikkien tuttavien suositteleman valkosipulipaikan. Lisäksi hän löyhysi vastakumotulta viskiltä, savulta, kalalta ja joltakin muulta. Seikkailulta?

Pyöritin päätäni. Olinko todella niin selkärangaton olio kuin kaikki antoivat ymmärtää? Dio Mio, miehet! Lisää viiniä kiitos! Mutta huonepalveludonna ei katsonut minuun päinkään. Vasta ohittaessaan minut kärryjensä kanssa hän mulkaisi ja pahasti.

– Meidän juttu on ohi! Tim puuskahti ja paineli hissiin hänkin.

Suuni loksahti auki. Nyt en ­ymmärtänyt enää mitään. Yritin palauttaa mieleeni aiemman tilanteen hotellihuoneessa. Eikö meille tullutkaan bänät? Timin käytöksestä päätellen hän olikin vain lähtenyt iltakävelylle, ilmeisesti häntä oli harmittanut, että jälleen kerran käytin yhteisen ajan työntekoon. Ja tuoksusta päätellen hän oli nyt ­kokenut sekä varrasravintolan että öisen skootteriajelun korkeimmilla kukkuloilla, siellä missä Rooman valot levisivät eteen paremmin kuin yhdessäkään maisematapettinäytteessä.

Olin taas mokannut. Minä itse meni ja otti ohjat käsiin. Minä itse ei voinut luottaa siihen, että toinen osaisi, tietäisi paremmin, olisi joskus oikeassa. Minä itse päätti suhteen ensimmäiseen vastoinkäymiseen. Jälleen kerran. Mitä niistä. Olin lakannut jo laskemasta.

Seisoin paikoillani ja tuijotin ­aurinkoa esittävää, lattiaan upotettua taideteosta. Siirryin etäämmälle ja tarkastelin teosta tarkemmin. Marmoriin upotettu teos ei ollutkaan aurinko, vaan se esitti kaikkia niitä teitä, jotka johtivat Roomaan. Rooma oli keskiössä, kaiken alku ja juuri, maailman napa ja saman­aikaisesti sen sydän.

Paitapusero pyyhki lattiaa, kun Tim marssi laukkua raahaten toiseen huoneeseen. Kipitin hänen perässään.

– Let's give it a try! sanoin.

Tim kääntyi kantapäillään, kengät hän oli työntänyt lentolaukkunsa sivutaskuun.

– Katso tänne! kuului komento.

– Pyyhi naamasi, näytät Muppet Show'n hahmolta, Tim sanoi ennen kuin veti oven kiinni nenäni edestä.

– Nukutaan yhdessä edes tämä yö! yritin oven takana.

Timin ääni kantautui oven läpi harmillisen hyvin.

– Kyllä sä tiedät, etten saa unta, jos mun vieressä makaavan henkilön sydän lyö eri tahtiin!

Auts.

Tongin baarikaappia suklaan­himon kourissa. Pikisilmäisen donnan asenne oli sitä luokkaa, ettei huonepalveluun soittamista voinut edes harkita.

Tim oli vienyt patukat mennessään. Jäljellä oli ainoastaan kasa myslipatukasta pudonneita jyviä. Itseäni kiusatakseni asettelin ne sydämen muotoon ja kömmin vuoteeseen. Aamiaiseen olisi enää pari tuntia, sitten pitäisi hankkiutua kaupungin laitamille hakemaan mattoja ja muuta rekvisiittaa.

Älä nuku pommiin, vannotin ­itseäni ja painoin pääni tyynyä vasten. Ajattelin korkeakattoista aamiaissalia, coolereihin jääpalojen päälle aseteltuja prosecco-pulloja, uunituoreita, rasvaa tihkuvia voisarvia, briosseja, hunajaisia kakunviipaleita, pienen pieniä marmeladirasioita sekä erästä avokaulaista mekkoa. Ja viimeiseksi vielä Mariota.

Olin taas hereillä. Punainen valo syttyi ja sammui pimeässä. Tim oli unohtanut piipparinsa, lentoyhtiön pikku laitteen, jolla hänet tavoitettaisiin vaikka planeetan ytimestä. Kurkotin ja otin laitteen käteeni. En menisi ovelle nyt. En menisi koputtelemaan. Puristin piipparia.

Muutaman päivän kuluttua pystyisimme puhumaan. Sitten emme olisi enää tässä kaupungissa, joka teki haluista ja tarpeista keittoa, maustoi sen muistoilla, haaveilla, peloilla ja pakotti nauttimaan jokaiseen suulliseen keskittyen. Niin ­että pöydästä noustessaan tiesi, mitä mukanaan kantoi.

Punainen nyrkki hehkui peiton alla. Tim ­palaisi luokseni.

Heräsin kirkonkellojen soittoon. Siristelin silmiäni ja avasin parvekkeen kaksoisovet. Jos auringon­valoa olisi voinut juoda, olisin kaatanut kurkkuuni mukillisen. Mikä lämpö, mikä kirkkaus! Timin piippari oli lakannut vilkkumasta: Tim oli kuitannut. Ehkä lähtenyt hotellista.

Laskin kellonlyöntejä. Kaksitoista lyöntiä. Se siitä hankintamatkasta. Haparoin unen pehmentämin jaloin puhelinta kohti ja tilasin huonepalvelusta aamiaista. Aloin hitaasti kerätä sinne tänne pitkin huonetta heittelemiäni asusteita ja muistikirjoja.

Siirsin Timin piipparin ylim­mäiseksi pakattavien tavaroiden pinoon. Hän oli ilmeisesti sitten jo lähtenyt, päättelin, enkä voinut ­mitään sille, että tunsin pientä haikeutta. Tarkistin viestit ja meilit, ennen kun pakkasin läppärin lentolaukkuuni. Päivä oli jo niin pitkällä, että saisin unohtaa kaupungin laitamat sekä ostokset mattotehtaalla. Lento olisi vasta illalla, ehtisin vielä kaupungille, voisin syödä hyvin ja yrittää saada selkeyttä ajatuk­siini.

Valitsin kaupunkiasuksi valkoiset farkut, valkoisen neulepaidan sekä tekoturkisliivin ja työnsin jalkoihini taas korokepohjasaappaat, jotka toivat lisäpituutta kymmenen senttiä. Ne sentit tulivat tarpeeseen: edellisillan tapahtumat olivat vieneet ryhdistä uljauden.

Meikkipussin sisältöä peilipöydälle levittäessäni mietin, koska olin viimeksi viettänyt kunnollisen loman, sellaisen jonka aikana en olisi suunnitellut tulevia töitä, tarkistellut viestejä tai kytännyt meiliboksiin tulevia tarjouspyyntöjä.

Pyörittelin punaista huulipunaa ­käsissäni. Eilisillan tapahtumat pyörivät päässäni, en saanut rauhaa siltä ajatukselta, että Tim voisi hyvinkin olla minulle sopivin. Ja ­että eilis­ilta palaisi mieleeni vielä monta kertaa, piinaisi ja pitäisi hereillä.

Tunsin itseni väsyneeksi. Eki ei ollut vieläkään vastannut soittopyyntöihini. Ehkä en vaivaisi itseäni tulevilla suunnitelmilla, ennen kuin olisimme jutelleet.

Levitin huulipunan tarkasti siveltimellä, kuten olin tehnyt jokaisena aamuna kahdenkymmenen vuoden ajan. Oven takana kilahti. Sieppasin tarjottimen sisälle huoneeseen. Tiedoksi, että huonepalvelun aamiainen ei ole sama kuin aamiaishuoneen. Hopeisen kannen alta löytyi ainoastaan kaksi muoviin pakattua keksiä. Kilautin kannen paikoilleen. Kaadoin kahvin ja maidon laakeaan kuppiin ja jatkoin meikintekoa.

Ehdin puristaa meikkivoideputkiloa keskeltä ennen kuin muistin, että tuubi oli uusi. Voidetta oli nyt lattialla, pyykkipussia odottavilla lakanoilla, pyyheliinoissa, suihkuverhoissa ja valkoisilla housuilla. Kun yritin siivota tahroja, ne levisivät entisestään.

Kohautin hartioitani, riisuin housut ja heitin ne pyykkikasaan. Saisivat jäädä Roomaan. Olin jo ­ollut tuntevinani pientä epämukavaa kiristystä reisien leveimmässä kohdassa, ja senhän tiesi, mihin sellainen kiristys johti: lempinimeen kamelivarvas.

Pujottauduin numeroa suurempaa kokoa oleviin farkkuihin. Otin kunnon hörpyn maitokahvia. En ehtinyt vessaan asti, osa oksennuksesta valui paidalle ja osa matolle, missä se kuivuisi koviksi möykyiksi. Vessassa join ison lasillisen vettä. Paleli ja suussa maistui pahalta. ­Alkoi itkettää. Vilkaisu peiliin kertoi, että muistutin jälleen enemmän Muppet show -hahmoa kuin Jääkuningatarta. Pyyhin huulipunat vessapaperiin, riisuin valkoisen paitani ja heitin senkin pyykki­kasaan.  

Kaivoin matkalaukusta esiin ­ainoan paidan, joka minulla oli ­mukana. Se oli musta pitkähihainen trikoopaita, jossa luki jäänsinisillä, pimeässä hohtavilla kirjaimilla BLINK! Kääntelin ja vääntelin sitä sylissäni. Olisi turha kikkailla yrittämällä kääntää paita nurinpäin ja teeskennellä sen olevan ­jotain muuta kuin mitä se oli.

Kiskoin paidan ylleni, kampasin tukkani sivujakaukselle ja nappasin turkisliivin kainaloon. Sitten lähdin käytävälle pujottelemaan matkalaukkuräkkejä työntävien pikkoloiden ja siivoojien kärryjen sekaan. Marion huoneen kohdalla yritin kuulostella, oliko hän sisällä eikä vain halunnut avata. Samalla käytävälle juoksi siivooja.

– Eivätkö he ole kuulleet vessapaperista! Mitä barbaareja! hän huusi ja heitti huoneeni lattialla lojuneet meikki- ja oksennustahraiset pyyhkeet, lakanat ja vaatteet kärryihin.

Pidätin hengitystäni ja pakenin paloportaita pitkin alakertaan. Kun oli saanut aikaiseksi kokonaisen kerrostalokerroksen mitalla sirpaleita, mitä muuta saattoi odottaa kuin viisitoista kissanikää kestävää epäonnea?

Kadulla minun ei tarvinnut miettiä ilmansuuntia, Marion ohjeet olivat tuoreessa muistissa. "Kaupat löydät kun kävelet katua alas ja ­parhaat ruokapaikat, kun kävelet katua ylös, sinä päätät!"

Lähdin harppomaan katua ylös. Aurinkoinen Rooma oli varmasti paras paikka olla juuri tällä hetkellä. Historian ympäröimänä oli helppo tuntea itsensä keskeneräiseksi, jokainen katukivikin tuntui kuiskivan rohkaisun sanoja.

Ehkä Rooma oli paras paikka muutenkin. Vastaan kävelevät ihmiset hymyilivät, heillä oli silmiensä suojana tyylikkäät aurinkolasit eikä kenelläkään näyttänyt olevan kiire. Minulla sen sijaan oli. Minulla oli kauhea nälkä, lounasaika päättyisi kohta, ja sitten kaikkien ravintoloiden eteen putoaisivat kalterit. Enää en voisi lohduttautua sillä, että saisin illalla nauttia roomalaisen päivällisen, koska kohta nousisin Helsingin-koneeseen ja ruokana olisi lentokentän Picnicistä noudettu patonki sekä Blink-sotkun selvittelyä.

Halusin ehtiä vielä Paolon paikkaan. Halusin jättää viestin Mariolle. Jos hän tulisi käymään, Paolo voisi välittää sen. Halusin pyytää anteeksi. Kulunut vuorokausi oli ollut kummallinen. Ensin en muka ollut kiinnostunut kenestäkään, ja nyt yksi ilta Roomassa oli sekoittanut kaiken. Ennen kuin valot vaihtuivat vihreiksi, ehdin lukea talon seinään kiinnitetystä kyl­tistä, että rakennus oli selvinnyt sodasta naarmuitta.

Ravintola ei näyttänyt yhtään niin mystiseltä kuin edellisenä ­yönä, varsinkin kun vieressä olevan liiketilan markiisit olivat kirkkaanpunaiset. Mutta päivänvaloissa näin, että kellarikerrokseen johtavat portaat olivat varmuudella ­antiikinaikaiset. Ihmettelin, ketkä olivat voimiaan säästämättä raahanneet ne paikalle.

Laskeuduin portaat alas varovasti, ne olivat ­kuluneet ja sieltä täältä liukkaatkin, mutta niillä oli vaikuttava historia. Nykyihmisen elämä oli niin helppoa. Paiskoimme päivät pitkät töitä, jotta saisimme asiamme mahdollisimman kireään solmuun.

Paolo hääri valkoisen paitansa hihat käärittyinä pöytien välissä, ainoana apunaan hoikka nuori nainen, jonka hiukset oli nostettu nutturalle niskaan. Ravintola oli paria pöytää vailla täynnä. Minut nähdessään Paolo mutisi hätäisen ciaon ja katosi takahuoneeseen, ja tarjoilijatyttö osoitti paikkaa pitkän pöydän päässä. Katsoin häntä hämilläni ja osoitin kahta pikku pöytää.

– Ei niissä voi istua, ne on kaputt. Kaikki on kaputt, hän selitti.

Sanoin, että voisin ihan hyvin käydä istumaan baaritiskin ääreen. Tarjoilija pani menun selkänsä taakse piiloon.

– Suurin osa lounaslistan ruuista on loppu, tarjolla on antipastoja sekä Zuppa al Pomodoro, suurin osa lounasruuista on…

– …kaputt, jatkoin ja tilasin keittoa sekä lasillisen punaviiniä.

Hoitiko Paolo kokin hommat ­tänään?

Ympärilläni istuvat ihmiset nauttivat lounasta toisiaan kohti kumartuneina. He näyttivät siltä kuin olisivat ratkoneet jotain isompaa yhtälöä: kädet viuhtoivat, ja huudahdukset ja naurunremahdukset sekoittuivat toisiinsa muodostaen sellaisen kakofonian, jonka keskelle jouduttuani en edes yrittänyt saada selkoa ajatuksistani.

Maistoin viiniä. En voinut lakata ihmettelemästä, miten vaatimaton ravintolan sisustus oli. Oli jotenkin ironista, että paikka, jonka historia oli niin vaikuttava, ei tuntunut ­innostavan omistajia tai asiakkaita ollenkaan.

Odotin miestä, jonka olin tuntenut vasta vuorokauden. Tätä Kauniit ja Rohkeat -tyyppistä kolmiodraamakäännettä Sara ei uskoisi, vaikka miten selittäisin, ajattelin ja työnsin haarukan tarjoilijatytön tuomaan alkupala-annokseen. Olin juuri nostamassa sitä suuhuni, kun huomasin lautasella olevan viikunan. Se oli aseteltu viikunan­lehden päälle.

Lähestyin Paoloa seivästetty viikuna kädessäni. Hän hätkähti mutta äkkäsi heti haarukassa keikkuvan viikunan ja osoitti sisäpihalle. Keittiön takaovi oli auki, ja näin ­tutun hahmon vilahtavan sisä­pihalla esiliinaan pukeutuneena. Annos oli sittenkin Mariolta!

Keskellä sisäpihaa oli kasa rikkinäisiä tuoleja. Lyttyyn istuttua ­meriheinää, peruspizzeriatuoleja. Toivottavasti Paolo hankkiutuisi niistä kokonaan eroon. Mario imi savukkeensa loppuun ja ryhtyi nostelemaan tuoleja kasasta.

– Eikö ruoka maistu? Mario ­puhalsi savua suullisen ja nosti ­yhden tuolin rikkinäisten taverna­tuolien kasasta.

– Maistuu maistuu, mutisin ja työnsin viikunan suuhuni, pyörittelin sitä edestakaisin hampaissani.

Maassa oli työkalupakki. Ilmeisesti Paolo aikoi vaalia tuoleja ­hamaan konkurssiin asti.

– Koska lähdet pois? Mario kysyi ja kumartui kaivelemaan työkalupakkia. 

Nielaisin viikunanpuolikkaan. Mario aukaisi liimatuubin ja puristi paksua liimaa tuolinjalkoihin. Nopeat korjausoperaatiot olivat turhia, sen tiesin. Höllenneet osat irtoaisivat kohta uudelleen. Koko sarja pitäisi purkaa, puhdistaa, liimata ja puristaa yhteen. Eli ollut mitään järkeä korjata vain vähän.

– Anteeksi, sain sanottua.

– Tulihan se sieltä, Mario sanoi.

Liima valui tuolin jalkaa pitkin. Ellei sitä pyyhkisi heti pois, jäisi pintaan paksut köntit, joiden irrottaminen olisi hankalaa, ja maalikin irtoaisi samalla.

Paolo astui sisäpihalle.

– Laita naula, hän ehdotti ja potkaisi työkalupakkia.

Mario otti esiin vasaran ja naulan.

– Hei, ei noin! puuskahdin. Paolo kannatteli tuolinosia käsissään.

– Tietääkö hän näistä asioista jotain? Paolo kysyi ja vilkaisi varmuuden vuoksi Mariota, joka ­kohautti harteitaan.

– Onko sulla nuijaa? kysyin ­Paololta.

– Tuossa mulla on nuija, Paolo sanoi ja osoitti Mariota, joka ei edelleenkään tahtonut katsoa ­minuun päin.

– Keittosi jäähtyy, Paolo sanoi minulle.

Ynähdin vastaukseksi. Jos korjaisin tuolin, olisi minun jätettävä lounas väliin. Ja minähän korjaisin sen tuolin, minkä jälkeen juoksisin lentokentälle vievään taksiin, unohtaisin tapahtumarikkaan ­viikonloppuni Roomassa ja keskittyisin tulevaan.

– Joka lauantai sama juttu, tyttö hoitaa tilauksia ja porukka tilaa liemiä ja pikkupaloja. Tätä menoa olen kohta konkurssissa, mikä ­häpeä! arvailin Paolon sanovan Mariolle.

Asetin tuolin selkänojan jalko­jeni väliin ja kohdistin napakan ­iskun suoraan tuolin tukirakenteeseen. Osat lensivät Marion jalkoihin, hän siirtyi, antoi puupalojen kolista maahan ja minun kontata jalkojensa juuressa.

– Et sinä konkurssia tee, antaa tytön hoitaa, tekee sille hyvää, ­Mario vastasi.

En halunnut kieliä, miten tyttö hoiti asioita, se selviäisi heille kyllä. Keräsin palaset parilla kahmaisulla. Niissä oli vielä vanhoja liima­kökkäreitä, ne pitäisi saada jotenkin irti, muuten osat eivät pysyisi ­yhdessä. Nyt tämä homma olisi hoidettava huolella ja hyvin, ajattelin.

Paoloa huudettiin kovaan ääneen ravintolan keittiöstä, ja hän lähti kiroillen takaisin sisään. Pyyhkäisin sormellani puupölyä Marion kiiltäväksi hangattujen kenkien kärjiltä.

– Teet minut sekopäiseksi, nainen!

Mario kiskaisi minut seisomaan yhdellä nykäisyllä, kahmaisi syliinsä ja suuteli. Hän taipui koko ylä­kehollaan päälleni, enkä voinut muuta kuin antautua. Se oli vain suudelma, mutta minusta tuntui kuin minut olisi lävistetty kielellä, pujotettu vartaaseen ja ripustettu odottamaan lopullista liekitystä.

"Beeeeeibi", kaikui mielessäni, otteeni heltisi puupaloista, ja ne putosivat uudelleen maahan. Näin miten vanhat liimakökkäreet irtosivat iskusta ja vierivät omille teilleen. Osat olivat nyt valmiit yhteen liitettäviksi.

Olisin halunnut antaa pitkän ­selonteon edellisestä illasta, siitä miten olin ymmärtänyt väärin Timin ensimmäisen suivaantumisen ja miten toinen suivaantuminen oli se varsinainen paalupaikka, mutten sanonut mitään.

Puhdistin nopeasti tuolin osat ja levitin kiinnitys­tappeihin liimaa.

– Auta, en selviä yksin, sanoin ja ojensin selkänojan Mariolle.

Hän otti tuolinosan hämmentyneenä vastaan ja seurasi, miten levitin liimaa ja työnsin tukirimat oikeisiin aukkoihin ja säädin puristimet paikoilleen. Kohtasin hänen katseensa, ja minuakin nauratti.

– Osaan korjata rikki mennyttä, en vain ole tehnyt entisöintitöitä, lähinnä tehnyt töitä entisöitäviksi. Siinä on iso ero… Anteeksi, anteeksi, sopertelin.

Mario otti minua käsivarresta kiinni.

– Et ole tehnyt mitään väärää. Silloin, kun alkaa tapahtua, tapahtuu paljon samanaikaisesti. Silloin menee monta tahtoa ristiin, se kuuluu asiaan, hän sanoi.

Hän näytti taas niin häiritsevän paljon George Clooneylta, että ­minun oli vaikea saada mieleeni, miksi minun taas pitikään palata Suomeen lapioimaan lunta ja selvittämään sotkuja.

Muistin lentoni. Minulle tulisi kiire, ellen lähtisi heti paikalla.

Ojensin Mariolle Yön Rakenta­jien käyntikortin, ja hän jäi hämmentyneenä pyörittelemään sitä.

– Soita, jos tarvitset ohjeita tuolien kanssa. Soita joka tapauksessa! lisäsin hätäisesti ja lähdin pinkomaan kohti hotellia.

Ajatus Suomeen paluusta tuntui yhtä houkuttelevalta kuin genitaalialueen herpes.

Riinan pikkusisko Raisa menee kihloihin. Lisäksi asiat tuntuvat menevän solmuun

nyt sekä Uskon että Hiron kanssa.

Raisa istui olohuoneeni sohvalla ja kävi juurta jaksain läpi romanttisen iltansa tapahtumia.

”…sitten Janne polvistui ja ojensi mulle pienen suklaarasian. Avasin sen ihan paniikissa, koska aavistelin jo – ja siinä tämä sormus sitten oli! Eikö olekin aivan käsittämättömän ihana pikkusafiiri!”

Raisan sormessa kimalteli pieni kirkkaansininen kivi, joka oli upotettu siroon renkaaseen. Katselin sitä ihaillen, mutta tunsin pistoksen sisimmässäni. Se ei ollut varsinaisesti kateutta, mutta tunsin epäonnistuneeni perheen vanhimpana tyttärenä. Käsittämätöntä, mutta niin se vain oli vaikka elimme 2000-lukua.

Raisa veti henkeä ja tuntui katsovan minua ensimmäistä kertaa.

”Niin, mites sulla nyt menee? Näitkö Uskon viikonloppuna?”

Irvistin ja poskilleni kohosi lievä puna. Oli vaikeaa selittää koko soppaa edes Raisalle.

”…siis mitä! Ja tyyppi lähti menemään? Eikö siitä ole kuullut vieläkään mitään? Ja sut tuntien, et ole myöskään antanut periksi.”

Raisa hautasi kasvonsa käsiin ja näytti siltä kuin tahtoisi hautautua maahan. Tunsin jälleen kerran, kuinka roolimme isosiskona ja pikkusiskona vaihtoivat paikkaa. Istuin Raisan viereen.

”Raisa luki tekstarin  silmät viiruina.”

”No mitä olisi pitänyt tehdä? Usko karkasi paikalta. Ehkä hän on tottunut siihen, että naiset juoksevat aina perään, mutta minä en ole sellainen!”

Raisa pudisti päätään ja väänteli kasvojaan.

”Joo, et todellakaan ole. Mutta voisit vaikka lähettää tekstarin…”

Samalla kännykkäni piippasi ja me molemmat hyppäsimme varmasti ainakin kymmenen senttiä ilmaan. Raisa viittoi kännykkää, kuin se olisi syttynyt tuleen.

”No avaa se nyt jo, herran jumala…! Onko se Uskolta?”

Kännykkä meinasi livetä sormista. Kun sain sen viimein auki, tuijotin viestiä ja vedin sen sitten vatsaani vasten piiloon. Pudistin päätäni. Sanoin hiljaa:

”Se on Hirolta.”

Raisa käänsi epäuskoisen katseensa takaisin minuun. Alkoi naurattaa, sillä koko tilanne tuntui aivan järjettömältä. Kun Raisa ei saanut vieläkään sanaa suustaan, ojensin hänelle puhelimen:

Hei Riina, tuletko huomenna treeneihin? Vai nähdäänkö Tammerfesteillä?

Raisa luki tekstarin ja katsoi minua silmät viiruina.

”No niin, selitäpä tämä sitten? Mitä ihmettä… jätän sut viikonlopuksi ja muutut Amaterasuksi, miinus rehellisyys. Pitäisikö heitellä riisiä jalkojesi juureen?”

Amaterasu oli japanilaisessa mytologiassa esiintyvä auringonjumalatar, joka edusti arvokkuutta, kauneutta ja rehellisyyttä. Vilkaisin seinälläni roikkuvaa matkamuistoa, japanilaisten juhlapäivien kalenteria ja totesin:

”No tavallaan voisitkin, sillä tänään on Amaterasun päivä.”

Raisa pyöräytti silmiään ja ulvaisi tuskastuneena. Hän nappasi sohvalta tyynyn ja heitti minua sillä.

”Puhutaanpa niistä Tammerfesteistä! Mitä aiot tehdä? Jos menet sinne Hiron kanssa, saat kyllä heittää Uskolle hyvästit, jos hän sattuu nähdä teidät yhdessä.”

Laskin kännykän olohuoneen pöydälle. Jätin vielä vastaamatta Hirolle, mutta Raisalle sanoin:

”Mitä itse tekisit?”

Sisareni huokasi teatraalisesti, mutta siirtyi sitten istumaan kylkeeni. Hän selasi hetken puhelintaan, kunnes näytti sitä minulle.

”No mitäs, jos kiristäisin hiukan? Sano, että sulla on kaksi lippua Ratinan keikalle keskiviikkona ja kysy häntä mukaan – ja sano, että jos et kuule Uskosta tänään, niin ok. Hankit sitten muuta seuraa…”

Sisareni oli nero! Nyökäytin päätäni.

”Hiro nauroi ja parikymppiset tytöt kikattivat.”

”No mutta, tuohan kuulostaa suunnitelmalta. Jos Usko ei vastaa, niin voin olettaa, että juttu oli tässä. Ja jos vastaa, niin hän ymmärtää vihjeen, ettei voita mitään pakenemalla…”

Hymyilin kuin Amaterasu, kun kivi vierähti sydämeltäni. Rojahdin vasten sohvan upottavaa selkänojaa ja jatkoin huojentuneena:

”…ja voin sanoa Hirolle, että jutellaan asioista treeneissä.”

Raisa iski silmää ja näytti ylen tyytyväiseltä. Hän työnsi älypuhelimen taskuunsa ja myhäili itsekseen, vilkuillen samalla safiirisormustaan.

”Jätä vaan mulle, kyllä pikkusisko hoitaa hommat kotiin.”

Vastasin heittämällä häntä tyynyllä naamaan.

”Älä nyt vielä lähde lentoon.”

Mutta Raisa ei antanut periksi, vaan siteerasi pyhimystä:

”Elämä on tilaisuus, käytä sitä hyväksi. Elämä on onni, ota se kiinni. Elämä on rakkautta, iloitse siitä… Jokainen ihminen on minulle Kristus, ja koska on olemassa vain yksi Kristus, on se henkilö, jonka kunakin hetkenä kohtaan, minulle ainoa ihminen maailmassa.”

Nostin kädet ilmaan. Raisa oli mahdottoman itsepäinen toisinaan, mutta se taisi olla sukuvika.

”Muistan kyllä, että kirjoitit uskonnosta laudaturin – ei tarvitse leijua! Sitä paitsi, on minullakin vain yksi mies elämässä kerrallaan, etkä sinäkään ole mikään nunna.”

Raisa ratkesi nauramaan ja nappasi kännykkäni pöydältä. Hän heitti sen minulle kaaressa:

”No niin, alapa näpytellä, armas Amaterasu.”

Kun Raisa lähti ja vei Pupen mennessään, talooni laskeutui rauha. Olin lähettänyt viestin Uskolle – tosin hiukan ytimekkäämmän. Pyörin tovin sisällä. Mistään ei tullut mitään, en pystynyt keskittymään. Lopulta vedin saappaat jalkaan ja astuin takapihalle. Sorakasa odotti minua siinä, mihin se oli jäänyt Uskon jäljiltä: yhtä toispuolisena kuin minäkin.

Lapioin soraa kottikärryihin, kunnes muistin, että niissä oli edelleen se lussu rengas. Vaihdoin taktiikkaani ja levitin soraa etupihalle. Kivikasa levisi hitaasti, ja kun lopetin, en erottanut sen korkeudessa juuri muutosta. Niskojani ja selkääni sen sijaan särki. Usko ei ollut vastannut vieläkään.

Viimeistelin etupihan uuden pihapolun tasaiseksi. Tunsin, kuinka hiki valui neuletakkini alla. Ruumiillinen työ oli kuitenkin helpottanut ahdistustani ja päätin ottaa kuuman suihkun. Olin juuri matkalla kylpyhuoneeseen, kun puhelin pirahti. Näin näytöllä tuntemattoman numeron ja vastasin:

”Riina Laine.”

”Tässä on Maarit Saraste Kuvittajien yhdistyksestä hei! Olit jättänyt meille portfoliosi ja välittäisin siihen liittyen työtarjouksen. Olisitko kiinnostunut työstämään mainosgrafiikat tulevia pienasuntomessuja varten? Teet juuri sellaista sekatekniikkaa, jota eräs asiakkaamme hakee.”

Pysähdyin sijoilleni, otin ovenkarmista kiinni ja henkäisin vastauksen:

”Kiitos, todellakin olisin! Kerro ilman muuta lisää!”

Kun Maarit ryhtyi kuvailemaan projektin sisältöä, kirjoitin ylös mitä ehdin. Kuuntelin ja nyökyttelin, kuin toinen olisi nähnyt eleeni puhelimen välityksellä. Lupasin lähettää ensimmäisen hahmotelman viikon sisään ja suljin puhelimen lopulta voitonriemuisena.

”Jos sulla on joku toinen, niin olkoon.”

En ollut enää työtön! Mitä sitten, vaikka rakkauselämäni horjui? Ainakin minulla oli yksi jalka maassa. Itsetuntoni kohosi. Oli kummaa, kuinka yksi puhelu saattoi muuttaa kaiken.

Laskin viimein puhelimen ja suuntasin suihkuun.Vielä kun saisin sen toisenkin puhelun, tai edes viestin, jota odotin…

Kun kuivailin tukkaani olohuoneessa, päätin tehdä alakerran ruokasalista työhuoneen. Koko kesä oli ollut poikkeuksellisen sateinen ja ankea, mutta nyt alakerran isoista ikkunoista tulvi tarpeeksi valkoista valoa, jotta saatoin nähdä värit sellaisina kuin ne todella esiintyivät luonnossa.

Työskentelin koko loppupäivän uuden työprojektini parissa. Maarit oli lähettänyt minulle sähköpostilla tarkemmat suuntaviivat. Niiden perusteella piti laatia neljä kuvaa, joissa esiintyivät eri vuodenajat ja elämänvaiheet. Työn tuli olla toteutettu kollaasimaisella sekatekniikalla.

Viritin työpöytäni ikkunan ääreen ja valitsin alustaksi akvarellipaperin. Katsoin ulos.

Tumma hurmevaahtera kurotteli minua kohti. Päätin samassa, että istuttaisin sen rinnalle heleän vaaleanpunaisena kukkivan japaninkirsikan, kunhan saisin rahat työprojektistani. Ryhdyin luonnostelemaan keväistä kuvaa ja kuin vahingossa kynästäni syntyi kirsikankukkia. Ne heräsivät uuteen kevääseen herkkinä ja täyttivät tummat oksat.

Pudotin kynäni ja tuijotin piirustustani. Tiesin jo, minkä valokuvan yhdistäisin siihen.

Kipaisin yläkertaan ja noudin järjestelmäkamerani. Selasin sen muistia, kunnes näytölle ilmestyi Uskon unenomainen katse. Napautin kameran muistikortin irti ja työnsin se läppäriini kiinni. Kuva ilmestyi pian kuvankäsittelyohjelmaani, jonka avulla muutin sen mustavalkoiseksi. Painoin print.

Kun printterini sylki kuvan ulos, istui takaisin työtuoliini. Pyörin aikani jakkaralla ja tuijotin kuvaa, jossa Usko nojasi sängynpäätyyn peitto vyötäröllä. Hänen ylävartalonsa oli paljas ja japanilaistyyliset tatuoinnit erottuivat vaalealla iholla.

Täydellinen harmonia. Harmi vain, että hetki, jonka olin ikuistanut kuvaan, ei ollut kestänyt. Se oli kadonnut kuin kirsikankukka.

Huokasin ja ryhdyin leikkaamaan kuvan reunaa epätasaiseksi.

”En ollut enää työtön!”

Illemmalla päätin lähteä treeneihin. Olin tosin kaiken hämmennykseni keskellä unohtanut vastata Hiron viestiin. Päätin selittää asian kasvotusten. Nyt voisin ainakin rehellisesti sanoa, että en ollut ehtinyt vastata työkiireiden tähden. Ja päätin muutenkin pelata varman päälle: nappasin auton avaimet naulasta. En ottaisi tänään kyytiä keneltäkään muulta kuin itseltäni.

Työnnyin Ylöjärven liikuntakeskuksen kendosaliin viimeisten joukossa. Raisa oli jäänyt pois, omien sanojensa mukaan ”liian kiireisenä kihlajaisvalmistelujen tähden”.

Kun työnnyin vastavirtaan, salista poistuvien kendokoiden lomitse, näin että Hiro seisoi aloittelevien naisharrastajien keskellä ja poseerasi heille. Askeleeni hidastuivat. Hiro nauroi ja parikymppiset tytöt kikattivat. He ottivat selfieitä ja kaverikuvia, kun Hiro esitteli heille komeaa sivuprofiiliaan.

Hengitin ulos ja vedin sisään sekä uutta happea että järkeä. Hiro oli vedättänyt minua: olin sittenkin vain yksi naisista, joita hän pokasi treeneistä.

Kun Hiro viimein havahtui läsnäolooni, marssin salin poikki hänestä välittämättä. Mikä onni, etten ollut vastannut hänen tekstiviestiinsä! Tunsin itseni typeräksi, mutta varoin visusti näyttämästä sitä. Saattaisin vielä pelastaa kasvoni ja antaa hänen ymmärtää, etten ollut odottanut itsekään mitään todellista. Minä tunteellinen hölmö olin kuvitellut kaiken muun.

Suoritin treenit mekaanisesti, mutta loppumeditoinnin aikana ajatukseni kääntyivät sisäänpäin – työprojektiin, Raisan ja Jannen juhliin, puutarhaani ja lopulta Uskoon. Kun tunti päättyi, päätin keskittyä tästä eteenpäin vain omiin tekemisiini. Tammerfestit saisivat jäädä väliin – olin bilettänyt viime aikoina koko loppuvuoden edestä. Piha piti saada kuntoon ennen kihlajaisia ja talven tuloa. Kuvitustyö piti ottaa vakavasti. Se saattaisi parhaimmillaan poikia minulle lisää töitä.

Hiro yritti lähestyä minua parkkipaikalla. Pysähdyin hänen kohdallaan vain sen verran, että ehdin sanoa:

”Kiitos kutsusta, mutta eiköhän tää ollut tässä. Mulla on nyt aika paljon töitä tulevina viikkoina, joten en ehdi seikkailla enempää. Ja ajattelin hiukan Ikebana-kurssia tuohon syksyyn eli tuskin törmäillään treeneissäkään.”

Hiro ymmärsi yskän. Hän katseli minua tovin, nyökäytti päätään ja sanoi:

”Ok, Riina… mä tajuan. Halusin vaan sanoa, että sä olet erityinen.”

Hiron tummat silmät olivat kauniimmat kuin koskaan, kun hän loi ne minuun viimeisen kerran.

”Tiesitkö muuten, että Rina on japanilainen nimi. Se tarkoittaa valkoista tuoksuvaa jasmiinia, rakkauden ja intohimon kukkaa… Sopisi hyvin sun puutarhaasi.”

Nyökkäsin Hirolle, kun hän käännähti ja lähti kohti moottoripyöräänsä.

Minä jatkoin omaa matkaani valkoiselle autolleni. Käynnistin sen ja ajelin kohti Lielahtea ja Lentävänniemeä. Pettymykseni Hiroa kohtaan laantui matkalla. Kotipihassa saatoin jo hiukan nauraa itselleni.

Ehkä ottaisin Hiron sanoista vaarin ja istuttaisin valkoisen jasmiinin pihaani – muistuttamaan minua siitä, etten enää koskaan antautuisi hajuveden vietäväksi.

”Miksei Usko vastannut tai soittanut?” 

Seuraavan viikon työskentelin intensiivisesti. Aamupäivät piirsin ja maalasin. Valikoin valokuvia ja yritin keksiä, mikä kuvista sopisi parhaiten kuvastamaan syksyä. Usko oli kevät. Sisarusteni lapsuuskuvista löysin talven. Kesäkuvan ottaisin kihlajaisparista.

Purin vanhan kukkamaan ympäriltä pyöreitä reunuskiviä, pesin ne ja täytin niillä tulevan puuharhalammikkoni. Usko oli onneksi ehtinyt syventää sitä, joten minulle ei jäänyt paljonkaan tehtävää.

Viikkoa myöhemmin katselin aikaansaannostani tyytyväisenä. Sora lainehti pitkin pihamaata ja kohtasi pyöreän keskikohdan ympärillä sammaleiset mättäät, pensaat ja puut. Olin tehnyt sorasta kaksi pientä tasannetta ja suunnittelin, että ostaisin toisen japanilaisen kivilyhdyn pienen, pyöreän maru yukimi -matkamuistolyhtyni seuraksi. Harmi vain, että sellaisia myytiin vain hyvin varustelluissa puutarhamyymälöissä – muun muassa sellaisissa kuin Uskon työpaikka.

Jätin puutarhan ja palasin kuvitustyöni pariin. Työstin kevätkuvaa. Olin liimannut Uskon valokuvan osaksi sommitelmaa ja peitin sitä piirretyillä ja maalatuilla kirsikankukilla. Osa piirroksesta kulki miehen kuvan päältä niin, ettei häntä saattanut enää voinut tunnistaa niin helposti.

Peitin nukkuvan prinssini ruusuköynnösten sisään. Työ oli lähes valmis, kun menetin tyyneyteni. Lyijykynän kärki napsahti poikki ja heitin kynän tuskaisena huoneen poikki.

Miksei Usko vastannut tai soittanut? Oliko hän jäänyt auton alle? Se mielikuva, jonka olin saanut miehestä muutaman tapaamisen perusteella, ei sopinut tällaiseen käytökseen. Minun oli saatava suhteellemme jonkinlainen päätös.

Nousi työpöytäni äärestä ja kävelin eteiseen. Keli oli yhä kolea kuin syyskuussa, vaikka oli heinäkuu. Otin naulakosta raidallisen kaulahuivini ja pitkän, mokkapintaisen takin. Yhdessä hieman revittyjen, mustien pillifakkujeni kanssa näytin tavallista muodikkaammalta, samalla maanläheisellä tavalla, jota Usko suosi.

Miehen hipsterityyli oli alkanut miellyttää silmääni ja olin – enemmän ja vähemmän tarkoituksella – alkanut ottamaan siitä vaikutteita omaan pukeutumiseeni.

”Miksi sä edes tulit mun luokse alun perin?”

Mustat hiukseni hulmusivat ja pörrööntyivät viimassa, kun astelin autolle. Viivyttelin ovella. Olinko ihan epätoivoinen? Mitä tekisin, jos törmäisin Uskoon vaikkapa kassalla?

Työnsin avaimen kuitenkin auton lukkoon. Tiesin, etten saisi rauhaa, ennen kuin asia olisi selvitetty. Jännitykseni kasvoi, mitä lähemmäs taimitarhaa pääsin. Käännyin parkkipaikalle ja tunnistin Uskon citymaasturin heti. Oli lähellä, etten tehnyt U-käännöstä ja palannut kotiin. Sen sijaan parkkeerasin autoni ja nousin siitä.

Huono sää oli lannistanut kotipuutarhurit, sillä kaikkialla oli hiljaista.

Kiviset linnut, enkelit ja tonttupatsaat katselivat minua pihalaattojen keskeltä. Kiersin käytävän ympäri, kunnes löysin etsimäni: erikokoisia ja muotoisia kivilyhtyjä. Toisilla oli kapeat ja sirot jalat, toiset olivat neliskanttisia ja raskaita tai korkean pilarin päässä. Kumarruin suoristamaan käpristynyttä, märkää hintalappua, kun kuulin selkäni takaa lähestyvän mönkijän äänen. Jäykistyin.

”Riina…?”

Uskon ääni oli käheä ja tukahdutettu.

En tiedä mitä olin odottanut, mutta hätkähdin nähdessäni hänet. Uskon parta oli kasvanut yli huolellisesti hoidetusta muodostaan. Sänki peitti posken sivuja ja hänen silmänsä olivat väsyneet. Vertasin tuskaista katsetta siihen lempeän uneliaaseen katseeseen, joka katseli minua piirrokseni keskeltä: he olivat kuin kaksi eri miestä.

”Moi… tulin hakemaan kivilyhtyä.”

Usko nousi mönkijän päältä ja kiersi sen ympäri. Hän pysähtyi eteeni ja jouduin katsomaan ylöspäin, sillä mies oli minua ainakin päätä pitempi. Hänellä oli yllään taimiston työhaalari ja oliivinvihreä sateenpitävä takki. Kaikesta päätellen tuo mies kävi sisäistä taistelua.

Usko ojensi kätensä ja tarttui kohmeisiin, kosteisiin sormiini.

”Tulit sitten hakemaan sitä lyhtyä sitten juuri täältä?”

Katsoin Uskoa silmiin ja yritin ymmärtää häntä.

”Miksi et vastannut viestiini mitään? Ajattelin, että sulle on sattunut jotain.”

Usko vilkaisi kivipihan poikki ja päästi kädestäni.

”Sori, olin töissä ja näin viestin vasta illalla. Ajattelin, että on liian myöhäistä… enkä mä nyt tiedä muutenkaan, että kannattaako tämä.”

Kiukku leimahti mielessäni ja sihahdin:

”Jaa siis mitä, että olenko minä sen arvoinen vai? Miksi sä edes tulit mun luokse alun perin?”

Usko näytti ahdistuvan entisestään ja vilkuili sivuilleen, vaikka missään ei näkynyt muita asiakkaita.

”Kyllä sä tiedät miksi, mutta mä en ryhdy kilpailemaan. Jos sulla on joku toinen, niin olkoon.”

Katsoin häntä epäuskoisena. Usko suoristuvan viimein ryhtiinsä ja jatkoi:

”Mua on petetty kerran, enkä aio toistaa sitä kokemusta.”

Vedin henkeä ja käänsin katseeni. Ymmärsin samassa, mikä oli laukaissut miehessä pakoreaktion: hän vertasi minua johonkin exäänsä. Aivan, kuten minä olin tehnyt lukemattomia kertoja. Ja jokainen noista kerroista oli päättynyt eroaloitteeseen omalta puoleltani.

Oli kohtalon ivaa, että nyt joku teki niin minulle.

Katsoin jälleen Uskoa ja mietin, miten voisin pelastaa sen, mitä oli pelastettavissa. Mutta oliko mitään jäljellä? Ehkä, jos miehen mustista silmänalusista saattoi lukea jotain.

”Mä en ole pettänyt sua, koska meidän juttu tyssäsi ennen kuin se alkoi. Eikö sun pitäisi ensin pyytää mua tyttöystäväksi, ennen kuin oletat mitään? Ja tiedoksi: mä en ole sun exäsi. Mä en ole koskaan pettänyt ketään.”

Kumarruin nostamaan maasta valitsemani neliskanttisen kivilyhdyn.

”Mä menen nyt ja jätän sun kivisydämesi rauhaan. Jos siihen syttyy joskus jotain eloa, sä tiedät mistä mut löytää.”

Vilkaisin viimeisen kerran Uskoa ja käänsin hänelle selkäni.

Jatkis päivittyy lauantaisin.

Riina käy Hiron kanssa ajelulla ja palaa puutarhatöihin. Sitten komea hipsteri ilmestyy maisemaan.

Ajoimme Hiron moottoripyörällä pitkin poikin Siuroa ja Nokiaa, ennen kuin palasimme Lentävänniemeen. Olin puristanut sormeni kohmeisiksi viimassa, vaikka olin saanut lainaan ajohanskat – Hiro piti toisia aina repussaan siltä varalta, että sattui ajamaan kaatosateessa. Meille oli kuitenkin sattunut aurinkoinen heinäkuun ilta, joka kääntyi nyt jo yöksi.

Hiro pysäköi pyörän K-Marketin nurkalle hämärtyvässä illassa. Nousin pyörän päältä ja otin kypärän päästäni. Ojensin sen Hirolle, joka työnsi sen reppuunsa. Oman kypäränsä hän otti myös ja oli ripustamassa sitä numerolukolla varustettuun lenkkiin, kun hälytyskellot alkoivat soida päässäni. Olin ajatellut, että palaisin kotiin yksin, mutta ehkä Hirolla oli toiset ajatukset? Sentään hän ei tiennyt, missä asuin – muuten hän olisi varmasti kurvannut suoraan pihaan tien toisella puolella.

”Tiesin, että jos en nyt lähtisi, sillä olisi seuraamuksia.”

”Tiedätkö, mun pitää varmaan mennä kotiin. Mulla on sellainen pihaprojekti menossa, että siihen menee taas koko päivä. Oli kiva käydä ajelulla… että nähdäänkö sitten treeneissä?”

Yritin muistella, mitä olinkaan alun perin suunnitellut sanovani Hirolle. Jotain hankalasta elämäntilanteesta, työelämän paineista… päätöksestäni olla sinkku, ainakin vuoden loppuun? Olin päässyt vain ensimmäiseen kohtaan, kun olin jo harhautunut tarinassani sivupolulle.

Hiro ei kuitenkaan antanut periksi helpolla.

”Ok, viherpeukalo. Anna hyvän yön suukko, niin jätän sut puurtamaan. Kai sä sit tarvitset prinsessaunet, jos sanot niin.”

Hän astui lähemmäs ja jäädyin paikoilleni. Tiesin, että jos en nyt lähtisi, sillä olisi seuraamuksia.

Katsoin Hiron soikeita kasvoja: kuulasta oliivin väristä ihoa, otsalta poskipäille valuvia hiussuortuvia ja täyteläisiä huulia. Otin askeleen lähemmäs ja suukotin häntä poskelle.

”Hyvää yötä! Aja varovasti ja palataan.”

Käännyin ympäri ennen kuin Hiro ennätti reagoida. Kävelin muutaman askeleen ja vilkaisin taakseni. Hiro käänsi pyöräänsä virrat päälle. Heilautin kättäni ja kun hän vastasi, juoksin tien yli taloni pihaan. Kuulin moottoripyörän etääntyvän jylinän ja sovitin avaimen oven lukkoon.

Liian myöhään tajusin, että minulla oli yhä Hiron ajohanskat kädessä. Laskin hanskat eteisen penkille ja tervehdin hoitokoiraani Puppea, sisareni Raisan keskikokoista villakoiraa.

”Voi, oliko ikävä? Käydään äkkiä lenkillä, mutta ihan lyhyesti. Hoitotäti on tänään sekoillut jo ihan tarpeeksi, joten yritetään pysyä polulla…”

Kun palasimme kotiin lenkiltä, vilkaisin Hiron hanskoja ja tunsin taas omatuntoni kolkutuksen. Miksi en ollut vain lopettanut juttua, ennen kuin se oli alkanutkaan? Miksi minun piti tehdä asiasta näin monimutkainen?

”Oli harmi, että minun oli ennen pitkää valittava kahden, komean miehen väliltä.”

Sunnuntaiaamu valkeni harmaana. Säätiedote lupasi aamulle ajoittaista tihkua, mutta loppupäivästä piti kirkastua. Mielialani oli eilisen jäljiltä ristiriitainen, joten päätin pukea sadevaatteet ylleni ja tuulettaa ajatuksiani. Olin ostanut pari päivää sitten taimia, jotka odottivat yhä kipoissaan. Niille olisi pian tehtävä jotain tai sijoitukseni lakastuisi ennen aikojaan.

Ryhdyin astelemaan taimia mahdollisille paikoilleen ja käyvin katsomassa vaikutelmaa terassin suunnalta. Löysin tulevan vesiaiheeni reunoilta keltajapaninangervolle ja japaninruusukvittenille sopivat paikat ja ryhdyin ruumiilliseen työhön.

Kun sain kaivettua taimet maahan, katselin aikaansaannostani. Sammaloitunut nurmi rajautui kuoppaan, jonka olin eilen kaivanut vanhan pation paikalle. Sen takana kohosi vanha tummalehtinen vaahtera, vierellään uusi keltavihreälehtinen pensas ja toinen, jossa näkyi jo pieniä sitruunan näköisiä hedelmän alkuja.

Kaksi kaunista, hyvin erilaista pensasta. Katselin niitä aikani, kunnes huomasin miettiväni jotakin ihan muuta: oli harmi, että minun oli ennen pitkää valittava kahden, komean miehen väliltä.

Vaan entä, jos valitsisin väärin? Katuisin myöhemmin, kuten olin katunut ensirakkauteni menettämistä. Huokasin. Ilmeisesti oli mahdollista samaan aikaan sekä haluta parisuhdetta että kauhistella sitoutumista. Mutta yksinäisyys oli kaikista kamalinta.

Karujen ajatusten lomassa totesin, että kivipuutarhassani oli toistaiseksi kaikkea muuta, paitsi kiveä. Tarvitsin kipeästi soraa, kunhan saisin vesilammikkoni ensin pohjustettua muovilla. Siinä ei menisi kauan.

Kaivoin puhelimen taskustani ja näppäilin Jaanan numeron. Hänen veljensä työskenteli kuljetusajalla – ja tiesi, mistä saisin edullista soraa. Olin viimein tarpeeksi motivoitunut kohdatakseni uteliaan Jaanan, jonka kanssa en ollut jutellut sitten perjantai-illan.

”Moi Riina! Olet yhä hengissä!”

Aloin selittää, kuinka olin kadottanut Jaanan yökerhossa ja päätynyt viimein yöbussin kyydissä kotiin. Selitykseni meni kuitenkin lopulta läpi, mutta tiesin, että saisin kuulla jatkossakin kuittailua katoamistemppuni tähden.

”Hei Jaana, oikeastaan piti kysyä sinulta apua. Tarvisin sitä soraa – voisitko pyytää veljeltäsi pientä palvelusta…?”

Muutamaa tuntia myöhemmin katselin, kuinka kuorma-auto tyhjensi sorakuormaa etupihalle. Vuori kasvoi kasvamistaan ja silmäni laajenivat samaa vauhtia. En ollut tajunnutkaan, kuinka suuri määrä kasettikuormaan mahtui. Ellen olisi ollut jo sivistynyt kolmekymppinen, olisin mielelläni kiivennyt kasan päälle ja pystyttänyt sinne lipun – pieni kasa ihmiskunnalle, suuri kasa minun pihamaalleni. Mutta millä ihmeellä saisi tuon soramäärän levitettyä pihatielle, talon sivulle ja takapihalleni?

Maksoin Jaanan veljelle kuljetuspalkkion. Kun hän lähti, nostin lapion ja kauhoin testiksi yhden kottikärryllisen soraa. Kävi, kuten arvasin: lussu eturengas ja painava lasti olivat huono yhtälö.

Pohdin vaihtoehtojani. Entä, jos järjestäisin talkoot?

Olin varma, että saisin tarpeeksi sukulaisia ja tuttavia kasaan, mutta eihän minulla ollut työvälineitä kaikille, saati varaa kestitykseen. Ja silloin sain idean: entä, jos hakisin uuden renkaan? Voisin siirtää vaikkapa joka päivä viisi kottikärryllistä soraa. Saisin samalla liikuntaa, kunnon käsi- ja pakaratreenin, sekä hiljalleen valmistuvan pihan.

Laskin tyytyväisenä työhanskat terassinkaiteelle ja kuoriuduin työvaatteistani. Vaihdoin ylle sivistyneemmän asun ja ajoin tuokion päästä lähimmän Motonetin pihaan. Lielahdessa onneksi riitti tavarataloja joka lähtöön.

Kävelin oikopäätä palvelutiskille ja sain kiinni nuoren varaosamyyjän.

”Hei, tarvitsisin uuden kottikärryn renkaan. Täyskumisen. Mistä löytyy?”

Nuorukainen otti katalogin esiin .

”Löytyyhän niitä. Minkä kokoisen tarvitset?”

Kirosin mielessäni. En ollut sitten tajunnut ottaa vanhaa rengasta mukaan tai edes valokuvaa renkaan merkinnöistä. Eipä sillä, että minulla olisi edes ollut työkaluja kyseisen renkaan irrottamiseen tai kiinnittämiseen... grrr. Tukkani oli musta, mutta tunsin itseni ihan blondiksi.

”No … arvaa vaan, muistinko katsoa. Täytyy tulla uudestaan.”

Jupisin kirosanoja itsekseni ja työnsin myyjän ojentamaa katalogia laukkuuni, kun kuulin selkäni takaa kysymyksen:

”Voiko neitiä auttaa?”

Käännähdin ja valmistauduin torjumaan tarjouksen. Sanani jäivät kumminkin puolitiehen, sillä kun katsoin ylöspäin, näin Uskon. Parrakas, trendikkäästi pukeutunut raamikas hipsteri seisoi takanani jonossa ja piteli kulunutta sytytystulppaa kädessään. Työnsin hiukset silmiltäni.

”Ai moi! Mitäs sä täällä? Tai no niin, varmaan hakemassa varaosaa…”

Usko siirtyi ohitseni tiskille ja laski tulpan pöydälle.

”Uusi tällainen, kiitos.”

”Jos tuo oli kosinta, niin enpä olisi uskonut kuulevani sellaista Motonetin tiskillä!”

Kun myyjä lähti hakemaan tulppaa, hän kääntyi taas minun puoleeni.

”Mutta mitäs sulla, jotain harmia myös?”

Nostin käden taas otsalleni ja näytin tuskastuneelta.

”No, todellakin! Tilasin sorakuorman ja se kottikärryn lussu rengas sanoi itsensä heti irti… Sitten ajelin tänne ja tajusin juuri äsken, etten tullut katsoneeksi renkaan kokoa – tyhmä minä!”

Usko näytti huvittuneelta, mutta yritti peitellä sitä.

”No auttaisiko, jos tulisin tasaamaan sen sun pihasi? Nimittäin – vaikka vaihtaisit sen renkaan, niin sulla menee käsipelillä ainakin viikko, että saat sorat levitettyä.”

En saattanut olla henkäisemättä.

”Ihanko tosi? Kiitos! Mutta mitäs sellainen aviomiespalvelu kustantaa? Munhan pitää tällä menolla kohta palkata sut ihan rehellisesti pihani urakoitsijaksi.”

Usko hymyili vihjailevasti ja siveli partaansa.

”Ootko ihan varma, ettet vaan tarvitsisi aviomiestä…?”

Repesin ja nyökyttelin, kun varaosamyyjä palasi sytytystulppa kädessä.

”Jos tuo oli kosinta, niin enpä olisi uskonut kuulevani sellaista Motonetin tiskillä!”

Usko iski silmää. Hän nappasi tulpan myyjältä ja kiitti.

Lähdimme yhtä matkaa kohti kassaa, kun hän jatkoi:

”Ehkä se oli, mutta mites sen sorakuorman kanssa? Tuutko mun luokse hetkeksi, niin vaihdan tuon tulpan. Voit vaikka lenkittää kiitokseksi koiran.”

Suostuin mielihyvin. Kohtalo oli tänään Uskon puolella ja erityisesti minun, sillä sorakasa kummitteli yhä mielessäni.

Seurasin Uskon citymaasturia, kunnes kaarsimme Teivaalantien varressa sijaitsevien rivitalojen pihaan. Erotin portin läpi punaturkkisen pystykorvan ja kävin tervehtimään sitä.

”Mikäs tämän nimi olikaan?”

Koira nuoli sormiani ja urisi huomiohakuisesti.

”Se on Ruska.”

Jäin pihaan, kun Usko astui sisään noutamaan koiraa ja remmiä. Katselin sillä välin ympärilleni ja pistin merkille, että Uskon piha oli viimeisen päälle siisti: neliskanttinen kivetys peitti parkkipaikan ja kiersi takapihalle koiraportin ali. Pihassa kasvoi jotakin hauskannäköistä vaaleaa korkeaa koristeheinää. Päätin heti haluta sellaista itsellenikin.

Kun Usko tuli, kysyin häneltä heinästä:

”Se on koristekastikka ja tuo matalampi tuolla varjossa on japaninsara...Vähän ammattitauti, kun näiden kasvien kanssa tulee pelattua.”

Pistin koristeheinät muistiin ja tiesin jo, että hullaantuisin niistä. Heinät sopisivat täydellisesti puutarhaani, siinä missä eräs työmieskin…

”Tuosta pääsee lenkin taloyhtiön ympäri, koira kyllä tietää.”

”Komea hipsteri-metsurini todella tiesi taikasanat, joilla saattoi pelastaa naisen päivän!”

Nyökkäsin ja vilkaisin työkoneen kimppuun kääntyvää viherrakentajaa, joka oli jo kolmatta kertaa pelastanut minut pulasta: ensin taimien kanssa, sitten kaatopaikkakuorman ja nyt sorakasan. Hiro saattoi tarjota minulle seikkailua, mutta Usko… hän vain sopi elämäntilanteeseeni niin paljon paremmin. Ja mitä sitten, vaikka hän vaikuttikin jopa liian kiltiltä ja rauhalliselta?

Ruska suostui lopulta jättämään isäntänsä ja lähti sipsuttamaan kohti tuttua lenkkipolkua. Kun palasin parinkymmenen minuutin päästä takaisin, Usko oli saanut työnsä tehtyä.

Kun ajelin Uskon edellä Lentävänniemeen, pohdin, mitä naapurit mahtoivat ajatella. Iäkkäät vanhempani asuivat itse nykyisin helpossa rivitaloasunnossa: he olivat jättäneet pihatyöt minun murheekseni ilolla.

Jätin autoni kadunvarteen, ja Usko parkkeerasi oman yhdistelmänsä taakseni. Hän laski peräkärryn lastauslankun alas ja ajoi ketterän työkoneen ensin asfaltille ja sitten etupihalleni.

”No niin, mihis tätä soraa sitten ajetaan?”

Johdatin Uskon koneineen takapihan puolelle ja näytin hiekoitettavan alueen rajat. Usko saapasteli perässäni ja tutkiskeli kuoppaa, jonka olin kaivanut kovalla vaivalla saviseen maahan.

”Kuopan syvyys ei vielä riitä puutarha-altaalle. Kannattaa kaivaa ainakin puoleen metriin saakka, jotta saat muovit peitettyä pyöreillä kivillä...”

Taisin näyttää aika kärsivältä odottavan työn edessä, sillä Usko jatkoi:

”No, voin kyllä kaivaa sen sulle alkuun ja sitten on enää hienosäätö lapiolla.”

Komea hipsteri-metsurini todella tiesi taikasanat, joilla saattoi pelastaa naisen päivän!

”Mahtavaa! Se on hyvä että täällä joku tietää, mitä on tekemässä. Mä vain tiedän, miltä kaiken pitäisi näyttää lopussa.”

Usko naurahti ja riisui mustan hupparin kuistin kaiteelle. Mies hyppäsi työkoneen kahvoihin mustat kulutetut farkut ja maiharit jaloissa. Tunsin, kuinka auringon paiste sai kostean ilman tuntumaan pian hiostavalta – tai sitten syynä oli tuo takapihalleni ilmestynyt miehinen näky.

”Uskon kroppa ei ollut salilla treenattu, mutta hänessä ei ollut silti mitään ylimääräistä.”

Vein Ruskan sisälle tervehtimään Puppea, kun työkoneen kauha upposi soraan. Koirat ryhtyivät leikkimään innoissaan. Minä varastin sillä aikaa pienen hetken ja katselin salaa kuistin ikkunasta pihallani työskentelevää miestä. Kaikesta näki, että hän teki päivittäin ruumiillista työtä. Uskon kroppa ei ollut salilla treenattu, mutta hänessä ei ollut silti mitään ylimääräistä. Mieleeni tulivat etäisesti Red Hot Chili Peppers -bändin jäsenet ja jotkin suomirokkarit. En tiennyt hipsterien aatteista tai tyylistä mitään, mutta ainakin tämä look puki häntä.

Huomioni kiinnittyi Uskon tatuoituun käsivarteen. Sitä koristi musta japanilainen karppitatuointi. Kala ui ylöspäin, kohti olkapäätä. Tiesin, että karppi oli japaniksi koi ja sillä oli vahva symbolinen merkitys. Vanhan aasialaisen legendan mukaan karpit uivat joen vahvaa virtausta vastaan, kunnes saapuivat suuren vesiputouksen luo. Väsyneet kalat luovuttivat ja menivät alas virran mukana, mutta vahvin kaloista ei antanut periksi vaan hyppäsi vesiputouksen ylle. Jumalat palkitsivat sisukkaan karpin ja muuttivat sen lohikäärmeeksi.

Myös väreillä oli merkitystä: musta merkitsi voittoa. Uskon käteen hakattu musta karppi merkitsi, että hän oli ylittänyt elämässä jonkin vastoinkäymisen. Mikähän se oli mahtanut olla?

Mies vaikutti niin tasapainoiselta ja rauhalliselta, että minun oli vaikeaa kuvitella häntä aallonpohjalla. En kuitenkaan jaksanut uskoa, että hän olisi ottanut tatuointia vain pelkän tyylin tai ulkonäön vuoksi. Tatuoitua hihaa koristivat lisäksi vesipärskeet ja valkeat lootuskukat, jotka upeasta ulkonäöstä huolimatta kasvoivat mutaisissa lammikoissa. Tatuoinnin viesti oli vahva.

Uteliaisuuteni oli herännyt.

Palasin työmaalle. Usko oli jo tuonut sorakasan ja tasoittanut sitä kauhalla. Tuntia myöhemmin saatoin jo erottaa pihani uudet ääriviivat: sammaloitunut nurmi rajautui kaarevilla muodoilla harmaaseen soraan. Usko sammutti työkoneen ja minä laskin haravan.Viittasin kohti kuistia.

”Tuletko juomaan jotain, ainakin kivennäisvettä ja mehua löytyy?”

Kun Usko otti kutsun vastaan, pohdin voisinko kokata hänelle jotakin kiitokseksi. Harmi vain, että en ollut erityisen taitava ruuanlaittaja.

Usko nappasi hupparinsa kaiteelta. Johdatin hänet pieneen eteiseeni ja tunsin, että kookas mies teki siitä entistäkin ahtaamman. Nautin tuosta ahtaasta tunnelmasta, jonka aikana sain tarkastella hänen tatuointiaan lähemmin – käsivarsista puhumattakaan.

”Hieno hihatatuointi, onko se ollut kauan?”

Usko vilkaisi kättään ja vastasi.

”No ei kovin kauan. Sain sen vasta vähän aikaa sitten valmiiksi. Ja kiitos…”

Huomasin, että mies ei tarjonnut minulle tietoa ilmaiseksi.

”Nyt katselin puolipukeista miestä keittiössäni. ”

”Miksi karppitatuointi?”

Usko hymyili vinosti.

”Niin… kivipuutarhan rakentaja tietysti arvaa kysyä.”

Kaadoin Uskon lasiin juomaa, kun hän haroi päälaella otsalta taaksepäin lainehtivia hiuksiaan ja jatkoi:

”Kävimme joitakin vuosia sitten jätkien kanssa Alpeilla laskemassa lumilautailun freestyle-kisoissa. Laskeuduin huonosti yhden big air -hypyn ja mursin reisiluuni. Siinä meni vuosi, että pystyin jälleen kävelemään.”

Tuijotin häntä epäuskoisena. Mistään ei olisi voinut arvata, että hän oli ollut sellaisessa onnettomuudessa.

”Mutta jalka toimii ja voin taas laskea.”

”Otin askeleen ja saatoin tuntea Uskon ihon.”

Pyöritin päätäni. Minua hirvitti. Ymmärsin nyt, mistä miehen fysiikka oli peräisin. Kuvittelin pitkän miehen liitelevän lumilaudan kanssa ilmassa – se oli varmasti näyttävää.

”Niin, puutarha-alalla ei varmaan ole juuri talvisin töitä, ymmärrän…”

Ainoa oma vahvuuteni oli piirtämisessä, ehkä myös valokuvaamisessa. Ja nyt näin edessäni pitkästä aikaa potentiaalisen mallin. Kysymykseni yllätti Uskon.

”Oletko tehnyt koskaan mallin töitä?”

Mies pudisti päätään ja naurahti.

”No en sentään! Kuinka niin?”

Nousin ja kävin hakemassa tablettini. Maisemakuvat olivat talvisesta Lapista, mutta mukana oli myös kuvia taitoluistelukisoista. Niissä poseerasi pikkusisareni Raisa. Hän näytti kimaltavalta joutsenelta jäisellä lammella – mutta erityisen tyytyväinen olin tilanneotoksiini, joissa Raisa tanssi tummalla taustalla tai katsoi lähikuvissa kaukaisuuteen.

Usko selasi kuviani.

”Olet tosi lahjakas. Kyllä mä sulle tulen kuvattavaksi, jos haluat.”

Hän ojensi minulle tabletin ja kiskaisi myös paidan päältään. Tuijotin timmejä vatsa- ja rintalihaksia. Hän osoitti kylkeään ja iholla kiemurtelevaa kookasta tiikeritatuointia, joka lepäsi kesäisten pihatöiden kevyesti kultaamalla iholla.

”Ellei tämä sitten haittaa…”

Olin ajatellut mielessäni talvista valokuvaa paikallisen laskettelukeskuksen huipulla, mutta nyt katselin puolipukeista miestä keittiössäni. Nielaisin.

En muistellut tanssilattialla Hiron kanssa koettuja kuumia hetkiä tai hiveleviä kosketuksia. Tämä oli kuitenkin jotain ihan muuta: komea mies kirkkaassa päivän valossa. Sisäinen vaakani kallistui Uskon puoleen. Uskossa kaikki oli kaunista, niin sisäisesti kuin ulkoisestikin. En enää edes ajatellut, että hän oli liian kiltti. Kenties hän oli sen sijaan liian älykäs ja luki minua kuin avointa kirjaa.

Nostin silmäni Uskon kyljestä takaisin hänen kasvoihinsa, mutta hän oli jo pistänyt pitkän katseeni merkille.

”No, arvelen, ettei haittaa..?”

Usko ei tehnyt elettäkään pistääkseen paitaansa takaisin päälle, vaan ojensi minulle kätensä.

Lakkasin ajattelemasta. Mitä hyötyä oli edes yrittää, kaikki korttini olivat jo pöydällä? Kohottauduin ja ojensin käteni Uskolle. Hän veti minut lähemmäs.

Otin askeleen ja saatoin tuntea Uskon ihon. Kohtasin miehen vihreät silmät. En kuitenkaan ehtinyt ihailla niitä kuin hetken, ennen kuin hän kumartui puoleeni. Vastasin liikkeeseen kuin unessa. Huulemme kohtasivat ja painauduin vasten miehen lämpöä.

Jatkiksen uusi jakso julkaistaan lauantaisin.