Kuvitus Katja Ronkanen
Kuvitus Katja Ronkanen

Romanttiseksi irtiotoksi suunniteltu viikonloppumatka Roomaan saa yllättävän käänteen, kun Jane saa tietää Blinkin avajaisissa sattuneesta onnettomuudesta. Äkisti ravintolabisnes Ekin kanssa näyttää kaikkea muuta kuin ruusuiselta. Timin ja Janen suhdekin rakoilee, ja Jane saa uuden ystävän.

Tim seisoi hissien luona ja painoi nappia.

– Jos sä kuvittelet, että mä juoksen sun ­perässä ja ulisen 'älä jätä!' niin olet väärässä! Mä en juokse kenenkään ­perässä, en ikinä! kailotin samalla kun juoksin hissinoville.

Mikä Timiä oikein riivasi? Emmehän me sille mitään voineet, että Blinkissä ollut porukka jonotti ­tapaturma-asemalla. Tai sille ikävälle tosiasialle, että joutuisin heti Suomeen palattuani antamaan täydellisen selvityksen sisustuksessa käytetyistä materiaaleista. Tai sille, ettei minulla todennäköisesti olisi töitä seuraavaan puoleen vuoteen.

– Et voi lähteä noin vaan, kähisin ja vilkaisin seinäpaneelissa olevia numeroita. 

Lähtölaskenta oli alkanut. 1, 2. Hissi matkasi kerros kerrokselta meitä kohti. Tim tarkasteli minua päästä jalkoihin, pysähtyi punaiseksi itkettyihin luomiin sekä takaraivosta takkuuntuneeseen tukkaan.

– Kaikki mitä sä edustat on niin hallitsematonta. Sua ei kiinnosta muiden ihmisten tunteet. Ethän sä välitä mistään muusta kuin työn­teosta. Koska sä elät?

Kysymys jäi kaikumaan ilmaan. Sydän jysähti nilkkoihin. Kolmas kerros. Sisään ja ulos, liukuovet ­aukeaisivat ja parfymoidut Rooman yöhön menijät astuisivat kyytiin, heillä olisi lakkaa tukassa ja kultaa korvissa. He kävelisivät ­sateenvarjoja puristaen pienessä tihkusateessa ja etsisivät ravintolaa, jossa olisi valokuvilla varustettu menu. He joisivat keskihintaista viiniä, sillä halvinta ei kehdannut tilata ja kallista taas ei ihan vain ­periaatteesta voinut, ettei menisi arki juhlan puolelle.

Neljäs kerros. Punaiset valot. Pling. Lisää tuoksuja, lisää ulko­takkeja, kohteliaita nyökkäyksiä, yrityksiä olla pienessä tilassa niin kuin ei nuuskisi vieraita hajuja, tutkisi parransängestä sojottavia mustapäitä, mittailisi vaurautta ­koruista ja kelloista. Niin kuin ei olisi eläin, joka nuuhkaisulla päätteli, oliko vastapuoli vaarallinen vai ei. Punainen valo. Hissi täyttyi, matkasi alas.

Tim painoi nappia uudemman kerran.

– Sä et pääse noin vain pois mun luota, mihin sä menet? Oletko sä tosissasi, miten ihastuttavan juvenaali ote sulla? Siitä mä tykkään, senhän sä tiedät, sanoin ja nousin varpailleni tavoitellen Timin pul­leita huulia.

– Ei, älä! Tim melkein parahti ja kohotti kättään. Tuijotin kättä.

– Mistä nyt tuulee, Playmobil? Torjutko sä mut! Mikä moraalinvartija susta on tullut? huusin ­kimeästi.

Seuraava hissi matkasi kovaa vauhtia ylimpään kerrokseen, siihen jonka katolta käytiin ottamassa pakolliset maisemakuvat Rooman yöstä Facebook-statukseen liitettäväksi. Sen maiseman edessä olimme supatelleet ja sekstailleet. Nyt sen edessä oli paksut valoa ­läpäisemättömät verhot.

Kiukku kihelmöi kurkunpäässä. Olin kokenut tämän ennenkin. Miehet jahtasivat kesyttämätöntä, sitä jota eivät voineet saada, ja sitten kun he saivat sen, he pelästyivät. Halusivat hallita, alkoivat vaatia. Heidän enemmän tarkoitti ­minulle vähemmän. Minä en rupeaisi pyykkäämään tai paapomaan. Olin hyvää seuraa ja kuuntelin ­mutten pitänyt ketään pystyssä.

Nuolasin huuliani. Otin askeleen hissiä kohti ja avasin ympärilleni käärimäni pienen pyyhkeen. Heiluttelin alastonta vartaloani ja otin askeleen Timiä kohti.

Hissin ovet aukesivat. Tim astui sisälle hissiin eikä sanonut esimerkiksi: "Sainpas sinut irti koneen ­äärestä, lähdetkö tuossa asussa ulos, senkin seksikissa?" Hän ei ­nipistänyt minua ­pepusta, ei puristanut poskesta, ei syöttänyt suklaapalaa eikä suudellut pitkään ja ­intensiivisesti niin kuin Tuulen viemää -elokuvassa. Tim varoi katsomasta silmiä alemmaksi, hän asetti sormen huulilleen.

– Ei mitään temppuja nyt, hän sanoi ja liikahti sen verran, että näin itseni kirkkaiden valojen loisteessa peilistä.

– Sä et voi tehdä mulle näin! huusin täysin palkein. Pyyhe valahti nilkkoihini.

– Katos tätä. Tim painoi nappia ja ovet sulkeutuivat. Hissin peilistä katsottuna hän näytti niin hauraalta. Toisin kuin minä.

Hissi lähti alakertaan, seurasin sen matkaa valopaneelista. Keitähän hissiin tulisi? Ehkä Tim kohtaisi jonkun, joka olisi samaa mieltä hänen kanssaan, että kaikissa suhteissa tuli aika sovittaa muutakin kuin Uri Gelleriä. Hän saisi varmaankin heti seuraa, jo seuraavassa baarissa hänen kylkeensä liimautuisi pitkäsäärinen hottis, joka puhuisi sielunvaelluksesta pää kallellaan eikä pahoittaisi mieltään, jos pääsisi lentokapteeninsa kyydissä tekemään aurinkotervehdyksiä vaikkapa Hua Hiniin. Eikä sellaisella olisi tarvetta Wonderbralle tai muille epätoivoisille teipataan tissit leukaan -tempuille. Uusi oli uusi. Freesi ja virheetön.

Helvetin helvetti, kirosin. Painoin hissin nappia. Minä lähtisin perään. Sanoisin viimeisen sanan. Seurasin pompulan matkaa kerrostani kohti. Tim oli varmasti jo kadulla, astui ehkä taksiin. Ajatus Timistä norjalaisen tai minkä tahansa maalaisen hottiksen seurassa korvensi kaulaa. Hotellihuoneessa ­minua odotti ainoastaan läppäri, jonka meiliohjelmaan sateli pieniä kirjekuoria, joista jokaisesta kuoriutuisi esiin niin paljon työtä ja stressiä, ettei minun tarvitsisi miettiä, miten viettäisin vappua. En ­minä tätä varten Roomaan ollut tullut!

Pling. Hissi saapui kerrokseeni, ja ovet aukesivat. Näin itseni kirkkaissa valoissa. Voi että, miten inhosin peilejä! Roskaruokadieetti oli tosiaankin purrut; minun pitäisi olla varuillani, muistutin erehdyttävästi suolapumpattua joulukinkkua.

Takapuolta paleli. Jostain tuli kylmää ilmaa, jossakin oli hotellihuoneen ovi auki hissiaulaan, ­nappasin pyyhkeen kiireesti ympärilleni. Sivusilmin näin, miten hissiä vastapäätä olevasta huoneesta työnnettiin aulaan tarjoiluvaunu.

Tuijotin tyhjää hissiä. Sen lattialla oli jopa matto ja nurkassa ­roskapönttö. Se oli minun hissini, se olisi siinä hetken. Jos menisin siihen, ehtisin ehkä juosta Timin kiinni. Hän voisi olla hotellin aulassa, ehkä hän jonottaisi respassa pyytääkseen virkailijaa rengastamaan kartasta ravintolan. Olisin voinut juosta paloportaita pitkin alakertaan, olisin voinut huutaa aulassa: "Pysäyttäkää tuo mies! Hänellä on jotain mikä kuuluu minulle!"

Olisin halunnut juosta Timin ­perään, yllättää hänet, tarttua mittojen mukaan Thaimaassa tehdyn villakangastakin liepeeseen. Nähdä hänen yllättyneet kasvonsa ja sanoa: "Älä mene, älä jätä minua! Me olemme samaa puuta, samaa laadukasta viilua, monesta kerroksesta valmistettua. Sellaista, joka näyttää laadukkaalta hämärien klubien seinissä." 

Ovet sulkeutuivat taas edessäni, ja punainen pompula matkasi ­paneelissa alas. Huokaisin. Minun olisi pitänyt tajuta, että hissiin oli mennyt elämäni paras asia. Mies, jota olin pitänyt itsestäänselvyy­tenä, asetti parhaillaan hintavaa loaferia toisen eteen ja asteli marmorilattiaa pitkin kohti pyöröovia. Hän otti vihreätakkiselta ovimieheltä vastaan ­sateenvarjon. Sellainen oli ­hyvä olla, sillä jos kastuisi sateessa, voisi saada flunssan, eikä kukaan ehdoin tahdoin tahtonut vuotavaa nokkaa. Minun olisi pitänyt juosta parvekkeelle ja karjua hänen nimeään. Minun olisi pitänyt kurkistaa jokaiseen taksiin, varastaa skootteri ja ajaa niin kauan että löytäisin hänet.

Minun olisi pitänyt olla onnellinen, että hän halusi olla kanssani. Että oli olemassa joku, joka näki minut juuri sellaisena kuin olin. ­Mikä tarkalleen määriteltynä oli väsynyt, valahtanut ja joskus myös punakka sekä pimahtanut.

Kiinnitin pyyhkeen paremmin ympärilleni. Minä olin Yön Rakentaja ja Tim taas pelkkä Playmobil, ja sellaisia keskenkasvuisia pökkelöitä baarit olivat täynnä. Minun ei tarvitsisi muuta kuin napsauttaa sormiani. Niin se meni. Napsautin sormiani. Vastapäisen huoneen ovi aukesi.

– Onko kaikki ok? kuului selkäni takaa.

Otin paremman otteen pyyhkeestäni. "Sì sì!" Kaikkihan oli juuri niin hyvin kuin olla ja voi. Suunnittelemani ravintola oli käytännöllisesti katsottuna räjähtänyt taivaan tuuliin, ja mies, jonka kanssa olin rikkonut ennätyksiä vähän joka suhteessa, oli häipynyt paikalta juuri, kun olisin tarvinnut apua kriisiviestinnän hoitamiseen. Mutta kun käännyin, lakkasi asia välittömästi harmittamasta.

Edessäni seisova mies oli ulko­näöstä päätellen tehty samasta materiaalista kuin George Clooney. Hän oli pukeutunut italialaisten miesten oloasuksi nimettyyn rennonletkeään asuun, mustiin suoriin housuihin ja täydellisesti istuvaan mustaan kauluspaitaan. 

– Onko sinulla jokin hätänä? hän kysyi.

Nyökkäsin ja pudistin päätäni vuorotellen. Mies silmäili minua ja hymyili varovaisesti. Hän oli juuri sanomassa jotain, kun kuului valtava pamaus. Se oli huoneeni ovi, joka meni kiinni. Saman tien pari muuta ovea aukesi, ja huonepalvelun nainen, joka oli tulkannut minulle latinaa, ilmestyi hissillä aulaan.

– All right, madame? Is every­thing all right? hän kyseli, ja kerroin jääneeni oven taakse. Nainen kuunteli tarkkaan.

– What about your husband? hän kysyi ja näytti huolestuneelta. Ja kun selitin, ettei mies ollut aviomieheni, hän näytti vielä huolestuneemmalta ja lupasi hakea minulle tuota pikaa uuden avaimen.

– Ethän sinä voi siinä seistä. ­Tule huoneeseeni odottamaan, annan sinulle hotellin kylpytakin, Clooney-klooni sanoi, ja ehdin huo­mata, miten huonepalvelunaisen ­kulmakarvat kohosivat.

Kohautin hartioitani. Marioksi esittäytyneellä miehellä oli Playmobile-sarjan suklaanapit silminä, ja minähän olisin kohta satavuo­tias, miten kauan tällaisia seikkailuja olisi vielä tarjolla? Sipaisin hiuksiani ison kultaraamisen peilin edessä.

Tim oli itse kävellyt hissiin antaen ymmärtää, että olin hänen arvoihinsa täysin sopimaton ja muutenkin moraaliton. Koska en voinut tehdä mitään todistaakseni hänen olevan täydellisen väärässä, päätin antaa hänelle sen ilon, että saisi olla kerrankin oikeassa. Seurasin siis Clooney-kloonia huoneeseen, joka ilokseni oli oman huoneeni viinipunaisella ja kullalla ­sävytetty peilikuva.

Huoneessa soi musiikki: Lara ­Fabian lauloi täysin palkein rakkaudesta, kaihosta ja kaipauksesta, sellaisesta tunteesta, joka sai kaiken muuttumaan. Kiljunnasta päätellen kyseessä oli pelottava matka, jolta ei palattaisi kuin haavoittuneena.

Mario ojensi minulle hotellin monogrammilla koristellun ­kylpytakin.

– Varo ettet vilustu. Miksi olit pyyhe päällä käytävässä? Sellainen on hieman varomatonta, mies ­sanoi ja naksautti kieltään.

Asetuimme istumaan turvallisen välimatkan päähän toisistamme. Ihan minkä ikäiseksi tahansa hän oli häkellyttävän komea: ryhti oli hyvä, ja keskivartalon linjaa korosti isolla soljella varustettu vyö. Sellaista ei voinut käyttää, jos keskivartalolla roikkui museoitu kaljapakki. Kylpytakki oli ylellisen pehmeä ja pitkänukkainen, se palautti lämmön kehoon niin, että tunsin olevani turvassa, hotellin tiukassa syleilyssä.

– Riitelin miesystäväni kanssa, sanoin.

Ajatus jäi takkuamaan. Emmehän me riidelleet. Tim lähti kävelemään, hän sanoi ettei kestänyt ­minua ja edustamaani maailmaa, että hän toivoi jo muuta. Ei kai se riita ollut? Vai oliko? Tulisiko hän takaisin ja kertoisi maailman näyttävän erilaiselta silloin, kun oli nälkä? Mutta jokin sanoi minulle, että suhteemme oli kuin edellisen vuoden missi: kukaan ei muistanut vanhan nimeä sen jälkeen, kun uusi oli valittu. Mario nyökkäsi.

– Se on hyvä merkki, että riitelee. Silloin on vielä sähköä, hän sanoi ja kysyi, haluaisinko drinkin. Nyökkäsin. Minä halusin aina drinkin.

Seurasin hänen työskentelyään, nopeilla liikkeillä hän annosteli jääpalat lasiin, kaatoi päälle ginin ja sen jälkeen tonicin. Hänen kätensä olivat ryppyiset, auringon kurtistamat. Ihon tonuksen, katseen ja kämmenselän perusteella osasin yleensä tehdä summittaisen ikäarvion, mutta tämän miehen katse hämäsi minua. Hän olisi voinut olla viisikymppinen, tai huolellisella ruokavaliolla ja treenillä itsensä kunnossa pitänyt kuusikymppinen.

Olin ottanut kämmenselät tehotarkkailuun sen jälkeen, kun olin lukenut jostakin naistenlehdestä, että ­kädet paljastivat iän armotta. Olin koukussa laatukosmetiikkaan, ja kuvat ylellisistä spa-hoitoloista vilkkuivat mielessäni, kun raahasin kangaspakkoja ja huonekalunraatoja räntäsateessa työhuoneelleni.

Palkitsin itseni tuoksuvilla, kullanvärisiin pakkauksiin pakatuilla ­hoitovoiteilla ja kosmetologin kosketuksella.

Pyörittelin GT:tä käsissäni. Ehkä tunnit, jolloin makasin kosmeto­login kapaloimana hoitovuoteella, olivat ne ainoat hetket, joista ­minulla ei ollut kiire pois?

– Asiantuntevaa puhetta. Oletko pettynyt rakkaudessa vai oletko ­terapeutti kysyin huolettomasti.

Mario pyöritteli jäitä lasissaan eikä vastannut. Pian jäät sulaisivat juoman sekaan, laimentaisivat sen. Kaadoin drinkin nopeasti kurkkuuni. Minusta tulisi samanlainen kuin Mariosta, iätön. Tanssisin diskotansseja ja vannoisin makrobioottisen ruokavalion sekä Tai Chin nimiin, kunhan vain ehtisin aloittaa kaikki nuo harrastukset.

– Oletko naimisissa? kysyin.

– Tavallaan... hän sanoi, ja huomasin olevani pettynyt, vaikken mitään muuta vastausta ollut odottanutkaan.

– Vaimoni on kuollut jo vuosia sitten. Emme eronneet koskaan, eli siinä mielessä olen naimisissa, ­Mario jatkoi ja hymähti hieman.

– Okei, sanoin.

Lara Fabian oli lopettanut kiljumisen, ja huoneessa oli mukavan hiljaista. Silmäilin eteisessä olevaa avonaista matkalaukkua. Siihen oli pakattu viikonlopun ajaksi tarvittavat vaatteet ja asusteet, ei muuta. Muistikirja, kalenteri, iPad, kaikki laadukkaissa nahkakoteloissa. Sellaisista miehistä minä pidin, jotka tajusivat, että maailmassa oli laadukkaita asioita, perinteitä. Heissä oli jotain turvallista. Yleensä he tiesivät mitä tahtoivat – niin kuin minäkin.

Ovelta kuului koputus. "Room Service!" kantautui oven läpi terävästi.

Nousin viivytellen ja kävelin pienen eteisen halki ovelle. Huonepalvelun nainen seisoi käytävässä avainkorttia ojentaen. Kirkkaissa valoissa hänen niskastaan sojottava peruukkilappu näkyi selvästi. Jäät kilisivät lasissani.

– Grazie, sanoin ja otin avaimen vastaan.

Nainen tuijotti ensin lasia ja sitten minua, sen jälkeen hän nyök­käsi ovea kohti kuin olisi ollut huolissaan, että unohtaisin huoneeni ­sijainnin.

– Se on auki nyt, voit mennä huoneeseesi! hän sanoi, hyvä ettei kiskaissut hihasta.

Seisoin paikoillani. Nainen tuijotti minua ja sanoi viimeisiksi ­sanoikseen ennen kuin kääntyi:

– Minä rukoilen puolestasi, sinulla ei kai ole aikaa rukoilla!

Suljin oven kiireesti ja jäin seisomaan sitä vasten. Johan oli. Parisuhteen asiat olivat tosiaankin kaikkea muuta kuin parin omia asioita. Olisin halunnut avata oven ja kailottaa olevani sinkku, aina ja ­iäti sitoutumaton. Todistella, ettei maailmasta löytynyt sellaista räpsy­s­ilmää, ­johon lankeaisin, joka saisi minut vaihtamaan mielipiteeni, jolle ­sanoisin tahdon ja jonka paitoja ­silittäisin.

En kuitenkaan kehdannut sanoa mitään. Tuo nainen silitti muidenkin kuin oman miehensä paidat. Tiesin kyllä, mitä hän ajatteli, mutta ei ­minulle tarvinnut pelastusta rukoilla. Se oli jo sentään liikaa.

Mario kurkisti eteiseen.

– Onko sinulla nälkä? hän kysyi ja kertoi tietävänsä ravintolan, jossa muinaiset roomalaiset olivat käyneet syömässä soppaa. 

– Minulla on aina nälkä, vastasin, ja sovimme tapaavamme ­aulassa puolen tunnin kuluttua. Sen verran kestäisi, että saisin loihdittua itseni lähtökuntoon.

Huoneessa lukaisin meilit pikaisesti. Ekin suhtautuminen Blinkin katastrofiin oli juuri sellainen kuin olin olettanutkin: Vakuutus kattaa. Uutta peliin! Orgiat! Sininen teema jatkuu, tuotko tullessasi sata metriä sinistä mattoa! 

– Voi Eki, Eki, ei noin, mutisin ja näpäytin kuitenkin nettiselaimen auki googlatakseni italialaisia tavarantoimittajia. Silmäilin nimiä ­väsyneenä. Olivatko liikkeet edes auki lauantaisin? Ne, joiden muistin toimittavan ravintoloiden somisteita, olivat Rooman ulkopuolella. Taasko minä menisin koputtelemaan tavarantoimittajien ovia?

Kunpa olisin voinut vastata Ekille, että pidetään tauko, ei jatketa tähän tahtiin, ei meillä ole kiire, kaikki on jo tehty. Mutta en voinut. Blinkin avajaishärdellin jälkeen kisa urakoista kävisi tiukaksi. Olisi vain jaksettava vääntää tahtia kovemmaksi. 

Otin hiirenkorville selatun Mole­skine-lehtiöni esiin. Seuraavan päivän ostoslista olisi vähän toisenlainen kuin mitä olin Suomesta lähtiessä suunnitellut, mutta pakkohan asiat olisi hoitaa. Ikävintä Tim-suhteen kosahtamisessa oli se, että saisin sanoa arrivedercit ylellisille viikonloppumatkoille ja tyytyä tuulisiin Tallinnan-lauttoihin. Sikäli kun Yön Rakentajien toiminta ylipäänsä pysyisi pyörimässä peilipommituksen jälkeen.

Sammutin virran kannettavastani. Bisnesten jatkuminen, niin kuin moni muukin, kuului niihin seikkoihin, joita ei voinut murehtimalla muuksi muuttaa. Ainakin minä tiesin mitä tahdoin. Tahdoin ison annoksen pastaa, ­punaviiniä sekä makeaakin makeamman jälkiruuan!

Kävin pikaisessa suihkussa, kuivattelin ja suihkautin korvan taakse lentokentältä ostamaani uutta hajuvettä. Korjasin meikkiä, painelin puuteria punoittaville poskipäille ja lisäsin siveltimellä varovasti uuden kerroksen huulipunaa. Yritin muotoilla geelillä taaksepäin kammattuja hiuksiani uuteen uskoon toiveenani saada aikaiseksi 40-luvun glamouria henkivä lainekampaus.

Muutaman minuutin äheltämisen jälkeen myönsin, etten ollut kampaaja ja kokosin suortuvani pienelle poninhännälle niskaan. Lopputulos oli tehokkaan elegantti. Vedin jalkoihini korokepohjaiset saappaat ja nappasin matkalaukustani viikonloppureissuilla näppäräksi osoittautuneen kirjekuorilaukun. Olin valmis uusiin seikkailuihin!

Seisoimme hämyisellä kujalla, jota valaisivat antiikkiset katulamput, ja kurkimme ravintolan ikkunoista sisään. Ovessa roikkuvan kyltin mukaan paikka oli suljettu, mutta sisällä istui pari pappaa lusikoimassa keittoa. ­Mario sai jyskyttää ovea hyvän aikaa, ­ennen kuin tarjoilija tuli paikalle.

Hämmentävän paljon Marion näköinen mies tervehti meitä suutelemalla poskiamme ja kertomalla pahoitellen, että olimme tulleet viimeisellä minuutilla ja että kahvikone oli jo pesty. Mario selitti pitkät pätkät kädet ilmaa viuhtoen, ja mies joka oli ilmeisesti sekä omistaja, kokki että tarjoilija, kätteli ­minut Paoloksi esittäytyen ja pyysi astumaan peremmälle.

Seurasin itsevarmana tilaustaan latelevaa Mariota. Kasvot olivat ­syvien juonteiden juovittamat, mutta ne vain lisäsivät hänen charmiaan. Iho oli kevyesti päivettynyt. Ehkä hän kävi solariumissa, tai sitten hän kuului niihin onnekkaisiin, jotka saivat viettää aikaansa auringon alla. Dolce far niente.

Kyllä minullekin olisi kelvannut suloisen joutilas elämä, kukka­penkin hoitaminen, simpukoiden keräily, pitkät siestat, rannalla nautitut lounaat. Mutta todennäköisesti siitä ei olisi tullut mitään. Kellon kanssa kisaaminen oli geeneissäni, olin syntynyt kuukautta ennen suunniteltua aikaa ja siitä lähtien oli ollut kiire ottaa muita kiinni.

– Jos ei tarkkaan kerro, mitä tahtoo, on turha valittaa, Mario lausahti minulle, kun pyörin ympäriinsä kuin väkkärä.

Paolo kirjoitti muistiin samalla kun vilkuili minua. Paikka oli juuri sellainen, mitä työssään paljon ­värejä ja isoja kiiltäviä pintoja k­äsittelevä sisustussuunnittelija etsi muttei koskaan löytänyt. Sen lisäksi, että ravintola oli juuri sopivan kokoinen, ei siellä ollut mitään turhaa. Valkoiset liinat hohtivat valmiina seuraavan päivän lounasta varten, baarin takana hyllyllä oli pinossa leipäkoreja, punaruudullisia serviettejä oli pinottu siisteiksi pinoiksi, joiden vieressä oli rivi pulloihin työnnettyjä kynttilöitä odottamassa illanistujaisia.

Kuorin paperit leipätangosta ja rouskautin. Ehkä oli hyvä, että Tim oli saanut tarpeekseen. Se, mitä hän halusi, oli varmasti samaa kuin mitä moni sievä nuori lentoemäntä toivoi. Siitä vain lisääntymään! ­Mitä minä hänestä, kun pöydässä oli vasta avattu pullo Veuve Clicquotia, joka nousi päähän niin että humina kävi!

– Cin cin! sanoin iloisena ja siemaisin samppanjaa.

Tästä se lähtisi taas, hyvä meno. Ihana ilta. Mitä tahansa voisi tapahtua, eikä minulla ollut mitään sitoumuksia! Paolo nikkasi silmää ohi kävellessään ja sulki oven.

– Mitä pidät paikasta? Mario kysyi.

– Kivan selkeä, ei mitään turhaa, sanoin.

Vilkaisin pieneen koppimaiseen keittiöön. Sen edessä oli baari, jonka tiskillä pystyi juomaan espresson tai ottamaan aperot. Ei kons­tailuja, ei katonrajaan ripustettuja autoja ja mikä parasta, ei peilin peiliä! Mutta en voinut mitään sille, että mielikuvituksessani olin jo kaatanut tiiliseinän ja laajentanut tilaa viereisen liikehuoneiston puolelle, asennuttanut seinää kiertävät sametilla verhoillut leposohvat paikoilleen ja niiden eteen pitkät pöydät ja yhtä pitkän penkin.

– Yksinkertainen toimii, sitä ­minä olen hänelle sanonut, Mario nyökkäsi ja kertoi tulevansa ravintolaan aina Roomassa käydessään.

Tiesin jo, mikä olisi seuraava ­kysymys. Olin kertonut hänelle ­ammatistani sekä töihin liittyvistä huolista, olihan sitä Tim-juttua pakko jotenkin selittää. Mariossa oli jotakin sellaista, mitä en osannut määrittää – oliko se arvokkuutta, tai sitä että hän tiesi kuka oli, mihin kuului ja mitä edusti? Oli mitä oli, hänen seurassaan oli helppo olla, enkä enää edes muistanut, että olimme tavanneet vasta hetki sitten.

– Mitä muuttaisit sisustuksessa? Voisiko katossa olla raidallinen markiisi, sellainen sirkustelttamainen, ja isoja leijonia oviaukossa? Mario maalaili. 

Ymmärsin, miksi ­Paolo oli näyttänyt niin tuskaiselta ovea avatessaan.

– En mitään, säilyttäisin tämän juuri tällaisena, vastasin kuin hyvin koulutettu kirurgi. Ei pitänyt ronkkia sellaista mikä toimi. 

Mario kohautti harteitaan, hän näytti ehkä hieman pettyneeltä. Jossain määrin hän muistutti Ekiä: hänellä oli varmat mielipiteet, eikä hän arkaillut tuoda niitä julki. Eki tahtoi pitää ohjat käsissään, hän halusi olla se, joka kertoi missä mentiin – paitsi kriisitilanteissa, kuten olin parissa viime projektissa saanut huomata. ­

Timin aiheuttama tunnekuohu oli jättänyt hermostuneen sähköisen olon. Rouskutin leipää kuin viimeistä päivää. 

Mario kääri paitansa hihat ja katseli minua uudenlainen tuike silmissään. Hänellä oli ihmeelliset silmät, niistä paloi elämänhalu, jollaista yleensä näki ainoastaan lapsilla, ennen kuin se himmeni pikku hiljaa, kunnes katse muuttui vältteleväksi. Olin tavannut yöelämässä niin paljon ihmisiä, kaikenlaisia elämäntaiteilijoita, että tiesin varsinaisen iän näkyvän ihmisen katseesta, siitä miten hän suhtautui asioihin, käsitteli vaikeuksia, ohitti tai ylitti ne. Mutta Mario oli minulle arvoitus.

– Sinulla on reipas ruokahalu. Minulla on sellainen teoria, että naiset, jotka pelkäävät lihovansa, pelkäävät itsessään olevaa elämää, omaa tahtoaan. Sinulla sitä tuntuu olevan, mutta älä täytä itseäsi leivällä, hyvää kannattaa odottaa!

Muistin taas huonepalvelu­naisen paheksuvan katseen.

– Muita ihmisiä mun halut rassaa, ei minua, ilmoitin hilpeästi ja join lasin tyhjäksi.

Ei minulla ollut halujen kanssa ongelmia, pikemminkin siinä, että oppisin hillitsemään niitä. Ja miksi niitä olisi pitänyt hillitä? Olin Roomassa, sydänten kaupungissa, ja yötä oli vielä jäljellä. Kohta varmasti kävelisimme jonkun yökerhon ovesta sisään. Mario tietäisi muitakin paikkoja kuin lentohenkilöstön suosittelemia.

Mario keikautti pienenpienen ­tomaatinpalan haarukan kärkeen ja työnsi sen suuhunsa, imeksi hetken keskittyneenä ja avasi sitten silmänsä.

– Hyvää, tämä on todella hyvää, maista!

Hän seivästi parmankinkkusiivun haarukkaansa ja asetti sen ­tomaatinpalan päälle, ja ojensi haarukan pöydän yli minua kohti niin, että oliiviöljyä tippui valkoiselle pöytäliinalle. Nielaisin palan nopeasti ja avasin suuni uudelleen. Mario toisti äskeisen kinkun rullausrituaalin ja työnsi haarukkaa minua kohti. Juuri, kun haarukka kosketti huuliani, hän nosti sormensa pystyyn.

– Sydämellä. Ei silmillä. Tunnustellen, hän opasti ja sitten vasta antoi haarukallisen.

Suljin silmäni. Oliiviöljy tippui huulilleni, kasteli leuan, tahrasi paidan. Annoin makujen levitä suuhuni. Basilika ja pinjansiemenet rusahtivat hampaita vasten, lisäksi kinkun mukana tuli jotain muutakin. Avasin silmäni.

– Dolce, Mario sanoi ja ojensi ­viinilasia minua kohti.

Nyökkäsin hämmentyneenä. Suussa oli makea jälkimaku, hampaiden väliin oli sujahtanut pieni siemenenkaltainen. Oliko se viikunaa?

– Syö ajatuksella. Kiireessä ei tunne makuja eikä aisti värejä, ­hyvät asiat jäävät huomaamatta, Mario selitti silmät palaen.

Tartuin varovasti haarukkaani ja leikkasin lautasella olevasta tomaatista siivun, pyörittelin sitä suus­sani edestakaisin. Ilman Marion maisteluperformanssia se oli pelkkä tomaatti. Timin kanssa olisimme olleet jo pyöreässä yökerhossa, siinä jonka seinät muistuttivat pylvästä ja jossa oli niin paljon sokkeloita, että loppuillasta olo oli kuin reikäjuustoon eksyneellä hiirellä. Olisin voinut siemailla Cosmoja ja arvioida pukeutumista, tarkasti ­valittujen asusteiden alle kätkeytyvien vartaloiden rasvaprosenttia. Olisin voinut seurata nurkkapöydästä näytelmää, joka toteutui joka päivä kaikkialla, missä oli pariutumisen toiveessa liikkeelle lähteneitä miehiä ja naisia. Olisin voinut lyödä Timin kanssa vetoa siitä, ­miten nopeasti meidät kutsuttaisiin jollekin villalle jatkoille. Sellaiset yöt olivat nivoneet meidät yhteen.

Sitten Mario kysyi sen, vakio­kysymyksen, johon vastaaminen ratkaisi kaiken, näytti kysyjän arvot ja paljasti omani.

– Mikset ole naimisissa, etkö ole tavannut Sitä Oikeaa?

Nielaisin kinkunpalan hymyillen.

– Voi, Niitä Oikeita löytyy aina! Joka tilanteeseen on Se Oikea! ­heläytin.

Mario kaatoi meille punaviiniä laseihin. Se oli tummaa ja paksua, tehty viisikymmentä vuotta sitten munkkiluostarissa, säilytetty kellarissa isossa tammitynnyrissä. ­Mario katsoi minua kiinnostuneena ja laski haarukkansa lautasta vasten. Sieltä ne taas tulivat, sarjatulena:

– Mitä tarkoitat? Etkö todella aio naimisiin? Etkö tahdo saada lapsia? Eikö sinua pelota vanheta ­yksin?

Kohautin harteitani. Ei minua pelottanut muu kuin kiristävät farkut. Kun työskenteli pitkät päivät ravintoloiden rakennuksilla, oli sortuminen roskaruokaan aina lähempänä kuin lähtö maalitahraisissa vaatteissa fine diningia tarjoilevaan ravintolaan. Onni kesti tasan kolme tuntia. Sen hetken, kun samettinauha heilahti, ilmaista juomaa ojennettiin käteen. Sitten hieman tanssahtelua tai nokittelua baarissa. Se oli siinä, kaunis kuva, sen jälkeen kannatti lähteä pois ja vaalia kuvaa. Ei ollut mitään, mistä olisin innostunut.

Olin kuullut kaikki kohteliaisuudet, olin nähnyt sisään astuvat vip-kortin vilauttelijat. Olin nähnyt, kuinka heitä kannettiin riippukeinuotteella ulos, olin nähnyt nurkkiin pissivät julkimot ja morsiamet joiden laahuksilla oli kengänjäljet muistona ihanasta päivästä.

Kun olisi ollut aikaa itselle, aikaa käydä treffeillä ja alkaa suunnitella lastenhuoneen sisustusta, olikin jo niin poikki, ettei jaksanut muuta kuin painaa pikavalinnasta P niin kuin pizza. Ja kohta seisoi Punto pihassa ja lettu lisukkeineen liimautui lanteille ikiajoiksi. Niin että joo, farkkukoko huolestutti eniten, se oli mittarina ­onnellisuudelle.

– Beeeibi, Mario sanoi italialaisittain venyttäen ja pudisti päätään.

Otin kulauksen munkkiviiniä. Siinä maistui tammi ja multa, aika oli tehnyt viinistä omanlaisensa, sellaista ei ollut toista. Asetin lasin pöydälle. Vahvasta viinistä tuli päänsärky, ja niin voisi tulla isoista annoksista Mariotakin. Minä en kerta kaikkiaan ollut seurustelija, en jaksanut vatvoa ja setviä, missä mentiin ja kenen syy oli tällä kertaa, että oltiin jossain muualla kuin omakotitalon pihaa haravoimassa.

– Sinä olet sellainen beibi. Et ­halua vanhentua… Kuolema on ­pelottava asia. Se, että jonain päivänä kaikki loppuu, eikä elämä ­ehkä olekaan ollut sellaista kuin olisi toivonut… Mitä sinä toivot? Mario kysyi ja leikkasi pääruuaksi tuodusta kanista palan.

Tuhahdin. Mario leikkasi pupua rannekello täristen. Minä mikään beibi ollut. Beibi oli pehmeä ja ­makea. Beibi oli aina vietävissä, ­aina muokattavissa. Miten Mario ei nähnyt, että olin kova kuin raastinrauta?

Viime aikoina olin alkanut janota valtaa. Halusin päättää itse. ­Halusin kaiken itselleni, suunnitteluvastuun, raksan valvonnan, töiden aikataulutuksen, urakoitsijoiden valinnat, sisustuspuolen. Halusin tehdä kaikki päätökset itse. Ekille se taas ei sopinut. Blinkin ­katastrofi oli lopputulos tästä tahtojen taistosta: minä olisin maksanut urakoitsijalle isomman summan paremmasta työstä.

En luottanut enää Ekiin sataprosenttisesti. Edessä olisi isoja päätöksiä, kun palaisin Suomeen. Olisi pystyttävä lujana, että selviäisin.

Mario odotti turhaan vastaus­tani. Työnsin suun täyteen ruokaa, se oli hyvää, pehmeää ja mureaa, makeaakin. Annoksen rakenne ja maut kietoutuivat toisiinsa, kasvikset olivat sopivan rapeita, kaikki oli valmistettu tarkasti ja ajatuksella.

– Kuulostaa siltä, että tahdot kaiken. Luulet ehkä, että pysymällä kiinni beibi-vaiheessa saat aina elää niin, ettei sinun tarvitse ottaa huomioon muita kuin itsesi.

Kohauttelin hartioitani, pikkuhiljaa alkoi ärsyttää ihan tosissaan. Mutta Mario oli vasta päässyt vauhtiin.

– Se tarkoittaa, että sinun olisi tapailtava jotakuta vanhempaa, tai sitten sellaista miestä, jolla on jo lapsia. Silti eteen tulee huolia, lapset kasvavat, Dio mio! Pienet lapset, pienet huolet, isot lapset, isot huolet. Ja jos tapailet vanhaa miestä, on miehellä paljon vaivoja, vanhoilla miehillä usein on. On taas paljon hoidettavaa. Sitä minä vain tahdon sanoa, että et ole itsekään enää nuori. Miksi et sanoisi 'tahdon' elämälle ja sitoutuisi johonkin hyvään mieheen? hän kysyi ja aikoi kaataa lisää viiniä.

Asetin käteni lasin päälle. Oksanmakuista munkkivettä oli nyt nautittu ihan riittämiin. Tuijotin Mariota. Miten hän kehtasi?

Mario kaatoi itselleen viiniä ­hitaasti, valutti nesteen lasin reunaa pitkin lasiin, pyöritteli sitä lasin pohjalla. Hän hengitti syvään viinin tuoksua, joi kulauksen, joi toisenkin. Vasta sitten hän laski lasin pöydälle.

– Mitä sanoisit, hän lausui viivytellen, pyöräytti sormeaan lasin jalkaa pitkin niin että vihkisormus kilahti lasia vasten. Kilahdus soi korvissani vielä senkin jälkeen, kun hän lausui sanat, joita kukaan muu ei ollut häntä ennen lausunut:

– Menisitkö sinä naimisiin ­minun kanssani?

Riina tapaa Uskoa ja Hiroa ja huomaa pitkän kuivan kauden jälkeen Riina huomaa olevansa kahden miehen loukussa, vai onko sittenkään?

Uskon huulet olivat pehmeät, mutta määrätietoiset. Hänen suudelmansa ei kysellyt vaan ehdotti, tahtoi. Ja jotenkin, keskellä kirkasta päivää, aika pysähtyi hiljaisessa rintamamiestalossani. Tuo hetki pyyhki mielestäni kaikki suunnitelmat, ikäkriisini ja morkkikseni siiderinhuuruisista sekoiluistani Hiron kanssa.

Usko oli kuin puu, joka seisoi tukevasti juurtuneena maassa. Hän oli mies, joka sai minut tuntemaan itseni naiseksi.

Hautauduin syleilyyn ja ajattelin vain ihoni kautta. Suljin silmäni ja kohotin käteni: kosketin Uskon lainehtivia hiuksia. Hänen partansa kutitti poskeni sivua. Tunsin voimakkaat kädet, jotka vaelsivat pitkiä mustia hiuksiani pitkin vyötärölleni. Kiihkeästä kosketuksesta ja suudelmasta välittyi halu ja kaipaus. En enää epäillyt, etteikö hän olisi tuntenut koko ajan samoin kuin minäkin: että tässä oli se joku, jota olin odottanut – joka tuntui turvalliselta ja oikealta. Toiselta puoliskolta.

”Kauanko siitä oli, kun olin maannut miehen vieressä näin?”

En ollut koskaan uskonut äkkirakastumiseen, mutta nyt ymmärsin, ettei se ollut satua. Sellainen rakkaus syttyi ensisuudelmassa. Annoin kyynisten ajatusteni sulaa pois, kun Usko nosti minut syliinsä ja kuiskasi käheällä äänellä:

”Yläkertaan?”

Suutelin häntä vastaukseksi ja nyökkäsin.

Astuimme lattialla nukkuvien, leikistä väsähtäneiden koirien yli ja suuntasimme kohti portaita. Ylätasanteella tunsin suudelman niskassani ja Uskon käsivarren, joka kietoutui ympärilleni.

Avasin makuuhuoneeni oven. Valoverhot leijuivat rauhallisesti ikkunan edessä, kun Usko nosti minut viileälle, upottavalle sängylle. Paljas ihoni värähti miehen kuuman kosketuksen alla. Syksyä huokaileva ilmavirta kävi sisään avoimesta tuuletusikkunasta. Annoin sormieni seurata miehen rinnan ja vatsan muotoja. Lihakset nousivat ja laskivat rauhallisesti hengityksen tahdissa.

Kauanko siitä oli, kun olin maannut miehen vieressä näin? Niin kauan, että olin jo ihan unohtanut miltä läheisyys tuntui. Pääni lepäsi miehen käsivarrella ja ihoni hänestä huokuvaa lämpöä. Ihmettelin, miksi sanottiin, että naiset lämmittivät vuoteen miehelle, vaikka asia oli ihan toisin päin?

Usko avasi silmänsä ja katsoi minua. Hän näytti partansa ja taaksepäin suitun tukkansa – nyt tavallista pörröisemmän. Mies katseli minua yhtä pohtivasti, kunnes kysyi:

”Penni ajatuksistasi.”

Hymyilin hänelle takaisin ja mietin käsittämätöntä onneani.

”Ajattele, nykyajan nuoret eivät edes muista pennejä enää.”

Usko tuhahti huvittuneena.

”Tuskin mietit sitä. Sano vaan rohkeasti?”

Pohdin hetken ja kysyin kysymyksen, joka oli kierrellyt mielessäni.

”Mitä etsit?”

Uskon ei tarvinnut hakea vastausta.

”En enää mitään. Taisin löytää jo jotakin…”

Hän puristi minua lempeästi ja ruumiiseeni levisi lepattava, kutkuttavan värisevä onnen tunne. Tunsin hetken lepääväni ruusunterälehdillä – miten mielihyvä saattoikin olla niin lähellä nipistelevää kipua. Mutta kukapa saattaisi väittää, etteikö rakastuminen ollut vaarallista?

Tunne täytti ihmisen ja sen katoaminen jätti jäljelle vain kuoren. Oli ottanut viisi vuotta, että olin saanut omani täytettyä jälleen sillä mitä olin itse, ilman toista. Antautuisinko nyt jälleen samaan vaaraan?

Vastaus oli kyllä – yhä uudelleen ja uudelleen, jos niin oli tarve. Rakkaus oli kuin ydinnestettä luiden sisällä. Se uudistui, piti ihmisen hengissä. Saatoin vain toivoa, että kuoreni oli käynyt kokemastani aiempaa vahvemmaksi.

”Punastuin lisää ja tunsin itseni pikkutytöksi.”

Nousin viimein istumaan ja kurotin nojatuolia kohti. Nappasin college-housut ja hupparin. Puin ne päälleni ja sidoin hiukseni pääni päälle löysälle nutturalle.

”Käväisen alakerrassa suihkussa ja laitan sitten kahvia ja jotain syömistä. Suihku on pian vapaa sinulle.”

Usko nousi istumaan ja nojasi sängynpäätyyn. Kun hän seurasi minua katseellaan, tunsin punastuvani. Vilkaisin häntä, tietoisena räjähtäneestä olemuksestani ja kysyin:

”Mitä?”

Usko vastasi silmäänsäkään räpäyttämättä.

”Olet vain niin pirun kaunis.”

Punastuin lisää ja tunsin itseni pikkutytöksi. Usko ei kuitenkaan ollut paljon minua vanhempi, ehkä muutaman vuoden? Tajusin silloin, että en edes tiennyt. Oli niin paljon kysyttävää, mutta käytännön asiat tuntuivat toistaiseksi kovin epäolennaisilta. Tiesin vain, että halusin miehen pysyvän sängyssäni tästä eteenpäin.

Tartuin hetken mielijohteesta järjestelmäkameraani, jota säilytin senkin päältä. Nostin sen kasvojeni eteen. Punastumiseni peittyi. Napsautin kameran päälle ja nojasin ovenkarmiin, kun Usko katsoi minua linssin läpi. Nappasin kuvan ja sanoin:

”Itse olet.”

Kahvinkeitin rotkotti tiputellen viimeisiä pisaroita pannuun. Loppukesän epävakainen sää oli muuttunut taas tihkuttavaksi. Se ei oikeastaan haitannut, sillä en uskonut, että me palaisimme pihatöihin enää tänään.

Otin kaksi muumimukia valmiiksi, harmaan Haisulin ja oranssin Hattivatin, kun ovikello soi. Hätkähdin hieman, sillä en odottanut vieraita – nykyisin kaikki sitä paitsi laittoivat ensin tekstarin. Tosin tiedostin samassa, etten ollut katsonut puhelintani moneen tuntiin, sattuneesta syystä.

”Eihän minulla ollut edes mitään piiloteltavaa, todella – olinhan vapaa deittailemaan ketä tahansa.”

Jätin mukit ja kävelin eteiseen. Samassa Usko avasi kellarin kylpyhuoneeseen johtavan oven. Hänellä oli farkut jalassa ja pyyhe harteilla. Mustavalkoinen japanilaistyylinen tiikeri vaani hänen kyljessään. Sipaisin timmiä vatsaa vihjailevasti mennessäni ja jatkoin ulkoeteiseen – mikäli ovella olisi kiertävä kaupustelija, hän varmasti jättäisi minut pian rauhaan nähdessään Uskon.

Koirat ryntäsivät haukkuen ovelle. Nostin jalkani ja estin niitä etenemästä samalla, kun avasin oven.

Portaillani seisoi Hiro. Hän katsoi myllättyä pihamaatani ja käänsi sitten katseensa minuun sekä eteisessä takanani seisovaan Uskoon. Näin hänen katseessaan kaiken, sanoja ei tarvittu.

Pettymys, epäusko ja loukattu ylpeys. Hiro nyökkäsi tervehdykseksi.

”Ei ollut tarkoitus häiritä… tulin vain hakemaan ajohanskani.”

Nielaisin ja tunsin, kuinka puna nousi kasvoilleni. Käännyin kohti eteisen penkkiä, jolle muistelin heittäneeni hanskat. Nappasin ne ja ojensin Hirolle.

”Joo, sori… Ei ollut tarkoitus viedä näitä. Kiitos lainasta.”

Mutta Hiro oli jo laskeutunut kiviset portaat. Hän vilkaisi minua viimeisen kerran ja mutisi mennessään:

”Eipä kestä…”

Tuijotin tovin hänen peräänsä, kunnes suljin oven. Käännyin kohti Uskoa ja tunsin poskieni helottavan. Pieni korttitaloni tuli alas. Näin kysymyksen Uskon katseessa ja rykäisin.

”Se oli Hiro, kaverini.”

Usko katsoi minua ja kuulin epäilyn hänen äänessään.

”Hän vaikutti hieman järkyttyneeltä ollakseen pelkkä kaveri…”

Vedin oven lukkoon takanani ja pyyhkäisin otsalleni karanneen suortuvan korvan taakse.

”Niin no, Hiro taisi toivoa, että olisimme hiukan enemmän.”

Usko veti pyyhkeen hartioiltaan ja kääntyi kohti keittiötä. Hän käveli sisään ja laski sen tuolinnojalle kuivumaan, kun seurasin vaitonaisena perässä. Vilkaisin häntä ja yritin pitää ilmeeni rauhallisena. Usko otti t-paitansa tuolilta ja veti sen päälleen.

”Ja sinä et varmaan antanut syytä toivoa?”

Kohautin olkapäitäni.

”Hiro on mies ja minua muutaman vuoden nuorempi. On vaikea arvioida, miten hän tulkitsee tekemisiäni.”

Usko katsoi minua pitkään, kunnes pudisti päätään ja naurahti epäuskoisena.

”Tuo on ehkä huonoin selitys, mitä olen koskaan kuullut.”

Tiesin sen itsekin. Miksi jäädyin nyt, enkä osannut olla luonteva? Eihän minulla ollut edes mitään piiloteltavaa, todella – olinhan vapaa deittailemaan ketä tahansa, kunnes lupautuisin jollekin vakituiseksi tyttöystäväksi. Miten näsäviisas ja ylimielinen ajatus! Omatuntoni heräsi viime hetkellä, enkä sanonut ajatustani ääneen.

Olin hiljaa, mutta myös se kostautui. Usko veti omat johtopäätöksensä.

”Taidan olla sitten vaan yksi monista…”

Astuin Uskon eteen ja katsoin häntä silmiin.

”Et ole, lupaan sen. Olen ollut viisi vuotta sinkku. Hiro on vain kaveri, jonka satuin tapaamaan muutama päivä sitten.”

Usko katsoi minua loukkaantuneena.

”Ja ilmeisesti tuot kaikki uudet tuttusi kotiin?”

Kielsin, mutta tajusin liian myöhään, että olin kaivanut itselleni todella syvän kuopan. Mikään mitä sanoisin, ei täyttäisi sitä, ellei Usko halunnut kuulla totuutta.

”Olin leikkinyt Hiron tunteilla ja nyt tuo peli kostautui. ”

Ja mikä edes oli totuus? Olin leikkinyt Hiron tunteilla ja nyt tuo peli kostautui. Olin leikkinyt myös omilla tunteillani, kuten Uskonkin.

Usko hymyili kirein suin ja kiersi minut. Kun hän asteli eteiseen ja nosti maiharinsa, saatoin vain katsoa avuttomana perään. Usko solmi kengät, tarttui ovenkahvaan ja katsoi minua lyhyesti.

”Taidan mennä nyt. Palataan myöhemmin...”

Nyökkäsin, vaikka halusin rynnätä hänen peräänsä. Sain sentään sanottua kähein äänin:

”Soitellaan.”

Usko vislasi Ruskan luokseen ja kiinnitti remmin. Sitten hän astui ovesta ja jätti minut hiljaiseen taloon. Kuulin kohta etäisesti, kuinka pihatyökone käynnistyi ja lähti vyörymään kohti tiellä odottavaa peräkärryä.

Mitä oli tapahtunut? Seisoin keittiössä ja yritin käsittää.

Epäonnistuin. Olin epäonnistunut jälleen.

Istuin keittiön pöydän ääressä ja makasin poski vasten pöytätasoa, kun puhelimeni piristi. Tuntui kuin olisin saanut sähköiskun. Ryntäsin etsimään puhelintani. Missä se oli? Yläkerrassa?

Ryntäsin portaat ylös ja toivoin, ettei soittaja lopettaisi lyhyeen. Toivoin, että soittaja oli Usko, mutta osa minusta epäili sitä. Hän oli ollut niin ylpeä. En uskoisi, että hän antaisi anteeksi näin nopeasti. Mutta toivoin…

Löysin puhelimen makuuhuoneen pöydältä. Nappasin sen ja koin samassa lievän pettymyksen, sillä näytössä vilkkui sisareni Raisan nimi. Vastasin hengästyneenä, mutta myös valmiina purkamaan sydäntäni.

”Moi?”

Raisa ei kuitenkaan osannut epäillä elämässäni tapahtunutta myllerrystä sen enempää kuin minäkään hänen.

”Moi Riina! Et ikinä arvaa mitä on tapahtunut!”

Ajatukseni löivät tyhjää. En todellakaan osannut arvata.

”Onneksi olkoon! Koskas häät sitten ovat?”

”No en… kerro ihmeessä?”

Raisan ääni oli innostunut ja lähes yhtä hengästynyt kuin minun.

”Me mentiin Jannen kanssa kihloihin! Samalla hiekkarannalla, missä tavattiin aikoinaan. Se oli niin romanttista, auringonlasku ja kaikki…”

Kuuntelin sisareni onnea ja tunsin omani kaikkoavan yhä kauemmas. Yritin silti ryhdistäytyä ja olla onnellinen hänen puolestaan.

”Onneksi olkoon! Koskas häät sitten ovat?”

Raisa ei epäröinyt, vaan vastasi:

”Vuoden tai parin päästä, kun saadaan rahat kasaan. Mutta kihlajaiset pidetään parin viikon päästä – oikeastaan, tarvitsen sun apuasi. Ajattelin, että voitais pitää ne siellä Lentsussa, sopisko se mitenkään? Meidän kaksio on niin pieni… ja sulla on siellä pihaa.”

Nielaisin ja vilkaisin ikkunasta ulos.

”Joo, mikäs siinä, mutta tuo piha on vielä ihan sekaisin. En tiedä saanko sitä valmiiksi siihen mennessä… mutta yritetään. Ainakin on nyt hiekkaa pihassa. Tuokaa omat puutarhakalusteet, niin ehkä se sitten onnistuu.”

”Jes, kiitos Riina! Totta kai me autetaan sua ja laitetaan paikat ennen ja jälkeen kuntoon. Ja kiitos vielä Pupen hoidosta! Tulen hakemaan sitä huomenna.”

Lopetin puhelun entistä ristiriitaisemmissa tunnelmissa. Raisan onni oli suuressa kontrastissa omiin tuntemuksiini. Tuijotin puhelinta ja viestejä, joista viimeisin oli Hirolta lauantaina.

Ehkä minun oli syytä ryhtyä purkamaan sekaannusten vyyhtiä ja lähettää Hirolle joku viesti? En vain tiennyt yhtään, mitä voisin sanoa. Tällä kertaa myös tunsin, etten voisi näyttää naamaani tiistain treeneissä.

”Vilkaisin komean nuorukaisen soikeita kasvoja, korkeita poskipäitä ja täyteläisiä huulia.”

Pyörittelin puhelinta käsissäni, kunnes otin itseäni niskasta kiinni ja kirjoitin:

Moi. Jotta et ymmärtäisi väärin, haluan kertoa, etten seurustele tai asu kenenkään kanssa… Olin sun kanssa ihan aidosti ja tämän päiväinen vain sattui. Ei ollut tarkoitus pimittää sulta mitään. Riina.

Painoin ”lähetä” ja tuijotin puhelinta. Vartin päästä se piippasi. Sydämeni hypähti, mutta viivyttelin viestin avaamisessa. Olisiko se raivokas vai tyly?

Ei tarvi selittää, mutta jos haluat olla mun, niin sekin käy.

Tuijotin viestiä. Se palautti heti Hiron pehmeän suudelman muiston huulilleni ja viilensin Uskon kosketuksen ihollani. Hiro todella tiesi, kuinka tehdä vastaisku ja horjuttaa toisen tasapainoa. Olipa pojalla pokkaa. Mutta korjasin itseäni pian – ei pojalla vaan miehellä.

Samassa ärsyyntyminen heräsi minussa. Ikä oli todella muutakin kuin numero! Miksei Usko voinut olla yhtä kypsä? Miksei hän suostunut ottamaan selitystäni vaan juoksi ennemmin karkuun? Hiro oli sentään valmis taistelemaan minusta ja laittamaan vähäpätöiset väärinkäsitykset sivuun. Sain itseni hädin tuskin kiinni ennen kuin olin jo näppäilemässä Hirolle kiukuspäissäni myöntyvää viestiä. Oli korkea aika hengittää syvään ja kuunnella vaikka hetki musiikkia.

Kävin sohvalle makaamaan ja laitoin korvakuulokkeet päähäni. Näppäilin läppäristäni soittolistan ja valitsin laajan musiikkimakuni ääreltä jotakin rentouttavaa ja voimauttavan feminiinistä – sormeni pysähtyi Svartnan kohdalle. Klikkasin Long Time Lost EP:n päälle ja Janica Lönnin puhdas ääni kuljetti minut kauas kivusta ja pettymyksestä.

Kuuntelin levyn muutamaan kertaan, kunnes tunsin, että kuoreni kesti jälleen. Siihen oli tullut särö, mutta en ollut ehtinyt menettää sisintäni. Kokemus silti kirpaisi ja yritin vetää suojamuurin mieleni turvaksi.

Olin saattanut jopa torkahtaa hetkeksi. Laitoin musiikin pois ja vilkaisin puhelintani. Ei uusia viestejä. Olin juuri avaamassa Hiron viestiä, jotta saattaisin vastata siihen jotain, kun kuulin ovelta koputuksen. Oliko joku soittanut ovikelloa ilman, että olin kuullut sitä?

Nousin tokkuraisena sohvalta ja kiiruhdin eteiseen. Olin tällä kertaa pahoillani, ettei minulla ollut ovisilmää – päätin laitattaa sellaisen pikimmiten.

Avasin oven ja kurkkasin kärsimättömänä sen takaa, oven raotuttua – jos takana olisi kaupustelija, tänään oli todellakin huono päivä myydä minulle mitään. Mutta myyjää siellä ei ollut. Sen sijaan Hiro nojasi kuluneeseen metallikaiteeseen ja nosti katseensa. Hän oli kuin kärsivä koiranpentu.

Päästin irti ovesta ja annoin se aueta kokonaan omalla painollaan.

Tuijotin Hiroa, joka vilkaisi tyhjää pihaa. Mustatukkaisen nuorukaisen ääni oli vaimea, kun hän puhui:

”Moi… mun oli vaan pakko tulla. Näin, että se toinen auto oli kadonnut, joten… voidaanko puhua?”

Nyökkäsin ja komensin vieraasta villiintyneen Pupen takaisin sisään. Suljin oven ja istui portaalle. Jotenkin minusta ei ollut kutsumaan Hiroa sisään, enkä usko, että hän olisi mielellään tullutkaan, niin pian Uskon jäljiltä.

Hiro istui vierelleni ja olimme hetken hiljaa. Sitten hän sanoi:

”Et vastannut mun viestiin. Ajattelin, että jos olisit halunnut torjua mut, se olisi ollut helppoa.”

Vilkaisin komean nuorukaisen soikeita kasvoja, korkeita poskipäitä ja täyteläisiä huulia. Tummia silmiä, jotka katsoivat minua hapsottavien etuhiusten alta. Miten tähän oli tultu? Vasta vajaa viikko takaperin oli himoinnut häntä etäältä. Ja niin, en ollut torjunut häntä suoralta kädeltä. Ehkä osa minusta oli halunnut nauttia harvinaisesta tilanteesta, jossa kaksi komeaa miestä oli saavutettavissani pitkän kuivan ja yksinäisen kauden jälkeen. Kuka hullu olisi halunnut? En minä ainakaan.

Ja nyt Hiro oli siinä kuin täydellinen laastari sydänverta vuotavaan haavaani.

”Sä olet vaan hyvännäköinen nainen ja on ihan normaalia, että joudut valitsemaan.”

Pinnistelin todella, etten olisi ojentanut kättäni ja poiminut häntä kuin kypsää hedelmää. Sillä nyt molemmat miehet tiesivät kilpailuasetelman ja vain toinen heistä oli täällä, minun vierelläni. Muisto Uskon alastomasta vartalosta sai kuitenkin poskeni hehkumaan. Vilkaisin toisaalle ja kakaisin kurkkuani.

”Niin no, eihän se niin helppoa ole. Kuten sanoin, olin sun kanssa ihan aidosti. Nyt vaan tilanne on hiukan muuttunut… oikeastaan en enää edes ihan tiedä, mikä se on.”

”Jaa tilanne?”

”Niin…”

Hiro mutristi huuliaan ja purin omaa alahuultani, etten tarttui hänen käteensä. Hiro huomasi epäröintini ja siirtyi istumaan lähemmäs.

”Se toinen taisi lähteä, eikä ole tulossa takaisin…?”

Hiron äänessä kuului toiveikkuus, mutta minussa se särki jotain uudelleen. Vetäisin henkeä ja tukahdutin nyyhkäisyn. Nostin käden suuni eteen ja nielaisin.

”Jaa-a, vaikea sanoa.”

Hiro kallisti päätään. Huomasin, että hän oli jo aivan liian lähellä.

”Tuo kuulostaa siltä, että ei ole… mutta mä en pelkää kilpailua. Sä olet sen arvoinen.”

Minua alkoi naurattaa. Vilkaisin Hiroa ja sitten silmäkulmaani.

”Nyt just ei tunnu ihan siltä. Mutta oikeastaan, kiitos että olet siinä. Mä en halua olla riidoissa, vaikka mun elämä on hiukan mutkikasta just nyt.”

Hiro nojasi kaiteeseen ja tönäisi leikkisästi polveani.

”Ei se niin mutkikasta ole. Sä olet vaan hyvännäköinen nainen ja on ihan normaalia, että joudut valitsemaan.”

Katsoin Hiroa ja Jaanan sanat palasivat mieleeni.

Oliko todella niin, että kun olin viimein ryhtynyt elämään itseäni varten ja tekemään asioita, joista nautin, aloin vetää miehiä puoleeni? Kaikkien niiden vuosien jälkeen, joiden aikana olin roikkunut baareissa ja pohtinut, löytyisikö ystävieni puolisojen ystävistä ketään sopivaa.

Ainoa vaan, että nyt minulla oli runsauden pula. Tai oli ollut. Mistä tietäisin, näkisinkö Uskoa enää koskaan?

Hiro vaistosi sisäänpäin kääntyneet ajatukseni ja ryhtyi hivelemään säärtäni tennarinsa kärjellä.

”Hei, älä murehdi. Lähdetkö ajelulle?”

Katsoin ilkikurisesti hymyilevää nuorukaista kulmieni alta, enkä voinut olla nauramatta. Hän oli ainakin sinnikäs!

”Joo, mikä ettei. Mennään vaan. Mutta tällä kertaa mä maksan bensat.”

Jatkis päivittyy lauantaisin.

Riina käy Hiron kanssa ajelulla ja palaa puutarhatöihin. Sitten komea hipsteri ilmestyy maisemaan.

Ajoimme Hiron moottoripyörällä pitkin poikin Siuroa ja Nokiaa, ennen kuin palasimme Lentävänniemeen. Olin puristanut sormeni kohmeisiksi viimassa, vaikka olin saanut lainaan ajohanskat – Hiro piti toisia aina repussaan siltä varalta, että sattui ajamaan kaatosateessa. Meille oli kuitenkin sattunut aurinkoinen heinäkuun ilta, joka kääntyi nyt jo yöksi.

Hiro pysäköi pyörän K-Marketin nurkalle hämärtyvässä illassa. Nousin pyörän päältä ja otin kypärän päästäni. Ojensin sen Hirolle, joka työnsi sen reppuunsa. Oman kypäränsä hän otti myös ja oli ripustamassa sitä numerolukolla varustettuun lenkkiin, kun hälytyskellot alkoivat soida päässäni. Olin ajatellut, että palaisin kotiin yksin, mutta ehkä Hirolla oli toiset ajatukset? Sentään hän ei tiennyt, missä asuin – muuten hän olisi varmasti kurvannut suoraan pihaan tien toisella puolella.

”Tiesin, että jos en nyt lähtisi, sillä olisi seuraamuksia.”

”Tiedätkö, mun pitää varmaan mennä kotiin. Mulla on sellainen pihaprojekti menossa, että siihen menee taas koko päivä. Oli kiva käydä ajelulla… että nähdäänkö sitten treeneissä?”

Yritin muistella, mitä olinkaan alun perin suunnitellut sanovani Hirolle. Jotain hankalasta elämäntilanteesta, työelämän paineista… päätöksestäni olla sinkku, ainakin vuoden loppuun? Olin päässyt vain ensimmäiseen kohtaan, kun olin jo harhautunut tarinassani sivupolulle.

Hiro ei kuitenkaan antanut periksi helpolla.

”Ok, viherpeukalo. Anna hyvän yön suukko, niin jätän sut puurtamaan. Kai sä sit tarvitset prinsessaunet, jos sanot niin.”

Hän astui lähemmäs ja jäädyin paikoilleni. Tiesin, että jos en nyt lähtisi, sillä olisi seuraamuksia.

Katsoin Hiron soikeita kasvoja: kuulasta oliivin väristä ihoa, otsalta poskipäille valuvia hiussuortuvia ja täyteläisiä huulia. Otin askeleen lähemmäs ja suukotin häntä poskelle.

”Hyvää yötä! Aja varovasti ja palataan.”

Käännyin ympäri ennen kuin Hiro ennätti reagoida. Kävelin muutaman askeleen ja vilkaisin taakseni. Hiro käänsi pyöräänsä virrat päälle. Heilautin kättäni ja kun hän vastasi, juoksin tien yli taloni pihaan. Kuulin moottoripyörän etääntyvän jylinän ja sovitin avaimen oven lukkoon.

Liian myöhään tajusin, että minulla oli yhä Hiron ajohanskat kädessä. Laskin hanskat eteisen penkille ja tervehdin hoitokoiraani Puppea, sisareni Raisan keskikokoista villakoiraa.

”Voi, oliko ikävä? Käydään äkkiä lenkillä, mutta ihan lyhyesti. Hoitotäti on tänään sekoillut jo ihan tarpeeksi, joten yritetään pysyä polulla…”

Kun palasimme kotiin lenkiltä, vilkaisin Hiron hanskoja ja tunsin taas omatuntoni kolkutuksen. Miksi en ollut vain lopettanut juttua, ennen kuin se oli alkanutkaan? Miksi minun piti tehdä asiasta näin monimutkainen?

”Oli harmi, että minun oli ennen pitkää valittava kahden, komean miehen väliltä.”

Sunnuntaiaamu valkeni harmaana. Säätiedote lupasi aamulle ajoittaista tihkua, mutta loppupäivästä piti kirkastua. Mielialani oli eilisen jäljiltä ristiriitainen, joten päätin pukea sadevaatteet ylleni ja tuulettaa ajatuksiani. Olin ostanut pari päivää sitten taimia, jotka odottivat yhä kipoissaan. Niille olisi pian tehtävä jotain tai sijoitukseni lakastuisi ennen aikojaan.

Ryhdyin astelemaan taimia mahdollisille paikoilleen ja käyvin katsomassa vaikutelmaa terassin suunnalta. Löysin tulevan vesiaiheeni reunoilta keltajapaninangervolle ja japaninruusukvittenille sopivat paikat ja ryhdyin ruumiilliseen työhön.

Kun sain kaivettua taimet maahan, katselin aikaansaannostani. Sammaloitunut nurmi rajautui kuoppaan, jonka olin eilen kaivanut vanhan pation paikalle. Sen takana kohosi vanha tummalehtinen vaahtera, vierellään uusi keltavihreälehtinen pensas ja toinen, jossa näkyi jo pieniä sitruunan näköisiä hedelmän alkuja.

Kaksi kaunista, hyvin erilaista pensasta. Katselin niitä aikani, kunnes huomasin miettiväni jotakin ihan muuta: oli harmi, että minun oli ennen pitkää valittava kahden, komean miehen väliltä.

Vaan entä, jos valitsisin väärin? Katuisin myöhemmin, kuten olin katunut ensirakkauteni menettämistä. Huokasin. Ilmeisesti oli mahdollista samaan aikaan sekä haluta parisuhdetta että kauhistella sitoutumista. Mutta yksinäisyys oli kaikista kamalinta.

Karujen ajatusten lomassa totesin, että kivipuutarhassani oli toistaiseksi kaikkea muuta, paitsi kiveä. Tarvitsin kipeästi soraa, kunhan saisin vesilammikkoni ensin pohjustettua muovilla. Siinä ei menisi kauan.

Kaivoin puhelimen taskustani ja näppäilin Jaanan numeron. Hänen veljensä työskenteli kuljetusajalla – ja tiesi, mistä saisin edullista soraa. Olin viimein tarpeeksi motivoitunut kohdatakseni uteliaan Jaanan, jonka kanssa en ollut jutellut sitten perjantai-illan.

”Moi Riina! Olet yhä hengissä!”

Aloin selittää, kuinka olin kadottanut Jaanan yökerhossa ja päätynyt viimein yöbussin kyydissä kotiin. Selitykseni meni kuitenkin lopulta läpi, mutta tiesin, että saisin kuulla jatkossakin kuittailua katoamistemppuni tähden.

”Hei Jaana, oikeastaan piti kysyä sinulta apua. Tarvisin sitä soraa – voisitko pyytää veljeltäsi pientä palvelusta…?”

Muutamaa tuntia myöhemmin katselin, kuinka kuorma-auto tyhjensi sorakuormaa etupihalle. Vuori kasvoi kasvamistaan ja silmäni laajenivat samaa vauhtia. En ollut tajunnutkaan, kuinka suuri määrä kasettikuormaan mahtui. Ellen olisi ollut jo sivistynyt kolmekymppinen, olisin mielelläni kiivennyt kasan päälle ja pystyttänyt sinne lipun – pieni kasa ihmiskunnalle, suuri kasa minun pihamaalleni. Mutta millä ihmeellä saisi tuon soramäärän levitettyä pihatielle, talon sivulle ja takapihalleni?

Maksoin Jaanan veljelle kuljetuspalkkion. Kun hän lähti, nostin lapion ja kauhoin testiksi yhden kottikärryllisen soraa. Kävi, kuten arvasin: lussu eturengas ja painava lasti olivat huono yhtälö.

Pohdin vaihtoehtojani. Entä, jos järjestäisin talkoot?

Olin varma, että saisin tarpeeksi sukulaisia ja tuttavia kasaan, mutta eihän minulla ollut työvälineitä kaikille, saati varaa kestitykseen. Ja silloin sain idean: entä, jos hakisin uuden renkaan? Voisin siirtää vaikkapa joka päivä viisi kottikärryllistä soraa. Saisin samalla liikuntaa, kunnon käsi- ja pakaratreenin, sekä hiljalleen valmistuvan pihan.

Laskin tyytyväisenä työhanskat terassinkaiteelle ja kuoriuduin työvaatteistani. Vaihdoin ylle sivistyneemmän asun ja ajoin tuokion päästä lähimmän Motonetin pihaan. Lielahdessa onneksi riitti tavarataloja joka lähtöön.

Kävelin oikopäätä palvelutiskille ja sain kiinni nuoren varaosamyyjän.

”Hei, tarvitsisin uuden kottikärryn renkaan. Täyskumisen. Mistä löytyy?”

Nuorukainen otti katalogin esiin .

”Löytyyhän niitä. Minkä kokoisen tarvitset?”

Kirosin mielessäni. En ollut sitten tajunnut ottaa vanhaa rengasta mukaan tai edes valokuvaa renkaan merkinnöistä. Eipä sillä, että minulla olisi edes ollut työkaluja kyseisen renkaan irrottamiseen tai kiinnittämiseen... grrr. Tukkani oli musta, mutta tunsin itseni ihan blondiksi.

”No … arvaa vaan, muistinko katsoa. Täytyy tulla uudestaan.”

Jupisin kirosanoja itsekseni ja työnsin myyjän ojentamaa katalogia laukkuuni, kun kuulin selkäni takaa kysymyksen:

”Voiko neitiä auttaa?”

Käännähdin ja valmistauduin torjumaan tarjouksen. Sanani jäivät kumminkin puolitiehen, sillä kun katsoin ylöspäin, näin Uskon. Parrakas, trendikkäästi pukeutunut raamikas hipsteri seisoi takanani jonossa ja piteli kulunutta sytytystulppaa kädessään. Työnsin hiukset silmiltäni.

”Ai moi! Mitäs sä täällä? Tai no niin, varmaan hakemassa varaosaa…”

Usko siirtyi ohitseni tiskille ja laski tulpan pöydälle.

”Uusi tällainen, kiitos.”

”Jos tuo oli kosinta, niin enpä olisi uskonut kuulevani sellaista Motonetin tiskillä!”

Kun myyjä lähti hakemaan tulppaa, hän kääntyi taas minun puoleeni.

”Mutta mitäs sulla, jotain harmia myös?”

Nostin käden taas otsalleni ja näytin tuskastuneelta.

”No, todellakin! Tilasin sorakuorman ja se kottikärryn lussu rengas sanoi itsensä heti irti… Sitten ajelin tänne ja tajusin juuri äsken, etten tullut katsoneeksi renkaan kokoa – tyhmä minä!”

Usko näytti huvittuneelta, mutta yritti peitellä sitä.

”No auttaisiko, jos tulisin tasaamaan sen sun pihasi? Nimittäin – vaikka vaihtaisit sen renkaan, niin sulla menee käsipelillä ainakin viikko, että saat sorat levitettyä.”

En saattanut olla henkäisemättä.

”Ihanko tosi? Kiitos! Mutta mitäs sellainen aviomiespalvelu kustantaa? Munhan pitää tällä menolla kohta palkata sut ihan rehellisesti pihani urakoitsijaksi.”

Usko hymyili vihjailevasti ja siveli partaansa.

”Ootko ihan varma, ettet vaan tarvitsisi aviomiestä…?”

Repesin ja nyökyttelin, kun varaosamyyjä palasi sytytystulppa kädessä.

”Jos tuo oli kosinta, niin enpä olisi uskonut kuulevani sellaista Motonetin tiskillä!”

Usko iski silmää. Hän nappasi tulpan myyjältä ja kiitti.

Lähdimme yhtä matkaa kohti kassaa, kun hän jatkoi:

”Ehkä se oli, mutta mites sen sorakuorman kanssa? Tuutko mun luokse hetkeksi, niin vaihdan tuon tulpan. Voit vaikka lenkittää kiitokseksi koiran.”

Suostuin mielihyvin. Kohtalo oli tänään Uskon puolella ja erityisesti minun, sillä sorakasa kummitteli yhä mielessäni.

Seurasin Uskon citymaasturia, kunnes kaarsimme Teivaalantien varressa sijaitsevien rivitalojen pihaan. Erotin portin läpi punaturkkisen pystykorvan ja kävin tervehtimään sitä.

”Mikäs tämän nimi olikaan?”

Koira nuoli sormiani ja urisi huomiohakuisesti.

”Se on Ruska.”

Jäin pihaan, kun Usko astui sisään noutamaan koiraa ja remmiä. Katselin sillä välin ympärilleni ja pistin merkille, että Uskon piha oli viimeisen päälle siisti: neliskanttinen kivetys peitti parkkipaikan ja kiersi takapihalle koiraportin ali. Pihassa kasvoi jotakin hauskannäköistä vaaleaa korkeaa koristeheinää. Päätin heti haluta sellaista itsellenikin.

Kun Usko tuli, kysyin häneltä heinästä:

”Se on koristekastikka ja tuo matalampi tuolla varjossa on japaninsara...Vähän ammattitauti, kun näiden kasvien kanssa tulee pelattua.”

Pistin koristeheinät muistiin ja tiesin jo, että hullaantuisin niistä. Heinät sopisivat täydellisesti puutarhaani, siinä missä eräs työmieskin…

”Tuosta pääsee lenkin taloyhtiön ympäri, koira kyllä tietää.”

”Komea hipsteri-metsurini todella tiesi taikasanat, joilla saattoi pelastaa naisen päivän!”

Nyökkäsin ja vilkaisin työkoneen kimppuun kääntyvää viherrakentajaa, joka oli jo kolmatta kertaa pelastanut minut pulasta: ensin taimien kanssa, sitten kaatopaikkakuorman ja nyt sorakasan. Hiro saattoi tarjota minulle seikkailua, mutta Usko… hän vain sopi elämäntilanteeseeni niin paljon paremmin. Ja mitä sitten, vaikka hän vaikuttikin jopa liian kiltiltä ja rauhalliselta?

Ruska suostui lopulta jättämään isäntänsä ja lähti sipsuttamaan kohti tuttua lenkkipolkua. Kun palasin parinkymmenen minuutin päästä takaisin, Usko oli saanut työnsä tehtyä.

Kun ajelin Uskon edellä Lentävänniemeen, pohdin, mitä naapurit mahtoivat ajatella. Iäkkäät vanhempani asuivat itse nykyisin helpossa rivitaloasunnossa: he olivat jättäneet pihatyöt minun murheekseni ilolla.

Jätin autoni kadunvarteen, ja Usko parkkeerasi oman yhdistelmänsä taakseni. Hän laski peräkärryn lastauslankun alas ja ajoi ketterän työkoneen ensin asfaltille ja sitten etupihalleni.

”No niin, mihis tätä soraa sitten ajetaan?”

Johdatin Uskon koneineen takapihan puolelle ja näytin hiekoitettavan alueen rajat. Usko saapasteli perässäni ja tutkiskeli kuoppaa, jonka olin kaivanut kovalla vaivalla saviseen maahan.

”Kuopan syvyys ei vielä riitä puutarha-altaalle. Kannattaa kaivaa ainakin puoleen metriin saakka, jotta saat muovit peitettyä pyöreillä kivillä...”

Taisin näyttää aika kärsivältä odottavan työn edessä, sillä Usko jatkoi:

”No, voin kyllä kaivaa sen sulle alkuun ja sitten on enää hienosäätö lapiolla.”

Komea hipsteri-metsurini todella tiesi taikasanat, joilla saattoi pelastaa naisen päivän!

”Mahtavaa! Se on hyvä että täällä joku tietää, mitä on tekemässä. Mä vain tiedän, miltä kaiken pitäisi näyttää lopussa.”

Usko naurahti ja riisui mustan hupparin kuistin kaiteelle. Mies hyppäsi työkoneen kahvoihin mustat kulutetut farkut ja maiharit jaloissa. Tunsin, kuinka auringon paiste sai kostean ilman tuntumaan pian hiostavalta – tai sitten syynä oli tuo takapihalleni ilmestynyt miehinen näky.

”Uskon kroppa ei ollut salilla treenattu, mutta hänessä ei ollut silti mitään ylimääräistä.”

Vein Ruskan sisälle tervehtimään Puppea, kun työkoneen kauha upposi soraan. Koirat ryhtyivät leikkimään innoissaan. Minä varastin sillä aikaa pienen hetken ja katselin salaa kuistin ikkunasta pihallani työskentelevää miestä. Kaikesta näki, että hän teki päivittäin ruumiillista työtä. Uskon kroppa ei ollut salilla treenattu, mutta hänessä ei ollut silti mitään ylimääräistä. Mieleeni tulivat etäisesti Red Hot Chili Peppers -bändin jäsenet ja jotkin suomirokkarit. En tiennyt hipsterien aatteista tai tyylistä mitään, mutta ainakin tämä look puki häntä.

Huomioni kiinnittyi Uskon tatuoituun käsivarteen. Sitä koristi musta japanilainen karppitatuointi. Kala ui ylöspäin, kohti olkapäätä. Tiesin, että karppi oli japaniksi koi ja sillä oli vahva symbolinen merkitys. Vanhan aasialaisen legendan mukaan karpit uivat joen vahvaa virtausta vastaan, kunnes saapuivat suuren vesiputouksen luo. Väsyneet kalat luovuttivat ja menivät alas virran mukana, mutta vahvin kaloista ei antanut periksi vaan hyppäsi vesiputouksen ylle. Jumalat palkitsivat sisukkaan karpin ja muuttivat sen lohikäärmeeksi.

Myös väreillä oli merkitystä: musta merkitsi voittoa. Uskon käteen hakattu musta karppi merkitsi, että hän oli ylittänyt elämässä jonkin vastoinkäymisen. Mikähän se oli mahtanut olla?

Mies vaikutti niin tasapainoiselta ja rauhalliselta, että minun oli vaikeaa kuvitella häntä aallonpohjalla. En kuitenkaan jaksanut uskoa, että hän olisi ottanut tatuointia vain pelkän tyylin tai ulkonäön vuoksi. Tatuoitua hihaa koristivat lisäksi vesipärskeet ja valkeat lootuskukat, jotka upeasta ulkonäöstä huolimatta kasvoivat mutaisissa lammikoissa. Tatuoinnin viesti oli vahva.

Uteliaisuuteni oli herännyt.

Palasin työmaalle. Usko oli jo tuonut sorakasan ja tasoittanut sitä kauhalla. Tuntia myöhemmin saatoin jo erottaa pihani uudet ääriviivat: sammaloitunut nurmi rajautui kaarevilla muodoilla harmaaseen soraan. Usko sammutti työkoneen ja minä laskin haravan.Viittasin kohti kuistia.

”Tuletko juomaan jotain, ainakin kivennäisvettä ja mehua löytyy?”

Kun Usko otti kutsun vastaan, pohdin voisinko kokata hänelle jotakin kiitokseksi. Harmi vain, että en ollut erityisen taitava ruuanlaittaja.

Usko nappasi hupparinsa kaiteelta. Johdatin hänet pieneen eteiseeni ja tunsin, että kookas mies teki siitä entistäkin ahtaamman. Nautin tuosta ahtaasta tunnelmasta, jonka aikana sain tarkastella hänen tatuointiaan lähemmin – käsivarsista puhumattakaan.

”Hieno hihatatuointi, onko se ollut kauan?”

Usko vilkaisi kättään ja vastasi.

”No ei kovin kauan. Sain sen vasta vähän aikaa sitten valmiiksi. Ja kiitos…”

Huomasin, että mies ei tarjonnut minulle tietoa ilmaiseksi.

”Nyt katselin puolipukeista miestä keittiössäni. ”

”Miksi karppitatuointi?”

Usko hymyili vinosti.

”Niin… kivipuutarhan rakentaja tietysti arvaa kysyä.”

Kaadoin Uskon lasiin juomaa, kun hän haroi päälaella otsalta taaksepäin lainehtivia hiuksiaan ja jatkoi:

”Kävimme joitakin vuosia sitten jätkien kanssa Alpeilla laskemassa lumilautailun freestyle-kisoissa. Laskeuduin huonosti yhden big air -hypyn ja mursin reisiluuni. Siinä meni vuosi, että pystyin jälleen kävelemään.”

Tuijotin häntä epäuskoisena. Mistään ei olisi voinut arvata, että hän oli ollut sellaisessa onnettomuudessa.

”Mutta jalka toimii ja voin taas laskea.”

”Otin askeleen ja saatoin tuntea Uskon ihon.”

Pyöritin päätäni. Minua hirvitti. Ymmärsin nyt, mistä miehen fysiikka oli peräisin. Kuvittelin pitkän miehen liitelevän lumilaudan kanssa ilmassa – se oli varmasti näyttävää.

”Niin, puutarha-alalla ei varmaan ole juuri talvisin töitä, ymmärrän…”

Ainoa oma vahvuuteni oli piirtämisessä, ehkä myös valokuvaamisessa. Ja nyt näin edessäni pitkästä aikaa potentiaalisen mallin. Kysymykseni yllätti Uskon.

”Oletko tehnyt koskaan mallin töitä?”

Mies pudisti päätään ja naurahti.

”No en sentään! Kuinka niin?”

Nousin ja kävin hakemassa tablettini. Maisemakuvat olivat talvisesta Lapista, mutta mukana oli myös kuvia taitoluistelukisoista. Niissä poseerasi pikkusisareni Raisa. Hän näytti kimaltavalta joutsenelta jäisellä lammella – mutta erityisen tyytyväinen olin tilanneotoksiini, joissa Raisa tanssi tummalla taustalla tai katsoi lähikuvissa kaukaisuuteen.

Usko selasi kuviani.

”Olet tosi lahjakas. Kyllä mä sulle tulen kuvattavaksi, jos haluat.”

Hän ojensi minulle tabletin ja kiskaisi myös paidan päältään. Tuijotin timmejä vatsa- ja rintalihaksia. Hän osoitti kylkeään ja iholla kiemurtelevaa kookasta tiikeritatuointia, joka lepäsi kesäisten pihatöiden kevyesti kultaamalla iholla.

”Ellei tämä sitten haittaa…”

Olin ajatellut mielessäni talvista valokuvaa paikallisen laskettelukeskuksen huipulla, mutta nyt katselin puolipukeista miestä keittiössäni. Nielaisin.

En muistellut tanssilattialla Hiron kanssa koettuja kuumia hetkiä tai hiveleviä kosketuksia. Tämä oli kuitenkin jotain ihan muuta: komea mies kirkkaassa päivän valossa. Sisäinen vaakani kallistui Uskon puoleen. Uskossa kaikki oli kaunista, niin sisäisesti kuin ulkoisestikin. En enää edes ajatellut, että hän oli liian kiltti. Kenties hän oli sen sijaan liian älykäs ja luki minua kuin avointa kirjaa.

Nostin silmäni Uskon kyljestä takaisin hänen kasvoihinsa, mutta hän oli jo pistänyt pitkän katseeni merkille.

”No, arvelen, ettei haittaa..?”

Usko ei tehnyt elettäkään pistääkseen paitaansa takaisin päälle, vaan ojensi minulle kätensä.

Lakkasin ajattelemasta. Mitä hyötyä oli edes yrittää, kaikki korttini olivat jo pöydällä? Kohottauduin ja ojensin käteni Uskolle. Hän veti minut lähemmäs.

Otin askeleen ja saatoin tuntea Uskon ihon. Kohtasin miehen vihreät silmät. En kuitenkaan ehtinyt ihailla niitä kuin hetken, ennen kuin hän kumartui puoleeni. Vastasin liikkeeseen kuin unessa. Huulemme kohtasivat ja painauduin vasten miehen lämpöä.

Jatkiksen uusi jakso julkaistaan lauantaisin.