"Miksi juuri minä?" Heikki ajattelee.

Saunassa on juuri oikeanlainen lämpö, ei liian kuuma, vaan ihanasti ­hikoiluttava ja tarpeeksi kostea. Aila on istunut löylyssä jo vaikka ­kuinka pitkään. Hän on käynyt kaksi kertaa järvessäkin. Vesi on kylmää niin kuin se pienissä järvissä aina on ­heti yöpakkasten alettua.

Ilmakin on paljon kylmempi kuin etelässä. Yöbussista noustessaan Aila tajusi lähteneensä matkaan kuin mikäkin turisti, pitkän maan lämpötilaerot ja nuoruu­tensa syksyt täysin unohtaneena. Mittari oli laskenut kuuteen pakkasasteeseen ja pienellä linja-autoasemalla kaikki muut olivat varustautuneet talvitakein, kaulaliinoin ja hansikkain. Ailan takki oli aivan liian ohut, ja farkkujen ­alla olisi pitänyt olla sukkahousut.
Ailan sisar oli  yllättynyt, mutta iloinen Ailan spontaanista kyläilyreissusta. Aila rutisti sis­koaan pitkään ja sanoi kaivanneensa tätä ja irtiottoa elämästään.

”Eihän Heikille ole käynyt ­mitään?” sisko kysyi, ja Aila sai ­selittää pitkään, ennen kuin sisko uskoi, että Heikin elämässä asiat ovat paremmin kuin hyvin.

”Sillä on vakityö ja mukavan tuntuinen naisystävä. Mitä sitä muuta äiti voisi lapselleen toivoa?”

Siskolle ja tämän miehelle tuli ero viitisen vuotta sitten, kun siskon mies löysi uuden ja tuoreemman. Silloin Aila oli edellisen kerran viettänyt pidemmän pätkän sisarensa luona. Sisko asui silloin mukavassa ja viimeisen päälle ­remontoidussa rivitalo-osak­keessa kaupungin keskustassa mutta ­tiesi jo, ettei voisi pitää sitä yksinään. Entinen mies halusi osuutensa ja osake meni myyntiin. Vierailunsa aikana Aila luopui osuudestaan lapsuudenkotiinsa ja sisko päätti mennä sinne asumaan. Aila tiesi, ettei hän itse koskaan muuttaisi ­taloon, ja kesämökiksi se sijaitsi hänen kannaltaan aivan väärässä paikassa. Eikä talosta ­olisi saanut myymällä paljoakaan.

”Aila! Oletko sinä nukahtanut sinne?” sisko huutelee puku­huoneesta. ”Tulehan iltakahville!”

Aila huikkaa, ettei juo kahvia ­iltaisin, ja sisko lupaa laittaa tee­veden liedelle.

”Hiippailen jo talon puolelle. ­Etkä sitten mene enää uimaan.”

Pakko kai se on hyväksyä, ­Tapani ajattelee, ettei Aila halua enää tavata, eikä edes puhua puhelimessa. Mutta sitä en suostu ­hyväksymään, että hyvässä nousukiidossa ollut suhteemme loppuu ilman mitään selityksiä. Aila on ­minulle sen velkaa, että sanoo ­asiat päin naamaa. Eihän tässä nyt ­mitään Shakespearen nuoria ­rakastavaisia olla vaan tanakasti keski-ikäisiä, Tapani miettii.

Pahojakin takaiskuja on elä­mässä tullut eteen ja myös se kaikista pahin: rakastetun kuolema. Joten luulisi, ettei nyt kirveltäisi näin kovasti. Mutta kun kirvelee niin perhanasti. Ja koskee ihan fyysisestikin. Ailan ottama etäisyys tuntuu paitsi käsittämättömältä, myös niin suurelta pettymykseltä, ettei Tapani tiedä miten päin olisi. Hän on soittanut ja tekstaillut, muttei ole saanut Ailasta mitään irti. Ja pariin viimeiseen Tapanin viestiin Aila ei ole edes vastannut.

Käyn Ailan luona, Tapani päättää. Menen sinne ja sanon, että nyt puhutaan. Enkä lähde pois ennen kuin asia on kaivettu perustuksia myöten puhtaaksi.

”Kuule, antaisitko minulle tuon puurasian hyllyltä”, Sirkka-rouva sanoo Heikille. Heikki on kierroksensa lopussa, eikä hänellä ole enää tulenpalavaa kiirettä.

”Onpa hieno”, Heikki sanoo ojentaessaan kukin koristeltua ­rasiaa nojatuolissaan istuvalle vanhukselle.

”Minun mieheni teki tämän ­sodan aikana, puhdetöinä kor­sussa”, Sirkka-rouva sanoo hymyillen. Hän kaivaa laatikosta esiin ­valokuvan ja ojentaa sen Heikille. Kuvassa on jonkinlaisella pöydällä oleva pieni valkea arkku. Sen vierellä seisoo kaunis nuori nainen. Mustissa vaatteissa.

”Minun lapseni on siinä ­arkussa. Oli niin heiveröinen eikä jaksanut elää. Kovasti sitä lasta odotettiin. Eikä saatu toista.”
Heikki istuu Sirkan viereen. Ei ehdi sanoa mitään kun nainen jatkaa: ”Ei ole sisaruksiakaan eikä ­ketään lähisukulaisia. Ei mies­vainajankaan puolella. Naapurin Helinä sanoi, että testamenttaa seurakunnalle kaikki, mutta en ­minä ole mitään seurakunnalta saanut. Kun ei ole omaisia niin kaikki menee valtiolle. Jollei sitten testamenttaa jollekin muulle. Ajattelin, että antaisin kaiken sinulle.”

Heikki nousee ylös. ”Ei”, hän ­sanoo. ”Ei missään tapauksessa.”

Essi kävelee koulun hiljaisilla käytävillä. Rakennuksessa on omituinen tunnelma. Ihan kuin jotain vakavaa olisi sattunut. Essi muistaa, että viime kerran oli näin ­kolkko ilmapiiri, kun yksi koulun oppilaista oli tehnyt itsemurhan. Tänäänkin kaikki ovat tavallista hiljaisempia.

Toisaalta ehkä se on vain tämä syksy. Aamulla herätyskellon soidessa oli vielä pimeää. Vasta kahden kahvikupillisen, facebookkaamisen ja meikkausprosessin jälkeen alkoi kirkastua. Juuri tällainen päivä muistuttaa siitä, että nyt otetaan ensimmäinen askel jokavuotisessa taistossa pimeyttä ja ­koleutta vastaan. 

Essi menee suoraan vahtimestarin kopille, mutta Ailaa ei näy. Sen sijaan toinen vahtimestareista on siellä, nostelee pahvilaatikoita nokkakärryyn. Essi koputtaa ikkunaan ja Muhammed laskee laatikon käsistään ja avaa lasiluukun. Essi kysyy Ailaa, ja Muhammed esittää heti vastakysymyksen:

”Voisinko minä auttaa?´”

”Ei kun mulla on Ailalle asiaa”, Essi sanoo ja saa kuulla, ettei Aila ole koulussa lainkaan. Ei koko päivänä. Eikä koko viikolla.

”Onks se kipee vai?”Essi kysyy ja Muhammed pahoittelee, ettei ­tiedä asiasta enempää.

”Sä et vaan saa sanoo”, Essi töksäyttää. ”Mutta et sä kyllä osaa ­valehdella yhtään. Sun naamasta näkee, että sä fuulaat. Että tää vaan tiedoks jatkoa varten.”

Essi työntää pienen pienet kuulokkeet korviinsa ja lampsii portaikkoon. Missä ihmeessä Aila on, Essi miettii. Hän on kuullut ­kuinka Tapani on soitellut Ailalle. Ei vain kerran vaan monta kertaa, ja Essi näkee, että isä kierii kovaa vauhtia alas siltä onnenkukkulalta, jonne oli leiriytynyt Ailan tavattuaan. ­Essiä ottaa suuresti päähän. Hän ei suoraan sanoen ollut mitenkään ­innoissaan siitä, että isällä on joku naisystävä ja vielä vähemmän ­innoissaan hän oli tajutessaan, ­että se nainen on heidän koulunsa ­vahtimestari. Mutta kun tunnelma kotona muuttui iloisemmaksi ja isä alkoi hymyillä enemmän, niin ­pakko kai Essinkin oli myöntää,­­ ­että naisystävä saattoi olla ihan ­hyväkin juttu.

Aamulla isä tarjoutui heittämään Essin kouluun ja Essi arvasi heti miksi: isä olisi halunnut ­nähdä Ailaa. Kun Essi kieltäytyi, isä meni surkean näköiseksi ja pyysi sanomaan Ailalle terveisiä. Luulisi, että keski-ikäisten seurustelu olisi ­jotenkin järkevämpää, Essi ajattelee, mutta ei, ihan samanlaista säätämistä se näköjään on!

Essi on vihainen isänsä puolesta. Ja hän on vihainen omasta puolestaan. Mitä Aila oikein pelleilee? ­Onko se tullut katumapäälle? ­Tapahtuiko niiden Tallinnan-reissulla jotakin ikävää? Ja minkä takia Aila meni selittämään Tapanille ­Timosta ja siitä, että tätä epäillään varkaudesta. Miksi ihmeessä niiden on ollut pakko puhua Timosta keskenään? Mikä ihmeen keski-iän ylittäneiden juoruseura niillä on ­oikein ollut meneillään?

Onhan Aila voinut ihan normaalisti kertoa Tapanille työpäivänsä kulusta. Videotykistä on ehkä tullut sivulauseessa puhetta, ja Aila on maininnut myös sen, että ryöstöstä epäillään koulun oppilasta. Tapani on normaalin uteliaaseen tapaansa kysellyt lisää, ja Aila on vain heittänyt Timon nimen.

Mutta oliko tosiaan aivan pakko kertoa? Eikö vahtimestarin ammatissa ole mitään salassapitovelvollisuutta? Jos Aila tiesi, että Essi ja Timo ovat seurustelleet, mutta eronneet, miksi hän meni kertomaan Tapanille yhtään mitään…

Toisaalta miksi edes vaivata asialla päätään. Onhan se Timo aika kusipää ja sille oli ihan oikein, että Tapani pisti sen tiukoille. Jos ­tilanne ei olisi ollut niin nolo, ­Essiä olisi saattanut jopa naurattaa ­Timon hätääntynyt katse, kun ­Tapani otti videotykin puheeksi. Omatpahan ovat sotkunsa ja ­ongelmansa, Essi ajattelee, ­onneksi en ole niihin osallisena. Muttei hänkään haluaisi, että vieraat ihmiset kertovat hänen henkilökohtaisesta elämästään asioita. Ja Aila on vieras. Ei ehkä Tapanille, mutta ­Essille. Eiväthän he ole tavanneetkaan kuin ihan ohimennen.

Mutta silti Essi olisi toivonut, että hän olisi nähnyt Ailan tänään ja päässyt sanomaan ja kysymään asioita suoraan. Ainakin video­tykistä Essi olisi Ailan kanssa ­puhunut ja siitä, miksei Aila ole ­pitänyt Tapaniin yhteyttä.

Essi valuu muiden perässä luokkaan. Hänen tekisi mieli kääntyä ovelta pois, mutta hän on tehnyt Tapanin kanssa sopimuksen kurssien suorittamisesta ja yrittää pitää lupauksestaan kiinni.

Istuessaan alas Essi huomaa, että hänestä tuntuu aika oudolta se, että hän tosiaankin välittää siitä, että hänen isäänsä kohdellaan asianmukai­sesti parisuhteessa. Mikä ihme se sellainen nainen on, joka ei enää vastaile puhelimeen ja vain yht­äkkiä häippäisee paikalta sano­matta sanaakaan? 

Yleensä Essi ja Tapani eivät puhu juuri mistään, varsinkaan mistään  vakavista asioista, mutta ­silti heidän välillään on hyvin vahva ­yhteys. Sitä ei ehkä ulkopuolinen heti havaitse, mutta Essi tietää, ­että heistä kumpikin tahtoo aina toisen voivan hyvin.

Tapani käy ostamassa kukat ­ruokatunnilla ja pyytää myyjää laittamaan niihin kosteutta, että ne kestäisivät paketissa iltaan saakka. Myyjä kehuu Tapanin kukka­valintaa. Sanoo liljojen olevan näyttäviä ja kestävän kauan. Se on selvä keskustelunavaus, ja tavallisesti Tapani alkaisikin rupatella myyjän kanssa, mutta tänään hän ei ole juttutuulella. Töissä on ­pakko pinnistää, koska mykkä, sulkeutunut ja huonotuulinen linja-autonkuljettaja on pelottava ilmestys. Vaimonsa kuoleman jälkeenkin Tapani jaksoi hymyillä töissä, ­vaikka muuten oli aivan murtunut.

Nyt kukaan ei ole kuollut, joten toivoa on aivan toisella tavalla kuin silloin. Mitenkä sitä hautajaisistakaan selvisi, Tapani ajattelee. Lapsen kanssa seistiin sateen piekseminä. Lapsi pudotti ruusun kädestään arkun päälle. Itki kovasti. Huusi äitiä. Sieltä haudan ääreltä ollaan tänne asti rämmitty…
Myyjä ojentaa puketin Tapanille ja kysyy, tarvitseeko tämä kanervia tai callunoita parvekkeelle tai oven pieleen.
”Haudalle voisin laittaa”, ­Tapani vastaa hetken harkittuaan. ”Tuommoisen valkoisen. Vaimo tykkäsi valkeista kukista.”

Heikki istuu autossa, kun Sirkka soittaa ja sanoo haluavansa selittää. ”Kun jäi se asia kesken, kun sinun piti lähteä.”
Heikki on vaivaantunut, hän ­sanoo suoraan, että keskustelun­aihe on hänelle hankala. ”Minä en voi ihan totta ottaa sinulta vastaan yhtään mitään. Minä olen katso töissä sellaisessa yrityksessä, että helposti pääsisi iltapäivälehden kanteen tällaisella. Ruokakuski vei vanhuksen omaisuuden, semmoisia otsikkoja ne siitä repisivät.”

Sirkka käskee Heikin olla hetken aikaa hiljaa ja kuunnella mitä ­hänellä on sanottavanaan: ”Minä pidän sinusta, on niin mukava aina kun tulet. Sinä olet ainoa, joka jaksaa tällaista vanhusta vielä käydä tapaamassa.”

”Se on oikein kaunis ajatus, mutta se ei vaan nyt käy päinsä. En minä voi sinun asuntoasi ja tavaroitasi ottaa. Testamenttaa ne hyväntekeväisyyteen.”

”Ne on sellasia huijareita kaikki ne kolehtien keräilijät! Joka vuosi saa uutisista kuulla, että taas on ­joku pomo vetänyt järjestöjen rahat välistä. Ei ne varmaan melkein ­ikinä mene sinne kohteeseen. Minä en sellaiseen lähde. Ei niihin voi luottaa, kun ei pääse näkemään, mihin ne rahat oikeasti laitetaan.”

”Kyllä niitä on ihan luotettavia järjestöjäkin...”

”Ainakaan minä en ole sellai­sesta kuullut. Sinä olet kyllä sellainen ihminen keneen minä voisin luottaa, Heikki. Minä haluaisin ­että sinä huolehtisit kaikesta... Hautajaisista ja muista. Kuka ­nekään järjestää, kun minulla ei ole ketään? Kyllä ihminen ansaitsisi ­oikeat hautajaiset, muistotilaisuudet ja muut. Ei mitään suurta, ­mutta kahvia ja kakkua ja pari ­sanaa. Eikä ne sellaiset järjestöt ­tule minua muistelemaan… Sinä voisit pyytää ystäviäsi ja kertoa niille, että tällainenkin mummo on täällä maan päällä joskus ollut.”

”Älä nyt hölmöjä puhu! Tuohan kuulostaa siltä kuin olisit kuolemassa jo viikossa. Ei pidä maalata piruja seinille, Sirkka. Sinähän olet todella hyvässä kunnossa.”

”Minä olen vanha ja yksinäinen. Ei minulla ole ketään kuka minusta oikeasti välittäisi ja jaksaisi käydä katsomassa. Tytär kuoli ennen kuin ehti syntyäkään, kun oli niin pieni, niin kamalan pieni. Ja ukko aloitti ryyppäämisen melkein heti lapsen hautajaisten jälkeen. Viinahan sen miehen vei.”

”Aika rankkaa.”

”Niin, en minä niitä aikoja ainakaan haikaillen muistele.”

”Ymmärrän.”

”Onko sinulla Heikki juoppoja suvussa?”

”Kyllä.”

”No sitten varmaan tiedät millaisia ne tuppaavat olemaan. Varsinkin silloin, kun se viina loppuu ja sitä ei enää saa lisää, kun kaikki kaupat on jo kiinni tai rahat on ­juotu tai pelattu. Sitten ne saattaa muuttua väkivaltaisiksi ja arvaamattomiksi...”
”Niin…”

Sirkka ei ole koskaan ennen soittanut Heikille. Heikki muistaa, kuinka hän kirjoitti numeronsa ­lapulle ja teippasi sen puhelinpöydän edessä olevaan peiliin. Sanoi, että jos tulee hätä, niin soittaa saa. Nyt se hätä tuli, Heikki ajattelee. Sirkka haluaa tietää, että joku hoitaa hänet kunnialla hautaan. Kyllä minä voin luvata, että hoidan hautajaiset, mutta rahaa en voi ottaa.

Kuolema on pyörinyt Sirkan ­puheissa aiemminkin, mutta kenties syksy ja pimeys ovat saaneet vanhuksen ahdistumaan asiasta vielä enemmän. Tilanne saa Heikin tuntemaan olonsa vaivaantu­neeksi, vaikka hän yleensä kuunteleekin Sirkan juttuja kiinnostuneena. ­Tällä hetkellä kuitenkin tuntuu ­siltä, että jokin omituinen ruokakuskin ja ruokakuskin asiakkaan välinen raja, jota ei kannattaisi ylittää, olisi ylitetty.

Miksi juuri minä? Heikki ajattelee ja miettii erilaisia vaihtoehtoja, miten hän voisi kieltäytyä kohte­liaasti ja auttaa Sirkkaa niin, ettei tämä pahoittaisi mieltään.

Tällaiset tilanteet ovat ehdottomasti tämän duunin haastavimpia puolia, Heikki ajattelee. Helpointa olisi, jos vain osaisi kovettaa ­itsensä, ohittaa kaikki tunteet ja nähdä asiakkaat asiakkaina eikä ­ihmisinä. Mutta edistäisikö sellainen toimintatapa mitään?

”Poliisiauto on tuossa takana, minun pitäisi lopettaa…” Heikki ­sanoo. ”Ei ole handsfreetä.”

”Onko sinulla veljiä tai siskoja?” Sirkka kysyy.

”Ei ole, olen ainoa lapsi… Joskus ihan pienenä sitä oli kateellinen muille, kun kaikilla tuntui olevan niin paljon siskoja ja veljiä, mutta ihan hyvin se meni näinkin.”

”Minulla oli kaksi siskoa ja yksi veli, kaikki vanhempia kuin minä. Muuttivat kotoota pois, kun olin ihan pieni. Nyt ne on kaikki haudassa jo. Sellaista se elämä on...”

”Niin..”

”Ja kuolemasta... Minä tiedän, Heikki, että Jumala ottaa minut taivaaseen vastaan. Kaipa se kuolemaan suhtautuminenkin on näiden vuosien myötä muuttunut, kun se ei enää pelota.”

”Se on hienoa, ettei se pelota.”

”Niin kai. Tämä on hyvä asunto. Myyt sitten, jos et itse halua tänne muuttaa.”

”Voin kyllä Sirkka auttaa sinua etsimään jonkin luotettavan järjestön ja auttaa kaikessa muussakin, mutta asuntoasi ja mitään sinun ­tavaroistasi en voi ottaa. Se on edelleen todella kauniisti ajateltu, mutta en minä vaan voi. Se olisi…”

Kesken lauseen puhelimesta ­alkaa kuulua koputus. Heikki vilkaisee näyttöä. Ruudulla näkyy Heikin pomon nimi. Totuuden­hetki on koittanut, Heikki ajattelee. Nyt se sitten selviää, onko ­minulle mitään käyttöä vaiko ei.

”Sori Sirkka. Nyt tulee toinen puhelu, joka minun on aivan pakko ottaa. Pomo soittaa.”

”Heihei Heikki, tule sitten taas”, Sirkka lopettaa.

Aila kävelee metsässä. Etsii sitä paikkaa, jossa tuli raskaaksi, mutta metsä näyttää kokonaan vieraalta, ja Ailan on vaikea hahmottaa maisemaa. Puut ovat yhtäällä kasvaneet, toisaalla kaadettu. Hakkuualueilla on hankala kävellä. Kumma kun kukaan ei siivoa hakkuiden jälkiä, Aila ajattelee. Ennen metsät siivottiin, risut kasoiksi, hakkuujätteet polttopuiksi.

Äkkiä melkein umpeen kasvanut joentapainen on siinä, aivan edessä. Aila seisahtaa ja hakee suurta kiveä, näkee sen kutistuneen vuosien saatteessa, mutta tunnistaa yhä samaksi.

Siinä hän seisoo ja putoaa muistojensa sudenkuoppaan. He olivat telttaretkellä tyttöjen kanssa. Joivat omenaviiniä ja kuuntelivat ­musiikkia. Kasettiradio kiven ­päällä. Tanssivat paljain jaloin sammalikossa. Kävivät joessa ­pesulla. Virpi-Maija oli kutsunut poikia grillaamaan. Pojat toivat mukanaan lisää juomia. He olivat humalassa kaikki. Grilli ei tahtonut ensin syttyä ja sitten se oli polttaa koko metsän. He saivat tulen sammumaan, nauroivat hysteerisesti, halailivat toisiaan. Virpi-Maija ja Esa hävisivät jonnekin, ja Kaisa ja Sakari tanssivat hitaita toisiinsa kietoutuneina. Jarmo piti Ailaa pystyssä, kun Aila oksensi, tuli hirvittävän huonovointiseksi. Kaatui teltan naruihin. Pääsi juuri ja juuri sisälle telttaan. Ja sammui sinne.

Ailan isä huusi ja raivosi, käski Ailaa sanomaan pojan nimen. ”Kuka se on se lurjus, kuka se on se retku, ala sanoa, nimi tiskiin ja ­heti paikalla. Minä väännän siltä omin käsin niskat nurin!”

Aila istui sängyn laidalla, ei ­sanonut mitään. Isä näytti siltä, ­että löisi, mutta sai jotenkin hillittyä itsensä, ei lyönyt, vaikka varmasti mieli teki antaa Ailalle ­ympäri korvia. Isä huusi, äiti itki, itki ja itki. Maanitteli kertomaan, vuoroin ­rukoili, vuoroin uhkaili. Maalasi eteen ­Ailan tulevaisuudenkuvan, kuinka Aila eläisi jossakin kellarinluu­kussa köyhänä ja ilman työtä sairaan lapsen kanssa. ”Päätä olisi ­sinulla vaikka mihin, mutta jos sen lapsen pidät, niin kaikelle saat sanoa ­hyvästit.”

Koskaan Aila ei ole lapsen isää selvittänyt, eikä kukaan ole koskaan tullut isäksi tarjoutumaan. Ei silloin, eikä myöhemmin. Virpi-Maijan ja Kaisan kanssa Aila olisi voinut puhua, heiltä hän olisi voinut kysyä, mutta jokin esti, kaiketi häpeä siitä, ettei hän itse muistanut koko yöstä mitään.

Sen koommin ei ole selvittelylle ollut tarvetta, Aila ajattelee, ei ­minulla. Minulle on riittänyt se, ­että ollaan Heikin kanssa kahdestaan pärjätty. Mutta Heikin kannalta se ei ole ehkä ollut oikea ratkaisu. Poika on kohta kolmekymmentä, enkä minä ole saanut tällaista asiaa sille kerrottua. Nyt on aika tehdä asialle jotakin.

Aila tietää, että ainakin Virpi-Maija asuu kylällä. On perhepäivähoitaja ja naimisissa seurakunnan kanttorin kanssa. Lainaan siskon pyörää ja poljen käväisemään ­Virpi-Maijan luona, Aila päättää. He kaksi eivät ole nähneet toisiaan pariinkymmeneen vuoteen.

Tapani kuulee askeleet oven ­takaa ja ehtii jo ilahtua, mutta sitten Heikki avaakin oven. Miehet tuijottavat toisiaan ja Tapani nostaa kukkapaketin heidän väliinsä.

”Ei äitis ole kotona?” Tapani ­kysyy. ”Olis kukkalähetys.”

”Ei ole”, Heikki vastaa ja tarkoittaa, ettei Aila ole kotona, mutta T­apani tulkitsee Heikin tarkoittavan kukkalähetystä ja kiirehtii korjaamaan, ettei kyseessä varsinaisesti olekaan mikään lähetys. Hänkään ei tietenkään ole lähettipoika vaan tuli ohikulkiessaan tervehtimään Ailaa.

”Tästä on kyllä paha kulkea ohi, kun on tämmöinen rysänperä”, Heikki lohkaisee. Tapani on jo kääntymässä kannoillaan, kun Heikki jatkaa: ”Tulit äitiä tapaamaan. En tiedä missä se on. ­Haluutko sä kahvia, mulla on ­tuolla valmiina, jos maistuu…”

Tapani ojentaa naurahtaen ­kukat Heikille. ”Vassokuu”, Tapani sanoo. ”Tack så mycket”, Heikki vastaa, ja Tapani seuraa tämän ­perässä sisälle Ailan asuntoon. Heikki nostaa kaapista mukin ja kysyy, käyttääkö Tapani maitoa ja lisää, ettei sitä valitettavasti ole. ”Äidin jääkaapissa on aina maitoa. Se on varmaan kaupungista poissa, kun maitoakaan ei ole.”

Tapani sanoo saavansa kahvin alas mustanakin. Heikki ojentaa mukin ja mikrossa sulattamansa pullat Tapanin eteen. Hän kolistelee kaappeja auki, etsii kukille maljakkoa, ihmettelee ääneen, minne Aila on ne työntänyt. Kun maljakkoa ei löydy, Heikki ottaa yläkaapista suuren lasipurkin ja täyttää sen vedellä. Repii paketin auki, asettelee liljat purkkiin ja nostaa keskelle pöytää.

Täytettyään vielä oman kahvimukinsa Heikki istuu alas Tapania vastapäätä.

”Tyttöystävä sai tänään kenkää”, Heikki sanoo ja Tapani näkee, ettei itku ole kaukana. ”Ja se on ­aivan romuna.”

Tapani alkaa heti kysellä, tiedustelee Irman ikää ja koulutusta ja sitä, kuinka kauan tämä on ollut saman työnantajan palveluksessa. Heikki kertoo minkä tietää. Puhuu hiljaisella äänellä, sanoo olevansa huolissaan. ”Kun Irmalla ei ollut käynyt mielessäkään, että se voisi olla sillä listalla…”

Heikki lisää olleensa aivan ­varma siitä, että joutuu itse pois ja sanoo ihmettelevänsä sitä, miten kellään on varaa laittaa Irman kaltainen kova työihminen ulos. ­Tapani vastaa että se, joka joutuu tekemään päätökset, ei voi koskaan nähdä koko kuvaa. Ei se voi niitä ihmisiä ruveta ajattelemaan sen tarkemmin, koska jos ajattelisi, ei voisi antaa lopputiliä. ”Onhan niitä sellaisiakin esimiehiä jossakin, ­jotka valvovat yönsä alaistensa ­takia. Ennen pitkää sitten nekin siirretään muihin tehtäviin. En ­haluaisi itse sellaiseen asemaan, j­umalaksi. Paljon mieluummin ­minä ajan bussia.”

Heikki ja Tapani juovat kahvia ja syövät Ailan leipomia pullia. Heikki kysyy, onko Tapanilla kiire, ja Tapani sanoo, ettei minkään­lainen. ”Tytär menee luokan ­kanssa teatteriin.”

”Irmalla on jumppa eikä se ­halunnut perua sitä. Sanoi, että nyt sen vasta pitääkin niitä vatsalihaksia tehdä.”

Heikki juoksee lähikauppaan hakemaan maitoa. Sillä aikaa Tapani kävelee Ailan asunnossa ja katselee Ailan hyllyssä olevia ­kirjoja, Ailan seinillään pitämiä tauluja, ja viherkasveja, jotka täyttävät ikkunalaudat ja näyttävät voivan käsittämättömän hyvin.

Heikki ottaa pakkasesta Ailan leipomia pasteijoita ja lämmittää ne mikrossa. Maidon lisäksi hän on tuonut muutaman oluen.

”Mulle riittää kiitos ihan vaan lasillinen, kun mulla on auto ­tuossa pihassa”, Tapani sanoo.

”Ja ohikulkiessasi sitten päätit piipahtaa äitiä tapaamassa”, ­Heikki nauraa.

Virpi-Maija halaa Ailaa lämpimästi ja pyytää anteeksi sotkuista kotiaan.

”Minunhan tässä anteeksi pitää pyytää. Tällä lailla säntään oven taakse, mitään ilmoittamatta. Tai taisinhan minä silloin reilut kaksikymmentä vuotta sitten luvata, ­että tulen”, Aila sanoo.
He nauravat kumpikin. Virpi-Maija kertoo talon remontin vieneen hänestä mehut niin, että siivoaminen on jäänyt vähälle. Talo on seitsemänkymmentäluvun laatikko, juuri sellainen, jollaisista ­Aila ei ole koskaan pitänyt. Siksi hän yllättyykin kun astuu taloon sisälle. Ulkonäkö tosiaan pettää, Aila ajattelee. Talo on viihtyisä. Suuret ikkunat ja avarat tilat.

Eteisessä Aila tunnistaa pienen ja siron puusohvan samaksi, joka oli aikoinaan Virpi-Maijan kotona harvoin käytetyssä vierashuo­neessa. Silloin sohvan istuinosa ja selkänoja olivat tunkkaisen vihreät ja käsinojat ja jalat tumman­ruskeat. Nyt sohva näyttää karamellilta valkeine jalkoineen ja punavalko­raidallisine kankaineen.

Aila ihastelee sohvaa ja asunnon iloista ja kodikasta ilmettä. Virpi-Maija sanoo harrastavansa sisustuslehtien lukemista ja sohvalla makaamista. ”Minä olen sellainen, mikä se nyt on se, miksi ne niitä sanoo, se, se… Downshiftaaja.”

Ailalla ei ole hajuakaan, mistä Virpi-Maija puhuu, ja Virpi-Maija näkee sen. ”Siis sellainen, joka ­valitsee palkankorotuksen sijaan lisää vapaa-aikaa. Ikkunoitakaan en ole koko syksynä pessyt!”
”Ei se mitään”, Aila sanoo. ­”Minulla on syöpä.”

Essi istuu teatterissa. Timo on vaihtanut jonkun kanssa lipun niin, että on päässyt Essin viereen. Ensiksi se ärsytti Essiä, mutta sitten hän päätti ettei anna minkään pilata iltaansa. Essi ei ole ollut paljoakaan teatterissa äitinsä kuoleman jälkeen. Äiti rakasti teatteria ja otti Essinkin mukaan.

Kun katsomovalot sammuvat, Essi kysyy Timolta, onko tämän kännykkä varmasti kiinni.

”Äänettömällä”, Timo kuiskaa.

”Laita se kokonaan kiinni. On maailman ärsyttävintä, kun kännykät alkaa surista kesken hiljaisen kohtauksen.”

”Mikä tää on tää juttu?” Timo kysyy. ”Tiedätsä?”

Essin tekee mieli aloittaa esi­telmä siitä, että jos ei ole kuunnellut äidinkielen opettajan puhetta tunnilla, niin näytelmän käsiohjelmasta voi saada yhtä ja toista sel­ville. Mutta sen sijaan hän kumartuu Timon puoleen ja kuiskaa ­tämän korvaan: ”Tää kertoo rakkaudesta. Siitä miten vaikeeta se on ja siitä, että ilman sitä ei voi elää.”

Tapani heittää Heikin Irman luo. Heikki kysyy, haluaisiko ­Tapani tulla vielä Irmaakin tervehtimään, mutta Tapani kiittää kutsusta ja sanoo käyvänsä hautausmaalla ennen kuin menee Essiä vastaan teatterille.

”Luulen vähän, että Irmalla saattaa olla nyt lähihoitajan tarvetta. Sano terveisiä. Kyllä se siitä. Ihan varmasti. Elämästä selviää elä­mällä, ei muuten. Tavataan sitten joskus toiste.”
He kättelevät, ja Heikki lupaa soittaa Tapanille heti, kun kuulee Ailasta jotakin. ”Mä luulen, että se on mennyt käymään Tampereella asuvan ystävänsä luona. Äiti on sen Leenan tytön kummi, ja se tyttö asuu Singaporessa. Kun se tulee käymään, niin ne hälyttää aina mutsin tapaamaan sitä.”

Tapani haluaa uskoa Heikin keksimään selitykseen. Mutta jostakin syystä hänellä on omituinen tunne, ettei kyse ole nyt kummitytön ­Suomen-vierailusta.

Virpi-Maija on halannut Ailaa ainakin kymmenen kertaa. Silittää selkää ja puristaa kädestä. Pyyhkii silmiään ja pyytää anteeksi ­itkuaan.

”Minunhan se pitää anteeksi pyytää, kun tulen tänne sinua ­itkettämään”, Aila yrittää keventää.

Ailaakin itkettää. Se tulee ­yhtenä sekavana ryöppynä ulos hänestä, kaikki se pelko ja huoli ja ahdistus. Kuolemanpelko, Tapanin menettämisen pelko, Heikin pärjäämisen pelko.
Ja ne muistot. Virpi-Maija kuuntelee, osaa kuunnella, on aina osannut, eikä Aila ymmärrä, miksei ­puhunut silloin vuosikymmeniä sitten, miksei silloin jo puhunut ja kysynyt ja itkenyt. Miten sen kaiken silloin nielaisi ja antoi koteloitua sisään.

”Tuliko se Jarmo sinne telttaan?” Aila kysyy ja Virpi-Maija katsoo ­Ailaan niin, että Aila näkee, miten hänen tietämättömyytensä ja hätänsä selviävät ystävälle siinä ­silmänräpäyksessä.

”Ei Jarmo”, Virpi-Maija kuiskaa. ”Sehän lähti kotiin heti, kun sinä tulit huonovointiseksi. Mutta Esa tuli, se oli käynyt ensiapukurssin ja sanoi, että sen on katsottava, ettet sinä tukehdu oksennukseen… Minä etsin Kaisaa ja Sakaria sieltä metsästä sillä aikaa…”

”Onko se vielä hengissä?” Aila kysyy. ”Se on Heikin isä.”

Matilda törmää yllättäen ex-mieheensä ja vanhaan ystäväänsä Kerttuun. Ei kai tällä kaksikolla ole jotain peliä?

On erilaisia tapoja herätä vapaapäivänään. Melko lähelle kärkeä voisi nostaa esimerkiksi heräämisen Välimeren auringon hellään lämpöön viiden tähden hotellin sviitissä latinorakastajan kainalossa. Myös herääminen vastakeitetyn kahvin ja croissantien tuoksuun on vähintään mukiinmenevä tapa kohdata alkava päivä.

Sen sijaan havahtuminen ovikellon toistuvaan kilkkeeseen olohuoneen sohvalta tyhjien oluttölkkien vierestä ei ole suositeltavaa. Varsinkaan, jos pelkässä T-paidassa ja tukka silmillään ovelle päästyään havaitsee ovikellon soittajaksi viiksekkään naapurin äijän.

”Huomenta, en kai minä herättänyt pikkurouvaa?”

”Torsti? Mitä ihmettä?”

”Anteeksi. Mutta ajattelin, että tämä on tärkeää. Näin ikkunasta, että Kaarina käveli vähän aikaa sitten kohti metsänreunaa.”

”Äiti? Ei kun se nukkuu mun huoneessa...”

”Kyllä hän näytti olevan ihan hereillä, joten tuumin että pitäisi varmaan kysyä, onko kaikki hyvin. Kun ei yleensä lähdetä kävelylle pelkissä sukkahousuissa ja laamapaidassa...”

”Laamapaidassa?”

”Juu, tai en minä noita naisten alusvaatteita niin hyvin tunne. Mutta ei se ihan ulkoiluvarustukselta vaikuttanut. Ja kun pikkurouva oli eilen niin huolestunut äidistään...”

Olin vieläkin aivan unenpöpperössä, mutta hiljalleen tajusin, että alakerran mursu oli silkkaa hyvyyttään tullut herättämään minut.

”Kiitos kauheasti. Taisin nukkua vähän pommiin. Tai mulla on vapaapäivä, eikä kello ollut soittamassa... Apua, mitä kello nyt onkaan?”

”Se on puoli yhdeksän.”

”Okko! Sun pitää lähteä kouluun! Pamautin ulko-oven kiinni ja säntäsin Okon huoneeseen.”

Pitää olla mieleltään vakavasti järkkynyt, jos vierittää syyn muutamasta kaljasta seitsemän vuotta sitten kuolleen isänsä niskoille.

Poika näytti nukkuvan yhtä sikeästi kuin minäkin. Ei ihme, ettei kumpikaan meistä ollut havahtunut äidin lähtiessä. Tällaisten unikekojen luota hampaisiin asti aseistautunut viikinkilaumakin pystyisi häipymään huomaamattomasti.

Okko haukotteli ja avasi silmänsä.

”Mitä sä rageet?”

”Sun pitäisi olla puolen tunnin päästä koulussa!”

”Ool rait, rauhotu.”

Okko laahusti keittiöön hieroen rähmät silmistään. Olohuoneen ohi kulkiessaan se nyökkäsi tyhjiin oluttölkkeihin pöydällä ja virnisti.

”Sulla on ollut täällä pienet illanistujaiset.”

”Ei ne ole mun, vaan isoisän...”

Tajusin saman tien, miten sekavalta se kuulosti. Pitää olla mieleltään vakavasti järkkynyt, jos vierittää syyn muutamasta kaljasta seitsemän vuotta sitten kuolleen isänsä niskoille.

”Tarkoitan, että muistelin isoisää ja join pari tölkkiä sen lempimerkkiä.”

”Pari tölkkiä, niinkö?” Okko näytti epäilevältä.

”Tossa on enemmän kuin pari, etkä sä sitä paitsi edes tykkää kaljasta.”

”Mä olen muuttunut.”

”Älä viitsi, kyllä sä voit kertoa, jos sulla on joku miesystävä.”

”Sillä on taas muistihäiriö ja se on lähtenyt luontoretkelle.”

Työnsin Okon eteen kulhollisen muroja ja käskin sen pistellä ne vauhdilla kitaansa. Yritinpä selittää asiaa miten päin tahansa, selitys ei kuulostaisi kovin vedenpitävältä. Se, että äiti pitää kisastudiota kummitusten kanssa ei ole yhtään parempi kuin se, että äidillä on alkoholiongelma ja salainen yövieras. Sitä paitsi nyt oli muutenkin kiire, sillä mutsi oli taas vapaalla jalalla, eikä ennuste ainakaan naapurin kuvauksen perusteella luvannut hyvää.

Yritin varmuuden vuoksi soittaa äidin numeroon, mutta kun puhelimen soittoääni kuului makuuhuoneesta, totesin yrityksen turhaksi. Kännykkä lojui sängylläni äidin päällysvaatteiden ja käsilaukun kanssa.

”Okko, mun täytyy nyt lähteä etsimään isoäitiä”, sanoin vetäessäni farkkuja jalkaan.

”Sillä on taas muistihäiriö ja se on lähtenyt luontoretkelle.”

”Siistii.”

”Ei mun mielestä.”

”Chillaa, mutsi. Kyllä isoäiti löytyy.”

Toivoin Okon olevan oikeassa. Äiti ei tuntenut meidän kulmakuntaamme kovinkaan hyvin, ja heti ostarin takaa alkoi laaja metsävyöhyke, jossa ei pururadan lisäksi ollut juurikaan kiintopisteitä. Jos äiti oli päättänyt sekopäissään lähteä metsään, tarvittaisiin kohta paikalle poliisi, palokunta, jäljityskoirat ja vapaaehtoinen pelastuspalvelu. Näin jo mielessäni iltapäivälehtien otsikot: Eläkeläisnainen katosi metsään – tytär jätti äitinsä heitteille!

Juoksin portaat alas ja säntäsin pihalle. Parkkipaikan kulmalla vastaan laahusti naapuritalon ryppyinen ukkeli rollaattoriinsa nojaten.

”Anteeksi, oletteko nähnyt naista alusvaatteissa?”

”En enää pitkään aikaan muualla kuin internetissä.”

”Ei... kun tarkoitin, että nyt tässä ulkona, vanhempaa naista. Tai nuorempaa, teidän näkökulmastanne...”

”Ei ole näkynyt, mutta mielelläni kyllä katselisin nuorempaa.”

Jätin vanhan irvileuan hekottelemaan omille jutuilleen ja hölkkäsin metsän reunaan. Pururadan täyteen töhrityn opastekyltin luona oli ryhmä yläkoulun tyttöjä venyttelemässä opettajansa johdolla.

”Sori, onko tästä mahdollisesti mennyt ohi eläkeläisnainen?”

”Joku mummo köpötteli tonne purkkarille vähän aikaa sitten”, yksi tytöistä vastasi.

”Oliko se pukeutunut sukkahousuihin ja aluspaitaan?”

Tytöt katsoivat minua kummastuneina.

”Mä luulin, että ne on juoksutrikoot, mutta saattoi ne olla sukkiksetkin.”

”Jos ne oli legginssit”, toinen ehdotti.

”Tai hiihtarit”, arveli kolmas.

”Kiitos”, henkäisin ja rynnistin pururadalle.

”Mutta ei missä tahansa aamutohveleissa. Nämä on aidot Mahabis-slipperit.”

Kuten olin Eliakselle kertonut, en ollut suuri juoksun ystävä, mutta nyt ei auttanut jäädä vatvomaan lajivalintaa. Äiti piti löytää, mieluiten ennen kuin se eksyisi metsän uumeniin.

Kumpareista maastoa kipittäessäni mietin äidin henkistä tilaa ja muistin Antonin törkeän tempun. Se luihu taatusti tiesi, ettei äidin prosessori toiminut täysillä biteillä. Rahan lainaaminen muistisairaalta oli yhtä eettistä kuin Chupa Chupsin vieminen lapsen kädestä.

Ja sitä paitsi, mihin Anton rahaa tarvitsi, hyvin toimeentuleva bisneshai?

Juostessa palaset alkoivat loksahtaa paikoilleen mielessäni. Alkoi haiskahtaa siltä, että kaikki liittyi kaikkeen. Antonin äkillinen tarve lainata rahaa, Okon puheet irtaimiston myymisestä, Antonin häippääminen Okon luota kesken sovitun viikonlopun...

Olin niin ajatuksissani, että juoksin ensin äidin ohi. Vasta parinkymmenen metrin päästä tajusin ohittaneeni mättäikössä kyykkivän hahmon.

”Äiti! Mitä sä oikein hommaat?”

”Ai, huomenta. Tulin poimimaan puolukoita aamupuuroon.”

”Puolukoita?”

”Niin, mustikoita ei enää oikein löydy, mutta puolukat alkaa olla kypsiä. Ne on varsinaista superfoodia.”

”Mutta miten sä sillä lailla häivyit?”

”En raaskinut herättää sinua, kun sanoit että sulla on vapaapäivä.”

Äiti esitteli hyväntuulisena puolillaan olevaa pakasterasiaa. Se oli nopea poimija, oli aina ollut, ja viihtyi metsässä.

”Mutta tajuatko sä, miten huolissani mä olin susta! Ei tolla lailla voi vaan lähteä menemään, ja vielä alusvaatteissa...”

”Kuulepas nyt tyttö”, äiti kimmastui ja nousi seisomaan.

”Nämä on kuule Niken urheilutrikoot, ihan viimeisintä huutoa Intersportista.”

Katsoin marjamättäiden keskellä seisovaa äitiäni tarkemmin. Liikuntatunnilla olleiden tyttöjen veikkaus oli osunut oikeaan. Torsti oli luullut harmaita trikoita sukkahousuiksi. Ja laamapaidaksi määritelty yläosa oli Nanson yksivärinen paita, sekin aivan säädyllinen ulkoiluvaate. Aika tyylikäs itse asiassa.

”Siitä ei kuitenkaan päästä mihinkään, että sä hortoilit eilen kaupungilla aamutohveleissa”, puuskahdin vieläkin huolesta kiukkuisena.

”Mutta ei missä tahansa aamutohveleissa. Nämä on aidot Mahabis-slipperit”, äiti esitteli ylpeänä.

”Maksoi kuule melkein sata euroa verkkokaupassa, kyllä näillä kelpaa kävellä.”

”Kieltämättä minä jotenkin unohdin, että te olette eronneet. Ja olen unohtanut monta muutakin pikkuasiaa.”

Äiti katsoi minua ylpeänä hymyillen. En tiennyt, mitä ajatella. Kun 65-vuotias äitini lähtee ulos trikoissa ja Mahabis-tohveleissa, luulen että hän on menettänyt muistinsa, todellisuudentajunsa ja tolkkunsa. Sen sijaan kuka tahansa minua nuorempi hipsteri voisi kävellä samanlaisissa vaatteissa vaikka Lontoon tai Berliinin keskustassa, eikä kukaan kohottaisi kulmakarvaakaan. Ehkä äiti oli sittenkin skarpimpi kuin luulin.

Autoin äitiä poimimaan rasian täyteen ja palasimme sitten kotiin keittämään aamukahvit. Äiti halusi ehdottomasti maitoon keitettyä kaurapuuroa ja laittoi kattilan liedelle.

”Mä olen kuitenkin sitä mieltä, että sun pitäisi mennä johonkin tutkimuksiin. Se rahan lainaaminen Antonille oli täysin harkitsematon teko.”

”Myönnetään”, äiti sanoi.

”Kieltämättä minä jotenkin unohdin, että te olette eronneet. Ja olen unohtanut monta muutakin pikkuasiaa.”

”Ai se on sun mielestä pikkuasia?”

”Heh. Miehiä tulee ja miehiä menee”, äiti hymyili.

”Taidankin mennä kysymään alakerran Torstilta, lähtisikö se minun kanssani teatteriin viikonloppuna.”

Mietin, pitäisikö minun kertoa isävainaan viimeisimmästä vierailusta, siitä että olimme katsoneet yhdessä yleisurheilua ja juoneet olutta. Päätin kuitenkin jättää kertomatta, koska en ollut varma, miten se vaikuttaisi äidin henkiseen tasapainoon.

Äiti tuntui koko aamiaisen ajan niin normaalilta, että lupasin päästää hänet kotiin omin neuvoin. Varasimme kuitenkin yhdessä terveyskeskuksesta ajan neurologisiin tutkimuksiin, joissa saataisiin hieman tarkempi kuva siitä, miten pahasti äidin nuppi oli epävireessä.

Kun äiti oli lähtenyt, siivosin ja tuuletin koko kämpän. Juotuani vielä pari mukillista kahvia päätin itsekin suunnata keskustaan. Oli sentään vapaapäivä ja perjantai. Sen sijaan että märehtisin kotona Antonia, äitiä ja isävainaan ilmestymisiä, kävisin shoppailemassa itselleni ja Okolle vähän syysvaatteita. Ja sitä paitsi voisin samalla tuoda pojalle lupaamani Arnoldsin donitsit.

Kertun näkemisen aiheuttama ilahtuminen vaihtui raivoon, jonka Antoniin törmääminen sai aikaan.

Tullessani ulos Vero Modasta kuulin tutun äänen. Saksalaisittain s-kirjainta suhauttava nainen nauroi ja selitti jotain kovaan ääneen. Se oli Kerttu. Kävelin sen selän taakse ja koputin sitä olkapäähän.

”Yllätys!”

”Mitä ihmettä”, nainen tiuskaisi ja kääntyi.

”Matilda!”

”Moi”, sanoin ja olin jo halaamassa Kerttua, kun jokin sen ilmeessä sai minut epäröimään.

Silloin tajusin, että Kertun vieressä seisoi Anton.

”Ai moi Matilda. Me törmättiin ihan sattumalta just Kertun kanssa.”

”Ajattele, eikö ole uskomaton sattuma!” Kerttu hihkui ja nauroi taas kovaan ääneen.

”Kieltämättä... ”

Kertun näkemisen aiheuttama ilahtuminen vaihtui raivoon, jonka Antoniin törmääminen sai aikaan.

”Mutta vielä uskomattomampaa on se, että sä olet ryövännyt mun äidiltäni pari tuhatta euroa!”

Anton kavahti taaksepäin ja nosti kätensä kuin antautuva sotilas.

”Matilda, mä en ymmärrä mitä sä tarkoitat...”

”Sä ymmärrät ihan helvetin hyvin, että mutsi oli eilen sekaisin kuin Hanoi Rocksin hotellihuone 1980-luvulla”, sanoin ja tähtäsin Antonia etusormella kuin se olisi revolveri.

”Ja sä käytit sitä hyväksesi, sait sen lainaamaan sulle ison summan rahaa.”

Olin niin kiukkuinen, että olisin voinut lyödä Antonin pään läpi vaatekaupan näyteikkunasta.

Kerttu näytti hämmästyneeltä purkauksestani. Jälleennäkemisemme oli kieltämättä saanut hieman sapekkaan sävyn, mutta ajattelin etteivät minun ja Antonin välit kuuluneet hänelle tippaakaan, joten annoin palaa nyt kun olin saanut miehen seinää vasten.

”Ja entä se irtaimiston myyminen? Okko kertoi, että sä olet myynyt kasapäin sun omaisuutta, muun muassa meidän yhteisen lapsen trampoliinin sun muuta. Kerro totuus, oletko sä saanut potkut? Vai oletko sä vain veloissa?”

Olin niin kiukkuinen, että olisin voinut lyödä Antonin pään läpi vaatekaupan näyteikkunasta. Kerttu kuitenkin puuttui tilanteeseen.

”Matilda kulta, Anton kertoi just, että te olette hiljattain eronneet. Mä tiedän kokemuksesta, että sellainen tilanne saa tunteet pintaan, mutta sun kannattaa nyt ottaa vähän etäisyyttä asiaan.”

”Etäisyyttä? Mä en mitään muuta haluakaan kuin mahdollisimman suuren etäisyyden tohon lieroon.”

Näin silmäkulmastani, miten Anton livahti tiehensä. Kerttu hymyili minulle kuin uhmaikäiselle lapselle.

”Kuule, mun on pitänyt ottaa yhteyttä, mutta on ollut hiukan kiirettä”, se sanoi hurmaavalla suomalais-saksalais-sveitsiläisellä korostuksellaan.

”Mennään vaikka kahville jonain päivänä, tai siiderille, ihan miten vaan.”

”Joo. Kahvi on hyvä”, sain sanottua.

Toisaalta olin tyytyväinen, että olin sanonut Antonille suorat sanat, mutta samaan aikaan hävetti lapsellinen käytökseni Kertun nähden.

Vaihdettuamme numeroita Kerttu liihotti tiehensä kansainvälisen tyylikkäänä Minna Parikan kengissä ja Loewe-laukku olalla.

Minä kävelin Arnoldsiin ostamaan valkosuklaadonitsit itselleni ja Okolle.

”Olenko mä joku seuralaispalvelun geishatyttö?”

Illalla Ilona soitti ja muistutti edellisenä päivänä tekemästään ehdotuksesta.

”Matilda-kulta, sä lupasit mennä illalliselle mun kaverini Teron kanssa.”

”Lupasinko? En omasta mielestäni. Sä muistaakseni mainostit jotain ex-huippu-urheilijaa, jolle sä olet luvannut seuraa ravintolaillaksi.”

”Pliis. Mä pyydän. Se on mulle tosi tärkeä juttu, ihan bisneksen takia.”

”Olenko mä joku seuralaispalvelun geishatyttö?”

”Mutta ajattele niitä libanonilaisen ravintolan mezejä...”

”Mä en just nyt pysty ajattelemaan mezejä. Kaikki pyörii päässä ja on ihan sekavaa. Tajuatko sä, että mä alan kohta luulla, että Kepalla on jotain säätöä Antonin kanssa”, puuskahdin.

”Ei kai Anton voisi tehdä tuollaista?” Ilona epäili.

”Ai mutta Kerttu voisi?”

”No, sä muistat varmaan tapaus Pete Q:n.”

Ilona tarkoitti lyhytaikaista nuoruudenheilaansa Petri Kuustosta, jonka Kerttu oli vampannut jossain kesätyöpaikan bileissä sillä aikaa kun Ilona oli ollut siivoamassa juhlapaikan keittiötä. Koko juttu oli sinänsä merkityksetön, suhde Peteen ei ollut treffeillä käymistä vakavampaa, mutta totta kai Ilona muisti tuollaisen.

”Sitä paitsi Kepan kynnet on syyhynneet varattuihin miehiin muulloinkin. Lukion vanhojentanssien jatkoilla sen pokaamiskohteena oli poikien liikunnanmaikka, vaikka kaikki tiesivät miehen olevan naimisissa ja neljän lapsen isä”, Ilona muistutti.

”Noi on jo vanhoja juttuja...”

”Joo, mutta luuletko sä että Kerttu on Sveitsin vuosien aikana jotenkin kasvanut ihmisenä tai muuttunut paremmaksi?”

Tajusin, että itse asiassa Antonilla oli myös samanlainen kello kuin kuvan miehellä.

Ilonan kommentit vain pahensivat epäilyjäni. Lopetettuani puhelun selasin esiin Kertun Facebookin. Olisiko vielä jotain, mitä en ollut huomannut?

Kuten olin jo aikaisemmin havainnut, Kepa ei ollut kovin aktiivinen somessa. Lähinnä se päivitti kuvia itsestään ja koiristaan, yleensä ihanissa Sveitsin vuoristomaisemissa.

Ensimmäinen, mihin kiinnitin huomiota, oli Kertun parisuhdestatus. Facen mukaan se ei ollut enää naimisissa, vaan sinkku. Mielenkiintoista.

Toinen asia jonka huomasin, oli se, ettei yhdessäkään kuvassa näkynyt ketään muuta. Ei perhekuvia, ei potretteja sukujuhlista tai työpaikan illanvietosta. Vain Kerttu.

Selasin kuvia.

Kerttu katukahvilassa Luzernin vanhassakaupungissa. Kerttu veneajelulla järvellä, jonka taustalla näkyi vuoria. Kerttu puistonpenkillä jäätelöä syöden.

Katsoin tarkemmin. Kuva oli tiukkaan rajattu, mutta taustalta häämöttävästä Hotelli Kämpin julkisivusta pystyi päättelemään, että kuva oli otettu Esplanadilla. Pari alppikuvaa, sitten taas selfie, jossa Kertun taustalta näkyi Aurajoen ranta. Kepa tuntui viime vuosien kuviensa perusteella viihtyneen Suomessa paremmin kuin oli antanut ymmärtää.

Selasin eteenpäin. Kerttu portugalinvesikoiriensa kanssa. Kerttu juoksuvarusteissa alppimaisemissa. Ja sitten, Kerttu puistossa piknikillä, mutta tällä kertaa mieheen nojaten. Ensimmäinen kuva, jossa näkyi viite jostain toisesta ihmisestä. Kuvassa miehestä ei tosin näkynyt muuta kuin käsivarsi, siniruudullinen paidanhiha.

Jatkoin selaamista. Kerttu istuu, Kerttu seisoo, Kerttu hymyilee kameralle. Ja sitten, uimapukuinen Kerttu rannalla miehen käsivarren kanssa. Käsi oli aivan tavallinen, ei kauhean lihaksikas, muttei laihakaan, ranteessa hopeinen urheilukello. Olin jo siirtymässä seuraavaan kuvaan, kun huomasin Kertun takana auton keulan profiilin. Se oli tummanharmaa Audi Q5. En ollut mikään autoasiantuntija, mutta tunnistin mallin, koska Antonilla oli samanlainen, tai oli ainakin ollut viimeisten neljän vuoden ajan. Samanvärinenkin vielä.

Tajusin, että itse asiassa Antonilla oli myös samanlainen kello kuin kuvan miehellä. Suunto Traverse, johon sai nahkaisen rannekkeen ja harjateräskehyksen, jos oli valmis maksamaan melkein kuusisataa euroa. Anton oli ollut.

Palasin nopeasti piknik-kuvaan. Kun katsoin tarkemmin, tajusin että siniruudullinen hiha oli täsmälleen samanlainen kuin Ralph Laurenin paidassa, jonka olin itse ostanut Antonille. Kun katsoin taustaa, tunsin myös paikan. Ei tarvinnut olla arkkitehtuurin asiantuntija tunnistaakseen Suomenlinnan muurit. Mitä helvettiä Kerttu teki eväsretkellä Kustaanmiekassa mieheni paidanhihan kanssa? Tai uimarannalla mieheni rannekellon kanssa?

Äkkiä tajusin, että Anton oli tehnyt viimeisten vuosien aikoina paljon työmatkoja ulkomaille, myös Sveitsiin. Muistin sen maininneen suunnitelmista avata haarakonttori Luzerniin.

Laskin puhelimen kädestäni.

Päässä pyöri sekavia ajatuksia, joista päällimmäiseksi linkoutui kuva Kertusta suutelemassa kiihkeästi Antonia. Antonin käsi hyväilemässä Kertun rintaa. Kertun käsi avaamassa Antonin housunnappeja. Kerttu silmät suljettuina, nautinnosta voihkien, Anton hänen päällään, rytmikkäästi liikehtien, Kertun lakatut sormenkynnet Antonin paljaalla selällä...

Vai olinko sittenkin vainoharhainen? Entä jos kyse oli vain viattomista sattumista? Kenties he olivat tänään todellakin vain sattumalta törmänneet kaupungilla? Ehkä jollain muulla miehellä oli samanlainen rannekello, samanlainen paita ja samanlainen auto? Miehethän eivät ole kovin omaperäisiä olentoja, se voisi hyvin olla pelkkää sattumaa.

Tiesin kuitenkin mieleni vastarinnan turhaksi.

Antonilla ja Kertulla oli suhde, oli ollut jo ties kuinka kauan.

Jatkuu ensi viikolla.

 

Mikko Kalajoki

on vuonna 1972 syntynyt kirjailija, joka on julkaissut romaaneja, pakinoita ja kolumneja sekä piirtänyt sarjakuvia. Hän on työskennellyt myös copy­writerina. Kalajoki asuu omakotitalossa Raisiossa vaimon, teini-ikäisten poikien ja koiran kanssa.

Yksinhuoltajaäiti Matilda lähtee treffeille salilla tapaamansa komean Eliaksen kanssa. Yhteinen hetki kuitenkin keskeytyy odottamattomasti.

Ilona Kaunisto oli kenties yksi maailman rasittavimpia ystäviä, mutta ainakin häneen saattoi luottaa – niin hyvässä kuin pahassa. Kun Ilona seuraavana päivänä tuotantopalaverin jälkeen soitti kiittääkseen avusta tulehtuneiden kulmakarvojen tohtoroinnissa, aavistin että hänellä olisi mielessään jotain muutakin.

”Matilda kulta rakas ihanuus”, Ilona aloitti.

”Mä en olisi ikinä selvinnyt siitä palaverista ilman sun apuasi.”

”No mitäs tuosta, kyllähän kaveria pitää auttaa.”

”Se paltsu meni sitä paitsi aivan mahtavasti. Nelosen ensi kauden uuden realityn tuottaja kehui mun huiviratkaisua.”

”Heh, ihan tosi?”

”Joo, sen mielestä mä vaikutin kansainväliseltä tyypiltä. Ja mikä parasta, nyt varmistui että pääsen tekemään niiden castingia.”

”Onneksi olkoon.”

”Anna mun kaikki kestää. Taas sokkotreffit jonkun oman elämänsä antisankarin kanssa.”

”Niinpä mä haluaisin kiitokseksi tarjota sulle dinnerin siinä uudessa libanonilaisessa.”

”Vau, ei sun tarvi...”

”Ei mitään muttia. Mä tarjoan. Tai itse asiassa mä olen saanut sinne kahden hengen illallislahjakortin... tai jotain sinne päin.”

”Miten niin jotain sinne päin?”

Aloin haistaa palaneen käryä.

”Se on eräänlainen elämyspaketti... tavallaan”, Ilona pyöritteli.

”Älä kiemurtele, vaan kerro!”

”No mä lupasin järjestää illallisseuraa yhdelle vanhalle tutulle, se on tosi mukava ja hyvin toimeentuleva tyyppi...”

”Anna mun kaikki kestää. Taas sokkotreffit jonkun oman elämänsä antisankarin kanssa.”

”Ei kun tämä on aivan toista maata. Entinen huippu-urheilija, nykyisin liike-elämän palveluksessa. Komea, eronnut, fiksu... Mä menisin itse, mutta enhän mä näiden otsa-arpien kanssa voi mihinkään lähteä. Mun naama näyttää vieläkin Tshernobylin laskeuma-alueelta.”

”Kaksi lahjetta, tummat hiukset, parta, alle nelkyt vee.”

Laskin mielessäni kymmeneen. Ilona oli parantumaton. En saisi antaa periksi. Toisaalta illallinen ruokablogien ylistämässä libanonilaisravintolassa houkutteli.

”Äh, sä olet ihan mahdoton. Mutta tänään ei sovi. Mä olen nimittäin menossa kahville yhden henkilön kanssa.”

”Henkilön? Tarkoittaako se miestä?”

”No, voidaan kai niinkin sanoa. Kaksi lahjetta, tummat hiukset, parta, alle nelkyt vee.”

”Älä viitti? Kerro lisää!”

”No se on vaan yks sellanen kunto-ohjaaja mun salilta.”

”Sun salilta? Mitä ihmettä, seuraavaksi sä kerrot että sä olet alkanut harrastaa triathlonia.”

”Ei kun mä olen vaan käynyt pari kertaa vähän treenailemassa sen opastuksella. Vaikuttaa ihan mukavalta tyypiltä.”

”Varo, mukavat on kaikkein pahimpia.”

”Ihan kuin sä olisit koskaan kokeillut. Mut hei, soitellaan myöhemmin, mun pitää nyt mennä.” 

”Mä käyn kahvilla siinä mielessä kuin autot käy bensalla.”

Etukäteen olin miettinyt, pitäisikö minun pukeutua kuin treffeille, vai kuuluisiko kuntosalilla alkaneeseen tuttavuuteen jotenkin rennompi asu. Hylkäsin hupparin ja tennarit liian teinimäisinä, nahkahousut olivat liian rock ja kukallinen mekko taas liian kesäinen. Lopulta vedin ylle mustavalkoisen tunikan ja farkut. Olin menossa vain kahville, eikä koko jutusta välttämättä tulisi mitään. Ei kannattaisi kasata suuria odotuksia virittäytymällä valheelliseen juhlatunnelmaan.

Lupasin tulla ajoissa kotiin ja Okko vannoi lukevansa seuraavan päivän kokeisiin. Halusin uskoa poikaa, vaikka epäilin suuresti jälkikasvuni opiskelumotivaation aitoutta.

”Mä tuon kaupungilta Arnoldsin donitsit, jos pänttäät koko illan. Valkosuklaa originalit strösseleillä.”

”Sovittu. Sä voit luottaa muhun, mutsi.”

Niin varmaan, ajattelin itsekseni pysäkille kävellessäni. Sori vaan poikani, mutta luottamukseni miehiin on horjunut niin pahasti, että sinä joudut kärsimään siitä koko tulevan teini-ikäsi.

Bussissa muistin taas isän sanat. "Ennen oli Kari Tapio, nyt on Juha Tapio. Ennen miehen sanaan saattoi luottaa, nykyään ei." Olikohan isä tarkoittanut miehillä kaikkia miehiä, myös Okkoa, omaa tyttärenpoikaansa? Tai Eliasta, joka vaikutti mukavalta ja vilpittömältä?

Mukava ja vilpitön kunto-ohjaaja istui Fazerin kahvilan ikkunapöydässä ja naputteli läppäriään.

”Moi, täällä sitä vaan ahkeroidaan!”

”Matilda, mukava nähdä sua”, Elias hymyili ja sulki koneensa.

”Mä päivitin odotellessa meidän salin syksyn ohjelmaa nettiin. Mä tarjoan, mitä sä ottaisit?”

”Kahvia. Tietenkin. Mä käyn kahvilla.”

”Niin, ihmiset käy kahvilassa yleensä kahvilla...”

”Joo, mutta mä käyn kahvilla siinä mielessä kuin autot käy bensalla.”

Elias nauroi ja käveli tiskille.

”Ehkä noi kohtaamiset sun isävainaan kanssa on jonkinlaista unta, sä vaan luulet olevasi hereillä.”

Ensimmäisen kupillisen ajan mietin, pitäisikö Elias minua umpihulluna, jos kertoisin nähneeni kuolleen isäni. Eliaksesta kuitenkin huokui jokin määrittelemätön avoimuus, se katsoi silmiin ja kuunteli niin aidon tuntuisesti, että toisen kupillisen puolivälissä kerroin muina muijina koko jutun, isän ilmestymisen ja omituiset kommentit. Eliaksen lusikkaa pitelevä käsi pysähtyi hetkeksi, mutta jatkoi sitten hunajan sekoittamista teehen.

”Ei toi kuulosta omituiselta.”

”Ei vai?”

”Mäkin olen nähnyt mun vanhan valmentajan usein unessa. Sillä on samantyyppisiä kommentteja kuin sun isälläsi.”

”Onko se kuollut?”

”Valkku? Ei tietääkseni, mutta on se varmaan kohta satavuotias. Ja se jaksaa aina jankuttaa mulle kevätkauden mäkiharjoittelusta, aivan niin kuin aktiiviaikoina nuorten alueleirityksessä.”

”Unessa?”

”Niin. Ehkä noi kohtaamiset sun isävainaan kanssa on jonkinlaista unta, sä vaan luulet olevasi hereillä.”

”En mä oikein tiedä... Ne tuntuu vaan jotenkin niin todellisilta, viimeksi se joi kahvia mun mukista ja pystyin jopa tuntemaan sen tuoksun. Siis kahvin, en isän.”

”Unen ja todellisuuden rajaa on toisinaan vaikea hahmottaa”, Elias ehdotti.

Vilkaisin Eliaksen miettiväistä ilmettä. Se oli siitä harvinainen mies, että sillä ei ollut jatkuvaa pätemisentarvetta tai halua olla koko ajan oikeassa. Eliaksen kanssa puhuessa tuli oikeasti sellainen olo, että se kuunteli. Ja kaiken lisäksi oli pakko myöntää, että se oli silmälaseineen ja leukapartoineen hyvännäköinen ilmestys siinä kahvilan ikkunapöydässä.

– Tähän asti mä olen luullut olevani melko rationaalinen henkilö, mutta en mä oikein tiedä enää, huokaisin.

– Ehkä tosi läheisten ihmisten välillä voi olla niin vahva side, että se kestää jopa kuoleman yli, Elias pohdiskeli.

”Etkö sä huomannut, että se on aivan sekaisin, lähtenyt kaupungille aamutohveleissa...”

Äkkiä näin ikkunan ulkopuolella jotain, mikä vangitsi huomioni. Äitini tallusteli vilkkaassa ihmisvilinässä kohti kävelykatua aamutohveleissa ja paksu setelitukko kädessä. Tajusin, että nyt asiat eivät olleet ihan mallillaan.

”Anteeksi, mun on ihan pakko mennä”, ähkäisin Eliakselle kesken sen lauseen ja ryntäsin kahvilan ovelle.

Ulos päästyäni näin, kuinka äidin hahmo sujahti kadunkulmasta väkijoukkoon. Lähdin pujottelemaan perässä niin nopeasti kuin pystyin. Kävelykadulla oli menossa jonkin sortin käsityöläismarkkinat, minkä johdosta neljä viidestä jalankulkijasta oli äidin näköisiä kuusikymppisiä tätejä villakangastakeissaan. Aina kun luulin saavuttavani äidin, se olikin joku muu.

Ryntäilin edes takaisin, kunnes tajusin, että minun pitäisi tähystää ihmisten jalkoja. Äiti oli todennäköisesti ainoa, joka oli lähtenyt keskustaan aamutohveleissa.

Säntäilin korttelin päästä päähän tönien huovuttajia ja kapustanveistäjiä, mutta turhaan. Yritin soittaa äidin numeroon, ei vastausta. Äiti oli hävinnyt, ja mikä pahinta, pelkäsin että hän oli vaikeuksissa. Todennäköisesti tällaisessa ruuhkassa oli liikkeellä muitakin kuin vilpittömiä käsityön ystäviä ja savipyttyjen myyjiä. Joku pitkäkyntinen oli varmasti ehtinyt ryövätä äidin auliisti esittelemät rahat. Palasin omia jälkiäni takaisin päin, mutta en nähnyt vilaustakaan äidistä.

Sen sijaan käsinvärjättyjä tyynyliinoja kaupittelevan savolaisen maatuskamummelin ja vintage-säilykepurkeista valmistettujen korvakorujen välissä seisoi Anton. Se poltteli tupakkaa ja näytti minut nähdessään siltä kuin haluaisi livahtaa nurkan taakse piiloon.

”Anton, oletko sä nähnyt äitiä?”

Anton katsoi minua vihreillä kojootinsilmillään. Sitten se virnisti.

”Itse asiassa joo. Se meni tästä ohi vähän aikaa sitten.”

”Ihan tosi? Mihin suuntaan?”

”Tuonne pankkiin päin se näytti mun mielestä menevän.”

”Mikset sä tehnyt mitään? Etkö sä huomannut, että se on aivan sekaisin, lähtenyt kaupungille aamutohveleissa...”

”No en kai mä nyt ole mikään naisten pukeutumispoliisi. Sehän voisi olla vaikka kuinka huippumuodikas valinta jalkineiksi.”

”Sä olet mun mielestä hauska just tollaisena.”

Kirosin Antonin hornan kellariin ja ryntäsin eteenpäin. Pankin ovet olivat kuitenkin kiinni, lasissa olevan tarran mukaan konttori oli suljettu vartti sitten.

Mietin, mitä tällaisessa tapauksessa kannattaisi tehdä. Pitäisikö huutaa äidin nimeä? Pitäisikö soittaa poliisille? Vai olisiko se liioittelua, kuulostaisinko vain vainoharhaiselta?

Yritin vielä kerran äidin puhelimeen. Ei vastausta.

Palasin kahvilaan ja löysin Eliaksen samasta ikkunapöydästä läppäriinsä syventyneenä.

”Ai, sä päätit kuitenkin tulla takaisin?” se sanoi hymyillen.

”Sori, mä vaikutan varmaan aivan kajahtaneelta. Selitän ensin jostain kummittelevista vainajista ja ryntään sen jälkeen päätä pahkaa ulos ovesta... En mä oikeasti ole ihan tällainen.”

”Sä olet mun mielestä hauska just tollaisena.”

”Öh, kiitti...”

”Mutta mun täytyy valitettavasti lähteä ihan just töihin tuuraamaan mun kollegaa, joka on yllättäen sairastunut”, Elias sanoi ja sulki tietokoneensa.

”Niinpä meidän täytyy jatkaa juttua joku toinen kerta.”

”Joo, jatketaan vaan.”

”Ja muista, ylihuomenna kuudelta treenit.”

”Muistan tietenkin.”

”Pysy siellä, mä tulen viivana!”

Elias nousi ja hipaisi poskeani kevyesti kädellään. Se oli pieni ele, suorastaan mitätön, ei mikään halaus tai suudelma, mutta se tuntui hyvältä. Ei tungettelevalta, ei vaativalta, vaan vilpittömältä ja empaattiselta.

Kun Elias oli mennyt, päätin kiertää korttelin vielä kerran ympäri, varmuuden vuoksi. Ehkä äiti harhaili muistikatkoisena jossain hämärässä porttisyvennyksessä ryöstettynä ja pahoinpideltynä...

Puhelin soi. Se oli äiti.

”Päätin piipahtaa kylässä, mutta et sinä ollutkaan kotona.”

”Mutsi? Missä sä olet?”

”Istun täällä Torstin luona. Oikein mukava mies, tarjosi minulle karjalanpiirakoita.”

Torsti? Mitä hemmettiä? Mietin kuumeisesti, oliko äidillä joku sen niminen tuttava. En ainakaan muistanut. Oliko joku kaapannut äidin?

”Voitko sä kertoa hiukan tarkemmin, kun mä alan olla huolissani sun liikkeistäsi.”

”No tämä ystävällinen alakerran mies teidän rapusta. Se pyysi minut sisään, kun teillä ei ollut ketään kotona.”

Silloin tajusin. Naapurin viiksivallu oli nimeltään Torsti.

”Pysy siellä, mä tulen viivana!”

”Mihinkäs minä nyt täältä lähtisin, Torstilla on hauskat jutut ja itse tehtyä munavoitakin vielä.”

”Et kai sä lainannut sille mitään?”

Torsti avasi oven leveä mursunhymy kasvoillaan.

”Ensin poika, sitten äiti”, se virnuili.

”Teidän sukunne tosiaan viihtyy porraskäytävässä.”

”Olen todella pahoillani, äidillä on ollut hiukan muistiongelmia.”

”Ihan totta? Ei uskoisi, Kaarina vaikuttaa terävältä tytöltä. Auttoi minua ratkaisemaan Suomen Kuvalehden piilosanankin.”

Tytöltä? No, ehkä seitsemänkymppisen eläkeukon mielestä kuusvitonen mummeli näyttää tytöltä.

Torsti pyysi minut peremmälle. Äiti istui pienen keittiönpöydän ääressä ja mutusteli riisipiirakkaa iloisen näköisenä. Takin se oli riisunut, mutta tohvelit vilkkuivat pöytäliinan alta.

”Äiti, nyt mennään meille. Mulla on vähän puhuttavaa”, sanoin yrittäen kuulostaa ystävälliseltä, vaikka olin aivan raivona sen sekoilusta.

”Mikäs kiire sinulla nyt on?”

Äiti yritti estellä, mutta tartuin sitä määrätietoisesti hihasta ja talutin sen eteiseen.

”Kiitos karjalanpiirakoista, Torsti. Ehkä me tavataan vielä”, äiti sanoi mursulle.

”Kiitos itsellesi seurasta. Voit tulla käymään milloin tahansa”, Torsti sanoi ja halasi äitiä viikset väpättäen.

”Se soitti minulle ja pyysi kaksi tuhatta lainaksi.”

Kotona en enää pystynyt hillitsemään itseäni.

”Äiti, mä olen ollut aivan sairaan huolissani.”

”Ai miksi?”

”Mä näin sut kaupungilla sekoilemassa.”

”Miten niin sekoilemassa?”

”Ei kukaan täysjärkinen lähde liikenteeseen aamutohveleissa ja setelivaska kourassa. Sut olisi voitu ryöstää tai vaikka mitä... Sitä paitsi, mihin sä niitä rahoja oikein kuskasit?”

Äiti katsoi minua ja hymyili vilpittömän näköisenä.

”Kai minä voin sen sinulle kertoa, vaikka sun miehesi pyysikin etten kertoisi. Se soitti minulle ja pyysi kaksi tuhatta lainaksi.”

”Anton?”

”Niin, Anton tietenkin. Höperönäkö sinä minua pidät.”

”Äiti, etkö sä muista että me ollaan erottu. Et kai sä lainannut sille mitään?”

”Poikaparka oli niin pahoillaan, kun palkka oli myöhässä ja se halusi järjestää sinulle syntymäpäiväyllätyksen. Ja kyllähän minulta nyt aina pari tuhatta markkaa löytyy.”

”Apua, mutsi, ei ne ole markkoja! Suomi on siirtynyt euroihin jo viisitoista vuotta sitten. Sitä paitsi mun synttäreihin on vielä monta kuukautta, eikä se liero varmaankaan suunnittele meikäläiselle mitään jymy-yllätystä.”

Äiti näytti loukkaantuneelta. Sitten se kohautti olkapäitään ja niiskutti kuin pikkutyttö.

”Oli miten oli, hyvää minä vain tarkoitin. Kyllä sukulaisia pitää auttaa.”

Voi nunnan hiippa. Antonilla olisi todellakin selittämistä.

”Äiti, nyt on parasta että sä jäät tänne yöksi.”

”Miksi ihmeessä?”

”Sun muisti pätkii tällä hetkellä pahemmin kuin DNA:n prepaid-liittymä. Mä en halua ottaa sitä riskiä, että sä eksyt matkalla kotiin tai jäät auton alle tai jotain.”

”Kyllä sinä nyt vähän liioittelet”, äiti tuhahti.

”Minä olen selvinnyt seitsemänkymmentäluvun muodista, yhdeksänkymmentäluvun lamasta ja sinun murrosiästäsi, niin kai minä selviän täältä kotiin!”

”Palataan asiaan huomenna aamusta. Mulla on vapaapäivä, voidaan mennä vaikka yhtä matkaa ja miettiä, mikä nyt olisi parasta sun kannaltasi.”

Enpä olisi kaksikymmentä- tai kolmekymmentävuotiaana uskonut, millaista elämäni olisi, kun olin 38.

Työnsin äidin omaan sänkyyni ja lykkäsin sille kasan aikakauslehtiä, saisi luvan pysytellä turvallisesti neljän seinän sisällä ainakin huomiseen asti. Itse voisin nukkua sohvalla.

Vasta silloin tajusin ihmetellä, miksei Okosta kuulunut mitään. Auta armias, jos poika oli livistänyt taas omille teilleen. Kuristaisin kakaran omakätisesti.

Raotin Okon huoneen ovea. Vastaan lehahti tiivis teinihien ja grillimaustettujen sipsien löyhkä, johon sekoittui lievä henkäys lattialle valunutta energiajuomaa, kastuneiden tennareiden ominaistuoksua sekä kuivuneen lennokkiliiman esanssia. Poika uinui sängyllä kuulokkeet päässään ja poski liimaantuneena kuudennen luokan maantiedon kirjaan. Sademetsät ja savannit se oli näköjään ehtinyt lukea, mutta kuolalammikosta päätellen Nukkumatti oli tullut jossain arojen ja aavikoiden välimaastossa.

Nyhdin oppikirjan varovasti irti nukkuvan koululaisen alta ja peittelin pojan. Hän näytti suorastaan hellyttävältä siinä nukkuessaan. Tulipa kokeen arvosanaksi mikä hyvänsä, ainakin Okko oli yrittänyt lukea.

Hain makuuhuoneen kaapista vieraspeiton. Äitikin näytti uinahtaneen.

Katsoin sen nukkuvia kasvoja ja tajusin, miten saman näköisiä ne olivat Okon kanssa, varsinkin nukkuessaan.

Enpä olisi kaksikymmentä- tai kolmekymmentävuotiaana uskonut, millaista elämäni olisi, kun olin 38. Katsoin samaan aikaan eteen ja taakse, yritin pitää huolta omasta äidistäni, joka oli minut kasvattanut, ja kasvattaa omaa poikaani kohti aikuisuutta. Kumpikin sukupolvi näytti säntäilevän yhtä holtittomasti, aivan kuin korostaen sitä, että minä olin vastuussa niistä molemmista, sekä itseäni vanhemmista että nuoremmista. Tämä oli varmaan sitä puun ja kuoren välissä olemista, vaikken ollut ikinä sanonnan alkuperää ymmärtänytkään.

”Iskä, mä en ole varma, oletko oikeasti siinä vai kuvittelenko mä vain. Mutta tämä kalja on hyvää.”

Harjasin hampaat ja kävelin olohuoneeseen, enkä tiedä, olinko edes kovin yllättynyt siitä, että siellä istui isä. Tällä kertaa hänellä oli pakki olutta mukanaan.

”Nyt laitetaan tyttö kisastudio pystyyn.”

”Mitä ihmettä..?”

”Lontoossa on MM-kisat, etkö sä yhtään seuraa aikaas.”

Isä naksautti telkkarin päälle kaukosäätimellä ja avasi kaksi tölkkiä. Toisen isä ojensi minulle.

”Skool. Muista aina, että kilpaileminen kasvattaa. Ei aina saa päästää itseään helpolla, joskus pitää ottaa turpaansa ja kerätä vähän pölyä niin että seuraavalla kerralla pysyy peitsi tanassa.”

Maistoin varovasti kylmää olutta. Ainakin se oli todellista, eikä mielikuvitukseni tuotetta.

”Iskä, mä en ole varma, oletko oikeasti siinä vai kuvittelenko mä vain. Mutta tämä kalja on hyvää.”

”Hys, älä siinä höpötä. Nyt ne esittelee kilpailijat.”

Isä ei ollut eläessään mitään viinamäen miehiä, eikä hän ollut sitä kuoltuaankaan. Hän siemaili olutta hiljaa, murahti välillä tv-selostajalle tai kommentoi urheilijan suoritusta. Juotuani oman tölkkini loppuun silmäluomia alkoi painaa. Jopa Ilonan epämukavaksi moittima sohva tuntui ihanan pehmeältä. Onneksi seuraava päivä olisi vapaa.

”Paljon pistetään vetoa, että tuo tsekkiläinen pesee koko porukan”, isä selosti asiantuntevasti naisten keihäänheittoa.

”Kiinattarella on kyllä voimaa takana, mutta pönkkä ei pidä ollenkaan.”

Jaksoin katsoa miesten 400 metrin aitojen välierät ja naisten keihään kolme ensimmäistä kierrosta, mutta kun estejuoksijat hölköttelivät kentälle, silmäni painuivat kokonaan kiinni.

Näin unta, jossa juoksin kilpaa Eliaksen kanssa. Anton yritti ohittaa meitä, mutta pystyin kiristämään vauhtia, enkä päästänyt sitä ohi. Katsomossa äiti ja Torsti heiluttivat Ilonan huivia ja hurrasivat. Kesken unen muistin, että olin unohtanut ostaa Okolle lupaamani donitsit.

Jatkuu ensi viikolla