Aila nielee lääkärin sanat, karvaalta maistuvan lauseen, toisen ja kolmannen.

Lääkärin huulet liikkuvat, hän puhuu ja selittää, selittää kaiken juurta jaksaen, leikkauksen tarpeen, kiireellisyyden, etäpesäkkeet kainalossa. Sanat osuvat Ailan päässä olevaan tikkatauluun, aivot laukaisevat auki lattiaan piilotetun luukun ja Aila putoaa perusturvallisuutensa läpi ja kolhii onnentunteensa äkisti teräviksi muuttuneisiin todellisuuden reunoihin.

Lääkäri puhuu, mutta Aila ei ole enää vastaanottohuoneessa. Hän on kaivon pimeydessä, hän on jääkylmässä vedessä, hän on kokonaan kohmeessa. Leikkaus, sairausloma, lääkitys, jatkohoito, hoitosuunnitelma. Aila nielee sanan kerrallaan, lääkärin rauhallisesti asetellut sanat, yhden karvaalta maistuvan lauseen, toisen ja kolmannen. Sanat ropisevat hänen ylleen kuin keskikesän raekuuro.

Ailan kädet ovat puutuneet, sormia pistelee. Hänen keuhkonsa ovat jo täynnä kylmää vettä, kohta hän ei enää hengitä, kohta hän ei enää saa ilmaa. Säästävää leikkausta ei ole mahdollista tehdä, lääkäri sanoo, on tehtävä rinnanpoisto. Aila näkee edessään alastoman Tapanin, Tapanin kylpyhuoneen ovella hammasharja suussaan. Hän itse makaa vuoteella raukeana. Hän hymyilee ja Tapani sanoo, että hän on kaunis. Rinnanpoisto, Aila ajattelee, sitten minä olen yksirintainen nainen. Sitten minä olen kuollut.

 

”Kiitti vaan kun menit vasikoimaan reksille”, Timo sihahtaa ja tarttuu Essiä käsivarresta.

”Ai!” Essi kiljahtaa. Hän pelästyy pahanpäiväisesti sillä ei ole huomannut Timoa, ennen kuin tämä pomppasi hänen eteensä. Timo on odotellut Essiä tämän kotitalon lähistöllä. Ja sinisistä huulista päätellen jo melko kauan.

”Päästä irti”, Essi sanoo. Hänen käsivarteensa sattuu.

”Tiedätsä millaseen kuseen mä sun takias jouduin! Kytät tuli meille kotiin! Mutsi meinas kuolla!” Timo karjuu.

Essi tempoo itsensä irti ja käskee Timon lopettaa, sanoo, ettei ole puhunut rehtorille yhtään mitään.

”Älä valehtele, Kinnunen näki kun sä menit sinne kansliaan.”

”Menin joo kun käskettiin mennä!” Essi huutaa ja kaivelee avaimia taskustaan.

Timo kävelee Essin eteen, pakottaa tämän pysähtymään ja lainaa rehtorin sanoja: ”Tyttöystäväsi kertoi jo kaiken, Timo me tiedämme, että sinä veit sen videonauhurin.”

Essi katsoo Timoa ja yrittää toistaa sanasta sanaan rehtorin kanssa käymänsä keskustelun. Hän sanoo moneen kertaan, ettei ole kertonut videonauhurista mitään. Timo jänkkää ja jänkkää. Vaatii Essiä kertomaan tarkalleen mitä on sanonut, ja Essi toistaa kertomuksensa. ”Mä en kertonut sille mitään, sanoin, etten tiedä mitään ja kieltäydyin siihen vedoten puhumasta koko asiasta.”

Essi on raivoissaan. Hän on vihainen Timolle, joka ei usko häntä, ja rehtorille, joka on vääristellyt Essin sanoja.

”Etteks te voi mennä koko porukka ja kertoo siitä vedonlyönnistä?”Essi ehdottaa. ”Jos pojat tulisi sun kanssa niin...”

”Kaikkia niitä muita kamoja ei oo enää jäljelläkään…” Timo torjuu ehdotuksen heti ja lisää, etteivät he aio myöntää koskaan mitään.

”Kuinka moni tietää, että sinä veit sen tykin?” Essi kysyy.

”Ne, jotka oli mukana vedossa”, Timo sanoo. ”Ja sinä.”

Essi on täysin varma, että muutkin ovat kertoneet asiasta tyttöystävilleen. ”Ja aika paljon mahdollista, että ne tyttöystävätkin on kertoneet sitä eteenpäin… Joten saattaa olla, että kuuden ihmisen sijaan sinun ja videotykin läheisestä suhteesta tietääkin puolet meidän koulusta. Tai ehkä koko koulu. Kaikki muut paitsi opettajat. Ja säkö luulet, ettei kukaan niistä puhuisi poliisille tai reksille?”

Essi avaa alaoven. Timo näyttää surkealta, mutta Essi ei jaksa tuntea myötätuntoa.

”Mun on pakko saada vietyä se takaisin kouluun”, Timo sanoo. ”Ihan millä keinolla tahansa. Tai sitten mä ajan Vantaalle ja viskaan sen Vantaanjokeen.”

Tapani kuulee Essin äänen pihalta. Hän on torkahtanut sohvalle ja jättänyt keittiön ikkunan auki ja herää siihen, kun Essi huutaa. Tapani ponkaa pystyyn ja juoksee ikkunaan, herää kunnolla vasta siinä juostessaan, käsittää, ettei Essi huutanut apua, näkee, että on päivä, että aurinko paistaa, että Essin täytyy olla kotipihalla.

Sydämellä kestää pidempään rauhoittua. Se takoo kylkiluita säikähdyksen moukarilla. Tapani vilkaisee ikkunasta alas pihaan. Essi seisoo huonoryhtisen pojan kanssa oven edessä. Essillä ei selvästikään ole mitään hätää, mutta poika näyttää niin surkealta, että Tapanin käy häntä sääli. Tuollainen finninaama hän on ollut itsekin. Hän muistaa vieläkin, miten hankalaa oli päästä tyttöjen kanssa tyhmiä vitsejä pidemmälle.

”Tulkaa sisälle! Minä keitän kahvit!” Tapani huutaa ja yllättää sekä nuoret että itsensä.

”Faija!” Essi hämmästyy ja näyttää närkästyneeltä.

”Heräsin päiväunilta ja kahvihammasta kolottaa”, Tapani jatkaa ohittaen tarkoituksella moitteeksi tarkoitetut mulkaisut.

”Timon pitää lähteä”, Essi aloittaa, mutta Timo keskeyttää hänet: ”Kyllä mä kahvikupin ennätän juoda.”

”Hienoa”, Tapani sanoo ja tarkoittaa sitä. Hänen on korkea aika päästä selville siitä, mitä Essille oikeasti kuuluu.

Tapani laittaa kahvin tippumaan ja muistaa nähneensä unta, jossa Aila soitti hänelle ja kertoi, että on jossakin sienestämässä eikä löydä metsästä pois.

On kaunis syksysunnuntai. Irma ja Heikki olivat pitkällä kävelylenkillä. Heikki ei ole koskaan harrastanut mitään kävelylenkkejä, ne kuuluvat hänen mielestään keski-ikäisille naisille ja vanhoille pariskunnille, mutta sunnuntaikävely Irman kanssa on nyt romuttanut käsityksen kertaheitolla.

He kävelivät keskustaan ja kävivät aamiaisella mukavassa pienessä kahvilassa, jossa soi käsittämättömän hyvä musiikki. He söivät kiireettömästi, lukivat päivän lehdet ja saivat aikaan kiivaan keskustelun tulevista eduskuntavaaleista ja tanssiohjelman nuorista lahjakkuuksista.

Sitten he jatkoivat lenkkiään ja kiersivät rantoja pitkin ja poikkesivat yhteen pieneen galleriaan katsomaan valokuvanäyttelyä. Joku oli kuvannut koiranulkoiluttajia ja suurentanut kuvat ja laittanut seinille. Heikillä ei olisi tullut mentyä yksinään sellaista eikä suoraan sanottuna minkäänlaista näyttelyä katsomaan. Mutta seistessään galleriassa Irman kanssa, nauraessaan vesissä silmin koirien ja isäntien yhdennäköisyydelle Heikki tajusi, että maailmassa on paljon asioita, joista hänellä ei ole hajuakaan. Ja että niiden tuntemattomien asioiden jakaminen Irman kanssa on likipitäen parasta, mitä hän tietää.

Ei hän ollut ajatellut lapsia ja niiden hankkimistakaan koskaan ennen, mutta nyt edes isäksi tulo ei tunnu mahdottomalta ajatukselta. Heikille Irman lapsiajatukset tulivat yllätyksenä eikä hän osannut heti vastata Irman kysymykseen mitään. Mutta Irma ei siitä loukkaantunut vaan selitti asian uudestaan niin, että Heikkikin pääsi kartalle. ”En mä tarkoita, että meidän pitää tehdä lapsia nyt, mutta mun pitää tietää haluatko sä lapsia vai et, ja haluatko sä lapsia mun kanssa. Mä oon kolmekymppinen. Mä en halua sitoutua ihmiseen, joka ei halua lapsia, koska mä tiedän, että mä haluan. Jos säkin haluat, niin aikataulua voidaan vielä miettiä”, Irma virnisti.

Aila valikoi vaatteita pitkään, mallailee peilin edessä erilaisia vaihtoehtoja ja huomaa laihtuneensa, sillä ennen niin napakat housut ovat selvästi löysät. Aila katselee itseään ja miettii, miltä hän mahtaa näyttää leikkauksen ja hoitojen jälkeen.
Aila sai lääkäriltä pinkan rintasyöpään ja hoitoihin liittyvää luettavaa. Hän on lukenut ne jo moneen kertaan ja lisäksi kaikkea mahdollista netistä: keskustelupalstoja ja syöpäyhdistysten sivuja. Hän tietää, että joka kymmenes suomalaisnainen sairastuu rintasyöpään; arvaa, että talossa, jossa hän asuu, saattaa olla joku muukin kohtalotoveri, samoin kuin koulussa, jossa hän on töissä.

Aila tietää, että hänellä kuten kaikilla muillakin rintasyöpään sairastuneilla on mahdollisuus selvitä muttei voi mitään sille, että ajatukset kuolemasta pyörivät hänen päässään. Hän on rullannut hiuksensa papiljoteille ja kaivanut korviinsa helmikorvakorut korurasian pohjalta. Hän ei halua näyttää ahdistustaan Heikille. Ei missään tapauksessa. Hän kertoisi kyllä, ehkä, mahdollisesti. Mutta tuskin tänään, tuskin nyt kun Heikki tuo naisystävänsä ensimmäistä kertaa kylään.

Aila ei ole tavannut Tapania diagnoosin jälkeen. Hän on joutunut keksimään selityksiä ja on kuullut ihmetyksen Tapanin äänestä, muttei ole voinut muuta. Aila on vältellyt miestä, sillä hän tietää, ettei kykenisi salaamaan asiaa Tapanilta mitenkään. Ei jos he olisivat silmäkkäin.

Aila on rakastunut Tapaniin, se on hänelle itselleen täysin selvää ja luultavasti Tapanikin sen tietää. Hän pitää Tapanista, hän haluaa Tapania ja hän kaipaa Tapania, mutta heidän suhteensa on vasta alussa ja siihen se on hyvä pysäyttääkin. Ailalla on rintasyöpä, eikä hän voi luvata Tapanille enää mitään. Leikkaus ja hoidot ovat vasta edessä, eikä kukaan voi vielä ennustaa, kuinka Aila toipuu tai toipuuko hän.

Minusta ei ole kenellekään nyt, Aila ajattelee ja kipu Tapanista luopumisesta saa hänen sydä­mensä kipristymään kasaan. Tapania ihanampaa miestä tuskin on, Aila ajattelee, kyllä minä olisin halunnut hänet pitää. Mutta Aila tietää, millaista Tapanin elämä on ollut vaimon kuoleman jälkeen, eikä hän halua, että Tapani joutuu käymään kaiken sen murheen uudestaan läpi.

Aila patistaa itseään ryhdistäytymään. Heikki ja Irma tulevat muutaman tunnin kuluttua. Hänellä on vielä paljon tehtävää ennen sitä. Aivan ensimmäiseksi pitää vastata Tapanin iltateekutsuun ja kirjoittaa, ettei ennätä tänään. Ja että ensi viikkokin on aivan hirvittävän kiireinen töiden takia.

Lenkin jälkeen Heikki ja Irma ovat käyneet yhdessä suihkussa ja päätyneet takaisin sänkyyn. Nyt kello näyttää jo puoli kolmea. Heidän on tarkoitus mennä Ailan luokse syömään alle puolen tunnin päästä.

Heikki on viimeiset pari tuntia miettinyt, pitäisikö äidille ilmoittaa suoraan, etteivät he olekaan tulossa. Heikki haluaisi kovasti jättää menemättä, mutta Irman mielestä on epäkohteliasta ensin sopia ja sitten perua viime tingassa. Toinen on varmaan jo ehtinyt valmistaa ateriankin, siivonnut ja imuroinut koko talon, pyyhkinyt kaikki pienimmätkin tahrat ja kulumat erilaisista pinnoista, ja odottanut täydessä valmiudessa monta tuntia, että pääsee pitkästä aikaa vaihtamaan kuulumisia ainoan poikansa kanssa ja vielä tutustumaan paremmin tämän tyttöystäväänkin.

Heikki tietää, että äidille ohareiden tekeminen on ehkä tylyin juttu, mitä hän voi  tällä hetkellä tehdä, mutta hän ei silti halua eikä jaksa mennä. Lenkki oli hyvä ja rakastelu vielä parempaa, mutta nyt Heikin päässä pyörivät työasiat eikä hän saa niitä sieltä poiskaan. Eikä hän missään tapauksessa halua siirtää tuntemustensa raskasta painolastia äidilleen.

”Ollaan vaan kotona”, Heikki sanoo. ”Mua rupes ahdistamaan.” Työpaikan menettäminen ei ole koskaan ennen ollut näin lähellä.

”Soita sille äitillesi edes, tässä on alle puoli tuntia siihen kun meidän piti olla siellä”, Irma sanoo.

”No… Äiti on vähän… se on sellainen ettei se ymmärtäis kuitenkaan… Mä oon hoitanut tän jutun nyt hirveän huonosti, mä tiedän... Mutta… mä en halua aiheuttaa sille mitään ylimääräistä stressiä. On sillä omatkin ongelmat ja mä en halua olla yksi sen huolenaiheista. Miten sitä ei saa toimittua ajoissa kun pitäisi? Mut ehkä mä laitan sille kuitenkin jonkun viestin.”

”Laita. Se venailee siellä kuitenkin ruuat valmiina.”

”Miten mä aina tällä tavalla sössin”, Heikki sanoo ja huokaisee syvään ääneen.

”Ehkä sulla on äitis kanssa jotain ongelmia?”

”No ei mitään sen kummempia. Mutsi on ihan jees, mutta hirveesti se huolehtii ja… Mä vaan oon tällanen.”

”Millainen?”

”No tällainen, etten saa ikinä hoidettua mitään oikein hyvin. Nyt työpaikka menee alta ja kohta menee perhesuhteetkin.”

”Höpönlöpön, hyvinhän sä oot työsi hoitanut eikä mullakaan ole tyttöystävänä hirveesti valittamista. Nyt ei paisutella tätä asiaa. Laitat sille äidilles viestin ja sitten otetaan päiväunet.”

Irma nousee tuolistaan, menee Heikin luokse ja suutelee tätä poskelle. Heikki sanoo Irmalle rakastavansa tätä ja tajuaa samalla sen olevan totta. Miten upeaa on välittää toisesta ihmisestä niin paljon, että on aina valmis olemaan toisen puolella, mitä tahansa tapahtuisikaan. Heikistä tuntuu, että he ovat Irman kanssa yhtä, kuin oma pieni yksikkönsä, kuin tiimi, joka toimii parhaiten kahdestaan. Irma istuu Heikin syliin ja suutelee tätä suulle.

”Kaikki menee hyvin. Ja kaikki on hyvin… Sitä paitsi mikään ei ole vielä varmaa”, Irma sanoo. ”Saattaahan se olla, että sä kärräät ruokia vanhuksille lopun ikääsi.”

”Joo, saattaa saattaa. Mutta ei se silti helpota tätä oloa. Tuntuisi vaan niin turhauttavalta täytellä työvoimatoimiston sivuilla kymmeniä ja kymmeniä hakemuksia, joihin kukaan ei luultavasti vastaisi, ja päätyä työkkäriin täyttelemään kasakaupalla lomakkeita, joista ei kuitenkaan tajuaisi mitään, ja sossun luukulle ruinaamaan rahaa, kun mulla kerran on duuni, josta nautin ja jota oikeesti haluan tehdä.”

”Totta kai.”

Heikki vetää henkeä kerran ja jatkaa sitten:

”Työnhakukin on aina samanlaista esittämistä. Joka paikassa ne työnantajat haluaa kuulla samat keksityt valheet ja lukea samat jorinat joka ikisestä hakemuksesta, kuinka innovatiivinen ja oma-aloitteinen on, kuinka helposti sitä sopeutuu uusiin tilanteisiin, kuinka on valmis ottamaan haasteita vastaan ja kehittämään kykyjään ja miten hienosti sitä tulee toimeen kaikkien erilaisten ihmisten kanssa koko maailmassa. Oikeesti, vaikka hakisit töitä junien siivoojaksi, jossa ei paljon ihmisiin törmäile ja työ on aikamoista toistoa, silti ne työnantajat haluaa kuulla noi samat jutut.”

Irma pitää päätään Heikin hartioilla ja samalla katsoo seinällä olevaa Picasso-näyttelyn julistetta. Heikki näyttää maansa myyneeltä. Heikilla on kerta kaikkiaan rauhaton olo, ja hän yrittää peittää sen Irmalta kuitenkaan siinä onnistumatta. Heikki hörppäisee viimeisen tilkan kahvia muumimukinsa pohjalta ja ajattelee mielessään keskustelua, jonka he kävivät muutama päivä sitten. Se liittyi lasten hankkimiseen. Heikkiä alkaa ahdistaa. Mahtavaa, että juuri kun on löytänyt ihanan naisen, jonka kanssa niinkin kaukaiselta tuntuvaa ajatusta kuin lasten hankkimista voisi harkita, joutuu luultavasti heti työttömäksi. Toisaalta monet opiskelijat ja työttömätkin hommaavat lapsia, ja ihan hyvin niillä pyyhkii. Ja joka puolella maailmaa elää terveitä ja onnellisia lapsia katsomatta siihen mihin kulttuuriin tai sosiaaliluokkaan ne sattuvat syntymään. Heikkiä ärsyttää olla tällainen kontrollifriikki. Missä vaiheessa hänestä on tullut tällainen?

Irma nousee Heikin sylistä ja menee laittamaan lisää kahvia. Heikki kaivaa kännykkänsä esille ja alkaa naputtaa Ailalle viestiä.

Aila on laittanut kaiken valmiiksi. Nyt hän kävelee ikkunasta toiseen ja vahtaa tietä ja ajattelee sitä, että viimeiset pari viikkoa ovat olleet käsittämättömiä rakkauden ja ilon päiviä, niin kuin olisi nukkunut hunajapumpulissa. Jokaisessa Tapanin kanssa vietetyssä illassa oli niin paljon rakkautta ja välittämistä, että sitä on vaikea uskoa todeksi vieläkään.

Aila ei voi muistaa milloin olisi viimeksi ollut niin onnellinen. Varmaan silloin, kun sai Heikin. Siitäkin on jo melkein kolme vuosikymmentä, ajatella. Omituista miten nopeasti vuodet vierivät, Aila ajattelee, äsken vasta synnyin ja nyt on sitten elämä katkolla. Joskus nuorena sitä ajatteli, että elämässä on ihan loputtomasti aikaa ja ehtii tehdä ja nähdä kaikkea, käydä kaikkialla. Mutta tässä iässä kaikki mahdollisuudet tuntuvat jo hyvin rajallisilta, eikä enää vuosiin ole jaksanut keksiä mitään elämää mullistavia uusia juttuja. Ja nyt aika onkin äkkiä kortilla eikä uusille suunnitelmille enää olekaan aikaa.

Aila menee olohuoneeseen ja pakottaa itsensä istumaan. Hän katselee isoäidin peruina tullutta seinäkelloa. Ensiksi hän luulee kellon seisahtuneen, mutta sitten, pitkän odotuksen jälkeen viisari kuitenkin liikahtaa eteenpäin. Jokainen liikahdusta seuraava sekunti tuntuu edellistä pidemmältä.
Aila on pyörinyt ympäri asuntoaan koko tämän sunnuntaipäivän, siivonnut ja tehnyt ruokaa, mutta silti hänestä tuntuu, ettei hän ole saanut mitään aikaiseksi.

Aila on aina pitänyt sunnuntaista, mutta nyt hänestä tuntuu kuin tämä olisi kaikista päivistä pahin. Vielä pahempi kuin lauantai, joka meni melkein kokonaan itkiessä. Aila ei ole mikään itkijänainen. Hänen silmänsä eivät kostu, kun mainoksen koira löytää kotiin tai elokuvan vanhus saa apua pieneltä orpotytöltä. Aila ei itkeskele hormonaalisista syistä eikä juuri muutenkaan.  Hän siivoaa, leipoo, ulkoilee ja touhuaa silloin, kun alakulo alkaa kolkutella ikkunoita.

Mutta eilen hän ei jaksanut tehdä mitään. Tapani soitti aamulla ja kysyi Ailaa seurakseen torille, ja Aila valehteli sopineensa mökkireissun naapurinsa kanssa. Tapani kuulosti loukkaantuneelta, ja Ailalle tuli paha mieli. Puhelun jälkeen hän purskahti itkuun ja siinä se päivä sitten menikin. Aamulla oli sitten aivan kauheat silmäpussit, eivätkä ne tahtoneet laskea edes teehauteilla.
Aila avaa radion ja

kuuntelee juuri sopivasti alkavan säätiedotuksen. Heikki ja Irma ovat myöhässä.

Heikki ei yleensä koskaan myöhästy, Aila ajattelee, mutta ehkä se Irma on myöhästelijä. Myöhästely on Ailasta toisten ajan varastamista, ja myöhästelevä ihminen saa Ailalta pitkän miinuksen. Aika paljon täytyy olla hyviä ominaisuuksia, ennen kuin Aila alkaa katsoa myöhästelemistä läpi sormiensa. Mutta patti rinnassa on hyvä syy toivoa, että Heikin naisystävä olisi kunnon ihminen. Että Heikistä ja Irmasta tulisi ihan virallisesti pari.

Ailaa kouraisee ajatus siitä, että kuolisi ilman, että tietäisi Heikin pärjäävän. Ja se, ettei hän ehkä koskaan näe lapsenlapsiaan.
Saisivat tulla nyt, Aila ajattelee ja katsoo kelloa. Miten ne näin paljon myöhästyvät? Ettei vain olisi sattunut mitään?

Tapani pitää puhetta yllä. Hän tenttaa Timoa kuin tämä olisi työhaastattelussa. Kyselee koulusta ja siitä, minkälaisia ainevalintoja Timolla on ja millaisia suunnitelmia koulun jälkeen. Tahtoo tietää, mitä Timo harrastaa ja missä tämä asuu ja mitä tämän vanhemmat tekevät.

Essiä nolottaa. Koko tilanne on ihan kummallinen ja kaikkein kummallisin on isä. Isä ei yleensä kysele Essiltäkään juuri mitään. Tuskin osaisi luetella Essin kurssivalintoja tai tietäisi, mitä Essi aikoo tehdä koulun jälkeen. Miksi ihmeessä isän pitää kysellä Timolta niin paljon!

Tapani huomaa kyllä, että Essi haluaisi luistaa tilanteesta, mutta Tapani on päättänyt nostaa kissan ja sen pennut pöydälle nyt saman tien. Aloittaa asioiden perkaamisen Essistä ja Essin poikaystä­västä. Essillä on valtavat määrät poissaoloja.

Tapanilla on omituisen vahva tunne siitä, että asiat ovat luisumassa pois hänen hallinnastaan. On kuin märkä rätti olisi läjähtänyt vasten hänen kasvojaan ihmeellisen onnellisen ajanjakson jälkeen. Aila ei selvästikään halua tavata Tapania, eikä Tapani keksi Ailan äkisti muuttuneeseen suhtautumiseen mitään muuta syytä kuin sen, ettei Aila tunnekaan samoin kuin Tapani.

Tallinnan-matkalla Tapani tunsi sellaista läheisyyttä Ailan kanssa, ettei uskonut sellaista koskaan kokevansakaan ja sen vuoksi hän rohkaistui puhumaan rakkaudesta ja rakastamisesta ja siitä, että haaveilee yhteisestä tulevaisuudesta Ailan kanssa, eikä haluaisi odottaa sitä tulevaisuutta turhan kauan vaan järjestellä elämää niin, että he voisivat muuttaa pian yhteen. ”Me olemme tämän ikäisiä ja tiedämme molemmat, että elämä on milloin mitäkin ja huuma haihtuu aina välillä ja kyllästyminen kuuluu asiaan, joten minkä takia elää erillää,n kun voitaisiin elää yhdessäkin.”

Aila sanoi silloin tuntevansa samoin, mutta nyt Tapani on alkanut ajatella, ettei Ailalle varmaankaan jäänyt siinä rakastelun tuoksinassa mitään muuta mahdollisuutta. Ehkä Tapani ei vain omalta onneltaan huomannut, että Ailan mielestä hän saattoi kiirehtiä asioiden edelle. Tallinasta paluun jälkeen Aila on käyttäytynyt pidättäytyvästi eikä ole ”ehtinyt” tavata Tapania lainkaan. Tapanilla on Ailaa ikävä ja hän on alkanut pelätä, että menettää Ailan.

Aamulla Tapani kysyi asiaa Ailalta aivan suoraan: ”Olenko minä tehnyt jotakin vai miksi sinä et halua tavata minua? Säikähditkö sinä sitä yhteenmuuttopuhetta? Ethän sinä ole lopettamassa tätä meidän suhdetta?”

Aila oli vähän liian pitkään hiljaa ennen kuin vastasi. Ja kun sitten vastasi, niin ei vastannut Tapanin kysymyksiin vaan sanoi, että Tapanin pitäisi puhua Essin kanssa. ”Sen entistä poikakaveria epäillään meidän koulussa sattuneesta varkaudesta. Keskity sinä nyt Tapani Essiin ja minä yritän saada selville, miten Heikki oikein voi. Hetken aikaa minä kuvittelin, että minä voisin vihdoinkin ajatella itseäni, mutta ei se niin mene. Lapsi on lapsi, vaikka se olisikin aikuinen. Ja me olemme kumpikin lapsiemme ainoat vanhemmat.”

”Sinua kuulemma epäillään varkaudesta siellä koulussa”, Tapani täräyttää ja Timo on pudota tuolilta. Essikin valahtaa aivan valkoiseksi ja henkäisee kauhistuneena: ”Mistä sä oot siitä kuullut?”

Aila pälyilee jatkuvasti kännykkäänsä ja katsoo, jospa Heikki olisi soittanut tai laittanut viestin. Ruudulle ei ilmesty digitaalisen kellon lisäksi mitään.

Kyllähän Aila viestintulon kuulisi, onhan kännykässä äänet, mutta istuessaan siinä odottamassa hän vasta huomaa sen, kuinka väsyneessä tilassa hän on. Niin kertakaikkisen väsyneessä, kuolemanväsyneessä. Hän ei ole nukkunut Tallinnasta paluun jälkeen kuin ehkä korkeintaan muutamia kymmenen minuutin eriä, ei välttämättä edes sitä.

Aila heijaa Heikiltä joululahjaksi saamallaan vanhalla, roskalavalta dyykatulla puisella kiikkutuolilla. Aina vähän väliä hän sulkee ja availee sitten taas silmänsä, muttei missään vaiheessa ole sataprosenttisesti hereillä eikä valveilla.

Keittiöstä leviää isoäidiltä perityn reseptin mukaisesti valmistetun smetanaisen liha-borssikeiton tuoksu, mutta sekään ei helpota oloa yhtään, koska Aila kokkasi sen Heikille ja Irmalle eikä itselleen. Kokkasi ja kattoi pöydän valmiiksi. Laittoi puhtaan liinan ja haki pöytään kukkia läheisestä kukkakaupasta, otti arkilautasten sijaan vain juhlapäivinä käytössä olevat perintöastiat ja kristallilasit. Hankasi lusikat astiapyyhkeellä oikein kiiltäviksi. Tuuletti asunnon oikein kunnolla, ettei vain tuoksu ummehtuneelta. Siksi borssikeiton tuoksu saa olon vain entistä apeammaksi.

Päiväunien jälkeen Heikki huomaa, että äiti on soittanut hänen äänettömällä olevaan puhelimeensa viisi kertaa. Ja myös sen, ettei hänen naputtamansa tekstiviesti ole lähtenytkään. Hän ei käsitä miksi, mutta yhtäkaikki kännykän näytöllä lukee: ”Viestiä ei valitettavasti voida toimittaa vastaanottajalle.”

Äiti ei siis olekaan saanut hänen naputtamaansa ”Sori mutsi, mutta ei päästäkään tulemaan, kun ollaan vähän flunssaisia molemmat eikä kummallakaan olisi nyt varaa sairastua ja olla poissa töistä” -viestiä, ja äiti on siis soittanut Heikille useammin kuin kerran! Heikkiä harmittaa. Hänen tarkoituksensa ei ollut pahoittaa äidin mieltä vaan pikemminkin päinvastoin. Pitää ilmeinen ahdistuneisuutensa äidiltä ja äidin kaiken näkeviltä silmiltä salassa.

Heikki käy vessassa, pesee käsiensä lisäksi kasvonsa ja huokaisee nähdessään synkän ilmeensä peilistä. Hänestä tuntuu, että hänen on aivan pakko lähteä omaan kotiinsa tai muuten hän pilaisi Irmankin illan. Heikki on saanut pidettyä itsensä aisoissa koko viikonlopun ajan, mutta nyt ahdistus on saavuttanut sellaiset mittasuhteet, että se jyrää kaiken muun alleen. Heikki ei halua kaataa kaikkea kuonaa sisuksistaan Irman niskaan, mutta jos hän jäisi, hän tekisi niin.

Asunnossa soi irlantilaismusiikki. Irma on alkanut siivota vaatehuonetta tehdäkseen tilaa Heikin vaatteille. Heikki katselee Irman touhuamista pitkään ennen kuin kysyy laulajan nimeä.

Irma kiljaisee ja sanoo säikähtäneensä. ”Apua, miten mä en kuullut, että sä tulit siihen! Huuh, mähän suorastaan unohdin, että sä olet täällä, herranjestas, kuvittelin olevani yksin kotona! Hahhahah! Äsken just ajattelin, että soitan kohta sulle, että nyt on herran paidoille ja kalsareille tila raivattuna! Oon mä kanssa sekopää!”

Heikki naurahtaa olevansa paljon Irmaa pahempi sekopäisyyden mittarilla mitattuna ja kertoo sähläyksestä äidilleen kirjoittamansa tekstiviestin kanssa.

”Voi harmi!” Irma sanoo. ”On se äitis varmaan ihmetellyt… Nyt mennään käymään sen luona ja selitetään miten kävi.”

Heikki vastaa, että hänen mielestään olisi ehkä parempi, jos hän menisi yksin. ”Kun äiti on varmaan aika hermona ja… Mä luulen, että mä lähden nyt ja menen sitten kämpille yöksi. Tavataan me huomenna, jooko?”

Aila hyppää linja-autoon ja on helpottunut siitä, ettei siellä hänen lisäkseen ole kuin kaksi matkustajaa ja hekin unessa. Hän maksaa matkan ja päivittelee summaa mielessään. Miten paljon hinnat ovat nousseet! Samalla rahalla pääsisi piipahtamaan Pariisissa. Julkista liikennettä pitäisi suosia, mutta kylläpä se on tehty Suomessa vaikeaksi.

Aila ei ole käynyt lapsuudenkodissaan pitkiin aikoihin ja on sisarelleen sanonut ehtivänsä tulla aikaisintaan kesällä. Mutta kesällä saattaa posken päällä olla kaksi metriä multaa, Aila ajattelee nostaessaan kassinsa hattuhyllylle. Nyt kun vielä pääsen, niin menen. Minä haluan käydä siellä vielä. Kävellä kaikki tutut paikat ja käydä hautausmaallakin.

Illansuussa sisar soitti, ja sen puhelun aikana Aila päätti ilmoittaa töihin olevansa sairas. Hän voi olla poissa töistä muutaman päivän ennen kuin tarvitsee sairauslomapaperin, ja niin hän nyt tekee. Hänestä tuntuu, että hänen on päästävä kaupungista pois jo Tapaninkin takia. Hän joutuu odottelemaan leikkaukseen pääsyä jonkin aikaa. Hän ei ole koskaan ollut poissa ilman kunnon syytä ja muutenkin vain hyvin harvoin.

”Tuleeko sinne vielä se yöbussi?” Aila oli kysynyt ja oli kuullut linjan olevan toiminnassa vuodenvaihteeseen saakka.

”Keitätkö aamukahvit, jos hyppään siihen autoon?” Aila oli jatkanut, ja sisko oli luvannut keittää.

Essi ei tiedä miten päin olisi. Timo selittää ja selittää, mutta toistaiseksi kaikki on ollut aivan potaskaa ja Essi epäilee isän huomaavan sen hetkenä minä hyvänsä.

”Mä olen ollut koko ajan sen hissanmaikan silmätikku”, Timo sanoo. ”Se rokottaa mua joka asiasta, ihan koko ajan. Ilmeisesti mä vaan ärsytän sitä tai jotakin, en tiiä. Ihan mitä tahansa koulussa sattuu, niin se on heti mun kimpussa. Se ei saanut säädettyä sitä kuvaa tarkaksi siellä tunnilla, ja mä menin auttamaan ja lupasin sulkee sen tykin tunnin jälkeen. Niitä sellasia videotykkejä ei saa sammuttaa heti käytön jälkeen vaan se pitää niinku jäähdyttää. Eipä olis kannattanu ruveta auttelemaan, kun ämmä alkaa heti syyttää varkaaksi!”

Essi on jo muutamaan otteeseen yrittänyt antaa Timolle häipymismerkkejä, mutta Timo istuu kuin tatti Tapanin ja Essin keittiössä, eikä näytä olevan lähdössä minnekään. Ja Essin isäkin on ihmeellisen puheliaalla tuulella.

”Mun pitäs ruveta lukemaan läksyjä”, Essi yrittää ja katsoo kelloa. ”Hitsi koeviikko alkaa keskiviikkona…”

Timo sanoo, että hänellä on koe vasta perjantaina.
Idiootti, Essi ajattelee, lähde vetämään täältä nyt ja vähän äkkiä!

”Tilattasko me pitsat?” Tapani kysyy. ”Sunnuntain kunniaksi. Eikös se ole hyvä idea? Minä maksan. Essi rupea sinä vaan lukemaan läksyjä, me Timon kanssa tässä jutellaan.”

Eikä! Essi huutaa mielessään. Nyt tämä satutunti loppuu! ”Entäs Aila?” Essi kysyy. ”Eikös sen pitänyt tulla illalla meille? Etkös sä aikonut hakea sen? Sähän sanoit, että se tulee. Ootsä unohtanut sun naisystäväsi? Iskä hei, naiset ei tykkää tuommosesta. Vai onks jotakin käynyt? Eiks se tulekaan? Ootteks te riidelleet?”

Äiti ei ole kotona. Heikki näkee keittiön pöydällä olevat kukat ja juhlapöytäliinan ja tuntee olonsa entistä kurjemmaksi. Äiti on tosiaankin valmistellut heidän tulonsa takia ja varmasti loukkaantunut siitä, etteivät he ilmestyneet paikalle.

Heikki etsii paperia ja kynää ja kirjoittaa äidilleen lapun, mutta repii sen heti kirjoitettuaan. Pudottaa paperinpalat roskakoriin ja laittaa kynän takaisin puhelinpöydälle. Kaikkein viisainta olisi puhua äidin kanssa kasvotusten. Muuten äiti saattaisi kuvitella vaikka mitä. Että Irma ei ole halunnut tulla, että Heikki ja Irma ovat riidelleet, että Heikki on ruvennut juomaan… Tai jotakin vielä pahempaa. Ristiin menneet sukset on paras ottaa jalasta äidin silmien alla.

Huomenna kun saan tietää lomautuksista, Heikki ajattelee, niin sitten. Jos potkut tulee, niin pakko se on äidillekin kertoa heti. Se arvaa kumminkin, että jotakin on vinossa.

Heikki katsoo ympärilleen. Äiti on siivonnut heitä varten, nähnyt vaivaa, että kaikki olisi mahdollisimman nättiä, kun Irma tulee. Heikki päästää kirosanalitanian suustaan ja kaivaa puhelimen taskustaan. On hänen soitettava ja selitettävä jotakin. Hän kertoo sitten myöhemmin, mikä häntä on ahdistanut, mutta nyt on annettava ainakin jokin selitys. Muuten äiti alkaa syyttää Irmaa mielessään. Irman syyksi tämä muuten menee aivan varmasti.

Heikki soittaa Ailalle. ”Numero, johon soititte, ei nyt vastaa”, sanoo nainen luurista. Eikä se ole Aila.

Katri kuljettaa laivan hierojan antaman tuliaispussin maihin, mutta jättää sen väärän henkilön käsiin. Pian järkyttävä uutinen tavoittaa laivan henkilökunnan.

M/S Fiesta oli hetki sitten rantautunut Helsingin Olympiaterminaaliin. Metallinsininen Ford Focus ohitti tullipisteen ja auton takapenkillä istuva risteilyemäntä Katri Leinonen moikkasi tullivirkailijoita ja kuunteli auton rattia pyörittävän miehen tarinoita puolella korvin. Stellan veli Marko selitti juurta jaksaen jotain mikä liittyi buffetpöydän antimien epäloogiseen esillepanoon.

”Ensin kalat, sitten lihat, sitten lämmin ruoka. Ei niin, että kolmea sorttia perunaa ja riisiä ja sushia ja lettuja, johan siinä menee lautasmalli uusiksi!” mies selitti.

Katri jaksoi kuunnella tovin, toivoen jutun päättyvän hauskaan oivallukseen, mutta toive oli turhan optimistinen.

Oli nimittäin käynyt niin mukavasti, että laivan lastenhoitajan Stellan veli Marko oli reissussa myös. Marko kävi toisinaan laivalla asentamassa kameroita ja hälytysjärjestelmiä. Kun hän kuuli, että naiset olivat matkalla maihin, hän tarjosi oitis kyytiä. Stella tyrkkäsi Katria kylkeen.

”Siinä sulle uskollinen ja hyvä mies, kelpo tyyppi eikä mikään tyhmä!” Stella mainosti.

Katri puristi käsilaukkuaan tiukemmin syliinsä. Markossa oli kyllä kaikki nämä ominaisuudet, mutta kyllä hän tahtoi tuntea jotain muuta kuin haukottelun tarvetta miehen seurassa. Esimerkiksi himoa. Katri kohtasi peruutuspeilissä Markon katseen. Mies tosiaan tuijotti häntä sillä silmällä. Katri hymyili takaisin. Olihan Marko ihan kiva. Oli ihan hyvä tuntea jokunen aidosti hyvä tyyppi, silti oli masentavaa, ettei kukaan saanut häntä ihastumaan. Mikä minua oikein vaivaa? Katri pohti ja seurasi kaupungin hulinoita, kunnes auto pysähtyi Vincentin Vinyylin kohdalle, ja oli aika kiittää kyydistä.

”Helinä-keiju, hei! Tiedätkö, selibaatissa räytyminen ei tee sulle hyvää!”

Vincentin Vinyyli oli ainut laatuaan koko maassa. Levykauppa oli vanha kunnon kivijalkakauppa, josta sai kaikkia mahdollisia äänitteitä vuosikymmenien takaa. Liikkeen omistaja soitti lempimusiikkiaan päivät pitkät hämärässä myymälässä, hoidatti krapulaansa Iggy Popin seurassa, eikä avannut vaikka ovella oli toisinaan porukkaa jonoksi asti.

Levykaupan toiminnan lisäksi Vincent tuotti erilaisia kulttuuritapahtumia, joista yksi oli argentiinalaisen tangon iltamat. Näissä merkeissä Katri oli tutustunut Vincentiin. Kaikki mikä liittyi musiikkiin ja tanssiin kuului Katrin menolistalle. Heistä olikin tullut vuosien varrella hyvät ystävät. Katri heitti takkinsa levylaatikoiden päälle ja vilkaisi ympärilleen. Levykaupassa oli kaikki ennallaan, tila oli nuhjuinen ja tuulettamaton. Kaikkialla oli kasoittain LP-levyjä, lyttyyn painuneita pahvilaatikoita ja musiikkialan lehtiä. Sentään maailmassa oli paikkoja, joita ei oltu konmaritettu, Katri totesi itsekseen.

Vincent virnisti Katrille tiskin takaa.

”Helinä-keiju, hei! Tiedätkö, selibaatissa räytyminen ei tee sulle hyvää!” hän lohkaisi ja osoitti nurkkaa kohti.

Uudet tangolevyt olivat saapuneet!

”Onnittelut tarkkasilmäisyydestä! Vaikuttaa siltä, että kahdenkymmenenneljän tunnin hehkutakuu on mennyt umpeen!” Katri heitti ja muikisti huuliaan.

Vincent näytti janoavan yksityiskohtia. Mutta seikkailut vällyjen välissä eivät kuuluneet Katrin ja Vincentin puheenaiheisiin. Jossain meni raja. Katri kyllä flirttaili Vincentin kanssa, mutta siihen se jäi. Jossain vaiheessa hän oli ylittänyt vaiheen, jossa oli valmis sopeutumaan miehen tarjoamaan elämäntyyliin. Ja hänen elämäntyyliinsä ei sopeutuisi muu kuin merimies, Katri huokasi ja ravisteli hiuksiaan. Oli ihanaa olla maissa hetki.

Vincent nosti jalat myyntitiskille ja tarkasteli Katria päästä jalkoihin.

”Ammattilaishurmaajan puhetta...” hän murahti ja kertoi laittaneensa Facebookin kautta ryhmäkutsun kaikille tangotanssijoille.

”Hyvä homma! Jään muutaman päivän kuluttua maihin ja sitten onkin taas tangomilonga-ilta”, Katri sanoi, ja Vincent sanoi tulijoita riittävän.

Liikkeessä aika kului siivillä kuten aina. Vincent keitti kahvia, kertoi juttujaan ja Katri tutki levyvalikoimaa. Tangoiltamiin kuului olennaisena asiana levylautasella rahiseva äänite. Vincent haki levykaupan naapurissa olevasta elintarvikekioskista heille pitsaviipaleet lounaaksi ja Katri selasi sillä välin puhelimeensa kertyneitä viestejä, joista viimeisin oli Tomilta: ”Muista viedä pussi! Osoite on Kalevankatu 10, Cuba Cafe, mun kaveri Rike odottaa sua!”

Rike, Katri maisteli nimeä. Ihan niin kuin Petellä olisi ollut joskus laivalla vieras, jonka nimi oli Rike. Kyseinen mies vietti yönsä laivan putkassa. Toivottavasti kyseessä oli eri heppu, Katri ajatteli ja vilkaisi kelloa.

Hänen pitäisi palata laivaan ensi tilassa. Toimistohommia oli vaikka kuinka paljon. Ei hänellä olisi aikaa lähteä viemään pussukkaa Tomin kaverin kahvilaan. Hänen pitäisi jättää pussukka Vincentin hoiviin. Rike vai mikä hänen nimensä sitten olikaan, voisi hakea pussin Vincentiltä. Katri laittaisi Tomille viestin, kun olisi palannut laivaan. Mutta nyt hänen oli mentävä!

”Tuletkos Katri? Laitetaan sauna kuumaksi ja nautitaan elämästä!”

Katri kävi läpi matkustajapalautteita toimistossaan. Olli Sädettä ja kaikkea häneen liittyvää rakastettiin varauksetta. Se oli äänensä menettäneen artistin siunaus, yhdessäkään päivätansseista kerätyssä palautteessa ei mainittu Ollin poissaoloa negatiivisena asiana. Ei, hänelle toivottiin pikaista paranemista ja onnellista joulua. Erikoismaininta meni drinkkikupongeille, joita Katri oli anteliaasti jakanut tango-opetukseen osallistuneille. Ilta oli köyhdyttänyt risteilyosaston drinkkikuponkivarastoa, mutta kaikella oli hintansa. ”Tyytymättömiin asiakkaisiin meillä ei ole varaa!” Laivayhtiön ohjenuora oli selkeä ja sitä oli helppo noudattaa!

Katri klikkasi auki illan risteilyohjelmatiedoston ja lisäsi seuraavan päivän päivätansseihin ohjelmavaihdon, Tangoa mestarin askelissa! -kurssin. Tanssitunti tangosalongissa oli ollut menestys ja se pidettäisiin ohjelmistossa. Katri tallensi tiedoston ja tulosti muutamia kappaleita kiinnitettäväksi laivan sisäänkäynnissä olevaan vitriiniin. Lastenhuoneen työharjoittelijat saisivat kopioida loput ohjelmat ja jakaa uudet risteilyohjelmat matkustajille.

Laivalla kaikki sujui ennalta laadittujen suunnitelmien mukaisesti, jopa lähtötunnelmat olivat satamasta riippumatta jokaisena iltana täysin samat. Varmaa oli ainoastaan se, että kaikkina iltoina laiva oli lastattu arkeaan pakenevilla risteilymatkustajilla.

Laivan lähtöön oli tunti. Puolen tunnin kuluttua Katri menisi pomonsa, laivan intendentin, Timo Heinosen kanssa vastaanottamaan laivaan saapuvia matkustajia. Katri sitaisi univormuunsa kuuluvan silkkihuivin kaulaansa. Mitä Tomin ihmeitätekevässä mustelmaeliksiirissä olikaan, se oli tepsinyt. Mustelma oli jo muuttunut hieman vaaleammaksi. Ei niin, että sitä olisi voinut kauneuspilkuksi kutsua, mutta silti selvä muutos parempaan, Katri arvioi kaulaansa koristavaa mustelmaa.

Kun hän oli saanut itsensä valmiiksi, hän siemaili kahvia uutisten äärellä. Kaaos maailmalla, rauha Suomessa, hän totesi ja sulki television ja uppoutui edessään levittyvään maisemaan. Työhuoneen ikkunan takaa levittyvä suuri sininen oli syy, mikä piti Katrin merimieselämässä kiinni. Meri tyynnytti mielen. Hän tarkisti vielä, oliko Tom vastannut viestiin. Lähetystiedoista päätellen viestiä ei oltu vielä luettu. Tärkeintä oli kuitenkin, että Tom lähettämä tuliaispussukka oli nyt Vincentin hoteissa eli toisin sanoen paremmassa tallessa kuin Suomen Pankin holvissa!

Katri oli vastaanottovuorossa laivan intendentin Timo Heinosen kanssa. He seisoivat kävelykadun keskiössä, suurien lasiovien edessä ja neuvoivat matkustajia oikeisiin hisseihin.

Laivalla Timo Heinonen oli tunnettu aiemmasta sotilasurasta ja ehdottoman ankarasta asenteesta siihen, mitä tuli henkilökunnan käytökseen ja ulkoasuun. Vuosien varrella Katri oli huomannut, että vaativuus oli kuitenkin vain muisto armeijavuosista. Timo oli aikoinaan ottanut Katrin töihin, kun hän oli tehnyt paluuta Karibialta. Ja mies oli ollut kaikissa tilanteissa Katria kohtaan todella mukava. Timo oli myös sinkku ja yhteisiin laivavuosiin mahtui muutama läheltä piti -hetki. Timon seurassa Katri oli aina hieman varuillaan. Hän ei tahtonut antaa vääränlaisia signaaleja.

Matkustajia soljui laivaan tasaisena virtana. Matkustajien keski-ikä ennusti sitä, että illasta oli tulossa vaihteeksi rauhallinen. Tangokansa oli tietyn ikäistä, ja hyvä niin. Katri lateli tottuneesti laivan ravintoloiden teemat ja päämenut, jakoi kyselijöille tietoa tullimääräyksistä ja Tukholman museoiden aukioloajoista. Laivalla vietettyjen vuosien aikana Katrista oli kehkeytynyt todellinen nippelitiedon ja hassunhauskojen keskustelunavauksien kävelevä hakuteos.

Ei ollut kerta tai kaksi, kun hän sai sitaista jonkun kaulassa roikkuvaan solmioon solmun. Hän halusi olla avuksi. Koska hänellä ei ollut omaa perhettä, oli laivasta, sen henkilökunnasta ja laivaan saapuvista matkustajista muodostunut eräänlainen perhe, jonka hyvinvointi askarruttu Katria toisinaan enemmän kuin hänen omansa.

”Minulla on keväällä oma purjevene. Lasken sen vesille, jos Katri tässä tulee sitä saareen kastamaan. Tuletkos Katri? Laitetaan sauna kuumaksi ja nautitaan elämästä!” Timo sanoi ja pukkasi Katria kylkeen.

Katri hymyili jäykästi punakoille eläkeläispapoille, jotka kuuntelivat Timon veneenrakennustarinoita lumoutuneina.

”Totta kai, otan Magnum-pullon mukaan!” Katri sanoi.

Timo loi Katriin pitkän silmäyksen. Vähän turhan pitkän Katrin mieleen. Mies oli tehnyt samankaltaisia ehdotuksia pitkin kesää. Jokin Timon päällekäyvässä tyylissä muistutti mustasukkaisesta ex-miesystävästä. Ja Katri oli oppinut luottamaan vaistoonsa. Silti, olihan se ihanaa, että mies osoitti ihailunsa avoimesti. Katri vilkaisi vieressään seisovaa hymyilevää miestä, jonka silmät loistivat poikamaista intoa, kun hän puhui veneestään. Katri antoi matkustajista hersyvän hyvän tunnelman, naurun ja ilon tarttua.

Oletko heittänyt kuriirikeikkaa?” hän sihahti Katrin korvaan.

Tunnelma lätsähti heti, kun Katrin näkökenttään saapasteli rastapäinen harminkappale. Pete, joka hädin tuskin tervehti, vaan pukkasi Katria hieman sivummalle.

Oletko heittänyt kuriirikeikkaa?” hän sihahti Katrin korvaan.

Katri värähti. Miehen äänessä oli se sama kova, vaativa sävy kuin iltana, jolloin hän oli käynyt Katrin kaulaan kiinni.

”Että mitä?” Katri huusi.

Laivan trubaduuri oli juuri aloittanut musisoinnin. Kun mukaan liittyi vielä pari parkuvaa lasta ja kovaan ääneen rätkättävä inttipoikien muodostama seurue, oli kakofonia valmis, eikä hetkeen ollut mahdollista kuulla normaalia puhetta. Pete seisoi ahdistavan lähellä.

”Karaokekeikkaa?” Katri karjui musiikin sekaan, muttei ollut varma kuuliko Pete.

Peten kulmat kurtistuivat.

”Just joo, karaokea! Sinä se olet sitten susityhmä akka...” Pete sivalsi.

”Katri, sinua tarvitaan täällä!” Timo huikkasi ja osoitti Peten jalkineita.

”Bootsit ei kuulu virka-asuun, ei edes baarissa, vaihda kengät!” Timo sanoi.

Pete seisoi paikallaan sen näköisenä, että joutui ponnistelemaan, ettei tekisi jotain sellaista, mitä joutuisi katumaan. Mies puuskutti sieraimet levinneinä Katrin edessä. Epämääräinen huolestuneisuus täytti Katrin mielen. Kasvoille pyrkivästä hornahöngästä pystyi päättelemään, että hän oli hetki sitten juonut jotain alkoholipitoista. Muisto kuristusotteesta kaulalla sai Katrin ottamaan varmuuden vuoksi askeleen taaksepäin Petestä.

”Haista sinä peikko pitkä paska!” Katri sihahti hampaidensa välistä ja livahti takaisin työpisteelleen, neuvomaan matkustajia, jotka haahuilivat sisääntuloaukossa hämmentyneen näköisinä.

Pete marssi rastat heiluen matkustajien seassa. Katrin olisi tehnyt mieli kertoa Timolle kaikki, mitä edellisiltana oli tapahtunut. Pestä kätensä koko jutusta ja kuitata lähtöpassi laivasta. Siihen hän ei ollut vielä valmis. Mutta hän löytäisi keinon, millä Petestä päästäisiin.

”Kai tiedät, että voit koska vaan kertoa minulle, jos sinua ahdistellaan. Ymmärrän kyllä, että sinä kiinnostat miehiä. Olet aika pakkaus”

Laivan irrottua laiturista Katri käveli Timon kanssa kohti päällystön toimistoa. Katri erotti käytävän päässä puuhastelevan Peten. Hän kiinnitti Happy Hour -mainosjulisteita yökerhon oviin. Petestä oli kehkeytynyt todellinen maanvaiva. Katri vilkaisi Timoa, mies seisoi hänen edessään odottava ilme kasvoillaan. Ei hän hassumman näköinen ollut. Komea sellaisella urheilullisella tavalla, tukka oli edelleen armeijahenkisesti leikattu ja orvokinsiniset silmät tuikkivat leikkisästi.

”Kai tiedät, että voit koska vaan kertoa minulle, jos sinua ahdistellaan. Ymmärrän kyllä, että sinä kiinnostat miehiä. Olet aika pakkaus”, Timo sanoi.

Katri olisi nauranut miehen suojeluksi naamioidulle lähestymisyritykselle, ellei hän olisi tajunnut tilaisuutensa koittaneen.

”Koska viimeksi baarihenkilökunta on puhallutettu?” Katri kysyi ja astui sisälle toimistoonsa.

Yökerhossa Katri seisoi parrasvalojen loisteessa.

”Hyvät naiset ja herrat, Olli Säde ja Päivänsäteet, ELÄMÄ SE ON KUIN SILKKIÄ VAAN!”

Katrin spiikkiä seurasi rumputremolo, ja valot suuntautuivat samettiverhojen suojista näyttämölle astuvaan laulajatähteen. Olli Säde otti yleisönsä ja M/S Fiestan risteilyemäntä otti paikkansa av-teknikon vierestä.

Ollilla oli edelleen haasteita äänen kanssa, ja tästä syystä show’ssa oli enemmän tanssinumeroita. Kaikki yökerhossa olevat istuivat paikoilleen jämähtäneinä ja seurasivat tanssia. Estradilla vallitsi juhlallinen tunnelma.

Täysmiehitetty bändi soitti Myrskyluodon Maijaa ja tanssilattian keskiössä askelsi Pia, jonka kasvot hohtivat näyttämön valoissa ihmeellisen kauniina, niin kuin kulmakarvoille ja ohimolle olisi satanut kristallisia lumikiteitä. Niskan tähtitatuointi oli huolellisesti pakkeloitu piiloon ja hoikkaa kehoa verhoava kolttu täytti kaikki laivayhtiön määritykset hienostuneen seksikkäästä esiintymisasusta.

Katri silmäili pianoa takovaa Kajta. Mies oli tapojensa mukaan haihtunut ensi kohtaamisen jälkeen omille teilleen. Sellainen hän oli, yhtä pelokas kuin Katrikin. Ja siinä oli syy, miksi suhde toimi ja oli pysynyt niin raastavan epäselvänä. Hänen osaltaan juttu oli kertakaikkisesti loppu. Nyt hän tiesi, kenet hän halusi. Muisto edellispäivän porrasjumpasta laivan perämiehen kanssa nostatti hymyn Katrin huulille.

Ja hän vilkuili ympärilleen, josko laivan komentosillalla työskentelevä Mats olisi piipahtanut yökerhon katsomaan show’n, mutta miestä ei näkynyt.

Musiikki meni tunteisiin. Pian uskomattoman voimakkaat hypyt ja hallitut piruetit, triplat, kirvoittivat yleisöstä valtavat aplodit. Pian lahjakkuus oli ilmiselvää. Tanssitaito oli samanaikaisesti vahvaa ja rohkeaa, kuten oli kaikki muukin, mitä hän edusti – moottoripyörät, vauhti ja romuralleissa kaahailu.

”Tähti on syntynyt!” Timo Heinonen mutisi.

Hän taputti Katria olkapäille, ja jätti kätensä lepäämään Katrin harteille. Katri olisi halunnut työntää käden pois, muttei kehdannut. Hän piti katseensa lavaa kohti suunnattuna.


Katri heräsi kovaan jyskytykseen. Hänellä meni hetki ymmärtää, mitä tapahtui. Joku huusi hänen nimeään ja jyskytti ovea. Katri kiskoi ylleen aamutakkiaan.

Pete huojui paikoillaan. Hänen kasvonsa olivat vitivalkoiset.

”Tom on hakattu. Hän on teho-osastolla koomassa!” Pete sanoi ja löi nyrkkiään ovenpieleen tuskaisen näköisenä.

Katri tuijotti Peteä tajuamatta sanaakaan siitä, mitä mies oli hetki sitten kertonut.

”Nyt kerrot, missä se pussi on!” Pete pamautti sormuskädellä ovea niin, että siihen jäi painauma.

Katri ummisti silmänsä.

”Tai muuten mitä?” hän kysyi niin hennolla äänellä, että tuskin itsekään kuuli sanojaan.

”Tom on koomassa, ja se on sun syy!” Pete sähisi silmät vihaa uhkuen.

”Jätkät käy kuumana, ne on tulossa hakemaan sut. Tajuatko, sä olet vaarassa”, Peten ääni kaikui jossain kaukana.

Katri perääntyi hyttinsä hämärään. Hytin ovi läiskähti kiinni. Hän kävi istumaan vuoteelleen. Hän kuuli, miten mies potki ja hakkasi ovea. Shokkitärinä valtasi Katrin koko kehon.

Jatkuu ensi numerossa.

Laura Paloheimo on vuonna 1971

syntynyt kirjailija, tuottaja ja kirjoittamisen ohjaaja. Hän on

kirjoittanut vauhdikkaita chick lit -kirjoja:

Klaukkala, OMG,

Mama Mojo ja

Puppiduu.

Risteilyemäntä Katri Leinosen työpaikkaromanssi laivalla soittavaan pianistiin hiipuu yhtä nopeasti kuin se roihahtikin, mutta Katri ei ehdi miestä liikoja suremaan.

Tangoshow’n ensi-ilta ja sitä seuranneet lukuisat jatkojuhlat ja niistä seuranneet romanssit olivat pääpuheenaihe laivan messissä.

Katri liittyi aamukahviaan nauttivien hyttiemäntien seuraan ja keskittyi kuuntelemaan varsin värikkäitä versioita laivalla edellisyönä show’nsa ensi-iltaa juhlineesta tähtilaulajasta, Olli Säteestä.

”Ei ollut päällä rihmankiertämää!” yksi hyttiemännistä sanoi ja pyöritteli päätään.

Katria huvitti. Aina sama juttu, saunakansa kohahti, jos joku oli sattunut kävelemään alasti henkilöstön poreallastilan läpi.

”Artistit on sellaisia, vapaita sieluja, haluavat irrotella kunnolla!” Katri sanoi ja sekoitti kahviaan ja tunsi hyttiemäntien tuijotuksen kaulallaan.

Pelon ja ärtymyksensekaiset ajatukset pitivät Katrin hereillä aamuun asti. ”Jos sanot sanakin tästä, se on nirri pois! Se on nirri pois!” Peten uhkaukset kiersivät kehää mielessä. Mustelma teki kipeää, mutta huivia oli pakko pitää kaulassa. Katria ahdisti ajatellessaan edellisyötä, kammottavaa pullonpyörityspeliä Peten hytissä ja hetkeä, jolloin mustelma syntyi.

Mies himoitsi edellisiltana pullonpyörityspeliä pelanneen moottoripyöräjengin kannattajajäsenyyttä.

Oli vaikea ymmärtää Peten olevan se sama mies, jonka Katri oli oppinut tuntemaan aloittaessaan laivatyöt. Missä oli kultainen baarimikko, jonka Katri oli vuosien aikana oppinut tuntemaan? Ja miksi hän halusi niin paljon tienata moottoripyöräjengin hyväksynnän?

Selvittyään työkaverinsa kuristusotteesta ja päästyään hytilleen, hän oli valvonut koko yön pohtien, mitä hänen pitäisi tehdä. Hän olisi ilomielin ilmiantanut Peten laivan intendentille, ellei olisi siinä samalla vaarantanut oman työpaikkansa laivassa. Vuosien aikana oli tapahtunut paljon kaikenlaista. Katri tiesi liikaa. Ja Pete tiesi, että Katri tiesi.

Peten pelko oli kuitenkin epätoivoista lajia. Mies himoitsi edellisiltana pullonpyörityspeliä pelanneen moottoripyöräjengin kannattajajäsenyyttä, ja se vaati erilaisten tehtävien suorittamista. Kannattajajäseniä valjastettiin tekemään palveluksia. Laittomuuksia. Tom oli toiminnassa jotenkin mukana, vaikkei miehellä tainnut olla edes moottoripyörää, Katri pohdiskeli ja toivoi hyttiemäntien keksivän uusia puheenaiheita.

”Näytät siltä, että olet herännyt vasta, ja tarvitseeko kysyä mistä?”

Onneksi Ahdin Valtakunnan valtiatar, lastenhoitaja Stella, ilmestyi paikalle ja ilmoitti Olli Säteen olevan päivähuoneessa. Muutoin niin pirteä Stella näytti väsyneeltä.

”Näytät siltä, että olet herännyt vasta, ja tarvitseeko kysyä mistä?” Katri kysyi ja Stella virnisti.

”Myönnetään! Sääntöjä rikottu! Olin yötä Ahdin Valtakunnassa!”

”Esimerkillistä päivystystyötä, koisit työpaikalla!” Katri kiteytti ja toivoi, että itsekin nukahtaisi toimistopöytänsä ääreen, siten elämä laivalla olisi ehkä tylsää, mutta piirun verran turvallisempaa.

Stella nauroi ja veti käden kuvitteellisen hatun lippaan.

”Aina valmis, mitä tulee pirtuun tai polkkaan!” hän sanoi ja kertoi olleensa tanssijoiden kanssa jatkoilla.

”Nähtiin aamu nousevan ja yksi alaston mies!”

”Alaston mies?” Katri toisti.

”Markolta terveisiä, hän kyselee aina, onko Katri jo rengastettu, en oikein tiedä mitä vastata.”

”Tatuoitu ja karvainen. Ei mikään kiiltokuva mieheksi, mutta mies kuitenkin. Kaveri juoksi munasillaan ympäri seiskakantta. Kuulemma kyse oli jostain nakuhaasteesta!” Stella pyöritteli päätään.

”Sepä somaa”, Katri mutisi ja toivoi, ettei intendentin korviin kantautuisi yhtäkään tarinaa edellisillan aktiviteeteista.

Katri tunsi Stellan katseen kaulallaan.

”Kiva huivi sulla, sininen... Oliko kiihkeä yö Kajn kanssa?” Stella kysyi ja näytti siltä, että odotti mehukkaita yksityiskohtia.

”Sininen sopii mielialaan. En kerro mitä tapahtui, lakkaa kärttämästä!” Katri mutisi.

Stellan silmät välähtivät.

”Kiitos luottamuksesta! Markolta terveisiä, hän kyselee aina, onko Katri jo rengastettu, en oikein tiedä mitä vastata”, Stella sanoi muka huolettomasti, vaikka Katri hyvin tiesi, mihin Stella pyrki.

Stellan turvallisuusalalla työskentelevä veli oli kyllä mukava mies, mutta ei yhtään Katrin tyyppiä.

”Sinkkuna edelleen”, Katri sanoi ja kohautti harteitaan.

Hän oli seilannut ne seitsemän merta eikä ollut vieläkään löytänyt kotisatamaa, ei prinssi rohkeaa, mutta oli oppinut paljon itsestään. Se kai oli tärkeintä, tietää kuka oli, mistä tuli ja mihin suuntaan oli matkalla.

Stella oli hyvä ystävä. Jos jonkun ihmisen oppi tuntemaan merillä ollessaan, niin työkaverinsa, aina sielunelämää ja lapsuudentraumoja myöten. Meri herätti alitajunnan ja heitti kaikki roskat pintaan, vaikka eivät he elämäänsä itkeneet, päinvastoin.

Stella jatkoi ensi-iltajuhlien yksityiskohtien heruttamista. Kesken tarinoinnin Katrin hakulaite soi.

Tarkoitus oli myydä litratolkulla juomia, eikä myyntitavoite toteutuisi mikäli porukkaa lähtisi pois kesken kaiken.

”En voi laulaa! Pitää lepuuttaa, että saan äänen toimintakuntoon illaksi!” Olli raakkui luuriin.

”Tee kaikkesi, että saat äänesi kuntoon illaksi! Höyryhengitä, laita kosteita pyyhkeitä hyttiin, kuiva huoneilma on myrkkyä keuhkoille!” Katri lateli rutiininomaisesti ohjeita ja laski luurin alas.

Hän tuijotti hetken eteensä näkemättä mitään ja yritti keksiä, mitä sanoisi tangofaneille, jotka jonottivat paraikaa päivätansseihin kannella kymmenen. Olisi ikävää ilmoittaa, ettei Olli pääsisi heitä liikuttamaan ja että nimikirjoitukset jäisivät saamatta, kaverikuvat ottamatta.

Katri mietti eri vaihtoehtoja. Kansa saisi kuitenkin tanssia tangoa. Tango-orkesteri ja orkesteria johtavan Kajn lauluesitykset kuuluivat Ollin päivätanssipakettiin. Ollin tähtitunti oli päiväntanssien kohokohta, muusta musisoinnista ja laulusta huolehtisi orkesteri. Tarvittiin jotain, mikä pitäisi tangohovin tansseissa alkamishetkestä sen päättymishetkeen, mutta mitä? Tarkoitus oli myydä litratolkulla juomia, eikä myyntitavoite toteutuisi mikäli porukkaa lähtisi pois kesken kaiken.

Katri puhalteli ilmaa keuhkoistaan. Hän silmäili puhelimen vieressä olevaa hyttilistaa. Siinä oli merkittynä hytin numero ja hytissä asuvan miehistön jäsenen nimi. Ensimmäisenä listassa oli Alvarez. Fernando Alvarez! Niin tietysti! Miksi hän ei heti tajunnut! Eilisiltana Fernandon tangosoololle oli taputettu seisten. Suomen notkealanteisin tangotanssija, Fernando tunsi tangon salat ja oli Olli Säteen salarakas.

Katri naputteli Fernandon numeron puhelimeen ja toivoi parasta. ” Si, Si!” Fernando vastasi ja ilmoitti olevansa paikalla vartin kuluttua.

Katri kiiruhti ulos messistä ja juoksi portaisiin.

Laivan munahaukkojen havittelema kultamuna, laivan perämies, Mats Åhman.

”Joskushan ihmisen oli kuntoiltava!” hän tokaisi vieressään harppovalle miehistön jäsenelle ja huomasi vasta sitten, kuka hänen vieressään harppoi.

Laivan munahaukkojen havittelema kultamuna, laivan perämies, Mats Åhman. Katri onnitteli itseään siitä, että kerrankin osui paikalle Mats Åhmanin kanssa niin, ettei paikalla ollut esimerkiksi parfymerian kaunottaret, joiden kauneus oli ehkä purkista, mutta Katri olisi tehnyt mitä vain saadakseen tietää, mistä purkista.

”Sisällä oleskelu ja koneellistetun sisäilman hengittäminen on rasitus keuhkoille, Mats tiedotti.

Katri nyökkäsi pontevasti samanmielisyyden merkiksi. Hänen vieressään askeltava perämies oli komea rujolla tavalla. Auringon ja iän rypistämät kasvot olivat mukavalla tavalla syvien uurteiden raidoittamat, leukaa koristi hienoinen sänki, silmät olivat orvokinsiniset ja täynnä sellaista kujeilua ja iloa, jota Katri niin kovasti kaipasi. Silkkaa pokaalia koko mies!

”Täytyy kai alkaa treenaamaan ihan kunnolla, Katri sai sanotuksi läähätyksen lomasta.

”Mitä sä treenaat?” Mats kysyi.

”Tangomusiikkia ja Netflix-surffailua”, Katri vastasi totuudenmukaisesti ja Mats räjähti nauramaan. Katri pysähtyi paikoilleen ja nauroi itsekin.

”Tottahan se on, olen läpikotaisin laiska. Yritän aina laihduttaa ja se onnistuu yleensä päivisin. Yöllä löydät minut messistä, tarkalleen ottaen ensimmäisen buffet-tarjoilun päättymisen aikaan. Suklaakakut on varattu mulle!” hän sanoi muka tiukkana ja Mats nauroi lisää.

”Olet hurmaavan rehellinen!” mies sanoi.

Ja Katri hymyili niin että poskipäihin koski.

”Mitä eilen tapahtui? Mä yritin tavoittaa sua.”

Katri marssi orkesterikorokkeelle ja kertoi pikaisesti Kajille muutokset päivätanssien ohjelmaan. Kaj tuijotti Katrin kaulaa.

”Mitä eilen tapahtui? Mä yritin tavoittaa sua. En saanut nukutuksi, meidän hyttikäytävällä oli ihan hirveä meteli! Ne motoristit kuuntelivat jotain paskamusaa aamuun asti! Ja ne polttivat maria, mä en voi olla täällä, jos meno ei muutu!” Kaj sanoi.

Katri lausui Kajlle pahoittelut ja otti mikrofonin käteensä. Hän tiesi hyvin Kajn historian päihteiden kanssa, miten hän oli kamppaillut itsensä vapaaksi vakavasta riippuvuudesta.

”Puhutaan myöhemmin, jooko? Mennään vaikka kansikävelylle”, Katri sanoi ja astui tanssilattialle.

Tangohovin edustajat huikkailivat Katrille ja kyselivät Ollista. Katri vilkaisi samettiköysien takana seisovaa tummapintaista miestä. Fernando oli ammattilainen, hän oli paikalla, hymyilevänä ja valmiina ottamaan hommat hoitoon.

”Raju rakastaja”, Katri lausui ja sai hetkessä tangosalonkiin kerääntyneen eläkeläisjoukon huomion itseensä.

”Hyvät matkustajat, raju rakastaja on täällä! Minulla on ilo edustamani laivayhtiön puolesta esitellä teille eilisiltana tangoväen lumonnut Fernando Alvarez! Hän on luvannut esittää teille parhaat palat soolonumerostaan ja opettaa teille askelsarjan tai pari!”

The woodooman, luki hieroja Tomin hytin ovessa. Katri koputti oveen. Katri oli varannut ajan hierontaan. Tom oli laivaporukasta ensimmäinen, joka matkusti Intiaan ja palasi sieltä täysin vihkiytyneenä erilaisiin yrtteihin ja mielenhallinta harjoituksiin. Tomilla oli aina tarjota ihmeitä tekevä flunssankarkotusjuoma, minkä kanssa hän tarjosi itseleivottuja pikkuleipiä.

”Alastomien naisten vuoksi olen valmis melkein mihin vaan!” Tom nauroi.

Verkkariasuinen Tom avasi oven ja pahoitteli hytissä vallitsevaa sotkua.

”Jään huomenna maihin ja siirrän samalla kamoja hoitohuoneelle. Laitanko erikoisyrttejä höyryttimeen?”

Pöydällä olevasta diffuserista nousi kiemurtelevaa vesihöyryä. Tuoksut oli osa Tomin hoitorituaalia. Katri ryhtyi riisumaan vaatteitaan.

”Hieno juttu, että olet toteuttanut unelmaasi luontaishoitolasta, se on meidän kaikkien ilo”, Katri sanoi.

”Alastomien naisten vuoksi olen valmis melkein mihin vaan!” Tom nauroi.

Tom siirtyi hytin vessaan siksi aikaa, kun Katri riisui. Katri kääriytyi pyyhkeeseen ja kävi istumaan hoitovuoteen reunalle. Hän tajusi unohtaneensa käteistä rahaa sisältävän kukkaron toimistoon. Taskussa ei ollut muuta kuin huulikiilto, laivayhtiön heijastin ja evääksi messistä otettu banaani.

”Voin tietenkin maksaa luonnossa!” Katri tokaisi reippaasti.

Tom tuijotti häntä sen näköisenä, ettei ollut varma, oliko kuullut oikein. Katri kaivoi banaanin esiin. Tom purskahti nauruun.

”Hetki sitten, kun halasin sua, tunsin jotain kovaa rintaani vasten ja ajattelin, että tulet vetämään mut kylmäksi!” Tom sanoi huolettomaan tyyliinsä.

”Ihanko totta luulit, että mulla on ase? Miksi?”

Katria hämmensi toden teolla.

”Ihanko totta luulit, että mulla on ase? Miksi?” hän kysyi, mutta Tom ei vastannut.

Ehkä hän ei kuullut. Kolina vessassa voimistui, hän valmisti yrttikäärettä mustelmaan. Tom liotti pyyhettä käsienpesualtaassa ja lirutteli pyyhkeen päälle kellertävää nestettä ruskeasta lääkepullosta.

”Minusta on tullut vainoharhainen. Näen uhkia kaikkialla! En saa nukutuksi”, Tom selitti ja Katri etsi sopivaa asentoa hierontapöydältä.

Hän lupasi Tomille vapaat kädet mitä hoitoon tuli. Tom lupasi tehdä parhaansa mustelman karkottamiseksi. Onneksi hänelle ei tarvinnut selittää mistä se oli tullut. Ehkä Tom oli nähnyt tilanteen, Katri päätteli ja ummisti silmänsä.

”En mä sulta mitään maksua ota, niin monta vuotta on töitä tehty yhdessä, enkä kertaakaan tarjonnut sulle edes drinkkiä. Nyt saat koko rahan edestä!” Tom huuteli valuvan veden kohinoiden seasta.

Pian hän vajosi rentoon oloon, horrokseen minkä läpi hän tavoitti ainoastaan Tomin soittaman rentouttavan musiikin sävelet.

”Ihanaa tingelitongelimusiikkia”, Katri mutisi puoliunessa, hän yritti puhua mutta oli jo niin rento ja väsynyt, että hän tuskin kykeni muodostamaan sanoja.

”Rento mieli, rento keho. Kun tajunta laajenee, maailmankuva laajenee ja kaikki on mahdollista.”

Hoidon jälkeen Katri ponnisteli itsensä istuma-asentoon ja kiskotteli jäseniään ja haukotteli suureen ääneen. Se, mitä hän oli hetki sitten hierontapöydällä kokenut, oli ollut tajuntaa laajentava kokemus. Hän oli tuntenut olevansa yhtä musiikin ja meren kanssa, yhtä jokaisen tähdenlennon ja kaukaisen galaksin kanssa. Se oli ihmeellinen kokemus.

Katri vilkaisi itseään peilistä ja näki, miten rentous ulottui silmiin asti. Hänen katseensa oli täysin toinen, raukea. Ja silmät suorastaan kiilsivät kirkkaanvihreää sävyä, sitä jadentummaa, mitä ei hämärässä yleensä erottanut.

”Rento mieli, rento keho. Kun tajunta laajenee, maailmankuva laajenee ja kaikki on mahdollista”, Tom julisti tuttuun tapaansa tajunnanlaajentamisen puolesta.

Katri huojutteli kehoaan puolelta toiselle. Hän ajatteli Kajta, sitten komentosillan Matsia, sitten taas Kajta, hetkisen ajan naapuriaan Vesaa ja sitten taas Kajta. Sitten hän huomasi miettivänsä, miltä Mats näyttäisi alasti. Mieshän oli niin hoikka, olisiko hänessä vartta täyttämään aikuinen nainen? Katri tuumaili ja tirskahti.

”Olet niin suloinen, että minua ihan itkettää! Tarjoaisin sulle vielä teetä ja erikoispikkuleivän, mutta selvästi sulle riitti tämä setti”, Tom sanoi ja halasi Katria, joka takertui eteensä ilmestyvään mieheen ehkä hieman turhankin halukkain ottein.

Tom asetti Katrin sepalukselle eksyneet käpälät turvallisemmalle vyöhykkeelle.

”Noh, noh, aika mennä tutimaan Katriseni”, Tom sanoi ja irrottautui otteesta.

Tom työnsi Katrin hyttikäytävään ja painoi tämän käteen pienen muovipussin.

”Kiva juttu, että viet mun frendin nuuskat maihin, pussissa on partavesilitkua ja perusjuttuja!” Tom sanoi.

Katri moikkasi käytävällä puhelintaan räpläävää Kajta ja otti tukea hyttikäytävää halkovasta kaiteesta.

”Totta kai, kaikki hoituu!” Katri mumisi, vaikkei muistanut, että heillä olisi ollut puhetta pussin kuljettamisesta ja painoi Tomin poskelle märän pusun kiitokseksi.

Hyttiin päästyään Katri kävi suihkussa ja sujautti yöpaidan ylleen. Jestas, että hän olikin väsynyt! Ja samanaikaisesti hän oli niin täynnä energiaa, että olisi voinut hyvin viettää pienen lemmekkään hetken esimerkiksi Kajn seurassa. Mutta ei kuitenkaan, Kaj oli historiaa. Kyllä meressä kaloja riitti! Ja se varsinainen vonkale oli vielä pyydystämättä!

Tomin suorittama hieronta oli avannut kaikki kraanat. Aivan kuin hän olisi muuttunut silmissä pehmeämmäksi, hohtavammaksi, vetovoimaisemmaksi. Toiseksi.

Tällä kertaa hän saisi sen, mitä tavoitteli. Vaikutti siltä, että vihreä valo palaisi komentosillalla, kun Katri Leinonen piipahtaisi pikkuvisiitillä! Katri iski silmää peilikuvalleen. Olisipa hän ollut yhtä itsevarma aiemmin päivällä, kun nousi portaat Mats Åhmanin seurassa. Mats oli kyllä jotain ihan muuta. Ja wou, miten selvästi hän pystyi näkemään, miten erivärisiä valoja hänen peilikuvansa heijasti! Kaikki oli niin ihmeellistä!

Katri otti askeleen peiliä kohti. Kuvajaisen säteet olivat kirkkaan vaaleanpunaisia ja niiden seassa oli kirkkaanvalkoista valoa, kuin roiskeita, ne levisivät hänen kuvajaisensa yli, koristelivat hämärässä hytissä seisovan naisen hahmon.

Katri kosketti peiliä. Säteet katosivat. Hyttiin laskeutui pimeys. Hän näki taas itsensä niin kuin oli. Hän tunsi ohimoissa jyskyttävän päänsäryn ja tunsi huimausta. Hän sulki silmänsä ja heräsi vasta seuraavana aamuna, nähtyään koko yön unta, jossa hän liukui kovaa vauhtia vesipyörteiden mukana ms. Fiestan kölin alle.

Jatkuu ensi viikolla.