Rakastuminen tuntui ihan samalta kuin nuorena. Se vei jalat alta.

Tämä on jo kahdeskymmenes kerta, Aila ajattelee kävellessään sädehoitoklinikan ovesta sisään. Viisi kertaa vielä. Kuusikymmentäkolme porrasta, kuusi ovea. Aila on laskenut ne ensimmäisestä kerrasta alkaen. Jostain kumman syystä.

Laskeminen on muodostunut jonkinlaiseksi sädehoitopäivien rituaaliksi. Aila ei ota hissiä, hän tahtoo kävellä portaat ja ajatella. Viime aikoina Aila on ajatellut enemmän kuin vuosiin. Aila Salminen on luonnostaan toimelias ja elämäänsä tyytyväinen ihminen. Ei hänellä oikeastaan ole ollut koskaan aikaa, eikä sen paremmin halujakaan ruveta tekemään kaivauksia omilla suoalueillaan. Mennyt on saanut olla mennyttä. Koska mitään ei kuitenkaan muutetuksi saa, siellä ne ovat olleet, samassa kasassa sekä huonot päivät että hyvät päivät.

Oikeastaan Aila Salminen on elänyt aina juuri niin kuin kaikki markkinoilla olevat elämäntapaoppaat neuvovat: hän on elänyt pientä elämää ja hän on tarttunut hetkeen. Ollut tyytyväinen siihen mitä hänellä on. Hän on siivonnut, kun koti on ollut siivousta vailla, käynyt kaupassa, kun siellä on pitänyt käydä, pessyt pyykit, laittanut ruokaa, syönyt Heikin kanssa tai yksin, juonut kahvia ja alkoholia maltillisesti, ollut ulkona ja nukkunut paljon. Hän on tehnyt työtä ja säästänyt rahaa.

Ja kaiken tämän hän on tehnyt ilman sen suurempaa meteliä. Elämän tarkoitusta Aila ei ole miettinyt koskaan. Hän on aina tiennyt oman tarkoituksensa: olla äiti Heikille ja maksaa laskut ajallaan.

Aila puuskuttaa ja pysähtyy kerrosten väliselle tasanteelle ja katsoo ulos ikkunasta. Ennätyshelteisen kesän jälkeen syksy on ollut tavanomainen sateineen ja aurinkopäivineen, yöpakkasineen ja kuuraisine puineen. Vain pahat kurakelit puuttuvat. Mutta ehkä ne tulevat sitten jouluksi, Aila ajattelee.
Enemmän niitä mustia jouluja on muistissa juuri tällä hetkellä kuin niitä valkoisia, vanhan ajan jouluja. Mutta Aila ei kuulu siihen ihmisryhmään, jonka elämän säätila onnistuu pilaamaan. Sää on mikä on. Kun sille ei mitään voi, niin miksipä siitä mitään stressiä ruveta ottamaan.

Helsinki on kaunis kaupunki. Sen kauneus ei ole sellaista kauneutta, jota koivumetsässä ja järvenrannassa kasvanut tai todellisesta suurkaupungista haaveileva osaisi heti arvostaa. Mutta jos ei vertaa kaupunkia mihinkään vaan antaa sen olla mikä on, se kääntää katseensa sinua kohti ja hymyilee. Eikä hymyileviä kasvoja kauniimpia ole olemassakaan.

Aila viihtyy kaupungissa. Hän ei haaveile maallemuutosta, eikä varsinkaan kotiseudusta. Siellä on aina mukava käydä, mutta ajatus siitä, että heräisi siellä joka ikinen aamu on mahdoton. Sisko sen sijaan tuntuu viihtyvän vanhassa kotitalossa, ja Ailasta se on hieno asia. Eronsa jälkeen sisko oli pitkään todella masentunut ja masennuksesta selvittyään hirvittävän katkera, elämänilonsa ja kaikki tulevaisuudensuunnitelmansa menettänyt. Silloin Aila oli todella huolissaan ja yritti ehdotella vaikka minkälaista yhteistä matkaa, kylpylää ja pyhiinvaellusta, puutarhamatkaa ja risteilyä. Siskoa ei kiinnostanut mikään.

Niin se elämä kumminkin kantaa, Aila miettii tervehtiessään portaita alas laskeutuvaa hoitajaa. Kohta sisko saa lapsen. Kauan kaipaamansa lapsen. Aila on soittanut sisarelleen useammin kuin ennen. Kysellyt miten odotus sujuu. Miten sisko voi, miltä tuntuu ja jännittääkö.

Sisko kuulostaa iloiselta ja reippaalta. On tapetoinut tyttärelleen huoneen ja maalannut huonekaluista pois vuosikymmenten raskautta. Sisko on täynnä suunnitelmia ja Aila uskoo niiden toteutuvan.

Itse asiassa, kun asiaa tarkemmin ajattelee, vasta nyt sisko on oma itsensä. Ei sisko avioliitossaan ollut koskaan vapautunut ja varma, noin pystypäinen ja rento. Ehkä se kamala ero kumminkin oli hyväksi, Aila miettii. Kun ei se mies niin kovin kummoinen ollut. Aina huonotuulinen ja aina siskoa syyllistämässä. Nyt sisko saa tehdä mitä haluaa ja tekeekin. Elää omaa elämäänsä täysillä. Kotitalossa ja lähimetsissä on lapsella tilaa temmeltää, Aila ajattelee.

Aila ei raaskinut kertoa siskolle syövästään, mutta Heikki otti ja soitti, minkä jälkeen sisko tuli puhelinlankoja pitkin ja oli Ailalle vihainen tiedon pimittämisestä.

”Se, että meillä ei kotona puhuttu… niin sille me ei voida mitään. Äiti ja isä olivat eläneet sota-ajan pelot ja kauhut ja siksi he olivat sellaisia. Tai ehkä se oli vain se aika. Ei kai avoimia perheitä ollut näillä leveysasteilla vielä silloin. Mutta me ei Aila voida jatkaa sitä perinnettä. Kyllä meidän pitää toisillemme kertoa tällaiset asiat. Sinä olet minun sisareni! Se ei ole mitään toisen ajattelemista sellainen, ettei kerro. Se on julmaa ja itsekästä. Ihan kuin paiskaisi oven toisen nenän edestä kiinni.”

Sisko oli todella vihainen ja Aila sai kiinni siitä, mitä sisko tarkoitti. Aila käsitti toimineensa saman kaavan mukaan oikeastaan koko elämänsä. Kaikkien suhteen. Käsitti kantaneensa sellaisiakin asioita, joita ei olisi pitänyt kantaa vaan jotka olisi pitänyt jakaa.

Nyt Aila kertoi siskolleen Tapanista. Siitä kuinka he kaksi tapasivat ja miten rakastuminen tuntui ihan samalta kuin nuorena. Miten se vei yöunet ja jalat alta. Hän kuvaili Tapanin ulkonäköä ja sitä, miten hellä mies osasi olla. Hän sanoi tunteneensa itsensä ensimmäistä kertaa elämässään naiseksi. Tullessaan raskaaksi hän oli pelkkä tyttö ja sen jälkeen silkka äiti.

”Mutta Tapanin silmissä ja sylissä minä olin nainen.”
Aila tunnusti pelkäävänsä kuolemaa ja sulkeneensa Tapanin ulos elämästään. Sitten he siskon kanssa itkivät. Itkivät yhdessä.

Aila on perillä. Kuudes ovi on hänen edessään ja hän avaa sen ripeästi. Kohta hän kulkee samasta ovesta ulos. Sädetys ei kauaa kestä. Mutta joka kerta siinä istutetaan Ailaan toivoa.

Lokakuun viimeinen viikko kului tavattoman nopeasti. Sunnuntai-iltana aurinko laski jo puoli kuuden aikoihin ja Heikki ja Irma saivat kotinsa tyhjentämisen päätökseen. He viettivät koko viikonlopun asunnolla siivoten, ihmetellen, järjestellen ja käyden läpi Sirkka-rouvan vanhoja tavaroita.

Heistä kummastakin tuntui oudolta olla jonkun toisen ihmisen kodissa, jossa on monien vuosikymmenien aikana ehtinyt tapahtua vaikka mitä. Siellä oli keskusteltu ja riidelty, itketty ja naurettu, sairastettu ja kaivattu, surtu ja iloittu. Kenties erottu ja rakastuttukin. Heikki ja Irma saattavat vain kuvitella asunnossa tapahtuneita asioita, sillä kumpikaan heistä ei niistä tiedä, eivätkä he ehkä koskaan saakaan tietää. Asunnon omistajaa ei enää ole, eikä kaiketi Sirkkaa tunteneita ihmisiäkään. Ainakaan kukaan ei ole ilmaantunut esiin. Irmasta
ja Heikistä on surullista, ettei kukaan ole huomannut Sirkan olevan poissa. Ettei kukaan kaipaa häntä.

Sirkka löydettiin kuolleena, istumassa vanhassa nojatuolissaan, ja nyt se sama tummanvihreä tuoli on heidän edessään. Tuoli, kuten kaikki muutkin tavarat, menettävät suurimman osan merkityksestään, kun ihminen kuolee. Ne ovat vain materiaa, joihin on tarttunut siitä ihmisestä vain hyvin, hyvin pieniä paloja.

Heikki järjesti Sirkalle hautajaiset. Kävi henkilökohtaisesti hakemassa hautajaisvieraat paikalle. Ne vanhukset, joille hän vie aina arkisin ruokaa. Hautajaiset olivat pienet, mutta kunnolliset. He lauloivat yhdessä. Heikki piti puheen ja Irma lausui runon ja lopuksi syötiin.

”Minä kirjon tuohon samettiin ruusuja ja Sirkan tuoli -tekstin”, Irma sanoo. ”Sitten jokainen, joka istuu tuoliin kysyy, että kenen Sirkan. Ja sinä saat kertoa Sirkasta ja Sirkan elämästä sen, minkä Sirkka sinulle kertoi ja sen, mitä Sirkan papereista selviää: Sirkka aloitti säästämisen vuonna 1958, kun hän avasi säästötilin. Sirkka matkusti Leningradiin vuonna 1967 ja Mallorcalle vuonna 1974…”

Heikki kuuntelee Irman puhetta liikuttuneena. Irma on Heikistä ihmeellinen. Käsittämättömän viisas ja ajattelevainen, käsittämättömän myötätuntoinen ja herkkä kaiken hauskuutensa ja järkevyytensä lisäksi. Minä olen onnenpekka, Heikki ajattelee, kun minulla on Irma. Tai Imma, niin kuin Heikki Irmaa hellitellen nimittää.

Heikki ja Irma soittivat ystäväpiirinsä läpi. He kyselivät, josko joku haluaisi auttaa heitä valtavan tavaramäärän kanssa ja ottaa itselleen jotain Sirkka-rouvan irtaimistosta. Kumpikaan ei ollut etukäteen maininnut heidän yhteen muuttamisestaan ja uudesta asunnostaan kenellekään, joten se tuli kaikille yllätyksenä. Heikin ystävistä Tiina ja Kimmo tulivat lauantaiaamuna käymään asunnolla. He vaikuttivat vilpittömän ihastuneilta ja hämmästelivät sitä, miten kaikki oli tapahtunut. Niin nopeasti ja varoituksetta.

Irmaa jännitti tavata Heikin ystäviä ensimmäistä kertaa. Tuntui tärkeältä, kun Heikki esitteli hänet selvästi ylpeänä. Heikki suuteli Irmaa ystäviensä läsnä ollessa, piti kädestä ja kietoi kätensä Irman kaulan ympäri, kun he istuivat olohuoneessa juomassa kahvia, kaikki neljä. Se oli kaunein rakkaudentunnustus, minkä Irma oli eläessään saanut: että Heikillä ei ollut mitään vaikeuksia olla hänen kanssaan avoimesti ja rakastaa häntä avoimesti, olivat he sitten kahden kesken tai muiden ihmisten seurassa.

Irma tietää, että Heikki pelkää ja suree äitinsä sairautta. Heikki pelkää, että Aila kuolee, vaikka kukaan ei voi tietää, kuinka Ailan käy. Aila on leikattu ja hän on aloittanut hoidot, ja vaikka syöpä ei olekaan sitä kaikkein kilteintä lajia, toivoa paranemisesta on. Irma onkin yrittänyt puhua Heikille siitä, että sen sijaan, että he pelkäisivät Ailan kuolemaa, heidän pitäisi toivoa tämän paranemista. Irma on sataprosenttisen varma, että he tukevat ja rakastavat toisiaan mitä ikinä sitten tuleekaan tapahtumaan. He pysyvät toistensa rinnalla.

Työpaikan menettäminen ja sen mukanaan tuomat vaikeudet ovat maailman pienin juttu tähän kaikkeen verrattuna. Nyt on kyse isommista asioista. On arvokasta olla jonkun toisen ihmisen tukena silloin, kun tämä sitä eniten tarvitsee. Silloin omalla olemisellakin on jotain merkitystä, eikä elämä ole vain sellaista tasaista ja harmaata, yksitoikkoista. Irma uskoo siihen, että tunteitaan ei pidä eikä voi tukahduttaa. Niihin pitää suhtautua kuin omiin lapsiinsa, koska ne ovat aina osa omaa itseä. Niitä pitää osata kuunnella, millaisia tahansa ne sitten ovatkaan, synkkiä, onnellisia, hämmentyneitä tai pelokkaita.
”Koti”, Heikki kuiskaa ja puhaltaa kuumaa hengitysilmaa Irman niskaan. ”Aika hyvältä maistuu se sana. Koti. Meidän koti.”

Essi lukee läksyjä olohuoneen sohvalla. On viikonloppu ja hän lukee läksyjä. Kuka olisi uskonut? Villasukat jalassa, viltti päällä, kahvi kupissa, levylautasella Tapanin varastoista löytynyt vinyyli. Hurmaavan outoa musiikkia sunnuntaipäivän ratoksi. Olosuhteet esseen kirjoittamiselle ovat otolliset.

Essin lähimmät kaverit, Timo mukaan lukien, ovat olleet viikonlopun vuokramökissä sadan kilometrin päässä Helsingistä. Alun perin Essikin aikoi mennä sinne, mutta perjantaina iskenyt päänsärky pyörsi päätöksen. Essi jäi kotiin ja on viettänyt maailman rauhallisimman ja rentouttavimman viikonlopun. Univajeet on nukuttu pois, huone on siivottu ja kaikki tekemättä olleet koulutyöt on kohta tehty. Essi on enemmän kuin tyytyväinen.

Sitä paitsi Tapanistakin oli selvästi mukavaa, että Essi oli kotona. He katsoivat perjantaina Tapanin valitseman vanhan ranskalaiselokuvan Jules & Jim ja söivät sen jälkeen Tapanin valmistamaa ranskalaista sipulikeittoa. Sen jujuna olivat keiton päälle laitetut leipäkuutiot ja juusto, joka sai sulaa ja hieman ruskistuakin uunissa ennen tarjoilua.

Lauantai-iltana he katsoivat Essin valitseman Sofia Coppolan elokuvan Somewhere. Se oli todellinen isä–tytär-elokuva ja he kumpikin pitivät siitä kovasti. Elokuvan jälkeen Tapani lähti kävelylle ja Essi soitti Ailalle. Essi on käynyt Ailan luona pari kertaa ja soittaa tai tekstaa tälle lähes päivittäin. Ailasta on tullut Essille tärkeä ja hän haluaa tietää, miten Aila jakselee.

He eivät puhu juurikaan Tapanista vaan kaikesta muusta. Essistä tuntuu, että Aila ymmärtää paremmin kuin useimmat muut, millaista on olla seitsemäntoistavuotias tyttö. Ailalle on tapahtunut seitsemäntoistavuotiaana jotakin niin valtavaa, että vuosien kuorrutus ei ole hävittänyt suoraa yhteyttä siihen ikään ja niihin tunteisiin. Aila tuli äidiksi Essin ikäisenä ja siksi Aila ymmärsi heti, kuinka ahdistunut Essi oli, kun hänen kuukautisensa olivat myöhässä. Essin on helppo jutella Ailan kanssa, koska Aila kohtelee Essiä vertaisenaan.

Essistä on kamalaa, että Aila on sairas. ”Multa lähtee tukka ja näytän vanhalta huuhkajalta”, Aila sanoi, ja Essi lupasi tuoda kaikki makeimmat huvinsa ja piponsa lainaan.

”Minä en tykkää siitä muodista, että pidetään pipoa sisälläkin päässä”, Aila purnasi.

”Mutta mun puuvillalangasta virkkaamat pipot on tosi söpöjä. Eikä niitä voi pitää ulkona, kun ne ei lämmitä mitään. Ne on sisäpipoja”, Essi selitti ja Aila lupasi ”ainakin sovittaa”. Essi puolestaan lupasi maistaa Ailan tekemiä kaalikääryleitä, vaikka onkin aina suhtautunut niihin epäluuloisesti.

”Sano isällesi terveisiä”, Aila sanoo ja silloin Essiltä lipsahtaa se, mitä hän on vältellyt sanomasta siksi, että Aila on sairas:

”Iskällä on ihan hirveä ikävä sua eikä se varmaan enää ikinä hymyile. Se rakastaa sua ihan kamalasti ja musta sen pitäs saada olla sun kanssa, vaikka se ehkä onkin jotenkin mokannut.”

”Ei Tapani ole mokannut mitenkään”, Aila sanoo ääni väristen. ”Ei mitenkään.”

Heikki katselee valtavaa tavaramäärää edessään: sänkyjä, tuoleja, kirjoja, pöytiä, peilejä, lipastoja, hyllyjä, kattolamppuja, mattoja, kirjoja, astioita, valokuvia, vaatteita, kenkiä... Ihmiselle ehtii kertyä pienen elämänsä aikana melkoinen määrä tavaraa. Ja jotenkin sitä tuppaa aina vain hamstraamaan enemmän ja enemmän. Lopulta sitä on niin paljon, että se pursuaa kaikista kaapeista ja säilytyslokeroista ulos ja säilytystila loppuu kesken. Onneksi on olemassa ihmisiä, jotka voi soittaa paikalle viemään kaiken sen turhan tavaran pois.

Ja niin Heikki tekikin. Lauantaina illansuussa kierrätyskeskuksen noutopalvelun kuorma-auto kurvasi pihaan ja autosta astui ulos pulska keski-ikäinen mies, joka sanoi tulleensa hakemaan tavaraa. Heikki kertoi miehelle, että tavaraa on paljon ja mies nyökkäsi. Sitten he alkoivat hommiin. Miehellä oli kaksi hintelämpää ja nuorempaa apuria mukana, joista kumpikaan ei sanonut yhtään mitään. Kaikki kolme polttivat tupakkaa ketjussa samalla kun he kantoivat tavaroita kuorma-auton konttiin.

Parinkymmenen minuutin jälkeen kaikki tavarat, joista haluttiin päästä eroon, oli saatu pakattua autoon. Mies lykkäsi Heikille laskun kouraan ja jatkoi matkaansa kahden hintelän apurinsa kanssa. Sitten alkoi siivoaminen. Sirkka-rouva oli Heikin ja Irman onneksi elänyt suhteellisen siististi kaikki nämä vuosikymmenet.

Kun he rupesivat puhdistamaan taloa perusteellisesti, siivoaminen sujui helposti ja ilman mitään ikäviä yllätyksiä.
Nyt kaikki on valmista. Ulkona on pimeää ja kaupungin valot kimaltelevat jossain kaukana. Heikki on ostanut muutaman oluen tätä iltaa varten ja nyt hän avaa pullot heidän uudessa ja lähes tyhjässä asunnossaan muutaman kynttilän valossa.

Tämä se sitten on, tämä on meidän yhteinen kotimme, Irma ajattelee, kun Heikki ojentaa hänelle toisen pulloista. He kilistävät pulloja yhteen ja toivottavat toisilleen onnea. ”Sirkka olikin oikeasti hyvä haltija”, Irma sanoo. ”Vaikka sosiaaliviraston väki luuli sitä vanhaksi mummoksi.”

Heikkiä hymyilyttää. Hänkin ajatteli juuri Sirkkaa ja tämän yksinäisyyttä ja sitä miten onnekkaita he Irman kanssa ovat, kun löysivät toisensa. Irman kanssa yhteen muuttaminen ja yhteisen elämän aloittaminen tuntuu luontevalta, vaikka Heikillä ei olekaan entuudestaan naisista paljoakaan kokemusta. Heikki yritti selittää sitä Ailalle. Ettei hän ole koskaan aikaisemmin uskonut siihen ainoaan oikeaan, mutta nyt on pikku hiljaa pakko alkaa uskoa, sillä Irma vain tuntuu päivä päivältä oikeammalta hänelle.

”Se on suuri onni”, Aila sanoi. ”Jos kohtaa jonkun sellaisen ihmisen, jonka kanssa on hyvä olla. Ja sinulla on hyvä olla Irman kanssa. Vaikeina päivinä muista tuo tunne ja kaiva se esiin.”

”Älä nyt rupee puhumaan tuolla lailla”, Heikki sanoi. ”Niin kun et muka olis täällä pitämässä mulle jöötä, kun ne vaikeet päivät tulee.”

Heikki ajattelee äitiään ja sitä miten vaikeaa Ailalle oli hyväksyä Heikin itsenäistyminen, ja miten hän itse on äitiään kohtaan käyttäytynyt. Ja sitä kuinka kaikki ne nahinat heidän välillään tuntuvat nyt niin naurettavilta. Aika ei ole itsestäänselvyys, siksi sitä ei pidä tuhlata eikä säästää. Aika pitää kuluttaa siihen, mikä on tärkeää.

Heikki ja Irma katselevat toisiaan silmiin. Kumpikaan ei puhu mitään, mutta ei tällaisissa tilanteissa tarvitakaan mitään puhetta. Hiljaisuus tuntuu luontevalta näin monen päivän raatamisen jälkeen.

Irma tulee Heikin lähelle ja suutelee tätä suulle. Sitten Irma laittaa päänsä Heikin syliin ja jää makoilemaan siihen. Heikki silittelee Irman päätä, kertoo Irmalle rakastavansa tätä ja sitten katoaa omiin ajatuksiinsa. Hän ajattelee äitiään, sitä kuinka hieno lapsuus hänellä oli, ja kuinka äiti on ollut hänen tukenaan koko elämän ajan. Aina.

Mieleen tulee niin monia välähdyksiä elämän varrelta, niin monia hienoja hetkiä ja muistoja, että Heikin on vaikea tarttua niistä kiinni. Tällä hetkellä kaikki hänen päänsä sisällä tapahtuva liikehdintä tuntuu menevän pikakelauksella. Välähdyksiä. Muutaman minuutin aikana Heikki kokee sisällään hurjan tunnemyrskyn, joka käsittää kaiken surun ja ilon, mitä hän voi kuvitella.

Irma huomaa Heikin poissaolevan käytöksen, puristaa Heikkiä kädestä, nousee ylös ja katsoo silmiin.

”Kulta, onko kaikki hyvin?” Irma kysyy.

”Mitä?” Heikki ähkäisee.

”Onko kaikki hyvin?”

”Mietin äitiä. Että kun se vaan selviäisi tästä.”

”Pääasia on, että Aila on hoidossa, että se huomasi sen patin, eikä se syöpä ehtinyt jyllätä enää yhtään pidempään sun äitiäsi kiusaamassa. Rintasyöpä on tosi yleinen, joka kymmenes nainen sairastuu siihen. Siitä voi Heikki parantua. Oikeesti. Toivoa on ja sitä meidän täytyy pitää yllä. Mitään muuta ei voi tehdä.”

”On tämä elämä sitten merkillistä”, Heikki sanoo hiljaa pyöritellen Irman hiuskiehkuraa sormensa ympäri.

”Sinä sen sanoit”, Irma kuiskaa. ”Mä oon raskaana.”

Aila ilahtuu, kun Irma soittaa ja kysyy, haluaisiko Aila tulla katsomaan heidän uutta kotiaan ennen kuin muuttokuormat kahdesta asunnosta tulevat. ”Kun sitten saattaa mennä aika kauan, ennen kuin me saadaan ne laatikot taas purettua ja kaikki paikalleen”, Irma nauraa. ”Nyt sen asunnon näkee sellaisena kuin se on.”

”Minä en valitettavasti ehdi nyt heti, mutta tulisin kyllä mielelläni sinne pahvilaatikoiden keskellekin, jos vain sopii”, Aila sanoo.

”Totta kai, tule vaan. Me Heikin kanssa kannellaan kaikessa rauhassa. Soita vaikka kun olet tulossa, että ollaan varmasti siellä eikä hakemassa lastia.”

Aila sanoo käyvänsä ensin asioilla ja tulevansa sen jälkeen. ”Ja sitä paitsi minä olen hyvä organisoimaan tavaroiden paikalleen laittoa. Nostella en voi, mutta jos joku kantaa laatikon eteen, niin kyllä minä sen purettua saan. Keittiötavarat ja sellaiset. Keittiön kun saa toimimaan, niin kaiken muun ehtii kyllä myöhemminkin, vai mitä?”

Puhelun päätyttyä Aila menee makuuhuoneeseen ja avaa korulaatikkonsa. Ailalla on paljon koruja, eikä hän käytä niitä koskaan. Vaatteensa hän on jo käynyt läpi. Kaappiin ei enää paljoa jäänyt, mutta sängyllä on monta eri pinoa. Yksi pino kirpputorille meneviä. Toinen sellaisia, joista Irma saattaisi pitää, ja kolmas Essiä varten. Siinä pinossa ovat ne Ailan nuoruuden mekot, joita hän on jostakin syystä kaikki nämä vuodet säästellyt.

Korujen jälkeen on vuorossa suihku ja laittautuminen tapaamista varten. Aila harkitsee pitkään, mitä pukee päälleen ja käyttää naamaansakin enemmän aikaa kuin yleensä. Harmaa, kerran aiemmin päällä ollut villakankainen housupuku ja tummanvioletti paita. Ei lättänöitä ulkokenkiä vaan pienet korot. Suihkaus hajuvettä, sipaus huulikiiltoa. Pitkä ulsteri, paksu villahuivi, violetit nahkahansikkaat.

Kun kaikki on valmista, Aila seisoo eteisen kokovartalopeilin edessä ja katsoo itseään. Yksirintainen nainen, Aila ajattelee. Ei, vaan nainen.

Kahvila, jonne Aila on sopinut tapaamisen, on sellainen, jossa hän ei yleensä käy. Esa istuu aivan kahvilan perällä ikkunapöydässä. Ei huomaa Ailan tuloa. Tai ei ehkä tunnista minua, Aila ajattelee. Eikä ole onneksi yhtään Heikin näköinen! Heikki on minun näköiseni ja minun isäni näköinen.

Esa pinnistelee hymyä naamalleen, kun Aila tulee pöytään.
”Ai terve”, Esa sanoo. ”Oli oikea paikka, tuossa jo mietin, että…”

Aila arvioi miestä katseellaan, ennen kuin sanoo mitään. Esa näyttää hyväkuntoiselta ja terveeltä keski-ikäiseltä mieheltä. Ei näytä pahemmin alkoholissa marinoidulta eikä muutenkaan sairaalloiselta. Se on Ailasta hirvittävän helpottavaa. Esa on Heikin isä. Heikillä on Esan geenit. Aila on vihannut Esaa viime viikkoina enemmän kuin mitään tai ketään, mutta nyt kun Esa istuu tässä hänen edessään, vihan sijalla on kummallista kyllä helpotus.

Aila kertoo syövästään ja siitä, että vasta se sai hänet tajuamaan, että hänen on etsittävä Heikin isä käsiinsä. Tehtävä tilit selviksi menneisyytensä kanssa. Aila katsoo Esaa silmiin, ei päästä miestä karkuun, kertoo kaikesta omalta kannaltaan. Hän kertoo siitä kuinka tajusi olevansa raskaana ja siitä, ettei käsittänyt miten se oli mahdollista. Hän kertoo häpeästä ja peloistaan ja siitä kuinka taisteli, että sai pitää Heikin. Hän kertoo opiskeluhaaveistaan ja siitä kuinka tiukoilla he Heikin kanssa olivat.

Aila puhuu ja Esa kuuntelee. Miehen silmät kostuvat, puna nousee poskille, hiki otsalle. Aila näkee kamppailun, jota mies käy, eikä sääli tätä yhtään vaikka mieli tekisi.

”Mitä sinä haluat, että minä…?” Esa kysyy ja Aila sanoo haluavansa, että Esa tapaa poikansa.

”Ensiksikin minä haluan kuulla, mitä sanottavaa sinulla on ja toisekseen minä haluan, että Heikki näkee sinut ja tietää, kuka on hänen isänsä. Että Heikki tietää mistä sinut löytää. Siinä kaikki.”

Heikki on sisällä vanhassa asunnossaan hakemassa työkalupakkia, kun Tapani soittaa. Ensimmäinen muuttokuormallinen odottaa jo autoon lastattuna.

”Terve Heikki. Mitenkä se on, tarviitteko kantoapua?”

”Kyllä me varmaan pärjätään…”

”Pöh, sanon minä! Nopeamminhan se sujuu, jos me tullaan auttamaan.”

”Siis ketkä me?”

”Minä ja Essi ja Timo.”

”No, tulkaa ihmeessä! Irman ei pitäisi kantaakaan niin kauheasti. Joo, kiitos, apu otetaan vastaan, tervetuloa! Nähdään pian!”

”Selvä homma. Mepä lähdetään tulemaan.”

Heikki nappaa pakin ja sammuttelee valot. Poikamieselämä päättyy tähän. Nyt alkaa valmistautuminen isän rooliin.

Oikeestaan on ihan ookoo, ettei mulla ole mitään isän mallia, Heikki ajattelee harppoessaan portaita alas. Kun sitä kerran ei ole, niin mä saan luoda oman mallini itse.

Asunnossa tuoksuu ruoka. Irma on valmistanut suuren kattilallisen lipstikalla maustettua tomaattikeittoa muuttoväkeä varten. Heikki organisoi kantamista. Heikki ja Tapani raahaavat raskaimmat. Timo ja Essi kantavat laatikoita ja Irma näyttää sisällä, minne mikäkin viedään. Irma purnaa. Hän haluaisi osallistua kantamiseen, mutta Tapanin mielestä siinä ei ole mitään järkeä.

”Jonkun on ohjattava tätä tavaramäärää täällä asunnossa, muuten tuohon keskelle kasvaa helposti kiinanmuuri ja syntyy kaaos. Tarvitaan liikennepoliisi. Ja sinä olet paras siihen hommaan.”

Heikki virnistää Tapanin selän takaa ja saa Irman purskahtamaan nauruun. ”Te ootte liittoutuneet! Heikki on puhunut sut puolelleen!”

Kuorma toisensa jälkeen kannetaan sisälle ja vaikka tavaraa tulee kahdesta eri asunnosta, kummasti se uppoaa sisälle Sirkan lukaaliin. Huonekalut kannetaan suoraan paikoilleen. Sekä Heikin että Irman asunnot olivat niin pienet, ettei niihin mahtunut muuta kuin välttämätön. Ja Heikille välttämätöntä oli huomattavasti vähemmän kuin Irmalle.

Heidän yhteiseen kotiinsa tulee jotakin uutta eli parisänky, jotakin vanhaa eli muutamia huonekaluja Sirkalta, Irmalta ja Heikiltä, ja jotakin lainattua eli Tapanin varastossa jo pitkään lojunut levyautomaatti.

”Meille se ei sovi ja nyt se seisoo ihan turhaan varastossa. Sitten kun Essillä on joskus oma asunto, niin hän saa sen sitten hakea teiltä jos haluaa, sovitaanko näin?”

Aila soittaa, kun Heikki ja Tapani ovat hakemassa viimeistä kuormaa. He ovat sopineet syövänsä ennen kuorman purkamista.

”Sopiiko, että tulen nyt?” Aila kysyy ja Irma toivottaa Ailan tervetulleeksi.

”Menee sellainen vartti ja sitten olen siellä”, Aila lopettaa.
Irma ja Essi kattavat pitkää pöytää Sirkan vanhoilla astioilla ja Timo raivaa pöydän ympärille tilaa siirtelemällä pahvilaatikoita seinän viereen. ”

”Tää on ihana asunto”, Essi sanoo ja sytyttää kynttilän.
Irma sanoo uskovansa, että he Heikin kanssa viihtyvät. ”Täällä on hyvä henki, Sirkan henki.”

Essi kyselee Sirkasta ja Irma kertoo, minkä tietää ja näyttää Essille Sirkan kuvaa. ”Meinaan kehystää tämän tähän keittiön seinälle. Tässä Sirkka on nuorena tyttönä. Eikö olekin kaunis?”

Tapani kyselee Ailasta ja Heikki kertoo hoidoista, joissa Aila käy ja sanoo Ailan olevan välillä hyvin väsynyt ja huonovointinen, mutta niinäkin hetkinä jotenkin käsittämättömän vahva.

”Ei se mulle valita, eikä puhu peloistaan. Kai se näkee, että mä oon ihan kauhuissani. Tai en koko aikaa, välillä mä oon ihan ookoo. Irmassa on niin paljon voimaa ja se valaa sitä toivoa ja rohkeutta muhunkin…”

Tapani sanoo ihmetelleensä usein naisten vahvuutta, sitä miten nämä kantavat niskassaan sellaisia taakkoja, joita mies ei koskaan jaksaisi kantaa. ”Kun minä ajattelen minun mummoani ja isomummoani ja äitiäni ja Essin äitiä ja Essiä ja Ailaa ja tuota sinun Irmaasi, niin minä ihmettelen ja ihailen heistä jokaista”, Tapani sanoo.

”Sä oot hyvä jätkä, Tapani”, Heikki sanoo.

”Niin sinäkin, Heikki”, Tapani vastaa ja Heikki kääntää auton kotitalon pihaan.

Kun Aila kuulee Tapanin äänen, hän humahtaa täyteen lämpöä. Hän kävelee olohuoneesta aulaan ja katsoo takkiaan riisuvaa Tapania. Kun Tapani näkee Ailan, hän alkaa itkeä. Hän ei voi sille mitään. Vedet valuvat hänen kasvoilleen, ikävä ja huoli, kaipaus ja rakkaus. Aila ei näe ketään muuta kuin Tapanin, eikä Tapani näe ketään muuta kuin Ailan.

Aila kävelee Tapanin luo, painautuu Tapania vasten ja kuiskii Tapanin nimeä. Tapani suutelee Ailan hiuksia, Ailan otsaa, Ailan suuta.

”Minä en suostu pysymään poissa enää hetkeäkään”, Tapani kuiskaa. ”Minä en anna sinun enää olla yksin. Enkä ole enää ilman sinua.”

”Et niin”, Aila vastaa. ”Minne se Heikki jäi? Täällä on eräs henkilö, joka haluaisi tavata Heikin.”

Tapani niistää nenänsä Ailan antamaan vessapaperinpalaan ja pitää Ailaa kainalossaan hellästi varmistaen moneen kertaan, ettei purista liian lujaa. He menevät keittiöön, jossa Essi ja Timo ja Irma ja Esa odottavat.

”Tässä on minun mieheni, Tapani”, Aila sanoo Esalle. ”Tapani, tässä on Esa, Heikin biologinen isä.”

”Tapani on mun isäni”, Essi lisää. ”Että mä oon oikeestaan vähän niin kun Ailan tytär.”

”Ja minä olen siis Heikin vaimo”, Irma sanoo. ”Tai ei me naimisissa olla, mutta olemme kyllä luvanneet pysyä toistemme rinnalla vaikeinakin hetkinä. Aila on siis minun anoppini.”

”Ja mä oon Timo”, Timo lisää.

”Aha”, Esa saa sanottua. ”Ja missäs se Heikki sitten on?”

Ovi kolahtaa juuri samalla hetkellä ja eteisestä kuuluu Heikin iloinen huikkaus. ”Kamala nälkä, joko syödään?”

Ei tässä kenties mistään täydellisen ihanasta perhepäivällisestä voida puhua, mutta yhtä kaikki he istuvat nyt ensimmäistä kertaa samassa pöydässä. Aila, Irma ja Tapani joutuivat aika pitkään ylipuhumaan Heikkiä, sillä tämä ei missään tapauksessa halunnut istua puskista ilmaantuneen biologisen isänsä kanssa samaan pöytään. Heikki hermostui äidilleen, mutta Irman katse pysäytti tuloillaan olevan raivokohtauksen ja Heikki antoi periksi.

”Sinä et ole niin kuin isäsi, sinä et juokse karkuun”, Irma kuiskasi ja Heikki istui alas.

He istuvat ja syövät Sirkan ovaalin muotoisen pöydän ympärillä, Aila ja Tapani, Heikki ja Irma, Essi ja Timo ja Esa. Sitä voidaan pitää jonkinlaisena ihmeenä, sillä vielä muutama kuukausi sitten he olivat vain seitsemän erillistä ihmistä, joista kuusi tunsi itsensä ajoittain hyvinkin yksinäiseksi, eikä oikeastaan puhunut syvimmistä tunnoistaan kenellekään.

Nyt kuusi heistä kuuluu samaan piiriin ja Esa on noiden toisistaan välittävien ihmisten, tuon perheyhteyden ulkopuolella. Esalla on oma perheensä, ja vaikka hän on ollut siihen lopen kyllästynyt jo vuosia, niin nyt hän rukoilee saavansa pitää sen. Juuri nyt hän pelkää kuollakseen, mitä tapahtuu, jos ja kun hänen perheensä saa tietää Heikistä ja siitä mitä Esa teki Ailalle.

Tapahtumista on aikaa melkein kolmekymmentä vuotta ja vasta viimeisten vuosien aikana Esa alkoi uskoa, ettei hän joutuisikaan teostaan koskaan tilille. Ja sitten Aila soitti. Esa ehti miettiä kaiken miljoonaan kertaan ennen Ailan tapaamista, hän kuvitteli vihan, huudon, itkun ja rangaistuksen, joka häntä odottaa. Hän kuvitteli monta eri vaihtoehtoa, mutta tätä hän ei osannut kuvitella. Että hän istuu tässä ja katselee noita kuutta ihmistä, joiden välillä on jotakin sellaista lämpöä, jota hän ei ole nähnyt pitkään aikaan.

Esan kurkkua kuristaa, kun hän näkee Heikin terävän katseen. Heikki ilmoitti heti eteisessä, ettei halua tutustua Esaan. Se oli sillä hetkellä valtava helpotus ja Esa halusi huutaa: ”En minäkään! En minäkään halua tutustua sinuun!” Mutta nyt kun hän katsoo Heikkiä, hän tietää mitä on menettänyt.

Kun Timo sanoo joutuvansa lähtemään, Esa kimpoaa pystyyn, katsoo kelloa, ja sanoo, että hänenkin on mentävä. Kukaan ei pane vastaan. ”Soita, jos siltä tuntuu”, Esa sanoo Heikille. ”Sinulla on minun numeroni.”

Oven sulkeuduttua on hetken hiljaista. Aila painautuu Tapania vasten ja Essi ilmoittaa olevansa helpottunut siitä, että vanhukset ovat sopineet riitansa. Kommentti huvittaa kaikkia.

”Ei meillä mitään riitaa ollut”, Tapani oikaisee. ”Ailan mielestä minun piti vain keskittyä isänä olemiseen ja sinuun.”

”Mutta siinä vaiheessa minä vielä luulinkin, että Essi on raskaana”, Aila tunnustaa.

”Mitä!” Tapani huutaa, mutta Aila vaientaa hänet suudelmillaan.

”Ja mä en siis ole”, Essi sanoo rauhoittavasti.

”Mutta Irma on”, Heikki sanoo. ”Meille tulee vauva, ja susta, äiti, tulee mummi. Sun tukijoukko, äiti, vaan kasvaa.”

Aila ei saa sanaa suustaan, hän ojentaa molemmat kätensä ja hamuilee Heikin ja Irman kättä. Ailalla ei ole sanoja sille, miltä hänestä tuntuu. Sillä mitään sellaista Aila ei muista tunteneensa koskaan. Niin suurta kiitollisuutta ja yhteenkuuluvuutta, niin äkillistä iloa.

Aila Salminen istuu siinä, ilta alkaa hämärtää ja kynttilän valossa kaikki on niin kaunista. Essi hyräilee jotakin Ailalle tuntematonta kehtolaulua. Heikki pitää Irmaa kainalossaan. Tapani on Ailan vieressä ja silittää Ailan selkää. Ja Aila, hän katselee perhettään, juuri perheeksi syntynyttä, ja tarttuu onnen liepeestä kiinni.

Ensi viikolla alkaa Miina Supisen ja Anne Leinosen yhteisjatkis.

Katri kuljettaa laivan hierojan antaman tuliaispussin maihin, mutta jättää sen väärän henkilön käsiin. Pian järkyttävä uutinen tavoittaa laivan henkilökunnan.

M/S Fiesta oli hetki sitten rantautunut Helsingin Olympiaterminaaliin. Metallinsininen Ford Focus ohitti tullipisteen ja auton takapenkillä istuva risteilyemäntä Katri Leinonen moikkasi tullivirkailijoita ja kuunteli auton rattia pyörittävän miehen tarinoita puolella korvin. Stellan veli Marko selitti juurta jaksaen jotain mikä liittyi buffetpöydän antimien epäloogiseen esillepanoon.

”Ensin kalat, sitten lihat, sitten lämmin ruoka. Ei niin, että kolmea sorttia perunaa ja riisiä ja sushia ja lettuja, johan siinä menee lautasmalli uusiksi!” mies selitti.

Katri jaksoi kuunnella tovin, toivoen jutun päättyvän hauskaan oivallukseen, mutta toive oli turhan optimistinen.

Oli nimittäin käynyt niin mukavasti, että laivan lastenhoitajan Stellan veli Marko oli reissussa myös. Marko kävi toisinaan laivalla asentamassa kameroita ja hälytysjärjestelmiä. Kun hän kuuli, että naiset olivat matkalla maihin, hän tarjosi oitis kyytiä. Stella tyrkkäsi Katria kylkeen.

”Siinä sulle uskollinen ja hyvä mies, kelpo tyyppi eikä mikään tyhmä!” Stella mainosti.

Katri puristi käsilaukkuaan tiukemmin syliinsä. Markossa oli kyllä kaikki nämä ominaisuudet, mutta kyllä hän tahtoi tuntea jotain muuta kuin haukottelun tarvetta miehen seurassa. Esimerkiksi himoa. Katri kohtasi peruutuspeilissä Markon katseen. Mies tosiaan tuijotti häntä sillä silmällä. Katri hymyili takaisin. Olihan Marko ihan kiva. Oli ihan hyvä tuntea jokunen aidosti hyvä tyyppi, silti oli masentavaa, ettei kukaan saanut häntä ihastumaan. Mikä minua oikein vaivaa? Katri pohti ja seurasi kaupungin hulinoita, kunnes auto pysähtyi Vincentin Vinyylin kohdalle, ja oli aika kiittää kyydistä.

”Helinä-keiju, hei! Tiedätkö, selibaatissa räytyminen ei tee sulle hyvää!”

Vincentin Vinyyli oli ainut laatuaan koko maassa. Levykauppa oli vanha kunnon kivijalkakauppa, josta sai kaikkia mahdollisia äänitteitä vuosikymmenien takaa. Liikkeen omistaja soitti lempimusiikkiaan päivät pitkät hämärässä myymälässä, hoidatti krapulaansa Iggy Popin seurassa, eikä avannut vaikka ovella oli toisinaan porukkaa jonoksi asti.

Levykaupan toiminnan lisäksi Vincent tuotti erilaisia kulttuuritapahtumia, joista yksi oli argentiinalaisen tangon iltamat. Näissä merkeissä Katri oli tutustunut Vincentiin. Kaikki mikä liittyi musiikkiin ja tanssiin kuului Katrin menolistalle. Heistä olikin tullut vuosien varrella hyvät ystävät. Katri heitti takkinsa levylaatikoiden päälle ja vilkaisi ympärilleen. Levykaupassa oli kaikki ennallaan, tila oli nuhjuinen ja tuulettamaton. Kaikkialla oli kasoittain LP-levyjä, lyttyyn painuneita pahvilaatikoita ja musiikkialan lehtiä. Sentään maailmassa oli paikkoja, joita ei oltu konmaritettu, Katri totesi itsekseen.

Vincent virnisti Katrille tiskin takaa.

”Helinä-keiju, hei! Tiedätkö, selibaatissa räytyminen ei tee sulle hyvää!” hän lohkaisi ja osoitti nurkkaa kohti.

Uudet tangolevyt olivat saapuneet!

”Onnittelut tarkkasilmäisyydestä! Vaikuttaa siltä, että kahdenkymmenenneljän tunnin hehkutakuu on mennyt umpeen!” Katri heitti ja muikisti huuliaan.

Vincent näytti janoavan yksityiskohtia. Mutta seikkailut vällyjen välissä eivät kuuluneet Katrin ja Vincentin puheenaiheisiin. Jossain meni raja. Katri kyllä flirttaili Vincentin kanssa, mutta siihen se jäi. Jossain vaiheessa hän oli ylittänyt vaiheen, jossa oli valmis sopeutumaan miehen tarjoamaan elämäntyyliin. Ja hänen elämäntyyliinsä ei sopeutuisi muu kuin merimies, Katri huokasi ja ravisteli hiuksiaan. Oli ihanaa olla maissa hetki.

Vincent nosti jalat myyntitiskille ja tarkasteli Katria päästä jalkoihin.

”Ammattilaishurmaajan puhetta...” hän murahti ja kertoi laittaneensa Facebookin kautta ryhmäkutsun kaikille tangotanssijoille.

”Hyvä homma! Jään muutaman päivän kuluttua maihin ja sitten onkin taas tangomilonga-ilta”, Katri sanoi, ja Vincent sanoi tulijoita riittävän.

Liikkeessä aika kului siivillä kuten aina. Vincent keitti kahvia, kertoi juttujaan ja Katri tutki levyvalikoimaa. Tangoiltamiin kuului olennaisena asiana levylautasella rahiseva äänite. Vincent haki levykaupan naapurissa olevasta elintarvikekioskista heille pitsaviipaleet lounaaksi ja Katri selasi sillä välin puhelimeensa kertyneitä viestejä, joista viimeisin oli Tomilta: ”Muista viedä pussi! Osoite on Kalevankatu 10, Cuba Cafe, mun kaveri Rike odottaa sua!”

Rike, Katri maisteli nimeä. Ihan niin kuin Petellä olisi ollut joskus laivalla vieras, jonka nimi oli Rike. Kyseinen mies vietti yönsä laivan putkassa. Toivottavasti kyseessä oli eri heppu, Katri ajatteli ja vilkaisi kelloa.

Hänen pitäisi palata laivaan ensi tilassa. Toimistohommia oli vaikka kuinka paljon. Ei hänellä olisi aikaa lähteä viemään pussukkaa Tomin kaverin kahvilaan. Hänen pitäisi jättää pussukka Vincentin hoiviin. Rike vai mikä hänen nimensä sitten olikaan, voisi hakea pussin Vincentiltä. Katri laittaisi Tomille viestin, kun olisi palannut laivaan. Mutta nyt hänen oli mentävä!

”Tuletkos Katri? Laitetaan sauna kuumaksi ja nautitaan elämästä!”

Katri kävi läpi matkustajapalautteita toimistossaan. Olli Sädettä ja kaikkea häneen liittyvää rakastettiin varauksetta. Se oli äänensä menettäneen artistin siunaus, yhdessäkään päivätansseista kerätyssä palautteessa ei mainittu Ollin poissaoloa negatiivisena asiana. Ei, hänelle toivottiin pikaista paranemista ja onnellista joulua. Erikoismaininta meni drinkkikupongeille, joita Katri oli anteliaasti jakanut tango-opetukseen osallistuneille. Ilta oli köyhdyttänyt risteilyosaston drinkkikuponkivarastoa, mutta kaikella oli hintansa. ”Tyytymättömiin asiakkaisiin meillä ei ole varaa!” Laivayhtiön ohjenuora oli selkeä ja sitä oli helppo noudattaa!

Katri klikkasi auki illan risteilyohjelmatiedoston ja lisäsi seuraavan päivän päivätansseihin ohjelmavaihdon, Tangoa mestarin askelissa! -kurssin. Tanssitunti tangosalongissa oli ollut menestys ja se pidettäisiin ohjelmistossa. Katri tallensi tiedoston ja tulosti muutamia kappaleita kiinnitettäväksi laivan sisäänkäynnissä olevaan vitriiniin. Lastenhuoneen työharjoittelijat saisivat kopioida loput ohjelmat ja jakaa uudet risteilyohjelmat matkustajille.

Laivalla kaikki sujui ennalta laadittujen suunnitelmien mukaisesti, jopa lähtötunnelmat olivat satamasta riippumatta jokaisena iltana täysin samat. Varmaa oli ainoastaan se, että kaikkina iltoina laiva oli lastattu arkeaan pakenevilla risteilymatkustajilla.

Laivan lähtöön oli tunti. Puolen tunnin kuluttua Katri menisi pomonsa, laivan intendentin, Timo Heinosen kanssa vastaanottamaan laivaan saapuvia matkustajia. Katri sitaisi univormuunsa kuuluvan silkkihuivin kaulaansa. Mitä Tomin ihmeitätekevässä mustelmaeliksiirissä olikaan, se oli tepsinyt. Mustelma oli jo muuttunut hieman vaaleammaksi. Ei niin, että sitä olisi voinut kauneuspilkuksi kutsua, mutta silti selvä muutos parempaan, Katri arvioi kaulaansa koristavaa mustelmaa.

Kun hän oli saanut itsensä valmiiksi, hän siemaili kahvia uutisten äärellä. Kaaos maailmalla, rauha Suomessa, hän totesi ja sulki television ja uppoutui edessään levittyvään maisemaan. Työhuoneen ikkunan takaa levittyvä suuri sininen oli syy, mikä piti Katrin merimieselämässä kiinni. Meri tyynnytti mielen. Hän tarkisti vielä, oliko Tom vastannut viestiin. Lähetystiedoista päätellen viestiä ei oltu vielä luettu. Tärkeintä oli kuitenkin, että Tom lähettämä tuliaispussukka oli nyt Vincentin hoteissa eli toisin sanoen paremmassa tallessa kuin Suomen Pankin holvissa!

Katri oli vastaanottovuorossa laivan intendentin Timo Heinosen kanssa. He seisoivat kävelykadun keskiössä, suurien lasiovien edessä ja neuvoivat matkustajia oikeisiin hisseihin.

Laivalla Timo Heinonen oli tunnettu aiemmasta sotilasurasta ja ehdottoman ankarasta asenteesta siihen, mitä tuli henkilökunnan käytökseen ja ulkoasuun. Vuosien varrella Katri oli huomannut, että vaativuus oli kuitenkin vain muisto armeijavuosista. Timo oli aikoinaan ottanut Katrin töihin, kun hän oli tehnyt paluuta Karibialta. Ja mies oli ollut kaikissa tilanteissa Katria kohtaan todella mukava. Timo oli myös sinkku ja yhteisiin laivavuosiin mahtui muutama läheltä piti -hetki. Timon seurassa Katri oli aina hieman varuillaan. Hän ei tahtonut antaa vääränlaisia signaaleja.

Matkustajia soljui laivaan tasaisena virtana. Matkustajien keski-ikä ennusti sitä, että illasta oli tulossa vaihteeksi rauhallinen. Tangokansa oli tietyn ikäistä, ja hyvä niin. Katri lateli tottuneesti laivan ravintoloiden teemat ja päämenut, jakoi kyselijöille tietoa tullimääräyksistä ja Tukholman museoiden aukioloajoista. Laivalla vietettyjen vuosien aikana Katrista oli kehkeytynyt todellinen nippelitiedon ja hassunhauskojen keskustelunavauksien kävelevä hakuteos.

Ei ollut kerta tai kaksi, kun hän sai sitaista jonkun kaulassa roikkuvaan solmioon solmun. Hän halusi olla avuksi. Koska hänellä ei ollut omaa perhettä, oli laivasta, sen henkilökunnasta ja laivaan saapuvista matkustajista muodostunut eräänlainen perhe, jonka hyvinvointi askarruttu Katria toisinaan enemmän kuin hänen omansa.

”Minulla on keväällä oma purjevene. Lasken sen vesille, jos Katri tässä tulee sitä saareen kastamaan. Tuletkos Katri? Laitetaan sauna kuumaksi ja nautitaan elämästä!” Timo sanoi ja pukkasi Katria kylkeen.

Katri hymyili jäykästi punakoille eläkeläispapoille, jotka kuuntelivat Timon veneenrakennustarinoita lumoutuneina.

”Totta kai, otan Magnum-pullon mukaan!” Katri sanoi.

Timo loi Katriin pitkän silmäyksen. Vähän turhan pitkän Katrin mieleen. Mies oli tehnyt samankaltaisia ehdotuksia pitkin kesää. Jokin Timon päällekäyvässä tyylissä muistutti mustasukkaisesta ex-miesystävästä. Ja Katri oli oppinut luottamaan vaistoonsa. Silti, olihan se ihanaa, että mies osoitti ihailunsa avoimesti. Katri vilkaisi vieressään seisovaa hymyilevää miestä, jonka silmät loistivat poikamaista intoa, kun hän puhui veneestään. Katri antoi matkustajista hersyvän hyvän tunnelman, naurun ja ilon tarttua.

Oletko heittänyt kuriirikeikkaa?” hän sihahti Katrin korvaan.

Tunnelma lätsähti heti, kun Katrin näkökenttään saapasteli rastapäinen harminkappale. Pete, joka hädin tuskin tervehti, vaan pukkasi Katria hieman sivummalle.

Oletko heittänyt kuriirikeikkaa?” hän sihahti Katrin korvaan.

Katri värähti. Miehen äänessä oli se sama kova, vaativa sävy kuin iltana, jolloin hän oli käynyt Katrin kaulaan kiinni.

”Että mitä?” Katri huusi.

Laivan trubaduuri oli juuri aloittanut musisoinnin. Kun mukaan liittyi vielä pari parkuvaa lasta ja kovaan ääneen rätkättävä inttipoikien muodostama seurue, oli kakofonia valmis, eikä hetkeen ollut mahdollista kuulla normaalia puhetta. Pete seisoi ahdistavan lähellä.

”Karaokekeikkaa?” Katri karjui musiikin sekaan, muttei ollut varma kuuliko Pete.

Peten kulmat kurtistuivat.

”Just joo, karaokea! Sinä se olet sitten susityhmä akka...” Pete sivalsi.

”Katri, sinua tarvitaan täällä!” Timo huikkasi ja osoitti Peten jalkineita.

”Bootsit ei kuulu virka-asuun, ei edes baarissa, vaihda kengät!” Timo sanoi.

Pete seisoi paikallaan sen näköisenä, että joutui ponnistelemaan, ettei tekisi jotain sellaista, mitä joutuisi katumaan. Mies puuskutti sieraimet levinneinä Katrin edessä. Epämääräinen huolestuneisuus täytti Katrin mielen. Kasvoille pyrkivästä hornahöngästä pystyi päättelemään, että hän oli hetki sitten juonut jotain alkoholipitoista. Muisto kuristusotteesta kaulalla sai Katrin ottamaan varmuuden vuoksi askeleen taaksepäin Petestä.

”Haista sinä peikko pitkä paska!” Katri sihahti hampaidensa välistä ja livahti takaisin työpisteelleen, neuvomaan matkustajia, jotka haahuilivat sisääntuloaukossa hämmentyneen näköisinä.

Pete marssi rastat heiluen matkustajien seassa. Katrin olisi tehnyt mieli kertoa Timolle kaikki, mitä edellisiltana oli tapahtunut. Pestä kätensä koko jutusta ja kuitata lähtöpassi laivasta. Siihen hän ei ollut vielä valmis. Mutta hän löytäisi keinon, millä Petestä päästäisiin.

”Kai tiedät, että voit koska vaan kertoa minulle, jos sinua ahdistellaan. Ymmärrän kyllä, että sinä kiinnostat miehiä. Olet aika pakkaus”

Laivan irrottua laiturista Katri käveli Timon kanssa kohti päällystön toimistoa. Katri erotti käytävän päässä puuhastelevan Peten. Hän kiinnitti Happy Hour -mainosjulisteita yökerhon oviin. Petestä oli kehkeytynyt todellinen maanvaiva. Katri vilkaisi Timoa, mies seisoi hänen edessään odottava ilme kasvoillaan. Ei hän hassumman näköinen ollut. Komea sellaisella urheilullisella tavalla, tukka oli edelleen armeijahenkisesti leikattu ja orvokinsiniset silmät tuikkivat leikkisästi.

”Kai tiedät, että voit koska vaan kertoa minulle, jos sinua ahdistellaan. Ymmärrän kyllä, että sinä kiinnostat miehiä. Olet aika pakkaus”, Timo sanoi.

Katri olisi nauranut miehen suojeluksi naamioidulle lähestymisyritykselle, ellei hän olisi tajunnut tilaisuutensa koittaneen.

”Koska viimeksi baarihenkilökunta on puhallutettu?” Katri kysyi ja astui sisälle toimistoonsa.

Yökerhossa Katri seisoi parrasvalojen loisteessa.

”Hyvät naiset ja herrat, Olli Säde ja Päivänsäteet, ELÄMÄ SE ON KUIN SILKKIÄ VAAN!”

Katrin spiikkiä seurasi rumputremolo, ja valot suuntautuivat samettiverhojen suojista näyttämölle astuvaan laulajatähteen. Olli Säde otti yleisönsä ja M/S Fiestan risteilyemäntä otti paikkansa av-teknikon vierestä.

Ollilla oli edelleen haasteita äänen kanssa, ja tästä syystä show’ssa oli enemmän tanssinumeroita. Kaikki yökerhossa olevat istuivat paikoilleen jämähtäneinä ja seurasivat tanssia. Estradilla vallitsi juhlallinen tunnelma.

Täysmiehitetty bändi soitti Myrskyluodon Maijaa ja tanssilattian keskiössä askelsi Pia, jonka kasvot hohtivat näyttämön valoissa ihmeellisen kauniina, niin kuin kulmakarvoille ja ohimolle olisi satanut kristallisia lumikiteitä. Niskan tähtitatuointi oli huolellisesti pakkeloitu piiloon ja hoikkaa kehoa verhoava kolttu täytti kaikki laivayhtiön määritykset hienostuneen seksikkäästä esiintymisasusta.

Katri silmäili pianoa takovaa Kajta. Mies oli tapojensa mukaan haihtunut ensi kohtaamisen jälkeen omille teilleen. Sellainen hän oli, yhtä pelokas kuin Katrikin. Ja siinä oli syy, miksi suhde toimi ja oli pysynyt niin raastavan epäselvänä. Hänen osaltaan juttu oli kertakaikkisesti loppu. Nyt hän tiesi, kenet hän halusi. Muisto edellispäivän porrasjumpasta laivan perämiehen kanssa nostatti hymyn Katrin huulille.

Ja hän vilkuili ympärilleen, josko laivan komentosillalla työskentelevä Mats olisi piipahtanut yökerhon katsomaan show’n, mutta miestä ei näkynyt.

Musiikki meni tunteisiin. Pian uskomattoman voimakkaat hypyt ja hallitut piruetit, triplat, kirvoittivat yleisöstä valtavat aplodit. Pian lahjakkuus oli ilmiselvää. Tanssitaito oli samanaikaisesti vahvaa ja rohkeaa, kuten oli kaikki muukin, mitä hän edusti – moottoripyörät, vauhti ja romuralleissa kaahailu.

”Tähti on syntynyt!” Timo Heinonen mutisi.

Hän taputti Katria olkapäille, ja jätti kätensä lepäämään Katrin harteille. Katri olisi halunnut työntää käden pois, muttei kehdannut. Hän piti katseensa lavaa kohti suunnattuna.


Katri heräsi kovaan jyskytykseen. Hänellä meni hetki ymmärtää, mitä tapahtui. Joku huusi hänen nimeään ja jyskytti ovea. Katri kiskoi ylleen aamutakkiaan.

Pete huojui paikoillaan. Hänen kasvonsa olivat vitivalkoiset.

”Tom on hakattu. Hän on teho-osastolla koomassa!” Pete sanoi ja löi nyrkkiään ovenpieleen tuskaisen näköisenä.

Katri tuijotti Peteä tajuamatta sanaakaan siitä, mitä mies oli hetki sitten kertonut.

”Nyt kerrot, missä se pussi on!” Pete pamautti sormuskädellä ovea niin, että siihen jäi painauma.

Katri ummisti silmänsä.

”Tai muuten mitä?” hän kysyi niin hennolla äänellä, että tuskin itsekään kuuli sanojaan.

”Tom on koomassa, ja se on sun syy!” Pete sähisi silmät vihaa uhkuen.

”Jätkät käy kuumana, ne on tulossa hakemaan sut. Tajuatko, sä olet vaarassa”, Peten ääni kaikui jossain kaukana.

Katri perääntyi hyttinsä hämärään. Hytin ovi läiskähti kiinni. Hän kävi istumaan vuoteelleen. Hän kuuli, miten mies potki ja hakkasi ovea. Shokkitärinä valtasi Katrin koko kehon.

Jatkuu ensi numerossa.

Laura Paloheimo on vuonna 1971

syntynyt kirjailija, tuottaja ja kirjoittamisen ohjaaja. Hän on

kirjoittanut vauhdikkaita chick lit -kirjoja:

Klaukkala, OMG,

Mama Mojo ja

Puppiduu.

Risteilyemäntä Katri Leinosen työpaikkaromanssi laivalla soittavaan pianistiin hiipuu yhtä nopeasti kuin se roihahtikin, mutta Katri ei ehdi miestä liikoja suremaan.

Tangoshow’n ensi-ilta ja sitä seuranneet lukuisat jatkojuhlat ja niistä seuranneet romanssit olivat pääpuheenaihe laivan messissä.

Katri liittyi aamukahviaan nauttivien hyttiemäntien seuraan ja keskittyi kuuntelemaan varsin värikkäitä versioita laivalla edellisyönä show’nsa ensi-iltaa juhlineesta tähtilaulajasta, Olli Säteestä.

”Ei ollut päällä rihmankiertämää!” yksi hyttiemännistä sanoi ja pyöritteli päätään.

Katria huvitti. Aina sama juttu, saunakansa kohahti, jos joku oli sattunut kävelemään alasti henkilöstön poreallastilan läpi.

”Artistit on sellaisia, vapaita sieluja, haluavat irrotella kunnolla!” Katri sanoi ja sekoitti kahviaan ja tunsi hyttiemäntien tuijotuksen kaulallaan.

Pelon ja ärtymyksensekaiset ajatukset pitivät Katrin hereillä aamuun asti. ”Jos sanot sanakin tästä, se on nirri pois! Se on nirri pois!” Peten uhkaukset kiersivät kehää mielessä. Mustelma teki kipeää, mutta huivia oli pakko pitää kaulassa. Katria ahdisti ajatellessaan edellisyötä, kammottavaa pullonpyörityspeliä Peten hytissä ja hetkeä, jolloin mustelma syntyi.

Mies himoitsi edellisiltana pullonpyörityspeliä pelanneen moottoripyöräjengin kannattajajäsenyyttä.

Oli vaikea ymmärtää Peten olevan se sama mies, jonka Katri oli oppinut tuntemaan aloittaessaan laivatyöt. Missä oli kultainen baarimikko, jonka Katri oli vuosien aikana oppinut tuntemaan? Ja miksi hän halusi niin paljon tienata moottoripyöräjengin hyväksynnän?

Selvittyään työkaverinsa kuristusotteesta ja päästyään hytilleen, hän oli valvonut koko yön pohtien, mitä hänen pitäisi tehdä. Hän olisi ilomielin ilmiantanut Peten laivan intendentille, ellei olisi siinä samalla vaarantanut oman työpaikkansa laivassa. Vuosien aikana oli tapahtunut paljon kaikenlaista. Katri tiesi liikaa. Ja Pete tiesi, että Katri tiesi.

Peten pelko oli kuitenkin epätoivoista lajia. Mies himoitsi edellisiltana pullonpyörityspeliä pelanneen moottoripyöräjengin kannattajajäsenyyttä, ja se vaati erilaisten tehtävien suorittamista. Kannattajajäseniä valjastettiin tekemään palveluksia. Laittomuuksia. Tom oli toiminnassa jotenkin mukana, vaikkei miehellä tainnut olla edes moottoripyörää, Katri pohdiskeli ja toivoi hyttiemäntien keksivän uusia puheenaiheita.

”Näytät siltä, että olet herännyt vasta, ja tarvitseeko kysyä mistä?”

Onneksi Ahdin Valtakunnan valtiatar, lastenhoitaja Stella, ilmestyi paikalle ja ilmoitti Olli Säteen olevan päivähuoneessa. Muutoin niin pirteä Stella näytti väsyneeltä.

”Näytät siltä, että olet herännyt vasta, ja tarvitseeko kysyä mistä?” Katri kysyi ja Stella virnisti.

”Myönnetään! Sääntöjä rikottu! Olin yötä Ahdin Valtakunnassa!”

”Esimerkillistä päivystystyötä, koisit työpaikalla!” Katri kiteytti ja toivoi, että itsekin nukahtaisi toimistopöytänsä ääreen, siten elämä laivalla olisi ehkä tylsää, mutta piirun verran turvallisempaa.

Stella nauroi ja veti käden kuvitteellisen hatun lippaan.

”Aina valmis, mitä tulee pirtuun tai polkkaan!” hän sanoi ja kertoi olleensa tanssijoiden kanssa jatkoilla.

”Nähtiin aamu nousevan ja yksi alaston mies!”

”Alaston mies?” Katri toisti.

”Markolta terveisiä, hän kyselee aina, onko Katri jo rengastettu, en oikein tiedä mitä vastata.”

”Tatuoitu ja karvainen. Ei mikään kiiltokuva mieheksi, mutta mies kuitenkin. Kaveri juoksi munasillaan ympäri seiskakantta. Kuulemma kyse oli jostain nakuhaasteesta!” Stella pyöritteli päätään.

”Sepä somaa”, Katri mutisi ja toivoi, ettei intendentin korviin kantautuisi yhtäkään tarinaa edellisillan aktiviteeteista.

Katri tunsi Stellan katseen kaulallaan.

”Kiva huivi sulla, sininen... Oliko kiihkeä yö Kajn kanssa?” Stella kysyi ja näytti siltä, että odotti mehukkaita yksityiskohtia.

”Sininen sopii mielialaan. En kerro mitä tapahtui, lakkaa kärttämästä!” Katri mutisi.

Stellan silmät välähtivät.

”Kiitos luottamuksesta! Markolta terveisiä, hän kyselee aina, onko Katri jo rengastettu, en oikein tiedä mitä vastata”, Stella sanoi muka huolettomasti, vaikka Katri hyvin tiesi, mihin Stella pyrki.

Stellan turvallisuusalalla työskentelevä veli oli kyllä mukava mies, mutta ei yhtään Katrin tyyppiä.

”Sinkkuna edelleen”, Katri sanoi ja kohautti harteitaan.

Hän oli seilannut ne seitsemän merta eikä ollut vieläkään löytänyt kotisatamaa, ei prinssi rohkeaa, mutta oli oppinut paljon itsestään. Se kai oli tärkeintä, tietää kuka oli, mistä tuli ja mihin suuntaan oli matkalla.

Stella oli hyvä ystävä. Jos jonkun ihmisen oppi tuntemaan merillä ollessaan, niin työkaverinsa, aina sielunelämää ja lapsuudentraumoja myöten. Meri herätti alitajunnan ja heitti kaikki roskat pintaan, vaikka eivät he elämäänsä itkeneet, päinvastoin.

Stella jatkoi ensi-iltajuhlien yksityiskohtien heruttamista. Kesken tarinoinnin Katrin hakulaite soi.

Tarkoitus oli myydä litratolkulla juomia, eikä myyntitavoite toteutuisi mikäli porukkaa lähtisi pois kesken kaiken.

”En voi laulaa! Pitää lepuuttaa, että saan äänen toimintakuntoon illaksi!” Olli raakkui luuriin.

”Tee kaikkesi, että saat äänesi kuntoon illaksi! Höyryhengitä, laita kosteita pyyhkeitä hyttiin, kuiva huoneilma on myrkkyä keuhkoille!” Katri lateli rutiininomaisesti ohjeita ja laski luurin alas.

Hän tuijotti hetken eteensä näkemättä mitään ja yritti keksiä, mitä sanoisi tangofaneille, jotka jonottivat paraikaa päivätansseihin kannella kymmenen. Olisi ikävää ilmoittaa, ettei Olli pääsisi heitä liikuttamaan ja että nimikirjoitukset jäisivät saamatta, kaverikuvat ottamatta.

Katri mietti eri vaihtoehtoja. Kansa saisi kuitenkin tanssia tangoa. Tango-orkesteri ja orkesteria johtavan Kajn lauluesitykset kuuluivat Ollin päivätanssipakettiin. Ollin tähtitunti oli päiväntanssien kohokohta, muusta musisoinnista ja laulusta huolehtisi orkesteri. Tarvittiin jotain, mikä pitäisi tangohovin tansseissa alkamishetkestä sen päättymishetkeen, mutta mitä? Tarkoitus oli myydä litratolkulla juomia, eikä myyntitavoite toteutuisi mikäli porukkaa lähtisi pois kesken kaiken.

Katri puhalteli ilmaa keuhkoistaan. Hän silmäili puhelimen vieressä olevaa hyttilistaa. Siinä oli merkittynä hytin numero ja hytissä asuvan miehistön jäsenen nimi. Ensimmäisenä listassa oli Alvarez. Fernando Alvarez! Niin tietysti! Miksi hän ei heti tajunnut! Eilisiltana Fernandon tangosoololle oli taputettu seisten. Suomen notkealanteisin tangotanssija, Fernando tunsi tangon salat ja oli Olli Säteen salarakas.

Katri naputteli Fernandon numeron puhelimeen ja toivoi parasta. ” Si, Si!” Fernando vastasi ja ilmoitti olevansa paikalla vartin kuluttua.

Katri kiiruhti ulos messistä ja juoksi portaisiin.

Laivan munahaukkojen havittelema kultamuna, laivan perämies, Mats Åhman.

”Joskushan ihmisen oli kuntoiltava!” hän tokaisi vieressään harppovalle miehistön jäsenelle ja huomasi vasta sitten, kuka hänen vieressään harppoi.

Laivan munahaukkojen havittelema kultamuna, laivan perämies, Mats Åhman. Katri onnitteli itseään siitä, että kerrankin osui paikalle Mats Åhmanin kanssa niin, ettei paikalla ollut esimerkiksi parfymerian kaunottaret, joiden kauneus oli ehkä purkista, mutta Katri olisi tehnyt mitä vain saadakseen tietää, mistä purkista.

”Sisällä oleskelu ja koneellistetun sisäilman hengittäminen on rasitus keuhkoille, Mats tiedotti.

Katri nyökkäsi pontevasti samanmielisyyden merkiksi. Hänen vieressään askeltava perämies oli komea rujolla tavalla. Auringon ja iän rypistämät kasvot olivat mukavalla tavalla syvien uurteiden raidoittamat, leukaa koristi hienoinen sänki, silmät olivat orvokinsiniset ja täynnä sellaista kujeilua ja iloa, jota Katri niin kovasti kaipasi. Silkkaa pokaalia koko mies!

”Täytyy kai alkaa treenaamaan ihan kunnolla, Katri sai sanotuksi läähätyksen lomasta.

”Mitä sä treenaat?” Mats kysyi.

”Tangomusiikkia ja Netflix-surffailua”, Katri vastasi totuudenmukaisesti ja Mats räjähti nauramaan. Katri pysähtyi paikoilleen ja nauroi itsekin.

”Tottahan se on, olen läpikotaisin laiska. Yritän aina laihduttaa ja se onnistuu yleensä päivisin. Yöllä löydät minut messistä, tarkalleen ottaen ensimmäisen buffet-tarjoilun päättymisen aikaan. Suklaakakut on varattu mulle!” hän sanoi muka tiukkana ja Mats nauroi lisää.

”Olet hurmaavan rehellinen!” mies sanoi.

Ja Katri hymyili niin että poskipäihin koski.

”Mitä eilen tapahtui? Mä yritin tavoittaa sua.”

Katri marssi orkesterikorokkeelle ja kertoi pikaisesti Kajille muutokset päivätanssien ohjelmaan. Kaj tuijotti Katrin kaulaa.

”Mitä eilen tapahtui? Mä yritin tavoittaa sua. En saanut nukutuksi, meidän hyttikäytävällä oli ihan hirveä meteli! Ne motoristit kuuntelivat jotain paskamusaa aamuun asti! Ja ne polttivat maria, mä en voi olla täällä, jos meno ei muutu!” Kaj sanoi.

Katri lausui Kajlle pahoittelut ja otti mikrofonin käteensä. Hän tiesi hyvin Kajn historian päihteiden kanssa, miten hän oli kamppaillut itsensä vapaaksi vakavasta riippuvuudesta.

”Puhutaan myöhemmin, jooko? Mennään vaikka kansikävelylle”, Katri sanoi ja astui tanssilattialle.

Tangohovin edustajat huikkailivat Katrille ja kyselivät Ollista. Katri vilkaisi samettiköysien takana seisovaa tummapintaista miestä. Fernando oli ammattilainen, hän oli paikalla, hymyilevänä ja valmiina ottamaan hommat hoitoon.

”Raju rakastaja”, Katri lausui ja sai hetkessä tangosalonkiin kerääntyneen eläkeläisjoukon huomion itseensä.

”Hyvät matkustajat, raju rakastaja on täällä! Minulla on ilo edustamani laivayhtiön puolesta esitellä teille eilisiltana tangoväen lumonnut Fernando Alvarez! Hän on luvannut esittää teille parhaat palat soolonumerostaan ja opettaa teille askelsarjan tai pari!”

The woodooman, luki hieroja Tomin hytin ovessa. Katri koputti oveen. Katri oli varannut ajan hierontaan. Tom oli laivaporukasta ensimmäinen, joka matkusti Intiaan ja palasi sieltä täysin vihkiytyneenä erilaisiin yrtteihin ja mielenhallinta harjoituksiin. Tomilla oli aina tarjota ihmeitä tekevä flunssankarkotusjuoma, minkä kanssa hän tarjosi itseleivottuja pikkuleipiä.

”Alastomien naisten vuoksi olen valmis melkein mihin vaan!” Tom nauroi.

Verkkariasuinen Tom avasi oven ja pahoitteli hytissä vallitsevaa sotkua.

”Jään huomenna maihin ja siirrän samalla kamoja hoitohuoneelle. Laitanko erikoisyrttejä höyryttimeen?”

Pöydällä olevasta diffuserista nousi kiemurtelevaa vesihöyryä. Tuoksut oli osa Tomin hoitorituaalia. Katri ryhtyi riisumaan vaatteitaan.

”Hieno juttu, että olet toteuttanut unelmaasi luontaishoitolasta, se on meidän kaikkien ilo”, Katri sanoi.

”Alastomien naisten vuoksi olen valmis melkein mihin vaan!” Tom nauroi.

Tom siirtyi hytin vessaan siksi aikaa, kun Katri riisui. Katri kääriytyi pyyhkeeseen ja kävi istumaan hoitovuoteen reunalle. Hän tajusi unohtaneensa käteistä rahaa sisältävän kukkaron toimistoon. Taskussa ei ollut muuta kuin huulikiilto, laivayhtiön heijastin ja evääksi messistä otettu banaani.

”Voin tietenkin maksaa luonnossa!” Katri tokaisi reippaasti.

Tom tuijotti häntä sen näköisenä, ettei ollut varma, oliko kuullut oikein. Katri kaivoi banaanin esiin. Tom purskahti nauruun.

”Hetki sitten, kun halasin sua, tunsin jotain kovaa rintaani vasten ja ajattelin, että tulet vetämään mut kylmäksi!” Tom sanoi huolettomaan tyyliinsä.

”Ihanko totta luulit, että mulla on ase? Miksi?”

Katria hämmensi toden teolla.

”Ihanko totta luulit, että mulla on ase? Miksi?” hän kysyi, mutta Tom ei vastannut.

Ehkä hän ei kuullut. Kolina vessassa voimistui, hän valmisti yrttikäärettä mustelmaan. Tom liotti pyyhettä käsienpesualtaassa ja lirutteli pyyhkeen päälle kellertävää nestettä ruskeasta lääkepullosta.

”Minusta on tullut vainoharhainen. Näen uhkia kaikkialla! En saa nukutuksi”, Tom selitti ja Katri etsi sopivaa asentoa hierontapöydältä.

Hän lupasi Tomille vapaat kädet mitä hoitoon tuli. Tom lupasi tehdä parhaansa mustelman karkottamiseksi. Onneksi hänelle ei tarvinnut selittää mistä se oli tullut. Ehkä Tom oli nähnyt tilanteen, Katri päätteli ja ummisti silmänsä.

”En mä sulta mitään maksua ota, niin monta vuotta on töitä tehty yhdessä, enkä kertaakaan tarjonnut sulle edes drinkkiä. Nyt saat koko rahan edestä!” Tom huuteli valuvan veden kohinoiden seasta.

Pian hän vajosi rentoon oloon, horrokseen minkä läpi hän tavoitti ainoastaan Tomin soittaman rentouttavan musiikin sävelet.

”Ihanaa tingelitongelimusiikkia”, Katri mutisi puoliunessa, hän yritti puhua mutta oli jo niin rento ja väsynyt, että hän tuskin kykeni muodostamaan sanoja.

”Rento mieli, rento keho. Kun tajunta laajenee, maailmankuva laajenee ja kaikki on mahdollista.”

Hoidon jälkeen Katri ponnisteli itsensä istuma-asentoon ja kiskotteli jäseniään ja haukotteli suureen ääneen. Se, mitä hän oli hetki sitten hierontapöydällä kokenut, oli ollut tajuntaa laajentava kokemus. Hän oli tuntenut olevansa yhtä musiikin ja meren kanssa, yhtä jokaisen tähdenlennon ja kaukaisen galaksin kanssa. Se oli ihmeellinen kokemus.

Katri vilkaisi itseään peilistä ja näki, miten rentous ulottui silmiin asti. Hänen katseensa oli täysin toinen, raukea. Ja silmät suorastaan kiilsivät kirkkaanvihreää sävyä, sitä jadentummaa, mitä ei hämärässä yleensä erottanut.

”Rento mieli, rento keho. Kun tajunta laajenee, maailmankuva laajenee ja kaikki on mahdollista”, Tom julisti tuttuun tapaansa tajunnanlaajentamisen puolesta.

Katri huojutteli kehoaan puolelta toiselle. Hän ajatteli Kajta, sitten komentosillan Matsia, sitten taas Kajta, hetkisen ajan naapuriaan Vesaa ja sitten taas Kajta. Sitten hän huomasi miettivänsä, miltä Mats näyttäisi alasti. Mieshän oli niin hoikka, olisiko hänessä vartta täyttämään aikuinen nainen? Katri tuumaili ja tirskahti.

”Olet niin suloinen, että minua ihan itkettää! Tarjoaisin sulle vielä teetä ja erikoispikkuleivän, mutta selvästi sulle riitti tämä setti”, Tom sanoi ja halasi Katria, joka takertui eteensä ilmestyvään mieheen ehkä hieman turhankin halukkain ottein.

Tom asetti Katrin sepalukselle eksyneet käpälät turvallisemmalle vyöhykkeelle.

”Noh, noh, aika mennä tutimaan Katriseni”, Tom sanoi ja irrottautui otteesta.

Tom työnsi Katrin hyttikäytävään ja painoi tämän käteen pienen muovipussin.

”Kiva juttu, että viet mun frendin nuuskat maihin, pussissa on partavesilitkua ja perusjuttuja!” Tom sanoi.

Katri moikkasi käytävällä puhelintaan räpläävää Kajta ja otti tukea hyttikäytävää halkovasta kaiteesta.

”Totta kai, kaikki hoituu!” Katri mumisi, vaikkei muistanut, että heillä olisi ollut puhetta pussin kuljettamisesta ja painoi Tomin poskelle märän pusun kiitokseksi.

Hyttiin päästyään Katri kävi suihkussa ja sujautti yöpaidan ylleen. Jestas, että hän olikin väsynyt! Ja samanaikaisesti hän oli niin täynnä energiaa, että olisi voinut hyvin viettää pienen lemmekkään hetken esimerkiksi Kajn seurassa. Mutta ei kuitenkaan, Kaj oli historiaa. Kyllä meressä kaloja riitti! Ja se varsinainen vonkale oli vielä pyydystämättä!

Tomin suorittama hieronta oli avannut kaikki kraanat. Aivan kuin hän olisi muuttunut silmissä pehmeämmäksi, hohtavammaksi, vetovoimaisemmaksi. Toiseksi.

Tällä kertaa hän saisi sen, mitä tavoitteli. Vaikutti siltä, että vihreä valo palaisi komentosillalla, kun Katri Leinonen piipahtaisi pikkuvisiitillä! Katri iski silmää peilikuvalleen. Olisipa hän ollut yhtä itsevarma aiemmin päivällä, kun nousi portaat Mats Åhmanin seurassa. Mats oli kyllä jotain ihan muuta. Ja wou, miten selvästi hän pystyi näkemään, miten erivärisiä valoja hänen peilikuvansa heijasti! Kaikki oli niin ihmeellistä!

Katri otti askeleen peiliä kohti. Kuvajaisen säteet olivat kirkkaan vaaleanpunaisia ja niiden seassa oli kirkkaanvalkoista valoa, kuin roiskeita, ne levisivät hänen kuvajaisensa yli, koristelivat hämärässä hytissä seisovan naisen hahmon.

Katri kosketti peiliä. Säteet katosivat. Hyttiin laskeutui pimeys. Hän näki taas itsensä niin kuin oli. Hän tunsi ohimoissa jyskyttävän päänsäryn ja tunsi huimausta. Hän sulki silmänsä ja heräsi vasta seuraavana aamuna, nähtyään koko yön unta, jossa hän liukui kovaa vauhtia vesipyörteiden mukana ms. Fiestan kölin alle.

Jatkuu ensi viikolla.