Erna ei ole koskaan tuntenut itseään tavalliseksi tytöksi. Barbit, kuka niillä oikein leikki? Mitä vaarallisempaa ja likaisempaa tekemistä, sen parempi. Sitten Erna löytää itsensä sairaalasta.

Aluksi pitää kai esittäytyä. Nimeni on Erna Sininiitty. Olen parikymppinen ja kotoisin Helsingistä, mutta pidän itseäni maailmankansalaisena. Minulla on pähkinänruskea tukka ja vihreät silmät. Pidän energiajuomasta, ranskalaisesta aksentista ja auringon kimalluksesta koskemattomalla lumella. Ja mitäs vielä? Makaan parasta aikaa luut murskana sairaalan sängyssä.

”Mikä ihme sinussa on vikana! Sinä olet ollut aina tuollainen sekopää. Lapsesta asti”, äiti sanoi. Vielä muutama tuntomerkki: sekopää, adrenaliininarkkari, itsetuhoinen hullu.

Äiti järjesteli kukkia maljakkoon kädet täristen ja näytti siltä että alkaisi pian huutaa tai itkeä. Toivoin ensimmäistä. Voisin vain levätä ja antaa kirkumisen pyyhkiä ylitseni. Äidin kyyneleet vaativat aina reagointia, lohduttelua, enkä jaksanut ottaa kantaa kenenkään toisen tunne-elämään.

En jaksanut edes ajatella ongelmiani. Kipulääke sai oloni tuntumaan pumpuliselta ja epätodelliselta.

”Paraskin puhuja”, kuiskasin. Pääni tuntui mukavan raskaalta ja pehmeältä. Tippapussi tyhjeni yläoikealla ja valutti suoneeni jotakin, joka tuntui nestemäiseltä auringonvalolta lapsuuden kauneimpana kesäiltana.

Äidillä ei ollut oikeastaan varaa haukkua minua. Olin kiistämättä melkoinen rämäpää, mutta siitä huolimatta perheemme ehdottomasti skarpein ja normaalein jäsen. Veljeni Jami oli ollut teini-ikäisestä asti lavealla tiellä. Äitiraukalla oli hyvin heiveröisesti hoidettu kaksisuuntainen mielialahäiriö.

Äidin käsi tärisi yhä enemmän, kun hän kohenteli kukkia. Keltaisia tulppaaneja ja niiden ympärillä jotakin sinertävää. Kukat sumenivat silmissäni pelkiksi väriläiskiksi. Uni oli lähellä.

”Mikset sinä voi olla niin kuin muut tytöt? Sinun luokkakavereillasi on asunnot ja työt ja perheet. Eikö tuon hölmöilyn jo pitäisi riittää? Mikset sinä voi olla vaikka sellainen kuin se ihana naapurin tyttö, se Amanda?”

”Tosi ihana”, minä kuiskasin.

Äidin ääni alkoi kohota.

”Mikä helvetti siinä on, että aina pitää koheltaa? Sinä olet aikuinen nainen etkä mikään Extreme Duudson! Sä olet ollut yksi murheenkryyni aina! Lapsesta asti! Ei tyttöjen pitäisi olla tuollaisia!”

Huuto pyyhki ylitseni kuin lämpimät aallot. Olin simpukka, joka lepäsi meren hiekkapohjalla. Suljin silmäni.

Kuulin kuin jostakin kaukaa, että hoitaja tuli huoneeseen ja usutti äitiä pois.

”Tulkaas nyt rouva. Tyttärenne tila on nyt vakaa, mutta noin suuri leikkaus vie voimia. Hän tarvitsee nyt lepoa.”

Vajosin pumpuliin. Ajattelin lapsuutta.

Äiti oli oikeassa siinä, että olin erilainen kuin toiset tytöt. Minä olin jo pienestä pitäen jonkinlainen kunniapoika, yksi jätkistä.

Juoksin aina veljeni Jamin perässä. Päätin kai heti, kun opin kävelemään, että pärjäisin kaikessa missä hänkin. Siinä olikin aika lailla pärjäämistä, sillä Jami oli kaupunginosamme sekopäisin koheltaja.

Minusta tuli samanlainen. Kauhukaksoset, meistä sanottiin, vaikka todellisuudessa Jami oli minua vuoden ja kaksi kuukautta vanhempi.

Isä oli hylännyt äidin ja meidät jo siinä vaiheessa, kun me lapset olimme vaipoissa. Äiti oli aina omissa maailmoissaan, sängyn pohjalla masentuneena tai sitten jossakin tekemässä jotakin epämääräistä ja maanista kaukana meidän katseemme ulottumattomissa.

Jami ja minä opimme tulemaan itseksemme toimeen jo pieninä. Söimme muroja, eineslihapiirakoita ja Siwasta näpistettyjä karkkeja. Juoksimme metsissä ja pihoilla toisten lasten kanssa. Jollakin kavereistamme oli halvat skeittilaudat, ja mekin hommasimme sellaiset itsellemme. Hyvien trikkien tekijä oli aina korkealla pihojen hierarkiassa. Fyysinen rohkeus kovaa sosiaalista valuuttaa. Kallioille ja puihin kiipeily, kaupasta näpistely, äkkijyrkät laskut pyörällä.

Olin jengin nuorin ja ainoa tyttö, mutta ei se minua haitannut. En tullut toimeen toisten tyttöjen kanssa. He olivat minusta tylsiä, itkeskeleviä ja marisevia olentoja, jotka halusivat vain ulkoiluttaa koiria. En päässyt heidän kanssaan millään samalle aaltopituudelle. Eivätkä hekään tuntuneet tykkäävän minusta. Minulla ei ollut ketään tyttöpuolista ystävää.

Kun menimme kouluun, tajusin, että pojista oli tulossa vahvempia ja nopeampia. Minun piti olla sitäkin rohkeampi, ketterämpi ja fiksumpi.

Mutta silti olin tyttö, ei siitä mihinkään päässyt. Minulla oli pitkä tukka ja kimaltavat hiuspinnit ja kaapissa isotädin lahjoittamia barbeja, joita olin ottanut tuskin pakkauksesta ulos. Katselin niitä joskus sängyllä maatessani. Pitäisikö minun kokeilla niillä leikkimistä. Tykkäisinkö sittenkin? Muuttuisinko taikaiskusta tyttömäiseksi tytöksi, joka tykkäisi pinkistä ja haluaisi silitellä koiria, mutta inhoisi sitä jos vaatteisiin tuli tahroja? Pystyin jollakin hämärällä tasolla ymmärtämään, että barbeilla leikkiminen voisi olla jonkun tytön mielestä hauskaa. Mutta en saanut itseäni kiinnostumaan niin paljon, että olisin saanut ryhdyttyä tuumasta toimeen.

Sain erikoisen nätin barbin, kun täytin kahdeksan. Äiti toi minulle paketin vähän anteeksipyytävän näköisenä. Äidillä oli silloin vähän parempi päivä, hän oli tehnyt minulle ja Jamille lättyjä ja laittanut lättykeon päälle kynttilän minun puhallettavakseni.

"Tällainen tuli taas Maijalta. Älä nyt Erna sitten raivostu kauheasti, jooko? Kato ei se Maija oikein tiedä. Se ajattelee, että sä tykkäät tällaisesta, tämä on parasta, mitä se tietää."

Äidin puheista arvasin, että paketissa olisi nukke. Tai mikä vielä pahempaa - meikattava pää. Olin nähnyt sellaisen kerran kaupassa, ja sellainen oli ehkä tyhmintä ja nolointa, mitä maa päällään kantoi. Kuolisin mieluummin kuin pitäisin sellaista huoneessani.

Avasin korean pakkauksen. Sisältä paljastui tummatukkainen barbi, jolla oli suuret, ruskeat silmät ja täydellinen, hymyilevä suu.

"No niin", äiti sanoi. ”Yritäs nyt sitten leikkiä sillä.”

Odotin, että äiti meni, ja aloin tutkia barbia tarkemmin. Se oli intiaanityttö. Sillä oli ruskea, punaisin pistoin koristeltu pikku mekko, joka oli tehty jostakin nahalta tuntuvasta aineesta ja tummat, paksut palmikot. Hain sakset ja irrotin sen paketista, jossa se oli kiinni monilla pienillä väkäsillä. Liikutin käsiä ja silitin tukkaa. Muilla barbeillani ei ollut nimiä, mutta tälle tuli heti mieleen sopiva: Tiikerililja. Olin nähnyt juuri koulun produktion Peter Panista. Intiaaniprinsessa Tiikerililja oli tehnyt minuun suurimman vaikutuksen.

Ovi kävi, ja eteisestä kuului Jamin ja toisten kundien möly. He törmäsivät huoneeseeni yhtenä hikisenä ja hiekkaisena pilvenä.

"Me ollaan menossa mutakuopalle! Erna, tule äkkiä nyt", Erkki huusi.

Mutakuoppa oli uusi lempipaikkamme. Se sijaitsi rakennustyömaalla kadun äärimmäisessä päässä, ennen metsää.

Kuoppa oli mudan ja sadeveden täyttämä syvä monttu. Muta oli erikoisen punaista. Jostakin valui ilmeisesti ruostetta lampeen.

Leikimme mutakuopalla niin paljon kuin ehdimme, koska tiesimme, että hupi olisi väliaikaista. Rakennustyömailla ei mikään ollut koskaan pysyvää. Jonakin aamuna jokin iso työkone tulisi paikalle ja pian ihanan mutakuoppamme paikalla tönöttäisi talon perustukset. Joku oli rakentamassa paikalle omakotitaloa. Olin nähnyt äijiä mittailemassa ja raapimassa päätään paikalla. Aika laiskaa rakentamista se oli. Viikot kuluivat ja talon elementtejä tuotiin paikalle suuriksi pinoiksi, mutta itse rakennustyöt eivät näyttäneet edistyvän ollenkaan.

”Erna! Tuletko sä?” pojat huusivat eteisestä.

”Mä tulen ihan just!” huusin.

Asetin Tiikerililjan takaisin hyllylle. Se jäi siihen vain toinen kenkä jalassa.

Ei minulla ollut aikaa leikkiä Tiikerililjalla. Olin itse Tiikerililja, urhea intiaanityttö, Peter Panin ja kadonneiden poikien veroinen taistelija. Peloton hurjapää, ylpeä ja rohkea ja voittamaton.

Kunpa vain kirjoissa ja elokuvissa olisi ollut enemmän sellaisia tyttöjä. Enimmäkseen niissä oli sen tapaisia kuin Leena, se Peter Pania hoivaillut ja pussaillut luuseri, joka ei osannut tehdä mitään muuta kuin leipoa kakkuja, kertoa satuja ja riidellä sen yhtä raivostuttavan Helinä-keijun kanssa siitä kenestä Peter tykkäsi eniten.

Juoksin eteiseen, kiskoin lenkkarit jalkaani ja pujahdin aurinkoiseen syysiltapäivään. Lätyt lämmittivät vatsaani. Jami viittoili minua mukaansa vaahteran alta. Kaikki oli juuri niin kuin pitikin.

Rakennustyömaalle oli rakennettu aita pitämään naapuruston kakaroita ja ilkivallantekijöitä loitolla. Moinen rakennelma ei pidätellyt meitä sekuntiakaan. Viisi lenkkariparia tömisti maata ja juoksimme kuopalle.

”Katsokaa!” sanoi Nikke. Hän osoitti lautakasaa, joka oli ilmestynyt paikalle viime käyntimme jälkeen. Kasa tökötti suuren mutakuoppamme reunalla ja suorastaan vaati meitä keksimään sille jotakin hauskaa käyttöä.

”Tehdään silta”, Jami sanoi.

”Tämän talon rakentajan olisi pitänyt salaojittaa", sanoi Nikke. "Tämä talon tekijä on ihan täysi ääliö.”

Niken isä oli rakennusinsinööri ja hänellä oli tapana kertoa meille kuinka mikäkin kuoppa tai keko piti rakentaa. Joskus minulla oli epäilys, ettei Nikelläkään ollut mitään aavistusta rakentamisesta, mutta hän sanoi aina tietonsa hyvin arvovaltaisella äänellä. Luotimme häneen ehdoitta kaikissa rakentamiseen liittyvissä kysymyksissä.

Nikke neuvoi meitä rakentamaan sillan mutakuopan yli. Se osoittautui vaikeaksi, koska laudan pituus oli vain puolet kuopan leveydestä. Suunnittelimme kiinnittävämme ilmastointiteipillä.

Olimme yltä päältä mudassa, kun vihdoin palasimme kotiin iltahämärissä. Äiti alkoi karjua meille heti eteisessä.

"Menkää suoraan kylpyhuoneeseen ja suihkuttakaa pahimmat suoraan vaatteet päällä!"

Teimme kiltisti työtä käskettyä. Mutavesi valui viemäriin ja roiskui seinille.

Jami kiljui. Minustakin tuntui ikävältä. Vaatteet päällä kastuminen ei ollut sinänsä ongelma, mutta sellainen piti saada tehdä omilla ehdoilla. Ulkona kirpeässä syyssäässä kesken hauskojen leikkien vesi- tai mutakylpy oli huippuhauskaa, mutta sisällä se tuntui pelkästään ankealta.

Vähän ajan kuluttua äiti tuli kylpyhuoneeseen, käski meitä kuoriutumaan vaatteistamme, tunki märät kamppeet pesukoneeseen ja kaatoi pesuainetta päälle käsivaralla.

"Senkin pienet siat. Aina rypemässä”, hän sanoi ystävällisesti ja poistui.

Mutakuoppa kiehtoi meitä kovasti. Lähdimme sinne jälleen seuraavana päivänä. Silloin silta tuli valmiiksi.

"Kestääkö toi rakennelma meitä?" Pete kysyi. Hän oli porukan vanhin ja edusti usein järjen ääntä. Minä mietin ihan samaa. Eikö nauloille tulisi aika kova paine? Mitä jos ne halkeaisivat kesken ylitystä? Kuopan pohjalle oli monta metriä. Se näytti olevan pehmeän mudan peitossa, mutta entä jos niiden alla oli kiviä? Tuollaisesta pudotuksessa murtaisi luita.

Tiesin kokemuksesta, että solisluun murtuma tarkoitti kahta viikkoa telkkarin katsomista ja tylsistymistä ja kantosidettä, ja sen päälle vielä kahta viikkoa liikuntakieltoa - ja liikunta oli ainoa kouluaine, josta pidin koulussa. Lisäksi äiti oli sanonut, että antaisi minulle ympäri korvia, jos vielä murtaisin jonkin luuni tänä vuonna luita. Eikä se ollut mikään vitsi. Äiti oli suuttuessaan joskus kovakourainen.

"Mitä jos se rakentaja tulee? Se lippispäinen äijä?" minä sanoin. Olin joskus nähnyt rakennuksilla ison miehen, jolla oli lippalakki.

"Ei sitä ole näkynyt taas moneen viikkoon", sanoi Pete. Hän kiskoi jo lautakasasta materiaalia siltaamme.

"No, niin kai", minä myönsin.

"Se käy vaan viikonloppuna", Pete sanoi, "se on joku mies, joka käy töissä ja viikonloput täällä rakennuksilla. Tällä menolla tämän talon rakennus kestää jotain viisi vuotta."

Pete oli varmaan oikeassa. Mietin hetken sitä hidasta rakentajaa. Keitäköhän tänne muuttaisi? Varmaan perhe. Meidän kadulla melkein joka talossa oli lapsia.

Muuttajille tulisi kiva tontti. Taloa ympäröivät suuret verivaahterat, joissa oli upeat, syvänpunaiset lehdet. Jos seisoi niiden alla, kun aurinko paistoi, iho näytti punertavalta. Nyt lehdet olivat jo enimmäkseen maassa tai puussa ruskeiksi käpertyneinä. Minun kävi kateeksi talon tulevia asukkaita. Meidän pihalla oli vain omenapuita, joista ei tullut satoa ja pari tylsää marjapensasta, josta linnut söivät aina koko sadon.

Etsimme tontilta nauloja, mutta emme löytäneet. Niinpä jokainen meistä toi kotoa mitä löysi. Meiltä löytyi vain lyhyitä kiviseinänauloja, joista ei ollut mitään hyötyä. Petellä ja Nikellä oli paremmat tuomiset. Kiinnitimme naulat lautojen kärkeen ja laitoimme varmimmaksi vakuudeksi vielä narua ja ilmastointiteippiä.

Lopuksi kannoimme siltamme montun yli. Se oli kunnioitettavan näköinen rakennelma. Liitoskohta keskellä siltaa oli montun syvimmässä kohdassa. Minulle tuli sitä katsellessa kihelmöivä olo, ihan kuin ihollani olisi juossut miljoona muurahaista. Samaan aikaan pelotti ja houkutti. Rakastin vaaraa. Oli kuin minun sisälläni olisi jokin moottori, joka purisi tavallisesti aivan rauhassa, mutta jännittävät temput saivat kierrokset kasvamaan, niin etten tahtonut pysyä nahoissani.

Niken taskusta kuului piipitystä.

"O-ou", Niko sanoi ja kaivoi kännykän taskustaan. Hän puhui lyhyesti ja työnsi puhelimen taskuunsa. "Se oli mutsi. Mun on pakko mennä. Kello on jotain puol yhdeksän. Mä en tajua miksi mun pitää jo mennä kun en mä kuitenkaan koskaan ala nukkua kuin vasta jotain kello yksitoista."

Hämärä oli laskeutunut. Vaahteroiden välissä oli pimeää ja katulamput oli jo sytytetty kauempana tiellä. Katsoin siltaa, sekin alkoi jo peittyä hämärään.

"Meidänkin pitää mennä", Jami sanoi. "Tullaan sitten huomenna heti aamulla, selvitetään toi rakennelman kestävyys."

"Onks pakko?" minä sanoin.

Odotin jo aamua.

Veljeni oli kamala unikekoa, samoin kuin äiti. Äidin yöpöydällä oli sitä paitsi purkillinen unilääkkeitä, joten tiesin, ettei mikään räjähdystä hiljaisempi herättäisi häntä. Olin kerran mielenkiinnosta kokeillut yhtä sellaista äidin pilleriä, ja nukkunut kuin tukki 12 tuntia putkeen.

”Sä nukuit kuin joku kuollut”, Jami oli sanonut sen unen jälkeen, äiti oli ollut niin vihainen, että tärisi. Lääkkeestä seurannut tokkura oli niin epämiellyttävä, että olin päättänyt pysytellä erossa lääkkeistä koko loppuelämäni. Tokkurainen olo kesti pitkälle päivään. En tajunnut, miten aikuiset saattoivat vetää sellaisia aineita.

Koti oli aamulla hiljainen ja tylsä, eikä minulla ei ollut mitään tekemistä. Telkkarista ei tullut mitään hyvää, ainoastaan pikkulasten ohjelmia. Kävin hakemassa muroja kaapista. Maito oli loppu, joten söin niitä pari kourallista kuiviltaan. Sitten puin vaatteet päälle, harjasin hampaat ja lähdin ulos. Menisin testaamaan siltaa yksin.

Aamu oli kirpeä. Syksy oli jo pitkällä. Maa oli jäätynyt yöllä kovaksi koppuraksi. Ruoho ratisi, kun kävelin kohti rakennustyömaata.

Kävisin vain vähän testailemassa. Sitten olisin jo vanha tekijä kun pojat tulisivat. Varpaita paleli. Lenkkareissa oli reikiä. Sain aina Jamin vanhat kamppeet, ja ne olivat aina niin hajalla, että ne pysyivät kasassa lähinnä hyvällä tahdolla.

Mutakuoppa oli jäätynyt. Sen punainen pinta oli peittynyt kevyellä huurteella. Muta muodosti teräviä ja kovia pikku laineita. Toivottavasti silta pitäisi. Mietin ensimmäistä kertaa, että minun ei ehkä pitäisi mennä sillalle. Laudatkin olivat huurteessa. Näki, että silta oli liukas.

Mutta se teki siitä vain entistä houkuttavampaa.

Astuin sillalle. Huh, se oli tosiaan liukas. Sulava kuura oli kuin saippuaa.

Päättelin, ettei ylitys olisi siitä huolimatta kovin vaikeaa. Laudat olivat tavallista kakkosnelosta, ja siinä oli tilaa vähän lipsuakin. Otin ensimmäisen askeleen. Mutakuoppa ammotti alla syvänä ja ihanan kamalana. Jännitys täytti koko olemukseni. Tuntui kuin keuhkoni olisivat laajentuneet, ja ilma virrannut voimakkaammin.

Olin voittamaton. Olin Tiikerililja. Peloton, onnellinen ja vapaa. Kukaan ei saisi minua koskaan kiinni.

Ohitin vaarallisimman kohdan. Silta niiasi ja natisi. Otin pari juoksuaskelta ja juoksin reunalle.

Nyt se oli tehty. Käännyin takaisin ja katsoin siltaa. Olin voittanut sen. Olin voittanut sillan ja pelkoni.

Tuntui jo vähän nololta, että olin jännittänyt niin paljon. Voisin kai samalla vaivalla mennä takaisinkin, kokeilla jutun toiseen suuntaan? Astuin takaisin sillalle.

Oikeastaan koko hommassa ei ollut enää mitään haastetta. Kuinka olin saattanut pelätä tällaista? Olin nähnyt videoita skeittaajista, vuorikiipeilijöistä, vapaalaskijoista ja laskuvarjohyppääjistä. Sellaiset tyypit olivat oikeita sankareita. Minusta tulisi isompana jotakin sellaista. Kuinka minä saatoin pelätä tällaista pikku siltaa? Vauvakin pystyisi ylittämään tämän. Tai meidän luokan kömpelöimmät tytötkin.

Joustin polvillani, silta ponnahteli allani. Otin vähän vauhtia. Voisin vähän nostaa vaatimustasoa ja hyppiä.

Kun laskeuduin ensimmäisestä pompusta, tapahtui yhtäaikaisesti kaksi asiaa. Kuopan reunalle ilmestyi tuntematon, lettipäinen tyttö, joka katseli minua ankarasti. Toisekseen silta katkesi allani kahtia. Mielessäni vilahti sekunnin sadasosan ajan mieletön ajatus, että tytöt saapuminen oli jotenkin aiheuttanut hajoamisen. Sitten olin jo kuopan pohjalla ja ilmat pihalla.

"Mitä sä teet?" tyttö kysyi. Hän kurkisti reunalta alas. Hänellä oli taivaansiniset silmät.

Nousin hitaasti istumaan. Joka paikkaan sattui, mutta eniten sattui sieluun: tällainen pyllähtely oli noloa ja vielä vieraan ihmisen nähden. Rikkonainen laudanpää tai naula oli vetäissyt farkun ja ihon rikki pohkeesta. Haava alkoi tihkua verta. Alkoi oksettaa ja itkettää.

"Sattuuko sua?" tyttö kysyi.

"En mä tiedä."

"Sä varmaan säikähdit.”

Nyökkäsin ja vedin kyyneleet hihalla pois.

"Tämä on meidän työmaa", tyttö sanoi. ”Mikä sun nimi on? Mun nimi on Amanda. Se tarkoittaa rakastettua."

Niinpä tietysti. Tietenkin tytön nimi oli rakastettu. Kas kun ei hemmoteltu. Amandalla oli pehmeät, puhtaat vaatteet, pulleat posket ja tukka sellaisella siistillä, monimutkaisella letillä, jollaisia tietynlaiset äidit tekivät. Amandan tapaiset tytöt eivät koskaan ottaneet minua leikkiin. Eipä sillä, että olisin heidän leikkeihinsä halunnutkaan. Mieluummin olisin syönyt vaikka siiroja.

Tyttö otti rikkonaisen laudan ja siirsi sitä niin, että pääsin kiipeämän sitä pitkin ylös.

"Mun nimi on Erna”, sanoin kun olin vihdoin ylhäällä. ”Mutta yleensä mua sanotaan Tiikerililjaksi.”

Kukaan ei sanonut minua Tiikerililjaksi, mutta mistäpä tämä tuntematon tyttö olisi sen voinut tietää?

"Sulta tulee verta, Tiikerililja.”

Minulla oli pahempiakin huolia. Amandan isä ja äiti olisivat varmasti lähellä, jos kerran hän oli täällä. Kohta he olisivat paikalla ja alkaisivat karjua minulle. Pahimmassa tapauksessa he menisivät äidin pakeille, ja siitä ei mitään mukavaa seuraisi. He saattaisivat ehkä vaatia jotain korvauksia turmelluista laudoista. Tulisi poliiseja, ehkä lastensuojeluviranomaisia.

Amanda puri huultaan ja kallisti päätään.

"Nythän tämä homma on niin, että minun täytyy selvästikin pelastaa sinut."

”En mä halua, että sä pelastat mua”, minä sanoin.

”Haluatpas”, Amanda sanoi.

Siitä vakaumuksesta hän ei sittemmin luopunut, vaikka me kasvoimme kumpikin aikuisiksi.

Kuului rapinaa. Jäätyneet lehdet murtuivat suurten saappaiden alla. Amandan selän takaa tuli näkyviin pitkä mies, jolla oli lippalakki päässä. Nielaisin palan kurkustani.

”Mitä täällä oikein on tapahtunut? ” mies tiedusteli.

Hän katsoi hävityksen kauhistusta kuopan pohjalla ja sitten likaisia ja repaleisia vaatteitani. Farkunlahje oli jo punainen.

”No sitä mekin just ihmeteltiin!” Amanda sanoi. ”Jotain ihan törkeää ilkivaltaa.”

Amandan isä katsoi minua otsa rypyssä.

”Kukas sinä olet?”

”No se on tietty Tiikerililja!” Amanda sanoi ja pyöritteli sinisiä silmiään. ”Mun luokalta! Etkö sä muista? Noloa hei come on!”

”Ai jaa… Kylläpäs nämä nykyajan nimet on melkoisia… Mutta Tiikeri ja Amanda hei. Kuka tämän on tehnyt? Näittekö te mitään?”

”Ei mitään tietoa”, Amanda sanoi. ”Jotkut inhottavat pojat tietysti.”

”Niitten pitäisi saada selkäänsä. Se on tämä vapaa kasvatus! Pikku räkänokat juoksee vapaina eikä kunnioita toisten omaisuutta. Kun mä saan ne kiinni, ne tulee kyllä katumaan.”

”Nii-in”, Amanda myönteli. ”Me puhuttiin just samaa Tiikerililjan kanssa.”

Seisoin tumput suorana ja verta valuen ja katselin silmät pyöreinä Amandan esitystä. Miten joku osasikin valehdella noin pokkana? Hän oli kuin itse viattomuus, niin täydellisen soma ja kiltti, että veti minutkin nuhteettomuuden piiriin. Kuinka hänen isänsä saattoi langeta tuollaiseen näytelmään?

Tyhmempikin olisi voinut päätellä, että syyllinen oli paikalla, mutta ei se aina niin mene. Se oli oppitunti siitä, että useimpien ihmisten oli mahdoton kuvitella, että pienet tytöt tekisivät koskaan mitään tuhmuuksia. Tunsin outoa rauhaa, aivan kuin Amandan suojelus olisi fyysinen muuri, joka piti kaiken pahan loitolla.

”Pitäisikö sut viedä johonkin terveysasemalle?” Amandan isä kysyi.

”Ei kiitos”, minä sanoin reippaasti. ”Mä asun lähellä. Mä pyydän että mun äiti vie mut. Mä tästä menen!”

Heilautin kättäni ja otin jalat alleni. Verivaahteroiden alla pysähdyin ja katsoin Amandaa, joka seisoi pienissä karvareunaisissa saappaissaan ja kiharat ojennuksessa, siniset silmät iloisesti vilkkuen jättiläismäisen isänsä vieressä.

”Sano sun äidille, että se varmistaa, että sun jäykkäkouristusrokotus on voimassa!” hän huusi ja vilkutti.

Kotona kuoriuduin farkuistani ja työnsin ne pesukoneeseen. Pesin veren jalastani. Haava ei ollut kovin syvä. Mustelmat olivat vasta kehittymässä, mutta vaikutti siltä, että olin päässyt pelkällä säikähdyksellä. Luita ei ollut poikki, ja kiitos Amandan, poliisi tai lastensuojeluviranomainenkaan ei olisi tulossa soittelemaan ovikelloa.

En löytänyt laastaria, joten käytin vessapaperia ja maalarinteippiä. Äiti nukkui edelleen. Veli oli aamiaisella.

”Sinne tontille ei enää kannata mennä”, minä sanoin. ”Sinne on nyt tullut omistajat.”

”No voi pylly”, Jami sanoi. ”Just kun piti. Millaista porukkaa sinne muuttaa?”

”Joku hienosteleva perhe.”

En halunnut kertoa Amandasta kenellekään. Halusin pitää hänet omana salaisuutenani.

Mutta kun Amanda tuli meidän kouluumme, hänet kyllä huomattiin. Kaikkien muiden poikien tavoin Jami ihastui häneen. Amanda oli kiharoineen, sinisine silmineen ja täydellisine hymyineen kuin suoraan taivaasta pudonnut enkeli. Hän tipsutteli pitkin koulun käytäviä ja näytti hohtavan omaa valoaan. Joskus minun olisi tehnyt mieli kaataa ruokalassa hänen päälleen lasi maitoa nähdäkseni, saattoiko hän edes tulla likaiseksi. Hänen jokainen hiuskarvansakin loisti puhtauttaan.

Havahduin muistoista, kun sairashuoneen ovi kävi. Kuvittelin ensin näkeväni unta. Siinä hän taas oli. Amanda. Rakastettu. Pilalle hemmoteltu. Enkelinkiharoineen, sinisilmineen ja suu huolestuneessa mutrussa.

”Tiikerililja”, hän sanoi.

”Mä ajattelin sua just”, sanoin. Kurotin kättäni,ja hän tarttui siihen. Amandalla oli pieni käsi ja ranskalainen manikyyri.

”Olisi pitänyt pitää sua silmällä vähän enemmän. Katso nyt taas itseäsi. Mun pitää varmaan taas pelastaa sut.”

Kyyneleet tulvahtivat yhtäkkiä silmiini.

”Ei mua enää voi pelastaa.”

”Onko sussa edes yhtään ehjää luuta?”

”On mulla kai pari.”

Amanda istuutui sängyn laidalle.

”Kerro nyt ihan ensiksi mitä sulle tapahtui.”

Jatkis päivittyy joka lauantai.

Lue

Edelliset jatkikset

Miina Supinen on helsinkiläinen kirjailija, toimittaja ja käsikirjoittaja. Hän on kirjoittanut muun muassa romaanit Mantelimaa, Säde ja Liha tottelee kuria.

Riina tapaa Uskoa ja Hiroa ja huomaa pitkän kuivan kauden jälkeen Riina huomaa olevansa kahden miehen loukussa, vai onko sittenkään?

Uskon huulet olivat pehmeät, mutta määrätietoiset. Hänen suudelmansa ei kysellyt vaan ehdotti, tahtoi. Ja jotenkin, keskellä kirkasta päivää, aika pysähtyi hiljaisessa rintamamiestalossani. Tuo hetki pyyhki mielestäni kaikki suunnitelmat, ikäkriisini ja morkkikseni siiderinhuuruisista sekoiluistani Hiron kanssa.

Usko oli kuin puu, joka seisoi tukevasti juurtuneena maassa. Hän oli mies, joka sai minut tuntemaan itseni naiseksi.

Hautauduin syleilyyn ja ajattelin vain ihoni kautta. Suljin silmäni ja kohotin käteni: kosketin Uskon lainehtivia hiuksia. Hänen partansa kutitti poskeni sivua. Tunsin voimakkaat kädet, jotka vaelsivat pitkiä mustia hiuksiani pitkin vyötärölleni. Kiihkeästä kosketuksesta ja suudelmasta välittyi halu ja kaipaus. En enää epäillyt, etteikö hän olisi tuntenut koko ajan samoin kuin minäkin: että tässä oli se joku, jota olin odottanut – joka tuntui turvalliselta ja oikealta. Toiselta puoliskolta.

”Kauanko siitä oli, kun olin maannut miehen vieressä näin?”

En ollut koskaan uskonut äkkirakastumiseen, mutta nyt ymmärsin, ettei se ollut satua. Sellainen rakkaus syttyi ensisuudelmassa. Annoin kyynisten ajatusteni sulaa pois, kun Usko nosti minut syliinsä ja kuiskasi käheällä äänellä:

”Yläkertaan?”

Suutelin häntä vastaukseksi ja nyökkäsin.

Astuimme lattialla nukkuvien, leikistä väsähtäneiden koirien yli ja suuntasimme kohti portaita. Ylätasanteella tunsin suudelman niskassani ja Uskon käsivarren, joka kietoutui ympärilleni.

Avasin makuuhuoneeni oven. Valoverhot leijuivat rauhallisesti ikkunan edessä, kun Usko nosti minut viileälle, upottavalle sängylle. Paljas ihoni värähti miehen kuuman kosketuksen alla. Syksyä huokaileva ilmavirta kävi sisään avoimesta tuuletusikkunasta. Annoin sormieni seurata miehen rinnan ja vatsan muotoja. Lihakset nousivat ja laskivat rauhallisesti hengityksen tahdissa.

Kauanko siitä oli, kun olin maannut miehen vieressä näin? Niin kauan, että olin jo ihan unohtanut miltä läheisyys tuntui. Pääni lepäsi miehen käsivarrella ja ihoni hänestä huokuvaa lämpöä. Ihmettelin, miksi sanottiin, että naiset lämmittivät vuoteen miehelle, vaikka asia oli ihan toisin päin?

Usko avasi silmänsä ja katsoi minua. Hän näytti partansa ja taaksepäin suitun tukkansa – nyt tavallista pörröisemmän. Mies katseli minua yhtä pohtivasti, kunnes kysyi:

”Penni ajatuksistasi.”

Hymyilin hänelle takaisin ja mietin käsittämätöntä onneani.

”Ajattele, nykyajan nuoret eivät edes muista pennejä enää.”

Usko tuhahti huvittuneena.

”Tuskin mietit sitä. Sano vaan rohkeasti?”

Pohdin hetken ja kysyin kysymyksen, joka oli kierrellyt mielessäni.

”Mitä etsit?”

Uskon ei tarvinnut hakea vastausta.

”En enää mitään. Taisin löytää jo jotakin…”

Hän puristi minua lempeästi ja ruumiiseeni levisi lepattava, kutkuttavan värisevä onnen tunne. Tunsin hetken lepääväni ruusunterälehdillä – miten mielihyvä saattoikin olla niin lähellä nipistelevää kipua. Mutta kukapa saattaisi väittää, etteikö rakastuminen ollut vaarallista?

Tunne täytti ihmisen ja sen katoaminen jätti jäljelle vain kuoren. Oli ottanut viisi vuotta, että olin saanut omani täytettyä jälleen sillä mitä olin itse, ilman toista. Antautuisinko nyt jälleen samaan vaaraan?

Vastaus oli kyllä – yhä uudelleen ja uudelleen, jos niin oli tarve. Rakkaus oli kuin ydinnestettä luiden sisällä. Se uudistui, piti ihmisen hengissä. Saatoin vain toivoa, että kuoreni oli käynyt kokemastani aiempaa vahvemmaksi.

”Punastuin lisää ja tunsin itseni pikkutytöksi.”

Nousin viimein istumaan ja kurotin nojatuolia kohti. Nappasin college-housut ja hupparin. Puin ne päälleni ja sidoin hiukseni pääni päälle löysälle nutturalle.

”Käväisen alakerrassa suihkussa ja laitan sitten kahvia ja jotain syömistä. Suihku on pian vapaa sinulle.”

Usko nousi istumaan ja nojasi sängynpäätyyn. Kun hän seurasi minua katseellaan, tunsin punastuvani. Vilkaisin häntä, tietoisena räjähtäneestä olemuksestani ja kysyin:

”Mitä?”

Usko vastasi silmäänsäkään räpäyttämättä.

”Olet vain niin pirun kaunis.”

Punastuin lisää ja tunsin itseni pikkutytöksi. Usko ei kuitenkaan ollut paljon minua vanhempi, ehkä muutaman vuoden? Tajusin silloin, että en edes tiennyt. Oli niin paljon kysyttävää, mutta käytännön asiat tuntuivat toistaiseksi kovin epäolennaisilta. Tiesin vain, että halusin miehen pysyvän sängyssäni tästä eteenpäin.

Tartuin hetken mielijohteesta järjestelmäkameraani, jota säilytin senkin päältä. Nostin sen kasvojeni eteen. Punastumiseni peittyi. Napsautin kameran päälle ja nojasin ovenkarmiin, kun Usko katsoi minua linssin läpi. Nappasin kuvan ja sanoin:

”Itse olet.”

Kahvinkeitin rotkotti tiputellen viimeisiä pisaroita pannuun. Loppukesän epävakainen sää oli muuttunut taas tihkuttavaksi. Se ei oikeastaan haitannut, sillä en uskonut, että me palaisimme pihatöihin enää tänään.

Otin kaksi muumimukia valmiiksi, harmaan Haisulin ja oranssin Hattivatin, kun ovikello soi. Hätkähdin hieman, sillä en odottanut vieraita – nykyisin kaikki sitä paitsi laittoivat ensin tekstarin. Tosin tiedostin samassa, etten ollut katsonut puhelintani moneen tuntiin, sattuneesta syystä.

”Eihän minulla ollut edes mitään piiloteltavaa, todella – olinhan vapaa deittailemaan ketä tahansa.”

Jätin mukit ja kävelin eteiseen. Samassa Usko avasi kellarin kylpyhuoneeseen johtavan oven. Hänellä oli farkut jalassa ja pyyhe harteilla. Mustavalkoinen japanilaistyylinen tiikeri vaani hänen kyljessään. Sipaisin timmiä vatsaa vihjailevasti mennessäni ja jatkoin ulkoeteiseen – mikäli ovella olisi kiertävä kaupustelija, hän varmasti jättäisi minut pian rauhaan nähdessään Uskon.

Koirat ryntäsivät haukkuen ovelle. Nostin jalkani ja estin niitä etenemästä samalla, kun avasin oven.

Portaillani seisoi Hiro. Hän katsoi myllättyä pihamaatani ja käänsi sitten katseensa minuun sekä eteisessä takanani seisovaan Uskoon. Näin hänen katseessaan kaiken, sanoja ei tarvittu.

Pettymys, epäusko ja loukattu ylpeys. Hiro nyökkäsi tervehdykseksi.

”Ei ollut tarkoitus häiritä… tulin vain hakemaan ajohanskani.”

Nielaisin ja tunsin, kuinka puna nousi kasvoilleni. Käännyin kohti eteisen penkkiä, jolle muistelin heittäneeni hanskat. Nappasin ne ja ojensin Hirolle.

”Joo, sori… Ei ollut tarkoitus viedä näitä. Kiitos lainasta.”

Mutta Hiro oli jo laskeutunut kiviset portaat. Hän vilkaisi minua viimeisen kerran ja mutisi mennessään:

”Eipä kestä…”

Tuijotin tovin hänen peräänsä, kunnes suljin oven. Käännyin kohti Uskoa ja tunsin poskieni helottavan. Pieni korttitaloni tuli alas. Näin kysymyksen Uskon katseessa ja rykäisin.

”Se oli Hiro, kaverini.”

Usko katsoi minua ja kuulin epäilyn hänen äänessään.

”Hän vaikutti hieman järkyttyneeltä ollakseen pelkkä kaveri…”

Vedin oven lukkoon takanani ja pyyhkäisin otsalleni karanneen suortuvan korvan taakse.

”Niin no, Hiro taisi toivoa, että olisimme hiukan enemmän.”

Usko veti pyyhkeen hartioiltaan ja kääntyi kohti keittiötä. Hän käveli sisään ja laski sen tuolinnojalle kuivumaan, kun seurasin vaitonaisena perässä. Vilkaisin häntä ja yritin pitää ilmeeni rauhallisena. Usko otti t-paitansa tuolilta ja veti sen päälleen.

”Ja sinä et varmaan antanut syytä toivoa?”

Kohautin olkapäitäni.

”Hiro on mies ja minua muutaman vuoden nuorempi. On vaikea arvioida, miten hän tulkitsee tekemisiäni.”

Usko katsoi minua pitkään, kunnes pudisti päätään ja naurahti epäuskoisena.

”Tuo on ehkä huonoin selitys, mitä olen koskaan kuullut.”

Tiesin sen itsekin. Miksi jäädyin nyt, enkä osannut olla luonteva? Eihän minulla ollut edes mitään piiloteltavaa, todella – olinhan vapaa deittailemaan ketä tahansa, kunnes lupautuisin jollekin vakituiseksi tyttöystäväksi. Miten näsäviisas ja ylimielinen ajatus! Omatuntoni heräsi viime hetkellä, enkä sanonut ajatustani ääneen.

Olin hiljaa, mutta myös se kostautui. Usko veti omat johtopäätöksensä.

”Taidan olla sitten vaan yksi monista…”

Astuin Uskon eteen ja katsoin häntä silmiin.

”Et ole, lupaan sen. Olen ollut viisi vuotta sinkku. Hiro on vain kaveri, jonka satuin tapaamaan muutama päivä sitten.”

Usko katsoi minua loukkaantuneena.

”Ja ilmeisesti tuot kaikki uudet tuttusi kotiin?”

Kielsin, mutta tajusin liian myöhään, että olin kaivanut itselleni todella syvän kuopan. Mikään mitä sanoisin, ei täyttäisi sitä, ellei Usko halunnut kuulla totuutta.

”Olin leikkinyt Hiron tunteilla ja nyt tuo peli kostautui. ”

Ja mikä edes oli totuus? Olin leikkinyt Hiron tunteilla ja nyt tuo peli kostautui. Olin leikkinyt myös omilla tunteillani, kuten Uskonkin.

Usko hymyili kirein suin ja kiersi minut. Kun hän asteli eteiseen ja nosti maiharinsa, saatoin vain katsoa avuttomana perään. Usko solmi kengät, tarttui ovenkahvaan ja katsoi minua lyhyesti.

”Taidan mennä nyt. Palataan myöhemmin...”

Nyökkäsin, vaikka halusin rynnätä hänen peräänsä. Sain sentään sanottua kähein äänin:

”Soitellaan.”

Usko vislasi Ruskan luokseen ja kiinnitti remmin. Sitten hän astui ovesta ja jätti minut hiljaiseen taloon. Kuulin kohta etäisesti, kuinka pihatyökone käynnistyi ja lähti vyörymään kohti tiellä odottavaa peräkärryä.

Mitä oli tapahtunut? Seisoin keittiössä ja yritin käsittää.

Epäonnistuin. Olin epäonnistunut jälleen.

Istuin keittiön pöydän ääressä ja makasin poski vasten pöytätasoa, kun puhelimeni piristi. Tuntui kuin olisin saanut sähköiskun. Ryntäsin etsimään puhelintani. Missä se oli? Yläkerrassa?

Ryntäsin portaat ylös ja toivoin, ettei soittaja lopettaisi lyhyeen. Toivoin, että soittaja oli Usko, mutta osa minusta epäili sitä. Hän oli ollut niin ylpeä. En uskoisi, että hän antaisi anteeksi näin nopeasti. Mutta toivoin…

Löysin puhelimen makuuhuoneen pöydältä. Nappasin sen ja koin samassa lievän pettymyksen, sillä näytössä vilkkui sisareni Raisan nimi. Vastasin hengästyneenä, mutta myös valmiina purkamaan sydäntäni.

”Moi?”

Raisa ei kuitenkaan osannut epäillä elämässäni tapahtunutta myllerrystä sen enempää kuin minäkään hänen.

”Moi Riina! Et ikinä arvaa mitä on tapahtunut!”

Ajatukseni löivät tyhjää. En todellakaan osannut arvata.

”Onneksi olkoon! Koskas häät sitten ovat?”

”No en… kerro ihmeessä?”

Raisan ääni oli innostunut ja lähes yhtä hengästynyt kuin minun.

”Me mentiin Jannen kanssa kihloihin! Samalla hiekkarannalla, missä tavattiin aikoinaan. Se oli niin romanttista, auringonlasku ja kaikki…”

Kuuntelin sisareni onnea ja tunsin omani kaikkoavan yhä kauemmas. Yritin silti ryhdistäytyä ja olla onnellinen hänen puolestaan.

”Onneksi olkoon! Koskas häät sitten ovat?”

Raisa ei epäröinyt, vaan vastasi:

”Vuoden tai parin päästä, kun saadaan rahat kasaan. Mutta kihlajaiset pidetään parin viikon päästä – oikeastaan, tarvitsen sun apuasi. Ajattelin, että voitais pitää ne siellä Lentsussa, sopisko se mitenkään? Meidän kaksio on niin pieni… ja sulla on siellä pihaa.”

Nielaisin ja vilkaisin ikkunasta ulos.

”Joo, mikäs siinä, mutta tuo piha on vielä ihan sekaisin. En tiedä saanko sitä valmiiksi siihen mennessä… mutta yritetään. Ainakin on nyt hiekkaa pihassa. Tuokaa omat puutarhakalusteet, niin ehkä se sitten onnistuu.”

”Jes, kiitos Riina! Totta kai me autetaan sua ja laitetaan paikat ennen ja jälkeen kuntoon. Ja kiitos vielä Pupen hoidosta! Tulen hakemaan sitä huomenna.”

Lopetin puhelun entistä ristiriitaisemmissa tunnelmissa. Raisan onni oli suuressa kontrastissa omiin tuntemuksiini. Tuijotin puhelinta ja viestejä, joista viimeisin oli Hirolta lauantaina.

Ehkä minun oli syytä ryhtyä purkamaan sekaannusten vyyhtiä ja lähettää Hirolle joku viesti? En vain tiennyt yhtään, mitä voisin sanoa. Tällä kertaa myös tunsin, etten voisi näyttää naamaani tiistain treeneissä.

”Vilkaisin komean nuorukaisen soikeita kasvoja, korkeita poskipäitä ja täyteläisiä huulia.”

Pyörittelin puhelinta käsissäni, kunnes otin itseäni niskasta kiinni ja kirjoitin:

Moi. Jotta et ymmärtäisi väärin, haluan kertoa, etten seurustele tai asu kenenkään kanssa… Olin sun kanssa ihan aidosti ja tämän päiväinen vain sattui. Ei ollut tarkoitus pimittää sulta mitään. Riina.

Painoin ”lähetä” ja tuijotin puhelinta. Vartin päästä se piippasi. Sydämeni hypähti, mutta viivyttelin viestin avaamisessa. Olisiko se raivokas vai tyly?

Ei tarvi selittää, mutta jos haluat olla mun, niin sekin käy.

Tuijotin viestiä. Se palautti heti Hiron pehmeän suudelman muiston huulilleni ja viilensin Uskon kosketuksen ihollani. Hiro todella tiesi, kuinka tehdä vastaisku ja horjuttaa toisen tasapainoa. Olipa pojalla pokkaa. Mutta korjasin itseäni pian – ei pojalla vaan miehellä.

Samassa ärsyyntyminen heräsi minussa. Ikä oli todella muutakin kuin numero! Miksei Usko voinut olla yhtä kypsä? Miksei hän suostunut ottamaan selitystäni vaan juoksi ennemmin karkuun? Hiro oli sentään valmis taistelemaan minusta ja laittamaan vähäpätöiset väärinkäsitykset sivuun. Sain itseni hädin tuskin kiinni ennen kuin olin jo näppäilemässä Hirolle kiukuspäissäni myöntyvää viestiä. Oli korkea aika hengittää syvään ja kuunnella vaikka hetki musiikkia.

Kävin sohvalle makaamaan ja laitoin korvakuulokkeet päähäni. Näppäilin läppäristäni soittolistan ja valitsin laajan musiikkimakuni ääreltä jotakin rentouttavaa ja voimauttavan feminiinistä – sormeni pysähtyi Svartnan kohdalle. Klikkasin Long Time Lost EP:n päälle ja Janica Lönnin puhdas ääni kuljetti minut kauas kivusta ja pettymyksestä.

Kuuntelin levyn muutamaan kertaan, kunnes tunsin, että kuoreni kesti jälleen. Siihen oli tullut särö, mutta en ollut ehtinyt menettää sisintäni. Kokemus silti kirpaisi ja yritin vetää suojamuurin mieleni turvaksi.

Olin saattanut jopa torkahtaa hetkeksi. Laitoin musiikin pois ja vilkaisin puhelintani. Ei uusia viestejä. Olin juuri avaamassa Hiron viestiä, jotta saattaisin vastata siihen jotain, kun kuulin ovelta koputuksen. Oliko joku soittanut ovikelloa ilman, että olin kuullut sitä?

Nousin tokkuraisena sohvalta ja kiiruhdin eteiseen. Olin tällä kertaa pahoillani, ettei minulla ollut ovisilmää – päätin laitattaa sellaisen pikimmiten.

Avasin oven ja kurkkasin kärsimättömänä sen takaa, oven raotuttua – jos takana olisi kaupustelija, tänään oli todellakin huono päivä myydä minulle mitään. Mutta myyjää siellä ei ollut. Sen sijaan Hiro nojasi kuluneeseen metallikaiteeseen ja nosti katseensa. Hän oli kuin kärsivä koiranpentu.

Päästin irti ovesta ja annoin se aueta kokonaan omalla painollaan.

Tuijotin Hiroa, joka vilkaisi tyhjää pihaa. Mustatukkaisen nuorukaisen ääni oli vaimea, kun hän puhui:

”Moi… mun oli vaan pakko tulla. Näin, että se toinen auto oli kadonnut, joten… voidaanko puhua?”

Nyökkäsin ja komensin vieraasta villiintyneen Pupen takaisin sisään. Suljin oven ja istui portaalle. Jotenkin minusta ei ollut kutsumaan Hiroa sisään, enkä usko, että hän olisi mielellään tullutkaan, niin pian Uskon jäljiltä.

Hiro istui vierelleni ja olimme hetken hiljaa. Sitten hän sanoi:

”Et vastannut mun viestiin. Ajattelin, että jos olisit halunnut torjua mut, se olisi ollut helppoa.”

Vilkaisin komean nuorukaisen soikeita kasvoja, korkeita poskipäitä ja täyteläisiä huulia. Tummia silmiä, jotka katsoivat minua hapsottavien etuhiusten alta. Miten tähän oli tultu? Vasta vajaa viikko takaperin oli himoinnut häntä etäältä. Ja niin, en ollut torjunut häntä suoralta kädeltä. Ehkä osa minusta oli halunnut nauttia harvinaisesta tilanteesta, jossa kaksi komeaa miestä oli saavutettavissani pitkän kuivan ja yksinäisen kauden jälkeen. Kuka hullu olisi halunnut? En minä ainakaan.

Ja nyt Hiro oli siinä kuin täydellinen laastari sydänverta vuotavaan haavaani.

”Sä olet vaan hyvännäköinen nainen ja on ihan normaalia, että joudut valitsemaan.”

Pinnistelin todella, etten olisi ojentanut kättäni ja poiminut häntä kuin kypsää hedelmää. Sillä nyt molemmat miehet tiesivät kilpailuasetelman ja vain toinen heistä oli täällä, minun vierelläni. Muisto Uskon alastomasta vartalosta sai kuitenkin poskeni hehkumaan. Vilkaisin toisaalle ja kakaisin kurkkuani.

”Niin no, eihän se niin helppoa ole. Kuten sanoin, olin sun kanssa ihan aidosti. Nyt vaan tilanne on hiukan muuttunut… oikeastaan en enää edes ihan tiedä, mikä se on.”

”Jaa tilanne?”

”Niin…”

Hiro mutristi huuliaan ja purin omaa alahuultani, etten tarttui hänen käteensä. Hiro huomasi epäröintini ja siirtyi istumaan lähemmäs.

”Se toinen taisi lähteä, eikä ole tulossa takaisin…?”

Hiron äänessä kuului toiveikkuus, mutta minussa se särki jotain uudelleen. Vetäisin henkeä ja tukahdutin nyyhkäisyn. Nostin käden suuni eteen ja nielaisin.

”Jaa-a, vaikea sanoa.”

Hiro kallisti päätään. Huomasin, että hän oli jo aivan liian lähellä.

”Tuo kuulostaa siltä, että ei ole… mutta mä en pelkää kilpailua. Sä olet sen arvoinen.”

Minua alkoi naurattaa. Vilkaisin Hiroa ja sitten silmäkulmaani.

”Nyt just ei tunnu ihan siltä. Mutta oikeastaan, kiitos että olet siinä. Mä en halua olla riidoissa, vaikka mun elämä on hiukan mutkikasta just nyt.”

Hiro nojasi kaiteeseen ja tönäisi leikkisästi polveani.

”Ei se niin mutkikasta ole. Sä olet vaan hyvännäköinen nainen ja on ihan normaalia, että joudut valitsemaan.”

Katsoin Hiroa ja Jaanan sanat palasivat mieleeni.

Oliko todella niin, että kun olin viimein ryhtynyt elämään itseäni varten ja tekemään asioita, joista nautin, aloin vetää miehiä puoleeni? Kaikkien niiden vuosien jälkeen, joiden aikana olin roikkunut baareissa ja pohtinut, löytyisikö ystävieni puolisojen ystävistä ketään sopivaa.

Ainoa vaan, että nyt minulla oli runsauden pula. Tai oli ollut. Mistä tietäisin, näkisinkö Uskoa enää koskaan?

Hiro vaistosi sisäänpäin kääntyneet ajatukseni ja ryhtyi hivelemään säärtäni tennarinsa kärjellä.

”Hei, älä murehdi. Lähdetkö ajelulle?”

Katsoin ilkikurisesti hymyilevää nuorukaista kulmieni alta, enkä voinut olla nauramatta. Hän oli ainakin sinnikäs!

”Joo, mikä ettei. Mennään vaan. Mutta tällä kertaa mä maksan bensat.”

Jatkis päivittyy lauantaisin.

Riina käy Hiron kanssa ajelulla ja palaa puutarhatöihin. Sitten komea hipsteri ilmestyy maisemaan.

Ajoimme Hiron moottoripyörällä pitkin poikin Siuroa ja Nokiaa, ennen kuin palasimme Lentävänniemeen. Olin puristanut sormeni kohmeisiksi viimassa, vaikka olin saanut lainaan ajohanskat – Hiro piti toisia aina repussaan siltä varalta, että sattui ajamaan kaatosateessa. Meille oli kuitenkin sattunut aurinkoinen heinäkuun ilta, joka kääntyi nyt jo yöksi.

Hiro pysäköi pyörän K-Marketin nurkalle hämärtyvässä illassa. Nousin pyörän päältä ja otin kypärän päästäni. Ojensin sen Hirolle, joka työnsi sen reppuunsa. Oman kypäränsä hän otti myös ja oli ripustamassa sitä numerolukolla varustettuun lenkkiin, kun hälytyskellot alkoivat soida päässäni. Olin ajatellut, että palaisin kotiin yksin, mutta ehkä Hirolla oli toiset ajatukset? Sentään hän ei tiennyt, missä asuin – muuten hän olisi varmasti kurvannut suoraan pihaan tien toisella puolella.

”Tiesin, että jos en nyt lähtisi, sillä olisi seuraamuksia.”

”Tiedätkö, mun pitää varmaan mennä kotiin. Mulla on sellainen pihaprojekti menossa, että siihen menee taas koko päivä. Oli kiva käydä ajelulla… että nähdäänkö sitten treeneissä?”

Yritin muistella, mitä olinkaan alun perin suunnitellut sanovani Hirolle. Jotain hankalasta elämäntilanteesta, työelämän paineista… päätöksestäni olla sinkku, ainakin vuoden loppuun? Olin päässyt vain ensimmäiseen kohtaan, kun olin jo harhautunut tarinassani sivupolulle.

Hiro ei kuitenkaan antanut periksi helpolla.

”Ok, viherpeukalo. Anna hyvän yön suukko, niin jätän sut puurtamaan. Kai sä sit tarvitset prinsessaunet, jos sanot niin.”

Hän astui lähemmäs ja jäädyin paikoilleni. Tiesin, että jos en nyt lähtisi, sillä olisi seuraamuksia.

Katsoin Hiron soikeita kasvoja: kuulasta oliivin väristä ihoa, otsalta poskipäille valuvia hiussuortuvia ja täyteläisiä huulia. Otin askeleen lähemmäs ja suukotin häntä poskelle.

”Hyvää yötä! Aja varovasti ja palataan.”

Käännyin ympäri ennen kuin Hiro ennätti reagoida. Kävelin muutaman askeleen ja vilkaisin taakseni. Hiro käänsi pyöräänsä virrat päälle. Heilautin kättäni ja kun hän vastasi, juoksin tien yli taloni pihaan. Kuulin moottoripyörän etääntyvän jylinän ja sovitin avaimen oven lukkoon.

Liian myöhään tajusin, että minulla oli yhä Hiron ajohanskat kädessä. Laskin hanskat eteisen penkille ja tervehdin hoitokoiraani Puppea, sisareni Raisan keskikokoista villakoiraa.

”Voi, oliko ikävä? Käydään äkkiä lenkillä, mutta ihan lyhyesti. Hoitotäti on tänään sekoillut jo ihan tarpeeksi, joten yritetään pysyä polulla…”

Kun palasimme kotiin lenkiltä, vilkaisin Hiron hanskoja ja tunsin taas omatuntoni kolkutuksen. Miksi en ollut vain lopettanut juttua, ennen kuin se oli alkanutkaan? Miksi minun piti tehdä asiasta näin monimutkainen?

”Oli harmi, että minun oli ennen pitkää valittava kahden, komean miehen väliltä.”

Sunnuntaiaamu valkeni harmaana. Säätiedote lupasi aamulle ajoittaista tihkua, mutta loppupäivästä piti kirkastua. Mielialani oli eilisen jäljiltä ristiriitainen, joten päätin pukea sadevaatteet ylleni ja tuulettaa ajatuksiani. Olin ostanut pari päivää sitten taimia, jotka odottivat yhä kipoissaan. Niille olisi pian tehtävä jotain tai sijoitukseni lakastuisi ennen aikojaan.

Ryhdyin astelemaan taimia mahdollisille paikoilleen ja käyvin katsomassa vaikutelmaa terassin suunnalta. Löysin tulevan vesiaiheeni reunoilta keltajapaninangervolle ja japaninruusukvittenille sopivat paikat ja ryhdyin ruumiilliseen työhön.

Kun sain kaivettua taimet maahan, katselin aikaansaannostani. Sammaloitunut nurmi rajautui kuoppaan, jonka olin eilen kaivanut vanhan pation paikalle. Sen takana kohosi vanha tummalehtinen vaahtera, vierellään uusi keltavihreälehtinen pensas ja toinen, jossa näkyi jo pieniä sitruunan näköisiä hedelmän alkuja.

Kaksi kaunista, hyvin erilaista pensasta. Katselin niitä aikani, kunnes huomasin miettiväni jotakin ihan muuta: oli harmi, että minun oli ennen pitkää valittava kahden, komean miehen väliltä.

Vaan entä, jos valitsisin väärin? Katuisin myöhemmin, kuten olin katunut ensirakkauteni menettämistä. Huokasin. Ilmeisesti oli mahdollista samaan aikaan sekä haluta parisuhdetta että kauhistella sitoutumista. Mutta yksinäisyys oli kaikista kamalinta.

Karujen ajatusten lomassa totesin, että kivipuutarhassani oli toistaiseksi kaikkea muuta, paitsi kiveä. Tarvitsin kipeästi soraa, kunhan saisin vesilammikkoni ensin pohjustettua muovilla. Siinä ei menisi kauan.

Kaivoin puhelimen taskustani ja näppäilin Jaanan numeron. Hänen veljensä työskenteli kuljetusajalla – ja tiesi, mistä saisin edullista soraa. Olin viimein tarpeeksi motivoitunut kohdatakseni uteliaan Jaanan, jonka kanssa en ollut jutellut sitten perjantai-illan.

”Moi Riina! Olet yhä hengissä!”

Aloin selittää, kuinka olin kadottanut Jaanan yökerhossa ja päätynyt viimein yöbussin kyydissä kotiin. Selitykseni meni kuitenkin lopulta läpi, mutta tiesin, että saisin kuulla jatkossakin kuittailua katoamistemppuni tähden.

”Hei Jaana, oikeastaan piti kysyä sinulta apua. Tarvisin sitä soraa – voisitko pyytää veljeltäsi pientä palvelusta…?”

Muutamaa tuntia myöhemmin katselin, kuinka kuorma-auto tyhjensi sorakuormaa etupihalle. Vuori kasvoi kasvamistaan ja silmäni laajenivat samaa vauhtia. En ollut tajunnutkaan, kuinka suuri määrä kasettikuormaan mahtui. Ellen olisi ollut jo sivistynyt kolmekymppinen, olisin mielelläni kiivennyt kasan päälle ja pystyttänyt sinne lipun – pieni kasa ihmiskunnalle, suuri kasa minun pihamaalleni. Mutta millä ihmeellä saisi tuon soramäärän levitettyä pihatielle, talon sivulle ja takapihalleni?

Maksoin Jaanan veljelle kuljetuspalkkion. Kun hän lähti, nostin lapion ja kauhoin testiksi yhden kottikärryllisen soraa. Kävi, kuten arvasin: lussu eturengas ja painava lasti olivat huono yhtälö.

Pohdin vaihtoehtojani. Entä, jos järjestäisin talkoot?

Olin varma, että saisin tarpeeksi sukulaisia ja tuttavia kasaan, mutta eihän minulla ollut työvälineitä kaikille, saati varaa kestitykseen. Ja silloin sain idean: entä, jos hakisin uuden renkaan? Voisin siirtää vaikkapa joka päivä viisi kottikärryllistä soraa. Saisin samalla liikuntaa, kunnon käsi- ja pakaratreenin, sekä hiljalleen valmistuvan pihan.

Laskin tyytyväisenä työhanskat terassinkaiteelle ja kuoriuduin työvaatteistani. Vaihdoin ylle sivistyneemmän asun ja ajoin tuokion päästä lähimmän Motonetin pihaan. Lielahdessa onneksi riitti tavarataloja joka lähtöön.

Kävelin oikopäätä palvelutiskille ja sain kiinni nuoren varaosamyyjän.

”Hei, tarvitsisin uuden kottikärryn renkaan. Täyskumisen. Mistä löytyy?”

Nuorukainen otti katalogin esiin .

”Löytyyhän niitä. Minkä kokoisen tarvitset?”

Kirosin mielessäni. En ollut sitten tajunnut ottaa vanhaa rengasta mukaan tai edes valokuvaa renkaan merkinnöistä. Eipä sillä, että minulla olisi edes ollut työkaluja kyseisen renkaan irrottamiseen tai kiinnittämiseen... grrr. Tukkani oli musta, mutta tunsin itseni ihan blondiksi.

”No … arvaa vaan, muistinko katsoa. Täytyy tulla uudestaan.”

Jupisin kirosanoja itsekseni ja työnsin myyjän ojentamaa katalogia laukkuuni, kun kuulin selkäni takaa kysymyksen:

”Voiko neitiä auttaa?”

Käännähdin ja valmistauduin torjumaan tarjouksen. Sanani jäivät kumminkin puolitiehen, sillä kun katsoin ylöspäin, näin Uskon. Parrakas, trendikkäästi pukeutunut raamikas hipsteri seisoi takanani jonossa ja piteli kulunutta sytytystulppaa kädessään. Työnsin hiukset silmiltäni.

”Ai moi! Mitäs sä täällä? Tai no niin, varmaan hakemassa varaosaa…”

Usko siirtyi ohitseni tiskille ja laski tulpan pöydälle.

”Uusi tällainen, kiitos.”

”Jos tuo oli kosinta, niin enpä olisi uskonut kuulevani sellaista Motonetin tiskillä!”

Kun myyjä lähti hakemaan tulppaa, hän kääntyi taas minun puoleeni.

”Mutta mitäs sulla, jotain harmia myös?”

Nostin käden taas otsalleni ja näytin tuskastuneelta.

”No, todellakin! Tilasin sorakuorman ja se kottikärryn lussu rengas sanoi itsensä heti irti… Sitten ajelin tänne ja tajusin juuri äsken, etten tullut katsoneeksi renkaan kokoa – tyhmä minä!”

Usko näytti huvittuneelta, mutta yritti peitellä sitä.

”No auttaisiko, jos tulisin tasaamaan sen sun pihasi? Nimittäin – vaikka vaihtaisit sen renkaan, niin sulla menee käsipelillä ainakin viikko, että saat sorat levitettyä.”

En saattanut olla henkäisemättä.

”Ihanko tosi? Kiitos! Mutta mitäs sellainen aviomiespalvelu kustantaa? Munhan pitää tällä menolla kohta palkata sut ihan rehellisesti pihani urakoitsijaksi.”

Usko hymyili vihjailevasti ja siveli partaansa.

”Ootko ihan varma, ettet vaan tarvitsisi aviomiestä…?”

Repesin ja nyökyttelin, kun varaosamyyjä palasi sytytystulppa kädessä.

”Jos tuo oli kosinta, niin enpä olisi uskonut kuulevani sellaista Motonetin tiskillä!”

Usko iski silmää. Hän nappasi tulpan myyjältä ja kiitti.

Lähdimme yhtä matkaa kohti kassaa, kun hän jatkoi:

”Ehkä se oli, mutta mites sen sorakuorman kanssa? Tuutko mun luokse hetkeksi, niin vaihdan tuon tulpan. Voit vaikka lenkittää kiitokseksi koiran.”

Suostuin mielihyvin. Kohtalo oli tänään Uskon puolella ja erityisesti minun, sillä sorakasa kummitteli yhä mielessäni.

Seurasin Uskon citymaasturia, kunnes kaarsimme Teivaalantien varressa sijaitsevien rivitalojen pihaan. Erotin portin läpi punaturkkisen pystykorvan ja kävin tervehtimään sitä.

”Mikäs tämän nimi olikaan?”

Koira nuoli sormiani ja urisi huomiohakuisesti.

”Se on Ruska.”

Jäin pihaan, kun Usko astui sisään noutamaan koiraa ja remmiä. Katselin sillä välin ympärilleni ja pistin merkille, että Uskon piha oli viimeisen päälle siisti: neliskanttinen kivetys peitti parkkipaikan ja kiersi takapihalle koiraportin ali. Pihassa kasvoi jotakin hauskannäköistä vaaleaa korkeaa koristeheinää. Päätin heti haluta sellaista itsellenikin.

Kun Usko tuli, kysyin häneltä heinästä:

”Se on koristekastikka ja tuo matalampi tuolla varjossa on japaninsara...Vähän ammattitauti, kun näiden kasvien kanssa tulee pelattua.”

Pistin koristeheinät muistiin ja tiesin jo, että hullaantuisin niistä. Heinät sopisivat täydellisesti puutarhaani, siinä missä eräs työmieskin…

”Tuosta pääsee lenkin taloyhtiön ympäri, koira kyllä tietää.”

”Komea hipsteri-metsurini todella tiesi taikasanat, joilla saattoi pelastaa naisen päivän!”

Nyökkäsin ja vilkaisin työkoneen kimppuun kääntyvää viherrakentajaa, joka oli jo kolmatta kertaa pelastanut minut pulasta: ensin taimien kanssa, sitten kaatopaikkakuorman ja nyt sorakasan. Hiro saattoi tarjota minulle seikkailua, mutta Usko… hän vain sopi elämäntilanteeseeni niin paljon paremmin. Ja mitä sitten, vaikka hän vaikuttikin jopa liian kiltiltä ja rauhalliselta?

Ruska suostui lopulta jättämään isäntänsä ja lähti sipsuttamaan kohti tuttua lenkkipolkua. Kun palasin parinkymmenen minuutin päästä takaisin, Usko oli saanut työnsä tehtyä.

Kun ajelin Uskon edellä Lentävänniemeen, pohdin, mitä naapurit mahtoivat ajatella. Iäkkäät vanhempani asuivat itse nykyisin helpossa rivitaloasunnossa: he olivat jättäneet pihatyöt minun murheekseni ilolla.

Jätin autoni kadunvarteen, ja Usko parkkeerasi oman yhdistelmänsä taakseni. Hän laski peräkärryn lastauslankun alas ja ajoi ketterän työkoneen ensin asfaltille ja sitten etupihalleni.

”No niin, mihis tätä soraa sitten ajetaan?”

Johdatin Uskon koneineen takapihan puolelle ja näytin hiekoitettavan alueen rajat. Usko saapasteli perässäni ja tutkiskeli kuoppaa, jonka olin kaivanut kovalla vaivalla saviseen maahan.

”Kuopan syvyys ei vielä riitä puutarha-altaalle. Kannattaa kaivaa ainakin puoleen metriin saakka, jotta saat muovit peitettyä pyöreillä kivillä...”

Taisin näyttää aika kärsivältä odottavan työn edessä, sillä Usko jatkoi:

”No, voin kyllä kaivaa sen sulle alkuun ja sitten on enää hienosäätö lapiolla.”

Komea hipsteri-metsurini todella tiesi taikasanat, joilla saattoi pelastaa naisen päivän!

”Mahtavaa! Se on hyvä että täällä joku tietää, mitä on tekemässä. Mä vain tiedän, miltä kaiken pitäisi näyttää lopussa.”

Usko naurahti ja riisui mustan hupparin kuistin kaiteelle. Mies hyppäsi työkoneen kahvoihin mustat kulutetut farkut ja maiharit jaloissa. Tunsin, kuinka auringon paiste sai kostean ilman tuntumaan pian hiostavalta – tai sitten syynä oli tuo takapihalleni ilmestynyt miehinen näky.

”Uskon kroppa ei ollut salilla treenattu, mutta hänessä ei ollut silti mitään ylimääräistä.”

Vein Ruskan sisälle tervehtimään Puppea, kun työkoneen kauha upposi soraan. Koirat ryhtyivät leikkimään innoissaan. Minä varastin sillä aikaa pienen hetken ja katselin salaa kuistin ikkunasta pihallani työskentelevää miestä. Kaikesta näki, että hän teki päivittäin ruumiillista työtä. Uskon kroppa ei ollut salilla treenattu, mutta hänessä ei ollut silti mitään ylimääräistä. Mieleeni tulivat etäisesti Red Hot Chili Peppers -bändin jäsenet ja jotkin suomirokkarit. En tiennyt hipsterien aatteista tai tyylistä mitään, mutta ainakin tämä look puki häntä.

Huomioni kiinnittyi Uskon tatuoituun käsivarteen. Sitä koristi musta japanilainen karppitatuointi. Kala ui ylöspäin, kohti olkapäätä. Tiesin, että karppi oli japaniksi koi ja sillä oli vahva symbolinen merkitys. Vanhan aasialaisen legendan mukaan karpit uivat joen vahvaa virtausta vastaan, kunnes saapuivat suuren vesiputouksen luo. Väsyneet kalat luovuttivat ja menivät alas virran mukana, mutta vahvin kaloista ei antanut periksi vaan hyppäsi vesiputouksen ylle. Jumalat palkitsivat sisukkaan karpin ja muuttivat sen lohikäärmeeksi.

Myös väreillä oli merkitystä: musta merkitsi voittoa. Uskon käteen hakattu musta karppi merkitsi, että hän oli ylittänyt elämässä jonkin vastoinkäymisen. Mikähän se oli mahtanut olla?

Mies vaikutti niin tasapainoiselta ja rauhalliselta, että minun oli vaikeaa kuvitella häntä aallonpohjalla. En kuitenkaan jaksanut uskoa, että hän olisi ottanut tatuointia vain pelkän tyylin tai ulkonäön vuoksi. Tatuoitua hihaa koristivat lisäksi vesipärskeet ja valkeat lootuskukat, jotka upeasta ulkonäöstä huolimatta kasvoivat mutaisissa lammikoissa. Tatuoinnin viesti oli vahva.

Uteliaisuuteni oli herännyt.

Palasin työmaalle. Usko oli jo tuonut sorakasan ja tasoittanut sitä kauhalla. Tuntia myöhemmin saatoin jo erottaa pihani uudet ääriviivat: sammaloitunut nurmi rajautui kaarevilla muodoilla harmaaseen soraan. Usko sammutti työkoneen ja minä laskin haravan.Viittasin kohti kuistia.

”Tuletko juomaan jotain, ainakin kivennäisvettä ja mehua löytyy?”

Kun Usko otti kutsun vastaan, pohdin voisinko kokata hänelle jotakin kiitokseksi. Harmi vain, että en ollut erityisen taitava ruuanlaittaja.

Usko nappasi hupparinsa kaiteelta. Johdatin hänet pieneen eteiseeni ja tunsin, että kookas mies teki siitä entistäkin ahtaamman. Nautin tuosta ahtaasta tunnelmasta, jonka aikana sain tarkastella hänen tatuointiaan lähemmin – käsivarsista puhumattakaan.

”Hieno hihatatuointi, onko se ollut kauan?”

Usko vilkaisi kättään ja vastasi.

”No ei kovin kauan. Sain sen vasta vähän aikaa sitten valmiiksi. Ja kiitos…”

Huomasin, että mies ei tarjonnut minulle tietoa ilmaiseksi.

”Nyt katselin puolipukeista miestä keittiössäni. ”

”Miksi karppitatuointi?”

Usko hymyili vinosti.

”Niin… kivipuutarhan rakentaja tietysti arvaa kysyä.”

Kaadoin Uskon lasiin juomaa, kun hän haroi päälaella otsalta taaksepäin lainehtivia hiuksiaan ja jatkoi:

”Kävimme joitakin vuosia sitten jätkien kanssa Alpeilla laskemassa lumilautailun freestyle-kisoissa. Laskeuduin huonosti yhden big air -hypyn ja mursin reisiluuni. Siinä meni vuosi, että pystyin jälleen kävelemään.”

Tuijotin häntä epäuskoisena. Mistään ei olisi voinut arvata, että hän oli ollut sellaisessa onnettomuudessa.

”Mutta jalka toimii ja voin taas laskea.”

”Otin askeleen ja saatoin tuntea Uskon ihon.”

Pyöritin päätäni. Minua hirvitti. Ymmärsin nyt, mistä miehen fysiikka oli peräisin. Kuvittelin pitkän miehen liitelevän lumilaudan kanssa ilmassa – se oli varmasti näyttävää.

”Niin, puutarha-alalla ei varmaan ole juuri talvisin töitä, ymmärrän…”

Ainoa oma vahvuuteni oli piirtämisessä, ehkä myös valokuvaamisessa. Ja nyt näin edessäni pitkästä aikaa potentiaalisen mallin. Kysymykseni yllätti Uskon.

”Oletko tehnyt koskaan mallin töitä?”

Mies pudisti päätään ja naurahti.

”No en sentään! Kuinka niin?”

Nousin ja kävin hakemassa tablettini. Maisemakuvat olivat talvisesta Lapista, mutta mukana oli myös kuvia taitoluistelukisoista. Niissä poseerasi pikkusisareni Raisa. Hän näytti kimaltavalta joutsenelta jäisellä lammella – mutta erityisen tyytyväinen olin tilanneotoksiini, joissa Raisa tanssi tummalla taustalla tai katsoi lähikuvissa kaukaisuuteen.

Usko selasi kuviani.

”Olet tosi lahjakas. Kyllä mä sulle tulen kuvattavaksi, jos haluat.”

Hän ojensi minulle tabletin ja kiskaisi myös paidan päältään. Tuijotin timmejä vatsa- ja rintalihaksia. Hän osoitti kylkeään ja iholla kiemurtelevaa kookasta tiikeritatuointia, joka lepäsi kesäisten pihatöiden kevyesti kultaamalla iholla.

”Ellei tämä sitten haittaa…”

Olin ajatellut mielessäni talvista valokuvaa paikallisen laskettelukeskuksen huipulla, mutta nyt katselin puolipukeista miestä keittiössäni. Nielaisin.

En muistellut tanssilattialla Hiron kanssa koettuja kuumia hetkiä tai hiveleviä kosketuksia. Tämä oli kuitenkin jotain ihan muuta: komea mies kirkkaassa päivän valossa. Sisäinen vaakani kallistui Uskon puoleen. Uskossa kaikki oli kaunista, niin sisäisesti kuin ulkoisestikin. En enää edes ajatellut, että hän oli liian kiltti. Kenties hän oli sen sijaan liian älykäs ja luki minua kuin avointa kirjaa.

Nostin silmäni Uskon kyljestä takaisin hänen kasvoihinsa, mutta hän oli jo pistänyt pitkän katseeni merkille.

”No, arvelen, ettei haittaa..?”

Usko ei tehnyt elettäkään pistääkseen paitaansa takaisin päälle, vaan ojensi minulle kätensä.

Lakkasin ajattelemasta. Mitä hyötyä oli edes yrittää, kaikki korttini olivat jo pöydällä? Kohottauduin ja ojensin käteni Uskolle. Hän veti minut lähemmäs.

Otin askeleen ja saatoin tuntea Uskon ihon. Kohtasin miehen vihreät silmät. En kuitenkaan ehtinyt ihailla niitä kuin hetken, ennen kuin hän kumartui puoleeni. Vastasin liikkeeseen kuin unessa. Huulemme kohtasivat ja painauduin vasten miehen lämpöä.

Jatkiksen uusi jakso julkaistaan lauantaisin.