Minna Passi ja Susanna Reinboth. Kuva: Anna Huovinen
Minna Passi ja Susanna Reinboth. Kuva: Anna Huovinen

Toimittajat Susanna Reinboth ja Minna Passi joutuivat kokemaan painostusta, uhkailua ja mustamaalausta tutkiessaan Helsingin huumepoliisin toimintaa.

Helsingin Sanomien toimittajat Susanna Reinboth, 53, ja Minna Passi, 34, paljastivat Helsingin huumepoliisin päällikön Jari Aarnion rikokset ja ovat nyt kirjoittaneet aiheesta kirjan. Keisari Aarnio ilmestyi tänään maanantaina. Penkoessaan Aarnion toimintaa toimittajakaksikkoa painostettiin ja heidät yritettiin kääntää toisiaan vastaan. Susannan ja Minnan mukaan tytöttelyltä ja huorittelulta ei vieläkään välty, kun miehisessä maailmassa astuu isoille varpaille.

Mikä tutkivan journalistin työssänne on ollut vaikeinta?

Minna: Olimme alussa yksin sen näkemyksen kanssa, että Helsingin huumepoliisissa on jotain tosi pielessä. 

Susanna: Varsinkin alkuaikoina meitä vastaan hyökättiin sanomalla, että tyttöset on nyt lähteneet vähän tunteella peliin – vaikka me juuri kaivoimme faktoja, teimme haastatteluja ja hankimme asiakirjoja. Meille tämä ei ole ollut henkilökohtainen projekti vaan työasia.

Osasitteko odottaa, että tällaisia sukupuoleenne kohdistuvia kommentteja tulee?

Minna: Sen osasimme tasan tarkkaan ennakoida. Ennen kuin julkaisimme yhtään juttua, kävimme läpi sen, että meistä varmaan laitetaan liikkeelle huorahuhuja. Niitä ei tarvinnut kauaa odottaa ensimmäisen jutun julkaisun jälkeen. Alamaailma ja poliisi ovat tosi isoja juorukerhoja. Olin silti yllättynyt, koska halusin ajatella, että Suomi on tasa-arvoinen maa eikä täällä ole noin ala-arvoista käyttäytymistä.

Sukupuoltanne yritettiin siis käyttää lyömäaseena teitä vastaan. Voiko sitten ajatella, että sukupuolesta olisi ollut jotain hyötyä?

Minna: Kun kuulimme entistä prostituoitua Saaraa, joka antoi myös viranomaisille tietoja, saatoimme naisina katsoa tämän toisen naisen elämää. Pystyimme suodattamaan hänen kertomastaan uutisen ja jättämään muut asiat, kuten seksin, sivuseikoiksi. Oikeudenkäynnistä esimerkiksi jotkut mieskollegat uutisoivat, että Saara oli tarjonnut seksiä yhdelle kansanedustajalle. Mietimme, että onko se tosiaan oikeasti uutinen, jos prostituoitu tekee seksiehdotuksen jollekulle. 

Susanna: Meitä huvitti se, että joillain miehillä näytti olevan fiksaatio seksiin: jos seksi mainitaan, se menee otsikkoon! Meidän huomiomme kiinnitti esimerkiksi se, että Saara kertoi Aarnion vaihtaneen rahaa aina hanskat käsissään.

Kohtasitteko muuta painostusta tai uhkailua?

Susanna: Kaikenlaista painostusta tuli, esimerkiksi pari postikorttia. Yksi kortti tuli niin alkuvaiheessa, että suuri yleisö ei vielä tiennyt, että pengomme huumepoliisin asioita yleisemminkin. Kortissa luki: ”Älä tutki poliisin metodeita. Varoitan sinua. Älä kerjää vaikeuksia. Terv. Kyttä”. Se vain kannusti jatkamaan, koska siinähän sanottiin, että älkää penkoko tai löydätte sen, mitä yritämme salata.

Jouduitteko tekemään jotakin erityistä turvallisuutenne tähden?

Minna: Syksyllä 2013 paljastimme, että Aarniolla ja rikollispomo Keijo Vilhusella on yhteisiä bisneksiä meneillään. Työpaikkamme johto ja turvallisuuspäällikkö päättivät, että muutamme hetkeksi hotelliin ja katsomme, miten alamaailma reagoi. Olimme viisi yötä eri hotelleissa Helsingissä.

Susanna: Myöhemmin saimme kuulla, että myös Vilhunen oli lähtenyt hatkaan ja ollut ensimmäisen yön samassa hotellissa kuin me.

Työnne kuulostaa maallikosta jopa pelottavalta. Miten jaksoitte?

Susanna: Se auttaa, että meitä on kaksi.  On ollut vaikeita hetkiä, kun on tullut lokaa niskaan, mutta jännästi sitä on tullut meille eri aikoihin. Aina toinen on ollut tasaisemmalla pohjalla.

Minna: Keskinäinen luottamus on ollut tosi tärkeää, koska esimerkiksi poliisit ja jotkut toimittajat ovat tahallaan yrittäneet lyödä väliimme kiilaa. Suskia on mustamaalattu minulle ja minua Suskille.

Millaisilla jutuilla välinne on yritetty sotkea?

Minna: Suskille tuli suora syytös, että mitä Helsingin Sanomat aikoo tehdä, kun Minna Passi on jäävi uutisoimaan mitään Jari Aarniosta, koska hänen puolisollaan on läheiset välit Aarnioon. Se oli aika huvittavaa, koska olin sinkku, ja Suski olisi kyllä tiennyt, jos minulla olisi ollut puoliso. Huhut ovat olleet niinkin ala-arvoisia kuin että olisimme harrastaneet seksiä saadaksemme tietoja. Jokainen järkevä ihminen ymmärtää, että ei sellaista tarvitse tehdä. Riittää, kun soittaa puhelimella ja kysyy.

Miten tsemppasitte toisianne kirjoitustyön aikana?

Susanna: Täydellinen luottamus on ollut avainasemassa. Aina kun jokin tieto tuli, kerroimme sen toisillemme. Siitä on ollut hirveästi hyötyä siksikin, että Minnan muisti toimii paremmin kuin minun. 

Minna: Olemme käyneet pitkiä keskusteluja. Jos tekee työtä, joka kuormittaa tällaisella tavalla, kaikkea ei voi kipata esimerkiksi läheisten niskaan. On ollut tosi hyvä, että asioita on voinut purkaa töissä. Sekin on ollut helpottavaa, että kaikkea ei ole tarvinnut itse tehdä, vaan välillä on ollut toisen vuoro soittaa ikävä puhelinsoitto.

Susanna: On ihan varmaa, että kumpikaan meistä ei olisi päässyt näihin tuloksiin yksin. 

Me Naiset ja Helsingin Sanomat kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Maailma on täynnä kirjahaasteita, mutta kuka oikeasti lukee vuodessa sata romaania, pelkästään klassikoita tai haluaa tieten tahtoen viettää aikaansa huonojen kirjojen parissa?

Lukeminen kannattaa aina. Kirjojen parissa ajan saa kulumaan viihdyttävästi, kirjoista voi oppia uutta ja niistä voi keksiä jutunjuurta muiden kanssa.

Mutta lukeminen on myös terveellistä ja se lisää elinvuosia. Viime aikoina julkaistuissa tutkimuksissa on saatu selvää näyttöä siitä, että kaunokirjallisuuden lukeminen vahvistaa muistia ja voi ehkäistä muistisairauksia.

Tutkijoille ei ole täysin selvinnyt, miksi juuri romaanien lukeminen vaikuttaa näin posiitivisesti muistiin, mutta sen epäillään johtuvan siitä, että lukiessaan ihminen samastuu ja eläytyy toisten ihmisten kohtaloihin. Hän on siis sosiaalinen, vaikka makoileekin yksin omalla kotisohvallaan.  

Mutta mitähän sitä sitten lukisi, kun maailma on pullollaan lukemattomia kirjoja?

Me Naisten kirjahaasteessa löydät helposti uutta ja vähän yllättävääkin luettavaa.

Pelisäännöt ovat selvät: printtaa kirjalista talteen ja etsi sopivia teoksia kirjastoista, ystävien hyllyistä tai kirjakaupoista. Luettuasi kirjan, ruksaa suoritettu kohta ja tartu seuraavaan. Aikaa on vuosi ja rasteja 15.

Aika  alkaa än-yy-tee-nyt!  

1. Kirjan kannet ovat kirkkaan keltaiset.

2. Romaanin päähenkilöllä on sama nimi kuin parhaalla lapsuudenystävälläsi.

3. Kirjailija on kuuma.

4. Kirjan nimessä on adjektiivi.

5. Kirjailija on syntynyt samana vuonna kuin sinä (tai jos olet syntynyt 2000-luvulla, riittää, että kirjailija on syntynyt samalla vuosikymmenellä).

6. Kirjan kannessa on eläin.

7. Romaanissa on kuumaa seksiä.

8. Kirjaa voi värittää tai täyttää.

9. Romaani sijoittuu johonkin lämpöiseen maahan.

10. Kirja on kuuma puheenaihe ja tiedät tekeväsi vaikutuksen, kun luet sitä kahvilassa.

11. Kirjassa on alle 150 sivua.

12. Romaanin nimessä on vain yksi sana.

13. Kirjasta on tehty tv-sarja tai elokuva.

14. Kirjan nimessä on jossain muodossa sana rakkaus.

15. Kirja on kaunis ja sopii täydellisesti sohvapöydällesi/sisustukseesi.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

VESIMIES

Älä sivuuta pieneltä vaikuttavaa ongelmaa. Etenkin terveyteen liittyvät kysymykset on parasta ottaa vakavasti. Satsaa tasapainoiseen ruokavalioon ja liikuntaan.

 

KALAT

Viilaa raha-asiasi kuntoon. Nyt ei kannata ottaa riskejä taloudellisissa kysymyksissä. Pelaa varman päälle ja odottele varmempia aikoja.

 

OINAS

Keskity kehittämään itseäsi ja auttamaan muita. Saat valtavasti irti ihmissuhteista, jos olet avoin. Vuorovaikutus on kaiken hyvän avain.

 

HÄRKÄ

Avoimuus ja rehellisyys ovat parhaat valttisi. Saat takaisin positiivisen energian, jota lähetät eteenpäin. Ajattele kaikkien yhteistä etua.

 

KAKSONEN

Sinulla on hyviä ideoita ja luovuutta vaikka millä mitalla. Jarruttele kuitenkin hieman vauhtiasi. Mieti tarkkaan, mitä mistäkin vedosta seuraa.

 

RAPU

Ota kaikki irti valokeilasta. Sinun on oltava tänään parhaimmillasi, sillä kohdallesi osuu muutama loistava tilaisuus. Älä anna niiden livahtaa ohitsesi.

 

LEIJONA

Tee aloite ja avaa keskustelua aiheesta, johon ei ole helppo tarttua. On aika puhdistaa ilmaa. Vietä aikaa perheen ja ystävien seurasta nauttien.

 

NEITSYT

Ota yhteyttä vanhoihin ystäviin. On aika palata menneisiin ja muistella yhdessä kokemianne asioita. Elämääsi tulvii nyt uusia ja kiinnostavia käänteitä.

 

VAAKA

Lähde liikkeelle. Sinulla riittää energiaa, joka kannattaa suunnata oikeaan kohteeseen. Älä jätä tänään mitään onnen varaan.

 

SKORPIONI

Satsaa kotiisi ajallisesti ja taloudellisesti. Mielenrauha on taattu, jos pidät ympäristösi hyvässä järjestyksessä. Simppeli on kaunista.

 

JOUSIMIES

Älä tee siirtoa ennen kuin olet varma asiastasi. Suodata tarkkaan jutut, joita sinulle kerrotaan. Joku ei kerro sinulle koko totuutta.

 

KAURIS

Ota koko kapasiteettisi käyttöön. Nyt ei ole aika pitää taitojasi piilossa yleisöltä. Saat rakentavaa palautetta tarkkanäköiseltä ystävältä.