Lataa Jamie Oliver puhelimeesi: neuvominen on aina vähän ärsyttävää, paitsi jos sen tekee Jamie. Kuva: Reuters.
Lataa Jamie Oliver puhelimeesi: neuvominen on aina vähän ärsyttävää, paitsi jos sen tekee Jamie. Kuva: Reuters.

Mitä sovellusta kannattaa kokeilla juuri nyt? Tässä kolme varteenotettavaa ehdokasta. Yksi valmentaa arjessa, toinen etsii sinulle vartalokaksosen ja kolmas halpoja kynsilakkoja.

1) You – Jamie Oliver auttaa sinua onnellisemmaksi

Pienistä teoista kasvaa parempi elämä, eikö vain? Julkkiskokki Jamie Oliver ja muut asiantuntijat antavat inspiraatioita ja tukea arkeen tässä sovelluksessa, joka muuten on ihan suomalaisten kehittämä! You-sovellus syytää pieniä hyvinvointia edistäviä tehtäviä, jotka toteutat ja nappaat kuvan todisteeksi muille käyttäjille. (you-app.com, vain iOS-käyttöjärjestelmälle)

2) Fitbay – etsi vartalokaksosesi

Siis mikä? Kyllä, tämä sovellus auttaa sinua etsimään vartalokaksosesi muiden sovellusta käyttävien tyyppien joukosta. Voit seurata heidän tyyliään ja löytää sopivia vaatteita ilman mittailua – että se, mikä sopii vartalokaksoselle, sopii sinulle. Ennen mätsien löytymistä vastaat kysymyksiin, joihin et koskaan olisi uskonut vastaavasi. Esimerkiksi: Kuinka pitkät ovat kätesi? Onko ylävartalosi mahdollisesti tosi pitkä vai ei? (fitbay.com, vain iOS-käyttöjärjestelmälle)

3) Super duper – löydä halpisversio suosikkikynsilakastasi

Oh, Chanelilta on tullut taas ihanan värinen kynsilakka, mutta hinta ei ole ihana, vaan kallis. Mutta haluat kynsillesi silti täsmälleen tuon tietyn värin. Sovellus auttaa etsimään kalliimpien merkkien, kuten Christian Louboutin ja Yves Saint Laurent, lakkakaksoset halvemmilta merkeiltä. Tulevaisuudessa sovelluksen on tarkoitus pystyä etsimään halpoja kaksoisolentoja myös muusta kosmetiikasta kuin kynsilakoista. (getsuperduper.com, vain iOS-käyttöjärjestelmälle)

Lue myös

Unohtuiko kauppalappu? Nämä sovellukset pelastavat sinut!

Vuoden parhaat sovellukset valittiin – tutustu ainakin näihin!

Vuoden kuumottavin sovellus on täällä

Joillakin niitä ei ole ollenkaan ja joillakin vaikka muille jakaa. Arvaatko hiusten perusteella, ketkä julkisuuden henkilöt ovat kuvissa?

 

Hyönteisruoka on saapunut Suomeen ja siitä povataan maailman ruokakriisin pelastajaa. Mutta miltä se maistuu? Vai maistuuko miltään?

”Hieman makea”, ”jännä jälkimaku”, ”yksinään vähän tunkkainen”, ”mielenkiintoisella tavalla huokoinen”.

Näin Me Naisten raati kuvaili Belgiassa kasvatettujen ja uunissa paahdettujen kokonaisten kotisirkkojen makua hyönteisruokatestissä.

Granolassa kotisirkat olivat silmällä selvästi havaittavissa kaurahiutaleiden, siementen, omenan ja puolukkajauheen seassa, mutta rapsakka suutuntuma katosi muun rouskeen sekaan eikä sirkkoja aamiaisjugurtissaan mitenkään maistanut tai tuntenut. Moni piti sirkkamysliä perushyvänä granolana.

– Ei tämä minua ällötä millään tavalla. Hyvää on, kommentoi yksi raatilainen.

– Nyt ollaan syvästi omien ennakkoluulojen kanssa tekemisissä, myönsi toinen, mutta pisteli reippaasti kipollisen sirkkagranolalla ryyditettyä jugurttia menemään.  

– En ostaisi maun takia. Ei mitenkään ihmeellinen, kommentoi kolmas.

Onko liian madventuresia vai maistuisiko sirkkamysli?
Onko liian madventuresia vai maistuisiko sirkkamysli?

Hyönteisruoan trendikkyys näkyykin tällä hetkellä sirkkaruoan hinnassa. Pieni 200 gramman paketti granolaa maksaa noin 9 euroa. Hintaa nostaa ehkä myös se, että kotimaisten sirkkojen kasvatus on vasta alussa ja sirkat tuodaan Suomeen muualta Euroopasta.

Trendin aallonharjalla

Suomessa jyllää tällä hetkellä pienimuotoinen hyönteisruokabuumi.

Fazerin leipomosta kerrotaan, että he eivät ole aina saaneet sirkkajauhoa Hollannista niin paljon ja nopeasti, kuin heidän leipurinsa sitä taikinaansa tarvitsisivat. Kaikki sirkkaleivät menevät ja illalla kyselijöille pitää tarjota 'ei oota'.

Se ei ole ihme.  Hyönteisleipä maistuu nimittäin pelkän Oivariinin kanssa erinomaiselta. Sen sirkkajauhopitoisuus on kolme prosenttia, ja kuulostaa hämmästyttävältä, että yhteen pieneen leipään on silti käytetty 70 kotisirkkaa.  

Näyttää ja maistuu vastaleivotulta leivältä, mutta sisältää 70 kotisirkkaa jauhettuna. Kuva: Fazer
Näyttää ja maistuu vastaleivotulta leivältä, mutta sisältää 70 kotisirkkaa jauhettuna. Kuva: Fazer

– Olin vähän varautunut, ennen kuin laitoin leivän suuhuni, mutta tämähän on hyvää, testiryhmäläinen kehuu.

– Siemenet tekevät leivästä rapsakan. Kivalla tavalla vähän pähkinäinen ja paahteinen maku.

– Leipä on niin hyvää, että unohdin sirkat kokonaan. Olen pääosin kasvisyöjä, joten en ehkä kuitenkaan ota sitä jokapäiväiseen käyttöön.

Hyönteisten tunteet

Sirkkaleipää ja sirkoista valmistettuja einespihvejä mutustellessaan voikin miettiä tuntevatko hyönteiset ja sattuuko niihin.

Ympäristön kannalta hyönteissyöntiä pidetään kuitenkin niin paljon parempana ratkaisuna kuin perinteistä lihansyöntiä, että sen myötä vegaanius on saanut uuden muodon: entovegaani sallii ruokavalioonsa hyönteiset ja hyönteisperäiset tuotteet, mutta ei lihaa, kalaa tai maitotuotteita.

Ilmeisesti kaikki valmistajatkaan eivät pidä kotisirkkoja liharuokana, sillä kaupan einesaltaassa myytävät sirkkajauheella ryyditetyt pihvit on nimetty kasvispihveiksi. Ne sisältävät 83% kasviksia ja 4,6% kasvatetun kotisirkan jauhetta, ja saavat raadilta kehuja.

– Tämähän on miellyttävä tuttavuus einespihvien joukossa.

– Tuhti, ruokaisa, täyttävä eikä lainkaan kuiva. Kiva, että pinaatti, parsakaali ja kaikki ainekset  – paitsi kotisirkka – maistuvat.

Hyönteispihvit voittavat pinaattiletut ja monet kasvispihvit niin maussa kuin proteiinipitoisuudessa.
Hyönteispihvit voittavat pinaattiletut ja monet kasvispihvit niin maussa kuin proteiinipitoisuudessa.

Testasimme tuotteet: Fazer Sirkkaleipä 250g, 3,99e, Veljekset Mattilan Sirkka-kasvispihvit 300g, 3,98e ja Samu sirkkagranola 200g, 8,90e