Sori nyhtökaura, jakkihedelmä on Pinterestin mukaan trendikäs lihan korvike. Kuva: Shutterstock
Sori nyhtökaura, jakkihedelmä on Pinterestin mukaan trendikäs lihan korvike. Kuva: Shutterstock

Ash balayage, sour beer, microblading – anteeksi, mitä? Ei hätää, kohta nämäkin ovat tuttua kauraa kaikille.

Jaahas. Ensi vuonna pitäisi sitten siemailla erikoisolutta kesäleiribileissä ja liukuvärjätä tukkansa hopeanvaaleaksi. Ainakin jos Pinterestin ennustuksiin on uskominen.

Kauniiden ja kiinnostavien asioiden tallettamiseen erikoistunut somepalvelu Pinterest on julkaissut listansa vuoden 2017 trendeistä. Glamour-lehden mukaan lista perustuu palvelussa suosittuihin kuviin, vaikutusvaltaisten käyttäjien valintoihin ja Pinterestin työntekijöiden trendivainuun. Listalla on sata kuvaa, joiden arvellaan kiinnostavan ihmisiä vuonna 2017. 

Osa listatuista trendeistä on asioita, jotka tuntuvat kiinnostavan ihmisiä vuodesta toiseen – kuten vatsalihaksien treenaaminen tai pitkistä automatkoista selviäminen taaperoiden kanssa. Mukana on kuitenkin useita trendejä, joiden olemassaolosta kovin moni ei ole varmasti kuullutkaan. 

Jackfruit eli jakkihedelmä

Tämä pöljänkuuloinen hedelmä on Pinterestin porukan mukaan tulevan vuoden lihankorvike numero yksi. (Eikö Yhdysvalloissa ole kuultu nyhtökaurasta tai härkiksestä!) Jakkihedelmästä syntyy esimerkiksi vegaaninen nacho-annos. Wikipedian mukaan raaka jakkihedelmä tuoksuu mätänevältä sipulilta, ja jakkihedelmää käsiteltäessä kädet on suojattava esimerkiksi kookosöljyllä, koska hedelmästä irtoaa maitomaista, liimana käytettävää nestettä. Ehkäpä pärjäämme Suomessa vielä hetken ilman tätä trendiherkkua.

Kotitekoinen sour beer

Oluthipsterit tietävät jo, mitä sour beer on: tietynlaista erikoisolutta, joka on suosittua muun muassa Belgiassa. Mutta mahtavatko kaljahifistelijätkään tietää, miten tätä juomaa tehdään kotona, ja nopeasti? Pinterestin selaajat tietävät. 

Tuhkatukka

Kauppiaat ja kampaajat, ladatkaa hyllynne täyteen hopeasampoota. Pinterestin mukaan hiusten tulee olla väriltään tuhkanvaaleat tai hopeansävyiset, ja suosittuja värjäystapoja ovat ombré ja balayage. Ensin mainittu tarkoittaa liukuväriä, jälkimmäinen vapaalla kädellä maalattuja raitoja.

Cut crease -silmämeikki

Kauneusvloggaajien suosimassa silmämeikissä luomivakoon tehdään tarkka, tumma rajaus, joka häivytetään ylöspäin. Variaatioita on kaikissa eri väreissä, matasta säihkyvään glitteriin. Youtube on pullollaan tutoriaaleja, mutta varoitus: tämä look ei sovi tärisevin käsin tehtäväksi.

Microblading eli kulmakarvojen 3d-pigmentointi

Uudessa kauneustrendissä kulmakarvojen alla olevaa ihoa viillellään, ja viiltoihin istutetaan väriainetta. Homma kestää pari tuntia, maksaa parisataa euroa, eikä kuulemma ole ihan yhtä kivuliasta kuin tatuoinnin ottaminen. Kuulostaako kivalta? Joka tapauksessa microbladingia eli kulmakarvojen 3D-pigmentointia tarjotaan yhä enemmän Suomessakin. Hyvät uutiset ovat, että 3D-pigmentoinnilla voidaan luoda kauniit, luonnollisen näköiset kulmakarvat, jotka pysyvät kuosissa kuukausia yötä päivää.

Kapselivaatekaappi

Reissaajat hakevat Pinterestistä vinkkejä myös matkalaukun pakkaamiseen. Kapselivaatekaappi ei kuitenkaan ole vain matkustelua varten, vaan ideaa voi hyödyntää kotonakin. Ajatus on, että kutakin vaatekappaletta on kaapissa vain hyvin rajallinen määrä. Tarkoitus ei ole konmarittaa vaatekaapin sisältöä kaatopaikalle vaan viikata kaappiin vain vuodenaikaan sopivat ja mieluiset, yhteensopivat vaatteet. Loput laitetaan varastoon. Kapselikaapin kannattajat intoilevat, että päivän asun valinta on helppoa, kun valinnanvara on karsittu minimiin.

VR-lasit

Lasit, jotka saavat InterCity-junan saapumaan ajoissa? Ei vaan virtuaalitodellisuuslasit. Pinterestissä kiinnostusta ovat herättäneet älypuhelimeen yhdistettävät lasit, joiden 3D-näkymää ohjaillaan pelikonsolin ohjaimelta erehdyttävästi näyttävällä kaukosäätimellä. 

Veriappelsiininegroni

Klassikkodrinkki negroni tehdään perinteisesti ginistä, Camparista ja vermutista. Vuonna 2017 mukaan sekoitetaan veriappelsiinia. Kauppalehti Optio tosin ennusti jo vuosi sitten, että negroni syrjäyttää GT:n drinkkisuosikkina. Toistaiseksi negronirintamalla on silti näyttänyt hiljaiselta. Ehkä vuosi 2017 muuttaa tämän. 

Flamingo juhlapöydässä

Hempeän vaaleanpunaiset sävyt ja söpöt pikku flamingokoristeet ovat Pinterestin mukaan nyt juhlapöydän ykkösjuttu. Ajattele sieviä kermavaahtopursotuksia ja vaaleanpunaisella kuorrutettuja pikku donitseja. Myös vesimeloni- ja ananasaiheista söpöstelyä voi heittää sekaan.

Kesäleiribileet aikuisille

Ensi kesänä aikuiset bilettävät omissa kesäleiriteemaisissa juhlissaan sillä aikaa kun lapset ovat kesäleirillä – tai näin ainakin Pinterestin trendinenät uumoilevat. Ohjelmassa on aarteenmetsästystä, ja ruoka valmistetaan tietysti leirinuotiolla. Jostakin syystä käpyaiheiset koristelut näyttävät myös kuuluvan tähän trendiin. Jäämme odottamaan, milloin käpylehmistä tulee Pinterest-trendi.

Viimeinkin on keskitty puhelinsovellus, jonka avulla naisen todellinen pärstäkerroin selviää!

Voi räkä, miten ärsyttävää – taas naisella on niin paljon meikkiä, ettei treffeillä osaa sanoa, onkohan se oikeasti edes kovin kaunis. Ensitreffejä uimahalliinkaan ei kai saa ehdottaa, joten mikä avuksi?

Älypuhelimille lanseerasin hiljattain meikinpoistosovellus MakeApp. Sen tarkoituksena on auttaa näkemään, miltä esimerkiksi treffikumppanin nassu näyttäisi ilman meikkiä. Ensin ladataan kuva kasvoista, sitten painetaan meikinpoistonappia ja voilà – muutamassa sekunnissa paljastuu se visusti piilotettu todellisuus.

Pakkohan sovellusta oli testata! Näin se toimi:

Latasin ilmaisen sovelluksen puhelimelleni. Ensimmäisessä valikossa näkyvät kännykän gallerian kuvat sekä kamerapainike, jonka kautta voi ottaa uuden otoksen. Kuvan valitsemisen jälkeen päätetään, halutaanko meikkiä lisätä vai ottaa pois, ja sitten sovellus tekee työnsä.

Tässä vaiheessa koko sovellus kaatui android-älypuhelimellani, eikä meikinpoisto onnistunut. Uusi yritys iPhonella onnistui, ja kahden testikuvan jälkeen tulokset olivat tällaisia:

Näyttää siltä, että huulipunan ja muun meikin poistamisen jälkeen sovellus lisäsi jonkin verran varjoja ja epätasaisuuksia sekä muutti ihon sävyn hiukan harmaammaksi. Myös hiukset menettivät jostain syystä prosessissa väriä ja kiiltoa.

Ihan totuudenmukainen tulos ei tietenkään ollut. Muokkauksen jälkeen jäi fiilis, että uusi kuva on pikemminkin väsynyt ja harmaa kuin meikittömän freesi.

Lue myös: Meikittömyys ja meikitön meikki ovat hot! Ota mallia superstaroilta

Ei ehkä ihmekään, että moni ei ole ottanut uutta sovellusta lämmöllä vastaan. Koska idea auttaa miehiä selvittämään naisten ”todelliset kasvot” on monien mielestä hölmö, on muun muassa Twitterissä alettu jo vitsailla sovelluksen kustannuksella.

Hashtagilla #makeapp löytyy monia sovelluksella muokattuja kuvia sekä itsetehtyjä kuvapareja, joiden avulla vitsaillaan ”valtavista muutoksista” ja ”totuuden paljastumisesta”. Myös meikkaamattomat miehet ja naiset ovat ottaneet sovelluksen testiin.

Mitä mieltä itse olet? Kerro kommenteissa, onko sovellus mielestäsi hauska vai huti! 

Kymmenosaisessa sarjassa selvitellään Suomen hämmentäviä, elämää hankaloittavia ja jopa huvittavia määräyksiä.

IS TV-LEHTI: Ostan baarista tuopin olutta ja haluan juoda sen ravintolan ulkoterassilla, mutta en saa viedä juomaa terassille itse.

Tässä hyvä esimerkki monien ihmeellisten sääntöjen Suomesta.

Nyt näitä erikoisia, hämmentäviä, elämää hankaloittavia ja jopa huvittavia määräyksiä selvitetään uudessa Sääntö-Suomi-ohjelmassa, jota juontaa Jussi Heikelä.

– Ohjelman idea on kertoa suomalaisten sääntöuskovaisuudesta. Meillä saattaa olla jopa vähemmän määräyksiä kuin muualla maailmassa, mutta se, miten me niihin suhtaudumme, on pirun poikkeuksellista, Heikelä sanoo.

– Suomi on ihan kärkimaita – ellei jopa paras – ohjeiden noudattamisessa ilman, että niitä voisi vapaasti soveltaa. Sääntöjen seuraamisessa suomalaiset ovat todella hyviä!

”Meillä säännöt jättävät ihmiskohtalot toissijaisiksi.”

Ohjelmaa suunniteltaessa Heikelä tutustui suomalaisten sääntöjen lisäksi myös muiden maiden määräyksiin, ja huomasi selvän poikkeavuuden.

– Suomessa ohjeita seurataan pilkulleen, vaikka joku kärsisi. Meillä säännöt jättävät ihmiskohtalot toissijaisiksi. Katolisissa maissa taas perhe ja lähimmäiset tulevat ennen sääntöjä ja järjestelmää, Heikelä sanoo.

Kompleksinen suhtautuminen määräyksiin ja lakeihin johtuu pitkälti suomalaisten rehellisyydestä.

– Jossain päin maailmaa saatettaisiin suuttua siitä jääräpäisyydestä, jolla suomalaiset pitävät kiinni säännön noudattamisesta. Meiltä puuttuu tietty pelinlukutaito.

Ohjelmassa tavalliset kansalaiset kertovat kokemuksistaan sääntöviidakossa, ja katugallupeissa kuullaan lisää kansan mielipiteistä kaavoihin ja käytäntöihin.

– Haimme ilmoituksen avulla ihmisten omia kertomuksia, ja tarinoita tulee minulle vieläkin, vaikka kuvaukset olivat jo kesällä. Suomessa riittää näitä keissejä, Heikelä sanoo.

Jaksoissa käsiteltäviä teemoja ovat yrittäjyys, eläimet, terveys, liikkuminen, arki, ruoka, asuminen, yhteisöt, yhteiskunta ja maankäyttö.

– Kiersin ympäri Suomen tapaamassa ihmisiä, jotka kokevat sääntöjen vuoksi vääryyttä. Jaksoissa selvitellään asioita ja ehdotan ratkaisuja. Toivottavasti ohjelma tuo myös painetta päättäjille nyt, kun näitä ongelmia nostetaan esiin, Heikelä toivoo.

Ensimmäisessä jaksossa puhutaan alkoholin tarjoilusta, junalippujen outouksista, mutta myös vakavistakin aiheista.

– Käsittelemme ratsastusonnettomuudessa vaikeasti vammautuneen Saara Auvisen, 23, tapausta. Vakuutusyhtiö ei suostu maksamaan korvauksia. Tällaiset tapaukset ovat sarjan raskaampaa antia.

 Sääntö-Suomi, MTV3 ti klo 21.00

PirjoLiisa

Tänään tv:ssä: Sääntö-Suomi-uutuussarjan juontaja Jussi Heikelä: ”Seuraamme Suomessa ohjeita pilkulleen, vaikka joku kärsisi”

Et oo sitten tainnut kauheesti matkustella. Taidat myöskin olla ylipainoinen vetelys jos oluen tiskiltä hakeminen tuottaa noin suuria ongelmia. Itse haen mielummin kaljani tiskiltä, kuin odotan ensin tarjoilijan saapumista, sitten kaljani saapumista, sitten uudestaan tarjoilijan saapumista, että voin pyytää laskun ja sitten vielä sen laskun saapumista.
Lue kommentti
Vierailija

Tänään tv:ssä: Sääntö-Suomi-uutuussarjan juontaja Jussi Heikelä: ”Seuraamme Suomessa ohjeita pilkulleen, vaikka joku kärsisi”

Suomalaisen ravintolakulttuurin ongelma ei ole se että kaljaa ei saa viedä itse pöytään. Ongelma on se että se kalja tarttee itse hakea tiskiltä. En ole missään muussakaan maassa nähnyt edes yhden tähden paikoissa kansan kanniskelevan kaljaa tiskiltä terassille, vaan tarjoilijat hakee tilaukset pöydästä ja toimittaa tavaran perille. Suomesta puuttuu pöytiintarjoilu ja se on ay-liikkeen syytä. Se on todellinen ongelma. Se että jalkakäytävällä ei saa kanniskella kaljaa, on ihan ok, joskin...
Lue kommentti