Sori nyhtökaura, jakkihedelmä on Pinterestin mukaan trendikäs lihan korvike. Kuva: Shutterstock
Sori nyhtökaura, jakkihedelmä on Pinterestin mukaan trendikäs lihan korvike. Kuva: Shutterstock

Ash balayage, sour beer, microblading – anteeksi, mitä? Ei hätää, kohta nämäkin ovat tuttua kauraa kaikille.

Jaahas. Ensi vuonna pitäisi sitten siemailla erikoisolutta kesäleiribileissä ja liukuvärjätä tukkansa hopeanvaaleaksi. Ainakin jos Pinterestin ennustuksiin on uskominen.

Kauniiden ja kiinnostavien asioiden tallettamiseen erikoistunut somepalvelu Pinterest on julkaissut listansa vuoden 2017 trendeistä. Glamour-lehden mukaan lista perustuu palvelussa suosittuihin kuviin, vaikutusvaltaisten käyttäjien valintoihin ja Pinterestin työntekijöiden trendivainuun. Listalla on sata kuvaa, joiden arvellaan kiinnostavan ihmisiä vuonna 2017. 

Osa listatuista trendeistä on asioita, jotka tuntuvat kiinnostavan ihmisiä vuodesta toiseen – kuten vatsalihaksien treenaaminen tai pitkistä automatkoista selviäminen taaperoiden kanssa. Mukana on kuitenkin useita trendejä, joiden olemassaolosta kovin moni ei ole varmasti kuullutkaan. 

Jackfruit eli jakkihedelmä

Tämä pöljänkuuloinen hedelmä on Pinterestin porukan mukaan tulevan vuoden lihankorvike numero yksi. (Eikö Yhdysvalloissa ole kuultu nyhtökaurasta tai härkiksestä!) Jakkihedelmästä syntyy esimerkiksi vegaaninen nacho-annos. Wikipedian mukaan raaka jakkihedelmä tuoksuu mätänevältä sipulilta, ja jakkihedelmää käsiteltäessä kädet on suojattava esimerkiksi kookosöljyllä, koska hedelmästä irtoaa maitomaista, liimana käytettävää nestettä. Ehkäpä pärjäämme Suomessa vielä hetken ilman tätä trendiherkkua.

Kotitekoinen sour beer

Oluthipsterit tietävät jo, mitä sour beer on: tietynlaista erikoisolutta, joka on suosittua muun muassa Belgiassa. Mutta mahtavatko kaljahifistelijätkään tietää, miten tätä juomaa tehdään kotona, ja nopeasti? Pinterestin selaajat tietävät. 

Tuhkatukka

Kauppiaat ja kampaajat, ladatkaa hyllynne täyteen hopeasampoota. Pinterestin mukaan hiusten tulee olla väriltään tuhkanvaaleat tai hopeansävyiset, ja suosittuja värjäystapoja ovat ombré ja balayage. Ensin mainittu tarkoittaa liukuväriä, jälkimmäinen vapaalla kädellä maalattuja raitoja.

Cut crease -silmämeikki

Kauneusvloggaajien suosimassa silmämeikissä luomivakoon tehdään tarkka, tumma rajaus, joka häivytetään ylöspäin. Variaatioita on kaikissa eri väreissä, matasta säihkyvään glitteriin. Youtube on pullollaan tutoriaaleja, mutta varoitus: tämä look ei sovi tärisevin käsin tehtäväksi.

Microblading eli kulmakarvojen 3d-pigmentointi

Uudessa kauneustrendissä kulmakarvojen alla olevaa ihoa viillellään, ja viiltoihin istutetaan väriainetta. Homma kestää pari tuntia, maksaa parisataa euroa, eikä kuulemma ole ihan yhtä kivuliasta kuin tatuoinnin ottaminen. Kuulostaako kivalta? Joka tapauksessa microbladingia eli kulmakarvojen 3D-pigmentointia tarjotaan yhä enemmän Suomessakin. Hyvät uutiset ovat, että 3D-pigmentoinnilla voidaan luoda kauniit, luonnollisen näköiset kulmakarvat, jotka pysyvät kuosissa kuukausia yötä päivää.

Kapselivaatekaappi

Reissaajat hakevat Pinterestistä vinkkejä myös matkalaukun pakkaamiseen. Kapselivaatekaappi ei kuitenkaan ole vain matkustelua varten, vaan ideaa voi hyödyntää kotonakin. Ajatus on, että kutakin vaatekappaletta on kaapissa vain hyvin rajallinen määrä. Tarkoitus ei ole konmarittaa vaatekaapin sisältöä kaatopaikalle vaan viikata kaappiin vain vuodenaikaan sopivat ja mieluiset, yhteensopivat vaatteet. Loput laitetaan varastoon. Kapselikaapin kannattajat intoilevat, että päivän asun valinta on helppoa, kun valinnanvara on karsittu minimiin.

VR-lasit

Lasit, jotka saavat InterCity-junan saapumaan ajoissa? Ei vaan virtuaalitodellisuuslasit. Pinterestissä kiinnostusta ovat herättäneet älypuhelimeen yhdistettävät lasit, joiden 3D-näkymää ohjaillaan pelikonsolin ohjaimelta erehdyttävästi näyttävällä kaukosäätimellä. 

Veriappelsiininegroni

Klassikkodrinkki negroni tehdään perinteisesti ginistä, Camparista ja vermutista. Vuonna 2017 mukaan sekoitetaan veriappelsiinia. Kauppalehti Optio tosin ennusti jo vuosi sitten, että negroni syrjäyttää GT:n drinkkisuosikkina. Toistaiseksi negronirintamalla on silti näyttänyt hiljaiselta. Ehkä vuosi 2017 muuttaa tämän. 

Flamingo juhlapöydässä

Hempeän vaaleanpunaiset sävyt ja söpöt pikku flamingokoristeet ovat Pinterestin mukaan nyt juhlapöydän ykkösjuttu. Ajattele sieviä kermavaahtopursotuksia ja vaaleanpunaisella kuorrutettuja pikku donitseja. Myös vesimeloni- ja ananasaiheista söpöstelyä voi heittää sekaan.

Kesäleiribileet aikuisille

Ensi kesänä aikuiset bilettävät omissa kesäleiriteemaisissa juhlissaan sillä aikaa kun lapset ovat kesäleirillä – tai näin ainakin Pinterestin trendinenät uumoilevat. Ohjelmassa on aarteenmetsästystä, ja ruoka valmistetaan tietysti leirinuotiolla. Jostakin syystä käpyaiheiset koristelut näyttävät myös kuuluvan tähän trendiin. Jäämme odottamaan, milloin käpylehmistä tulee Pinterest-trendi.

”Olen varma, että älykkyyden lasku näkyisi yhteiskunnassamme monella tavalla, jos se olisi totta”, Mensan psykologi sanoo.

Oletko sinäkin välillä miettinyt, että ai kauhea, miten nykyihmiset ovat niin tyhmiä?

Kukaan ei enää jaksa keskittyä sekuntia pidempää mihinkään, vaan kaikki pläräävät aivottomina puhelimiaan. Enää ei osata ajatella järjellä, ja populistiset öykkärit vievät tunteiden sokaisemaa kansaa kuin pässiä narussa. Kouluissakin homma ajautuu kohti takalistoa – eiväthän ne nykynuoret tiedä mistään mitään!

Siinä tapauksessa on ehkä voimaannuttavaa kuulla, että jotkut muutkin väittävät samoin. Tutkijoiden James R. Flynnin ja Michael Shayerin tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaisten älykkyysosamäärä saattaa olla ihan oikeasti laskussa.

Tutkijoiden mukaan muutos ei ole vielä kovin suuri. Pitkällä tähtäimellä laskuvauhti alkaa kuitenkin huolestuttaa: jos se säilyy samana, suomalaisten älykkyysosamäärä heikkenisi seuraavan 30 vuoden aikana 7,49 pistettä. Eli siis melko paljon.

Mutta pitääkö tulos todella paikkansa? Tyhmenevätkö suomalaiset – ja tutkimuksen mukaan myös tanskalaiset sekä norjalaiset?

Kysyimme asiasta Suomen Mensa ry:n testaustoimintaa valvovalta psykologilta Marja-Leena Haavistolta. Haavisto on väitöstyötä tekevä tutkija. Mensassa hänen vastuullaan on älykkyystestaustoiminnan valvominen ja kehittäminen. Päivätyökseen hän vastaa kansainvälisten testien tuomisesta Suomeen ja suomalaisten testien kehittämisestä Hogrefe Psykologien Kustannuksessa.

– Flynnin ja Shayerin tutkimuksesta uutisoiminen Suomessa ilman kritiikkiä on ollut mielenkiintoista. Tutkimus on varsinkin Suomen kohdalta epäluotettavaa.

Plagiointia, vääristelyä ja hämäriä vertailuja

Haavistolla on näkemykselleen vakuuttavia perusteita. Pidempi katsaus tutkimukseen todellakin herättää useita kysymyksiä monestakin syystä. Ensinnäkin:

– Tutkimuksessa eri maita koskevia älykkyystutkimuksia verrataan kuin lintuja ja kaloja, että kumpi lentäisi pidemmälle, Haavisto toteaa.

Tutkimuksen Suomen tulevaa älykatoa perustellaan tutkimustuloksilla, jossa käsitellään ainoastaan varusmiesten tuloksia ja testeinä on ainoastaan heidän valinnoissaan käytettäviä älykkyystestejä. Tulokset eivät siis edusta koko kansaa.

”Tutkimuksessa eri maita koskevia älykkyystutkimuksia verrataan kuin lintuja ja kaloja.”

– Varusmiehet ovat suurimmaksi osaksi 18-vuotiaita miehiä. Se ei ole missään nimessä koko kansan ikäluokkia edustava otanta. Myös testejä voi kritisoida. Varusmiehiä testaavat testit sisältävät kielellisiä, matemaattisia ja kuvion täydentämiseen liittyviä pulmia. Erityisesti kielellisen osion tulokset ovat vuosien varrella heikentyneet. Epäilen sen johtuvan siitä, että kielelliset tehtävät saattavat olla osittain vanhentuneita kieliasultaan.

Tutkimuksen mukaan pohjoismaat typertyvät vuosi vuodelta, mutta samaan aikaan Yhdysvalloissa, Saksassa ja Hollannissa älykkyys näyttäisi yhä nousevan. Tämä johtuu Haaviston mukaan siitä, että näistä maista on vertailussa on käytetty testejä, joissa on huomioitu koko väestö: eri ikäryhmät, koulutus ja sukupuolijakauma.

– Myös Flynnin ja Shayerin mukaan Suomessa ja muissa Pohjoismaissa tällä tavalla tehtyjen vertailujen mukaan väestön älykkyystestien tulokset hyvin suurella todennäköisyydellä paranisivat, Haavisto kertoo.

Toisekseen tutkimuksessa käytetty Suomen aineisto herättää myös itsessään isoja epäilyksiä. Sen alkuperä on läpikotaisin hämärä.

Tutkijat Flynn ja Shayer eivät ole keränneet tutkimuksessaan vertailemiaan aineistoja itse. He vetävät johtopäätöksensä muiden tekemien tutkimusten avulla. Suomen kohdalla tutkijat viitataan Edward Duttonin ja Richard Lynnin (2013) tutkimukseen.

– Dutton sai tutkimuksesta viime vuonna Oulun yliopistolta plagiointipäätöksen. Tutkimuksessa käytetty data on peräisin Salla Koivusen pro gradu -työstä. Puolustusvoimat on vahvistanut, etteivät he ole antaneet tietoja Duttonille ja Lynnille. Tutkijat eivät ole voineet saada tuloksia siis muualta kuin Koivusen tutkimuksesta, Haavisto kertoo.

”Tutkijoiden ennustus älykkyyden laskusta perustuu keksittyihin tai vähintään väärillä keinoilla saatuihin laskelmiin.”

Kaiken päälle vaikuttaisi siltä, että Suomen kohdalla Flynnin ja Shayerin tutkimuksessa on ihan suoraan tekaistuja tuloksia. Duttonin ja Lynnin plagioimassa gradussa on tuloksia ainoastaan vuosilta 1988–2001.

– Flynnin ja Shaynerin tutkimuksen viimeinen tarkastelupiste on kuitenkin vuodelta 2009, mihin myös perustuu heidän laskelmansa älykkyyden laskusta. Tutkijoiden ennustus älykkyyden laskusta perustuu siis täysin keksittyyn tai vähintään väärillä keinoilla saatujen pistemäärien laskelmiin.

Idioluutio saa odottaa

Jätetään siis Flynnin ja Shayerin tutkimus sikseen. Voidaanko muiden tutkimusten perusteella sanoa, että suomalaiset tyhmentyvät?

– Siitä ei ole tutkimusnäyttöä, Haavisto sanoo.

– Enkä usko siihen muutenkaan. Olen varma, että älykkyyden lasku näkyisi yhteiskunnassamme monella tavalla, jos se olisi totta. Emme me pärjäisi Pisa-tutkimuksissa, jos se pitäisi paikkansa.

Mutta hei, viime aikoinahan menestys niissäkin on laskenut! Eikö sekään kerro siitä, että suomalaiset olisivat tyhmentyneet?

– Sanoisin, että Pisa-tutkimusten tulosten laskussa on pitkälti kyse koulujärjestelmien ja luokkakokojen muutoksesta. En usko, että lasku on älykkyydestä tai sen puutteesta johtuvaa.

”Olen varma, että älykkyyden lasku näkyisi yhteiskunnassamme monella tavalla, jos se olisi totta.”

Viime vuosina ihmiskunnan typertyminen on noussut tasaisin väliajoin puheenaiheeksi. Yksi syy on Donald Trumpin kaltaisten populistien valtaannousu, jota moni pitää todisteena älyn köyhtymisestä. Toinen syy piilee teknologiassa, joka myös Flynnin ja Shayerin tutkimuksen mukaan on yksi ihmisiä tyhmentävä tekijä.

Pelkoa älyn katoamisesta on käsitelty myös taiteessa. Esimerkiksi kulttimaineeseen noussut amerikkalaiselokuva Idioluutio (2006) kuvaa kammottavaa tulevaisuutta, jossa typerykset hallitsevat maailmaa ja äly on kadonnut yltäkylläisen laiskuuden jalkoihin. Vuonna 2016 leffan käsikirjoittaja Etan Cohen totesi tarinan olevan pelottavan lähellä todellisuutta.

Totuus on kuitenkin taidetta, mielikuvia ja mutua mielenkiintoisempaa. Edes Flynnin ja Shayerin tutkimuksen mukaan yhdysvaltalaiset eivät ole mihinkään tyhmentyneet – tai edes erityisemmin tyhmentymässä. Eikä Suomessakaan idioluutiosta ole syytä murehtia, sanoo Haavisto.

– En todellakaan olisi huolissani siitä, että suomalaiset muuttuvat tyhmiksi. Sen sijaan olen kyllä huolissani Flynnin ja Shayerin tutkimuksen luotettavuudesta.

Historiallinen draama Synkin hetki suhtautuu kritiikittä sankariinsa Winston Churchilliin.

Eletään vuoden 1940 toukokuuta ja toinen maailmansota riehuu Euroopassa. Englannissa ollaan tyytymättömiä pääministeri Neville Chamberlainiin. Hänen tilalleen valitaan Winston Churchill, jolla riittää vihollisia. Churchillillä on edessään mahdottomalta vaikuttava tehtävä: pysäyttää Hitlerin voittokulku.

Englantilainen ohjaaja Joe Wright muistetaan parhaiten loisteliaista pukudraamoistaan, kuten Keira Knightleyn tähdittämä Anna Karenina vuodelta 2012. Hänen uutuusdraamansa Synkin hetki tarjoaa sekin pienintä yksityiskohtaa myöten hiottua ajankuvaa.

Puvustaja Jacqueline Durran loihti myös Wrightin läpimurtoelokuvan, vuonna 2005 ilmestyneen Ylpeys ja ennakkoluulo -filmatisoinnin, häikäisevän puvustuksen. Churchillin aloittaessa pestinsä sota ei ollut tuhonnut Englannin kansantaloutta. Niinpä myös tavallisilla naisilla oli vielä varaa tyylikkäisiin asukokonaisuuksiin. Eniten vaivaa Durran on kuitenkin nähnyt Kristin Scott Thomasin näyttelemän Winstonin vaimon Clementine Churchillin tyyliin, jonka asua täydentää aina elegantti hattu tai hiuskoriste.

Pääroolia esittävällä Gary Oldmanilla oli työtä muuntautua Churchilliksi. Oldman on laiha, kun taas pääministeri oli virkaan astuessaan suorastaan muhkeassa kunnossa. Maskeeraaja Kazuhiro Tsuji onnistui taikomaan Oldmanille uskottavan kaksoisleuan. Yhdennäköisyyttä Churchillin kanssa Tsuji ei ole kuitenkaan tavoittanut. Oldman on Oldman, vain vanhempana ja tuhdimpana.

Elokuva pönkittää kuvaa Churchillistä suurmiehenä, sankarina, joka onnistui yksin pelastamaan Britannian – ja siinä sivussa koko Euroopan – Hitleriltä. Historiantutkimus suhtautuu Churchilliin kriittisemmin. Joidenkin näkemysten mukaan pääministeri ei ollut mikään nerokas strategi. Voitto saavutettiin pikemminkin Churchillistä huolimatta kuin hänen ansiostaan. 

Synkin hetki ***