Ehditkö kokeilla tänä kesänä suppailua? Nyt on viimeistään aika. Kuva: Shutterstock
Ehditkö kokeilla tänä kesänä suppailua? Nyt on viimeistään aika. Kuva: Shutterstock

Syyskuusta viis, kesä on kohta täällä taas! Mitäpä sitä siis tekisi?

Suomen kesä on lyhyt, mutta täynnä puuhaa. Jos et ehtinyt kesällä tehdä kaikkea sitä, mitä toivoit tekeväsi, loppuviikosta saat uuden mahdollisuuden.

Ilmatieteenlaitoksen mukaan tällä viikolla ainakin Etelä-Suomessa saatetaan päästä jälleen 20 lämpöasteeseen. On siis aika ripustaa takki naulakkoon ja kaivaa kesävaatteet uudelleen esiin.

– Torstai ja perjantai näyttävät lämpimimmiltä päiviltä. Maan etelä- ja keskiosissa 20 astetta voi hyvinkin mennä rikki. Mutta koko maassa lämpenee hieman, sanoo meterologi Cecilia Karlsson Ilmatieteen laitokselta.

Ilo ei kuitenkaan ole järin pitkäaikainen, sillä sää viilenee jälleen ensi viikolla. 

Nyt siis kannattaa ottaa kaikki ilo irti. Jos et ole vielä testannut kesän 2014 hittiasioita, tee se viimeistään nyt:

Suppailu

SUP-lautailu eli stand up paddle eli suppailu on eräänlainen melontalaji, jossa melotaan seisten surffilautaa muistuttavalla SUP-laudalla. Kesän ajan Facebook täyttyi lajista villiintyneiden suppailukuvista.

Katso ohjeet videolta: Ammattilainen neuvoo: näin saat lisätehoa trendikkääseen SUP-lautailuun

Pepe & Saimaa

Tämä kesä oli Pepen! Pepe Willberg teki näyttävän ja komealta kuulostavan paluun Pepe & Saimaa -levyllään. Jättisuosiosta huolimatta Pepe & Saimaan yhteiskeikkailu jäi vain kesän mittaiseksi.

Jos et ehtinyt keikalle fiilistelemään, laita levy soimaan ja palaa hetkeksi kesän tunnelmiin.

Tehosekotin-yhtyeesta tuttu Matti Mikkola on mies monen levyn hittikappaleen takaa. Itse asiassa Pepe Willbergin menestys muhi 10 vuotta säveltäjän pöytälaatikossa.

Crop top

Laatikkomallinen napapaita paljasti tänä kesänä vyötärön pitkästä aikaa. Nyt tarkenee jälleen ulkoiluttaa paljasta masua. Katso vaikka: Napapaita aikuisella? Näin puet trendivaatteen tyylikkäästi

Aperol Spritz

Oranssia lasiin! Tätä trendidrinkkiä kumottiin kesällä yhdellä jos toisellakin terassilla. Italialaisesta katkerosta valmistettavan drinkin teko-ohjeet löydät täältä.

Terveyssandaalit

Hei hei, nilkkurit ja saapikkaat! Paljaat varpaat sujautetaan nyt trendikkäästi Birkenstock-terveyssandaaleihin. Katso, kuinka tyyli-ikonit sen tekevät!

Kuva ja video: Nelonen
Kuva ja video: Nelonen

Mira Luodin Vain elämää -päivänä kuultiin Dannyn vahva tulkinta yhdestä PMMP:n suosituimmista kappaleista.

Tällä viikolla Vain elämää -ohjelmassa vietetään PMMP-yhtyeestä tutun Mira Luodin päivää. Torstaina oman tulkintansa Miran tuotannosta esittivät Arttu Wiskari, Danny ja Kasmir.

Danny tulkitsi jaksossa PMMP:n koskettavan Lautturi-kappaleen. Biisi on Miralle hyvin henkilökohtainen.

– Lautturi on Paulan isälleen kirjoittama laulu, mutta myös itsellekin isäni menettäneenä hyvin koskettava ja kaunis laulu, Mira kertoi.

Saman kappaleen on tulkinnut aiemmin Vain elämää -ohjelmassa Jenni Vartiainen. Sarjan kolmannella kaudella Jenni esitti kappaleen Paula Vesalan päivänä.

Danny kertoi valinneensa kappaleen sen syvällisyyden takia.

– Valitsin laulun, jossa teidän sielujen syvyys todella tuli esille suorastaan pelottavalla tavalla. Hyvin tyylikkäästi ja kauniisti tehty se maailma, Danny kertoi ennen esitystä.

Katso Dannyn veto kokonaisuudessaan tästä: 

Dannyn tulkinta kappaleesta iski ja kovaa. Mira herkistyi Dannyn tulkinnasta jo ennen ensimmäistä kertosäettä. Myös muut artistit seurasivat esitystä kyyneleet silmissään.

– En voinut olla miettimättä sitä, kuinka monta ystävää ja elämän rakkautta sinä olet joutunut saattamaan haudan lepoon. En tiedä, miten pystyit laulamaan sen, Kasmir sanoi esityksen jälkeen Dannylle.

Kappaleen kuultuaan Vain elämää -artistit istuvat hiljaisina ja liikuttuneina pöydän ääressä. Mira totesi, että esitys veti hänet sanattomaksi. Kameroille hän kertoi Dannyn tulkinnan herättäneen paljon muistoja:

– Tuli itsellekin kova ikävä. Mietin omaa isää, veljeä ja isovanhempia. Uskon, että rakkaat ihmiset toivat voimaa tähän hetkeen. Tästä jää hieno muisto, Mira sanoi.

Me Naiset ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Semijees! Jätän tämän vain tähän.

Olemme todenneet moneen otteeseen, että kyllä on suomen kieli ihmeellinen.

Kielemme pysyy rakastettavan samanlaisena vuodesta toiseen, ja toisaalta se kehittyy huimaa vauhtia. Kieltämme on vuosien varrella piristetty lukemattomilla erihienoilla sutkautuksilla ja perin ajatuksia herättävillä sanonnoilla.

Mutta jos hyvää niin huonoakin! Jokaisella vuosikymmenellä suomen kieleen pesiytyy hämmentävän paljon muotisanontoja. Eli siis ylikäytettyjä kaskuja, jotka kiertävät kulovalkean tavoin suusta suuhun ja aiheuttavat samalla tuskastunutta kyllästymistä.

Listasimme 9 tämän hetken piinallisinta muotisanontaa, joiden soisimme jo kernaasti siirtyvän historian havinaan:

1. Tehdä matka itseensä. ”Jos joku vielä sanoo tekevänsä ’matkaa itseensä’, puolestani saa ihan jäädäkin sinne.”

2. Jätän tämän vain tähän. ”Minkä ja mihin? Sano suoraan hyvä ihminen!”

3. Ihan sama. ”En todellakaan usko, että on.”

4. Taklata. ”Kaikkea nykyään taklataan, kun ihan vain yritetään estää jotain. Miksi ihmeessä?”

5. Kuka ottaa kopin tästä? ”Työelämän rasittavin kiertoilmaus.”

6. Speksit. ”Tarkoittaa siis yksityiskohtia. Voitaisiinko puhua ihan niistä itsestään?”

7. Semi. ”Semijees, semisiisti, semisti. Kaikki yhtä hämmentäviä sananparsia minulle.”

8. Tätä pitää vielä jumpata. ”Käytetään silloin, kun mitä tahansa asiaa pitää kehittää. Tulee ihan liikaa mieleen jotkut ylipirteät jumppapirkot.”

9. Menikö tunteisiin? ”Aivan varmasti meni.”

Mitkä muotisanat tai -sanonnat ärsyttävät sinua? Kerro kommenteissa!