Jaana Pelkonen muistuttaa, että eduskunnan äänestystulokseen voi vielä vaikuttaa esimerkiksi olemalla yhteydessä oman alueensa kansanedustajiin. Kuva: IS / Tuomas Selänne
Jaana Pelkonen muistuttaa, että eduskunnan äänestystulokseen voi vielä vaikuttaa esimerkiksi olemalla yhteydessä oman alueensa kansanedustajiin. Kuva: IS / Tuomas Selänne

Kansanedustaja Jaana Pelkosen mielestä yhteiskunta, joka kansalaisiaan lain edessä eri tavoin riippuen heidän seksuaalisesta suuntautumisestaan, ei ole kehittynyt yhteiskunta.

– Tulos ei ollut yllätys, mutta pettymys silti, kansanedustaja Jaana Pelkonen (kok) toteaa tämänpäiväisestä lakivaliokunnan äänestyksestä sukupuolineutraalista avioliittolaista.

Valiokunta hyläsi mietinnön tasa-arvoista avioliittolakia koskevasta kansalaisaloitteesta äänin 9–8. Se tarkoittaa sitä, että lakivaliokunta esittää eduskunnan täysistunnolle lain hylkäämistä. Eduskunta käsittelee kansalaisaloitteen tasa-arvoisesta avioliittolaista ensi viikon perjantaina.

Jaana Pelkonen oli lakivaliokunnassa ainoa kokoomuslainen, joka äänesti lain puolesta.

– Onneksi en todellakaan ole yksin, sillä moni kokoomuslainen ja iso osa suomalaisista on kanssani samaa mieltä.

Lakivaliokunnan äänestystulos on herättänyt keskustelua siitä, ratkaisiko perussuomalaisten Arja Juvosen jääminen pois äänestyksestä tuloksen näin päin. Juvonen on ilmoittanut vaalikoneessa kannattavansa sukupuolineutraalia avioliittolakia, mutta nyt hänen sijaisenaan äänestykseen osallistui perussuomalaisten Mika Niikko, joka äänesti avioliittolakia vastaan. Juvonen jätti osallistumatta äänestykseen myös viime kesänä. Hän perusteli vetäytymistään sillä, että puolue ei kannata sukupuolineutraalia avioliittolakia.

Jaana Pelkonen ei halua ottaa kantaa toisten tekemisiin.

– Jokainen vastaa omista toimistaan.

Lupaus pitää

Eduskunnan äänestyksestä tulee todennäköisesti tiukka, mutta Jaana Pelkonen uskoo, että toivoa on vielä.

– Kannattaa olla yhteydessä oman alueensa kansanedustajiin ja pitää meteliä sen puolesta, että tämä epäkohta viimein korjataan.

Jaanan mielestä tasa-arvoa on se, että kaikilla on samat oikeudet riippumatta heidän seksuaalisesta suuntautumisestaan.

– En ymmärrä, että tätä avioliittolakia pidetään eduskunnassa omantunnon asiana. Ihmisten yhdenvertaisuus, tasa-arvo ja vapaus eivät ole omantunnon kysymyksiä! Erityisesti meille lainsäätäjille ihmisten juridisen tasa-arvon tulee olla itsestäänselvyys.

Aiemmin Jaana on luvannut, ettei itse mene naimisiin ennen kuin Suomen lainsäädäntö sallii avioitumisen myös nais- ja miespareille. Se päätös pitää, kävi äänestyksessä miten kävi.

– Vaikka hamaan loppuun saakka. Päätöstäni en muuta.

Jaanalle omat häät ovat kuitenkin sivuseikka. Hän on seurustellut miesystävänsä kanssa viisi vuotta, ja pari kihlautui kaksi vuotta sitten.

– Kyse ei ole minun naimisiinmenostani, vaan siitä, miten yhteiskuntamme suhtautuu kansalaisiinsa ja tässä tapauksessa siis erityisesti samaa sukupuolta oleviin pareihin ja sateenkaariperheisiin. Sellainen yhteiskunta, joka kohtelee kansalaisiaan lain edessä eri tavoin riippuen heidän seksuaalisesta suuntautumisestaan, ei ole kehittynyt yhteiskunta.

Lue myös:

Jaana Pelkosen häät viivästyvät

Jaana Pelkonen ei luovuta: naimisiin vasta kun kaikilla samat oikeudet

Iina Kuustonen: "Sääli, että Suomi laahaa adoptio-oikeudessa niin jäljessä"

Ei oikein kukaan, näinä päivinä.

Tiedän! Komerot kuuluu siivota jouluksi vain siinä tapauksessa, että aikoo viettää joulunsa komerossa. Niinhän se marttojen perinteinen adventtiohjeistus kuuluu. Sitä varmasti toistellaan tänäkin vuonna.

Ymmärrän, että joulunaluskiireitä on hyvä kohtuullistaa. Ymmärrän, että armoa tarvitaan tässä sekopäisen suorittamisen ajassa. Mutta komeroni, ne eivät ymmärrä! Jos niitä ei edes joulun alla kuulu siivota, milloin sitten? Jos edes marttoja ei kiinnosta kaappieni tilanne, ne jäävät aivan yksin, sotkuisiksi.

”Seiska miikka riittää” on toinen suosittu sanonta. Niin riittää, ja ei nykyään paljon muuta näykään kuin hutiloituja remontteja, irvistäviä saumoja ja puolivillaisia perusteluja.

En ole ajatellut muuttaa jouluksi komerooni, mutta olen alkanut miettiä, asuuko juuri siellä arjen ja pyhän raja. Jos vain imuroin jouluksi, ansaitsenko karjalanpiirakoita ja after eight -kakkua? Jos en juhlavoita joulunalusaikaa erityissiivouksella, pääsenkö oikeaan tunnelmaan?

”Seiska miikka riittää” on toinen suosittu sanonta. Niin riittää, ja ei nykyään paljon muuta näykään kuin hutiloituja remontteja, irvistäviä saumoja ja puolivillaisia perusteluja. Komeroni, olen sinulle velkaa ainakin ysin.

Tästä listasta onkin huolestuttavan helppoa saada kaikkiin bokseihin ruksit.

Kemikaaleille altistuminen ei juuri huoleta suomalaisia, kertoo Tukesin teettämä tuore tutkimus. Tai no, huolestuttaa se vähän: noin joka neljäs nainen ja 13 prosenttia miehistä kertoo olevansa erittäin tai melko huolestunut kemikaalialtistuksestaan. Huolestumista herättävien kemikaalien kärjessä olivat torjunta-aineet ja hiusvärit.

Kuinka huolissaan olisi syytä olla? Kemikaalituotteiden ryhmän päällikkö Marilla Anttila Tukesilta toteaa, että ei kovin: kemikaalialtistukseensa pystyy vaikuttamaan, joten parempi ratkaisu on toimia kuin huolehtia.

– EU:n tiedekomitea tekee kosmetiikan kemikaaleista jatkuvasti riskien arviointia, joiden perusteella kosmetiikkalainsäädäntöä kehitetään. Lausuntoja voi käydä netissä lukemassa itsekin, Anttila sanoo.

Anttilalla on muutama vinkki kemikaaleista, joiden kanssa kannattaa toimia:

Tatuoinnit

”Ehkä tässä on semmoinen kohta, jota harkitsisin vakavasti. Tatuointikemikaaleihin liittyy tällä hetkellä tosi vähän lainsäädäntöä, ja niihin sovelletaan aika pitkälle samoja lakeja, joilla säännellään talomaalejakin. Jos luottaa tatuoijaansa ja tietää, että hän tilaa tatuointivärit paikasta, jossa tehdään laadunhallintaa muun muassa raskasmetallien suhteen, niin tilanne paranee. Turvallisiakin tatuointiaineita oletettavasti on. Tatuointiväreille ollaan parhaillaan valmistelemassa uutta lainsäädäntöä.”

Hiusvärit

”Hiusvärien parafenyleenidiamiini eli PPD aiheuttaa paljon allergioita. Kun sille kerran herkistyy, riesa on ikuinen, joten oireet kannattaa ottaa vakavasti. PPD pidentää värin kestoa, ja sitä on väreissä yleisesti, vaikka riskit ovat tiedossa. Korvaavia aineita koetetaan varmaankin yrityksissä keksiä, mutta yhtä hyvää ei ole vielä ilmeisesti löydetty. Myös kulmakarvojen ja ripsien kestoväreissä on samoja yhdisteitä.”

Metyyli-isotiatsolinoni

”Tätä käytetään kosmetiikassa säilöntäaineena, ja se voi löytyä tuoteselosteesta myös koodilla MI, MIT tai CIT. Metyyli-isotiatsolinoni yleistyi sen jälkeen, kun parabeenien vaaroista alettiin puhua, ja nyt ihotautilääkärit puhuvat yliherkkyysepidemiasta. Rajoituksia on viime aikoina tiukennettu: näitä yhdisteitä saa enää olla vain pois huuhdeltavissa kosmetiikkatuotteissa. Jos on herkistynyt, kotona kannattaa katsoa kaikki purkit – samaa ainetta on monissa yleispuhdistusaineissakin. Hyvä säilöntäaine, mutta iholle paha.”

Mites Kiinan-tuotteet?

Kiinalaisista verkkokaupoista tilataan nykyään Suomeen hulluna halpaa tavaraa. FB-ryhmiin postataan kuvia onnistuneista ja vähemmän onnistuneista ostoksista, ja joukossa näkyy myös kuvia  turvonneista silmäluomista – kiinalaisen luomivärin kokeilun jälkeen. Kannattaako Kiinasta ensinkään tilata kosmetiikkaa? Anttila olisi varuillaan.

–  Siinä ottaa itselleen ison vastuun. Kiinassa on erilainen lainsäädäntö, joten eri kemikaalit ovat sallittuja kuin EU:ssa. Kuluttajien mahdollisuus valittaa on myös aika rajallinen, ja kantautuuko viesti riskeistä oikeisiin paikkoihin?