”Miesten kanssa arvostus pitää ansaita”, jääkiekkomaalivahti Noora Räty tietää. Kuvat: Susanna Kekkonen
”Miesten kanssa arvostus pitää ansaita”, jääkiekkomaalivahti Noora Räty tietää. Kuvat: Susanna Kekkonen

Kiekko-Vantaan vastuuvalmentaja Jami Kauppi antaa Nooralle aamutreenivinkkejä.
Kiekko-Vantaan vastuuvalmentaja Jami Kauppi antaa Nooralle aamutreenivinkkejä.

”Noora raivaa esimerkillään tietä nuorille tytöille, vaikkei se mikään helppo tie olekaan”, valmentaja Jami Kauppi sanoo.
”Noora raivaa esimerkillään tietä nuorille tytöille, vaikkei se mikään helppo tie olekaan”, valmentaja Jami Kauppi sanoo.

”Noora on hyvä naismaalivahti, ja pärjää hyvin myös miesten joukkueessa”, joukkuetoveri Kalle Moisio (kesk.) toteaa.
”Noora on hyvä naismaalivahti, ja pärjää hyvin myös miesten joukkueessa”, joukkuetoveri Kalle Moisio (kesk.) toteaa.

Miesten jääkiekkojoukkueessa ensimmäisenä suomalaisnaisena pelaava maalivahti Noora Räty on kiitollinen siitä, että saa työskennellä unelma-ammatissaan.

Miesten Mestis-jääkiekkosarjassa ensimmäisenä suomalaisnaisena pelaavalle jääkiekkomaalivahdille Noora Rädylle pesti Kiekko-Vantaan riveissä oli haaveiden täyttymys. Naisten jääkiekolla ei Suomessa tienaa, ja pelaajat joutuvat jopa maksamaan varusteet ja kisamatkat omasta pussistaan. Miesten kanssa Noora sen sijaan saa työstään palkkaa.

– Unelmani jääkiekossa on aina ollut pelata ammatikseni, ja nyt ensimmäistä kertaa urallani saan siitä palkkaa. Olen päättänyt, etten valita pienestä, vaan olen kiitollinen, kun saan tehdä tätä työkseni, Noora sanoo.

Naisjääkiekkoilun puolella Noora on nimetty maailman parhaaksi naismaalivahdiksi, minkä lisäksi hän on pelannut kolmissa olympialaisissa ja Amerikan yliopistoliigassa. Silti Noorasta tuntui, että naisten kanssa hänellä ei ollut enää kehittymismahdollisuuksia. Siksi hän valitsi miehet.

Tieto Nooran palkkaamisesta miesten sarjaan herätti alkuun epäilyjä ja kritiikkiä, sillä perusoletus on, ettei naiskiekkoilija voi pärjätä miesten joukkueessa. Kiekko-Vantaan vastuuvalmentaja Jami Kauppi on kuitenkin eri mieltä.

– Noora on osoittanut ennakkoluulot vääriksi ja luonut epäilijöitään näpeille, sillä hän on lahjakas ja pelaa loistavasti. Hän on herättänyt pelkkää positiivista ihmettelyä, valmentaja kehuu.

Oma pukkari

Nooralla on treeneissä ja peleissä oma pieni pukukoppinsa. Hän menee miesten pukkariin ainoastaan otteluerätaukojen aikana, kun joukkue hioo strategiaa seuraavaa erää varten.

– Naiset ovat pukukopissa ehkä jopa pahempia suustaan kuin miehet, Noora nauraa.

Hän uskoo pärjäävänsä miesten kanssa rämäpäisyytensä takia.

– Kuulostaa ehkä pahalta, mutta miesten peliä on jopa helpompi lukea kuin naisten. Mielestäni minut on otettu miesten keskuudessa hyvin vastaan. Alkuun oli vähän ennakkoluuloja, mutta ne tuntuvat karisseen.

Millainen oli Nooran lapsuus? Entä millaista elämä oli Yhdysvalloissa, jossa Noora asui useita vuosia? Ja kuka häntä jäi sinne odottamaan? Lue koko juttu Me Naisten numerosta 46/2014.

Lue lisää:

Miesten jääkiekossa palkittu Noora Räty: Näin nainen pärjää miesvaltaisella alalla

Huippumaalivahti Noora Räty: "Miesten kanssa pitää pelata 120 lasissa"

Noora Räty ja taivaaseen ulottuva seinä

Timon ja hänen puolisonsa Maikin ensimmäinen yhteinen lapsi on poika. 

Timo Lavikaisen, 43, perheessä eletään jännittäviä aikoja.

Timo valmistautuu parhaillaan Putoukseen ja kuvaa sketsejä tammikuussa alkavaa ohjelmaa varten. Samaan aikaan on puhelimen oltava lähettyvillä, sillä Timon puolison Maikin laskettu aika on näillä hetkillä.

– Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen, Timo totesi, kun hän saapui 95-elokuvan kutsuvierasensi-iltaan Espoon kulttuurikeskukseen.

Timolla on niin sanotun ”tavallisen kansalaisen rooli” kaikkien aikojen suurimmassa suomalaisessa jääkiekkoelokuvassa. Elokuvaan liittyy jo nyt muitakin tärkeitä muistoja, Timo kertoo.

”Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen.”

– Kun minulla oli tässä viimeinen kuvauspäivä, vaimo teki positiivisen raskaustestin. Jouluvauvaa meille odotetaan.

Timolla on parikymppinen tytär, ja Maikilla on 10-vuotias tytär. Pian syntyvä lapsi on parin ensimmäinen yhteinen. Näyttelijä kertoo, että hartaasti odotettu vauva on poika.

– Meillä ehti olla useampi, kolme keskenmenoa ja sitten lopulta tärppäsi näin. Ne olivat kovia paikkoja.

Timo luottaa, että vauvan hoito palailee mieleen vanhasta muistista.

– Suhtaudun luottavaisesti. Uskon, että kasvattajana olen rennompi, kun kaikki ei ole ihan uutta.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

JOUSIMIES

Ota yhteyttä ihmisiin, jotka voivat auttaa sinua eteenpäin. Sinulla on idea, joka kaipaa kehittelyä. Tärkeintä on, että suunta on sinulle selkeä.

 

KAURIS

Mene avuksi ystävälle, joka on joutunut pulaan. Anteliaisuutesi pelastaa hänen päivänsä. Suuntaa energiasi johonkin hyödylliseen.

 

VESIMIES

Pysy omalla tontillasi. Voit tarjota apuasi ystävälle, mutta älä ota liikaa hoitaaksesi. Mieti tarkkaan, mitä olet lupaamassa.

 

KALAT

Ole rehellinen, kun sinulta kysytään mielipidettäsi. Älä tyydy vähempään kuin mitä ansaitset. Sinun on tunnettava oikeutesi.

 

OINAS

On aika miettiä tulevaisuuttasi koskevia siirtoja. Pidä hyödyllinen kontakti näköpiirissäsi. Muista vanhaa ystävää tai sukulaista lahjalla tai puhelulla.

 

HÄRKÄ

Tapaat nyt kiinnostavia ihmisiä. On hyvä hetki ystävyyden tai romanssin syttymiselle. Teet tulevaisuuttasi koskevia ratkaisuja.

 

KAKSONEN

Joku yrittää saada pääsi pyörälle käyttämällä kyseenalaisia taktiikoita. Älä ota todesta tarjousta, joka vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta.

 

RAPU

Lähde tutustumaan uusiin ihmisiin. Otollinen hetki verkostoitumiselle. Onnistut herättämään ihmisten mielenkiinnon vaivattomasti.

 

LEIJONA

Kotona saattaa vallita kireä ilmapiiri. Ole hienotunteinen ja huomaavainen läheisiäsi kohtaan. Rahan tuhlaamista on syytä välttää.

 

NEITSYT

Lyhyt irtiotto uusissa maisemissa tekisi hyvää. Myös shoppailukierros saattaa ajaa asian. Ota yhteyttä vanhaan ystävään kysyäksesi kuulumisia.

 

VAAKA

Sinulla on loistavia ideoita, jotka on syytä saattaa suuremman yleisön tietoon. Kerää tietoa asiasta, joka on lähellä sydäntäsi. Tarvitset vankan suunnitelman.

 

SKORPIONI

Saat enemmän aikaiseksi, jos toimit yksin. Pidä salaisuudet omana tietonasi. Kotiin liittyvät muutokset vievät sinua lupaavaan suuntaan.