”Ihmisen ei kannattaisi syödä hedelmiä tai vihanneksia, jotka on jalostettu siemenettömiksi. Ne ovat lisääntymiskyvyttömiä.” Kuva: Susanna Kekkonen
”Ihmisen ei kannattaisi syödä hedelmiä tai vihanneksia, jotka on jalostettu siemenettömiksi. Ne ovat lisääntymiskyvyttömiä.” Kuva: Susanna Kekkonen

Sitä Erkki itse ainakin kokeilisi. Mutta onko hän voimaruoka- ja luontaishoitoneuvojensa kanssa hassu, kiinnostava vai vaarallinen?

– Kun mä seitsemän vuotta sitten aloin näistä asioista höpistä, virallinen totuus oli vahva. Mutta kuka nykyään enää uskoo, että lautasmallissa ei olisi mukana teollisuuden ja maatalouden intressejä, Erkki Palviainen miettii.

Sepä se! Virallisten ohjeiden kyseenalaistaminen on iso 2000-luvun trendi, ja lautasmallin kritiikki monen lempiharrastus. Mutta Erkki Palviainen on vielä erikseen: superfood-mies on oikea kyseenalaistamisen esitaistelija. Hän ei usko paljon mitään, mitä viralliset tahot ohjeistavat vaan epäilee, etsii omista lähteistään vaihtoehtoista tietoa ja tykkää salaliittoteorioista.

Erkki on puhelias ja mukava tyyppi, hän laittaa aivan sairaan hyvää ruokaa villiyrteistä, puikulaperunoista ja peuramakkarasta, ja hänen juttujaan kuuntelee ihmeissään. Ovatko monet suomalaisten sairaudet ja kasvavat lapsettomuusongelmat tosiaan maidonjuonnin syytä? Onko voilla, kookosöljyllä ja hunajalla ryyditetty herkkukahvi tosiaan parasta, millä aivojaan voi ruokkia? Kannattaisiko minunkin liittää itseni yöksi maadoitusjohdolla vesikiertoiseen lämpöpatteriin, jotta kehoni elektronitasapaino parantuisi ja unet olisivat vilkkaita?

Entäs ovatko Erkin jutut paitsi kiehtovia ja joskus hassuja, myös vaarallisia? Hän on nimittäin rokotuskriitikko ja uskoo, että länsimaisen lääketieteen avulla parantuu vain tuurilla: tärkeämpää olisi ennaltaehkäistä sairauksia oikeilla voimaruuilla. Jos omalle kohdalle osuisi vakava sairaus, Erkki kokeilisi ensin luontaishoitoja.

– Sydäninfarktin sattuessa ottaisin cayennepippuria, soittaisin ambulanssin ja katsoisin, tarvitaanko ensihoitoa enää.

Lue koko juttu ja lisää Erkin ajatuksia mm. vanilliinisokerin olemuksesta Me Naisten numerosta 28.

Lue myös:

Superfood-guru Erkki Palviainen paljastaa: tämä auttaa krapulaan

Onko istukan syöminen oikeasti trendikästä? Naistenklinikka vastaa

Luontaishoidoista apua stressiin ja sairasteluun

Vierailija

Itseoppinut terveysguru Erkki Palviainen: ”Sydänkohtaukseen auttaa cayennepippuri”

Olen suvaitsevainen, mutta uskon että tämä julkaisu ei kuulunut tähän lehteen. Tämänkaltaisille artikkeleille on omat lehtensä. Enkä halua että joku hyväuskoinen lukee jutun ja ottaa totuutena. Kukin tyylillään, mutta saarnaamiset voisi jättää pois. Ja varsinkin perinteisen lääketieteen halveeraamisen. "monet syöpää sairastavat ottavat yhteyttä mutta valitettavasti vasta kun ovat tappaneet itsensä stytostaateilla". Näytä yksikin vakavasti otettava tutkimus jossa vaihtoehtoiset luonnon...
Lue kommentti

Joillakin niitä ei ole ollenkaan ja joillakin vaikka muille jakaa. Arvaatko hiusten perusteella, ketkä julkisuuden henkilöt ovat kuvissa?

 

Hyönteisruoka on saapunut Suomeen ja siitä povataan maailman ruokakriisin pelastajaa. Mutta miltä se maistuu? Vai maistuuko miltään?

”Hieman makea”, ”jännä jälkimaku”, ”yksinään vähän tunkkainen”, ”mielenkiintoisella tavalla huokoinen”.

Näin Me Naisten raati kuvaili Belgiassa kasvatettujen ja uunissa paahdettujen kokonaisten kotisirkkojen makua hyönteisruokatestissä.

Granolassa kotisirkat olivat silmällä selvästi havaittavissa kaurahiutaleiden, siementen, omenan ja puolukkajauheen seassa, mutta rapsakka suutuntuma katosi muun rouskeen sekaan eikä sirkkoja aamiaisjugurtissaan mitenkään maistanut tai tuntenut. Moni piti sirkkamysliä perushyvänä granolana.

– Ei tämä minua ällötä millään tavalla. Hyvää on, kommentoi yksi raatilainen.

– Nyt ollaan syvästi omien ennakkoluulojen kanssa tekemisissä, myönsi toinen, mutta pisteli reippaasti kipollisen sirkkagranolalla ryyditettyä jugurttia menemään.  

– En ostaisi maun takia. Ei mitenkään ihmeellinen, kommentoi kolmas.

Onko liian madventuresia vai maistuisiko sirkkamysli?
Onko liian madventuresia vai maistuisiko sirkkamysli?

Hyönteisruoan trendikkyys näkyykin tällä hetkellä sirkkaruoan hinnassa. Pieni 200 gramman paketti granolaa maksaa noin 9 euroa. Hintaa nostaa ehkä myös se, että kotimaisten sirkkojen kasvatus on vasta alussa ja sirkat tuodaan Suomeen muualta Euroopasta.

Trendin aallonharjalla

Suomessa jyllää tällä hetkellä pienimuotoinen hyönteisruokabuumi.

Fazerin leipomosta kerrotaan, että he eivät ole aina saaneet sirkkajauhoa Hollannista niin paljon ja nopeasti, kuin heidän leipurinsa sitä taikinaansa tarvitsisivat. Kaikki sirkkaleivät menevät ja illalla kyselijöille pitää tarjota 'ei oota'.

Se ei ole ihme.  Hyönteisleipä maistuu nimittäin pelkän Oivariinin kanssa erinomaiselta. Sen sirkkajauhopitoisuus on kolme prosenttia, ja kuulostaa hämmästyttävältä, että yhteen pieneen leipään on silti käytetty 70 kotisirkkaa.  

Näyttää ja maistuu vastaleivotulta leivältä, mutta sisältää 70 kotisirkkaa jauhettuna. Kuva: Fazer
Näyttää ja maistuu vastaleivotulta leivältä, mutta sisältää 70 kotisirkkaa jauhettuna. Kuva: Fazer

– Olin vähän varautunut, ennen kuin laitoin leivän suuhuni, mutta tämähän on hyvää, testiryhmäläinen kehuu.

– Siemenet tekevät leivästä rapsakan. Kivalla tavalla vähän pähkinäinen ja paahteinen maku.

– Leipä on niin hyvää, että unohdin sirkat kokonaan. Olen pääosin kasvisyöjä, joten en ehkä kuitenkaan ota sitä jokapäiväiseen käyttöön.

Hyönteisten tunteet

Sirkkaleipää ja sirkoista valmistettuja einespihvejä mutustellessaan voikin miettiä tuntevatko hyönteiset ja sattuuko niihin.

Ympäristön kannalta hyönteissyöntiä pidetään kuitenkin niin paljon parempana ratkaisuna kuin perinteistä lihansyöntiä, että sen myötä vegaanius on saanut uuden muodon: entovegaani sallii ruokavalioonsa hyönteiset ja hyönteisperäiset tuotteet, mutta ei lihaa, kalaa tai maitotuotteita.

Ilmeisesti kaikki valmistajatkaan eivät pidä kotisirkkoja liharuokana, sillä kaupan einesaltaassa myytävät sirkkajauheella ryyditetyt pihvit on nimetty kasvispihveiksi. Ne sisältävät 83% kasviksia ja 4,6% kasvatetun kotisirkan jauhetta, ja saavat raadilta kehuja.

– Tämähän on miellyttävä tuttavuus einespihvien joukossa.

– Tuhti, ruokaisa, täyttävä eikä lainkaan kuiva. Kiva, että pinaatti, parsakaali ja kaikki ainekset  – paitsi kotisirkka – maistuvat.

Hyönteispihvit voittavat pinaattiletut ja monet kasvispihvit niin maussa kuin proteiinipitoisuudessa.
Hyönteispihvit voittavat pinaattiletut ja monet kasvispihvit niin maussa kuin proteiinipitoisuudessa.

Testasimme tuotteet: Fazer Sirkkaleipä 250g, 3,99e, Veljekset Mattilan Sirkka-kasvispihvit 300g, 3,98e ja Samu sirkkagranola 200g, 8,90e