Michael Jacksonin kuolemasta tulee tänään kuluneeksi viisi vuotta.

Michael Jacksonin kuolemasta tulee tänään kuluneeksi tasan viisi vuotta.

Jackson menehtyi Los Angelesissa torstaina 25.6.2009 paikallista aikaa kello 14.26. Uutinen tavoitti Suomen torstain ja perjantain välisenä yönä noin kello 00.30.

Tieto popin kuninkaaksi tituleeratun tähden kuolemasta järkytti ihmisiä ympäri maailmaa, ja jopa miljardi ihmistä seurasi Jacksonin  muistotilaisuutta suorana televisiosta.

Hetki, jolloin kuuli Michalin kuolemasta, on painunut myös monen suomalaisen mieleen. Muistatko, missä olit, kun Jackson kuoli?

Jacksonin hittimaratoni mökkiradiosta

"Muistan tämän yhtä selvästi kuin sen, missä olin, kun Diana kuoli. Michael Jacksonin kuolemasta kuulin poikaystävältäni. Oli kaunis kesälomapäivä mökillämme, kun armaani lähti autolla noin kilometrin päähän postilaatikolle noutamaan sanomalehteä. Postinhakumatkalla hän oli kuullut kuolinuutisen radiosta. Avasimme myös mökkiradion, jossa päivän mittaan soitettiin Jacksonin hittejä.

Kuolema ei varsinaisesti yllättänyt mutta tietenkin kosketti, koska minulle, 80-luvun nuorelle, Michael Jackson oli Madonnan ohella harvoja oikeita superstaroja, joiden ihmeellistä elämää seurattiin Suosikista ja joiden levyjä tilattiin Fazerin musiikkikerhosta." Mari

Synttärisankaria yritettiin varjella uutiselta

"Olin lomalla Espanjassa 11-vuotiaan Jackson-fanin (tyttäreni) kanssa. Yritimme mieheni kanssa pimittää, miksi toljotimme television amerikkalaiskanavaa koko ajan. Halusimme lykätä suru-uutisen paljastumista, koska tyttärellämme oli syntymäpäivä. Halusimme olla iloisia.

Sorruimme päätöksessämme, kun ajelimme pois vesipuistosta. Autoradiossa hoettiin 'muerte Michael Jackson', mistä tyttäremme poimi Jackson-sanan ja sanoi 'haluan nähdä Jacksonin vielä joskus livenä, voitaisiinko mennä keikalle?' Totesimme, että emme voi ja kerroimme, mitä oli tapahtunut." Katja

Vauvakupla puhkesi

"Olin saanut lapsen kolme viikkoa aiemmin ja olin ensimmäistä kertaa menossa yksin pariksi tunniksi kaupungille. Matkalla näin lööpin kuolemasta ja olin, että mitä hittoa maailmassa tapahtuu. Olin ollut ja elänyt vauvakuplassa ja uutispimennossa viimeiset kolme viikkoa." Essi

Vollotusta purjeveneessä

"Kuulin Jacksonin menehtymisestä, kun olimme ystäväni kanssa purjehtimassa ja toistamiseen yövahdissa kannella tyynessä saaristossa jossain Hangon ja Turun välillä. Kuulimme kuolemasta todella väsyneinä auringonnousun aikaan. Purskahdimme kummatkin itkuun ja nauroimme  myöhemmin tilanteelle. Hassua siinä oli se, ettei Michael Jackson ollut koskaan ollut minulle henkilökohtaisesti erityisen merkittävä." Ella

Lohduttavia sanoja

"Olin tuolloin au pairina Belgiassa ja hoidin 5-vuotiasta tyttöä. Yhtenä päivänä kuskasin häntä harrastukseen, kun yhtäkkiä auton takapenkiltä pieni ääni kysyy: 'Miksi Michael Jackson kuoli?' En tiedä, miten ihmeessä hän edes tiesi, kuka Michael on. En osannut vastata oikein mitään, ja pienoinen jäi pohtimaan asiaa. Kun nousimme autosta ulos, pilvinen taivas repesi ja osoitin aurinkoa tytölle ja sanoin: 'Michael katselee meitä nyt tuolta.' Hymy nousi surumielisen tytön huulille, ja vastaus näytti tyydyttävän häntä." Linnea

Missä sinä olit, kun Jackson kuoli? Kerro oma muistosi kommenttiosioon.

Lue myös:

Kurt Cobainin tytär läksytti kuolemaa ihannoivaa Hollywood-tähteä

Tällaista elämää 25-vuotiaana kuollut Peaches Geldof eli

Laitteiden turvakaaret saattavat aiheuttaa pettymyksiä isokokoisille. Kysyimme Linnanmäen palvelupäälliköltä, mistä tietää onko liian iso huvipuiston laitteeseen. 

Isokokoiset saattavat joskus kohdata ikävän ongelman huvipuistossa: he eivät mahdukaan laitteisiin. Mistä tietää, onko liian isokokoinen johonkin laitteeseen? 

– Tietyissä aitteissa on ilmoitettu yläpituusraja, joka on joko 195 tai 200 senttimetriä laitteesta riippuen. Painorajoja tai vyötärönympäryksiä ei ole ilmoitettu, sillä tapaukset ovat yksilöllisiä ja riippuvat ruumiinrakenteesta. Selän pituus ja vartalonympäryys voivat asettaa haasteita turvapuomin saamisessa tarpeeksi kireälle, kertoo Linnanmäen palvelupäällikkö Kati Hakala

Linnanmäki ilmoittaa nettisivuilla laitteiden kuvauksissa ja huvipuistossa laitteiden infotauluissa turvapalluran avulla, mikäli turvakaaret saattavat rajoittaa kyseisessä laitteessa isokokoisten pääsyn laitteeseen. 

– On ikävä tilanne, jos joku on jonottanut pitkään, eikä pääsekään laitteeseen. Jos näin käy, pyrimme aina hoitamaan tällaiset tilanteet hienotunteisesti, Hakala selittää. 

”Selän pituus ja vartalonympäryys voivat asettaa haasteita turvapuomin saamisessa tarpeeksi kireälle.”

Linnanmäki pohtii aina silloin tällöin, miten isokokoisemmatkin mahtuisivat laitteisiin. 

– Kun hankimme laitteita, pyrimme miettimään näitä asioita. Emme kuitenkaan rakenna laitteita itse ja usein on kyse siitä, että suurin osa laitevalmistajien tarjoamista laitteista on standardikokoisia. 

Hakalan mukaan aina silloin tällöin on myös ehdotettu kokeilupenkkejä eli mahdollisuutta kokeilla laitteen penkkiä ennen laitteeseen jonottamista. Linnanmäki ei kuitenkaan ole vielä lähtenyt niitä kokeilemaan. 

Linnanmäen huvipuistosta löytyy myös positiivinen poikkeus: Ukko-laitteen kaksi viimeistä penkkiä ovat standardikokoa isommat ja sopivat siten useammalle kävijälle. 

Mustat hampurilaissämpylät on helppo tehdä itse. Lääkehiiltä ei kuitenkaan suositella syötäväksi suuria määriä.

– Tämän kesän varmin hittiresepti on lääkehiilellä mustaksi värjätty hampurilaissämpylä.

Näin arvioi K-ruoan sisällöistä vastaava markkinointijohtaja Teija Nesterinen Keskon tiedotteessa. Tavallisesta grilli-illasta saa kieltämättä kiinnostavamman dramaattisten tummien hamppareiden kanssa.

Ideaa on ehditty soveltaa myös muualla: muun muassa Burger Kingillä on Halloweenin alla ollut myynnissä hamppari pikimustiksi värjättyjen hampurilaissämpylöiden höystämänä.

Itse tehtyjen mustien sämpylöiden resepti on simppeli: sämpylää tehdessä taikinan sekaan lisätään apteekista saatavia lääkehiilirakeita, joiden avulla leivän väristä saa syvän mustan.

Mutta kuinka turvallista lääkehiiltä on käyttää kotioloissa?

Terveystalon ravitsemusterapeutti Jan Verho kertoo, että lääkehiilen toistuvalla käytöllä voi olla myös haittavaikutuksia.

– Lääkehiiltä käytetään yleensä myrkytystapauksissa. Lääkehiili estää lääkeaineiden imeytymisen. Eli jos ihminen käyttää lääkkeitä, niiden toiminta voi häiriintyä, Verho sanoo.

”Päivittäisessä käytössä lääkehiiltä saisi kuitenkin liikaa.”

– On myös mahdollista, että herkkävatsaiselle voi tulla lääkehiilen käytöstä esimerkiksi ummetusta tai ripulia.

Unelmaa mustista hamppareista ei kuitenkaan tarvitse ihan heti hylätä. Vasta isot määrät lääkehiiltä aiheuttavat ongelmia, joten lääkehiilen käyttöä voi turvallisesti kokeilla.

– Vähän ja satunnaisesti käytettynä lääkehiili on harmitonta. Päivittäisessä käytössä lääkehiiltä saisi kuitenkin liikaa ja se voisi aiheuttaa ongelmia sekä lääkeaineiden että ravintoaineiden imeytymisessä, Verho sanoo.