Kuvakaappaus: Youtube/YLE
Kuvakaappaus: Youtube/YLE

Tosimies tietää, että kyyneleet ovat parasta kriisiapua.

”Pikkuleijonat pani Ruotsin itkemään!” ilakoi Ilta-Sanomat lätkän nuorten MM-finaalin jälkeen. Perään kerrotaan vielä, että naapurimaan kyynelehtiville lätkäjunnuille on tarvittaessa tarjolla kriisiapua pettymykseen.

Höh. Kriisiapu, kuulostaahan se vähän ruotsalaiselta, mutta itkemiselle on turha lällättää. Tosimieskin tietää, että se on parasta kriisiapua ja täysin sallittua pettymyksen hetkellä. Jopa Paavo Lipponen on perimätiedon mukaan melkein itkenyt vuonna 2005, kun hän luopui SDP:n johtajuudesta. Ja muistatteko, nämäkin?

1. Sami Aittokallio

”Tein ihan helvetin ison virheen ja siihen se kaatu sitten”, totesi Nuorten Leijonien maalivahti viime vuonna. Välierässä tuli tappio Ruotsille.

2. Andy Murray

”Voidaan me yrittää, mutta tästä ei tule helppoa”, sai tennistähti sanottua nyyhkytysten välissä, kun häntä yritettiin haastatella Wimbledon-tappion jälkeen. Yleisö hurrasi.

3. Teppo Numminen

”Teppo. Kaikesta huolimatta ilmeisesti tämä hopea, joka roikkuu tuossa, on ehdottomasti voitettu hopea”, yritti haastattelija lohduttaa vuonna 2006 olympialaisten hävityn lätkäfinaalin jälkeen. Teppo ei ollut vielä lohdutettavissa.

4. Cristiano Ronaldo

”Yhyy, nyyh”, miettii tähtijalkapalloilija sekä tappion että voiton hetkellä.

5. Juha Mieto

”Neljä, kolme, kaksi, yksi, ja noin.... aijai! Ajaijai! Sadasosalla! Sadasosalla hävisi Juha!” Tässä videossa ei tosin näy Lake Placidin olympiahopeamitalistin kyyneliä eikä selostajien tuskaa, mutta taustamusiikki on niin kohdallaan, että kannattaa katsoa.

Illan elokuva on koko perheen katsottavaksi sopiva Pitch Perfect 2.

IS TV-LEHTI: Musiikilla täytetty riemukas tv-sarja Glee sai henkisen perillisen Pitch Perfect -kuorokomedioista, joiden tuorein kolmas osa nähtiin vuodenvaihteessa elokuvateattereissa.

Myös sarjan toinen osa lainaa suoraan Gleen letkeää asennetta.

Gleen lukiolaisnörttien sijaan Pitch Perfect -elokuvat seuraavat yliopiston naiskuoron toilailuja, jotka toisessa osassa käynnistyvät epäonnistumisella Yhdysvaltain presidentin edessä.

Kun nolo maine estää räiskyvän kuoron kiertueen, nuoret naiset päättävät tähdätä suoraan Kööpenhaminaan a cappella -laulun MM-kilpailuihin.

Kay Cannonin käsikirjoitus luottaa siihen, että herttaisen mutta sinnikkään Becan (Anna Kendrick) ja rääväsuisen Läski-Amyn (Rebel Wilson) vetämä laulajakaarti on tuttu jo ensimmäisestä elokuvasta.

Kuorolaisten sanailu irrottelee komiikkaa muun muassa naisten ja vähemmistöjen asemasta.

Kuorolaisten sanailu irrottelee komiikkaa muun muassa naisten ja vähemmistöjen asemasta sekä konservatiivisten amerikkalaisten ja ylimielisten mutta vapaamielisten eurooppalaisten eroista.

Naisten pahin kilpailijaryhmä on kuin kooste ylilyödyistä eurostereotypioista: saksalaisten nuorten aikuisten kuoro on erikoistunut millintarkasti harjoiteltuihin, ilmaisultaan vahvoihin mutta sieluttomiin esityksiin.

Lännendraamassa Kova kuin kivi (2010) läpimurtonsa tehnyt Hailee Steinfeld esittää kuoron uutta söpöä tyttöä Emilyä, joka roikkuu menossa mukana, tosin ilman merkittävää omaa panosta.

Vaikka juoni toistaakin vanhoja kuvioita, näyttelijästä esikoisohjaajaksi siirtynyt Elizabeth Banks kopioi onnistuneesti myös ensimmäisen osan rentoutta ja musiikkinumeroiden näyttävyyttä.

Pitch Perfect 2, TV5 la klo 21.00

 Ohjaaja ja käsikirjoittaja Johanna Vuoksenmaa kertoo Facebook-sivuillaan, miksi elokuva-alalla tapahtuvasta vallan väärinkäytöstä on niin tärkeää puhua julkisesti.

Hittiohjaaja Johanna Vuoksenmaa kirjoittaa Facebook-sivullaan ajatuksiaan elokuva-alan ongelmista puhumisesta. Tällä viikolla kohua ovat aiheuttaneet useiden naisnäyttelijöiden syytökset ohjaaja Aku Louhimiehen rajuista ohjausmetodeista.

Muun muassa Kumman kaa-, Klikkaa mua- ja Tahdon asia -televisiosarjoissa ohjannut Vuoksenmaa kirjoittaa Facebookissa, että on ainoastaan hyvä asia, kun väkivaltaa ja vääryyttä työssään kohdanneet ihmiset ”tuovat nämä tapahtumat päivänvaloon”.

”Se ei ole huomion hakua, se ei ole noitavainoa, se on välttämättömyys.”

– Elokuva- tai tv-tuotanto on paitsi taiteen tekemistä myös työpaikka. Työpaikka, jossa pitäisi vallita selkeät kaikkia koskevat säännöt ja jossa kaikilla pitäisi olla turvallista. Siksipä onkin tosi hienoa, jos työntekijöiltä löytyy rohkeutta kertoa, mitkä asiat eivät ole ok, Vuoksenmaa sanoo.

– Se ei ole huomion hakua, se ei ole noitavainoa, se on välttämättömyys, jos asioita halutaan kehittää ja muuttaa.

Vuoksenmaa korostaa, että myös hierarkiat ovat tärkeitä esimerkiksi työnjohdollisissa asioissa. Valta tuo mukanaan kuitenkin myös paljon vastuuta.

– Näiden valtarakenteiden takia epäkohtien paljastaminen ei todellakaan ole helppoa, eikä ole ihme, että tarvitaan joukkovoimaa ja aikaa ja monta pontevaa sisäänhengitystä ennenkuin asioista uskalletaan alkaa puhua. Näyttelijöitä on paljon enemmän kuin rooleja, ala on kovasti kilpailtu ja uhka jäädä ilman seuraavaa työtä ja saada hankalan tai kitisijän maine on aito, Vuoksenmaa sanoo.

”Kun rakennetaan todellisen elämän ja oikeiden tunteiden illuusiota, liikutaan ihan älyttömän herkillä ihmisyyden alueilla.”

– Kun fiktiossa rakennetaan todellisen elämän ja oikeiden tunteiden illuusiota, liikutaan ihan älyttömän herkillä ihmisyyden alueilla, käsitellään pelkoja ja haluja, väkivaltaa ja seksuaalisuutta. Minun on ohjaajana tiedettävä ja tunnistettava, miltä tunteiden tulisi kuvassa näyttää ja äänessä kuulostaa, mutta ne keinot, miten tunne rakennetaan, on näyttelijän valittavissa.

– Jos näyttelijä haluaa palella oikeasti tai valvoa oikeasti näyttääkseen väsyneeltä se on hänen valintansa, ei minun.

Vuoksenmaa myös iloitsee siitä, kuinka tämän vuoden Jussi-gaala oli aiheen tiimoilta erityisen valoisa. Gaalassa muun muassa kunnioitettiin #metoo-kampanjaa valkoisten nauhojen avulla ja pukeutumalla mustaan. Myös ohjaaja Aku Louhimies pyysi puheessaan anteeksi niiltä, joita oli työssään loukannut.

– Verhoja on avattu ja valoja on sytytetty, rohkeat ihmiset ovat puhuneet ja madaltaneet muidenkin kynnystä puhua! Rikkinäistä voidaan korjata vasta, kun viat nähdään ja tää korjaaminen on nyt mahdollisempaa kuin koskaan, Vuoksenmaa sanoo.

– Toivon todella, että keskustelu työelämän tasa-arvosta ja viisaasta vallankäytöstä valuisi ihan kaikille aloille, ei haittaisi yhtään.