Islannin poliisin suloisia eläinkuvia ja sateenkaarilippuja ihaillaan ympäri maailmaa. Voiko Suomen poliisilta odottaa tällaisia kuvia?

Koiranpentuja, kissoja ja jäätelöä, näitä kaikkea Islannin poliisin Instagramista löytyy, Bored Panda -sivusto kirjoitti viikonloppuna. Islannin suurimman kaupungin Reykjavikin poliisin tilistä tuli nettihitti, kun kuvia esiteltiin suositulla Reddit-foorumilla. 

Islannin poliisin naiset viiksivalluina. Kuva: Instagram

Myös Suomen poliisi on rynnistänyt sosiaaliseen mediaan. Vappuna se hauskuutti Facebookissa 13 000 tykkäystä keränneellä liskokuvalla. Varsinais-Suomen poliisi taas perusti helmikuussa oman Instagram-tilin nimellä @turun_poliisi.

Jos Islannin poliisi voi jakaa kuvia söpöistä eläimistä, viiksivalluista ja sateenkaarilipuista, missä Suomessa menee poliisin raja?

– Liian räväkissä kannanotoissa. Me haluamme jakaa asiallisia, hauskoja ja valistavia kuvia, mutta emme naureskele ulkopuolisille. Kyllä meidän linjamme on melko asiallinen, sosiaalisen median toiminnan kehittämisestä vastaava rikosylitarkastaja Jukka Mäkilähde Varsinais-Suomen poliisista kertoo.

Ilmeeni, kun näin, kuinka monta uutta seuraajaa saimme, Islannin poliisi hehkuttaa. Kuva: Instagram

Mäkilähteen mukaan Islannin poliisin huumori ei välttämättä edes uppoaisi suomalaisiin.

– Täällä kansalaiset suhtautuvat poliisiin eri tavalla kuin Islannissa. Heidän huumorinsa on varmaan erilaista kuin meidän.

Mäkilähteen mukaan Turun poliisin seuraajat, joita on tällä hetkellä noin 2000, ovat tyytyväisiä nykyiseen linjaan.

– Välillä käytämme kauniita maisemakuvia, esimerkiksi öisestä Aurajoesta, joiden sanomana on näyttää, miten poliisi näkee maailman, Mäkilähde kertoo.

Turun poliisin lisäksi Instagramissa voi seurata myös nettipoliisi ja konstaapeli Janina Saarisen työtä. Ulkomaisista poliiseista esimerkiksi ruotsalainen Södermalmin poliisi on aktiivinen Instagramissa.

Gay 4 a day! Kuva: Instagram

Käytä suojalaseja, poliisikarhu muistutti uutenavuotena. Kuva: Instagram

"Kutsuitko minua siaksi? #selfie", Islannin poliisit naljailevat. Kuva: Instagram

Kyllä Turun poliisillakin osataan. Töhry vai taidetta? Kuva: Turun poliisin Instagram

Turun poliisi osallistui kiusaamisen vastaiseen #kutsumua-kampanjaan. Kuva: Instagram

Lue myös:

TOP 10 kesän somekuvat – tunnistatko näistä itsesi?

Osaatko sanoa, mitä tarkoittavat infomania ja locavore?

Viime perjantaina pidettyä englannin ylioppilaskoetta moitittiin vaatimustasoltaan vaikeaksi lukion oppimäärään verrattuna. Ihmetystä herätti esimerkiksi kirjoituksissa kysytty sana fey, jota ei tunnu löytyvän edes sanakirjoista. 

Kieli kehittyy jatkuvasti, ja uudissanoja lisätään tiuhaan tahtiin sanakirjaankin. Mentalfloss listasi noin 600 000 sanaa käsittävään The Oxford Dictionary Online -sanakirjaan lisätyt uudissanat. Tiesitkö, että screenager tarkoittaa teini-ikäistä tai parikymppistä, joka hallitsee hyvin tietokoneen ja internetin salat? Entä käytätkö jo uusimpia ilmaisuja, kuten whatevs, eli whatever, ihan sama?

Testaa Me Naisten leikkimielisessä kielivisassa, miten hyvin sinä tunnet englannin uudissanat!

 

”Kyllä olen tiennyt, että tällainen ilmiö on olemassa”, Alina Tomnikov kommentoi Aku Louhimiehen metodeista noussutta kohua. Kuva: Jonna Öhrnberg
”Kyllä olen tiennyt, että tällainen ilmiö on olemassa”, Alina Tomnikov kommentoi Aku Louhimiehen metodeista noussutta kohua. Kuva: Jonna Öhrnberg

Alina Tomnikoville taiteen tekemisen lähtökohta on, että voi olla vilpittömästi auki.

Elokuva-alan ihmiset kokoontuivat eilen The Guardian Angel – Suojelusenkeli -elokuvan kutsuvierasensi-iltaan.

Perjantaina järjestettävään Jussi Gaalaan valmistautuvat näyttelijät kommentoivat hyvin varovasti Aku Louhimiehen käytöksestä noussutta kohua ja me too -keskustelua.

Putouksen myötä koko kansan tähdeksi noussut Alina Tomnikov sanoo, että on kuullut tapahtuneista alan sisäpiirissä.

– Kyllä olen tiennyt, että tällainen ilmiö on olemassa. Minusta oli todella tärkeää, että tämä tematiikka nousi nyt esille.

– Minulle itselleni taiteen tekemisen lähtökohta on, että voi olla vilpittömästi auki. Siihen tarvitaan turvallisuuden tunne. Jos pelottaa syntyy vain keskinkertaista kakkaa.

”Toivoisin, että kaikki voisivat tehdä töitä turvallisesti ilman minkäänlaista häirintää.”

Pamela Tola oli yksi näyttelijöistä, jotka kertoivat maanantaina Ylellä Louhimiehen ohjausmetodeista. Ensi-illassa hän ei halunnut kommentoida asiaa.

– Haluaisin keskittyä tänään juhlistamaan tätä elokuvaa, pienen roolin Arto Halosen ohjaamassa, kansainvälisessä elokuvassa tekevä Tola totesi ystävällisesti.

Näyttelijä Antti Luusuaniemi puolestaan kertoi, että hänellä on tapahtuneista syytöksistä vain toisen käden tietoa.

– Olen yhtä lailla samojen tietojen varassa kuin moni muukin. Yleisesti toivon, että tämä tilanne johtaisi siihen, ettei tällaista enää tapahtuisi. Toivoisin, että koko elokuva-alalla ja yhteiskunnassa olisi sellainen tilanne, että kaikki voisivat tehdä töitä turvallisesti ilman minkäänlaista häirintää.