Ovulaatio, mikä ihana syy seota tavalla jos toisellakin. Kuva: Shutterstock
Ovulaatio, mikä ihana syy seota tavalla jos toisellakin. Kuva: Shutterstock

Syytetään ovulaatiota! Ihan kaikesta!

Tuoreen tutkimuksen mukaan naisista saattaa tulla shoppailuhulluja ovulaation eli kuukautiskierron hedelmällisimpien päivien aikaan.

Shoppailuvimma johtuu tutkimuksen mukaan lisääntymisvietistä ja hormonaalisista muutoksista, jotka vaikuttavat tunteisiin ja itsehillintään. Naiset tahtovat enemmän ja erilaisia kumppaneita ovuloidessaan, ja sama näkyy kuulemma myös shoppailutavoissa.

Teksasilaisen yliopiston professori Kristina Durante vertaa naisia ja ovulaatiota kalastamiseen. Verkoilla kaloja saa enemmän, ja samalla tavalla toimii kuulemma myös ovuloiva nainen.

Onhan monesti jo todettu, että PMS-oireet aiheuttavat vaikka mitä ärsyttävää: muun muassa ärtymystä, alakuloa, vaihtelevaa mielialaa, vihanpurkauksia, sekavuutta, keskittymishäiriöitä, väsymystä ja uniongelmia, muutoksia ruokahalussa, rintojen arkuutta, päänsärkyä, finnejä, turvotusta ja huonoa oloa. Shoppailuinto on siis vain pieni lisä pitkään listaan.

Tutkimusta varten haastateltiin 500:aa 18–40-vuotiasta naista. Heistä kaikkein pahimmasta shoppailumaniasta kärsivät ne naiset, joilla myös PMS-oireet olivat vaikeimmat.

Kirjoitimme muutama vuosi sitten PMS-oireiden hoidosta. Löydät jutun täältä.

Tutkimus esiteltiin Journal of Consumer Research -lehdessä.

Lue myös:

Uudenlainen ehkäisy: kännykkä kertoo varmat päivät

Loppu vikaostoksille! Tiedemiehet paljastavat parhaan shoppailutyylin

Mies haistaa, milloin nainen on hedelmällisimmillään

Shoppailu tekee sinut yksinäiseksi

Kaikki tietävät Suomen oman jäämiehen, F1-mestari Kimi Räikkösen. Mutta kuinka hyvin sinä hänet tunnet? Tee testi!

Jutun lähteenä käytetty 16.8. ilmestynyttä Kari Hotakaisen kirjoittamaa Tuntematon Kimi Räikkönen -kirjaa (Siltala).

Hyllyjen välissä on helppo uppoutua omaan maailmaan, Sari Laulaja kertoo.

Sari Laulaja, 36, työskentelee ruokakaupan myyjänä, joka hyllyttää tavaroita.

– Monet ihmettelevät, miten viihdyn työssäni, mutta en vaihtaisi sitä toiseen. Työni on yksipuolista ja hyvä niin, Sari sanoo.

Tyypilliseen työpäivään kuluu ”sitä peruskauraa”, Sari kertoo. Muun muassa rullakoiden purkamista hyllyyn, tavaroiden järjestelemistä ja hyllyjen siivousta.

– Työssäni minun ei tarvitse ajatella oikein mitään, kun olen oppinut tuotteiden paikat. Riittää, kun osaan kävellä, lukea ja olen fyysisesti hyvässä kunnossa, sillä työni on tavaroiden nostelua. Jos haluan vaihtelua työhöni, niin otan sekalaisen rullakon. Kassalle minun ei tarvitse mennä, koska työskentelen isossa marketissa.

Onko työ sitten pitkäveteistä? Toisinaan se on sitäkin, Sari sanoo.

– En koe työtäni kuitenkaan liian tylsäksi. Vaihtelevuutta siihen tuo asiakaspalvelu ja satunnaiset muut tehtävät. Työajat ovat vaihtelevat ja kahta samanlaista työpäivää ei ole. 

Sari päätyi kaupan alan töihin alun perin opiskeluaikoinaan, sillä pienellä paikkakunnalla oli tarjolla ainoastaan niitä. Kauppakoulussa opiskelevalle Sarille työt kaupassa sopivat kuitenkin jo silloin.

– Nykyäänkin on tarjolla paljon kaupan alan töitä, jopa ilman koulutusta – tosin naurettavan pienillä tunneilla. Joten en ihmettele, jos jossain vaiheessa tulee eteen se, että työvoimaa ei enää ole saatavilla.

Sari on työskennellyt 16 vuotta samassa kaupassa. Sinä aikana kauppiaat ja työkaverit ovat vaihtuneet. Esimiesasema ei kiinnosta Saria. Hän ei haaveile paremmasta tittelistä.

– Sellainen ei ole minua varten, sillä olen niin kutsuttu alisuoriutuja, Sari sanoo.

Hän kuitenkin haluaa työskennellä ihmisten parissa, eikä lähtisi mielellään esimerkiksi tehdastyöhön. Se on jo täysin erilaista hommaa ruokakauppaan verrattuna.

”Monesti esimies joutuu huomauttamaan minulle, että  työvuoro päättyi, kun olen niin omassa maailmassani.”

Kaupan vaihtelevat työajat väsyttävät Saria toisinaan. Jos iltavuorosta pitää tulla seuraavana päivänä aikaiseen aamuun ja yöunet jäävät alle seitsemän tunnin, niin päivä on helposti pilalla. Joskus hän huomaa, että selkäkin on kipeä, mutta se johtuu huonoista työasennoista ja venyttelyn puutteesta – ei pitkäveteisestä työstä.

– Jos työ on tylsää, niin silloin ihminen on yleensä vain väärässä paikassa töissä. Itse ainakin olen melko usein omissa ajatuksissani, kun puran kuormaa. Aamuisin, kun kauppa on vielä kiinni, kuuntelen joskus musiikkiakin. Kaupassa voin onneksi niin tehdä, sillä työskentelen hyllyjen välissä. Monesti esimies joutuu kyllä huomauttamaan minulle, että työvuoro päättyi ja on aika lähteä kotiin, kun olen niin omassa maailmassani.

Me Naiset etsii pitkäveteisen työn tekijöitä

Millaista on pitkäveteisessä työssä? Miten tylsistä työtehtävistä selviää ilman, että pää hajoaa?

Me Naiset on tänä syksynä selvittänyt, missä ovat Suomen pitkäveteisimmät työt. Aiemmassa jutussamme 11 alansa ammattilaista, muun muassa it-alalta ja kirjastosta, kertovat, miten he selviävät päivästä toiseen tylsässä työssä.

Merimieheksi opiskellut Nina Saurén, 56, sanoi haastattelussaan, että hänen ainoa vaihtoehtonsa oli lähteä pitkäveteisestä asiakaspalvelutyöstä ja palata merille.

Tylsistytkö sinä työssäsi? Oletko valmis kertomaan pitkäveteisestä työstä omalla nimelläsi?

Kerro itsestäsi sähköpostilla annakaisa.vaaraniemi@sanoma.com