Hauskanpitoon ei mölkkyjä tai lautapelejä tarvita! Kuva: Shutterstock
Hauskanpitoon ei mölkkyjä tai lautapelejä tarvita! Kuva: Shutterstock

Jos grillaaminen, saunominen ja kesäristikot tulevat korvista ulos, kokeile tylsyyteen näitä pelejä ja kisoja. Miltä kuulostaisi esterata, eukonkanto tai twerkkaus?

Ei haittaa, vaikka lautapelit, kroketit, jalkapallot ja muut härpäkkeet jäivät kotiin. Seuraavien pelien tarvikkeet löytyvät jokaiselta mökiltä.

Hassut ja nostalgiset

Mökkiolympialaiset: Jakautukaa pareihin tai pieniin joukkueisiin. Lajeiksi voi kokeilla esimerkiksi pussihyppelyä, sokkotalutusta, esterataa, eukonkantoa ja twerkkausta. Mitä erikoisempi laji, sitä parempi! Keksikää omat lajit ja pisteenlaskusysteemi. Yrittäkää pysyä sovussa.

Hauskin hattu tai mökkimuoti -kilpailu: Varsinkin sukumökeiltä löytyy vaikka mitä menneiden vuosikymmenten aarteita. Jos kaapeista ei löydy tarpeeksi pengottavaa, voi asusteita askarrella vaikkapa vanhoista sanomalehdistä.

Kenen pelaajan kanssa jumittuisit mieluiten hissiin?

Pullopyöritys: Kuinka nostalgista, totuutta ja tehtävää! Tehtävän aikana voi joutua syöttämään jotakuta silmät sidottuna tai keksimään muille pelaajille söpöt hellittelynimet. Haasta kaverisi tanssimaan vaikkapa macarenaa naama peruslukemilla. Kerro jokin nolo muisto, tunnusta kuka oli ensimmäinen ihastuksesi tai paljasta kenen pelaajan kanssa jumittuisit mieluiten hissiin.

Kirkonrotta: Jos seurueella riittä leikkimieltä, heittäytykää lapsuuden lempipihaleikkiin. Ryhmästä valitaan kirkonrotta ja esimerkiksi puu tai seinä, joka toimii kirkonrotan pesänä. Kirkonrotta odottaa sovittuun lukuun asti silmät kiinni, minkä aikana muut pelaajat piiloutuvat. Kirkonrotan tehtävänä on etsiä pelaajat ja huutaa heidän nimensä, samalla kun koskettaa kirkonrotan pesän seinää ja huutaa esimerkiksi: "Aapo-rotta nähty!" Aapon pitää tulla esiin ja mennä pesään odottamaan. Muut pelaajat voivat pelastaa itsensä juoksemalla pesälle ennen kirkonrottaa ja huutamalla "oma rotta pelastettu." Pelaaja voi pelastaa myös kaikki jo kiinnijääneet huutamalla "kaikki rotat pelastettu." Tällöin pelaajat juoksevat takaisin piiloon ja kirkonrotan on aloitettava alusta. Peli loppuu, kun kirkonrotta on huutanut kaikkien nimet kotipesällä.

Korttipelit

Ristiseiskan, läpsyn ja Kasinon säännöt voit kerrata täältä

Arvuuttelua ja muuta visailua

Musiikkipeli: Aloitetaan jonkun pelaajan suosikkikappaleen nimellä, seuraava jatkaa omalla suosikkikappaleellaan niin, että sen ensimmäinen kirjain on sama, johon edellinen loppui. Esimerkiksi: Satumaatango – Onnelliseksi – Ilona jne…

Panokset ja riidat kovenevat, mitä abstraktimpiin sanoihin siirrytään.

Kuka minä olen: Jokainen pelaaja saa otsaansa lapun, jossa lukee jonkun kaikille tutun hahmon – julkkiksen, historiallisen henkilön tai vaikka sarjakuvasankarin – nimi. Pelaajat eivät tiedä, kenen nimi omassa otsassa lukee. Se on selvitettävä kyselemällä kanssapelaajilta kysymyksiä, joihin saa vastata vain kyllä tai ei. Ensimmäisenä oman identiteettinsä arvannut voittaa.

Kyllä/Ei-peli: Yksi pelaajista valitsee jonkun sanan, jota ajattelee. Se voi olla esimerkiksi Mick Jagger, polkupyörä tai rusetti. Sitten muut yrittävät arvuutella kyselemällä, mistä sanasta on kyse. Sanan valinnut saa vastata kysymyksiin vain kyllä tai ei. Panokset ja riidat kovenevat, mitä abstraktimpiin sanoihin siirrytään. Kaksio, Saksa, raita tai tyhjä ovat takuuvarmoja kiistan aiheuttajia. Varmuuden vuoksi sana kannattaa kirjoittaa lapulle, jolloin tarvittaessa voidaan todistaa, ettei sana muuttunut kesken pelin.

Lisää pelejä ja ideoita ajantappoon voit lukea täältä.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Veljeni vartija -leffassa nähdään kliseistä rapkuvastoa ja tahattoman koomisia rakkauskohtauksia. Elokuvassa on kaikki pielessä rakenteesta lähtien, kirjoittaa Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen.

Cheekistä kertova uutuusdraama Veljeni vartija on vuoden huonoimpia elokuvia. Katsojan täytyy rakastaa Cheekiä todella antaumuksella pitääkseen elokuvasta.

Elokuvan kehnous yllättää. Ohjaaja JP Siili on nimittäin ohjannut yhden maamme parhaimmista nuorisodraamoista, Hymypojan. Toinen yllätys on se, miten Antti Holman kaltainen taituri voi hutaista näin onnettoman suorituksen. Holma tekee kaksoisroolin Cheekinä eli Jare Henrik Tiihosena ja hänen kaksoisveljenään Jere Tiihosena. Veljeksiä pikkupoikina ja yläasteikäisenä näyttelevät eri näyttelijät. Holma hyppää kaksosten rooleihin jo, kun he ovat teini-ikäisiä. 35-vuotias mies ei tosin vain väänny teiniksi.

Elokuvassa on kaikki pielessä rakenteesta lähtien. Cheek käy läpi elämäänsä puhuen itsekseen. Omituinen ratkaisu, joka ei toimi. Ja kun filosofointi on vielä yhtä latteaa kuin Facebookissa jaettavat aforismit, katsoja punastuu myötähäpeästä.

Cheek käy läpi elämäänsä puhuen itsekseen.

Holma tosiaan näyttelee kumpaakin veljeksistä. Maailmallahan näitä kaksoisrooleja on jo nähty. Viimeksi kohistiin Brian Helgelandin ohjaamasta rikoselokuvasta Legend, joka kertoi brittiläisistä Krayn gangsteriveljeksistä Ronniesta ja Reggiestä. Tom Hardy hoiti kaksoisroolin suvereenisti.

Nyt katsoja pääsee ihmettelemään, riittääkö meillä tekniikka kaksoisroolin toteuttamiseen. Parhaiten sitä pääsee arvioimaan kohtauksissa, joissa veljekset ottavat fyysisesti mittaa toisistaan. Ja onnistuuhan se.

Tahattoman koomiset rakkauskohtaukset

Rapskeneä kuvataan kliseisesti. Kuvasto on suoraan rapvideoista: bileitä, nopeita autoja ja veneitä, kauniita naisia ja samppanjaa. Aivan kuin kesällä ensi-iltansa saaneessa Benny Boomin ohjaamassa Tupac Shakurin elämäkerrassa All Eyez On Me. Vaikutelma on niin korni, että naurattaa. Tahattoman koomisia ovat myös elokuvan rakkauskohtaukset. Ne ovat tukehtua omaan pateettisuuteensa. Mitään oma tai ennen näkemätöntä elokuvasta on turha etsiä.

Kuvasto on suoraan rapvideoista.

Dialogi ei taivu teinien suuhun. Mukaan on toki siroteltu teinislangia ja rapsanastoa. Niitä lukuun ottamatta Cheek puhuu kuin keski-ikäinen mies.

Elokuva raastaa myös sisäinen ristiriita. Jare ja Jere kuvataan jo yläasteikäisistä väkivaltaisiksi. Väkivaltaa kuvataan ihannoiden, eikä leffan lopussa nähtävä väkivallan vastainen saarna tunnu kovin vakuuttavalta.

Kaiken kaikkiaan elokuva antaa Cheekistä vastenmielisen kuvan. Se tuskin on ollut elokuvantekijöiden tarkoitus.

Veljeni vartija * 1/2

Ensi-ilta 31.1.2018.

Katso elokuvan traileri:

Brittihovissa on hämmentävä kihlajaissuma. Erikoisesta hääeleganssistaan parhaiten tunnettu prinsessa Eugenie avioituu Jack Brooksbankin kanssa loppuvuodesta, mutta ihaninta tässä uutisessa on kosintatapa. Se oli kuin elokuvista.

Prinssi Andrew'n ja tämän entisen kohuvaimon Sarah Fergusonin nuorempi tytär prinsessa Eugenie, 27, astelee pian kohti alttaria.

Hovi tiedotti eilen, että Eugenie ja yökerhonomistaja Jack Brooksbank, 29, ovat sinetöineen seitsemän vuoden suhteensa.

Nuoripari meni kihloihin aiemmin tässä kuussa vieraillessaan Nicaraguassa. 

BBC:n haastattelussa kaksikko paljastaa, että kosinta oli juuri prinsessalle sopiva, siis vähintäänkin täydellinen.

Herra Brooksbank oli polvistunut kosimaan rakastettuaan tulivuori (!) taustanaan. Juuri ennen kosintaa kaksikko oli katsellut järvelle ja ihastellut sen ylle lankeavaa auringonlaskua.

– Järvi oli niin kaunis. Ja se auringonlaskun kajo oli erilainen kuin mikään ennen näkemäni. Olin juuri sanonut ääneen, että tämä on uskomattoman hieno hetki. Ja sitten hän täysin yllättäen kosi! Se oli täydellistä, prinsessa Eugenie kertoi BBC:n haastattelussa. 

Täydellinen kosinta viimeisteltiin täydellisellä sormuksella, jossa komeilee punertava Padparadscha-safiiri timanttiryppään keskellä. Häät pidetään loppuvuodesta, jolloin prinssi Harryn ja Meghan Marklen keväthäistä on ehtinyt kulua jo tovi.

No, prinsessa Eugenie ansaitsee onnensa. Edellisen kerran, kun hän nousi laajemman yleisön tietoisuuteen vuonna 2011, tilanne oli vähemmän mairitteleva.

Prinssi Williamin ja Katen häissä prinssin serkkujen Beatricen ja Eugenien vitsailtiin näyttävän aivan Tuhkimon pahoilta sisarpuolilta Anastasialta ja Drusellalta. 

Onneksi näissä 2000-luvun moderneissa prinsessasaduissa myös pahat sisarpuolet löytävät onnen!

Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos
Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos