Syke-sarjan sydänkirurgia näyttelevää Antti Luusuaniemeä on kutsuttu jo Suomen George Clooneyksi. Kuva: Leena Koskela / IS
Syke-sarjan sydänkirurgia näyttelevää Antti Luusuaniemeä on kutsuttu jo Suomen George Clooneyksi. Kuva: Leena Koskela / IS

Suomalaisen taide-elokuvan tekeminen auttaisi luomaan kansainvälisen uran, näyttelijä Antti Luusuaniemi uskoo.

Ylen uuden Syke-sairaalasarjan tähti Antti Luusuaniemi, 35, kertoi Ilta-Sanomien Tainola Show’ssa haaveilevansa kansainvälisestä urasta.

– Haluan tehdä kansainvälisiä elokuvia, mutta sen eteen pitää tehdä töitä.

Pitkän teatteriuran tehnyt näyttelijä oli juuri Lontoossa ja New Yorkissa elokuvajuhlilla esittelemässä Kakara-lyhytelokuvaansa. Hän mainitsee tällaiset tilaisuudet hyviksi mahdollisuuksiksi saada uusia kontakteja, joiden avulla luodaan kansainvälinen ura.

– Siellä tapaa ihmisiä. Se on sama, esitteleekö pitkää vai lyhyttä elokuvaa, mutta elokuvantekijänä pääset tapaamaan ketä tahansa. Myyn itseäni olemalla oma itseni ja näyttämällä töitäni. Minulla on koko ajan vireillä kansainvälisiä projekteja. Jokin päivä yksi niistä lähtee vielä lentoon.

Tällä hetkellä Anttia kiinnostaa kaikkein eniten eurooppalainen elokuva.

– Suomessakin voisi tehdä sellaisen elokuvan, joka toimisi käyntikorttina maailmalla. Se minulta puuttuu. Vaikka olen tehnyt elokuvia, pitäisi sen olla art house -elokuva. Roolissa pitäisi olla syvyyttä, joka osoittaa näyttelijän laadun.

Tähän mennessä Anttia ei vielä ole sellaisessa nähty. Miksi? Tähän Rita Tainolan esittämään kysymykseen hän ei osaa vastata.

– Mutta on se ollut lähellä. Onhan tässä vielä aikaa.

Antti on nähty Sykkeen lisäksi muun muassa sarjoissa Mustat lesket ja Helsingin herrat ja elokuvissa Lupaus ja Veijarit. Suomalaisista näyttelijöistä ulkomailla ovat rooleja saaneet muun muassa Jasper Pääkkönen, Pihla Viitala, Irina Björklund, Samuli Vauramo, Peter Franzén ja Samuli Edelmann.

Katso koko haastattelu alla. Työnsä lisäksi Antti kertoo Tainola Show’ssa, kuinka tapasi unkarilaisen taiteilijavaimonsa Lilin ja mitä he puuhastelevat pienen Luna-tyttärensä kanssa.

1329297

Lue myös:

Antti Luusuaniemi: "On maailman ihaninta olla isä"

Kovia kokenut yksinhuoltaja ja yliempaattinen hoivaaja – tällaisia ovat uuden Syke-sairaalasarjan hahmot

Odotettu kotimainen Syke-sarja alkaa – ja se on todella hyvä!

The Last Jedissä nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä.

”Taistele sitä orjan asua vastaan!” Näin Carrie Fisher evästi tuoretta Star Wars -näyttelijää Daisy Ridleytä Interview-lehden haastattelussa vuonna 2015. Fisher viittasi elokuvan Jedin paluu kohtaukseen, jossa Hutt Jabba orjuuttaa Fisherin näyttelemän Leian ja pakottaa tämän pukeutumaan pikkupikkubikiniin.

Fisherin neuvosta on otettu vaari. Uudesta Star Wars -trilogiasta ei voi puhua samana päivänä kuin 1970- ja 1980-luvun taiteessa tehdystä alkuperäisestä trilogiasta.

Sukupuoliroolit saivat kyytiä jo J.J. Abramsin vuonna 2015 ohjaamassa uuden trilogian ensimmäisessä osassa The Force Awakens. Huomenna ensi-iltansa saavan kakkososan, The Last Jedin, ohjaajan Rian Johnsonin näkemys on jopa feministisempi. Nyt luutuneita rooleja tuuletetaan puhurilla.

Siinä missä Leia esitettiin Jedin paluussa vastoin Fisherin omaa tahtoa seksiobjektina, uudessa trilogiassa näyttelevän Ridleyn hahmo, jedisoturi Rey, on aktiivinen toimija – sankari niin kuin elokuvan muutkin naiset.

Mutta Fisherkin sai kostonsa – viime hetkellä, sillä hän kuoli viime vuonna ja rooli jäi hänen viimeisekseen. Leiasta on vanhetessaan tullut kapinaa johtava kenraali. Vanhaa naista kunnioittavat nuoret kunditkin. Häntä ei esitetä hömelönä höppänänä, joka kuuluisi jo hautaan, toisin kuin vanhat naishahmot monissa elokuvissa – siis niissä harvoissa, joissa ylipäänsä on hahmoina vanhoja naisia.

Leian uusi hiustyylikin sopii paremmin naiselle kuin hahmon ikoninen kampaus, pikkutyttöjen suosimat lettirinkelit.

Naisten sankaruuttakin enemmän lämmittää se, miten naisiin suhtaudutaan, ja ennen kaikkea, miten he suhtautuvat toisiinsa. Nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä. He eivät puukota toisiaan selkään, vaan tekevät yhteistyötä. Leian ja hänen vara-amiraalinsa Holdon (Laura Dern) ystävyyssuhdetta kuvataan koskettavasti.

Elokuvan juoni jatkaa siitä, mihin The Force Awakens jäi. Arkkityyppinen hyvän ja pahan taistelu jatkuu. Ensimmäinen ritarikunta ja Uusi tasavalta ovat edelleen sodassa keskenään.

Kapinaliiton entiset jäsenet ovat muodostaneet Vastarinta-nimisen järjestön, jota johtaa Leia. Vastapuolella taistelee hänen ja Han Solon poika Ben, joka pahan voimille antauduttuaan omaksui nimen Kylo Ren (Adam Driver). Vastarinta on murtumassa, joten Rey yrittää suostutella erakoitunutta Luke Skywalkeria (Mark Hamill) apuun.

Star Wars: The Last Jedi

ENSI-ILTA 13.12. ****

Suomalaiset miehet kunniaan!

Räppäri Jare Tiihonen ja Star Wars -elokuvien Chewbackaa esittävä näyttelijä Joonas Suotamo ovat saaneet viime päivinä ylistävää huomiota kansainvälisissä medioissa.

Viikonloppuna huippusuosittu Bright Side -verkkosivusto listasi jutussaan maita, joissa miehiä on enemmän kuin naisia. Jutun tilastoja väritettiin kuvilla kunkin maan ”unelmamiehistä”. Suomen kohdassa havainnollistavaksi esimerkiksi oli nostettu kuka muu muka kuin Cheek!

Joonas Suotamo saa hehkutusta sen sijaan Hello Giggles -sivustolta, jonka mukaan ”meidän on aika puhua siitä faktasta, että Chewbaccaa näyttelee hyvin viehättävä mies.” Eli siis ihana Joonas!

Me suomalaiset naiset olemme tietenkin jo pitkään tienneet, että kyllä Suomessa riittää upeita miehiä – jotka ovat kaiken lisäksi paljon muutakin kuin pelkkää silmänruokaa. Kysyimme naisilta, ketkä suomalaiset julkisuudesta tutut miehet pitäisi seuraavaksi noteerata ulkomaisissa medioissa.

Kokosimme vastaukset listaksi perusteluiden kera:

1. Näyttelijä Pekka Strang

”Hän on uskomattoman karismaattinen.”

2. Poliitikko Erkki Tuomioja

”Hänellä on hyvin viehättävä olemus. Jotenkin sympaattinen – ja tietenkin älykäs.”

3. Näyttelijä Eero Ritala

”Hyväntuulinen, rauhallinen ja aina mainio Eero on juuri sellainen tyyppi, jonka kanssa haluaisi herätä samasta sängystä. Ihan vaikka vain kavereina.”

4. Koripalloilija Lauri Markkanen

”Hän on niin pitkä ja arvostaa äidin lihapullia.”

5. Poliitikko Jani Toivola

”Hän näkee maailman niin avarakatseisesti ja jaksaa perustella asioita pitkäjänteisesti. Lisäksi hän puhuu omista haastaistaan avoimesti niin, että se kannustaa muitakin avautumaan. Ja onhan hän aina pirun tyylikäs.”

6. Näyttelijä Martti Suosalo

”Ihana! Haluaisin, että Martti ja Virpi Suutari adoptoisivat minut.”

7. Kirjailija Tuomas Kyrö

”Niin rehellinen ja hauska tyyppi, että huh huh.”

8. Tennistähti Jarkko Nieminen

”Älykkään ja sympaattisen oloinen tyyppi, joka vaikuttaa siltä, että hän jaksaa aina kuunnella ja keskustella.”

9. Liikemies Jari Sarasvuo

”No onhan hän nyt kovin ihana, kun hän haluaa aina keskustella kaikesta.”

10. Näyttelijä Lauri Tilkanen

”Perinteisellä tavalla viehättävä. Sellainen sympaattinen nappisilmä.”

11. Laulaja Pete Parkkonen

”Perusteluksi riittänee: Kohta sataa.”

12. Kirjailija ja psykiatri Claes Andersson

”Hän on niin viisas, että oksat pois.”

13. Näyttelijä Tommi Korpela

”The one and only! Tommilla on lempeä, kiva ja rauhallinen rytmi olla ja puhua. Hän ei nöyristele, mutta ei kuitenkaan ole myöskään koppava.”

14. Koomikko Antti Holma

”Absoluuttisesti maailman hauskin mies.”

15. Jääkiekkoilija Patrik Laine

”Niin suoraselkäinen, peritamperelainen mies, että häntä ei voi kuin rakastaa.”