Huivin poistaminen on iranilaisnaisten hiljainen, mutta voimakas kapina hijab-lakia vastaan. Kuva: Shutterstock
Huivin poistaminen on iranilaisnaisten hiljainen, mutta voimakas kapina hijab-lakia vastaan. Kuva: Shutterstock

Jos Iranissa antaa tuulen puhaltaa hiusten läpi, voi joutua kahdeksi kuukaudeksi telkien taakse.

On helppo kuvitella, että maailma muuttuu koko ajan vapaamielisemmäksi, mutta kehitystä tapahtuu toiseenkin suuntaan. Iranissa tuli vuonna 1983 voimaan laki, jonka mukaan naisten on pakko julkisella paikalla peittää hiuksensa ja kaulansa huivilla. Muuten voi mätkähtää mojovat sakot tai 10–60 vuorokautta vankeutta.

Nyt rohkeat iranilaisnaiset ovat kuitenkin nousseet näkyvästi vanhanaikaisena pidettyä hijab-lakia vastaan Facebook-ryhmässä My Stealthy Freedom (suom. minun vaivihkainen vapauteni).

Naiset lähettävät ryhmään itsestään kuvia, joissa hiukset hulmuavat vapaina. Yhteisön kuvauksessa lukee: ”Tämä ryhmä on tarkoitettu sellaisille iranilaisille naisille maan sisällä, jotka haluavat jakaa ”vaivihkaisesti” ilman huntuja otettuja kuviaan.” Ryhmässä on tällä hetkellä noin 850 000 jäsentä.

Facebook-kampanjalla todellisia tuloksia?

Monen yhteisön jäsenen päämäärä on, että vanhanaikaisena pidetty hijab-laki kuopattaisiin ja jokainen saisi päättää huivinkäytöstään itse. Nuoret iranilaiset uskovat, että muutos voi tapahtua heidän elinaikanaan. Yhteisössä on kuvien lisäksi naisten koskettavia tarinoita syrjinnästä ja kannanottoja iranilaisnaisten oikeuksien puolesta. Hiljattain jäsenet ovat keskustelleet esimerkiksi siitä, miten naisia ei päästetä Iranissa seuraamaan urheilutapahtumia stadioneille.

Monet uskovat, että Facebook-protestilla voi todella olla konkreettisia vaikutuksia Iranin lainsäädäntöön. Esimerkiksi iranilainen ihmisoikeusjuristi, Nobelin rauhanpalkinnon voittanut Shirin Ebadi on sanonut haastattelussa, että Facebook-kampanja on paras mahdollinen tapa osoittaa maan hallitukselle, että hijab-pakko on tuomittu epäonnistumaan.

 

این عکس رو در مدرسه گرفتیم مدرسه ای که با نصب چندین دوربین مخفی هاش واسه ی 3 یا 4 ساعت میخوان حجابو اجباری کنن ولی بازم ...

Posted by ‎My Stealthy Freedom آزادی یواشکی زنان در ایران‎ on Saturday, 20 June 2015

Nuoret naiset uhmaavat kuvalla koulun pihalle asennettuja salaisia valvontakameroita. Ne tarkkailevat, rikotaanko huivisääntöä.

 

نسل بعد من نباید چیزایی که من باهاش روبرو بودم تو زندگیش داشته باشه حجاب اجباری یکی ازهزاران مشکلاتمه ولی تا وقتی اینگون...

Posted by ‎My Stealthy Freedom آزادی یواشکی زنان در ایران‎ on Sunday, 21 June 2015

Tämä nainen julistaa, että hän ei voi ratkaista isompia ongelmia, ennen kuin hijabin vanhentunut ongelma on selätetty.

 

به امید روزی که برداشته شدن حجاب اجباری باعث شه خنده روی لبها مون واقعی تر باشه. Looking forward to the arrival of the...

Posted by ‎My Stealthy Freedom آزادی یواشکی زنان در ایران‎ on Sunday, 10 May 2015

Tämä nainen kertoo odottavansa päivää, jolloin hijab-laista päästään eroon ja valokuvissa näkyy nykyistä aidompia hymyjä.

Näyttelijä Ulla Virtanen seisoo perässäsi jonossa. Kuva: Juha Salminen

Vaikka ohitus vaikuttaa pieneltä asialta elämässä, se kertoo ihmisestä paljon, Ulla Virtanen kirjoittaa.

Jonotin lentokentällä rahanvaihtoon. Käytössä oli kaksi kassaa ja keskellä yksi jono. Lähellä rahanvaihtopistettä seisoskeli kolme tyyppiä juttelemassa. Jono eteni hyvää vauhtia, ja pian olin jo ensimmäinen jonossa.

Kun toinen kassoista vapautui, porukasta yksi huudahti vaihtavansa rahaa ja spurttasi nopeasti ohitseni kassalle. Suuni loksahti auki. Hän oli ihan selvästi nähnyt jonon.

Tällaisiin asioihin on puututtava heti ennen kuin tilanne menee ohi. Ei kannata lentää Teneriffalle porukan perässä vain kertoakseen siellä, että hei olit sikamainen nilkki! Keräsinkin itseni ja sanoin: ”Etuilitpa ikävästi.” Ohittaja tuhahti jotain vahingosta ja jatkoi asioimistaan. Sanattomana törkeydestä loin tyyppiin inhoavia katseita ja murehdin loppupäivän ihmiskunnan tilaa.

Ihmiskunnan tuhoon on monia syitä, yksi niistä on ohittaminen, tuo itsekkyyden sivuhaara. Ohittaja kuuluu ihmistyyppiin, joka on mielestään tärkeämpi kuin muut ja myös osoittaa sen.

”Minä väittäisin, että kyse on mulkerosta itsekeskeisestä luonteesta.”

Saattaahan joku ohittaa vahingossakin. Itsekin olen joskus etuillut, koska olenhan ajatuksissakulkija, joka kävelee päin tolppia. Mutta en tee sitä tahallani. Vahinko-ohittaja lehahtaa punaiseksi ja pyytelee anteeksi. Ohituspahis ei. Hän saattaa ohittaessaan jopa katsoa silmiin. Mistä nämä tyypit tulevat ja ennen kaikkea, miten he kehtaavat?

Luulen, että taipumus kehittyy jo lapsuudessa. Olin muinoin laivan leikkihuoneessa töissä. Tein kasvomaalauksia, ja lapset jonottivat kiltisti vuoroaan. Yhtäkkiä paikalle tuli äiti, joka laittoi taaperon eteeni istumaan: ”Hän ottaa perhosen”. Ohjasin äitiä jonon hännille, jolloin tämä ärähti: ”Hän on niin pieni, että hänen ei todellakaan kuulu jonottaa!”

Joku sanoisi, että kyse on omansa suojelemisesta, leijonaäidin vaistosta. Minä väittäisin, että kyse on mulkerosta itsekeskeisestä luonteesta.

Tämä selittää myös ison osan maapallomme ongelmista. Vaikka ohitus vaikuttaa pieneltä asialta elämässä, se kertoo ihmisestä paljon. Jos ihminen pistää itsensä toisen edelle niin, että on valmis aiheuttamaan toiselle mielipahaa ja rikkoo samalla yleisiä käytössääntöjä, on sympatian kyky pieni. Toisella ei ole väliä.

Tämä johtaa helposti isompiin ongelmiin. Amerikassa republikaanit eivät halua satsata yleiseen terveydenhuoltoon, koska ”minä ensin, minun rahat”. Miksi minun pitäisi vastata toisten ongelmista? Miksi minun pitäisi välittää siitä, että tuo toinen oli ennen minua jonossa? Minulla on nyt kiire.

Tie parempaan maailmaan vie pienten asioiden kautta. Älä ole itsekäs, älä ohita.

Kaikki Me Naisten kolumnit löydät täältä.

Hurja

Jonossa etuilijat tuhoavat ihmiskunnan

Hienoa, että valvoit järjestystä: en asu Suomessa ja matkustan työni vuoksi paljon. Jonottaminen toimii erinomaisesti Briteissä ja USA:ssa: Suomessa hotellien virkailijat eivät välitä ollenkaan vaikka varmasti ovat tietoisia ‘ohikkaista’ esim hotelliin saavuttaessa tai lähtiessä. Pidän puoleni ja henkilökunta ei mielestäni suhtaudu asiaan asiallisesti- valitettavasti Scandinavit ovat huonoimpia kiire tilanteissa esim: lentokoneissa ottamaan huomioon kanssa ihmiset:
Lue kommentti

Maria Veitolaa on aina ärsyttänyt naiseuden vaatimus.

Toimittaja Maria Veitola, 44, kertoo uusimmassa Me Naiset -lehdessä työpaikalla kokemastaan seksuaalisesta ahdistelusta. Hän puhuu haastattelussa myös siitä, että naisen vartalossa eläminen ei ole ollut aina helppoa.

Teininä Maria pukeutui hippimekkoihin ja kaapuihin, parikymppisenä hän alkoi käyttää suuria huppareita ja jättimäisiä hiphop-farkkuja, jotka peittivät kehittyvän vartalon muodot.

”Minua on aina ärsyttänyt naisellisuuden vaatimus.”

– Sain olla rauhassa ainakin kopeloinnilta. Minua on aina ärsyttänyt naisellisuuden vaatimus. Ikään kuin olisin olemassa muiden katseita ja toiveita varten, hän kertoo ja painottaa, että on monia eri tapoja olla nainen.

Maria kertoo ajatelleensa, että jos hän ei pukeudu naisellisesti, hän ei ainakaan ole se, joka saa työpaikan seksikkyyden takia, vaan ainoastaan ammatillisten kykyjensä ansiosta. Osaa miehistä Marian olemus ärsytti ja kummastutti niin paljon, että tv-töissä häneltä saatettiin tivata, miksi hän pukeutuu niin rumasti.

– Eikä kukaan voi arvata, miten paljon raivoa miehissä on herättänyt lyhyt tukkani, Maria kertoo.

Milloin Maria on työelämässä kohdannut räikeintä sukupuolista syrjintää? Miksi johtajina on edelleen vähemmän naisia kuin miehiä? Miksi Maria on sosiaalisessa mediassa niin avoin? Miten hän huolehtii itsestään? Lue lisää Me Naisten numerosta 47/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.