Ilja joutuu selittelemään ulkonäköään 10–20 kertaa päivässä. "En halua viettää koko aikaa itsestäni puhuen, joten viihdyn ystävieni kanssa. Myös perheeni hyväksyy minut nykyään." Kuva: Jouni Harala
Ilja joutuu selittelemään ulkonäköään 10–20 kertaa päivässä. "En halua viettää koko aikaa itsestäni puhuen, joten viihdyn ystävieni kanssa. Myös perheeni hyväksyy minut nykyään." Kuva: Jouni Harala

Ilja alias Mekaaninen Demoni on valmis menemään äärimmäisyyksiin ulkonäkönsä takia. – En välitä ihmisten mielipiteistä, en edes kehuista.

”Kun päätin tatuoida silmämunani vähän yli kolme vuotta sitten, opettelin elämään sokeana kaiken varalta. Kävelin kotonani kaksi päivää huivi silmillä, ja lopulta osasin liikkua siellä ilman, että rikon mitään. Tiesin, että jos tatuoimisen myötä sokeudun, kukaan läheiseni ei taputa minua selkään ja vietä kanssani loppuelämää ohjaten minua paikasta toiseen.
Kiinnostukseni tatuointeihin ja lävistyksiin alkoi jo 7-vuotiaana, kun luin tätini Suosikki-lehtiä. Ihastuin Axl Rosen kaltaisiin rokkistaroihin ja päätin, että minullakin on joku päivä tatuointeja.

Ensimmäinen tatuointini oli 18-vuotiaana ottamani tribaali. Silloin peilasin itseäni kaikista heijastavista pinnoista ja ajattelin, että näitä on pakko saada lisää.

Teini-ikäisenä näin Ripley’s Believe It or Not -ohjelmassa miehiä roikkumassa lihakoukuissa ja venyttämässä korviaan. Se näytti tosi hyvältä, ja päätin, että minäkin haluan. Päädyin samanhenkiseen porukkaan ja pääsin kokeilemaan lihakoukkuja. Ensimmäinen kerta lihakoukuissa oli hirveä. Se sattui ihan kamalasti.

Demoni syntyi

Kipukynnykseni on korkea, ja nykyään noin puolet kehostani on tatuoitu. Tatuointien lisäksi olen ottanut ihonalaisia implantteja rintaani ja käsivarsiini. Päässäni on viisi sarvea, ja kieleni on halkaistu skalpellilla.
Piilolinssejä en osaa käyttää, joten kaverini tatuoi silmäni mustiksi. Kun tatuoiminen oli ohi, kaverini sanoi: ”Tervetuloa demoniperheeseen.” Siitä syntyi brändini Mekaaninen Demoni.

Harvat säikähtävät minua, koska hymyilen paljon ja olen kuin pieni auringonsäde. Usein ihmiset tulevat uteliaina kyselemään ja juttelemaan. Ajattelen, etten voi olla vielä liian pelottava, jos minulle uskalletaan jutella.

En välitä ihmisten mielipiteistä, en edes kehuista. Mielestäni on täysin väärä lähtökohta tutustua keneenkään ulkonäön perusteella. Tuijottamista en enää mieti, koska sitä tapahtuu koko ajan. Joskus huvittelemme kavereideni kanssa siten, että kaverini kävelee perässäni ja laskee, kuinka moni kääntyy katsomaan perääni.

Joudun selittelemään ulkonäköäni 10–20 kertaa päivässä. En halua viettää koko aikaa itsestäni puhuen, joten viihdyn ystävieni kanssa. Myös perheeni hyväksyy minut nykyään. Äiti sanoo joka muutoksen jälkeen, että näytän jo hyvältä tällaisena. Isälläni kesti kauemman aikaa hyväksyä ulkonäköni, mutta nykyään hän ei enää välitä siitä. Kunhan olen onnellinen.

Uusi peilikuva, uusi alku

Uskon, että ulkonäköni muokkaus on saanut alkunsa osin lapsuudentraumoista. Kävin kristillistä yläastetta, missä minun oli vaikea hyväksyä itseäni, koska olin homoseksuaali ja sittemmin biseksuaali. En arvostanut peilikuvaani ja olen aina nähnyt vaivaa sen eteen, että näyttäisin hyvältä.

Päätin näyttää itselleni, että voin olla, mitä haluan. Uskon, että itsensä hyväksyminen tulee aina ihmiselle jonkinlaisen muutoksen kautta. Jos esimerkiksi eroaa parisuhteesta, saattaa leikata hiukset. Minä tein elämänmuutokseni vain vähän isommalla kädellä.

En usko, että päädyn itse olemaan toisen raskaasti muokatun kanssa. Itse pidän ruskettuneista ja salilla käyvistä ihmisistä. Seurustellessani olen käynyt ottamassa tatuointeja salaa, koska on helpompi saada anteeksi kuin pyytää lupa.

Työskentelen tatuoijana, enkä voisi tai haluaisi vaihtaa alaa, koska en voisi tehdä esimerkiksi asiakaspalvelutyötä. Jos käteni menee poikki, en pysty maksamaan vuokraani.

Minulla on jo pitkään ollut hyvä olo itseni kanssa. Silti haluan jotain lisää. Haluaisin tatuoida koko kehoni ja ottaa myös lisää implantteja. Olen ylittänyt jo sen rajan, että mikään pitäisi minua enää paikallaan.”

Kuka?

Ilja on 30-vuotias Rovaniemellä asuva tatuoija.
Luonut brändin ja työnimen Mekaaninen Demoni.
Noin puolet kehosta tatuoitu, silmämunat mukaanlukien.
Leikkauttanut kielensä ja hankkinut ihonsisäisiä implantteja.

Tieto koulunkäynnin ohjaajana työskentelevän Hannan seksuaalisesta suuntautumisesta on pysynyt koulussa useimmilta salassa. Hannan mukaan homoseksuaalisuus on koulussa edelleen tabu.

Koulunkäyntiavustajana työskentelevä Hanna, 31, tiesi jo teini-ikäisenä kiinnostuvansa tytöistä. Elämä kuitenkin johdatti toiseen suuntaan: hän tapasi entisen miehensä 19-vuotiaana, meni naimisiin ja sai kaksi lasta.

Muutama vuosi sitten Hanna tapasi teiniajoilta tutun ihastuksensa, johon ihastui uudelleen – ja sai tunteilleen vastakaikua. Vaikka suhde päättyi nopeasti, Hanna ymmärsi olevansa lesbo.

Kun Hanna kertoi läheisilleen homoseksuaalisuudestaan, saattoivat he paheksua tilannetta tai olla jopa huvittuneita. Asiaa pidettiin kolmenkympin kriisinä. Ex-aviomies sen sijaan tiesi, mistä oli kyse.

Tällä hetkellä Hanna parisuhteessa naisen kanssa, jolla on myös oma lapsi. Pariskunta asuu erillään.

– Elämä on muuttunut paljonkin, mutta se muutos on samanlainen kuin kenellä tahansa eronneella perheellisellä: tasapainoilua lasten ja uuden suhteen kanssa. Erilaista tässä on tietysti se, että miehen sijasta olen naisen kanssa.

– Ja suurin muutos on ehdottomasti se, että olen onnellinen, Hanna tiivistää.

Korkea kynnys on arkielämää

Työpaikalla koulussa Hannan seksuaalisesta suuntautumisesta tietävät vain lähimmät työkaverit. Hänen mukaansa asiasta saattaa liikkua myös joitakin huhuja. Niihin hän vaikuttaa suhtautuvan melko tyynesti.

– Oppilailta ja heidän vanhemmiltaan tämä on pidetty salassa. Jos oppilaat kysyvät, onko minulla miestä, niin voin sanoa vain että ei ja antaa heidän olettaa minun olevan sinkku. Me olemme koulussa tarkkoja siitä, mitä puhumme omista taustoistamme.

Hanna on pohtinut lähimpien työkavereiden kanssa tilannetta, jossa omaa homoseksuaalisuutta ei ole voinut tuoda vapaasti esiin arkisessa työympäristössä. Seksuaalivähemmistöihin kuuluvia on muitakin koulun henkilökunnassa – ja myös oppilaissa.

”Oppilailta ja heidän vanhemmiltaan tämä on pidetty salassa.” 

– Olemme pohtineet, miten tämä vaikuttaa myös näiden oppilaiden hyvinvointiin. Miten he voivat tulla kaapista ulos, jos koulun henkilökuntakaan ei voi? Aihe on heille erittäin herkkä, vakava ja voi olla traumaattinenkin.

Työelämän ulkopuolella Hannakin on ottanut vapauden puhua avoimesti. Jos joku olettaa hänen seurustelevan miehen kanssa, hän korjaa asian. Yleensä ihmiset reagoivat asiaan hyvin.

– Tietysti on niitäkin, jotka asiaa eivät hyväksy ja tekevät asian hyvin näyttävästi myös selväksi. Kuten naapurini.

Vieras maailma  

Kysymyksiä on enemmän kuin tietoa, koska koulumaailmassa homoseksuaalisuudesta ei puhuta edelleenkään avoimesti.

– Ehkä sitä pelätään, miten oppilas tai perhe reagoi: voivatko reagoida vahvasti, jos on esimerkiksi uskonnollisia taustoja. Asiaa saatetaan pitää epänormaalina, minkä voidaan myös jotenkin kuvitella järkyttävän lapsen viatonta mieltä.

Hanna muistelee omaa peruskouluaikaansa 1990-luvulla.

– Silloin ei puhuttu sanallakaan mitään esimerkiksi lesboista ja homoista. Nykypäivänä koulussa ainakin mainitaan jollain tavalla homoseksuaalisuus, koska tieto ihmisoikeuksista kuuluu nyt opetussuunnitelmaan, mutta muutos avoimuuteen on ainakin minun työpaikallani huomattavasti jäljessä.

”Ehkä sitä pelätään, miten oppilas tai perhe reagoi.”

Hanna huomauttaa, että hiljaisuuden syy ei välttämättä ole vanhemmissakaan, vaikka he saattasivat vastustaa homoseksuaalisuutta esimerkiksi uskonnollisen taustansa takia. Tämänhetkiset ihmiset työelämässä ovat kuitenkin edelleen sellaisia sukupolvia, joille sukupuoliasiat ovat olleet outoja ja vaiettuja asioita omassa lapsuudessa ja nuoruudessa.

– Sitä ei osata vielä ottaa opetukseen luonnollisesti mukaan. Se on vieras aihe heille, jotka eivät ole tekemisissä homoseksuaalisten ihmisen kanssa. Heidän on vaikea puhua siitä, ja aihe voi tuntua pelottavaltakin.

Perusopetus olisi potentiaalinen keino

Koulunkäynnin ohjaajana Hanna ei saa suunnitella tuntien sisältöjä, joten hänellä on vähemmän vastuuta opetuksessa. Hän on kuitenkin yhtä paljon oppilaiden arjessa mukana kuin opettajatkin. Hannan avustamia oppilaita on sekä alakoulu- että yläkouluikäisissä.

Ihmisoikeusasiat ovat menneet yhteiskunnassa paljon eteenpäin, mutta Hanna kokee, että ne muuttuvat silti hitaasti. Hän pitää omaa tilannettaan epäoikeudenmukaisena. Olo tuntuu myös turhautuneelta, koska koulu voisi olla se paikka, jossa tietoa sukupuolivähemmistöistä voitaisiin lisätä ja lähteä vaikuttamaankin jollain tavalla.

”Ei, koska se voi järkyttää oppilaiden mieltä.”

Hanna toivoo, että avointa keskustelua saataisiin aikaiseksi jo peruskouluasteella. Seksuaalista tasavertaisuutta ajavan järjestön edustajan voisi saada kertomaan kouluihin perusasioista seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä.

– Olinkin sitä jo tilaamassa, mutta johdolta tuli melko nopeasti kieltävä vastaus. Ei, koska se voi järkyttää oppilaiden mieltä. Pahinta oli se, että olin ehtinyt laittaa Setalle jo pyynnön, jonka jouduin peruuttamaan, Hanna kertoo. 

– Setaltakin tuli aika kärkästä viestiä, koska tämä kuitenkin kuuluu meidän opetussuunnitelmaan ja meidän tulisi tuoda asia esille. Ja kyllä se tuodaankin, mutta huonolla tietämyksellä.

Hannan nimi on muutettu.

 

Arabeski

Koulunkäyntiavustaja Hanna salaa homoseksuaalisuutensa oppilailtaan: ”Johdon mukaan järkyttää oppilaiden mieltä”

Koulun aikuisen seksuaalinen suuntautuneisuus ei kuulu oppilaille tai työkavereille. Pienillä kylillä homous voi edelleen ylikiinnostaa järkevän tekemisen puutteen takia. T. Hetero-ope pääkaupunkialueelta. Ps. Työpaikallani on virkeät ja iloiset homoporukat sekä lestadiolaiskimppa. Molemmat kivoja!
Lue kommentti

Lähes tyhjissä lounaslautasissa voi olla kyse siitä, että syömättömyydellä haetaan hyväksyntää.

Moni koululainen yrittää pärjätä koulupäivän ajan häviävän pienellä lounaalla, Helsingin Sanomat uutisoi tänään. Tai no, eihän se ole mikään uutinen. Koululaisten nirsoilua on ihmetelty ja paheksuttu iät ja ajat.

Ilmainen kouluruoka on syystäkin pyhä lehmä Suomessa, joten koululaiset, joiden mukaan ruoka on pahaa, saavat savun nousemaan aikuisten korvista. Keskustelu kouluruuan huonosta menekistä jumittuu helposti aikuisten ja lasten väliseksi huutoäänestykseksi siitä, onko kouluruoka pahan vai hyvän makuista. 

HS:n jutussa on onneksi kysytty pikkuruisen annoksen ottaneilta koululaisilta, miksi he eivät syö enempää. Suurin osa on vastannut, että ei ole nälkä tai en tykkää. Vastaukset voi lukea niin, että koululaiset ovat nirsoja. He eivät tykkää, vaikka HS:n aikuisten mukaan tarjottu ruoka on sellaista, josta aikuiset maksavat kernaasti monta euroa. 

Aikuiset pohtivat jutussa, että syynä tyhjiin lounaslautasiin voivat olla myös vanhempien asenteet, kaupasta haetut herkkuvälipalat, kotien ruokatottumusten muutos, kauneusihanteet tai kouluruokailun liian aikainen kellonaika. 

Siinä on jo monta mahdollista syytä, mutta nekään eivät tavoita kaikkea sitä, mikä säätelee koululaisten ruokailua. Kuten aikuisille, myös lapsille ja nuorille syöminen on muutakin kuin energian tankkaamista. Lähes tyhjä kouluruokalautanen voi olla keino kokea hallinnan tunnetta, kuulua joukkoon tai koetella omaa kehoa. Syömättömyydellä voi rakentaa identiteettiä ja saada huomiota. 

Vähäruokaisuus oli koulutyttöjen keskuudessa ääneenlausumaton ihanne.

Kun olin yläasteella, söin joka päivä kouluruuan, koska harrastin vakavissani urheilua. Kaveripiirissäni syöminen oli normaalia, koska muutkin urheilivat.

Kilpaurheilu oli paitsi oikeasti hyvä syy huolehtia ravitsemuksesta, myös veruke, jonka avulla pystyi kieltäytymään asioista, joihin ryhmäpaine ohjasi. Urheiluperustelun avulla saattoi sanoa ei tupakoinnille ja sille ajatukselle, että yläkouluikäiset tytöt eivät syö koulussa. 

Vähäruokaisuus oli koulutyttöjen keskuudessa ääneenlausumaton ihanne. Siihen aikaan myös puhuttiin virheellisesti, että anoreksia ja bulimia ovat tauteja, joihin sairastuvat perfektionistit ja pärjääjät, täydelliset tytöt. Sellaiset, jollainen halusin olla. Söin hyvin ja liikuin sopivasti, mutta joskus leikittelin ajatuksella syömishäiriöstä.

Nykyään on tapana korostaa terveellisyyttä ja treenaamista laihduttamisen sijaan. Syömättömyyden ihanne ei silti ole tyystin kadonnut.

Espoolaisen Tiistilän koulun ruokapalveluesimies Peter Josefsson sanoo Helsingin Sanomissa, että tyttöjen syöminen vähenee keväällä samaa tahtia auringon esiintulon kanssa.

– Heillä on varmaan mielessä bikinikunto, hän arvelee jutussa. 

Voi olla. Koululaisten syyttäminen nirsoiksi kermaperseiksi on helpompaa kuin sen ajatteleminen, että lapset ja nuoret kärsivät siitä, miten latautunut asia syömisestä on kulttuurissamme tullut. 

Jos sinun syömisesi kyseenalaistettaisiin, kertoisitko, että valitsit lautasen sisällön, jotta tuntisit kelpaavasi ja kuuluvasi joukkoon? Vai olisiko kivempi sanoa, että ei ollut nälkä tai en tykkää?