Ilja joutuu selittelemään ulkonäköään 10–20 kertaa päivässä. "En halua viettää koko aikaa itsestäni puhuen, joten viihdyn ystävieni kanssa. Myös perheeni hyväksyy minut nykyään." Kuva: Jouni Harala
Ilja joutuu selittelemään ulkonäköään 10–20 kertaa päivässä. "En halua viettää koko aikaa itsestäni puhuen, joten viihdyn ystävieni kanssa. Myös perheeni hyväksyy minut nykyään." Kuva: Jouni Harala

Ilja alias Mekaaninen Demoni on valmis menemään äärimmäisyyksiin ulkonäkönsä takia. – En välitä ihmisten mielipiteistä, en edes kehuista.

”Kun päätin tatuoida silmämunani vähän yli kolme vuotta sitten, opettelin elämään sokeana kaiken varalta. Kävelin kotonani kaksi päivää huivi silmillä, ja lopulta osasin liikkua siellä ilman, että rikon mitään. Tiesin, että jos tatuoimisen myötä sokeudun, kukaan läheiseni ei taputa minua selkään ja vietä kanssani loppuelämää ohjaten minua paikasta toiseen.
Kiinnostukseni tatuointeihin ja lävistyksiin alkoi jo 7-vuotiaana, kun luin tätini Suosikki-lehtiä. Ihastuin Axl Rosen kaltaisiin rokkistaroihin ja päätin, että minullakin on joku päivä tatuointeja.

Ensimmäinen tatuointini oli 18-vuotiaana ottamani tribaali. Silloin peilasin itseäni kaikista heijastavista pinnoista ja ajattelin, että näitä on pakko saada lisää.

Teini-ikäisenä näin Ripley’s Believe It or Not -ohjelmassa miehiä roikkumassa lihakoukuissa ja venyttämässä korviaan. Se näytti tosi hyvältä, ja päätin, että minäkin haluan. Päädyin samanhenkiseen porukkaan ja pääsin kokeilemaan lihakoukkuja. Ensimmäinen kerta lihakoukuissa oli hirveä. Se sattui ihan kamalasti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Demoni syntyi

Kipukynnykseni on korkea, ja nykyään noin puolet kehostani on tatuoitu. Tatuointien lisäksi olen ottanut ihonalaisia implantteja rintaani ja käsivarsiini. Päässäni on viisi sarvea, ja kieleni on halkaistu skalpellilla.
Piilolinssejä en osaa käyttää, joten kaverini tatuoi silmäni mustiksi. Kun tatuoiminen oli ohi, kaverini sanoi: ”Tervetuloa demoniperheeseen.” Siitä syntyi brändini Mekaaninen Demoni.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Harvat säikähtävät minua, koska hymyilen paljon ja olen kuin pieni auringonsäde. Usein ihmiset tulevat uteliaina kyselemään ja juttelemaan. Ajattelen, etten voi olla vielä liian pelottava, jos minulle uskalletaan jutella.

En välitä ihmisten mielipiteistä, en edes kehuista. Mielestäni on täysin väärä lähtökohta tutustua keneenkään ulkonäön perusteella. Tuijottamista en enää mieti, koska sitä tapahtuu koko ajan. Joskus huvittelemme kavereideni kanssa siten, että kaverini kävelee perässäni ja laskee, kuinka moni kääntyy katsomaan perääni.

Joudun selittelemään ulkonäköäni 10–20 kertaa päivässä. En halua viettää koko aikaa itsestäni puhuen, joten viihdyn ystävieni kanssa. Myös perheeni hyväksyy minut nykyään. Äiti sanoo joka muutoksen jälkeen, että näytän jo hyvältä tällaisena. Isälläni kesti kauemman aikaa hyväksyä ulkonäköni, mutta nykyään hän ei enää välitä siitä. Kunhan olen onnellinen.

Uusi peilikuva, uusi alku

Uskon, että ulkonäköni muokkaus on saanut alkunsa osin lapsuudentraumoista. Kävin kristillistä yläastetta, missä minun oli vaikea hyväksyä itseäni, koska olin homoseksuaali ja sittemmin biseksuaali. En arvostanut peilikuvaani ja olen aina nähnyt vaivaa sen eteen, että näyttäisin hyvältä.

Päätin näyttää itselleni, että voin olla, mitä haluan. Uskon, että itsensä hyväksyminen tulee aina ihmiselle jonkinlaisen muutoksen kautta. Jos esimerkiksi eroaa parisuhteesta, saattaa leikata hiukset. Minä tein elämänmuutokseni vain vähän isommalla kädellä.

En usko, että päädyn itse olemaan toisen raskaasti muokatun kanssa. Itse pidän ruskettuneista ja salilla käyvistä ihmisistä. Seurustellessani olen käynyt ottamassa tatuointeja salaa, koska on helpompi saada anteeksi kuin pyytää lupa.

Työskentelen tatuoijana, enkä voisi tai haluaisi vaihtaa alaa, koska en voisi tehdä esimerkiksi asiakaspalvelutyötä. Jos käteni menee poikki, en pysty maksamaan vuokraani.

Minulla on jo pitkään ollut hyvä olo itseni kanssa. Silti haluan jotain lisää. Haluaisin tatuoida koko kehoni ja ottaa myös lisää implantteja. Olen ylittänyt jo sen rajan, että mikään pitäisi minua enää paikallaan.”

Kuka?

Ilja on 30-vuotias Rovaniemellä asuva tatuoija.
Luonut brändin ja työnimen Mekaaninen Demoni.
Noin puolet kehosta tatuoitu, silmämunat mukaanlukien.
Leikkauttanut kielensä ja hankkinut ihonsisäisiä implantteja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla