Selkänojat ylhäällä ja rauha maassa. Aivan, ja matkustajat puuttuvat, sekin voi vaikuttaa. Kuva: Shutterstock
Selkänojat ylhäällä ja rauha maassa. Aivan, ja matkustajat puuttuvat, sekin voi vaikuttaa. Kuva: Shutterstock

Joukkoliikennevälineissä ja lentokoneessa matkustaminen tuo ihmisistä pahimmat puolet esiin. 

Aamuseitsemältä Tampereelta Helsinkiin lähtevä juna. Vaunuja kesämäärä, matkustajia jo hiukan keskikesää enemmän. 

Istun varaamalleni käytävänvieruspaikalle ja kuulen naisen ja miehen takanani juttelevan. Nainen kertoo miehelle ärsyttävästä kanssamatkustajasta, joka laski selkänojansa makuuasentoon Onnibussissa, ”jossa muutenkin oli vähän hengitystilaa”. Tiedän tunteen, ja mielessäni kiitän onneani siitä, että olen tänä aamuna junassa enkä bussissa.

Kun liput on tarkastettu, valmistaudun nukahtamaan hetkeksi. Naisen kommentti rasittavista selkänojan laskijoista pyörii mielessäni, mutta todella tarvitsen ekstratunnin unta lyhyiden yöunieni päälle. Hilaan mahdollisimman rauhallisesti selkänojan makuuasentoon ja suljen silmäni. 

– Just se, mistä puhuttiin, nainen takanani huokaa miehelle turhautumisen täyttämällä äänellä. 

Käännyn ympäri, kohti naista:

– Anteeksi, onko sun hankala olla tämän penkin kanssa?

– Vähän ärsyttää.

Jäädyn totaalisesti. Saan sanottua vain ”noh” ja asetuttua takaisin nukkumaan miettien, olenko ilkeä ihminen. Pidän selkänojan makuuasennossa. Vaunussa on joitakin vapaita paikkoja, joiden takana tai edessä ei istu ketään. Minä en kuitenkaan jaksa siirtyä varaamaltani paikalta, eikä ilmeisesti jaksa takanani istuva matkustajakaan.

Idiotismia vai kommunikaatiovaikeuksia

Minä ja takanani junassa istunut nainen emme ole yksin selkänojaongelmiemme kanssa. Kyläkauppias Sampo Kaulasen vaimo Michele ”Minttu” Murphy-Kaulanen julkaisi hiljattain Facebookissa päivityksen selkänojaongelmista lentokoneessa.

”Eilinen matka oli huipentuma ihmisen idiotismista.”

Päivityksessä Minttu kertoo yrittäneensä laittaa selkänojan makuuasentoon saadakseen kolmevuotiaansa nukutettua. Lapsen takana istunut mies kuitenkin alkoi Mintun päivityksen mukaan hakata selkänojaa nyrkeillään. Lopulta Minttu ja mies päätyivät keskustelemaan tilanteesta lentoemännän välityksellä. 

”Eilinen matka oli huipentuma ihmisen idiotismista,” Minttu kirjoittaa päivityksessä. 

Osa kommentoijista paheksuu nyrkkejään käyttänyttä miestä, osa taas huomauttaa, että kumpi tahansa osapuoli olisi voinut hoitaa asian aikuismaisesti suoraan keskustelemalla. Vanha ohjenuora, jonka mukaan puhumalla asiat selviävät, auttanee monessa selkänojapulmassakin.

Matkustaja joutuu helposti Facebook-häpäistyksi

Kun koetan saada nukutuksi junassa, käy väkisin mielessä, joudunko nyt takanani istuvan Facebook-päivitykseen ärsyttävänä ämmänä, joka ei pitänyt selkänojaansa ylhäällä. Se ei nykyään olisi kovin poikkeuksellista. Minttu Murphy-Kaulanen on vain yksi lukemattomista ihmisistä, jotka ovat vieneet kanssamatkustajiin liittyvän ärsytyksensä Facebookiin. Esimerkiksi tietokirjailija Petteri Järvinen onnistui heinäkuussa nostattamaan pienen kohun yhdistämällä fat shamingin, eli lihavien häpäisemisen, travel/passenger shamingiin, eli kanssamatkustajien häpäisemiseen.

Travel shaming ja passenger shaming ovat ihan oikeita termejä, joille nykyään on valitettavasti käyttöä.

Ja kyllä, travel shaming ja passenger shaming ovat ihan oikeita termejä, joille nykyään on valitettavasti käyttöä. Tiivistetysti termeissä on kyse siitä, että jos kanssamatkustajan käytös, olemus tai olemassaolo tympäisee, tehdään hänestä lyttäävä julkinen päivitys Facebookiin.

Muun muassa Refinery29 on kirjoittanut matkustajien häpäisemisestä. Etikettiasiantuntija Lizzie Post kehottaa Refinery29:ssä jokaista matkustusraivon valtaan joutunutta harkitsemaan julkaisuaan vielä kerran:

”Seuraavan kerran, kun tulee pakottava tarve jakaa valitukset netissä, kysy itseltäsi ensin: Mikä päivittämisen todellinen tarkoitus olisi – saada rahat takaisin vai päästä osaksi kohua?”

Lue myös: Lentäminen muuttuu: köyhille kidutuspenkit, rikkaille 15 500 euron luksussviitit

Saako sen selkänojan laskea?

Matkustusraivoon liittyviltä Facebook-postauksilta säästyttäisiin, jos kaikki matkustaisivat joukkoliikenteessä ja lentokoneessa hyvällä, joustavalla asenteella ja suhtautuisivat mahdollisimman kohteliaasti toisiin ihmisiin. Täpötäydet bussit, myöhästelevät junat ja ilmakuopissa poukkoilevat lentokoneet vain valitettavasti tuovat meistä pahimmat puolet esiin. 

Siksi tuntuu houkuttelevalta keskustella kauniin käytöksen ja hyvän asenteen sijaan siitä, saako sen selkänojan laskea vai ei. 

Business Insiderin lentokone-etiketin mukaan takana istuvaa tulee aina varoittaa selkänojan kallistamisesta, jos ylipäätään on pakko kallistaa. Ruoka-aikoina tulee pitää selkänoja pystyssä. Thrillistin mukaan taas turistiluokassa ei koskaan saa laittaa selkänojaa makuuasentoon, koska se aiheuttaa selkänojien kallistamisen ketjureaktion. Wikihow tarjoaa selkänojaetikettiin liittyen kokonaisen luettelon huomioitavista asioista.

Johtopäätös: tarkkoja sääntöjä ei ole. Jos olisikin, ne olisivat luultavasti erilaiset tiukkaan ahdetussa lentokoneessa ja junavaunussa, jossa paikan voi joskus valita melko vapaasti. 

Lisäksi säännöissä on luultavasti vaihtelua eri maiden ja kansojen kesken. Suomessa, jossa bussissa ei ole suotavaa istua toisen viereen ellei ole aivan pakko, oman tilan tarve on kansainvälisesti mitattuna melko suuri.

Seuraavan selkänojaongelman varalle täytynee vain harjoitella ahkerasti repliikkiä: ”Anteeksi, haittaako jos kallistan selkänojaani?” 

Miten on, saako selkänojaa kallistella? Äänestä ja perustele kommenteissa.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Suomalaisia kiinnostaa, miten tehdä limaa sekä miten saada unta ja rahaa.

10 miljardia. Sen verran Suomessa tehdään Google-hakuja vuodessa. Nyt Google on julkaissut tämän vuoden haetuimmat ihmiset ja asiat. Miten/kuinka-kategoriassa suomalaisia askarrutti eniten kysymys siitä, miten tehdä limaa. Toiseksi eniten googlattiin sitä, miten saada poikaystävä, ja kolmanneksi eniten sitä, miten saada unta. 

10 googlatuinta asiaa miten/kuinka-kategoriassa

  1. miten tehdä limaa
  2. miten saada poikaystävä
  3. miten saada unta
  4. miten laihtua nopeasti
  5. kuinka laihtua
  6. miten saada rahaa
  7. kuinka monta prosenttia
  8. miten selvitä erosta
  9. miten säästää rahaa
  10. kuinka nopeasti raskaaksi

Jotta säästyisit googlaamiselta, päätimme etsiä vastaukset googlatuimpiin asioihin puolestasi. Kas tässä, olkaa hyvät!

1. Miten tehdä limaa?

Vauva.fi:n toimitus on tehnyt helpot ja selkeät ohjeet liman valmistukseen. Vauvan ohjeilla liman saa valmistettua vain kahdesta raaka-aineesta – ja kaiken lisäksi vieläpä ilman partavaahtoa, liimaa ja piilolinssinestettä. Katso ohje:


2. Miten saada poikaystävä?

Sinkkuna olemisessa on ainakin 20 hyvää puolta. Mutta jos silti kaipaa kultaa kainaloonsa, maailman hauskimmalla naisella Amy Schumerilla on vinkki: kokeile deittisovellusta – mutta ole rehellinen.

Kun Amy itse oli ollut kolme vuotta sinkkuna, hän päätti kokeilla ystävän suosittelemaa ”luoville ihmisille suunnattua” deittisovellusta. Hän latasi sinne kaksi kuvaa: toinen oli lenkillä otettu meikitön räpsy, jossa hän irvistelee kuin olisi kuolemaisillaan, ja toinen oli kuva Tyttökultien Sophie-mummosta. Ding! 40 minuutin päästä häneen otti yhteyttä Ben Hanisch, chicagolainen huonekalusuunnittelija ja puuseppä. Kun pari tapasi ensimmäisen kerran, Amy oli tulossa akupunktiosta tukka öljyisenä ja kasvot punaisina. Siitä huolimatta – tai sen takia – pariskunta on seurustellut vuoden päivät.

3. Miten saada unta?

Aineenvaihdunta menee sekaisin. Mielialat vaihtelevat omituisesti. Herkuttelu lähtee käsistä. Muisti pätkii. Jatkuva univaje aiheuttaa monia vaivoja. Prisma Studion ja Helsingin yliopiston teettämän Väsy-kyselyn mukaan suomalaisten yöunet ovat lyhentyneet ja valtaosa kärsiikin univajeesta. Siksi ei ole ihme, että muutkin kuin kroonisesta unettomuudesta kärsivät ovat googlanneet uneen liittyviä kysymyksiä.

Olemme koonneet 14 + 8 vinkkiä, mitä kannattaa kokeilla, jos uni ei tahdo tulla.


4. Miten laihtua nopeasti? + 5. Kuinka laihtua?

Koomikko-poliitikko Lotta Backlund laihtui 30 kiloa ottamalla rennosti. Muusikko-kirjailija Kauko Röyhkä laihtui puolestaan 12 kiloa 5:2-dieetillä. Maskeeraaja-meikkaaja Mariela Sarkiman paino putosi 12 kiloa, kun hän teki pysyvän elämänmuutoksen. Laihdutukseen liittyvissä asioissa suomalaisia kiinnosti sekä se, miten laihtua nopeasti että miten ylipäätänsä voi laihtua.

Vastaukset näihin kysymyksiin löydät seuraavista jutuista.

 

Artikkeli jatkuu alapuolella
Näin selätät tunnesyömisen
Hyvä olo
Näin selätät tunnesyömisen

 

 

6. Miten saada rahaa? + 9. Miten säästää rahaa?

Heidi tienasi kuukaudessa lähes 2000 euroa nettikirppiksillä. Julia sai taas vuodessa säästöön lähes kymppitonnin. Mutta on niitä muitakin tapoja saada rahaa ja panna se poikimaan:

 

 


7. Kuinka monta prosenttia...?

Jos prosenttilaskut ovat hakusessa, esimerkiksi laskurit.fi-sivustolta löytyy apua.

8. Miten selvitä erosta?

Ero on tunnevuoristorata, josta selviät parhaiten ja nopeiten noudattamalla yhtä neuvoa: pysy mahdollisimman kaukana entisestä puolisostasi. Lue lisää:


10. Kuinka nopeasti raskaaksi?

Tästä google-hausta ei täysin selviä, mihin kysymyksellä on haettu vastausta. Mutta jos sillä tarkoitetaan sitä, miten nopeasti yhdynnän jälkeen voi tulla raskaaksi, vastaus löytyy esimerkiksi tästä jutusta:

Mikä on erikoisin asia, mitä sinä olet googlannut? Kerro kommenteissa!

Pysäyttävä brittidokumentti paljastaa, miten rajua elämä amerikkalaisyliopistojen veljeskunnissa on.

IS TV-LEHTI:  BBC:n This World -sarjaan kuuluva Veljeskuntien rajut huvit (Frat Boys: Inside America's Fraternities, 2016) on pysäyttävä dokumentti amerikkalaisyliopistojen vanhasta perinteestä. 1700-luvun lopulla alkaneisiin järjestöihin on kuulunut suuri määrä merkkihenkilöitä. Veljeskunnissa luodaan elinikäisiä ystävyyssuhteita, joista on hyötyä tulevalla uralla.

Brittidokumentti tarkastelee veljeskuntien pimeämpää puolta, tyttöjen hyväksikäyttöä ja salaisia rituaaleja, joiden seurauksena opiskelijoita on loukkaantunut, useita myös kuollut.

Ovelasti rakennettu ohjelma kulkeekin kunniasta häpeään. Moniääniseen ja objektiiviseen dokumenttiin poimitut kuvat opiskelijakämpissä roikkuvista rintaliiveistä, tanssitangolle ripustetuista alastomista barbie-nukeista ja humalassa heiluvista nuorukaisista kertovatkin omaa kieltään veljeskuntien kulttuurista.

Dokumentissa seurataan Gazoni-perheeseen pyrkivää brittiläistä Jordania. Veljeskunnan pomo Ben ja Jordanin ”isoveli” Raymond kertovat kokelaille asetettavista vaatimuksista. Salaisen rituaalin kohdalla kuvaaminen kielletään.

Marissa kertoo omakohtaisen kokemuksensa yhden veljeskunnan juhlissa tapahtuneesta raiskauksesta.

Kowiakin perhe kertoo Harrison-pojastaan, joka kuoli 19-vuotiaana siirtymäriitissä. Terrence puolestaan loukkaantui hengenvaarallisesti. Hänen asianajajansa Doug Firebaugh on ollut 20 vuotta kiusattujen opiskelijoiden asialla ja kongressiedustaja Frederica S. Wilson ajaa lakialoitetta simputuksen kieltämiseksi.

 Veljeskuntien rajut huvit, TV2 ke klo 22.10