Selkänojat ylhäällä ja rauha maassa. Aivan, ja matkustajat puuttuvat, sekin voi vaikuttaa. Kuva: Shutterstock
Selkänojat ylhäällä ja rauha maassa. Aivan, ja matkustajat puuttuvat, sekin voi vaikuttaa. Kuva: Shutterstock

Joukkoliikennevälineissä ja lentokoneessa matkustaminen tuo ihmisistä pahimmat puolet esiin. 

Aamuseitsemältä Tampereelta Helsinkiin lähtevä juna. Vaunuja kesämäärä, matkustajia jo hiukan keskikesää enemmän. 

Istun varaamalleni käytävänvieruspaikalle ja kuulen naisen ja miehen takanani juttelevan. Nainen kertoo miehelle ärsyttävästä kanssamatkustajasta, joka laski selkänojansa makuuasentoon Onnibussissa, ”jossa muutenkin oli vähän hengitystilaa”. Tiedän tunteen, ja mielessäni kiitän onneani siitä, että olen tänä aamuna junassa enkä bussissa.

Kun liput on tarkastettu, valmistaudun nukahtamaan hetkeksi. Naisen kommentti rasittavista selkänojan laskijoista pyörii mielessäni, mutta todella tarvitsen ekstratunnin unta lyhyiden yöunieni päälle. Hilaan mahdollisimman rauhallisesti selkänojan makuuasentoon ja suljen silmäni. 

– Just se, mistä puhuttiin, nainen takanani huokaa miehelle turhautumisen täyttämällä äänellä. 

Käännyn ympäri, kohti naista:

– Anteeksi, onko sun hankala olla tämän penkin kanssa?

– Vähän ärsyttää.

Jäädyn totaalisesti. Saan sanottua vain ”noh” ja asetuttua takaisin nukkumaan miettien, olenko ilkeä ihminen. Pidän selkänojan makuuasennossa. Vaunussa on joitakin vapaita paikkoja, joiden takana tai edessä ei istu ketään. Minä en kuitenkaan jaksa siirtyä varaamaltani paikalta, eikä ilmeisesti jaksa takanani istuva matkustajakaan.

Idiotismia vai kommunikaatiovaikeuksia

Minä ja takanani junassa istunut nainen emme ole yksin selkänojaongelmiemme kanssa. Kyläkauppias Sampo Kaulasen vaimo Michele ”Minttu” Murphy-Kaulanen julkaisi hiljattain Facebookissa päivityksen selkänojaongelmista lentokoneessa.

”Eilinen matka oli huipentuma ihmisen idiotismista.”

Päivityksessä Minttu kertoo yrittäneensä laittaa selkänojan makuuasentoon saadakseen kolmevuotiaansa nukutettua. Lapsen takana istunut mies kuitenkin alkoi Mintun päivityksen mukaan hakata selkänojaa nyrkeillään. Lopulta Minttu ja mies päätyivät keskustelemaan tilanteesta lentoemännän välityksellä. 

”Eilinen matka oli huipentuma ihmisen idiotismista,” Minttu kirjoittaa päivityksessä. 

Osa kommentoijista paheksuu nyrkkejään käyttänyttä miestä, osa taas huomauttaa, että kumpi tahansa osapuoli olisi voinut hoitaa asian aikuismaisesti suoraan keskustelemalla. Vanha ohjenuora, jonka mukaan puhumalla asiat selviävät, auttanee monessa selkänojapulmassakin.

Matkustaja joutuu helposti Facebook-häpäistyksi

Kun koetan saada nukutuksi junassa, käy väkisin mielessä, joudunko nyt takanani istuvan Facebook-päivitykseen ärsyttävänä ämmänä, joka ei pitänyt selkänojaansa ylhäällä. Se ei nykyään olisi kovin poikkeuksellista. Minttu Murphy-Kaulanen on vain yksi lukemattomista ihmisistä, jotka ovat vieneet kanssamatkustajiin liittyvän ärsytyksensä Facebookiin. Esimerkiksi tietokirjailija Petteri Järvinen onnistui heinäkuussa nostattamaan pienen kohun yhdistämällä fat shamingin, eli lihavien häpäisemisen, travel/passenger shamingiin, eli kanssamatkustajien häpäisemiseen.

Travel shaming ja passenger shaming ovat ihan oikeita termejä, joille nykyään on valitettavasti käyttöä.

Ja kyllä, travel shaming ja passenger shaming ovat ihan oikeita termejä, joille nykyään on valitettavasti käyttöä. Tiivistetysti termeissä on kyse siitä, että jos kanssamatkustajan käytös, olemus tai olemassaolo tympäisee, tehdään hänestä lyttäävä julkinen päivitys Facebookiin.

Muun muassa Refinery29 on kirjoittanut matkustajien häpäisemisestä. Etikettiasiantuntija Lizzie Post kehottaa Refinery29:ssä jokaista matkustusraivon valtaan joutunutta harkitsemaan julkaisuaan vielä kerran:

”Seuraavan kerran, kun tulee pakottava tarve jakaa valitukset netissä, kysy itseltäsi ensin: Mikä päivittämisen todellinen tarkoitus olisi – saada rahat takaisin vai päästä osaksi kohua?”

Lue myös: Lentäminen muuttuu: köyhille kidutuspenkit, rikkaille 15 500 euron luksussviitit

Saako sen selkänojan laskea?

Matkustusraivoon liittyviltä Facebook-postauksilta säästyttäisiin, jos kaikki matkustaisivat joukkoliikenteessä ja lentokoneessa hyvällä, joustavalla asenteella ja suhtautuisivat mahdollisimman kohteliaasti toisiin ihmisiin. Täpötäydet bussit, myöhästelevät junat ja ilmakuopissa poukkoilevat lentokoneet vain valitettavasti tuovat meistä pahimmat puolet esiin. 

Siksi tuntuu houkuttelevalta keskustella kauniin käytöksen ja hyvän asenteen sijaan siitä, saako sen selkänojan laskea vai ei. 

Business Insiderin lentokone-etiketin mukaan takana istuvaa tulee aina varoittaa selkänojan kallistamisesta, jos ylipäätään on pakko kallistaa. Ruoka-aikoina tulee pitää selkänoja pystyssä. Thrillistin mukaan taas turistiluokassa ei koskaan saa laittaa selkänojaa makuuasentoon, koska se aiheuttaa selkänojien kallistamisen ketjureaktion. Wikihow tarjoaa selkänojaetikettiin liittyen kokonaisen luettelon huomioitavista asioista.

Johtopäätös: tarkkoja sääntöjä ei ole. Jos olisikin, ne olisivat luultavasti erilaiset tiukkaan ahdetussa lentokoneessa ja junavaunussa, jossa paikan voi joskus valita melko vapaasti. 

Lisäksi säännöissä on luultavasti vaihtelua eri maiden ja kansojen kesken. Suomessa, jossa bussissa ei ole suotavaa istua toisen viereen ellei ole aivan pakko, oman tilan tarve on kansainvälisesti mitattuna melko suuri.

Seuraavan selkänojaongelman varalle täytynee vain harjoitella ahkerasti repliikkiä: ”Anteeksi, haittaako jos kallistan selkänojaani?” 

Miten on, saako selkänojaa kallistella? Äänestä ja perustele kommenteissa.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

VESIMIES

Älä heittäydy epärealistiseksi. Yritä säästää itseäsi ja olla vaatimatta liikoja jaksamiseltasi. Totuuden värittäminen on huono ajatus.

 

KALAT

Itsekuri on tärkein aseesi tänään. Älä päästä itseäsi liian helpolla. Kiinnitä huomiota ruokailutottumuksiisi ja liikuntaan.

 

OINAS

Sinulle sataa nyt paineita joka puolelta. Tunteesi kulkevat vuoristorataa, eikä fiksuja päätöksiä ole helppoa tehdä. Mieti, mikä sinulle on tärkeintä.

 

HÄRKÄ

Hoida velvollisuudet tunnollisesti. Älä kuuntele kohtuuttomia vaatimuksia. On tärkeää, että osaat suojella itseäsi väsymiseltä.

 

KAKSONEN

Ole valmis panostamaan tärkeään projektiin. Ilman uhrauksia on turha odottaa mullistavia tuloksia. Tärkeintä on, että seuraat sydäntäsi.

 

RAPU

Älä piilottele tunteitasi. Kerro ystävillesi, mitä mielessäsi liikkuu. Saat heiltä vastapainona neuvoja, jotka auttavat tärkeän päätöksen tekemisessä.

 

LEIJONA

Lähde etsimään haasteita. Tarvitset jotain uutta ja jännittävää pysyäksesi virkeänä. Onni potkii sinua tänään useampaan kertaan.

 

NEITSYT

Etsi elämääsi tasapainoa. Ihmissuhteissa myrskyää nyt helposti. Puhu suoraan ja selvitä väärinkäsitykset nopeasti pois alta.

 

VAAKA

Älä luota sataprosenttisesti tunteisiisi, sillä ne saattavat tehdä sinulle temppuja. Puhu ääneen siitä, mikä sinua huolettaa. Turvaudu lähipiiriisi.

 

SKORPIONI

Valitse tarkkaan, mihin käytät energiasi. Liikunta on paras tapa päästää höyryjä ulos. Hauska kisailuasetelma tuo päivääsi maustetta.

 

JOUSIMIES

Älä päästä ketään sekaantumaan asioihisi. Pidä salaisuudet piilossa uteliailta katseilta. Matala profiili on tänään hyvä vaihtoehto.

 

KAURIS

Olet tänään oikea ideatehdas. Kehittele eteenpäin hyvin alkanutta suunnitelmaa. On aika ottaa todelliset vahvuutesi käyttöön.

 

 

Sairaan hoikka -draamaelokuvassa 17-vuotias tyttö sairastuu syömishäiriöön. 

IS TV-LEHTI: Tara Mielen ohjaama elokuva 17-vuotiaasta Hannahista tuo mieleen Netflix-suosikkisarjan Kolmetoista syytä, jossa nuori tyttö joutuu ympäristön paineiden puristukseen. Nyt kyseessä on koulukiusaamisen sijaan itsensä kiusaaminen: syömishäiriö, joka näyttäytyy mielenterveyttä tuhoavana voimana.

Hannah (Laura Wiggins) on tanssija, joka kehoriippuvaisessa taiteenlajissaan alkaa pitää itseään muita pulleampana. Kun äiti (Callie Thorne) tulee kutsuneeksi häntä vahvan näköiseksi, eikä tuliaisasu sovi päälle, Hannah muistaa ystävänsä kanssa löytämänsä nettisivun.

Pian hän on Thinspiration-sivuston vallassa. Sivun ylläpitäjä ”ButterflyAna” (Izabella Miko) on tehokas piinaaja, joka saa heti tuloksia aikaan. Hannah ryhtyy maanisesti treenaamaan ja tuijottamaan vaakaa. Hän ”pro-anailee” eli haluaa olla anorektisen laiha – ei sairas.

Kuten yleistä on, vanhemmat eivät ensin huomaa mitään, ja kun he huomaavat, ollaan jo syvällä syömishäiriön syövereissä. Elokuvassa äidin reaktiot ovat aidot ja karmivat: äiti alkaa pelätä tytärtään. Ongelman syvyys raottuu, mutta on vaikea tehdä oikeita päätöksiä kyllin nopeasti.

Pääosan Wiggins on pätevä teini, mutta elokuvan valinta näyttää laihuusguru ButterflyAna houreisena hallusinaationa on etäännyttävä.

Elokuvaa vaivaa anoreksian kuvaamisen stereotyyppisyys, mutta nuorten maailmassa leffa voi olla opetuksellinen – ja loppupuolellaan yllättävä.

Sairaan hoikka, Hero la klo 21.00