Muusikko Zarkus Poussa menehtyi 41-vuotiaana. Kuva: Sanoma-arkisto/Liisa Takala
Muusikko Zarkus Poussa menehtyi 41-vuotiaana. Kuva: Sanoma-arkisto/Liisa Takala

Ystävät ja kollegat ovat muisteleet 41-vuotiaana kuollutta Zarkus Poussaa sosiaalisessa mediassa ja julkaisseet videoklippejä muusikosta.

Ystävät ja kollegat ovat muistelleet viikonloppuna kuollutta muusikko Markus "Zarkus" Poussaa, 41, sosiaalisessa mediassa. Anssi Kela kirjoitti tiistaiyönä Facebookissa tutustuneensa Poussaan jo 25 vuotta sitten, kun tämä soitti Kelan Pekka ja sudet -yhtyeessä. Kelan mukaan yhteistyö bändissä päättyi lyhyeen, koska Poussa koki "tonttinsa ahtaaksi" bändissä.

– Eroon ei liittynyt minkäänlaista huonoa fiilistä. Kaikki Zarkuksen tunteneet tietävät, etteivät hän ja termi ”huono fiilis” ole mitenkään sovitettavissa yhteen. Itse asiassa haluaisinkin esittää vaatimuksen siitä, että termin "hyvä fiilis” yhteyteen laitettaisiin sanakirjassa Zarkus Poussan kuva. En muista nähneeni häntä ikinä pahalla päällä. Kun vuosien varrella kohtasimme, niin vastassa oli aina sama, myhäileväinen hahmo. Sydämellinen ihminen, Anssi kirjoitti.

Kaunis talvipäivä. Valkoinen maa, kirkas taivas, pari astetta pakkasta. Olen juuri vetänyt tyttäreni pulkassa...

Julkaissut Anssi Kela 25. tammikuuta 2016

Poussa soitti useissa yhtyeissä, kuten Hemma Beastissa, Giant Robotissa, RinneRadiossa, Anna-Mari Kähärä Orkesterissa ja Jukka Pojan Kuules Crew -yhtyeessä. Hän keikkaili myös avopuolisonsa Vuokko Hovatan kanssa ja julkaisi joulukuussa Vuokon sekä Aulikki Oksasen kanssa runolevyn. Soololevyjä muusikko julkaisi kaksi: Love Tracks (2005) ja Positiviinen krapula (2013).

Vuonna 1975 Poussa teki musiikkia niin lavoilla, studiossa, televisossa, teatterissa kuin radiossakin. Nuorena hän teki kolme vuotta töitä myös hiusmuotoilijana. Kuva vuodelta 2006: Sanoma-arkisto
Vuonna 1975 Poussa teki musiikkia niin lavoilla, studiossa, televisossa, teatterissa kuin radiossakin. Nuorena hän teki kolme vuotta töitä myös hiusmuotoilijana. Kuva vuodelta 2006: Sanoma-arkisto

Viikonloppuna Poussa oli keikalla Jukka Pojan ja tämän Kuules Crew -bändin kanssa M/S Viking Grace -laivalla. Kelan mukaan Poussa sai sairauskohtauksen keikan jälkeen. Hänet vietiin helikopterilla Tukholmaan, mutta mitään ei ollut tehtävissä. Myös Jukka Poika suri Poussaa Facebookissa.

– Miten tästä nyt sanailisi. Suruksemme Zarkus ei palannut keikkamatkalta kanssamme. Tätä ei pysty käsittämään. 

Miten tästä nyt sanailisi. Suruksemme Zarkus ei palannut keikkamatkalta kanssamme. Tätä ei pysty käsittämään. Zarkus <3

Julkaissut Jukka Rousu 25. tammikuuta 2016

Videolla Anssi Kela ja Zarkus Poussa musisoivat Lauluvainio-biisin. Poussan pääinstrumentit olivat rummut, lyömäsoittimet ja laulu, mutta hän osasi soittaa monia muitakin soittimia, kuten kitaraa ja bassoa.

"Maailman luovin, pimein, yllättävin ja hyväsydämisin"

Monet muutkin Poussan kanssa töitä tehneet ovat julkaisseet postauksia ja videoita, joissa he kuvailevat muusikon lahjakkuutta ja luonnetta. Tv:n katsojille Poussa tuli tutuksi W-tyyli-ohjelmasta, jota esitettiin MTV3:lla vuosina 2003–2005. Ohjelman juontaja, koomikko André Wikström jakoi Twitterissä Poussan kunniaksi videoklipin Rumpaleiden tervehdys iseille. Myös W-tyylin tuottaja Saku Tuominen jakoi kyseisen klipin ja muisteli Poussan lahjakkuutta.

– Jos listaan elämäni hienoimpia työtehtäviä, aika korkealle listalla nousee W-tyyli eikä vähiten sen vuoksi, että sain usean vuoden ihailla lähietäisyydeltä Zarkus Poussaa. Osapuilleen maailman luovinta, pimeintä, yllättävintä ja hyväsydämisintä ihmistä. Katsokaa nyt tätäkin ison Z:n ideaa. Pysy rytmissä veli, mihin ikinä oletkaan matkalla, Tuominen kirjoitti Facebookissa.

W-tyylin tekijät vuonna 2003: Jaakko Saariluoma (vas), Risto Kuulasmaa, André Wickström, Kiti Samulin, Zarkus Poussa ja Stan Saanila. Ohjelma voitti parhaan viihdeohjelman Venlan vuonna 2004. W-tyylin lisäksi Poussa teki Subtv:llä Jokainen vieras on laulun arvoinen -viihdeohjelmaa. Kuva: Sanoma-arkisto
W-tyylin tekijät vuonna 2003: Jaakko Saariluoma (vas), Risto Kuulasmaa, André Wickström, Kiti Samulin, Zarkus Poussa ja Stan Saanila. Ohjelma voitti parhaan viihdeohjelman Venlan vuonna 2004. W-tyylin lisäksi Poussa teki Subtv:llä Jokainen vieras on laulun arvoinen -viihdeohjelmaa. Kuva: Sanoma-arkisto

Näyttelijä Mikko Leppilampi julkaisi Instagram-tilillään kuvan Poussasta ja tunteikkaan tekstin.

Voi, Zarkus. En halua uskoa tätä todeksi. En ymmärrä. Tuntuu niin epätodelliselta. Voi, miten surullista. Niin surullista. Elit niin täysillä. Soitit aina niin palolla ja antaumuksella ja ilolla. Annoit niin paljon. Aina niin ystävällinen. Ja miten lahjakas! Valtava menetys. Niin paljon jäi kesken. Toivon perheelle ja läheisille niin paljon voimia ja ymmärrystä, kuin vain ikinä mahdollista, kestää tämä suru ja toivottomuus. Syvimmät osanottoni. Toivon, että soittosi ja laulusi ja naurusi jatkuu siellä missä ikinä nyt oletkin! Anna sen puoleisten nyt hurmaantua niistä niin, kuin mekin hurmaannuimme täällä. Etköhän löydä sen oman paikkasi myös siellä taivaallisessa orkesterissa... Täällä musiikkisi ja muistosi elää ikuisesti! Markus "Zarkus" Poussa (1975-2016) R.I.P. 💔 #zarkuspoussa

Kuva, jonka Mikko Leppilampi (@mikkoleppilampi) julkaisi

Muusikko Yona​ kuvailee Poussaa "merkilliseksi valoilmiöksi ja ihanaksi persoonaksi".

Hemma Beast -yhtyeen muusikot: Marzi NymanLenni-Kalle Taipale, Sami PitkämöTimo Tuppurainen, Tatu Ferchen ja Jarmo Saari kertoivat ystävänsä ja bändin rumpalin kuolemasta myöhään maanantai-iltana ja julkaisivat videon En ilman sua.

Musertunein mielin olemme ottaneet vastaan uutisen rakkaan ystävämme Zarkuksen poistumisesta keskuudestamme. Yksi...

Julkaissut Hemma Beast 25. tammikuuta 2016

Zarkus. Perkussio -puolijumala jo sillon ku mä soitin viel kadulla. Lempeä, hieno ihminen on poissa ihan liian aikaisin. ❤️ 󾌹 RIP

Julkaissut Reino Nordin 25. tammikuuta 2016

Liikunta on yhä tärkeä osa Virpi Sarasvuon arkea, vaikka hän ei enää ehdikään liikkua entiseen malliin.

Entistä huippuhiihtäjä Virpi Sarasvuota nähdään harvoin parrasvaloissa. Eilen hän saapui Urheilugaalaan ilman puolisoaan Jari Sarasvuota.

– Työskentelen yrittäjänä. Sain juuri viime viikolla postissa valmentajan ammattitutkinnon paperit. Kasailen siihen liittyvää materiaalia valmiiksi, Virpi kertoi kuulumisiaan.

Virpi kertoi, että liikunta on yhä tärkeä osa hänen arkeaan.

– Liikun aktiivisesti, vaikka riippuu tietysti mihin vertaa. Urheilu-ura oli täysin eri elämä ja eri vaihe. Olisi tietysti kauhean kätevää, jos olisin nykyisessä arjessa yhtä hyvässä kunnossa kuin ammattiaikoina.

Virpillä ja Jarilla on kaksi yhteistä tytärtä, joiden elämää nainen ei halunnut tarkemmin kommentoida.

Gaalailtaan hän suhtautui odottavin mielin.

– Täällä on paljon ihmisiä, joita ei muuten tapaa. Elämä on aika lailla työtä ja arkea muuten.

Arttu Wiskarin mukaan pienet arjen muutokset ovat tärkeimpiä. 

Laulaja Arttu Wiskari on tehnyt vuoden ajan muutoksia hyvinvointiinsa.

– Aloitin pienten muutosten tekemisen viime vuoden alussa. Aloin liikkua ja katsoa ruokavaliossa pieniä juttuja. Kesän söin ja join miten halusin ja olin ihan puhki.

Syksyn alussa laulaja aloitti tipattoman ja aloitti treenaamaan personal trainerin kanssa.

– Neljän kuukauden tipaton oli iso muutos, ja sen aikana tein lisää pieniä muutoksia. Kun ne olivat hallussa, päätin tipattoman häämatkamme ajaksi, viime kesänä lastensa äidin kanssa avioitunut Arttu kertoo.

”Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikea säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on.”

Arkisin Arttu tekee musiikkia ja hoitaa 2- ja 4-vuotiata lapsia kotona. Viikonloput hän keikkailee.

– En ole oikein ikinä lomalla. Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikeaa säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on. Joskus pitää mennä salille aamulla, joskus illalla. Saatan usein mennä salille vasta yhdeksältä. Se, että jaksaa raahautua sinne, on pääjuttu. En aseta itselleni mitään älyttömiä tavoitteita, jotka saavutettuani repsahdan.

Arttu ei seuraa tarkasti kilojen tippumista, vaan yrittää vaalia pieniä muutoksia arjessaan.

– Eilen tehtiin kotona taas terveellistä safkaa. Paistoimme kasviksia, pinaattia ja lihaa.

Keikkalavojen lisäksi Wiskari nähdään Supermarsu-elokuvassa, joka saa ensi-iltansa ensi viikolla. Laulaja pitää päähenkilö Emilian isäpuolen Pertin roolia lähes luonneroolina.

– Pertissä on noin puolet Arttu Wiskaria. Vähän hömelömpi versio meikäläisestä se on.