Vanhemmuudessa Mariskaa jännittää, millainen malli hän on lapselleen. "Mitään kiiltokuvaelämää en ala rakentaa." Kuva: Jouni Harala.
Vanhemmuudessa Mariskaa jännittää, millainen malli hän on lapselleen. "Mitään kiiltokuvaelämää en ala rakentaa." Kuva: Jouni Harala.

Toukokuussa äidiksi tuleva muusikko Mariska ehti jo tottua ajatukseen, ettei hän koskaan saisi lapsia. 

Toukokuun lopulla syntyvä esikoinen on elämänmuutos, johon muusikko Mariska, 37, ei ollut varautunut. Sitä ei odottanut kukaan hänen lähipiirissäänkään. Sen sijaan Mariska oli joutunut sisäistämään faktan, ettei hänestä ikinä tulisi äitiä.

Sen tiedon hän kuuli diagnoosissa, jonka sai parikymppisenä.

– Silloin minulle kerrottiin, etten voisi koskaan saada lapsia.

Mariska oli pikaisesti potenut vauvakuumetta vain 18-vuotiaana.

– Sitä hetkeä lukuun ottamatta lapsi ei ollut koskaan kuulunut toteutettavien asioiden valikkooni. En osannut surra lapsettomuutta millään tavalla.

Vastuullinen vanhemmuus

Vastoin kaikkia odotuksia Mariska kuitenkin tuli raskaaksi viime syksynä.

– En varsinaisesti valinnut perustavani perheen. Lapsi vain ilmoitti tulostaan ja totesimme, että tervetuloa.

Mariska itse varttui kaksin yksinhuoltajaäitinsä kanssa. Hänen lapsensa arjesta tulee toisenlainen.

– Isä on mukana kuvioissa kasvattamassa lasta.

Mariska tunnistaa hänessä tapahtuneen pehmentymistä muutenkin. Hän ehti havahtua, että elämä alkoi toistaa samaa kaavaa, ja alkoi tarkastella itseään. Hän mietti, millainen oli ihmissuhteissaan ja miten suhtautui asioihin.

– Aloin päivittää uskomuksia itsestäni. Siinä tuli oivallus, etten enää kamppaile maailmaa vastaan, hän kertoo.

Varttitaktiikalla eteenpäin

Uudet metodit ulottuvat työhönkin, Mariska on esimerkiksi opetellut kellottamaan. Entinen haahuilija tekee nyt töitä tehovarteissa: jos vartissa ei synny kertosäettä, sitten tehdään muuta.

Mariska ennakoi, että uudesta pätkätyömetodista on hyötyä, kun vauva panee päivärytmin uusiksi.

– Vanhemmat varoittavat, että kaikki muuttuu. Odotan jännityksellä, millaisen kuperkeikan se kaikki tekee.

Milloin viimeksi pussailit, Mariska? Katso video

Miten musiikin tee-se-itse -nainen tekee nyt tiimityötä? Miksi tulevalla vauvalla on jo festarivaatteita? Miksi Mariska kuvailee seuraavaa levyään riisutuksi? Lue koko haastattelu Me Naisten numerosta 10/2016!

Mariska

19.2.1979 syntynyt laulaja, säveltäjä ja sanoittaja asuu synnyinkaupungissaan Helsingissä.

Saa esikoisensa toukokuun lopulla.

Valmistelee uutta albumia, jonka kolmas sinkku Typötyhjiin julkaistaan 11.3. Se kertoo elämästä päihteidenkäyttäjän läheisenä.

Lukuisien hittien takapiru. Suurimpia hittejä Jari Sillanpään esittämä Malagaan sekä Jenni Vartiaisen Missä muruseni on sekä En haluu kuolla tänä yönä. Rustaa lyriikat ruutuvihkoon. ”Äikän opettaja sanoi, että aivot aktivoituvat isommin, kun pitää kynää kädessä.”

Aloittelee blogia, joka käsittelee kirjoittamista.

Vierailija

Yllätysvauvaa odottava Mariska: ”Minulle kerrottiin, etten voisi koskaan saada lapsia”

Vierailija kirjoitti: Hieno homma. Onnea Mariskalle. Tosin tuo "isä on mukana kasvattamassa lasta"kalskahtaa ainakin minun vanhoillisiin korviini hieman oudolta... Jeps. Lasten teko tällaiseen maailmaan- joka on jo valmiiksi liikakansoitettu kuilun partaalla tai kun maahammekin rynnii vanhempia vailla olevia lapsia ja maailmalla heitä kuolee nälkään- kuulostaa jo lähtökohtaisesti aavistuksen väärältä jopa itsekkäältä varsinkin jos kyseessä on jonkinlainen suunittelemattoman temmellyksen...
Lue kommentti
Vierailija

Yllätysvauvaa odottava Mariska: ”Minulle kerrottiin, etten voisi koskaan saada lapsia”

En pitänyt tästä jutusta. Jäi häiritsemään, mikä oli tuo mystinen "diagnoosi", jonka piti estää lasten saaminen, endometrioosiko? Toiseksi, tällaiset jutut ruokkivat käsitystä, jonka mukaan olisi jotenkin yleistä, että lapsettomaksi "tuomittu" tuleekin yhtäkkiä raskaaksi. Tosielämässä niin käy hyvin harvoin. Itselleni tahattomasti lapsettomana jutun lukeminen tuntui pahalta.
Lue kommentti

Joillakin niitä ei ole ollenkaan ja joillakin vaikka muille jakaa. Arvaatko hiusten perusteella, ketkä julkisuuden henkilöt ovat kuvissa?

 

Essi Pöysti ja ex-koripalloilija Ville Mäkäläinen ovat nyt kolmen lapsen vanhempia.

Vuoden 2009 Miss Suomi Essi Pöysti, 30, ja hänen puolisonsa, ex-koripalloilija Ville Mäkäläinen, 32, ovat saaneet lapsen. Lapsi on parille kolmas. Ville kertoi perheenlisäyksestä Facebook-sivuillaan tänään lauantaina.

”Äiti ja poika voivat hyvin.”

– Kauan jo rakastettu pikkuveikka on syntynyt tänään 11.50. Äiti ja poika voivat hyvin, Ville kirjoitti julkaisemansa kuvan yhteyteen.

Essi kertoi aikaisemmin tänä syksynä, että pelko on varjostanut raskautta aikaisempien keskenmenojen takia.

– Ei ole ollut helppoa olla raskaana, kun takana on kaksi myöhäistä keskeytynyttä raskautta, kaksi enkelivauvaa. Toivomme sydämestä, että kaikki menee tällä kertaa paremmin ja joulukuussa meitä on viisi, Essi kirjoitti syksyllä Instagramissa.

Essi Pöysti ja Ville Mäkäläinen menivät naimisiin kesällä 2015. Ville lopetti koripallouransa tänä vuonna. Kuva: Sanoma-arkisto / Tatu Lertola
Essi Pöysti ja Ville Mäkäläinen menivät naimisiin kesällä 2015. Ville lopetti koripallouransa tänä vuonna. Kuva: Sanoma-arkisto / Tatu Lertola

Essillä ja Villellä on entuudestaan kaksi lasta: Alma ja Aaro. Vuonna 2015 syntynyt Alma syntyi mummolan eteiseen, mutta kaikki meni lopulta hyvin.

– Siinä tilanteessa en ehtinyt pelätä tai miettiä. Kaikki kävi niin nopeasti, vartissa. Ei ehtinyt tulla edes hiki. Pelko siitä, kuinka olisi voinut käydä, iski vasta jälkeenpäin, Essi muisteli synnytystä Meidän Perhe -lehdelle.