Kuva Jouni Harala
Kuva Jouni Harala

Vielä marraskuussa laulaja-näyttelijä Saija-Reetta Kotirinta oli onnellisesti naimisissa. Nyt hän on keskellä erokriisiä. Uskoin että olemme aina yhdessä.

Viime viikkoina näyttelijä, laulaja Saija-Reetta Kotirinta, 37, on luukuttanut nonstoppina Johanna Kurkelan Kuule minun ääneni -kappaletta. Ystävä lähetti oman lempikappaleensa Saija-Reetalle avuksi akuuttiin hätään, ja hyvin on lohdutusbiisi tehnyt tehtävänsä.

Sen soidessa Saija on käpertynyt sohvan nurkkaan ja itkenyt silmänsä punaiseksi. Sitä kuunnellessa hän on ihmetellyt, surrut ja vihannut, mutta myös voimistunut.

– Biisi on kuin rukous. Että, Jumala auta minua, tämä on hirveä tilanne, Saija-Reetta sanoo.

Vielä joulukuussa Saija-Reetta oli onnellisesti naimisissa tv:stä tutun toimittajan Ivan Puopolon kanssa. Tai niin hän kuvitteli. Takana oli pikkulapsiperheelle tyypillinen kaoottinen vuosi, jonka aikana oli säädetty aikatauluja, etsitty lastenhoitajia, juostu junaan, ikävöity vieraalla paikkakunnalla ja kärsitty huonoa omaatuntoa. Kaaoksesta tunnuttiin kuitenkin selviytyvän, ja syksyllä Saija-Reetta teki innoissaan lauluja esikoislevylleen, jonka oli tarkoitus ilmestyä tänä keväänä.

Vuoden kruunasi kahden kesken tehty matka Lontooseen. Se oli toisen hääpäivän lahja Saija-Reetalle puolisolta. Viikonlopun aikana pariskunta jännitti tenniksen ATP-turnauksen katsomossa, nauroi stand up -klubilla ja kävi tietenkin katsomassa musikaalia. Matka oli kaikin puolin onnistunut.

Viikkoa myöhemmin Saija-Reetta jätettiin.

– En olisi halunnut erota. Rakastan edelleen ex-miestäni. Se on kauhea kolaus itsetunnolle, kun ei enää kelpaa.

Rakkaus loppuu

Jätetyksi tuleminen oli Saijalle sokki. Vaikka arki olikin yrittänyt ottaa parista niskalenkkiä, Saija-Reetta oli kuvitellut, että hänellä ja hänen miehellään on samanlaiset tulevaisuudensuunnitelmat.

– Jos minulle sanotaan, että minua rakastetaan  ja minun kanssa halutaan olla, niin totta kai uskon sen.

– Mutta ymmärrän myös, ettei minulle ole valehdeltu. Se on ollut hänelle totta juuri sillä hetkellä. Ihmiset muuttuvat eikä ketään voi pakottaa rakastamaan tai vaatia tilille, jos tunteet muuttuvat.  

Jokaisen jätetyn tavoin Saija-Reetta halusi kaivaa esille eron syyt. Hän mietti oliko itse ollut sokea, kun ei ollut tajunnut miten huonolla tolalla asiat ovat.

– Aluksi yritin tivata puolisoltani, että miten kauan ja miksi ja milloin lakkasit rakastamasta. Minulla oli hirveä jätetyn osapuolen kyselemisen tarve. Mutta eihän kysymykseen 'mikset enää rakasta mua' voi saada mitään oikeaa vastausta. 

Hassuinta on, että Saija myös ymmärtää exäänsä, sillä hän on itse aiemmin usein ollut se, joka jättää.  

– Tiedän omasta kokemuksesta, ettei jättäjällä ole aina antaa tyhjentävää selitystä. Lähinnä hän haluaa olla diplomaattinen eikä loukata toista enempää.

Saija-Reetta on varma, että melkein kaikissa pitkissä parisuhteissa tulee ihastumisia. Hänen mielestään jokainen saakin omassa päässään ajatella mitä haluaa, kunhan pitää ajatukset ominaan eikä niistä seuraa konkreettisia tekoja.

– Uskollisuudesta en tingi, mutta kaikissa parisuhteissani olen antanut paljon vapautta tulla ja mennä. Mitään pirttihirmua minusta ei saa tekemälläkään.

Koko haastattelu Me Naisten numerossa 3/2012.

Minttu Murphy-Kaulanen kirjoittaa Kauppiaanrouva-blogissaan, ettei Rianna-tyttären neuvolakäynti sujunut toivotusti.

Michele ”Minttu” Murphy-Kaulanen, 37, kirjoittaa Kauppiaanrouva-blogissaan siitä, miten suuri huoli voi lapsesta olla. Minttu huolestui, kun kävi tällä viikolla neuvolassa hänen ja tv:stä tutun kauppias Sampo Kaulasen, 38, Rianna-tyttären kanssa.

– Mun 4-vuotiaalla kuului sydämestä sivuääni. Ilmeisesti tavanomaista leikki-ikäisillä, mutta tutkia täytyy. Se mahan pohjasta kouriva tunne joka kerta, kun ajattelen asiaa saa mut voimaan fyysisesti niin pahoin. Tiedän järjellä, että olisi meillä kaiketi muitakin oireita, jos vakavasta sydänoireesta olisi kyse, mutta ei se minun tunnetta paranna,  Minttu kirjoittaa blogissaan.

”Rakastan lapsiani enemmän kuin elämää.”

Minttu kertoo kirjoituksessaan pohtineensa myös rokotuksia. Lisäksi hän miettii, että huoli lapsista helpottaa tuskin koskaan. Mintulla on kolme tytärtä ja yksi bonuslapsi, joka on Sampon edellisestä avioliitosta.

– Mä rakastan lapsiani enemmän kuin elämää. On kyse flunssaisesta 12-vuotiaasta tai vauvarokon kourissa olevasta pienestä tai 17-vuotiaasta, jolta poistetaan nielurisat, tämä mun huoli ja tunne lapsista on yhtälainen. 

Kokemusta kahdesta keskenmenosta

Tänä syksynä Minttu ja Sampo kertoivat Me Naisten haastattelussa, ettei yhteisen lapsen saaminen ollut itsestäänselvää. Ennen yhteisen Rianna-tyttären syntymää Minttu koki kaksi keskenmenoa. Molemmat olivat niin sanottuja tuulimunaraskauksia.

”Pohdin, haluanko tätä todella.”

– Pettymys ja suru oli suuri. Erityisesti siksi, että tiesin Sampon toivovan lasta kiihkeästi. Halusin suoda sen hänelle. Aloin väkisinkin miettiä, olenko jo liian vanha koko touhuun. Pohdin, haluanko tätä todella, Minttu kertoi haastattelussa tänä syksynä.

 

Raskaus oli yllätys lapsettomuudesta kärsineille Satu Taiveaholle ja Antti Kaikkoselle.

Suvanto ry:n toiminnanjohtaja Satu Taiveaho, 41, kertoo Ilta-Sanomissa, että tuli syksyllä yllättäen raskaaksi. Satu oli ihmetellyt erikoisia oireitaan ja mietti ensin, ovatko vaihdevuodet alkamassa. Raskaus oli yllätys, sillä Satu ja hänen kansanedustajapuolisonsa Antti Kaikkonen, 43, ovat kärsineet lapsettomuudesta vuosia. Syksyllä raskaus päättyi kuitenkin keskenmenoon jo aikaisessa vaiheessa. 

”Se oli erittäin hämmentävä ja yllättävä asia.”

– Se oli erittäin hämmentävä ja yllättävä asia. Ja totta kai myös surullinen. Olen kuitenkin yrittänyt kääntää asian mielessäni iloiseksi ja ajatellut, että olen ainakin kerran elämässäni ollut vähän aikaa raskaana, Satu kertoo IS:ssa.

Satu ja Antti ovat puhuneet lapsettomuudesta avoimesti julkisuudessa ja kertoneet, ettei hedelmöityshoidoistakaan ole ollut apua. Syytä lapsettomuuteen ei ole löytynyt. Myös adoptioprosessi kariutui aivan viime metreillä syksyllä 2011 Antin vaalirahakohun takia.

”Ehkä on pientä toiveekkuuttakin.”

– Meidän kohdalla asia (keskenmeno) ei varmasti ollut kauhean iso suru sen takia, että emme ole osanneet tai edes uskaltaneet ajatella asiaa. Sen jälkeen asia on kuitenkin pyörähdellyt mielessä. Ehkä on pientä toiveekkuuttakin, Satu kertoo IS:ssa.

Tällä hetkellä Satu ja Antti ovat kahden pienen lapsen sijaisvanhempia. Syksyllä 2014 heistä tuli pienen pojan sijaisvanhempia ja vuonna 2015 perheeseen saapui kolmevuotias tyttö.

Sadun ja Antin tie vanhemmiksi on ollut pitkä ja raskas. Lue parin yhteishaastattelu parin vuoden takaa: