Tiedätkö, mitä sukua he ovat toisilleen? Kuvat: Panu Pälviä, Jouni Harala, Juha Salminen, Mikko Hannula
Tiedätkö, mitä sukua he ovat toisilleen? Kuvat: Panu Pälviä, Jouni Harala, Juha Salminen, Mikko Hannula

Muusikko Jare Tiihonen ja näyttelijä Ville Tiihonen eivät ole sukua keskenään. Mutta monet muut tunnetut suomalaiset ovat. 

Kuustoset ja Hedbergit

Sami Hedbergillä ja Minka Kuustosella on neljä vuotta ikäeroa. Kuva: Jouni Harala
Sami Hedbergillä ja Minka Kuustosella on neljä vuotta ikäeroa. Kuva: Jouni Harala

Sami Hedberg, 36, on näyttelijäsisarusten Iina, 33, ja Minka Kuustosen, 32, serkku, sillä Iinan ja Minkan muusikkoisä Mikko Kuustonen ja Samin äiti Sirpa Hedberg ovat sisaruksia. Sirpa on myös Minkan sylikummi.

Vuosi sitten Sami kertoi Me Naisten haastattelussa, että yhteisestä lapsuudesta hän muistaa sen, että Kuustosten kodissa oli omalaatuinen, kiehtova tunnelma. Minkan isä Mikko matkusteli paljon ulkomailla, joten koti oli sisustettu afrikkalaisilla patsailla ja erilaisilla soittimilla.

”Suku on meille turvaverkko.”

Erityisesti mieleen jäivät lapsuuden kesät, joita he viettivät yhdessä suvun mökillä Sauvossa. Minka muistaa, kuinka he uittivat lammessa kaarnalaivoja. Sami puolestaan on jäänyt mieleen kesäillat, kun Mikko soitti kitaraa ja Olavi-ukki kertoili serkuksille tarinoita.

– Moni meistä on samalla alalla tai muuten vaan pataan pudonneita, joten kemiamme kohtaavat. Suku on meille turvaverkko, Minka mietti joulukuussa 2016.

Lue Samin ja Minkan ýhteishaastatttelu:


Brotherukset

Näyttelijä Johannes Brotheruksen äiti on arvostettu tanssija-koreografi Hanna Brotherus. Johanneksen isä on muusikko-säveltäjä Antti Ikonen, mutta nykyään Hannan puoliso on Mikko Kuustonen. Johannes on näytellyt muun muassa Pirjo Honkasalon palkitussa Betoniyö-elokuvassa sekä Antti J. Jokisen Kätilö-elokuvassa. Lisäksi Johannes on soittanut sisarustensa Robert ja Amos Brotheruksen kanssa Brotgherus Brothers -yhtyeessä.

 

Von Hertzenit

Kaikki ovat kuulleet von Hertzenien muusikkoveljeksistä eli Mikko, Kie ja Jonne von Hertzenistä, mutta myös Johanna von Hertzen on muusikko. Johanna on Mikon, Jonnen ja Kien pikkuserkku. Johanna on luonut muusikon uraa Ottila-yhtyeessä. Pari vuotta sitten hän kertoi Me Naisten haastattelussa, ettei lapsuudessaan ollut tekemisissä pikkuserkkujensa kanssa.

– Olemme tutustuneet pikkuserkkujeni kanssa vasta aikuisiällä. Teemme omia juttujamme, mutta voin sanoa, että olen ylpeä heistä. Toivottavasti pojat voisivat sanoa samoin, Johanna kertoi Me Naisten haastattelussa vuonna 2015.

Muutama vuosi sitten Johanna yhdistettiin laulaja Pete Parkkoseen.

 

Lena Meriläinen ja Pamela Tola


Televisiotuottaja Olli Tola on näyttelijä Pamela Tolan setä. Olli on naimisissa näyttelijä Lena Meriläisen kanssa, ja Lena ja Pamela ovat kertoneet, että pitävät toisiaan sukulaisina. Pamela ei silti ole koskaan kutsunut Lenaa tädiksi.

– Se tuntuisi hassulta, koska Lena ei ole mikään täti, kaukana tätimäisestä, Pamela kertoi Me Naisten haastattelussa vuonna 2011.

– Minusta me olemme perheenjäseniä, Lena määritteli.


 

Malmivaarat

Näyttelijät Malla Malmivaara ja Laura Malmivaara ovat pikkuserkkuja. Jääkiekkoilija Olli Malmivaara on Lauran veli, joten hänkin on näin Mallan pikkuserkku. Mallan äiti on puolestaan näyttelijä Hanna Liinoja, jonka veli on näyttelijä Tapio Liinoja, joka on siis Mallan eno. 

Malla kertoi Me Naisissa vajaa vuosi sitten, että löysi veljensä, näyttelijä Miika Laakson, vasta aikuisena.


 

Nordinit

Boris Nordin ja Malla Malmivaara helmikuussa 2017. Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen
Boris Nordin ja Malla Malmivaara helmikuussa 2017. Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen

Malla Malmivaaran kihlattu ja toisen lapsen isä on muusikko Boris Nordin. Boris on muusikkosisarusten, Reino ja Siiri Nordinin velipuoli. Boriksella, Reinolla ja Siirilla on sama isä, kitaristi Antti Nordin. Boriksen äiti on puolestaan laulaja Sibone Oraza. Reinon ja Siirin äiti on lavastaja Metti Nordin. Reinon ja Siirin isoäiti on kuvataiteilija Outi Heiskanen.

 

Myös he ovat sukua:

Joel Harkimo ja Amanda Harkimo serkuksia. Joelin isä Hjallis Harkimo ja Amandan isä Roy Harkimo ovat veljeksiä. Hjallis on Amandan kummisetä.


Kari ja Ilkka Heiskanen vuonna 2012. Kuva: Panu Pälviä
Kari ja Ilkka Heiskanen vuonna 2012. Kuva: Panu Pälviä

Näyttelijä-ohjaaja Kari Heiskanen ja näyttelijä Ilkka Heiskanen ovat veljeksiä. Kari Heiskanen on nykyän naimisissa näytteijä Anna-Maija Tuokon kanssa ja heillä on yksi yhteinen lapsi. Lisäksi Karilla on pitkästä liitosta näyttelijä Sara Paavolaisen kanssa kolme lasta, joista Eino Heiskanen on myös näyttelijä.

– Näyttelijän ammatti ei ollut itsestäänselvyys, vaan hain lukion jälkeen myös kauppakorkeakouluun. Mutta tämä oli minulle ainoa oikea valinta. Se on jokin sisäinen tunne, Eino Heiskanen kertoi Me Naisissa vuonna 2016.


 

Näyttelijä Emmi Parviaisen isä on näyttelijä-ohjaaja Jussi Parviainen ja äiti näyttelijä Sanna-Kaisa Palo. Sanna-Kaisan äiti ja Emmin isoäiti on puolestaan näyttelijä Ritva Valkama. Hänen edesmennyt miehensä oil näyttelijä Pertti ”Pepe” Palo, jonka isä oli näyttelijä Tauno Palo.

 

Näyttelijä Esko Salmisen kaikki kolme lasta, Kristo Salminen, Kreeta Salminen ja Sonja Salminen, ovat näyttelijöitä. Kristo on liitosta näyttelijä Heidi Krohnin kanssa, Kreeta liitosta tanssija Reetta Korppi-Tommolan ja Sonja liitosta näyttelijä Aino Sepon kanssa. Kreeta Salmisen kumppani on näyttelijä Ville Tiihonen ja heillä on yksi lapsi. Ville Tiihonen ei sen sijaan ole sukua muusikko Jare Tiihosen eli Cheekin kanssa, vaikka heidän molempien isät ja isoisät ovat Kuopiosta. Jaren sukunimi ei nimittäin alun perin Tiihonen, vaan Timonen.


 

Näyttelijät Eppu Salminen ja Krisse Salminen ovat sisaruksia, joten Krisse on muusikko-juontaja-näyttelijä Roope Salmisen täti. Roopen biologinen äiti on näyttelijä Minna Turunen, mutta Roope kasvoi isänsä kanssa. Näyttelijä Riitta Havukaisesta tuli Roopen äitipuoli, kun tämä oli neljävuotias. Myös Riitan tytär, Katariina Havukainen, on näyttelijä. Katariina ja Roope ovat kertoneet, että pitävät toisiaan sisaruksina.

 

Näyttelijä Pihla Penttisen isä on näytteiljä Pertti Sveholm. Myös Pihlan siskopuoli ja Pertin toinen tytär, Asta Sveholm, opiskelee näyttelijäksi. Astan äiti on näytteiljä Sari Havas.

 

Näyttelijä Jonna Järnefeltin ja näyttelijä-teatterinjohtaja Asko Sarkolan tytär Saga Sarkola seuraa vanhempiensa jälkiä. Saga opiskelee Tampereen yliopiston teatterityön linjalla. Asko Sarkolan vanhin lapsi, Sampo Sarkola, on myös näyttelijä.

Elokuvaohjaaja Renny Harlinin veljenpoika on animaatiotuottaja Anttu Harlin, joka tunnetaan Kikattavan kakkiaisen luojana.

Katso täältä lisää, ketkä muut ovat sukua toisilleen:

 

Oman äidin neuvo siitä, että työ on paras lääke, auttaa Aira Samulinia surussa.

Aira Samulinin, 91, tytär on kuollut.

– Tyttäreni Pirjo on kuollut. Kaikki on kesken, hautajaiset ja muut, Aira kertoo.

Pirjo-tytär sairasti pitkään skitsofreniaa. Hän menehtyi muutama viikko sitten. Tuolloin Aira ei päässyt paikalle, koska oli matkoilla. 

– Me elettiin yhdessä 71 vuotta, hän kuitenkin sanoo.

Tytär sai skitsofreniadiagnoosin teini-iässä ja oli laitoshoidossa 50 vuotta. Vuosien aikana Aira vieraili hänen luonaan aktiivisesti. Kuukausittaisista visiiteistä kertyi ainakin 500, ehkä jopa tuhat kertaa, Aira laskee.

Työ jatkuu

Hiljattaisen suru-uutisen johdosta tunteet ovat vielä sekavat.

– Turha yrittää muutamalla sanalla kuvailla.

”Äiti sanoi aina, että työ on paras lääke.”

Menetys ei ole vierasta Airalle. Hänen oman äitinsä kahdeksasta lapsesta vain kolme kasvoi aikuisiksi.

– Äiti sanoi aina, että työ on paras lääke. Hoidan työni ja käyn tilaisuuksissa, Aira toteaa Specsaversin tilaisuudessa.

Hänen kesänsä on kulunut Hyrsylänmutkassa sijaitsevan matkailuyrityksen parissa.

Tanssikoulu pystyyn yhdessä

Aira kertoo, että Pirjo-tytär oli hänen elämässään ”mahdottoman vaikuttava” henkilö.

– Hän viitoitti mun tieni. Läksin tekemään töitä hänen kanssaan, ja sitten hänen mielensä murtui. Minä olen jatkanut, Aira viittaa tanssikouluunsa.

Airalla on myös poika Jari, joka hänkin on kärsinyt mielenterveyden ongelmista.

Huomio! Juttu sisältää paljastuksen Vain elämää -sarjan tulevan jakson biisikattauksesta.

Tällä viikolla Vain elämää -ohjelmassa vietetään Anne Mattilan päivää. Annen päivänä muusikkojoukko versioi yli 20 vuotta uraa tehneen iskelmätähden kappaleita, joilla on vahva asema suomalaisen musiikin kaanonissa.

Päivän hauskimman version Annen kappaleesta tekee räppäri Pyhimys eli Mikko Kuoppala. Hän esittää oman versionsa Annen hittikappaleesta Perutaan häät.

Anne on innoissaan Pyhimyksen biisivalinnasta. Jo jakson alkupuoliskolla hän toteaa odottavansa, että joku vetää kyseisen kappaleen.

– Minulla on ollut viha–rakkaus-suhde tähän biisiin. Tämä on todella bilebiisi! Mihin vain menen ja tuo biisi tulee, kaikki osaavat sen ulkoa. Se on biisi, josta en pääse eroon, enkä haluakaan, Anne kertoo.

Pyhimyksen kanssa biisin tulee vetämään räppärit Heikki Kuula ja Voli. Kolmikko muodostaa yhdessä Teflon Brothers -rap-yhtyeen.

– Teflonit on Suomen keski-ikäisin poikabändi. Heti, kun kuulin, että Anne on tässä, tämä oli mulle ihan selkeä, että tämä biisi pitää tehdä ja nimenomaan Tefloneilla, Pyhimys kertoo.

”Teflonit on Suomen keski-ikäisin poikabändi.”

Teflon Brothersin versiota varten Pyhimys on laittanut Annen kappaleen sanoitukset uusiksi. Kaikista hauskin uudelleenversiointi löytyy tarttuvasta kertosäkeestä, joka menee alkuperäisversiossa näin: 

Perutaan häät, perutaan yhteinen hautapaikka

Perutaan siitä välistä kaikki mistä voisi matkalla murheita kantaa

Perutaan häät, perutaan kakku ja veljesi bändi

Tefloneiden versiossa suurin osa sanoista vastaa alkuperäistä, mutta veljen bändin sijasta perutaan ”mikä lie Anneli Mattila onkaan, kun ei meistä ollutkaan siihen hommaan.”

Säkeistö on selkeä silmänisku Annen siskoja Annelia, Anniinaa ja Anittaa kohtaan. Hekin tekevät musiikkiuraa, ja jaksossa Anne myös kertoo, että hänet toisinaan sekoitetaan siskoihinsa. Jaksossa Anne myöntää, että se on ärsyttävää.

Katso Tefloneiden hulvaton versio Annen biisistä jutun yläpuolelta!

Vain elämää -ohjelma Nelosella perjantaisin klo 20.00. Nelonen ja Me Naiset kuuluu samaan Sanoma-konserniin.