Humans of New York -sivustoa tekevä valokuvaaja Brandon Stanton on näyttänyt, miten paljon yksikin ihminen voi tehdä.

Valokuvaaja Brandon Stanton ikuistaa New Yorkin kaduilla tapaamiaan ihmisiä valokuviin, jotka hän julkaisee Facebookissa, Instagramissa ja Tumblrissa Humans of New York -sivuillaan. Kuvia tärkeämmiksi ovat nousseet usein kuvatekstit, jotka ovat pieniä, koskettavia tarinoita kuvattujen ihmisten elämistä. 

Facebookissa Humans of New Yorkia seuraa 14,6 miljoonaa ihmistä. Yksittäiset kuvat saavat yleensä satoja tuhansia tykkäyksiä.

Välillä Stanton jättää New Yorkin kuvatakseen elämää muualla maailmassa. Tällä hetkellä hän matkustaa Pakistanissa ja julkaisee sivullaan pakistanilaisten tarinoita. Neljä päivää sitten hän kertoi Syeda Ghulam Fatimasta, joka taistelee pakistanilaisten tiilityöläisten oikeuksien puolesta.

Tyypillinen tiilityöläisen tarina menee näin: Tiilitehtaan omistaja lainaa pienen summan rahaa köyhälle, jolla ei ole varaa esimerkisi lääkärikuluihin. Velan ehtona on suostuttava työskentelemään tiilitehtaassa, jossa työläinen maksaa asumisesta ja ruuasta. Kulut ovat palkkaa suuremmat. Käytännössä kyse on orjatyöstä. Velka kasvaa sellaista vauhtia, ettei moni pysty maksamaan sitä ennen kuolemaansa. Velat periytyvät vanhemmilta lapsille. Yli miljoonan ihmisen arvioidaan työskentelevät Pakistanin tiilitehtaissa.

Stanton päätti pistää pystyyn joukkorahoituskampanjan Fatiman järjestön, Bonded Labour Liberation Frontin, hyväksi. Humans of New Yorkin seuraajat osoittivat hyväsydämisyytensä nopeasti. Tätä kirjoitettaessa joukkorahoituskampanja on kestänyt neljä päivää ja tuottanut yli 2,2 miljoonaa dollaria. Lahjoittajia on yli 70 000. Lisää lahjoituksia tulee jatkuvasti.

Yksi ihminen voi todella saada aikaan suuren muutoksen.

Kampanjaan voi lahjoittaa täällä.

Tilaajille
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.

Vasta vuosien jälkeen kirjailija Johanna Holmström tajusi elävänsä eriarvoisessa avioliitossa. Eron jälkeen hän ei kaipaa uutta suhdetta. 

Lapsena kirjailija Johanna Holmström, 36, halusi olla mies. Hän oli varma, että naiset ovat huonompia kuin miehet – tai että mies on jollain ääneen lausumattomalla tapaa enemmän ihminen kuin nainen.

– Olin tyttömäinen, mutta vihasin sukupuoltani ja samastuin pitkään...

Psykoterapeutti Maaret Kallio on kiitollinen pitkästä parisuhteestaan ja lapsistaan. – Perhe ja lapset eivät ole itsestäänselvyyksiä.

Psykoterapeutti ja tietokirjailija Maaret Kallio täytti viime elokuussa 40 vuotta.

– Juhlin synttäreitäni isosti ystävien kanssa. 40 oli hyvä paikka miettiä, miten olen elänyt, mitä saanut ja mitä haluan tehdä. Olen vanha sielu, eikä minulla ole ikinä ollut ikäkriisiä. Odotan innolla seuraavaa vuosikymmentä, Maaret kertoo.

Uusi vuosikymmen tuo tullessaan ainakin lisää opiskelua, sillä Maaret kouluttautuu parhaillaan kouluttaja-pyskoterapeutiksi. Opinnot sisältävät teoriaopetuksen lisäksi 125 tuntia psykoterapiaa.

– Ilman pitkiä terapioitani kykyni lukea mieltäni ja tapojani olisi huomattavasti heikompi. Jos en itse voisi hyvin, en voisi auttaa ketään. Tätä työtä ei pystyisi tekemään, jos jäisin vapaa-ajalla liiaksi pohtimaan asiakkaiden ongelmia, hän sanoo.

Jaksamisessa Maaretia auttaa se, että hän on perheenäiti. Perheeseen kuuluvat aviomies ja kaksi lasta. Maaretille perhe on lähestulkoon koko elämä.

– Toivoin pitkää ja hyvää parisuhdetta sekä lapsia, ja olen äärimmäisen kiitollinen, että sain ne. Perhe ja lapset eivät ole itsestäänselvyyksiä.

Jaksamisessa auttaa myös se, että Maaret sammuttaa sähköpostinsa eikä käy somessa arkisin enää kello 18:n jälkeen.

Maaret kertoo käsitelleensä terapiassa myös omaa lapsuuttaan. Hän on nelilapsisen perheen toinen lapsi, ja luonnehtii lapsuudenperhettään puuhakkaaksi ja tavalliseksi monella tapaa. 

Mitä tietokirjailija ja Lujasti lempeä -bloggaaja kertoo kirjoittamisesta? Entä parisuhteesta ja lempimaastaan? Lue Maaretin Elämäni numeroina -haastattelu Me Naisten tuoreimmasta numerosta 3/2018. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.