Vihreään hellemekkoon pukeutunut lähihoitaja nousi yhden kuvan myötä koko Yhdysvaltojen poliisiväkivallan vastaisen rintaman symboliksi.

Yhden naisen kuva kiersi tiistain aikana sosiaalisessa mediassa nopeammin kuin mikään muu. Hän on newyorkilainen lähihoitaja Leshia Evans: nainen, joka on nostettu poliisiväkivallan vastustamisen symboliksi Yhdysvalloissa.

Vihertävänsävyiseen asuun pukeutunut nuori, tummaihoinen nainen seisoo ylväästi kahden häntä pidättämään tulleen poliisin edessä. Siinä missä poliiseilla on raskaat mellakkavarusteet, on naisella yllään hiaton kevyt kesämekko.

Rauhallisena seisova nainen ei tee elettäkään, kun poliisit tulevat pidättämään häntä. Kuvaaja Jonathan Bachman vangitsi pysäyttävän tilanteen lauantaina mielenosoituksessa Louisianan Baton Rougessa, samassa kaupungissa, jossa poliisi ampui maahan painamansa mustan miehen neljä päivää aiemmin.

Tilanne Leshia Evansin ja häntä pidättämään tulleiden poliisien välillä sisältää niin suuren symbolisen latauksen, että Bachmanin kuvaa luonnehditaan lähes ikoniseksi. Monelle tulee mieleen afroamerikkalainen ihmisoikeusaktivisti Rosa Parks.

Nämä kuvat nousivat poliisinvastaisen väkivallan symboliksi:

Kuva kesämekkoon pukeutuneesta naisesta on noussut symboloimaan Yhdysvaltojen poliisiväkivallan vastaista liikehdintää. Hänen rauhallinen olemuksensa kuvassa vain korostaa edessä olevan poliisirivin raskasta aseistusta. Kuva: Reuters
Kuva kesämekkoon pukeutuneesta naisesta on noussut symboloimaan Yhdysvaltojen poliisiväkivallan vastaista liikehdintää. Hänen rauhallinen olemuksensa kuvassa vain korostaa edessä olevan poliisirivin raskasta aseistusta. Kuva: Reuters

 

Leshia Evans seisoo tyynesti, kun hänet pidätetään. Kuva: Reuters
Leshia Evans seisoo tyynesti, kun hänet pidätetään. Kuva: Reuters

Nainen kävelee ylväästi vielä silloinkin, kun poliisit taluttavat hänet pois. Kuva: Reuters
Nainen kävelee ylväästi vielä silloinkin, kun poliisit taluttavat hänet pois. Kuva: Reuters

Naisen rohkeudesta vaikuttuneet ihmiset jakavat kuvia sosiaalisessa mediassa hashtageilla #BlackLivesMatter ja #Ieshiaevans. Kuvaa jakaneet ihmiset ovat kirjoittaneet naisesta muun muassa seuraavia luonnehdintoja:

”Hänessä on rohkeutta ja voimaa”

”Sankarini”

”Legendaarinen”

”Voimakas ja arvokas, inspiraatio kaikille tummaihoisille naisille!”

”Ikoninen, häikäisevä nainen”

”Rakastan tätä kuvaa, jossa todellinen leidi seisoo varmana uskostaan eikä pelkää.”

”Joka kerta kun näen kuvan Leshia Evansista, olen uskomattoman vaikuttunut. Ei sanoja.”

Kuvasta on myös tehty meemejä, joista yhdessä naisen ojennettuihin (hän odottaa rauhassa rautojen laittamista) käsiin on laitettu ruusu. Poliisit aseineen puolestaan on pienennetty Evansia pienemmiksi.

 

Tilaajille
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.

Vasta vuosien jälkeen kirjailija Johanna Holmström tajusi elävänsä eriarvoisessa avioliitossa. Eron jälkeen hän ei kaipaa uutta suhdetta. 

Lapsena kirjailija Johanna Holmström, 36, halusi olla mies. Hän oli varma, että naiset ovat huonompia kuin miehet – tai että mies on jollain ääneen lausumattomalla tapaa enemmän ihminen kuin nainen.

– Olin tyttömäinen, mutta vihasin sukupuoltani ja samastuin pitkään...

Psykoterapeutti Maaret Kallio on kiitollinen pitkästä parisuhteestaan ja lapsistaan. – Perhe ja lapset eivät ole itsestäänselvyyksiä.

Psykoterapeutti ja tietokirjailija Maaret Kallio täytti viime elokuussa 40 vuotta.

– Juhlin synttäreitäni isosti ystävien kanssa. 40 oli hyvä paikka miettiä, miten olen elänyt, mitä saanut ja mitä haluan tehdä. Olen vanha sielu, eikä minulla ole ikinä ollut ikäkriisiä. Odotan innolla seuraavaa vuosikymmentä, Maaret kertoo.

Uusi vuosikymmen tuo tullessaan ainakin lisää opiskelua, sillä Maaret kouluttautuu parhaillaan kouluttaja-pyskoterapeutiksi. Opinnot sisältävät teoriaopetuksen lisäksi 125 tuntia psykoterapiaa.

– Ilman pitkiä terapioitani kykyni lukea mieltäni ja tapojani olisi huomattavasti heikompi. Jos en itse voisi hyvin, en voisi auttaa ketään. Tätä työtä ei pystyisi tekemään, jos jäisin vapaa-ajalla liiaksi pohtimaan asiakkaiden ongelmia, hän sanoo.

Jaksamisessa Maaretia auttaa se, että hän on perheenäiti. Perheeseen kuuluvat aviomies ja kaksi lasta. Maaretille perhe on lähestulkoon koko elämä.

– Toivoin pitkää ja hyvää parisuhdetta sekä lapsia, ja olen äärimmäisen kiitollinen, että sain ne. Perhe ja lapset eivät ole itsestäänselvyyksiä.

Jaksamisessa auttaa myös se, että Maaret sammuttaa sähköpostinsa eikä käy somessa arkisin enää kello 18:n jälkeen.

Maaret kertoo käsitelleensä terapiassa myös omaa lapsuuttaan. Hän on nelilapsisen perheen toinen lapsi, ja luonnehtii lapsuudenperhettään puuhakkaaksi ja tavalliseksi monella tapaa. 

Mitä tietokirjailija ja Lujasti lempeä -bloggaaja kertoo kirjoittamisesta? Entä parisuhteesta ja lempimaastaan? Lue Maaretin Elämäni numeroina -haastattelu Me Naisten tuoreimmasta numerosta 3/2018. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.